Véleményvezér

vv

A Fidesz két arca

2010.07.06. I 20 komment I Címkék: fidesz orban posztkommunizmus

A Fidesz csúnyábbik arca újra és újra előbukkan. Támogatóik jelentős részének azonban nagyon büdös a “Kádár népének kádári politikát!”-logika.

Tegnap össztűz zúdult a Fideszre a “Nemzeti Együttműködésről” szóló politikai nyilatkozat, valamint annak kötelező kifüggesztése miatt. Utóbbi egy annyira kínos politikai hiba, hogy még a párt legelkötelezettebb hívei sem szívesen magyarázzák.

A történtek legfőbb tanulsága, hogy a Fidesznek még mindig (vagy egyre inkább?) két arca van. És a csúnyábbik arc újra és újra előbukkan.

Kapcsolódó írásunk: Mi különböztet meg minket a Balkántól?


Miféle kettősség?

A Fidesznek van egy szép arca. Ezt, a polgári, mérsékelt és antikommunista Fideszt láthattuk legutóbb, amikor a párt vezető politikusai megjelentek a Biszku-film vetítésén, amikor az államcsődös nyilatkozatok után gyorsan észbe kaptak, és pár nap alatt egy vállalható gazdasági akciótervvel álltak elő, vagy amikor megadták a kettős állampolgárságot és bevezették a Trianon-emléknapot.

De közben ott van egy egészen más Fidesz is. A párt csúnyábbik arcát látjuk, amikor újra és újra előhúzzák Pozsgay Imrét és a többi öreg kommunistát, amikor Kósa Lajos szerencsétlen nyilatkozatára Szijjártó Péter még rá is erősít, amikor az Állami Számvevőszék élére egy tekintély nélküli, gyakorlatilag ismeretlen személyt állítanak, vagy amikor forradalomról beszélnek és kormányrendeletben írják elő az államigazgatási intézményeknek egy politikai nyilatkozat kifüggesztését.

A Fideszben szinte a kezdetektől megvolt ez a kettősség, mely most is majdnem mindenben, például a leköszönő és a leendő köztársasági elnökben is látványosan megnyilvánul.

Mit tanult meg a Fidesz?

Ez a kettősség nem más, mint azoknak a következtetéseknek az összessége, melyeket a Fidesz az elmúlt huszonegynéhány évének nagyon is ellentmondásos tapasztalataiból levont. Ezek a tapasztalatok éppen azért annyira ellentmondásosak, amiért az elmúlt húsz év is az volt. Gondoljunk csak Nagy Imre újratemetésére és Kádár János temetésére, az 1994-es és a 1998-as választásokra, vagy éppen az Orbán-Gyurcsány párharc változó kimenetelű csatáira.

Az egyikből a Fidesz vezetése azt tanulta meg, hogy érdemes víziót, jövőképet adni az embereknek, megerősíteni a középosztályt és felvállalni a volt állampárt leváltását. Orbán Viktor igen meggyőzően képviselte ezt a programot sokmillió ember számára, akik aztán szilárdan és tömegesen fel is sorakoztak pártja mögött.

Ezzel párhuzamosan azonban a Fidesz megtanult valami mást is. Az 1994-es és 2002-es kudarcaikból vagy éppen a belpolitika nyugdíjemelés-fixációjából azt szűrték le, hogy ez még mindig Kádár Magyarországa, ahol a választásokat a „panelprolik” és a „baloldali médiatúlsúly” döntik el. Ezért aztán megpróbáltak ehhez is alkalmazkodni: megpróbáltak az egykori „kádári kisemberhez” az ő saját hangján, az ő saját értékei mentén szólni.

Ebben azonban már sem Orbán, sem a Fidesz nem tud autentikus lenni. Gyurcsány Ferenc ösztönösen érzi, hogyan kell ezt csinálni, a mostani kormányfő azonban nem. Orbán Viktor egyszerűen nem tudja hitelesen hozni ezt a szerepet.

survey tools
polls & surveys


Mi a probléma a kétarcúsággal?

Amikor a Fidesz a csúnyábbik, plebejus, atyáskodó, kádári arcát mutatja – mint a méltán kifigurázott nyilatkozat-kifüggesztős rendelet kapcsán –, azzal mindjárt két probléma is van.

A párt támogatóinak jelentős része ellenszenvvel tekint a “Kádár népének kádári politikát!”-logikára, ezért nekik az ilyen és ehhez hasonló lépések büdösek. Azok viszont, akik ezt nem elleneznék zsigerileg, azok számára a Fidesz és Orbán stílusa, szókészlete és egész lénye eleve egészen egyszerűen hiteltelen, ezért tőlük semmi ilyesmit nem fogadnának el.

Reméljük, hogy akárcsak az államcsődös malőrt követően, a mostani blamázs után is megmutatja szebbik arcát a Fidesz.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!
 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.07.06. 12:45:17

Tetszik az írás, nagyjából egyetértek vele.

Az a probléma, hogy amit kínkeservesen szereznek bizalmat, azt egy ilyen hülyeséggel simán lehet negligálni, ráadásul elég hamar.

És most a kormánypárt olyan helyzetben van, hogy egykönnyen nem merül fel új alternatíva.

A másik pedig, hogy rögtön muníciót adtak annak a társulatnak, amelyiket igen erős érvekkel alátámasztva váltották le a hatalomból. Már rögtön gúnyolódnak, ahelyett, hogy a levükben főnének, mint akkor, amikor bejelentették a gazdasági programot és csak kapkodtak a levegő után.

Bence24 (törölt) 2010.07.06. 12:47:28

"A Fideszben a kezdetektől megvolt ez a kettősség, mely most is szinte mindenben, például a leköszönő és a leendő köztársasági elnökben is látványosan megnyilvánul."

Nem, pont hogy csak 2003-04 környékén (kádárista országértékelő, nemzeti petíció) óta van benne meg ez a kettősség. Az élő példa, Schmitt is 2003-ban lépett be a Fideszbe, és lett ott alelnök.

Én még egy, a Fideszen belüli kettősségre hívnám fel a figyelmet:
A oldal: racionális jobbközép politizálás (pl. 29 pont)
B oldal: saját magunk nagyon kemény bebetonozása (pl. ÁSZ, NENYI)

Az ember kettészakad abban a dilemmában, hogy a Fidesz egyfelől alapvetően talán jól kormányoz, de elfogadhatatlan eszközökhöz nyúl, hogy kormányzati pozícióját megtartsa.

riksafighter 2010.07.06. 12:47:42

őszintén szólva nem értelek , tömegdemokrácia van a fidesz meg egy tömegpárt vagyis a leghülyébb kádári idiótának is kell valamit mondani , őt is meg kell szólítani ha egy párt nem teljes spektrumon szórja az adást értelmestől az idiótáig mindenkinek valamit akkor nem versenyképes a hatalom , népszerűség megszerzésében megtartásában ... és ha ez a demokratikus hatalmi rendszer logikája akkor nem fogja a legmagasabb szintű elvárásokat is , meg a legprimitívebb szavazót is úgy megszólítani hogy abban ne legyen ellentmondás populizmus , két vagy több arcúság ... ellentmondások ez a politikai marketingje miatt kell , széles bázisú tömegpárt másképpen ? hogy ? kis pártokból sok és akkor szövetséget kötnek vagy nagy párt erős centrális hatalmi rendszerrel , hatékony hatalmi mechanizmusokkal ... és akkor ilyen meg olyan meg amolyan arca is van ...

az más kérdés ha valamit nem jól csinál nyilván ... de nagy pártnak a -tömegdemokrácia rendszere miatt -van egy a saját magából adódó ellentmondásossága is : és törvényszerűen van

tölgyes 2010.07.06. 12:48:01

T cikkíró!
Az előző rendszer politikai elitjéből egyetlen embert lehet gond nélkül előhúzni: ő Pozsgay Imre.
Pozsgay nevéhez-kezéhez soha nem tapadt se becstelenség (lenyúlt vagyon) se vér, de még mások feljelentgetése se...
Mindenki tudta róla, hogy elkötelezett reformer és ebben messze tovább jutott mint az SZDSZ kedvence Nyers, vagy Vitányi. Pozsgay következetesen harcolt a poltikai intézmények reformjáért, majd a teljes átalakításért ...
Pozsgay szadeszisták számra vörös posztó volt és maradt, mert nem csak a magyarországi zsidó származású értelmiséget támogatta, hanem a népi vonalat is.

Jól mutatja az SZDSZ-isták képmutatását az a tény hogy az Új Márciusi Frontban együttműködtek Nyers Rezsővel, aki nem cska tagja volt annak a KB-nak, amelyik döntött Nagy Imre és társai kivégzéséről, hanem(Huszár Tibor megfogalmazása) Nagy Imre kivégzése előtti vitákban szokatlan aktivitást mutatott...de simán koalícióra léptek Szekeressel, aki a korszak egyik belügyminiszterének és legsötétebb figurájának volt a politika felfedezettje és segédje.. de Gyurcsány se okozott nekik gondot, aki feljelentgette saját évfolyamtársait.. így kezdte fényes karrierjét..

Poszgayról ilyet nem sikerült kimutatni. Egy bűnt szoktak a nyakába varrni: 19577-ben egy helyi lap cikkében ellenforradalomnak titulálta 56-ot.. de se fegyveres testületben, se szabadcsapatban nem emelt fegyvert senkire... mint ahogy azt állítólag Horn megtette.

Mindezek után én Pozsgay szerepeltetését (túl azon, hogy politikusi emberi kvalitásai meg nem kérdőjelezhetőek) úgy értékelem, hogy a az előző rendszerben se volt minden politikai szereplő gazember..és mindazoknak akik tisztességesek maradtak van hely a Nap alatt.

disfear 2010.07.06. 12:48:21

Nem értek egyet ezzel a felosztással, vagyis nem teljesen, ha a Fidesz "arcait" vizsgáljuk. Ugyanis, sokan nem a kádári párhuzamok miatt "szenvednek" az ún. Fidesz-fóbiától, hanem egy rejtetten jelenlévő harmadik arc miatt, ami szvsz. a modern jobboldaliság helyett valamiféle mitologikus neo-hungarizmust tart követendő példának, turulmadarakkal, leszármazás-elméletekkel, számomra sok esetben szűk látókörű, demagóg keresztény nézetekkel, és sok Fidesz-szimpatizáns részéről mérsékelt antiszemitizmussal.

Saját esetemben konkrétan ezek az elemek azok, amelyek meggátolják, hogy hiteles jobbközép erőként tekintsek a Fideszre, pedig annyira szeretném ha a lexikonokban a Fidesz ideológiája résznél csak egy picit benne legyen a liberal conservativism kifejezés.

FeketeLeaves 2010.07.06. 12:48:31

Szerintem nem találtad el a dolgot:

1) A Fidesznek egy arca van: Orbán Viktor

2) Orbán Viktornak számtalan arca van, lássuk
népnemzeti radikális
szociális atyáskodó
européer szabadelvű
stb....

3) Amiről te írsz, az nem a Fidesz arca vagy arcai, hanem a kiürült értékrendből eredő elképesztően széles reakció spektrum (bocsánat ez gusztustalan mondatrész volt)

4) Az egyes aktualitások, helyzetek, stb mellé állás sokkal fregmentáltabb képet mutat, ha figyelembe veszed a körülményeket. A Kósa-Szíjjártó beszéd (ez egyszer olyan politikai fordulat lesz, mint a Watergate botrány) vs gazdaságpolitikai csomag az nem kétarcúság. Na mégis mi? Hát elbaszás-belátás-korrigálás folyamat.

ha két arca lenne, akkor két személy lenne, aki azt megjeleníti. Nincs két személy, egy személy van. Egy arca van. Egy arc, amelynek számtalan mimikáját látod az elmúlt két hónapban.

Terézágyú 2010.07.06. 12:49:00

"Ebben azonban már sem Orbán, sem a Fidesz nem tud autentikus lenni. Gyurcsány Ferenc ösztönösen érzi, hogyan kell ezt csinálni, a mostani kormányfő azonban nem. Orbán Viktor egyszerűen nem tudja hitelesen hozni ezt a szerepet."

Most ezt komolyan gondoljátok, hogy ez tényleg csak egy szerep, amelyet kénytelen-kelletlen eljátszik a szegény fidesz, bár egyáltalán nem fűlik a foga hozzá? :)))

Egyéb lehetőség fel sem merül?

"Ezért aztán megpróbáltak ehhez is alkalmazkodni: megpróbáltak az egykori „kádári kisemberhez” az ő saját hangján, az ő saját értékei mentén szólni."

Hát éppen az ilyen kötelező kiplakátolások egyáltalán nem a "kádári kisember" saját hangja...
A "kádári kisember" éppen azt testesíti meg, hogy az állam bácsi támogasson, de egyébként hagyjon békét nekünk a politikával...

La Serenissima 2010.07.06. 12:49:09

Szerintem pl. ennek a nyilatkozatosdinak semmi lényegi köze nincs a Kádár-rendszerhez.

Leginkább azért nincs, mert a Kádár-rendszer diktatúra volt, de jó ideig elsősorban az emberek viszonylagos depolitizálására törekedett. Ez a fideszes lépés meg épp ellenkezőleg: szférákat kisajátítani és REpolitizálni akar a saját szája íze szerint, elvileg demokratikus viszonyok között.

tölgyes 2010.07.06. 12:59:18

@tothh: Én azt kívánom, hogy ilyen hülyeségekbe bukjon bele a fidesz.. és ne csináljon olyat mint Gyurcsány, aki elszórt százmilliárdokat a szélbe...Ha ezekbe buknak bele, akkor mi jól járunk.. jobban, mintha abba buknának bele, amibe Gyurcsány.

koc · http://tablasjatek.blogspot.com 2010.07.06. 12:59:45

Rendkívüli érdeklődéssel várom a hétvégét, amikor kiderül, hogyan interpretálja vezérünk - aki eddig feltételezte, hogy olvasói között akarcsák az egész népesség körében a Fidesz szavazók vannak többségben -, hogy a jelen állás szerint 59% nem volt Fidesz szavazó eddig, és egyelőre nem is tervez azzá lenni. Illetve csupán 35% állítja magáról, hogy korábban Fidesz szavazó volt.

Érdekes lehet összevetni ezzel a posztelekciós amnéziával (bocs ha ilyen szó eddig nem volt), miszerint a választások után egy héttel a megkérdezettek körében rendre többen vallják, hogy a győztesre voksoltak, mint amennyien valójában megtették - feltételezve a mintavételezés reprezentatív voltát. Lehetséges, hogy itt ennek az inverzét tapasztaljuk?

Dr Kangörény 2010.07.06. 12:59:59

Az írás alapvető tévedésre épül.
Ez a nyilatkozat kifüggesztősdi nem csak az orbánt zsigerből utálók és főleg nem csak "a párt" támogatói számára nem szimpatikus.

Pont kifordítva igaz: csak és kizárólag a fidesz azon híveinek tetszik, akiknek mindegy, hogy mi történik, csak a fidesz tegye.
Az orbán gyűlölők, a jobb és a baloldal értelmes része azonban csak áll és bámul ekkora baromság láttn.

fogatlan_provokátor 2010.07.06. 13:18:09

"A Fidesznek van egy szép arca. Ezt, a polgári, mérsékelt és antikommunista Fideszt láthattuk legutóbb, amikor a párt vezető politikusai megjelentek a Biszku-film vetítésén, amikor az államcsődös nyilatkozatok után gyorsan észbe kaptak, és pár nap alatt egy vállalható gazdasági akciótervvel álltak elő, vagy amikor megadták a kettős állampolgárságot és bevezették a Trianon-emléknapot."

Ez ugye vicc?

Nyilván, ha a szocialisták ellenében határozzák meg magukat , elmennek a Biszku filmre, sőt, fényképeztetik is magukat, tudja mindenki, ők ott voltak. A Trianon emléknap meg a nyolcvanas, kilencvenes évek eleji Fidesz szembe köpése, udvarlás a szélsőségeseknek.

Hol a gazdasági akcióterv? Mi, hogy 10-20 év múlva jobb lesz, addigra csökkentenek adót, addigra lesz egymillió új munkahely ?
Most meg elégedjünk meg az erkölcsi útmutatókkal, nyilatkozatokkal, tárcaközi bizottsággal, ami a nemzetpolitikai gondolkodásért felelne?
Kiderült, az utolsó évet sem használták ki arra, hogy ismerve a költségvetés helyzetét, a nemzetközi kívánalmakat a hiányról, még se dolgozzanak ki olyan gazdasági terveket amivel elégedett az EU és az IMF, amiktől várták a pénzt. Minden adatot tudtak, a csontvázakról készült feljegyzés is azért került fiókba, azért nem nyilvános.

A Fidesznek akkor lehetne szerethető az arca, ha merne független embert választani köztársasági elnöknek, ha nem a saját képviselőiket ültetné a kormány munkáját ellenőrző szervek élére. A sor folytatható.
Nekik nem a lelkeket kéne ápolni, hanem a gazdasági környezetet változtatnák meg úgy, hogy az a többség számára jobb életkörülményeket hozzon, amitől a közhangulat is más lenne.
De egyelőre, mert halvány gőzük sincs mitévők legyenek, inkább az ideológiai neveléssel foglalkoznak.

kovacsguszti68 2010.07.06. 13:29:19

A Fidesz alkalmazkodását jól jelzi, hogy a 90-es évek közepétől egyfolytában azt harsogta, hogy "nekünk kell a hatalom", "hatalomra kerültünk" stb. Orbán még tavaly nyáron is sokszor emlegette a hatalmat, majd ősztől mintha elvágták volna ezt a szalagot, vagy kitörölték volna ezt a szót a szótárából.
Nyilván hozzáértő emberek elmagyarázták neki, hogy Magyarországon az emberek érzékenyen reagálnak arra, ha valaki folyton a hatalmat emlegeti és ezt tartja elsődleges célnak. Persze a célok között ez a szó továbbra is megmaradt, de a nyilvánosság előtt már nem beszéltek erről.
Aztán amint meg lett a 2/3, kibújt a szög a zsákból. Bár nyíltan most sem mondja ki, hogy "mi vagyunk hatalmon", de "a Zemberek felhatalmaztak" kifejezés valahol mégis csak erre utal vissza. Ugyanakkor tetteivel egyértelműen jelz, hogy hatalmon van és ahhoz két kézzel, görcsösen ragaszkodik.

disfear 2010.07.06. 13:29:46

"kizárólag a fidesz azon híveinek tetszik, akiknek mindegy, hogy mi történik, csak a fidesz tegye."

És pont ez a baj. Mindig meglepődöttséggel hallgattam általában középkorú "mélyfideszes", politikailag erősen radikális ismerőseimet, akik nem riadnak vissza a zsidózástól, cigányozástól, amikor a választások előtt elkezdték szidni a Jobbikot, mert az biztos az MSZP-SZDSZ kreálmánya, mint ahogy az LMP-is persze, mert hát a világon nincs más csak a jók meg a kommunista-zsidók, és persze ha valaki zsidózza a Fideszt, (mert igen, vannak igazi szélsőségesek is) akkor biztos ők is a zsidók kreálmányai.

És ekkor gondolok bele, hogy nincs sok különbség a jobboldal magát nemzeti érzelműnek mondó bázisa és a Gyurcsány-kórus Bauer féle nyugdíjaskör között.

Pedig a Fidesznek pont most lehetne meg a lehetősége, hogy bebizonyítsa, megfér egymás mellett a liberalizmus, a konzervativizmus, a szabadság, a hazaszeretet, a polgári demokrácia eszménye és nyitna középen.
A szlovákoknál mintha valami hasonló talán sikerülhetne...

kM 2010.07.06. 13:50:17

Ha már a poszt szerzője ezeket a párhuzamokat hozza, érdemes iderakni Gubcsi Lajos elvtárs nagyívű karrierjét, mely nyílegyenesen vezet az MSZMP-ből a Magyar Ifjúság főszerkesztésén át a KISZ Központi Bizottságba. Majd miután lekörmölte a leveleit Orbán Viktornak, a HM kommunikációs cégének igazgatói tisztségében érte a forradalom.

Érdemes a pasas könyveibe beleolvasni, mek.niif.hu/01500/01508/01508.pdf és mek.niif.hu/07700/07793/07793.pdf mert olyan nagyszerű dolgokat oszt meg a nagyérdeművel, hogy meglett fejjel elvett egy fiatal lányt, akin érezte a családalapítási szándékot, s a fiatal menyecske forró ölét oly aktívan kívánta, hogy menten született is sok-sok gyermek mint a népmesében.

Az elvtárs már Némerth és Szűrös elvtársaknak is leveleket írt szakmányban, jobbító szándékkal, majd Orbánt is rohamozta ezekkel a fantasztikumokkal, gyorsan HM cégvezető is lett.

A Magyar Ifjúság főszerkesztőjeként még vonakodott az ifjúság tudomására hozni, hogy létezik a Fidesz. Biztosan óvni kívánta a magyar fiatalokat a rebellis felforgatóktól.

Szóval Gubcsi Lajos ennek a problémakörnek az esszenciája, a többi - amit a poszt említ -, szódával elmegy.

zszimeis 2010.07.06. 16:46:13

Orbán alapvetően nem hisz az autonóm középosztályban, gyanúsak neki, nem lát bennük elég szavazatot , ezért a paternalisztikus és szélsőjobb elhajlások. Ott nagyobb potenciált lát és jobban megfelel a magyar társadalomról alkotott elképzeléseinek.

A jobbik megjelénese előtt a képlet az volt, hogy a FIDESZ elidegenítette magától a (jobb szó híján) nyugatos elitet, cserébe begyüjtött a szélsőjobb szavazatokat. A nyugatos elitnek ezért csak a ballib oldal maradt.

A ballib oldal azonban egyre vállalhatatlanabb lett a középosztály számára, a FIDESZ pedig tett gesztusokat feléjük. Ezáltal egy részük a Fideszre, egy részük az LMP-re, egy részük pedig senkire sem szavazott legutóbb.

Ezt a törékeny szintézist azonban máris felborították a médiatörvénnyel, a nyilatkozattal, az ÁSZ kinevezéssel stb. Meggyőződésem, hogy a középosztály azon része, aki egyetért a FIDESZ gazdasági törekvéseivel, talán még a társadalompolitikai törekvések egy részével is, a paternalisztikus kommunikáció és a nyílt hatalmi politika miatt aktívan hangot fog adni ellenérzéseink.

Még nincsenek meg azok a politikai erők, akik mőgé ez a réteg fel tud sorakozni, de ez csak idő kérdése. Orbán azt gondolja, hogy ezen ellenzői nem képeznek jelentős választói réteget, és ez igaz is, viszont szellemi erőt képviselnek, ami sok szavazatot tud mozgatni, mint történt 4 és 8 éve.

Amíg a FIDESZ nem tudja ezt a réteget tertósan pacifikálni, vagy maga mellé állítani, soha nem lesz hosszútávú stabilitás és centrális erőtér.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.07.06. 16:46:33

Szerintem nincs ebben semmi kettősség. Ez a jó, öreg völkisch mozgalom helyi reinkarnációja. A különböző arcok csupán ennek a különböző kontextusokban látható megnyilvánulásai. A felületes szemlélőnek könnyen tűnhet konzervatívnak, nemzetinek. Más szemlélőnek pedig népinek, elitellenesnek, sőt balosnak, akár egyenesen szocialistának. De ez mind ugyanannak az arcnak a két oldala.

FeketeLeaves 2010.07.06. 16:46:48

Szerintem ebbe nem fog belebukni a Fidesz. Vagy nem ebbe fog. Önmagban az, hogy össze-vissza beszél, elvtelen, hazudik, árnyal, stb., az még nem nem veri ki a biztosítékot.

Ha a szavazóknak ettől nem lesz rosszabb az életminőségük, rohadtul nem érdekli őket. (Most hagyjuk figyelmen kívül a százezres értelmiségi kört, aki jobb-bal-közép, de minden értékmentességet megvet).

lesz adócsökkentés? lesz nyugdíjemelés? Rendbeteszik a közbiztonságot? Ingyen tanulhat a gyerek?
Ezek a pár kérdés érdekli a választók nagytöbségét. nem az, hogy a párt ( A Párt!) hülyékkel van tele, inkonzisztens, lop, csal és hazudik.

Zsencike 2010.07.06. 16:47:02

1998 óta hangoztatott véleményem szerint az OV vezette Fidesz a "kádáristáknak" Rákosit kínál a Vezér személyében. Arra az időre már kevesen emlékeznek, nem ismerik föl a jeleket. Talán majd most.

biobender 2010.07.06. 16:47:50

Nem ertem mit kell ezen rugozni, Nincs ket arc - ez a Ceausescu - rendszer, picit modernizalva.

Nem csak a nyoklcvanas evekre kell gondolni, volt a rezsim neha liberalisabb is aztan meg nem - minden a pillanatnyi szeljarastol fuggott.

Ja, es allandoan azt talalgattak az emberek, hogy az eppen aktualis szeduletes ostobasag ostobasag-e vagy valamilyen ordogien ravasz terv resze. Ismeros?





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása