Véleményvezér

vv

Ha egy miniszterelnök elbukik

2010.11.07. I 38 komment I Címkék: szavazas

Ha Gyurcsányt tényleg elérné az igazságszolgáltatás, törvénytisztelőbbek lennének-e ettől a politikusaink? Heti szavazás-összesítőnk.

Szokásos hétvégi rovatunkban ismét az egyik heti szavazásunk eredményét vizsgáljuk meg: most éppen azt, hogy mit gondolnak olvasóink Gyurcsány Ferenc lebegtetett "elszámoltatásának" a hatásairól. Budai Gyula kérdésére ugyanis a legfőbb ügyész helyettese olyan választ adott, melyből a kormánybiztos arra következtetett, hogy a sukorói telekcsere ügyében a volt miniszterelnök is gyanúsított lehet.

Történelmi: Gyurcsány a vádlottak padján? c. cikkünkben ennek kapcsán a következőket írtuk: Ha Gyurcsányt elérné az igazságszolgáltatás, "az már önmagában elemi erejű üzenetet küldene a politika minden szereplőjének. Továbbra sem hinné azt senki, hogy a hatalomban lévők visszaéléseire azonnal fény fog derülni, de mindenki tudná, hogy legalább a hatalomból kiesettek nem érinthetetlenek többé. Látni kell ugyanakkor, hogy egy ilyen lépés valószínűleg a politikai küzdelem még élesebbé és kíméletlenebbé válását eredményezné. Ha egyszer precedens lesz egy miniszterelnök perbe fogására, akkor bizony a mindenkori miniszterelnök feje fölött is ott fog lebegni annak tudata, hogy hatalma nem fogja örökké megvédeni. Ebből két dolog következhet. Vagy az, hogy innentől kezdve a miniszterelnökök is kevésbé mernek majd visszaélni hatalmukkal – vagy éppen ellenkezőleg, hogy sokkal inkább vissza fognak élni vele. Mert nem lesz más választásuk, mint egyre gátlástalanabb eszközökkel megpróbálni megtartani a pozíciójukat, hiszen annak elvesztése azonnali fenyegetést jelentene számukra."

Olvasóinktól azt kérdeztük, szerintük vajon milyen hatása lenne annak a magyar politikai osztályra, ha egy magyar miniszterelnököt elérne az igazságszolgáltatás. Nézzük az eredményt!


A szavazás eredménye rendkívül szoros lett: olvasóink harmada szerint törvénytisztelőbb lenne a politikai osztály, ugyanúgy harmaduk szerint viszont nem változna semmi sem. Viszont csak szavazóink negyede gondolja úgy, hogy egy magyar miniszterelnökkel szemben meginduló eljárás hatására a politikusok még gátlástalanabbak lennének. Összességében tehát kijelenthető, hogy olvasóink inkább pozitív, mint negatív hatást várnának egy ilyen eljárástól.

A Sukoró-sztori fejleményeit már nagyon kíváncsian várjuk, és persze azt is, hogy milyen önmagán túlmutató hatása lesz az ügynek. Ha lesz egyáltalán hatás, ha lesz egyáltalán komolyabb per.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asszem 2010.11.07. 20:59:37

Én akkor lennék nyugodt, ha a politikusi igazságszolgáltatást egy valóban független (akár nemzetközi) bíróság végezné, teljes nyilvánosság mellett.

Misa76 2010.11.07. 20:59:41

1 talán keveset változtat, de ha a többiek is rács mögött lesznek az igen. Egyébként meg ha változtat ha nem, a bűnösnek büntetés jár.

sztd 2010.11.07. 21:36:27

Vicc ami történik.
Gyurcsány Ferencnek, ha össze kellene tenni a 10 legnagyobb bűnét, majdnem biztos vagyok, hogy a sukorói nem lenne közöttük. Ráadásul simán lehet, hogy egy korrupt hivatalnoka intézte a dolgokat, és az ő aláírása (ebben az esetben) formalitás, és GyF csak abban bűnös, hogy nem a megfelelő emberek dolgoztak alatta.

Ehhez képest adott a 2006-os ország állapotát bemutató adatok elhallgatásának az ügye, a 2006-os tüntetések szétveretése, a tévészékházban a rendőrök feláldozása (hogy csak azt a három esetet említsünk).

Ez olyan, mint a Biszku ügy. Hiába felelős sok ember haláláért, úgy tűnik, hogy felelnie legfeljebb azért kell, mert ezt a nyilvánosság előtt letagadta.

brazileiro 2010.11.07. 21:36:38

Politikusaink akkor lesznek törvénytisztelőbbek, ha hatalmon lévő pártok politikusait rendszeresen eléri az igazságszolgáltatás. Tehát Gyurcsány lecsukása akkor lett volna pozitív hatással, ha ez a szoci kormányzás alatt történt volna meg.

Most, hogy kétharmada van a Fidesznek és Budai Gyula három naponta osztja ki a legfőbb ügyészt, Gyurcsány lecsukása csak a Fidesz hatalmát bizonyítaná.

Sokkal érdekesebb lenne, ha Meggyes Tamás kerülne bíróság elé. Az elmúlt hetekben kiderültek alapján ott minimum a hűtlen kezelés megáll, figyelembe véve, hogy még az egyetemi tandíját is az önkormányzat fizette... Figyelembe véve a szoci önkormányzati vezetők elleni hűtlen kezelési ügyeket, ha Meggyes futhat, akkor nem nagyon fog erősödni az igazságszolgáltatásba vetett hit.

egy maréknyi dollár 2010.11.07. 22:22:38

A hazai igazságszolgáltatásba vetett hitem a nullával egyenlő.Ezt a nihilizmust számos példával alá tudom támasztani.Ha Gyurcsány Ferencet pórázon vezetgetnék és tömlöcbe vetnék,azt gondolnám:E' mán döfi!Helyreállt az igazságszolgáltatás rendje.

Rá Dios 2010.11.07. 22:22:45

Csak csendben modom, mert még meg találják fogadni:

Nem lehetne a politikusokat bizonyos hivatali idő eltelte után automatikusan kivégezni, majd az esetleges ártatlanokat - csak kell olyan is legyen, nem? - gyorsított eljárásban rehabilitálni?

Újratemetésükről a NUT (Nemzeti Újratemető Tanács) gondoskodna.

graycivil 2010.11.08. 08:57:02

Költségvetési trükközgetés a megszorítások elfedésére, brutális gázáremelés januártól, alkotmánybírósági botrány, mnyp megtakarítások bedarálása. Valóban szüksége van arra a FIDESZ-nek, hogy a hírek ne róla szóljanak. Mert róluk csak rosszak szólnak.

Nem lesz per bűncselekmény hiányában. Ha ki is kényszerítik az ügyészi vádat, az ingatlan-ügy nem valósult meg, tehát károkozás akkor sem lenne. Maximum szabálytalanságok.

Egy biztos. Magyarországon a "jogértelmezésében független" igazságszolgáltatás ma már nem létezik. Hamarosan már az intézményi függetlenség sem fog létezni. A londoni brókereknél nem a FIDESZ-re szavaznék, hogy ők jönnek ki ebből jobban.

Bruhahaha 2010.11.08. 08:57:10

Ha minden korrupt politikust lecsuknak - nem csak az ellenzékieket - akkor van értelme az egésznek, de ha csak politikai üldöztetés folyik, akkor ez még jobban aláássa a jelenlegi gazságszolgáltatási rendszerek tekintélyét.
Gondolom, hogy GyF-et el lehetne elítélni valamiért, de ilyen alapon anno el kellett volna ítélni az előző és a jelenlegi Orbán kormányban dolgozó több vezetőt is és ez sem történt/történik meg.
Amit meg nem hiszek el, hogy az összes FIDESZ-es polgármester között nincs korrupt - ez olyan lenne, mintha csak a kék szeműek tudnának fára mászni, ami lássuk be elég abszurd.

egy maréknyi dollár 2010.11.08. 08:57:17

@Rá Dios: :DDD
Nem lehet,sajnos.Mo-n nincs érvényben a halálbüntetés.Bár lehet,hogy kétharmaddal,AB nélkül,Brüsszelt,ENSZ-et leszarva öt perc alatt visszaállítható lenne.Akkor lekaszabolnák az előző kurzust,de ezeket a mostaniakat ki?

kisa 2010.11.08. 08:57:26

@Rá Dios: Nekem az is elég lenne, ha bukott politikusok soha többé nem kaphatnának szerepet sehol, és munkanélküli segélyen kellene tengődniük életük végéig. Már persze teljes vagyonelkobzás után. Tartsa el őket a feleségük, aki az esetek nagy részében soha nem dolgozott.

anarchia-bt 2010.11.08. 09:01:21

@Rá Dios:
Kiváló ötlet, de hosszadalmas és káros is, ha egy politikus 2-3 hétig is hatalmon lehet.
Az igazságos és gyors ítélet érdekében, még a beiktatásuk napján el kell tüntetni őket.

is 2010.11.08. 09:01:36

@sztd: szerintem is vicc. foleg, hogy kepes vagy ezt komolyan ugy leirni, hogy csak Gyurecsanyra fokuszalsz, mikozben Gyurcsany mellett ott kellene ulnie Orbannak, Kunczenak legalabb, sokadrendubbkent akar Ibolyanak is. addig, amig csak az egyikre hegyezzuk ki, es becsukjuk a szemunket az osszes tobbivel szemben, vagy akar csak eggyel szemben is, addig a valasztopolgar felelossege, hogy ezek ott vannak. a tied is, meg a poszte is. a kep nem azt mondja, hogy bortonbe valamelyik korrupt politikussal. a kep azt mondja, hogy bortonbe a korrupt politikusokkal. mindegyikkel. az eppen regnalo miniszterelnokkel IS.

Straight 2010.11.08. 09:02:01

Beszéljük meg az amcsikkal hogy mi befogadtunk egy guantanamói fogjot cserébe guantanamo fogadja be Fletót. Őr se kell csak néha dobjanak be neki egy kis kaját. Mi meg örökre elfelejthetjük. .:)

szmoker (Homo Trollicus) 2010.11.08. 09:02:11

Kipreparált múmiáikat pedig a Politikusok Múzeumában lehetne közszemlére tenni.
Turistalátványosság lehetne, egész Európa (meg néhány perverzebb távol-keleti népség) a csodájára járna.

Esetleg "vigyen egyet öccázé', sokat néccázé'", és a tárolással sem kell bajlódni. Exportálhatnánk is, van elég.
Miniszterelnök diszdobozban, államtitkár lédig.

Bebes 2010.11.08. 09:02:26

@brazileiro: Igen, a "rendszeresen" a kulcsszó.
Valamit tán segít, de az sem garancia. Japánban rendszeresen vonul börtönbe a fél kormány vagy egy-egy párt vezető garnitúrája. Hogy a következő ugyanott folytassa. Izraelben sem szent a miniszterelnök. Kínában ki is végezhetik a korrupt politikust. Akkor most megnézhetjük, hol jegyzik ezeket az országokat a korrupciós listán...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.11.08. 09:02:37

"A magyar politikai osztály törvénytisztelőbb lenne... ?"

Hát, jó eséllyel nem. De attól már ezt a kis örömöt is el kellene venni tőlünk? :-)

Ez a sukorói dolog csak annyi, mint amikor Al Caponét valami piti dolog miatt tudták végül csak elítélni, de legalább annyiért sikerült. Amíg bent van, sincs láb alatt. De könyörgöm, ne tartsák előzetesben! Védekezhessen szabadlábon! És a többi tetűre szintén kiterjeszteném ezt a könyörgésemet. Mivel ha elítélik, ne legyinthessen vigyorogva, hogy az előzetesben már letöltötte a büntetését, mehetünk haza. Ha elítélik, akkor szépen fogják nyakon, és bevágni a sittre, és kezdjen csak a kemény fiúk között ketyegni az órája.

Sajnos szar embernek lenni, rossz döntéseket hozni ma alapjog, a törvény nem bünteti. Ezért nem tudják lesittelni azért, mert szétszórta a maradék pénzünket. Akkor legalább csukják le olyasmiért, amiért le lehet. Nekünk úgy is jó lesz.

stratez 2010.11.08. 09:03:07

Ha Gyurcsányt felelősségre is vonják, az nem az lesz, amiért kellene. A maga után hagyott csődtömegért és a kilövetett szemekért biztosan nem fogják.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.11.08. 09:03:26

Érdekes probléma amúgy. Frankón jó lenne, ha végre nem csak kishalakat vegzálna az igazságszolgáltatás, és az se ártana, ha a hivatali idejüket töltő nagyfejűek is kapnának néha egy kis dádát. Na persze ez utópia, mert ugye az igazságszolgáltatás a kormány zsebében van, de egyébként meg erről szólna a demokrácia, csókolom.

Mindettől függetlenül, Ferike menjen szépen börtönbe.
Kár, hogy nem a köztörvényesek közé raknák véletlenül.

roczky 2010.11.08. 09:03:54

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökségi ideje alatt a törvények szerint végezte munkáját. Utólag az ellenzék vezére úgy akarja láncon elvitetni, hogy érezni a bosszú ízét. Ha egy kormány rosszul végzi munkáját, akkor 4 év után a nép fogja leváltani. Hihetetlen arroganciával, iszonyú sok pénzzel próbálják elérni Orbánék, hogy Gyurcsány Ferencet börtönbe zárják. Ha van demokrácia, akkor most ez nem lehetne téma, mivel Sukoró ügyében nehéz kiizadni egy váiratot (emlékeztető). Sajnos ez már nem demokrácia, ez már diktatűra!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2010.11.08. 09:04:07

Gyurcsányt utól fogja érni az igazságszolgáltatás, ki tudja, lehet, hogy meg is érdemli, meg az is lehet, hogy nem. De ez független attól, hogy elkövetett-e törvénytelent, vagy nem. Utól kell érnie, mert most ezt kívánja a Nemzeti összefogás, a hatalmi ágak centralizációja pedig már folyamatban.
Tréfás, hogy tegnap láttam a Natgeo-n egy műsort a 30-as évek Németországáról. Akár a mai Magyarországon is készülhatett volna, persze ez nem determinálja a folytatást, csak érdekes volt. Én egyelőre érdeklődéssel figyelem a fidesz gazdaságélénkítő kísérletét, csak az a sok sallang ne lenne.

a kis lebowski 2010.11.08. 09:04:15

Az a 25%, aki arra szavazott, hogy Gyurcsány börtönbe kerülésének hatására a politikusok gátlástalanabbak lesznek, mivel tudná alátámasztani a véleményét? Erre kíváncsi lennék (bár sejtem, hogy végeredményben mi vezette ezeket az embereket).

wiseguy 2010.11.08. 09:04:26

Ugyanmá' emberek, ne legyünk annyira naívak, hogy egy "elit" politikust elítélnek.
Ez csak színjáték. A papcsák elment Zuglóba, az új seprűnek meg jól kell söpörnie, bebizonyítja, hogy ő a legalkalmasabb a posztra...
Mert hát ugye, mi is van a hagyóval?

aureliano 2010.11.08. 09:04:35

Én a végkövetkeztetést nem értem. Olvasóink inkább pozitív hatást várnának? Szerintem pont az ellenkezője igaz: a szavazás alapján jelentős többséggel (59%) azt várják, hogy teljesen eredménytelen lesz vagy egyenesen gátlástalanabbá teszi a politikusokat.

yanchi345 2010.11.08. 09:04:45

Egy olyan országban, ahol a kormány dönt arról, hogy a MAL Zrt. tehet a katasztrófáról, teljesen mindegy, hogy elítélik-e a mumust bármiért is. Nyilvánvaló, hogy amíg Gyurcsány él, addig Orbán nem fog tudni aludni, tehát minden követ megmozgat, hogy valahogy eltüntesse. Kár, hogy közben az ország megy tönkre.
Valóban sokkal meggyőzőbb lenne, ha - a szocikhoz hasonlóan - a fidesz is engedné, hogy a sajátjai is megbukjanak (pl. Meggyes, meg az ötmilliárdos légifotós, és társai). Ezzel bizonyíthatná, hogy nem maffiaszerűen működik, hanem az elszigetelt esetekkel maga a vezetés sem ért egyet.

gakken (törölt) 2010.11.08. 09:04:59

@sztd: "Ehhez képest adott a 2006-os ország állapotát bemutató adatok elhallgatásának az ügye, a 2006-os tüntetések szétveretése, a tévészékházban a rendőrök feláldozása (hogy csak azt a három esetet említsünk). "

1. Politikus bármit bármikor mondhat, az csak kommunikáció a közvéleménynek. A szakemberek pontosan tudták, s a bizottságok is a forintra pontos helyzetet - ez nem büntetőjogi kat.
2. A 2006-os neonáci csőcselék megfékezéséért a rendőri vezetőket és az ország vezetőit is kitüntetés illeti, ma már nem állna a Parlament, és lenne többezer civil halott - ez sem nyert.
3. A rendőrök feláldozása sem áll, maximum hozzánemértés, töketlenség, tapasztalatlanság, félelem lehet a vád a Rendőrséggel szemben - inkább a felbújtókat, a háttérből pénzzel-, logisztikával segítőket kéne megkeresni.

Terézágyú 2010.11.09. 14:02:36

Egyébként az a gond ezzel, hogy gyf a fél ország számára mumus. És ennek a fél országnak mindegy, hogy van-e bizonyíték bármire is, számára gyf bűnös. Bármilyen ítéletet kap, ez a fél ország ezt kevesellni fogja stb. stb.

Terézágyú 2010.11.09. 14:02:46

@a kis lebowski:
"Az a 25%, aki arra szavazott, hogy Gyurcsány börtönbe kerülésének hatására a politikusok gátlástalanabbak lesznek, mivel tudná alátámasztani a véleményét?"

Hát nyilván az, hogy a politikus ha érzi, hogy kiesne a hatalomból, és várható, hogy elítélik, akkor még inkább igénybe fog venni bármilyen eszközt, csak hogy ne essen ki a hatalomból, és ne vihessék bíróság elé...

Lefetyke 2010.11.09. 14:03:09

Gyurcsány esetében ez a Sukoró-ügy csak a jéghegy csúcsa, de végső soron Al Capone-t is adócsalásért csukták rács mögé, és a lényeg az, hogy kivonták a forgalomból. Az igazságérzete azt mondja az embernek, hogy Gyurcsánynak bőven lenne miért börtönbe kerülnie, és egyes vádakért jogosabb lenne a dolog.

Félreértés ne essék: ezzel nem azt akarom mondani, hogy mindenképpen (pl. akkor is, ha a telekcsere-ügyben történetesen ártatlan) zárják börtönbe. De ennek az embernek azért van elég vaj a füle mögött.

Egyébként meg örülnék, ha vezető politikust (ténylegesen elkövetett bűncselekményéért) elítélnének. Az utódai saját jól felfogott érdekükben lennének visszafogottabbak.

becike4 2010.11.09. 14:03:32

Semmi nem fog történni.Holló a hollónak...Műsor az egész,a fijjúk nagyon jól tudják,amikor bukta lesz,mert lesz,akkor visszájára fordul az egész.Saját maga ellen egyetlen politikai erő sem hoz törvényeket.Az ügyvédek majd jól megszedik magukat,oszt jónapot.

KG2000 2010.11.09. 14:06:38

A VV statisztikájából szerintem sajnos nem az jön le, hogy az index szavazói az igazságszolgáltatásra szavaznak, lásd gátlástalanabb: 25%. Az index szavazói lényegesen szélsőségesebbek, mint az átlag szavazó. Nem azt íróm, hogy kritikusabbak, mert sajnos az, amit egyesek gondolnak és írnak, az nem kritika, hanem hiszti és futballdrukker-szintű elfogult bekiabálás.

wicha 2010.11.09. 14:06:50

@gakken: Teljesen egyetértek veled. Amire egyesek valamilyen romantikus nosztalgiázásból úgy tekintenek a tüntetésekre mint valamilyen apácazárdás közös imádságra, azok elfelejtették hogy mi is történt. Nem szokásom, de én azokban a napokban szégyelltem magamat amiért magyar vagyok. Nem azért mert szétverték a "tüntetést", hanem mert félrészeg alkoholisták nyilvános wc-nek használták a parlament pázsitját, szétszedtek mindent ami mozdítható, rendőrautót gyújtogattak, TV-t ostromoltak, közben büfét fosztogattak, mert megéheztek és közben lejáratták Magyarországot a világban. Az idegenforgalomban dolgoztam és akkoriban a főszezonban az ideutazó külföldi turistacsoportok hónapokig sorban lemondták a szobafoglalásaikat mivel azokban a napokban úgy tálalták a híreket, mintha legalábbis polgárháborús helyzet lenne. Pedig csak néhány gyökér szórakozott. Mindenki tudja, hogy mennyire töketlen a rendőrség, mindenki tudta, hogy minden egyes választáskor lehozzák a csillagokat is az égről és azt is hogy rengeteg olyan "ember" (idézőjelben, mert én nem nevezném azoknak) van kishazánkban, akinek az a legjobb szórakozása, hogy azt keresi hol balhézhat vagy civilizálatlan bunkó paraszt módjára juttassa érvényre az akaratát. Érdekes módon a 2006-os eseményeknek ezzel az oldalával nemigen foglalkozik senki. Nem azt mondom hogy ne büntessék meg , aki visszaél a hatalmával, de ez az egész mizéria nem egy ember műve volt, ebbe egy egész ország benne volt. Ha máshogy nem, morálisan. Ez alól szerintem senkinek nics kibúvó. Az MSZP-s szavazóknak mert megszavazták a tolvajokat, a FIDESZ-eseknek mert hagyták hogy a pártjuk 4 évig be se lépjen a parlamentbe és kintről böfögjön. A maradék 9% (SZDSZ, MDF) meg elsüllyedt a pöcegödörben. Remélem lesz máshogy is...

sztd 2010.11.09. 14:07:00

@is: :)
A jelek szerint észrevetted, hogy a korrupciót közel sem gondolom akkora problémának mint a többség.
Ettől függetlenül, - tetszik vagy nem - határozott véleményem, hogy sem Orbán, sem Kuncze, sem Dávid Ibolya sem Kovács László vagy Kiss Péter alapvetően nem volt korrupt. Azt nem tudom, hogy valamilyen apróságba belekeveredtek-e, de egyiküknek sincs nagyobb vagyona, mint amit 20 év képviselőséggel, megfelelő törvényes befektetéssel és könyvek írásával össze lehetett becsületesen szedni (elég belegondolni abba, hogy OV egy könyvvel keres 15 milliót, vagy, hogy mit változtak a részvényárfolyamok a '90-es évek közepe óta, nekik pedig volt befektetnivalójuk).
Szóval a szöveget, hogy minden politikus lop egy baloldali kamunak tartom, amiből most pechükre a Jobbik profitált.
Gyurcsány és Kóka esete gyökeresen más, az ő vagyonukat becsületesen már elég necces lett volna összeszedni, de GyF maga is utalt rá korábban, hogy nem ezt tette.
Ez persze nem jelenti azt, hogy a jobb oldalon senki sem korrupt.

A lényeg azonban az, hogy - ha marad a 2002-ben megszakadt gazdaságpolitika (ami akkor a magyar térség legnagyobb növekedését jelentette), akkor a gazdaság minimum 20%-kal (de lehet, hogy 30%-kal) lenne nagyobb, ami évente 7-8 ezer milliárd többletet jelentene. Ehhez képest a 400 milliárd - amibe egyes becslések szerint a korrupció kerül az országnak - nem túl jelentős.

De ezek sem érnek fel az általam említett 3 eset romboló hatásával.

sztd 2010.11.09. 14:07:09

@gakken:
1. A szakemberek végképp nem kommunikálhattak semmit. Ha mégis megpróbálták azonnal gigakampány indult, hogy állítsák meg a "hazudozásukat". Tudod a választók megtévesztéséről beszéltem.

2-3. Valószínűleg fogalmad sincs arról, hogy kik voltak a tv székháznál. Eleve tisztelték a parlamentet, és akit joggal te csőcseléknek nevezel, az 50 ember. de az is tisztelte a parlamentet (az épületet természetesen, nem a képviselőket). Ha nézted volna a közvetítést, akkor emlékeznél, hogy a megsérülő rendőröket a tüntetők vitték el a mentőkhöz.
Úgy egyébként akik behatoltak is max leültek netezni az ottani gépekhez, vagy VETTEK a büfében valamit (vagyis elvittek az áruból de megoldották, hogy az ellenérték ottmaradjon.
Néhányan tényleg nekiálltak elvinni dolgokat, de nem voltak sokan, és nem is vittek el sok mindent. A lángok kb. 2 szobára terjedtek ki.

3. "inkább a felbújtókat, a háttérből pénzzel-, logisztikával segítőket kéne megkeresni" - az akkori kormányfőben jó eséllyel meg is lehetne találni. Sikeresen feltüzelte a rendőröket.

hollario 2010.11.09. 19:49:51

@sztd:
3. vagy a mostaniban. Áder óta tudjuk, csak az számít, "Cui prodest?" 2006 nyarán a jobboldalon általános téma volt a leváltása a bukott választás után, az őszi események fogták össze ismét mögötte a jobboldalt.
2. Ki volt ott? Pl. Urbán Flórián, aki később a felcsúti foocicsapatnál kapott állást.

S_a_n_y_A 2010.11.28. 23:32:25

@brazileiro:

Egyetértek. Igazából nem is értem, hogy a szöszbe gondolhatta a megkérdezettek 1/3-a, ettől javulna a politikusi morál. Nem merem mondani, tényleg jó lenne látni, hogyan változna a morál, ha ez tényleg megtörténne.
Személy szerint meggyőződésem, romlana a morál, mert minden politikus még durvább és gátlástalanabb eszközökkel próbálná hatalmát védeni vagy a kellemetlen, sokat tudó ellenfeleket elhallgattatni.

Tulajdonképpen, ez a felmérés tiszta hülyeség, semmit sem ér!
A megkérdezettek nyilván a saját gondolkodásuk alapján válaszolnak. Az pedig nem feltétlenül azonos a politikusainkéval. Sőt.
Mit is mond a régi magyar mondás? "Holló a hollónak nem vájja ki a szemét." Emlékezzünk csak rá, milyen vehemenciával lovagolt a Fidesz a választásokkor az elszámoltatáson. Lett valami belőle? Hagyón kívül csak kis halak, kirakatba, ez kell a népnek! Piszkáltak nagy ügyet? 4-s metrót pl., amit szintén annyit szajkóztak? Nem? És miért?

Szóval, nem átlagembereket kell zargatni ilyen kérdéssel fölöslegesen. Megvan a válasz, csak tudni kellene észrevenni. A Fidesz sem akar példát statuálni nagy összegű múltbeli csalások kiteregetésével és elítéltetésével. Azt gondolják: "eddig az előző lopott, de végre megint mi vagyunk soron. Nem vagyunk mi "ostobák". inkább ez, mintsem hogy nekiálljunk igazságot szolgáltattatni az előző ciklusbeliekkel szemben. Ami aztán persze ránk is visszaütne utána, ha bukjuk a következő választást."

S_a_n_y_A 2010.11.28. 23:38:21

@Asszem:

"Én akkor lennék nyugodt, ha a politikusi igazságszolgáltatást egy valóban független (akár nemzetközi) bíróság végezné, teljes nyilvánosság mellett."

igen, az kellene. Ám érdekes módon az egyszerű, de adófizető magyar szavazó ezt képtelen megérteni, és megkövetelni a saját politikusaitól. Innentől kezdve viszont nincs min csodálkozni, miért tart ez az ország ott, ahol tart.

S_a_n_y_A 2010.11.29. 01:47:14

@sagia77:

No, tudom bátor dolog, de én merek tippelni. (Fidesz gazdaságélénkítő program). Nem fog sikerülni. Egész egyszerűen, ahhoz túl irreális, és egyébként is, hol a magyar gazdaság a némethez képest?

Tényleg ne vedd rossz néven, de ha már megnéztél egy műsort a 30-as évek Németországáról, menj nyugodtan egy kicsit visszább is. Nem sokáig, csak mondjuk az 1. világháborúig. Németország (+ Ausztria-Magyarország) 4 évig harcolt Anglia, Franciaország és Oroszország ellen. Kontinentális erőforrásokra korlátozottan, míg azok hatalmas gyarmatbirodalomra támaszkodtak. Oroszországot még így is kiütötték. Szóval, Németországnak már elég régóta erős gazdasága és brutális ipari kapacitása van..........





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása