Véleményvezér

vv

Magyar Nemzet vs. Matolcsy György

2010.10.05. I 16 komment I Címkék: media orban matolcsy

A kormányközeli lap írása azt jelenti: annyira azért mégsem fogy a levegő a gazdasági miniszter körül, mint amennyire egyes befolyásos jobboldali körök szeretnék. (Fotó: Index)

Mi is rettentően unjuk, de nem tehetünk róla, a gazdasági miniszter szolgáltatja változatlanul a híreket. Egy hete azt írtuk, hogy Matolcsy menni fog, most azonban zavarban vagyunk: úgy véljük, ha megy is Matolcsy, az nem mostanában lesz.

Tegnap ugyanis már mindenki megírta, hogy Matolcsy menni fog. Bejárta az egész sajtót a hír, miszerint a gazdasági miniszter menesztése napirenden van, és azt a pénzpiacokon kész tényként kezelik. A menesztés melletti érvek igen nyilvánvalóak, egy jó párat mi is kifejtettünk már korábban. De akkor mindez miért bizonytalanít el minket?

Azért, mert hétfőn Matolcsy Györgyről éppen a jobboldali Magyar Nemzet írta meg, hogy fogy körülötte a levegő. A magyar médiaviszonyokat ismerve ez leginkább egy dolgot jelent: annyira azért mégsem fogy, mint amennyire a cikk szerzője szeretné.

A madárjóslás alapjai

Miután a magyar pártokat szűk és zárt csoportok vezetik, a legtöbb ember csak találgatni tud azzal kapcsolatban, hogy milyen motivációk állhatnak az egyes személyi döntések mögött. Például, hogy annak idején miért is lett Szilvásy kancelláriaminiszterből titkosszolgálatokat felügyelő miniszter, vagy ki buktatta meg végül Gyurcsány Ferencet. Ugyanígy csak tippelni tudunk arról is, hogy a jelenlegi miniszterelnök vajon mikor dönt úgy, hogy megköszöni Matolcsynak az eddigi munkáját.

Ami viszont biztos: Orbán Viktor pár napja azt nyilatkozta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium „rogyadozik a nagyon komoly munkateher alatt”, ám nem sokkal korábban arról is beszélt, hogy a közeljövőben nem tervez kormányában személyi változtatásokat. Matolcsy nem meglepő módon szintén azt hangsúlyozza, hogy élvezi a kormányfő bizalmát, és hogy csupán egy lejárató akcióról van szó, hiszen a sajtó beiktatása óta célkeresztet rajzolt a fejére. Magyarul: a kormányfő látja a problémát, de még kivár, minisztere pedig érzi, hogy legalábbis komoly píárgondjai vannak.

Ebben a kontextusban szemléljük tehát a Magyar Nemzet azon „értesülését”, miszerint Matolcsy György körül elfogyott a levegő.

A pénzpiacokon általános vélemény, hogy napirenden van Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter leváltása - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a miniszter számos kommunikációs hibát vétett, és több ponton is konfliktusba került a kormány tagjaival. Mivel minisztériuma még mindig nem tud zökkenőmentesen működni - pedig olyan fontos kérdésekben kellene eredményt felmutatnia, mint a devizahitelesek megmentése, vagy az új adórendszer sürgős kidolgozása - a miniszter körül fogy a levegő. (...) A lap piaci elemzőkre hivatkozva azt írja, a piac már kész tényként kezeli a miniszter leváltását, miután számos elhíresült esettel okozott gondot a május végén felállt új kormánynak.

Matolcsy legutóbbi kommunikációs baklövései között említi a Magyar Nemzet Matolcsy egy múlt heti, Mollal kapcsolatos nyilatkozatát, amelynek köszönhetően az olajcég papírjai 650 forintot zuhantak a tőzsdén (...). A másik hibát a lap szerint a tavalyi költségvetés zárszámadásakor követte el a miniszter: az általa jegyzett parlamenti előterjesztés több ponton méltatta a Bajnai-kormány tevékenységét, ezzel szemben Orbán Viktor kormányfő a múlt héten azt nyilatkozta, a tavalyi elszámolásból hiányzik csaknem százmilliárd forint, ezért a hiány végül a vállalt 3,9 helyett 4,4 százalék lett.

A Magyar Nemzet a zavarok egyik okaként azt jelöli meg, hogy Matolcsynak még mindig nem sikerült elindítania a tárca zökkenőmentes működését, és emiatt több konfliktusa támadt a kormány tagjaival. A lap szerint furcsa, hogy még mindig a helyén van Nagy Róza közigazgatási államtitkár, aki egy rendőrségi nyomozás közelébe került korábbi munkahelyével kapcsolatban.

Ráadásul Matolcsy meneszteni akarta Bathó Ferencet, a költségvetésért felelős helyettes államtitkárt, mert a lap szerint őt akarta felelőssé tenni a zárszámadás körüli vitákért (...).

A Magyar Nemzet nem idéz kormányzati forrásokat Matolcsy menesztésével kapcsolatban.

Az [origo] összefoglalója a Magyar Nemzet hétfői cikkéről


Mit kíván a Magyar Nemzet?

Valószínűleg nem túlzás azt állítani, hogy a Magyar Nemzet igen ritkán ír ilyen hangnemben fideszes politikusokról. Különösen olyanokról, akiket a miniszterelnök pár napja nem explicit módon bár, de nyilvánosan is biztosított bizalmáról. Ezért azt kell gondolnunk, hogy a Magyar Nemzetben megjelent írás valójában egy üzenet, és csupán a jobboldal bizonyos befolyásos köreinek az elégedetlenségét fejezi ki amiatt, hogy Matolcsy György még mindig a helyén van. Ha ugyanis Matolcsy valóban megy, azt a kormányszóvivőtől, nem pedig a kormányközeli laptól fogjuk először megtudni.

Véget értek az önkormányzati választások: az ellenzék tönkreverve, a következő megmérettetés pedig valószínűleg három év múlva lesz. Nincs különösebb ok tehát arra, hogy a szekértábor-logika és a párton belüli szolidaritás jegyében továbbra is a szőnyeg alá legyenek söpörve a belső ellentétek. Ráadásul ha valakinek vagy valakiknek célja lehet Matolcsy esetleges elmozdítását felgyorsítani, azoknak pont most, az önkormányzati választásokat követő hétfőn kellett ezzel előállniuk. Ugyanis legalább két-három hónapra ez, a költségvetési procedúra megkezdése előtti időpont az, amikor egy ilyen minisztercsere még komolyabb problémák nélkül végrehajtható.

online survey


Megy vagy marad?

A Magyar Nemzet cikke értelmezésünk szerint arról szól, hogy vannak olyan befolyásos, a laphoz közelálló körök, akik úgy gondolják, a gazdasági miniszter pozíciója egyelőre szilárdabb, mint ami szerintük kívánatos volna. Ez pedig a kívülálló számára is sugall egy lehetséges plusz információt: azt, hogy Matolcsy egyelőre marad. Legalábbis, ha a magyar politikai sajtó és a sorok közt olvasás megszokott szabályai még érvényben vannak. 

Frissítés 1.: a Magyar Nemzetben kedden is megjelent egy cikk Kaotikus viszonyok Matolcsy körül címmel...

Frissítés 2.: „Matolcsy György a jobbkezem. Nem tud senki sem mondani olyan összeget, amelyért a jobbkezemről hajlandó lennék lemondani” (Orbán Viktor)

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karakán (törölt) 2010.10.05. 10:44:13

Sakálok. Elkezdtek marakodni a húsos konc felett. Csányi vagy Simicska, ez itt a kérdés! A magyar oligarchák korszaka ismét eljött OV hatalomra jutásával. A népet meg eteti Papcsák és társai. Jön majd GYF letartóztatása, mint a fő attrakció.

Addig tart ez amíg valakik elkezdik kiszivárogtatni a kedves vezető "öszödi" beszédét. Azok akik csak kisebb csontot kaptak, kevesebb hússal. Akkor majd jöhet egy újabb bábú. OV azt hiszi ő bábuzik pedig ő is csak egy Vitéz László valaki kezében.

Minden társadalmi konfliktus a PÁRTon belülre került. Lásd még a Kádár rendszer emelkedése és bukása c. tankönyvet.

Successus ad perniciem multos devocat

stoppard · http://forint.blog.hu 2010.10.05. 10:44:51

így is lehet, de azt kellene még a cikknek megmagyarázni, hogy miként lehet, hogy a MN nem Orbán, hanem ellenérdekelt belső körök szándékait képviseli. ma már a címlapon jönnek a NGM gondjai, nehéz elképzelni, hogy Orbán ezt miért hagyja, ha amúgy a szándékaival ellentétes a dolog.

Italo Balbo 2010.10.05. 10:44:56

Nem hiszem, hogy Orbán Viktor nyíltan fel merné vállalni, hogy alkalmatlan embert nevezett ki. Annál nagyobb ott a hiúság

pamut 2010.10.05. 10:45:03

Matolcsy csak a felszín.

Ha egy gyenge focicsapat csatára nem tud gólt lőni, ne a csatárt hibáztassuk, hisz labdát sem kap, nem csoda ha tehetetlen.

A probléma lényege hogy a Fidesznek nem csak 8 évig nem volt valódi (tehát a realitásokat tükröző számokba fordítható, fenntartható) gazdasági koncepciója, kidolgozott tervei, hanem még most sincs. (Ez mondjuk gáz. Az országnak.)

Ráadásul Matolcsy nem szerves része a Fidesznek, most vették elő miniszternek, hogy pótolja a párt mulasztását, és hipp-hopp álljon elő a csodával: a 8 év populista politikával, és a valósággal is harmonizáló programmal. De ilyen nincs, nem lehet egyszerre két teljesen ellentétes szempontrendszernek megfelelni.

Pont ezt a feloldhatatlan ellentétet próbálják elsimítani a csontvázosdival, meg a többi kommunikációs trükkel. Lesz itt még sok mese és meglepetés.

Hugo2010 2010.10.05. 10:56:52

Az igazán szép majd csak az lesz, hogy a költségvetés tervezésekor beindul majd az önkormányzatok, régiók , szakterületek lobbija a pénzért. Na ott majd lesz "ereszd el a hajam".

rockjano_ 2010.10.05. 11:09:59

@Hugo2010: Az biztos. Én már ácsingózva várom egypárti kormányunk kínlódásait. Lessz rendesen, hatalomban sokkal nehezebb egységesnek lenni mint ellenzékben.

Meg várok egy normális hatékony ellenzékre is.

nemecsek ernő áruló 2010.10.05. 11:31:57

Matolcsy marad 2014-ig is simán. Akinek nem tetszik, az meg elmehet valahova. Nem úgy ismerem Viktort, mint aki most gyorsan mégis meggondolná magát néhány elégedetlenkedő miatt.

Legfeljebb majd tesz nekik egy "visszautasíthatatlan ajánlatot". Nekem sem tetszik, de Matolcsy helye stabil, nem kell aggódni. Tetszettek volna másra szavazni tavasszal.

Rive 2010.10.05. 11:35:21

@Hugo2010: bizonyos értelemben ebből a szempontból Matolcsy részben védett helyzetben van. Működő minisztérium hiányában még lobbizni se lehet igazán, ugye - márpedig még optimista becslés szerint is vagy kettő-négy hónap, mire valami legalább elvi szinten működőképes apparátus kerül alá.

nemecsek ernő áruló 2010.10.05. 11:37:37

@rockjano_: "Meg várok egy normális hatékony ellenzékre is."
Arra várhatsz még egy ideig! ;)
Gyurcsány volt olyan jó szónok, hogy meg tudta volna fogni őket (hallottam élőben is, nem az a tutyimutyi szerencsétlenség, mint a bármelyik random mszp-s). Nem véletlen, hogy első számú célpont lett. Most, hogy a hitelessége oda, gyakorlatilag senki komolyabb ember nincs sehol, aki beszólhatna a vezérnek. Ez van. Ezt akarta a "nép".

rockjano_ 2010.10.05. 12:04:06

@GerzSonka: A fene sem látja a jövőt.

Orbán is nagyon megvertnek tünt 2002-ben és 2006-ban is. Én nem rajongok Gyurcsányért de nem lepődnék meg ha még találkoznánk vele.

Ne becsüld alá az emberek feledékenységét. 8 év múlva az öszödi beszédnek annyi jelentősége lesz mint Joszip Tot-nak vagy a fidesz széházeladási ügyének, ki emlékszik arra már???

Ha az MSZP tényleg megfiatalodik és összekapja magát (és mitha lassan kínlódva de elkezdődött volna) lehet még komoly ellenfél.

A Fidesz most medönthetetlennek látszik de nem vállalt fel még semmi konfliktust márpedig anélkül nem fog menni. Legalábbis szerintem.

Lehet hogy lesz 2 ciklusa a fidesznek de a végén ők is meg fognak bukni ez törvényszerű.

Dr. No 2010.10.05. 12:08:52

Nyilvánvaló, hogy Matolcsy "tud valamit", legalább annyit, hogy Orbán kikezdhetetlen jóelvtársa. Az például, hogy az NGM-en belüli egyértelmű, már külsősöknek is szemet szúró kuplerájt OV az "elképesztő munkateher alatti rogyadozásként" értékeli, nem éppen azt mutatja, hogy a miniszterelnök "tudatában van a problémáknak", sokkal inkább, hogy maga is igyekszik azokat bagatellizálni, elkendőzni. Sajnálatos, hogy pont Matolcsynak sikerült ebbe a pozícióba manővereznie magát, és nem, mondjuk, Varga Mihálynak, aki szakmailag nem lenne annyira kínos, mint a miniszter úr, és nem követne el hetente-kéthetente valami ordító baklövést. (Egyébként még lehetne sorolni azokat a jobboldali gazdasági szakembereket, akik nem a számok ellenségének kategóriájába esnek, mint Matolcsy.) No de hát az akarnokok egymásban találják meg a lelki társat.

rockjano_ 2010.10.05. 12:08:56

@pamut: "A probléma lényege hogy a Fidesznek nem csak 8 évig nem volt valódi (tehát a realitásokat tükröző számokba fordítható, fenntartható) gazdasági koncepciója, kidolgozott tervei, hanem még most sincs. (Ez mondjuk gáz. Az országnak.)"

NEM az igazi probléma az hogy NEM IS LESZ koncepció. Még víziók sincsenek.

Publius Decius Mus 2010.10.05. 13:25:32

Válságban a Fidesz. Közben másodszor is megismételte a második VH utáni Európa legnagyobb választási győzelmét. Az MSZP pedig már győzelemnek könyvel el egy olyan eredményt, ami máshol az ötödik helyért jár.

Gyurma Pappa 2010.10.05. 18:11:07

@Publius Decius Mus: Most viccelsz ugye? Nézd már meg, hogy a nagy városokban mekkora volt a részvétel? Pécs pl. 33%? Annak a 65%-a választotta a még Fideszesek szerint is balfék Páva Zsoltot megint polgármesternek. Nehogy már eldőljön magától a Fidesz, hogy ez sikerült...

Félreértés ne essék: én szurkolok, hogy legyen valami ebben az országban, de amíg Matolcsy pozícióban van, addig itt nem lesz semmi. Képtelen egy minisztériumot összeszervezni, hogy bírna egy országgal?

Mikrobi 2010.10.05. 18:11:19

@Karakán: "Jön majd GYF letartóztatása, mint a fő attrakció. " - ezt már nagyon várom! Remélem, életfogytot kap teljes vagyonelkobzással!
@pamut: egyelőre azt látom, hogy a forint erősödik, az államháztartási hiány és az államadósság csökken, mindez IMF nélkül. Ugyanez történt '98-02-ig is + Szécheny-terv. Rendbe teszik az országot és lehet fejleszteni.
Amúgy nem a tervek hiányoznak innen. Tervekkel tele volt a padlás gyurcsány és Bajnai idejében is. Van miért szidni őket, de biztos nem azért, mert ne lett volna fantáziájuk. A probléma az erkölcsi deficittel volt: nem hitt nekik senki. SENKI! Se külföldön, se belföldön. Így pedig se vállalkozási kedv, se hitel nincs. Csak IMF és megszorítás. Na, ezen van máris változás!

Vallard 2010.10.05. 22:53:59

A magyar politikusok egyik rákfenéje, hogy nem képesek beismerni ha tévedtek vagy hibáztak. Így persze sorozatosan hibás következtetéseket vonnak le. Ez történik Matolcsy ügyben is. Lehet, hogy látja a problémát Orbán, de nem tudja beismerni, hogy hibás döntés volt Matolcsy kinevezése. Leváltani meg nem fogják, mert túl sokan állítják róla, hogy marad, így óriási blama lenne a leváltása.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása