Véleményvezér

vv

Sávoly és a kiszervezett államigazgatás

2010.03.03. I 6 komment I Címkék: allam korrupcio savoly

A kormány szerint a minisztérium is csak egy tanácsadócég, amit versenyeztetni lehet valódi tanácsadócégekkel, a végén pedig a kedvezőbb tanulmányt kell kihozni győztesnek.

(Kép: motogpworld.net)

A hír már bejárta a magyar sajtót: az MFB a kormány döntése alapján tizenötmilliárd forint hitelt ad a sávolyi Balatonring beruházójának, és ehhez a következő öt évben jön még húszmilliárd forint vissza nem térítendő támogatás is. 

A sajtó azonban egy fontos részletnek nem szentelt elég figyelmet. A magyar kormány ugyanis ezt a döntését a KPMG által készített hatástanulmányra hivatkozva hozta meg. Volt azonban egy pénzügyminisztériumi tanulmány is a témában, csak ellenkező előjellel. A PM szakvéleménye ugyanis gazdaságtalannak, kockázatosnak és jogszerűtlennek ítélte meg a sávolyi beruházás támogatását, a minisztérium főosztályvezetői pedig határozottan ellenezték azt.

Az államigazgatás is csak egy tanácsadócég, vagy nem?

A kormány egy tanácsadócég irománya alapján felülbírálta saját államigazgatásának kategorikus véleményét. Feladat: kérjük, magyarázza ezt el egy nyugat-európainak az „abszurd”, „korrupt” és „közép-európai Wirtschaft” kifejezések használata nélkül! 

Tudjuk, nem könnyű. 

Valóban elképesztő ennek a döntésnek az üzenete. A kormány ugyanis ezzel azt sugallta, hogy a minisztérium is végső soron csak egy tanácsadócég, amit minden további nélkül versenyeztetni lehet más tanácsadócégekkel, a végén pedig a kedvezőbb tanulmányt kell kihozni győztesnek.

A közszolgák kizárólag a magyar államért dolgoznak, nem profitorientáltak. Döntéseiket az ország érdekeire figyelemmel kötelesek meghozni. Ezzel ellentétben egy tanácsadócég elsősorban saját tulajdonosainak az érdekeit tartja szem előtt, profitorientált. Aki dolgozott már mindkét szférában, tudja, ami különösebb tapasztalat nélkül is belátható: ez az eltérő kiindulópont hatalmas különbségeket eredményez a munkában. 

web surveys

Ezért nem lehet egy tanácsadócég a kormány „párhuzamos államigazgatása”: a tanulmányaik ugyanis lehetnek világszínvonalúak és szakszerűek, de nem olyan emberek készítik, akik csakis a magyar állam érdekeit nézhetik. Egy tanácsadócég véleményét mindig befolyásolja (torzítja) saját érdeke és az újabb megbízás reménye. Ettől persze nem lesz a véleményük badarság, csak más szemmel kell azokat olvasni.

A kormánynak tehát legrosszabb esetben is azt kellett volna csinálnia, hogy megpróbálja a tanácsadócég véleményével meggyőzni a PM-et. 

Pedig nagy az állam, de akkor minek?

Az elmúlt évtizedben divatos lett szidni a magyar közigazgatást, mert nagy, drága, és nem hatékony. Bár ezt szintén mind tanácsadócégek mondták, nagyrészt igaz.

Ugyanakkor látni kell azt is, hogy még él Magyarországon egy olyan régi polgári hagyomány, mely nagyon sok tehetséges fiatalt az állami munka felé terel. Pont emiatt, és persze mérete miatt is a magyar államigazgatásban komoly szaktudás halmozódott fel.

Ideje lenne hát használni is ezt a szaktudást! Nem lesz ez sem könnyű feladat, de véget kell vetni ennek a káros kormányzati szokásnak. Annak, hogy a kormány inkább vásárol egy neki kedvező szakvéleményt, minthogy megpróbálja meggyőzni igazáról saját államigazgatását.

>> JOBBIK: A KÉT POFON KIOSZTVA - keddi vezérvéleményünk

>> A CSŐD SZIMBÓLUMA: MALÉV - hétfői vezérvéleményünk

>> CHILÉBŐL NEM LESZ MÁSODIK HAITI - szombati vezérvéleményünk

>> korábbi írások

Írások a témában:

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Előbb GONDOLKODJ 2010.03.03. 09:41:51

Ellentmond a józan észnek, hogy 30 millióval "zsarolnak" meg valakit, akinek állítólag 53 milliárd forint vagyona van. Ez teljesen értelmetlen. Komoly zsaroló valószínűleg kerek számokkal dolgozik, nem pedig pitiáner 30 millióval.

Ellentmond a józan észnek, hogy az LMP (nekem nem tényezők) ilyen módszerrel akarjon ilyen kis összeget megszerezni. Ennyit be tudna tenni valamelyik üzleti támogatójuk is.

Ellentmond a józan észnek, hogy akinek van 54 milliárd ft saját vagyona,
az nem tud befektetni a saját "álom-szuper-nyereséges" projektjébe 10 milliárdot, egy pillanat alatt.

Ellentmond a józan észnek, hogy akinek van 54 milliárd ft vagyona, az 4-5 részletben, hosszas sajtó macerálás után fizeti ki a pécsi ingatlanok árát.

Ellentmond a józan észnek, és Kovács Bence János eddig állítólag felhalmozott 45 milliárdos vagyonánka,hogy Kovács a sávolyi beruházás várható hatalmas nyereségét csak úgy megossza másokkal, megossza a magyar állammal.

GONDOLKODJUNK: 2003-ban még nem volt vagyona, mert a Causesecu filmhez kért 50 millió állami támogatást. A 2008-ban kiadott 150 leggazdagabb magyar kiadványban már 10. helyen volt 54 milliárddal Azaz ez a vagyon már 2007 végén, a kiadvány zárásakor "létezett". Ez azt jelenti, hogy pontosan 5 év alatt felhalmozott nyeresége volt 54 milliárd. Szóval ez a leadózott vagyona. Ebben az esetben pedig legalább 150 milliárd forint üzleti forgalma volt az 5 év alatt (Spanyolországban, Magyarországon, Németországban?). Ezt az üzletet, ami ilyen bomba nyereséget hozott - állítása szerint -, soha nem osztotta meg senkivel, se barát, se üzlettárs, se egyetlen szerződéses partner, se MAGYAR ÁLLAM nem vett részt ezekben az "üzletekben".
Miért gondolja bárki is, hogy 5 év iszonyúan nyereséges üzleti sikerek után "egy magányos farkas" mindent megtesz azért, hogy az MFB és a magyar állam pénzét bevonva osztozzon a hasznon.

Gondolkodjunk együtt! Ilyen történet nincs! Ha valaki 5 év alatt egyedül "összehoz" 54 milliárdot, annak irtóra nincs szüksége ránk, egyszerű állampolgárokra, és nincs szüksége a mi pénzünkre.

Tehát valamelyik része a történetnek nem frankó! Vagy nincs 54 milliárdja, vagy a projekt nem lesz nyereséges. Esetleg a kettő együtt:
saját pénze sincs, és ez a Sávoly Balatonring MotoGP pedig egy óriási
veszteség csapda .... nekünk.

Ellentmond a józan észnek, hogy egy állítólag szuper-fantasztikus bevételeket hozó, munkahelyeket teremtő projektet ilyen szinten támadjanak Magyarországon. Gondolkodjunk, emlékezzünk vissza. Az elmúlt 20 évben talán csak 3 ilyen beruházás volt, amit ilyen mértékben elleneztek: Sukoró (már bíróság előtt, és nyomozás alatt), Páty, Sávoly.

Soha nem ellenezte a magyar lakosság a valódi, reális alapokon előkészített, termelő célú, vagy turisztikai célú befektetéseket. Nem ellenezte senki a Hankook, Nokia, Mercedes, Audi, Opel, Balaton környéki befektetéseket, vagy éppen a Bezenye kaszinó álmot. Miért nem ellenezték?

Mert a beruházók, befektetők valódi, létező saját tőkét akartak befektetni úgy, hogy ehhez kértek állami támogatást, adóelengedést. Ahogy a magyar állam a szerződésben megkövetelte, letették az önerőt, a saját pénzüket egy magyarországi banknál. Nem szórakoztak azzal, hogy az addig elvégzett munkát számolták önerőnek. Most pedig egyfolytában az
eddig "befektetett beruházás összegét" emlegetik.

Nézzük pontosan, ki, mikor, mit mondott:
Vicente Cotino úr mondta, 2009. júliusában:
"Vicente Cotino Escriva, a kivitelező cégcsoport elnöke az MTI-nek azt is elárulta, hogy eddig HATMILLIÁRD FORINTOT költöttek a beruházásra.
A beruházás teljes költsége megközelítőleg kilencvenmillió euró lesz, ebből negyvenmilliót a Magyar Fejlesztési Bank fedez. A hitelfelvétel tárgyalási folyamata jelenleg is zajlik, szeptember 1-re kell aláírni a szerződést – fogalmazott Cotino Escriva. – Eddig mintegy HATMILLIÁRD FORINTOT költöttünk a beruházásra, az első fázison vagyunk túl, és megközelítőleg a munkálatok összességének mintegy tíz százalékát végeztük el.
Szóval 2009. július 7én: ráköltve 6 milliárd, és MFB szerződés lesz 2009 szeptemberre.

Mit mondott Kovács Bence János 2010 február 25én:
"Sávolyon eddig 7,4 milliárd forintot ruházott be a Milton közművekbe"
Gondolkodjunk: Ha csak a közművekre eddig elköltöttek volna 7,4 milliárdot, azaz kb. 27,4 millió Eurot, és a teljes beruházás Vicente Cotino szerint 90 millió Euró, akkor a maradék 62,60 millió Euro jut a beruházásra. Szakmai probléma, nincs olyan projekt, ami elbírná, hogy csak a közműfejlesztés elvigye a beruházási költség 30%át. Az a beruházás elbukott, amelyiknél ez megtörténik.

Gondolkodjunk a két pénzügyi alternatíváról:
A. 2009. július elején Vicente Cotinomár elköltött 6 milliárdot, most Kovács Bence János még hozzátesz (vagy ezek az összegek fedésben vannak?) 7,4 milliárdot. Akkor eddig elköltöttek volna 13,4 milliárdot, és a teljes beruházás (90 millió Euro) 24,3 milliárd forint.
Azaz a költségvetési keretből még hátra van 10,9 milliárd forint, és el lett költve a büdzsé 55%a.
B. Vicente Cotino által tavaly nyáron említett 6 milliárd forint, és a Kovács Bence János által pár napja mondott 7,4 milliárd forint "fedi egymást". Akkor viszont a következő kérdés merül fel: miként lehetséges az, hogy 2009 július elejéig beruháznak 6 milliárdot, majd az ezt követő 8 hónap alatt csupán 1,4 milliárd beruházás történik, azaz havonta kb 175 millió forint.

Segítsetek már feloldani ezt a matematikai feladatot, mert a kígyónak
ugyanannyinak kell lennie a fejétől a farkáig meg vissza.

Mi lehet az oka annak, hogy Vicente Cotino 2009 július elején azt mondta,
hogy 2009 szeptemberében alá lesz írva a hitelszerződés az MFB-vel, és ez most 2010 március 3án sincs még aláírva.

Legyünk abban biztosak, hogy a PM anyagát elolvasta és megértette az MFB. Látják az egész pénzügyi "konstrukció" célja. Ne gondoljuk azt, hogy a PMben és az MFBben "amatőrök" dolgoznak. Jó tudni, és nagyon jó tapasztalni, hogy nem engedik becsapni magukat, és nem adják a nevüket, szakmai hírnevüket, emberi tisztességüket egy ilyen projekt minősítéséhez. Ne gondoljuk, hogy a gazdasági nyomozók "vakok". Az egész Sávoly történetet meg lehet vizsgálni egy Megvalósíthatósági Tanulmánnyal. A média "hatástanulmányról" ír. Keverik a dolgot. A hatástanulmány azt vizsgálja, hogy egy beruházás milyen hatással van a közvetlen és a távolabbi környezetére: zaj, forgalom, légszennyezés, társadalmi, munkahely, stb. hatásokat vizsgál. A Megvalósíthatósági Tanulmány pedig azt vizsgálja, hogy a beruházásra van-e fizetőképes igény, hogyan lesz finanszírozva, hogyan, mennyi idő alatt fog megtérülni.

Ezt a blogot biztosan olvassa az MFB, PM, APEH, NBH, NNI szakembereinek egy része hivatali kötelességként, vagy magánérdeklődésből. Higyjétek el: jó szakemberek, értenek hozzá, tudják a dolgukat. Tudják a szakmájukat, ezért írták le a PMben az elutasító véleményt, ezért nem adta oda az MFB már egy évvel ezelőtt a pénzt. Az APEH figyeli a számla nélkül gombot felvarró ruhaboltost, akkor biztosan
érdekesnek tartják az APEH szakemberei, hogy valaki 5 év alatt 54 milliárdos vagyont halmozott fel. Hol fizetett adót?

Bízzunk abban, hogy a PM, MFB, APEH és a magyar gazdaság védelmén dolgozó szakemberek tudják a dolgukat. Az eddigiekből látszik, hogy
az ott dolgozó szakembereket nem "vették meg", és leírták a véleményüket.

Érdemes volna a magyar állami alkalmazottaknak megmutatni Sávoly esetében a "messziről jött embernek",hogy lehet, hogy mi Magyarországon nem érünk fel a "nagyívű" hatalmas, nekünk csak jót akaró spanyol befektetői szándékkal, de azért hülyék nem vagyunk.
Vagy ahogy egyszer hallottam, és nagyon igaz: "Igaz, hogy nem vagyok pesti, de azért ennyire hiszékeny sem vagyok."

Samott 2010.03.03. 12:39:59

Ebben az ugyben nem a tanacsadoceg meg a miniszterium viszonya az erdekes, hanem a nagy partok kez-kezet mos kussolasa... a szociktol nem is varok mast, de a Gulyás Dénes moge miert nem all oda a fidesz felsovezetes? Vagy mar ra is szoltak, hogy jobb ha o is befogja?

Magyarországom · http://magyarorszagom.blog.hu/2011/02/15/europa_masolja_az_orban_kormany_politikajat 2010.03.03. 22:12:16

Pester Llody (német nyelvű, budapesti napilap):
Nem csak szakértők, hanem miniszterek is nyilvánvalóan nagyon kételkednek abban, hogy a Balatonring versenypálya részére megszavazott állami finanszírozása gazdaságilag értelmes és jogilag tiszta-e. ......
A miniszterelnök egy belső feljegyzést kíván nyilvánosságra hozni, valószínűleg, hogy a dolgot végleg lefújhassák.

…… bár 20 MdFt kölcsönt (amiből 15 MdFt-ot az állami MFB nyújtana) megszavaztak. A szerződéseket azonban a projekt komolyságával kapcsolatosan támadt nagymértékű munkatársi (belsős) aggodalmak miatt nem írták eddig alá.

A média-tudósítások alapján a belső minisztériumi levelezés szerint az állami finanszírozás valószínűleg gazdaságtalan és jogszabályba ütköző. A média által idézett irat szerint gyakorlatilag semmi sem garantálja, hogy a magyar állam a befektetést valaha is viszontlátja.

A létesítményt hosszab időn keresztül kellene pénzügyileg támogatni, amelyet nem tartalmaz a középtávú pénzügyi terv és növelné az államháztartás hiányát.

magyarorszagom.blog.hu

Előbb GONDOLKODJ 2010.03.04. 06:52:18

@Magyarországom: Kérlek tedd fel a linket is ide.

A Sávoly projektről készült irat TARTALMA a fontos. Majdnem mindegy, hogy valóban 2009 nyarán-őszén készült, vagy az elmúlt napokban.

A Megvalósíthatósági tanulmányban leírt input-output adatok, a feltételezések, piaci várakozások, számítások, következtetések .... és végül az ajánlások nem térhetnek el túlzottan az országosan ismert tényektől.

Ha valóban hozzáférhető lesz az anyag, akkor "bele fogunk látni!", és meg fogjuk találni, hol van a sumák, ha van benne. Ebben segíteni fognak a KPMG, MFB, PM blogozói is. Ha pedig megtiltják nekik a blogozást, akkor maguk is tudni fogják, hogy egy lenyúláshoz nyújtanak segítséget.

De az is lehet, hogy a KPMG úgy írta le, hogy az MFB tökéletesen levette belőle a következtetést: "NE ADJATOK SÁVOLYRA PÉNZT."

Várjuk meg az anyagot, és ne hagyjuk, hogy pár bérblogger félrevigye politikai vagdalkozással, tartalmatlan hőbörgéssel a tényeket.

Továbbra is kérdés, amire a bérbloggerek nem adnak választ:
- Eddig hol, mit épített a Grupo Milton Spanyolországban? Semmit.
- Eddig hol, mit épített a Grupo Milton Magyarországon? Semmit.
- Ha Sávoly MotoGP Balatonring ennyire jó üzlet, akkor miért nem kapott immár 12 hónap alatt egyetlen SPANYOL vagy MAGYAR kereskedelmi banktól hitelt, finanszírozást a Grupo MIlton? Miért? Hiszen ha a bankok látják a hatalmas "sajáterőt" az ügyfél kiváló "bonitását" (54 milliárd forint magánvagyon), akkor a bankok boldogan finanszíroznának egy ilyen beruházást.

Kedves BÉRBLOGGEREK! Ezeket a kérdéseket tegyétek fel a Megbízónak, és utána írjátok le itt a választ.

Előbb GONDOLKODJ 2010.03.05. 21:03:22

KPMG, kis előzetes:

60. oldal 23. tablazat, időterv
76. oldal tervezett nezoszam:
77. oldal jegyárak:
78-79 oldal: a nezok szama elmarad a kiepitett kapacitastol.
80. oldal: tehat a menedzsment ketelkedett
81.oldal: 2010-ben 90 napos hasznalat?
81.oldal: 78-81%-os kihasznaltsa
93.oldal: magas kockázat, nagy hatás
94. oldal: nézőszám





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása