Véleményvezér

vv

Orbán és a Nagy Terv: ezért kár volt

2011.02.03. I 84 komment I Címkék: fidesz allam koltsegvetes oszko kormanyprogram

Ha a terv tényleg nem más, mint aminek a kereteiről az Index írt, akkor egyszerűbb lett volna Oszkó Pétert átemelni a kormányba, és megspórolhattunk volna nyolc hónapot magunknak. (Fotó: Guy Martin/WSJ)

Amennyiben hinni lehet az Indexen kiszivárgott információknak, mára többé-kevésbé kialakult a nevezetes februári intézkedések struktúrája. Ha valóban ezek a lépések valósulnak meg, akkor kijelenthető, hogy az elmúlt nyolc hónap semmilyen szempontból nem érte meg.

Hogyan nézhet ki a februári csomag?

A cikkben szereplő információk szerint a csomag egyharmada bevételnövelésből, kétharmada kiadáscsökkentésből fog állni.

A bevételi oldalon nincsenek óriási meglepetések, az elmúlt húsz évben már jól megszokott módszer szerint ismét kiválasztanak pár területet, amit jól meg lehet sarcolni. Pikáns a helyzet a Bajnai-kormány által eltörölt egészségügyi járulék esetében, mely az értesülések szerint lényegében ismét visszakerülne a rendszerbe. Különös, hogy egy olyan kormány, amely az adócsökkentésre és az egymillió új munkahely ígéretére építi gazdasági kommunikációját, az első adandó alkalommal egy kis munkaerőköltség-növelést is végrehajt. Már ha a vonatkozó információk helyesek.

Ami a kiadási oldalt illeti, az értesülések szerint itt még istenigazából semmi nem dőlt el, csak az, hogy négy területet vesz célba a kormány: gyógyszerkasszát, a rokkantnyugdíjasok kiadásait, az utazási kedvezményeket és a munkanélküli ellátást. Ha azt mondjuk, ebben semmi meglepő nincs, finoman fogalmaztunk, hiszen az elmúlt húsz évben mindenki ebből a négy forrásból kereste a kiadáscsökkentési lehetőségeket.

Mi a baj?

A probléma az, hogy a körvonalazódó csomag a rendelkezésre álló információk alapján logikáját tekintve semmiben nem fog eltérni a Bajnai-kormány hasonló lépéseitől. A gyógyszerkassza megvágása pedig gyakorlatilag az elmúlt húsz évben szinte minden pénzügyminiszternek az egyik kedvenc célpontja volt – ami nem mást jelent, mint hogy ezeknek a kiadásoknak a csökkentése illúzió.

A kormány hiába deklarálja, hogy szigorú lesz, ha az intézkedéseket végrehajtani hivatott rendszer nem alkalmas arra, hogy egy ilyen jellegű intézkedéscsomagot valóban végre is tudjanak hajtani.

Itt van például a gyógyszerkassza csökkentésének terve, amely elméletileg a generikus termékek felé való orientálással valósulna meg. A Véleményvezér most hajlandó fogadni bárkivel, hogy ennek meglépése után úgy háromnegyed évvel majd arról olvashatunk, hogy üres a gyógyszerkassza, és a kormánynak újabb pénzeket kellene beletennie, különben nem lesz több támogatott gyógyszer Magyarországon. Természetesen nem kétséges, hogy egy ilyen helyzetben hogyan fog a kormány dönteni.

Vagy említhetnék az államigazgatás, a bürokrácia költségeinek csökkentését. Ezt mindenki meghirdeti, de a gyakorlatban csak a legritkább esetben sikerül ebből bármi is. Emlékszünk még a tavaly júniusi bejelentésre, mely szerint 48,2 milliárd forintot spóroltak volna állami fizetéseken még a tavalyi évben? Fél milliárd sem valósult meg belőle.

survey solutions


Mi lesz ebből?

Meg kellene végre érteni, hogy Magyarországon érdemi kiadáscsökkentést a költségvetésben vagy óriási politikai költség árán, vagy sziszifuszi, alulról felfele építkező, fokozatos átalakítás segítségével lehet már csak megvalósítani. Ha lenne más út, akkor azt mondjuk Draskovics Tibor vagy valamelyik elődje is megtalálta volna.

Továbbá bebizonyosodott az is, hogy menthetetlenül naivak vagy optimisták azok, akik abban reménykedtek, hogy az elmúlt nyolc hónap kiszámíthatatlannak tűnő és látványosan koncepciótlan gazdaságpolitikája ellenére a háttérben gőzerővel készült a nagyon alaposan végigszámolt és innovatív megoldásokat tartalmazó Nagy Terv. Ha ugyanis ez a terv nem más, mint aminek a kereteiről az Index írt, akkor egyszerűbb lett volna Oszkó Pétert átemelni a kormányba, és megspórolhattunk volna nyolc hónapot magunknak.

 Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gt_ 2011.02.03. 11:00:42

Ja, nagyot csalódtam én is. Ékes példa újra, hogy Orbánnak meg a csapatának csak a szája nagy. Most meg azt csinálják amit annak idején "Bajnai-Oszkó népnyúzásnak" hívtak. Szánalom...

tarackos 2011.02.03. 11:00:47

Szerintem illúzió azt gondolni vagy abban reménykedni, hogy a fidesz bármilyen politikai kockázatot felvállalna az ország érdekében. Az elmúlt 8 hónap éppen ennek ellentettjéről szól.
Tehát a nagy változás kimerül majd abban, hogy tk. nem lesz változás, folytatódik a régi nóta némi totális narancs sovinizmussal megspékelve.

bonakovacs 2011.02.03. 11:00:57

muhaha...
Nem baj, az Istenadta nép, mint Micimackó a menyétnyomok esetében, úgyse' veszi észre majd, hogy körben járrunk. <cinizmus/>

gyilkos fűegér 2011.02.03. 11:01:04

Elnézve Orbán tegnapelőtti sajtótáját a nyugdíjkasszák ügyében, azt a végtelen cinizmust, arroganciát, pökhendiséget ("az Alkotmánybírósággal meg kitörölhetitek a seggeteket!"), és mondjuk ki végre: mucsai butaságot, a rosszkedvem kezd lassan masszív pánikká fokozódni.

szerénységem 2011.02.03. 11:01:10

Meg háta volumenről se feledkezzünk el: 3 évre 700 milliárd, aminek csak kétharmada kiadáscsökkentés, az semmi. Ebből is látszik, hogy a szokásos fingreszelés folyik megint. A rendszerekhez, struktúrákhoz most sem nyúlnak hozzá. Gyáva népnek...

orient 2011.02.03. 11:01:14

Érdekes lenne látni valaki hozzá mer nyúlni a közalkalmazottakhoz. Nem, nem növelni kéne a számukat hanem csökkenteni. Fidesz óta csak növekedett. A bérükhöz ugye nem lehet nyúlni akkor le kéne építeni, úgyis lesz itt 100ezer új munkahely idén nem ezt ígérték? Akkor fel lesz szívva az elbocsájtott 100 ezer ember nem? Vagy megint valami oltári hazugság közepén vagyunk?

Hasonlóan látom mint ti, nagy bejelentések lesznek és semmi sem valósul majd meg belőle...

qwasder 2011.02.03. 11:01:17

Majd jön az egyik fitye$znyik és szépen leírja, hogy ennek mind az ellenkezője igaz és dőlni fog a zsé......

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2011.02.03. 11:01:22

"Nincs terv, és én véletlenül jöttem rá." Umberto Eco már rég megírta a Foucault-ingában.

Hathajó 2011.02.03. 11:01:27

A költségvetést a rendszerváltás óta minden alkalommal, mikor elszaladt a hiány hegeszteni próbálták. Ki kisebb, ki nagyobb sikerrel. Igazi strukturális változás nem történt, szerintem nagyon kevés olyan politikus van, akiknek egyáltalán fogalma van arról, mit is jelentene egy ilyen változás. Pláne olyan, aki bele is merne vágni.
A nagy költségvetési tételek közül a kormány átmenetileg most megoldott egyet, a nyugdíjak kifizetését. Hogy milyen áron, azt nem részletezném, nagyjából a szar át lett a szomszéd (következő generáció) kertjébe lapátolva.

A következő tétel az egészségügyi kiadások. A kormány számára nincs politikai tér arra, hogy az ellátásban minimális szinten is önrészesedést vezessen be, pedig ez egyrészt Európa jelentős részben így van, másrészt az "önrészen" keresztül maguk a biztosítottak felügyelhetnék a túlszámlázásokat. Harmadrészt, ha fizetünk egyszer egy szolgáltatásért, másodszor már nem akarunk annyira (lásd hálapénz). Szóval itt nincs túl nagy mozgástér, pedig a kórházak komoly adósságban úsznak, nemkülönben az ezeket fenntartó önkormányzatok.
A gyógyszerkassza vissza-visszatérő gumicsont. Elég sok ága van.
Egyrészt mindenki a legjobb és leghatásosabb gyógyszert akarja kapni, ha beteg. Miért nem lehet azt mondani, betegségkódonként lehet gyógyszert íratni, aminek van fix összegű támogatása. Ha nekem nincs pénzem, íratok olcsó gyógyszert, ha meg nem fáj ez a kiadás, akkor íratok drágábbat. Viszont a biztosításomért ugyanazt a mennyiségű támogatást kapom meg.
Másrészt a jelenlegi rendszerben az orvosok igenis arra vannak ösztönözve, hogy ne generikus gyógyszert írjanak fel. Nyár óta ugyanis az orvosokat újra meg lehet környékezni különböző konferencia és tanulmány utak támogatásával. Nekem egy ismerősömet repítették a Föld túlsó felére "klinikai kísérletek elvégzésére". Személy szerint tőle nem is sajnálom az utat, csak tisztába kell azzal lenni, hogy amíg ez lehetséges, az orvosok ilyen módon is korrumpálva lesznek, aminek az árát a gyógyszerkasszán keresztül mi fizetjük meg.

A harmadik tétel az oktatás. Sajnos a falusi iskolák megnyitása egyrészt költséges, másrészt a kihasználtságuk sem lesz megfelelő hatásfokú. A falusi iskolákból kiszoktatott középosztálynak összehasonlítási alapja van a városi iskolák és falusi iskolák oktatási szintje közt, és nem akarják gyerekeiket visszavinni a falusi iskolába. Ahol a falusi iskolák megmaradhatnak, ott csak a szegregáció melegágyai lesznek. Hiába jut a statisztika szerint fajlagosan több számítógép vagy tanár egy gyerekre egy falusi iskolában, az csak az iskola fajlagos költségét növeli. Viszont a kompetencia felmérések szerint az ezekben az iskolákban tanulók gyengében teljesítenek. Egyszóval az oktatásból igazán pénzt nem lehet, nem érdemes kivonni, viszont beletenni is okosan, hatékonyan kellene tudni. A Fidesz és a kormány eddigi kommunikációja, és államtitkára sem táplálja sajnos ezt a reményt.

Nagy kiadási tétel a szociális és lakástámogatások tétele. Ebben a tételben Magyarország többet költ az EU vagy a Visegrádi hármak átlagánál is, és ez az a tétel, ami az elmúlt 5 évben arányaiban nem is csökkent. Hogy ez pontosan milyen altételekből is áll össze, az jó bonyolult, már így is elég terjengős voltam.
A szociális kiadásokon kívül az állam működtetési feladatok arányainak csökkentése nem egyszerű képlet, ebbe sokszor hangzott el erre ígéret és szándék, de itt is a struktúra és a rendszer motivációs képessége az, amit inkább át kellene vizsgálni.
Környezetvédelem, kultúra, gazdaságfejlesztés összesen majdnem 20 százalékot visz el. Az első két tétellel vitatkozni nem tudok. Gazdaságfejlesztésre kiadott pénzekkel kapcsolatosan kicsit szkeptikus vagyok. Vajon a kifizetett pénzek milyen arányban térülnek meg, ki és hogyan méri, vizsgálja ezt? Megtérülés számításoknál- ha engem megkérnek ilyen készítésre - hogy a felesleges köröket gyorsan tudjuk lezúzni azt szoktam kérdezni: Mennyi legyen a végeredmény? Vajon csak én ismerem ezt a kérdést? Szóval jó sok pénz el lehet költeni ilyen címszóval, de vajon a hatásokat ki és hogyan tudja megmérni. De attól tartok szegény védekezésképtelen Széchenyi nevében erre a célra jó sok lóvé el lesz költve, és ebben a tételsorban nem várható költségcsökkenés.

VIII. Nagyapó 2011.02.03. 11:01:41

Mindenesetre régiós benchmarkok alapján valóban ezeken a területeken magasak a kiadások (és nem pl. az egészségügyi ellátórendszerben, hiába szorul reformra az is). Meg persze a családtámogatásoknál, de azt nem ők fogják megvágni.

És még csak az sem igaz, hogy némelyiken ne sikerült volna jelentősen megtakarítani az elmúlt években.

Pl. rokkantnyugdíjasból több mint 100 ezret faragtak az elmúlt években, miközben a korhatár-emelés miatt általában inkább létszámnövekedésre számítottak, de úgy dereng, a gyógyszerkassza is volt már a mostani közel kétszerese is, és a munkanélküli-segélyeket is megnyesték párszor. Azért nem volt minden próbálkozás tökéletes kudarc itt az elmúlt években.

Hogy mekkorák még a tartalékok ezen a módon, az tényleg nagyobb kérdés.

Az viszont biztos, hogy az "alulról, sziszifuszi ódra" építkező kiadáscsökkentést - ha van, ha nincs, és elismerve, hogy igenis nagy szükség van rá - nem nagyon lehet eladni a piacnak, amíg meg nem történt. Azt ugyanis nincs, aki átlássa & ellenőrizni tudja, valóban zajlik-e.

Ami pedig különbség lehet (nem is feltétlen annyira Oszkóékhoz, de legalább' Gyurcsányékhoz képest biztosan), hogy összességében az újraelosztás csökkenése irányába igyekszik haladni a dolog.

subtotal 2011.02.03. 11:01:45

Mintha éreznék egy kis kiábrándultságot. Mintha.

A sziszifuszi munkát ne tőlük várd. Meglökték a dominót (magas a hiány, csődben az ország - ugyanolyan szar blöff mint a megfigyelési ügy volt), most kétségbeesetten próbálják a kilengéseket tompítani, csak ahhoz kell ez a világnak az szenzációja 'új elvek' alapján megvalósuló reform.

zsebpénzelemző · http://apamsecret.blog.hu/ 2011.02.03. 11:01:53

Mondjuk szerinted miért kézen fekvő pont ezeket elővenni? Nem feltétlenül az azonos gazdaság politika, hanem egyszerűen ezekben az alrendszerekben van brutális kiadási tétel. A többin lehet farigcsálni, de érdemi előrelépést nehéz kierőltetni.
1) az egészségügyi ellátó rendszer többszöri faragáson esett át, ott hatékonyságot lehet növelni, de csökkenteni nem nagyon - marad a gyógyszerkiadás eü. téren, ráadásul itt sok benchmarkot lehet elővenni, hogy az állam túlságosan bőkezű.
2) Politikailag nehezen tartható, ha megnyirbálják a nyugdíjakat, bár a 2013tól nyugdíjazottaknál ezt átveszik (Bajnai kabinett döntött). Nyugdíjkorhatás emelés is necces lenne, maradnak a rokkantnyugdíjasoknak, akiknek a száma tényleg kiugróan magas.
3) Utazási kedvezmények szerintem akár új elemnek is tekinthető. Kérdés, hogy ha szigorítják a kedvezményeket, az mennyire fogja a közösségi közlekedés állami finanszírozási igényét növelni, lásd még kevesebb bevétel.
4) a bürokráciával teljesen egyetértek. Ahhoz idő kellene, hogy végre ne a fűnyírót eresszék el, hanem a feladatoknak álljanak neki. Kupa szokta tolni, hogy akkor a nullabázis onnan kéne, hogy mi az állami feladat, ezek priorizálni, és akkor hirtelen kiderülne, hogy egyes területeket erősíteni kell, másikokat pedig csökkenteni, hanem teljesen kivágni. Vagy azért mert értelmetlen, vagy azért mert nem állami feladat. Ebben volna igazi potenciál, de ehhez idő és nagyon-nagyon sok elszántság kell.
Nem az ész, hanem a politikai felelősség hiányzott, bár ne tagadjuk el, hogy azért voltak helyenként bátor lépések. Tipikusan ilyennek tartottam a 13. havi nyugdíj visszavételét. Éppen ezért az észt számonkérni a mostaniakon, hiába keserv. A bátorságot meg nyilván számon kell majd kérni - teszem hozzá, ez még leginkább a választással nem fenyegetett Bajnai kabinetben volt meg, aki újra játszik, az felelőtlen.

Yasashi Tanuki 2011.02.03. 11:02:01

Nem kell a sikeres gazdaságpolitikához sem Oszkó Péter, sem Matolcsy, elég lett volna felkérni egy többgyerekes családanyát akinek nincs deviza hitele és mégis biztos a családjának a megélhetése és vannak megtakarításai.

Minden átlagember tudja, hogy ha a kiadás több mint a bevétel akkor ott valami komoly gond van, és költséget kell csökkenteni. A postíró most rácsodálkozik, hogy ez az egyszerű igazság tért nyert nagypolitikai szinten is ?

Az elmúlt 20 évben táplálták a választópolgárok hitét az államban ami mindent elbír, de aki vezetett már háztartást az tudja, hogy csak idő kérdése volt, hogy mikor borul a bili.

Fideszman 2011.02.03. 13:06:51

jó lenne nem elfelejteni hogy ezt az egészet gyurcsánynak köszönhetjük aki mindent ellopott

Elftárs 2011.02.03. 13:07:09

az elmúlt időben az lehetett folyamatosan hallani az Orbán kritikusoktól, hogy egy" szakértői" kormány kell, mint amilyen a Bajnai
nos, most úgy látszik, ez a kormány a korábbi "szakértői kormány" terveit fogja részben megvalósítani
Hol akkor itt baj? Maximum a fidesz szavazok fognak fanyalogni:P

Gyárfás 2011.02.03. 13:07:16

Ez maszatolás már megint, pont ezért bukott meg az MSZP mert nem volt elég erős semmilyen szempontból sem, hogy hogy irányt váltson.
A Fidesz meg úgy látszik nem elég bátor hozzá.
EÜ, (valódi)Nyugdíj, és valódi Közigazgatási reform nélkül ezek csak sarcok értelmetlenül. Olyan IMF szellemben.
A Fidesz megteremtette a teret a komolyabb dolgokra, erőt mutatott ezért simán megbocsátotta a szavazótábor a hibákat.
De ez a legrosszabb szoci időket idézi ez lesz az a pont amikor komolyabban fog erodálódni a népszerűség.

GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA... ez jutott eszembe amikor elolvastam az index cikkét.
Ezért kár volt kormányt váltani.Igazad van.

hzi 2011.02.03. 13:07:22

A cikk irója elfelejti megemlíteni, hogy közel 20%-kal csökkent az SZJA, és a nagycsaládosok gyakorlatialg nem fizetnek egy fillér SZJA-t sem. Draskovics és elődei, élen Ferenc testvérünkkel hiába keresték, nem találták a megoldást arra amit most alig fél év alatt bámulatos profizmussal kidolgoztak.

1kívülálló 2011.02.03. 13:07:28

Na csak várjuk ki a végét, múlt héten Selmeczi megmondta, hogy kiléptünk a hagyományos közgazdaságtan keretei közül, lehet valami igazi nagy dobás készül, unorthodox húzás, amire majd ámulattal tekint vissza a történelem...

pali923 2011.02.03. 13:07:42

Ez a generikus készítményes játék már évek óta nagyon zavar, egyszerűen nem értem, miért kell ez az őrület. Mondják ki, hogy x molekula támogatása 100 Ft, legyen az valódi vagy generikum. A gyógyszerkasszának mindegy lenne, az orvosnak is, a beteg meg eldönti, hogy Mercedes-szintű vagy Trabant-szintű gyógyszert tud megfizetni, és azt íratja fel.
Ugyanis mondhat bárki bármit, sok generikum nem közelíti meg az eredeti gyógyszer minőségét, de a szegény betegnek az is jó, ugye?

Szelid sunmalac 2011.02.03. 13:07:45

Engem az erdekel, hogy hogyan tervezik a kozszolgakra kifizetett penzeket megnyirbalni, mikor a myaup penzekbol atemelt osszebol mar felre is tettek nem keves milliardot berkiegeszites gyanant, hiszen a nagy adocsekkentes miatt kevesebb lesz a beruk...

7esbusz 2011.02.03. 13:07:54

Nem sokat tudok hozzátenni az előttem szólókhoz. Az igazi strukturális reformok valakinek fájnak. És ami itt még nem volt megcsinálva, tehát ami szükséges lenne, az nagyon sokaknak fájna. Főleg azoknak, akiket az állam tart el. (nyugdíjasok, közalkalmazottak, állami cégek, stb)
Úgyhogy már nem is lesz megcsinálva soha. Esetleg egy államcsőd után.
Itt volt a soha vissza nem térő alkalom, fülkeforradalmastul, NENYIstűl. Ha elfogy a lenyúlt nyugdíjpénz, akkor mi lesz? A fityesz asszongya majd, utánam a vízözön, oszt lelép, a "polgárok" meg rohadjanak meg.

fidesz friend 2011.02.03. 13:08:01

milyen érdekes, hogy minenki óvatosan kerüli a családtámogatások rettentő nagy és OV által azonnal megemelt kasszájú területét. talán kivétel ez a mondat (emi szintén nem konkrét):
érdemi kiadáscsökkentést a költségvetésben vagy óriási politikai költség árán... lehet már csak megvalósítani.
nos, szerintem egyszer végre ki kellene mondani, hogy a gyerekvállalás közpénzből magasan túl van fizetve, holott a családok növekedését nem a kápé (gyes-gyed) meg az adókedvezmény támogatja, hanem az optimizmusra okot adó, jókedvű és a jövőt kedvezőnek mutató általános légkör, ami itt kb. 2000 óta nem létezik, sőt a romlás lett a jellemző - a fidesz is tovább rontotta.
a túlzásba vitt szociális kiadások (és itt NEM a járulékkal ELŐRE MEGFIZETETT nyugdíjról beszélek) GDP-arányosan EU átlag szintre korrigálása: ez lenne a nagya változás. csak ennek politikai ára van. a fidesz éppen az ellenkezőjét csinálta: megvette a családosokat szavazónak az új adókedvezménnyel.
ugyanez a parasztságnál: totátlis potyautas réteg az egészségügyben, közoktatásban, stb. - de ez is széles szavazóréteg.
minden gazdasági "reform" a csak szavazót ne veszítsünk, inkább vásároljunk politikai elvét követi - és fenntartja a régi szocializmust.
így nincs kiút- akkor sem, ha mindenki fogy a nemzetet kiált. mert így is fogy, csak közben rosszul élünk, és amíg nem lesz normális az újraelosztás (max 35%) addig nem is fogunk jobban élni.

Iustizmord 2011.02.03. 13:08:06

@tarackos: Szerintem illúzió azt gondolni vagy abban reménykedni, hogy a fidesz bármilyen politikai kockázatot felvállalna az ország érdekében

az ország érdekében nem is. csak a sajátja érdekében.

amúgy meg ne vetkőzzünk, szopni fogunk.

Gazz 2011.02.03. 13:08:10

"hiszen az elmúlt húsz évben mindenki ebből a négy forrásból kereste a kiadáscsökkentési lehetőségeket"
Hát talán nem véletlenül. Mivel itt a legdurvább a pazarlás. Orbánéknak a zsebükben van Gaskó és Éger, az ellenzéknek nincs mozgósító ereje, ergó senki sem fog keresztbetenni nekik.

Dubito 2011.02.03. 13:08:15

Mivel Orbánék az elmúlt években minden normális és reális haszonnal kecsegtető reformot nemzetrontó bűnténynek kiáltottak ki, nincs sok illúzióm arra nézve, hogy mi várható.

Folytatódik a maszatolás, egészen addig, míg a nyugdíjmegtakarításokat is feléljük az utolsó cseppig, utána meg majd megyünk mosogatni a kínaiakhoz.

DarthVader 2011.02.03. 13:08:21

Herótom van ettől a "generikus programtól". Valami idióta barom, aki hatökör hozzá, felvetette az OEP-nél, egy másik idióta barom a minisztériumban meg felkapta, mint tyúk a taknyot.

Uraim, rossz hírem van: a generikus gyógyszerek rendelése a TB kasszának egyetlen kurva fillér megtakarítást nem fog hozni. (A betegeknek igen, de most nem erről van szó.) Ugyanis már most hatóanyag alapú támogatás van érvényben, azaz egy hatóanyagra azonos (max 2-3%-kal eltérő - 50 Ft alatti mértékű) támogatás van. Az orvos pl 16 féle gyógyszert rendelhet egy hatóanyagból, ami a betegnek (!) kerülhet mondjuk 350-től 1600 Ft-ig, a TB-nek pedig 890-902 Ft-ig.

(Hozzáteszem, ezt még szakmán belül se tudják a legtöbben!)

Ugyanezt a lószart eredményezi a hatóanyag szerinti felírás, ami majd a gyógyszertárakban eredményez 2-3x-os sorbanállásokat, de a TB kasszára nem lesz befolyása.

Azt pedig, hogy a gyógyszergyárak presszionálják az orvost, hogy az ő gyógyszerüket irja fel a 16 közül, maximum a betegek kérhetnék ki maguknak, viszont a generikumok ára között olyan csekély az eltérés , hogy a betegek számára sem jelentős különbség. (Az originális - drágább - készitmények gyártói pedig ugyanazon a gyártósoron gyártják a saját "generikumaikat" harmadáron, hogy ebből a piacból is részesedjenek.) Mindenesetre ettől nem lesz kevesebb gyógyszerkiadása a TB-nek.

A 100 MD megtakaritás csak Matolcsy hagymázas gondolatai között egy újabb gyöngyszem, amiből már most láthatóan nem lesz semmi.

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2011.02.03. 13:08:28

@Yasashi Tanuki: mondjuk én közelről ismerek olyat (családanyát), aki vett fel devizahitelt 2009 áprilisában, és rendre árfolyam-nyereség csökkenti a havi törlesztőt. (az már más tészta, hogy a hitel tárgya egy x5-ös volt, a havi törlesztő pedig magasan felette a mai magyar bruttó átlagbérnek.)

de a felhozott bevétel-költség téma viszont nagyon jó!!!
arról próbálják meg meggyőzni az embereket, hogy ne nyújtózzanak tovább, mint ahogy a takaró ér. de az állam mit is csinál???

a széchenyi-tervben k****ra nem hiszek, az előzőben magam is összeütöttem jópár pályázatot. köztük olyat is, ahol az volt a lényeg, hogy formailag rendben legyen, mert már eldöntött tény volt az anyag nyertes mivolta. ismét adnak majd 50 milliós támogatásokat 20 milliós gépsorok megvásárlásához, orbán-barát szállodásoknak fantom-motelek létrehozásához, tényleges anyagi kezességvállalás, megfelelő fedezetek nélkül, mindezt egy "söralátét" kitöltése után. hiszek a bürokrácia egyszerűsítésében, de talán nem ott lenne a legégetőbb, ahol a pénzt osztják...

lifelike 2011.02.03. 13:08:32

tényleg kemény mennyire semmit nem csinálnak, csak duma van, illetve amit csinálnak azt legalább szarul és csak növelik a bajt

vokalpatriota 2011.02.03. 13:08:35

Nem tudom, írta e már valaki, de pl. nézzük meg, melyik társadalmi csoportokat érdeksértve "megy neki" az ellátórendszereknek költséglefaragás címén a kormány:

- rokkantnyugdíjasok
- utazási kedvezményeket igénybevevők
- gyógyszerVÁSÁRLÓK

Tehát azoknak a csoportoknak, amik nem szervezettek és nincs egységes érdekképviseletük, szemben pl. az orvosokkal, VDSZSZ-el.

Pedig szívesen olvastam volna arról, hogyan kerüljük el, hogy a koszos, lassú, minimálisan sem európainak nevezhető, éves szinten százmilliárdos összegeket felzabáló államvasúttal mi lesz.

Leszámítva a bújtatottan bezárásra ítélt 1200 km-rel.

Olyan ez, mintha Mike Tyson belépne a ringbe, szaggatná a köteleket és telibőgné az arénát, hogy most aztán három ellenféllel fog egyszerre megküzdeni és mindet padlóra küldi, majd a kék sarokban megjelenik Woody Allen, a Parkinson-kóros Michael J. Fox és Ben Stiller.

tingli-tangli 2011.02.03. 13:08:37

Az a baj van ezzel az országgal, hogy itt mindenbe bele van építve a támogatás, mert a szocializmus óta benne van az emberekben, hogy az állam majd segít. Egészségügy, oktatás, tömegközlekedés, energia - ha annyit kéne fizetni, mint amennyibe kerül, az 5 millió koldus országa lehetnénk. Mellesleg a piaci árat minimálbérből nem lehet kifizetni. A bérezés pedig hozzá van igazítva ehhez az állapothoz, épphogy elég a megélhetéshez. Az állami szférában viszont olyan bérek vannak, amelyek nem minden területen tükrözik az ország rossz állapotát. Persze itt nem az ápolónőkre gondolok.
Sajnos a korrupció is beépült ebbe a rendszerbe, bár mivel nincs hiánygazdaság, leginkább a politikai-gazdasági elit a haszonélvező. Sajnos a teljes gárdát nem lehet kicserélni.
Tudvalevő volt, hogy tarthatatlan amit Gyurcsány művelt. A Bajnai kormányban az volt a jó, hogy csendben tették a dolgukat, már amit tudtak és nem nyilatkoztak hülyeségeket, mint a politikusok.
Orbánéktól viszont nem ezt vártam, az időhúzást, a kísérletezést, a nagy szólamokat.

rakaz 2011.02.03. 13:08:46

Szlovákoknál a Dzurinda vezette kormány beáldozta
magát és ott már euróval fizetnek. Nekik volt bátorságuk
bele vágni és ide járnak vásárolni, ezelőtt öt hat éve
még forditott volt a helyzet. Ennyit a lenézett szlovákok-
ról és a semmit tevő MAGYAR kormányokról.

gyilkos fűegér 2011.02.03. 13:08:54

@Yasashi Tanuki: "Az elmúlt 20 évben táplálták a választópolgárok hitét az államban ami mindent elbír, "

Az elmúlt 8 évben főleg azok, akik most széttárják a kezüket, aztán "szarban a Haza!" felkiáltással lopnak egyet.

James T. Kirk (törölt) 2011.02.03. 13:09:05

Most az történik, mint amikor egy nagy teremben a közönség feszülten figyel, hatalmas reklámot kapott az előadó, akit várnak, a nagy világsztár, még soha, sehol nem adott ilyen koncertet.
Ott ül a sok ember, halálos csendben, bejön a művész, leül a zongorához, és hosszú percekig csak ül, nem csinál semmit.
Aztán egyszer csak fingik egy hatalmasat, amit az egész terem remekül hall az akusztika és a feszült csend miatt. És a művész próbál úgy tenni, mint akinek semmi köze az egészhez...

Toporodottordog 2011.02.03. 13:09:10

Nekem jobb ötletem van ami biztos mindenkinek tetszeni fog.

Bevétel oldalon:
Minden adócsalást kivizsgálni, a zsebrefizetést kemény börtönnel büntetni. A cégeket akik nem jelentik be az alkalmazottakat teljes bérre és borítékoznak keményen büntetni. Mekkora bevételnövekedés lenne.. húúú

Kiadás oldalon az egészségüggyel kapcsolatban:
Mindenki aki bruttó 200 alatt van bejelentve átkerülne egy egészségügyi alapellátás intézménybe, ahol a gyógyszertámogatás kicsit magasabb lenne, de az ellátás az minimális lenne és inkább életmentő dolgokat kaphatnának itt, mint normális eü ellátást.
Aki pedig sok adót fizet az jogosult lenne egy emelt szintű eü ellátásra ahol kivizsgálják a bajait stb. és kezelést is megfelelőt kapna.
Már is érdekelt lenne mindenki a teljes bérre való bejelentésben, aki pedig vállalkozóként elcsalja az adót az mehetne az alaprendszerbe vagy a méregdrága lehúzós magánrendelőkbe.

Ennyi :P Mindenki egyetért, vagy mindenki inkább az adócsalás lehetőségének a megszűnésétől rettegne?

Nalátjátok! Kapzsi emberek vagytok! :D

bádogos 2011.02.03. 13:09:13

@tarackos:

"Szerintem illúzió azt gondolni vagy abban reménykedni, hogy a fidesz bármilyen politikai kockázatot felvállalna az ország érdekében. Az elmúlt 8 hónap éppen ennek ellentettjéről szól."

Az azt megelőző 8 év is erről szólt. Ha eszükbe jutott bármilyen kártékony ostobaság, amitől hajszálnyi népszerűségnövekedést reméltek, tolták ezerrel, nem számított, mennyi kárt okoz az országnak.

@VIII. Nagyapó:
"Az viszont biztos, hogy az "alulról, sziszifuszi ódra" építkező kiadáscsökkentést - ha van, ha nincs, és elismerve, hogy igenis nagy szükség van rá - nem nagyon lehet eladni a piacnak, amíg meg nem történt. Azt ugyanis nincs, aki átlássa & ellenőrizni tudja, valóban zajlik-e."

Ugyi, milyen jó lenne a Költségvetési Tanács. Ha ők mondanák, azt elhinné a piac.

aum 2011.02.03. 13:09:19

Alig pár hete ment itt VV-n a fikázás, h. Tarlós 2 és milliárdra vágná meg a Szigetet. Lett belőle 62 millió.
Ennyit az objektívitásról.
Itt meg Oszkóból csinálnak pénzügyi legendát, mint anno a kilenc hónapig miniszter Bokrosból.
Csak annyit kérdezek, mennyi az esélye, h. Oszkó például multiadókat vet ki? Mert a saját fészkébe nem piszkítana, vagyis jó eséllyel újabb lakossági 100 milliárdos megszorítások lettek volna helyette.
Lefogadom, fogunk még olyan véleményeket olvasni, h. a Bajnai-Oszkó féle realista politika alapozta meg a 2010-es évek gazdasági növekedését :)
Maradjunk annyiban, h. a Fidesz kommunikációja botrányos, a stílusuk bicskanyitogató, de még mindig a legpotensebb politikai erő. Strukturális változtatásokhoz pedig tökösnek kell lenni.
Az se kérdéses, h. 2-3 év kell az intézkedések beéréséhez. Pl. a most elindított Széchenyi-terv kb. 18 hónap múlva fogja éreztetni a hatását.
A Fidesz stabilitási és növekedési programját 2013-2014-ben lehet majd lemérni.
Nyílván kritizálható, h. miért csak most kezdtek foglalkozni olyan anomáliákkal, mint hogy nálunk arányaiban jóval több a rokkantnyugdíjas, mint Szlovákiában, vagy hogy a vasúton mindössze 15% fizet teljes áru jegyet. De legalább elkezdték piszkálni a témát. A bürokrácia leépítése pedig óriási szervezeti átalakításokkal jár, tíz- de akár százezres mozgások is lehetnek. Ekkora embertömeget aligha lehet egyik napról a másikra rendeletileg tologatni, a társadalmi következményekről nem is beszélve.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.02.03. 13:09:22

Az egyetlen megoldást mindenki kerüli. Átcsoportosításra gondolok, hisz a napnál is világosabban látjuk, hogy van itt pénz dögivel! Az egyetlen probléma, hogy néhány keveseknél van horribilis összeg, de nem ott keresgélnek - nem ott vágnak, hanem azokat nyesegetik , akiktől semmit nem várhatnak már, mert NINCS nálu(n)k semmi. A semmiből pedig nem lesz valami.
Létezik 4.969000 aktív korú lény ebben az országban. Ebből 3milliónak van a SEMMI... és ebből fűrészelnének le... de mit is? Nullával ugyan lehet szorozni, de az végeredmény nem lesz más, csak a NULLA!
Azon a kétmillión lehetne spórolni, az ő totál felesleges összegeikből lehetne átcsoportosítani - ahova kell! Nem ahogyan most (21éve) kitalálták , ezek a sötétben turkáló nagyokosok...
A Nagy Terv egyelőre csak a népirtást fokozza... de mindjárt felébredünk, és aztán jól fel is kelünk ... ELLENÜK!

Rive 2011.02.03. 13:09:24

@Hathajó: "A kormány számára nincs politikai tér arra, hogy az ellátásban minimális szinten is önrészesedést vezessen be..."
Mármint úgy érted: korábban sikerrel felszántotta az ezen irányba vezető utakat.

Ha nem a saját bőrünkre menne a játék, azt mondanám: egyék meg szépen, amit főztek. De: ők főzték, mi esszük...

TBone 2011.02.03. 13:09:27

Lesz itt uj munkahely. Kis varosunkban 600 fidesznyiknek kell munkahelyet teremteni az allamigazgatasban. Minden tamogatonak van fia lanya akit az egyetem utan legalabb kozepvezetoi allasban kell elhelyezni.

Eddie 2011.02.03. 13:09:31

Már várom, hogy mikor fogják bevezetni az 500 (nem elírás) Ft-os vizit díjat valami hangzatos néven, mondjuk Nemzeti Egészségügyi Hozzájárulás!

collateral collector (törölt) 2011.02.03. 13:09:52

"Ha a terv tényleg nem más, mint aminek a kereteiről az Index írt, akkor egyszerűbb lett volna Oszkó Pétert átemelni a kormányba, és megspórolhattunk volna nyolc hónapot magunknak."

túl optimista a kedves szerző :) ha tényleg már most elkezdenék folytatni a Bajnai / Oszkóék gazdaságpolitikáját, az lenne a jobbik eset.

ehelyett: kb. 2-3 év múlva fog ez a kormány odáig eljutni, hogy észszerű gazdaságpolitikát folytasson. addig kipróbálnak mindenfélét, belekapnak ebbe-abba, és majd, amikor már tényleg muszáj, amikor már minden lehetséges különadó-bevételt, magánnyugdíjpénztári megtakarítást elköltöttek, és minden nyereséges nagyvállalatot / iparágat megzsaroltak egyenként, na majd akkor eljutnak odáig, hogy már nem halogatható az államháztartás rendberakása.

a mostani bejelentések nagyrészt jól hangzó, de rövid távon következmények nélküli intézkedések lesznek, pl. bejelentik majd az államadósság-plafont, pl. 50%-os GDP-arányban meghatározva, ami jól hangzik, de természetesen irreális lenne bármilyen kormánytól azt várni, hogy a jelenlegi 80%-os szintet egyik évről a másikra letornázza, így ez csak egy kommunikációs trükk, pofon a szarnak.

ezen kívül a bejelentések biztos, hogy tartalmazni fognak valami olyan provokatív elemet, amire most még senki sem számít, és sokan fel fognak háborodni rajta, és maximálisan megosztja megint a társadalmat, de valójában ez csak figyelem-elterelés lesz ahhoz, hogy más intézkedéseket csöndben elfogadjanak, amik szintén kellemetlenek, de nem akarják nagydobra verni.

persze nagyon büszkék lesznek arra, hogy az ezévi deficit-csökkentéssel világelsők lehetünk, az más kérdés, hogy cserébe a nyugdíjrendszert szétbaszták.

szóval, ha már most rögtön eljutnának a Bajnai-féle koncepcióig, bár úgy lenne.. ehelyett a hosszúlejáratú állampapír-hozamok növekedése, az országkockázatunk szakadatlan növekedése, a befektetői bizalom teljes szertefoszlása, és hazánk külföldi porondon való teljesen hiteltelenné tétele UTÁN fognak eljutni odáig, ahol Bajnai és Oszkó kezdtek..

d-evike-a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.02.03. 13:09:55

@szerénységem:

Egy ember akart hozzányúlni, a Gyurcsány. Ő meg a haza ellensége per pill.

sztd 2011.02.03. 13:10:04

Azon gondolkozom, hogy a Véleményvezér mit néz? Mert én konkrétan semmit, de arról van elképzelésem, hogy mikor kell nézni a valamit, és nem most. Pl. az említett intézkedések első véleményezése a bejelentésükkor esedékes, a valóságtartalmuk ellenőrzése legkorábban nyáron, még egy rátekintés ősz végén, végül az indulásuk valamikor 1 év múlva.

DE: a bürokrácia átszervezése a nyáron elkezdődött, és 2013-ra tervezik nagyjából kialakítani az újat. Elég sok látványos és gondolom sok nem túl látványos eleme van. Némelyiket már lehet nézni, hogy hogyan áll.
Pl. az MNyP-s híradásokban feltűnt valakinek, hogy az ember előtt álltak 100-an, és 20 perc alatt végzett? Csak, mert én voltam bankban, ami ugye versenyszféra, kb. 20 ügyfél lehetett amikor bementem, és több mint egy óráig tartott egy egyszerűbb ügyintézés (Bp-en). Vagy az állam már régóta ilyen gyors?
A MÁV a Volán és a BKV esetében is valóban alulról építkező átalakítás kell. Ezt takarja szerintem a közösségi közlekedés. Meg még a 65 év felettiek szívását, ha nem tévedek. ötleteim még vannak, de nem fárasztanék ezzel senkit.

Oszkó Péter esete azért kellemetlen, mert nem lehet tudni, mit tesz, ha 4 évvel kell számolnia. Ettől függetlenül a mostani adózási rendszer eléggé más jellegű, és ezt szerintem a Véleményvezér is észrevette.
Azon kívül értelmes átgondolt intézkedések kidolgozásához (és főleg a végrehajtásához) idő kell. Nekem pl. gyanúsan kevés a 8 hónap úgy, hogy közben kétszer akcióterveztek, született egy költségvetés, és adott egy EU elnökség.

@Hathajó: "Sajnos a falusi iskolák megnyitása egyrészt költséges, másrészt a kihasználtságuk sem lesz megfelelő hatásfokú."
Röviden: Ebben tévedsz. (Ha igazad van, akkor sem az adottságok, hanem a szerencsétlen, de megváltoztatható körülmények miatt van igazad.)
Hosszabban:
Egyrészt mindent lehet jól és rosszul csinálni. Másrészt az ember nem gép, az iskola pedig nem gyár, ahova bemegy a hülyegyerek, és kijön az okos. Ennek a közhelynek pedig szakmai (és gazdasági, társadalmi és...) következményei is vannak. Ahhoz, hogy értékes társas lényeket neveljenek a gyerekből, kell egy közösség...
A lényeg, hogy normális körülmények között a falusi iskola hatékonyabb alsó tagozatban társadalmi és gazdasági szempontból. Arra viszont nem érdemes építeni, hogy Magyarországon nincsenek normális körülmények, mert az kb. olyan, mintha azt mondanánk, hogy úgyis meghalunk, akkor meg minek megpróbálni élni.

@VIII. Nagyapó:
Az egészségügyre és az oktatásra tudtommal nem költünk többet sem abszolút, sem relatív számokban. Az egészségügyön amúgy is csak úgy lehet hosszútávon spórolni, ha kevesebb a beteg, az oktatásba pedig inkább betenni kell, mint kivenni belőle. (Nem biztos, hogy ezt vitatod, de ha már kommentelek... :) )

collateral collector (törölt) 2011.02.03. 13:10:18

ja és nyugdíjcsökkentés nem lesz - nominálisan legalábbis nem. infláció viszont lesz

MiKeyRuLeS 2011.02.03. 13:10:24

Nem lesz itt semmilyen takarékosság, nem mernek Orbánék szembemenni a nyugdíjastömegekkel, meg a többi nagyszámú, de nagyon kevés adót fizetővel. Ezek mind csak a nemzetközi piacok megnyugtatására vannak megvillantva, aztán szépen átalakul minden.

Majd a fidesz megmutatja Európának, hogy kevesebb adó és több állami pénzkiáramlás mellett milyen a sikeres gazdaságpolitika.

Illetve majd megmagyarázzák nekünk, hogy ez siker. A 400 Ft-os euró és a 300 Ft-os svájci frank siker, mert így ütünk egy nagy rést a karvalytőkén. Aki mást mond, az nem magyar és hazudik (copyright fidesz-arc-leszek-vagy-mégsem Dzsudzsák).

sorokinV 2011.02.03. 16:25:58

@poszt
Amennyiben hinni lehet az indexen kiszivárgottaknak, még nincs semmilyen struktúrája az intézkedéseknek, csak a létező összes lehetőséget kidolgozzák. Kissé elkapkodta a t. szerző a posztot.

kadarnepe 2011.02.03. 16:26:02

@Hathajó: "A nagy költségvetési tételek közül a kormány átmenetileg most megoldott egyet, a nyugdíjak kifizetését. Hogy milyen áron, azt nem részletezném, nagyjából a szar át lett a szomszéd (következő generáció) kertjébe lapátolva."

Nem, ezt sem oldotta meg. A havi manyup pénzek lenyúlásával csökkent a nyugdíjkassza hiánya, de az még mindig 100 milliárd felett van éves szinten. Most csak a lenyúlt vagyonnal tudja tömködni a lyukakat, de ez meg néhány éven belül elfogy. A megoldás az lenne, ha a kasszát zárttá tenné, de ez 20-30 %-os azonnali nyugdíjcsökkentéssel járna.

Mr. Waszabi 2011.02.03. 16:26:05

Az utóbbi hetekben már anniy pro és kontra információ látott napvilágot az Indexen s más oldalakon is, hogy besokalltam. Kezdtem eltávolodni, messzebbről szemlélni az információ halmazt, mert az volt az érzésem, hog ynem lettem okosabb tőle. Mára az a határzozott véleményem alakult ki, hogy napvilágot lát valami bődületes ökörség, átgondolatlan információ a kormánytól, valszeg szándékosan kiszivárogtatva ötleteiket, amire, mint véres koncra ront rá az ujságíró had. Mert információ kell a népnek, etetni kell őket. Az is látni vélem, hogy a kormány ebből jól megél, múlik az idő, a pénzt meg tudják költeni. Mindenki jól jár, kivéve az állampolgárt, mert ő fogja a cehet fizetni, amikor majd ez a kormány nem lesz már sehol, tagjai békés, ám mostan meggazdagodott polgárokként pöffeszednek majd, s kritizálják néha nap az aktuális utódjaikat. Ki kit néz hülyének ? Jólenne , ha az ujságíró szakma józan állampolgárnál nem hülyébb tagjai elkezdenének a józan állampolgárnak írni, nem a VV közönségének. Totális az infantilizmus az információs piacon ésa fejekben is, ami a kormány retorikájának eredendő célja volt. Ez sikerült nekik, tehát a nép a hülye.

Totof 2011.02.03. 16:26:07

Az a szomorú, hogy ha a hülyeségek szajkózása helyett valódi reformokat kezdtek volna, a következő választáson kutya se emlékezne, hogy megszopattak mindenkit. Ehelyett itt van ez a maszlag, meg a lenyúlt pénzek elsíbolása, 3,5 fél év múlva meg jön a nagy kommunikáció.
Vagyis... legalább azt jól csinálnák, de ezek ahhoz se értenek.
Egyébként meg 40 évesen arra készülök, hogy 70 előtt nemigen megyek nyugdíjba. Hacsak az EÜ áldásos tevékenysége révén az átlagéletkor le nem csökken 50-re.

Közöd???? 2011.02.03. 16:26:10

jó 5 let volt kétharmadot adni nekik, hajrá nép csak így tovább!!

Severus 2011.02.03. 16:26:14

Nem lesz itt semmi megszorítás, csak papíron, hogy legyen mit lobogtatni. Amíg futja a Manyup megrakarításoktból, bankadóból, stb., addig hülyék lesznek maguk alatt vágni a fát. Szerintem abban bíznak, hogy a válságnak vége lesz 1-2 éven belül, és utána már növekvő gdp mellett senki sem fogja rajtuk számon kérni a strukturális reformokat, rendben lesz a költségvetés is, csak ki kell böjtölni. Csak mi van, ha mégsem?

Közbevágott Pató Pál úr: A hídon akkor kell átmenni, amikor odaértünk.

asola 2011.02.03. 16:26:19

A Fidesz úgy kapaszkodik a magas támogatottságába, hogy azt rossz nézni. Minden létező eszközt megragad, hogy megtartsa őket és azért tud csak ilyen sültf...aszságokat csinálni mint a MANYUP rendszer szétverése (azért, hogy a gazdagoknak látványosan tudjon adót csökkenteni). Azt hiszi, hogy emiatt nem fog népszerűséget veszíteni pedig a morzsolódás elkerülhetetlen és végül a mutyihalmaz alól ki fog látszani, hogy ők is csak annyit tudnak mint az MSZP.

Ez a mentalitás teljesen ellehetetleníti, hogy a Fidesz bármilyen problémát érdemben megoldjon és csakis további mutyizásra, látszatintézkedésekre elég.

Ergo, nem csak az elmúlt 8 hónap volt fölösleges, hanem a visszamaradtt 3 év 4 hónap is (sőt még több ha a majomsereg 2014-ben újra megválasztja a banánkereskedőt annak reményében, hogy majd ők is kapnak a banánból).

emzéperiksz 2011.02.03. 16:26:23

Ha Oszkó maradt volna Matolcsy helyén, akkor nem csak 8 hónapot spóroltunk volna meg, de megmaradtak volna a magánnyugdíjpénztárak, olcsóbb lenne a chf és az euró, és már régen eladtuk volna az idén kibocsátani tervezett deviakötvényeinket.

is 2011.02.03. 16:26:26

sot, ha nem ul fel 84% Orban 2006 oszen belengetett, 18 honapig orultekhazaval kampanyolo hulyenepszavazasanak, akkor 5 evet sporoltunk volna meg, es lenne legalabb 1 rendberakott egeszsegugyunk a la Molnar Lajos. 5 ev, izlelgesse mindenki, ezt az 5 evet Orban vette el tolunk. es oszinte leszek: ezek utan en a februari csomagban mar nem hiszek. Orbantol meg csak veletlenul sem.

gaffel 2011.02.03. 16:26:28

talan varjuk meg a csomagot. es akkor tenyekrol lehet vitatkozni. addig egy dolgot lehetne megsporolni...a hasonlo jellegu irasokat.

JohnHenry 2011.02.03. 16:26:31

@bonakovacs: "muhaha...
Nem baj, az Istenadta nép, mint Micimackó a menyétnyomok esetében, úgyse' veszi észre majd, hogy körben járrunk. <cinizmus/>"

realizmus ez, nem cinizmus.

kicsit OFF:
engem az érdekelne leginkább, hogyan fognak munkahelyeket teremteni, amikor a legnagyobb probléma a képzetlen munkaerő (8 általánostól a bölcsészig) magas száma, viszont piacképes szakmát adó képzés/átképzés nem nagyon létezik.

tképpen még sokkal több multi kéne az országba, munkahelyet nagy számban képzéssel egybekötve max. ők tudnak csinálni :-)

manager2008 2011.02.03. 16:26:36

@Yasashi Tanuki: IGAZAD van. Csináltam régebben egy svéd magyar vegyesvállalatot. A kinti cég 1000 főt alkalmazott szoftver fejlesztésre, és volt egy halom nagy számítógépük is. A főnök bemutatott két igazgatót azzal hogy az egyik feladata a bevételek növelése, a másiké a kiadások csökkentése (természetesen mindkettőt gazdasági elemzésekkel alátámasztva, nem csak abszolút értékben). Kérdeztük hogy mi van akkor ha a grafikon stagnál vagy csökken? Repül az igazgató mondta mosolyogva a főnök.
Az irodákban hegyekben állt a déligyümölcs, keksz stb. Ha valaki nem akart ebédelni agyon ehette magát ebből is.
Kérdeztük ez meg mi? Ilyen gazdag a cég?
Dehogy mondta a főnök, az összes dolgozóm kapott egy "XXXCO" vásárlási kártyát (ott vásárol) és ezért megkapjuk ezeket az élelmiszereket ingyen.
A dolgozók befektetéseit ingyenes tőzsdei tanácsadás támogatta. Az étteremben az asztalok felett lógtak a tőzsdei információkat is szolgáltató terminálok. Az is ésszerű volt hogy a magán gépkocsi vásárlásokat a cég flotta vásárlása támogatta, évente kétszer lehetett csatlakozni a tömeges autó vásárláshoz (30% kedvezmény minimum). Kedvezményes üzemanyagkártya, bútorvásárlási kedvezmény, kedv. óvoda, stb. stb. is járt.
Mindezek a vállalatnak nem kerültek semmibe, csak foglalkoztak a dologgal. A vezetők NEM kaptak jutalékot a szállító cégektől - érdekes módon.

egyenlítő 2011.02.03. 16:26:39

Az a baj a cikkel és a kommentekkel, hogy csak tankönyvi módszerekben gondolkodtok!

Tessék a Nemzeti Együttműködés Matematikáját használni!

pirimogyoró 2011.02.03. 16:26:45

Haveri kormány. A kiadást az első lehetséges lépésben növelték a 16%-os szja-val. Erre azért volt szükség, hogy elsősorban ők havonta több százezer forinttal többet bírjanak hazavinni. A csórók meg úgy jártak, mint a torkos borz...
53 éves tanárnő (ismerősöm), aki a kormány kompenzációjával 113 ezer helyett 115 ezret visz haza...
Van három gyerekük is, de azok már nagyok, kettő még egyetemista, nem kapnak utánuk se családi pótlékot, se más engedményt.
A kormánynak azok a gyerekek fontosak, akik jól kereső családba születnek.
Erről meghallgatnám Orbánt, mit mond. Mit mondhat? Kérjen a tanárnő fizetésemelést? Vagy szüljön még két gyereket? Vagy változtasson pályát és menjen el szóvivőnek? Nem lenne rossz üzlet. Akkor még a fodrászát is fizetnék.

Pico 2011.02.03. 16:26:46

Két olyan terület van, ahol jelentősen lehetne csökkenteni a költségvetési terheket: az önkormányzati rendszer és az egészségügy.

Tarthatatlan, hogy - ha jól emlékszem - több, mint 3200 önkormányzat van - még akkor is, ha ezekben a képviselők egy része nem is vesz fel tiszteletdíjat. Milliárdokat lehetne megtakarítani a regionalitás felé történő elmozdulással és szakítani mindenféle mondvacsinált ürüggyel pl. a megyerendszer fenntartása mellett. Ehhez "nem kellene több", mint a törvényhozásban ül polgármester sereg meggyőzése, ami ugye a jólfelfogott saját anyagi érdekkel történő szembemenés lenne.

Másik terület az egészségügy, ahol óriási forrásbevonásra lenne szükség. S ez csak a müködőtőke bevonásával lenne megvalósítható, amely egyébként sokmilliárddal tehermentesíthetné a költségvetést is. S a működőtőke racionalizáló (át)szervező erejére, versenypiaci viszonyok kialakítására - csakúgy, mint az megvalósult egyébként a gazdaság egészében a rendszerváltás révén. Itt nem volt rendszerváltás, máig szocialista viszonyok uralkodnak: központi átszervezésekkel próbálkoznak megoldásokat találni - anélkül, hogy magának a rendszernek az alapvető jellegén történne változtatás. Attól, hogy kórházakat valamilyen formában összevonnak, vagy az állami költségvetés fennhatósága alá sorolják, attól lesz pénz?
Nem. Igy is marad a hatalmas költségvetési támogatás a rendszer fenntartása érdekében.Ellenkező módon viszont pénz áramolhatna be, amely nem csak a költségvetés helyzetén könnyíthetne, de a betegellátás színvonalát is javítaná. És igen. Vizitdíjra is szükség lenne. Ugyanakkor itt meg az egészségügyi lobbynak van nagy ereje - bár a rezidens tábort látva ez már kissé gyengül...

igazi hős 2011.02.03. 16:26:56

@Yasashi Tanuki: Na ja, csak a családanyát nem szokás 4 évente újat választani, mert a nagyfiú nem kapott új mobilt, a nagylány trendi cipőt, ...

Le_Penseur 2011.02.03. 16:26:57

Komolyan szurkolok, hogy összeálljon a Nagy Terv! Ha február végén az elemzők, hitelminősítők azt látják, hogy a Nagy Tervben csak maszatolás, taktikázás és átnevezés van, akkor nagyon nehéz idők elé nézünk!

Budaphestie 2011.02.03. 16:27:03

Hát igen. Összefoglalva:

tavasz: gyökeresen mást kell csinálni, mint amit Oszkó meg Bajnai. Megszorításból még sosem lett szalonna.

nyár: csináljunk valami nagyon mást, de mi a faszt csináljunk Gyurikám?

ősz: végre mást csinálunk, csak tudnánk, hogy ez hová vezet.

tél: na már látszik, hogy hová vezet... gyorsan vissza Oszkó féle gazdaságpolitikához.

tavasz: Gyurikám, légy szíves már ne "verd a kis eszközödet" tovább, hanem olvasd el, mit javasolnak az épp elméjűek.

gorcsev54 2011.02.03. 16:27:10

@orient: Dehogynem ! Aki csóró volt az még csóróbb lesz!@Yasashi Tanuki: Mikor és kinek táplálták ezt? Nekem aki idestova 21éve (feleségemnek, gyerekeimnek )saját lábán saját munkahelyén küszködik?(A gyerekeim 14 évesen már heti 2-3 napot dolgoztak az egyetem mellett is folyamatosan és így is alig tudtunk egy lakás beugróját befizetni (másik külföldön van) 20 évembe tellett , hogy a házamra költhessek(szigetelést) és 15 éve sem én sem a feleségem nem volt nyaralni,nem járunk étterembe nem veszünk drága ruhákat csak fenntartunk egy házat és egy használt hiteles autót(32 év alatt egyszer volt új autóm az is a cégé volt amit el kellett adni) soha semmilyen támogatást sem szocpolt sem kedvezményes lakáshitelt nem kaptam (csak fizettem)Előtte az államnál ledolgozott 17 évem béréről (gyesről 600Ft/hó ) ne is beszéljünk.Ha összednám a 21 év alatt befizetett Ip,társ, szakk ,stb adónkat ,járulékunkat és a zsebemben lenne anyagi gond mentesen élhetnék 100 éves koromig.Nem ám 127% után fizetni (Bár nem Orbán ötlete volt -igaz azt ígérte első lépés a szuperbruttó eltörlése lesz persze volt más is) a naivaknak meg most mondom most jön a "munkahely teremtő járulék változás"

Pretoryan 2011.02.03. 16:27:17

@Yasashi Tanuki: "Minden átlagember tudja, hogy ha a kiadás több mint a bevétel akkor ott valami komoly gond van, és költséget kell csökkenteni. A postíró most rácsodálkozik, hogy ez az egyszerű igazság tért nyert nagypolitikai szinten is ? "

Nem a postíró rámutatott, hogy ezt a jelenlegi FIDESZ "népnyúzásnak" titulálta nem is olyan régen! Olvass, értelmezz, vitatkozz!!

g99 2011.02.03. 16:27:28

Azert az elmult idoben jo sok dolgot megoldottak amivel azelott nem tudtak mit tenni.
- Magyar gardat es hasonlo dolgot helyere tette
- Gyermektamogatast jo iranyba vitte el. Aki maga is tesz a boldogulasert azt jobban tamogatja.
- Egykulcsos ado is jo lepes volt. (Elozoleg adomentesse tettek a minimalbert es a magasabb jovedelmuek adojat emeltek extrem modon --> az a modell nem lett sikeres)
- Iskolaba jaras szorgalmazasa

Azert ne varjuk mar el hogy fel egy ev alatt mindent megoldjanak. Sok dologhoz ido is kell. Most kezdenek nekiallni a masodik kornek. Erdemes lenne egy kicsit varni, hata nekik sikerul valamit tenni.

bebe tv 2011.02.03. 16:27:35

@hzi: Azt hiszem, hogy eléggé elfogultan nézed a dolgokat. Indulj ki csak abból, hogy a viszonylag alacsonyabb jövedelműek nem nagyon profitálnak abból a nagy dirr-dúrral beharangozott családi kedvezményből. Akik itt jól járnak azok a magas jövedelműek. Pl. akinek a havi bruttója 1,2 millió és 3-4 gyereke van az most nettóba hazaviszi az 1 milliót. Na kik is azok akiknek ennyi a havi bruttójuk? Kimondható, hogy saját maguknak hozták meg ezt az adótörvényt, hogy minimum 4 évig kaszálhassanak, közben csináltak egy 500 milliárdos lyukat a költségvetésben, amit valahonnan be kell hozni. Az áremelkedések pedig egyenesen a költségvetési bevételeket növelik, mivel a dráguló terméken az ÁFA tartalom is nő. Erre mondod te azt, hogy milyen fantasztikusan csinálták meg? Ezt a Mariska néni is ki tudta volna találni, aki pedig nem prof a közgázon.

Squid 2011.02.03. 16:27:35

A dolog (keserű) iróniája az, hogy ha a gyökér Matolcsy helyett Oszkót bekönyörögték volna pénzügyminiszternek, és egy konzisztens működő gazdasági programot vittek volna véghez, na akkor lett volna az MSZP (és mindenki más is) totálisan megsemmisítve. Lehetett volna 10+ év fidesz kormány, eredményekre és fejlődésre épített kommunikációval, kiüthetetlen helyzetben.

Persze a meló büdös ha lopni is lehet..

Blogger Géza 2011.02.03. 16:27:40

Hogy a túróba jön ide Oszkó Péter??? Közelébe nem jutott a 3%_os kívánt hiánynak.

Az elmúlt 8 hónap meg arra nagyon is jó volt, hogy elkészüljön egy 3%-os hiányt megcélzó költségvetés, és egy csökkentett SZJA ÉS TAO. Az GDP arányos államadósság - szemben az elmúlt 8 évben megszokottól (beleértve Oszkó időszakát is) - nem növekvő, hanem csökkenő tendenciát mutat, az export igen jól alakult az elmúlt 8 hónapban, az EUR árfolyam is normális, már-már túl erős lesz.

A többi üres picsogás.

VIII. Nagyapó 2011.02.03. 16:27:43

@bádogos:

Nem hinném. A bizonyos "sziszifuszi munkát", intézményeken belüli optimalizálásokat ők sem nagyon tudnák beárazni és figyelemmel követni vsz. Max. valamivel korábban észlelnék, ha tényleg történik vmi.

KG2000 2011.02.03. 16:27:51

@compound interest:
"a mostani bejelentések nagyrészt jól hangzó, de rövid távon következmények nélküli intézkedések lesznek, pl. bejelentik majd az államadósság-plafont, pl. 50%-os GDP-arányban meghatározva, ami jól hangzik, de természetesen irreális lenne bármilyen kormánytól azt várni, hogy a jelenlegi 80%-os szintet egyik évről a másikra letornázza, így ez csak egy kommunikációs trükk, pofon a szarnak."

Tévedsz, mert az az Alkotmányban ill. 2/3 os törvényekben lesz meg ez a szabályozás, így az Alkotmánybíróság vagy hasonló egészen egyszerűen megszüntethet olyan törvényeket, amelyek kiadást növelnek bevétel nélkül. Például Gyurcsány 2005-2006-os ÁFAcsökkentését vagy Medgyessy 50%-os fizetésemelését/nyugdíjemelését megsemmisíthette volna a bíróság.

parlamentarista 2011.02.03. 16:27:55

oszkóék az átadás-átvételkor azt mondták, hogy 0.8% körüli "feszültség" van a költségvetésben, magyar a hiány ennyivel nagyobb a tervezetnél. szerintem nem ők hazudtak, hanem varga mihály vezette "csontváz" bizottság. akiknek a tagjait sem ismerte senki.

oszkóék megfogalmaztak néhány intézkedést, amivel a konvergencia pályát tartani lehetett volna lehetett volna, és a hiány idén azzal is 3% alá került volna. most ezeket az intézkedéseket tervezi a kormány.

a társasági adócsökkentést a különadók fedezik, a személyi jövedelemadó csökkentést pedig a magánpénztári megtakarítások. ha ezeket nem lépi meg a magyar diplomácia, akkor a kormány, akkor most leülhetne a valutaalappal, hogy az intézményi reformokhoz pénzt kérjen. az önkormányzatok pedig biztosan fejlődhetnének az uniós forrásokkal. és a reformok eredményeként lehetne csökkenteni az adót, arról nem beszélve, hogy azok keretében végzett közberuházások extra növekedést indukálnának, aminek következtében ki lehetne lépni az adósságspirálból.

most meg mindenki úgy számol, hogy külső források nélkül 5-8% növekedést kellene produkálni, és az uniós források sem biztosak, mivel brüsszelben néhányan azt kérik, hogy budapestet a soros elnökség után büntetni kellene. annyival kevesebbet kell a közös kasszába fizetni. orbánt nagyjából egy patkánynak tartja arrafelé mindenki. és a piac is úgy számol, hogy az unió soros elnöksége után könnyen leminősíthetik az országot. addig majd az erősödésre játszik a piac, hogy aztán az esésen még nagyobbat lehessen nyerni. a jegybank meg amilyen hülye idő előtt fog kamatot emelni.

Lémusz 2011.02.03. 16:28:00

Érdekes, hogy a "baloldali" sajtó mindíg meg tud lepni a "jobboldali" kormány elleni kritikáival.
Tavaly még azt vizionálták, hogy a IMF-fel történt szakítás után jön a gazdasági csőd. Aztán jöttek a különadók, amit szerintük áthárítottak ránk, és amúgy is az EU megszüntetteti. A magánnyugdíj pénztári befizetések államosítása pedig felháborította őket, mivel ez az eddig jól múködő rendszert - ahol mi pénzt tehettünk félre, az állam pedig hitelből fizette a mostani nyugdíjakat, és ahol nekem kötelező volt ezt a konstrukciót választani - tönkretették. De az alkotmánybíróság, és az EU ezt sem fogja engedni.
Majd a médiatörvény bevezetésével jött a diktatúra, mert ugyan a törvényt a legtöbb hozzászóló még nem olvasta, de a Orbán diktátornak készül, ezért biztos, hogy indokolatlan mértékben korlátozza a sajtószabadságot. De az EU ezt is eltörölteti.
És most kiderül, hogy a jelenlegi kormány mindent úgy akar csinálni mint az elődje.

Ezek mind rögzített álláspontok, amelyek a tények és jóslatok összemosásából alakulnak ki. Az említett sajtóorgánumok - nem mintha a másik oldalon ez másképp lenne - alaposan szájába is rágják az embereknek, hogy mit gondoljanak egy- egy témakörről. Arról, hogy a kormánynak mi a szándéka, persze vitatkozni sem lehet. De, ha így közelítjük meg, soha nem lesz, és nem is lehet elfogadható kormányunk.
Én mind a "jobb", mind a szélsőjobb, mind pedig a "baloldal" érvelését meg szoktam hallgatni. Véleményt viszont csak akkor alkotok, ha a dolgok megtörténtek.
Ettől ez a cikk nagyon távol áll.

DuDe 2011.02.03. 16:28:06

az tegye fel a kezét, aki nem sejtette még az MSZP kormány alatt, hogy ha OV és csapata odakerül, akkor nem kell ugyanolyan reformokat véghezvinniük, mint amik ellen annyira ágáltak ellenzékként...

Sajnálatos, hogy a Fidesz számára azt jelentette ellenzéknek lenni, hogy mindent ellenzünk, amit a kormány kitalál, és most látszik, hogy azt jelenti számukra kormányozni, hogy megtesszük (ha egyáltalán), amit korábban annyira bíráltunk, de most ez az egyetlen üdvözítő megoldás.

Kontár szájhősök mind... :(

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.02.03. 16:28:07

Nem kedvencem az előző 8 év, sőt, ráadásul megoldásnak sem találtam a reformok helyett az átszervezést, de ha azóta maradt volna a vizitdíj, legalább az egészségügy nem ilyen állapotban lenne...csak mondom...

GGG77 2011.02.03. 16:28:14

"Magyarországon érdemi kiadáscsökkentést a költségvetésben vagy óriási politikai költség árán, vagy sziszifuszi, alulról felfele építkező, fokozatos átalakítás segítségével lehet már csak megvalósítani"

Ez az amire az ország eddigi egyetlen kormánya sem volt képes, a Fideszre pedig különösen nem. El tudja bárki képzelni, hogy Orbán lemondana akár egyetlen totálisan meghülyített rajongójától?

Tibike15 2011.02.03. 16:28:26

A Fidesz jól látja azokat a teületeket, ahol lépni kell. Adósságot leszorítani. Kész. Ha kevesebb az adósság, kevesebb a kiadás. Pofon egyszerü. Nincs magánnyugdíj pénztár, nincs kiadás miatta. Kész. Ez is pofon egyszerü.
És így tovább. Ezt kell csinálni, korlátokat és plafonokat definiálni.

Az alulról építkezés gyakorlatilag lehetetlen, annyi a különböző vélemény és érdek, mindent meghiusítanak. A Gyurcsány sem bírta keresztülvinni, pedig elég barbár stílusa volt, de a rengeteg különböző érdek miatt soha nem jutott előre.

Meg kell találni a kulcspontokat és azokat bekorlátozni. Onnantól persze lesz majd ugatás a Fidesz ellen, meg akiknek a tyúkszemére lépnek, azok visítani fognak, de ezek mindenképpen vísitanak, teljesen mindegy nekik mit csinál a kormány akkor se tetszik neki. az ilyenekkel csak időpocsékolás leállni vitatkozni.

A szlovákok is pár egyszerü húzással és adócsökkentessél na meg segélyek megfelezésével (ami motiválja, hogy inkább dolgozzon az illető ne az államból akarjon élni) úgy felpörgették a gazdaságukat, hogy már lehagyták a magyart is közben, amig mi itt a reformokon vitatkoztunk.

csababácsi 2011.02.03. 16:28:31

@hzi: Bocsika, de ha ezt komolyan írtad , akkor nagyon el vagy tájolva. Kinek csökkent 20%-kal az SZJA-ja?
Talán neked, a jól megfizetett fidesz huszárnak?
A haveromnak 4! gyereke van BR.150000, és az SZJA-ja
18e csökkent , mert nem tudja igény bevenni a kedvezményt. A másik haverom gyermektelen , Ő épp 2000-rel többet fizet. Míg OV és magukat betegre kereső barátai valóban lecsökkentették adójukat+még tovább csökkentették gyerekenként és havonta 62500-zal.A törvény rájuk van szabva,mint a médiatörvény is
Így Ti barátom, akik fizethetnétek nektek 70-100%-kal csökkent, aki meg nem tudja igénybe venni az így járt.

szárny 2011.02.03. 16:28:44

Ahogy így olvasgatom ezt a halálhörgésáradatot, egyszerűen érthetetlen számomra, hogy mit keres a Fidesz a kormánynál. Hogyan lehetséges, hogy 2010 tavaszán 175 Fidesz-KDNP jelölt ellenében egyetlenegy libsybolsi bírt a maga lábán betántorogni a parlamentbe?Hogyan lehetséges, hogy ősszel, immár hat hónap "Fidesz-ámokfutás" után, még nagyobb arányban söpörte el a baloldalt a kormánypárti erő, mint tavasszal. Hogyan lehetséges, hogy azóta - ha figyelmesen megnézzük a közvélemény-kutatásokat - nemhogy csökkent, de nőtt a szakadék a két oldal között; az SZDSZ, az MDF eltűnt, az MSZP pedig alulról veri a Jobbikot lassan?
De. Hogyan lehetséges, hogy az Amerikáig összefogott uzsoráskampány ellenére mindösszesen 3 azaz három százalék nem lépett vissza az állami nyugdíjrendszerbe?! Vagy hogyan lehetséges az, hogy - előlegül az idei adózásomra - e pillanatban - miközben pedig egy fillért sem emelkedett a fizetésem - a nettóbérem húsz százalékával több van a borítékomban, mint decemberben?
Erre feleljetek, libsybolsi halálhörgönc cimboráim. Ne hat flekkben arra, amit senki nem kérdezett...

NewWay 2011.02.03. 16:28:52

@sztd:
"Pl. az MNyP-s híradásokban feltűnt valakinek, hogy az ember előtt álltak 100-an, és 20 perc alatt végzett? Csak, mert én voltam bankban, ami ugye versenyszféra, kb. 20 ügyfél lehetett amikor bementem, és több mint egy óráig tartott egy egyszerűbb ügyintézés (Bp-en). Vagy az állam már régóta ilyen gyors?"

Nem, az állam most valóban gyors. De egy bankban 100 féle ügyet intézhetsz, melyhez 150 féle papírt kell kitölteni, nyomtatni, itt pedig csak 1 ügy volt, egy célszoftverrel (gondolom).

Szóval nyilván nem kellett, hogy lassú legyen, ezzel együtt az állam szépen teljesített, hogy annak ellenére, hogy állam, gyorsan csinálta.

cassio 2011.02.03. 16:28:58

@rakaz: Te is az vagy aki azt hiszi az euroval valo fizetes az a fejlettseg egy fokmeroje. Nezz mar korul, az euro, az csak a viszonylag kicsi, nagyon fejlett gazdasaggal rendelkezo orszagoknak JELENTHET valami elonyt. Szlovakia sem es mi sem fogunk ide tartozni meg egy jo darabig, de elarulom a nyugati orszagok kozul meg sokan sem.

Take-it-Easy 2011.02.07. 14:40:51

@orient: jó, kezdjük a tanárokkal-rendőrökkel-tűzoltókkal-orvosokkal a közalkalmazottak leépítését.

Én inkább a köztisztviselőket piszkálnám egy kicsit...

orient 2011.02.10. 22:29:38

@Take-it-Easy: A köztisztviselők is közalkalmazottak. Sőt én ismerek, nyomdász és más olyan közalkalmazottakat akik röhögve mesélik hogy a 8 órás munkaidő úgy néz ki hogy 10re bemegy, 1 órát ebédel és kettőkor már megy is haza. Valóban szükség van az ilyen naplopó munkákra.

Valójában orvosból, tanárból, rendőrből...stb. több kéne nem kevesebb. Nem ezekről beszéltem, vagy olyan területekről ahol valóban sok a munka és nincsenek elegen. Hanem a valóban naplopó semmitevőkről. Biztos van mert van 800 ezer közalkalmazott jelenleg Magyarországon, ami közel egyezik a Németországi közalkalmazotti létszámmal.

Na azt mesélje be nekem valaki, hogy itthon ugyan annyi ember kell mint Európa legnagyobb gazdaságú országa ahol a lakosság is a sokszorosa a mienknek...





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása