Véleményvezér

vv

Fidesz vs. hitelminősítők

2010.12.12. I 57 komment I Címkék: szavazas

A Moody's után a Fitch is leminősítheti Magyarországot. De számít-e ez bármit is? Van-e értelme inkább keménykedni a hitelminősítőkkel? Heti szavazás-összesítőnk.

A hírek szerint nagyon úgy tűnik, hogy a Moody's után a Fitch Ratings is le fogja minősíteni hazánkat - a várakozások szerint egy, de rossz esetben akár két kategóriával is. A hír apropóján szokásos hétvégi szavazás-összesítőnkben azt vizsgáljuk meg, hogy blogunk olvasói mit gondolnak a hitelminősítőkről, illetve arról, ahogyan a Fidesz-kormány a leminősítésre reagál.

Itt nem a Moody's kormányoz! című írásunkban Kósa Lajos kijelentése kapcsán foglalkoztunk a témával, és a következőket írtuk: "Ideje viszont eloszlatni egy félreértést! Nem azért van nagy súlyuk a hitelminősítőknek, mert az előrejelzéseiket olyan sokan vennék komolyan. A pénzügyi válságból ugyanis nem csak a magyar közvélemény tanulta meg, hogy például a Moody’s mennyire reaktívan működik, hanem a befektetésekkel főállásban foglalkozók is. Nem is az elemzéseik mélysége teszi őket megkerülhetetlen tényezővé, hanem az, hogy az ő értékeléseik határozzák meg, hogy például melyik állampapírból mennyit vehetnek a legnagyobb befektetők. Hiszen éppen a pénzügyi válság miatt hoztak az egész világon a korábbinál is szigorúbb szabályokat arról, hogy a legkockázatosabb, ún. bóvli kategóriájú értékpapírokból még kevesebbet és még drágábban vásárolhatnak a legnagyobb intézmények."

Olvasóinknak két kérdést tettünk fel. Elsőként azt, hogy szerintük számít-e, hogy mit mondanak a hitelminősítők. Nézzük a válaszokat!

Olvasóink közel azonos arányban válaszolták, hogy a hitelminősítők szava nagyon fontos, illetve, hogy fontos, de a helyükön kell őket kezelni. Mindössze 4% választotta a "nem"-opciót.

Második kérdésünk Kósa Lajos reakciójára vonatkozott: van-e értelme keménykedni a hitelminősítőkkel?

10% gondolta úgy, hogy meg kell mutatni, ki a úr a házbál, velük szemben 85% szerint viszont a keménykedésnek nincs semmi értelme.

A Véleményvezér őszintén reméli, hogy az újabb leminősítéseket el tudjuk kerülni, ha viszont nem, akkor azt, hogy a kormány részéről egy fokkal kifinomultabb kommunikációt láthatunk majd.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kese a maffiozo 2010.12.12. 20:34:51

Lehet, hogy én vagyok paranoid és az egész összeesküvés elmélet.
Mi van ha a kormány erre játszik?
Szeretné az államkötvény értékét szándékosan csökkenteni.
Mondjuk azért, mert:
A magánnyugdíjpénztárak befektetéseinek jelentős része államkötvény.
Ha az államkötvény árfolyama alacsony átvételkor, akkor:
Kevesebb reálhozamot kell kifizetni.
Lehet dováb kötni az ebet a karóhoz és mondani, hogy lám-lám ezek a pénztárak milyen rosszul gazdálkodtak.
Aztán elkezdenek dolgozni, újra jobb minősítést kapunk és végül lehet mondani, hogy "azok a pénztárak milyen rosszak voltak, de mi sokkal ügyesebbek vagyunk".

Ja és persze Csányi úr is vásárolhat államkötvényt olcsón.
Lehet, hogy én is veszek keveset (mert sokra nem futja) a leminősítés után.

Én inkább erre gondolok. Nem annyira hülyék azok ott, mint amennyire úgy tűnik.

go!t 2010.12.13. 08:58:23

@kese a maffiozo: ez nem így működik.

ha leminősítik az országot, akkor nem spórolni fogunk a kötvényeken, hanem pont fordítva.

1) egy rakás eddig kötvény tulajdonos (nagy külföldi -még nem államosított :) - nyugdíj alapok) rátenyerelnek az eladás gombra gondolkodás nélkül, egyszerűen azért, mert a szabályzatukban benne van, hogy bóvlit nem tarthatnak, nem nyugdíjtőzsdézhetik el a befektetőik pénzét.

2) kiesnek a nagy vásárlók, egyre nehezebb találni valakit, aki venni akar (nem csak a bóvlitól félnek, hanem attól, hogy csökken a likviditás, nem lesz kinek eladni a kötvényeket, hiszen az 1) körben kilépők voltak pont azok, akik felszívják a papírokat).

3) aki marad vásárolni, az magasabb kockázati felárat fog kérni, hiszen nőnek a kockázatai, így a végén az államnak sokkal drágább lesz a finanszírozása, ha egyáltalán képes megoldani a piacról a továbbiakban a finanszírozást.

4) az emelkedő kötvény hozamok miatt a most eladott készletek ára ugye leértékelődik, hiszen mondjuk 1 hónap különbséggel lehet venni több éves lejáratú X% hozamú kötvényt, és X+2% hozamút is, akkor Te melyiket vennéd? Márpedig államkötvénye sima adófizető, mezei magánemberknek is van az országban...

ui: a FIDESZ ugye magasabb államháztartási hiányért lobbizott, és erről a tervéről úgy tűnik ma sem tett le, márpedig a hiányt kötvény kibocsájtással lehet fedezni, ott pedig nagyon nem mindegy, hogy 5% kamatot kell fizetni vagy a dupláját.

mark renton 2010.12.13. 08:58:27

Ki minositi a minositoket?
Es ki minositi a minositok minositoit?
Es ...

is 2010.12.13. 09:08:39

most elnézem ezt a szavazást, meg a tavaszi parlamentit, meg előtte évben a blogoszférát. ez bizony nem passzol, sem a hülyenépszavazás 84%-val, sem a tavaszi 53(FIDESZ)+15(Jobbik)%-kal. ennek a 70-80%-nak igenis azt kell mondania, hogy de, keménykedjünk.

@kese a maffiozo: gondolatmenetnek nem rossz, mert a FIDESZ tényleg ezt csinálja, hogy megpróbálja hülyíteni a népet, egyik héten védem a nyugdíjasokat, másik héten élősködőnek nevezem. viszont a hitelminősítők ezt a stílust nem eszik meg. ők pontosan a kiszámíthatatlanság miatt minősítenek le. még egy fordulat csakmég egy kiszámíthatatlansági lépés lenne.

Kálmánbátyám 2010.12.13. 09:15:13

@kese a maffiozo:
Az összesküvés elmélet ellen szól, hogy az államkötvények fix kamatozásúak.
A másik állampapírforma, a diszkont kincstárjegy is az.
Ki kell fizetni őket akárhogy is csavarjuk a dolgot.

frmn 2010.12.13. 09:22:41

Ez bosszú. Amire persze fel kellett volna készülni. Nem árt tudni, hogy a hitelminősítők koránt sem függetlenek, sőt... A dolog komolyságát eléggé kétségbe vonja, hogy ezen a téren Görögország alig áll rosszabbul mint mi, pedig anno naponta módosították a hiányuk mértékét és kaptak cca 110 milliárd EUR gyorssegélyt, Írország pedig a 85 milliárd ellenére még mindig sokkal jobban áll.

Nem kell ezen fennakadni, Orbánék beletenyereltek valamibe, ami nem tetszik a nemzetközi üzleti köröknek, így jön az ostor. Ez a dolgok normális menete.

KG2000 2010.12.13. 09:25:46

@kese a maffiozo: Abból kell kiindulni, hogy a hitelminősítők kizárólag a hitelezők érdekeit képviselik, azon belül is a nagy hitelezőkét, nem pedig Mézga Géza kisbefektetőt, akinek van 100 ezer Ft államkötvénye. Vagyis széles ívben lesz..ják a magyarok millióinak az érdekeit. Nekik tök mindegy, hogy ha mondjuk 1 millió magyar havonta csak 3-szor enne húst, akkor is csirkefarhátot, meg a lakásban 18 fok van napközben, este 12. Ebben semmi nagy felfedezés vagy üösszeesküvéselmélet nincs, ez triviális. Azt is lehet tudni, hogy elképesztő trükökkel képesek kiszivattyúzni a védekezésre képtelen millióktól a pénzt, az 2008-ra lett egészen világos.

Tehát ha igaz, amit írtál (nem tudom átlátni), az teljesen jogos a magyar államtól, amely nemcsak az elmúlt években, hanem gyakorlatilag az 1980 óta folyamatosan kárvallotja ezeknek a trükköknek. A trükkök haszonélvezői között vannak Fekete Jánosék, az MSZ(M)P biznyos körei a külföldön kívül. Tehát ha az MSZP tüntet a kormány intézkedései ellen, akkor lehet tudni, hogy a kormány jó úton jár.

mark renton 2010.12.13. 09:25:53

Ez a hitelminősítősdi kicsit olyan, mint a bankok törlesztőrészlet emelgetése. Ha egy állam bajban van, akkor a hitelminősítők leminősítik, hogy még nagyobb bajban legyen.

porquenotecallas · http://antiblog.blog.hu 2010.12.13. 09:29:33

A hitelminősítők a Lehman Brothers bedőlése előtt a kötvényeiket még vételre javasolták. Ez köteteket mesél a tudásukról, hitelességükről, arról, hogy egyáltalán érdemes-e bárhol a világon is foglalkozni velük.

sashimi 2010.12.13. 09:31:29

Kedves VV,

Az esetleges újabb leminősitéstől függetlenül a kormány részéről nem "egy fokkal kifinomultabb kommunikációra" van szükségünk, hanem a józan ész nyomait mutató gazdaságpolitikára.

Roa 2010.12.13. 09:32:42

@is: Írd már le te nagyonokos, hogy az S&P miért is minősítette A-ra a Lehmant egy héttel (!) az összeomlása előtt, és Írországnak miért volt még másfél hete is egekben a minősítése?

Borenbukk 2010.12.13. 09:39:03

@mark renton: Kifejezett idiotak, es egyszeruen csak tajekozatlanok szamara manko: A hitelminositok megmondjak, ha kolcsonadsz valakinek(megveszed az allamkotvenyet peldaul), milyen valoszinuseggel fogod vissza is kapni. Ha az orszag bajban van, akkor csokken a valoszinusege, hogy vissza tudja fizetni a kolcsont, tehat nem javasoljak, hogy vegyel az allamkotvenyeibol(leminositik). Ha az orszag bajban van, de lathato, hogy igyekszik ertelmes lepeseket tenni a talpra allas erdekeben, akkor kevesbe minositik le. A kifogas manapsag a minositokkel kapcsolatban, hogy keson reagalnak, gyakorlatilag akkor mondjak, hogy havazas varhato, mikor mar ket napja lapatolod.

skyone 2010.12.13. 09:42:40

@Roa: Hja, a Moodysnal pedig A+ -os volt kozvetlen a "csod" elott. :)

igazi hős 2010.12.13. 09:53:25

@go!t: Gondold át még egyszer: legyen egy papír aktuális árfolyama 7% hozammal 81,5% (még 3 év a kifizetésig), ez 9% hozam mellett lemegy 77-re, azaz a jelenértéke jelentősen csökken. Ez 5% nyereség az állam oldalán. Nagyobb futamidőnél még nagyobb a változás, bár ott nem lesz ekkora elmozdulás.

@Kálmánbátyám: Lásd fent: az államkötvény kibocsátáskor fix kamatozású, de az aktuális árfolyama igencsak változó.

Kálmánbátyám 2010.12.13. 09:53:27

@Roa: Mert a Lehmann Bros könyvelést hamisított.
Átvert mindenkit. De kaptak is érte pár évet.

Battlestar Galactica 2010.12.13. 10:12:12

Kedves azon blogolók, akik azt firtatják, hogy mennyire hitelesek a hitelminősítők!

Tök mindegy, mert sok befektetési alap policy-jében benne van, hogy mit vehet és mit nem vehet az értékpapírpiacon! Az is természetesen, hogy a portfóliójában valakit visszaminősítenek, akkor azt kötelezően el kell adni, még a nagyobb bukás előtt. A policy-ben az is benne van, hogy mely hitelminősítőket kell alapul venni a döntéseknél és milyen mértékben. Lefordítva magyarra: mondjuk Jockey bácsi Texasban, aki egy ilyen befektetési alapot kezel, nem nézi az indexet (nem is értené persze), nem olvas Magyar Nemzetet, sem Népszavát. Fogalma sincs arról, hogy ki az az Ormány Viktor, vagy Kúrcsány Feri, csak azt tudja, hogy ha a S&P leminősít, akkor a magyar papíroktól szabadulni kell. Azt is figyeli, hogy hova teszi át a pénzét, de ezt is szigorúan abból dönti el, hogy a hitelminősítők mit írnak. Ezek a hitelminősítők azért vannak beírva a szabályzataikba, mert többnyire a hosszú-hosszú évek során jól mérték fel a helyzetet. Ennyi!

Terézágyú 2010.12.13. 10:12:19

Nem érdemes nézegetni, hogy mi van a háttérben.
Pusztán annyi, hogy amikor a szocik alatt minősítettek le bennünket, akkor akkor a fityesz csácsogott ezen a legjobban - most meg, hogy az ő kormányzásuk alatt történik, szemrebbenés nélkül közlik, hogy ez nem is lényeges stb.

Ennyit a fityesz megbízhatóságáról.

Kálmánbátyám 2010.12.13. 10:12:23

@igazi hős: Igen de ennek csak a másodlagos piacon van jelentősége. A végkifizetés, amit az államnak kell teljesítenie az fix. De persze, kereskedni lehet vele, ahogy mondod.

sas70 2010.12.13. 10:12:26

Nagyon szar dolog amikor a játékba a partvonalom kívülről bárki bekiabálhat, de a sporteseményeken ez van. A pénzügyi piacokon meg a hitelminősítők ugatnak be, mint látjuk gyakorlatilag felelősség nélkül. Viszont amíg a focipályán a játékos gyak. leszarja a szurkolói beszólásokat, a pénzpiacok igenis figyelnek a beugatókra, akár tetszik nekünk, akár nem. Szóval a kérdés úgy szól, akarunk a pénzpiacokon ott lenni, és elviseljük a szabályokat, vagy nem. A bibi viszont az, hogy az állam adósságunkat igenis a pénzpiacok biztosítják, nem mi magunknak. Ebből következően, pattoghatunk, pofázhatunk, de úgyis mi szívjuk meg, és igenis a ZEMBEREK fogják megfizetni!

sap222 2010.12.13. 10:12:32

@Roa: Nem fogod elhinni, de ezt már leírták:
www2.standardandpoors.com/spf/pdf/fixedincome/Lehman_Brothers.pdf

(Remélem nem romboltam le nagyon abbéli hitedet, hogy "há' mé' értékelték A-ra a Lehman-t" az univerzális érved, amivel a kocsma összes látogathatója elhallgatható, ha szóba hozzák a hitelminősítőket.)

További jó nagyonokosozás, smiley-s röhögcsélést a témán.

(Egyébként go!t-é a pont...)

porthosz 2010.12.13. 10:22:34

@Kálmánbátyám:
"Mert a Lehmann Bros könyvelést hamisított."

Értem. Tehát ha holnap a kormány bejelenti hogy jövőre a GDP 50%-al fog nőni (meghamisitják a könyvelést), akkor a hitelminősítők egyből AAA-ba rakják az országot?

igazi hős 2010.12.13. 10:25:07

@Kálmánbátyám: Miért? Az állam a jelenértéket számolja el velem, illetve a többi "átlépővel" amikor "átveszi" a portfóliót, nem? Akkor pedig csak a másodlagos piaci érték vagy inkább a jelenérték számít.

KG2000 2010.12.13. 12:57:41

@sap222: He-he-he, amikor a StandardandPoors elmagyarázza.

Nos, volt nekünk egy zseni írónk, egy bizonyos Karinthy Frigyes, aki viszont írt egy nagyon helyes kis nem is tudjam, hogyan is nevezzemet :
mek.oszk.hu/00700/00719/00719.htm#13
hu.wikisource.org/wiki/Tan%C3%A1r_%C3%BAr_k%C3%A9rem/Magyar%C3%A1zom_a_bizony%C3%ADtv%C3%A1nyom

Légyszíves, fordítsd már le ezt a Standarsdand Poors-nak....

KG2000 2010.12.13. 12:57:44

Hozzánemértőként azt mondom, hogy ha a "hitelminősítők" "objektív" minősítése alapján tényleg a külföldi befektetők tömegesen megválnának az állatkötvényektől, akkor azokat pontosan a magyar államnak kellene megvennie olcsó áron. Így olcsón lehetne csökkenteni az államadósságot, hiszen az állam magának fizeti meg a hozamot a visszavásárolt állampapírok után. Ha ez sikerülni, nagyon jó lenne. Jót is röhögnék a "hitelminősítőkön", mert életükben először jól megszívatná őket egy kis állam. Hajrá Magyarország!!!!!!!

beavereater [AT] 2010.12.13. 12:57:48

@porthosz: "Értem. Tehát ha holnap a kormány bejelenti hogy jövőre a GDP 50%-al fog nőni (meghamisitják a könyvelést), akkor a hitelminősítők egyből AAA-ba rakják az országot?"

Ha nagyon ügyesen csinálnák, akkor igen, elindulhatna egy felminősítési hullám. Nem egyből AAA-ra, de szépen felfele...

beavereater [AT] 2010.12.13. 12:57:50

@sap222: szerinted ezek képesek ezt a 6 oldalt elolvasni ángliusul és felfogni?

Kard 2010.12.13. 12:57:53

@Kálmánbátyám: igen fix kamatozásúak de árfolyamuk van és a hozamot ez alapján számítják. Egy kis állampapír gyorstalpaló. Amikor kibocsátanak egy állampapírt legyen ez 3 éves és 5% fix kamatozású akkor a következő pénzáramra lehet számítani: -10 000, 500, 500, 500 + 10000. Az első évben ugye befizetsz az a mínuszos a többiben meg pénzt kapsz az pluszos. Miután kibocsátották a papírt ezután ezzel kereskedni is lehet. Ha nem változik semmi akkor ugyebár ezeknek a kötvényeknek az ára lassan emelkedik egész az első kifizetésig, aztán esik amik kifizetik majd újra emelkedik stb. Vegyük az első évi kamatszelvény vágás időpontját. Normál esetben ilyenkor a kötvényünk 10e forintot ér viszont a befektetők úgy gondolják, hogy nekik túl kockázatos a magyar állam ezért ők bizony csak 9500 forintot hajlandóak adni az én állampapíromért. A vevő pénzárama a következőképpen néz ki: -9 500, +500, +500+10 000. Innen már látszik (nem számolom ki pontosan) de kb. 7.5% a hozama ennek az állampapírnak pedig 5%-os fix kamatozású. Na most egy állampapír hozamát minden nap kiszámolják úgy hogy megnézik mennyi az ára a papírnak, mennyi idő van hátra és milyen pénzáramra lehet számítani. Ez gyakorlatilag nem más mint az értéke csak ilyen furán számolják mert ez sokkal érthetőbb.
Tehát a kese a maffiózó hozzászólása teljesen logikus bár én nem hiszem, hogy ezért csinálnák ezt.

Mike36 2010.12.13. 12:57:59

ezektől ilyet ne várjatok
98-ban is ezt csinálták
ők nekimennek bárminek, fejjel szaladnak a betonfalnak, nem baj ha a fejük is betörik, lényeg a kuruc virtus, meg mindig nekik legyen igazuk

Roa 2010.12.13. 12:58:03

@sap222: Olvastam ezt már régebben. Nem az a kérdés egyébként, hogy miért lett rossz, hanem az a tény, hogy rossz lett, milyen következményekhez vezethet? Ezt nyilván nem akarod felfogni, mert biztos olyan a munkád, ahol nem az az elvárás, hogy amit csinálsz az jó legyen, hanem az, hogy ha rossz lett, meg tudjad magyarázni, hogy miért is lett rossz.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.12.13. 12:58:07

Ha kormány másodlagos piacon vásárolna, akkor valóban érdeke lenne a leminősítés.
ha nyugdíjpénztári vagyonként csak rátenyerel és nem akar továbbértékesíteni, akkor tök mindegy.
ha továbbértékesítés, akkor ellenérdekelt a leminősítésben.
A leminősítés nem is annyira a mostani papírokban érdekelheti az államot, hanem a következőkben. Ha a hiányt szeretné finanszírozni (már pedig hiány mindig lesz), akkor az drága mulatság a bóvli kategóriában. Arról nem is beszélve, hogy általánosságban megnő kockázati felár, tehát a vállalati kötvények, bankközi hitelek, stb. is felárral fog működni, mert az országkockázat beépül majd az itt működő cégek értékelésébe is. Ez meg sok mindent jelent, de mondjuk olcsó pénzt a gazdaság beindításához nem éppen.
A fentiekkel pedig egyetértek: a hitelminősítőket leginkább abban érte kritika, hogy a piac után kullogtak, miközben a feladatuk/céljuk pont az lett volna, hogy megelőzzék a piaci értékeléseket - előrejelezzenek akkor, amikor az még a piaci árakban nem látható (lásd lufik). A kritikától függetlenül most viszont az általuk adott értékelések alapvetően befolyásolják a befektetőket, ezért drága nem jobban lenni velük. egy befalap nem fog tudni mit csinálni, ha a bóvli kategóriába kerülünk: el fogja adni az itteni eszközeit.

Lacdelo 2010.12.13. 12:58:08

@Roa:
@KG2000:

Szerintem hitelesebbek a hitelminostok, mint a Fidesz kormany barmikor is lesz. A hitelminositok foleg ceges reszvenyek es ertekpapirok minositesenel hibaztak, de allampapirok minositesenel tudtommal nem volt veluk komolyabb problema hiszen ott tobb fuggetlen forrasbol tudnak tajekozodni ASZ (nem fuggetlen), KSH adatok, KT (most szuntettek meg), NB (probalja legyurni), stb... Meg lehet Kosanak igaza, meg Gorogorszag sorsara jutunk.

Ezek az intezmenyek azokbol adatokbol keszitenek elemzeseket, kategorizaljak az allamokat amilyen adatokat ok rendelkezesre bocsatanak. Azokat viszont meg lehet hamisitani lasd Gorogorszag. De amint kiderulnek a problemak, a korekcio azonnali es nagy merteku. Az nem a hitelminositok hibaja ha hamis adatokbol kell kiindulniuk.

De meg kerdezhetned tolem, hogy a Fidesz egy hiteles part? A valasz egy hatarozott NEM.

www.konyvline.hu · http://konyvline.hu 2010.12.13. 12:58:10

Hitelminősítők, ugyan már ! Találóbb név lenne nekik a hiteltelen minősítők :)

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.12.13. 12:58:13

@KG2000: A legtöbb kisember nem közvetlenül, hanem közvetve hitelez, azaz a nyugdíjalapján, a befektetési alapján keresztül, és ez az intézményi befektető pedig igenis ad a hitelminősítők véleményére. A cél pont az lenne, hogy van egy befektetési politika, amire te mint kisbefektető áment mondasz, és azon belül játszik az alap, és van egy külső szemlélő is, aki elvileg nem érdekelt az alap működésében, tehát az országkockázatot nem poziból mondja meg, hanem "függetlenül". Ha úgy tetszik, akkor egy külső tanácsadó, aki segít az intézményi befektetőnek dönteni (kockázatok besorolás mint értékelési segédlet), másrészt "garancia" a kisbefektetőnek, hogy az alap, ami a pénzét kezeli, nem mehet csak a saját feje után (kockázati besorolás mint korlát).

wattafilling 2010.12.13. 12:58:20

Javasolnám, hogy hozzuk létre a Hitelminősítő-minősítő Intézetet. Csillogóvá fogják nyalni az ülepüket! Hehhh.

Kálmánbátyám 2010.12.13. 12:58:23

@igazi hős: Igazad van, ha a te oldaladról nézzük.
Ha az állam oldaláról, akkor is, csak ott némi nyereség mutatkozik :-)

Kálmánbátyám 2010.12.13. 12:58:25

@porthosz: Azért remélem te is látod, a kettő nem ugyanaz.
A Lehmann a lezárt üzleti évek mérlegét hamisította meg, ami te mondasz , az meg egy ígéret, amit legfeljebb kinevetnek.

dr Sör Kálmán · http://orangeorder.blog.hu 2010.12.13. 12:58:29

@sap222: ez a 2 oldalas firkálmány totál röhej. Mosdatják magukat, célozgatnak hogy veszélyes ám leminősítgetni mivel azzal pont erősítik a negatív tendenciákat, meg hogy valójában az LB-nek egész jók voltak a kilátásai. Magyarul szarnak a befektetőkre, és az értékelt cég (aki egyébként fizet nekik) érdekei belejátszanak a minősítésbe.

Arról nincs valami hasonlóan tartalmas összefoglaló, hogy junk CDO-kat miért tartottak AAA-n a válság kipattanásáig, egy rakás befektetési alappal és befektetővel kibaszva így?:-)

Martian (törölt) 2010.12.13. 12:58:35

Ha már megkaptuk a leminősítést és ismerjük ennek szempontjait is, teljesen természetes, ha a kormány kifejti az ellenvéleményét... még ha ez a minősítésen nem is változtat.

NewWay 2010.12.13. 12:58:38

@sas70:
A kérdés csak az, hogy miért rosszabb a hitelminősítésünk, mint Görögországé és Írországé, amikor ez a két ország most olyan mentőcsomagot kapott, amit 2015-ig el se kell kezdeni törleszteni!

És akkor mi vagyunk a kockázatosak?

Dr.Traktor 2010.12.13. 12:58:55

lehet hogy gazdaságilag számít a minősítők minősítése az össznépi nagy "matekozzunk a semmin" játékban, de hogy az előrejelzéseik egy kalap szart nem érnek az már bebizonyosodott párszor.

tbh őszintén remélem, hogy a fityesz kormány behúzza őket a csőbe és ismét koppannak egyet.
már csak a Zemberek érdekében is persze.
nem vagyok fityeszes, de igen örvendeznék egy ilyen végkifejleten.

bba 2010.12.13. 12:58:58

minden befektető a lehető legnagyobb profitot akarja elérni. a nagyok még inkább. szerintetek rossz üzlet-e egy "csőd közeli" országnak (pl.írország, görögország, stb.) hitelt eladni? ugye, hogy nem? ehhez persze csőd közelinek kell tűnnie.. vagy nyernek-e azzal bármit is, ha sorban államcsődöt jelentenek vagy leminősítést követően rakat pénzkivonást kell végrehajtaniuk? a pénzt valahova el kell utána is tenni... én nem hiszem, hogy gondolkodás nélkül, az elad gombra nyomva az egész világ visszateszi a pénzét ki tudja hova (tudják egyáltalán manapság hova?), mert a hitelminősítők épp az államcsődöt jövendölik. és ahogy nézem ezt a fidesz is tudja. én örülök neki, hogy a drága imf hitel helyett inkább más megoldásokat választanak, még ha ez nem is tetszik mostanság egy-két amerikai befektető csoportnak.

Iustizmord 2010.12.13. 12:59:06

biztos forrásból tudom, hogy a fidesz januárban benyújt egy törvényjavaslatot a hitelminősítők megszüntetése tárgyában. első körben még csak kötelező állami felügyelet alá vonás, kormánybiztos kinevezése volt a tervben, de rájöttek hogy egyszerűbb az egészet megszüntetni.

Bambano 2010.12.13. 12:59:07

@go!t: feltéve, hogy nem az ország veszi meg a kötvényeket. Amit az ország vesz meg, az gyakorlatilag ki van fizetve, megy a darálóba.

Elvileg lehetne logika abban, lehetne pénzt spórolni azzal, ha lenyomnák a kötvényeket, csak én nem hiszek benne, hogy ez a cél és nem a kétbalkezesség az ok.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.12.13. 12:59:11

A kommentek jól mutatják, hogy miért is jutottunk idáig. Bosszú, meg büntetés, hogyne.

Épp csak a valódi problémákkal nem foglalkozik senki. Azzal, hogy az eddigi leminősítéseknek jó végük lett? Nem. Akkor miből gondoljuk, hogy most jobb végük lesz? Mert most "nemzeti" kormányunk van?
Baromság. Az eddigi leminősítések nagyon jól mutatták, hogy hová tartunk. Volt is sívakoldás miatta. Tudom, akkor azok hitelesek voltak, most meg nem azok. Na, de miért?
Azt az egyet azonban még senki se válaszolta meg, hogy miért voltak hitelesek a hitelminősítők régen és miért nem azok most?
Erre csak bullshitológiai válaszok vannak.

hááááát 2010.12.13. 12:59:16

@sas70: Hát ez igy teljesen nem igaz.A hitelminösitőnek igen nagy elemzésbe kell fognia mielött kiad egy ilyen leminősitést.Itt nagyon gazdag emberek ,nagyon sok pénze forog kockán és ha tévednek ,oda a jóhírük és mehetnek a levesbe.Az ott a nyugat ,ahol a tévedéseknek nagyon nagy ára van.

Egy jó barátom a konzum bankban volt hasonló státuszban.2 év után kilépett, mert azt mondta ezt fekély vagy szívroham nélkül nem fogja megúszni.

Köldökszösz (csodalampa) 2010.12.13. 12:59:18

@porquenotecallas: Köszönöm szépen!!! Pontosan erről van szó.

röhögő 2010.12.13. 16:48:21

@Dr.Traktor: Annak idején a komcsik is hogy kibasztak a tőkésekkel. És milyen jó lett az országnak!

go!t 2010.12.13. 16:48:23

@Bambano: szvsz pont azért, mert megy a darálóba tök mindegy, hogy mennyire nyomják fel, vagy le a kötvények árát.

De ha valamit spórolnak is a mostani körön, akkor is a többszörösét fogják veszíteni, amikor meg kell újítani majd egy nagyobb tétel kincstárjegyet, és a csúnya gonosz nemzetietlen befektetők (sajna csak nekik van pénzük) egy része azt fogja mondani, hogy bocs, szimpik vagytok, meg minden, mi is utáljuk a hitelminősítőket, csak sajna nincs 2/3-unk a befektetőinkkel szemben, ők meg azt a szabályt hozták, hogy nem vehetünk bóvlit, egy másik részük pedig vigyorogva fogja mondani, hogy persze komák, persze, van itt kölcsön bőven, szívesen veszünk ám államkötvényt, csak éppen a tegnapi kamatnál egy iciri picirivel többet kérünk. Mi? Hogy ez szerintetek nem is iciri piciri? Hát, akkor keressetek mást, aki megveszi, mi meg a pénzünkkel együtt önként kiírjuk magunkat a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből szívesen.

NewWay 2010.12.13. 16:48:30

@beavereater:
"Ha nagyon ügyesen csinálnák, akkor igen, elindulhatna egy felminősítési hullám. Nem egyből AAA-ra, de szépen felfele... "

Mintha Bajnai valami ilyesmit csinált volna.
Azaz hamisítani, hazudni, és akkor megy a felminősítés. Csak az a baj, hogy ez a lufi is kipukkadt a 2010-es választás után, amikor kiderült, hogy kevesebb van a kasszában, mint kellene.

szamarhegy 2010.12.13. 16:48:37

A hitelminősítőkön kívül vagy 6 vezető nemzetközi gazdasági és hír média írt hasonló megközelítéssel Mo.-ról, még a nagyon-nagyon baráti lengyelek is kritikusan állnak a magyar gazdaságpolitikához
-Michal Boni a lengyel kormányfő vezető gazdasági tanácsadója.szerint "a magyar példa azt mutatja, hogy a rövid távú, egyszeri megoldások nem működnek".-.
Rossz hír még, hogy egy kívülről finanszírozott ország nem ignorálhatja a hitelezők véleményét, illetve megteheti, de sokba, nagyon sokba kerül...

subtotal 2010.12.13. 16:48:40

@KG2000: nagyon okos elgondolás, már csak államkötvényt kell kibocsátani ahhoz, hogy az olcsó állampapírjainkat vissza tudjuk venni. Látom jól átgondoltad ezt.

Kalmár 2010.12.13. 16:48:45

Jól emlékszem amikor a szoclib kormány alatt bekövetkezett kb egy tucat leminősítésekre azt mondák a "mérvadó értemiségiek", hogy jószándékú bátorítás volt.
Hogy változik a világ......

subtotal 2010.12.13. 16:48:46

@Bambano: és miből finanszírozzuk ezt? államkötvény kibocsátásból? Mert abból, hogy a mnyp-aktól most alacsony árfolyamon jön vissza az államkötvény, csak kommunikációs nyereség van, pénz nem lesz belőle.

igazi hős 2010.12.13. 16:48:49

@Kálmánbátyám: A belső adósság szempontjából valóban nullszaldós a "játszma", de sajnos nem csak belső adósságunk van, sőt az sokkal több (kb. 10-szeres) mint a MNYP-kben levő állampapír. Innen kezdve erősen bukunk (mert nem a "kormány" vagy az "ország", hanem mi, itt lakók fizetünk).
Bár ügyesen tálalva (azaz hazudozva), egy fél éves forintgyengülést (ha addigra visszaminősítenek minket) el lehet adni úgy is, hogy nem történt semmi, hisz januárban és októberben egyaránt 280 az Euro, csak közte volt 350. Sőt pozitívum, hogy újra magyar tejet fogunk venni, mert olcsóbb mint a lengyel/szlovák. Ja, hogy nem mindenből van hazai? Hát IJB.

subtotal 2010.12.13. 16:49:19

@porquenotecallas: Matolcsy meg belépett a mnyp-ba, vagy hagyta dönteni az asszonyt. Nem is tudom melyik a rosszabb.

Bambano 2010.12.13. 17:23:56

@subtotal: valamiből finanszírozni kellett volna azt is, ha nem állnak le kekeckedni a világgal, csak simán lejár a kötvények határideje... Ha levered az árakat, olcsóbban szabadulsz az adósság egy részétől.

Lehetne azt hinni, hogy ez egy átgondolt stratégia része, és ha bejön, sokat nyerünk vele. De inkább hajlok afelé, hogy ez sima kétbalkezesség, mint az összes többi.

subtotal 2010.12.13. 17:39:21

@Bambano: igen, eddig is hitelből refinanszíroztunk.
Én is hajlok veled, de nem inkább hanem nagyon :).





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása