Véleményvezér

vv

Futottak még... Horváth, Jávor, Staudt

2010.10.01. I 12 komment I Címkék: budapest mszp jobbik lmp tarlos horvath csaba javor voks10

Ha ez egy mosoly- vagy modellverseny volna, a mezőny kétségtelenül szoros lenne. Főpolgármester-jelöltként azonban a Tarlós ellen ringbe szálló három megnyerő fiatalember csak egy jóval könnyebb súlycsoportot képviselhet.

Vasárnap Budapest új főpolgármestert választ. Tarlós Istvánról már megírtuk a véleményünket, az ellenzéki jelöltek személyével azonban még nem foglalkoztunk. Pedig a főpolgármester-választás esetében éppen hogy a jelöltek személye az érdekes. Hiszen ez a poszt lényegesen kevésbé szól ideológiáról vagy világnézetről, mint a város működtetéséhez szükséges rátermettségről, a vezetői képességek meglétéről, vagy legalábbis az ilyen irányú imázs kialakításáról.

Ez alapján pedig bátran kijelenthető, hogy a Tarlós István ellen ringbe szálló három megnyerő fiatalember egy jóval könnyebb súlycsoportot képvisel. Már indításuk ténye is azt sugallja: mindenki tudja, hogy előre lefutott meccsről van szó.

De nézzük a jelölteket!

Vasárnap összegezni fogjuk, blogunk olvasói mit gondolnak a négy főpolgármester-jelöltről. Ehhez viszont arra lenne szükség, hogy mindenki töltse ki a cikkünk végén található rövid szavazásokat! Köszönjük!


Horváth Csaba (MSZP, 40 éves)

Mindenképpen Horváth Csaba mellett szól, hogy van önkormányzati tapasztalata – ellene, hogy eddig minden fontos tisztségében megbukott. Miközben 2002-ben mindössze 71 szavazattal verte ellenfelét és lett II. kerületi polgármester, 2006-ban 4300 (!) vokssal kapott ki, ami azért figyelemre méltó mélyrepülés. Ezután 2006-tól 2009-ig, vagyis a Hagyó-korszakban főpolgármester-helyettes volt, de ez a karrierje sem ért szép véget. A botrányok kirobbanása után Demszky 2009. szeptemberében Horváth Csabára bízta a BKV felügyeletét – rá egy hónapra a fővárosi koalíció felbomlott, Hagyó és Horváth lemondott, a BKV-sztori pedig teljesen ráégett az MSZP-re.


Horváth Csabát azonban nagyon zavarhatta, hogy a Google a nevére és a BKV-szóra rákeresve a korrupciós botrányokat adja ki találatként. Ugyanis mással nem igazán lehet magyarázni az ingyenes BKV ötletét, melynek bejelentésével Horváth azonnal kiírta magát a komolyan vehető politikusok klubjából. Ráadásul óriásplakátjairól nem egy tettre kész politikus, hanem legfeljebb egy szépfiú mosolyog és pillog az emberre, tovább erősítve a képzetet, hogy tényleg csak egy operettjelöltről van szó. Nem véletlen, hogy pártja az utolsó utáni pillanatig próbált valaki mást találni a helyére.

Jávor Benedek (LMP, 38 éves)

Az LMP jelöltje biológiai tudományokból doktorált, egyetemen oktat, jelentős környezetvédő és civil tevékenységet tudhat maga mögött. Ugyanakkor Jávor Benedek az egyetlen a főpolgármester-jelölti mezőnyben, akinek semmiféle önkormányzati és igazgatási tapasztalata nincs. Jelölése leginkább annak szól, hogy tavasszal ő került pártja budapesti listájának élére, valamint, hogy a kollektív vezetéssel rendelkező LMP-ben Jávor számít a második embernek.


És bár megnyilatkozásai alapján Jávor Benedek kifejezetten értelmes embernek tűnik, ilyenből van egy jó pár ebben az országban: a politikához sajnos ez édeskevés. Egy politikusnak, ha vezető akar lenni, valahogyan magával kell tudnia ragadni az embereket. A kopogtatócédula-gyűjtés szépen megmutatta, hogy ez Jávornak egyáltalán nem megy. És bár a jelöltséget az utolsó pillanatban éppen hogy sikerült megcsípnie, ne felejtsük el, hogy az eredeti ambíció pártja részéről nem ez volt – hanem az MSZP és Horváth Csaba megelőzése!

Ez pedig legfeljebb plakátfronton sikerülhet: Jávor Benedek a mezítlábas fotójával kétségtelenül legyőzte még Horváth Csabát is – amennyiben a verseny arról szólt, hogy ki tud a lehető legkevésbé komoly városatyának és a legkevésbé alkalmas politikusnak tűnni.

Staudt Gábor (Jobbik, 27 éves)

A Jobbik megtehette volna, hogy egy ismert és népszerű arcot, mondjuk Morvai Krisztinát indítja főpolgármester-jelöltként. És akár azt is, hogy keres egy olyan jobboldali celebet, akivel még a Fidesztől is elhalászhat komoly százalékokat. De nem: a választás a teljesen ismeretlen Staudt Gáborra esett. Arra a 27 éves srácra, akit oda kell állítani a reklámban Vona Gábor íróasztala mellé, hogy egyáltalán tudjuk, az a fiú ott valami jobbikos.


Persze, ha azt feltételezzük, hogy a fővárosban tavasszal harmatgyengén szereplő Jobbik valójában nem egy komoly jelöltet, hanem csak egy balekot keresett, aki elviszi a hátán a vereséget, akkor a döntés nem is olyan érthetetlen. Staudt Gábor három éve fejezte be az egyetemet, vonatkozó politikai múltja pedig négyévnyi budafok-tétényi önkormányzati képviselőség – ezzel a háttérrel neki bármilyen eredmény csakis kimagaslóan jónak számíthat.

Ezek után viszont nem lesz semmi csodálkoznivaló azon, ha Staudt lényegesen rosszabbul fog szerepelni, mint a Jobbik fővárosi listája.

Ajánlott írásunk: Tarlós István, és amit ő tud


customer survey
online survey
web surveys
survey tools
polls & surveys
surveys & polls
survey service


Szoros mezőny…

Ha ez egy mosoly- vagy modellverseny volna, akkor a mezőny kétségtelenül igen szoros lenne. Így azonban, ha valaki nem akar a Fideszre és/vagy Tarlósra szavazni, és ebből a csapatból kénytelen válogatni, akkor – egyetértve a Gavra-Seres szerzőpárossal – az otthonmaradás egy megfontolandó opció. A Véleményvezér éppen ezért nem fog meglepődni, ha Budapesten vasárnap alacsony lesz a részvétel.

Az ellenzéki pártok pedig majd csakis magukat hibáztathatják, amiért ennyire nem vették komolyan a megmérettetést.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sajto@ - sajtokukac.blog.hu 2010.10.01. 10:41:19

Egytől-egyig szimpatikus, értelmes arc, a jövő értelmisége.
Mondjuk Horváth Csabát leszámítva...

Rotfuchs 2010.10.01. 10:41:32

Nahát Gabi a legszebb? :)

Jó, hogy alternatív pályán is elgondolkodhat. :D

soniq 2010.10.01. 10:41:39

Horvát Csabit esetleg még a Kék Antilopban tudom elképzelni ahogy a ketrecben táncol :D

zozocam · http://termeszetfilm.blog.hu/ 2010.10.01. 10:41:53

Azért a mezítlábas fotóra tett kissé pikírt megjegyzéstől dobtam egy hátast... Elég hülye magyar felfogás, hogy egy komoly politikusnak komoly(kodó)an kell kinéznie, viselkednie.
Számos sikeres politikus van a világban, akik akár egy egész nagyvárost meg tudtak változtatni vagy parlamentbe jutni, annak ellenére hogy enyhén szólva is bohém módon adták elő magukat. (Persze igaz, ahhoz egy nyitottabb szemléletű társadalom is szükségeltetik, a magyar meg nem igazán az.)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.10.01. 10:42:14

Egy huszonhétévest még lehet fiatalemberként jellemezni,
na de egy harmincnyolc, vagy egy negyven évet betöltött embert?
Legfeljebb az aggastyán Tarlóshoz képest fiatalok...

jezolov 2010.10.01. 10:42:33

Butaság otthon maradni, a fővárosi közgyűlésben egyáltalán nem lefutott kérdés, hogy többsége lesz-e a fidesznek. Nem mindegy, hogy ott is egyedül hozhatnak meg minden döntést, vagy ügyenként egyeztetniük kell az lmp-vel, vagy a jobbikkal. Ez fideszeseknek és ellenzékieknek is érv a szavazásra. Amúgy is, a főpolgármesterjelöltek lettek lefikázva, de a budapestieknél ezen kívül lesz még három másik szavazólap... A cikk legfeljebb amellett lehetne érv, hogy a főpolgis szavazólap maradjon üresen. Persze ezzel a résszel én személy szerint nem értek egyet, hosszú évek után van végre olyan jelölt a mezőnyben Jávor Benedek személyében, akire nyugodt szívvel tudok szavazni, nem pedig szemlesütve, mint a legkisebb rosszra.

Balance Of Power 2010.10.01. 11:06:53

Az operettjelolt nagyon talalo HCS-re: tiszta olyan erzesem volt, hogy mindjart elkezdi rezegtetni sardyjanosi hangszalait - igazi bon vivant. Es az a vicces, hogy az o filmje a legjobb - Javor olyan unalmas, mintha nem 3 perc hanem 3 ora lenne; a Jobbik meg borzasztoan elcsepelt, bar a szunyog figyelemremelto dramaturgiai erzekre vall, gratula a rendezonek.

Komolyra forditva a szot, mindharman rohejesek. Es a szepsegverseny jeloltjeit nezve ra is jottem, mi a baj a fiatal jeloltekkel: 28 eves emberek, 1-2 eves munkatapasztalattal (vagy annyival se) polgarmesterek akarnak lenni, fogalmuk nincs semmirol es ha bekerulnek a politikaba, nem is lesz. Az kellene, hogy a versenyszferabol jojjenek at 35-40-es agilis kozepvezetok, akik ezt-azt mar letettek az asztalra - ezeket persze ertheto modon nem erdekli a politika, ill. keveslik a penzt.

Szoval a fenti haromhoz kepest ezerszer inkabb az "oskonzervativpavianleveremaszemuveged" Tarlos, ha mar nem volt kepes Rogant inditani a Fidesz. De mivel Tarlos ugyis kiutessel gyoz majd, felesleges ra is szavaznom, mert tkp. ot se kedvelem. Keruleti szinten legalabb tudja az ember, hogy kire erdemes.

lackó 2010.10.01. 11:07:14

Horváth Csabának kifestették a szemét?

andrush 2010.10.01. 11:34:25

@lackó: nem, viszont biztos orbit rágókat tettek a foga helyére...

Egyébként kezd már elegem lenni ebből a "mindenki komolytalan, aki nem fideszes, csak azért mert kevesen szavaznak rájuk" hozzáállásból. Lehet, hogy nem ők a világ legzseniálisabb jelöltjei, de azért Tarlós Pityutól sem dobtam egy hátast. Illetve, bocsánat, attól igen, hogy saját bevallása szerint vicces fickó:)))

-MCsaba- · http://barsonyszek.blog.hu/ 2010.10.01. 22:44:42

Nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel... vagy a részvétem? XD Horváth Csabával nem volt bajom a múltban, de amit kampány címen művel az egy vicc.

A közgyűlési helyek eloszlása izgalmasabb lesz bármelyiküknél..

Kosinva 2010.10.01. 22:44:49

Az LMP nagy esélye nem is Pesten van, hanem Pécsen. Ott még meglehet az is hogy túlnyerik magukat és az MSZP-t is megszorongatják.

A Jobbiknak pedig Kelet-Magyarországon szerezhet sikereket, még akár polgármestereket is.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.10.03. 10:47:06

Azt a betyár, micsoda kérdések vannak a végén! :D

Amúgy Horváth 2006-os mélyrepülésén semmi csodálkozni való sincs, lévén a 4 évvel ezelőtti önkormányzati választásokat az ösződi beszéd döntötte el.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása