Véleményvezér

vv

Ki lesz az ellenzék vezére?

2010.10.08. I 18 komment I Címkék: mszp jobbik morvai schiffer lmp mesterhazy

Húsz év óta először nincs ilyen személy. Schiffer, Mesterházy és Vona alkalmatlan. Esetleg Botka László, Gyurcsány Ferenc vagy Morvai Krisztina?

Az ellenzék vezérének lenni egy igen fontos politikai szerep. Ő az a figura, aki státuszánál fogva elegendő súlyt biztosít a kormányzattal szembeni kritikáknak, és megszemélyesíti az alternatív politikai elképzeléseket. A sajtónak és a választóknak szükségük van egy ilyen személyre mint orientációs pontra. A maga idejében ilyen volt Pető Iván, Orbán Viktor, Horn Gyula, majd megint Orbán Viktor, aztán Kovács László, majd megint Orbán Viktor.

Most azonban, talán húsz év óta először, nincs ilyen személy.

Miért nincs vezére az ellenzéknek?

Nincs, mert a vezető pozíciókban lévők közül egyelőre senki nem alkalmas erre a szerepre. Ez az „alkalmasság” természetesen nehezen megragadható. A Véleményvezér szerint elsősorban személyes hitelességre, a hozzáértés aurájára, valamint karizmára vagy meggyőző verbális képességekre van szüksége annak, aki erre a szerepre aspirál. Természetesen soha senki nem volt és nem is lesz, aki mindhárom kritériumnak maximálisan megfelelne. A cél azonban nem is ez, hanem, hogy a potenciális mai és holnapi ellenzéki szavazók számára legalább elfogadható módon rendelkezzen ezekkel a tulajdonságokkal.

A parlamenti választások után az ellenzéki pártok mind megtalálták a maguk vezetőjét. Azonban sem Mesterházy, sem Schiffer, sem Vona fellépése láthatóan nem eléggé átütő ahhoz, hogy kellemetlen pillanatokat tudjon okozni a kormánynak. Arról nem is beszélve, hogy egyikük sem képes magáról elhitetni, hogy adott esetben át tudná venni Orbán Viktor hivatalát. Hiányzik belőlük a fentebb felsorolt három tulajdonság (hitelesség, hozzáértés, karizma) valamelyike, aminek a hiányában nem képesek valódi vezetőként fellépni. Vona Gáborról kevesen hiszik el, hogy bármihez is értene, Schiffer András egyelőre kifejezetten karizmahiányosnak tűnik, Mesterházy Attilában pedig a három tulajdonság egyikét sem látjuk.

Az ellenzéknek tehát nincs vezére. Nem azért, mert a három ellenzéki párt elsőszámú vezetői még esetleg egymással mérkőznének ezért a szerepét – hanem, mert egyikük sem képes megmérkőzni érte. Ez a helyzet pedig megnyitja az utat az új jelentkezők előtt, akikből ezen a héten hárman is egyértelművé tették ambícióikat. Leginkább a baloldalon túl nagy a kabát a jelenlegi hivatalos főnökre, ezért nem meglepő, hogy ott már most tolonganak a kihívók: Gyurcsány Ferenc, Szili Katalin és Botka László.

Kihívók a régiek közül

Gyurcsányról már megírtuk, hogy sosem fogja feladni, amíg akár egy ember is akad, aki hallgat rá. Így új szervezkedésein, platformalapításán (Demokratikus Koalíció) nem igazán lepődtünk meg. Azon viszont igen, hogy a magyar politika kétségtelenül leghiteltelenebb szereplője miért nem képes észrevenni, hogy politikai ambícióinak megvalósításához a legjobb esetben is egy jó időre el kellene tűnnie a magyar közéletből.

Botka László és az MSZP-ből kilépő Szili Katalin ellenben azon kevés szocialisták közé tartoznak, akik – mivel szükségből, megfontolásból vagy meggyőződésből kimaradtak az előző évek pártvezetéséből – nem küszködnek hitelességi problémákkal (persze ez Szilire kevésbé igaz, mint Botkára). Kettejük közül Botka az, akinek valóban lehetnek reményei. Hiszen miközben Szili esetében sem a hozzáértés aurájáról, sem karizmáról nem igazán beszélhetünk, Botka mégiscsak tudhat valamit, ha egyszer MSZP-s jelöltként újraválasztották Szeged polgármesterének. Arról nem is beszélve, hogy korábban komolyan vízilabdázott, ami pedig mifelénk a „rendes magyar ember” szinonimája. Ha valakiben bízhatnak a szocialisták, az tényleg ő.

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy az MSZP múltja, belső hatalmi játékai és törzsszavazóinak igényei olyan ballasztot jelentenek, amik bárkit képesek lehúzni.

Kihívók az újak közül

A Jobbikban eddig okosan a háttérbe vonult a párt „csodafegyvere”, Morvai Krisztina. Morvai nyilvánvalóan karizmatikus, sok ember számára a hozzáértés benyomását keltő figura, akinek a hitelességét nagyban erősíti, hogy csak a párt felfutása idején volt itthon, az elmúlt hónapok visszaesése idején már Brüsszelben dolgozott. Ugyanakkor az is kiderült, hogy néhány téma kapcsán bizony időzített bombaként viselkedik. Morvaiból adottságai alapján akár lehetne is az ellenzék vezetője, de túl gyakran válik önmaga ellenségévé ahhoz, hogy ez valószínű legyen.

Az LMP-ben pedig egyelőre nem vették észre, hogy ebben az országban a szavazók döntő többsége Budapesten kívül lakik, és amíg nem találnak valakit, aki az utóbbiak problémáiról és nyelvén is tud beszélni, addig nem is álmodozhatnak vezető szerepről. Ha akad is ilyen politikusuk, egyelőre nagyon el van dugva.

surveys & polls


Ki lesz akkor az ellenzék vezére?

Ez az ellenzék így még hosszú ideig vezető nélkül maradhat. A nyilvánvaló űrt azonban előbb-utóbb betölti majd valaki. Könnyen lehet, hogy még nem is ismerjük az illetőt.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borsikm 2010.10.08. 11:08:30

A baloldalnak soha nem volt szüksége vezérre, pontosabban soha nem a frontember kvalitásain múlott győzelmi esélye. Táboruk gondolatvilága, értékrendje sokkal homogénebb, éppen ezért sokkal egyszerűbben megszólítható és mozgósítható volt, mint a jobboldali szavazóké. Szélsőséges materializmus, irigység, Orbán-ellenesség, nagy vonalakban ezek mentén rendeződtek. Abban a pillanatban, hogy a mostani kormányzat népszerűsége erodálódni kezd, ismét ezek mentén fognak rendeződni. Márpedig erodálódni fog, mert hiába nincs már ugyan papíron baloldali médiafölény, az elmúlt hónapok egyik legdöbbenetesebb tanulsága számomra mégis az, hogy a baloldal tematizációs képessége még mindig jobb: a korábbi évekhez képest semmivel sem hektikusabb forintárfolyam-ingadozás hónapokig levakarhatatlan téma volt, az IMF-hiszti szintén nagyon nehezen csengett le. Bár most rászámoltak, az MSZP továbbra is a második erő maradt, a többiekénél lényegesen jobb társadalmi beágyazottsággal, több tartalékkal. A nagy kérdés a Jobbik: Morvai mellett ott van a jelenlegi parlamenti patkóból verbalitásban, szellemi frisseségben messze kimagasló Gaudi, a pártelnök, a vezér viszont Vona, akinek felszólásai ugyan jól szövegezettek, szónoki teljesítménye azonban igen mérsékelt. Az, hogy mi lesz 2014-ben, szerintem mégis leginkább a Fideszen múlik: hibáinak mennyisége és jellege fogja meghatározni, mennyire erősödhet meg az ezen hibákból táplálkozó ellenzék. Simán kialakulhat egy hárompárti rendszer, de bőven benne van a pakliban, hogy az MSZP romjain az "új generáció" képes lesz visszaszerezni a váltópárti szerepet.

Hurri Kán 2010.10.08. 18:12:51

Egyáltalán ez most ellenzék ami van?

leila begin 2010.10.08. 18:13:03

Botka is végigülte az őszödi beszédet.

bonebear · http://cinca.blog.hu 2010.10.08. 18:13:10

Az index mai cikke és ezen poszt alapján is úgy tűnik, mintha itt elsősorban személyi kérdésekről lenne szó. Pedig szerintem nem. Hiába áll bármilyen karizmatikus vezető pl. az MSZP élére, ha nem hiteles az egész párt, a programja (van neki érdemben?), véleménye, a felkínált alternatívák (van?). Azaz nincs olyan társaság, amelyik képes volna egy komolyan vehető árnyékkormányt kiállítani. A kérdés nem az, hogy ki menti meg a baloldalt, vagy ki az ellenzék "vezére" (már a szó is fura), hanem hogy melyik párt kínál még szélesebb tömegek számára elfogadható és támogatható hiteles politikát. Az MSZP jelenleg hiteltelen, a másik két ellenzéki párt üzenetféléje meg nem tud nagyobb tömegeket megfogni. Szerintem egy új baloldali párt egy közepesen karizmatikus és még nem lejáratott vezetővel ÉS jó üzenettel lehet majd váltópárt.

becike4 2010.10.08. 18:13:15

Gyurcsánynak nem a közéletből kellene eltűnnie,hanem a Föld nevű bolygóról.

is 2010.10.08. 18:13:20

@borsikm: nyilvan szemlelet kerdese, adatokkal annyit lehet mondani: ket nap alatt 15 forintot SOHA nem mozgott a forint, csak a Kosa-Szijjarto duett utan. nyilvan lehet hisztinek minositeni a szellel szemben pisiles kockazataira felhivao figyelmeztetest, de ez akkor is szellel szemben pisiles. lathatoan az adatok, tenyek nem homalyositjak, vagy ingatjak meg a vilagnezetet.

"Szélsőséges materializmus, irigység, Orbán-ellenesség, nagy vonalakban ezek mentén rendeződtek." ez kb. az a szint, mint amit az 50-es evekben a gaz imprlistakrol tanitottak a marxista-egyetemen. te el is hiszed, amit ide irtal?

rajaram 2010.10.08. 18:13:26

Ebben az országban normális ember nem megy politikusnak, mert ezek megítélése kb. egy segédmunkás színvonalán mozog. Így fordulhat elő, hogy egy OV az ország vezetője és a felsoroltak az ellenzék vezetői lehetnek.
Teljesen egyértelmű, hogy egy átlagos intelligenciájú ember bármikor legyőzné ezeket. Csábító lehet egy politikus fizetése, de normális ember nem megy erre a pályára, ennél még a hajléktalan újság árulása a sarkon is jobb. Nehezebb élet, de legalább tiszta lelkiismerettel lehet élni, mert legalább nem okoz az ember kárt az országnak.
Magyarország gyorsvonati sebességgel rohan a totális megsemmisülés felé, nincs esély a katasztrófa elkerülésére.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.10.08. 18:13:29

Nekem alapvetően tetszeni szoktak a VV elemzései, ez azonban szerintem melléfogás.

A korábbi időszakokra való visszatekintés azért téves, mert mindegyik a pártrendszer alakulásának más-más stációjában volt. Az első ciklusban például eléggé heterogén volt az ellenzék (majdnem olyan heterogén, mint most), akkor éppen az aktuális közgondolkodás emelt ki valakit. Az akkori legnépszerűbb ellenzéki vezér, Orbán Viktor pedig a végén nemhogy aprópénzre (értsd kormányzásra) nem tudta váltani népszerűségét, hanem majdnem totálisan megbukott.

A második ciklusban megint egy új helyzet állt elő. Akkor volt talán a legmegosztottabb az ellenzék, ráadásul egy minden szempontból túlsúllyal rendelkező kormánykoalíció állt vele szemben. Akkor eleinte Torgyán volt az "ellenzéki vezér", az MDF és a KDNP pedig súlyos belső vitákkal küzdöttek. Akkor, hogy OV az ellenzék vezetője lehessen, egyrészt fönti két pártnak meg kellett önmagát semmisítenie, másrészt pedig neki is hosszú utat kellett bejárnia, mire a polgári-konzervatív ellenzék hiteles vezetője lehetett.

A harmadik ciklusban sem látom ennyire egyértelműnek a dolgot. Ott maga az MSZP volt az ellenzék, és annak Kovács volt egy arca. Mellette, sok szempontból átütőbben jelent meg a másik ellenzéki frakcióvezető, Kuncze szerepe.
Itt legalább már beszélhetünk "kétoldali" pártrendszerről, amiről az első két ciklus esetén még egyáltalán nem.

Annyiban egyetértek, hogy Orbán az elmúlt nyolc évben egyértelműen az ellenzék vezetője tudott lenni. Ennek azonban két oka volt. Egyrészt kétpólusú volt a rendszer, másrészt pedig Orbán vitathatatlan tekintéllyel rendelkezik és rendelkezett saját pártján belül. Ezzel korábban Kovács nem rendelkezett.

A mostani helyzetről: Nézetem szerint most egy darabig nem lesz ellenzéki vezér, sőt, váltópárt sem. Az önkormányzati választás ezt hozta ki. Az új, lendületes erők visszaszorultak, az MSZP pedig csak igen kényszeredetten tud sikerpropagandát folytatni, mivel az országon belüli hátországa nagyban megrendült.

A jelenlegi ellenzéki erők számára az egyszínű országon kívül komoly problémát jelent a kormányzás irányának átalakulása is. Most már háttérbe szorulnak a hangzatos viták, a kormányzati aprómunka kezdődik el. Ebben pedig egy ellenzéki vezető eleve hátrányt szenved, hiszen ő nincs felelős döntési helyzetben.

A három párt építkezéséről.
Az LMP az elkövetkező hónapokban a saját túléléséért fog küzdeni.Nekik most alapvetően kell átgondolni a szervezeti és szakmai politikájukat, mert ez a választás bebizonyította, hogy egyelőre csak virtuálisan léteznek. Ebből pedig még egy népszerű ellenzéki szereplés esetén is akkora pofára esés lehet, mint a Fidesznek volt 1994-ben.

A Jobbik nézetem szerint a közeljövőben nem fog tudni többséget szerezni. Ahhoz az szükséges, hogy nagyon rosszul kormányozzon a Fidesz, és a Jobbik témái - leginkább a cigánybűnözés kérdésköre - ismételten felkavaróak legyenek. A kormány első intézkedéseivel egyértelműen a Jobbik vitorlájából fogta ki a szelet, azonban ezek csak hangulatjavító intézkedések voltak.
Morvai Krisztina szerepe szerintem egyébként túl van dimenzionálva. Morvai ikonként kellett a Jobbiknak - a 2006-os események felderítésében végzett munkájáért (amit persze nem egyedül csinált, csak ő állt be a reflektorfénybe) - nem pedig vezetőként.

A legérdekesebb téma az MSZP. Vitathatatlan, hogy ők a legnagyobb ellenzéki párt. Ezt azonban kizárólag a helyben erős embereknek köszönhetik. A vártnál kisebb vereség viszont befagyaszthatja a vonalakat, hisz a sikerpropaganda mellett elég nehezen jelentkezhet valaki kihívóként.

Szili Katalin komolytalan.
Gyurcsány pedig - pont a vártnál kisebb vereség és sikerpropaganda miatt - nem törhet nyíltan a vezetőségre, viszont láthatólag nem bír nyugodni. Ő most pártot épít a pártban, ezzel azonban az egész szervezetet fogja elbizonytalanítani, hosszabb távon aláásni.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.10.08. 18:13:37

Felmerült Botka László szerepe. A nyertes önkormányzati vezetők közül egyedül ő lehetne képes a párt élére állva valamilyen új irányt szabni.
Erre életkora, az általa vezetett város mérete, valamint a pártbéli vitákból való kimaradása predesztinálja.
Nehéz azonban egy helyi erős embernek kitörni. Egyrészt, ott van egy biztos hátország, amit nehéz föladni. (vö. Lázár János, aki frakcióvezetőként is ragaszkodott a polgármesteri székéhez)
Másrészt pedig országosan más-más kérdések kerülhetnek előtérbe és más megoldások szükségesek, mint helyben. Ehhez értelemszerűen más hozzáállás is szükséges.
Mindezek mellett Botka fiatal, és akár neki potenciálisan sikerülhetne is az áttörés. Viszont, nem hiszem, hogy a mostani viharvert helyzetben ő kezdeményezné a hatalomátvételt. Nyilván ő is a törékeny egyensúly megőrzésére törekszik.
Később pedig már túl késő lehet.

Mesterházy. Mesterházyból sohasem lehetett volna komoly pártvezető, nemhogy pártelnök, ha nem számítottak volna eleve óriási buktára. Ő a bukás embere, ő vállalta el, hogy arcot ad a középpárttá zsugorodásnak. Ráadásul, mivel középszinten jelen volt a párt döntéshozatali fórumain, viszonylag nehéz vele szimbolizálni a megújulást.
Ellenzéki stílusa egyelőre a mindent tagadásra, illetve a kormány frontális támadására épül. Ebből az alapállásból viszont még egy jó darabig kb. vita nélkül pöckölheti vissza a kormány a mondandóját, ahogy Orbán is tette legutóbb.

Az MSZP-vel kapcsolatban még az a kérdés, hogy a szervezet hogy fogja a tavaszi-őszi "fogyókúrát" megsínyleni. Eddig a rendkívül heterogén, sok érdekcsoportot magába foglaló konglomerátum csapatai jobbnak látták egy akolon belül maradni, mert bár voltak ellentétek, ebben mindenki számára volt hely és pozíció. Most, hogy az ország túlnyomó részében az MSZP mint párt ignorálható lett, ez megszűnt. Ez törvényszerűen maga után fogja vonni a belső ellentétek kiéleződését. Kérdés, hogy az igazán nagy súllyal rendelkező csoportok mernek-e nyíltabb konfrontációra lépni, vagy akár szakítani. (Szili nem volt ilyen.)

Mindent összefoglalva, én úgy gondolom, hogy most jó darabig nem lesz "ellenzék vezére", de még kihívó sem. A ciklusnak a második felében már elképzelhető, hogy valaki önnön magát felépítve megpróbál Orbánékkal hasonló súlycsoportú kihívóvá válni, de az nemcsak magán, hanem a többi csoport lépésein is múlik.

mréveiller 2010.10.08. 18:22:36

Gyurcsány annyi baloldalit mozgósítana, amennyi Fidesz és Jobbik szimpatizánst 2014-ben szóval halott ötlet nekik. Botka esetleg, ő fiatal is, Mesterházy nagyon középszerű ember semmi karizmája nincs. Jobbiknál Vona jó speaker de sosem lesz 1 milliónál több szavazójuk a retorikájuk és a kuruc.info miatt.

Blogger Géza 2010.10.08. 18:22:43

Én Botkára klikkeltem, de azért azt is látni kell, hogy a vidéki MSZP-sek gyakran ott tudtak labdába rúgni, ahol a helyi Fidesz gyenge volt (botrányok, rivalizálás, feloszlatások stb.) és ez Szegedre is igaz volt. De lehet említeni Újbudát, Szombathelyt is, ahol szintén jól szerepeltek MSZP-s jelöltek, még ha nem is annyira, mint Botka. Szóval egy országos mezőnyben azért magasabb a mérce, kérdés, ezt meg tudja-e (meg akarja-e) ugrani, illetve a belső platformharcokban majd osztanak-e neki lapot.

Amúgy az a vicc, hogy amit Orbán ellen szoktak az MSZP-s suttogó propagandában felhozni (fiatalon lett profi politikus), az még inkább érvényes Botkára, aki még egyetemista volt, amikor parlamenti képviselő lett. No de ezen az ellentmondáson hamar túl fognak esni azok, akik egyszerre képesek Orbán Viktort cigányozni, nácizni, kommunistázni stb-stb. :)

Blogger Géza 2010.10.08. 21:09:28

@is: Gondolom, az a tény sem homályosítja el tisztánlátásod, hogy a Ft az utóbbi napokban épp többhavi rekordokat döntöget, és jóval erősebb, mint tavaly év elején, amikor bőven 300Ft felett járt, és még bőven az MSZP-SZDSZ kormányzott.

Ha nem egy spekuláns szemével, hanem az ország szemszögéből nézed a dolgokat, a hosszú távú trendek számítanak, nem a nap közbeni hisztik.

Tokfalv 2010.10.08. 21:09:36

De miért kellene az ellenzéknek vezér? Az ellenzéknek, ha nem akar örökre ellenzék maradni, kettő-három-négy olyan párt kellene, amelyik képes koalíciót kötni egymással (ez most nincs), és az egyik pártból egy nyugis figura, aki úgy ránézésre rendes ember (!), és tisztában van vele, hogy mit akar. (Most ilyen sincs.) Aztán ha nem sikerül neki, jön más. Ez valami magyar babona, hogy a miniszterelnöknek karizmatikusnak kell lennie. Milyen karizmája volt Dzurindának, Tusknak, Radicovának, és hány ember tudja egyáltalán, hogy hívják a cseh miniszterelnököt? És kit izgat?

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.10.08. 21:09:44

@is: ""Szélsőséges materializmus, irigység, Orbán-ellenesség, nagy vonalakban ezek mentén rendeződtek." ez kb. az a szint, mint amit az 50-es evekben a gaz imprlistakrol tanitottak a marxista-egyetemen. te el is hiszed, amit ide irtal? "

Pedig bizony, komoly jelei vannak a dolognak. Kb 10 perce hallottam a saját fülemmel az ATV betelefonálós műsorában egy telefonálót, aki felháborodott hangon kérdezte, hogy az iszap-katasztrófa után miért nem mond le a fideszes (!!!) környezetvédelmi miniszter (sic!).
És hozzátette: "Nyugaton ennél jóval kevesebbért lemondanának!"

Ez a kettős mérce csúcsa. GyF 2006 őszétől 2009 tavaszáig tartó öncélú vergődése persze szükséges volt, neki nem volt szabad lemondania, mert miért is kellett volna, persze a hívek szerint.
Úgyhogy igenis, van valóságtartalma az előző hozzászóló véleményének a szavazási viselkedésről.

benchmade 2010.10.08. 21:09:59

Egyet látni kell. Ekkora ellenszélben is győzött Botka. Munkamániás, teljesítményorientált. Ezért győzött. Hogy negatívumot is mondjak diktatórikus. Ez egy szintig elfogadható, és ő közel sem annyira, mint Orbán, és fele annyira sem, mint Kósa. Okosan nem vállat eddig országos szerepet, így nem amortizálódott le a hitelessége. Hogy ezt miért nem tette, azt nem tudom. Lehet, hogy bele akar ülni a tutiba. Hogy ez 2014 vagy 2018 azt majd az idő eldönti.

Peter252 2010.10.08. 22:42:22

Nem örülök neki egyáltalán,..de szinte egyértelmű, hogy Gyurcsány lesz az "erős ember" és gyakorlatilag az ellenzék vezére..

Mögötte áll az ún. balliberális értelmiség , pénzügyi-gazdasági hátországa is óriási, a balliberális média is mellette ál és csak ő az egész társaságból, aki papír nélkül végigdarál 1-2 órát,..etc.

Szóval szerintem csak idő kérdése, és újra pajzsra emelik, átveszi a pártot, lehet tippelni, meddig lesz még Mesterházy elnök?
Na meddig vajon?:))

belevauvau 2010.10.26. 11:44:25

@Peter252: Pláne akkor fog élni igazán, amikor a mostani kormány elkezd a Gyurcsány-Molnár-féle eüreformhoz hasonlót (kénytelen-kelletlen)összegépészkedni, majdan Gyurcsány tételes visszakeni azt a fekáliát, amelyet rákentek anno.
Mert azért ahhoz nem kell hozzáértőnek lenni, hogy lássa az ember, Orbánéknál nem a jövő kezdődött el, hanem a fagyi kezd visszanyalni.
Csatlakozom ahhoz az előttem szólóhoz aki szerint 2 évig nem nagyon fog itt semmi történni, de utánna érdemes lesz ezt a témát újra elő venni.

csilisav 2011.01.13. 15:00:47

Az elrontott és abszolút neo liberális politikának köszönhetően,kapott, meg NEM érdemelt 2/3-ot a jelenlegi kormány.Ebből következik,hogy a katasztrofális vereség után nincs érdemi ellenzéki vezető.A Jobbik és
libsik szóba sem jöhetnek. Amíg a jelenleg önmagát szocialistának nevező párt el nem dönti,hogy a liberalizmust akarja folytatni vagy szociáldemokrata akar lenni,addig a kérdés a levegőben marad.Szükség lenne egy erősödő szoc.dem pártra,mondjuk 2018-ra és akkor talán lesz esély arra,hogy Mo..újra Európa megbecsült állama lesz.Röviden ennyi!!!Lehetne még folytatni,de jelenleg nincs értelme.....................





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása