Véleményvezér

vv

LMP: ökodiktatúra, szociológuskommandó

2010.04.21. I 77 komment I Címkék: lmp voks10

Az LMP nem is akkora rejtély: egyszerűen arról van szó, hogy megérkezett Magyarországra a régióban először és elsőként a nyugat-európai baloldal. (Kép: lehetmas.hu)

Az első forduló nagy talánya az LMP volt. Azóta mindenki azt találgatja, vajon mi is ez a párt. Ők a zöldek? Új SZDSZ? Az új baloldal? Hogy kik az LMP szavazói, azt az első forduló adataiból nagyjából lehet sejteni. De annak a megválaszolásához, hogy mi maga az LMP, el kell olvasni a párt 220 oldalas programját. A magyar közírók nagy része ezt nem volt hajlandó megtenni.

Mi megtettük.

Ökopolitik

Ha elolvassuk a programot, a legszembetűnőbb az lesz, hogy az egész le van öntve valami „ökomázzal”. A gazdaságtól a külpolitikáig minden az ökológiai fenntarthatóság szemüvegen keresztül kerül bemutatásra.

Az LMP követi a nyugati baloldal klímakultuszát: tudományosan egyre inkább megkérdőjelezett tételek alapján komoly állami beavatkozást írna elő. Az LMP tisztában van azzal, hogy az ilyen döntések legfeljebb csak hosszútávon hozhatják meg a várt eredményt, és rövidtávon fájdalmasak. Az ökoszisztéma fenntarthatósága azonban a mindent vivő jolly joker: a párt nem is veszteget sok időt arra, hogy mindez mennyibe kerül vagy hogyan fogná vissza a gazdaságot.

web surveys

Világkormányzás

A program legelképesztőbb része, hogy az LMP szerint a Földet a saját és minden más "lénytársunk" (bármit is jelentsen az) érdekében valamiféle egységes kormányzás alá kell vetni. A cél, hogy a „globális kormányzás intézményrendszere alkalmassá váljon a globális igazságosság hatékony szolgálatára, az ökológiai kizsákmányolás megszüntetésére.”

Bár a program hosszan taglalja a demokrácia jelentőségét, a magyar és uniós „demokrácia-deficitet”, és a távoli, átláthatatlan döntések nagyon zavarják az LMP-t, de az ENSZ-ből kinövő világkormányzás gondolatával mégis meg tudnának barátkozni.

Világkormányhoz persze világadók kellenek. Az LMP-nek erre is van ötlete: például nemzetközi szénadó. Helyi szinten sem adócsökkentésben gondolkodnak, hiszen a grandiózus tervekhez sok pénz kell. Többek között széndioxidadót (értsd: drágább benzin) és budapesti dugódíjat vezetnének be.

Zöldül tanulni

Az LMP közoktatási programjának újdonsága a tanítás zöld átideologizálása: a tankönyveket szerintük a „fenntarthatóságra nevelés szempontjai szerint” újra kellene írni. Amúgy az oktatáspolitikájában az LMP ott folytatja, ahol az SZDSZ abbahagyta: integrált oktatás, mindenfajta óvodai és iskolai szintfelmérés vagy felvételi követelmény eltörlése, az esélyegyenlőség jegyében.

A cigányproblémát sem hagyná figyelmen kívül a párt: ők nem a Gárdát, hanem szociológuskommandókat küldenének a konfliktusokkal terhelt településekre, hogy ezek a békéltető testületek „kibeszéljék” az érintettekkel a problémákat.

online survey

Akkor most mi az LMP?

Természetesen az LMP programja korántsem csak ezeket az elemeket tartalmazza. A bürokrácia legapróbb gondjaitól kezdve egészen addig, hogy Magyarországnak hogyan kellene segélyeznie pl. a szubszaharai térséget, rengeteg dolog előkerül. És persze akad néhány okos javaslat is.

Egy azonban bizonyosnak tűnik: az LMP nem is akkora rejtély, mint amekkorának látszik. Egyszerűen arról van szó, hogy megérkezett Magyarországra (a régióba először és elsőként!) a nyugat-európai baloldal – annak minden bájával és agyrémével együtt.

Részletek az LMP A fenntartható jövő,a befogadó társadalom és a megújuló demokrácia stratégiája c. programjából:

Az ökológiai politika feladata a szolidaritás kiterjesztése a térben távol élőkre és a jövőben megszületendő nemzedékekre, sőt, a nem emberi lénytársakra is. (11)

Az ökológiai problémák megoldása tipikusan olyan politikai döntéseket igényelhet, melyeknek pozitív hatása hosszú távon jelentkezik, miközben néhány éves távon esetleg megdrágítják, visszafogják a fogyasztást. (14)

[N]em látunk más esélyt az igazságosságra épülő, koherens globális kormányzás megteremtésére, csak az ENSZ szervezetének reformját és megerősítését. Ehhez az ENSZ meglévő szervezeteit, mindenekelőtt a Biztonsági Tanácsot, a multilateralizmus elveinek megfelelően demokratizálni kell. A globális gazdasági kormányzás intézményeit, a Világbankot, Nemzetközi Valutaalapot (IMF), és a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO) az ENSZ felügyelete alá kell helyezni, és kiegyensúlyozottabbá kell tenni az irányításukat. Támogatjuk olyan globális adók bevezetését, mint például a nemzetközi szénadó, vagy a rövidtávú pénzmozgásokra kivetett Tobin-adó. Szükség van egy, a nemzetközi pénzügyi rendszert szabályozó, felügyelő, valamint a tranzakciók megadóztatásából származó jövedelmet begyűjtő, kezelő szervezetre. Létre kell hozni a Környezetvédelmi Világszervezetet, amely a WTO-val szemben is képes érvényesíteni az ökológiai szempontokat. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet mandátumát ki kell terjeszteni a vállalatok ellenőrzésére is, a nemzetközi munkaügyi minimumok közé be kell kerülnie a globális minimálbérnek is. (41-42)

Nyolc év alatt további 1000 milliárd forinttal csökkentenénk a munkára nehezedő adó és járulékterhelést. Ezt a zöldadók 600 milliárdos nagyságrendű növelése, a többletjövedelem miatt megnövekvő fogyasztásból várható körülbelül 140 milliárd forint többlet áfa- és jövedékiadó-bevétel, valamint a fiktív céges gépjárműhasználat visszaszorításából származó többletbevétel ellensúlyozná. (53)

Bizonyos boltméret felett adminisztratív eszközökkel kötelezni kell az áruházakat a helyi termékek magas arányú szerepeltetésére a polcokon. (73)

A garantált minimumjövedelem összegét úgy állapítanánk meg, hogy nagyjából az alsó jövedelmi tized határáig egészítse ki a családok egy főre jutó jövedelmét, azaz mindenkinek legyen legalább annyi jövedelme, mint az éppen a mélyszegénység határa felett élő családoknak. (81)

Azokon a településeken, ahol komoly konfliktus alakult ki, vagy a kialakulása küszöbön áll, egy állami felügyelet alatt álló, de a helyi önkormányzattal együttműködő mediációs „béketest” bevetésére lenne szükség a feszültségek oldása érdekében. (82)

Olyan jogszabályi környezetet kell létrehozni, amely megakadályozza az eladósodott családok teljes ellehetetlenülését, a magáncsőd intézményének megfelelő szabályozásával társadalmilag elfogadható körülmények között kell megoldani az eladósodottak helyzetét. (93)

A globális dél fenntartható humán fejlődése elképzelhetetlen anélkül, hogy a globális észak ne csökkentse ökológiai lábnyomát. Az iparosodott országoknak ezért élen kell járniuk a környezeti terhelésük csökkentésében. (94)

A lehető leghamarabb ki kell alakítani Magyarország saját, átfogó migrációs és integrációs
stratégiáját, ami egyrészt támaszkodik az európai szolidáris hagyományokra, másrészt figyelembe veszi Magyarország nemzetközi kötelezettségeit is. (...) Az oktatásban fokozatosan be kell vezetni az interkulturális nevelést, a pedagógusokat fel kell készíteni a bevándorlók oktatására. (114)

A budapesti behajtási díj bevezetésére irányuló javaslat helyességét már több sikeres külföldi példa is alátámasztja. A londoni és a stockholmi behajtási díj jelentősen csökkentette az autóforgalmat és a légszennyezést. A behajtási díj a kezdetben tiltakozó lakosok körében is népszerű lett, mert jelentősen javította az életkörülményeiket. (190)

Az általános iskolai szaktárgyak tananyagát – a tankönyveket, munkafüzeteket, segédkönyveket – a fenntarthatóságra nevelés szempontjai szerint felül kell vizsgálni, át kell dolgozni. (216)

>> AMIT MINDENKI TUDNI AKAR: MENNYIRE SZDSZ AZ LMP?

>> NEM A VULKÁN MIATT NEM REPÜLTEK

>> ANGYALFÖLD: EZ A HARC LESZ A VÉGSŐ

>> korábbi írásaink

 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezekiel 25,17 2010.04.21. 09:06:37

Nem rossz cikk, de kicsit talán túl tömör is (bár tudom a véleményvezérnek ez a célja).
Az biztos, hogy a magyar közírók nagy része tényleg nem olvasta a programot, így a cikk nekem teljesen új programelemeket is tartalmazott.

Ez alapján számomra még egyértelműbb, hogy az LMP=SZDSZ Reloaded.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2010.04.21. 09:10:44

"a nyugati baloldal klímakultuszát: tudományosan egyre inkább megkérdőjelezett tételek alapján"

Kiváncsi vagyok mikor hozod elő az evolúciós csalás terminusát, mint libsibibsi balosfasiszta áltudományt.

Most komolyan... azon, hogy a zöldek és egyéb balosok milyen ötleteket vetnek fel a jelenség kezelésére, és ki milyen ideológiáját, elmebaját akarja igazolni e jelenséggel kapcsolatban, az egy dolog, viszont magát a jelenséget tagadni... meglehetősen szánalmas.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2010.04.21. 09:29:26

Egyébként lehet, hogy a mediáció intézménye itt a káeurópa önjelölt véleményvezérei körében röhejesnek tűnnek, viszont szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a módszer a klasszikus görög városi kultúrától (illetve még régebbről) kezdve a középkori társadalmakon át, a klasszikus angolszász jogrendszerig bevált, működő és hatékony hagyomány. Nem beszélve arról, hogy a magyar jogi hagyományban is fontos szerepe volt.

Egyébként a mediáció intézményrendszere egyszerű felismerésen alapul, hogy a konfliktusok sokkal hatékonyabban kezelhetők egy független nem érdekelt és elkötelezett harmadik fél bevonásával.

Értem persze, hogy a ami tök jól működik máshol, tök jól működik a piaci életben, és jó működött hazánkban is amíg egyes modernkori társadaljobbító diktatúrák meghaladottnak nem minősítették, az a Szélestenyerű Fejenagyoknak csak zöldbalos széplelkűek érzelgős mozgalmársága.

Joseph Adama (törölt) 2010.04.21. 09:35:56

@ikaljan:

A mediáció az tök jó dolog, a magyar jog jelenleg is használja. DE!

Próbáld már feloldani a konfliktust "azokon a településeken, ahol komoly konfliktus alakult ki" a nagy számú lopás, garázdaság, testi sértés stb.stb. miatt mediációval.

is 2010.04.21. 09:46:20

nincs olyan, hogy Baloldal. megint írjuk le a német példát: SPD, Grünen, Links, FDP (ami liberális, és volt bal is, meg jobb is). az LMP=Grünen, és nem kell tovább ragozni. tőlük kapják még a plakátanyagot is.

2010.04.21. 10:02:27

Hogy mi az LMP, azt nem tudom, de hogy tele van, jogvédökkel, azt látom. Erre pedig most per pillanat nem nagy szükség van . Akik a kisebb parlament ellen vannak, azok szerintem megélhetési politikusok. Igy az a párt amiben vannak, szintén megélhetési párt.Megérezték, azt hogy hogyan lehet munka nélkül-képviselöi mentelmi joggal védve, könnyen pénzt keresni.( "nézd, látod, neki már mentelmi joga van!") Semmivel sem különbek mint a többi , jelenleg a parlamentben lévö párt. Hamar kipukkadnak, mint a lufi.Szöveg az van, de mögötte semmi!

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.04.21. 10:06:00

@is: Milyen plakátanyagokat kapott az LMP?

A cikk (néhány részletkérdés elvétése mellett, pl. hogy szó sincs Világkormányról, hanem multilaterális "kormányzásról", azaz igazgatásról) ott téved alapvetően, hogy az ökopolitikát valami "máznak" gondolja.

Pedig a kulcsmondat még benne is van:
"Az ökoszisztéma fenntarthatósága azonban a mindent vivő jolly joker: a párt nem is veszteget sok időt arra, hogy mindez mennyiben kerül vagy hogyan fogná vissza a gazdaságot."

Ez - kevésbé rosszindulatú megfogalmazásban - úgy hangzik, hogy ma már semmilyen fejlődési út nem járható, ami nem veszi figyelembe az ökológiai - és társadalmi - korlátokat, mert hiába "fejlődik" a gazdaság, ha elpusztulnak a létalapok.

A váltás egy új gazdasági modellre elkerülhetetlen. Aki hamarabb lépi meg, az versenyképesebb lesz a jövőben (ezt javasolja az LMP), aki később, az lemarad.

(a benzinár emlegetése meg ócska demagógia. Nem az LMP fogja megemelni a hatszorosára (a CO2 adó kevesebb, mint 1%-ot tenne rá), hanem az elfogyó készletek, 5-10 éven belül...)

Damján · http://magyarispita.blog.hu/ 2010.04.21. 10:10:24

@is: ha már példát hozunk, legyen helyesen írva: die LinkE (azaz baloldaliak, nem baloldal)
Amúgy igazad van, a Grünpartei-nek felelnek meg.

Egyébként sajnos (ismét) fáziskésésben vagyunk, a májusi NRW-regionális választásokon a német "LMP-generáció" Kalózpárt néven gründolt pártot - most az a menő, nem a zöldség...

@ikaljan: a mediáció az überfasza dolog, csak nem erre a problémára. Mondjuk a kínai kisebbség kapcsán lenne célszerű alkalmazni - elősegítve az önkéntes szegregációjuk megszüntetését. Cigánykérdésben majd azután jön szóba, ha az (egyébként bőrszínfüggetlen) bűnözést sikerül visszaszorítani. Ugyanis nem igaz az a libsi axióma, mely szerint akinek kevés pénze van, az jogosult lopni/rabolni/késelni.

A cikkhez: az LMP szavazói rétege nagyrészt behatárolható. Viszont az LMP politikája még a 220 oldal után is zavaros. Legkésőbb négy év múlva derül ki, melyik belső irányzat nyer. Akár a zöld, akár a bal, akár a lib - a másik kettő hívei sírni fognak, mint az szdsz szavazók 1994-ben...

Damján · http://magyarispita.blog.hu/ 2010.04.21. 10:21:18

@Lastres: Hogy máz, vagy alap - jó kérdés.
Tény, aki nem gondolkozik a természeti erőforrások hosszú távon is ésszerű használatában, az a jövőt ássa alá. Ez a "zöld gondolat" azonban egyre inkább beépül minden párt eszmevilágába - ugyanúgy ahogy pl. a liberalizmus száz évvel ezelőtt. (A mai liberális pártok bizony épp ezért szélsőségesek: szélsőségesen liberálisak.) Mindkét új magyar párt (LMP, Jobbik) programjában egyébként - talán pont a fentiek miatt - hangsúlyosan szerepel a zöld gondolat.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2010.04.21. 11:05:25

@Joseph Adama:
Csupán mediációval nem lehet feloldani egy konfliktust. A mediáció abban nyújthat segítséget, hogy kialakuljon egy olyan légkör, amely nyitott a megoldásra, és hasznosítani tudja az megérkező segítséget, ösztönzőket.

E nélkül bármilyen támogatás, ösztönző, ilyesmi csak az egyik vagy másik fél (nevében fellépő kiskirályok, maffiózók) saját hatalmát növelő eszköz lesz, amivel tovább nyomorítják mindkét felet.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2010.04.21. 11:13:07

@Damján:
Mondjuk miért lehet sikeres a mediáció éppen a bűnözés visszaszorításában?
Ha azt mondjuk, mostantól vaskéz van, és kimegyünk, szétcsapunk a telepen, önmagában annyi hasznot hoz, hogy lesz egy csomó arc, akit lehet etetni a börtönben, kialakul (ill. erősödik) a telepi mítosz, hogy a magyarok támadják a cigányt. A telep méginkább összezár, újratermeli a bűnözést, aztán lehet kezdeni az egészet előlről.

Egy sikeres mediáció esetén viszont meg lehet értetni, hogy a vaskéz nem a telepen élők ellen irányul, hanem az ő érdeküket is szolgálja. Adott esetben, ha a vaskéz bevezetése össze van kapcsolva a telepen élők sérelmeinek (vagy azok egy részének) orvoslásával, adott esetben az is előfordulhat, hogy a rendőri akciók elkezdik a telepiek (vagy egy részük) támogatását élvezni...

... ha pedig a lkosság megnyílik, a rendőri akciók is sikeresebbek lesznek, célzottabb tud lenni (nem baszogat feleslegesen ártatlanokat) , ami visszacsatoló folyamatként újfent javítja a hatékonyságot.

józan' 2010.04.21. 11:20:14

No, végre valaki rátapintott a lényegre!
Az lmp gyakorlatilag egy újbalos, 68-as alapokon álló zöld párt, Daniel Cohn-Bendit-tel, utópisztikus elképzelésekkel stb.
A szdsz-szel ugyan mutat rokon vonásokat, de annál gazdaságilag és kulturálisan is baloldalibb, "progresszívebb", "zöldebb".
( en.wikipedia.org/wiki/Social_progressivism )
Mondjuk ha a sárga szmájlik helyett ezt mutatják magukról nem biztos, hogy elérik a 7 százalékot... :)
Ebből a szempontból pedig a választók egy része újból bebizonyította, hogy egy vigyorkampánnyal megvezethető, és tulajdonképpen bele sem gondol/utána sem néz annak, hogy valójában mit vagy kit küld a parlamentbe.

smalladam 2010.04.21. 11:28:46

márelnézést, de én is végignyálaztam az LMP 220 oldalas programját, és ha most ennek az írásnak a mintájára én csak a vidékpolitikájukat emelném ki, hozzátéve még, hogy "Természetesen az LMP programja korántsem csak ezeket az elemeket tartalmazza. A bürokrácia legapróbb gondjaitól kezdve egészen addig, hogy Magyarországnak hogyan kellene segélyeznie pl. a szubszaharai térséget, rengeteg dolog előkerül. És persze akad néhány okos javaslat is.", akkor levonhatnánk azt a konklúziót, hogy az LMP képében újjáalakult a Kisgazdapárt.

kdotzoltan 2010.04.21. 12:01:08

"Az LMP követi a nyugati baloldal klímakultuszát: tudományosan egyre inkább megkérdőjelezett tételek alapján komoly állami beavatkozást írna elő."

Ezen egy mondattal sikerült máris vezéreljétek a véleményem. Rólatok. Valóban, nem "tagadjátok a globális felmelegedést", de ugye minek annyit nyavalyogni róla, nem igaz? Mindkét linketek ugyanazon tulpublicizált és viszonylag jelentéktelen incidensre vonatkozik ami tkp egyáltalán nem eredményez "megkérdőjelezett tételeket".

A tudományos világban (és szerencsére nemcsak) a globális felmelegedés kb. annyira van "egyre inkább megkérdőjelezve" mint az evolúcós elmélet. Ez utóbbi egyelőre tudtommal ma még Magyarországon nem "alternatív értelmezés" (a teremtéshez képest, ugye), de ki tudja ...

ZöldMarci 2010.04.21. 12:05:54

@véleményvezér: "Elnézést, de nem írtunk sehol olyasmit, hogy tagadjuk a globlis felmelegedést!"

Gondolom, hogy nem ez volt a szándékod, de aki nem kattint a hivatkozásodra az ezt olvashatja ki a posztból:
"tudományosan egyre inkább megkérdőjelezett tételek"
Ebből úgy tűnik mintha tudományosan az egész megkérdőjeleződött volna, holott csak a mértékéről derült ki, hogy - szerencsére - kisebb.

Kérlek valahogy tedd egyértelműbbé a bejegyzésben. Pl.: "mértékét tekintve tudományosan megkérdőjelezett..". Kösz.

törzsmókus 2010.04.21. 12:56:54

@Damján: írd be a Google-ba, hogy Kalózpárt, és nézd meg az első találatot. meg fogsz lepődni, melyik párt logója virít rajta.

pumukli79 2010.04.21. 13:27:06

A cikket, illetve a véleményeket olvasva felmerült bennem az a kérdés, hogy mi is az az LMP. Az erdélyi fiatal liberálisok nekik szorítottak, de le volt már Kalózozva, SZDSZezve, Kisgazdásva és Zöldezve is. Ki is / mi is az LMP. Miért is nem mondja el az LMP, hogy én ez vagy az vagyok? Miért kell találgassa mindenki? És kevesen vannak akik találgatják, hiszen a szavazópolgárok hány százalékának van ideje 200 oldalt elolvasni. Őszintén. Sokszor még a napi újságot sem. Nem-e csak olyan szavazóbázisról van szó (tisztelet a kivételnek) akik "ezek újak, fiatalok, csak jók lehetnek üssük rá a pecsétet" adtak esély valakiknek. Valahogy az erőteljes, nyilvános és jól elhatárolt önmeghatározás lenne a tisztességes, egy tisztességes (más politikát űző) párttól. A többi, az csak szennyes politika. És majd elfelejtettem, ha nem tartozom sehova, nem kérhet számon senki.

Másrészt nézzük csak meg, hogy hol "tarolt" az új párt. Budapesten. Nem mond ez valamit? Mondjuk azt, hogy egy óriási szakadék van nemcsak Kelet - Nyugat Magyarország között, hanem BP és vidék között. Miért nem nyert sem keleten sem nyugaton?

Végezetül pedig a mediációról. Amikor egy családban az apa évek óta bántalmazó, ott már nincs helye a mediációnak. Egy olyan közösségben ahol már rég elfajultak a dolgok (még ha nincs is tettlegesség) ott ugyancsak hiábavaló. Aki azt állítja, hogy nem így van, az elég haloványan ismeri a vidéki realitásokat. És talán ezért (is) nem "tarolt" vidéken az Lehetmásapolitika.

UI. szimpatikus es az LMP de nem szeretek ismeretlen lóra tenni.

kispista 2010.04.21. 19:09:13

@ikaljan:
"Ha azt mondjuk, mostantól vaskéz van, és kimegyünk, szétcsapunk a telepen, önmagában annyi hasznot hoz, hogy lesz egy csomó arc, akit lehet etetni a börtönben"
Most is közpénzből etetjük őket, de mellett még bűnöznek is.

Az utóbbi 20 évben ezernyi mediációs és hasonló hülye program volt, szinte eredmény nélkül.

nyelv-ész 2010.04.21. 22:43:51

Ez igen!

80% szerint szimpatikus a párt, de 63% szerint nem valósítható meg a programja.

Akkor mi a szimpatikus benne? Szimpatikus, hogy olyan lelkesen ontják magukból a hülyeséget?

udvari bolond 2010.04.21. 22:44:36

"tudományosan egyre inkább megkérdőjelezett tételek alapján"

wtf?!

a forrásotok szerint is "But the reviewers found that the scientists could have used better statistical methods in analysing some of their data, although it was unlikely to have made much difference to their results. "

jellegre ugyanaz. a számszerű értéket felülbecsülték.

NINCS SEMMI TUDOMÁNYOSAN MEGKÉRDŐJELEZVE. A pontossága, az igen, a becsült értékek kvantitatíve. de nem a folyamat. Az pedig a tudományban, modellszámításokkal kapott eredményeknél, BECSLÉSEKNÉL, mindig fennálll, hogy alul vagy felül becsli, de ez csak utólag derülhet ki. A folyamat jellege a fontos. Sok más mellett.

ez a blog már nem először tesz úgy, mintha "tudományosan" képben lenne.

pucros 2010.04.21. 23:16:21

Akár felmelegszik a glóbusz, akár nem, ha melegszik, akár az emberi tevékenység miatt, akár nem, az az egy dolog már nem vitás, hogy konkrétan a széndioxid-kibocsátás szinte teljesen közömbös tényező.
Innen vissza kellene tolatni, mert amennyire józan, értelmes, szükséges dolog a bioszféra jövője feletti aggodalom, pont annyira elkeserítő látni, hogy a jószándékú tettrekészséget hiábavaló marhaságokra pocsékolják.
Bocsássatok csak ki nyugodtan széndioxidot és figyeljetek inkább az ökológiai lábnyomotokra.

gauche caviar 2010.04.21. 23:27:13

@Damján: speciel ez a vonal pont az lmpben is benne van, kalozpart.org/
engem speciel pont ezzel gyoztek meg, mert olyat hogy "szerzői jogok újragondolása a XXI. századi információs társadalomban" még háttérbeszélgetéseken sem hallottam elhangzani 'vezető' pártoktól. Pláne nem, hogy foglalkozzanak vele. Vannak a nagyseggű polgárok akik a dolmányból nyomják a vaskos hazáért izgulást gondterhelt arccal ígérnek radikális és azonnalimondommégegyszer azonnali adócsökkentést, meg vannak a bolondgombás szíriuszi antiszemita bigámista farkasbundás ősturul huszárok, oszt kóc. oké, bohóckodik még itt lendvai ildikó is, de benne hamarosan lejár a lendkerék aztán újra tiszta lesz a vétel.

@longlife: sztem a tested után kezd el építeni az agyadat is, ha már a tested része...

@nyelv-ész: azért az fasza, hogy az lmp ontja a hülyeséget, és az összes többi párt meg olyan rohadttul képben van, és csupa megvalósítható dologgal jönnek elő, turulus teszkótól a 14. havi nyugdíjig.

@kispista: tudnál sorolni a sok hülye programból? nyugodtan keress elő egy jobbik brossúrát, abban tutti az igazat írják. Igaz magyar emberek. Bocsánat: Magyar emberek.

@józan': jah, a 68-as újbalos német zöldek olyan utópisztikusak voltak, hogy mára gyakorlatilag minden megvalósult az alakulásukkor célul kitűzött politikájukból. Te is csak egy nevet jegyeztél meg, de nem az édesanyádét.

@Joseph Adama: a mediáció nem azt jelenti, hogy a késes rablót megpróbáljuk rábeszélni arra, hogy keressen valami stabil munkahelyet. Hanem, hogy mindenféle csipcsup ügyekkel nem tömítjük tele a bíróságokat, meg hogy csak az olyan esetek mennek a bíróságra, ahol már csak a jogszabályokkal lehet valami rendet vágni (direkt nem használom az igazság szót, hiszen azt lestoppolta a Jobbik). Ha meg van kapacitás a 'fontos' ügyekkel foglalkozni, akkor jöhetnek a danger zone-ok.
Nomeg, mediációval csomó olyan dolog hosszútávon oldható meg, ami 'sima' jogi módon csak lehet még tovább fokozná a problémát. (mondjuk kamaszfiú kocsit lop a haverjaival hétvégén. te küldenéd sittre mi? Ott majd rendes ember lesz belőle. Vagy kiszabnál pénzbüntit oszt jónapot? Ekkora vagy faterja fizet és a gyerek semmit sem tanul, max, hogy pénzzel mindent el lehet intézni, vagy nem tudja fizetni, ekkor meg esetleg mehet a kaptárba. Mindkettő szuper megoldás. Mediációval leül a kocsi tulajjal azt megbeszélik mit lehet itt tenni. Aztán még az is lehet, hogy kezet fogva állnak fel az asztaltól.)

Amúgy a blog szar, rendszeres faszságokkal jön.
Esetleg lehetne egy blog.hu-s panel, ahol a kommentelők értékelhetik a blogot úgy en-bloc, mint pl Érdekesség, Hírérték, Hitelesség.
Itt kapna ez a blog kb 1, 3, 0-t.

Banović Strahinja 2010.04.21. 23:27:35

@nyelv-ész: "80% szerint szimpatikus a párt, de 63% szerint nem valósítható meg a programja.
Akkor mi a szimpatikus benne? Szimpatikus, hogy olyan lelkesen ontják magukból a hülyeséget? "

Már az hasznos lehet, ha néhány létező problémát újragondolunk, mint társadalom. Ha az LMP tematizálni tud néhány új kérdést, az csak előnyére válik mindenkinek. (Pl. ökotudatosság oktatása.)

Az nem biztos, hogy utána konszenzus alakul ki az LMP ötletei mentén, de nem is az a lényeg.

gauche caviar 2010.04.21. 23:28:01

@pucros: te vissza szoktad olvasni amit írsz?

bonebear · http://cinca.blog.hu 2010.04.21. 23:31:25

LPM: legalább nem a többi. Ennyi bőven elég, az kevésbbé izgat, hogy mi van a programjukban. Ha még értelmes kritikákat is fognak mondani a parlamentben, és tényleg nem öncélú párt lesznek, már megérte bejuttatni őket, nem?

gauche caviar 2010.04.21. 23:36:37

@bonebear: hát, itt vannak akik a politikai pártok iránti érzelmi alapú rajongásukban keresik saját életük igazolását. náluk ennek sokkal nagyobb a tétje.
mivel ők nem bíznak magukban, azt hiszik minden a politikusoktól függ.
pedig az utóbbi 4 évben már sokszor láthattuk, hogy valami gondolat mögött van igazi népakarat, akkor az ellen nem áll meg a politika.

gauche caviar 2010.04.21. 23:40:30

@Hunyorgoo: index-címlapra minden szar kikerül amiben írnak valami 'politikai' tartalmút /többnyire elegendő említeni valamelyik csapat nevét, mindenféle koherens gondolat nélkül is/.
Aztán csak a komment felület legyen engedélyezve, meg két púpja legyen a tevének, aztán pörögjön a PI, guruljon a forint. (persze, a blog.hu kurvára nem tud még komoly profitot termelni, mert ki akarná a hirdetéseit olyan nívós tartalmi közegben látni, mint a Nuniland, vagy a Büdös zsidó naplója?)
De Szily meg a Szabó Z addig is gyakorolhatja a wanabe gonzó úúúságírást (az említett párosból Szily a tehetségesebb, bár nála is gyakran vannak fölöslegesen bodorított hasonlatok meg metafórák, aktuálpolitika-bulvár konsetllációba erőltetve).

gauche caviar 2010.04.21. 23:41:21

@Bokortalan Lajtalan: haha, ez így érdekes, ezt még nem hallottam. príma :)

-MCsaba- · http://barsonyszek.blog.hu/ 2010.04.21. 23:43:26

Hát az mszp tuti szdsz 2-nek tekinti és igazából nem is tévednek sokat. Ami ott a mindent liberalizáljunk az itt a mindent zölden - ami jó elképzelés és talán a bizottsági munka során egy-két javaslatuk átjön, többre nem számítok a elkövetkező ciklusban.

gauche caviar 2010.04.21. 23:45:07

@-MCsaba-: nekem az már elég lesz ha mobillal lekamerázzák a képviselői budit, vagy hogyan veszik fel a költségtérítést a jobbikosok.

Hóember 2010.04.22. 00:12:03

Én bevallom nem bírtam végigolvasni a full anyagot, és amin átrágtam magam, ott sokmindennel nem értettem egyet, de az a rész, amihez komolyabban konyítok (egészségügy), az bizony messze a legmegalapozottabb volt az LMP-nél a többi programhoz képest.
És az bizony (szerencsére) nagyon-nagyon távol állt a néhai SZDSZ féle irányvonaltól.

pg2 2010.04.22. 00:40:06

@longlife: Igazad van! Nem félkatonai, hanem egy az egyben hierarchikus, parancsvezérelt szar.

Kitartó 2010.04.22. 00:46:32

Ki se látszunk a szociológuskommandókból, ahogyan a cigánybűnözésből sem. Nem is tudom, melyiket kellene előbb felszámolni...

gauche caviar 2010.04.22. 00:46:37

@pg2: a sorkatonaságra sem a honvédelem miatt volt szükség, hanem hogy a sok munkanélkülit ideig-óráig még valahova elpakolják, meg hogy egy nagy rakás csinovnyik lelkű tróger kiélhesse a szadista perverzióit, hatalommániáját.
A gárda is csak egy legényegylet, seggrepacsizás, meg bakancsfényesítés.
Bár, amióta vannak benne biszex pornószínésznők, én is elkezdtem érdeklődni a iránta.

gauche caviar 2010.04.22. 00:51:34

@Kitartó: bocs, de a politikusbűnözés bevezetése már olyan szinten inflálta a *nemtetsziknekünkapofája*bűnözés kategóriákat, hogy akaratlanul is csak egy ilyen jobbikos érdeket látok a különböző *bűnözés címkék ragasztgatásában.

Ki se látszunk...
ja, minap is borsodi romák ostromolták meg a tévé székházat, meg felgyújtották.
Ja, nem, azok izé ilyen hazafiak voltak.
Na, akkor a cigánybűnözők múltkor elloptak egy tankot oszt nyomták bele a tömegbe.
Ja, azok is csak hazafiak voltak.
Akkor volt az a kövér cigánybűnöző, a Mesterházy vagy Hunvald.. ja nem, ezek zsidók voltak. Bizonyára.
Vagy izé.. ott vannak azok az IMF-es cigánybűnözök, a hiteleikkel. Uzsora!

hajj hajj... nem könnyű itt kiigazodni.

mindegy, maradjunk a nemtetsziknekünkapofájabűnözőknél, az olyan őszintébb, férfiasabb.

Kitartó 2010.04.22. 00:51:49

@gauche caviar: A sorkatonaságnak hasznát vehettük volna ár- és belvizeknél, helyette most az egyetemeken van „elpakolva” a sok munkanélküli. Őket nem lehet kivezényelni homokzsákot pakolászni. Összességében tehát szarul jártunk.

Kitartó 2010.04.22. 00:56:22

@gauche caviar: Én nem vagyok jobbikos. Sőt, nem is szavaztam. Még csak demokrata sem vagyok. Azonban megkérdezem, melyik a gyakoribb: hogy cigányok gyilkolnak, rabolnak, rongálnak, lopnak, törnek be, fenyegetőznek, vagy hogy tévét ostromolnak a felheccelt tüntetők?

Kitartó 2010.04.22. 00:58:01

Ja és még egy kérdés: melyik csoport ellen lép fel erélyesebben a rendőrség?

Nem kell rá válaszolni.

pg2 2010.04.22. 01:29:35

@pumukli79: "Hol »tarolt« az új párt? Budapesten ... óriási szakadék van nemcsak Kelet- és Nyugat-Magyarország között, hanem BP és vidék között"

A választási vagy (bel)politikai földrajz valóban izgalmas terület. Szoktak (itt is) boncolgatni mindenféle napi diagrammokat, statisztikákat, sajnos meggyőző eredmény nélkül. Adott témában a legtöbb vélekedésen valójában bizonyítási kényszer diagnosztizálható valamely párt tematizált érzelemkultusza irányában (bár gyakrabban a gondolkodás teljes hiányában szimpla ismételgetésről van szó). Noha nagyon büszkék vagyunk a történelmünkre, mégsem jellemző az ilyesmi ideológiák történelmi távlatba helyezése. Pedig elég lenne végig gondolni, hol voltak az elmúlt száz évben nagy népességmozgások Mo-n, hol nem: pl. honnan rakták ki a svábokat; hova telepítették a Felvidékről elüldözötteket; hol és milyen irányba hatott az iparosítás, az erőszakolt urbanizáció; merre mozgatta a népet a tsz-esítés; ilyesmik. De mehetünk visszább is: munkásmozgalmak, megtorlás, elmaradt földosztások, nincstelen és parasztmozgalmak, reformáció, németalföldről behívott telepesek, cigányok letelepítése, stb.

(Pl. Lengyelo. választási térképén határozottan felismerhető az egykori orosz és német határ.)

pg2 2010.04.22. 01:34:38

@pg2: Ehelyett mindenféle szakadékokról beszélünk, az urbánus-népi vita bohózatszintű fölelevenítése folyik, bűnözési, keresti, infrastrukturális térképek kerülnek egymásra, és vonogatjuk a vállunkat...

Don PUA (törölt) 2010.04.22. 02:26:29

Mitől zöldült meg a vörös?

cikkek.soti.ca/why-green-is-red.html

„Idézet Roger Scrutontól a The American Conservative 2007 Július 16.-ai számából

A negyedik ok ami miatt a baloldal lenyúlta a környezetvédelemmel kapcsolatos mozgalmat a globális indok paradigmája. Ami a természettel kapcsolatban történik az mindenütt megtörténik. A világ nem más, mint egy egymásba kapcsolódó és kölcsönösen adaptáló rendszer. Ha bárhol valami baj történik, az másutt is fel fogja ütni a fejét. Úgy néz ki, hogy a környezeti problémákra nincs semmiféle megoldás ami nem foglalná magába a nemzeti határok áthágását, vagy pedig a világ népeinek az összekapcsolását. Ez tökéletesen megfelel a baloldal régóta dédelgetett álmának, hogy eltöröljék a nemzeteket és a nemzeti kormányokat - azokat a hűség- és hatalmi-központokat, amik szerintük az emberi konfliktusok szívét alkotja - és hogy lecseréljék őket valamiféle nemzetek feletti, multinacionális, vagy akár egy világkormánnyal.

[...] A környezetvédelmi problémák szinte vonzzák magukhoz az állami megoldásokat (statist). A problémák oly hatalmasok, oly szerteágazóak, oly helyileg meghatározhatatlanok, hogy csakis úgy őket lehet megoldani, hogy felülről a felvilágosodott intellektuálisok igazgatják majd a tudatlanságban élő nyerészkedőket. Ez a baloldal ünnepelt hajtóereje: abban reménykednek, hogy a haladók majd képesek lesznek átvenni az államot, és azon keresztül majd diktálni fognak az emberiség többi részénék, feltehetőleg mindenki előnyére. [...]

A balos mozgalmak azért népszerűek, mivel három szükséges dolgot igérnek az embereknek. Igérnek egy igazságos célt (justifying cause), aminek az érdekében az áldozatot meg fogják menteni. A XIX. században megmentették a proletáriátust, míg az 1960-as években pedig a fiatalságot. Megmentettük a nőket, és az állatokat. Most épp magát a földet mentjük meg, és ez egy olyan nemes cél, hogy ennek érdekében mindenféle lépés meg van engedve.

Ezek a mozgalmak ezenkívül ellátják az embereket egy ellenséggel, és ne felejtsük el, hogy az ellenségek nagyon hasznosak abból a célból, hogy az ember megtalálja a helyét a világban. Miközben a barátokat nehéz másokkal megosztani, az ellenségeket könnyű, mivel a gyűlölet sokkal kevesebb energiát követel meg mint a szeretet - mindössze egy közös célpontra van szükség.

Ezek a mozgalmak egy erőteljes hovatartozási érzettel töltik el az embert, aminek a keretein belul az ember csinál valamit, ráadásul mindezt nem egyedül. Egy pozitív érzelmet kap az ember a magány és az elidegenedés ellen. [...] [A]mikor a radikális baloldal hitelét veszti, ritkán látunk bűnbánatot. Helyette inkább elkezdenek oldalazni, és egy más hasonló érzelmi szerkezettel rendelkező mozgalomhoz csapódnak. A 70-es és 80-as évek során amikor a kommunizmus valóságát már nem lehetett letagadni, az emberek elkezdtek a vörösből a zöld felé vándorolni. Sajnos itt az a probléma, hogy amikor egy olyan fontos témát mint a környezetvédelmet a baloldali mozgalmak lenyúlnak, onnantól fogva szinte lehetetlen egy tisztességes politikai megközelítést elérni. [...] A baloldali környezetvédelmi mozgalmak ritkán gondolkodnak el az emberi motiváció kérdésén. Számukra nyilvánvaló hogy valamit tenni kell, és innen már nem nehéz arra a következtetésre jutni, hogy ezt az állam hatalmával kell megtenni, és törvényt kell hozni e nemes cél elérésének az érdekében.”

A Kárpátok Ostora 2010.04.22. 06:24:40

Csehországban már 2006-ban a kormánykoalíció tagjai voltak a Zöldek. Érdemes továbbolvasnom a cikket, vagy a többi is ennyire alapos?

Kopiás Attila Steve 2010.04.22. 06:55:59

smalladam kommentjéhez kapcsolódnék. 220 oldalból vettetek 10-et, azt bemutattátok fél oldalban negatív jelzőkkel teletűzdelve oszt jólvan. Biztos sokan vannak, akiknek ennyi elég, és akkor innentől "tudják" mi az LMP. A többiek meg mondjuk nézzenek föl legalább egyszer a weblapjukra, hallgassanak meg egy interjút Schifferrel vagy Scheiringgel, ezerszer elmondták és még ezerszer is el fogják mondani, hogy ők egy ökológiai alapon álló, átláthatóság-demokrácia iránt elkötelezett párt, amely balos, liberális és konzervatív tagokat egyesít, így balos, liberális és konzervatív gyökerű javaslatokat képvisel, elképzelésük szerint ezáltal meghaladva a XIX. századi jobb-bal cimkéket. Ha egyszer netetek van és érdekel a politika (tekintve hogy itt kommenteltek, igen és igen), nem olyan nehéz ezt az infót megszerezni... :+)

Nzoltan 2010.04.22. 07:30:48

Nekem inkább olyanok jutnak esyembe, hogy kinek vannak nagyobb gyökerei? Az ültetett virágnak, vagy a pártnak?

vizesnyolcas 2010.04.22. 07:36:39

Történetesen az LMP oktatáspolitikája (a programjában) nagyobb részében Magyar Bálint újratöltve. - Ha valakit érdekel, bővebben is kifejthetem, de csak munkaidő után, estefelé.

nyelv-ész 2010.04.22. 07:58:53

@vizesnyolcas: Fejtsd ki, de csak ha van benne digitális tábla, akkor érdekel. Ha nincs, akkor is legyen benne valami olyan technika, amvel le lehet nyúlni párszáz milliót.

nyelv-ész 2010.04.22. 08:03:31

@baliquez: Kapaszkodj, a többi párt is ugyanilyen, csak a színük más. A "pénzügyi háttérhatalomnak" éppen ezért teljesen mindegy, ki van hatalmon, ha az ő érdekeiket szolgálja. Majd figyeld meg, hogy az új kormány miniszterelnöke és külügyminisztere elsőként hova megy nyalni.

szvsz 2010.04.22. 08:06:32

Csak szavazzatok rajuk, a tobbit majd Xenu megoldja. Jopenzert, persze.

Sobrijóska 2010.04.22. 08:15:42

Bírom ezt, hogy az LMP szavzóit mindig úgy be akarják határolni. Nem megy a fejükbe, hogy talán az első választás óta ez az első párt, amely mindenféle embert, liberálist, konzervatívot, szocdemet, bizonytalant meg tudott szólítani.
Én pl. MIÉP azelőtt szavazó voltam, na, erre varrjatok gombot :-).

Sobrijóska 2010.04.22. 08:23:15

@baliquez: biztos bizonyítékaid is vannak erre öcsém. Egyébként köszi az írásod az elmegyógyból ;-).

véleményvezér · http://velemenyvezer.blog.hu 2010.04.22. 08:24:14

@A Kárpátok Ostora: A cseh zöldek programja egy szolid zöldprogram. Olyan nyugat-európai újbalos elképzelések, mint az LMP-nél, más komolyabb pártnál a régióban nincsenek. Ez jön most be az LMP-vel. Ezt is írtuk le, nem mást.

virtual landscape (törölt) 2010.04.22. 09:08:26

Tkp. ez a kis új neoliberális párt alapvetően egy ökofasiszta mázzal önti le magát, mert abból az emberek úgy is csak a szó elejéig jutnak, hogy ez vmi ökovalami.

Közben egy globálfasisztoid bagázs, pont mint az SZDSZ.

blacklord 2010.04.22. 09:32:50

@Lastres: ott a pont, egyetértek veled. Hogy az LMP konkrétan miket tud majd előkotorni megvalósítandó intézkedésként, az kérdéses. De hogy biztos, hogy jót tenne nekünk, ha stratégiai ágazattá tennék a "zöld" tevékenységeket (energiahatékonyság, hidrogén- és elektromos autók, megújuló erőművek), az nem kérdéses. Minden Ny-európai ország kilométerekkel előttünk jár ezen a téren, és ezen tevékenység űzése előbb-utóbb kompetenciákat eredményez, amiből aztán komoly gazdasági haszon húzható - fenntartható módon. Más kérdés, hogy nem fogjuk megtudni, hogy ezt Schifferék értelmes vagy buta intézkedéseken keresztül érnék-e el. Az viszont tuti, hogy ha lenne egy Bp-i dugódíj, amit egy értelmes közlekedési koncepció megvalósítására fordítanánk (jegyrendszer elektromossá tétele, belépési kapuk többezer "beléptető" ork heleyett, P+R parkolók, RER-jellegű gyorsforgalmi metró-HÉV szerű vonatok, amik az egész várost átszelik, bicikliforgalom jelentős megerősítése, ld. Berlin), akkor sokkal élhetőbb lenne a város. Nem tűnt fel senkinek, hogy mekkora királyság volt az autómentes nap Budapesten? Milyen volt a csend, a tisztább levegő? Nagyon nagy különbséget jelentene!

blacklord 2010.04.22. 09:34:45

@véleményvezér: hát ne haragudj, de ez így elég nyomi érvelés. Hogy a cseheknél ugye kormánypárt volt, de nem volt annyira "extrém", mint az LMP... Ja, persze.

véleményvezér · http://velemenyvezer.blog.hu 2010.04.22. 09:40:27

@blacklord: Képzeld, utánanéztünk, mielőtt ezt leírtuk. Azt írtuk, hogy "megérkezett Magyarországra (a régióba először és elsőként!) a nyugat-európai baloldal – annak minden bájával és agyrémével együtt", nem azt, hogy a zöldek érkeztek meg!

véleményvezér · http://velemenyvezer.blog.hu 2010.04.22. 09:48:12

@KA_Steve: @smalladam:

1. Az írás terjedelme szokásosan ~3000 karakter, ugye senki nem várja el, hogy ebben 220 oldalt összefoglaljunk?
2. Az írás témája, hogy a Lehet Más a Politika miben más, hogy mi különbözteti meg őket a többi párttól, vagyis, hogy kik ők.

Nyilván rá lehetett volna menni csak azokra a részekre, melyek csak az SZDSZ-szel vagy csak a Kisgazdapárttal rokonítják őket, de az egy másik írás. Ettől függetlenül természetesen vannak ilyen hasonlóságok, és ezzel nincs semmi baj.

3. A kiemelt részek - ENSZ és nemzetközi intézmények átformálása, ökopolitika, új adóformák, zöldideológia, mediáció - azok, amelyek egyik másik komolyabb párt programjában sem szerepelnek. Ezek jelentik az újdonságot, sőt ezek az LMP programjának központi elemei.

Ha az a kérdés, hogy mi az LMP, akkor a választ itt kell keresni.

4. Ezek az elemek pedig a nyugati (bezöldülő) baloldal tipikus elképzelései.

5. Egyébként azt állítani, hogy az LMP-sek a nyugati balosok, nagyon más, mint azt állítani, hogy ők az SZDSZ, vagy ők a light-Fidesz stb.. Ezért is született a cikk, hogy egy más választ adjon.

Avatar 2010.04.22. 10:20:32

@nyelv-ész:
"80% szerint szimpatikus a párt, de 63% szerint nem valósítható meg a programja."

Jé, akkor pont olyan mint Jézus... :)
Ő is tök szimpi volt ezzel a "szeresd felebarátod, mint tenmagad", meg "ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel" szöveggel, de még nem találkoztam olyan emberrel, aki az ő programjának minden pontját megvalósította volna az életében...

"Akkor mi a szimpatikus benne? Szimpatikus, hogy olyan lelkesen ontják magukból a hülyeséget?"

Ja, elég lelkes volt Jézus is, sokat bevállalt a "hülyeségei" népszerűsítése érdekében...

riksafighter 2010.04.22. 10:28:55

mitől balos az lmp ha libsikópia ? ja programot lehet írni ha nincs esélye arra hogy megvalósítsa marxista alapokon is akár ... ez kb a pannon pumának nézett ugyan ki dehát nincs is csak 3 lába , és abból kettő be van gipszelve ... deazért puma

LiBerti 2010.04.22. 12:30:08

Az LMP olyan, mint a görögdinnye: kívül zöldek, belül vörösök.

trojaimano 2010.04.22. 12:32:11

Valoban nem egetveroen uj az LMP politikai identitasa Europai osszehasonlitasban. A valasztopolgarok bizonytalansaga az LMP-vel szemben szerintem 3 okra bonthato le: 1.) A kommunikacios strategiajuk nem volt kepes rovid, egyertelmu, szamonkerheto programpontokat megfogalmazni. Egy adocsokkentest vagy annak hianyat lehet ugye szamonkerni, a fenntarthato fejlodest mar nehezebb. 2.) A mai epp atrendezodo politikai eletben valoban nem a semmibol epitkezik az LMP: a magyar szavazok ma joreszt ugyanazok akik 10 eve voltak. Ergo valoban elsosorban az SZDSZ elidegenitett szavazobazisa meghatarozo a mostani LMP bazisban. Ami viszont egyaltalan nem jelenti azt, hogy az SZDSZ utodpartja lenne. Azert nem, mert a mostani LMP felallasban tenyleg vannak egymassal versenyzo iranyzatok: ki a tiszta zold mozgalom (Grunen), ki az allamparti poszt-marxista szocialis elosztorendszer (nyugati szoc partok), ki a tarsadalmi szolidaritas (ex-SZDSZ) miatt szavaz ma az LMPre, es a parton belul sincs eldontve, hosszutavon melyik iranyzat lesz meghatarozo, illetve, hogy lehetseges-e ezekbol egy koherens vilagkepet letrehozni. 3.) Es ez a legerdekesebb, az LMP valoban behozta Magyarorszagra a nyugat-europai baloldalisagot, es ezzel egyelore nem tudnak mit kezdeni sem a politikusok, sem a szavazok. Ezalatt azt kell erteni, hogy a Mo.-n beagyazodott allami/piacparti, konzervativ/tolerans, kereszteny/zsido (de, de, ez sajnos egy meghatarozo valasztovonal ma a belfoldi politikaban) ellenteteket hivatott feloldani. Magyarorszagon a liberalizmust ugy ertelmezik, hogy multi-kulti mazzal leontott neo-lib gazdasagpolitika. Nyugat Europaban viszont ez a ket tenyezo szet van vallasztva: elsosorban a jobboldali ugymond konzervativ partok piacpartiak, a tarsadalmilag nyitott, tolerancia elharcosok (baloldal) pedig inkabb az allam elosztorendszerben biznak. Ezt kepezi le az LMP es ezt egyelore sokan nem ertik. Hogy lehet, hogy a kissebsegek integraciojaert kuzdo okopart nem a kudarcott vallott lathatatlan kezben latja a jovot? Csak annyi tortent, hogy az LMP meghonositott egy nyugat-europai ideologiai toresvonalat ami eddig pelda nelkuli es hogy a magyar jobb es bal fogalmakat megprobalja a nyugati jobb es bal identitasokkal felcserlni. Ez szerintem nagyon pozitiv, es az LMP sikeret vagy kudarcat pontosan ebben latom.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.22. 17:00:55

Az alapvetéssel egyetértek, mely szerint egy nyugat-európai újbalos párt érkezett meg - azzal viszont nem, hogy ez az újbal (itt vagy ott) öko lenne. Itt már máz sem nagyon van, masnicska, talán. Társadalmi szolidaritással felszámolandó mélyszegénység, meg a kirekesztők elleni, píszí, jogvédő liberalizmus, némi demokrácia tömjénnel. A lényeg szerintem sokkal inkább ez, mint az egyébként egy plakátnyi tisztább levegőt, meg a zöld fordulat, ami a masni a programon (ban).
Nyilván itt most a programról beszélünk, mert a többi - az minden reménykedésem ellenére - szdsz 2.0. (lásd: Karácsony G. szereplése a Liberális Klubban).
Bobo leginkább ez a dolog.

vizesnyolcas 2010.04.23. 08:21:50

@nyelv-ész: @lostrider:
Elkezdem kisebb dózisokban. Ha lesz elég kitartásom, az LMP programjának következő típusú elemeit fogom kiemeln:
(1) Azokat amelyek nem konkrét cselekvési programok, hanem a kívánság, a belátható időn belül nyilvánvalóan megvalósíthatatlan vágyálom (utópia) kategóriába tartoznak, de nagyon szimpatikus benyomást keltenek, és mint ilyenek a párt jó szándékát hivatottak bizonyítani.
(2) Azokat, amelyek nagyon konkrétak, ráadásul nagyon könnyen megléphetők, ugyanis közvetlenül semmilyen forrást nem igényelnek, hiszen arról szólnak, hogy valamit megszüntetnének, betiltanának. – Azonban ezek közül azokra szeretnék rávilágítani, amelyek az (1) típusú feltételek hiányában az egyébként jó szándékú céljaikkal ellentétes hatások veszélyét vetítik előre.
(3) Azokat, amelyek azon felül, hogy konkrétak és jó szándékúak, még konstruktívak is; egyetlen hibájuk, hogy a működőképességük az (1)-ben említett vágyálmok (előzetes) beteljesülését feltételezi.

vizesnyolcas 2010.04.23. 08:27:02

Az LMP program oktatáspolitikai részének néhány (2)-es típusú elemével kezdem, mert a „Magyar Bálint újratöltve” minősítésem éppen ezekre vonatkozott. (Utólag el kell ismernem, hogy ez a minősítés elhamarkodottan egyoldalú volt. Egyrészt mert a megszüntető szándékok emlékeztetnek még Horváth Ágnes ügybuzgalmára is, bár az nem az oktatásügyet érintette; másrészt az LMP program több eleme az SzDSz-ikonokét is túlszárnyaló doktrinér hevületet sejtet.
Tehát az idézetek:
(A) „Mi megszüntetnénk minden, az iskolai beiratkozásokat megelőző, a gyerekek kompetenciaszintjét vizsgáló iskolaérettségi vizsgálatot, az iskolaérettségre vonatkozó véleményezési lehetőséget, hogy ezek többé ne szolgálhasson a gyerekek közötti válogatás alapjául. [...] Ezzel egyúttal megszűnne a sajátos nevelési igényűvé, illetve beilleszkedési, tanulási és magatartászavarossá minősített gyerekek kategóriája [...]”
(B) „Az általános iskolákban működő eltérő tantervű tagozatokat és eltérő tantervű (korábbi nevükön: kisegítő) iskolákat felmenő rendszerben meg kell szüntetni.”
(C) „Szigorúan érvényt kell szerezni az általános iskolai felvételi tilalmának. A nyolcadik osztály végéig teljesen meg kell tiltani teljesítmény alapján történő szelekciót. Elő kell írni, hogy az egy beiskolázási területen működő, állami finanszírozásban részesülő iskoláknak, tehát az alapítványi és egyházi fenntartásúaknak is, azonos arányban kell részt vállalniuk a hátrányos helyzetű diákok tanításából. Az intézményen belüli szegregáció ellen elő kell írni, hogy az egy intézményen belüli párhuzamos osztályokban a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek aránya nem térhet el egymástól. Az előírások megszegését komoly finanszírozási szankciókkal is büntetni kell.”

Mielőtt az (A) idézet kapcsán azza vádolna valaki, hogy a […] jelzésű kihagyásokat a torzítás sanda szándékával tettem, megígérem, utóbb azokat is pótolni fogom. A kihagyások egyedüli oka, hogy a program […] jelek mögötti részei nem az (2), hanem a (3) kategóriába sorolhatók.
Ha lesz reagálás, akkor folyt.köv.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.23. 09:31:44

írtam reakciót, de elszállt, most nincs kedvem ismét begépelni: folytasd! :)

Bence24 (törölt) 2010.04.23. 13:52:35

Interkulturális nevelés... Mindig csodálkoztam azon a hozzáálláson, amely szerint ha valaki külföldről egy európai országba költözik, akkor a helyben élőknek kell minél gyorsabban alkalmazkodni az új lakóhoz, nehogy ne tudja az otthoni szokásait gyakorolni és nehogy megsértsék az itteni szokások. Szerintem vagy maradjon otthon az illető, vagy ha mégis jön, vállalja, hogy más kulturális közegben másként viselkedik.

mikénehavóna 2010.04.23. 13:57:44

@vizesnyolcas: amit az LMP oktatáspolitikai programjából idézel, azt akár a modern pedagógiai tankönyvekből is kiszedhetted volna. A szakmában (no nem Magyarországon, mert Magyarország száz évvel van lemaradva) konszenzus van abban, hogy a korai szelektálás befagyasztja a társadalmi mobilitást, és hogy a frontális osztálytanítással szemben a projekt-alapú tanítás az igazán hatékony. Mindez nem eszközigényes, hanem szellemi kapacitás-igényes. Na ebből van kevés a magyar oktatásban.
Összesen két ország van a világon, ahol nem körzeti alapon megy a beiskolázás általánosban, Magyarország és Chile. Utóbbiban van 20% lakos, aki teljes nyomorban él. Előbbiben is.
Én inkább a finn modellt választanám: kötelező körzeti beiskolázás, doktorált tanítók, olyan fizetéssel, mint egy Nokia-vállalati mérnök. Nézd meg, hol tartanak a "halszagú rokonok".
Ki kéne már bújni a vakondoküregekből, drága magyar véreim.

vizesnyolcas 2010.04.23. 14:32:12

Még egy megjegyzés az (A) idézethez: Abban a „vizsgáló … vizsgálat” és az „ezek többé ne szolgálhasson” formai jegyek csak a program nyelvi szerkesztőjének teljesítményét jellemzik, nem tartoznak a mondanivaló lényegéhez, olyanok, mint az általam is elkövetett „az (2)”. Ezeken nem érdemes rugózni. Koncentráljunk a tartalomra!

@lostrider: @mikénehavóna:
Szögezzük le, elismerésre méltóak az idézett cselekvési programokat motiváló jó szándékú célok:
- a szegregáció (a szociális és etnikai szelekció) felszámolása,
- a halmozottan hátrányos helyzetűek esélyegyenlőségének, integrációjának előmozdítása.

A probléma azzal van, hogy a cselekvési programok a nálunk hiányzó feltételek hiányában nem fognak a fenti célokkal jellemezhető irányba.

Az a megoldás, hogy „az egy beiskolázási területen működő, állami finanszírozásban részesülő iskoláknak azonos arányban kell részt vállalniuk a hátrányos helyzetű diákok tanításából” nem segít a települési szegregáción. Nem segít azon, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű diákok a halmozottan hátrányos helyzetű településeken, kerületekben (gettókban) koncentrálódnak. Ez a megoldás az „ahol rossz, ott mindenkinek egyformán legyen rossz” elvet érvényesíti, és sok hátrányos helyzetű gyerek érdekeit sérti. Merthogy a hátrányos helyzetűek köre sem homogén, a mélyszegénységben élő, de egészséges motivácójú, tehetséges gyerek számára nem előny, hogy a lakóhelyén csak olyan iskola (iskolájában csak olyan osztály) található, amelyben a saját sebességének csak tizedével haladhat. Ő akkor jár jól, ha a szülei bármi áron olyan másik településre (környékre) költöznek, ahol a (más okból) hátrányos gyerekek koncentrációja alacsonyabb. Így lesz egyre mélyebbre süllyedő gettó az eredeti lakóhelyéből.
A program persze gondol a települési szegregációra is, csakhogy az arra adott megoldása a realitások fegyelembe vételével sajnos a (3) kategóriába sorolható: „a finanszírozásban területi esélykiegyenlítést tervezünk. A lemaradó kistérségekben munkát vállaló pedagógusoknak kiemelt bért biztosítanánk”.
A nagyon különböző szocializációjú, motiváció gyerekekkel való foglalkozás magas szintű és sokoldalú tanári, tanítói felkészültséget igényel. Hogy ilyen rendelkezésre álljon, annak nagyon komoly feltételei vannak. Ír erről a program is. Olvassuk csak!:
„El kell érni, hogy a tanári pálya vonzó legyen a legtehetségesebb fiatalok számára is.
a tanári pálya kezdetén elérhető jövedelem is versenyképes legyen a más értelmiségi foglalkozásokban elérhető jövedelmekkel.”
„… a tanári szakokat olyan elitszakokká kell fejleszteni, amelyek egyrészt válogathatnak a legjobb jelentkezők közül, másrészt a magas presztízs kivívására alkalmas tudást és pedagógusi készségeket közvetítenek.”
No, mások mellett ezek azok a szimpatikus kívánságok, vágyak, amelyeket az (1) kategóriába soroltam. Ha ezeket - finn szinten - sikerült elérni, utána azt mondom én is, vágjunk bele a (C) pontba is.

steverubellreborn 2010.04.26. 13:36:57

"Magyarországnak hogyan kellene segélyeznie pl. a szubszaharai térséget, rengeteg dolog előkerül"

a postíró be van tépve?

steverubellreborn 2010.04.26. 13:38:52

@Melkor24:
az interkulturális nevelés nem a kölcsönös alkalmazkodásra helyezi a hangsúlyt, de z gondolom világos,hogy a többség gyakran társadalmi előnyt is jelent, tehát neki is nyitnia kell a kisebbség felé.

steverubellreborn 2010.04.26. 13:41:22

Ez alapján számomra még egyértelműbb, hogy az LMP=SZDSZ Reloaded.

ezt csak agymosott hülyék hiszik így, hiszen az LMP programja pont szembemegy a neoliberális gazdaságpolitikával ami a strabagdemokraták favoritja volt.

steverubellreborn 2010.04.26. 13:44:00

@jános515:

Szöveg az van, de mögötte semmi!

szép önjellemzés.

steverubellreborn 2010.04.26. 14:08:27

javítva:
az interkulturális nevelés a kölcsönös alkalmazkodásra helyezi a hangsúlyt, de az gondolom világos,hogy a többség gyakran társadalmi előnyt is jelent, tehát neki is nyitnia kell a kisebbség felé.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása