Véleményvezér

vv

Költségvetés: nincs forradalom, de még fordulat sem

2010.11.03. I 47 komment I Címkék: fidesz allam koltsegvetes matolcsy gazdasagi novekedes

Ez a kormány is a politikailag könnyebb utat választotta. Nem nyúlnak a nyugdíjasokhoz, elköltik a magánnyugdíjvagyon ötödét, de legalább az adót csökkentik. (Fotó: Mudra László/origo

Szombaton Matolcsy György ismertette a jövő évi költségvetés fő sarokszámait. A miniszter két jó hírrel szolgált, amit két rossz ellensúlyoz, hogy végül az összkép kissé lelombozó legyen.

A jó hírek

A legfontosabb jó hír, hogy a bejelentett számok megerősítették: a kormány valóban számottevő adócsökkentést fog végrehajtani. Fanyaloghatnánk persze, hogy esetleg gazdaságilag célszerűbb dolog lett volna a járulékokkal kezdeni, vagy hogy az a 16% valójában 20% (merthogy ugyebár csak a szuperbruttóra vetítve 16%, egyébként a mindenki által viszonyítási alapként használt bruttó fizetésnek bizony-bizony az ötödét fogjuk személyi jövedelemadóként befizetni). De nem tesszük, hanem örülünk, hogy végre egy kormány a nyilvánvaló költségvetési nehézségeket és kockázatokat félretéve is mert jelentős adócsökkentést végrehajtani.

A másik jó hír, hogy a májusi tervekkel ellentétben már biztosnak tűnik, hogy a kormány nem tervezi a költségvetési fegyelem lazítását. Hazánk már így is a legeladósodottabb feltörekvő piac a világon, és egyszerűen a tűzzel, pontosabban a forinttal és ezen keresztül a bankbetéteinkkel játszanánk, ha lényegesen nagyobb hiány valósulna meg. De Matolcsy bejelentéseivel végre biztossá vált, ez a veszély nem fenyeget.

A rossz hírek

A fenti jó híreknek azonban ára van. A csökkenő bevételek-csökkenő hiány kombinációja csak kétféleképpen biztosítható: új bevételekkel vagy alacsonyabb kiadásokkal. Kétség sem férhet hozzá, hogy Magyarországnak az utóbbira égető szüksége lenne. Államháztartási kiadásaink messze a régiós átlag és a fejlettségünk által megengedhető szint felett vannak – túl sokat költünk ugyanis az eltartottakra, különösen a nyugdíjasokra.

Sajnos azonban ez a kormány is, akárcsak az előzőek, a politikailag könnyebb utat választotta. A Fidesz sem mert a nyugdíjasokhoz, a magyar politika szent teheneihez nyúlni: a miniszter büszkén jelentette, hogy jövőre is az inflációt meghaladó mértékben emelik a nyugdíjakat. Az első rossz hír tehát az, hogy a nyugdíjaslobbival szemben ez a kormány is éppen olyan gyáva, mint elődei.

A második pedig, hogy – szintén az előző kormányokhoz hasonlóan – ők is rendesen lehúzzák azokat, akik dolgoznak. Az adócsökkentés, a csökkenő hiány és az emelkedő nyugdíjak egyesszámú fedezete nem a politikai célból agyonkommunikált válságadó lesz, hanem az elmúlt tíz év nyugdíjpénztári befizetései. A kormány ugyanis elkölteni tervezi az évtized során felhalmozott magánnyugdíjvagyon ötödét – továbbá a jövő évi befizetéseket is. Viszonzásként felírják egy papírra, hogy ez húsz év múlva visszafizetendő.

survey service


Az egyenleg

A családi ezüst (a magánnyugdíj-pénztárakban felhalmozott megtakarítások) felélése azonban azért különösen fájdalmas, mert közben alig történik valami a növekedés legnagyobb akadályainak felszámolása érdekében.

A magyar gazdaság az elmúlt években messze potenciálja alatt növekedett. Nem azért, mert Gyurcsány ellopta, hanem azért, mert rengeteg fék tartotta vissza. Ezek közül a legfontosabbak az alacsony foglalkoztatottság, a magas eltartotti szint, a monopol és oligopol iparági struktúrák és az állami agyonszabályozás voltak.

Ha a 2011-es büdzsé tervét nézzük, akkor ezek is maradnak.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DArchAngel 2010.11.03. 10:58:28

Elég szomorú, hogy a kétharmaddal alig többet tudnak kezdeni, mint az előző kormány. Töketlen banda. Én, aki bérből és fizetésből élek, eszem a gazdaságos párizsit, a nyugdíjas néni meg borjús-aszpikos eledelt vásárol Fifikének. Valahogy ez így nem jó.

Uva 2010.11.03. 10:58:37

A magán-nyugdíjpénztári pénzem után legközelebb a kocsimat veszik el egy törvénnyel?
Hogy megkaphassa valaki, aki eleve
5-20 x annyit keres, mint én?

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.11.03. 10:58:47

Bár senki sem hitte, hogy Orbánék sokkal jobban fogják csinálni a dolgokat, a 2/3-dal azért abban lehetett bízni, hogy bátrabbak lesznek, legalább a ciklus elején. Ehhez képest nem mernek semmilyen nagyobb rendszerhez érdemben hozzányúlni.

Eddig leginkább csak a kommunikációs szlogenek gyártásban és mantrázásában jeleskedtek sajna, pedig nem azért küldte el a nép az impotens szocikat, hogy ezek aztán kommunikációs felhőkarcolókat emeljenek, miközben alig változik érdemben valami.

na__most__akkor 2010.11.03. 10:58:56

Mi van?

Még senki nem vette észre, hogy az EGYKULCS16% milyen sokat hoz a gazdagabbaknak? (3-4-5 millió és több? Akik 32% HELYETT 16%-ot fognak fizetni?)

dr kíváncsivagyok 2010.11.03. 10:59:06

A családi ezüstöt lehet csomagolni, nemsokára jön érte Viktor.... ( Mennyien fognak úgy járni , hogy a több milliós befizetés, amit a szülő befizetett, elvész , megy a levesbe , mert sajnos nyugdíj előtt fél - egy évvel meghal a befizető ! Ez a mai Magyar valóság , mert sokan nem érik meg a nyugdíjkorhatárt !)

Sieg 2010.11.03. 11:03:07

A magánnyugdíjak felélése és a rendszer gyakorlati felszámolása (merthogy ez lesz, figyelve azt a lendületet, ahogy elkezdték démonizálni a magán-nyugdíjpénztárakat) nem csak a megtakarítások rövid távú felélése miatt gond.
A legnagyobb probléma, hogy rövid távú célokért a hosszú távút beáldozzuk, ami pontosan az lett volna, ami most a legnagyobb gondot okozza: állami nyugdíj mellett a mindenkori kormány zsarolható, mert annak mértéke a "jóindulatától" függ, nem attól, mennyit rakott félre a nép. A nyugdíjpénztárak legnagyobb jelentősége éppen ebben lett volna.

búvárrégész 2010.11.03. 11:03:17

Kimaradt a közféra létszámleépítése, ami elég jelentős. Rövid távon ugyan csökkenti a foglalkoztatottságot, de az álami költekezés is csökken általa.
Egy ilyen kis ország bármilyen oldalról érkező kormányának meglehetősen szűk mozgástere van a foglalkoztatottság terén. Ha nem úgy oldja meg, hogy sok embert felvesz állami szférába, akkor csak a magánszféra növekedése lenne megoldás. Csakhogy a világban zajló folyamatokkal nem lehet szembe menni. Majd, ha jön egy kis növekedés, akkor ez is javul. Szerintem :)

is 2010.11.03. 11:03:27

az adócsökkentést fontos részletezni: eddig is 17%-ot fizetett, aki nem keresett sokat. az a 17% helyett 16%-ot fizet (21 helyett 20-at), DE közben lecsökken az adójóváírás. aki idén a 17%-ba esett, az jövőre semmivel nem fog kevesebb adót fizetni! és az a magyarok igen jelentős része.

a gyerekkedvezmény játszana, de azt meg visszakeresik a családi pótlékon (nem emelik, sőt eltörlik), meg azon, hogy a harácsadók miatt minden drágább lesz. ez az egész adóátrendezés egy szemfényvesztés. kb. senki nem fog tudni több kenyeret venni, függetlenül a borítékjától.

is 2010.11.03. 11:03:41

a nyugdíjemelés NEM lesz az infláció felett, erre hajlandó vagyok fogadni. pont azért ennyi az emelés, mert ennyi lesz az infláció. Orbán megmondta, hogy szinten tartás lesz. 1998-2002 között is simán alultervezték minden évben az inflációt (és felül a GDP növekedést).

az utolsó (teljes) bekezdés viszont telitalálat (sőt az állami túlszabályozás még csak nő). gratula.

kopeti 2010.11.03. 11:04:00

szerintem az adócsökkentéshez érdemes rögtön hozzá számolni a 8% burkolt adóemelést (magán nyugdíj járulék elvonás). Ugyan a szabályozás még nincs meg, valószínüleg ez a legtisztább interpretáció. (Bemegy a közösbe, jó részét rögtön el is költik, legjobb esetben is a felosztó kirovó rendszer része lesz, vagy is adó). Ez egy külön tétel az eddigi nyugdíjmegtakaritások felélésétől.
Jó volna ezt tudatosítani az emberekben mert a legjobb védelem a középtávú fenntarthatatlan folyamatok ellen, amit ezek a lépések elősegítenek, az lenne, ha az emberek jelentős része az adócsökkentésből visszakapott pénz 8%-nak megfelelő összegét megtakarítaná a nyugdíjjára önként.

Budaphestie 2010.11.03. 11:04:07

Tökéletes cikk. Minden benne foglalt meglátással egyet lehet és kell is érteni! Egyre jobb a VV blog. Gratula!

tommybravo 2010.11.03. 11:04:18

Összefoglalva: elköltjük jövőre a magánból a pénzt, plusz már előre beosztottuk azt is, amit a visszalépőktől kaphat a költségvetés. Ez a jövő év költségvetése, de mi lesz 2012-re? Akkor már nem lehet számolni nagyarányú visszaáramlással az állami rendszerbe, így ez az egyszeri bevétel kiesik. Mihez fog nyúlni akkor a kormány?

És mi lesz 20-30 év múlva, amikor a mostani magánnyugdíjpénztári tagok mennek nyugdíjba? Akkor miből fogja az állam kifizetni a nyugdíjat, ha jövőre elkölti az eddig megtakarítások jelentős részét, amit elvileg erre tettünk félre?

Másrészt csökkentjük az adómat, mivel én szerencsére többet keresek, mint az országos átlagbér, tehát nekem tapsolnom kellene. Mégsem teszem, mert nem látom, mi ezzel a kormány célja, mit akar ezzel elérni. Cserébe a pedagógus ismerősöm (35 év munkaviszony, felnőtt gyerekek) nettóje csökken. Miért kell az így kieső adóbevételeket a megtakarításaim lenyúlásával kipótolni? Miért lesz ez igazságosabb, mint a korábbi rendszer? Mégis mit akar ezzel elérni a kormány?

rockjano_ 2010.11.03. 11:04:35

Így van, tökéletes a cikk.

Én csak azt kérdezem hogy pont ezeket az adókat kellett-e csökkenteni nem-e lett volna jobb mást (pl. munkáltatói járulékok).

Illetve hogy valóban fel lehet-e egyáltalán adócsökkentéssel pörgetni a gazdaságot??? (nem vagyok biztos benne)

Ahogy nézem a válság múltával régiós versenytársaink pont úgy húznak majd el mellettünk mint azelött. És ez a gond.

Bollockbuster 2010.11.03. 11:04:43

Az alábbiakban látom a jelenlegi gazdaságpolitika politikai kockázatát:

Feltételezésem szerint a Matolcsy féle megoldás logikája úgy diktálja, hogy először be kell indítani a növekedést, hogy egyrészt a költségvetés kinőhesse a hiányait, majd amikor már megvannak a források a szerkezeti átalakításokra, meglépni azokat.

Egy ilyen műsor átfutása időben úgy néz ki hogy:
- Növekedés beindítása, költségvetés konszolidálása:
2-3 év
- szerkezeti reformok egyszeri kiadásokkal:
közszolgák létszámának csökkentése amikor a beindult munkaerőpiac már fel tudja szívni az elbocsátottakat, illetve van forrás a végkielégítésekre, átszervezésekre.
- Egészségügy, felsőoktatás átalakítása hasonlóképpen.
ezeknek az államot karcsúsító negyedik évi intézkedéseknek a pozitív hatása kb másfél év alatt jelentkezik.
Sajnos a fentiekből következik hogy csak kétféleképpen lehet megcsinálni:
1. ezen ciklus utolsó évében ---> ez politikai öngyilkosság lenne, pláne hogy a gyümölcsét megint a cinikus gazemberek, tolvajok, hazaárulók aratnák le.
2. következő ciklus első évében ---> ehhez meg kell őrizni annyit a mostani támogatottságból hogy a következő választás is nyerhető legyen, és mivel ott az első intézkedés ez lenne, a második ciklus végére már a pozitív hatások sokkal erősebbek lennének.

Mr.Treeger 2010.11.03. 11:04:54

engem rendkívül szórakoztat, hogy most annyi elégedetlen hanggal találkozom, miközben állítólag az ország 2/3-as ezt akarta. A támogatottsági adatok is azt mutatják, hogy a támogatás töretlen, akkor viszont le kell nyelni a békát. Rég nem volt ilyen szórakoztató a parlamenti ülés.

mezítlábasfellebbezés 2010.11.03. 11:05:01

Gyakorlatilag tehát semmi sem változott. Nagyon szomorú vagyok. Remélem, azok, akiknek az enyémhez hasonlóan elveszik a következő 14 hónapban a magánnyugdíjpénztári befizetéseit ÉS tavasszal a fideszre szavaztak, 2014-ben emlékezni fognak erre a momentumra és máshová ikszelnek. Vagyis a fentiek alapján lényegében tökmindegy, hogy hová... :( Amíg nem megyek nyugdíjba, meg is dögölhetek. Köszönöm, kedves FIATAL demokraták szövetsége (sic!)...! Úgy látszik, náluk is közeleg a nyugdíjkorhatár...

bobbafet 2010.11.03. 11:05:28

Ez nem átalakítás csak átcsoportosítás. Szimpla trükközés.

asola 2010.11.03. 11:05:39

Az embernek azért kinyílik a bicska a zsebében, hogy a kormány egyszerűen elkölti az egyedi, magán számlára szánt nyugdíj megtakarításait és ahogy a cikk mondja "felírják egy papírra", hogy majd visszaadják.

Ez feketén-fehéren lopás, ahogy már sokan megjegyezték.

Legalább az ember látna valami tényleges állami kiadás csökkentést. De nem, látható, hogy az elsíbolt magánnyugdíjamból lesz új Audi a Szíjjártónak és a papagáj-kommandó többi tagjának.

asola 2010.11.03. 11:11:56

A Fidesz tönkreteszi az egyetlen jó dolgot, amit a korábbi szoci kormányok csináltak, a magánnyugdíj rendszert.

Ezzel tényleg sikerül minden fejlődést visszaredukálnia az 1990-es szintre.

Itt állnak 2/3-al és akkora baromságokat csinálnak, hogy az szinte fáj. Mindenki azt hitte, hogy legalább a 2/3-al akkor majd meg lehet csinálni a fontos és fájdalmas átalakításokat.

Ehelyett sült-fa...sságokat csinálnak és még a korábban úgy-ahogy jól megcsinált dolgokat is tönkreteszik.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.11.03. 11:12:04

"örülünk, hogy végre egy kormány a nyilvánvaló költségvetési nehézségeket és kockázatokat félretéve is mert jelentős adócsökkentést végrehajtani."

A nagy többség eddig is 17%-ot adózott. Ehhez képest a a 16% jelentős adócsökkentés lenne?

asola 2010.11.03. 11:12:13

A mostani állami szférából történő leépítés pedig sokak szerint nem egy célzott költségcsökkentő lépés, hanem egyszerű politikai tisztogatás.

Dervenkál Egon 2010.11.03. 11:22:10

Az írással javarészt egyetértek, bár átlagbér környékén ez a bizonyos adócsökkentés kb 10 ezer nettó növekedést fog jelenteni egy emberre. Feltéve, hogy két szülő nevel kettő vagy több gyereket. Egy egy gyerekes családban viszont már csak az egyik szülőnél jelent 10K nettó bérnövekedést, az adójóváírás változása miatt a másiknál pár ezer forintos bércsökkenés következik. Tehát a családoknak, akiknek "nagyon jó lesz" valóban érezhetnek (statisztikailag 1,3 gyerekre emlékszem) 7-8 ezer forintos nettó bővülést.

A másik oldalon a nyugdíjaknál nem értem azt a mondatot, hogy "A kormány ugyanis elkölteni tervezi az évtized során felhalmozott magánnyugdíjvagyon ötödét". A helyzet Matolcsy György számítása szerint:

1. 2011 végére a mnyp tagok 90 százaléka visszalép.
2. A magukkal hozott vagyon kb 2500 milliárd.
3. Ebből 540? milliárd megy valahogy a nyugdíjakra, de számszerüleg a ktgv tv. soraiban csak 450 milliárd.
4. Matolcsy szerint úgy kb 2000 milliárd adósságcsökkentésre kell.

Vagyis a teljes visszahozott mnyp vagyon el lesz füstölve jövőre.

Matolcsy továbbá állítja, hogy 900 Mrd lenne a nyugdíjkassza hiánya az idei 720 Mrd után. Hoppá, hogyan? Több nyugdíjas, magasabb nyugdíj, kevesebb befizető vagy kisebb járulékok? Kicsit soknak tűnik ez. Az viszont igaz, hogy a mnyp befizetések elvonásával "beszedett" 360 milliárd, és a Matolcsy által a vagyonból felhasználni ígért 540 milliárd összege valóban 900Mrd. hümm

És még egy akna. A kormány azzal számol, hogy a munkáltatói járulékfizetés jövőre 2 százalékkal csökken. A munkavállalói viszont 120 százalékkal nő. Ez persze csak akkor igaz, ha a tagok 90 százaléka átlép. És ha csak a fele? Nos az nagyjából 200 milliárd forintos lyukat jelentene.

PS: elemzői véleményeket hallgatva azt szűrtem le, hogy a mnyp 8% elvonása lehet jogszerű, de EU számvitel szerint csak akkor, ha az elvonási időszak végén (2012. január 1.) ez kötelezettségként megjelenik az államháztartási egyenlegben. Vagyis a tőlem 14 hónap alatt elvett kb. 260 ezer forint is adósságnövelő tétellé válik a költségvetés számára. Már persze ha igaz, hogy kompenzálják az elvonásokat, by Selmeczi Gabriella.

kovacsguszti68 2010.11.05. 08:57:48

@Mr.Treeger: tudod, az egyszerű emberek még mindig nem fogták fel, hogy mi is történik valójában. Akik eddig is csak az állami kasszába fizettek, azok örülnek, hogy a kormány vissza akarja venni a mnyp-ből a pénzeket. Akik nem látják át a költségvetést, azok örülnek, hogy a kormány csökkenti az adót. És lehetne sorolni. Ez az a réteg (nagyrészt), amelyik a gazdaságról szóló híreket csak a kereskedelmi tévében látja és a bulvármédiában olvassa (lásd Oszkó írását: oszkopeter.blog.vg.hu/2010/10/31/a-media-diszkret-baja/) és kb. annyit is ért belőle, mint abból, hogy ki esett ki a Megasztárból.
Ezért lehet az, hogy a Századvég (!!!) felmérése szerint még nőtt is a kormány támogatottsága.

Bollockbuster 2010.11.05. 08:57:52

@asola: Szükség is volna rá csak sajnos pénz nincs rá elég.... :-)

De amúgy bírom az ilyen kettős mércét:

- Ha nem küldik el a közszolgákat, akkor az a baj, ogy miért nem karcsúsítják az államapparátust.
Ha elküldik, akkor az a baj, hogy tisztogatnak.

- Ha befagyasztják a nyugdíjakat az abaj
Ha nem akkor az.

sárkányfő 2010.11.05. 08:57:55

@Fedor: nem adócsökkentés lesz, hanem adóemelés.

A fogyasztási adó 2-3%, a nyugdíjjárulék elvétele kereken 8%, ez így együtt átlagosan kb 10%-os adóemelés.

És akkor még nem is számoltam az elmúlt 12 év felhalmozott megtakarításának elvételét.
Ja, el ne felejtsem: a jól keresőknek feleződik az szja, ők jól járnak :)

A "kiadási oldal reformjához" meg annyit, hogy egy kormánynak az első két évben van mozgástere, után már csak a következő választás megnyerésére koncentrál, és eszében sincs bevállalni rázós dolgokat. A 2011-es év, érdemi reformok nélkül fog eltelni, ez már látszik (illetve lerombolják az elmúlt 20 év egyetlen érdemi reformját).

Bollockbuster 2010.11.05. 08:58:00

@is: Azért az eddig ismert adatok alapján nem tenném egymás mellé a két intézkedést: a családi adó az átlag vagy kicsivel afelett keresők esetén jelentős jövedelmet hagy meg, ugyanakkor a családi pótlék jogosultságának megvonása a "milliós" fizetésűekre fog vonatkozni, ami jellemzően nem érint tömeges rétegeket, pláne nem a gyerekes középosztályt.

Mivel a "milliós" fizetési klaszter elhanyagolható számú embert érint ezért költségvetési szempontból aligha megtakarítás, sokkal inkább szimbolikus intézkedés.
Szerintem jó ha nem fog a többletadminisztráció jóval többe kerülni mint az intézkedés maga.

Remélem kiszámolták, hogy legalább politikai tőkében visszajön-e azáltal hogy ne ragaszthassák a fideszre hogy a milliárdosokat támogatja. Ez thagyjuk meg az MSZP stigmájának, nekik sokkal szexibben áll. :-)

asola 2010.11.05. 08:58:08

Selmeczi Gabriella maximum olyan módon "védi" meg a magánnyugdíjjainkat, hogy bólogat a pénz minnél gyorsabb elköltéséhez.

Majd kiváncsi leszek, hogy 20 év múlva ha valaki megkérdezi, hogy hova tette, hogyan védte meg a közben eltűnt és azóta sem visszaadott nyugdíjpénzeket, akkor mit fog mondani.

asola 2010.11.05. 08:58:17

Az magánnyugdíjpénztári tagok 90%-a csak akkor fog visszalépni az állami nyugdíjrendszerbe, ha tudatosan és erőszakkal tönkreteszik a magánnyugdíjakat és ellehetetlenítik a működésüket.

Az önkéntes visszalépést csak komplett bolondok választanák, hiszen mindenki tudja, hogy 20 év múlva már az is nagy kérdés, hogy az állami rendszer BÁRMILYEN nyugdíjat képes lesz-e fizetni a folyamatosan romló demográfiai mutatók miatt. Komplett bolondként pedig csak a tagok max 30%-a lesz képes viselkedni, azok, akikben túlteng a Fidesz imádat és elnyomja az ésszerű tervezés képességét.

Azaz a költségvetésből már most látható, hogy a Fidesz a magánnyugdíj pénztárak teljes tönkretételére és ellehetetlenítésére készül és nem elégszik meg 14 havi nyugdíjpénz ellopásával. Az egész kell nekik.

pakesz (törölt) 2010.11.05. 08:58:25

"Az első rossz hír tehát az, hogy a nyugdíjaslobbival szemben ez a kormány is éppen olyan gyáva, mint elődei."

ott a 2/3
hozzak meg a torvenyt hogy a gyerekek neveben a szulok szavazhassanak
en azzal az AB hatarozattal total egyetertenek!!!
de a magannyugdijpenztari penzemhez ne nyuljanak!!!

igy legalabb nem csak nyugger lobbi lesz hanem lesz Pelenkasok Egyesulete vagy Alljunk Ki a Jobb Jatszoterert Platform
en komolyan tamogatom, igergessenek nekik is, pl olyat hogyha felnonek akkor nem fogja az akkori ven hulye nyuggergeneracio(= ez en generaciom) agyonnyomni oket, hiszen mi mar felrerakunk penzt a nyugdijunkra...

Khayness 2010.11.05. 08:58:40

@tommybravo: "de mi lesz 2012-re? Akkor már nem lehet számolni nagyarányú visszaáramlással az állami rendszerbe, így ez az egyszeri bevétel kiesik. Mihez fog nyúlni akkor a kormány?"

Az AB hatáskörének tervezett csökkentésének hála pár eszközzel bővülhet a kormány mozgástere.

Most talán örvend a nép, hogy a végkielégítéseket megsarcolják, de vajon akkor is ilyen boldog lesz, ha a családi pótlékot/ingatlant adóztatják?

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2010.11.05. 08:58:45

A zemberek 90%- egyetért a 2 millió forint feletti végkielégítések különadójával is. Mert bele sem gondolnak az egészbe. Csak azt látják, hogy fúúú a szemét több mint 2 millió forint végkielégítést kap, vegyük jól el tőle. Az, hogy ez esetleg egy tanár vagy más közszolgálatban 30 évet ledolgozó ember pénze-e az nem érdekli. Az egységsugarú állampolgár csak annyit lát, hogy a szemét 2 millió forint fölött kapna végkielégítést. A BKV, MÁV stb. vezetők végkielégítése pedig csak csepp a tengerben. Arra viszont jó, hogy ezen rágódjanak a zemberek gumicsont gyanánt

Athlay 2010.11.05. 08:58:48

@Bollockbuster:

A baj csak az, hogy ez a kinőjük a hiányt stratégia egyszerűen baromság. Megyóék ugyanezzel próbálkoztak, csak ők a gazdag szja-sok helyett a nyuggereket tömték lóvéval, az eredmény közismert.

Itt kurvára nagy bajok lesznek hamarosan....

Eleve azzal kezdődik, hogy a manyup tagoknak max 50%-a fog átlépni, de szerintem még annál is kevesebb, azt a pénzt, ami ebből bejön a kúrmány két év alatt eltapsolja. Jönni fog 2012-13-amikor 12 milliárd EUR hitelt kell majd visszafizetnünk, az IMF-et ugye sikeresen kirúgtuk, tartaléklóvé nem lesz, különadó kifut, a megálmodott 6%-os növekedésből jó ha lesz 2-3.... szerintem az államcsőd garantált.

Na de sebaj, én jövőre már visszafizetem a lakáshitelemet, innentől kezdve vigyorogva fogom végignézni a nyuggerállam és az Orbán kormány bukását.

csakmerazé 2010.11.05. 08:58:53

@Fedor: A 16% már a tavalyi ktgvetési tervezetben is benne volt 2011-re. A nagyarányú csökkentés a magasabb adósávra vonatkozik. Azt viszont 10millió-felső10ezer ember a hajára kenheti. Ha még nem tépte ki az összes haját :-D

Bollockbuster 2010.11.05. 08:58:58

@rockjano_: Ha azzal nem, akkor mivel?

Nincs sok más lehetőség. Állami beruházásokkal is lehetne, de az sokba kerül, rossz a hatásfoka, növeli a korrupciót és rövid távon a hiányt, így az nem járható.

Marad az adócsökkentés, de egyébként általad méltán idézett szomszédaink is így kezdték.

na__most__akkor 2010.11.05. 08:59:02

@Mr.Treeger:
"engem rendkívül szórakoztat, hogy most annyi elégedetlen hanggal találkozom"

Ja. Én is halálra röhögtem magam, amikor a hóhérom pofára esett a vérpad lépcsőjén és betörte az orrát ...

morbiczer 2010.11.05. 08:59:13

"PS: elemzői véleményeket hallgatva azt szűrtem le, hogy a mnyp 8% elvonása lehet jogszerű, de EU számvitel szerint csak akkor, ha az elvonási időszak végén (2012. január 1.) ez kötelezettségként megjelenik az államháztartási egyenlegben."

Eppen ezert nem fognak visszaadni egy lyukas ketfillerest sem. Szerintem legfeljebb annyi "kompenzacio" lesz, hogy elismerik tobbletbefizetesnek az allamiba, es kapsz egy ures igeretet, hogy majd 20-30-40 ev mulva tobb nyugdijat kapsz az allamibol.

Arrol nem is beszelve, hogy Orban Viktor mar legalabb ketszer kijelentette, hogy harangoztak az egesz manyuprendszernek ugy, ahogy van, es tobbe az allam soha nem utal at semmit a manyupoknak, ugyhogy zaros hataridon belul (1-2 ev) ugyis megtalaljak a modjat, hogy mindenkit visszakenyszeritsenek az allamiba.

EG0 2010.11.05. 08:59:30

Én tényleg nem tudom, hogy ez egy fideszes vagy mszp-s blognak számít-e, de ez elég beszédesnek ígérkezik:

Mit gondolsz a Fidesz gazdaságpolitikájáról a 2011-es költségvetési tervek alapján?

2 - nem tetszik 24%
1 - nagyon nem tetszik 54%

Érdemes lenne ezt a kérdést is feltenni:
Mit gondolsz a Fidesz gazdaságpolitikájáról a 2011-es költségvetési tervek alapján, amennyiben visszavonják a MYNP-akat érintő döntést, nem emel nyugdíjat és átszervezések után 10%-al csökkenti az államháztartási kiadásokat?

kalozka 2010.11.05. 08:59:58

Nem igazak amit a posztíró ír:

egyrészt a 11 legeladósodottabb fejlődő ország vagyunk és nem a legeladósodottabb .
en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_public_debt

Másrészt 2010-ben 595 milliárd forint költségvetési pénz ment a nyugdíjkaszába, míg 2011-ben ez 0 ft. Ehelyett megy a 8% extra nyugdíjjárulék és a visszaáramló pénz. Azaz a költségvetés kb. 600 milliárddal jobban fog állni csak a nyugdíjkassza költségvetési hozzájárulásának megszűnése miatt.

Amíg nem költenek többet a büdzséből addig nem éljük fel a tartalékokat...

"A kiadási oldalt tekintve a központi költségvetés 8,8 ezer milliárd forintos főösszege nominálisan hajszállal nagyobb csak a 2010-es tervnél, azaz reálértéken csökkenésről van szó." napi.hu

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.05. 09:00:18

A legeslegrosszabb hír az, hogy nincs hír arról, hogy kiadáscsökkentést tervezne a kormány. A bürokrácia a GDP 6%-át viszi el. Csak ha felére csökkente, már nőne a gazdaság.

szemi90 2010.11.05. 09:00:23

Nem szívesen bár, de kölcsönadom az MNYP befizetéseimet 14 hónapra a kormánynak! Viszont amikor "kompenzálják" szeretném ott látni azt a pénzt is amit a MNYP hozamként jóváírt volna a számlámra.
Matolcsi meg nem kicsit optimista. A zemberek 90%-a?? Hát én körbekérdeztem a rokonságot, de inkább az jött ki hogy a 90% nem fog visszamenni az állami nyugdíjkezelőhöz. Véleményem szerint visszatérés feltételeit vastagon bekenik csokival, mézzel, arannyal, és sajnos sokan beszopják majd. Aztán 20 év múlva meg kin fogják számon kérni az ígéreteket?

régészbúvár · http://buvarregesz.blog.hu 2010.11.05. 09:00:27

@asola: Biztos lesz ilyen is... De ne legyünk naívak, a szoci-liberális kormányok is tisztogattak, pedig a váltáskor megígérték, hogy nem is...
Közigazgatásban dolgozom, telepakolták a saját kádereikkel. 8 év után a középveztők többségét eltüntették, lefokozták. A maradékot is ide-oda dobálták.
A szoci titánok minek maradjanak bent? Most hirtelen ők is úgy gondolják, hogy a közigazgatás nem zsákmány? Bár úgy lenne...

mezítlábasfellebbezés 2010.11.05. 09:00:31

@tommybravo: Engem is ilyesmi érdekelne. Ha most ktsgvetési kiigazítás címén elvonják jövő dec. 31-ig a járulékokat azzal, hogy "majd visszaadják", és gyakorlatilag feléli azt az állam, AKKOR mi lesz a fedezete ezeknek a hatalmas elvont összegek visszaáramoltatásának???? Mert valamiből azt is finanszírozni kell!

mezítlábasfellebbezés 2010.11.05. 09:00:35

@asola: Főleg úgy, hogy árnyékminisztériumok vannak. A régiek még dolgoznak, mert a munkát meg kell csinálnia valakinek, az újak meg lézengenek és megfigyelnek, mert nekik se munkaköri leírás, se SZMSZ adott esetben. Szóval most kis túlzással kétszerese az államapparátus az eddiginek.

Robinzon Kurzor 2010.11.05. 09:00:39

A "szociális népszavazás" elsöprő "sikerével" a Fidesz számára bezárult a gazdasági racionalitás felé vezető minden út.

A hitelvesztés nélküli politikai mozgástér és az értelmes gazdaságpolitika metszete egy üres halmaz.

Ha valami, akkor ez két és fél éve teljesen nyilvánvaló -- sokkal nyilvánvalóbb, mint hogy a jogállamiság terén Debreczeni legvadabb lázálmát is felülmúlják.

Azon csodálkozom, hogy ennyi ember tud őszintén csodálkozni azon, hogy csodák nincsenek.

Bartoki 2010.11.05. 09:00:46

"Viszonzásként felírják egy papírra, hogy ez húsz év múlva visszafizetendő"

Sajnos még ennyit sem tesznek - nem írnak fel sehova semmit, max. akkor, ha "önként" visszalép az ember.
Ja, önként, mint annakidején a TSz-be. :(

kholiq 2010.11.05. 09:02:40

Az elso 4 evben nem csinalnak semmit, es megprobaljak kihuzni a masodik ciklusig es akkor elkezdeni a dolgokat. Azaz elvesztunk megint 4 evet. Kinek van erre ideje?

gramercy 2010.11.11. 11:51:02

@asola:

nem hitte mindenki azt

voltak akik a korabbi ciklus alapjan pontosan lattak hogy mi lesz, nameg hogy mi nem lesz: progresszio





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása