Véleményvezér

vv

Semmiféle extra szavazatot senkinek!

2011.02.20. I 34 komment I Címkék: szavazas

A többség érezhetően ellenzi Szájerék javaslatát. A Fidesz politikusai nem is igazán próbálták megmagyarázni, hogy a szavazójog kiterjesztésére mi szükség van. Heti szavazás-összesítőnk.

Úgy alakult, hogy a héten három cikkünkben is ugyanazt a témát jártuk körül, a gyerekek után járó szavazati jog kérdését. A Véleményvezér szerkesztőségét eleve megosztotta a Révész-Szájer-féle javaslat, ezért hétfőn a támogató, kedden pedig az elutasító álláspontot fejtettük ki. Pénteken ismét visszatértünk a témára, amikor amellett érveltünk, hogy a javaslatot lehet támogatni vagy elutasítani, de azt etnikai kérdésként kezelni tévedés. Ugyanis a reakciók egy meghatározó részéből azt lehetett kiolvasni, hogy a gyerekek utáni szavazati jogot sokan a cigányság extra szavazati jogaként értelmezték, sőt egyesek már valamiféle cigány kisebbségi hatalomátvételt vizionáltak.

Olvasóink megszokhatták, hogy hétvégi rovatunkban elővesszük az adott hét egy-egy cikkéhez csatolt érdekesebb szavazás eredményét, és azt ismertetjük. Mivel a fent említett javaslattal foglalkoztunk a héten a legtöbbet, és mert rekord mennyiségű szavazat érkezett a témában, nem is lehet kérdés, hogy ezt vizsgáljuk most meg.

A Révész-Szájer-féle javaslatot támogató és elutasító cikkünkben ugyanazt az egyszerű kérdést tettük fel olvasóinknak: ők vajon támogatják-e a felvetést? 15 ezernél is több szavazat érkezett, ám ahogy mindig, most is hangsúlyozzuk, nem reprezentatív, csupán házi használatra készült szavazásról van szó. Az eredmény így is tanulságos. Nézzük!

Olvasóink nagy többsége, 70%-a válaszolta, hogy egyértelműen nem támogatja a szavazati jog kiterjesztésének mostani ötletét. További 8% az "inkább nem"-opciót választotta. A támogatók aránya összesen 17%: 9% "egyértelműen", 8% "inkább" támogatja a felvetést. A hezitálók most sincsenek többen, mint más szavazásainkkor lennei szoktak, arányuk 5%.

A többség érezhetően ellenzi Szájerék javaslatát, ráadásul a Fidesz politikusai nem is igazán próbálták megmagyarázni, hogy arra mi szükség volna. Ezek után kíváncsian várjuk, hogy a Nemzeti Konzultációs Testület által kiküldött kérdőíven hányan támogatják majd a szavazójog kiterjesztését.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ubetterwatchout 2011.02.21. 10:24:53

en mar most mondom:

OOOORIASI sikerkent jelent meg, hogy a kerdoivet visszakuldok kozul 98.6 % mondta, hogy tamogatja az extra szavazati jogot. Sot magat az alkotmanyt 102% tamogatja, illetve mi is meglepodtunk, mert kezzel rairtak a valaszadok egymastol fuggetlenul, hogy "egyetertunk veled viktor, barmit is akarsz csinalni az orszaggal" mondatot, es csak az osszesites utan derult ki, hogy ezt 99% irta ra.

Igy nincs szukseg nepszavazasra, es 20 evig megoldottuk a problemakat minimum.

Pendemonda 2011.02.21. 10:25:10

Hogy a grafikon mennyire tanulságos, az egy kérdés. A szavazati jog kiterjesztésének vita nélküli, etnikai alapú vélelmezése illetve az ez alapján való viszonyulás a sunyiságot illetve a bizalmazlanságot mutatja, a vita hiánya meg a fantáziamentességet
Uff

2011.02.21. 10:25:15

A gazdagok több pénzt kaptak az adóváltozással, több gyereket vállalhatnak amire több adókedvezményt, ergo több pénzt ad állam bácsi. Most még több szavazatot is kapni akarnak. Eszem megáll!

KG2000 2011.02.21. 10:25:29

Az alkotmányozás valójában nem állt le 1989-ben, hiszen pl. az MDF-SZDSZ paktum nyomán is változtattak az Alkotmányon. Hornék is több koncepciót készítettek 1994-től, és módosították az Alkotmányt és/vagy kétharmados törvényeket.

Magyarország történelmében viszont először történik meg, hogy a népet is megkérdezik a véleményéről egy kérdőív formájában. Ez sem az MSZ(M)Pnek, sem az MDFnek, sem az SZDSZnek, sem Medgyessynek, sem Gyurcsánynak nem jutott eszébe, pedig mind megváltoztatták ill. meg akarták változtatni az Alkotmányt (Rákosiról vagy Kádárról inkább ne beszéljünk). Ebből is nyilvánvaló, hogy a Fidesz-KDNP koalíció a legdemokratikusabb az összes kormány közül az elmúlt 60 évben biztosan.

sashimi 2011.02.21. 10:25:36

VV: "Ezek után kíváncsian várjuk, hogy a Nemzeti Konzultációs Testület által kiküldött kérdőíven hányan támogatják majd a szavazójog kiterjesztését."

Mivel OV még nem nyilvánított egyértelmű véleményt, ezért jelenleg nem tudhatjuk, hogy mi lesz a deklarált támogatási arány.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2011.02.21. 10:25:38

Szerintem ez a kérdőív majd direkt arra szolgál hogy a Fidesz majd mondhassa KDNP-nek hogy "sajna mi megpróbáltuk de a nép nem akarja".

Wolff 2011.02.21. 10:25:49

Én is kíváncsian várom, hogy a kérdőíven hányan támogatják, csak éppen attól félek nem fogjuk megtudni. Szájer József azt mond amit akar, tekintettel arra, hogy az eredmény kontrollálhatatlan. Jobb lenne ha a Véleményvezér is elfogadná, hogy a kérdőív nem valódi felmérés, hanem propaganda. Ennél már egy Nézőpont Intézet közvélemény-kutatás is hitelesebb lenne, pedig ott is előre meg van az eredmény.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.02.21. 10:25:54

Egyik humoristánk mondta; Lehet, hogy volt valamiféle rendszerváltás, de hülyék mindig lesznek.

budai zöld 2011.02.21. 10:26:06

Összesikálásnak érzem kissé a "Szájer-javaslat" elnevezést.

Én úgy tudom, hogy nem Szájer javasolta, nem is társ-javasolta. Ő, mint a folyamat vezetője, rátette a kérdőívre, hogy a felelős választópolgárok mondjanak róla véleményt.

Konkrétan azt gondolom, hogy Szájer örült, hogy a PR-ilag nagyon veszélyes abortusz-kérdéskört ki lehetett venni az alkotmányozásból, és pragmatikus politikusként megválasztva a csatáit, hagyta hogy a gyerek után járó szavazójog kérdése felkerüljön a kérdőívre. Lesz/lett belőle gumicsontrágás, de nincs akkora PR-kockázata, mint az abortuszozásnak, a zemberek meg majd simán elutasítják, szépen lekerül a napirendről párton/koalíción belüli izmozás nélkül.

Valószínűleg lesz ennél fontosabb probléma is, amit erőből, zárt ajtók mögött kell majd megoldani.

Tehát nem "Szájer-javaslat".
Szerintem.

sel01 2011.02.21. 10:26:10

Nem lehet, hogy a nyugdíjasok szavazatainak nyomasztó arányát, befolyását akarják csökkenteni a választásokon?

nemecsek ernő áruló 2011.02.21. 10:26:14

Vajon aki a 12 pontos kérdőívre válaszol, mind el is olvassa a jelenleg érvényben lévő alkotmányt is?

2011.02.21. 10:26:21

Ezt a kérdőívet egyébként megkapta már valaki, vagy csak simán nem küldték meg nekem, mivel másodrangú polgár lettem MNYP-ban maradás miatt?

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2011.02.21. 10:26:31

Még szerencse hogy a VV közvéleménykutatása semmiképpen sem reprezentatív: felül van reprezentálva az a 20-30 közti, jellemzően férfi, fiatal városi diplomás, individualista értelmiségi réteg akik már eleget tudnak ahhoz hogy okosnak érezzék magukat de keveset ahhoz hogy bölcsnek látsszanak.
Szóval óvatosan ezekkel a szavazós megállapításokkal.

commando 2011.02.21. 10:26:51

Ekkora ostobaságot hogyan lehetett kitalálni. Kérdések, problémák tömegét veti fel a javaslat, arról nem is beszélve, hogy ugyan minek? Mi értelme van? Érti ezt valaki? Meg tudja magyarázni logikusan, mindenféle hangzatos sztereotip szöveg nélkül, egyszerű józan paraszti ésszel?

Kandabula 2011.02.21. 10:26:56

Igazán érdekelne a kérdőív terítési elve. Én sem kaptam, ismerőseim se. Amennyiben az adatbázis a Fidesz már feltérképezett szavazóbázisa, úgy a végeredmény megjósolható.

gomorra 2011.02.21. 10:27:13

S ezek után még valaki csodálkozni mer, hogy miért terjed nálunk a populizmus?! Ne tedd ember, ha te is nem-mel szavaztál, védd csak a nyuggereket meg a gyermekteleneket, éld a magad kis bezárkózó életét. S aztán ne csodálkozz, amikor látod, hogy nem lesz lépés egyről a kettőre.

Nem vitatom én el az öregek jogát a tisztességes megélhetéshez, hogyan vitatnám, ők is a mieink. Csak az arányok, csak a mérték...

Egészséges társadalomban, értsd, ahol nem jogászok és nem politikusok irányítottak, ha nagy baj volt, s választani kelllett, hogy kinek adjanak enni, a nagymamának vagy a kisgyereknek, nos, ott a nagymamát kitették a prérire, imádkoztak egyet hogy minden rendben menjen körülötte, s hazamentek falatot tenni a kicsi szájába. Hogy ez óriási gaztett? Nem, egyáltalán nem, ezt így kell csinálni, így igazságos, így marad fenn a társadalom. Ha választani kell, akkor a kisebbik rosszat kell választani, az életet. Ezt pedig a gyerekek jelentik, a jövőt ők jelentik, az utolsó falat mindig az övéké.

De nem nálunk, ahol a felhízlalt nyugdíjas réteg önző módon magának követeli a zsírosabb falatokat. Most nem a kisnyugdíjasokra gondolok, azoktól elvenni nem lehet, de azt el kell érni, hogy egyetlen nyugdíjas se dőzsöljön a nyugdíjából. Ez bizony azt jelenti, hogy a magasabb nyugdíjakat meg kell nyírbálni jelen helyzetben, nem irígységből, hanem azért, mert sajnos ilyen társadalmi-gazdasági körülmények ezt teszik indokolttá. S hogyan tehetné ezt meg egy kormány, amelyik nem akar a következő választáson vesztes lenni, márpedig ócska (mostani, meg előzőek) politikusaink nem akarnak. Így tetszik vagy sem, de olyan helyeztbe kell hozni őket, hogy ne kelljen populista politikát folytatniuk.

Rengeteg gyermek meg sem születik, mert a lehetséges szülők félnek, hogy nem fogják tudni rendesen felnevelni a még meg sem születettet, egzisztenciális félsz van bennük. S ez már óriási probléma, mikor fiatalok egyáltalán gondolkodnak azon, hogy vállaljanak-e gyereket, egészséges társadalomban csak azon gondolkodnak, hány szülessen, s inkább fiú legyen vagy lány. Semmi máson.

Ez több mint probléma, ez tragédia, társadalmi tragédia.
Tehát kell a nyugdíj az időseknek, de nem mindegy a mérték. S a természetes arány úgy kell legyen, hogy egy fiatal párnak, akik gyermeknevelős korban vannak, kb. kétszer, de inkább háromszor annyi jövedelmük legyen, mint egy 70 éves párnak. Így kell a minimálbéreket és az átlagnyugdíjakat kitotózni, meg persze az egyéb elvonásokat, hiszen a munkáltatókat és munkavállalókat több ágról húzzák.

Amelyik politikus, politikai párt ezt nem látja be, az ostoba, az populista, gazember, már ha lehet ezt egy pártra rásütni. De a tagjaira lehet, így az a gazember, aki követelőzik, miközben a fiatalok hezitálnak a gyermekvállaláson.

Sapienti 2011.02.21. 10:27:21

Ebben a "konzultációs" testületben (még véletlenül sem nemzeti) honnan szedték vagy fogdosták össze a tagokat, hogy képtelenek megfogalmazni akárcsak egyetlen értelmes kérdést is pedig tizenkét próbálkozási lehetőségük volt. A kérdés minősíti a kérdezőt ezért úgy látom ezzel az idétlenséggel nem foglalkozom többet.

lapos a Föld 2011.02.21. 10:27:27

Szerintem az ősök után is kéne szavazat, mert ha valaki hirtelen - önhibáján kívül meghalt - bár már nem él velünk, mégis, ha élne, akkor biztos szavazna.

hopp ti 2011.02.21. 10:27:29

Szerintem ez az egész csak egy újabb kommunikációs trükk a fidesztől. Ugyanis ,ha társadalmi "vitát" tudnak generálni a készülő alkotmány egyes pontjairól , akkor a "vita" hevében elsikkad a fő kérdés ,hogy miért is kell új alkotmány és azt miért egy párt írja.
Egyébként az extra szavazati jog megadása a gyerekek után , a gyakorlatban kivitelezhetetlen. Gumicsont az egész...

Iustizmord 2011.02.21. 10:27:37

nagycsaládos vagyok.

teljesen ellenzem, mert minden vonatkozásban f@szság.

Netuddki. 2011.02.21. 10:27:47

Teljesen agyament ötlet. Demokráciában 1 nagykorú ember=1 szavazat. Talán el kéne már végre valakinek magyarázni a fideszseseknek mi is az a demokrácia...

jazzcool 2011.02.21. 10:27:52

ne ebben akajunk világelsők lenni, hanem mondjuk az erős, stabil,kiszámítható gazdaságban, a költségvetési hiány minimalizálásában, a GDP-növekedésben, az erős nemzeti valutában, ha már eurót nem akarunk, stb.

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2011.02.21. 10:28:14

Nincs mit csodálkozni azon, hogy sokan "belekeverik" a cigányságot ebbe a kérdésbe. Lehet rasszizmust kiáltani, de amíg egyetlen kormány se mer hozzányúlni az ilyen jellegű kiadásokhoz, addig ez a helyzet fennmarad. A "hozzányúlás" alatt nem az ész nélküli segély-eltörlésekre gondolok, de míg az adót fizetőket egyre inkább terhelik (mert ugye lyukad a költségvetés), addig ezek a kiadások maradnak. Senki nem néz utána, hogy csillogó anyagi helyzetben élő emberek miért kapnak mindenféle segélyeket. Nem feltétlenül a cigányságra gondolok, hanem bárkire, de legyünk őszinték: ők ebben a témában - százalékosan - egy kicsit talán érintettebbek, mint az. ún. többség. Az okokat lehet boncolgatni, de a tény ettől tény marad.
Az egyre csövesebb sorban élő adófizető agya pedig joggal durran el, ha azt látja, hogy egy sokgyerekes család, akit konkrétan az ő adójából tartanak el, ez után több szavazati joggal is fog rendelkezni.
Egy ilyen javaslat talán jól működne Svájcban vagy Svédországban, de ma Magyarországon - akárki akármilyen rettenetes rasszizmust kiált - ez bizony hülyeség, és csak hergeli a tömegeket.

Mikrobi 2011.02.21. 10:28:25

Nem értem, a KDNP miért égeti magát ilyen javaslatokkal. Először egy egyhétvégés tessék-lássék vita után látványosan behódolnak az abortuszkérdésben, aztán meg ez a hülyeség. Nincs elvhű és komolyan vehető keresztény párt:-(

lujo22 2011.02.21. 10:28:32

Sztem a konzultációs lapon ilyen kérdést nem tesznek fel, csak olyat, amilyenre a többség, és normálisabbja amúgyis igennel szavazna

trendo+ 2011.02.21. 10:28:41

Úgy gondolom, hogy nem a VV kommentelőinek reakciói jó közelítéssel extrapolálhatók az ország lakosságának jelentős részére. Vagyis a javaslat elutasításra fog találni, kár, hogy alapvetően nem racionális, hanem rasszista indokokból.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.21. 10:35:53

Érdekes, hogy az extraszavazati jog kiterjesztése a határon túl,
már nincs is a kérdések között.

Ezt már eldöntötték ügyesen.

Adtunk a konzultációnak.

Doberdo 2011.02.21. 12:07:12

gomorra : február 20. 12.59-es komment. Kedves Gomorra. Nyilván nem látott még olyan nyugdíjast,aki a nyugdíját felosztotta a családjában, s a végén még majdnem éhen is halt. Ha Ön megéri a korhatárt, az esetben nem a természetes népek gondolkodását és az
orbáni "embertelen bánásmód hivatal" véleményét fogja
osztani.

krysztasz 2011.02.21. 16:18:12

Határozottan ellene vagyok: 1. diszkrimináció - hol az ombudsman? 2. időnként a házastársak is más véleményen vannak, melyikük szavazzon így helyettük? 3. mi a helyzet a megélhetési kisgyerekes családokkal? 4. lassan már több mindent kap egy többgyerekes család, mint ahol még/már/nem is akarták/stb. nincs gyerek. 5. most hirtelen ennyi jutott az eszembe, 2 perc gondolkodás után még több is...

lokkoLori 2011.02.22. 14:04:52

@krysztasz: nem a felnőtt szavazati jogáról van szó hanem a gyerekéről ...
a mai demokráciákon egyértelműen látszik, hogy a korcenzus árt a gyerekek "jogainak" ...
ha a gyerekeknek lenne szavazati joga, (mindegy hogy hogyan lenne érvényesítve, csak olyan szavazzon helyette akinek érdeke, hogy a gyereknek jó legyen), annak a következménye egyértelműen az lenne hogy a gyerekhelyzet javulna, amivel a társadalom hosszútávon csakis nyerhet

Privát Elek 2011.02.26. 17:14:13

Kicsit furcsának találom, hogy ha valaki kiejti a száján vagy leírja a cigány szót, rögtön rásütik a rasszizmus bélyegét. Nem kellene! Lássuk be, hogy a népességen belül ők a legszaporábbak . Bántás nélkül mondható, hogy őket lehet a legkönnyebben és a legolcsóbban befolyásolni szavazatügyben.
A másik réteg az önhibáján kívül határon túlra került magyarság, akiknek ideje volt megadni a lehetőséget arra, hogy magyar állampolgárok lehessenek.De!!! Nehogy Aradon,Temesváron ,Los angelesben vagy Torontóban (és sorolhatnám tovább) döntsék el, hogy melyik párt kormányozzon itthon. Tehát ne kapjon szavazati jogot se a külföldön élő magyar állampolgár, se a nagycsaládos a gyermekei után. Mert ez nem a gyermek szavazati joga lenne, hanem a szülőnek a kiskorú gyermekei után járó extra kedvezmény.
Egyébként pedig köszönet a "megtisztelő" nyugger kifejezésért. Kívánom, hogy kitalálójának és alkalmazóinak legyen lehetősége megtapasztalni milyen érzés ezt hallani negyven egynéhány éves munka után. ( De ha így megy tovább Ők már nem lesznek "nyuggerek")

gomorra 2011.02.26. 17:14:15

@Doberdo: Nem tartunk ott, hogy az időseket ki kéne tenni a prérire, remélem nem is fog erre sor kerülni. Ez amit ilyenformán vázoltam szélsőséges példa volt, de ha oda kerülne a sor, hogy a gyerekem vagy az unokám maradjon életben helyettem, akkor nincs kétségem afelől, hogy nem a magam életéhez ragaszkodnék. De azt is modnom, hogy normális körülmények között, nem vészhelyzetben a szülői gondoskodást csak mértékkel szabad alkalmazni. Mert az nem követendő példa, hogy nyugdíjt szétoszt s közben éhenhal.
Orbáni "embertelen bánásmód hivatal": egyik ócska, szájtépő politikust sem favorizálnék, Orbán ellenzéki ideje igen hazug volt, ám a népnyelv szerint: üres konyhában bolond a háziasszony. Így ha olyan gazdaságpolitikát kell folytasson, ami nem szokványos (különadók, nyugdíjpénztárak bezsebelése, de valószínű lesz (mert kell legyen) még ennél is rosszabb, azt nekünk el kell fogadnunk, tettünk volna forradalmat hülye Gyurcsány ellen, akkor hátha nem süllyedtünk volna ennyire le.

Kandabula 2011.02.26. 17:14:20

Megint az eunuchok jártak jól. Körülöttük forr a levegő, ők meg mosolyognak. Mi lenne, ha valaki átkot mondana: minden fideszes legyen impotens!

Kandabula 2011.02.26. 17:14:21

@gomorra: "De nem nálunk, ahol a felhízlalt nyugdíjas réteg önző módon magának követeli a zsírosabb falatokat..." Érdekes. És ennek érdekében kezet csókolnak a jótevőnek. Valóban érzékeny egy társaság, de ledolgozta a kötelezőt. Amit aztán elherdáltak a politikusok. A hajógyártást, az elektronikai ipart, a kohászatot, a mezőgazdaságot, lényegében mindent. Nos, erről a felhízlalt nyugdíjasok nem tehetnek. Ők csak dolgoztak, viszont most meg dőzsölnek. Ezt a dőzsölést kívánom Neked! Rakjanak ki a préribe, vagy dobjanak le egy magas hegyről. Egyébként a gyerekeknek nem az utolsó, hanem az első falat jár. Nálunk legalább is...





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása