Véleményvezér

vv

Fidesz: európai vagy balkáni politika?

2010.07.14. I 44 komment I Címkék: fidesz eu imf simor orban kulpol allamadossag

A balkáni és az európai politika közti különbség sokszor csak egy gesztus vagy egy félmondat. Azonban a legtöbb magyar politikusnak ezek sokszor teljesen feleslegesnek tűnnek. (Fotó: Burger Barna/orbanviktor.hu)

Még két hónapja sincs kormányon a Fidesz, máris számos presztízsveszteséget kellett elszenvednie. Hiába a kormány és Orbán Viktor magabiztossága („Sem az IMF, sem az EU nem a főnökeim!”), nemzetközi politikai és gazdasági szereplők rendre nyilvánvalóvá teszik, hogy bizonyos játékszabályokat mindenkinek be kell tartania.

Ezt tette legutóbb az EKB és az IMF is.

Hübrisz

A Fidesz már a kampányban is olyan képet festett magáról, hogy ők lesznek azok, akik ezentúl mindent egészen máshogyan fognak csinálni. A választások eredményét is úgy értékelték: arra kaptak felhatalmazást a szavazóktól, hogy megtehetnek bármit, amit csak akarnak, hogy az országot rendbe tegyék.

Azonban a politika nem ilyen egyszerű. Hiába a társadalmi támogatottság és a kétharmados parlamenti többség, egy Magyarország méretű állam sosem engedhette meg magának, hogy ne vegye figyelembe szűkebb és szélesebb környezetét, a politikai és gazdasági realitásokat. Ahányszor ezt valaki megkísérelte, az mindig csúfos kudarccal végződött.

A Fidesz-kormány nyilvánvalóan semmi ilyesmire nem törekszik. De sokszor láthatóan nem érzik, mit tehetnek meg, és mit nem - és hogy hogyan tehetik meg, és hogyan nem.

Pofonok

Barroso-Orbán találkozó: Orbán Viktor június elején Brüsszelbe utazott, hogy az Európai Bizottság elnökével folytasson tárgyalást, és megpróbáljon nagyobb pénzügyi mozgásteret kiharcolni Magyarország számára. Az "uniós táncrend" szerint erre ebben a formában nincs lehetőség: Barroso egyértelművé is tette, hogy az EU nem támogatja a lazább költségvetési politikát. A magyar kormány hivatalos álláspontja a sikertelen tárgyalás után a 3,8%-os hiánycél tartása lett. (Meg kell ugyanakkor jegyezni, hogy a Fidesznek kényszerből kellett ezzel megpróbálkoznia.)

Kósa-Szijjártó affér: A Fidesz politikusai a népszerűtlen gazdasági intézkedésekhez akartak nagyobb belpolitikai mozgásteret szerezni azzal, hogy hirtelen „felfedezték”, a gazdaság állapota sokkal rosszabb, mint gondolták. A forint gyengülése és a tőzsdék esése azonban megmutatta: nagyon rossz eszközt választottak. Az államcsőddel való fenyegetőzés belpolitikai haszonszerzés céljából ugyanis - különösen válság idején - nem tolerálható.

Simor András fizetése: Hiába tette meg Orbán Viktor a következő legyőzendő ellenfélnek Simor Andrást, és próbálta meg a jegybankelnököt először offshore-ügyein, majd legutóbb magas fizetésén keresztül kikezdeni. Az EKB sérelmezte, hogy a magyar kormány nem konzultált velük megfelelően, illetve egyértelművé tette, hogy nem járul hozzá Simor András fizetésének csökkentéséhez, és kiáll a magyar jegybank függetlensége mellett.

IMF-tárgyalások: A hírek szerint már a tárgyalások kezdetén igen fagyossá vált a viszony a magyar kormány és az IMF-delegáció között, miután a magyar fél nem éppen konstruktív módon állt hozzá a tárgyalásokhoz, és kész tények elé akarta állítani a Valutaalapot.


Okosabban kell csinálni!

A Fidesz kudarcba fulladt elképzeléseit szinte mind végig lehetne vinni, ha megfelelő módon tálalják azokat nemzetközi fórumokon. Jóval rázósabb döntések is átmentek már “a” Nyugat szűrőjén.

Lehetett volna például úgy is tárgyalni az IMF-fel, hogy a szervezet ne érezze azt már az első nap után, hogy a magyar fél nem konstruktív. A tárgyalástechnikában jól ismert módszer a konstruktivitás "megszerkesztése”: például előre be lehet tenni egy “csontot” a tárgyalási tematikába, amit majd a tárgyalófél boldogan elvisz a nap végén.

Simor fizetésének csökkentése is csak tálalás kérdése. A Fidesz előállhatott volna például azzal, hogy a magyar állami vezetők bérezését európai perspektívába kívánja helyezni, ezért annyiban maximalizálják az állami vezetők bérét, amennyi a hasonló rangú tisztviselők átlagbére az EU-ban, mindezt csökkentve annyival, amennyivel Magyarország GDP-je alacsonyabb az EU-átlagnál. Talán így is 2 millió forint alatt lennénk, csak éppen az EKB nem tiltakozott volna. (Különösen, ha a magyar kormány jobban együttműködne és a határidők tekintetében udvariasabb lenne velük.)

És folytathatnánk...

Milyen az európai politika?

Az európai politika arisztokratikus gyökerű: az elmúlt fél évszázad kivételével azt jellemzően mindig is jól nevelt, tanult úriemberek művelték. Csináltak ők is nagyon csúnya dolgokat, de mindennek megvolt a maga formája és szabálya. Az európai és a nemzetközi szervezetek politikája ma is ilyen: látható, hogy most is szinte mindent meg lehet tenni bizonyos szabályok és normák betartásával. Ezek pedig inkább formaiságot, mintsem valós tartalmat jelentenek: leginkább apró gesztusokat, udvariassági szabályokat, meg persze némi retorikát.

Talán pont ezért nem értik ezt sokan Magyarországon – a legtöbb magyar politikusnak ezek sokszor teljesen feleslegesnek tűnnek. Pedig látni kellene, hogy a balkáni és az európai politika között sokszor csak egy gesztus vagy egy félmondat a különbség.

De ez az aprónak tűnő különbség valójában mindig is óriási!

customer surveys


Úgy látszik, sokszor a Fidesz sem hajlandó ezeket a szabályokat és normákat betartani. Pedig egyébként jól mérték fel, hogy a Magyarországot Brüsszel pincsikutyájává tevő szocialista gyakorlat, illetve a kovácslászlói „Merjünk kicsik lenni!”-mentalitás óriási károkat okozott az országnak. Azonban egy határozottan más irányú politikának is mindig bele kell illeszkednie a nyugati politika normarendszerébe.

Lehet, sőt kell is keményebbnek lenni: csak éppen okosan, elfogadva, felhasználva vagy akár kijátszva, de mindig szem előtt tartva a megfelelő szabályokat! Enélkül viszont a Balkán szintjére süllyedünk a Nyugat szemében.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-oldalához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.07.14. 08:56:13

Milyen Európa? Európa a szerző által említett értelemben haldoklik, vagy máris halott. Az "európai normák" a válsággal úgy foszlottak le az "európai" vezetőkről, mintha ott sem lettek volna. Úgy félnek a körülöttük köröző pénzügyi farkasoktól, mint egy csapat megszeppent gyerek, és még maguk lökik be társaikat a falka elé, hátha ezzel ők maguk megmenekülhetnek (nem menekülhetnek meg, így nem).

Európai politikában mint erkölcsi kategóriában hinni ma veszedelmes illúzió és önámítás. Csakis nyers önérdek létezik, amit lehet alattomosan és kevésbé alattomosan képviselni, de értékek régóta, talán már a kilencvenes évek óta nincsenek. Deal with it.

Ezekiel 25,17 2010.07.14. 10:12:36

Ellent kell mondanom ennek a balkáni vs. európai politika ellentétnek. A balkáni politikusok, ha akarnak, igenis tudnak nagyon européer módon érvelni és magyarázni. Románia egyik legtipikusabb példája ennek - mindig képesek voltak országukat jól eladni. De Görögország is hasonló.

ralf 2010.07.14. 10:40:38

Ez szerintem sem Európa vagy Balkán kérdése. Nem elég elmondani, mit is akarsz, hanem el is kell adni. Ezt az ember a gyerekszobában tanulja meg. Ha van neki.
A Fidesz sajnos itthon is inkább erőszakoskodni és indulatoskodni szeret, pedig értelmes ötleteket eladva akár egy megelőző rémálom-kormányzás nélkül is népszerű lehetne.

VIII. Nagyapó 2010.07.14. 10:52:21

"A Fidesz előállhatott volna például azzal, hogy a magyar állami vezetők bérezését európai perspektívába kívánja helyezni, ezért annyiban maximalizálják az állami vezetők bérét, amennyi a hasonló rangú tisztviselők átlagbére az EU-ban, mindezt csökkentve annyival, amennyivel Magyarország GDP-je alacsonyabb az EU-átlagnál. "

Kötve hiszem, hogy ez sikerült volna - az EKB egyszerűen sehol nem engedi, hogy a bérekbe belenyúljunk. Amúgy az, hogy az összes fizetést maximalizálták 2m Ft-ban, ugyanúgy enyhíti a dolog élét, mint az általatok írt példa...

(Amúgy 2m fölött lennénk, a magyar GDA az EU-s 63%-a reálértékben, és talán 40 körül lehet nominálisan.)

vitéz Thapóccay néma bárány 2010.07.14. 11:51:50

A frusztráció arroganciát szül. Orbán a jelek szerint elhitte, hogy a 2,5 millió magyar szavazatért kapott kétharmados többség a határainkon kívül is jelentőséggel bír. Ez meg itt most a csalódás és az ébredés ideje. A nemfőnököm kijelentéssel, a hiánycél elengedésének kunyerálásával úgy kezdtük ezt a meccset, hogy saját kapura lőttünk az ötösről.

páppi 2010.07.14. 12:25:35

A hiánycél el nem engedése a Görög helyzet miatt történt meg. Egy ilyen helyzetben igenis erősen kell fellépni.

Kósa-Szijjártó kijelentéseknek meg pont annyi a relevanciája mint a pillangó hatásnak... az elmúlt egy-két hétben is volt 285 az euró, de akkor senki sem konspirált olyan bőszen.

IMF meg persze, hogy elégedetlen, de náluk a magyar fél csak akkor konstruktív ha még több hitelt akarunk felvenni esetleg ők mondhatják meg, hogy mit tegyen a kormány gazdasági kérdésekben.

Pont, hogy ez volt a régi gyakorlat: a merjünk kicsik lenni, elfogadunk mindent amit, ők akarnak és mozgástér híján megadóztatjuk (az egyébként általunk védelmezett) kisembert. Ez az a módszer, amivel a Fidesz gyökeresen szakított és nagyon jól tette.( Esetleg ez nem tetszik a külföldnek.. nem hiszem minden tárgyalás zökkenőmentesen zajlik ha ezer milliárdokról van szó.)

Ha a szerző ezt leírta a poszt végén, akkor nem értem miért méltatlankodik ugyanez miatt a poszt elején...
Másrészről pedig mi az, hogy a Fidesz nem figyel oda a formaságokra? A Schmittről szóló cikknél pont azt taglalta, hogy mennyire "görcsösen" ragaszkodik Orbán a formaságokhoz...

Kevéssé tudom elhinni, hogy egycsapásra megváltozott volna ebben a pár ügyben és bajszos szerb radikálisként vasvillával berontott Barroso irodájába, hogy követelőzzön...pedig ez a Balkán Európa párhuzam ezt sugallja.

vitéz Thapóccay néma bárány 2010.07.14. 13:03:57

@páppi:

A hiánycélnak semmi köze a görög helyzethez. Azt még Gyurcsánynak szabta az IMF a hitel feltételéül, mondván vagy így, vagy sehogy. Ez nem vita és egyezkedés tárgya, és pláne nem idei "váratlan" újdonság. A politipp-mixen 100:1-hez lehetett fogadni, mit lépnek majd a hiánynövelési igényre Brüsszelben. Kellett házhoz menni a pofonért?

Simor bére pont ilyen kategória, ott is kiosztotta a EKB az aktuálist.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.14. 13:04:00

Azért különösen szomorú ez a hozzáállás Orbánéktól, mert már voltak ők kormányon, tehát van tapasztalatuk nemzetközi téren. Bár igaz, akkor is csináltak bakikat, és úgy látszik a 8 év ellenzékiség eléggé beszűkítette a látóterüket...

greycup 2010.07.14. 22:18:01

"Lehetett volna például úgy is tárgyalni az IMF-fel, hogy a szervezet ne érezze azt már az első nap után, hogy a magyar fél nem konstruktív."

A konstruktivitásról leszoktak a fiúk az elmúlt nyolc évben, most kell még egy kis idő, amíg megint rájönnek, mi is az...

pali923 2010.07.14. 23:31:43

@páppi: Nagyon "szeretem" ezt a merjünk nagyok lenni című szöveget. Nagy az merjen lenni, aki valóban nagy tud lenni valamiben. Biztosan Neked is van olyan ismerősöd, aki többet képzel magáról, mint amennyit valójában tud. Ugye, hogy nem szimpatikus az ilyen figura? Most ezt szorozd meg ezerrel, ha országról van szó.
Sajnos nekünk egyelőre - erősen beleértve Viktort és csapatát - nincs mire sem büszkének lenni, nagyok sem vagyunk semmiben. Talán egyszer, de az ilyen hozzáállással, mint amiről ez a cikk szól, nem lesz egyszerű. Kis ország ne akarjon nagyhatalom lenni, még annak látszani sem, mert nem lesz az sosem.
Előbb legyünk nagyok, aztán dicsekedjünk vele, nem pedig
fordítva.
Még csak egy apróság a balkáni politikához. Számomra már akkor visszataszító volt, amikor még nem derültek ki a szlovákiai választási eredmények, hogy az éppen ott járó Martonyinak nem volt "ideje" elmenni Bugár Bélához, pedig ő kifejezetten kérte ezt. Ez akkor is undorító lett volna, ha nem ők jutnak be a parlamentbe. Vagy ő nem magyar?

fidesz friend 2010.07.14. 23:32:00

a kérdőívben nemmel szavaztam, mégpedig azért, mert , mint a cikk írja:

Az európai politika arisztokratikus gyökerű: az elmúlt fél évszázad kivételével azt jellemzően mindig is jól nevelt, tanult úriemberek művelték.

mérpedig ezt nem elég eljátszani (= jobban ügyelni a formaságokra)
ehhez sajnos nélkülözhetelen a megfelelő gyerkszoba.

az EU egy klub, régi működési szabályokkal, a fidesz pedig ebben a klubban egyszerűen nem szalonképes. és vele együtt Magyarország sem az.

én dolgozom együtt brüsszeli tisztviselőkkel, és úgy látom, még a megfelelő modor sem elég: a munkához és általában a dolgokhoz való hozzáállás is sokat számít.
rendesnek, normálisnak, megbízhatónak, koperatívnak és ngyon demokratikusnak kell lenni. egyszerre. ilyen még egy fideszestől sem láttam

theof 2010.07.14. 23:32:18

Szerintem a helyzet ennél sokkal egyszerűbb. Hiába tekergetik a szót hiába megy el az egész fidesz frakció még hat nemzetközi konfliktuskezelési tréningre. Mindenki tudja hogy a ha valaki a bankokat adóztatja az többek között a valutaalapot adóztatja. Ez nem tetszik nekik. Van a valutaalapon kívül is tőke a világban, nem túlsok de van. És egyre több lesz. A valutaalap eddig mindenféle konflitus nélkül osztogathatta az adósságot. Ezzel a húzással Magyarország fizet is meg nem is. Ezenfelül az egyetlen tőkét mely ma a magyar államon segíthet a hazai tőkét erősíti az adórendszerrel együtt. Szerintem van jó oldal annak hogy a fidesz kertelés nélkül nekiment az IMF-nek. Ha a tervük sikeres és a környező országok is felfigyelnek arra hogy így is neki lehet menni a valutaalapnak, lehet ők is megteszik és legközelebb egy sokkal gyengébb pozícióban lévő valutaalappal kell tárgyulnak majd nekünk is.

gyilkos fűegér 2010.07.14. 23:32:42

Az a baj, hogy a kovács lászló féle pincsikutyáskodásnak meg orbán keménykedésének ugyanaz a vége: azt csináljuk amit az IMF mond, meg brüsszel. Csak éppen a második esetben még büdös bunkónak is néznek minket...

Politikazabáló · http://politikazabalo.blog.hu/ 2010.07.14. 23:33:02

Azért nehéz helyzetben van a kormány is, a hiánycélt nem engedték elszállni, ezzel gyakorlatilag meg van kötve a keze, majd Simor fizetésének csökkentése ellen az EKB szólalt fel, és a bankadóról még nem is beszéltem. Majdhogynem kényszerzubbonyban van a kormány. Ettől függetlenül az igaz, hogy "Okosabban kell csinálni!" vagy inkább "Okosabban is lehet csinálni".

sárkányfő 2010.07.14. 23:33:22

Először is gratula a blognak, hogy a más posztokból egyértelműen kivilágló jobbos elfogultsága dacára képes ilyen, egyértelműen kritikus posztot is írni.

A balkán stimmel, ezer éve vagyunk itt, és semmi jele a változásnak, sőt. Ez nem földrajzi hanem kulturális kategória. Aki elhiteti magával, hogy mi Európa vagyunk, nem Balkán, az vagy magát ámítja, vagy egyszerűen nem lát és nem ért semmit Európából. Persze Európa is megéri a pénzét, de a különbség még így is ég és föld...

Abban is sok igazság van, hogy az Orbánra jellemző belpolitikai agresszív hozzáállás a külpolitikában kontraproduktív, és csökkenti az amúgy is csekély mozgásteret. De ne legyenek illúzióink, Európa nem balek, hogy udvariassági formulákkal lenyomhassuk a torkukon amit ők nem akarnak. Azért ez messze nem ilyen egyszerű.

Ami nagyon hiányzik a posztból, az az, hogy Orbán képtelen felismerni - még mindig... - hogy már nem 2002-t írunk. És nem is elsősorban a gazdasági világválság, meg a görögök miatt. Magyarország 8 év alatt sokkal integráltabb lett az EU-ba. Ezt fel kéne ismerni. Nem csak bárkinek, aki kicsit figyel és gondolkodik, de mondjuk Orbánnak is. Tetszik vagy sem, csökkent a szuverenitásunk. (Nekem mondjuk tetszik... 1000 év rá a bizonyíték hogy alkalmatlanok vagyunk... csökkenhetne még tovább... ) Ma már sokkal gyorsabb és sokkal érzékenyebb a reakció az EU felől minden rezdülésünkre. Mondjuk politikai minimum lenne érteni az EU-t, de mindegy.
Az EU szempontjából logikus is ez amúgy, csakis az integráció erősítésével marad halvány esélye az EU-nak, hogy ne szakadjon le végleg a kontinensek versenyében, egy független országokból álló laza halmaz már tegnap is kevés volt.

lusta 2010.07.14. 23:33:27

Én drukkolok nekik, csak így tovább, legalább hamarább belebuknak.

barankai 2010.07.14. 23:33:50

2 ténykérdésben van itt mellébeszélés:
1 a magyaroknak sose jött be a "formális politika", Habsburgok, kiegyezés, Nagy Imre, rendszerváltás...
2 ergo azt kell nézni amit mondanak, nem azt hogyan

Tamulságos, hogy közel 65 kommunizmus után még mindig ott tartunk, "mit kell mondani Moszkvának" (pardon Brüsszelnek).

Ki a Simor a sumci ciprusi pénzeivel, a bukta pénzügypolitikájával? Fiúk, a prémcsi nélkül 100 miós fizuját az én adómból kapja meg a Tiedből és ez nagyon gáz. És mi köze az EKB-nak a magyar országgyűléshez? Se az EKB arcokat, se Barrosot, se Rumpeyt nem láttam a szavazólapon.

Szóval a duma alapján Kun Bélát, Biszkut és Gyurcsányit várjátok vissza?
Vagy akkor vagyunk európaiak ha minden szart idetolnak és minden lóvét kivihetnek?
Vajon elég lesz 20 év azt rendbehozni amit 60 alatt eltoltak a Simorék?

trobroy 2010.07.14. 23:34:11

Siralmas, hogy ezen kell egy poszton nyalyogni. Vannak még értelmiségi emberek akik bedőlnek az EKB - IMF hókuszpókusznak? A közgazdaságtan történetének legnagyobb válságát kezdi el élni világszerte, a természeti erőforrások kizsigerelésén alapuló bankrendszer robbanás előtt áll. A lehető legjobb és legbölcsebb döntés ezeknek a szarnakvaló szervezeteknek a semmibe vétele és az offshore bajnokok által ész nélkül kiosztott, kiszolgált jogok megnyirbálása, a külföldi érdekek alá helyezett MNB visszafüggetlenítése - avagy kikerülése. Természetes, hogy ezek a különböző szarvezetek és holdudvaruk a lehető legocsmányabban visítanak amikor kiloccsan egy kicsit a bili.... hát csak ordítsanak maguknak. A kormány meg tegye, ami az országnak hosszútávon jó, még ha a mainstream majomértelmiség nem is bírja egy ideig felfogni a lényeget.

ősirománszokás 2010.07.15. 07:39:05

Nem a gyerekszoba hiányzik szerintem hanem az ész, a tapasztalat meg a képzettség. Persze az elegancia és a stílus is de az a kisebb baj. Ami szintén nagy baj hogy az elvakult Fidesz-fanok még mindig a mantráikat tolják és képtelenek belátni hogy az eddigi teljesítmény siralmas. És amíg lesz 1-2 millió csápoló proli addig a fővezér sem kap a fejéhez hogy hoppá, valamit nem jól csinál.

gyilkos fűegér 2010.07.15. 07:39:16

@trobroy: Azt nem tudom, hogy amit írtál hosszú távon jó lenne-e az országnak, de az biztos, hogy rövid távon államcsődöt okozna...hosszú távon meg úgyis mind meghalunk.

sztd 2010.07.15. 07:39:53

Azért én kissé árnyaltabban látom a képet.
Azt elfogadom, hogy a Kósa-Szíjjártó nyilatkozat hiba volt, és a 3,8%-os hiánycél elfogadásnál házhoz ment Orbán a pofonért Brüsszelbe.

A bankadó esete viszont másnak tűnik, itt is volt egy pofon, de azt az IMF kapta, és a bankoknak fáj. Ahogy én látom, azt hitték, hogy ha már ők nem bírnak a kormánnyal, majd az IMF megteszi, de most néznek, hogy a valamit valamiért elvet rajtuk is behajtják. Még jó, hogy fagyos a hangulat. A megegyezési kényszer majd felolvasztja. Az IMF nem fog tiltakozni azért, mert valaki betartja a hiánycélt.

Simor fizetése viszont szerintem nem annyira lefutott ügy. Az EU-ban ugyanis a végrehajtó szerv az a tagállam, szóval végső soron az EKB nem tudja megakadályozni, hogy Simor fizuja 2 millió legyen. Az már csak a kormány pofátlanságán múlik (mert valljuk, be, ez azért az), hogy ezt mennyire realizálják.
Monhatják, hogy az EKB bírósághoz fordul, de értelmes ember nem gondolhatja, hogy az átlegbér 10-szeresével nem lehet a jegybankelnök független. A többi pedig csak ügyvédek kérdése.

Bergeroth 2010.07.15. 07:39:58

@Fedor:
Hát, akik nem járnak be a parlamentbe, hanem az utcáról politizálnak, azok általában elvesztik a politikai realítás érzéküket. A fidesszel pontosan ez történt, bár milyen érdekes, a fizetéséért mindegyik képes volt bevonszolni a seggét. Mocskos egy képmutatók ezek, mint az összes többi, amit az előző kormány 8 év alatt kúrt el, ahhoz a fidesznek elég volt 2 hónap. Hánynom kell az összestől.

SevenDeadlySins (törölt) 2010.07.15. 07:40:28

Csak előkerült a 'kisembereket bántsa' himnusz, mintha ezek a tökkel ütöttek nem tudnák, hogy ez a két ikerszervezet nem jópofiból osztja a pénzt, hanem mert mi mentünk kilincselni, hogy gyerekek adjatok, mert bedőlünk!

Jézusom, merthogy a magyar nép érdeke a szar forint! Anyám! Vagy úgy kée érteni hogy a magyar népnek jár hitel, méghozzá olcsón ,de izibe?!

Kacagnom kell, mindenki aki nem tudja megmondani hogy mi a két szervezet között a különbség az szépen százszor írja le hogy "A fegyelmezett költségvetési politika kritériuma a rövidtávú politikai haszonszerzés elleni védelem legfontosabb eszköze." Ez magyar érdek is, sőt igazán csak magyar érdek.

SevenDeadlySins (törölt) 2010.07.15. 07:40:44

@trobroy: remek te kis értelmiségi, azontúl hogy az országnak az a jó, hogy ha nem száll el a forint, mint a győzelmi zászló, már csak annyi a probléma hogy nekünk van rájük szükségnk s nem fordítva. Lévén mi mentünk csődbe és ők mentettek me, comprendre?

SiKom 2010.07.15. 07:41:06

Nem tudom, hogy miért gondolják egyesek, hogy az IMF a javunkat akarja.

Azaz pontosan: az IMF a JAVAINKAT akarja. Semmi más nem érdekes.

Mikor lenne boldog az IMF? Ha minden pénzt, ami azon felül van, ami az éhenhalást megelőzi, neki fizetnénk be.

De ez nem lenne jó a magyaroknak.

Az IMF-nek meg kell adni, ami jár, de nem többet.

purciur 2010.07.15. 08:07:22

@trobroy: Igazad van, ezt is lehet csinálni. Csak nem lesz jó vége. Ugyanis saját erőből nem tudjuk finanszírozni az országot. Pénz kell hozzá, ráadásul az EKB-IMF-től, mert más nem ad. De lehet, hogy ezek után ők sem. Akkor aztán sokra mész a kiváló kormányoddal aki azt tette, amit szerinted kell, ha éhen hal a fél ország. Persze csak képletesen, de szerintem azt senki nem szeretné megtapasztalni.

seekthedragon 2010.07.15. 08:07:28

@trobroy:
Nem tudom, mennyire megoldás a villanyszámla semmibevétele akkor, amikor a lélegeztetőgép árammal megy...

sanyix 2010.07.15. 08:07:39

jó hogy balkánian viselkednek ezekkel a szervezetetekkel.
Az ekb-nak bizony az útszélén dolgozó anyját addig amíg a mi adónkból kapja az a kuki a fizetését, de nyugodtan kaphat 8 millát ha majd az ekb fogja fizetni. Az imfnek meg pofaberolóle, várjanak a pénzükre, de ne pofázzanak bele más dolgába.

Így is elég hatalmuk van a bankoknak, végre jó lenne arcbaköpni őket, jó slejmesen :)

Bebes 2010.07.15. 08:08:19

@trobroy: Súlyos félreértésben vagy, ha azt hiszed, hogy ez a szkanderezés azért folyik, mert a kormány a te (amúgy meglehetősen zavaros) értékrendedet vallja és próbálja képviselni.
(Ez a "természeti erőforrások kizsigerelésén alapuló bankrendszer" erősen úgy hangzik, mintha két különböző fejezet szövege összecsúszott volna.) És nem szeretnék a helyedben lenni (igaz, a magaméban és az országunkéban sem), amikor bekövetkezik a bankrendszer általad kívánatosnak tartott szétrobbanása. Feltehetően te nem dolgozol, nincs bankszámlád, megtakarításod, sem lakáshiteled, nem akarsz külföldre utazni, vállalkozást indítani vagy működtetni, ezért az érdekeid igencsak eltérnek attól a pár millió átlagemberétől, akik a többséget alkotják. De a kommented szerint te úgy véled, hogy az ország te vagy. Legalább anarchista lennél, de még az se vagy:-))

stratez 2010.07.15. 08:08:32

Amit te itt összehordasz az az, hogy Orbánék ugyanazt a langyos lábvíz politikát folytassák, ami oda vezetett, hogy Európa legjelentéktelenebb országa lettünk, a környék összes országa ide járt lábat törölni. Az érdekképviselet az a külpolitikában is konfliktusokkal jár bizony. Simor meg elmegy oda, ahova gondolom, már a szocialistáknak is tele volt a tökük vele, ez a senkiházi Gyurcsány érdekein kívül senkit és semmit nem képvisel.

karikaV43 2010.07.15. 08:08:45

@theof: sokkal gyengébb valutaalap vicces vagy nem gondolod.Menj be a bankba és irasd át a hiteled neked tetszőre és várd meg még ők lesznek gyengébb pozicióba.
Hahaha... Na kb.ettől nem a valutaalap lesz gyengébb legfeljebb nekünk kell többet vissza fizetni és legközelebb meg nem akarnak majd pénzt adni,mert ebbe az országba ahol 5-10 évente jön egy vagy több megszorító csomag arra senki ne számítson,hogy nagyjaink nem vesznek fel hitelt.Hiszen az első orbánc kormány volt az első aki a rendszerváltást követően növelte az államadósságot. Mert ha üres a kassza akkor nincs mit lopni,tehát felveszik a hitelt és kiosztják a haveroknak bal és jobb oldalon egyaránt,mi meg vissza fizetjük.Merjünk nagyok lenni minek egy ilyen kis ország aminek a teljes lakossága egy valamirevaló városéval egyezik meg.Kicsi ország,kicsi lehetőségek és sajnos nem vagyunk Svájc.

csoko20 2010.07.15. 08:08:56

Miért kellene konstruktívnak lennie a fidesznek és miért kellene bárkit is meggyőzni, bármiért is megdolgozni?

Ahogy 1998-ban, úgy most is a szocik hibáiból élve nyertek választást. A több mint 2,5 millió szavazójuknak nagy része az mszp jogos megbüntetését akarta, a fidesz ezt csak kihasználta. Voltak konkrét tervei, programja, amiről meg akarta győzni a választókat? Kellett tárgyalniuk bárkivel is? Konstruktívak voltak ellenzékben? Konstuktívak kormányon?

Idehaza az erőfölényét kihasználva diktál. Csakhogy az EU-val, IMF-fel szemben még Orbán Viktornak sem lehet erőfölénye.

eszkep 2010.07.15. 08:09:03

A magyar kormány nem azért kapja a fizetését, hogy az EP-ben szeressék. A lengyel kormány sem volt népszerű Brüsszelben, amikor elkezdték verni az asztalt.

árnyékgyuri 2010.07.15. 08:09:20

Szerintem is az van, hogy a tartalom nem tetszik, ezért kötnek bele a stílusba. Azért az mégiscsak durva, hogy egyik oldalról bérbefagyasztás sőt csökkentés a kívánság, de egy kiugró 8 millás bérért meg harcolnak. (A többi csökkentett meg nem számít, csak a BANKOS csávó. Ez azért erős muníció a széljobbnak.) Sajnos sokszor így van: Orbánék, elefánt a porcelánboltban. A lengyelek és Haider is az volt, de Karintia és Lengyelország is sokkal jobb mint az Eu. Szóval nem biztos, hogy egyáltalán igazodnunk kell. Állatira megszokták, hogy az ő szabályaik élnek, lefele, de visszafelé nem kell betartaniuk semmit. Pl. egy támogatási szerződés minden pontját be kell tartanod, de Brüsszel bármikor átlépheti azt.

pali923 2010.07.15. 08:26:53

Azért azt észre kéne venni néhány beírónak, hogy itt MI kérünk hitelt, legalábbis hitelkeretet meg segítséget. Aki meg hitelt ad, általában nem ingyen adja, legalábbis feltételeket szab. Tessék elolvasni a szöveget: elsősorban a németek (talán az ő szavuk ér valamit az EU-ban) nem akarnak még egy országot megtámogatni a német adófizetők pénzéből, ezért nem szeretnék, ha bármelyik országban elszaladna a költségvetés. A görögök miatt nem kevés pénzt kifizetnek, a saját szempontjukból ez nem igazán jó kiadás.Szlovákia sem nagyon lelkes a görögök miatt...
A bankadóról meg annyit, hogy igazi kiadáscsökkentésről még nem hallottunk, pedig csak az lehetne a megoldás, nem a bevételek növelése. Ennyit arról, hogy majd "adócsökkentés után is növelni fogjuk az állami kiadásokat, támogatásokat" stb. Ez még kampányszövegnek is rossz volt, most meg itt a valóság. Talán az önkormányzati választások után (mert ugye azt is meg kell nyerni) lesz valami elképzelés a kiadáscsökkentésről, különben nem lábalunk ki sehonnan.

BTA 2010.07.15. 08:27:05

Szerintem:
1. Nem kérdés, hogy sem az IMF, sem a Valutaalap, sem a többi hasonló gittegylet nem jótékonysági alap, és kőkemény érdekek mentén cselekszenek... de: nem kellene azt se elfelejteni, hogy évtizedek óta ők (+ más országok) finanszírozzák Magyarországot, mert képtelenek vagyunk arra, hogy saját magunkat eltartsuk. Elmehetne a sunyiba a az összes pénzével, ha Mo. rendesen gazdálkodna a rendelkezésre álló erőforrásokkal és nem szorulna rá állandóan mindenféle hitelekre meg könyöradományokra....
2. Biztos, hogy az EU is egy nagy gittegylet, de a magyar nép megszavazta, hogy ebbe a gittegyletbe akar tartozni... márpedig akkor illene betartani legalább az alapszabályokat....
3. Az, hogy az Orbán mekkora királynak gondolja magát (és persze körülveszi magát elég talpnyalóval, akik ezt el is hitetik vele), az az ő magánügye. De ha az ő (meg a mitugrászai) hülyeségeit miatt az ország szív, az már közügy.

Gabbesz 2010.07.15. 12:44:32

Javaslom a sok idiótának, akiknek fogalmuk sincs az IMF szerepéről, hogy olvassák el az alábbi wikit:
hu.wikipedia.org/wiki/Nemzetk%C3%B6zi_Valutaalap

dr.Bernardus 2010.07.15. 12:44:49

@eszkep: csakhogy a jelenlegi magyar kormány nem veri az asztalt, hanem rászarik. Az meg más kategória.

hercegnö 2010.07.15. 12:45:07

kedves Polotikazabáló,
erre: Azért nehéz helyzetben van a kormány is, a hiánycélt nem engedték elszállni,

Még szép! mert ha elszállna, akkor a TE kezed, a MI kezünk volna alaposan megkötve, min. egy 320-350-es forint/euró árfolyammal. akkor aztán nézhetnénk, mennyiért és miből veszünk autót, benzint, bárminemű importcikket és hány munkahely szűnik meg a kereskedelem visszaesése miatt.

már bocs, de a kormánynak dolgonia kell azért a sok pénzért amit kapnak, meg hogy mutogathatják az arcukat. szűk a mozgástér: hát akkor szűk mozgástérben kell JÓL dolgozniuk.

félreértések elkerülése végett: ez a történet NEM ORBÁN VIKTORRÓL hanem a mi országunkról szól. és a munkáról, akkor is, ha leszakad a fiúk töke a melóban. ezt kellene ovinak végre felfognia. elő a kockás papírt és az exceltáblát, és beosztani ami van, nem a szavazatvásárlás, hanem a normális gazd. megfontolások mentén

dr.Bernardus 2010.07.15. 12:45:17

@árnyékgyuri: nem a 8 millás fizetésért harcolnak, hanem azért, hogy a mindenkori (legyen az akár Simor, akár bárki más, pl. Járai) jegybankelnököt ne lehessen ilyen módszerekkel gazsulálásra vagy távozásra kényszeríteni. A jegybanki függetlenség ugyanis meglehetősen fontos elv mindenhol, ahol az általunk ismert kétszintű bankrendszer van és demokrácia.

mojszipupi 2010.07.15. 12:45:30

Egy dolgot nem lehet tenni. DIKTÁLNI az EU nak IMF nem stb. Orbán ezért esett pofára de nagyon mert erőt akart fitogtatni. A szomorú az h ennek mi isszuk meg ( már megint) a levét

phoenix102 2010.07.15. 12:46:33

Nem értem, hogy hol van az előírva, hogy minden eu-s vezető fingására nekünk azonnal ugranuk kell, mindezt úgy, hogy amikor mi kérünk valamit, nem nagy dolgot (pl. szlovák nyelvtörvény felülvizsgálata), akkor közlik, hogy nekik ahhoz semmi közük. Amikor Mo. a Malévot ki akarja húzni a szarból (nem mintha egyet értenék vele), akkor jönnek a protekcionista dumákkal, de az nem protekcionizmus, amikor Németországban mondhatják azt, hogy minden megvásárolt német kocsiba beszáll az állam 2000 Eur-val. Itt nem arra megy ki a játék, hogy akarunk-e nagyok, vagy éppen kicsik lenni, hanem hogy képesek vagyunk-e rájönni, hogy az eu által prezentált közös érdekek egyre távolabb kerülnek a magyar érdekektől, és ezt igenis hangoztatni kell. Mert ez így nem jó. Más állok megteszik. Pl.: Szlovákia nem fizet be a közösbe a görögök megsegítésére, mert úgy gondolják, hogy ez nem az Ő saruk és nem ők akarják megfizetni a görögök hülyeségét. Hasonló kiállást várok a magyar politikusoktól, és nem az eddigi behódoló hozzáállást. De látom a kommentelők egy jó része ehhez szokott hozzá. Nyaljuk az eu seggét, hogy utána leköphessen minket.

2010.07.15. 12:47:41

Többen jól látják, hogy annyira nem kellene ugrálni az IMF-fel szemben. Ők finanszírozzák a mi rossz szerkezetű országunk működését. Tisztában vannak a pazarló állam létezésével, ahogy mi is. Annyit kérnek, hogy ha már ideborítanak egy rakás pénzt, akkor változtassunk a balf*szkodásainkon. Eddig azt mondtam, hogy lassan szükség lenne a szerkezetátalakításra, most már könyörgök azért, hogy valaki el kezdjen gondolkodni rajta. (Nem nevezem szerkezetátalakításnak, hogy Fideszes exkommunistákra lecserélik az MSZP-s volt kommunistákat) Nem akarok az adómból finanszírozni ingyenélőket és rosszul működő állami cégeket. Ne azért legyen egy cég vagy szolgáltatás állami, mert veszteséges, de ha nyereségessé válik, akkor azt azonnal kiszervezik egy offshore cégbe, de még magyarba se. Egy ma reggeli rádióműsor beszélt a MÁV szakszervezeti vezetők fizetéséről! Jól értettem, hogy ezeket az ingyenélőket a MÁV fizeti (adófiztetői pénzből) azért, hogy évente 1-2 alkalommal megbénítsák az országot? Semmi bajom ha valaki nem akar "rendes" munkát végezni, de próbálja meg inkább az általa képviseltektől beszedni a fizetését. Ha pedig adóból fizetik, akkor képviselje azt is, hogy megfelelő szinvonalon utazhassak.
Jah, a kormányomtól meg azt várom, hogy védje a forintot, ne spekuláljon vele a pártkassza javára. A devizahitelem felvételekor tisztában voltam a kockázatokkal és vállaltam is, de az tényleg nem volt benne a szerződésben, hogy a bankok és a kormány spekulációi 20-30%-kal is elmozdítják a törlesztőrészleteket. Nem érdekel, hogy erős vagy gyenge forint kell, mert az mindig egy viszonyítás egy korábbi állapothoz. Nekem STABIL forint kell!!!

Kevercs 2010.08.08. 10:28:13

Nyilván Orbán Viktor is tudta volna másképpen csinálni,ha akarta volna. A probléma az, hogy a nagy
magyar ugaron tetszik az erőszakos stílus. Ezzel tartható fenn folyamatosan a látható többség. Feltehetően ezzel a
politikával 2010. októberében tartandó önkormányzati
választások eredménye a JOBBIK számára megsemmisítő
lesz. Azt pedig Orbán nem látja, hogy hosszabb távon a
LMP-t és az MSZP-t erősítő lesz a szembepisilős politika.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása