Véleményvezér

vv

LMP: számolni kell velük

2011.02.02. I 59 komment I Címkék: fidesz schiffer lmp alkotmany hataron tuliak

A Fidesz okosan tenné, ha számolna Schifferrel és pártjával, és az új alkotmány megalkotásába a jövő egyik potenciálisan meghatározó baloldali politikai erejét is bevonná. (Fotó: MTI)

Sajtóinformációk szerint kezdik belátni a Fideszben, hogy komoly baj lehet abból, ha az alkotmányozás folyamatában egyedül csak a kormánypártok vesznek részt. Nagyon hamar kialakulhat ugyanis az a kép az új alkotmányról, hogy azt a Fidesz oktrojálta az országra. Úgy tűnik, éppen ezért egyre többen akarják visszahozni azt a pártot az alkotmányozásba, melyről a fideszesek nemcsak azt látják, hogy együtt lehet velük dolgozni, hanem azt is, hogy valószínűleg hosszú távon is számolni kell velük. Ez a párt pedig a Lehet Más a Politika.

Mi lett az LMP-ből?

A Véleményvezér már többször megírta, mit is lát az LMP-ben: egy amatőr pártot, mely élvezi az egykori liberális szavazótábor, valamint a városi fiatalok egy tekintélyes részének támogatását, miközben az eddigi hazai baloldalhoz képest teljesen más, nyugat-európai baloldali gondolatokat képvisel.

Persze közhelyszerűen lehetne sorolni az LMP hibáit. A szervezetlenséget, azt, hogy nem találják a helyüket és nem képesek megszólítani potenciális szavazóikat; nem tudnak élni még az olyan ritkán adódó lehetőségekkel sem, mint amilyen a médiatörvény körüli nemzetközi botrány. A párt politikai helyzetfelismerő képessége sokszor valóban gyenge: nem képesek súlyozni a párszáz értelmiségit érdeklő századrangú kérdések és a magyar közélet elsőszámú témái között.

Mégis úgy tűnik, érdemes lesz komolyan venni az LMP-t, nem kis részben a párt frakcióvezetője miatt.

Saját alkotmánykoncepciót készített az LMP

Schiffer András frakcióvezető a közel 40 oldalas javaslatcsomag kapcsán hangsúlyozta, hogy az LMP szerint nincs alkotmányozási kényszer, nincs szükség arra, hogy új alaptörvényt alkosson a parlament. Hozzátette, hogy az elmúlt húsz év tapasztalatai alapján viszont szükség van átfogó módosításokra, ezekkel meglátásuk szerint orvosolhatóak a problémák.

Leszögezte, hogy saját koncepciójuk több ponton is érvényesíteni kívánja a fenntarthatósági elveket és a jövő nemzedékek szempontjait. Emellett az elképzelés több fejezete is foglalkozik az állampolgári, társadalmi részvétel jogával és elveivel, valamint az ezekhez kapcsolódó közjogi következményekkel.

Kiemelte, hogy az LMP az alkotmányban korlátozná a "túlzott miniszterelnöki hatalmat". Ennek eszközeként megnövelnék az Alkotmánybíróság (AB) jogkörét, az Országgyűlés ellenőrző szerepét, és további funkciókat kapna a köztársasági elnök. Az LMP azt is szeretné, ha a képviselői mentelmi ügyek esetében az AB-nek felülvizsgálati jogkört adnának.

Schiffer András kitért arra is, hogy lesz alternatívájuk a kereszténydemokrata Salamon László által beterjesztett úgynevezett "Őszöd-klauzulával" kapcsolatban. Salamon László javaslata arról szólt, hogy a köztársasági elnök jogosult lenne a parlament feloszlatására, ha az súlyos bizalomvesztés okán előállott alkotmányossági-politikai válság feloldását szolgálná. Az LMP - mint a frakcióvezető elmondta - másban látja a megoldást, mert érzékelik a 2006 ősze után megjelent morális problémát, ugyanakkor nem szeretnék, ha Magyarország egy prezidenciális vagy félprezidenciális rendszer irányába mozdulna el.

A koncepcióban érvényesítenék azt az elvet is, amelyik a független intézmények esetében kizárná az újraválaszthatóságot, míg minden más közjogi pozíciónál korlátozná azok betöltésének lehetőségét. Az MTI kérdésére azt mondta, felmerült, hogy az utóbbi korlátozás vonatkozzon a kormányfői és a képviselői tisztségekre is.

A javaslatcsomagban megállapításokat tesznek az ökoszociális piacgazdaságról is.

A frakcióvezető elmondta, hogy a koncepciót szeretnék a saját választóikkal megismertetni, de azt remélik, hogy az új alkotmány előkészítői is figyelembe veszik az abban foglaltakat.

(Forrás: MTI)


Schiffer András

Schiffer András ugyanis elkezdett valódi vezető politikusként viselkedni: csakis a legfontosabb politikai kérdésekben nyilvánul meg, tartózkodik a nagyon ideologikus vitáktól, és nem is nyilatkozik a túlságosan balos vagy zöld témákban. Ha pandákról, a biciklisfutárok emberi jogairól vagy valami ökoblabláról van szó, biztosan nem Schiffer fog beszélni. Jó néhány párttársával ellentétben ezért őt már biztosan nem lehet beszorítani a politikailag komolytalan „hippi” vagy „méregzöld”-kategóriákba.

Schiffer felszólalásai rendre arról tanúskodnak, hogy felismerte, 2010-re a magyar választók leszámoltak az MSZP-SZDSZ típusú baloldallal. És nem mindenki értette meg olyan tisztán, mint Schiffer, hogy a tavalyi választás azt is megmutatta, hogy a választók és az egész magyar közélet valóban jobbra tolódott. Schiffer, és vezetésével az LMP frakciója tudatosan próbál jobboldali, illetve a jobboldal számára is vállalható ügyek mellé odaállni, mint amilyen a Trianon-emléknap, a határon túliak jogai és támogatása stb. Ugyanígy a baloldali gondolatok mellett pártja konzervatívnak mondható céljait, a helyi értékek megőrzését, az épített és természeti örökség védelmét is rendre kihangsúlyozza.

A főként a szélsőjobboldalon hangoztatott váddal szemben az LMP mint párt közel-távol nem valamiféle új SZDSZ. És ez nagyban köszönhető frakcióvezetőjüknek, aki nagyon okosan ügyel arra, hogy amikor a Fideszt kritizálja, azonnal hozzon egy-egy találó párhuzamot az MSZP-SZDSZ-kormányzás idejéből is. A jobboldal legfontosabb szimbolikus ügyeiben pedig, mint a amilyen határon túli magyarok kettős állampolgársága vagy éppen a 2006-os rendőri brutalitás ügye, mindig partner. És persze azt se felejtsük el, hogy Sólyom László elnökségét nagyban Schiffernek köszönhetjük, ahogyan Gyurcsány Ferencet is ő jelentette föl a Sukoró-ügyben.

survey solutions
online survey


Számolni kell

Ez a jó értelemben vett egyensúlyozás (vagy egyenlő távolság) lehetővé teszi, hogy Schiffer ne járatódjon le mint tucatbaloldali, és hogy véletlenül se váljon olyan figurává, akit az elmúlt húsz évhez lehetne kötni. Schiffer András nagyon tudatosan építi magát, mint egy jobbra tolódott országban egy vállalható, párbeszédképes baloldali. És pont ez teheti hosszú távon is tényezővé a magyar politikában.

Egy fecske valószínűleg nem csinál nyarat, de a Fidesz okosan tenné, ha számolna Schifferrel és pártjával, és az új alkotmányt is úgy alkotná meg, hogy az alkotmányozás folyamatába a jövő egyik potenciálisan meghatározó baloldali politikai erejét is bevonná.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

7esbusz 2011.02.02. 09:47:50

Soha ne mond, hogy soha. Ezért nem mondom, meg hát mi lett a fideszből is 20 alatt.
De a jelenlegi lmp szerintem ifjonti hevületű gittegylet. Ha ezt csinálják 3 év múlva is, amit most, akkor kuka.
Ráadásul, bár annyira nem látok bele, szerintem nincs mögöttük megfelelő pénzügyi háttér sem. Ez egyrészről jó, mivel minél kevesebb az elkötelezettség, annál kevésbé folytatódik az "uram-bátyám" korszak.
Viszont a háborúhoz ugye 3 dolog kell....

Bear 2011.02.02. 09:47:55

Meglátjuk majd három év alatt, mi kel ki a tojásból. Remélem, hogy végre kiscsirke lesz, mert elég volt már a békákból meg a gyíkokból!

Én tuti a csirkét választom majd!

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.02. 09:47:59

Az, hogy képtelenek a kérdések megfogására,

és 40 oldalas javaslatokat,
meg módosítókat tudnak irogatni a Fidesz témáihoz,
csak annyit mond róluk,

hogy az LMP a Fidesz egyik műhelye.

-nevetséges, hogy orbánidézettel tüntetnek.
Orbánalapú a gondolkodásuk.-

2011.02.02. 09:48:51

Úgy gondolom, hogy állnak az LMP bevonása mellett szóló érveid. Emellett még szükség lenne arra is, hogy az elkészült alkotmányt népszavazással megerősítsék, anélkül az egész móka egy rövidtávra szóló kirakatprojekt lesz (megint).

Szekuriti Blogger · http://szekuriti.blog.hu 2011.02.02. 15:42:44

Azért elég sok példát lehet hozni, hogy miért SZDSZ-utód az LMP, még ha a gondolkodás mód nem is teljesen egyezik. A legfőbb az, amit tényleg sokat emleget a jobboldal, hogy nagyon sok ex-SZDSZ képviselő, holdudvaros tag, neadjisten' ugye alapító is most vagy egy-az-egyben LMP soraiban ül, vagy a háttérben tevékenykedik.

Ezért nem érzem, hogy az LMP-re tudnék szavazni, a SZDSZ-féle "liberális" politikának még a maradványát sem bírom, sőt, írtani kellene!

szépmező 2011.02.02. 15:42:56

a posztnak van egy vitatható állítása.

"Schiffer, és vezetésével az LMP frakciója tudatosan próbál jobboldali, illetve a jobboldal számára is vállalható ügyek mellé odaállni, mint amilyen a Trianon-emléknap".

Azt beszélik a városban, hogy mind a nemzeti ünnepek idején, mind a trianoni emléknap kapcsán komoly, késhegyig menő viták folytak az LMP-ben, hogy egyáltalán legyen-e valami (re)akció, és ha igen, mi.

Egy másik, talán értelmezésbeli probléma:
a magyar közélet nem jobbra tolódott, csak a nemzeti minimum felé, és a magyar választóknak a baloldal destruktív magatartásából lett elege.

2011.02.02. 15:42:59

@simonmondja.: Honnan veszed ezt a zöldséget? Az alkotmány mióta a Fidesz témája? Semmi se a Fidesz témája, egyébként, de a témákat leginkább a kormányzó párt határozza meg, mert gyakorlatilag ő dönt arról mi kerüljön a parlament elé.

Nem nevetséges az Orbán-idézet, hanem találó. Nem azért idézik, mert annyira szeretik, hanem mert pár évvel ezelőtt még a totális ellenkezőjét mondta a "kedves vezető".

sztd 2011.02.02. 15:43:03

@ifsz: Teljesen egyetértek. Szerintem is szerencsés lenne az LMP bevonása, de nem sokat ér, ha nincs népszavazás.

Egy sikeres népszavazás viszont azokra az ellenzéki erőkre mérne komoly csapást, amelyek ellenállnak az alkotmányozásnak.

Innen saját gondolat: lehet, hogy be lehetne kényszeríteni az LMP-t a népszavazás beígérésével.

@simonmondja.:
Bár a beszólásod rosszindulatú, nem teljesen alap nélküli. A rendszerváltáskor volt egy olyan felosztás rossz nyelvek szerint, hogy az egyik megy az MSZP-be, a másik az MDF-be, a harmadik az SZDSZ-be.
Kitérő: Bár szokás úgy dezinformálni, hogy a Fideszben is sokan vannak egykori KISZ és MSZMP tagok, aki kicsit is ismeri a régi rendszert, tudja, hogy nem a politikai hite tett valakit párttaggá, hanem az, hogy egy bizonyos szint fölé csak így lehetett jutni (vagy KISZ tag lehetett azért, mert az egész iskola-osztályt beléptették).
Visszatérő: a lényeg, hogy a régi rendszer maradványai 22%-ot kaptak 2010-ben, a rendszert váltani akaró erők pedig (szerintem a Fidesz, az LMP és a Jobbik is ilyen) a többit, így sz.v.sz. igaza volt OV-nak, hogy fülkeforradalom volt, bár abban nem igazán, hogy mindenki őt és a Fideszt akarta hatalmon látni.

A lényeg, hogy abban egyet kell értenem, hogy az LMP is új világot akar létrehozni a Fidesz is, és a Jobbik is, és csak az MSZP akarja ma már a régit.
Ez egy MSZP szimpatizáns szemszögéből mindenképpen a másik táborba sorolja ezeket a pártokat.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2011.02.02. 16:22:28

@Szekuriti Blogger:

"nagyon sok ex-SZDSZ képviselő, holdudvaros tag, neadjisten' ugye alapító is most vagy egy-az-egyben LMP soraiban ül, vagy a háttérben tevékenykedik."

Ez még mindig nem igaz, hiába ismételgetik az idióták.

"Ezért nem érzem, hogy az LMP-re tudnék szavazni, a SZDSZ-féle "liberális" politikának még a maradványát sem bírom, sőt, írtani kellene!"

Köcsögnáci.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.02. 17:26:34

@sztd:
És ha lekomcsizol, akkor az LMP-nek van valami mondanivalója a reménybeli szavazói számára ?

Egyetlen artikulált mondat is elég lenne.

Kezdetnek.

babvik 2011.02.02. 17:26:40

@Szekuriti Blogger: Pontosan kikre gondolsz? Mert én még nem találkoztam volt SZDSZ-es nevekkel sem az LMP-frakcióban, sem a választmányban.
Persze ettől még lehet, hogy a háttérből egy jó Horváth Ágnes irányítja a szálakat. :D

Szekuriti Blogger · http://szekuriti.blog.hu 2011.02.02. 17:26:52

@peetmaster: De hülye vagy! Most nem fogok nekiállni keresgélni, de az elmúlt egy év vezető blogjain azért volt pár elemzés, hogy ki, mely régi SZDSZ-es került az LMP közelébe. De ha körbenézel, magad is találsz olyan értelmiségit, aki az SZDSZ vezető tisztségviselője volt régen, most meg fennen hirdeti, hogy akkoriban hülye volt és véletlenül pont feltűnt az LMP táján. Az úriembernek a vezetékneve is keresztnév, ismerős?

Amúgy meg náci a *****, na ez egy igazi, SZDSZ-es liberális indoklás volt tőled...

Elstron 2011.02.02. 17:26:54

Az LMP nevű bohócpártot az alkotmány közelébe engedni? Röhögnöm kell, akkor már inkább Orbán meg a bandája, mint ez a dilettáns horda...

Vincenzo90 2011.02.02. 17:27:02

@peetmaster: Hú, de okos lehetsz... Az LMP közvetlen környezetében igenis vannak az SZDSZ holdudvarába tartozók. Ha valaki SZDSZ tag volt, most meg a fia LMP tag, az nem tudom miért ne lenne kapcsolat... Én elfogadom őket az SZDSZ-szel ellentétben, mert egyáltalán nem azt a politikát folytatják, például kiálltak a temerini fiúkért, és támogatták kezdetektől fogva az olyan kezdeményezéseket, amelyek például a kettős állampolgárság megszerzésének egyszerűsítésére vonatkoztak. (Erre nem akarok jobban kitérni, de tiszta szégyen volt, hogy magyar rokonaim, akik magyar történelmet tanultak magyar iskolában, nehezebben szereztek állampolgárságot, mint olyan afrikaiak, akik beszélni sem tudnak, és semmit nem tudnak választott "hazájukról") Szóval elfogadható politikát folytatnak, de ez nem azt jelenti, hogy azt mondják/teszik, amit én jónak tartok. Liberális-zöld baloldali pártként lehetne talán meghatározni, és baromira bosszant, hogy ezt egyfajta jellegtelenséggel takarják, hogy mindenki számára elfogadhatóak legyenek. A jövő gyűjtőpártja lehetnek, ha jól csinálják, és az én véleményem az, hogy a magyar képviseleti demokráciának elég kárt okozott már, hogy megmondó, mindenkit képviselő gyűjtőpártok uralták, itt az ideje, hogy mindenki arra szavazzon, aki őt képviseli.

Anti Anyag (törölt) 2011.02.02. 17:27:16

A liberálisoknak a felajánlkozást meg kell köszönni és elhajtani őket a jó francba. Épp azért szavaztam a Fideszre, hogy a liberálisok tűnjenek el végre, de szerintem mások is.

Esetleg buzdítani őket, érjék el ők is a minősített többséget.

Gyárfás 2011.02.02. 17:27:21

Az az igazság, hogy a jobb és a bal oldalon is az LMP az SZDSZ utódpártjának látszik,ahova odacsapódott a Levegő Munkacsoport,a TASZ, meg a hajtáspajtás,és a hit egyre erősödik.Ez csak azért lehet mert nincs saját arca a pártnak, nem is lehet tudni hogy mit akarnak.
Maga a hit amire én nem érzem, hogy érdemben tudnának reagálni ezzel totál bezárják magukat 5% körülre.
Ezért mind1, hogy a 40 oldalon arany betűkkel igazságot írnak, vagy üresen hagyják, mert az emberek nagy többségét nem érdekli.
Ha sikerülnek ezeket levetkőznie lehetne bal oldali párt,
Igaz, hogy akkor elvesztené a jelenlegi szavazóinak a 90%-át.

kovacsguszti68 2011.02.02. 17:27:29

Egy kérdés fogalmazódott meg bennem a poszt kapcsán: miért csak az LMP-t kellene bevonni az alkotmányozásba? Nem az lenne politikailag és emberileg is korrekt, ha minden parlamenti párt résztvenne a munkában, és az új alkotmány elfogadását 80%-os parlamenti jóváhagyáshoz vagy népszavazáshoz kötnék?

is 2011.02.02. 17:27:40

arrol meg egy arva szo sem, hogy az LMP miert is nem akar reszt venni. mintha a FIDESZnek koze nem lenne ahhoz, amiert az LMP felallt az asztaltol. egyfolytaban jonnek az ilyen posztok, ahol a posztiroban fel sem merul, hogy egy-ket ilyen nyilvanvalo kerdest feltegyen. soha, de soha nem megy egy VV-s poszt, hogy ha egy helyzet rossz, akkor abban a FIDESZnek esetleg van-e szerepe. mindenki masnak a tetteit es annak kovetkezmenyeit hosszasan elemzo posztok vannak, de az a helyzet, amelyet a FIDESZ idezett elo, az a VV-n csak ugy termett, ne is nezzuk, hogy hogyan, meg a kerdes sem az, hogy a FIDESZ valtoztasson-e az alkotmanyozasi arroganciajan, hogy emiatt az LMP visszaterjen, hanem csak ugy, hogy az LMP ugyan mar menjen vissza, mintha eddig hisztics picsakent az orrat huzogatta volna csupan.

nem kevesse probaljatok a valosagot manupalni egy-egy ilyen poszttal.

tarackos 2011.02.02. 17:29:15

Az alkotmányozásból ki kell vonulnia az LMP-nek és a többi ellenzéki pártnak is. Kezdjék előröl, semmi ok a sietségre. Egyébként csak legitimálják a narancskomcsi színjátékot, bár ezt a logikát a jelek szerint a társadalom nagy része képtelen megérteni. Talán mert ők még soha egyetlen asztal mellől sem álltak még fel?

sanyisanyi 2011.02.03. 08:33:38

És mit akarnak berakni az Alkotmányba?
Mindenki drogozhasson?
Vagy megint az Ensz működését akarják megreformálni?
Habár senkit nem érdekel azon a pár százalékon kívül soha nem rájuk több ember szavazni!!

lehet más a handa-banda 2011.02.03. 08:33:51

Kohn-Bendit testvérpártjával számolni olyan, mint a meg sem keresett pénzből adót fizetni. Csak veszíteni lehet rajta

lorantka_a_gall 2011.02.03. 08:33:54

@peetmaster: nem érdemes durvulni. Az idő majd begyógyítja a tájékozottságán terebélyesedő sebeket, vagy ha mégsem, akkor fölösleges vele foglalkozni.

Maga Lenin 2011.02.03. 08:34:10

velemenyvezer.blog.hu/2010/04/13/szdsz_lmp

Lehet hogy az lmp nem az szdsz, de a szavazói... nekik meg ezek tetszett az szdsz nagy műve, amire meg azt hiszem a Véleményvezér se mondja azt, hogy hejj de jó is volt.

Gogol 2011.02.03. 08:34:17

"Schiffer felszólalásai rendre arról tanúskodnak, hogy felismerte, 2010-re a magyar választók leszámoltak az MSZP-SZDSZ típusú baloldallal. És nem mindenki értette meg olyan tisztán, mint Schiffer, hogy a tavalyi választás azt is megmutatta, hogy a választók és az egész magyar közélet valóban jobbra tolódott." - ah, ki nem?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.02.03. 08:34:22

szerintem az LMP-ből soha nem lesz meghatározó erős párt, ahhoz túlságosan óvatosak, még a látszatát is igyekeznek elkerülni a liberalizmusnak vagy a baloldaliságnak, amolyan se hal se hús párt. Magyarország aktív választópolgárai fele-fele arányban jobb és baloldaliak (akármit is mutat a mostani választás) és amint megjelenik egy markáns baloldali párt aki újra meg tudja szólítani a választókat, az LMP, max. a ballaszt szerepét tudja majd csak betölteni mint anno az MDF vagy SZDSZ...

Dr Milton 2011.02.03. 08:34:32

Miért van az, hogy egyes írók mindíg minden körülmények között, mesterséges módon próbálják a közbeszédbe emelni és a társadalomba diktálni ezeket az ezerszer lejáratódott soha be nem vált ún. baloldali eszméket? Miért van szükség életképtelen ideológiák erőltetésére? Ilyen hülyeségek, mint ez az újraválaszthatóság kérdése? Ki hallott még ilyen baromságot?
Nem baj, hogy valakik a kávéházakban lebzselnek és kínjukban nem jut eszükbe más, mint hasonló ökörségek, de miért kell ezeket pajzsra emelni?

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.02.03. 08:34:37

Majd számol a fidesz az LMP-vel kb 10 év múlva, feltéve, ha egyáltalán talpon lesznek még, és lesz annyi szavazója, hogy bejussanak 2014-ben a parlamentben. Sajnos az LMP még mindig az szdsz árnyékszakköre.

sztd 2011.02.03. 08:34:45

@simonmondja.:
Nyilván van, és ha nem komcsizlak le, akkor is van.
Ha jól emlékszem, három fő értékrendet szoktak mondani, gazdaságpolitikában az ökopolitika az alapelv, emberi jogok területén a liberalizmus áll hozzájuk közel, közösségi lét területén pedig a konzervatív.

Ha érdekel a mondanivalója, vagy maga a párt, akkor elmehetsz a honlapjukra, a blogjukra, és úgy általában ismerkedhetsz a gondolkodásukkal. Én is ezt tettem.

is 2011.02.04. 08:50:46

@szépmező: "Egy másik, talán értelmezésbeli probléma:
a magyar közélet nem jobbra tolódott, csak a nemzeti minimum felé, és a magyar választóknak a baloldal destruktív magatartásából lett elege. "

A 2008-as hulyenepszavazas ugyan tenyleg destruktiv volt, es abszolut baloldali, de az embereknek eppen hogy nem elege lett belole, hanem elkergettek vele a felvilagosult reformokat, sarba dongoltek, es elsopro tobbseggel eltetik ezt a destruktiv baloldalt helyette. hogyha mar ertelmezesi problema, akkor tenyleg tegyuk rendbe.

R. Daneel Olivaw 2011.02.04. 08:50:52

Csak ne lenne ez a legifjabb szakasits ilyen szavakkal kifejezhetetlen módon ellenszenves...

Őszinte Őrült 2011.02.04. 08:50:55

"a választók és az egész magyar közélet valóban jobbra tolódott."

szerintem éppen a fidesz tolódott el balra. jelenleg a jobboldal a jobbik

is 2011.02.04. 08:50:58

@poszt: en egyebkent masodik ellenzeki kerekasztalt alakitanek (parlamenten kivulieket is bevonnek). pontosan megfelel a helyzet az allampart vs. ellenzeknek. en nem hagynam, hogy az ellenzeki partokat a FIDESZ ki tudja jatszani egymas ellen, oszd meg es uralkodj alapon. az alkotmany pontosan megteremti a lehetoseget, csakugy, mint 1989-ben.

Dr. No 2011.02.04. 08:51:03

"hamar kialakulhat ugyanis az a kép az új alkotmányról, hogy azt a Fidesz oktrojálta az országra"

Sajna ez nem egy kép, hanem maga a valóság.

"a választók és az egész magyar közélet valóban jobbra tolódott"

Az "elsöprő erejű összefogás" a magántulajdon államosítására, az jobbra van?

Dr. No 2011.02.04. 08:51:07

@sztd: "Bár szokás úgy dezinformálni, hogy a Fideszben is sokan vannak egykori KISZ és MSZMP tagok, aki kicsit is ismeri a régi rendszert, tudja, hogy nem a politikai hite tett valakit párttaggá, hanem az, hogy egy bizonyos szint fölé csak így lehetett jutni"

Értem, tehát a fideszesek azért voltak kiszesek, mert máshogy nem lehetett, az SZDSZ és MDF tagjai meg azért, mert meggyőződéses kriptokommunisták voltak, és ez volt a pártutasítás.

Életszerű.

KG2000 2011.02.04. 08:51:14

Nagyon jó, hogy a VV felveti ezt a témát.

Nehéz lesz megegyezni velók emiatt:
"Kiemelte, hogy az LMP az alkotmányban korlátozná a "túlzott miniszterelnöki hatalmat". Ennek eszközeként megnövelnék az Alkotmánybíróság (AB) jogkörét, az Országgyűlés ellenőrző szerepét, és további funkciókat kapna a köztársasági elnök. "

Én Orbán Viktorral értek egyet. Ő ugyanis az állami eladósodottság és költségvetési hiány korlátozását akarja beépíteni az alkotmányba. Ez egy rendkívül fontos dolog. Gyurcsány még a 2006-os választások előtt vagy a 2006-os választásokon megbukott volna, mert az Alkotmánybíróság (vagy a felállítandó költségvetéssel foglalkozó bíróság) elmeszelte volna a felelőtlen törvényeit (ÁFA pl).

Nincs más korlátozásra szükség. Például a közt. elnök hatalmának bármiylen megnövelése káoszhoz vezetne, lásd Göncz Árpád működését, aki alkotányllenesen megnövelte a hatalmát. A végrehajtó hatalomnak csak egy vezetője lehet, a többieknek az ő vezetése alatt kell működnie.

torró 2011.02.04. 08:51:21

Ki ne irtsátok már egymást rögtön az elején! Mi lesz akkor később?
"Bear" jól érzi ,a kiscsibéből lehet akár kakas is!:))
Emberek a politika az ilyen.Változnak az emberek, tanulnak , megvilágosodnak, Mert" minden az anyegin múlik" Mondta Hofi papa ! Ma-o holnap én!:))stb.
Egyébként azért voltak ám az SZDSZ-n normális emberek ,csak azok sem bírták ott sokáig.Ha ezek a LMP -z csapódnának talán még tényleg lehetne belőlük valami.Az MSZP viszont kicsúszott egy időre a partvonalra. A FIDESZ-k meg szintén nem lehet lazsálni,ámbár szerintem ott is van egy kis "komenikációs" zavar , már úgy egymás között ami nem a legjobb kép kifelé. A vak is azt mondta hogy:majd meglátjuk. ???

Link Elek 2011.02.04. 08:51:32

nem hiszem, hogy tetszeni fog az embereknek, hogy a fideszes alkotmanyt akarjak rajuk eroszakolni.
nem alkalmasak arra, hogy 200 evre meghatarozo dokumentumot irjanak.

dzsaszper 2011.02.04. 08:51:35

ha tényleg vissza akarják csalogatni az lmp-t, akkor első lépésként módosítsák vissza az Abtv. módosításait, a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazva...

a tettek jobban beszélnek, mint a szavak, és az lmp szegénységi bizonyítványt állít ki magáról, ha enélkül hagyja magát visszacsalogatni.

OftF 2011.02.04. 08:51:40

@Szekuriti Blogger: Szülő-gyermek viszony? Hajjaj, ha ebbe belemegyünk, furi dolgok kerülnének ide...

Három Nyulak · http://apamsecret.blog.hu/ 2011.02.04. 08:51:57

Olyan törökgáboros elemzés ez: nincs más, csak a politikai racionálitás, hatalomra kerülés bináris kódja. Viszont jelen esetben több, mint találó. Az LMP ma ilyen: szerintem létrehozásától kezdve, tudatosan építi fel magát. Anti-establishment politikával akkor lépett fel, amikor reálisan ezzel új politikai pártként esély volt. A programja akár koppintása is lehetett volna a szadesz-maszop mézesmadzag témáknak: liberális jogvédők, baloldali osztogatás, és akkor egy löttyintésnyi, trendi és cool neonzöldség. Ennyi.
Kitünő social networkkel megáldott vezetők, esetlenségre, gerilla marketingre, politikai performance-okra rájátszó alakulat, aki egy történelmileg jól kiszámított pillanatban jelenik meg. A fidesznek nem volt reális alternatívája, és nyilván a jobbiktól vagy patásorbántól rettegő szavazóknak csak az mszp maradt, de az meg vállalhatatlan volt a budapesti, értelmiségi, belvárosi és hegyvidéki fiataloknak.
Itt nem a kifáradás, erőtartalékok elfogyása jelentette a problémát az önkormányzati választásoknál, hanem hogy nyeregben voltak. Ők megcsinálták, a többiek pedig hoppon maradtak. Innen pedig már alig tudtak jelöltet állítani, és nem is nagyon igyekeztek. Ők a szadeszre szájhúzással szavazó fiatalokat értik, őket pedig csak Budapesten tudják megszólítani.
Schiffer András pedig valóban kinőtte magát. Tudatosan, kőkeményen felépíti az elfogadható alternatíva képét - eközben gyakorlatilag teljesen kiürül az a nagyon kusza, nagyon eklektikus szellemi bázis, amin eredetileg az LMP létrejött. Ma az LMP szerintem ugyanarról szól, amiről az SZDSZ: életben maradni. Ehhez kapóra jön Karácsony Gergely, akinek ebben és ehhez tapasztalata és tehetsége van. (Egyébként ő csalódás: azt gondoltam feltudni nőni a populista politikus paramétereihez.) Akik hátán bejutottak a Parlamentbe, az már lényegtelen. Az egy egyszeri pillanat volt, 20 évente lehet velük küszöb fölé mászni. Viszont ha bemásznak a szadesz biztos 5%-ának a helyére, és ehhez nem kell tényleg sokat tenni, csak annyira csúnyán nem adhatják el magukat, akkor mérlegnyelveként megmaradnak hosszú-hosszú ideig. Ehhez építik fel magukat most tudatosan.
És ennyiben telitalálat a VV fenti szöszenete. Viszont ha azt nézzük, hogy eközben az első választásig őket eltoló értékrendből mi marad, akkor az siralmas. A professzionális politikai érdekképviselet professzionális egyéni érdekérvényesítéssé válik, és egészen másodlagos lesz, hogy lehet-e más a politika. Ők megmutatták: nem.

easytiger 2011.02.04. 08:52:03

@Szekuriti Blogger: légy szíves, keress nekem egy ilyet, de tényleg.

@Anti Anyag: nagyon sok ilyet hallani Mo.-n mostanában, és rendkívül kíváncsi lennék, hogy szerintetek kicsoda, mit akar egy ún. liberális, és miért kell üldözni azon kívül, hogy az szdsz annak hívta magát...

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2011.02.04. 08:52:05

@7esbusz: a pénz nem gond, mivel a magánnyugdíjban maradó 100k embernek anyagi érdeke, hogy minél hamarabb olyna politikai erő kerüljön hatalomra, amelyik államosításnak nevezi a nyugdíjmentést és azserint is kezeli.

Mivel a pénztárban maradók összegyült megtakarítása közel háromszor akkora, mint az átlagemberé, így elég jó eséllyel azok vannak közte, akik tudnak is áldozni egy adománygyűjtő pártnak és fognak is, miközben a fidesz olyan éhes farkasokat nevel fel éppen most (közmédia, minisztériumok, önkormányzatok, független intézmények, Bayer Zsoltok), amelyet etetni sem igazán tud majd.

Három Nyulak · http://apamsecret.blog.hu/ 2011.02.04. 08:52:07

@Vincenzo90: Mitől zöld? (De kérdem én akár, hogy mitől liberális, amikor balos osztogató gazdaságpolitikát akar csinálni? Liberális jogvédő talán?) Igazából a jellegtelensége nem abból fakad, amit te mondasz, hanem hogy nagyon is eklektikus, és már a kezdetektől fogva remegett attól - a küszöbb miatt - hogy radikális víziót ne jelenítsen meg. Legyen más! - de hogy milyen, abba bele akarta gyúrni a nagyon trendi, nagyon fiatalos dolgokat.
Nem akarom csak az LMP-n számon kérni a vízió hiányát, de mondjuk pont bennük láttam a lehetőséget, hogy talán lesz nekik. De nincs. Nyilván a Fidesz diktálja a politikai közbeszéd témáit, de az LMP erre - egyre inkább ezt látom - kizárólag szavazatmaximálási szándékkal szól bele. Belenyargal abba, amiből neki előnye származik - Schiffer, egyetértve a fentiekkel, ebben a maga szerepét még inkább kiemeli, még inkább szelektál. Nem a saját értékrendje szerint reagál, hanem a számára elérhető szavazók szimpátiája alapján. Bennem ezt látva fogalmazódott meg leginkább a csalódás.

Adrian Mole 2011.02.04. 08:52:18

@Szekuriti Blogger: @Vincenzo90:
Hol, kik SZDSZ-esek az LMP-ben?! Mondjatok legalább egy nevet! Lécci, lécci, tökre érdekelne! Rájuk szavaztam, mert egy csomó arcot ismerek onnan (akár a frakcióból is, személyesen), de SZDSZ-eset egyet sem ismerek.
Minek marhaságot terjeszteni?

dzsaszper 2011.02.04. 08:52:23

a tettek többet mondanak, mint a szavak.
Tessék visszavonni az Abtv. módosításait, a visszavonást is alkalmazva a folyamatban lévő ügyekre.

Az lmp szerintem bolond, ha enélkül hagyja magát visszacsalogatni.

Winston Smith 2011.02.04. 08:52:31

7esbusz 2011.02.02. 09:47:50
"De a jelenlegi lmp szerintem ifjonti hevületű gittegylet. Ha ezt csinálják 3 év múlva is, amit most, akkor kuka."

Ezzel nem értek egyet. Nagyon sok ember ábrándul ki a Fideszből, olyanok, akik a Jobbikra vagy az MSZP-re semmiképpen nem szavaznának.

Nekik egyelőre úgy néz ki, hogy nem lesz más választássuk 2014-ben, mint az LMP.

Pl. a mostanában sokat emlegetett 100 ezer ember, aki maradt a magánnyugdíjpénztárakban. Lefogadom, hogy a döntő részük Fidesz-szavazó volt, de 2014-ben nem szavaz majd a Fideszre. A Jobbik vagy az MSZP szintén nem az ő pártjuk, tehát marad az LMP vagy az otthonmaradás, legalábbis ha marad a mostani pártstruktúra. Ez a 100 ezer ember már elég biztos alap...

-d(-_-)b- 2011.02.04. 08:52:34

"a jövő egyik potenciálisan meghatározó baloldali politikai ereje"

HÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁÁÁÁÁ

baliquez 2011.02.04. 08:52:39

Operettlibsik. Sajnos. Régóta szükséges lenne pedig egy valódi radikális szabadságpárt ami az orbanista klerikálkomcsikat szobatisztaságra nevelné.

Blogger Géza 2011.02.04. 08:52:51

Micsoda hülyeség ez az egész poszt már megint, az LMP maga döntött úgy pár hónapja, hogy kiszáll az alkotmányozásból. Könyörögni meg nem fog nekik senki.

Hungeralien 2011.02.04. 08:52:55

@Szekuriti Blogger: "nagyon sok ex-SZDSZ képviselő, holdudvaros tag, neadjisten' ugye alapító is most vagy egy-az-egyben LMP soraiban ül, vagy a háttérben tevékenykedik."

Nagyon sok komcsi meg a Fideszben. Hányok is tőlük sugárban, mint az MSZP-től.

Az LMP meg tényleg amatőr párt. Ekkora hatalmi vákumban, ilyen kormánybakik miatt sokkal többet tudtak volna tenni az emberek mozgósításáért.

Még van 3 évük meg a Jobbiknak is. Mondjuk a Jobbiknak nincs potenciális tömegbázisa, az LMP-nek még sikerülhet a kitörés.

Ha nekik nem, akkor viszont másnak kell jönnie, nemá hogy a fél ország nem tud senkire szavazni...

rockjano_ 2011.02.04. 08:52:58

Az alkotmányozás ugyanúgy nem fogja érdekelni a tömegeket mint a manyup lenyúlás vagy a médiatörvény.

Nem kell legitimizálni a fidesz saját alkotmányát mert az nem az országé lesz, így nem lehet és nem is szabad alkotmányozni azt csak megegyezéssel lehet. Ha úgy nem megy akkor nem kell foglalkozni vele.

A mostani kormányt csak egy nagy gazdasági fellendülés legitimizálhatja ha ez nem lesz akkor ők is bukni fgnak.

Hungeralien 2011.02.04. 08:53:02

Ja: az LMP-nek nem szabad visszamennie alkotmányozni szerintem.

Mivel Schiffer jogász, remélem van annyi szakmai önérzete nem is fog..

Janossz 2011.02.04. 08:53:11

Ugyan mitől lenne baloldali, vagy akár liberális az LMP?
Köldöknézegetés közben ködöt enni, ha ebből nem lesz váltópártja a Fidesznek, hát semmiből!:)
Ha valaki itt labdába akar rúgni még, tudomásul kell venni a megváltozott játékszabályokat: 6elemis kommunikáció, annak megfelelő jelszavakkal : Pl. :MUNKÁT! KENYERET!
Az ENSZ-es világkormányzást, meg efféléket beszéljék meg a klubban, lesz idejük rá '14 után...

blacklord 2011.02.04. 08:53:15

@Bear: tetszik ez a megfogalmazás. :-))) Egyet is értek veled amúgy, minden hibájuk ellenére (ez után a 6 hónap után hogy nem állnak még 25%-on?!) távolról ők a legszimpatikusabbak. Hozzáteszem azért, hogy a Jobbik parlamenti ténykedése (bejárás eleve, és a parlamenti munka komolyan vétele) is nagyon pozitív csalódás nekem - ilyen szempontból még az ő jelenlétüknek is van pozitív hozadéka.

blacklord 2011.02.04. 08:53:21

@Szekuriti Blogger: "Most nem fogok nekiállni keresgélni, de" ez meg minden alaposan megalapozott érvelés kiindulópontja. :-))) Ember, ne ilyen hülyeségeket hajtogass, mert ezzel csak az érzelmeidet hisztized ki, inkább a konkrét cselekedeteikkel, érveikkel foglalkozz, az kicsit konstruktívabb. Talán.

blacklord 2011.02.04. 08:53:24

@is: ez egyszerűen nem igaz. Olvass már el egynél több VVs cikket, és látni fogod, hogy hiába tűnik jobboldali szimpatizánsnak, azért rengeteg dologban nagyon erős kritikát fogalmazott meg a kormány irányába.

new york, new york 2011.02.05. 22:08:09

Semmi esetre sem kéne; a fidesz-féle (párt)tákolmányt legitimálnák csak a jelenlétükkel, érdemi hatásuk nem lenne rá.
Ezzel együtt az lmp éles helyzetben valahogy véletlenül mindig olyan döntést hozott, ami közvetlenül vagy áttételesen a fidesznek kedvezett, szóval szerintem előbb-utóbb beadják a derekukat.
És ha beadják a derekukat, azzal garantálják, hogy soha az életben nem lesznek a baloldal meghatározó ereje; ov-nak ugyanis nem lehet az a váltópártja, aki előtte lefeküdt neki, ezt a baloldali szavazók nem fogadnák el.

2011.03.19. 12:55:40

Egy olyan párttal kellene, bárkinek is számolnia - oldaltól függetlenül -, amelyik a országgyűlési választásokon elért 7 %-ról eset vissza egy- két százalékra, az önkormányzatin a támogatottságuk a felére zuhant, csak Budapesten volt komolyabb erő mögöttük, tényleg komoly tényező. Itt a véleményem az LMP-ről: sajatgondolat.blog.hu/2011/03/12/miert_szavaztak_emberek_az_lmp_re





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása