Véleményvezér

vv

LMP: bocs, de ez így nem fog menni!

2010.10.06. I 81 komment I Címkék: budapest demokracia lmp javor voks10

Az LMP kampányfőnöke Nyakót és Szijjártót megszégyenítően kozmetikázza sikernek a kudarcot. Azonban kiderült: az LMP nem országos párt, nem profi médiapárt, sőt még csak nem is párt. (Fotó: Index)

Az LMP-t bíráló elemzések legelcsépeltebb, szinte kötelező mondata a „nem lehet más a politika”. Azonban a pártnak az önkormányzati választásokon való szerepléséből, illetve annak pártkommunikációjából most tényleg ez olvasható ki.

Kudarc = 90%-os siker

Emlékszünk, az LMP pár hónapja az MSZP budapesti megveréséről álmodott, de a párt kampányfőnöke még vasárnap este is arról beszélt, hogy a fővárosban 15%-ra számítanak, és bíznak a tavaszi eredmény (12,81%) megismétlésében, sőt túlszárnyalásában. Egyik országgyűlési képviselőjük pedig egy pénteki interjúban úgy fogalmazott, „reálisan az lenne a siker, ha Jávor Benedek 20–25% körüli eredménnyel végezne”. Jávor Benedek végül 9,89%-ot kapott, kevesebbet, mint pártjának fővárosi listája, és harmadannyit, mint Horváth Csaba.

Aki ezek után azt várta, hogy az őszinteségét folyamatosan hangsúlyozó LMP őszintén beismeri a kudarcot, a felelősök pedig teszik, amit ilyenkor illendő, annak csalódnia kellett. Miközben Jávor Benedek leforrázottan állt a kamerák előtt, Karácsony Gergely kampányfőnök Nyakót és Szijjártót megszégyenítően darálta: „Örömmel mondhatom el, hogy a céljainkat 90 százalékos teljesítménnyel sikerült elérni”.

 

Mi történt október 3-án?

A választásokon alapvetően csak az vált nyilvánvalóvá, amit már a jelöltállítás lezárultával is lehetett tudni: az LMP nem országos párt. A legtöbb településen jelen sincsenek, működőképes pártszervezetük csak pár nagyvárosban akad. Az önkormányzati választás azonban újdonsággal is szolgált. Szertefoszlatta az illúziót, hogy az LMP egy profi médiapárt. Ugyanis a szervezet olyan amatőr módon kezelte a sajtót és sokszor olyan zavarosan kommunikált, hogy az MSZP-közeli média sokakkal pofonegyszerűen el tudta hitetni, hogy Schifferék valójában a Fidesz kreatúrái.

Sokan azt várták, hogy az egykori baloldal kiábrándult szavazói majd az LMP-nél lelnek új politikai otthonra. Ehhez képest az ökopárt még saját friss és lelkes támogatóinak egy jelentős részét is elveszítette: miközben Budapesten a Fidesz és az MSZP áprilisi szavazóik háromnegyedét ismét az urnákhoz tudta csábítani, az LMP alig csak felüket.

feedback surveys


A politikus és a szomszéd srác

Hogy alapvetően mi is a baj a Lehet Más a Politikával, azt kicsiben egy múlt heti szavazásunk szépen megmutatta. Olvasóink többsége a főpolgármester-jelöltek közül Jávor Benedekkel menne el pecázni, őrá bízná a lakáskulcsot és a viráglocsolást, és őt hívná fel, ha valakitől segítséget kell kérni egy műveltségi vetélkedőben. Ha viszont a város vezetését kell valakire rábízni, akkor Tarlós Istvánt választják.

Nixon találóan fogalmazta ezt meg: a hatalom nem a kedves szomszéd srácnak való. Ahogy az egyetemi oktató és civil szakember Jávornak semmi köze a dörzsölt Tarlóshoz vagy a bájgúnár Horváth Csabához, úgy az LMP-nek sincs a többi párthoz. Ezek a fiúk és lányok úgy vágtak bele a politika megváltoztatásába, hogy láthatóan nem értenek hozzá: sem a pártépítéshez, sem a médiához, sem a mozgósításhoz.

customer survey


Hol rontották el?

A legelején. Az LMP úgy lett párt, hogy valójában máig egy civil mozgalom. Vezetői nem a politikához, hanem a civil mozgalmársághoz értenek. Az LMP-be fektetett energiával minden bizonnyal Magyarország legjelentősebb civil mozgalmát lehetett volna létrehozni. Egy olyan szervezetet, mely milliókat tudna odaállítani egy-egy pártok feletti ügy mögé, legyen szó akár Sólyom László újraválasztásáról, akár az állami pénzek átláthatóságáról, akár a környezetvédelemről. Civil mozgalomként ráadásul olyanok is támogatnák őket, akik egyébként nem értenek egyet az LMP pártként vallott nyugati baloldali és zöld ideológiájával.

Ők azonban nem abban akartak jók lenni, amihez értenek, hanem abban, amihez nem. Létrehozhatták volna a legprofibb civil szervezetet – ehelyett végül csak egy amatőr pártot sikerült. Legalábbis egyelőre nagyon úgy tűnik.

Frissítés: Összeállítás az LMP választások utáni állapotáról a Hírszerzőn. Ajánlott.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gazsi72 2010.10.06. 10:21:50

Itt a vörösiszap katasztrófa, ha tényleg számítanának LMP-nek a ökomarhaságok, meg a zöld(ség), akkor a civil-mozgalmista erejükkel, már rég kivezényelhettek volna kisebb-nagyobb brigádokat a természeti katasztrófa megfékezésére. Ja, hogy ez csak választási lózung és csak papíron létezik, meg a frissen végzett, divatos szemüvegkeretű ficsúrok modoros beszélgetéseiben az elfogyasztott sörök mellett. Bocsánat, akkor mitől más, mitől öko-párt az LMP?

jezolov 2010.10.06. 10:22:04

Bár nem látom olyan tragikusnak az lmp szereplését, mint ahogy néhány elemzőnél és újságírónál olvasom, sikerről semmiképpen sem lehet beszélni. Egyetértek a poszttal, ez így eléggé taszító, nem kéne nyakói-szíjjártói mélységekbe követni a többi pártot.

Viktus 2010.10.06. 10:22:15

Na igen ez az LMP egy jó kis médiahack volt. Az meg egyenesen humoros, hogy a kopogtatók számának emelkedésére fogták már az elejétől, hogy sérül a "demokrácia". Nálunk egy LMP képviselőjelölt szedte üssze a kopogtatót miközben egy-egy körzetben elég volt egy tucat kopogtatót begyűjteni ... mégis mit akar olyan párt amelyik 1000-ből nem talál 12-t aki neki adná ...

mézevő 2010.10.06. 10:22:23

Tavasszal még működött a tagadásra épülő polititka, mostanra ez már érdektelenné vált részben a Fidesznek is köszönhetően. Ha fenn akarnak maradni meg kell változtatni a nevüket is, a "nem olyan, mint a többi" (=lehet más) helyett meg kellene mondani, hogy milyen legyen a politika.

Cinkes 2010.10.06. 10:22:32

Ez egy vicc párt, bebizonyították, hogy ugyanúgy politizálnak mint a többi... Számomra teljesen hitelüket vesztették.

remekelek64 2010.10.06. 10:22:54

Lesz ez még másképp is. A fejnél kell kezdeni: Schiffer ragyogó intellektus, de nem karizmatikus vezető. Egy ilyent kéne nagyon gyorsan keríteni. Emellett stílust kell váltani: gyémántkeménységgel kell fellépni minden visszás, demokráciát fenyegető jelenséggel szemben. Jöhetnek a az alkotmánybírósági beadványok, népszavazási kezdeményezések, ülő és egyéb típusú sztrájkok. A munkavállalók érdekében. Is. Ugyanis őket- a melósokat főleg- nagyon elhanyagolták. És el kell felejteni azt, hogy csak a szimpatizáns adományokból működni fog a párt. Össze kell fogni minden "zöld" szektorban tevékenykedő vállalattal, hiszen egy a cél: megóvni a környezetünket, élhetőbbé tenni a helyet , ahol élünk.
Hajrá, LMP! 2014-ben nektek kell győzni, azaz a civil társadalomnak, melynek TI vagytok az előőrse.

azAttis 2010.10.06. 10:23:00

Karácsony Gergely akivel Kóka János tolja a liberális klubbot? Csak az elvárásoknak és tanítójához méltón nyilatkozott.

mig8 (törölt) 2010.10.06. 10:23:15

Nem csak ez a baj. A mai magyar lakosság addig nem lesz túlzottan fogékony az LMP filozofálgatásaira, amíg a döntő többség megélhetési gondokkal küzd.

Azért nézik el a szavazóik az MSZP korrupcióit is, mert úgy gondolják, hogy amíg nekik ebből lesz munka, addig tőlük azt csinálnak amit akarnak, nem az ő saruk.

Olvasd el Machavellit, aki pontosan ezt a kérdést boncolgatja. Amit az LMP mond, az sok esetben ábránd, a gyakorlatba jelenleg nem hihető, hogy átültethető. Csinálják meg, az mindennél jobb bizonyíték! De pont ők maguk a legjobb bizonyíték arra, hogy az elképzeléseikkel nem lehet választást nyerni.

kamasuka 2010.10.06. 10:23:28

"Az LMP-be fektetett energiával minden bizonnyal Magyarország legjelentősebb civil mozgalmát lehetett volna létrehozni."

Pontosan. Szép dolog a bringa, a környezetvédelem, és a többi nemes cél, de ezt NEM pártként kell itthon csinálni, különösen nem volt politikusok gyermekeinek, messziben végzett, igazából semmihez sem igazán értő egyéneknek, akik itthon politikusként az elkövetkezendő húsz évre biztos bevételt reméltek.

lorantka_a_gall 2010.10.06. 10:23:57

Ez van.
Sokszor, sokan elmondták már, hogy kikezek-mikezek, és egyik sem volt ilyen közel a valósághoz.

Igen, az LMP egy, a politikában jórészt amatőr, kezdő társaság, akik a jelenlegi társaság nagy része mellett (még a Jobbik struktúrája is nagyon sokat örökölt a MIÉP-től, helyi szinten pl egy-az-egyben ugyanazok) néha szívfájdítóan esetlennek tűnnek.

A parlamenti pártok közül messze a legfiatalabb, a második helyezettnél is egy bő ciklussal (5 év). Ráadásul a pártként eltöltött szűk két év alatt 3 országos választáson mérkőzött meg, minimális forrásokkal, kétségtelenül az országgyűlésin a legnagyobb sikerrel. (az akkor is fanyalgóknak meg végképp nincs miért magyarázni)
Ezalatt pártot, szervezetet építeni szinte semmi energia nem maradt.

Pont azért, mert ez egy civil társaság, eddig szinte senki sem politizált, nincs az égvilágon semmi alapja kötögetni bárkihez is a jelenlegiek és a kimúltak közül. Pont azért, mert a civil gyökerek megtartása ismeretlen volt eddig a magyar pártrendszerben, ez fog elindítani egy minőségi változást.
Pont azért, mert nem szállunk be a sárdobálásba, nincs hol támadni. Az LMP-t egy módszerrel lehet majd legyőzni: jobb szakmai munkával.
Ennek a versenynek pedig állunk elébe. Magyarországra is ráférne már, ha szájcséplés helyett a feladatát végezné a politika.

És igenis lehet más! :)

Még egy a végére:

Az őszinte beismerést én is hiányoltam. Mi a tavaszi 13% helyett most 9%-ot kaptunk, tehát a többi pártnál kevésbé tudtuk elérni, hogy a szavazóink eljöjjenek. Leszerepeltünk.
A következő 4 éves önkormányzati munkával megpróbáljuk újra elnyerni a bizalmukat.

sidorovich 2010.10.06. 10:24:06

Hozzátéve azt, hogy nem álmodhatnak arról, hogy vidéken hosszútávon bármilyen támogatásra számíthatnak. A vidék nem egyenlő a biciklis/szimplás/füvezős/idealista budapesti értelmiségi réteggel és főleg nem annak származási alapon jól körülhatárolható részhalmazával.

S ez így helyes. Egy országot ne egy kisebbsége irányítson.

Kövér_Agár 2010.10.06. 10:24:11

Lehet, hogy a civil mozgalomban nincs annyi zseton, mint a (más) politikában.

Krumplicukor1987 2010.10.06. 10:24:25

Nagyon jó poszt lett, teljes mértékben egyet tudok érteni vele.
Karácsony Gergelyt nagyon rühellem, ahogy áprilisban is tolta a demagógiát meg a sok hazugságot a választás után, azzal úgy örökre unszimpatikussá tette számomra a pártot.
Bírta ma dumáját, hogy minimális pénzből, csupa önkéntessel milyen jó kampányt hoztak össze tavasszal. Ja persze, a fizetett diákmunkások nem tudom mióta számítanak önkéntes munkaerőnek, na meg ugye meg nem nevezett emberektől (Sólyom meg a bandája) is kaptak pár száz millát.
Nehéz lesz parlamentben maradniuk 2014-ben.

mojszipupi 2010.10.06. 10:24:31

Nem lehet többet várni tőlük. És ebbe a politikai közegbe simán bedarálódnak 2014 re. Nincs vezérlekjuk, nincsenek konkrét javaslataik, csak támadják egyik vagy másik oldalt. Ez nagyon kevés

micu · http://www.ingyentv.hu 2010.10.06. 10:24:36

Tökéletes elemzés.Gratula.

eszkütyü 2010.10.06. 10:24:44

Épp ez a "szomszéd srácos" amatőrség szimpatikus bennük. A világ rendje az, hogy a politika a dörzsölt, rókalelkű Tarlósok, Pintérek stb (kívánt név behelyettesíthető) közege. de talán hátha mégis lehet más...

Pollack 2010.10.06. 10:24:51

1990-ben a Fidesz sem volt profi párt, 2006-ban a Jobbik sem volt az.
Az országos hálózat kiépítéséhez pedig évek kellenek békeidőben (értsd: '89-90-ben egyszerű volt az adott hangulatban az országot lefedő hálózatot létrehozni). Az LMP másfél éves.
Az eredmény meg bár nem siker, de nem is kudarc, mivel ilyen körülmények és feltételek között az elindulás sem volt egyszerű. Másik blogon pl. olvastam az összehasonlítást, hogy 2006-ban hány képviselője lett a Szadinak - 3-szor annyi, mint most nekünk. Igen ám, csak közben megváltozott a törtvény, s elhihetjük, a régi feltételek mellett nekünk is meglenne kb. 150 képviselőnk.

Az évek meg a rutin 2010.10.06. 10:24:59

Nem értem. Úgy másfél-két éve született egy párt a (szinte) semmiből és az EP-t leszámítva mára jelen van az ország össze vezető köztestületében. Ez miért kudarc?

Ja, hogy másfél év alatt nem lett országos hálózat? Ami a Jobbiknak is csak úgy sikerült hét év alatt, hogy kezdésnek beültek a MIÉP által összerakott struktúrába?

Ez a poszt most csúnyán mellélőtt.

greycup 2010.10.06. 10:25:08

"Ezek a fiúk és lányok úgy vágtak bele a politika megváltoztatásába, hogy láthatóan nem értenek hozzá: sem a pártépítéshez, sem a médiához, sem a mozgósításhoz."

Annak idején mások is így vágtak bele, lelkesek voltak, fiatalok, demokraták... :))
Jó helyen kell lenni jó időben.

MagyarZizzi (törölt) 2010.10.06. 10:25:16

Nézzük el nekik a kudarcot, hiszen nagyon fiatalok még. Pártként is, és a tagjaiként is, de ha benő a fejük lágya, és az ideális ábrándozás helyett megtanulnak mozogni a politikai életben, még lehet tőlik nagy dolgokra számítani. Én szurkolok nekik!

ufógyerek 2010.10.06. 10:25:36

ne feledjük, hogy az LMP az egyetlen valóban új párt.
a Fidesz már a módszerváltás óta itt van és sz "szdsz óvodája" (ki emlékszik?) szerepből sikerült kitörnie és idáig jutnia; a Maszop nyomokban még MSZMP-t is tartalmaz és a Jobbik is több, mint tíz éve létezik valamilyen formában.

Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu] 2010.10.06. 10:25:59

Én pozitív vagyok az LMP-vel kapcsolatban, nem baj az sem, ha csak a fővárosiak pártja, csak tudnia kell jóll szegmentálni és magát jól pozícionálni. Egyáltalán nem olyan rossz az a 10%-os eredmény szerintem, ha soha nem is lesz több szavazatuk, az is magasan veri az MDF-et és az SZDSZ-t.

És hogy spammeljek is:
alkibiadesz.blog.hu/2010/10/05/bosznia_7

Robinzon Kurzor 2010.10.06. 10:26:22

"Szertefoszlatta az illúziót, hogy az LMP egy profi médiapárt."

Szerintem eddig sem volt ilyen illúzió -- de az biztos, hogy nem csak a kampányban voltak bénák.

Nem találkoztam például (vagyis: nem emlékszem rá, ami ugyanolyan rossz) LMP-s üzenetre vörös iszap témában.

Márpedig Pintér mondatát ("Ha nem ártalmas, akkor fürödjön meg benne ...") az LMP-nek kellett volna elmondania. A mondat adja magát, órák álltak rendelkezésre, hogy ők mondják ki (blog, FB, sajtóközlemény ...), de mással voltak elfoglalva.

Pedig a modern politika nem az MSZP és a Fidesz, hanem az LMP és Jobbik irányában van inkább (még akkor is, ha utóbbi szerintem összeegyeztethetetlen például a keresztény értékrenddel is).

Csak jól kell csinálni, ami egy szakma, még akkor is, ha ez ciki az LMP-ben.

nem várt fordulat 2010.10.06. 10:26:46

nem igazán érdekel az LMP, meg, hogy most ez siker vagy sem. egy valamit viszont tudok, azaz pont, hogy ilyenről nem tudok: "legprofibb civil szervezet"

Ki most a legprofibb civil szervezet, és milyen eredményeket tudnak felmutatni?

Nem mondom, hogy nincs, bizonyosan én vagyok tudatlan, de úgy látom, hogy még a legprofibb civil szervezet sem tud annyit elérni, mint egy legszarabb parlamenti párt (itt nem gondolok egyikre sem).

ebben a kis országban így vannak leosztva a lapok.

Mindennickfoglalt 2010.10.06. 10:26:57

Az LMP az elmúlt fél évben képtelen volt bármit is tenni vagy mondani, ami elérte volna az ingerküszöböt. Kukán ülnek a parlamentben - legalábbis ennyi látszik belőlük a médiában. Ezzel nem lehet szavazókat megszólítani. Ahhoz, hogy megszólítva érezzék magukat, valamit mondani kell: sokszor, határozottan és hangosan. És lehetőség szerint ugyanazt:)

prometheus_X 2010.10.06. 10:30:47

Ez eddig a legkorrektebb LMP kritika amit olvastam. Nem mentegetni szeretném őket, de azért tegyük hozzá: az átvariált választási rendszer sem nekik kedvezett.

Szerintem temetni még korai lenne a pártot, ha azt nézem, még így is több esélyt látok a megmaradásukra, mint az MSZP megmaradására. Sok fordulat várható még a politikai életben. Az tény, hogy félrekezelik a médiát, de majd csak beletanulnak a 4 év alatt ebbe és a kommunikációba. Nekem úgy a munkájukkal sok bajom nincsen, a többibe pedig bele lehet tanulni.

gmower (törölt) 2010.10.06. 10:34:46

Van igazság abban, amit írsz, jelenleg valóban nem profi pártként működnek, ennek legegyértelműbb jele, hogy a Jobbik százszor jobban vette az ajánlószelvénygyűjtés akadályát. Ezért is volt kicsit kiábrándító kifogásként azt hallgatni, hogy rossz a rendszer, arra utalva, mintha ellenük találták volna ki. Ha valamelyik párt jogosan panaszkodhat erős ellenszélre, az inkább a Jobbik. Én azonban egyáltalán nem írnám le őket, nagyon fiatal formáció, nem is volt elvárható, hogy nagyjából egy év alatt profi országos pártrendszert építenek ki jelentős anyagi források nélkül. Most van 3 és fél évük, hogy ismerkedjenek a légkörrel, kiépítsenek egy erős háttérszervezetet. Az önkormányzati választásokkal kapcsolatos megnyilvánulásaik, valamint eredményeik valószínűleg valamelyest gyengítettek pozícióikon, de ez maximum fél év alatt feledésbe merül. Ha folyamatosan a köztudatban tudnak maradni, markáns véleményt tudnak megfogalmazni országos témákban, jelentős támogatókat tudnak szerezni a gazdasági élet szereplői közül, akkor még ha váltópárt nem is túl nagy valószínűséggel, de egy a mainál kétszer nagyobb támogatással bíró parlametni párt lehetnek. Arra, amit képviselnek van egy széles vevő réteg, csak meg kell győzni őket, hogy a párt komoly, érdemes rájuk szavazni. Hát ettől kerültek most kicsit távolabb, de az idő nekik dolgozik.

Nils. H 2010.10.06. 10:34:58

Szerintem egy-másfél év alatt nem lehet felépíteni egy országos pártot. Itt van most 3 év arra, hogy mindenhol működő szervezetek hozzanak létre.
Ha ezt megteszik, meg tudják tenni, akkor nem lesz baj.
De ez az október 3 kudarc. A tavaszi láz kifulladt. Innentől nem a lelkesedés és a tehetetlenségi erő, hanem a pártépítő munka viheti előre a pártot. Nincsenek lekésve semmiről, de most már csinálni kell, ha akarják és tudják. Majd kiderül.

A nép fia 2010.10.06. 10:35:08

Talán jobban is jártak volna, ha megmaradnak civil szervezetnek. Így egy-egy jó ötletük, tervezetük mögé beállhatott volna a kormány, vagy más nagyobb párt. Így viszont csak csalódást okoznak, hiszen a gyakorlati politizáláshoz nem értenek, leégetik magukat a parlamentben, rosszul kommunikálnak és képtelenek a mozgósításra.
4 év múlta talán jobban fog menni. Talán.

Samott 2010.10.06. 10:56:10

"Ugyanis a szervezet olyan amatőr módon kezelte a sajtót és sokszor olyan zavarosan kommunikált, hogy az MSZP-közeli média sokakkal pofonegyszerűen el tudta hitetni, hogy Schifferék valójában a Fidesz kreatúrái." - en nem ezt, hanem azt a kommunikaciot hallottam, hogy az LMP az szdsz uj ruhaban... bar a Jobbik kapcsan is all a vita, hogy kinek a babjai, aztan egyre inkabb ugy nez ki hogy bar kicsi mindket part, de nem all mogottuk senki a valasztoikon kivul.

is 2010.10.06. 10:56:58

@sidorovich: "S ez így helyes. Egy országot ne egy kisebbsége irányítson. "

A tobbseg a kozepszer. Amikor a tobbseg onallo, kizarolagos hatalomra jut, az a kozepszer hatalma, es pontosan arra is eleg. Most ugye ez a helyzet van, sikerult is a gazdasag elere, szent jobbnak egy Matolcsyt allitani (eppen most vezetik be a kadari szocializmust a termelesbe, annak az eredmenyet meg mar lattuk), Budapest elere egy Tarlost (akirol legnagyobb hivoi is csak annyit tudnak elmondani, hogy hat uzemeltet, de vizioja, elkepzelese, az nincs).

Az erosek, az okosak, az ugyesek, meg a szepek mind kisebbseg. A kozepszer vagy megorul ertuk, vagy utalja oket. Kozeput nincs.

Inner Circle 2010.10.06. 11:00:24

@Viktus: "Nálunk egy LMP képviselőjelölt szedte üssze a kopogtatót miközben egy-egy körzetben elég volt egy tucat kopogtatót begyűjteni ... mégis mit akar olyan párt amelyik 1000-ből nem talál 12-t aki neki adná ... "

Egy korábbi választás előtt beszélgettünk néhányan, valaki megemlítette, hogy a család k.céduláit nem adták senkinek, mire a társaságból egy fideszes megkérdezte, hogy adnák-e neki, és ha igen, mikor mehet el érte.
Most tavasszal az LMP-nek akartam adni a kopogtatót, kitúrtam a Netről egy címet, odamentem, rossz volt a cím. Erre a helyi jelöltjük annyit mondott, hogy "Ja, a címnek utána kell nézni!" (Elmentem másodszor is és leadtam.) Most ősszel már nem mentem utánuk... Ezek után ne mondják, hogy sérül a demokrácia. Tessék dolgozni, ne pedig sértődötten a választót hibáztatni, mert rosszul melózik helyettük.

nemacsuka · http://nemacsuka.blog.hu 2010.10.06. 11:23:20

Ertem a cikk alapallitasait, de ez elsosorban a tamogato-szerzest kritizalja, s azt bizonygatja/bizonyitja, hogy ebben amator az LMP. Ezt nagyjabol el is fogadom.

Azzal viszont nem foglalkozik a cikk, hogy a masik aspektusban a tenyleges politizalasban hogyan teljesit: itt szerintem pozitivabb a kep, nagyjabol kezdi megtalalni a helyet es olyan dolgokat kepvisel, amelyek fontosak. A "fenntarthatosag, igazsagossag, atlathatosag" harmas mar kezd egeszen jol hangzani.

sidorovich 2010.10.06. 11:23:30

@is:

"eppen most vezetik be a kadari szocializmust a termelesbe"

Ezt az állításodat kifejthetnéd bővebben, szóval hogyan is?

"akirol legnagyobb hivoi is csak annyit tudnak elmondani, hogy hat uzemeltet, de vizioja, elkepzelese, az nincs"

Értem. A másik három jelöltből kinek volt víziója, elképzelése és mi volt az?

Szarazinda 2010.10.06. 11:23:44

Szerintem is korrekt írás. A profi (országos) civil mozgalom vs. rosszul működő politikai párt a hagyományos struktúrában szembeállítással azonban nem értek egyet, ez a fajta kontextus nagyon erőltetett.

A párt rosszul működik, ezzel a részével nem vitatkoznék, azonban az, hogy ehelyett egy professzionális, országosan működő, nagy tömegeket vonzó civil szervezet lehetne szerintem abszolúte hipotetikus és kizárólag formállogikailag működő állítás. Nem, illetve nem tudjuk. Az LMP-t pont a politikai párttá válás tette széles körben ismertté, illetve a relatív sikere a parlamenti választásokon, ebből "reverse engineerelni" azt, hogy ugyanilyen ismert lenne a civil agendájával, hát nem is tudom, finoman szólva is merész állítás.

Nem azt mondom, hogy a közélet iránt érdeklődők nem ismerték viszonylag jól, pl. a Sólyom-jelölés kapcsán, de azért ebből még nem következik, hogy a politikai establishment felett egyfajta kontrollt ellátó országos civil mozgalommá válhatott volna széles tömegek számára.

Arról már nem is beszélve, hogy, ha ez bekövetkezik, az már maga a politika, vagy nem? Ha valamiről feltételezzük, hogy, akár partikuláris, de nem elhanyagolható társadalmi érdek- és értékcsoportok megszólítására alkalmas agendával áll elő, annak mi is lenne más választása, mint artikulálni ezeknek a csoportoknak az érdekeit és értékeit. Erre való a politika.

Szóval az elemzésnek ezt a pontját erőltetett érvelésnek érzem, de a többi állításával, a diagnózissal és a tüneteket előidéző okokkal kapcsolatos okfejtéssel maximálisan egyetértek.

Ma Baker 2010.10.06. 18:06:12

Az LMP-t bíráló megnyilvánulások legelcsépeltebb, szinte kötelező mondata szerintem a „lehet más az SZDSZ”

sanyisanyi 2010.10.06. 18:06:41

Az LMP ennél többet sosem fog elérni, mert szerencsére ennél több deviáns nincs az országban, a cigányok szavazatának megvásárlásához pedig nincs elég anyagi tőkéjük.
Szépen csendben összelopkodják magukat, aztán ők is nyugdíjba mennek, mint a többi.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.10.06. 18:07:29

Az valóban tény, hogy ez után a választás után egyetlen erő nem mondhatja semmiféle kozmetikázással se, hogy sikert arattak. (Az MSZP persze most még büszke az eredményre, a kijózanodás majd az 1-2 fős MSZP frakcióval rendelkező testületek megalakulása után következik be.)

Alapvetően én már a tavaszi választás előtt szkeptikus voltam az LMP esélyeivel kapcsolatban, nem is politikai, főként szervezeti oldalról. Akkor rám cáfoltak, bár hozzátenném, a választási matematika miatt a kevés egyéni indulójukkal egy nagyobb frakciót buktak el.

Aztán pedig jött a nyár, ami teljesen érthetetlen volt a számomra. Az új parlament többsége meghozta az indulás szigorításáról szóló szabályokat, ami után kitört a balhé. Megjegyezném, véleményem szerint a Fidesz a komolytalan indulókat kívánta mindezzel kiszűrni, az LMP pedig még épp a "befutó" oldalon marad(hatot)t volna.
Erre elkezdtek siránkozni, hogy ez a demokrácia megcsúfolása, ahelyett, hogy a párt szervezeteiket építgetik szépen, illetve a lakossági kapcsolatokat erősítik. Erről nem volt szó, ráadásul egy szinte érthetetlen belépési stopot rendeltek el.
A pártban gyakorlatilag egy kezdő szűk mag határozhatott ezen szabályok szerint mindent, nem tárták ki a kapukat. (Persze az érthető, hogy a felfutásban érkező szerencselovagokat ki akarják szűrni, ezzel azonban "befagyasztották" a helyi szervezetek létszámát, és az aktivista-körüket is.) Hiszen azért szép dolog egy párt aktivistájának lenni, de különösebb perspektíva nélkül ingyen dolgozni azért nem egy csábító dolog.

Akkor voltak komoly belső viták is, a stratégiát, irányvonalat tekintve. Így nem maradt idő a kampányra, a választókkal való beszélgetésre.

Végezetül a politikai oldal. Míg a kormány megalakulása környékén az LMP úgy tűnt, sikerrel találhatja meg konstruktív ellenzéki arcélét, ez a nyár folyamán feloldódott, és leginkább ad hoc-ká vált.

Nem tudták eldönteni, hogy baloldali, liberális, avagy zöld ellenzéke lesznek a kormánynak. Aztán lettek mindegyik, viszont így sokat markoltak és keveset fogtak. Ezzel persze összefügg az is, hogy olyan stratégiájuk sem volt, amelyben eldöntenék, hogy akarnak-e váltópárt lenni, az SZDSZ után keletkező űrt töltenék be, vagy megmaradni egy szubkulturális kispártnak.

A cédula-gyűjtés időszaka gyakorlatilag a totális kudarc előszele volt. Budapesten kívül elhanyagolható a párt. A totális megsemmisüléstől egy dolog mentette meg őket nézetem szerint: A Fidesznek megvan az abszolút többsége a Fővárosi Közgyűlésben. Ha nincs, akkor az LMP-nek színt kellett volna vallania, és vagy beállni a kormánypárt mellé, vagy pedig ellenzéknek lenni, azzal viszont az MSZP mellé tapasztották volna oda magukat. Legalább ezt megúszták, így valamiféle konstruktív ellenzékként legalább Bp-n bedobhatják a javaslataikat.

Most ott tartunk, hogy az LMP tulajdonképpen egy virtuális párt, létező szervezetek és pártélet nélkül. Azonban, most elkezdődik a kormányzás aprómunkás időszaka, amikor viszont már nem lesz elég médiahack-ekkel operálni. Itt már törvényjavaslatok lesznek, stb, szakapparátus szükséges, illetve fontos lesz a szakpolitikai javaslatok külvilág felé való interpretálása is.

Összességében, hogy a végén szubjektív legyek, én nagyon sajnálom az LMP kudarcát, mert többet vártam volna tőlük. Nagyon sok kérdésben nem mondanak hülyeséget, és ezzel színesíthették volna a közéletet. A másik pedig a pártrendszerre gyakorolt hatásuk. Igen szegényesnek tartom ugyanis azt a rendszert, ahol a jelenlegi kormánypártot egy MSZP hív ki, és fürdik a váltópárti szerepben. Az LMP sokkal méltóbb lehetett volna arra, hogy hitelesen képviselje a kormánnyal szembeni ellenzék szerepét.

-MCsaba- · http://barsonyszek.blog.hu/ 2010.10.06. 18:07:43

A Jobbik és az LMP számára is az volt a kérdés, hogy hogyan tudja magát definiálni parlamenti pártként, ami a túlélést biztosítaná a politikában. Na ez az LMP-nek elég rosszul sikerült az már látszik... a pénzhiányra persze rá lehet fogni egy-két dolgot, de strukturális problémáik is vannak tucatjával. Valóban ők igazi civil szerveződés, de az nem feltétlen lesz jó párt..

3,5 évük van, hogy kezdjenek magukkal valamit, különben még az is előfordulhat, hogy egy 5. variációra lesz szükség a második szavazásnál: "nem lesznek képesek országos listát se állítani"

világoszöld 2010.10.06. 18:07:56

@gazsi72: Mert ugye olyan gazdag az LMP, kiknek a pénze a kampány utolsó hetére elfogyott, hogy a pártkasszában munkagépeket és vegyvédelmi ruhákat tartanak, bevetésre készen?????? Ha nézted volna a tudosításokat, láttad volna, hogy milyen speciális felszerelések kellenek a vörösiszap megfékezéséhez. Viszont az, hogy nincs pénzük, azt igazolja, hogy valóban csak a saját erejükre és minimális támogatásra számíthatnak. A többi párt folyamatosan elveti a pártfinanszirozás kérdését. Már most levezethető a tervezett intézkedésekből, melyik finanszirozó csoport számláját egyenlítik ki.

prc 2010.10.06. 18:08:11

A politikát úgy lehet megtanulni, hogy politizálsz. Elég vicces azt várni hogy a semmiből felépített párt politikusai profik legyenek az első pillanattól kezdve. Ehhez az kellene hogy más pártoknál múltjuk lenne, de ez szintén nem tetszene a kritikusoknak. Ha mögéjük állt volna egy milliárdos pénzzel és infrastruktúrával az szintén nem tetszene.
A most egekig magasztalt Fidesznek is komoly szervezési és káder problémái voltak még 1998-ban kormányzópártként is!
Arról már ne is beszéljünk hogy a profinak tekintett nem LMP-s politikusok milyen teljesítmény nyújtottak az elmúlt két évtizedben! Látszik az országon!

Tímár Mihály 2010.10.06. 18:08:30

Alapvetően igaza van a posztolónak, de mégis mit várt egy frissen alakult párttól?

Nyilván a posztoló másfél éves korában már profin kommunikált és legyőzte a felnőtteket is minden vitában.

A posztoló logikája alapján nem kellett volna elkezdeniük pártot alapítani egyáltalán. Ez nyilván jobb lett volna az eddigi pártoknak, mert több esélyük lett volna. Az LMP-t alapítók viszont úgy döntöttek, hogy pártként több esélyük van befolyásolni a politikát, mint civil szervezetként.

N.B. Szerintem épeszű ember nem kezd el önként pártot alapítani Magyarországon. Ha van olyan, amelyik képviseli, akkor arra szavaz. Ha nincs, akkor viszont kénytelen maga megszervezni. Az LMP-sek megtették ezt, tisztelet érte! A Jobbikosok szintén megtették, nekik is tisztelet (még ha nem is értek velük egyet)!

Az önkormányzati választás egyébként jellegében teljesen más, mint a parlamenti. Mivel csak egy polgármester lehet, ezért a jelenlegi szituációban teljesen felesleges a harmadik jelöltre szavazni, esélye sincs. Tkp polgármester-jelöltet állítani sincs sok értelme, mert most semmi esélye sem volt nem Fideszes jelöltnek.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.10.06. 18:08:43

Az LMP a Peter-elvnek esett áldozatul, azaz addig nyomult, amíg elérte saját inkompetenciaszintjét. És aztán ott is ragadt.

Mondhat mindenki, amit akar, de a legjobb szemű, legvilágosabb üzenetű, legtöbb fantáziával rendelkező párt az a MKKP. Azaz a kétfarkú kutyák. Megérdemelték volna, hogy sokkal inkább komolyan vegyék őket, mint ők sajátmagukat.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.10.06. 18:08:50

Mi az LMP álláspontja az elkerülhető, de mégis bekövetkezett ipari katasztrófával kapcsolatban, amelyet egy olyan vállalat okozott, amely iskolapéldája annak, hogyan került a gazdaság az egykori kommunista diktatúra embereinek kezébe 20 éve?

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.10.06. 18:09:01

Szerintem azért lett ilyen gyenge az LMP eredménye, mert a szimpatizánsaik nem bíztak a győzelemben. Az országgyűlési választásokon az 5% elérése teljesen reális cél volt, és ezért elmentek az LMP-sek szavazni. Jávor főpolgármesterré választására viszont szinte semmi esély nem volt, ezért az LMP-s szavazók többsége inkább hagyta a francba az egészet, és el sem ment szavazni. Én még nem írnám le őket.

(Szerintem egy karizmatikus vezető kellene nekik.)

aszterixagall 2010.10.06. 18:09:12

Ez nem igazán kapcsolódik a témához, úgy is mondhatnám, hogy OFF. Néhány hozzászólást olvasva foglamazódott meg benne az, hogy

...mindenki menjen a fenébe, aki a biciklizést valamilyen eszmerendszerhez köti. Nem azért járok keróval mert, LMP-és, liberális, budapesti értelmiségi vagy környezetvédő vagyok, hanem azért, mert ez a jármű gyors, olcsó és mert kockás tőle a hasam. Tehát csak és kizárólag önös érdekből. És baromira zavar, hogy sokan tudni vélik, milyen a politikai beálítottságom, csak azért, mert biciklin látnak. Még egy dolog: nem szívok és a bal lábam sem tudja, mi az a szimpla!

Na, most egy időre kisírtam magam.

magyar ember teli szájjal 2010.10.06. 18:09:30

Elmagyarázom: 20%-ra számítottak, de csak 10%-ot értek el. Tehát 10%-al szarabb az eredményük. Ezt a 10%-ot levonva a 100%-os sikerből jön ki a 90%.

Egyébként imádom azokat a pártokat, embereket, akik bármilyen adócsökkentésnél felvisítanak, hogy igazságtalansááááág! Csókoltatom Schiffer urat.

sofalwy 2010.10.06. 18:09:37

Nem hiszem, hogy csodálkozni kellene az LMP gyenge szereplésén azok után, hogy - hasonlóan az áprilisi történethez - titokzatos módon az utolsó napon érkezett meg a fele az ajánlócéduláinak. Nem szeretem az összeesküvési elméleteket, éppen ezért szívesen vennék valami tisztességes magyarázatot arra, hogy ez miként történhetett egy olyan országban, ahol a szavazási - közélet alakítási kedv a padló felé tart. Főleg a liberális körökben, ahol Kóka lenullázta az irányzatot, megszégyenítve minden a jobboldalról ilyen irányba törekvőt - belülről.
Szívesen vettük volna sokan azt a törekvést, hogy legyen más a politika, de azt nem ilyen ködös sikerekkel kellene gyakorolni.

sárkányfő 2010.10.06. 18:09:47

nekem is vannak bajom az lmp-vel, de hogy egy épp csak megszületett pártot máris temettek? :) sokkal jobban áll, mint a jobbik hasonló korában. lehet hogy nem fog nekik sikerülni felnőni, én nem tudom, de majd évek múlva lehet ezt megítélni...

rockjano_ 2010.10.06. 18:09:56

Nagyon sok liberális érzelmű volt szadeszos szavazott rájuk a választásokon, márra ezek nagyrésze lekopott és ha lesz egyszer egy rendes liberális párt akkor még fog kopni.

A zöldpártiság mindenképpen kispártiságot jelent, ez nem feltétlen baj de ezt el kell fogadni, ennek megfelelően kell politizálni és a saját táborhoz szólni.

És nyitottnak kell lenni az ellenzék vezető ereje az mszp felé akár tetszik akár nem. Mert az ellenzék vezető ereje az mszp lesz és már most is az. Azt a szociális demagógiát amit ők képviselnek azt egy LMP soha nem képviselheti. Ez a realitás.

A Fideszt ha valaha le akarjuk váltani (és én nagyon le akarnám) ahoz ellenzéki összefogás un. koalíció kell máshogy nem fog menni.

Adddig a koalíciózás nem nagyon ment nállunk de ebbe is bele kell tanulni, és bele lehet nyugati példák vannak rá.

hunor76 2010.10.06. 18:10:09

Ami nekem vicces a vasárnap óta az LMP-t "kidurrant lufi"-nak festő kritikákban, azok igazából a teljesen irreális elvárások egy másfél éves párttal kapcsolatban. Reálisan nézve az LMP még a megnehezített körülmények közt is jobban teljesített, mint a Jobbik/MIÉP 2006-ban és parlamenti pártként sokkal jobb lehetőségekkel vág neki az országos jelenlét és beágyazottság kiépítésének, mint bármely új párt '90 óta.

Ha valamit kritizálni lehet, azok szerintem a túlfűtött elvárások voltak, amiben nyilván a kampánykommunikáció kincstári optimizmusa is ludas valamennyire… De az vesse az első követ az LMP-re, aki a magyar politikában ennél hatékonyabban volt képes egy pártot elindítani.

gmower (törölt) 2010.10.06. 18:10:17

@sidorovich: " A másik három jelöltből kinek volt víziója, elképzelése és mi volt az? "

Volt egy Csaba nevű, na neki voltak víziói. Vagy inkább lázálmai. Szerencsére sosem tudjuk meg, mit tett volna... Viszont a rá adott majd 30% szavazat teszi egyértelművé, hogy a többi pártnak van még mit keresnie. Egy olyan országban, ahol ennyi szavazatot tud kapni egy teljesen leszerepelt párt kétfarkúakat megszégyenítő ötletekkel kampányoló országos szinten ismeretlennek nevezhető jelöltje, bizony van miben reménykednie az új pártoknak. Most még reálisan nem volt, de 3,5 év múlva is lesz választás.

rockjano_ 2010.10.06. 18:10:55

@Szarazinda: Az LMP-nek tisztáznia kellene saját helyét a világban és a pártstruktúrában. Ez elöbb-utóbb nem elkerülhető.

Tényleg a baloldal nagy mszp-t váltó pártá akarnak-e válni (erre szerintem nem sok esélyük van) vagy egy kicsi de elvhű rétegpárt, egy igazi zöldpárt akarnak-e lenni (ennek van realitása) ahogy látom még ők sem tudják. (egyébként egy jó zöldpártra szükség lenne)

Máshogy kell kommunikálni akármelyik cél is a cél.

ggraor 2010.10.06. 18:11:06

Szerintem is túl szigorú a cikk, majd talán belejönnek a politizálásba.
Az utolsó bekezdés szerintem téves, senki nem akart egy új civil mozgalmat létrehozni, annak már ott a Védegylet, meg a többi, ha valaki egy új ilyet akart volna létrehozni, arra nem tud ennyi embert összeszedni, mert ilyen már volt/van. Pont az volt mozgósító erejű, hogy a zöldek kitörtek a "langyos" civil létből, és megpróbálkoznak a hardcore politikai szerepléssel. Ezt tanulják most. Gondolom minden segítséget szívesen vesznek, az eddigi eredmények is nagyon sok ember sok munkájába kerültek, de igen lehetne jobban csinálni.

megint 2010.10.06. 18:11:16

Ez a Karányocs maga sem gondolja komolyan amit mond szerintem, és természetesen ők is győztek vasárnap.

elwood 2010.10.06. 18:11:23

az egyetlen párt amelyik becsületesnek akar látszani

kampányszámla, pártfinanszírozás módosítására javaslat

nem értek velük egyet szinte semmiben, de akkor most tapsolkunk a többi tolvajnak ? itt lehetne jelezni egy igényt a tiszta politizálásra. (már ha van valakinek erre igénye)

TexMex 2010.10.06. 18:11:28

Az LMP egy viccpárt, és százat az egy ellen fogadok, hogy a következő választáson 1% alatt fog teljesíteni.

2010.10.06. 18:12:04

Én egyáltalán nem hallok semmiféle sikerpropagandát az LMP-től. A 90%-os siker kvázi a kudarc beismerése, de egyébként meg nem azt mondta Karácsony, hogy "céljainkat 90%-ban elértük", hanem hogy "ezt a célt 90%-ban elértük", amivel az előző mondataiban kifejtett célra utalt, miszerint az LMP legyen képviselve az önkormányzatokban. És azt sem értem, hogy folyamatos, kerek mondatait miért kell "darálásnak" degradálni.

A cikkben említett nagyratörő álmokat még a cédulagyűjtés előtt mondták, a választások előtt már csak a tavaszi eredmény meghaladását célozták meg. És nyilvánvalóan egy politikusnak becsvágyó célt kell kitűzni, ha serkenteni akarja a szavazóit. Ehhez képest az LMP nagyon visszafogott volt ebben.

Valóban, arányaiban kevesebben szavaztak az LMP-re most Budapesten (többen viszont, mint a Jobbikra). Azért azt ne felejtsük el, hogy 10 kerületben nem volt polgármester jelölt és egy kerületben jelölt is alig. Ez is befolyásolta ezt az eredményt. Tehát nem csak mozgósításról van szó. Másrészt tavasszal nagyon sokan protestszavazatként szavaztak az LMP-re, mára csökkent ezek száma, az LMP ismer párt lett, ezeknek a szavazóknak jó része el se ment szavazni.

A VV blogon feltett felmérésből én homlokegyenest ellentétes következtetést vonok le, mégpedig azt, hogy Jávor Benedek tökéletes jelölt vol, aki mind intelligenciában, mind becsületességében verte Tarlóst, ennek ellenére a felmérésben résztvevők Tarlóst választották. Ennyit számít az ismertség és a biztonság. Közsimert pszichológiai tény, hogy inkább választják az emberek az ismert rosszabbat, mint a bizonytalan jót.

A vége a legszebb. Pont ez a lényeg, hogy az LMP a civil mozgalmakra épít és nem elhasznált "profi" politikusokra építkezik. Majd meg fogják ők is tanulni, amennyit meg kell ebből a szakmából, de éppen ez az LMP "selling pointja", ezt nem szabad föladnia.

Bebes 2010.10.06. 18:12:12

Igen, ez a "90%-os siker" tényleg faramuci. Az is tény, hogy az LMP sok tekintetben amatőrnek tűnik - csak hát pontosan ezt akarja jelenti a neve. A bázisdemokrácia, amivel próbálkoznak, per def amatőr dolog, és a kísérlet még korántsincs lefutva.

Ami a párt vs civil mozgalom dolgot illeti, én nem választanám olyan mereven ketté, mint a posztoló. Miért ne lehetne egy pártnak civil mozgalmi bázisa? Utóbbit Védegyletnek hívják.

Ami pedig leginkább csípte a szemem: a rendszer már úgyis annyira bemerevedett, eddig is szinte lehetetlen volt új pártot bevezetni, és a mostani törvényi változtatások még jobban lezárták a pályát. Ha a posztoló szerint az LMP nem elég párt, nem elég országos stb., húzzon vissza biciklivel civilnek, akkor három pártunk marad: a halódó maszop, a szűk rétegigényeket kiszolgáló és már növekedési plafonba ütközött Jobbik és az erős Fidesz. A parlamentben, a megyei közgyűlésekben és az önkorik jó részében már csak demokratikus fügefalevélnek vannak ott mutatóban a többiek, beleszólási, döntési esély nélkül.

Tudom, hogy ez szabad választásokon alakult így, de azt is tudom, hogy a társadalmunk jóval tagoltabb annál, mint amit ez a kép mutat. Nem vagy alig artikulált érdekeket nehéz képviselni, és szerintem ezt nyögi az LMP. Én inkább drukkolok nekik.

steverubellreborn 2010.10.06. 18:12:19

@gazsi72:
mielőtt hisztériáznál olvasni kellene:

lehetmas.hu/hirek/7644/nekunk-verespatak-kell/

szerveződik az általad hiányolt akció.

steverubellreborn 2010.10.06. 18:12:26

@Viktus:

nűllunk egy LMP képviselőjelölt szedte üssze a kopogtatót miközben egy-egy körzetben elég volt egy tucat kopogtatót begyűjteni ... mégis mit akar olyan párt amelyik 1000-ből nem talál 12-t aki neki adná ... "

az hol is van ahol 12 kell csak?

szódabár 2010.10.06. 18:12:36

@sidorovich: Teljesen egyetértek. Az LMP a liberális fővárosiakra koncentrál. Nagyon kilóg a lóláb, hogy melyik párt utódpártja.

Ez is találó vélemény:
azAttis 2010.10.06. 10:23:00
Karácsony Gergely akivel Kóka János tolja a liberális klubbot? Csak az elvárásoknak és tanítójához méltón nyilatkozott.

PR_fact 2010.10.06. 18:12:49

Az LMP-nek akkor lenne esélye, ha kizárnák, hogy tisztséget kapjon a pártban olyan ember aki bármely rendszerváltás óta létező pártban közszereplést vállalt, különös tekintettel az SZDSZ-re. Ha sikerül lemosniuk az SZDSZ rokonságot akkor bármit csinálnhatnak úgyis megkapják a 8-15%-ot országosan. Persze csak akkor, ha nem jön be a képbe egy újabb liberális ökörségre ácsingózó versenytárs.

steverubellreborn 2010.10.06. 18:12:57

"Ha valamelyik párt jogosan panaszkodhat erős ellenszélre, az inkább a Jobbik"

A Jobbik több mint öt éve működik volt ideje szervezetépítésre, és sajnos igaz,hogy a populista, demagóg jelszavaik jobban eladhatók.

Publius Decius Mus 2010.10.06. 18:13:10

Nem olyan óriási kudarc ez az LMP-nek. Bent ülnek parlamentben, kapják az adófizetők pénzét, építhetik a kapcsolataikat, családi cégeiket, igazgatótanácsokba nyernek felvételt.

Az LMP-ben ha lett volna valami valódi, akkor a vörösiszapban járnának térdig napok óta a kis környezetvédők. Lássuk be, Pintér jár benne, pedig ő is nyilatkozhatna a bársonyszékből.

Serio (törölt) 2010.10.06. 18:13:25

Jók a meglátások, de szerintem a bukás oka egészen más volt.

Becsülendő az ideológiai elvhűségük, de az azért leeshetett volna az LMP-nek, hogy Budapesten a csövesek jogaival kampányolni olyan, mint nyáron Balatonon a szúnyog védett állattá nyilvánításáért gyűjteni aláírást.

Annyi mindent elővehettek volna az SZDSZ-es tarsolyból. Melegjogok, drogosjogok, szórakozóhelyek, emberbarát helyi rendőrség, tűcsereprogram, kisegyházak, istenharagja...

Erre mit találtak maguknak? Csövik és cigók. Magyarországon még a volt SZDSZ-es is rasszista és rühelli a csöveseket. Ez itt nem Svédország, frankón.

Mikrobi 2010.10.06. 18:14:05

Na végre! Ez egy korrekt cikk! Az a szavazás nagyon manipulatív volt - vagy épp ezt a cikket készítette elő (kommentemet l. ott).

Joaquin 2010.10.06. 18:14:23

Szerintem az LMP bukását az okozta, hogy bár a felmérések egyértelműen jelezték, hogy a szavazóik között tekintélyes hányadban jelen vannak a liberálisok, sosem próbáltak megfelelni a követelményeiknek.
4. baloldali pártként meg mit akarnak?
Zöld programjukat sem igazán éreztem, csináltak valamit e téren?

hulyeinformatikus 2010.10.06. 18:14:33

Van még kiugrási pont az LMP számára:

"Miért fosztja meg az állam a fogyatékossággal élő személyeket választójoguk gyakorlásától?"

lehetmas.hu/hirek/7665/miert-fosztja-meg-az-allam-a-fogyatekossaggal-elo-szemelyeket-valasztojoguk-gyakorlasatol/

Joaquin 2010.10.06. 18:14:45

@Szarazinda: hu.wikipedia.org/wiki/Artikul%C3%A1ci%C3%B3
Szavakat akkor használjuk, ha tisztában vagyunk a jelentésével, mert félreértésre fog okot adni. Gondolom azt akartad mondani, hogy "hangot adni".

Kuku 2010.10.06. 18:14:51

Hát azért a választási törvény módosítása nélkül az LMP hozta volna a tavaszi eredményét, és nem készült volna ki már a 4-szeresére emelt ajánlószelvény mennyiség összegyűjtésétől. Szervezetet kell építeniük, és azt nem is lehet (lehetetlen) és nem is szabad (veszélyes) 4 hónap alatt. Most van 4 évük, és ott vannak az embereik sok város közgyűlésében, plusz a parlamentben is, azaz lesz megszólalási lehetőségük.
Inkább az a felháborító, hogy aki nem lop az kapja a pofont a Véleményvezértől. Mert ugye fel tudjuk mérni józan ésszel, hogy milyen más lett volna az eredmény ha a nagy pártok nem évi több milliárdból felépített szervezetekkel indulnának neki a több milliárdos kampányuknak. Csóró LMP-nek pedig még a parlamenti pártként járó pénzt is visszatartották a kampány alatt. Pfff....
Szerintem tök jó hogy a civilek pártot csináltak, és ott is beledumálhatnak a dolgokba ahol eddig nem tehették. Egy civil sajtóközleményt lehet wc-n lehúzni, de a hiradóban minden párt aznapi sajtótájékoztatóján kötelező végigmenni.
Most van 4 évük, kell is nekik. Jó hogy bepróbálkoztak és már most ott vannak, így van mihez felépíteni a szervezetet. Már csak az a kérdés miből, ha a közbeszéd nem terelődik a pártfinanszírozás megtisztítására...

gauche caviar 2010.10.06. 18:15:31

@sidorovich: Jávor Benedeknek eléggé combos víziója van: criticalmass.hu/blog/20050828/javor-benedek-az-elo-varos-es-a-varosgep

Ha megnézed, a csóka 2005-ben írta ezt, amikor még álmában nem gondolta, hogy jelölt lesz.

Szál ha picit jobban utánanézne a sok bölcs kommentelő az ilyen "nem mások" "hiteltelenek" "nincs fogalmuk semmiről" azok mennyit néztek utána annak, ami alapján megteszik bölcs és jövőbe látó kijelentéseiket...?
Ez minősíti az ő értéküket...

blz42 2010.10.06. 18:15:48

Az látható volt már a jelöltállítás befejeztével, hogy az LMP megszopta az új szabályokkal. Ehhez képest nem olyan rossz az eredmény - pl Bpesten 12,8 helyett 11,1%-ot ért el, ami nem akkora bukta.
Nyilván a mozgósításhoz két dolog kell: ember és pénz - és éppen ezek azok, amikben hiányt szenved az LMP. Az biztos, hogy ez nem befolyásolja a jövőjét, innen simán tovább lehet lépni.

anynick 2010.10.06. 18:15:59

Sok mindent olvastam itt, pár dolog:

Pl. a média kezelésével lett meg Jávornak, mert az aktivisták nem tudták volna maguk összegyüjteni.
A média is kezeli azonban az LMP-t, sokat szerepelt negatív szövegösszefüggésben, vagy nem szerepelt, pl. említette valaki a vörösiszapot, hogy miért hallgatnak, közleményt adtak ki, gyűjtést szerveznek, de ha ezt nem hozza le a média, ki nézi meg a honlapjukat ? Persze még lehet, hogy lehozza/lehozta, nem figyeltem sokat, de valaki mégis ezt hiányolta a kommentjében. Az LMP-nek igazából semmilyen sajtóorgánuma nincsen, még a Jobbiknak is van valami, az MSZP-ről és a Fideszről meg ugye ne is beszéljünk.

Az egész LMP arról szól, hogy civileknek elegük lett a politikai elit ténykedéséből, és megpróbálták a lehetetlent, visszaszerezni a politikát. Szerintem nem sikerült rosszul, amikor olyan pártok, mint az SZDSZ és az MDF már régóta alig vitték az 5%-ot, aztán lezuhantak, ennyi idő alatt ilyen eredményt elérni elég jó. Persze sokmindenben nem profik, de sok szempontból sokkal jobban ment a szervezés, csak hát a feladat volt jóval nagyobb. Nem volt elég, hogy pár autó elmegy vidékre, hogy egy megyében összegyüjti két körzetben a helyi erőknek még hiányzó cetliket, egyszerre kellett volna mindenhol, kevesebb idő alatt többett gyöjteni, miközben az egyébként is kevés számú aktivista kimerült és morzsolódott, nagyobb volt az ellenszél is. A másik probléma, hogy a központi szervezést a szűkebb mag csinálta a maga adottságaival, nem volt idő a közben felbukkanó újabb erőket integrálni, mert az egyik választás után szinte mindjárt a következőt kellett szervezni. Ez a mag sem gyenge (hiszen a semmiből lettek parlamenti párt), de néhány profi még elkelt volna.

Nagy dilemma az LMP előtt, hogy mire hajtson, ha nagy párt akar lenni, akkor el kell menni bulvárba, ami nem állna jól. Az a választói réteg, aki elolvassa a programot, figyeli a szerepléseiket, és tudatosan választja őket más párttal szemben, a parlamentben maradásra talán elég lehet, de többre nem. Persze így is elérhet ezt-azt, ha pont mérleg nyelve lenne. Mindenesetre másképp csinálni nagyon nehéz, mert reagálni kell a többi pártra, de ezt sokszor olyan kontextusban, hogy a legóvatosabb megszólalás is könnyen megkapja azt, hogy lám, nem lehet más.
A nagy számok bemondása a választás előtt hiba volt, vagy világossá kellett volna tenni, hogy ez az álom, a valós elvárás a szinten tartás Budapesten, és legalább egy-két képviselő célbajuttatása ott, ahol egyaltalán el tudott indulni. Így a 90%-os siker emlegetése sem hangzott volna visszásan. Mindenesetre avansok LMP-s és szimpatizáns, én is örülök, hogy nem lett nagyobb zakó, most lehet lenyugodni, és átgondoltabban építkezni mindenhol. Ami szintén nagyon nehéz, mert mindenki tud fikázni, de ha csinálni is kéne valamit, akkor már kevesebb a lendület.
Szerintem már így is elértek dolgokat, nem hiszem pl. hogy az LMP nélkül is ennyi zöld dolgot emeltek volna a kampányba a pártok, ha ezeknek csak egy részét meg is valósítják, akkor már történt valami.

2010.10.06. 18:16:06

Nekem pedig szimpatikusak, csak amatőrök. És ha sok pénzt akarnak támogatásra, akkor ahhoz kemény kompromisszumok kellenek. Nem hiszem, hogy a sok milliárdos emberbaráti szeretetből csengeti le a zsét ezeknek a pártoknak.
Az idealizmussal nincs baj, mindenkiben kellene legyen egy kevés, a mostani általános pesszimizmus nem túl konstruktív. Csak persze pártként vagy bárhogy érvényesülni, hát ezzel nem lehet.

Ha profibbak lennének akkor tán támogatnám is őket, valszeg a legközelebb ők állnak hozzám, csak hát túl szkeptikus ember vagyok, hogy egyelőre komolyan vegyem őket.
Hibázni hibáznak ők is, de ezt mindegyik elköveti. A valódi próba az, amikor ott a lehetőséged tenni valamit, és elcseszed (lásd nagy pártok, mszp mint legutóbbi példa).
Azért ha igazán szkeptikus vagyok akkor azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy párttól függetlenül a politikát is kemény gazdasági érdekek irányítják, vagyis ha maga Jézus Krisztus kerülne is döntéshozó pozícióba, akkor sem tudna mindent megtenni, mert rövid életű lenne... ő, vagy a karriere...

Robinzon Kurzor 2010.10.07. 21:47:43

Tudom, hogy ez már a tegnapi téma, de a maival összefügg.

Az LMP frakcióvezetője nem a vörös iszap katasztrófával szerepel az index.hu-n, hanem azzal, hogy szimpátiatüntet Geréb Ágnes (az őrizetbe vett "otthonszülő-aktivista") mellett.

Persze ez is nagyon fontos, de momentán senkit sem érdekel és csak egy nagyon szűk réteg problémája.

Pedig itt lenne a lehetőség, hogy az LMP kiálljon és elmondja, hogy a környezetvédelem és a hagyományos gazdasági szempontok "összeegyeztetésének" eddigi modellje megbukott és ezt teljesen új alapokra kell helyezni, amire az LMP-nek a következő x pontos javaslata van ...

Ehelyett az van, hogy kikérték a MAL privatizációs szerződését ...

2010.10.11. 14:46:44

@Robinzon Kurzor: Te kitalálod a titkos szándékukat, mert íme itt az LMP 12 pontos javaslata:
lehetmas.hu/sajtokozlemenyek/7776/az-lmp-12-pontos-akciocsomagja-a-vorosiszap-tovabbi-karokozasanak-megallitasara/

Az, hogy az Indexre meg mit tesznek ki, az igazán nem az LMP sara.

gazsi72 2010.10.12. 11:00:00

@világoszöld: Hidd el, sok civil lapátol ott, aki helyben kapott védőfelszerelést: csizmát és álarcot. De tudom, hogy kifogásokat mindig könnyebb keresni, hogy vajon miért nem...Te az üres pártkasszával magyarázod, én meg elvártam volna, hogy odautaznak, mivel ők az önjelölt zöldek és nyilatkoznak a helyszínről a sajtónak, a gátszakadás pillanatától. Sajnos a környezetvédelem nem csak a "több bicikli út = tisztább levegő" szajkózásából áll. Itt megragadhatták volna az egyik fő vonalukat. Elszalasztották.

gazsi72 2010.10.12. 11:03:59

@steverubellreborn: Először is engedd meg, hogy udvariasan visszautasítsam a szemtelen kezdésedet. Lépjünk is túl rajta, remélem nem valami magánéleti problémád terhei bevonásával válaszoltál nekem.

Köszönöm a linket! Ügyes kezdeményezés, csak így tovább, bár a vonat már elment, de jobb később, mint soha.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.10.12. 23:56:56

A nyugati "nagy" demokráciákban kivétel nélkül benne vannak a zöldek kb. 10% részvétellel. Ennyi kell, sőt, a duplája is kívánatos lenne.

Igen, VV kritikája jó, sokkal erősebbek lennének civil kezdeményezésben (velük összeolvadva?). Párthoz ismertség kell, megmondóemberek akiknek adnának a szavukra.

10%-ból lehet oknyomozó riportereket felhajtani, véleményt nyilvánítani, jó sajtót.. lám az internetre is kiteszik magukat, használják is, bár amíg a bulvár érdekesebb...





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása