Véleményvezér

vv

Lázár javaslata: Így kell elüldözni az embert az állami szférából!

2010.11.12. I 137 komment I Címkék: fidesz allam koztisztviselok lazar janos

Ki az az őrült, aki olyan munkahelyet választana magának, ahol öt évre visszamenőleg visszavehetik a fizetését? Legfeljebb az, aki sehová nem kell, vagy aki egyébként is a Párt eltartottja. (Fotó: Segesvári Csaba / delmagyar.hu)

Amint arról az Index tegnap beszámolt, ha hétfőn is megszavazza a parlament a Lázár János-féle alkotmánymódosítást, akkor ezentúl gyakorlatilag bármilyen állami juttatást akár 99%-os adóval lehetne sújtani, magyarán vissza lehetne venni – öt évre visszamenőleg!

Mindez nem csak hihetetlenül abszurd, de elképesztően veszélyes is.

Slendriánság?

Nem gondoljuk, hogy Lázár János célja a gyes vagy a családi pótlék visszamenőleges megadóztatása volna. Az általa benyújtott indítvány szövege azonban erre is egyértelműen lehetőséget adna, ahogyan arra az Index által megszólaltatott szakértők rámutattak, hiszen a módosító javaslat „jövedelemről” beszél általánosságban, nem pedig végkielégítésről. Ha jóindulatúak akarunk lenni, akkor nem tételezünk fel hátsó szándékot a kormány részéről: ebben az esetben „csak” slendriánságról, rosszul előkészített munkáról lehet szó. Ahhoz hasonlóan, mint amikor a korábbi javaslat nem csak a BKV-tól tízmilliós végkielégítést lehúzó szocialista szerencselovagokat, hanem a sok évtizednyi iskolaigazgatói munka után nyugdíjba vonuló tisztességes pedagógusokat is sújtotta volna, úgymond szándékolatlan következményként.

[3]2. §
Az Alkotmány 70/I. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A közterhek viselésére szóló forrásokból, valamint az állami vagyonnal gazdálkodó, illetve az állam többségi tulajdonában vagy irányítása alatt álló szervezetek részéről juttatott jövedelemre, az adott adóévet megelőző ötödik adóévtől kezdődően, törvény a jövedelem mértékét el nem érő kötelezettséget állapíthat meg.”


Akár legyinthetnénk is a dolognak erre a részére, ha mostanra nem vált volna bevett gyakorlattá a rosszul előkészített indítványokkal való törvényalkotás és alkotmánymódosítás. Ez pedig azt mutatja, hogy a Fidesz nem tudja és nem is akarja egyelőre megfelelően működtetni a magyar államigazgatást. Nem tudja, hiszen rendre hibás, támadható és nem megfelelően átgondolt törvényjavaslatokkal jönnek elő. És nem is akarja, mert ezek közül nagyon sok egyéni képviselői indítványként jelenik meg, elkerülendő azt, hogy átmenjenek a hagyományos minisztériumi előkészítési folyamat kapcsán előírt egyeztetési fórumokon, állami szűrőkön.

Nem vitás, a Fidesz valóban egy szétzilált, katasztrofális állapotban lévő államigazgatást vett át. Ám fél évvel a kormányalakítás után kimondhatjuk, hogy egyelőre nem sokat tudott kezdeni a problémával. De ez még csak a kisebbik rossz.

Pénzbehajtás?

A nagyobbik baj az, hogy Lázár János javaslatából egyértelműen arra következtethetünk, hogy a Fidesz gyakorlattá kívánja tenni a visszamenőleges adókivetést. Először arról volt szó, hogy ez csak a végkielégítésekre fog vonatkozni, az új javaslatból viszont látjuk, hogy ez bizony a fizetésekre is igaz lesz (továbbra is tegyük fel, hogy a családi pótlékra mondjuk nem). De hol van a megállás ebben a logikában? Miért nem vetnek ki visszamenőleg adót például minden állami beszállítóra? Hiszen ők is állami pénzt hasznosítanak. És egyáltalán: miért nem vetnek ki visszamenőleg adót mondjuk mindenkire? A válságadók ideiglenességéről szóló ígéretek szemrebbenés nélküli visszavonása is azt mutatja, hogy pusztán azért, mert a kormány most is váltig állítja, hogy ennyi volt és nem lesz több visszamenőleges adóztatás, ez nem szabad, hogy bárkit is megnyugtasson.

"A lapunknak névvel nyilatkozó két alkotmányjogász és neve elhallgatását kérő három adószakértő megerősítette, hogy az alkotmánymódosítást jogilag nem lehet másképpen értelmezni.

Szabó Máté Dániel, az Eötvös Károly Intézet munkatársa, alkotmányjogi szakértő szerint az alkotmánymódosítás lehetővé teszi az állam számára, hogy bármilyen közpénzekből folyósított juttatást visszavegyen, öt évre visszamenőleg. Szabó kérdésünkre megerősítette, hogy a szöveg alapján elvben ez lehet nyugdíj, családi pótlék, vagy állami tulajdonú vállalattól kapott fizetés is. "Ebben tényleg minden benne van" – fogalmazott.

Az ELTE jogi karán alkotmányjogot oktató Somody Bernadette is azt mondta az Indexnek, hogy "tény, hogy ez nagyon széles kör", amit különadóval lehet sújtani. "Nem következik belőle, hogy ez kizárólag a végkielégítésekre vonatkozna" - tette hozzá."

Akár az állami fizetéseket is visszavehetik (Index)


Természetesen nem gondoljuk, hogy széles tömegeknek az elmúlt öt évben kifizetett nyugdíja vagy családi pótléka veszélyben lenne – de az állami szféra egyes szegmenseiben dolgozók fizetéséről ezt már nem mernénk állítani.

Mert miről is van szó? Vegyünk egy példát! XY nem pedagógus, nem orvos, hanem egy állami vállalatnál tisztességes húsz évet lehúzó középvezető. XY ezért mondjuk 15 millió forintot keresett az elmúlt öt évben. XY viszont rossz helyen dolgozott: olyan helyen, amit az MSZP korábban kifizetőhelynek használt. A jelenlegi kormány szerint ott mindenki tolvaj, ezért aztán aki legalább Z milliót keresett az adott szektorban évente, megérdemel egy kis pluszadót. A közvéleményt felkorbácsolni nem lesz nehéz, a törvényt majd megírja valamelyik lázárjános, a miniszterelnök meg majd elmondja, hogy ez a valódi, arányos közteherviselés.

XY-nak pedig be kellene fizetnie az 5 év jövedelmére kivetett adót egyetlen év alatt. Mi van, ha felélte? Mi van, ha elköltötte nyaralásra? Mi van, ha gyerekének vett rajta lakást? Vagy mi van, ha ott van a bankszámláján és most egyszerűen elviszik? Lesz bármi, amit XY ne tenne meg az ő új kormányának, csak hogy ne vonatkozzon rá az adó?

web survey


Mi lesz ebből?

Tegyük fel a kérdést: mégis ki fog ezután az állami szektorban dolgozni? Ki az az őrült, aki egy olyan munkahelyet választana magának, ahol a munkáltatónak, a magyar államnak joga van öt évre visszamenőleg visszavennie még a fizetést is? Legfeljebb az, aki tudása és képességei alapján sehová máshova nem kell, vagy aki egyébként is a Párt eltartottja, és ezért biztonságban érezheti magát.

Ha korábban arról beszéltünk, hogy a Fidesz szétzilált államigazgatást örökölt, akkor most elmondhatjuk, hogy a visszamenőleges adó bevezetése esetén jó esély van a teljes leépülésre. És szerencsénk van, ha csak az államigazgatásra vonatkozik mindez.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoldx 2010.11.12. 11:00:43

Senkinek nem veszik el a fizetését !Legfeljebb, csak az öt év alatt kapott 120.000.000.- marad meg neki,afölött adózik!Én momentán örülnék neki !

Robinzon Kurzor 2010.11.12. 11:00:48

@KG2000:

Változatlan struktúrák fenntartása mellett fűnyíróelven leépíteni -- az semmire sem megoldás, max. nagyon rövid távon, ha nagyon kell a pénz.

A teljes állami szférát újra kellene gondolni, egy üres A4-es papírral indulva.

Sőt, ott kellene kezdeni, hogy a közösségi / társadalmi kontrollnak egyéb eszközei is lehetnek, mint az állami tulajdon, meg a minden apró adminisztrációs hibáért orrba-szájba bírságoló (vagy éppen kilóra megvehető) Hatóság.

A 2/3-os felhatalmazás arra lenne alkalmas, hogy valódi nemzeti együttműködés, konzultáció keretében születő jó megoldásokat ne kelljen elvtelen politikai alkukban kiherélni a status quoban érdekelt lobbik nyomására.

Ehelyett a totális hatalom megszerzése a program a létező leghazugabb és leginkább demagóg néphülyítés mellett.

Igazi 2010.11.12. 11:01:07

Amióta a Fidesz győzött itt rikácsol és jajveszékel mindenki, hogy tartani kell a költségvetési hiányt, mert az a legfontosabb, és anélkül a pénzügyi világ lehúz minket a wc-n.
Amikor Orbán megpróbálta feszegetni a korlátainkat, rögtön nekiugrottak és ócsárolták, hogy tartani kell, mindenáron.
Erre most tartja, de ez nem jó ám! Fröcsögnek, hogy kiadáscsökkentés kell!
Na, ha pedig az lenne, akkor menne a "hazudozott a kormány a kampányban, íme a magszorítás"!
Hehehe, olyan ellentmondásba keveredtek, öröm nézni a vergődéseteket.
Ezért nem hitelesek az itt felvázolt fejtegetések, mert egy céljuk van: a Fidesz gyalázás!

carlo74 2010.11.12. 11:06:20

az fog ott dolgozni, aki becsületes ember.
akik az elmúlt 8 évben garázdálkodtak, azokért a típusúakért nem kár.

néha nem tudom eldönteni, csak nem érted, vagy nem akarod érteni.

carlo74 2010.11.12. 11:06:24

@ámbátor: az emberi jóérzés mást mond.
máv, volán, bkv, elmü, öszöd, és még sokat sorolhatnék.

Jimbo75 2010.11.12. 18:20:16

@Őrnagy Őrnagy:

Ha a közszféra nagyobb része MSZP szavazó(nem tudom megítélni, hogy így van-e) az csak azért lehet, mert Orbán első regnálása alatti 4 év folyamán egy qrva forintot nem tudott emelni a bérükön, lehet, hogy ezért is bukta utána a választást....

TGabi 2010.11.12. 18:20:24

Ezt az egészet azért találták ki, hogy az állami szektor tele legyen pártemberekkel plusz a főnökök által amúgy sem kedvelt embereket secperc alatt lehessen kirúgni (ld. indoklás nélküli elbocsátások) és mindemellett egzisztenciálisan totálisan ellehetetleníteni.

Szerintem sokan a szavazáskor nem ezzel a parasztsággal meg banánköztársasági feeling-gel kívántak azonosulni "nemzeti együttműködés címszóval...)

moncayo 2010.11.12. 18:20:32

Deja vu: Anno, régen dolgoztam egy nagy állami cégnél (akkor még csak az volt) ahol a vezérigazgatónő régebben takarítőnő volt, igaz állitólag igazi pártkatona. még partizán is volt a legenda szerint.

Efelé tartunk most is.

ui: de legalább az öreglány nem lopott el semmit, ellentétben a mostani pártherékkel.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.11.12. 18:20:42

Ha jól emlékszem a Dűne című filmben volt egy "szívdugónak" nevezett szerkezet, amit a Harkonnenek ültetnek be az alattvalók szívébe sebészi úton. (David Lynch verzióban van csak).

Az 5 évre visszamenőleges állami jövedelmek visszahívási lehetősége az állami tisztségviselők "szívdugója". Bárkinek kihúzhatja a "vezér".

Jimbo75 2010.11.12. 18:20:46

@Nick the dick:

Aha, és például egy könyvtáros hova menjen magánszektorba? Legyen már eszed mielőtt fröcsögsz...

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2010.11.12. 18:25:10

Van a dolognak még egy oldala. Azon kívül, hogy a korábbi közszolgáktól el kell venni, az újaknak oda kell adni. Kétmilliós (vagy az új szabályok szerint három és félmilliós) fizetéseket lehet majd adni valamennyi önkormányzati köztisztviselőnek: igyirnankmi.blog.hu/2010/11/05/meg_ketmillio

gorillka 2010.11.12. 18:29:24

@carlo74: én nem tudom eldönteni, hogy te hogy vagy ezzel.
Ha törvénytelen, aránytalan kifizetések történtek, akkor azt peres úton vissza lehet szerezni, de csak azért mert valaki a te véleményed szerint túl sokat keresett, vagy a "másik" oldalon állt, nem lehet elkobozni az eddigi keresményét.
Egy minimálbéren élőnek a bruttó 250e is rengeteg, vegyük el tőlük is!
Innen már nincs messze az egyik kedvenc mondatom:
mindenki képessége szerint dolgozzon és igénye szerint részesüljön...

milyen szép a Vértes, ó 2010.11.12. 18:29:34

@carlo74: nem igazán tudod, mit jelent az, amit írt, meg azt sem, az általad használt szavak mit, ugye? :) És nem kell 'sokat sorolnod', elég, ha ezeket elmondod komoly arccal vagy százszor, csak ne felejtsd el hozzátenni mindig, hogy 'neazemberekkel'

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.11.12. 18:29:42

Kombinálva a bármikor kirúgható kormánytisztviselői leminősítéssel igazi "terrorfegyver".

Bergeroth 2010.11.12. 18:29:48

Engem csak az érdekel, hogyha a nagy többség bemutat a fidesznek, akkor ki fogja eltartani őket?
Akkor majd lesz ám csodálkozás meg kapkodás meg sikítozás.

asola 2010.11.12. 18:29:58

Hát ennél nagyobb BALFA..KODÁST én még nem láttam, amit itt most előad a Fidesz.

Az az eredeti, visszamenőleges 98%-os törvény is egy baromság volt (persze porhintésre jó), erre föl módosításként megtetézik még egy adag hülyeséggel.

Ezzel az egész államaparátust maguk ellen fordítják, értelmes ember egy ceruzát nem akar majd keresztbe tenni az ő írányításuk alatt. Az indoklás nélküli kirúgásokkal már amúgy is megcsinálták az alaphangulatot korábban.

Hogyan fognak így kormányozni? Nem tudnak mindenhova fidesznyikeket tenni, ahhoz túl nagy az államigazgatás.

Ebből akkora bukás lesz mint egy ház! Szerintem már az államigazgatás fele azon gondolkozik, hogyan lehetne valami jó kis "öszödös" felvételt készíteni a Viktorékról.

milyen szép a Vértes, ó 2010.11.12. 18:30:05

@Anti Anyag: teljesen igazad van, nem a ártatlan és jó emberek fizetését fogják elvenni, hanem a rossz-rossz emberekét.

Ezért kellene azt is felvetni, hogy ezután bárkit tárgyalás nélkül börtönbe zárhassanak, ugyan, ezt sem használnák, csak akkor, ha gonoszokról van szó

Utána meg táncoljunk kicsit kézenfogva Hófehérkével, meg Piroskával, ha már ott vagyunk.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.11.12. 18:30:10

@zoldx: @Lord_Valdez:

Legyünk reálisak. A cél a saját pártemberek pozícióba juttatása lehet. A választás utáni pozícióosztáshoz meg fogják (eddig is ezt tették) a terepet. A régi garnitúrából csak azokat kell "elmozdítani", akik szemben állnak, illetve nem működnek együtt. Az ellenállást 5 évre visszamenőleges jövedelem megvonással lehet "megtorolni". A félelem tartja össze a "birodalmat".

ámbátor 2010.11.12. 18:30:15

@carlo74: szerintem nem tud mást mondani.
Ezekből az esetekből tanulni kell. Olyan törvényeket hozni, hogy többet ne fordulhasson elő. De ha elkezdünk visszafele törvénykezni, akkor sose tudhatotd, hogy holnapra mit hoz a múlt. Holnaptól öt évre visszamenőleg 1000 Ft-ot kell befizetned minden blog-bejegyzéshez hozzászólásért. Ha szerepelt benne a bkv betűsorozat, akkor pedig bejegyzett név illegális használatáért 3 hónap elzárás. Nincs minőségi különbség, csak mennyiségi. A minőségi különbség ott van, hogy lehet visszafele törvénykezni vagy sem. Úgyhogy ez a kérdés, nem más.

moncayo 2010.11.12. 18:30:28

@Gera: Hogyan is értenének a joghoz? (Vagy bármihez?)
Nézzük meg a kulcsembereket!

Igaz, döntő részük jogot végzet ember. Azaz jogot tanultak és sikeresen levizsgáztak egy egyetemen.

Ez önmagában édeskevés. Soha nem dolgoztak sem a szakmájukban , sem máshol. Ha jog területén maradunk, soha nem voltak vállalati jogászok, végigjárva min. 10 tanulóévet a szakmában, Nincs ügyvédi, ügyészi, vagy biró szakvizsgájuk, semmi gyakorlatuk nincs.

Sőt meg merem kockáztatni, hogy amit tanultak azt jórészt el is felejtették. Ez részint természetes, miután mással - pártépitésel, médiával, stb. - foglalkoztak.

Ergo, egy átlagember gondolkodásával: nem értenek semmihez, nincs szakmájuk.

Ha nem lennének pártok, meg politikusi állások segélyen élnének.

Csak viszonyitásképpen: egy másik egyetemen, az orvosin , ha valaki elvégzi a 6 évet még nem gyógyithat, nem vizsgálhat meg senkit, kötelező a további 5 év gyakorlat. S akkor még osztályos orvos lesz (20 beteggel), s nem igazgató főorvos.

De majd 10 millió beteggel (mi) lehet kisérletezni úgy, hogy a politikus nem ért semmihez.

El tudja valaki képzeni, hogy pl. a Bundesbahn (német államvasút) vezérigazgatója egy német Vitézy legyen 25 évesen, tegnap diplomázva?

Vagy meg tudja nekem mondani, hogy Szijjártó képviselő mihez is ért? Mi a szakmája?

Mert az nem szakma, hogy valaki non-stop eszelősen vigyorog a médiában és zemberezik. Ez olyan celebmunka (lásd győzike-pákó-stb). De őket legalább nem a köz fizeti.

Ex0dus 2010.11.12. 18:30:38

@Igazi: A 2/3- hoz nagyobb felelősség is párosul, amivel ők látszólag képtelenek normálisan élni. A kritika teljesen jogos.
A kiadáscsökkentés tulképpen (amit szerintem most a legtöbben elvárnak) az elavult közszolgáltató rendszerek megreformálását jelentené, amit csak 2/3 addal lehet effektíven megvalósítani.
Helyette mit látunk ? További megszorításokat, lopást, hazugságokat, teljesen alkotmányellenes, józan ésszel szembemenő lépéseket.

milyen szép a Vértes, ó 2010.11.12. 18:31:16

@hower: ne menjenek külföldre, inkább találják ki, hogyan tudnának futballstadion-építéshez csatlakozni, mostanában ott lesznek a nagy pénzek :)

stratez 2010.11.12. 18:35:38

Na akkor meg van oldva a közszféra munkaerő-feleslegének problémája, a kirúgott közalkalmazottak csak úgy dörzsölik a tenyerüket, milyen jó, hogy nekik már nem tudják visszamenőleg 5 évre elvenni a fizetésüket. Akiket pedig még nem rúgtak ki, azokis ott tolonganak a munkakönyvükért Navracsicsnál. Ha netán még sem látunk majd kígyózó közalkalmazott sorokat, akkor annak oka felől érdeklődjünk Véleményvezérnél, mint mindenre, erre is nyilván tudják a helyes választ.

nemecsek ernő áruló 2010.11.12. 18:35:53

@Igazi: Értem. Tehát szerinted rendben van az, ha bárki, bármilyen visszamenőleges hatályú törvényt hoz. Gyógyszert bevetted rendesen?

Az a baj, hogy még nem látod, ez milyen precedenst szül, mert vak vagy, és ostoba. MINDEN létező törvénynél érdemes belegondolni, hogy hogy éreznéd magad, ha ilyesmit mondjuk egy Gyurcsány-féle garnitúra csinált volna. Úgy is jól? Akkor csak gratulálni tudok hozzá...

Anyadamedve 2010.11.12. 18:36:01

@Deneware.: Muterom ledolgozott 42 évet, mellette megcsinálta az érettségit, főiskolát, nyelvvizsgát estin 4 gyerek mellett. Szóval jobb ha előbb gondolkozol és aztán írogatsz.

campobaszo 2010.11.12. 18:36:16

A rendelkezés nyilvánvalóan sérti a jogállamot,a jogbiztonsághoz való jogot.Ha valakitől utólag elvehetik a kemény munkával megkeresett jövedelmét,az nyilvánvalóan az emberi méltósághoz való jogot is lábbal tiporja,így el kell buknia az alkotmánybíróság előtt!

fror83 2010.11.12. 18:37:03

Komolyan kezdem kicsit unni, hogy lassan közellenséggé vagyok nyilvánítva, mint a közszféra dolgozója...
A minimálbérre bejelentett és mellett zsebbe fizetettek buzgó helyeslése mellett valaki kitalálja, hogy két egyetemi diplomával nekem nem jár havi 107.000 forint nettó, fizessek belőle vissza valamennyit?
Ja, az én fizetésem csökken az új adórendszerben, a szüleimé is (második generációs "ingyenélő" vagyok ugyanis), mert nincs három gyerekem, sőt egy se.

Versenyszféra? Köszönöm, jól boldogultam és boldogulok benne (mellékállás). Imádom a feltételezést, hogy biztos azért vagyok a közszférában, mert bármi másra alkalmatlan lennék. Sajnos, amit a hivatásomnak tekintek, az a világon mindenhol a közszféra esetleg a civil szféra része (közvetlenül nem piacisíható tudományos kutatás).

Tudom, most a sértettség beszél belőlem, szeretem a munkámat azért vagyok még mindig ott, abba is belenyugodtam már, hogy csak ebből nem tudom finanszírozni a megélhetésemet. De az intézményesített b..szogatástól legyen szíves a kormány és az ő 2/3 országnyi támogatója eltekinteni.

2010.11.12. 18:38:15

Nem hiszem, hogy ezzel üldöznék el az embereket a közszférából. Ugyanis aki 40 milkás végkielégítést kapott, annak a havi pénze se lehetett kevés, tehát ő azért nem járt olyan rosszul. Elüldözni mással lehet az embereket. Ez a más pedig egy bérlista, amin szégyenletesen pici számok szerepelnek. Van közöm az egészségügyhöz, belelátok. Na ott például menekülnek az emberek. Nagyon helyesen - hogy hozzátegyem. Menjen is el minél több orvos meg nővér, lehetőleg jó messzire az országból. Majd, mikor valamelyik miniszter rokonához nem tudnak a mentővel orvost küldeni és meghal, a kórházban meg nem lesz nővér, aki kiszedje alóla a sz@ros lepedőt meg megetesse, talán lesz változás. Amíg vannak olyan elvakult szerencsétlenek, akik éhbérért is elvégzik a munkát, addig miért emelnének? Eddig még minden kormány emelést ígért, aztán meg egyik se tartotta be. Már most látszik, hogy a mostani se fogja.

kisa 2010.11.12. 18:38:53

@Pecccca: Hát, igen. Vannak itt kérdések. És nem eleonóra 100millájáról...

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.11.12. 18:39:47

javaslom, vegyük el visszamenőleg azon képviselői költségtérítéseket, amik számla nélkül kerültek kifizetésre...
sőt, ez a jövőre nézve is legyen így

szekertabor · provo.blog.hu 2010.11.12. 18:39:55

Nekem úgy tűnik, hogy a hivatásos rettegők néhány szempontot ismét kihagytak:

- A 2/3-os parlamenti kormánytöbbség nem mond ellent az Alkotmánynak.
- Az Alkotmány megváltoztatása nem mond ellent a demokratikus alapelveknek.
- Az Alkotmánybíróság jogkörének módosítása nem alkotmányellenes.
- Az elmúlt 20 év számos alapgondjára nem sikerült megoldást találni a hatályos Alkotmány alapjain.
- Azok a köztisztviselők, akiket a meghozandó törvény fenyeget, kívül esnek a belátható életpályamodell és a rögzített bértábla keretein, de még csak meg sem közelítik azt.
- Visszamenőleges hatályú törvényhozásra elég egy példa, amikor a 90-es évek elején visszamenőleg megváltoztatták a 70-80-as években kötött kedvezményes lakáshitel-szerződéseket a hitelfelvevők terhére, és a Sólyom vezette Alkotmánybíróság ezt jóváhagyta.
- Az ú.n. vagyonadó például tipikusan a már korábban megszerzett vagyont adóztatja. Az ingatlanadó is. Esetünkben technikailag egy korábban, de belátható időn belül szerzett jövedelem különadóval való terhelése az, ami az államnak segít az erkölcsi érzéket provokáló mértékű végkielégítések visszaszívásában.

Táskás Tóni 2010.11.12. 18:40:00

@Robinzon Kurzor: 2002-ben a főtisztviselőknek havi 500eft -ot szavazott meg a fidesz 5 éven keresztül, ez felháborító. Ezeknek utólag nem fogják bevasalni az adóját. Volt köztük olyan elvtársnő is , aki már az egyetemen belépett az mszmp-be/csoporttársam volt /
Akkoriban szavazta meg a fidesz a jómóduaknak az államilag támogatott befektetés jellegű kedvezményes lakásvásárlást is.
@KG2000: Ki a fa...m követelte a kormánytól az öt évre jogtalanul és alkotmányellenesen szóló adóelvonást törvénybe iktatva. Ki a fa...m kérte a mnyp-i tagok nyjár elvonását és szétosztását parlamenti képviselők és pár százezer jól kereső család között. Lázár fizesse vissza az adózás nélkül felvett több tízmillió ktgtérítést, oszt jónapot.. Matolcsi ktgvetése pedig olyan sz. r és primitív , hogy ezt így még egy általános iskolás is meg tudná csinálni.

Italo Balbo 2010.11.12. 18:40:05

@carlo74: Nézzük hány becsületes ember gyűlik össze

fda 2010.11.12. 18:40:08

becsületes embernek nincs félnivalója

Táskás Tóni 2010.11.12. 18:40:13

@Igazi: Önkormányzati reform, minimum 1000 milliárdot hozna évente a ktgvetésbe. Nem hozta az állam a 120 milliárd megtakarítást , amit az első akciótervben ígért, ehelyett le akar nyúlni 3000 milliárd mnyp-i vagyont és ténylegesen lenyúl 420 mnyp-i befizetést . Ha egy kicsit is jobb lenne vagy alkalmasabb a kormányzásra a delejes ember és a jobbkeze és az idióta tehetségtelen fidesz bagázs nem ilyen egyszerű trükkökkel kellene próbálkozniuk.Orbán kalapot akar emeltetni bizonyos kormányzati intézkedések miatt a nyugati országokkal, amit ott felsorolt az mindegyik az általa folyamatosan ócsárolt Bajnai kormány intézkedése volt és nem az övé.Orbán már elismerte. rajtad a sor.

Táskás Tóni 2010.11.12. 18:40:17

@Robinzon Kurzor: A választásokat kellene visszamenőleg módosítani , ez így a gyengébbnél is gyengébb.

kútásó 2010.11.12. 18:40:27

Valaki, ha tud egy jo irast arrol, hogy hogyan lehetne mas modon gyorsan hatekonyan visszaszerezni az elmult evekben vegkielegites cimszoval ellopott penzeket, akkor kuldjon mar egy linket. (A keres nem ironikus azt feltetelzve h nincs ilyen). Az elmult hetekben csak olyan irasokat lattam, melyek levezetnek mindenfele kovetkezmenyeket a fidesz megoldasaibol. A "meg a vesedet is elveszik"-tol a galaxis pusztulasaig mar mindennel talalkozhatott a kedves olvaso. Az tenyleg annyira elkepzelhetetlen, h mindossze szeretnek a leggyorsabban es legolcsobban visszaszedni a lenyult penzek egy reszet?
A visszamenolegesseg problematikajat se ertem teljesen. Szoval a cikkiro szerint altalaban a visszamenolegesseggel van a problema, vagy csak visszamenoleges adoztatassal. Ha az elso eset igaz akkor azt ugy kell erteni, hogy ha valaki multban agyon lopta magat, de akkor hatalyos torvenyek alapjan nem buntetheto, akkor azt a jelenben se lehessen visszaszedni tole?(ha jol tudom egyebkent ma igy mukodik a bunteto jog, es reszben ennek kovetkezmenyeibol lett elege az un. "nepnek"). Ha csak az adoztatas visszamenolegesseget erzi problemasnak, akkor meg nem ertem h miert gondolod, h ha a vegkielegiteseket vissza lehet szerezni valamilyen nem ado jellegu visszamenoleges megoldassal, de a fizeteseket azokat aztan nem.
Amugy a slendriansaggal egyetertek. Egyre vilagosabb h valakik az elmult 8 evben nem csinaltak meg a hazi feladatot es most improvizalnak.
Elnezest h hosszu voltam.

tugezőőr uuuii uuillö 2010.11.12. 18:40:34

Ez nem stimmel. Én, közalkalmazottként igencsak megdolgoztam az elmúlt 5 évben a fizetésemért, bizonyíthatóan! Most adjam vissza?!

Táskás Tóni 2010.11.12. 18:40:39

@carlo74: Pl Kocsis a "becsületes "ember aki több tízmilliárd ft-ot kilopott az MVM-ből vajon melyik pártkasszának juttatott , hogy furcsa módon még mindig a helyén van?Ja és most derült ki, hogy Ő volt a vagyonkezelő vezetője, amikor a MAL zrt privatizációja történt.

georg 48 2010.11.12. 18:40:52

A piszok életbe!
Mit rinyálnak a közszféra naplopói?
El lehet menni a versenyszférába melózni, nagy lószart kap végkielégítést, a szeme alá!
A naplopók úgy viselkednek, mintha ebben az országban csak tanárok, orvosok, OTP ügyintézők, meg a franc tudja kik élnének! Én nem öt évre, hanem 25 évre visszamenőleg fizettetném meg velük a nagy lóvékat!
Az egész családja feje fölül elvinném a házát! A büdös francba!!

lyesmith 2010.11.12. 18:42:02

Rendkvül viccess lesz az ha a következő választáson győztes párt visszamenőleg elveszi a fideszesektől a fizetésüket.

Az elmúlt 6-7 hónap alatt egyetlen normális törvényt sem hoztak. Gyakorlatilag minden erejüket az államiség, demokrácia elpusztításának szentelik.

radioenekes 2010.11.12. 18:42:14

Ez a törvény elsősorban a szoci zsírosbödön nyalókra lesz szabva. Azok meg fizzessék vissza a kisíbolt dohányt. A fideszundorotokat meg kezeltessétek. Fröcsögés helyett azon kéne töprengenetek, hogyan jutott ide 8 év alatt az ország. Birka nép. Me ee e e ee ee!

euAgWzgmmtq7K 2010.11.12. 18:42:33

kedves VV, aki állami vállalatnál középvezető, az 1:) nem jellemző, hogy csinál bármi kimutatható munkát (nem is ért hozzá), 2:) ejtőernyős, 3:) a szükségesnél legalább ötször több van belőle. Ahogy mondani szokták, a versenyszférában esélytelen, a havi egy millert pedig semmiképp sem érdemli meg a "teljesítményéért". Jónak indult a blogod, de ez már demagóg fröcsögés, olyan témáról, amit nem is ismersz. Miért ne lehetne feltételezni, hogy most racionalizálják a béreket (a középvezető 20 év után az állami szférában pedig nyugodj meg, hogy maradni fog, mert semmilyen releváns szakmai tapasztalata nincs semmiben), és esetleg jut pénz a lyukak betömésére, vagy azoknak, akik tényleg dolgoznak.

lyesmith 2010.11.12. 18:42:40

@Igazi: A viccess az az hogy amikor az MSZP próbálta államosítani a magánnyugdíj-pénztárkat akkor a Fidesz teli torokból LOPÁST kiabált. Most hirtelen a lopásból "hazaszeretet" lett. A Fidesz az elmúlt 4-8 évben megakadályozott minden költségvetés csökkentő indítványt. Most hogy hatalmon vannak VISSZAMENŐLEG akarnak adót szedni. Segget csináltak a szájukból és most teli torokkal okádják a szart.

Dr. No 2010.11.12. 18:42:45

@Anti Anyag: "Nyilvánvaló, hogy nem a te fizetésedet fogják visszamenőleg elvenni."

Mi is erre a garancia a te állításodon kívül, nyalonc?

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2010.11.12. 18:42:54

@kridli: ez nem elmélet, apámat 25 év után rúgták ki a mávtól (egészségügyi alkalmatlanság) ahol mozdonyvezető volt, ennek megfelelően 3,7M bruttó (2,3M nettó) végkielégítést kapott, amire ugyanúgy vonatkozik a különadó, jött is a papír hogy lehet befizetni.

Logan Grimnar 2010.11.12. 18:43:13

Folyik a zokogás, picsogás, sírás.
A Fidesz megígérte a semmilyen bevételt nem hozó állami vízfej leépítését. Most pontosan azt teszik, annak rendje és módja szerint.
El lehet menni a versenyszférába dolgozni, és nem a társadalmon élősködni! ( és most nem a tisztességben megőszült tanárokra gondolok )

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2010.11.12. 18:43:17

@carlo74: a példámból láthatod hogy a teljesen becsületes munkást is ugyanúgy megsarcolják. Ezen nem tudom mit kell jobban magyarázni.

@Igazi: Orbán Viktor nyilatkozta azt, hogy ő még sosem hazudott. Vagy azóta ezt visszavonta? Ennek fényében ígértek dolgokat, amiknek most egy nagyon torz változata teljesül, vagy néha teljesen az ellenkezője. Ez csupán a baj. Nyilvánvaló, hogy hazudtak, nyilvánvaló, hogy hazugság nélkül nem lett volna meg a 2/3. Legyen annyi gerinc a Fideszben hogy kiáll az emberek elé, és megmondja, hogy "bocsi, hazudtunk a kampányban, mert kellett a 2/3-hoz, és ezzel az ország jólétét szolgáljuk." Ehelyett Orbán hatalmának fitogtatása megy és ez unalmas már most egy kicsit.

Kár.
Pedig nagyon reménykedtem, mikor meglett a 2/3.
Most már csak abban reménykedem, hogy 2014-ben nem fogok rosszabbul élni, mint 4 éve.

Sanima 2010.11.12. 18:43:26

@delle:

igen? Na és kire gondoltál pontosan adózókon élősködő hivatalnokok alatt?
Azokra, akik:
-10 ember munkáját látják el 4-en, ingyen túlórával?
-akik azért dolgoznak, hogy segélyt kapjon az a trash népség, aki lop, csal, hazudik, és adómentes jövedelme van, amit persze szarik bevallani, és azt nyilatkozza, hogy családiból él, és nem lehet utánamenni?
-akik kibaszottul nem tudnak trükközni a fizuval, és becsületesen adóznak, nem úgy, mint az ún. versenyszférában, ahol mindenki minimálra van bejelentve, a többit meg kézbekapja?
-akiket januártól indokolás nélkül ki lehet majd rúgni?

Ha azt hiszed, hogy ez még mindig az a világ, ahol a köztisztviselő kibaszott jó lóvéért feltett lábbal üldögél, esetleg aktákat helyez egyik polcról a másikra, de mindezt csak délután 4-ig, mert akkor kiesik a toll a kezéből, hát akkor te nagyon el vagy tévedve, aranyapám!!

AlexM1983D 2010.11.12. 18:43:36

@Igazi: Pontosítsunk. A lényeg mindig az aktuális kormány bírálata, lehetőleg, mivel az "viszonylag" könnyen népszerűvé tud válni, bárki. Néha persze rájár a rúd az MSZP-re, a Jobbik-ra és az LMP-re is.
De itt nem az ál-függetlenség demonstrálása miatt történik, mint egyeseknél. VV., Varánusz, Konzervatorium, Vastagbőr, Mandiner, stb. tényleg független, mivel egyetlen céljuk az olvasó szám megtartása és/vagy növelése, vitatható és/vagy éppen "populáris" témákkal.

Giedi 2010.11.12. 18:43:41

Észrevétel volt, hogy ez fog-e rájuk is vonatkozni, ha már esetleg nem ők lesznek kormányon?
Nyilvánvalóan nem.
Most 4 év alatt meg tudnak vele szívatni mindenkit, akit csak szeretnének, majd módosítják a törvényt. Egy új kormánynak (ha lesz) tuti nem lesz kétharmada, így már nem fognak tudni ezzel a kérdéssel foglalkozni.
(Ja, és ha esélye lenne, hogy bukik a fidesz, akkor majd megint lesz erős AB, népszavazás, mert ugye ellenzékiként jók azok a lehetőségek)

magyar ember teli szájjal 2010.11.12. 18:46:53

Innen egy lépés hogy ez mindenkire vonatkozzon.

gányolás (törölt) 2010.11.12. 18:47:39

Az a baj, hogy ez a post se arról szól, amiről kéne. Se nem vezér, se nem vélemény: pusztán liberális hörgés fideszgyalázási céllal. Csak hogy nincs mit, ezért a hörgés egésze - permanensen, túl ezen a poszton - a nagy devnullba hull. Nehéz megérteni, hogy milyen beteg, eltorzult világképe lehet a liberálisoknak, ha ennyire nem veszik, hogy mi az irány. S hogy az az emberek többségének jó. Fenn áll még az is, hogy a liberálisok annyira buták, hogy nem csak értetlenkednek: tényleg nem értik az egészet. Akkor viszont mi már legalább értjük, hogy minek köszönhető az elmúlt 6-8 év borzalma: ennek a totális balliberális butaságnak. Elnézve a liberális vezetőket, mint Gyurcsány, Lendvai vagy épp Schiffer, ez mondjuk nem is csoda. Ezek az emberek akkor se érthetnék meg a világot, ha értelmi szintjük elérné az ehhez szükségeset: egyszerűen egy mesterséges, hamis, kreált világban élnek, távol a mindennapok emberének valós problémáitól. Ezért nem is tudtak megoldást adni sosem, kizárólag saját torz rész-társadalmuk kiszolgálására (harácsolás) voltak képesek gondolni s tenni.

Az, hogy ennek a harács világnak vége, látható. A baloldal vijjogása erre az indikátor. Pontosan ezt akartuk. Tisztességes, becsületes emberek dolgozzanak a közszférában. A tolvajok menjenek csak a magánszférába és próbáljanak meg ott lopni. Kit érdekel? Majd a tulajdonos jól a kezükre lép ...

Sanima 2010.11.12. 18:47:55

@delle:

Na, akkor döntsd el, ki az állam pénzén élősködő pióca:

a hivatalnok, aki rendesen adózik a HATTTTALMAS fizetéséből, ingyé túlórázik,mert a tévedések elkerülése végett a "kiesik a toll a kezemből 4-korideje rég lejárt, 3 ember munkáját végzi, jövőre indokolás nélkül kibaszhatják

vagy

a versenyszférában dolgozó, aki mondjuk szintén ingyé túlórázik, ámbár ő minimálbérre van bejelentve, a többit kézhez kapja, hoppá, legalább nem kell adózni

vagy

az a trash népség, aki lop, csal, hazudik,a hivatalnokhoz jár be segélyért,
és közben kurva jó ADÓMENTES jövedelme van, de a hivatalnok nem tud vele mit csinálni, mert nem engedik a fasza jogszabályok.

20 forintos kérdés: Na ki ad többet az államnak?

kubatov_kommunista 2010.11.12. 18:48:00

Mivel a fidesz nagyrészt jogászokból áll és szarnak a jogrendszerre én túl sok jót nem feltételeznék róluk.
És én nem csak ilyen következményekkel számolnék... nagyon naív vagy te ha azt hiszed, hogy a dolog csak az államigazgatást érintené.

szita szita péntek 2010.11.12. 18:48:08

Nem kell ezt túlragozni. A visszamenőleges hatály ellentmond a jogállamiság legalapvetőbb elveinek. Igazából nem érdekel, hogy jó célokat szolgál-e, jól jövünk-e ki ebből a dologból. Ilyet elfogadni nem lett volna szabad, illetve ha ezt el lehetett fogadni, akkor azt is, hogy holnaptól belezzünk ki mindenkit, aki mondjuk álmos.

KG2000 2010.11.12. 18:48:20

@Robinzon Kurzor: Nagyon beképzeltre és demagógra sikeredett a hozzászólásod, meg sajnos nem is igaz. Ugyanis a kormány struktúrája már a kormányátalakításkor lényegesen megváltoztatta, és folyamatosan zajlanak a nagy intézmények átalakításai. Figyelembe kell venni, hogy még egy vesztes focicsapat átalakítása is hónapokba kerül, pedig ott csak 11 emberről van szó. A túlzott, párhuzamos ellenőrzések leépítsée is a kormány szándéka a sajtóhírek szerint, úgyhogy te ezt a nagy okosságot valószínúleg szintén onnan szedted. Csak elfelejtetted megemlíteni, hogy a kormány programjából szedted.

"Ehelyett a totális hatalom megszerzése a program a létező leghazugabb és leginkább demagóg néphülyítés mellett. " Ez pedig tényleg totális demagógia és néphülyítés, de a te részedről. Például, amikor Stumpf Istvánt kinevezték alkotmánybírónak, mekkora volt a hörgés részetektől, hogy most itten már a Fidesz bábja lesz az Alkotmánybíróság. Nos, a 98%-as törvény elbírálása bebizonyította, hogy ez sem volt más a részetektől, mint a 23 millió romános uszítás a köbön.

_Tom_ · http://blog.cstom.hu 2010.11.12. 18:48:23

@Igazi: Talán nem kellett volna fasságokat ígérni...
@zoldx: Hát, a _lehetõsége_ benne van a törvényben (mit törvényben, Alkotmányban!). Az, hogy most azt mondják, az nem garancia semmire... Holnap valaki ballábbal kell föl, és visszavonják a fizetést is. Nincs mit hõbörögni, rá fog bökni az Alkotmányra, hogy de hát ott van feketén fehéren, hogy ezt így lehet.

BitPork 2010.11.12. 18:48:32

@carlo74:
Ne ítélj, hogy ne ítéltess!

Jóérzésű emberként én is elküldtem a szocikat a picsbe a szavazáskor. De már megbántam h a jobboldalnak adtam egy szavazatot. Ugyanaz a hazug banda! Én nem arra adtam felhatalmazást hogy elvegyék a magánpénztárba fizetett nyugdíjamat és még csak nem is arra hogy az 5 közül az egyik közjogi méltóság alól kihúzzák a szőnyeget, ellehetetlenítve a testületet amit vezet?!

Tudod, ha majd nem lesz nekik meg a költségelszámolás, meg a havi appanázs és előveszik a Te megtakarításodat is, akkor is azt fogod mondani, hogy enyje-enyje, de legalább nem szoci vagy?

A köcsög tolvajlás és hataloméshég nem PÁRTREFERENCIA függő!

"...hagyd fiam, csak éhesebbek jönnek!"

_Tom_ · http://blog.cstom.hu 2010.11.12. 18:48:36

@Deneware.: Legutóbb még beleszámított a szolgálati viszonyba a felsõoktatási intézményben eltöltött idõ... Valószínûleg a középiskola is (legalábbis logikus lenne, ha a felsõ beleszámít).

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.11.12. 18:48:39

@Nick the dick: ezt gondold át még egyszer szerintem. Nem kell tanár, nem kell óvónő, nem kell orvos, nem kell tűzoltó, nem kell rendőr, hiba jó szakember, menjen inkább a magánszférába. Így gondoltad? De ki fog akkor tanítani, gyereket nevelni, gyógyítani, tüzet oltani? Vagy majd a lelkes és hozzáértő őrültek híján a tehetségtelen és lusta őrültek? Tényleg jobb lenne...

tölgyes 2010.11.12. 18:48:55

Elképedve olvasom VÉLEMÉNYVEZÉR demagóg írását..Most leírom, hogy miért demagóg.

A világban mindenütt az a helyzet, hogy a magánszféra csúcsvezetői sokszorosát keresik annak a pénznek, amit egy közszolga kaphat. Így vált pl. összehasonlíthatóvá az amerikai elnök és a BKV-és Sz-né Nórika fizetése.. Mert hogy az USA elnöke kevesebbet keresett évente mint Nusika. Történhetett ez azért, mert az amerikai elnök mint állami alkalmazott az adózók pénzét nem herdálhatja.. Nálunk Nusika, aki állami (önkormányzati alkalmazott herdálhatta)

No de visszatérve az eredeti kiindulóponthoz. Tehát A MAGÁN SZFÉRA VEZETŐ SOKSZOROSÁT KERESIK ANNAK, MINT AMIT AZ ÁLLAMI SZFÉRÁBAN A VEZETŐK KAPNAK. Van ennek egy világos oka: az állami fizetés kevesebb ugyan, de BIZTONSÁGOS...Azt kifizetik, ha esik, ha fúj.. nem függ a piac bizonytalanságaitól.. míg a magánszférában előfordulhat, hogy akár egy baleset (lásd BP) azonnali személycserével jár.Ráadásul a magánszféra vezetői vagyonukkal felelnek a cég eredményes működéséért. Vagyis bizony el lehet tőlük is szedni a korábban megalapozatlanul kifizetett hatalmas pénzeket.

2002-ig nálunk is hasonló volt a helyzet. Ekkor azonban az MSZP megduplázta és 1 millió fölé vitte a minsizteri fizetéseket.. ezzel együtt megugrott a köztisztviselők fizetési kulcsa is.. miközben elvileg az állások stabilitása biztosítva volt... Egyes egyetemek vezetői évi 50-60 milliót kerestek.. akár 8-10 szeresét annak, mint amit ugyanannak az egyetemnek a legjobb tanárai kaphattak.... Hasonlóképpen röpködtek a tízmilliók és a luxuskocsik az állam bankszférában.. Ki ne emlékezne Demszky luxusterepjárójára és Veres bérelt autójára, vagy a frissen vásárolt Audi A8-as soron kívüli átfestésére.. mert a mi Ferinknek nem tetszett a kocsi korábbi színe.. Kialakult az állami szférában egy nem is olyan szűk kör, amelyiknek a javadalmazása elérte, sőt felülmúlta a magánszféra jövedelmeit.. ugyanakkor ehhez láthatóan nem társult semmilyen többletfelelősség..és személyes garancia.

Furcsa helyzet alakult ki .. a VÉLEMÉNYVEZÉR IS SIRÁNKOZIK A KÖZSZFÉRA TÚLKÖLTEKEZÉSE MIATT..DE AMIKOR FELÜLRŐL ELKEZDIK RETESZELNI A KIÁRAMLÓ PÉNZEKET ÉS A MEGALAPOZATLAN KIFIZETÉSEKET VISSZA AKARJÁK SZEDNI.. AKKOR FELHORKAN BENNÜK AZ ÉRDEKVÉDŐ..:(

IGEN KEDVES URAK! Ilyen világban élünk..Ha a cégek nyereségesek, akkor a bevételeikhez semmi közünk.. ha veszteségesekké válnak, akkor adjon pénzt az állam az adózók befizetéseiből.. Az állami vezetők ma már többet keresnek mint a versenyszféra szereplő.. de ezzel járó személyes felelősséget és kockázatot vállalni nem akarják..

Mert legyen mindenki nyugodt: nem a kishivatalnokok pénzét siratja véleményvezér.. ha róluk lenne szó nem volna itt egyetlen leírt sor sem.. A MOST TÁVOZOTT POLITIKAI ELIT PÉNZÉT SIRATJÁK.. ŐK TUDJÁK MIÉRT!!

Eizogembird 2010.11.12. 18:49:01

@Igazi:Ezek a szavak:mint Virágh elvtárs a Tanú-ban, vagy a "rettegett és levakarhatatlan" Jehova téritők,akiket nem lehet kizökkenteni és lobogó hittel ismételgetik azt amit rajtuk kivűl senki nem hisz el.Az is igaz nekünk mindig Mohács kell.

LongJohnHolmes 2010.11.12. 18:49:07

Nekem tetszik.
A szabad-rablást nem lehet tolerálni még akkor sem, ha jogállam után kiabálnak és olyan törvényeket hoztak rá, hogy legálisnak tűnjön.
Ezeket a túlfizetett naplopókat ki kell rúgni és kész. Örüljenek, hogy nem kerülnek börtönbe.
Hány termelő ember kell, hogy egy ilyen vérszívó fizetését kitermelje?

banurr 2010.11.12. 18:49:11

@carlo74:
Mondjuk Sávoly és Páty....:)
Egyébként a kérdésfelvetésedre van már jogszabály: A Büntető Törvénykönyvről szóló 1978 évi IV. törvény.
És valaha tanultam valami olyasfélét anno, hogy jogbiztonság, vagyis ha ma valamit elkövetek ami ma nem bűncselekmény amiatt egy hét múlva ne büntessenek meg, mert kedden már az.

room_101 2010.11.12. 18:49:35

Nem kell itt demokráciázni, a nép 2/3-a (?) kádár rendszert akart, nem demokráciát, most itt az új kádár (OVI), megmongya a tutit, államosít, visszaveszi, amit a gonosz tőkések ellopkodtak, megmondja az árakat, kb ülésen eldöntenek mindent. Azután bebetonozza magát 33 évre mint jánosunk 56-ban. Akinek nem teccik (már fletó is megmonta) most még jóidőben ellehet menni, de nemsoká az útlevelek is be lesznek vonva, határok lezárva, új, modern vasfüggöny is fel lesz húzva, ez utóbbi az internet folytán a Nemzeti Tűzfalon is. Akinek nagypofája van (mint nekem) az vagy pofán lesz baszva, vagy bekéredzkedik a PÁRT-ba kádernek.

NewWay 2010.11.12. 18:49:37

"Tegyük fel a kérdést: mégis ki fog ezután az állami szektorban dolgozni? Ki az az őrült, aki egy olyan munkahelyet választana magának, ahol a munkáltatónak, a magyar államnak joga van öt évre visszamenőleg visszavennie még a fizetést is?"

Aha.

Én meg vettem egy lakást 5 éve, és jött az MSZP kormány, és azt mondta, hogy akkor most a lakás árából évente adjak le neki 0.5%-ot, mint "adó". Ezt hívták ingatlanadónak, amit az AB törölt el.

Ez nem visszamenőleges?

Ki fog így lakást venni Magyarországon, hogy ha bármikor megadóztathatják???

Nash vs. Keynes 2010.11.12. 18:49:48

@carlo74: a jogálam az jogálam. Visszamenőleg nem tehetünk semmit. Csak azt nem értem a 2. világháború után az akkori törvények szerint eljáró háborús bűnösöket hogy a fenébe tudták visszamenőleg elítélni..

Hurri Kán 2010.11.12. 18:49:57

Megint egy orbitális csúsztatás a cikk elején. Nem akarják senki normális munkájáért elvégzett, normális fizetését visszavenni, csak az aránytalan, teljesítményekhez képest indokolatlan kifizetéseket.

Egyébként meg eddig az volt a baj hogy "azokottfennmilliókatkeresnekmeglopnak!!!", most ezt akarják korlátozni, akkor az a baj. Ha van sapka, ha nincs... Szánalmas...

Keen25 2010.11.12. 18:50:10

Alapvetően nem értelek benneteket.
Azért azon el lehet gondolkodni, hogy a társadalmi berendezkedésünk, és a jogrendszerünk alapvetően "tiltó" elven működik (tehát amit valamely jogszabályban explicit tiltanak, azt nem lehet). Innentől kezdve azt mondhatjuk, hogy ami nem tiltott, azt szabad.
Innen az következik, hogyha egy alkotmányban pl. a magántulajdon sérthetetlensége nem alapvető jog, akkor az bizony kurtítható. Vagy ha egy jogszabályban kifejtik, hogy 5 évre visszamenően bármilyen állam által adott juttatást az értéke -1 Ft értékben visszavonhatnak (adó formájában) akkor azt meg lehet tenni. Innentől kezdve mindegy, hogy most a FIDESZ megteszi-e vagy sem. A lehetőség adott. És hogy ki mire fogja használni ezt a lehetőséget az csak a jövő zenéje. Senki sem gondolta volna, hogy pl. egyéni képviselői indítványokkal fog egy kormány kormányozni. A lehetőség adott volt, és ez ki is van maximálisan használva. (lehet a sebességet felhozni előnyként, de a megalapozatlanságot hátrányként ugyanúgy).
Lehet vitatkozni az alkotmány állandó módosításáról (hogy szükség van rá, vagy sem).
Ez politika, ami nem itt az utca kövén fog eldőlni, hanem a kormányzó párt berkein belül.
Egy dolog biztos.
Ha én ilyen kapkodva dolgoznék, már nem lennék a helyemen.....

MindenbeKészakarvaBelepofázóZombi 2010.11.12. 18:50:17

Azon senki nem akad fenn, hogy sikerült visszamenő hatállyal törvényt hozniuk?

Mi lesz a következő? Megemelik a nyugdíjjárulékot 0.5 %-kal mondjuk 1970.01.01.-től, ergo az egész országnak tartozása lesz, kiegészítve a késedelmi kamatokkal, amiket persze azonnal realizálni kell, hogy a költségvetési lyukakat legyen mivel befoltozni, szóval szépen csengess be csillió-billió űrdollárt a kasszába.

Remek! Hajrá Fidesz, hajrá Magyarország!!

Anti Anyag (törölt) 2010.11.12. 18:50:24

@Starlark: Valójában ezt mondom. Itt a többség egyszerűen nem veszi figyelembe, hogy 1.3 milliója havonta nem sok középvezetőnek van az állami szférában. Pontosabban nem sok olyannak van, aki nem pártvonalon került oda. Ez főleg igaz a pedagógus, eü középvezetőkre, de a többi helyen sem jellemző.

Viszont itt mindenki úgy csinál, mintha ennek ellenkezője lenne természetes, továbbá majd elkerülik ezeket a cégeket a komolyabb szakemberek.

A magánszektor átlagában 300-500 ezer ft-os középvezetői fizetésért azért elég képzett emberek jelentkeznek, pedig az kevésbé kényelmes és hibatűrő mint az állami szektor.

Nagyon helyes, hogy a Fidesz véget vet annak az elterjedt gyakorlatnak, miszerint a pártember beejtőernyőzik egymillió feletti fizetéssel és olyan szerződéssel, hogy ha akármikor megszüntetik a munkaviszonyát, 10-20 havi bért kap meg. Míg aki ott van évek óta, az keresi a tizedét és max. 3-8 havi végkielégítést.

Épp a BKV példája mutatta meg, hogy nem saját tulajdonú cégnél a vezető sem dönt önállóan, szart ért pld. Kocsis kurva nagy szakértelme és több milliós adófizetők pénzéből kifizetett havi jövedelme, most ott áll egy 35 milliárdos kárral. Mert nem Kocsis döntött, hanem Hagyó és Demszky. Akkor mi a fenének hülyére fizetni egy Kocsist?

Állami cégnél a vezetőknek egyszerűen nincs akkora mozgásterük, kockázatuk mint magáncégnél és ennek megfelelően is kellene fizetni őket.

ivrilider 2010.11.12. 18:50:29

Fordítva tenném föl a kérdést, hogy veszik tőlem vissza a pénzt, ha az már nincs meg? Mi a következménye annak, ha ily módon nem fizetem vissza? Stb.

igazi hős 2010.11.12. 18:50:35

@Igazi: Hol az ellentmondás? Ha arra gondolsz, hogy 30000+ állami ember leépítéséről beszélnek, miközben a jövő évi költségvetésben ugyanakkora bérkiadással számolnak, az elég nagy ellenmondás neked? Vagy nincs ellentmondás, mert az indoklás nélkül kirúgottak helyett fel lehet venni ugyanennyit, aki a Kubatov lista jó oldalán van?
Egyébként hol látsz te kiadáscsökkentést? Az alacsony bérű családoknál biztos, de állami szinten...

igazi hős 2010.11.12. 18:50:38

@hegyilany: Tegyél már ki egy smileyt, hogy egyértelmű legyen az irónia. Különben ezt fogjuk hinni, hogy komolyan gondolod.

nemjogasz 2010.11.12. 18:50:43

Érdekes, hogy sok fideszfan nem fogja fel, mit jelent a visszamenőleges hatályú törvény, és miért szünteti meg a jogállamot. Szóval, ha az államnak meg van engedve, hogy visszamenőlegesen törvénytelennek nyílvánítson dolgokat, akkor sosem lehetsz biztos benne, hogy holnaptól nem leszel épp te a bűnőző, anélkül, hogy akár valaha elkövettél volna bármi törvénytelenséget. Hasnonlóan, sosem lehetsz benne biztos, hogy épp nem holnap fogják elvenni tőled, amid csak van. Ez kb olyan, mint Szomália, hogy jön a géppisztolyos nigger, és kirabol, mert megteheti.
Azzal, hogy elfogadod a visszamenőleges hatályú törvényhozást, adsz egy biaknó csekket az államnak. Olyat, amivel bármit megtehet, és aki bármit megtehet, az meg is teszi. És nehogy azt hidd, hogy mert fidesznyik vagy, veled nem teszi meg.

xylu 2010.11.12. 18:50:48

@WB_Tom: a fogyasztási tipusú adók jobban beszedhetők és nem lehet velük feketézni annyira,ez idáig OK.
de elég sunyi dolog úgy csinálni mintha a végén nem mi fizetnénk.

xylu 2010.11.12. 18:50:52

@carlo74: nagy tévedés azt hinni,hogy ez a sok adósság a rossz kormányzás és a lopások miatt van, ahogy 8 évig súlykolták:ha többet költesz, mint amennyi a bevételed, ide jutsz automatikusan.Egy ideig lehet kölcsönkérni, sarcolgatni,de a hiány újratermeli magát, ha nem változtatsz a kiadásaidon is.
Ezen semmit nem változtatott mostanáig a kormány,sőt, ütött egy jó nagy lyukat a gazdagoknak nyújtott adókedvezményekkel-
Tegnap már végre kiszámolták ,mi lesz 2 év múlva, meg is hosszabították gyorsan a sarcokat.
Az a baj, ha ezt a beszedett pénzt felélik, nem tudnak lejönni az anyagról akkor sem.
A szerkezeti változtatások elkerülhetetlenek, csak ahhoz érteni is kell a közgazdaságtanhoz, meg dolgozni is kell vele, meg sok idő is, meg pénz is kell hozzá, meg a társadalommal is el kell fogadtatni.
Na ezt volt a szocik hibája szerintem, de ebben O.V. is nyakig benne volt, ráadásul saját magának tett be vele, hogy nem hagyta a szart ellapátolni másoknak.
Még Ficonak is volt annyi esze, hogy az ellenfelével csináltatta meg a nehezét.

Szabványok 2010.11.12. 18:51:01

@Igazi: :-)))
Mindenki tudta, hogy nem fogja engedni a világ a hiány növelését. Aki hiánynövelést ígért, az vagy buta/tájékozatlan volt, vagy tudatosan ferdített.
A hiány tartásához vagy adószintet kell emelni vagy a kiadást csökkenteni.
1)Ha az adószintet emelik, akkor az elnyomja a gazdaságot és a zemberek megszorításnak érzik.
2)Ha a kiadást csökkentik, akkor az elbocsátással, visszafogással, megszorítással jár.
3)Elméletileg van egy harmadik lehetőség is, hatékonyabban működő állam, de ez csak elméleti lehetőség.
Ezt lehetett tudni a választások előtt is és most is ez a helyzet. Ezen a helyzeten semmit nem javít, ha a fenti megoldások közül az 1)-nek alkotmányellenes verzióját választja a kormány.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.11.12. 18:51:04

"Ki az az őrült, aki olyan munkahelyet választana magának, ahol öt évre visszamenőleg visszavehetik a fizetését?"

Egyébként van ilyen meló: a biztosítósoké. Ott, ha egy szerződés idő előtt megszűnik, a szerződést kötő ügynöktől lazán visszaveszik a szerződésért kapott jutalékát. Van, ahol öt éven túl is.

szita szita péntek 2010.11.12. 18:51:12

@zoldx: "Senkinek nem veszik el a fizetését !Legfeljebb, csak az öt év alatt kapott 120.000.000.- marad meg neki,afölött adózik!Én momentán örülnék neki ! " - A mostani módosítás lehetőséget ad arra, hogy elvegyék. Tegyük fel, hogy Fidesz bácsi rendes lesz és nem él ezzel vissza. És a következők? Egy normális jogállamban agy ilyen aktusnak még az elvi lehetősége is kizárt. Gondolkozzál ződike, mer még van hová fejlődni!

@Robinzon Kurzor: Szívemből szóltál.

@Igazi: "Ezért nem hitelesek az itt felvázolt fejtegetések, mert egy céljuk van: a Fidesz gyalázás! " Ha valaki hülyeséget csinál, akkor az hülyeség még akkor is, ha te épp szereted őket. A Fidesz most úgy érzem akkora hülyeségeket csinál, aminél jószerivel már csak az lenne durvább, ha a mérgezné az ivóvizet. Az előző kormány a demokráciába vetett hitet ásta alá, a mostani meg a jogállamiságot.

Gladiator2.0 2010.11.12. 18:51:18

Végre egy normális előterjesztés! Igy kell eljárni azokkal szemben, akik a jog kesze-kusza hálójába burkolózva, végkielégités, és más jogcimeken milliókat zsebeltek be, az elmult 5 évben, érdemtelenül. Például kisfalumban az okos képviselők 13 millió ft-ot szavaztak meg az elzavart jegyzőnek, csak azért hogy menjen el, és fogja be a száját!És ilyen nagyon sok van az országban!!!Haverok egymás között osztogatták a sok pénzt. Közben megszavazták a jó magas helyi adókat, jó magas vizdijat, szemétdijat stb... Szóval végre ugy néz ki, hogy vége a fosztogatásnak...és aki eddig fosztogatta az állami, önkormányzati pénzeket.. az adja vissza, mert az nem munkadij volt, hanem jogtalanul megszavazott, a közösből ellopott összeg.... Az Alkotmánybiróság tagjai maradjanak otthon, mert ennek az országnak már milliárdos károkat okoztak a döntéseikkel! Ők nem a demokrácia védelmezői, ők csak a jó fizetésért, értelmetlen döntéseket hoznak!! Ajánlom nekik, fizetésüket adják oda, azoknak akik ebben az országban éheznek...éppen miattuk, a sok normálatlan döntéseik miatt.

Titiú 2010.11.12. 18:51:30

Nem szeretek ilyen témákhoz hozzászólni, ezért ritkán teszem. Véleményem lenne, de köz/kormány/tisztviselőként nem lenne etikus kifejtenem - nem szarok oda, ahonnan enni kapok, és ez vonatkozik az előző érára is.
Amivel viszont ki lehet hozni a sodromból: az adózók pénzén élősködő tisztviselők emlegetése. Nem kéne elfelejteni, hogy ezek az élősködők
- annyian vannak, amennyit az állam/önkormányzatok alkalmaznak
- azt teszik, amit a vezetők előírnak nekik
- olyan jogszabályok alapján, amiket a vezetőik hoznak
- annyi pénzért, amennyit a vezetők kegyeskednek kifizetni.
A másik, hogy "az dolgozik a közszférában, aki nem elég jó a magánba". Jelzem, én elég jó lennék. De komolyan, mindnen nagyképűség nélkül. Jó egyetemről jó diploma, két beszélt idegen nyelv, két felsőfokú szakképesítés.
Mégis egy minisztériumban dolgozom (most is, csak pár perc szünetet tartok egy őrült nap vége felé). Lassan négy éve fizetésemelés nélkül, lassan két éve jutalomkeret nélkül, mínusz 13. havi, jövőre mínusz cafeteria. Vannak olyan hibbantak, akik ezt vállalják. Szeretem és fontosnak, hasznosnak tartom a munkám, és tudom, hogy nem sokan tudnák ilyen színvonalon utánam csinálni.
Most megyek dolgozni, de majd otthonról még lesz hozzáfűzni valóm.

mindenttudó 2010.11.12. 18:51:35

Savanyú a szőlő az elvtársaknak? :)

Vegyük már észre, hogy kire vonatkozik, és kire nem vonatkozik a különadó.

A mezei munkavállalók 99 %-át egyáltalán nem érinti. Ahhoz hogy valaki ennyit keressen legalább középvezetői beosztásban kellett lennie az elmúlt években. Aki pedig középvezetőként végigasszisztálta az elmúlt kormányok hihetetlen dolgait, meg a trükkök százait, utána pedig felmarkolt pár tíz millió végkielégítést, azt azért talán nem kellene ennyire sajnálni.

Tudom hogy nem szép dolog amit most csinálnak, és nem teljesen etikus, de a végkielégítéseket kifizetni, felvenni sem volt az, amikor ilyen rossz helyzetben van az ország.

Gladiator2.0 2010.11.12. 18:51:38

@delle: Teljesen igazad van!Az Önkormányzati politikusok csak azokat a köztisztviselőket türték meg, aki azt csinálják, amit Ők szeretnének. Ők pedig korruptak, csak a saját zsebükkel foglalkoznak. Az a köztisztviselő, aki tisztességesen dolgozik, hamar lapátra kerül... igy maradnak a selejtesek a hivatalokban. Egyre rosszabb a szinvonal, sajnos.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2010.11.12. 18:51:49

Valószínű hogy nem az egyszeri dolgozó fizetését fogják visszamenőleg elvenni hanem azokét az úriemberetekét akik szépen megszavazták magunknak a pár milliós fizetés aztán meg a 10-20 milliós végkielégítést fél évnyi munka után.
Mint ahogy nálunk kapott a szoci polgármester kebelbarátja egy olyan állást ahol a 600 000 -es fizu mellett napi kemény másfél órában láttunk bent a munkahelyén akkor is csak kávézott... Valahogy nem fájt érte a szívem amikor kirakták és el kezdték vizsgálni hogy jogosan kapott e annyi pénzt.

Dubito 2010.11.12. 18:51:52

Remélem 4 év múlva, az akkori kormányváltás után Orbán Viktor, Lázár János és a többi vezető Fideszes tisztségviselő fizetését is visszakérik majd, 4 évre visszamenőleg.
Hogy miért? Csak. Ez akkorra már úgyis szép magyar hagyománnyá válik.

PR-küszöb 2010.11.14. 10:04:32

@Prof. William: A jogbiztonság elve - elvben - azt jelenti, hogy a jog hatálya alá eső személy bármely tettének végrehajtásakor tudja, hogy az jogba ütköző-e, vagy sem. Kinek-kinek a belátására bízom, hogy eldöntse - érzelmi/indulati beállítódottságán túl - hogy ez a mostani jogalkotási gyakorlat bármely élethelyzetben megfelel-e ennek a természetes kívánalomnak.

sinus67 2010.11.14. 11:29:55

Azt nem értem, hogyha 5 évre visszamenőleg bevasalhatnak "A közterhek viselésére szóló forrásokból, valamint az állami vagyonnal gazdálkodó, illetve az állam többségi tulajdonában vagy irányítása alatt álló szervezetek részéről juttatott jövedelemre..." vonatkozó - általuk meghatározott mértékű adóterhet, akkor miért csak 5 évre mennek vissza. Hiszen most fülke forradalom - vagy mifene - volt, ergo, az előző 20 év is az állami vagyon elherdálásáról szólt.

Akkor tehát az előző 5 évből egy példa:

- 2009. 08. 09: Szalainé Szilágyi Eleonóra a Magyar Nemzet szerint mintegy 100 milliós végkielégítést kapott (azért ezt írtam, mert elég extrém összeg, az én csőrömet is piszkálja)

az előző 10 évből egy példa:

- 2010. 06. 17: Az első Orbán-kabinet idején elnök-vezérigazgatóvá kinevezett, majd a Medgyessy-kormány által a posztról leváltott Baranyay László visszatér az MFB élére... Baranyay 2002-ben 139 milliós végkielégítést kapott a fejlesztési banktól.

Most tényleg!! Miért nem 20 évre visszamenőleg?

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2010.11.14. 11:30:00

@kútásó: valószínűleg azért nem láttál ilyet, mert a többség evidenciaként kezeli: vissza kellene perelni a meg nem szolgált milliókat. az, hogy független bíróság döntsön arról, hogy mi volt jogellenes és mi nem, egy alkotmányos demokráciában nem lenne megspórolnató. annyit lehetne még tenni, hogy a hatékonyabb perlés érdekében ezekre a perekre adsz külön szabályokat.
ez elvégezhető házifeladat lenne, de több munkával járna, nem lenne belőle rögtön pénz, még a végén kiderülne, hogy van aki jogosan kapott pénzt és (legfőképpen) biztosan nem lehetne elvenni vele az állami vezetői és köztisztviselői végkielégítéseket (mert ezek a 2001-ben megírt mértékkel vannak törvényben)

delle 2010.11.14. 11:30:03

@Sanima: vicces tipikus állami kishivatalnoki szöveg, de hányszor hallottam már ezt :)
akár egy részeg a kocsmában a nagyotmondással a benyakalt pia növekedésével, először még "10 ember munkáját látják el 4-en " (2,5 X teljesitmény) az adónkból finanszirozott közizék, rá pár percre már "3 ember munkáját végzi"(3X teljesitmény)
Ezek szerint nemhogy csökkenteni, inkább növelni kellene az az adónkon élősködő piócák számát :)))
A következő fázis pedig a versenyszférában mindenki minimálbéren van és senki sem adózik c állami hivatalnoki sztereotipia ld " mint az ún. versenyszférában, ahol mindenki minimálra van bejelentve, a többit meg kézbekapja"
Csak azt tudnám, akkor ki a ráknak az adójából kap lóvét a kismillió állami/önkormányzati parazita, ha senki sem fizet adót, mivel az ő fizetésük/adójuk csak egy virtuális pénz, hiszen az állam csak job zsebből balba teszi, értékteremtés nem áll mögötte...
Azt se felejtsd el, h a magánszférában gyakran szintúgy nincs túlóradij, sőt még azonnali krúgás is jár, ha mellékesbe melózól.
Ez a nagy baj az állami/önkori szektorral, a mentalitás, munkamorál 30 évvel ezelőtti, az igényeik hatalmasak, visitozni azt tudnak, h még több lóvé kell, meg mindenféle védelmet kérnek a kihajitás ellen, hol van ilyen a versenyszférában? Irigykedés persze tudnak mind, h a magánszférában többet lehet keresni, de talán meg kellene próbálni kilépni a piacra, nem az állam által adott posványban henyélni.
Bicska nyilik a zsebemben, mikor bemegyek egy szutyok önkoriba, v állami hivatalba, kupacokban kávéznak, rosszabbul bánnak az ügyféllel, a mint Józsi a falu sintére a kóbor kutyákkal, s még pénzt is kérnek olyan szolgáltatásért, amiért elvileg már fizettem, mivel adózom.
S a 20 ft-os kérdésre is válasz, inkább a "trash", mert az kevesebb lóvéért lopja a napot, mint az állami hivatalnok:)
Természetesen mentős.rendőr -tűzoltó-tanár (ebből azért kevesebb) kell, de az állami hivatalok és önkorik létszámának fele nyugodtan mehetne a levesbe

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2010.11.14. 11:30:08

@mindenttudó: ez konkrétan nem igaz. és nem az a baj, hogy a bátor nicked ellenére te nem tudod, hanem hogy biztosan nem számolt utána senki azelőtt, hogy nyáron a miniszterelnök bazsajogva bejelentette volna. azóta meg ugye kényszerpálya van, az nem lehet, hogy a kétmilla túl alacsony volt, vagy ha mégis, akkor szigorítani kell, hogy meglegyen a bevétel, meg hogy lássák, hogy tökös a kormány a múlt erőivel való harcban...

egy bruttó 300 000 forintot kereső (ez kábé ilyenkorra az átlag), nyugdíj előtt öt évvel felmentett földhivatali ügyintéző 35 év közszolgálat után 8 havi felmentési időre és 8 havi végkielégítésre jogosult 2001 óta. Ebből kéthavi mentes a különadó alól, a maradék 14 hónap után 4,2 millió bruttót kapott a szerencsétlen mondjuk 2005-ben, amit nyilván az utolsó fillérig elköltött annak idején, hiszen egész életében nem volt ennyi szabadon felhasználható pénze, ebből lett az unoka lakása.

most ugye ebből kéne még a megemelt, 3,5 millás limittel is visszaköhögnie teljesen értelmetlen módon 700 000 bruttót. még rosszabbul járt, ha a felmentés előtti időszakban nem tudott elmenni szabira, mert akkor simán összejöhetett neki még egy millió szabadságmegváltás, ami így már egy az egyben visszafizetendő.

szóval a 2milliós plafon baromi igazságtalan volt, az, hogy nem differenciált jövedelem alapján, sőt kifejezetten a sokat keresőknek kedvez (nekik magasabb a mindenképpen náluk maradó kéthavi) meg cinikus, de még a megemelt plafonnal is majdnem minden olyan személyt is megszivat a törvény, aki hosszú szolgálati idővel távozott az elmúlt öt évben a közszolgálatból.

és ha azt is figyelembe veszed, hogy egy csomó értékes embert eleve csak ezek a juttatások tudnak megtartani a közszolgálatban, akkor ez sokkal több mint egy rossz döntés, ez a közszféra teljes ellehetetlenítése (minőségi embert így pártkötődés nélkül tényleg lehetetlen lesz rekrutálni). és akkor most a jogrendszerre gyakorolt hatásokat még számba se vettem.

delle 2010.11.14. 11:30:13

@Gladiator2.0: Így van a kontraszelekció már régóta működik az önkoriknál, az marad, aki már sehova sem kell, v az ismerősök vezetői poszton...Ha meg az ember bemegy elintézni valamit, akkor a nyitás után fél órával még kupacban kávézgató igénytelen ügyintézőnépséget talál, aki tojik a kuncsaft fejére.
A vezetők meg félidióták, de a markukat tartanák a jattért, magánszektorban talán vmi betanitott munkát kapnának.
Sztem az állami/önkori szektorban eltöltött 5-10-20 év már amúgy is úgy hazavágta a mentalitásukat, hogy alkalmatlanok bármilyen normális melóra, persze, h most vonyitanak, h ki kell lépni a piacra.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.11.14. 11:30:25

az új törvény természetesen szar, vagyis jól leképezi a beterjesztőt, de örülök, ha pár(százezer) köztisztviselőt elüldöz az új törvény, mivel hétszázezer felett van a számuk

gipsz1234 2010.11.14. 11:30:36

Nem gondolom hogy az állami alkalmazásban lévő ugynevezett átlagemberektől (eü dolgozók, oktatásban dolgozók, rendvédelmi dolgozók, stb) öt évre visszamenőleg plussz pénzeket akarnának beszedni, de azért egy ilyen fogalmazásu törvénytervezet durva. Véleményem szerint egy törvénytervezetet sokkal precízebben kell megfogalmazni. Nem kellene a polgárok amúgyis zaklatott idegrendszerét tovább spanolni. 2010 tavaszán azért többet vártam a Fidesz kormánytól. Csalódott vagyok.

milyen szép a Vértes, ó 2010.11.14. 13:06:23

@gányolás: csöppet szórakoztató, hogy úgy méltatod mások értelmi képességeit, hogy előtte bebizonyítottad, hogy egy szót sem értettél meg abból, miről szól a 'cikk', de sebaj... :)

Gladiator2.0 2010.11.14. 13:06:52

@Dubito: Nem a fizetésekről van szó, hanem egészen másról!!! Jogtalanul felvett végkielégités, hallgatási dij, megváltási dij, stb... És ezeket a pénzeket a közösből vették el, lopták el!!! Jogos, hogy fizessék vissza!!! 5 év az elévülési idő, ezért az 5 év visszamenőleg teljesen jogos.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.11.14. 13:10:58

@lyesmith: Nyugi, a választások előtt majd átírják az alkotmányt mondjuk úgy, hogy választások csak 20 évente lesznek. A következő 2030-ban lesz és akkor meg van oldva minden.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.11.14. 13:11:08

@Prof. William: Elmagyarázom, hogy mi is ezzel a baj. Remélem sikerül. Van pár százezer állami alkalmazott és tisztviselő. Arányait tekintve elenyésző a magas fizetés (intézményenként 1-2 ember). Ezeket az EGYEDI eseteket lehetne és kellene vizsgálni. Helyette az egész állami szektorra hoznak olyan törvényt, ami eleve alkotmányellenes és a félelem légkörét alakítja ki. Valószínűleg az új pártállam előtt akarják "megtisztítani" a terepet. Ehhez szabják most az alkotmányt.

igazi hős 2010.11.14. 13:11:16

Látom mindenki a "nem az egyszeri dolgozók fizetését fogják visszavenni" érvet nyomja. Hanem?
Azt látom, hogy a nejem mindenféle táblázatokkal bíbelődik, amin az adott ágazatban, adott pozícióban milyen a fizetések eloszlása, és egész jól látni belőle, hogy ki, hogy keres a cégnél. Egy-egy ilyen felmérés milliókba kerül, de utána meg lehetne mondani, hogy ki mennyire volt túlfizetve az elmúlt 5 évben. És akinél kirívó, attól lehet mindenféle jóerkölcsre hivatkozva visszavenni a kirívó részt. Viszont érdekes módon épp a jó erkölcs került ki a javaslatból (ez Lázár miatt teljesen érthető) és lett helyette egy látványosan demagóg összeg. Ezzel mindössze az a baj, hogy dolgozni kéne vele és később,. amikor a saját embereik prémiumáról lesz szó (hiszen már látványosan kijátszották a saját törvényüket, amikor a jelenlegi premizálást kitalálták, amivel lehet havi 4 milliót is keresni 2 milliós plafon mellett), akkor meg lehet kérdezni: vajon milyen teljesítmény indokolja az évi 100%-os prémiumot.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása