Véleményvezér

vv

Bankot vesz a magyar állam?

2010.07.16. I 16 komment I Címkék: bank kkv allam gazdasagi valsag

Ha baj van, hirtelen fontossá válik, hogy a multinak vagy a banknak is van hazája. Vannak jó érvek az állami bankvásárlás mellett - de az MKB nem biztos, hogy jó választás. (Fotó: hatvan.hu)

A Figyelő értesülése szerint a Fidesz-kormány fontolgatja, hogy megveszi az MKB-t, Magyarország egyik legnagyobb bankját. A Véleményvezér szerint valószínű, hogy ez végül mégsem fog megtörténni.

Ajánlott írásunk: Bankadó - a demokrácia ára

Minek az államnak egy bank?

Szemben a kilencvenes évek privatizáció-fetisisztáinak véleményével, igenis vannak jó érvek amellett, hogy a magyar állam bankot tulajdonoljon. A legfontosabb ilyen megfontolás, hogy amint azt az elmúlt két év nyilvánvalóvá tette: a multinacionális cégnek/banknak is van hazája. Ez a haza pedig az az ország, ahol a cég központja van.

Amikor pedig jön a baj, ez a tény hirtelen nagyon fontossá válik.

A nagy, saját hazai bankokkal rendelkező országokban a jelenlegi általános hitelszűkében kormányzati nyomással biztosítható a bankok hitelezési aktivitásának javítása. Ez a tényező különösen fontos a bankok által a jelenlegi helyzetben különösen mostohán kezelt kis- és közepes méretű vállalkozások (kkv) esetében. Indokolt lehet, ha egy, a magyarhoz hasonló helyzetben lévő ország arra törekszik, hogy a kkv-hitelezés minél nagyobb része legyen hazai tulajdonban.

Ráadásul a kkv-hitelezés az egyik legkockázatosabb hagyományos banki tevékenység – ezért az ennek előmozdításában érdekelt államnak jó oka lehet, hogy támogasson vagy szponzoráljon ilyesmit.

Kétségtelen, hogy erre a problémára nem az állami tulajdonú bank az egyetlen megoldás. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy egyetlen korábbi, az ebben a témában a kereskedelmi bankokra építő állami támogatási program sem érte el a célját.


Forrás: Bankszövetség

Érdemes tehát megfontolni, hogy mennyivel lehet többet elérni, ha erre a feladatra egy állami intézményt „találnak ki”. E tekintetben pedig feltétlenül jobb ötletnek tűnik egy már létező, tehát a megfelelő infrastruktúrával, képességekkel és gyakorlattal rendelkező intézmény megvásárlása, mint a nulláról indítani egy hasonlót.

Miért pont az MKB?

Ez viszont nem világos. Nyilván fontos szempont, hogy az MKB eladó. A tulajdonos Bayerische Landesbank tavalyi megmentésének egyik feltétele az volt, hogy öt éven belül el kell adnia kelet-európai leányvállalatait. Ezek közül pedig csak a magyar bankjuk számottevő méretű.

Röviden az MKB-ról

Az MKB Bankot (korábbiakban: Magyar Külkereskedelmi Bank) 1950-ben alapították. Létrehozásának célja a nemzetközi fizetési forgalomban való részvétel, elsősorban a külkereskedelemmel kapcsolatos bankári feladatok ellátása volt. Tevékenységi köre hamarosan kibővült az összetett külkereskedelmi ügyletet szervezi, irányító, finanszírozó és lebonyolító feladatokkal. Az 1987-es bankreform során, a kétszintű bankrendszer kialakulásakor az MKB Bank teljes körű kereskedelmi banki felhatalmazást kapott, amelynek alapján a hagyományos üzletágak megerősítése mellett új üzletágak sikeres beindítása és felfuttatása történt meg. A belföldi vállalatok komplex kiszolgálása rövid idő alatt a Bank fő üzletágává vált. Az MKB Bank a nyolcvanas évek végétől fokozatosan építette ki országos fiókhálózatát. A Bank a 80-as évek végén megkezdte, majd a 90-es évek elején számottevően továbbfejlesztette a privát bankszolgáltatásokat, a pénz- és devizapiaci, valamint a tőkepiaci tevékenységet. 2001 végére az értékpapír-kereskedelmi tevékenység integrációjával az MKB univerzális bankká vált.

(...) Az MKB Bank változatlanul a vállalati piac egyik piacvezető bankja. A belföldi vállalati hitelezésben 12,8%-os piaci részesedést tudhatott magáénak, a nem pénzügyi vállalatok stratégiainak tekintett szegmensében, a Bank 14,1%-os piacrésszel változatlanul az egyik piacvezető a finanszírozásban. A vállalati és intézményi betétállományokban az MKB Bank piaci részesedése 10,1% volt, míg a nem pénzügyi vállalatok betéteiből a MKB Bank piaci részesedése 10,0%-ot ért el.


Forrás: Éves bankismertető 2009 (Magyar Bankszövetség)


Ugyanakkor az MKB egy nagyvállalati bank, azaz betét- és hitelállományának nagy része nem a kis- és középvállalatok közül kerül ki. Előbbiek jelentős része már most is viszonylag könnyen kap hitelt, ezért nincs szükségük állami bankra a kölcsöntőkéhez jutáshoz. Nem valószínű az sem, hogy a bank ügyfélfókuszának a kkv-k irányába való elmozdítása lenne a cél, mert utóbbiak kiszolgálásához teljesen más adottságokra és szakértelemre van szükség, mint amivel az MKB rendelkezik.

Ráadásul az MKB üzleti modelljének előfeltétele, hogy nagy mennyiségű külföldi, elsősorban euró forrással rendelkezzen – a nagyvállalatok ugyanis jelentős mennyiségben vesznek fel euró alapú hitelt. A jelenlegi bajor tulajdonos ezt a forrást könnyen biztosítja – akár közvetve, akár közvetlenül. Egyáltalán nem törvényszerű (sőt!), hogy egy magyar állami banknak ez ugyanilyen természetes legyen.

survey tools


A magyar állam nem fogja megvenni az MKB-t

Könnyen lehet, hogy készültek elemzések és valóban voltak tárgyalások a témában, de végső soron az MKB nem jelentene megoldást a magyar állam kkv-finanszírozási problémáira. Ráadásul még a bank jelenlegi tevékenységének fenntartása is komoly nehézséget okozna.

A fentiek miatt a Véleményvezér szerint nem valószínű, hogy a magyar állam meg fogja vásárolni az MKB-t.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.07.16. 15:16:12

Egyrészt a legjobb tudomásom szerint van állami tulajdonú kereskedelmi bank, méghozzá az MFB. Amennyiben az állam nem törvénnyel szeretne változásokat elérni a banki piacokon, az MFB-vel megteheti (megtehetné).
Másrészt Magyarországnak is van nagy saját bankja, ez pedig az OTP.
Harmadrészt a magyarországi hitel bitang drága. Ezzel kellene kezdeni valamit először nem pedig a hitelezési kedv fejlesztésével.
Negyedrészt a hitelfelvétel (még forintban is) a magyar gazdaság nem hatékony és drága működése miatt kockázatos, a beruházások megtérülési ideje hosszú, a megtérülés bizonytalansága nagy. A bizonytalan lábakon álló KKV-k számára mindenképp.
A bankadóval - akármit is mondanak a bankok - ezt az eleve drága hitelezést drágítják tovább.
Ötödrészt elsősorban versenyt kellene teremteni a bankok közt, mert jelenleg csendes együttműködésben működnek.

veny 2010.07.16. 15:16:27

A Véleményvezér okfejtése logikus.
Merem remélni, hogy a politikai döntés is az lesz.

misc · http://misc.blog.hu 2010.07.16. 15:16:33

ha már bankot vesz az állam, akkor miért ne vegyen mondjuk hipermarketláncot is? meg kocsmát? meg mozit? meg autókereskedést? meg virágüzletet? aztán meg lehetne hirdetni a következő 5 éves tervet...

ha az állam egy olyan egyszerű dolgot nem tud normálisan üzemeltetni, mint a vasút, akkor miért gondoljuk, hogy egy bankkal sikeresebb lesz?

fidesz friend 2010.07.16. 15:16:56

hát az MBK ügyfeleként én nagyon nem pártolnám ezt a felvásárlást.

az áru (a brand, az ingatlanok és a szakszemélyzet mellett) = a bank kihelyezett hitelállománya és a bankban tartott betétállomány.

még mielőtt az MKB államivá válna, kivenném belőle a pénzemet, és gondolom más betétesek is. ill. a későbbi gondjaimat enyhítendő máris úgy döntöttem: nem teszek oda több pénzt.

köszike, de az államot (különösen EZT a fidesz-államot) a rólam leszaggatott kamatadón túl nem finanszírozom! a Bayerische Landesbank keressen különb vevőt.

Nagy Levin 2010.07.16. 15:17:19

Miért lenne szükség még egy állami tulajdonú bankra? Ha a kkv-knak való hitelezés a cél, azt bőven meg tudja tenni az MFB-n keresztül is. De más nagységrendileg olcsóbb módon is tudja növelni a hitelezést, ha akarja.

Miért szedünk be a pénzintézetektől 200 milliárd forintot, ezzel csökkentve a hitelezési kedvüket, hogy aztán ebből a pénzből vegyünk egy állami bankot, hogy növeljük a hitelezést?

Egyáltalán honnan van felesleges 80-300 milliárdja az álamnak arra, hogy vegyen egy bankot? (mintha pár FIDESZ-es politikus államcsőd közeli helyzetet vizionált volna nemis oly rég) Nem lehetne ezt az összeget hasznosabban felhasználni?

Ted Striker 2010.07.16. 15:17:25

Bankárkormány!
:-)))

bodigabi 2010.07.16. 15:17:42

Nem lehet, hogy a kkv támogatás mellett a nemzeti eszközkezelést is az MKB-val akarják megoldani?
Az meg simán előfordulhat, hogy a meglévő profilt átalakítják, vagy párhuzamosan futtatják és a nagy cégek adta biztonságos hitelezés hasznából fedezik az elöbbi kettő kölcségeinek egy részét

jonschaffer 2010.07.16. 15:17:52

OV nem kezd csak úgy "ötletelni", hogy bankot vesz. Ha nem az MKB-t, akkor másikat - természetesen azért, amiért az MFB is létezik: pénzpumpaként a kormánypárt számára. Márpedig a Fideszhez ömlik a pénz ...

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.07.16. 15:17:59

A dolog politikailag is BUKTA lenne, hiszen hogyan fogja a FMPSZ megmagyarázni a választóinak, hogy közmű és energia szolgáltató cégek vissza államosítása helyett miért költik a pénzt bankokra?

A közember ebben csak a MUTYIBIRODALOM kiépítését látná, hiszen jelenleg is vannak állami tulajdonú bankok hazánkban és hát ha annyira bele akar szólni az állam, akkor az OTP-ben is vehet részvényeket.

sztd 2010.07.17. 10:06:17

@SCUMM:
Én szerencsésnek tartanám, ha a fontosab iparágakban és a hitelezésben az állam tartana egy vállalatot, amely akkor is normállisan működik, ha a piac kibillent.
Pl.: ha a kereskedők spekulációs okból valaminek felemelik az árát (ilyen szokott lenni), akkor az állami kiskereskedelmi bolt, még adhatja normál áron.
ha a bankok nem adnak (egymásnak sem) hitelt, mert nem tudják, hogy kinek van mérgezett papírja, akkor az állami bank megteheti ezt, és akkor az államnak nem bankkonszolidációra kell költeni a pénzt, és a nyereség is hozzá folyik be.

Bár a vasutat sokkal nehezebb rendesen üzemeltetni mint egy bankot, azt gondolom, hogy nem indok, hogy Kóka János és Gyurcsány Ferenc is töketlen volt, tehát biztos mindenki az.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.07.17. 12:09:07

@sztd: Ez igaz. Ha már szóba került: Orbán tud bankot üzemeltetni? Vagy Navracsics? Vagy Fellegi?

A magyar állam - és az állam alatt nem az államot rángató politikai elitet értem - egy banknál sokkal egyszerűbb dolgokat sem tud üzemeltetni. Óvodát, mozit, Nagycirkuszt, sütödét sem.

A VV érvelése teljesen téves. Semmi szükség egy olyan állami bankra, amelyik bajban hazafelé játszik, nembajban meg veszteséges.

Egyébként is: mindenki cáfolta a tárgyalásról szóló híreket. Magyarul: a megegyezés előtt kiszivárgott a hír, így mindenki takarodót fújt.

sztd 2010.07.17. 21:32:43

@Kettes:
Tényszerű ismeretem nincs, de az a tippem, hogy Fellegi igen, Orbán és Navracsics nem.

Nem értek egyet azzal, hogy az állam alapvetően nem tud sütödét, óvodát vagy nagycirkuszt üzemeltetni, legfeljebb azzal, hogy a mai magyar állam nem képes erre (mivel még egy minisztériumot sem tud rendesen irányítani), ezt azonban nem tartom törvényszerűnek.

"Semmi szükség egy olyan állami bankra, amelyik bajban hazafelé játszik, nembajban meg veszteséges."
Ez azért elég gonosz beszólás volt. Egy kkv-kat segítő bank nem veszteséges lenne, hanem komolyabb munkával és nagyob szakértelemmel (a gazdaságnak és társadalomnak hasznot hajtva), nem pedig puszta pénzügyi machinációkkal termelne nyereséget.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.07.18. 12:59:40

@sztd: Hát én is pontosan a mai magyar államról beszélek. Kétféle mai magyar állam van: az egyik, amelyik nem tud bankot üzemeltetni és létezik, és a másik, amelyik tud és nem létezik. :) És ez az utóbbi akkor sem fog létezni, ha még több fideszes főtisztviselőt neveznek ki az előbbi fontos pozícióira.

Egyébként hogy kéne elképzelni egy ilyen patrióta bank üzletpolitikáját? Magas kockázat, alacsony kamat, aztán az adófizetők patrióta alapon időnként pótolják a szavatolótőkét? Vagy bekönyvelik a társadalmi hasznot valamelyik eredménysorra?

És ha ez egy működőképes dolog, akkor az OTP, ami elvileg egy magyar bank, miért nem így működik?

sztd 2010.07.18. 16:51:24

@Kettes:
"Kétféle mai magyar állam van: az egyik, amelyik nem tud bankot üzemeltetni és létezik, és a másik, amelyik tud és nem létezik. :)"
Egyik sem tulajdonosa az MKB-nak. ;)
Az a jövőbeli állam, amelyik mondjuk jövő nyárra bankot vesz, addigra kell, hogy tudjon bankot üzemeltetni.
Az pedig a kormány (és a parlament :) )feladata, hogy erre az államot képessé tegye. Ez nem lehetetlen feladat.

"Egyébként hogy kéne elképzelni egy ilyen patrióta bank üzletpolitikáját? Magas kockázat, alacsony kamat, aztán az adófizetők patrióta alapon időnként pótolják a szavatolótőkét?"
Közepes kockázat, ezt (és kis tartalékot) éppen finanszírozó kamat, és sok kicsi sokra megy alapon, sok munka árán komoly nyereség.

Az OTP (és minden más M.O-n működő kereskedelmi bank) a könnyebb ellenállás irányába menve, a minimális munka és elfogadható nyereség koncepcióját követi (pl. a Jegybankban kamatoztatja a pénzét). Ebben eddig partner volt az állam, és most is az lesz, cserébe most lenyúlja a nyereség tekintélyes részét. Azt viszont tudjuk, hogy ez így nem normális.

Egyébként a közösségi közlekedés tipikusan olyan, hogy a társadalmi hasznot be kell könyvelni az eredménysorra. Szóval ilyen is van. :)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.07.18. 18:02:01

@sztd: "Az a jövőbeli állam, amelyik mondjuk jövő nyárra bankot vesz, addigra kell, hogy tudjon bankot üzemeltetni."

Ja, ha kell, akkor kell. :) Majd lesz róla kormányhatározat és akkor az úgy is lesz.

A kkv-k magas kockázatú adósok. Közepes kockázathoz olyan biztosítékok kellenek, amelyek nem állnak a rendelkezésükre. Esetleg az állam adhat ilyeneket - és akkor megint az adófizetők pénzére alkuszunk. (Egyébként a közösségi közlekedésben melyik eredménysoron könyvelik a társadalmi hasznot?)

Orbán zseniálisan lepaktált Csányival. Volt egy posztom, ahol a 29 pont sikerét attól tettem függővé, hogy megállapodott-e róla Csányival. És meg. Csányi gondoskodott róla, hogy a "vita" legvérzivatarosabb napjaiban ne legyen elérhető a bankszövetség és a sajtó számára, de azért így is eléggé árulásszaga volt az üzletének. Orbán zsenialitása abban áll, hogy felismerte, hogy mennyire olcsón meg lehet venni oligarchákat, akiket már nem érdekel a pénz, csak a személyes ambícióik, a hírnév és a celebség.

Ezt csak azért mondtam el, mert szerintem Csányi igazán megtehetné, hogy egy patrióta bankot csinál az OTP-ből. Ha Orbán szépen kéri.

sztd 2010.07.18. 21:43:03

@Kettes:
:)
"Majd lesz róla kormányhatározat és akkor az úgy is lesz."
Akkor lesz, ha megszervezik az aparátust, amihez azért elég 1 év.

"A kkv-k magas kockázatú adósok. Közepes kockázathoz olyan biztosítékok kellenek, amelyek nem állnak a rendelkezésükre."
Mivel én nem vagyok pénzügyi szakértő, azt nem tudom megmondani, hogy mi a definíciója a magas, vagy az alacsony kockázatnak.
Azt azonban tapasztalatból tudom, hogy egy normálisan működő kkv sokkal gazdaságosabban működik a saját keretein belül, mint egy normálisan működő multi (vagy nagyvállalat). Így, ha azt tekintjük a kockázat mértékének, hogy milyen eséllyel fizeti vissza a kölcsönt, akkor az kisebb kockázatú. Tapasztalatom szerint ezt három dolog zavarja meg. Az egyik az ügyeskedők esete, akik nem kkv-k, de annak tettetik magukat. A másik a bank, aki ugye multi (vagy nagyvállalat), aki nem tudja megkülönböztetni a kettőt, miközben egy átlagember meg tudná. (Szóval itt a bank mérete a kockázat oka, nem a kkv fizetőképessége.)
A harmadik az állam, aki olyan képtelen terheket tesz a vállalatokra, amiket a kkv-k csak aránytalanul drágán tudnak biztosítani.

"Ezt csak azért mondtam el, mert szerintem Csányi igazán megtehetné, hogy egy patrióta bankot csinál az OTP-ből. Ha Orbán szépen kéri."
Szerintem erre inkább Demjánt vette rá.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása