Véleményvezér

vv

Önkormányzati választás: lefutott ügy!

2010.08.31. I 36 komment I Címkék: fidesz demokracia voks10

Ahogy 2002 nyarán a D-209-es ügy, úgy most a Fidesz bakijai sem érdeklik a szélesebb tömegeket. Ami a véleményformálókat lázba hozza, az a választópolgárokat hidegen hagyja. (Fotó: Pelsőczy Csaba/fidesz.hu)

Három hónappal a kormány megalakulása után, két hónappal az önkormányzati választások előtt a Fidesz népszerűsége töretlen. A Medián és a Nézőpont közvélemény-kutatásai után most a Századvég felméréséből is ez olvasható ki.

Pedig a híradásokat az elmúlt hónapokban szinte kizárólag a kormánnyal kapcsolatos hírek uralták, a Fidesz több intézkedése felháborodást váltott ki a sajtó és a közélet számos szereplőjéből. A kormányzat kritikusai és ellenfelei azonban hiába dörzsölték a markukat egy-egy komolyabb fideszes baki vagy vitatott döntés után: ami a véleményformálókat lázba hozta, az a választópolgárokat láthatóan teljességgel hidegen hagyta.

Ajánlott írásunk: Nemzeti centrum - a legyőzhetetlen Fidesz?


Mit csinált a Fidesz?

A kormány rengeteg új törvényt, rendeletet hozott, és elindított számos jelentős változást. Ám a választópolgárok mindennapi életében ezeknek az intézkedéseknek egyelőre szinte semmiféle hatását nem lehetett érezni. Egyrészt a változtatások jó része a jövő évtől lép életbe. Másrészt a kormány arra kifejezetten és kínosan ügyelt, hogy véletlenül se legyenek azonnal érezhető, negatív hatású lépések. Például a nagy közművekkel megegyeztek arról, hogy a harmadik negyedévben - értsd: az önkormányzati választásokig - ne emelkedjenek az árak.

Forrás: Századvég Alapítvány, Medián


Amikor pedig mégis óvatlan volt a kormány a negatív hatású intézkedések vagy kijelentések tekintetében, akkor a szerencse sietett a segítségükre. Hiába az ismert gazdaságpolitikai botladozások, az egyébként mindig érzékenyen reagáló forintárfolyam tartósan mindig csak egy kicsit tér el a kormány hivatalba lépése előtti szinttől, rendre visszaerősödik. (Jelen eszmefuttatás szempontjából teljesen mindegy, hogy ez utóbbi tény a kedvező környezetnek vagy a kormány ügyességének köszönhető.)

Mit mondott a Fidesz?

Azonnal érezhető hatású döntések hiányában az elmúlt hónapokban sokkal inkább az számított, amit a kormány mondott. Itt pedig mindössze egyetlen jelentős kudarcuk volt: az IMF-delegáció hazautazása.

Eredetileg az egész kormányzati gazdaságpolitika üzenete az új IMF-megállapodás szükségessége köré volt felépítve - erről beszélt korábban Orbán Viktor éppúgy, mint Matolcsy György. A Valutaalap által adott pofon belpolitikai kockázata azonban túl nagynak tűnt számukra. Egyetlen nap alatt teljesen átállították a vonatkozó kormányzati kommunikációt és természetesen az aulikus médiát, és 180 fokos fordulatot bemutatva új megegyezés helyett gazdasági szabadságharcról kezdtek beszélni. Úgy tűnik, a húzás bejött – a választóknak egyelőre tetszik ez a retorika.

Forrás: Nézőpont Intézet
 

Ezt az egy esetet leszámítva azonban a kormányzati kommunikáció jól tartotta magát a tervekhez. Változás, fordulat, forradalom – a "mostantól minden nagyon más lesz" jegyében szólalt meg minden jelentősebb kormányzati szereplő. És hamar megtudhattuk azt is, hogy kik lesznek a mumusok: a bankok, a spekulánsok és Simor András – és persze később kényszerűségből az IMF. Ők meg is kapták a magukét az elmúlt hónapokban. És eddig ez is bejött.

Mitől ilyen jó a Fidesz?

A Fidesz kommunikációjában nincs semmi igazán meglepő, és az se nem fantasztikus, se nem ördögi. Egyszerűen csak követik a magyar választási rendszer logikáját, ahogy elődeik is: az országgyűlési választások utáni nyáron ígérni kell, cselekvőképesnek mutatkozni, szimbolikus intézkedéseket hozni, és természetesen ostorozni az aktuális rosszfiúkat. Nincs ebben semmi bonyolult.

Ahogy 2002-ben Medgyessy és csapata is simán "duplázott" az önkormányzati választásokon, úgy a Fidesznek sem jelent ez majd problémát. Akkor még a D-209-es ügy sem volt képes befolyásolni a közvéleményt, ezért nem meglepő, hogy most a Kósa-Szijjártó affér vagy az IMF-baki sem érik el a szélesebb tömegek ingerküszöbét.

survey services


Az önkormányzati választások szerencsétlen időzítése így gyakorlatilag garantálja, hogy egy kellően fegyelmezett politikai párt – normális körülmények között és a megfelelő retorikával – könnyedén meg tudja ismételni tavaszi eredményét.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Klein Imre · http://subnormalia.blog.hu 2010.08.31. 10:29:02

A feni gondolatmenetet és párhuzamot követve: sajnos nincs ingyen duplázás... Ahogy Medgyessy húzásainak ára volt, úgy ennek is messze gyűrűzik a hatása. A különbség annyi, hogy az előbbi meglépte az irreális ígéreteit, ők meg pont totyorognak az elkerülhetetlen kapujában... Ami manó tudja meddig van nyitva.

Treuga Mei 2010.08.31. 10:29:09

Tisztelt Topicgazda!
Ha szabad egy kiegészítést: amennyiben a devizahitelesek tömegei számára a kormány mint mumus, mint hitelteher-növelő jelenik meg (ami szeptember elején az első komolyabban megnövekedett részletekkor a "baloldali média" által alighanem erősített-sulykolt lesz), az csökkentheti a kormányzóerők előnyét. Ennek leginkább Budapesten lehet jelentőssége. Bár a főpolgármester-jelölti küzdelemben Tarlós István alighanem legföljebb megszorítható, az abszolut többség elúszhat. És komoly kérdés, hogy ki tud addigra második erőként megjelenni a fővárosban...
Egyébként a Fidesz aligha hibázhat. Csöndben kell maradnia. A támogatottsága mindenképp erős. Kelet-Magyarországban a "radikális" jobb, Budapesten némelyik kerületben több erő is itt-ott megszoríthatja, de alapvető országos fölénye aligha csappan meg októberig.

NapiTér 2010.08.31. 10:29:40

Még ha lefutott is, ehhez egy kis + zöldszemszögből - interjúsorozat, ma Staudt Gábor - Jobbik (holnap LMP lesz...)

greenpolis.wordpress.com/2010/08/31/fopolgarmester-jelolti-zoldinterjuk-i-staudt-gabor-jobbik/

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.08.31. 10:29:45

"az egyébként mindig érzékenyen reagáló forintárfolyam csak egy kicsit tér el a kormány hivatalba lépése előtti szinttől"

Már bocs, de te miről beszélsz? Több, mint 10%-os romlás az semmi? Április-májusban még 265 körül volt az euró, az elemzők év végére már 250 alá várták, aztán jött a kormányváltás, a Kósa-Szíjjártó affér, és azóta többet volt 280 fölött, mint alatta.

A deviza hitelesek számára fontos CHF-nél még rosszabb a helyzet, ott a romlás a 20%-ot is eléri (180->220).

www.portfolio.hu/melleklet/deviza.tdp

gpetersz 2010.08.31. 11:04:35

Ezt a forintárfolyamos dolgot nem értem... Én a chf hitelem egy chf számláról törlesztem, oda veszek mindig chf-et. Ezt Május 28.-án olyan 194 Ft -ért vettem chf-et. Még szerencse, hogy három hónapra. Kósa után mindez 209 körül lett volna, ma meg már...

Egyszóval nem tartja magát az árfolyam.

koc · http://tablasjatek.blogspot.com 2010.08.31. 11:04:43

Számomra az a megdöbbentő, hogy a kommentem írásának időpontjában 222 fölé kúszott CHF/HUF árfolyam mennyire nem hatja meg a választókat, vagy legalábbis, nem teszik érte felelőssé a kormányt. Amiben valamennyire nyilván igazuk is van, hiszen az árfolyam elsősorban az EUR/CHF keresztárfolyam miatt tör az egekbe, ugyanakkor azt nem tartom valószínűnek, hogy a felelősség kormányra hárítása emiatt maradna el. Az ilyen "mély" elemzés kevéssé jellemző a széles tömegekre.

Samuzia 2010.08.31. 11:04:54

Akik elemeztek nem számolnak azzal, hogy teljesen tönkre tett országnak kell felállnia a padlóról, a hitel felvétele nem oldja meg a gondokat, mert az csak újabb hitelek követik, el kell kezdeni a struktúrák átalakítását. A Fidesz nem az országot akarja tönkre tenni, hanem növekedési pályára állítani, és erős gazdaság felé indítani, egyszer már elkezdte, abból élt az mszp- szdsz 3 évig...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.08.31. 11:09:56

@Fedor: azt azért tegyük hozzá, hogy az EUR/HUF árfolyam jóval racionálisabb a jelenlegi szinten.

2010.08.31. 11:12:50

Nyíregyházán is úgy gondolják a fideszesek, hogy lefutott az ügy. Eddig szocialista volt a városvezetés, de a helyi fidesz már összehívta a város gazdasági társaságainak vezetőit. Beszámoltatta őket, majd közölte velük, hogy ki lesznek rúgva. Ez igazán csak egy helyen fájó, mégpedig az állatpark vezetésénél. Aki most jelenleg ott van, az építette fel szinte a semmiből az ország 2. legnagyobb állatparkját. Hozzáértése és elkötelezettsége egyedülálló. Több milliárd forintnyi beruházás zajlott az elmúlt években. De mivel nem fidesz barát, ezért mennie kell, hogy helyére ülhessen egy hű párttag. Ami eddig megmaradt az országból, azt most fogják ellopni a fideszesek és tönkretenni ami jó volt.

beavereater [AT] 2010.08.31. 11:15:47

@koc: a választókat valóban nem hatja meg a HUF/CHF árfolyam. Ugyanis mi vagyunk az EU egyik leggazdagabb országa (nézz csak körül, mennyien mennyit pazarolnak). Egy a fontos a választóknak: Orbán Viktor legyen az uralkodó. Nos, tessék. Én hátradőlök és csendesen somolygok. Devizahitelem nincs, nem úgy mint némely vérfideszes rokonynak, akik most erősen vakarják a fejüket, hogy miből lesz egyszerre hiteltörlesztés meg beiskolázás, de ők is "megértik a fideszt" illetve "ez még a gyurcsányék sara". Ja. Biztos :)

beavereater [AT] 2010.08.31. 11:17:45

@roli101: Ami eddig megmaradt az országból, azt most fogják ellopni a fideszesek és tönkretenni ami jó volt.

Nem értem mi a baj, "a zemeberek ezt akarták". Most meg is kapják ;)

Kapitány_1 2010.08.31. 11:22:35

Az én pesszimista véleményem szerint még 1,5 - 2 év és az ország romba dől (csődbe), az utcán rengeteg hitel és más miatti koldussal, észvesztő bűnözéssel és mindennapi helyi anarchiával, amire az aktuális kormány arrogánsan minden felelősséget elvetve és kemény diktatórikus eszközöket fog bevezetni. Sok halott lesz, helyenként a közszolgáltatások akadoznak, benzin 400 körül/felett és mindenki fegyverkezik titokban. Aztán valami ürüggyel kitör a háború Szerbia vagy Szlovákia felé (mi kezdjük) és természetesen a vezetési impotencia miatt elvesztjük nagy veszteséggel. MO felett az ENSZ és a NATO fog gyámkodni az IMF tanácsai alapján, végül feldarabolják és a környező országokba integrálják - this is the end.)

alfredo20 (törölt) 2010.08.31. 11:26:11

az EUR/CHF május óta az 1,43-as árfolyamról 1,29-re változott, tehát a CHF több mint 10 %-ot erősödött az EUR-hoz képest.
Az EUR/HUF pedig április végén 265, május végén 276-os szinten volt, előbbinél 8,3 %, utóbbinál 4,2 %-os forintgyengülés van a mai 287-es szinthez képest.
Ez piaci viszonylatban nem jelentős változás.

Publius Decius Mus 2010.08.31. 11:26:20

A lényeg szerintem, hogy az előző Fidesz kormány valósította me a rendszerváltás legösszeszedettebb kormányzását, de különösebb szerkezetváltást nem csináltak. Most nagyobb az erejük, de a mozgástér meg kisebb. Lesz e az önkormányzatik után valami mozdulás?

Egyébként az önkormányzatik időpontja annyira nem szerencsés, ennél már csak az lenne rosszabb, ha egy évvel lenne az választások után. A mostani rendszerbe 1 év pazarlás van építve; fél év osztogatás az országos választások előtt, fél év utána az önkormányzatiig.

beavereater [AT] 2010.08.31. 11:27:49

@Kapitány_1: a háborútól eltekintve a többi elég valószínű...

is 2010.08.31. 11:30:28

a mai svajci frank arfolyam mar erosen keteselyes, hogy visszamegy. jovo hetfon van Labour Day, akkor kezdodik az oszi penzugyi idoszak. ha ez a mai az arra valo bemelegites, akkor meg a 230-at is megnezzuk. termeszetesen van a masik irany, hogy eppen azert mennek el most kicsit feljebb, hogy magasabbrol huzzanak bele lefele, de most ez nez ki kisebb eselynek.

es ha kimegy a szeptemberi torlesztoreszlet-papir, es azon 225-os svajci frank arfolyam lesz, az meg jelenthet meglepetest. persze a szabadsagharcosok fejebol nem sok ertelmet nez ki az ember, mar 2008-ban is a hiszteria nyert (tandij, ugye).

beavereater [AT] 2010.08.31. 11:34:11

@is: nem tudom, mi kell ide, hogy végre racionálisan kezdjenek gondolkozni a "zemberek". Valószínűleg új "zemberek".

beavereater [AT] 2010.08.31. 11:34:15

@Publius Decius Mus: semmi nem lesz az önkorm. választások után. Csak sodródás és csőd. Ez egy tehetségtelen bagázs, Orbánnak meg semmi elképzelése azon kívül, hogy ő akar lenni a király. A "panem et circenses"-ből ő csak az utóbbit képes megadni az országnak, az elsőt a külföld finanszírozza. Már nem sokáig.

is 2010.08.31. 11:37:32

@alfredo20: tehat 8-10% 4 honap alatt nem jelentos valtozas? a dollar 1,45-rol 1,3 ala ment tavasszal januartol majusig (kb. 10%), es a vilagsajto tele volt, hogy az euronak vege. a svajci frank erosodeset mindenki KRITIKUSnak jellemzi. te nem egeszen johiszemuen tehetted ezt a kommentet, vagy nagyon nem ertesz a penzugyekhez. a trendszeru 10%-os gyengules HATALMAS.

devadel 2010.08.31. 11:37:40

"ami a véleményformálókat lázba hozta, az a választópolgárokat láthatóan teljességgel hidegen hagyta."

tehát akiket te véleményformálónak hívsz, azok nem véleményformálók. mert egyáltalán nem formálják a véleményt.

Publius Decius Mus 2010.08.31. 11:49:52

@beavereater: Ezt nehéz megmondani, hogy mennyire tehetségtelen bagázs. Ha a többi magyar kormányhoz nézzük még zseninek is tűnnek. Antallék, akiknek lövésük sem volt a gazdasághoz? Hornék akik az egekbe emelték az eltartottak számát és kiadták a kezükből az ország infrastruktúráinak jogait? Megyó, Fletó? Ha azt mondom gyenge felhozatal, akkor inom voltam és nőies.

beavereater [AT] 2010.08.31. 12:02:59

@Publius Decius Mus: "Ezt nehéz megmondani, hogy mennyire tehetségtelen bagázs. Ha a többi magyar kormányhoz nézzük még zseninek is tűnnek."

Ne viccelj már, azt nem tudták megoldani, hogy mindenki _ugyanazt a normális_ szöveget nyomja. Ráadásul az önkormányzati választások után sem lesz merszük meglépni mindazokat a dolgokat, amik szükségesek lennének (kétszintes eü., felsőoktatási tandíj stb.)

kgonzo 2010.08.31. 12:59:15

Re: Samuzia 2010.08.31. 11:04:54
A gazdaság gatyába rázását Bokros Lajos kezdte el, és abból élt a Fidesz két évig. Aztán jött az orosz pénzügyi válság, amit ők akkor is a fogyasztás felpörgetésével véltek kikerülhetőnek. (Ezzel talán nem is lett volna baj, de olyan embereknek jutattak kedvező lakásvásárlási hiteleket, akiknek egyébként már nem lett volna szükségük arra.) Másrészről Meggyesy folytatta ezt a költekezést. Betartotta az első száz napra ígért pénzszórást, amelyet a Fidesz, jó populistaként, megszavazott becsukott szemmel. Na, ez volt az, amit nem kellett volna. Ennek a folyamatsornak köszönhető, a világválságon túl, a mai gazdasági problémák jó része.

Az a maszlag, hogy a Fidesz építette a gazdaságot, hogy is mondjam, sületlenség. Ingyen pénzeket osztottak haveroknak, s az ingyenpénznek az a baja, hogy előtte nem nézik meg megtérül-e, amire költik.

Én itt éltem 1998-2002 között is. És nem a Fidesz kormányzásától féltem, hanem attól, hogy kétharmaduk lesz. És attól is csak azért, mert emlékeztem mit műveltek akkor, amikor egyszerű többségük volt. A választások óta eltelt időszak sajnos engem igazol.

mese-mese-meskete 2010.08.31. 12:59:40

@Samuzia:
Fordítva ülsz a lovon. Az MDF kormány csődbe vitte, szétlopta, szétprivatizálta, az MSZP Bokrossal kezdte kiemelni az országot a válságból.
A FIDESZ 2 évig bírta, majd lejtőre vitt bennünket, amit Meggyesi folytatott. Gyurcsány és utána Bajnai ismét kezdte a sziszifuszi rendrakást. Gyurcsányt megakadályozták benne (a sajátjai is, pl. Szili félék), Orbánnak pedig semmi sem volt drága ahhoz, hogy övé legyen a hatalom. Sajnos az ország valóban nélkülözi az értő olvasás képességét (még egyetemet végzettek esetében is), egyébként nem lehetett volna felhergelni őket a megcsonkított őszödi beszéddel.
Orbánék semmi ésszerű dolgot nem engedtek végrehajtani a népszavazással.
A magyarországi "vár"megye-struktúra kialakult akkor, amikor a király lovon, szekéren az udvarával együtt ment, hogy természetben hajtsa be az adót. A XXI. században azonban kicsit más a közlekedés, ezért teljesen jó lenne a megyék helyett a régió (persze akkor egy csomó éhes száj betömetlen maradna).
Az egészségügyben is jó lenne már tiszta helyzetet teremteni. Ezt is elkúrták Orbánék.
Most a szakképzést is még inkább tönkre akarják tenni, a Kamarával karöltve. Az a Kamara által emlegetett gumicsont, hogy nem az igényeknek megfelelően képeznek az iskolák, akkora hazugság és lózung, hogy fáj. A szakmai követelményeket a kamarai emberek fogalmazták meg, ellenőrizték (validálták). A gyakorlati képzést ők felügyelik, a vizsga gyakorlati részéért felelős elnököt ők jelölik ki. Milliárdokat kaptak az ellenőrzésre közpénzből, amit kézen-közön elköltöttek, de senki nem ellenőrizte, hogy mire. Közbeszerzés ere nem volt.
Hülyítik az embereket, hogy milyen jó lesz az előrehozott szakképzés. 8. osztály után három év, a jelenlegi 4 évvel szemben . Ez annyit jelent, hogy 17 éves korában a gyerek szakmai bizonyítványt kap, megszűnik az iskolakötelezettsége. Ugrik a családi pótlék, ha másik szakképesítést szeretne szerezni, az már nem ingyenes. Mindeközben egy évvel csökken a normatíva kiadás, egy évnyi óraszámmal kevesebb tanárra van szükség. Na akkor kinek is az érdeke ez? Az iskolafenntartó önkormányzatoknak + Orbánéknak.
A Kamarák hazugságot terjesztenek és senki nem veszi észre, hogy milyen blődségeket állítanak. Azt mondják, hogy Németországban több mint 4200 óra a gyakorlati képzés egy szakmunkás esetében.
Alapfokú matematikával kiszámolható, hogy ha még szakmai elméleti oktatás nem is lenne, a közoktatási törvény évfolyamokra előírt maximális óraszámai és a 30%-os kötelező közismeret mellett egy tanévben max. 900 órát lehet leadni. Akkor hány év is lenne a szakképzés?
1 tanév 180 nap, napi max 7 óra (de annál kevesebb az előírás 9-10 évfolyamon), az 1260 óra. Ennek 30%-a közismeret (testnevelés is!), így marad 882 óra. Ezek szerint kb. 5 év lenne a szakképzés úgy, hogy elméletet nem is tanulna(!).
És ezt a hülyeséget beveszik a mostani vezetők és nyomják a Kamarát. Ja, persze, nem szerették a matematikát!
És ezeket teljes komolysággal közel 500 igazgató előtt el is mondják.

rockjano_ 2010.08.31. 12:59:44

Igen a Fidesz itt 4 évig (vagy 8) nem fog semit csinálni, az naivítás hogy csak az önkormányzati választások miatt nincs semmi.

Azért nincs mert gőzük nincs mit csináljanak. És nem is akarnak semmit. És ezzel még nagyjából meg is fogják őrizni a népszerűségüket.

Mi magyarok tömegben alapvetően hülyék vagyunk. Ez van...

Krumplicukor1987 2010.08.31. 12:59:48

@Samuzia: azt nem a Fidesz kezdte el, hanem az MSZP még a Bokros-csomaggal. S a Fidesznek sikerült 2001-2002-re igen erősen megtörnie a gazdasági növekedést. Rövid távú a memóriád :)

Roy 2010.08.31. 13:02:54

@Kapitány_1: ELÉG SÖTÉT JÖVŐT VIZIONÁLSZ. REMÉLJÜK EZ NEM KÖVETKEZIK BE.

torró 2010.08.31. 14:02:04

mese -mese-meskete! Aki nem ismeri a hazai szakember képzés gondját az ír ilyen badarságot.Ugyanis jelenleg alig van ilyen. És lassan nem lehet egy egy üzemet elindítani, mert nem találni szak gárdát találni. Nem lesz vízvezeték szerelő lakatos esztergályos gépkarbantartó műszerész villanyszerelő stb. Érthető? A szakember képzés meg a Kádár rendszerben is így volt. 8 ált-s után 3év ipari.És az elég is.Az idő alatt jó tantervvel el lehet sajátítani a szakmát.Én láttam mi lett a 4 éves megoldásból. Nulla szakmai tudással végeztek. És ez nem nosztalgia! Meg kell nézni mi van ma az oktatásban.A gimnáziumban nem tudnak olvasni! Akkor 8 évig mi a fészkes fenét tanítottak nekik? Én megmondom! 90 után szisztematikusan leépítették a jól működő oktatási rendszert. Legyen a magyar hülye! Ami már látszik is! Például itt a kommentekben is.
A választók meg azt is látják hogy a 8 év alatt hány milliárdot loptak ki a zsebükből! Amit egyenlőre a FIDESZ-l nem lehet állítani. A kaya ibrahimmal példálódzók hiába erőlködnek mert nem bizonyította be senki. Pedig ment az erőlködés ezerrel..Viszont a Hagyó és a többi társak nem fantomok, hanem sajnos valós tények!

Publius Decius Mus 2010.08.31. 14:05:51

@beavereater: Monnyá már egy magyar kormányt amelyik jobban teljesített náluk! Számomra a Fidesz előző és mostani kormányzása gyenge 3-as, nade a többi a nagy lánctalpas egyes kategóriában van. Szóval melyik volt jobb?

beavereater [AT] 2010.08.31. 14:45:12

@Publius Decius Mus: erősen jóindulatú az a hármas, ez még kettes alának is gyenge. De várd meg a jövő tavaszt...

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.08.31. 14:54:10

@beavereater: Megkapjuk mi majd a feketelevest az önkormányzati választások után. Jön még majd a fogaknak csikorgatása.

Publius Decius Mus 2010.08.31. 15:10:17

@beavereater: A kérdés így is áll. Melyik volt jobb? Vagy ha úgy tetszik; gazdaságilag melyik volt a rendszerváltás leg kevésbbé kártékony kormánya?

vizibicikli 2010.08.31. 16:58:11

Érdekes az a gazdaságpolitika, amelyik gyak. csak fiskális politika legegyszerűbb lehetőségeivel képzeli el egy ország gazdasági fejlődését,miközben próbál megszabadulni a monetáris politika kontroll szerepétől, lásd simor ügy. Az, hogy valaki alapvetően növekedéspárti, az kb, annyit jelent, mintha arra a kérdésre, hogy szereted é a nunát, igennel válaszolsz.

beavereater [AT] 2010.08.31. 19:11:41

@Publius Decius Mus: a Bokros féle megoldás ill. a Bajnai kormány

Homeoffice 2010.09.01. 13:50:59

@torró:

Ez többek között azért is van, mert szinte mindenkit be akarnak ültetni a felsőoktatásba.
Horn Gyuszinak egy gondolata volt, amivel egyetértettem...
Mi szüksége van az országnak évente 400 szociológusra.

vizibicikli 2010.09.02. 16:21:45

@Gunther: ha x ezer fiatalt beraksz min. 5 évig az isipadba,akkor ugye min. 5 évig nem kell velük foglalkoznod, ha még adsz nekik pár ezret sörre, még rád is fognak szavazni, plusz négy év múlva velszeg elveszted a választásokat, felelős nincs:D





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása