Véleményvezér

vv

Öltözködési szabályok: civilizációs kérdés

2010.09.24. I 25 komment I Címkék: dresscode koztisztviselok

A nyugati civilizációban, ahova eredetileg tartoznánk, az öltözködés kérdése nem csupán a divat és a kényelem függvénye. A megjelenésnek ugyanis társadalmi jelentése van.

Hamar felkapta az internetes sajtó a Blikk tegnapi hírét (Semmi szexi! Új ruhaszabályok a tárcáknál), mely a minisztériumok öltözködési elvárásaival ismertette meg olvasóit. A Blikk cikkének indítása – „Tényleg ilyen intézkedésektől dolgoznak majd jobban?” – egy bulvárlaptól elvárható módon már az elejétől a tipikusnak tekintett magyar közérzületnek megfelelően tálalja a hírt: ellenszenvvel és értetlenkedve.

Mi a baj az új szabályokkal?

Jól ismerjük az öltözködési szabályokkal kapcsolatos szokásos ellenérveket. Egyrészt nincs szükség rájuk, úgyis mindenki tudja, mit illik. Másrészt feleslegesen korlátozza vagy sérti a személyes kényelmi és ízlésszempontokat. Harmadrészt a vezetőség zsarnokoskodásán kívül semmi értelmük vagy céljuk. Legyen szó egy nagyvállalat által előírt formaruháról vagy akár az iskolai uniformisok kérdéséről: sokan rögtön az egyéniség szándékos háttérbe szorításának beteges vágyára, valamiféle elnyomásra vagy diktatúrára asszociálnak.

Az okok is sejthetőek. A szocializmus a hagyományos társadalmat és annak viszonyait, hierarchiáját, tekintélyeit eltörölni igyekezett, ezért aztán az öltözködésben többnyire a teljes differenciálatlanság hívei voltak – és ezt érvényesítették is a kínálati oldalon. Különösen igaz volt ez Magyarországra és az ebből a szempontból igen plebejus Kádár-rendszerre. Mindez logikusan vezetett a kényelmes, ámde igénytelen viseletek túlsúlya, majd közízléssé válása felé: nálunk a divat is azt jelentette, hogy egy korosztályon belül szinte mindenki ugyanazt a „divatos” dolgot hordta.

A hiányzó szempont

Azonban a nyugati civilizációban, ahova eredetileg tartoznánk, az öltözködés kérdése egy bonyolultabb dolog: nem csupán a divat és a kényelem függvénye. A megjelenésnek – a ruházatnak, a frizurának, a kiegészítőknek, a testékszereknek stb. – társadalmi jelentése van, megkülönböztet. Egy dolgozó pedig munka közben megjelenésével is a munkahelyét képviseli, ezért a munkaadó sok esetben el is várja, hogy ez a megjelenés milyen üzeneteket küldjön, és milyeneket ne. Mindez hatványozottan igaz kell, hogy legyen a közigazgatásra, hiszen ott a beosztott nem csak egy céget, hanem magát a magyar államot képviseli, és a közt szolgálja.

Nem véletlen ugyanakkor, hogy miközben nemzetközi cégeknél vagy csak rendszeres külföldi kapcsolatokkal rendelkező vállalatoknál van öltözködési elvárás, sőt nem egyszer előírás is, tisztán hazai érdekeltségűeknél jellemzően még nincs.

web surveys


Hogyan tovább?

Hiba volna azonban bárkit is ostorozni az öltözködéssel kapcsolatos nézetei miatt. Az európai közéleti kultúrától való fél évszázados elszigetelődést ugyanis nem lehet pár év alatt magunk mögött hagyni, az öltözködési normák társadalmi jelentését újratanulni.

A magyar politikai osztálynak például a rendszerváltozás után (nagyon kevés kivételtől eltekintve) bő egy évtizedre volt szüksége ahhoz, hogy elkezdjen nagyjából normálisan öltözködni. Ráadásul ők azok, akik a kamerák előtt szerepelnek, akiknek több pénze van, akikre külön figyelnek. Ennek ellenére jól emlékszünk még a színes vagy műanyag zakókra, a borzasztó nyakkendőkre, a túl rövid vagy túl hosszú nadrágokra, vagy éppen Torgyán József legendás fehér öltönyére. De ha a mai parlamentben körülnézünk, bőven találunk még mindig hasonló példákat.

Első lépésként azonban abba lehetne végre hagyni a tisztességes viseletet kívánókon való gúnyolódást. Nem, nem maradi, nem sótlan, és persze nem prűd az, aki elvárja, hogy egy beosztott ne legyen mélyen dekoltált, vagy hogy ne legyen a köldökéig kigombolva az inge. Elsőre paradoxnak tűnhet, de persze nagyon is érthető, hogy a szocializmus „kultúrájából” kimaradt fiatalabb korosztályok mintha jobban elfogadnák az öltözködési normák jelentőségét. Még tíz év, és talán a Blikk is az ellenkezőjén fog majd gúnyolódni.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tikus 2010.09.24. 10:24:27

Egy szempontot elfelejtettél:
Ha valaki ilyesmi előírást hoz, akkor meg kell teremtenie a feltételeket is. Ha egyenruha kötelező, akkor azt kellene adnia, ha egy szabadon kitölthető tartalmú keret, "dress code" érvényes, akkor ruhapénzt. Erről egyesek hajlamosak elfeledkezni. Nálam például köpenyt hordanak a beosztottaim, amit én veszek nekik.

DrJohnson 2010.09.24. 10:50:25

Az anekdota szerint, amikor az Apple és az amerikai AT&T telefontársaság munkatársai együtt dolgoztak az azóta rendkívül népszerűvé vált iPhone okostelefon tervezésén, a két cég közötti különbségek még a közös megbeszéléseken alkalmazott öltözködésben is megjelent. Amikor az AT&T munkatársai azt javasolták az Apple képviselőinek, hogy az azután következő tárgyaláson Steve Jobs, az Apple közismert vezérigazgatója és az AT&T igazgatótanácsa között Jobs úr, szokásával ellentétben, viseljen öltönyt a válasz a következő volt: "Mi az Apple-től vagyunk. Mi nem viselünk öltönyt".

Mind a két vállalat sikeres a maga módján, mindkét vállalatnál erős vállalati kultúra létezik és nem hiszem, hogy kijelenthető, hogy az egyik jobb lenne, mint a másik. Aki nem ért egyet a munkahelye kultúrájával vagy öltözködési szabályaival, mondjon fel és keressen olyan munkahelyet, ahol jobban érzi magát!

Picurigor 2010.09.24. 11:10:39

A minisztériumokban, parlamenti hivatalokban természetesen muszáj valamiféle vezérfonalat felmutatni, hogy kb mit szabad és mit nem.
Azt gondolom, hogy ez teljesen normális és érthető. Nem prüdériáról van szó, de pl egy miniszter személyi titkára ne menjen be dolgozni rövidnadrágban és strandpapucsban (volt már rá példa az új magyar demokráciában) dolgozni, akármilyen nyári meleg van.

De emlékezhetünk szépemlékű Pepó miniszter úrra is, aki valami külföldi kollégával való találkozón susogós melegítőben pattant ki a miniszteri gépjárműből...

Persze hogy kinek pontosan milyen ruha kell, függhet a beosztástól is. Akik ügyfélszolgálaton dolgoznak vagy legalábbis sokat érintkeznek a lakossággal, értelemszerűen elegánsabb (vagy legalábbis kulturáltabb) ruhában kell ezt tegyék, ám egy minisztériumi informatikai osztály beosztottjánál elegendőnek érzem a kulturált utcai ruhát is (ing/póló, farmer, zárt cipő), hiszen az ő munkája nem követeli meg a szigorú dresscode-ot.

Szóval a dolog sokrétű, függ az intézménytől és beosztástól is, ezért nem lehet uniformizálni, viszont a kiemelt helyeken azért mégis csak kell valamilyen keretelőírás.

S1lver 2010.09.25. 12:02:26

Teljes mértékben egyetértek azzal, hogy bizonyos munkaköröknél kötelező legyen a dress code, de csak akkor, ha - ahogy Tikus írta - a feltételek is adottak. Teljesen elmebeteg dolognak tartom, hogy a rendszergazda öltönyben grasszáljon egész nap, még egy minisztériumban is.

Nálunk (Bécs) például azok a kollégák, akik ügyfelekkel nem találkoznak közvetlenül, bármit viselhetnek. Középvezetői szinttől már elvárás a hosszúnadrág, de mellé lehet sport-, vagy vászoncipő, a C-szint (CTO, CIO, stb.) már visel öltönyt vagy business casual ruházatot.

Bruno 2010.09.25. 12:02:31

Tikus: van egy rossz hírem számodra. Van ruhapénz a minisztériumokban (nem is kevés). Bőven elég öltönyre/ingre/nyakkendőre vagy kosztümre/blúzra.

tizen9 2010.09.25. 12:02:56

@Tikus:
Nálad a köpeny ezek szerint nem dress code, hanem kötelező munkaruha.
Nem kell keverni a szezont a fazonnal, gondolom az is elvárás, hogy a köpeny alatt viseljen valamit, azt mégsem te veszed neki.
Szóval ha valaki annyit nem tesz meg egy munkáért, hogy ha már ruhát vesz (hiszen felöltözni azért nem csak a munkahelyre kell) akkor olyat, ami megfelel az ottani elvárásnak, az mehet más munkahelyre, ahol lazább ruházatot is elfogadnak.

misztikus alfahím 2010.09.25. 12:06:24

Először is a dresszkód még messze van az egyenruhától.

Másodszor minden vállalatnak vagy közintézetnek joga és érdeke olyan alkalmazottakkal dolgozni akik személyisége a legmegfelelőbb a feladataik ellátásához.

Már rég felfedezték, hogy a magas belmagasságú, tágas irodák, valamint a laza öltözék és a rugalmas munkaidő növeli a kreativitást, jobban tud szárnyalni a fantázia.
Ezzel szemben a relative alacsony belmagasságú, boxokkal berendezett iroda, a formaruha és a kötött munkaidő (akár blokkoló óra rendszerben) csökkenti a kreativitást ámde növeli a pontosságot, precizitást, az egy feladatra koncentrálás képességét.

Melyik a jó? Teljesen egyértelmű, hogy a marketing, design területén a kreativitás a fő szempont egy könyvelő irodában, vagy akár egy adminisztratív közhivatalban pedig a pontosság. Ugyanígy az a dolgozó aki nem bírja a "poroszos" munkakörülményeket vélhetően nem is a legalkalmasabb arra a feladatra, hogy számoszlopokat adjon össze, statisztikákat készítsen, jogi szövegeket fogalmazzon stb. Aki pedig jobban érzi magát korlátok között és pl. a lakásában is olyan rend van, mint egy múzeumban, abból vélhetően nem lesz az Apple vezető formatervezője.

Ha pedig ez igaz, márpedig rengeteg felmérés, teszt stb. igazolta, hogy az, akkor a minisztériumokban bevezetett dresszkódot fel lehet fogni egyfajta szűrőként is. Aki nem akarja, tudja elfogadni a ezeket a szabályokat, az vélhetően nem a legalkalmasabb arra a feladatkörre sem, mit el kéne látnia.
Ki tudja, lehet, hogy egy művész vagy egy remek sales-es rejtőzik a lelke mélyén? Mindenkinek jobb, ha inkább más területen próbál szerencsét.

fitball 2010.09.25. 12:12:12

Részemről a lezser öltözködés híve vagyok de elvárom hogy akik fontos hívatalokban pl minisztérium- dolgoznak tiszteljék meg az öltözködésükkel a munkahelyet ez is kell hogy emelje a munkakultúrát Lehet szolidan de elegánsan öltözködni ami nem irritáló dejó benyomást kelt. Amellett az operának színházb nak is meg kell adni a tiszteletet annak aki nézőkéntmegy el kikapcsolodni Egyébként meg jöhet a farmer a polo stb

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.25. 12:13:24

Ha a munkáltató/iskola mondja meg, hogy hogyan kell öltözködni, akkor fizesse ki a ruha árát.

Franky4fingers 2010.09.25. 13:25:41

A magyar közizlés meghatározása elég bátor dolog, különösen akkor, ha a nyugati országokhoz nézzük.

Amit már sokan említettek a pénz kérdése: Nyugat európában nem probléma az, hogy a munkájának/státusának megfelelően öltözzön valaki. Nálunk sajnos nem egyértelmű, hogyha valaki magasabb sátátusban van ennek megfelelően keres (lsd: tanárok, kezdő orvosok)

Ugyebár nominálértékben is olcsóbbak a ruhák (nem beszélve az USÁ-ról, ahol a magyar árak- 30-40% lehet vásárolni) ha ehhez hozzávesszük a fizetésbeli különbséget is, akkor látható, hogy töredékét költhetjük ruhára, mint egy nyugati ember.

Ezért van az, hogy külföldön messziről ki lehet szúrni a magyarokat, mert jellemző:

- drága, de kopottasabb ruhák
-kiegészítők hiánya, vagy teljes stílustalansága (pl. pecsétgyűrű sportruhához)
- ruhadarabok színben stílusban nem passzolása
-valamikor drága, de széttaposott cipők
-cipő-öv-kiegészítők semmiylen összhangban nincsenek
-fuxok, egy egy drága ruhadarab megjelenése teljesen ok nélkül

Még egyszer. Erről nem feltétlen a magyar emberek tehetnek, de ettől még ez van.

Coffeyville (törölt) 2010.09.25. 13:25:52

Amikor egy okmányirodában is idegesítő, ha az ügyintéző nyanya rózsaszín házikötött pulcsiban van (és kolbászt zabál), akkor még szép, hogy a minisztériumokba normálisan kéne felöltözni.

Egész más, hogy az ügyfélnek pedig jogában áll pl. olajos farmerban és zsíros hajjal odavinni a koszos teherautórendszámot, ha már kötelező.

LeiterJakab 2010.09.25. 13:26:06

Az igazságügyi tárca valamelyik emeletén kutyák szaladgálnak a folyosón. Arra is volt már példa, hogy pocsolya maradt utánuk. Nem vakvezető kutyákról van szó, hanem a választások után érkezett új munkatársak házi kedvenceiről. A ruhapénz nélkül maradt közszolgáknak bizonyára örömére szolgál, amikor a kutyák az öltönyükhöz/kosztümükhöz dörgölőznek, vagy az elegáns cipőjük gyanús folyadékban toccsan. Ha az öltözködésben - joggal - megkövetelünk egy szintet, legyen az is fontos, hogy a minisztériumból ne csináljunk kennelt.

LeiterJakab 2010.09.25. 13:26:14

Ami Pepót illeti, ha jól tudom, szabadságra utazott akkor, de tudtán kívül valami túlbuzgó külügyes beszervezett neki egy hivatalos programot. Asszem, Semjén is hasonlóan járt nemrég, talán Egyiptomban.

cambridge.on 2010.09.25. 13:26:25

Az Indexre kirakott cím, mint mindig most is megtévesztő.
Első ránézésre, tiltakozni akartam.Nem találom rosszul öltözöttnek a magyarokat a mindennapi életben..
A cikket elolvasva, kiderült munkahelyi öltözködésről van szó.
Ja, az más!
A munkáltató előírhat,öltözködési kódexet,még azt is előírhatja, hogy tilos a parfüm használata.

S1lver 2010.09.25. 13:26:31

@fitball: nem hiszem, hogy a színház vagy az opera attól lesz élvezhetőbb vagy emelkedettebb, hogy a nézősereg elegánsan öltözik-e vagy sem. Szomorú példa volt számomra az elmúlt évtizedekben, hogy az estélyiben, öltönyben megjelenő urak és hölgyek leírhatatlanul bunkó módon viselkedtek, az előadás szünetét-végét meg sem várva ugráltak fel és rohantak a büfébe, ezzel szemben a lezserül öltözött fiatalabbak (több iskolás is) civilizáltan üzemeltek.

Aviator 2010.09.25. 13:26:37

@kolbászoszsömle:

Az a helyzet, hogy a munkáltató kifizeti. Fizetésnek hívják. Normális cégnél jelentkezéskor ismertetik a cég elvárásait. Nem tetszik, lehet más állásra jelentkezni.

Az egyenruhát előíró iskolákról meg annyit, hogy magáért az iskoláért kell fizetni, és nem is keveset...

misztikus alfahím 2010.09.25. 13:26:42

@kolbászoszsömle:

Ha a te személyiséged olyan, hogy egyébként nincs a ruhatáradban olyan és annyi ruha, mint ami azon a munkahelyen elvárható, akkor te nem, vagy csak kevésbé vagy alkalmas ellátni azt a munkakörödet.
Ha pedig nem érted mi a különbség a munkaruha és a dresszkód fogalma között, akkor nettó hülye vagy, és nem kell félned, hogy egy "öltönyös" munkahelyen törik kerékbe a személyi szabadságodat.
Legalábbis remélem nem egy közhivatalban, az én adómból... :)

lorantka_a_gall 2010.09.25. 13:26:53

Lehet, hogy átsiklottam fölötte, és valaki már megemlítette, de én hoznék egy új szempontot:

Nem szabad, hogy a kötelező viselet negatívan befolyásolja a teljesítményt. (én pl kifejezetten rosszul érzem magam öltönyben, és nem is tudok olyan jól teljesíteni benne, mert nem szoktam meg)

Szóval a kompromisszum a kulcsszó. :)

kpityu2 2010.09.25. 13:27:02

Virág elvtárs: - Gogolák elvtársnő, egy pillanatra! Ez egy új szoknya magán, igaz?
Gogolák elvtársnő: - Új, Virág elvtárs.
Virág elvtárs: - Kurta. Hagyjuk a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának!

bartsimps 2010.09.25. 17:34:08

Én pedig kifejezetten álszentnek érzem bármiféle dresscode megkövetelését, de azt is, hogy a régi illemből már gyakorlatilag csak a külsőségek maradtak meg: a férfi keltse kifogástalan úriember látszatát remek öltönnyel és nyakkendővel, de az már senkit nem érdekel, ha csalja a feleségét, kéthetente luxuskurvához jár vagy éppen ellenkezőleg: hétvégénként buzibárokban vonaglik.
Elég volt az álszent világból, elég volt a külsőségekből. Vagy vissza a régi erkölcsöt mindenestül vagy felejtsük el ezt a sznobkodást, hogy nem elég európai, aki rövidnadrágban megy be dolgozni.

we 2010.09.25. 17:34:13

Ahol reprezentálni kell (pl. minisztérium, bank stb) ott legyen dress code. Ahol, nem ott ne.

Dragonlady (Bp, Hun) 2010.09.25. 17:34:22

mondjuk ha júliusi negyven fokban elvárja a minisztériumi főnök a nejlon harisnyát(!!!), akkor legalább legyen légkondi minden szobában, különben elég abszurd....
(néhány éve volt ebből kis összezördülés egy helyen.)

jacobsson 2010.09.25. 17:34:36

@Franky4fingers: A pecsétgyűrűt mindig hordja az ember, még a strandon is..... az nem kiegészítő hanem a családfa szimbóluma !
Svédországban a miniszterek is saját ízlésük és kedvük szerint öltözködnek.... és egy részük metrón utazik.

A tiszteletet nem a ruhával hanem a viselkedéssel adja meg az ember. A kedvesség és odafigyelés többet jelent minden attribútumnál.

Sok esetben egy Armani öltöny még egy kedves embert is felfuvalkodottá, öntelté tesz... azt az érzetet sugallja hogy ő különb a másiknál....

Gandi legyen a példa aki gyolcsruhájában különb volt az egész keménykalapos angol felsőháznál, beleértve a királynőt is....

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.26. 12:24:35

@Aviator: A fizetést nem azért kapom, hogy arra költsem, amire kötelez az engem alkalmazó.

@misztikus alfahím: Ez az érvelés eléggé körbe-körbe forog...

Azon kell elgondolkozni, hogy egy nemzet önazonosságának része-e az, hogy a nemzet tagjai milyen ruhákat hordanak.
Magyarul az aktuális népviselete.
Ha ez része (pl ha meg lehet különböztetni egy magyar nőt az öltözködési, hajviselési stílusáról, egy angol, amerikai, román nőtől) akkor ebbe beleavatkozni (különösen civilizációs okokra hivatkozva) konkrétan egy nemzetellenes cselekedet, aminek a következő fázisa az, hogy komoly, presztizzsel rendelkező embert Jeff-nek, Obama-nak, Georg-nak hívnak, nem pedik Zoltánnak, Gergelynek, Gyulának.
Aztán jön a nyelv, végül nem leszünk magyarok, hanem szépen betagozódunk abba az angolszász masszába, amit a konzervatívok etalonnak tekintenek.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.26. 12:24:29

@bartsimps: A régi világban, amikor a még a fess úriemberek úriemberek voltak, és az erkölcsök nem voltak olyan szabadosak, mint a ma, nah, akkor kártyázta és kurvázta el a dédapám a földjeit a szabadkai kaszinóban.
(Aztán kiderült, hogy ő csinálta jól, mert a Vajdaságot visszaadták a szerbeknek, a magyar részen pedig államosítottak a kommunisták. )
Szóval a régi világ erkölcsei olyan ideálok, amiket a múltba révedő proliivadékok tulajdonítanak azoknak, akik miatt vége lett a "régi erkölcsös" világnak.
Vagy, ha nem proliivadék az, aki így a múltba mereng, annak a szülei még otthon is hazudoztak.
Az a világ, amit emlegetsz sosem létezett, és nem is fog.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása