Véleményvezér

vv

Fidesz: sok jópont és egy nagy rosszpont - heti szavazásaink

2010.06.06. I 19 komment I Címkék: szavazas

Ha a Kósa-üggyel kezdődő kommunikációs ámokfutás nem lett volna, a kormánypárt egészen jól zárta volna ezt a hetet.

Szokásos hétvégi szavazatösszesítőnkben megnézzük a hét blogposztjaihoz mellékelt szavazások eredményeit. Öt cikkünkből négy kapcsolódott valamilyen módon a Fidesz és az új kormány tevékenységéhez, a négy cikkben feltett szavazásoknál pedig négyből háromszor született a kormányzó párt intézkedéseit, elképzeléseit támogató eredmény. A kivétellel kezdjük.

Anti-Fidesz

A legtöbb szavazat - nem meglepő módon - a Kósa Lajos megbolondult? című cikkünkhez érkezett. A kérdés, amit feltettünk: Hibázott-e Kósa Lajos az államcsőd közelségéről szóló kijelentésével?



 

Közel 4700 szavazónk 86%-a, vagyis 4000-nél is többen választották az "Igen - elég nagyot! Elképesztően felelőtlen kijelentés volt!" opciót. 6% szerint ez csak egy kis baki volt és csupán a média fújta fel az ügyet, további 6% szerint pedig Kósa egyáltalán nem hibázott. Kósa és a Fidesz kommunikációjának megítélése tehát olvasóink körében szinte teljesen egységes: ez bizony egy nagyon durva hiba volt.

Pro-Fidesz

Azonban a Fidesz első fontos lépéseivel olvasóink szemmel láthatóan egyetértenek.

Orbán Viktor beiktatása utáni első hivatalos látogatása Varsóba vezetett, ami egy új magyar külpolitikai irányvonalról árulkodik. Ezt az újítást üdvözöltük Magyar érdek: Berlin helyett Varsó? című cikkünkben: "Az első Orbán-kormány által megindított bajor-osztrák-magyar kezdeményezés óta ez, a szoros lengyel-magyar együttműködés gondolata a legkomolyabb magyar külpolitikai újítás. A kezdeményezés sikerét majd az idő eldönti, de a szellemi és politikai bátorság mindenképpen üdvözlendő."

Cikkünkben Lengyelországot a frissen megválasztott magyar miniszterelnökök két hagyományos úticéljával, Ausztriával és Németországgal vetettük össze. A szavazásra feltett kérdés az volt, hogy a három közül melyik ország lehetne Magyarország legfőbb stratégiai szövetségese?


 

Az 1300 szavazónkból Ausztriát 6%, Németországot 28%, Lengyelországot pedig 59% választotta.

A Fidesz másik fontos újítását, az új alkotmány ügyét is támogatni látszanak a Véleményvezér olvasói (Alkotmányt és népszavazást!). 1300 szavazónk meggyőző többsége, 63%-a mondja azt, hogy legyen Magyarországnak új alaptörvénye, és mindössze 26% ellenzi azt. Hasonló arányban támogatják olvasóink azt, hogy az alkotmányozást népszavazás kísérje: 1500 szavazóból 64% támogatja, 33% pedig ellenzi a népszavazás ötletét - a Fidesz álláspontja ugyanakkor itt még nem teljesen egyértelmű, de egyelőre a párt inkább ellenzi a népszavazást.

Olvasóink a Kósa-ügyhöz hasonló szavazatarányban (1500 szavazóból 86%-nyian) válaszolták, hogy nem jó a közterületi parkolás magáncégek kezébe adása (Van-e utálatosabb a parkolási cégeknél?). Utóbbi gyakorlat a parkolás rendezéséről szóló új fideszes törvénnyel szűnhet meg - újabb népszerű intézkedés tehát a Fidesztől.

Ha a Kósa-üggyel kezdődő kommunikációs ámokfutás nem lett volna, a kormánypárt egészen jól zárta volna ezt a hetet...

Folytatás egy hét múlva, addig is további jó szavazást!

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mistertwister 2010.06.06. 21:52:25

@Link Elek:

Gyurcsany had gained international renown as the "lying prime minister" after the broadcast in September 2006 of a leaked speech in which admitted to covering up the true state of the economy to win the elections earlier that year. Riots calling for his resignation further eroded his credibility and he was unable to push through the economic reforms Hungary needed.

Associated Press - Jun 4, 1:55 PM EDT

zoldx 2010.06.06. 22:03:51

Az ugyebár,hogy a gazdaság valóban a csőd szélén egyensúlyoz(már Gyurcsány is elismerte,csak a hatalmas IMF -kölcsönbe kapaszkodva úsztuk meg,az lényegtelen!!!)
Egyébként nem emlékszem, hogy ekkora huhogás lett volna a nem oly régen 310.-Ft -os euro idején!(devizahitelesekért való óriási szolidaritás stb.)
Egyébiránt az az érzésem,hogy nem az igazság/valóság fontos, hanem annak kommunikációja !
"mondj igazat,betörik a fejed!"

Deadasfak 2010.06.06. 22:31:53

@zoldx: Az nem egy balfasz beszólásból lett, hanem a gazdasági ***VILÁG*** válságtól (amit igen, súlyosbított az akkori kormány, és a gazdaság addigi helyzete, de nem kiváltó ok volt). És én úgy emlékszem hogy volt huhogás rendesen akkor is.
Csak most érted. Minden okés mindenki szerint (hiánycélt elérjük, jövőre nevkszünk stb.), erre mond egy ilyet egy hülye aki sajnos felelős pozícióban van és megugrik 12 forintot az euro. És miért? Csak hogy lehessen mivel védekezni azért mert nem tudják beváltani az igéreteiket amikről valszeg fél éve tudják hogy nem lehet beváltani.
A gazdaságot most tulajdonképpen az IMF feltételei irányítják, ergó olyan sok beleszólása nincs a (mindenkori) kormánynak. Jobb is így azt hiszem.

Megfigyelo 2010.06.06. 22:32:09

@zoldx: A csod szelen egyensulyozott a gazdasag, amikor 2008-ban kitort a nemzetkozi hitelvalsag, es masokhoz hasonloan mi sem jutottunk hitelhez, amikor epp kellett volna. Ezen segitett az EU + IMF, Most nem volt akut gazdasagi valsag, a kotvenyeinket vettek mint a cukrot egyre kisebb kamattal is - az MNB alapkamat minden idok legalacsonyabb ertekere sullyedt. Es akkor jon ez a ket mitugrasz, es
- remeljuk csak majdnem - allamcsodbe taszitja az orszagot, sot az egesz EU-t is megrazza.

tsimora 2010.06.06. 22:32:30

@rockee: A végén van a lényeg:
"Riots calling for his resignation further eroded his credibility and he was unable to push through the economic reforms Hungary needed."
Magyarul: " a lemondását követelő zavargások tovább erodálták hitelességét, ezért képtelen volt végrehajtani azokat a gazdasági reformokat, amelyre Magyarországnak szüksége volt."
Most akkor Gyurcsány kúrta el a reformokat vagy mi magunk - a reformok helyett inkább zavargó magyarok?

Ppix 2010.06.06. 22:32:57

zoldx:
"Az ugyebár,hogy a gazdaság valóban a csőd szélén egyensúlyoz(már Gyurcsány is elismerte"
Ez mikor volt? Mi köze a mostani helyzethez? Vagy talán a fidesz átváltott a merjünk kicsik lenni stratégiára, és mostantól mindig felemlegetjük, hogy pár éve baj volt?

"Egyébként nem emlékszem, hogy ekkora huhogás lett volna a nem oly régen 310.-Ft -os euro idején"
Igen, mert azt nem 15 perc alatt sikerült néhány hülye nyilatkozattal összehozni...

2-ből nulla...

Gábor217 2010.06.06. 22:34:31

@zoldx:
A csőd szélén egyensúlyozásról beszélgess el Varga Mihály fideszes vezető politikussal, aki egészen mást mondott a gazdaság állapotáról.

Tény, Gyurcsány idején sokkal nagyobb gáz volt. Végül szerencsére bele is bukott.

Amikor 310 volt az Euró, óriási pánik és botrány volt, és elképesztően meleg volt a helyzet. És Gyurcsány is belebukott.

Az igazság jelen esetben a fidesz számára nem lenne kedvező, mert az egész korábbi kommunikációjukat hiteltelenítette volna. Bár az így is megtörtént. Így kínosabb, hogy Vargának kellett visszakoznia, és kb. lehülyéznie a saját párttársait.

tcom 2010.06.06. 23:39:35

Nyilván azért nem mutatják meg a csontvázbizottság eredményét, mert minden köztudott. Az állami vállalatok, önkormányzatok, egészségügy bajban. Pont azok, amikkel a korábbi Orbán -kormány sem kezdett semmit, csak visszarugdosta a szekrénybe.
Elképesztő a mai hír, hogy a kormány 16%-os szja-ban gondolkodik. És honnan veszik el az így kieső 100 milliárdokat? Erről miért nincs szó?
Egyébként nagyon helyes, hogy ebben gondolkodnak, csak az elmúlt 8 évben soha sem nyilatkozott a Fidesz, hogy honnan is lenne pénz az adócsökkentés fedezetére.
Katasztrófális egymásnak ellentmondó ötletek, fejetlenség, dilettantizmus.
Reméljük észbe kapnak és előbb utóbb végre egy reális tervvel állnak elő, ami úgy néz ki többek érdekét (inaktívak) fogja sérteni, mint akikét nem. Ami persze ésszerű, hogy a keskeny adófizetői réteget erősítsék. Csak hogy itt mindenkinek meg volt ígérve a kánaán.

Gábor217 2010.06.06. 23:50:25

@tcom:

Ez a baj az ekkora szavazótáborral rendelkező pártokkal. Egyszerre nem képviselhetnek mindenkit.

Egy rétegpárt tudja az ő szavazóit képviselni. Egy tömegpárt hogy tudná? Döntenie kell. Marad a törzsszavazóknál, profilt vált, vagy mindenkit megpróbál kiszolgálni, amiből semmi jó nem sülhet ki.

Ezért nem tartható fenn 1 párt által sokáig a 2/3. Még párton belül is kialakulhatnak törésvonalak. Lásd fidesz gazdaságpolitikai irányvonalai.

bandos 2010.06.07. 00:13:13

Pár dolog ezzel az egésszel kapcsolatban:
1) Első ránézésre valóban kommunikációs hibának tűnik a dolog, de annak olyan csúnya, hogy joggal lehet mögötte valamilyen stratégiát _remélni_, amiről csak a jövőben derül ki, jó vagy rossz. Bízzunk ebben, és abban, hogy ez egy jó stratégia.

2)Tény és való, hogy szarban vagyunk, ha ezt a Fidesz felelőtlenül kimondja, akkor szídhatjuk őket, jogosan, de csak úgy ha mindig hozzátesszük azt: 8 év Mszp hozott ide, a szarba.

3)Aki folyton a devizahiteleseket sajnálja, mert 3 napra (!!!) megugrott a forint, az nézzen utána, hogy történik a devizahitel törlesztése. 3 nap vajmi keveset jelent; hogy hány napra tette tönkre a forintot a Fidesz szájjáratása, azis csak a jövőben derül ki.

Tehát én azt gondolom, és abban bízom, hogy a 6%-os "média fújja fel az ügyet" helyzet állt elő. Mert ennek rövidtávon gyakorlatilag semmi hátulütője nincs. Jövőhét végén okosabbak leszünk, előfordulhat, hogy vissza kell vonnom pár mondatomat. De egyelőre bízzunk benne, hogy igazam van! :)

pokesz70 2010.06.07. 02:57:21

@bandos:

Elmondom én Neked, mi a nagy stratégia. 8 évig finanszírozták a fideszt bizonyos gazdasági körök. A szocik már elloptak mindent, ami mozgatható (remélem, hogy mindent, mert ha nem, akkor nemsokára lesz minden ellopva). Egy kis shortolás, "kommunikációs baki", számla kiegyenlítve. Jövő héten bejelentjük a nagy gazdasági programot, aminek része lesz a PSZÁF ide-oda tologatása, egybeolvasztása, vagy valami -- mindegy, csak ne az adott napokon történt devizaügyleteket meg a tőzsdei kereskedést vizsgálják. Aztán az egész történet megy a "megfigyelési ügy" mellé a feledés szemétdombjára.

Naszta · http://naszta.hu 2010.06.07. 02:57:34

@bandos:

1) a legnagyobb baj, hogy az új kormány bizalmat veszített a piacokon. Ez hidd el, hogy nem jó.

2) a gazaság helyzete most az egyik legjobb a régióban, bár tény, hogy sok fontos kérdéssel nem foglalkoztak Bajnaiék, mert nem titkolt szándékkal a következő kormányra hagyták.

3) marajunk abban, hogy fura esemény ez egy olyan kormántól, aki "megmenti" a devizahitelesket. Nem mellékesen: sok banknál félévente van forduló, tehát ez a buli egy féléves ügyvélnek 20-30.000 Ft-jába kerül. De én is azt gondolom, hogy az az ő rizikója. (Azt is mondom, hogy nem kell minket megmenteni, csak normális gazdaságpolitika kéne, ahol nem azon múlik a törlesztő, hogy a Fidesz kihagyhassa a saját Öszödi beszédjét.)

nikkel 2010.06.07. 02:57:46

A Financial Times igy latja:

Bunglers in Budapest
Published: June 6 2010 18:58 | Last updated: June 6 2010 20:16
Open mouth, insert foot. Repeat. When the vice-president of Fidesz, Hungary’s new ruling party, told a domestic audience on Thursday that Hungary would be lucky to avoid a Greek-style financial crisis, his comments predictably sent Hungarian assets into freefall. They rebounded somewhat when investors reckoned that his comments were purely for local consumption. After all, Fidesz had made campaign promises incompatible with Hungary’s $25bn IMF and EU-led stabilisation programme and now needed an excuse to break them.

The carnage resumed and spread when a prime ministerial spokesman said on Friday that even default was possible given the economy’s woes. This boneheaded exercise in expectations management sent the forint tumbling and credit default swaps surging by more than 100 basis points to 425. Trillions in global asset values were wiped out. Oops.

Link Elek 2010.06.07. 09:41:17

na meg egy nytimes cikk.
asiat is bedonti a fidesz:)

Asian Markets Tumble on Fears Over Hungary
www.nytimes.com/aponline/2010/06/06/business/AP-World-Markets.html

nem gondoltam volna, hogy a magyar politikusok ilyen sikeres "tonretevok". GyF Mo-t, a fidesz a vilagot roggyantja meg.

Rob67 2010.06.07. 09:41:38

@bandos: Bratyesz, 3 napra megugrottak az árfolyamok?
Te melyik világban élsz? A font árfolyam mára 347 forint lett. Egy héttel ezelőtt volt 320. De egy hónapja volt hogy alig elérte el a 310-et.
Mielőtt nagyon okos hozzászólást tennél, nézz körül: 3 éve nem volt ilyan rossz. Vagy felülírod a dátumokat?
Mi történt egy hónapja ami lefelé nyomja, vajon mi volt pár napja ami még lejjebb.
Nem baj ha párthű katona is vagy, de elsősorban legyél már gondolkodó ember.

Ppix 2010.06.07. 10:18:31

@bandos:
"hogy joggal lehet mögötte valamilyen stratégiát _remélni_"

Hiába reméled, nincs mögötte semmilyen stratégia. Szerintem ezek helyből ilyen hülyék. Az nem árfolyam stratégia, hogy 2 nap alatt arréb lökjük az árfolyamot. Egyrészt kiszámíthatatlan, másrészt a hitelpiacot, a vállalati eszköz és anyag beszerzéseket, pénzügyi terveket borítja, hogy hirtelen sokkal többet kell majd fizetni. Nem csak TV-t importálunk, hanem gyártáshoz és szolgáltatáshoz alapanyagokat eszközöket. Az export nem minden, egy belföldi piacra termelő cég (pl. építőipar, szolgáltatás, mezőgazdaság nagy része) számára szívás a hirtelen árfolyamugrás, ha eszköz importra szorul.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása