Véleményvezér

vv

Jobbik: cigányok, cigányok, cigányok

2011.02.16. I 71 komment I Címkék: fidesz jobbik szavazojog ciganysag

A Jobbik végképp „single-issue”-párttá vált, a közélet összes többi fontos és aktuális kérdéséhez vagy nem tud, vagy nem akar hozzászólni. Csakis egyetlen dologra képesek, a cigányozásra. (Fotó: Index)

Egy-két éve még sokat nyerhetett azzal egy párt, ha elővett olyan témákat, melyeket két évtized „véleményklímája” nem engedett meg. A Jobbik sikere ebben rejlett: hangot adott sok százezer ember elégedetlenségének és frusztrációjának, ami ebben az országban felgyülemlett az elmúlt húsz évben, és nyíltan beszélt a cigánysággal kapcsolatos problémákról. A „cigánykártya” azonban 2011-re megkopott és elveszítette újdonságerejét. A Jobbik paklijában mégsem maradt más ütőkártya, hiszen a Fidesz mind kommunikációjával, mind markáns intézkedéseivel (nemzetpolitikai ügyek, multiellenes, „spekuláns-ellenes” törvények) semlegesítette szinte a Jobbik összes többi követelését.

A tavaszi ülésszak első napjaiban pedig nyilvánvalóvá vált, hogy a Jobbik ezentúl azt a forgatókönyvet fogja követni, ami a politikai ellenfeleinek a lehető legjobb.

Csak a cigányozás

A Jobbik nem tudott alkalmazkodni a Fidesz győzelmével kialakult új politikai helyzethez, és gyakorlatilag mára kizárólag a cigánykérdéssel foglalkozó párt lett. Ráadásul a cigány-tematika kapcsán is nyilvánvaló, hogy a Jobbik nem tényekkel, tervekkel vagy programokkal, hanem kocsmai hőbörgéssel vegyes viceházmester-lózungokkal operál. Ennek tökéletes példája volt Vona Gábor minapi kijelentése a cigányság „indokolatlan szaporodásáról”, illetve a Jobbik álláspontja a gyerekek után járó szavazati jog ügyében. A párt szerint ugyanis a Fidesz felvetése „haza- és nemzetárulás”, hiszen így a cigányság, tehát „egy kisebbség dönthetne majd a többség sorsáról”.

Nyilván nem kell közepes matematika érettségi sem ahhoz, hogy belássuk: egy 8% körüli kisebbség, melynek termékenységi rátája jelenleg kevesebb, mint két és félszerese a többségi társadaloménak, még akkor sem kerülhet egy ilyen javaslattal a 90% feletti többség fölé, ha minden gyereket három szavazatnak számolnánk. És akkor olyan alapvető dolgokról még nem is beszéltünk, hogy a mostani demográfiai trendeket nyilván nem lehet örökkévalónak tekinteni.

A haza- és nemzetárulás vádjával pedig a Jobbik nem mást állított, mint hogy a cigányság nem is része a magyar nemzetnek, és hogy nekik Magyarország nem hazájuk. Talán még a mérsékeltebb jobbikos szavazók is belátják, hogy ez a kijelentés már nem pusztán csak butaság, és talán már nekik is kínos és sok.

Egy ügy

A cigánykérdésnél leragadt Jobbik tehát a marginalizálódás útjára lépett. Aki eddig attól félt, hogy Vona lesz a magyar Le Pen, vagy esetleg a Jobbik lesz a magyar Szabadságpárt, megnyugodhat. Ki lehet jelenteni, hogy a Jobbik kevesebb, mint egy évvel a választások után egy „single-issue”-párttá vált, a közélet összes többi fontos és aktuális kérdéséhez vagy nem tud, vagy nem akar hozzászólni. Csakis egyetlen dologra képesek, a cigányozásra. Ezzel pedig egy olyan karanténba zárja magát a párt, ahonnan már nem lehet kiszabadulni.

online survey

 

Ezt a kilátástalanságot láthattuk Vona Gábor bohóckodásakor is, aki, hogy ismét a képernyőre és a hírekbe kerüljön, kénytelen volt megismételni a már egyszer előadott gyenge performanszot, és megint magára húzta a gárdamellényt. A Jobbiknak láthatóan nagyon hiányzik a rivaldafény, és ahogy elnézzük őket, csak egyre kevesebb jut majd nekik belőle.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nép fia 2011.02.16. 10:09:05

Várható volt, hogy ez lesz. Demagóg párttá váltak.
Korábban is demagógok voltak, most meg aztán végképp. Életképes ötletük nincs, építő jellegűen nem tudnak hozzátenni a mindennapi politizáláshoz.
Semmi baj, 3 év múlva már nem kell velük kalkulálni.

hardenberg 2011.02.16. 10:09:20

csak nyugtatgassa magát a láthatóan feldúlt poszt-író, fogják őt még durva meglepetések érni... jönne el egynéhány szabolcsi falu iskolájába, megláthatnád a szomorú valóságot, vannak olyan falvak és lassan ezek lesznek többségben, ahol magyar gyerek nem is található az iskolákban, vagy csak nagyon kevés.
de az elefántcsonttoronyból, tudom minden másképp néz ki.

lancelotbéka · http://lancelotbeka.blog.hu/ 2011.02.16. 10:09:44

Attól függetlenül,hogy túl sok érdemleges ötlettel nem nagyon áll elő a Jobbik,azért feltűnő a cigányozásuk,mert egyedül csak ők merik felvetni ezt az igenis létező kérdést.

gpetersz 2011.02.16. 10:09:48

A poszt téves. Tessék elolvasni a Jobbik programjának ide vonatkozó részét.

Tapmancs 2011.02.16. 10:10:14

Én ezt nem értem. Kritizáljátok Vonát, oké. De bazzeg ne CSAK ezt csináljátok, hanem akkor érdemben nyilatkozzatok arról is amit mond. Mi legyen a cigánysággal? Mert könnyű azt mondani hogy "cigányozik", de közben az alapproblémát nem is érintitek.
Olyan ez mint amikor rendőrségi hírekben néha lehet olvasni hogy "kreol bőrű". A jogvédők egyből eljezdenek ajvékolni hogy ezt miért kellett beleírni, úgy tűnik hogy nagyobb probléma ez mint maga a bűncselekmény elkövetése. Gáz.

BP80 2011.02.16. 10:10:31

Szeretem, amikor elbagatelizalljak ezt a fontos kerdest. A parlamentben, es ezen a blogon is.

Videkrol szarmazom, szuleim, nagyszuleim ma is ott elnek. A lakossag aranya drasztikusan valtozik, konkretan a doktorbacsi mondta nekem, hogy 15 terhes nobol 14 roma, tovabba az iskolaban 3 osztaly van egy evfolyamon, es csak az "A"-ban vannak meg magyarok. A falu kb 3500 fos lakossaganak mar tobb mint a fele roma. A kornyezo telepuleseken mar van, ahol csak romak laknak. Sok gyerekkel, plusz fiatalon mar szulnek, iskolazatlanok de ugye kit erdekel. A rablasokkal, eroszakos buncselekmenyekkel nem untatnek senkit. Nem erdekel a jobbik, de a szeretteimet biztonsagban szeretnem tudni.

"És akkor olyan alapvető dolgokról még nem is beszéltünk, hogy a mostani demográfiai trendeket nyilván nem lehet örökkévalónak tekinteni."

Uristen. Nyugodjak meg, mert mondjuk 50 ev mulva ez LEHET, hogy nem igy lesz? A kornyeken az otvenes evek elejen elt 3-4 roma csalad. 60 evvel kesobb a lakossag tobb mint felet ok adjak itt. Te megis mirol beszelsz vazze?

Hathajó 2011.02.16. 10:10:48

Azért a cigányozós kocsmai kommunikációnak hatalmas tábora van ma Magyarországon. Nap mint nap találkozhatunk ezzel. Tegnap előtt pl. a VV ágyazott meg a gyerekek utáni szavazat bejegyzéssel egy jó kis szalon cigányozós pörgős commentezésnek.
De a cigányokkal kapcsolatos előítéletes vélemény, mindennapos a magyar közbeszédben. (ahogy a zsidózás, buzizás is)
Erre építeni politikai karriert sajnos nagyon is egyszerű, és lám milyen könnyen be lehet vele kerülni a média figyelmébe.
Szóval én nem gondolom olyan könnyen lesöpörhetőnek ezt a fajta indulati politizálást. Még veszélyesebb érvnek tartom azt, hogy a szélsőjobb vitorláiból az egyéb tematizált politikai gondolatokat a kormánypárt már kifogta a szelet.
Vajon tényleg ez a megoldás a szélsőséges gondolatok ellen, vagy inkább elmagyarázni az embereknek okosan: Nagy-Magyarország múlt, aki a múltban él annak pedig nem lesz módja jövőt építeni? (ez csak egy példa volt a sok közül)

Marques 2011.02.16. 10:11:07

Mivel a magyar média kollektívan mellőzi a Jobbik felszólalását, ezért kénytelen ilyen eszközökhöz nyúlni. Sajnos valóban egyetlen párt sem foglalkozik érdemben a cigányság problémájával, csupán felszínes megnyilvánulásokat hangoztat. Mellesleg aki követi a Jobbik felszólalásait az tudja, hogy a cikk írója csúsztat.

Nzoltan 2011.02.16. 10:11:11

Sajnos a cigányság problémája az egész társadalom problémája. Mert tízszer annyit vesznek ki a rendszerből, mint amennyit beletesznek. Azt meg a vak is látja, hogy a bűhözés náluk sokkal "népszerűbb" mint a magyarok körében. Egy, azaz egy(!) fedhetetlen vezetőjük sincs, akinek ne lett volna valamilyen csalási ügyük az elmúlt években. Csak azért nem nyílvánvalóak a statisztikák velük kapcsolatban, mert az összes nyugati állammal ellentétben minden negatív amit leírunk kisebbségről, rasszizmusnak van titulálva. Holott ezek a probléma megoldádához elengedhetetlenek lennének. Amíg a gondolkodás e téren nem változik, addig a Jobbiknak bérelt helye van a parlamentben,

Derry 2011.02.16. 10:11:29

Nagyrészt egyetértek a cikkel, valóban egysíkú és jóideje teljesen értelmetlen a jobbik politikája, viszont annyira frusztráló, mikor így elbagatellizálunk valamit okoskodva: "Nyilván nem kell közepes matematika érettségi sem ahhoz, hogy belássuk: egy 8% körüli kisebbség, melynek termékenységi rátája jelenleg kevesebb, mint két és félszerese a többségi társadaloménak (...)". Erre csak annyit tudok írni, hogy nem kell közepes földrajz érettségi sem ahhoz, hogy tudjuk, a magyarországi kisebbségek területi eloszlása igen egyenlőtlen, valamint az egyes kisebbségi csoportok számának meghatározása nem külső jegyek, vagy beszélt nyelv alapján folyik, hanem bevallásos alapon, mely főleg a cigányság esetében sokat torzít a statisztikán. Arról nem is beszélve, hogy a magyarság és egyéb kisebbségek nem 100%-ban vesznek részt a választásokon (persze a cigányság sem).
Ebből csak annyit akartam kihozni, hogy nem biztos, hogy egészséges, ha egyes, egyébként is hátrányos helyzetű településeken, azért választanak roma polgármestert, mert az amúgy min. 25%-os kisebbség (2,6-del szorozva) összefog. Márpedig itt közvetlen pénzekről, "kellemes" állásokról van szó. Ezért talán még a magyarok is képesek lennének összefogni... persze nálunk ez se biztos:)

gazsi72 2011.02.16. 10:12:28

Nyilván nem kell közepes matematika érettségi ahhoz sem, hogy ezzel a szavazat többszörözéssel nagyon sok olyan térség vesztené el a szavazati erejét, ahol az arányok még "normálisak". Amúgy nem szeretem a Jobbikot, a gyermek szavazat pedig ezer sebből vérzik, de hitelesebb példát is hozhattatok volna, mert ez a "matek érettségi" példa nagyon nem stimmelt.

TheSnakepit 2011.02.16. 10:12:51

"8% körüli kisebbség," szerintem ennek pont annyi alapja van, mint a Vona vonatkozó kijelentésének. Mivel – ha jól tudom – etnikai származásra vonatkozó statisztika hivatalosan nem készül/het. Így hasraütésszerű adat.

igazi hős 2011.02.16. 10:12:57

A kormány nem csinál semmit ("majd a jövő hónapban"), így nehéz lenne kritizálni. Orbán kettős beszéde miatt a kinti nyilatkozatait nehéz bírálni. Maradnak az alkotmányozással kapcsolatban feldobott petárdák, de azok is úgy vannak helyezve, hogy az MSZP vagy LMP térfelén robbanjanak (pl. abortusz). Ami maradt, arra kénytelen lecsapni a Jobbik, hisz nincs annál rosszabb, mint ha nem beszélnek róluk. Ha a kormány részéről ez tudatos (és valószínűleg az), akkor jól csinálják (szinte egyetlen dologként). És itt kivételesen a Fidesz és az ország érdeke egybeesik, szóval hajrá.

guderian 2011.02.16. 10:13:10

Aki nézi a youtub-on (csak ott lehet) Vona megszólalásait láthatja, hogy valós problémákat feszeget.
Ami a médiából jön az mind ezt a poszt által is vázolt képet próbálja sulykolni.

orgoványi erdőjáró 2011.02.16. 10:13:25

Alapvetően egyetértek a cikkel, egyben viszont nem. Sajnos a jelenlegi szaporodási rátát tekintve 40-60 éven belül többségben lesznek a cigányok Magyarországon. Ez pedig katasztrofális következményekkel járna, ha a jelenlegi életmódjukat nem változtatnák meg addigra.
Single-issue párttá lett a Jobbik, de ha valakinek rákja van, akkor nem biztos, hogy a lúdtalpa, a nagyothallása vagy a fél dioptriás látásromlása lesz a legnaobb problémája...

cphone23 2011.02.16. 10:13:40

A cikk iroja vagy maga is cigany vagy eleteben eddig csak a tv-ben latott ciganyokat es nem kerult veluk ugymond kozvetlen kapcsolatba! Ha a masodik eset all fenn akkor ajanlom neki, h koltozzon be egy atlagos magyar ciganycsalad melle csak 1 honapra :)! Csupan kedvessegbol es egyutterzesbol, ha mar ennyire vedi oket valami alapjan!
Aztan arrol irjon egy par bekezdest, na az lenne az igazan hiteles cikkiras!

Haynau (Sons of Monarchy) 2011.02.16. 10:14:03

Neeem, nem csak cigányozni tud a Jobbik. Értenek a fiúk a zsidózáshoz is - csak azt kevésbé hivatalos keretek közt, mert az ugye még annyira sem szalonképes, mint a cigányozás.

Érdekes Vona arckifejezése a belinkelt képen: mint egy rosszcsont kölyök kaján vigyora. És valóban: éretlen kölykök gyülekezete az egész. Viszont szépen felsorakoztatják maguk mögé a primitív csürhét és az entellektüell ősmagyarokat (íjász-szakkör, rovásírás-tasztatúra) egyaránt. Ez sem semmi.

Giedi 2011.02.16. 10:14:19

Mondják ugye, hogy nem zörög a haraszt. Ez a nyugdíjlépés valószínű csak nyitánya egy folyamatnak. Lesznek még itt érdekes intézkedések. Úgy érzem, ezekkel a választójogi lépésekkel (külföldiek szavazójoga, gyermekek szavazójoga, háziállatok szavazójoga stb.) a jövőben elvesztendő nyugdíjas réteget akarják pótolni.

taecleau 2011.02.16. 10:14:34

"Valóban csak egyetlen üggyel, csakis a cigányokkal foglalkozó párt lett-e mostanra a Jobbikból?"

Mostanra? Mindig is az volt.

mallac 2011.02.16. 10:17:48

Tökéletesen igaza van Vonának.Maholnap tömegesen mészárolják le az idős, kiszolgáltatott magyar lakosságot országszerte,és ha ezt valaki ki meri mondani, akkor azt mondja az okostojás: előhozakodott a cigánykártyával....
Egy végig dolgozott élet jutalmául azt kapják az idős falusiak hogy szétverik a fejüket a piszkavassal húszezer forintért,és teszik mindezt olyanok akik egy szalmaszálat nem tennének keresztbe.És egyre fiatalabbak a banditák,már tizenéves kölykök is portyázni indulnak éjszakánként,sokszor az anyjuk küldi őket: raboljátok ki a parasztot,mert annak van nyugdíja.

NaP · http://nagyek.blog.hu 2011.02.16. 10:17:56

"Nyilván nem kell közepes matematika érettségi sem ahhoz, hogy belássuk: egy 8% körüli kisebbség, melynek termékenységi rátája jelenleg kevesebb, mint két és félszerese a többségi társadaloménak, még akkor sem kerülhet egy ilyen javaslattal a 90% feletti többség fölé, ha minden gyereket három szavazatnak számolnánk. És akkor olyan alapvető dolgokról még nem is beszéltünk, hogy a mostani demográfiai trendeket nyilván nem lehet örökkévalónak tekinteni."
A termékeny korú nők és az annál fiatalabb lányok körében hány százalék a cigányság aránya? Erről van-e adata a véleményvezérnek? Merthogy ez a lényeg, nem az általános 8%!

nyekk 2011.02.16. 10:18:09

Azt, hogy a poszt írója (Váleményvezér) súlyosan, és sötéten elfogult, (jobb esetben csak fizetett bérenc) azt gondolom senkinek nem kell bemutatni, aki az Index rendszeres olvasója.
Vona mondhat akármit, beszélhet bármilyen életbe vágó dologról, a poszt írója mindent csak cigányozásnak, meg zsidózásnak lát. Ha égne a Parlament, és a Vona tüzoltókért kiáltana, a posztíró azt is cigányozásnak, vagy zsidózásnak és aposztrofálná.
Beteges megközelítés. Annál is inkább, mert a Vona által vészharangozott problémák Magyarország létét, vagy nemlétét fogják meghatározni. Ha nem kezeljük (mert most még foglalkozni sem szabad vele hivatalosan) akkor a nem létét, mert az ország polgárháborúba, nyomorba fog dőlni.

Pángalaktikus-gégepukkasztó 2011.02.17. 15:09:54

Bocsi, de ez most nettó baromság lett!
Ok, valóban fröcsögve cigányozott, de a fennmaradó 90%-ban meglepően felkészülten, tényszerűen szólt, nem utolsó sorban felmosta Viktorral a parlament padlóját, hogy talán az üres pofázásával menjen máshova.

A cigányozás ocsmány dolog, minden más viszont igaz és jogos volt, minderre azt kihozni, h bohóckodott és gyengén muzsikált szereplési vágyból, egy ökörség!

NewWay 2011.02.18. 13:34:46

Ez valóban szomorú, pedig a Jobbiknak lett volna lehetősége arra, hogy a parlamentbe kerülése után felhagyjon a cigányozással, és konstruktívan dolgozzon. Illetve arra, hogy borítsa a biliket, a korrupciókat (pl. vajon kik nyerték a budapesti parkolási tendereket az elmúlt 5-10 évben?)

inforadio.hu/hir/tudositoink/hir-413474
---
"Hétfőtől rendőrségi helikopterekkel figyelik a francia vasúthálózat egy részét, ily módon igyekeznek elejét venni a sorozatos kábellopásoknak. A tolvajok, akiknek jelentős része román állampolgár, a vasút mellett a metró és közúti alagutakban is garázdálkodnak. A kábellopás példátlan gyakorisága a réz világpiaci árának rekordszintű emelkedésével is összefügg.
...
Emellett rövidesen felszámolják a vasúti sínek mentén található táborokat, ezeken a nyomortelepeken égetik el ugyanis a tolvajok a rézvezetékek külső burkolatait, alapvetően azért, hogy a rendőrök ne tudják megállapítani, honnan lopták el azokat.

A tolvajok utáni hajsza mellett a hatóságok azt is kilátásba helyezték, hogy a jövőben a fémfelvásárló telepeket is fokozottabban ellenőrzik."

Csicseri 2011.02.18. 13:34:58

Jelenleg a Magyarországon születő gyerekek több mint fele cigány. Nyilván nem kell közepes matematika érettségi sem ahhoz, hogy belássuk, 50 éven belül a lakosság több mint fele cigány lesz.
Lehet homokba dugni a fejet, rasszistázni, játszani a szentéletű liberálist, attól még ezek tények maradnak. Persze lehet hogy valakinek ez a jövőkép tetszik, de nekem NAGYON NEM!

Lucky Larry Silverstein 2011.02.18. 13:35:07

@nyekk: Pontosan. Ez egy libsi nyomorblog, de ezt mindenki tudja.

1. Vonáék rengeteg kezdeményezését átvette a kormány, sokszor megszeliditve, de már hatást gyakoroltak a tvhozásra, ami nem mondható el egyetlen pénz nélkül, alulról szerveződött más pártról.

2. Cigányozásról meg annyit, hogy ha nem foglalkozunk a kérdéssel, akkor 15 év múlva nem lesz más kérdés, 30 múlva pedig nem lesz ország.

Murderface 2011.02.18. 13:35:27

@Hathajó: "De a cigányokkal kapcsolatos előítéletes vélemény, mindennapos a magyar közbeszédben."

Ez kapufa. Mi az előítélet? Nem tapasztalatokra alapozott vélemény. Én (és az ország minimum 50%-a) saját tapasztalatomból nem szeretem a cigókat, mert éveket voltam kénytelen lehúzni a közelükben egy vidéki kisvárosban, aztán még egy pár évet Csepelen a panelgettóban, pontosan ismerem a legendás "gyerekszeretetüket", a lopós-léhűtő-segélyes életmódjukat, a gondolkodásmódjukat (képzeld, volt alkalmam beszélni is velük, meghallgattam a véleményüket, még mindig előítéletes vagyok?).
Jól figyelj!
Te, meg a magyaroschan (ál)liberális haverjaid vagytok előítéletesek! Én éltem közöttük, én a saját bőrömön éreztem a rasszizmusukat (igen, legyen már végre valaki aki kijelenti, egy átlag cigány rasszistább, mint akár egy Gárdista), a bűnöző-értéket nem teremtő-másét nem becsülő életmódjukat.
Szóval előítéletes állibsi barátaim, takarodjatok el az előítéleteitekkel, lehetőleg egy borsodi, vagy szabolcsi faluba, vagy ha lusták vagytok, valamelyik tetszőleges pesti kerület "mókásabb" részébe, aztán megtanuljátok, hogy mi a különbség a saját tapasztalat, meg az előítélet között!

Trompf · http://trompf.blog.hu 2011.02.18. 13:35:43

A statisztika nem hazudik.
A szélsőjobb minden esetben az MSZP-SZDSZ kormányok alatt erősödött.

Az igazi nácik felvonulását a várban (nem a Jobbik) eddig csak és kizárólag MSZP-SZDSZ kormányok engedélyezték, viszont azok minden évben.

Ennyi. A következtetéseket bízzuk az emberekre.

N_Gabber 2011.02.18. 13:36:10

Nos megint úgy tűnik, hogy törlésre került a hozzászólásom, ezért megpróbálkozom mégegyszer...

Tetszik az ilyen korlátolt gondolkodásra késztető cikk, komolyan.

Mindenkinek, aki egyetért ezzel a cikkel, javaslom, hogy olvassa egy kicsit a Jobbik oldalát, Vona Gábor oldalát, esetleg menjen el egy fórumukra és majd meglátja, hogy mennyi mindennel foglalkoznak (foglalkoznának) ők, csak épp a vörös vagy narancsszínű médiumok igyekeznek a lehető legjobban elnyomni őket.

Szerintetek félmillió ember ennyi primitíven gondolkozna, mint ahogy beállítja őket a sajtó? Aláírom, biztos, hogy van 10% csürhe is a jobbik szavazó táborában, de a többiek ugyanolyan ugyanolyan tisztes, gondolkodó állampolgárok, mint bárki más.

De nem baj, írjatok, amit akartok, az igazi jobboldali tárbort soha nem fogjátok tudni befolyásolni, mert az ilyen cikkekkel is csak erősítitek a hitüket abban, hogy itt valami hatalmas nyomás megy ellenük.

Majd aztán 2014-ben, amikor a Fidesz kap kb 45%ot, az MSZP meg a Jobbik kb 20-20%-ot, akkor majd lehet aggódnotok, mert a Jobbik mindent ki fog zsarolni a Fidesz javaslatok támogatásért. Akkor majd fogtok hallani a többi ötletükről, mert akkor már nem fogják tudni elnyomni őket.

Ja, és hogy konkrétan a cikkhez is szóljak: a cigányság fogja Magyarországot kicsinálni, ha ez így megy tovább, még jó, hogy ezzel foglalkoznak a legtöbbet.

Itt van félmillió ember, akit mi, adófizetők tartunk el, ők nem tesznek semmit a közösbe, csak leamortizálják, terrorizálják az országot, és háromszor gyorsabban szaporodnak, mint mi.

A magyarok igazi elvándorlása csak most fog kezdődni, és ha egyre nagyobb lesz az élősködők csoportja, és egyre kisebb az eltartók száma, ez a folyamat még tovább fog gyorsulni. És szerintetek ez nem probléma? Gondolkoztok ti egyáltalán?

Alikam 2011.02.18. 13:36:29

Szerintem a Jobbik foglalkozik mással is csak hát ha másról beszélnek azt nem adja a média, mert az ugye már nem olyan érdekes, meg mi az, hogy egy cigányozónak elkönyvelt párt másról is beszél?

Szóval megy a manipuláció ezerrel, bár erre számítani lehetett. A Jobbik ahhoz képes,t hogy parlamenti párt szinte semmit sem szerepel a médiában. Csak persze ha éppen a cigányokról beszél.

ámbátor 2011.02.18. 13:36:36

Szögezzük le, hogy aki úgy öltözik, hogy mindenki lássa: náci; úgy beszél, mint egy náci és úgy viselkedik mint egy náci, az náci.
A jobbik csak azért nem nevezi magát nemzeti-szocialista pártnak, mert a szocialista mint karaktersorozat útálatossá vált, de amit nyomnak miden vonalon, az határozott nemzeti-szocialista program. Ehhez megtalálták maguknak minden bajok ősforrását, aki most nem annyira a zsidó (bár persze azért az is) mint a cigány. Minden probléma ide vezethető vissza.
Egyszer és mindenkorra szalonképtelenné váltak; minden jóérzésű embernek kerülne kellene őket, mint a pestisest.

storm28 2011.02.18. 13:37:09

Azért ne primitiv ősmagyarozzuk már le a Jobbik támogatói körét!!!!Nem csak éretlen kölykök alkotják a Jobbik pártját....Ha ebböl indulunk ki az összes többi pártbol is lehetne suttyo,bunko parasztokat mutogatni.Én személy szerint nem vagyok jobbikos,de amit felhoznak,azzal érdemes lenne foglalkozni,mivel igenis a cigányság problémás "kissebbség".Vidéken élök jobban szembesülnek a problémával,naponta ki vannak téve sokféle attrocitásnak romák részéröl,és amig ennek a problémának nincs megoldása,igenis van létjogosultsága a Jobbiknak.Nem állitom ,hogy mindig helyes eszközökkel "harcolnak",erösen vitathato eggyes megnyilvánulásaik is,de alapjában véve igazuk van....Más pártoknak sincs éppkézláb ötlete a kormány munkáját segiteni,nem ök az eggyetlenek,akiknek csak egy-két téma van a tarsolyában.Ha jol méri fel valaki ,akkor butaság azt állitani,hogy a romák nem fognak problémát okozni évek mulva sem társadalmunkban,mert joval többen vannak,és lesznek is mint a magyar "többség".Amig a családi juttatásokbol vigan meg lehet élni,szülik nyakra före a gyereket,és ha ezt az egyetemes baromságot-mármint a gyerekek után járo szavazati jogot-bevezetik akkor igenis lesz ebböl probléma késöbb is...

doki1981 2011.02.18. 13:37:40

A cikk írója ismételgeti a szokásos mantrát: cigányozik a szélsőjobb, nácik haza, stb.

Szeretem a VV-t, mert korrekt cikkeket írnak bonyolult politikai kérdésekről, de a cigányügyben elfogult, szemellenzős, naív és ostoba a megközelítés.

Vegyétek már észre, kedves budai úri családból jött politológusok, hogy mondjuk Szabolcsban magasról tesznek a média szabadságára, amikor az egyszerű magyar emberek már nem termelnek, mert a cigányok ellopják a termést, és az idősek nem érzik magukat biztonságban a bűnöző purdéktól, mert tudják bármikor megölhetik őket.

Szóval le az elefántcsont toronyból, le a szemellenzővel, és nézzétek a valóságot.

A fenti véleményem ellenére olvasótok és és írásaitokat kedvelő maradok.

vauvauvau 2011.02.18. 13:37:47

Vona család szaporulatát kellene visszafogni!

Cipollina 2011.02.18. 13:37:53

"Nyilván nem kell közepes matematika érettségi sem ahhoz, hogy belássuk: egy 8% körüli kisebbség, melynek termékenységi rátája jelenleg kevesebb, mint két és félszerese a többségi társadaloménak, még akkor sem kerülhet egy ilyen javaslattal a 90% feletti többség fölé, ha minden gyereket három szavazatnak számolnánk"

Messze nem kell 90%-ot elérniük. Elég, ha 20-25% lesznek, és ennek az országnak annyi! :-(
A szoc.rendszer már hamarabb is bedől!

vazallus 2011.02.18. 13:38:19

Ha nem lenne gond amiről a Vona beszél, akkor a Jobbik nem lenne ott ahol. Elég a tényeket nézni:
A cigányság szaporulata meghaladja jócskán a magyarokét. Tehát a népességen belüli arányuk folyamatosan nő. Ráadásul ez exponenciális emelkedik, hiszen már 13 évesen gyereket vállalnak, míg a magyar nők első szülése lassan 30 év fölé kerül. Mivel azokon a területeken ahol sokan élnek nagyon erős a jobbik ezért ahogy egyre többen leszenk egyre erősebb lesz a jobbik (persze ha már többségbe kerülnek akkor ez a dolog nyilván megfordul.
A fidesz kormányzásának most jönnek a nehéz részei. Az emberek rájönnek, hogy nem mindenki jár jól. Jellemzően pont a csórók nem. Sajnos a csórók vannak többségben, akik majd átvándorolnak valahova (szerintem többen a jobbikhoz mint az mszp-hez)
Szóval én nem írnám le a jobbikot. Iszonyat demagóg párt lesz a jobbik, pont mint a fidesz az elmúlt 8 évben. Minden igazságtalanságnál ott lesznek, mindent, mindenkinek megígérnek majd. A fidesz meg majd kapkodja a fejét, hogy az mszp helyett már ők lesznek a hazaárulók (az mszp-t még ők hazaárulózták) Ott fognak rinyálni minden egyes audi melletta jobbikosok, jönnek majd a korrupciós ügyek (mindegy ki van ott, jönni fognak) A kormányzás elkoptatja szép lassan a fiedesz embereit (lásd: Lázár János). Szíjjártó meg nem visszakövetelni fogja a bezárt szárnyvonalakat hanem bejelenti, hogy megszűnik 1200 km vasút. És egyszercsak azon kapják magukat, hogy van egy másik párt ami mindentől, de leginkább tőlük védi a zembereket miközben eddig ők voltak a védelmezők.
"Mit oltalmaztunk nincs jelen, azt most már támadóink védik" József Attila
A jobbiknak van jövője és nem csak cigányozik. Igen zsidózik is, de pl az egyetlen párt amelyiknek van komplett gazdasági koncepciója (hogy mennyire életképes az más kérdés), van kidolgozott alkotmányterve (nem az övé, már megvan 1000 éve, de ők fogják benyújtani)
Egyszerűen a fidesz elkezdi koptatni magát, míg az új pártok közül egyedül a jobbik fog kellően demagóg módon, fellépni. Nekik semmi sem drága. Saját fegyvere fog a fidesz ellen fordulni. Szerintem a jobbik népszerűsége simán fel fog menni 20%-ig, hacsak nem javul radikálisan a helyzet a következő időszakban. A matolcsy féle időhúzás nem azt vetíti előre, hogy jön a kánaán. De persze tévedjek és legyen 1%-os a jobbik, mert az azt jelenti, hogy javulnak a dolgok.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2011.02.18. 13:38:26

@Marques: Csak egy nagyon-nagyon halk kérdés.

Tényleg foglalkozik a Jobbik *ÉRDEMBEN* a cigányság problémájával, vagy csak értékelhetetlen zagyvaság és gyűlöletkeltés ömlik a szájukból cigánykérdés címén?

Ez természetesen nem menti fel a többi pártot sem a probléma érdembeli megragadása alól…

koncerttahó 2011.02.18. 13:38:37

"...a mostani demográfiai trendeket nyilván nem lehet örökkévalónak tekinteni."
Miért, 10-20 év múlva nem fognak annyit szülni?
Ember! Legalább te magad elhiszed, amit leírsz?!!

Viktus 2011.02.18. 13:38:41

Vona Gáborból lehetett volna jó politikus , de csak sodródik az árral a pártján belül sem tud rendet tartani. Ez a legutóbbi szereplése meg kb. olyan volt, mint a huncut kisfiú csínytevése akit aztán Orbán tanítóbácsi kioktatott ...

Viktus 2011.02.18. 13:38:57

"Nyilván nem kell közepes matematika érettségi sem ahhoz, hogy belássuk: egy 8% körüli kisebbség, melynek termékenységi rátája jelenleg kevesebb, mint két és félszerese a többségi társadaloménak, még akkor sem kerülhet egy ilyen javaslattal a 90% feletti többség fölé, ha minden gyereket három szavazatnak számolnánk."

A blog írója nincsen tisztában a magyar valósággal. Itt keleten nem 8% , és a termékenységi ráta sem 2.5x annyi, hanem több ... bizony több keleti megyében a cigány etnikum hamarost többségben kerülne a gyerekek után járó voksokkal. Mondjuk az igaz ez a jobbikot kiütné a nyeregből, mert éppen azon területeken lenne változás, ahol erős és a fidesz pár zsák krumplival-roma bálokkal lerendezné a jobbikot.

T mint T 2011.02.18. 13:39:10

Mielôtt elolvasnám a többi kommentet, erre a részre reagálnék:

"A Jobbik végképp „single-issue”-párttá vált, a közélet összes többi fontos és aktuális kérdéséhez vagy nem tud, vagy nem akar hozzászólni. Csakis egyetlen dologra képesek, a cigányozásra."

Nem igaz, zsidózni is szoktak.

nicsakegy 2011.02.18. 13:39:18

Szerintem is szánalmas már a gárdázás, natúr cigányozás. Tovább kellene (kellett volna) lépnie a Jobbiknak erről a pontról.

Ugyanakkor nem gondolom, hogy a parlamenti felszószalásaik gyengébbek lennének a többi szereplőnél. Néhány alak pedig kifejezetten profi.

Plusz ha ilyen cikket írsz, szerintem érdemes lett volna azt is mellétenni, hogy a többi párt hogyan teljesít, ugyan szerintem minden oldalon sok a fájdalmasan amatőr, gyakran szándékosan ferdítő, cinikus szólam. Szerintem le se kell írno a párt nevét, aki nem hord szemellenződ azonnal érti kiről van szó..

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.02.18. 13:39:29

@nyekk: Ott a pont.
Úgy hallom vannak más téren is ötletei a jobbiknak,de ezeket a fidesz lenyúlja.Azonkívül a médiában is még mindig úgy kap szerepet a jobbik/gárda hogy negatív szereplők legyenek.És ha van valami ami ellen a maszop-fidesz brigád összefog az a jobbik.

T mint T 2011.02.18. 13:39:37

Tôlem a legtávolabb áll, hogy valaha is rájuk szavazzak, de totál ellene vagyok annak, hogy pusztán azért ne vegyük észre más mondanivalójában a lehetôségeket, mert ôk más brancshoz tartoznak!

Én a zöldekhez húzok, sokkal jobban izgat a fenntarthatóság, a természeti kincsek megôrzése, mint a mellény viselésének lehetôsége. Inkább baloldali vagyok (az újraelosztás tekintetében), de vannak jobboldali vonatkozású gondolataim is (multikkal, bankokkal és nemzetiségi kérdésekkel kapcsolatban, pl.). Szoktam védeni is a kisebbségeket (szinte bármelyiket, ha úgy adódik).

Ugyanakkor butaság kiönteni a gyereket a fürdôvízzel együtt. Bár a Jobbik nagyon sokat mozgolódik az etnikai téma körül, azért vannak észrevehetô ötleteik is, mondjuk más területen, amik mellett totál elszalad a mindenkori kormányzás. És ez baj.

Pl. hogy csak egyet említsek: az ô ötletük volt, hogy a gyerekek számának növelése érdekében (nyilván ôk többségi gyerekekre gondoltak) lehetne csökkenteni a csak gyermeknevelésre használható termékek (pelenka, babaruha, bébitápszer, stb.) ÁFA-ját. Mondjuk, a jelenlegi 25%-ról 5%-ra. Ez az árban egy máris jelentôs csökkenést hozna, mintegy átlag 10-15%kal csökkentve a gyermekes családok terheit. Fôleg a többségiekét, mert kevés cigánygyereket látni Libero pelenkában, vagy tápon felnôni - teszem hozzá...
Mint kisgyermekes anyuka úgy gondolom, hogy ez egyáltalán nem hülyeség. Rögtön csökkennének a gyerekem felnevelésének költségei - nem is kis mértékben.
Sokkal jobb ötlet, mint adni nekem egy plussz szavazatot, amivel élhetek 4 évente egyszer, ugyanakkor semmiben nem sarkall engem arra, hogy vállaljak egy második gyereket is.

Advanced Flight 2011.02.18. 13:39:44

Én azért hallottam egyszer-kétszer vitaműsorban Jobbikos képviselőket, hát messze nem a cigányozás volt az egyetlen témájuk, sőt. Novák és Vona teljesen normális stílusban bírnak nyilatkozni, sok Fideszes és LMP-s ezt nem mondhatja el magáról.

Robinzon Kurzor 2011.02.18. 13:40:12

Ebből a Jobbik-Vona-féle kocsmai cigányozásból még évtizedekig lehet 10-15%-os párt a Jobbik.

Nem is kell más közéleti témába bonyolódniuk, azzal csak veszítenek a szavazóikból, hiszen ha bármiben karakteresen megnyilvánulnak, akkor az vagy egyformának látszik a Fidesszel, vagy az MSZP-vel vagy az LMP-vel ... akkor már egyszerűbb és hasznosabb mindenre cigányozni egyet.

_B_ 2011.02.18. 13:40:18

Leírni ilyet, hogy a cigányság aránya 8%???
Na ez a tájékozatlanság netovábbja. Szánalmas.
Van az 25%, inkább 30%.
De lehet csukott szemmel járni, majd ha belédrakják a bökőt talán felébredsz.

dzsi85 2011.02.18. 13:40:36

függetlenül attól, mit ígért vagy mondott a jobbik a választások előtt, és hogy azóta mennyire okoz csalódást látványos passzivitása a szavazóinak, azért megállapíthatjuk, ez a bejegyzés ótvar baromság!

a "budai kertesház foteljéből magyarázni" szindrómát már ezerszer elővette az ember, ettől most tartózkodnék is, viszont egy dologra szeretném az író figyelmét felhívni, ami a bejegyzés olvasása közben nagyon bántotta a szemem:

tudod mit jelent a trend fogalma!? olyan tendencia, amely a korábbi adatok alapján támpontot ad a későbbi kalkulációkhoz! egy demográfiai trend esetében azt mondani, hogy csak úgy magától megváltozik, hát ezen jót derültem..

leírom számokkal, van egy roma, születik öt gyereke, ez így hat ember. a gyerekek idővel egyenként szintén szülnek/csinálnak öt gyereket. na, az már nem 11 roma, hanem 31! ez a dolog nem lineárisan, hanem exponenciálisan növekedik!

sajnálom azokat, akik egy percig nem mérlegelik a kisebbséggel kapcsolatos későbbi veszélyeket és csak a jobbik ócsárlásában merül ki számukra a cigánykérdés. ebből a bejegyzésből abszolút ez jött le...

Yasashi Tanuki 2011.02.18. 13:40:51

Nagyjából igaz az amit a postíró állít a Jobbikról. Viszont hozzá kell tenni, hogy a Fidesz csak azért tudta megtartani a kelet - magyarországi pozícióit mert ihletet merített a Jobbik programjából. Erről szólt Pintér Sándor kinevezése, a családi pótlék iskolába járáshoz kötése, és még egy sor intézkedés. Ez a trend tarta a mai napig ennek legutóbbi, de biztosan nem az utolsó eleme a nemrég bejelentett rokkantgyugdíj szigorítás is.
Természetesen Vona Gábor ráeszmélt, hogy itt az ő bázisuk lenyúlásáról van szó ezért nem volt más választása mint elmenni addig a pontig, ahová a Fidesz már nem tudja követni.

misinator 2011.02.18. 13:41:04

Tisztelt Véleményvezér!

Idézlek: "...egy 8% körüli kisebbség, melynek termékenységi rátája jelenleg kevesebb, mint két és félszerese a többségi társadaloménak..."
Ez szép adat, csak így féligazság...
Kérdezz már meg borsodi védőnőket - mint autentikus forrásokat - és nevelési tanácsadókat, hogy a borsodi falvakban hogy alakult, alakul a lakosságarány, a született gyermeke aránya?
S ez TENDENCIA.

turospuliszka 2011.02.18. 13:41:11

orulok nenki hogy az elottem levo 30 felszolalo ennyire rasszista .legalabb megerostiti a magyarokrol lakotott sztereotipiat. magyarorszag en igy szeretlek

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.02.18. 13:41:24

"illetve a Jobbik álláspontja a gyerekek után járó szavazati jog ügyében"
Mr nem azért, de az legalább tényleg egy orbitális marhaság.

"Talán még a mérsékeltebb jobbikos szavazók is belátják, hogy ez a kijelentés már nem pusztán csak butaság, és talán már nekik is kínos és sok."
Aki pedig járt már Hétesen, vagy hasonló putritelepeken, az belátja, hogy ebben sajnos igazuk van a Jobbikosoknak.

Mikrobi 2011.02.18. 13:41:35

Végre, hogy valaki észrevette a cigányozást! Napokig csak ezen a barom gárdamellényen lovagolt mindenki, a fő problémáról meg nem szólt senki!
Egyébként ha "a cigányok túlságosan szaporodnak" ideológiát kivesszük belőle, tökéletesen egyet értek a felszólalással. Szociális segélyt csak akkor adni, ha mellette közmunkát végeznek vagy munkát keresnek, a pénzt meg szigorúan meg jegyen vagy szociális kártyán! Cigányoknak, magyaroknak egyaránt!

mement 2011.02.18. 13:41:40

@nyekk: termeszetesen mindenki soteten elfogult vagy jobb esetben csak fizetett berenc, aki akar csak mas ritmusban meri vennii a levegot mint te es a `magunkfajta`emberek.

JSZs 2011.02.18. 13:41:48

@NaP: Ugye?
"egy 8% körüli kisebbség, melynek termékenységi rátája jelenleg kevesebb, mint két és félszerese a többségi társadaloménak" - ez a mondat nálam is kicsapta a biztosítékot.
Igaz, hogy a lakosság csak 8%-a, igaz, hogy csak 2,5x annyi gyereket csinálnak, mint mi, de véleményvezér gyereke majd 3-mal ér fel, és akkor marad a 8%. Ha meg nem, akkor a következő nemzedékek esetében a 8% picit nőni fog, de nem baj, mert ezekkel sem tudunk mit kezdeni, azokkal sem fogunk.

Véleményvezér, személyes kérdés: maradtál mnyp tag? Mert ha nem, szted a 8% 3-6 gyereke, vagy az én 1-2 gyerekem fizeti majd a nyugdíjad?

Mondom ezt úgy, hogy Vona sztem sem áll a helyzet magaslatán, de legalább nem söpri a problémát a szőnyeg alá, és vesz 4évente 2 tyúkért szavazatot.

Amundsen73 2011.02.18. 13:42:02

Kicsi cikkíró! kimoderáltál...... ejnye bejnye..... fájt az igazság. Arctalan kis hergelőgép vagy semmi más. Ne is figyeld a parlamenti felszólalásokat, mert nem érted őket vagy nem szabad értened. Nézzed csak az RTL és TV2 híreit, rettegj az ATV megmondóembereivel, ócsárold a saját fajtád, s végezetül remélem ha mi már nem leszünk hozzád is költözzenek eme tisztességes szelíd romák akiknek az emberi érték a legfontosabb. Kapáld meg velük a kis veteményesed és nyugodtan add kölcsön szerszámaid, állataid, terményed, tán még főzhetsz is rájuk mert megérdemlik. De ha netán eme idilli képbe zavar támadna, netán valamiért pofánvágnak, kérlek ne sírj, hisz ezt akartad. Ha édesanyád, apád összeverik 5000 forintért ne háborogj, hanem addj hozzá még 10-20 ezret, mert megérdemled.....
Tudod nagymamám arra tanított, hogy ha van egy almád, egy szép nagy piros almád és van rajta egy pici ütődés, hiba, azt vágd ki és az almád sokáig ép és jó lesz, de ha nem teszed napokon belül az egész alma elrothad...

Joe84 2011.02.18. 13:42:10

Nem csak a cigány témával foglalkoznak. Az már más kérdés, hogy a médián keresztül csak ez jön át a többi javaslatuk, sajtótájékoztatójuk, felszólalásuk nem jelenik meg sehol. Ez talán nem az ő hibájuk, hanem a liberális médiáé, akik képesek hetekig kussolni a Jobbikról, aztán ha épp a cigány téma kerül elő azonnal felháborodottan rasszistázni kezdenek. Ez szerintem szánalmas és nem a Jobbikot minősíti.

Egyébként a cigánybűnözés, cigánykérdés attól még több millió ember létező problémája, hogy pesti szerkesztőségekben még cigányt is alig láttak és nem érintettek a témában.
Azon már el sem gondolkodnak a liberális újságírók, hogy miért került elő megint a cigánykérdés, mivel ők nem nagyon tudósítottak az utóbbi hetek szörnyű gyilkosságairól, ahol cigányok voltak az elkövetők.

A cigánykérdés felvetése tehát jogos és szükséges, emellett a Jobbik számtalan kérdéssel foglalkozik, csak azt nem kapja fel a média, aztán ugyan ez a szennymédia meg beállítzja úgy a Jbbikot, hogy csak "cigányoznak".

2011.02.18. 13:42:18

@mallac: "lemészárolják" "tömegesen"... te egy szerencsétlen agymosott vagy, hol laksz, a kő alatt ?

TIN modell (törölt) 2011.02.18. 13:42:25

@Haynau: Direket tesznek a liberális blogok ilyen uszító képet a demokratikus, magyar érdekeket védő pártemberekről fel a netre. Azt hiszik, ez a primitív uszításuk még működik.

Hagyjuk meg őket ebbéli HITükben, hiszen mi, magyarok, jobboldaliak, demokraták toleránsok vagyunk, nem úgy mint ők.

Loveor 2011.02.18. 13:42:35

Nem érzékelem, hogy a problémával más fórum, csoportosulás érdemben foglalkozna. Lehet fikázni a Jobbikat, (tényleg lehet), de attól a probléma valós. Egyértelmű számomra, hogy a cikk írója csak képeken látott cigányokat. Egy álszent, képmútató baromnak tartom az illetőt. Inkább menj el gátőrnek öreg!

2011.02.18. 13:42:37

Azért megérdemelne egy írást annak az embernek a személyiségrajza is aki teret ad Vona mellényezésének és rendőrt hív a parlamentbe. Intelligens emberek tudják mikor kell hallgatni. Főleg ha a hisztéria az ellenfélnek kedvez.

valovilág 2011.02.21. 09:46:06

Még,hogy a kissebség 8%.Akkor szép és jo országban élünk.Inkább 30% körüll van az és 1-2%-uk dolgozik csak a többi nem is akar.Akkor mit is kellene megoldani a kormánynak ezt a kérdést de gyorsan.Néküllük semmi gond sem lenne.

Aeslan 2011.02.21. 09:46:10

Menjetek le Lyukóba, Avasra, Hétesre, akkor kommunikáljatok valamit, ha ott éltetek legalább 1 hónapig!!

Gempacsöki boborján 2011.02.21. 09:46:14

Szerintem meg pont a cigányok fogják kezdeni az éhséglázadásokat.De ez csak megérzés.

Gerardus A. Lodewijk 2011.02.21. 09:46:19

Politikailag sajnos teljesen racionális, amit a j_bb_k művel. Találtak egy valós (de legalábbis nem teljesen valótlan) problémahalmazt, amelyet a többi párt nem hogy nem tud/akar megoldani, de egyenesen nemlétezőnek nyilvánít. (Ez persze a stílusukat nem teszi elfogadhatóvá.)

anonymus0911 2011.02.21. 09:47:22

Magyarország annak a hazája, aki úgy gondolja és úgy is tesz nemtől, fajtól, bőrszíntől függetlenül.

A Magyar nemzetnek az a része, aki azzá válik.

Az, hogy egyes népcsoportok, hogyan s mennyire vállnak a magyar nemzet részéve (kabarok, székelyek, jászok, kunok, muzulmánok, stb), az az adott népcsoport döntése is.
Korábban az állam megtűrte, segítette ill. finoman ösztönözte a megfelelő magatartásra őket. Mindenki olvassa el a magyar történelemkönyveket, van rá bőven példa !

A XX. században, demokráciában lassan az államnak semmilyen joga nincs !
Megáshatja mindenki a sírját.

Tábornok 2011.02.21. 09:49:01

A cigányság eljátszotta a kártyát, ilyen vagy olyan okokból az elmúlt évtizedekben integrálódni nem akart(ez lehet nem baj), a jelenlegi helyzetben már nem is tud, az előitéletek miatt, amik sajnos nem alaptalanok.
Sajnos képtelen a játékszabályokat betartani, mondhati a többség képtelen a normális társadalmi együttélésre, erre nem lehet magyarázat a szegénység, mert nem törvényszerű, ha csóró vagyok akkor bűnözök.
A probléma adott, az hogy álszenteskedő, semmirekellő politikusok elbagetelizálják, agyonhallgatják, attól még nem fog megoldódni, lépni kéne mert könnyen elszabadulhatnak az indulatok, s a társadalmi feszültségek legegyszerűbb levezetési módjának célpontja a cigányság lehet.
Másrészt bármilyen demagóg, rendpárti, cigányellenes erő könnyen bázishoz juthat, hogyha ilyen vagy olyan úton megigéri a kérdés rendezését.
A problémát ismerjük, én inkább a megoldásokra lennék kíváncsi, mert az, hogy felsoroljuk a cigányok bűneit a tól z ig, még nem oldja meg a helyzetet, de az sem, hogy folyamatosan pénzelünk olyan embereket akiknek a mindenkor társadalmi berendezkedés semmit sem jelent.
Valamit lépni kell, akár szalonképes akár nem, marhára nem szeretném, ha gyermekemnek félnie kéne a cigányoktól, esetleg nyugger koromban átvágná a torkom pár forintért.

Hathajó 2011.02.21. 14:33:39

@Murderface: Ma Magyarországon kb. 800 ezer ember vallja magár romának (vagy cigánynak, ha így tetszik). Elhiszem, hogy egy vidéki kisvárosból jössz, ez más sem bizonyít jobban, mint szóhasználatod (ez pl. előítélet lenne, ha nem te írtad volna ezt le magadról, hanem én próbálnék csak következtetni erre). Azt is elhiszem, hogy éltél olyan környezetben, amelyben (számodra kétségbeejtően közeli volt) szegénységben élő romák is éltek. Azt is elhiszem, hogy ez az együttélés nem volt konfliktus mentes, bár az már nyilván elég véleményes, egy kölcsönösen konfrontatív helyzetben ki kit is zavar életmódjával, habitusával, esetleg erőszakra való hajlamosságával. Összeszámoltad hány roma embert ismertél, ismerhettél meg ilyen módon? 20-50-100-500? Ötszáznál nem hiszem, hogy többet. Ebben az esetben a teljes populáció 0,0625 százalékát ismerhetted meg. Te ez alapján kialakítottál egy képet magadban a romákról. Ezt nevezik előítéletnek. Mostmár vágod?
Amit írtam pont erről szól.
Napi tapasztalatom, hogy cinkos röhögésekkel lezárt, kötetlen társalgások gúnyos témái manapság a romák (ahogy a buzik, meg a zsidók), ahol sztereotip képek sora egyhangú egymásutánban ismétlődik, mindenféle közvetlen tapasztalat nélkül.

"Jól figyelj!
Te, meg a magyaroschan (ál)liberális haverjaid vagytok előítéletesek! Én éltem közöttük, én a saját bőrömön éreztem a rasszizmusukat (igen, legyen már végre valaki aki kijelenti, egy átlag cigány rasszistább, mint akár egy Gárdista), a bűnöző-értéket nem teremtő-másét nem becsülő életmódjukat."

Most kérlek te magyarázz meg valami. Mit jelent a "magyaroschan (ál)liberális"?
A cigányok rasszizmusa (bár nem értem a definíciót) miben jelent számodra hátrányt a mindennapi életedben?
Azt miből gondolod, hogy a cigányok egész csoportja életmód szerűen bűnözik és más értékét nem becsüli meg?
Még egy utolsó kérdés: Miből gondolod, hogy én nem roma vagyok, és miből azt, hogy nem az általad "mókásabb"-nak definiált városrész valamelyikében élek?

kgandras 2011.02.22. 14:46:20

Tisztelt posztíró!

Gondolom, a Jobbik választási programját nem tetszett forgatni, valamint nem igazán követi a jobbik által felvetett témákat. Nem baj, végülis nem kötelező kiegyensúlyozott írásokkal előállni, elég, ha sulykolja a (tájékozott embereknek) nyilvánvaló hülyeségeket. Hogy mennyire nem úgy gondolják az emberek ahogy tisztelt posztoló, abból is látszik, hogy még a főleg liberális olvasótáborral rendelkező Index-blog szavazásán is kiegyenlítettek az "erőviszonyok".
Amennyiben jó a megérzésem, tisztelt posztoló életében nem látott még élő cigányt, maximum képen vagy TV-ben. Hogy ezen segítsünk, ezúton meghívom Ózdra, ahol lakom. 2 hétig teljesen ingyen lakhat nálam, közben körbevezetem városom keves telepein (Hétes-telep, Velence-telep,, Sajóvárkony stb.) Már csak a tapasztalat-szerzés miatt. Ha élve megússza és utána is ilyen hülyeségeket ír, akkor én kérek elnézést!

gt_ 2011.02.22. 21:53:12

...a zsidózást kihagytad. de nagyjából tényleg ez jön át a médián. Még akkor is ha néha a jobbikosok mást is mondanak. De erről csak is ők tehetnek. Választásokkor kifejezetten a cigányozásra mentek rá, és most is ez a fő téma. Most meg csodálkoznak, ha más nem ragad meg az emberekben?

bdavidka 2011.02.22. 21:53:23

Orbán mester egyedül prédikálni tud. De azt nagyon. Sokat beszél, de szinte semmit sem mond. Munkahelyteremtés, magasabb fizetések meg minden, de mégis hogyan? Semmi konkrétumot nem tud mondani.
Látszik, hogy a cikk írója vagy budapesti, vagy dunántúli. Ha tudná, hogy mi folyik itt Kelet-Magyarországon, biztos hogy nem írná, hogy, 8%cigány van.

A másik, amit muszáj megemlítenem az az, hogy az utóbbi időben az iskolába, ahová én is jártam annak idején, most kétszer több cigány van mint magyar, akik megevrik a tanárokat, leköpik a magyarokat, ellopnak mindent amit csak lehet, veerkednek, nem lehet tőlük órát tartani, és közösülnek a WC-ben.

És "nem született még fölösleges élet"? Nem hát. Simán jó lenne a cigány "munkaerő" Szibériában vasútépítésre.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása