Véleményvezér

vv

Orbán beszédei: sok, talán túl sok

2010.09.09. I 32 komment I Címkék: fidesz media orban

Nagy Imre újratemetése, a Horn-Orbán vita, a Kossuth téri szónoklat remek politikai beszédek. De a jó szónok is el tud kopni, ha túlzásba viszi: nagyon sok már ez a világkép-felvázolás és önértelmezés.  (Fotó: Burger Csaba/fidesz.hu)

Orbán Viktor majd' egy héten belül háromszor is hosszú beszédben értékelte saját száz napos kormányzását, felvázolta az elvégzendő feladatokat és az „új világrendet”: augusztus 30-án a magyar külképviseletek vezetőinek értekezletén, szeptember 4-én Kötcsén a Polgári Pikniken, szeptember 7-én pedig a Professzorok Batthyány körének meghívására. Beiktatása óta pedig már vagy egy tucatszor állt ki nagyobb közönség elé, hogy elmondja többé-kevésbé ugyanazokat az üzeneteket.

De mire fel ez a sok beszéd? Egyrészt nyilván a miniszterelnök szerint céljai eléréséhez erre van szükség, másrészt pedig ez az a tevékenység, amihez ő egyértelműen jobban ért, mint a többi hazai politikus.

Igény van rá...

Orbán Viktor láthatóan úgy gondolja, hogy szükséges a már többször hallott üzeneteket tovább sulykolnia. A válságba kerülő világkapitalizmus és a szavazófülkékben lezajlott forradalom üzenetét muszáj még többször elmondani ahhoz, hogy az emberek megértsék, micsoda óriási változások zajlanak most Magyarországon. Ez persze azt is jelenti, hogy a miniszterelnök megítélése szerint az emberek a saját mindennapi tapasztalataik alapján nem feltétlenül érzik azt a bizonyos forradalmat.

Részben azért nem, mert a legtöbb kormányzati intézkedés átfutási ideje (a cselekvéstől az érzékelésig) hosszabb annál, mint hogy akár csak esélye is legyen annak, hogy a szavazó néhány hónapon belül észlelje. Részben viszont azért nem, mert a miniszterelnöknek nem sikerült olyan szimbolikus aktust találnia, ami mindenki számára jelképezhette volna a mélyreható változások üzenetét. Valószínűleg kínjában választotta erre a célra a NENYI kifüggesztését, a jegybank elnökének elmozdítási kísérletét, majd a gazdasági szabadságharc meghirdetését is.

Akárhogy is, az üzenet még mindig nem ment át. Ezért kell sulykolni.


Képesség is van hozzá...

Mindehhez adódik a nyilvánvaló tény, hogy Orbán Viktor jól tud beszélni. Legyen szó választási vereségről vagy győzelemről, esetleg az IMF-hez fűződő viszonyról: aktuális politikai érdekeit mindig képes nagy ívű történelmi perspektívába helyezve előadni, a történelmi perspektívát pedig a szükség által megkövetelt módon változtatgatni – s tenni mindezt közérthető és rövid, híradókban is könnyen összefoglalható módon. Így lehetett például a nyugati kapitalizmus történelmi hanyatlása az IMF-kapcsolat megszakításának előképe – és persze implicit igazolása.

A miniszterelnök azonban nemcsak, hogy nagyon jó ezen a téren, hanem a legjobb. Nem azt mondjuk, hogy csak ebben a képességében emelkedik ki a hazai átlagból, de azt igen, hogy a meghatározó politikusi képességek közül minden bizonnyal itt a legnagyobb az eltérés a hazai politikusok átlaga és a miniszterelnök teljesítménye között. Így aztán nála kiemelten fontos cselekvési forma a politikai beszédek tartása.

survey tools


Próbáljuk csak meg felidézni Orbán Viktor legemlékezetesebb politikai pillanatait! A Nagy Imre újratemetésén elmondott beszédtől a Horn-Orbán miniszterelnök-jelölti vitán át a híres Kossuth téri szónoklatig: megannyi remek politikai beszéd.

...mégsem kellene túlzásba vinni

Távol álljon tőlünk, hogy alábecsüljük ennek fontosságát. A tömegdemokráciában ez fontos mobilizációs eszköz – a vezető a beszéde, a „kommunikációja” segítségével érintkezik a választókkal.

Ennek ellenére azt is látni kell, hogy a sok beszéd kétélű fegyver. Ha az elmúlt két évtized talán legismertebb jó politikai szónokaira, Bill Clintonra és Tony Blairre gondolunk, a veszélyek is elénk tárulnak. Ezek a vezetők annyiszor beszéltek, annyi mindenről tudtak ugyanazzal a vehemenciával, látszólagos ihletettséggel szólni, hogy a végén elkopott ez a fegyver. Ami eleinte frissnek és eredetinek tűnt, az egy idő után repetitív és modoros benyomást kezdett el tenni. Innen pedig már kisebb (nem kommunikációs) hibák is elegendőek voltak a hitelesség csökkenéséhez vagy elvesztéséhez.

online survey


Orbán Viktor korábban rendszerint eltalálta a mértéket, mostanság azonban mintha kimozdult volna az inga. Nagyon sok a világkép-felvázolás, az önértelmezés és az önigazolás. Mindez a már mindenki által jól ismert hangsúlyozással, hanghordozással és nyelvi képekkel. Ez pedig könnyen elkoptathatja, erodálhatja a politikust.

Lehet, a kevesebb több volna.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.09.09. 10:39:34

Egyetértek VV írásával. Orbán Viktor beszédeivel az a gond, hogy stílusuk van, tartalmuk nincs. Sose használ például "A, mert B" típusú mondatokat. Nekem meg ezek hiányoznak.

Myta · http://www.stylebyme.blog.hu 2010.09.09. 10:39:43

A bölcs keveset beszél, mert tudja, a lényével hat, és aki sokat beszél, rendszerint az önszeretet foglya.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.09.09. 10:39:57

Most nagyon óvatosat játszanak, és ez jól látszik. Csak azt teszik, csak azt csinálják, amit a nép hallani akar. És a nép szívesen hallgatja Orbánt, tehát Orbán sokat beszél nekik. Jól esik a válságban egy kis lelkesítés, meg egy kis jólmegmutatjuknekik. És a szekér remekül halad: újabb "kétharmados" győzelem várható. Állítólag lesz olyan, ahol akkorát nyernek, hogy két fideszes polgármester is lesz a településen :-)))

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2010.09.09. 10:40:01

Amikor csak elterelő, jelképes tettek vannak, akkor a dumára szükség van.....eszi is a nép...egyenlőre.

FIDES AGITÁTOR 2010.09.09. 10:40:04

A mondás szerint, sok beszédnek sok az alja! Aki nem fejezi ki magát röviden és érthetően az más nagy gazemberségre is képes. Fidel Castro egy igazán nagybeszédű ember volt, mára már okosodott.

schdl (törölt) 2010.09.09. 10:40:28

Valóban sok a szöveg, másrészt látni kell azt is, hogy van egy olyan (elég nagy létszámú) választói réteg, akinek mindent 100x el kell mondani, hogy megértse. Az MSZP is ismételgette a maga mondanivalóját 100x, bár ők rövidebb üzenetekkel dolgoztak (pl.: "Nem lesz gázáremelés")

FIDES AGITÁTOR 2010.09.09. 10:40:34

A Miniszterelnök megemlíthetné talán azt is, hogy a kíváló Huszty Szabolcs labdarugó, aki havonta 37,5 millió forintot keres az orosz Zenit és a magyar válogatott kispadosaként, miért elismertebb anyagilag, mint például egy Orbán? Mindketten űlőmunkát végeznek, mondjuk a felelőség az egyiknél nagyobb. Mindketten járnak válogatott meccsekre. Szerintem Orbán Viktor többett kellene hogy kapjon, hiszen magasabban űl.

pamut 2010.09.09. 10:40:49

Értem én miről szól a poszt, de hát ez a probléma eltörpül a tartalmi kérdések mellett. Orbánnal nem az a baj, hogy sokat vagy keveset beszél, hanem hogy mit mond. Illetve mit nem mond.

98-02 között a polgár szór sulykolta, most meg e NER-t. Nagyon meggyőző mindkettő...

Amikről viszont bármennyi beszéd közepette sem hallunk egy szót sem, az a konkrétumok. Szép szavakkal tele a padlás. Mit akar csinálni az országgal? A gazdasággal? Mi a pontos koncepció? Az egészségüggyel? Az állammal? A többivel? És mikorra? Hogyan? Milyen módon?

Szerintem ezekhez az információkhoz egyszerűen joga van az országnak.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.09. 10:40:55

Gondolom, azt akartátok írni, hogy ahányszor kezébe adnak egy mikrofont, zuhan a forint.

Ebben a szélmalomharcában a szélmalmok állnak nyerésre.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.09.09. 10:41:18

szavaztam is :), de a kisebbség táborába kerültem, mert szerintem nem emelkedik ki a szónokok közül... ugyanis nincs több ilyen figura, aki 20 éven keresztül kizárólag szónokolni tudott. Úgy tette mindezt, hogy lényegi mondanivalója nem volt - nekem a szónokság mögé tartalom is kell(ene)

botfülű 2010.09.09. 10:41:28

mije is van a sok beszédnek?

Rá Dios 2010.09.09. 10:41:32

Sok beszédnek sok az alja.

lifelike 2010.09.09. 10:41:39

uncsi nagyon már, csak a duma van, semmi más

Enok mester 2010.09.09. 10:41:53

Na és a Gyurcsány-Orbán vita? Előbb a 2005-ös, ami az értékelések szerint döntetlen, 2006 tavaszán viszont a tévévitában (is) vereség.

csabakirályfi 2010.09.09. 10:41:58

"... micsoda óriási változások zajlanak most Magyarországon."

Micsoda óriási változások zajlanak most Magyarországon????

yafet 2010.09.09. 10:42:02

A duma megy, de eddig nem sok mindent tett azért, hogy jobb legyen az életünk.
A saját maguk beásása a kulcspozíciókba knekem nem sokat segít. Pálinkából is inkább a minőségit iszom, minzhogy magamnak pancsoljam....

P.Guszti 2010.09.09. 10:42:06

V.V, nem vetted figyelembe, hogy a kötcsei és a diplomaták előtt elmondott beszéd nem volt nyilvános, csak a legutóbbi beszédet tudta mindenki meghallgatni. Tehát a szélesebb közönség csak egy beszédet hallhatott.

borovi 2010.09.09. 10:42:15

Komoly tettek helyett maradnak a dumák.

netnepper 2010.09.09. 10:42:18

Létezik erre két találó hazai mondás:
1. Sok beszédnek sok az alja.
2. Minden szónál szebben beszél a TETT.

Nimrod3 2010.09.09. 10:42:24

Orbán Viktor értékeli Orbán Viktor beszédeit.

demagofób 2010.09.09. 10:53:55

Nem a mennyiség, hanem a tartalom ami hiányzik. Folyamatosan várunk valamire, hogy végre megtudjunk néhány konkrétumot. Arról, hogy mi lesz később. Majd a kampány alatt, majd a miniszterelnöki vita alatt, majd a választás után, majd a parlamenti szünet után, majd az önkormányzati választások után.... majd a 2014-es választások után...

Hungeralien 2010.09.09. 10:59:14

Remek szónoknak tartom Orbánt.
A problémám az, hogy érzelmekre hat, manipulál.

Én bevallom - sajnos vagy szerencsére - kevéssé vagyok emócionális ember.

Mikor hallgatom és próbálom megérteni hogy mit akar, gondolataim őrülten tiltakoznak Cipolla mester illúziói ellen. Nagyon ügyesen csinálja és amíg mértéket tart, addig Máriót is elkerüli. De nekem érvek kellenek nem érzelmek, azt a családnak tartogatom.

FIDES AGITÁTOR 2010.09.09. 12:07:28

@Myta: Aki sokat beszél egyáltalán nem bízik magában, de hallgatóságában sem. Ez itt a baj!!!!

FIDES AGITÁTOR 2010.09.09. 12:07:36

Szerintem az orbáni beszédekkel Ő csak azonosul. Nem Ő írja természetesen. Gondoljatok bele: Van egy éjszakázása, reggeli napirendje, utazása a munkahelyére, na itt jön egy kis munka, ami lehet személyes beszélgetés, de mindenképpen sok-sok olvasás, ebéd, majd egy kis munka ismét esetleg utazás, esetleg sport, maj haza utazás, család vacsora, kikapcsolodás és a többi.

szerjóska 2010.09.09. 12:07:47

szerintem az h Orbánék a semmit/szart is képesek jól kommunikálni, az MSZP pedig a jót sem, nagyban hozzájárult a 2/3-hoz. másrészt ha Orbánék is bársonyos reformokkal próbálkoznak, akkor borítékolható a 2014-es koalíciós kényszer és a Jobbik nem az FKgP, mégha a polgári körös Vona, meg az ÁJK-s Morvai nem is feltétlenül vizelne a Fidesz szájába, Novák vagy Szegedi annál inkább. tkp. ha a Fidesz nem lép arrafelé, hogy 2014-ben is egyedül alakíthasson kormányt (nagyon jól kommunikált reformokkal), akkor 2018-ra ki is faragják a sírkövüket (mert az LMP nem úgy tűnik, hogy 6-7 százalék fölé megy valaha is).

egerészölyv 2010.09.09. 12:07:50

A cél: Orbán "bírálata". Miért is ne, demokrácia van, ne rettegjük má' végig az életünket - hiába ösztökélnek erre bennünket annyian, hangos torkokból.

Hogy lehet valakit denunciálni?

Alapvetően két módon.

1, Összevetjük ellenlábasával, és rámutatunk, az mennyivel jobb. Bizonyítani ilyesmit általában lehetetlen, ezért buzgón élünk az "amint az köztudott", "nyilvánvaló" fordulatokkal, leginkább úgy, hogy "és ezt Orbán is pontosan tudja, a Fideszben sem hülyék ülnek" (Avar János megoldása).

2, Összevetjük saját régi önmagával, és a nagy ívű hanyatlás szomorú képét vázoljuk fel. Ez jobb az előzőnél, mert a tárgyilagosság látszatát kelti, hiszen "dicsérjük" őt.

spinat 2010.09.09. 12:07:58

Már hogy lehetne jó szónok, ha magyarul se tud rendesen. Meg kell csak nézni a beszédeit, tele vannak összekeveredett szóképekkel, hibásan használt szólásokkal. Érdekes, hogy ez még egy elemzönek sem tünt fel. Ök se tudnak magyarul?

FIDES AGITÁTOR 2010.09.09. 12:08:25

Szerintem ma már az Internet világában sok mindenre nincs szükség, sok mindent nem tud nyújtani a "felső" vezetés. Mit is irányítanak? Ez egy nagy kérdés. Szerintem egy éjszakai recepciós hamarabb kap információt a világot befolyásoló eseményekről, mint maga a Miniszterelnök. A mindenkori kormányok próbálnak valami újat, még a melévő jót is akár lerombolják, csak azért, hogy mutassák létjogosultságukat. Nekem az is rosszul esik, ha valaki azt mondja soha életében nem hazudott, nem hazudik. Sok jó barátom van aki elmondta, igenis hazudottt nem egyszer.

A vezetés nem is tudom mire szolgál jelenleg, azt viszont tudom, mire kellene, hogy szolgáljon.

Mekkora hazugság az, ha megigérem: Szavazzatok Ránk és szebb lessz a jövő! Választások után Puff kirúgják a feleségemet és a leányomat a munkahelyükről. Ez nem hazugság? Tragédia!

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.09.09. 12:08:31

Csak mondja, mondja és mondja...most már ideje lenne tenni is valamit, mert ez így csak az elkúrás folytatása.

egerészölyv 2010.09.09. 12:21:06

@immortalis:
1, Várjuk ki, nekilendül-e októbertől ugye...
2, Gyurcsány azt mondta egyszer, méghozzá a bukott népszavazás után: a társadalom akarata ellenében nem lehet reformokat "csinálni" - akkor is hazudott?

Merras · http://miyazakijun.hu 2010.09.09. 13:41:03

Szónoknak közepes, vitában azonban úgy elkalapálta anno Gyurcsány, hogy szerintem azóta is nyugtatókat szed.

Hungeralien 2010.09.09. 15:03:55

@Merras:

Így van, szónoknak közepes, de ellenfelei közül ki múlja felül? Egy sem jut eszembe...

Vitában nyilván könnyű elkalapálni, mert ott érvek ütköztetése zajlik, Viktor meg csak a hipnózishoz ért. Arra meg egy olyan eszelős mint Gyurcsány nem fogékony.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása