Véleményvezér

vv

MSZP: kongresszus előtt - heti szavazásaink

2010.07.04. I 11 komment I Címkék: mszp gyurcsany szili katalin szavazas

Szili pártjára többen szavaznának, mint az MSZP-re. Mesterházy a leendő pártelnök, de mi lesz Gyurcsánnyal? Heti szavazásaink. (Fotó: hetivalasz.hu)

A köztársasági elnök múlt heti megválasztása után egyértelműen beköszöntött az uborkaszezon a magyar belpolitikában. Őszig talán már csak egyetlen fontosabb esemény lesz: jövő hétvégén tartja tiszújító kongresszusát MSZP, amikor is megválasztják a párt új vezetését. Heti (nem reprezentatív, nem tudományos) szavazásaink összesítése most az MSZP-re fókuszál.

Ahogy csütörtöki cikkünkben írtuk (MSZP: az elképzelhetetlen pártszakadás), az MSZP teljes egészében az MSZMP politikai kultúráját folytatja. A párton belüli ellentéteket hatalmi kompromisszumokkal végül mindig elsimítják, és a párt sikere érdekében sosem haboznak beáldozni vezetőiket. Ennek a gyakorlatnak köszönhető, hogy a pártstruktúrában - az 1989-es átalakulást és a Munkáspárt kiválását leszámítva - fél évszázada nem történtek drámai változások.

Ahogy korábban mindig, úgy most is már a kongresszus előtt el fog dőlni minden - ott pedig majd csak hivatalosan is szentesítik az erőviszonyokat. Jelen állás szerint Mesterházy Attila a biztos befutó a pártelnöki tisztségre. Szili Katalin, valamint egyes információk szerint jó eséllyel még Gyurcsány Ferenc körei is kiszorulhatnak a vezető pozíciókból. (Érdemes ehhez megnézni két héttel ezelőtti szavazás-összesítőnket is, melyből kiderül, hogy az olvasók megítélése szerint áprilistól júniusig hogyan csökkentek Gyurcsány, és hogyan növekedtek Mesterházy esélyei a párt vezetésére.)

Lehetséges, a kongresszus után így még inkább aktuális lesz a Szili Katalin elszakadási kísérlete kapcsán feltett kérdésünk, vagyis: Lesz-e pártszakadás az MSZP-ben az elkövetkezendő pár év során?


 

A Véleményvezér szavazóinak túlnyomó többsége, 70%-a szerint lesz pártszakadás, és csupán 18% szerint nem lesz.

Hasonlóan érdekes eredményt hozott a másik kapcsolódó szavazásunk is, ahol azt kérdeztük, hogy egy Szili-féle kilépés és pártalapítás esetén olvasóink melyik pártra szavaznának inkább. Az eredmény: olvasóink hasonló arányban (72%) nem szavaznának sem az MSZP-re, sem Szili pártjára, mint amilyen arányban az előző kérdésnél valószínűnek tartották a pártszakadást. Ugyanakkor meglepő módon Szili pártjára többen szavaznának, mint az MSZP-re: előbbire olvasóink 15%-a, míg utóbbira csupán 10%-a.

Jegyezzük meg: egyáltalán nem biztos, hogy ez az eredmény teljesen irreális képet mutatna - tekintve, hogy Szili szocialista létére hosszú éveken át az ország egyik legnépszerűbb politikusa tudott lenni. (2009-ben pécsi polgármester-jelöltként 34%-os eredményt ért el,  pártja országosan 2010-ben pedig csak 19%-ot.)


 

Élünk a gyanúval, hogy Szili esetében a személyes népszerűségén (valamint az MSZP pártvezetésével való hol puhább, hol keményebb szembehelyezkedésén) túl a fő ok, ami mellette, és ami az MSZP ellen szól: Gyurcsány Ferenc, akit a szocialista párt sem kiköpni, sem lenyelni nem tud.

Bár Mesterházy pártelnöksége biztosra vehető, az csak egy hét múlva derül ki, tudnak-e végre kezdeni valamit a szocialisták Gyurcsánnyal.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!
 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lumley 2010.07.04. 13:51:08

A második szavazás (hogy kilépés esetén az mszp-re vagy a Szili-féle pártra szavaznának) eredményét én azért óvatosan kezelném. Bár volt "egyikre sem" opció, szerintem olyanok is szavaztak Sziliékre akik amúgy egyiket sem támogatnák. Szili sokban hasonlít az egykori Dávid Ibolyára (amikor még jobboldalra "sorolták"): kevéssé elutasított a másik oldalon, ezért népszerűnek látszik, viszont ezt nem igazán tudja szavazatokká alakítani (mivel az igazi, elkötelezett támogatók hiányoznak). Csodálkoznék ha az ő mozgalmából nőne ki egy baloldali váltópárt...

trendo+ 2010.07.04. 14:43:16

Megkockáztatok egy meredek kijelentést!
Ma a baloldalon nagyobb esélye lenne egy anarchista vagy kőkemény, echte kommunista pártnak (persze a népszerűtlen logókat, neveket, utalásokat mellőzve, de az eszméket frivolan felvállalva:), mintsem egy ilyen Dávid Ibolya jellegű, ide-oda lambadázó, kamu-keresztény formációnak, ami Szili égisze alatt létrejöhet. Ki az isten csípi ezt a nőt igazából? Rosszabb, mint Zűrös elvtárs volt a fénykorában :)
A Jobbik szélsőbal tüktöződésének létrejötte tudná a Fideszt igazából egy centrum néppárt pozícióba szorítani.

aszekelyek 2010.07.04. 14:46:15

Hiányolom az indokát, amiért nem lehet megszabadulniuk gyurcsánytól. Látni látjuk, hogy kínlódnak vele csak éppen a lényget nem meri leírni senki.??? Talán van pótolhatatlan ember? Pont ő? Nem hinném. Kissé inkább arra hajlanék, következményei lennének, azért nem merik meglépni. Az szdsz ember, aki az mszp-t ebbe a mélységbe taszította. Akkor most az szdsz-től nem lehet megszabadulni talán? , -inkább? A zsaroló párttól? Valamit mégiscsak mondaniuk kéne a szociknak. Mert ez így teljesen nyilvánvaló. Szili az egyedül alakalmas alternatívát tudja nyujtani a baloldaliaknak, szocialistáknak. Nem hülyék a baloldaliak. Másfélszer annyian szavaznának rá, olvasom. Lépje meg nyugodta. HAzugságra nem lehet építeni, megújulást sem, semmi mást sem. Ezt tapasztalhatták 2oo6-óta.

aszekelyek 2010.07.04. 14:48:58

@trendo+: Ahhoz csak össze kell bútorozniuk:) az eszméket frivolan már felvállalta a jobbik. Semmi tükröződési trükk. Csak éppen nem asarló és kalapács, hanem árpád-sávos zászló és egyedüli nemzeti , meg legkeresztényebb párt a bla,blájuk. Meglovagolták régen azt, ahogyan az szp fényévekre távolodott a baloldali eszméktől. CSak éppen necces, hogy nem fleto duplafenekű trükkje-e a jobbik.

coco57 2010.07.04. 14:57:32

Az MSZP-nek előbb össze kell szednie magát és csak akkor van esélye a következő választásokon jó eredményt elérni.Ha emlékszik valaki a Fidesz is padlót fogott és ha nincs az Öszödi beszéd soha nem jut ilyen hatalomhoz a Fidesz. A belső villongások pedig a kongresszus után ha elmaradnak csak így remélhetik a jobb eredményeket.

Bambano 2010.07.04. 15:37:58

Gyurcsánynak az az előnye, ami a hátránya. Vannak kapcsolatai, hihetően tud ígérni azoknak, akik hajlandók őt támogatni. Mit tud mondani Szili vagy Mesterházy? Szavazz rám és akkor milyen boldogok leszünk? Mit tud mondani Gyurcsány? Rám szavazol, megszerezzük a nagy bulikat, és majd úgy intézzük, hogy a te bt-dnek is csurranjon valami. És akkor rögtön világossá válnak az érdekek meg az erővonalak.

És pont ezért kellene Gyurcsányt elkaszálni, mert ez a politika nem jött be kb. 5 évig. Szilit meg azért, mert gyakorlatilag semmit nem mutatott évek óta.

Sun King 2010.07.04. 17:25:10

Én biztos vagyok benne, hogy a felmérés hamis eredményt mutat. Az mszp maradék táborának jelentős részét az idős(ödő) nők teszik ki. Ők pedig véleményem szerint utálják Szilit. Gyurcsányt még mindig jobban szeretik mert egy időre visszaadta a szocialista érzelmű emberek önbecsülését, önérzetét. A nagy közönség előtt viszont még hosszú-hosszú évekig (legalább 10 év) esélytelen. Neki a kollektív felejtés az egyetlen esélye. Hogy a belátható jövőn belül lesz-e nagy rétegeket meggyőzni képes modern szociáldemokrata tömörülés, nagy kérdés. Amíg olyanok vannak köztük, akik 89 előtt már MSZMP politikusok voltak, addig mindig lehet kommunistázni.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2010.07.04. 17:25:24

Gyurcsány igazán szuggesztív személyiség de ugyanakkor valami iszonyú módon felélte az "erkölcsi hahaha" tartalékait az elmúlt években ami miatt nagyon sokan nem szavaznának rá. (Pár pár hülye még így is van)

Viszont nem olyan mint egy Megyó akit félre lehet állítani ha már nem kell. Ő szerepleni akar... És ezért még sok bajt okozhat a MSZP-nek. Amit szvsz én nem bánok. :)

ritka, de értékes komment 2010.07.04. 19:54:23

Szerintem, ha Gyurcsány lép ki és alakít önálló pártot, még arra is többen szavaznának, mint a jelenlegi MSZP-re. Szerintem abban a pártban több olyan ember van együtt, akik közül ha egy-egy szimpatikus is lenne, a többiek miatt biztos nem kapnak bizalmat. Biztos van, akinek pl Mesterházi vagy akár Lendvai szimpatikus (részvétem), de azok valószínűleg nem komálják Szilit és Gyurcsányt, ahogy pl az utóbbi kettő hívei sem kedvelik egymás favoritját, plusz Ledvaiékat.

tölgyes 2010.07.04. 20:31:29

Gyurcsányt kell az MSZP élére állítani. Ő majd elvégzi azt, amit a történelemnek mostanáig nem sikerült: kivégzi az MSZMP-MSZP-t.

Lacc78 2010.07.04. 22:54:46

A megújuláshoz az MSZP-nek be kellene ismernie két dolgot:

(1) Óriási hiba volt tudatosan tönkretenni a gazdaságot, csak azért, hogy megnyerjék a 2006-os választást (tehát nem az őszödi beszéddel van a baj, hanem az úttal, ami elvezetett addig), illetve

(2) Gyurcsány Ferenc hülye.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása