Véleményvezér

vv

Mi történik most a nyugdíjunkkal?

2010.10.15. I 331 komment I Címkék: nyugdíjasok allam allamadossag matolcsy

Gondoljunk bele, mi lett volna, ha Gyurcsány ezekhez a pénzekhez is hozzá tud férni! Nyugdíjmegtakarításaink eddig védve voltak a politika felelőtlenségétől,  Matolcsy szerint azonban nagyobb biztonságban lesznek az államnál.

Tegnapelőtt a kormányfő egyebek mellett bejelentette: a költségvetési hiánycél tartása érdekében 2012-ig a magánnyugdíj-pénztári befizetéseket átirányítják az állami nyugdíjrendszerbe. Ez a valóságban azt jelenti, hogy megkezdődött a magánnyugdíj-pénztári rendszer lebontása.

Aki azt gondolta vagy szerette volna gondolni, hogy ez tényleg csak egy ideiglenes intézkedés, annak az illúzióit Matolcsy György tegnapi nyilatkozata el kellett, hogy oszlassa. A miniszter, bár szintén "ideiglenes megállításról" beszél, azt is kijelentette, hogy a kormány "csalódott a nyugdíjrendszerben", és hogy szerinte a nyugdíj sokkal inkább biztonságban van az államnál, mintha magántulajdonú alapkezelőkre lenne bízva.

Ajánlott írásunk: Jó szándékkal a pokolba - az új gazdasági akciótervről


A rendszer előnyei és hátrányai

A jelenlegi, 1998-tól datálható nyugdíjrendszer az elmúlt húsz év egyetlen igazán átfogónak mondható államigazgatási átalakítási kísérletének az eredménye. Lényege, hogy megkezdte a ketyegő nyugdíjbomba hatástalanítását. Egyrészt mindenkit előtakarékosságra kényszerített, másrészt lehetővé tette, hogy ezek a megtakarítások külföldi befektetésekbe vándoroljanak és így sorsuk valamelyest elválasztódjon az ország mindenkori helyzetétől – ha úgy tetszik, ez egy biztosítás is volt a nehéz évekre.

A pénztárak taglétszáma. Forrás: magannyugdijpenztaram.hu/PSZÁF


A rendszer lehetővé tette továbbá, hogy azok, akik szisztematikusan ragaszkodnak hozzá, hogy legálisan bevallott jövedelmük, és ezen keresztül rendesen befizetett nyugdíjjárulékuk legyen, azok idős korukra magasabb nyugdíjat élvezhessenek, mint akik akár kényszerből, akár önként, de a "készpénzes pénzkeresést" preferálták.

Makroszinten nem is lehet kérdéses, hogy erre a kényszer-megtakarítási rendszerre egyszerűen szükség volt és van.

A rendszer azonban felemás módon működött. Miközben biztosította a megtakarítások felhalmozását, alulszabályozottsága és az így kialakuló versenyhiány aránytalanul drágává tette. Ezt tetézte, hogy az előző kormány által bevezetett intézkedések (a forint alapú eszközök kötelező arányának drámai emelése) miatt a rendszer éppen az egyik legfontosabb funkcióját, a magyar megtakarítások imént említett nemzetközi diverzifikációját veszítette el.

Bár a fentiek kétségtelenül orvosolandó problémát jelentettek, a rendszer mégis ellátta legfontosabb feladatát: védte az egyszeri állampolgár hosszú távú megtakarítását a magyar politika ezerszer bizonyított felelőtlenségétől. Gondoljunk csak bele, mi lett volna, ha Medgyessy vagy Gyurcsány ezekhez a pénzekhez is hozzá tud férni!

web surveys
customer survey


In Government We Trust

Az Orbán-kormány most lebontja ezt a védőfalat. Hivatalosan azért, mert a válság kezelése rendkívüli intézkedéseket igényel. Annyira persze nem rendkívülit, hogy a legnagyobb szavazótömb, a mostani nyugdíjasok érdekei sérülhessenek, csak annyira, hogy a dolgozókról, a fiatalokról, a kisgyermekes családokról lehessen még egy bőrt lehúzni. De amint Matolcsy Györgytől megtudhattuk, valójában nem csupán a rendkívüli helyzetről van szó, hanem sokkal inkább arról, hogy jobb helyen van a mi pénzünk az ő kezében, mint máshol.

A kérdés most már csak az, hihetjük-e, hogy ez a kormány és az utána következők ellen fognak tudni állni annak a kísértésnek, hogy a rövid távú problémáikat „egyszeri válságnak” bélyegezve, folyamatosan a folyó költségekre pazarolják a felhalmozni való pénzt. Hogy a felhalmozás helyett nem fogják a rövid távú politikai tőkéjük növelésére fordítani a fiatalabb generációk befizetéseit. Hogy tovább is látnak, mint a demokratikus rendszer négyéves ciklusai, és képesek 20-30 évre előre tekinteni.

Kapcsolódó írásunk: Nyugdíjasok, a szent tehenek


Attól függően, hogy ki mennyire bízik az államapparátus kompetenciájában, az egyes miniszterek képességeiben és általában a politikai osztály józanságában, mindenki eldöntheti, hogy mit gondol az előbbi kérdésekről. Hogy akkor a magánnyugdíj-rendszer szétverése most jó vagy rossz – vagy esetleg tragikus.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yotta 2010.10.15. 13:46:37

@Micocicó: apróság, de: nem ő csinálta!
(az ilyen aprók teszik aztán végképp hiteltelenné a megszólalásaitokat, s aztán ha egyszer végre igazat mondtok, azt meg már abovó elutasítjuk...)

yotta 2010.10.15. 13:48:23

@Micocicó:

"Most nem lehetne szavazni?"

Dehogynem lehet! Szervezzétek meg!
(Lesztek vagy kétezren... bruhahaha)

veny 2010.10.15. 13:48:45

@Jetstream: "Miért nem a bal oldal akar államosítani"

De, az akar.

Hogy a Fidesz pillanatnyilag még nem vallotta be, hogy kommunista párt, ne zavarjon össze senkit. A konzervatív fordulatuk után még évekig volt Viktorunk a liberális internacionálé vezére...

alfredo07 2010.10.15. 13:52:22

@yotta: Ha olyan sikeres volt, miért is nem választották meg újra? Persze csalás volt, Ők nem tettek semmit ezért. Ha az egyik rabolt a másiknak is lehet? Az egyik vörös a vértől, a másik sárga az irigységtől. Remek választási lehetőségek.

yotta 2010.10.15. 13:53:16

@veny:

"@Ringlósztár: "Ezért jó a MNYP, mert az nem függ az orbángyurcsányoktól."

Pontosan. "

Rosszul látod, mert kétszeresen is ilyenektől (most az, hogy melyik jó, ill gonosz nem releváns) függ: vagy azért, mert törvényhozóként beleszólhat, vagy azért mert az elgyurcsányolt vagyonból bármikor alapíthat MNYP-t...

yotta 2010.10.15. 13:54:25

@alfredo007:

Azért nem választották meg újra, mert a gyurcsányista módszerek ellen kevés volt a becsületes kampány!

nemecsek ernő áruló 2010.10.15. 13:54:29

@Joooe: Viszont asz állami nyugdíj azt jelenti, hogy Matolcsy kiállít egy biankó csekket, hogy "Ne aggódjál, valamennyi pénzed majd lesz belőle." Magánnyugdíjpénztárnál az, hogy mennyi pénzem lesz, látható, és követhető.

Ellenben 20 év múlva a nyugdíj-rendszer így, vagy úgy finanszírozhatatlanná válik állami szinten. A magánnyugdíjnál nem kell olyan erősen az államra támaszkodni, mert konkrét összegekről beszélhetünk, amit az alap-kezelő a megfelelő számítások alapján (amely képletekhez te magad is hozzáférsz) kiutalja neked a rendes havi járandóságot.

Az állami nyugdíj minden, csak nem biztos. És ezzel az intézkedéssel az a baj, hogy megint csak 4-5 év múlva lesz látható az esetleges hátránya, ergo szokás szerint rá lehet tolni a felelősséget a következő kormányra.

Ahogy Viktorék mindig is tették.

jo.e 2010.10.15. 13:55:10

Ha ez ilyen 1xű lenne...
Nem értem mit akartál mondani a matematikai kiegészítéssel, ha csak azt nem, h. ezek alapján a pénztár kihozhatja, h. 26.666% eredményt ért el 2 év alatt (mondjuk 1. év 100->60, második 60->100) , közben neked nincs 1 fillérrel sem több pénzed (100 egység)
A befolyásolásban kételkedem, az öröklés klassz, de még senki sem próbálta a való életben. Biztosan ismered/jük azokat a bizonyos apróbetűs kiegészítéseket is? Nincs sok értelme ennek a hitvitának. Majd meglátjuk mi lesz...

Csak azt akartam mondani, hogy hülyeség az ördögi O.V-t vizionálni ott ahol legalábbis kérdéses a "gonosz szándéka"

veny 2010.10.15. 13:55:48

@szekertabor: "amit a gyermekvállalás és nevelés biztosít, a magánnyugdíjpénztári öngondoskodás pedig éppen ebben tesz minket ellenérdekeltté."

Ezt a bárgyúságot!

Bianco meg merem ígérni, hogy az összes elémzvezetett személyt, aki a mnyp miatt nem vállalt gyereket, két tanú és kamerák jelenlétében magam lövöm agyon, szigorúan az evolúció nevében... :)

Amúgy kutatások épp azt bizonyítják, hogy a feltétlen állami gondoskodás hat a szaporulat ellen, csak szólok...

delle 2010.10.15. 13:56:25

nincs éles különbség, mindkettő lop, csak más a csomagolás.

nemecsek ernő áruló 2010.10.15. 13:57:35

@yotta: El kell keserítselek. Az "előző" 40 év szekértolói többségében a fideszben ülnek. Soroljak neveket? Szerinted miért nem hozzák még most 2/3 birtokában sem nyilvánosságra az ügynök-aktákat?

Gondolkodni is kéne néha, nem csak szó nélkül bevenni az orbáni demagógiát.

yotta 2010.10.15. 13:57:48

@veny:
Nem, a baloldal nem akar államosítani, ő mindent a magánvagyonába akar terelni!
Mindezt persze a baloldaliság, a szolidaritás hamis illúzióját keltve! Az agymosás is játszik - jól kiolvasható a hozzászólásokból...

veny 2010.10.15. 13:58:01

@Droli: "Én hiszek abban, hogy 14 hónap után visszarakják"

Megkérdezhetem, hogy miért?

yotta 2010.10.15. 14:00:37

@Gerzsonka:
Most ne akard ebbe az irányba elvinni ezt a szálat, nem erről van szó, de: "Az "előző" 40 év szekértolói többségében a fideszben ülnek. Soroljak neveket?" - ekkora hazugságot csak nagyon kevesek engedhetnek meg maguknak!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.15. 14:01:23

@veny: Garancia az nincs.
Ha olyan szerencsés vagy, hogy megéred a nyugdíjkorhatért ÉS az állam tud fizetni nyugdíjat, akkor kapsz.

@szekertabor: vegyük a mezőgazdaságot.

Amíg lóval szántottak, kézzel vetettek, kaszával arattak, kézzel csépeltek, malomban őröltek, addig kellett hozzá a népesség kb 40%-a, mire liszt lett a kenyérsütéshez.

Ma a népesség 40%-a nem dolgozik ezzel összefüggő iparágban.

A gépesítés, automatizálás az összesített emberigényt is csökkenti.
Egyre kvalifikáltabb munkaerő kell, de egyre kevesebb ember.

Az átcsoportosítás nem darab-darabra megy, hanem egész máshogy.

safranek 2010.10.15. 14:02:26

@jo.e: kérheted hamarabb az mnyp nyugdíjjadat, az államit nem

delle 2010.10.15. 14:02:43

@metalheart: nincs éles különbség, mindkettő az adózóktól lop, csak más a csomagolás.Orbán a "zemberek érdekében", Gyurcsány meg "szolodaritsunk" alapon, de az eredmény ugyanaz.
Az lenne az igazi, ha meg lehetne tenni, h mondjuk az polgár tesz egy nyilatkozatot, h semmi nyugdijra nem tart igényt az államtól, az alapkezelő elhussan valami nem lenyúlós országba, mindenféle garanciákat ad, aztán ide lehetne utalni a 8 %-ot és innen is jönne a nyugdij,. Tudom ez álom, meg az alapkezelő se róbertbácsi, de mennyivel korrektebb eljárás lenne, mint függeni az aktuális idióta kormány kénye-kedvétől, mikor az ember 30 éve mulva nyugdijba megy.

radír2010 2010.10.15. 14:05:57

Adjanak normális nyugdíjat,és kész,akkor nem kell spórolni.

veny 2010.10.15. 14:09:13

@yotta: Figyelj kicsit, ne csak beszélj...

Kik azok, akik bár papírforma szerint a legmesszebb vannak a politikai palettán a Fidesztől, a gyakorlatban mégis egyre többször értenek egyet? Igen, a kommunisták és egyéb szélbalosok.

Érdemes pl. ezt elolvasni:
index.hu/velemeny/2010/10/12/az_ember_aki_mindenkinel_ugyesebben_figurazza_ki_a_komcsikat/

sanyix 2010.10.15. 14:11:38

háhá hogy tudtam előre hogy egy a magánnyugdíjpénztáras marhaság nem lesz hosszúéletű... Amikor dolgozni kezdtem akkor is a mininum kötelezőt toltam magánba (mert nekem kötelező volt már a magán használata), és jól is tettem ugyanis 2009 elején kaptam egy levelet a magánnyugdíjpénztártól hogy saaaajnos a válság(mi más) miatt elúszott az összes hozam, ami egyébként azóta is 0-n áll.
Na ennek aztán tényleg semmi értelme, nem kár érte.
Azt meg felejtsük már el hogy elveszik. Világosan megmondták hogy jóváírják az állami kasszában mindenkinek.

Bár én nekem az tetszene a legjobban hogy lehetne választani hogy pénztárazok, vagy kézhezkapom inkább a pénzt. Ezek a kötelező marhaságok az olyan hülyéknek valók akik minden egyes fillért elköltenek ha van, de én félre tudnék tenni öreg napjaimra, és valószínűleg jobban bánnék vele mint a magánszarok vagy az állam...

alfredo07 2010.10.15. 14:16:12

@jo.e: Továbbra is mondom érdemes a matematikán gondolkozni, azaz közben vásárolt részvények extra emelkedése lesz az extra hozam, amelyeket 60 -ért vettél.

sanyix 2010.10.15. 14:16:15

@yotta: "a baloldal nem akar államosítani, ő mindent a magánvagyonába akar terelni!"

Igen a SAJÁT magánvagyonába okosban óccsóért :)
Igazából azt kell hogy mondjam a rendszerváltáskor nem is volt olyan szegény ez az állam, akkor lett mikor tized, század árakon szép lassan elprivatizáltak mindent a haveroknak :)

Shipak 2010.10.15. 14:17:37

Sziasztok,

Gyurcsány egy amatőr hozzáértésével trappolt.
Orbán pedig egy elmebeteg állat, akinek a fantazmagóriáját a kétharmados többség, hiéna módra lesve a leeső falatokat, bólógat neki.
Orbán orra alól már csak a kefebajusz hiányzik.

Be kell(ene) vezetni a teljes büntetőjogi és anyagi felelősségét a politikusoknak.
Nem kecskét bíznak rájuk, hanem egy országot.
Ha elcseszi, teljes vagyon elkobzás és száműzetésbe, családostól. Ez a minimum.
A másik megoldás a kínai módszer: kötél.

Meggondolnák...

Squid 2010.10.15. 14:18:27

A legjobb leírást a helyzetre a villáminterjú blogon találtam, egyszerűen zseniális:

"Villáminterjú Thürmer Gyulával, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnökével

Bede Márton: Thürmer úr, végre megmozdult valami?
Thürmer Gyula: Igen.
Bede Márton: Köszönöm az interjút!"

Sírnék a röhögéstől ha ezt nem ebben az országban élve kellen olvasnom.

nemecsek ernő áruló 2010.10.15. 14:19:50

@yotta: Oké. Martonyi János, Kövér László, Schmitt Pál, Pozsgay Imre. Ők párt-funkcik voltak olyan pozicióban, ahova csak nagyon megbízható elvtársak kerülhettek.

Gyurcsány meg csak egyszerű KISZ-es volt.

Squid 2010.10.15. 14:21:08

@Shipak: Egy szimpla elmeorvosi vizsgálat minden évben az összes parlamenti képviselőnek megoldaná a problémát.

sanyix 2010.10.15. 14:27:00

@Shipak: számüzetés? LOL aztán előveszik a lenyomozhatatlan offsór számlákról az eltett zsét, és vígan élnek mondjuk svájcban egy villában amiről te csak álmodozhatsz...
Halálbüntetés, ennyi.

Amúgy jó lenne ha olyan gazdaságot tudna ám létrehozni mint a kefebajszos bácsi... bár hollókószttagadásnak számít, de meg kéne nézni honnan hozta fel németországot... ilyenre más gazdasági "zseni" azóta sem volt képes.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.10.15. 14:27:16

Megkérnék egy - kér tőkeerős Fidesz szavazót, hogy a magánvagyonából lesz szíves kipótolni azt az összeget, amit szeretett vezére épp most lop ki a magánnyugdíj alapomból!

metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2010.10.15. 14:40:46

"Azt meg felejtsük már el hogy elveszik. Világosan megmondták hogy jóváírják az állami kasszában mindenkinek."
már hogy írnák jóvá??? hiszen az állami nyugdíjpénztárnál a mostani kifizetések a mostani befizetésekből vannak. amit most lenyúlnak, abból egy év múlva már semmi sem lesz, nemhogy akkor, amikor nyugdíjba mész.

Joooe 2010.10.15. 14:42:31

@Gerzsonka: az mnyp-nél nem az átlátható hogy mennyi pénzed lesz, hanem hogy mennyi volt és mennyi van. Hogy ebből mennyi LESZ és az mennyit fog érni na az már szerencsejáték.

Az állami nyugdíjnál látod előre hogy a gazdasági teljesítményből részesülni fogsz. Azt hogy megfelelő arányban azt a 4 évente tartott választások garantálják. (Mint bármi mást. Lehetne mondani hogy az állam majd nem biztos hogy fog utakat építeni vagy átláthatatlanul teszi ezért hozzunk létre egy útépítési pénztárat is. Meg egy iskolafenntartási pénztárat is. Stb. Hülyeség az egész. Az állam alól nem kibújni kell hanem jól működtetni)

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.10.15. 14:42:35

@metalheart:
Nem mindegy, hogy a nyugdíjat ki fizeti ki.
Itt volt egy lehetőség arra, hogy bár mi még fizetjük a mostani nyugdíjasok nyugdíját, és a sajátunkra is félreteszünk, de a gyerekeinknek már ne kelljen eltartani minket (illetve ha ők nem tartanak el, akkor is legyen nyugdíjunk)
Erre a megtakarításra tette rá a kezét az állam.
Mert mint tundni illik a magánnyugdíjpénztárakban mindenkinek név szerint ott van a kis pénzecskéje, addig az állami kong. Eltűnt. Elfogyott. Kapisi?
Tehát a mi generációnk nem csak hogy kétszer spórolta meg a nyugdíjat, még harmadszor is ki kell kuncsorogjuk a következő generációtól...

NNa ez az undorító.
EL A KEZEKET A NYUGDÍJAKTÓL!

Illetve, hogy durva legyek: Hiába van felírva az üres kassza falára, hogy Neked mennyi JÁR, ha nem JUT...

Shipak 2010.10.15. 14:46:43

Tulajdonképpen, a jelenlegi ( és az elmúlt 16 év tapasztalata ) állapot azt mutatja, hogy teljesen mindegy milyen színű banda van az élen.
Sajnos.
Rohadt, pofátlanul korrupt tolvajbanda.

metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2010.10.15. 14:49:36

@Shipak: nem mindegy. eddig legalább ilyen pofátlanul és ilyen nyíltan közvetlenül tőlem konkrét pénzt nem lopott senki.

Joooe 2010.10.15. 14:51:03

@newtehen: csak előbb legyél szives azt a pénzt amit mnyp tagként az államnak nem fizettél be, pótolni. Mert ez nem a te saját pénzedből lett fizetve hanem az állami nyugdíjjárulékból. Az formálisan a tied csak, eddig se vehettél belőle plazmatévét. A nyugdíjrendszer fenntartása állami feladat még ha az adminisztrációt ki is adja magáncégeknek.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.15. 14:55:56

@Joooe: Ha a nyugdíjrendszer fenntartása állami feladat, akkor miért nem egyidős a nyugdíjrendszer az állammal?

Szóval ez a kijelentésed hibás.

A nyugdíjrendszer az állam egy olyan találmánya, amivel a hatalom békét vásárol.

Joooe 2010.10.15. 14:58:56

@metalheart: ki lopott el tőled és mit? az a pénz nem a tied, érted? semmilyen módon nem juthatsz hozzá csak nyugdíjként. Vagy úgyse.
Aki neked veszteséget okozott azok az mnyp-k akik a tőzsdén az utóbbi pár évben jelentős részét eljátszották a nyugdíjbefizetéseidnek. És ez még jópárszor bukhat mire nyugdíjba mész. (Nem tudom mikor, én 30-40 év múlva)
Neked egy dolog biztos: jogod van nyugdíjra és köteles vagy nyugdíjjárulékot fizetni.
MNYP esetén az előbbi bizonytalan, az utóbbi pedig kétszeres teher.
Állami esetén az előbbi biztos, az utóbbi pedig arányosabb teher.

Shipak 2010.10.15. 14:59:03

@metalheart: Igen, igazad van. Eddig legalább próbálták valahogy színesre festeni a feketét, vagy titkolni. Most pedig egyenesen az arcodra szarnak.
A polgár nem része az államnak, csak drága ( nagyon drága ) és 'tisztelt' vezetőink.
Ott és úgy dögölsz meg, ahol és ahogy sikerül.

Vagy elhagyhatod az országot, ugye?
Nem számít, a létszámot majd feltöltik a kettős és sokadik állampolgárokkal.

Joooe 2010.10.15. 15:00:13

@kolbászoszsömle: egyidős a modern állammal. (szabadidődben meg építs egy piramist orbánnak :))

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.15. 15:03:59

@Joooe: Magyarországon az általános nyugdíjat a komcsik vezették be.

A modern állam ezek szerint a komcsik konstrukciója, és Orbán ezt próbálja visszahozni.
ÁVH-ja már van...

jo.e 2010.10.15. 15:04:15

@alfredo007: Asszem te kevered a mnyp hozamát a részvényárfolyammal. A példád alapján akkor az lenne a jó, ha teljesen lenullázták volna a pénztárat, mert akkor még olcsóbban lehetne részvényt venni és a 0-hoz képest akkor aztán lenne emelkedés (-> végtelen)
Szerintem a bukó az bukó. Olcsó részvényt akkor is lehetett volna venni, ha a te pénzedet éppen nem bukják el, hanem időben kiszállnak amiből ki kellett volna. Te nem láttad előre a tőzsdei dolgokat, én sem, de nekik ez a dolguk. Hányas osztályzatot adsz nekik, hogyan végezték a dolgukat? Utólag könnyű szakérteni. Ez egyébként vonatkozik a többi tőzsdei gurura is. (nem idevéve azokat akik röhögnek a markukban az egész válságon)

veny 2010.10.15. 15:06:51

@Joooe: Számos dolog van, ami az enyém, és mégse vehetek rajta plazmatévét. És ez így van jól.

jo.e 2010.10.15. 15:08:58

@newtehen: Azért ez 1 hatalmas csúsztatás! November elsejétől fogja rátenni a kezét. Eddig még 1 fillért sem "lopott el" tőled senki. Feltéve ha a mnyp-ad tavalyi teljesítményét nem számítjuk lopásnak, mert azt ugye a válság idézte elő. MUHAHA
Az ördög mindig a részletekben lakik. Meg kéne várni, h. mi lesz a most "államosított" 1 évi befizetésünkkel.
V. úgy vagy mint az agresszív kismalac a viccben: "nemvárok!!!" :)) ?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.15. 15:13:48

@jo.e: "Az ördög mindig a részletekben lakik. Meg kéne várni, h. mi lesz a most "államosított" 1 évi befizetésünkkel." Én nem várni, és meglátni akarom, hanem tudni.
ELŐRE!

Mert az ördög valóban a részletekben lakik, és aki úgy viselkedik, mint egy teljhatalmú vezető, isten kegyelméből király, azt úgy is kell kezelni.

veny 2010.10.15. 15:17:56

@Joooe: "Neked egy dolog biztos: jogod van nyugdíjra és köteles vagy nyugdíjjárulékot fizetni."

Mondjuk ez helyből kettő... :)

Válasszuk külön!
1. ) Az, hogy jogom van nyugdíjra, nem feltétlenül így igaz. Az Alkotmány (ami ugyebár mostanában naponta kétszer változik) nem ismeri a nyugdíj fogalmát, ezt írja ni:

"70/E. § (1) A Magyar Köztársaság állampolgárainak joguk van a szociális biztonsághoz; öregség, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibájukon kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén a megélhetésükhöz szükséges ellátásra jogosultak."

A lényeg: amihez eszerint jogod van, az annyi, hogy ne halj éhen, viszont ennek semmi köze ahhoz, hogy valaha dolgoztál és fizettél-e egyáltalán.

2.) Valóban köteles vagyok nyugdíjjárulékot fizetni, de ez a járulék a neve ellenére semmiben nem tér el a sima jövedelemadótól, színtiszta hazugság a puszta léte is; összesen arra jó, hogy látszólag kisebb legyen a valójában durván magas adókulcs.

3.) A két fenti dolog (az öregségi ellátás és a fizetett járulék) kapcsolata nem tisztázott, nem egyszerű és nem stabil időben, azaz alkalmatlan a hosszú távú tervezésre a pógárok részirül.

yotta 2010.10.15. 15:25:12

@veny:
Nézd, mi fideszesek (tudom, szerinted fidesznácik, vagy amit akarsz), csak azért, hogy a volt kommunisták ne értsenek velünk egyet, nem fogjuk a jóról azt mondani, hogy rossz (kapitalimus), a rosszról pedig azt, hogy jó (szocializmus).
Arról pedig nem tehetünk, hogy avval, ami jó, még a volt kommunista is egyetért!

Az, hogy ti (gyurcsányista, neoliberális, nemtudomkik) miért nem értetek velünk egyet - nem tudom, bár érdekelne, ugyanis erre a miértre a mi válaszunk az, hogy egy cél lebeg a neoliberálisok, liberálisok előtt: mindent megszerezni, mindent lenyúlni, mindent a magánvagyonokba hajtani, kiváltságokkal és előjogokkal a többi meg dögöljön meg, boldoguljon, ahogy tud!

Squid 2010.10.15. 15:30:04

Igazából nem is az a baj, hogy lenyúlják a multikat a bankokat a telcokat és a magánnyugdípéztári befizetéseket.

A baj az, hogy a Forradalmi Elmebetegeink arra használják ezt a pénzt, hogy beleöntsék a Mávba a BKV-ba, Egészségügybe és az Önkormányzatokba, hogy az ezen entitások által termelt óriásdeficit ne húzza keresztül a jövő és ideji évre vállalt hiánycélt és, elmondhassák, hogy ők bizony adót csökkentettetek.

Ez olyan szintű felelőtlenség és gazdasági dilettánsság ami minősíthetetlen. Rövidtávú kozmetikázása egy sor fundamentális problémának és kvázi az ország könyvelésének a meghamisítása. Nettó büncselekmény....

yotta 2010.10.15. 15:30:49

@Gerzsonka:
"Oké. Martonyi János, Kövér László, Schmitt Pál, Pozsgay Imre. Ők párt-funkcik voltak olyan pozicióban, ahova csak nagyon megbízható elvtársak kerülhettek"

Tudod, nem mindegy, hogy ezer fideszes között van egy-két megtért bárány vagy ezer magát megtértnek mutató komcsi között van egy-két tisztességes ember!

Ez a dolognmak az egyik része, a másik, hogy az ilyen hozzászólásoknból ordít a sandaság, mert hazudsz: Schmitt nem volt pártfunkci, Kövér László nem volt pártfunkci - ezek még csak párttagok sem voltak. Martonyi 5 hónapot volt MSZMP-tag, Pozsgai pedig nem Fidesz tag.
No, akkor csak ennyit csúsztattál, hogy egy korábbi hazugságot megtámogass!

jo.e 2010.10.15. 15:34:12

@kolbászoszsömle: Előre tudni... :)
Mert ha holnap azt mondja O.V., hogy pl.: "a gazdasági növekedés köbgyökének a felével korrigálva visszafizetjük a mnyp-aknak a 'visszatartott' összeget, feltéve ha az EU beleegyezik a nyugdíjak elszámolásának általunk is kért módjába" akkor ez így jó lenne? V. mit szeretnél hallani?

Előre max. azt lehet tudni, hogy a Duna áradni fog :)

veny 2010.10.15. 15:35:26

@yotta: "ezer fideszes között van egy-két megtért bárány"

Ja, és az meg tök véletlen, hogy épp ezek a birkák vannak a személyhez kötött miniszterelnökin kívül az összes fontosabb székben... :)))

veny 2010.10.15. 15:36:53

@yotta: Pontosan miben is hazudtam szerinted?

yotta 2010.10.15. 15:37:30

@Squid:
"Önkormányzatokba, hogy az ezen entitások által termelt óriásdeficit ne húzza keresztül a jövő és ideji évre vállalt hiánycélt és, elmondhassák, hogy ők bizony adót csökkentettetek."

Ezt azok mondják, akik a közbeszédet 1999 óta abba a mederbe lavírozták, amelyet Kálmán Olga, Bolgár György és köreik képviselnek: szembesíteni a Fideszeseket korábbi igéreteikkel (a sajátjaikkal ilyet elvétve)

Mi -fideszpártiak -viszont szarunk arra, hogy melyik mikor mivel hergeli a nyugger bandát, egy a lényeg jó-e ennek a komcsik által szétlopott országnak, amit Orbánék tesznek vagy sem!

Mondd, hogyan képzeled, hogy az isten tudja hány éve szétNOKIÁSDOBOZOLT MÁV-ot, BKV-t egészségügyet pikk - pakk egy kormányváltással rendbe lehet tenni?
Mi ebben nem gondolkodunk

yotta 2010.10.15. 15:38:45

@veny:
Miért? Tán csak nem azt akarod mondani, hogy a fél MSZP-t kellene a munkatársainkká választanunk?

Anyám! Segíts!

sanyix 2010.10.15. 15:38:53

@metalheart: Úgy hogy az apehnél megvan mennyit fizettél be mnyp-be... na azt szépen hozzáadják az állami nyp-d befizetett összegéhez, majd bekérjék az mnyp-től a valóságos pénzt is... hozamot nem vesztesz ugyanis ezek a szerencsétlen mnyp-k nem hoztak hozamot...

veny 2010.10.15. 15:41:17

@jo.e: Nagyon furán látod az állam szerepét, már megbocsáss.

Pénzt beszedni KIZÁRÓLAG előre tisztázott céllal és feltételekkel lehet, ami nem eszerint működik, az eleve lopás, nincs mit hozzátenni.

yotta 2010.10.15. 15:43:59

@veny:
"Pontosan miben is hazudtam szerinted? "

Pontosan ebben:

"Kik azok, akik bár papírforma szerint a legmesszebb vannak a politikai palettán a Fidesztől, a gyakorlatban mégis egyre többször értenek egyet? Igen, a kommunisták és egyéb szélbalosok."

Ekkora hazugságot ritkán vágnak a pofánkba...
Mérted? Kutattad? Ismered a választások eredményét?

Shipak 2010.10.15. 15:44:36

@yotta:

Másban sem, sajnos, csak abban, hogy az itthon maradt adófizetők zsebéből és a kongó államkincstár sarkában lévő maradékot hogyan lopjátok - lopják el.

Csillebérc 1 forintért?

De mint mondtam, nem a szín ( párt ) számít, hiszen versenyt csináltak belőle, hogy ki tud rövidebb idő alatt többet lopni.
Na ezt a versenyt megnyerték a narancsok.

yotta 2010.10.15. 15:50:34

@Shipak:
"Na ezt a versenyt megnyerték a narancsok."

No, az ilyen állítást általában biznyítani szokják... A tényállás viszont az, hogy még csak verseny sincs: az MSZ(M)P és nómenklatúrája/holdudvara mindent lenyúlt és folyamatosan teszi.
Erre viszont van bizonyíték.
Tudom, erre meg azt kell mondani, hogy a poltpéterapoltpéter...

yotta 2010.10.15. 15:52:15

@Shipak:
Csillebérc pedig mióta fideszes ügy? Lemaradtam valamiről?

veny 2010.10.15. 15:52:45

@yotta: Anyád tényleg segíthetne... :)

Pont ellenkezőleg amúgy, ha állítólag váltás volt meg fülkeforradalom, akkor ideje volna esetleg értelmes embereket választani KE-nek vagy alkotmánybírónak...

De nem, TI fideszesek ehhez legalább olyan kevesek vagytok, mint teszemazt Gyurcsány volt.

A nyugdíjrendszer (részleges) átalakítása az egyetlen érdemi lépés volt az elmúlt 20 évből az állami ellátórendszerek kádári örökségének lebontása felé, és láss csodát, épp az úgynevezett konzervatívok meg antikommerek ágálnak ellene a leghangosabban. A többi rendszer átszabásában "nem gondolkodtok", hát szuper.

Kádár koponyáját muszáj volt ellopatni, mert a környéken már nem tudnának aludni a röhögésétől... :)

jo.e 2010.10.15. 15:55:33

@veny: A cél tiszta és egyértelmű: a nyugdíjkasszába fogjuk befizetni, mint az ezen kívül x %-ot minden hónapban. Miféle lopás? El vagy te tévedve a fogalmakkal.

veny 2010.10.15. 15:58:10

@yotta: Már bocsánat, de rögtön konkrét példát is hoztam rá.

Vagy mely párt rendezvényein tünedezett fel Thürmer az elmúlt években, tetszik emlékezni még? És nem a nézők között megbújva a 625-ik sorban, ugyebár...

Shipak 2010.10.15. 15:59:29

@yotta

Ezek szerint több dologról is lemaradtál.
Senki sem tökéletes.

Joooe 2010.10.15. 15:59:54

@veny: Azért mondtam egyben mert egymással összefüggésben igaz.
Ezen pedig nem kell túl sokat számolgatni. Úgyis az ország mindenkori helyzetétől függ, hogy élnek a nyugdíjasok. (Akárcsak a dolgozók)

yotta 2010.10.15. 16:00:13

@veny: Avval, hogy úgy teszel, mintha mindenhová és mindenkibe rúgnod kell, inkább valamilyen mentális problémára gondolnék, mintsem objektív látásmódra.

Az általad részlegesen átalakított nyugdíjrendszer sem részlegesen átalakított nyigdíjrendszer volt, hanem biznisz! Kúrva nagy biznisz: a nyugdíjrendszer átalakításának látszatával kötelezően törvénnyel betereltek ilyen-olyan liberális pénzügyi körökhöz tartozó kasszákba néhány milliárdocskát forgatgatni!

No ez az a híres részleges átalakítás, tapsolj hozzá!

Most, pedig mi ezt a lét egy időre betereljük a költségvetésbe a közjó érdekében! Igen! Erre adtuk a szavazatunkat és kérem ezt tiszteletben tartani!

Squid 2010.10.15. 16:00:57

@yotta: A felismerhetetlenségig le van tojva, hogy mit csináltak Gyurcsányék és az ő kóklerei, az már a (szomorú)múlt és az azzal való takarózás a jelen hibáit és bénázásait nem teszi jóvá. Nekem nem egy olyan kormány kell aki visszafelé mutogat és azzal nyugtat, hogy "nézd ők elbaszták tehát mi is megtehetjük" ez már nem megy, már nem elég, és ez remélem így is marad. Téged és a tisztelt Fidesszimpatizáns kollégáidat kérem, hogy ébredjenek fel az MSZP-nek vége, nem faktor 3 évig mint ahogy semelyík ellenzéki párt sem. Ne azzl foglalkozzatok ki mit csinált, hanem azzal hogy nektek 2/3-al mit kellene csinálni könyörgöm.

Mint az ország nagyrészét engem sem érdekel ki van hatalmon amíg jól csinálja. Ha a mumusotok lenne és ugyanezt csinálná akkor is ezt írnám mint fentebb.

A 2/3 felelősség is nem csak abszolút vétójog és biankó csekkfüzet.

Mond minek kellett vasútvonalakat megint megnyitni? Minek kell adót csökkenteni ha nem tehetjük meg, mert nincs pénz rá?? Minek kell nekünk agybeteg módon "3x görögválságozni" és ezzel annyi pénzt elcseszni amennyit most össze kell rabolni ahonnan csak lehet?

Miért nem lehet kiállni és azt mondani: I idén X összeg hiányzik, jövőre Y összeg hiányzik ezért nem tudunk adótcsökkenteni, de nekiállunk a nagy ellátórendszerek reformjának, a BKV-nak és a MÁV-nak, aminek az eredménye 2013-2014 magasságában fog látszani és talán még az Eurót is bevezetjük végre, hogy ne spekuláljanak a forintra nonstop. Ha nagyon ínyenckedni akarna Matolcsy úr, esetleg gondolkozhatna azon is, hogyan lehetne az adózók körét bővíteni, és esetleg több emberrel adót fizettetni, mert az a másfél millió(köztük én is)ember aki eltartja ezt a tetves országot már nagyon unja a szivatást.

Ezt kellene tenni nem alkotmányt írni, meg baromságokat kirakni a közhivatalokba és lerabolni amit lehet beleértve azokat az embereket akik ebben a trógerek és adócsalókkal teli országban rendesen fizetnek adót és járulékokat.

Persze ez népszerűségbe kerülne és be kellene vállalni, hogy OV is csak egy piti kamu politikus aki alig különbözik az elődjeitől. Persze ez nem fér bele az egójába ezért szív 10 millió ember.

yotta 2010.10.15. 16:02:19

@veny: És...???
Én meg elmentem eleddig legálább 10 MSZP-s rendezvényre, hallgatom a Klubrádiót, megnézem az ATV-t.. és akkor mi van?
Az van, hogy kiszúr egy teféle és azt kezdi majd híresztelni, hogy csápolok az MSZP-nek... oszt akkor mi van?

drew1 2010.10.15. 20:13:32

Először talán el illene olvasni ezt:
www.budapestbank.hu/szolgaltatas/lakossag/nyugdijp-magan-belepes-miaz.php
Érdekes a garancia kérdése!
A II. VH után megsemmisült az akkori magánnyugdíjpénztárak vagyona,( elég jól működtek), így ezután valószínűleg mindig a levont járulékokból kellett fizetni az aktuális nyugdíjakat. Jelenleg a levontak nem elegendőek a kifizetésekhez, tehát ezt adókból kell pótolni.

Ez azonban nem jelent kétszeres nyugdíjjárulék fizetést a levont összegek tekintetében, mert ha az nem elég a kifizetésekre, akkor ugye nem marad belőle semmi. Ugyanakkor ez a csak papíron létező összeg ( levont járulék) ígérvény az állam részéről arra, hogy majd nyugdíjat fog kapni, akitől levonták.
Értelmetlen ezért az állami nyugdíjrendszerben hozamokról beszélni, mivel negatív összegnek a hozama is csak negatív lenne.
A bérből levont összeg ( összesen 9,5%) a jelenlegi nyugdíjjárulék egynegyede, a többi háromnegyedet a munkáltató fizeti az államnak (nem a bérből vonják le). A munkáltató által fizetett összeg után a nyugdíjat az állam fizeti MINDENKI számára.
Aki magánpénztári tag, annak a béréből levont 9,5%-ból 8% kerül az MNYP- be, 1,5% a nagy állami közös kasszába.
A kétfajta rendszer garanciái és kockázatai:
A tisztán állami rendszerben a nyugdíj csak ígérvény, mert nincsen egyéni számla és nincs hozam sem.
Az igérvény mögött az állam áll, azonban, mint itt sokan leírták, ez a rendszer hosszabb távon nem tartható fent, ha a jövőben dolgozók száma ( demográfia!) csökken, ezáltal a levont járulékok összege csökken.
Az állam bármikor megteheti, hogy mondjuk a nyugdíj maximális összegét 75% helyett 50%-ban határozza meg, ráadásul, teheti ezt a körülmények tényleges alakulása miatt jogosan, ha nem is igazságosan.
További kockázat az államcsőd, de ennek valóban kicsi a valószínűsége.
Lássuk, ezek a kockázatok hogyan alakulnak MNYP-állami rendszerben( ezt egyszerűsítve hívják MNYP-nek).
A magán számlán nyilvántartott összeg létezik, az nem költheti el a pénztár működésre, kizárólag a szerződésben szereplő, cca. 5 %-át. Ez az összeg olyan, mint egy bankbetét, örökölhető is.
Természetesen a hozama több évig is lehet negatív, vagy minimális, de a nyugdíj kifizetés időpontjában nem valószínű a negatív hozam, ugyanakkor a pénztárak garanciaalapot hoztak létre, amely biztosítja a számlán lévő összeg +inflációtól függő kiegészítés kifizetését.
Az államcsőddel azonos valószínűségű, hogy sok pénztár tönkremenetele esetén, a garanciaalap kiürül, és eltűnik a befizetett pénz.
Ez esetben az állami rész alapján még mindig jár a nyugdíj( 75%, kivéve államcsőd).

Figyelembe véve, hogy az elkövetkező -20 évben az állam biztosan csökkenteni fogja a maximális nyugdíjak összegét, illetve számítási módját ( az "Orbán baby boom" legkorábban 19 év múlva növelheti a nyugdíjjárulék fizetők számát) az eldöntendő kérdés:
mitől fél valaki jobban, a jövőben nyugdíjba nyugdíjának rendeleti módon történő csökkentésétől, az esetleges államcsődtől, vagy az MNYP-k rossz befektetési poltikájától, ami az összes MNYP tönkremenetele esetén is "csak" a várható nyugdíj egynegyedének elvesztését jelenti.
Nem hinni kell az egyik, vagy másik rendszerben, gazdasági szereplőben, hanem gondolkodás alapján mérlegelni a kockázatokat.

Joooe 2010.10.15. 20:14:05

A narancsozás gyurcsányozás nem tudom minek ide.

Bármelyik kormány meglépi ezt a két dolgot annak én nagyon örülök:
- Nem kell dupla nyugdíjat fizetnem extrém adóteher formájában
- Nem kell azon aggódnom, hogy lesz-e a nyugdíjam, elviszi-e egy két válság vagy gazdasági átrendeződés.

Ez a két probléma engem régóta zavar és most megoldódni látszik.
Így fizetem szépen a nyugdíjjárulékot és ha lesz állam, lesz nyugdíjam. Ha meg nem, úgyismindegy :))

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.15. 20:14:15

@jo.e: pl kötvényt vetet 1-2-3 éven keresztül.

Joooe 2010.10.15. 20:14:31

A másik dolog amit a cikk pozitívumként említ pedig negatívum:
Az MNYP pénzek jelentős részben külföldi befektetésekbe vándorolnak, más országok gazdaságát erősítve.
Az MNYP megszűnésével és adócsökkentés formájában a pénzek állampolgároknál hagyásával (akik ezt ugye elköltik...) ez a magyar gazdaságot gerjeszti inkább.

yotta 2010.10.15. 20:14:43

@Squid:

"Mond minek kellett vasútvonalakat megint megnyitni?"

Azért kellett megnyitni, mert az embereknek meg kell adni a lehetőséget, hogy helyüket és helyzetüket változtassák!

" Minek kell adót csökkenteni ha nem tehetjük meg, mert nincs pénz rá??"

Azért kell adót csökkenteni, mert megfojt bennünket a hatalmas adó és az az elképzelés, hogy az emberek eredendően jók, tehát bizonyosan lesz egy olyan közteher -határ, amelyet inkább kigazdálkodik a pógár, mintsem elkummantsa. A dolgok ezirányba tartó útjának egy lépése!
Az meg egyenesen undorító, hogy a Gyurcsány-Bajnai -Medgyessy meg IMF olyan kalodába szorították az új kormányt, mintha ők maguk maradtak volna!

Hát NEM!

Azt pedig már ne vesd a szemünkre, hogyha nyüszítünk ha úgy kértek rajtunk számon dolgokat, hogy magatok is nagyon jól tudjátok: AZ ELŐZMÉNYEKEN MÚLIK!

JohnnyB 2010.10.15. 20:14:54

Nekem lenne egy frappáns ötletem: szüntessük meg a pénztárakat, a felhalmozott összeget válaszhatóan kapják meg a pénztártagok. Tudnának belőle fogyasztani, vagy hitelt kiegyenlíteni, aztán fogyasztani a felszabaduló bevételekből. Ez a belső fogyasztásnak adna egy startlövést. Ha valaki ezt az utat választja, akkor majd nyugdíjba vonulásakor teszem azt 0.75-el szorozzák a nyugdíját. Én biztos ezt választanám. 0*0.75=0...

yotta 2010.10.15. 20:15:26

@Squid:
"Minek kell nekünk agybeteg módon "3x görögválságozni" és ezzel annyi pénzt elcseszni amennyit most össze kell rabolni ahonnan csak lehet?"

Ez is a szokásos szemétségek közé tartozik! Nem "görögválságoztak", hanem azt mondták, hogy "görögválságoztak"!

(Most azt feltételezem, hogy a "görögválságozás" alatt takart történet tényeit ismered, tehát nem kell kibontanom a szövegkörnyezet minden aspektusát)

Mi is történt valójában? A ballib média, konkrétan a NOL, majd Klubrádió és Kálmánóga illetve az ezen körökhöz tartozó külföldről zsurnalistázkodó személyek kicsit áthelyezték Kósáék dumájában a hangsúlyt, amivel sikerült néhány spekuláns havert megfűzni egy kis balhéra - hát lett is.

No ezt a másik nyakába varrni a világ leggusztustalanabb játéka, de őszöd után, illetve a Debreczeni könyvben ismertetett hatalomszerző trükkök után ezen csak vigyorgok...-

Squid 2010.10.15. 20:16:05

@veny: "
Kádár koponyáját muszáj volt ellopatni, mert a környéken már nem tudnának aludni a röhögésétől... :"

Sírok a röhögéstől... Ez tökéletesen leírja a helyzetet.

gitáros 2010.10.15. 20:16:21

Apropó, adó. Emlékszünk még Fletóék áfacsökkentésére, amit rögvest visszacsináltak, miután nyertek? No, ezek ugyanezt játsszák, csak nagyban, és jó sok idő kell még, amíg a sok birka észbekap, hogy nem pont erre szavazott.

vakvarju 2010.10.15. 20:16:37

@kolbászoszsömle: A '90-es évek elején a felcsúti KISZ titkár kijelentette, hogy a legrosszabb gazda az állam. És igaza van!
@yotta: Konkrétan hol, mikor, kik és mennyit loptak? Dokumentumokkal, írásos bizonyítékokkal, tényekkel, ha szabad kérnem!
Yota: Martonyi 5 hónapig volt MSZMP tag. Ja! És hány évig volt III/II-es, Járaival, Matolcsyval együtt? Kövér pápai KISZ titkár volt. Schmittről meg ne is beszéljünk, neki aztán mindenki megfelel, csak eltudja adni magát. Higgyék el nekem, ha ismét lenne MSZMP-t, eltűnne az egész jobboldal, egymás sarkát taposva. Talán még most is csókolgatják a párttagkönyvüket, azt a bizonyos vöröset.
Egyébként a jobboldal, mitől is jobb? Mert a full gazdag KISZ titkár vezetőjük nem szereti a bankokat, a tőkéseket, a kapitalistákat, a gazdagokat. Tehát nem szereti a milliomos famíliáját sem? Ez még hozzá képest is szokatlan. Amennyiben ő úgy gondolja, hogy vegyünk el a gazdagoktól és adjunk a szegényeknek, akkor legyen szíves a saját vagyonának az elosztásával kezdeni! Köszönjük!
Egy vicc: Jean, mi az a zűrzavar az utcán? Tüntetnek uram! És miért tüntetnek? Hát azért, hogy ne legyenek gazdagok. És miért nem azért tüntetnek, hogy ne legyenek szegények?
Régebben egy bizonyos TV csatornán Orbán úr azt mondta, hogy ő ezt tanulta - mármint a miniszterelnökséget - és ehhez ért. Kérdésem, hol képeznek miniszterelnököket?

vazallus 2010.10.15. 20:16:58

@Fekete Mamba: 40 év múlva majd meglátjuk melyik "cég" létezik még.

gmower (törölt) 2010.10.15. 20:17:38

Már mióta várom, hogy ezt a béna MNYP rendszert megszüntessék, végre eljött az ideje.

Na akkor gyorsan felsorolom az alapvető tévedéseket (rosszabb esetben hazugságokatí), amit a blogíró, társai, és pánikolók folyamatosan elkövetnek:

1. Vége az öngondoskodásnak. Nem, mivel szó nem volt itt öngondoskodásról, az a pénz, amit az MNYP kimutatásokban látunk az nem a miénk, az az államkasszáb be nem fizetett járulék. Öngondoskodásnak az önkéntes pénztárba fizetést, vagy bármilyen nyugdíjcélú egyéni megtakarítást nevezhetünk.
2. Külföldi befektetések = diverzifikáció. A legutóbbi válság gyönyörűen megmutatta, hogy gyakorlatilag tökmindegy milyen nemzetiség papírjában van az egyszerű ember pénze, a bukás garantált. A globalizáció már csak ilyen, és ennél már csak ilyenebb lesz az elövetkezendő válságok idején. Eleve olyan pénzt, amitől a későbbi létfentartása múlik az embernek sarlatánság részvényekben tartani, mert mint tudjuk, az az egyik legkokázatosabb befektetési forma.
3. A kormány elveszi a pénzem. Lásd első pont, az nem a Te pénzed volt, az egy be nem fizetett járulék.
4. A kormány a megtakarításokat elveszi, azonnal elkölti. Ez csak abban az esetben lenne igaz, ha az ország államadóssága nulla lenne. Mivel ez nem így van, az ami messziről megtakarításnak látszik tulajdonképpen az államadósság része. Az elköltés kétfajta lehet: államadósságcsökkentés, valódi költekezés. Ha a kormány nem az államadósság törlesztésére fordítaná a teljes összeget, akkor valóban nagyot csalódnék. Ez nem valószínű ugyanakkor, ez a sokat emlegetett korábbi kormányok politikája volt.
5. Ez a rendszer mentett volna meg minket a ketyegő nyugdíjbombától. Ez igaz lehetne egy minimális államadóssággal, erős gazdasággal rendelkező országban. Nálunk ezzel szemben finanszírozhatatlan államadósságot eredményezne, ami körübelül olyan, mintha atombombával akarnánk hatástalanítani egy hagyományos bombát...
6. Mi okosan bevezettük ezt a rendszer. Az IMF "javasolta"...
7. Az MNYP-k hatékonyabban kezelik a pénzt, mint az állam. Ezt mondjuk már a szerző is cáfolta. Röhej, hogy azért sírnak a pénztárak, mert a befizetések nélkül nem tudják kezelni a jelenlegi pézállományt. WTF? Ez piramisjátékoknál szokott legfeljebb így lenni... (egyébként létezik működési tartalék...). Egyébként egy profitorientált cég nyilvánvalóan nem fog soha szégyellős lenni, ha az "ügyfelei"-t kell lehúzni, ebben a bankok és a biztosítók pedig különösen jól képzettek (ki tudhatná náluk jobban, hogy hogyan kell elködösíteni a pénzeket)

Táskás Tóni 2010.10.15. 20:17:55

@yotta: Mindenesetre M1-et már csak akkor szabad nézni ,ha amúgy a HIR TV-t vagy az Echo TV-t szereted. Lassan egykutya!

Táskás Tóni 2010.10.15. 20:18:11

@yotta: A legnagyobb ilyen híres kassza az OTP és Csányi lehet ,hogy egy kicsit tökön rúgja Orbánt ezért. Az OTP sok milliárd mnyp-i pénzt kezel és hosszú távu kötvényekben van a pénz.Még az is lehet ,hogy Csányi nem annyira szereti a focit....

sanyix 2010.10.15. 21:24:03

@Táskás Tóni: az az ótépé aki írt nekem egy levelet hogy sajnos a válság miatt elbukták az mnyp-s pénzemet? :D

treffhetes 2010.10.15. 21:24:16

@gmower: Szerintem olvass kicsit jobban utána ennek a dolognak. Már ne is haragudj, de nagyon kifacsart módon gondolkozol.
1. Állami nyugdíj? Nézd meg csak az elmúlt 20 évet. Ne rövidtávon (gazdasági válság 3-5 év) hanem 20 éves ciklusban. Az alapok lényegesen jobban teljesítenek.
2. Az a nem a te pénzed dolgot egy kicsit gondoljuk át. A bruttó fizetésed után huszonakárhány százalékot befizet a cég utánad az állami nyugdíjpénztárba. Majd ezután a Te bruttódból még majdnemtízet. Azaz több mint 30 százalékot. És ez még csak a nyugdíj. Ez nem a te pénzed ,mondod te. Hát kié? Ki a fene dolgozott meg érte? Az állam?
3. Na és, állítólag, ebből hiányzik az a 8%. Azaz marad huszonakárhány százaléka a bruttó fizetésednek. Én úgy látom, hogy az a baj, hogy ha az alapot növelnék, akkor az a huszonakárhány százalék is elég lenne. De ezt nem teszik. Mindenféle átlagos adóterhelésről beszélnek, de az igazság az, hogy a nettó fizetésed kb harmada a bérköltségednek. Azaz kb 3 ember helyett dolgozol (már ha dolgozol) bár ezért kapsz az államtól egészségügyi szolgáltatást és öregségi ellátást (valamint jogbiztonságot, meg védelmet, apparátust aki azért dolgozik, hogy te tudjál dolgozni, meg élni)... Állítólag.
Megint csak az elmúlt 20 évre kellene gondolni. Valahogy mindig, minden spórolásnak az a vége, hogy ezekből az általad igénybe veendő állami szolgáltatásokból csípnek le egy kicsit.
Azaz mindig te szívsz. Namármost, ha a pénzedet egy független intézet kezeli (és ha mégegyszer valaki liberálkommunistázza az összes választható biztosítót, akkor most már hangosan röhögni fogok), akkor esetleg mégse te fogsz szívni. Na most pontosan ezt gondolja néhány jól fésült gondolatú (szerintem inkább agymosott) ember jó ötletnek elvenni.
Miközben egyszerűen arról van szó, hogy ott van egy nagy pénzösszeg "nem a kormány hatáskörében"...
Azt azért észre kellene venni, hogy alapvetően a költségvetés készítésekor az adók és járulékok mértékének meghatározása is megtörténik. Azaz az ilyen hiányzik a kasszából című "duma" süketelés. Mert a pénzügyminiszternek pontosan megvan a lehetősége, hogy máshonnan is szedjen pénzt. Ő a törvényalkotó!
Ezen azért jó lenne gondolkodni is kicsit.

hiiiiiiii 2010.10.16. 11:14:42

Megy a sírás: "rablás": elveszik a megtakarításunkat...

Az hogy idéntől az 1952. jan. 1. után születettek /még a korábbi éra alatt született döntésnek köszönhetően/ csak 65 évesen (62 helyett) mehetnek nyugdíjba, az pont 3 évnyi rablás volt.

Számszerűsítve:

csak az egyszerűség kedvéért 1 aktív, 1952. jan. 1. után született főre 100e Ft bruttóra vetítve:

nyugdíjkorhatár 62-ről 65 évre kitolása: 9500,Ft*12hó*3év=342000,-Ft
/nem csak a magánnyugdíjra befizetett adag (8%), de a nyugdíjra befizetett teljes összeg (8% magán+1,5% állami pénztár) bukta; azt már nem is számolom hozzá, hogy azalatt a 3 év alatt nem befizető, hanem kedvezményezett lett volna/

a mostani sarc: 8000Ft*14 hónap=112000,-Ft

Arról már nem is beszélve, hogy a magánnyugdíjpénztárak ennek rendes haszonélvezői lennének (+ 3 évnyi kezelési költség, díj a 8%-ra..../

Squid 2010.10.16. 11:31:23

@yotta: "Mi is történt valójában? A ballib média, konkrétan a NOL, majd Klubrádió és Kálmánóga illetve az ezen körökhöz tartozó külföldről zsurnalistázkodó személyek kicsit áthelyezték Kósáék dumájában a hangsúlyt, amivel sikerült néhány spekuláns havert megfűzni egy kis balhéra - hát lett is."

Várjálvárjál... Te azt akarod ezzel mondani, hogy nem a fidesz agybeteg kommunikációja döntötte ba havi rendszerességgel a forintot 3 hónapon át hanem a ballib média?? (gondolom a Financial Times is Fletó holdudvara ugye?)

Na ne röhögtess könyörgöm...

sanyix 2010.10.16. 20:50:08

@Squid: milyen forint bedöntés? Ember nézzél már meg egy euro/forint árfolyamgrafikont :) kb 1 év ugyanott van, csak most már nem megy 300 fölé.

fájnönsöl tájmsz meg idióták gyülekezete, minden faszságot elhisznek, megírják és már gerjed a hiszti. Igen ha fletóék oldaláról valaki benyög valamit attól is. Sőt ha gazsi az aluljáróban fingik egyet attól is.

gorcsev54 2010.10.16. 21:21:03

@yotta: Engem nem vezet semmiféle gyűlölet de akkor sem tartom jó ötletnek . Az általad leírt" siker "kormányzásokat már mind megéltem -egyik sem volt sikeres, az Orbáné sem mert akkor nem bukott volna el 2x 4 évet.Vagy a hülye emberek szavazták le? Lehet .

Lámpavas 2010.10.17. 12:59:05

"A magánnyugdíjpénztárak 1999 és 2008. közötti, vagyonnal súlyozott éves nettó pénztári átlaghozama +5,7 százalék volt."

"Átlagos éves december/december infláció az elmúlt 10 évben: 6,45 % (az átlaghozamokkal azonos módon, az 1999-2008. évekre számítva)."

Helyesbítek, nem 0% reál hozamot produkáltak, hanem -0,75%-ot.

Köszönjük! Ennyi!

gorcsev54 2010.10.17. 12:59:24

@hiiiiiiii: Ezt a számolást nem értem ,vagyis értem szóval ez icike -picike" szopatás ".Verem a seggemet örömömben a földhöz ,mert az előző szopást is megkaptam ( 62 helyet 65 ill. az én esetemben csak hála istennek 63,5)-bár ez sem biztos lehet még 70 -is ja Viktor is emelhet korhatárt (álmodjunk mindjárt nagyot) és csak 14 hónapig .Ezt ki hiszi el?Mintha azt hallanám általában a nyugdíj problémát mindenhol a korhatár emelésével próbálkoznának megoldani. ( Az állítólag csak 14 havi pénz nem a nyugdíjra megy, van aki azt hiszi?Mert szerintem nem.)És a számolás szerint melyik hozott több pénzt a nyugdíj kasszába és akkor még a 3 év Szja -ról nem is beszéltem ill. 3 évig nem fizetett nyugdíjról?Vagy mi akar kijönni a számolásból?

sigmundka 2010.10.18. 11:27:17

@Lámpavas: Akkor most melyik a jobb? A -0,75% vagy -6,45%?
Mert ugye az infláció az mínusz? A pénztáraknak meg ugye az állam rossz teljesítménye okán lett a reálhozam negatív.
Ha az infálciós cél teljesül (mert ugye hát OV megígérte) akkor is csak -4% lesz (persze lehet én vagyok túl pesszimista... :).
No hogyha vesszük a pénztárak előző teljesítményét akkor az már egy egyszerű matematikai művelet okán ugye pluszba fog menni (itt meg túl optimista vagyok :), vagy sem?
Szóval a MNYP plusz valamennyi az infláicó okán az állami meg mínusz? Vagy majd emelik kedves kormányunk a nyugdíjakat is annyival mint az infláció? Az még mindig csak zéró vagy kevesebb, nem? :)

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.10.18. 12:22:27

@Joooe: Már megbocsáss, de nehogy már a farok csóválja a kutyát.. Kinek a fizetéséből vonják, már mégis???? Mi az hogy nem az én pénzem???? És mi közöm Nekem az állami nyp-hez?
Lehet, hogy Te más pénzét utalgatod a nyugdíjbiztosítóhoz, de nekem a munkahelyemen az én verejtékemen megkeresett fizetésemből vonják!!!!! És nem mindegy ám hogy hova és mennyit, ha ebből kell majd megélnem később.

@jo.e: Sajnos borítékolható, hogy mi lesz a befizetésekkel. És ez nem előítélet, hanem tapasztalat!!!

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.10.18. 12:47:05

@Lámpavas: Még mindig jobb, mint az állami nyugdíjkasza 100% bukója. (ti: üres a nyugdíjkassza...)

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.10.18. 12:47:10

@hiiiiiiii: Értem, tehát ne szóljunk, hogy átb@nak, mert mást már jobban is átb@sztak.
Tudod mit? Akkor ha ezentúl megfájdul a lábad, verjél rá a kezedre egy kalapáccsal, és már nem is érzed..

Agyas

szekertabor · provo.blog.hu 2010.10.18. 14:48:16

@veny: Sajnos a "bárgyúság" minősítés mellé nem tettél érveket, pusztán a véleményedet közölted. Én logikus gondolatmenettel vezettem le az álláspontomat, javaslom, tedd te is ezt.
Az, hogy az állami nyugdíjrendszer a gyermekvállalást nem ösztönzi, valóban igaz. Itt az a gondolkodás működik, hogy "miért bajlódjak most a kölkök pelenkázásával, ha a másokéi majd úgyis befizetik azt a járulékot, amiből a nyugdíjamat kifizetik".
Sajnos az önző gondolkodásmódot nem lehet egy csapásra megváltoztatni. Viszont az állami nyugdíjrendszernek lehetne ösztönző hatása a gyermekvállalásra, ha a nyugdíjak kiszámításánál nem csak az aktív évek keresete és a munkában eltöltött évek számítanának, hanem hangsúlyosan az is, hogy hány adó- és járulékfizető gyermeked van. Ez a lehetőség a magánnyugdíj-rendszerben nincsen meg.

szekertabor · provo.blog.hu 2010.10.18. 14:48:22

@kolbászoszsömle:
Sajnos zárt rendszerben szerintem ez sem bizonyított, mivel a magasan automatizált termelés és szolgáltatás (eddigi tapasztalatok alapján) tönkreteszi a környezetet, vagyis időlegesen csökkenthető az élőmunka iránti igény, de ez előbb-utóbb visszaüt.
Ha már a mezőgazdaságot hoztad fel példának: az intenzív vegyszerezéssel és a gépesítés által megkövetelt monokultúrás földműveléssel sokkal kevesebb ember sokkal több élelmiszert termel, viszont a földek reprodukciós képessége egyre csökken, és a szállítási táv - emiatt a levegőszennyezés - egyre nő. (Monokultúrás termelésnél nem terem meg majd' minden a fogyasztási helyhez közel, hanem mindent nagy távolságokról kell odaszállítani. )
Vagyis az élőmunka terhét egyszerűen átkonvertáltuk környezeti terheléssé. Választhatunk, hogy a környező vagy távolabbi társadalmakon élősködünk, vagy a környezetünk tönkretételével a jövő nemzedékeken. Szerintem most éppen mindkettőn egyszerre.

Joooe 2010.10.20. 13:23:24

@newtehen: a NETTÓ fizetésed az a TE pénzed, a (szuper)bruttó-nettó különbség bizony az államé, ezzel jár hogy államszervezetben és nem anarchiában élünk. Ezért a pénzért az állam tartozik neked szolgáltatásokkal. Szóval ha te a nettó fizetésedből fizettél a nyugdíjpénztárba az tényleg a tiéd, de ha a bruttóból az állam fizette be helyetted akkor ne háborogj már hogy az állam rendelkezik vele.
Végülis ha bedől a nyugdíjpénztárad akkor szerinted az állam hagyni fogja hogy éhen halj? Biztos lehetsz benen hogy nem...

Joooe 2010.10.20. 14:01:39

@newtehen: Ja és hogy mi közöd neked az állami nyp-hez? AZ, hogy a mostani nyugdíjasokat eltartani is állami kötelesség, tehát neked mint állampolgárnak is kötelességed.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.10.21. 14:53:46

@Joooe: Valóban, csakhogy, úgy tűnik, itt egészen másról van szó!
index.hu/gazdasag/magyar/2010/10/21/nem_a_nyugdijkasszak_miatt_eheznek_a_nyugdijasok/
Vagyis, ha jól értelmezem ezen czikket, akkor a magánnyugdíj "elvonása" azért kell, hogy a magasabb jövedelműek kevesebb adót fizessenek!
Vagy tévednék?





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása