Véleményvezér

vv

Fidesz: utólag átírni bírósági ítéleteket?

2011.02.22. I 138 komment I Címkék: jog fidesz rendorseg allam

A Fidesz nem érti, hogy a bírósági ítéletek utólagos megsemmisítésével saját maguk és az egész magyar politikai rendszer alatt vágják a fát. A következő kormány ugyanígy megsemmisítheti a Fidesz-kormány idején hozott ítéleteket, kiszabadíthatja a hagyókat, hunvaldokat, és így tovább. (Fotó: Index)

Tegnap az Országgyűlés elé került az a törvényjavaslat, amely a 2006-os zavargásokat és rendőri intézkedéseket követő egyes ítéleteket semmisnek mondja ki. A törvény azon ítéletekre vonatkozik, melyeket kizárólag rendőrök tanúvallomása alapján hozott meg a bíróság.

A Fidesz ismét egy olyan törvényt alkotott, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek.

Ki a felelős?

Nem lehet vita tárgya, hogy a 2006-os politikai zavargásokat olyan ítélethullám követte, amit számos esetben teljes joggal lehet igazságtalannak nevezni. Kizárólag rendőri tanúvallomások alapján ítéltek el ártatlan emberek tucatjait, miközben nyilvánvalóvá vált, hogy a rendőrök több esetben a tanúvallomások során valóban összejátszottak. A bírók pedig (talán félelemből, talán meggyőződésből) a perek során sokkal inkább a rendőröknek, mint az eljárás alá vontaknak hittek.

Látnunk kell azonban, hogy az igazságszolgáltatást a világ minden részén emberek működtetik, és amit emberek csinálnak, abban mindig lesz gyarlóság, rosszindulat, hiba, tévedés. Aki foglalkozik igazságszolgáltatással, pontosan tudja, az ítéleteknek egy nem jelentéktelen része – akár a politikától függetlenül is – részrehajló, elfogult, nem tényeken alapszik. És azt sem szabad elfelejteni, hogy Magyarországon az ügyészség váderedményessége nemzetközi összehasonlítások szerint is példa nélkülien magas, 95% feletti. Vagyis gyakorlatilag kimondható, hogy a büntetőbíróságok az ügyészség kérelmének csak nagyon ritka esetben nem tesznek eleget. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy bizony nem csak nálunk, hanem mindenütt többet adnak a rendőrök és más hivatalos személyek szavára a bírák, mint az átlag polgáréra.

Ha reális képet akarunk, akkor ebben a kontextusban kell látni a 2006-os eseményeket követő pereket is.

Mit üzen a semmisségi törvény?

Demokratikus országokban csak akkor hoznak semmisségi törvényeket, ha azok egy elnyomó rendszer koncepciós pereire vonatkoznak. Azért teszik ezt, mert ha a koncepciós perek igazságtalanságát az új állam eltűri, akkor maga is cinkosa lesz a korábbi elnyomó rendszereknek. Ha azonban nem elnyomó rendszerek, diktatúrák legigazságtalanabb ítéleteire vonatkoznak a semmisségi törvények, akkor pont ellenkező hatást váltanak ki: az ítéletek jogerejébe, és ezzel együtt az egész államba vetett bizalmat rombolják. A bíróságok ítéleteit egy politikai döntéssel, a törvényhozáson keresztül megsemmisíteni ezért nagyon veszélyes játék. (Sokkal megfelelőbb eszköz az amnesztia hirdetése.)

"Az Országgyűlés, a demokratikus jogállamot és a polgárok alkotmányos alapjogait a 2006. év őszén ért sérelmek orvoslása érdekében a következő törvényt alkotja:

1. § A 2006. szeptember 18. és október 24 . között, a Magyar Köztársaság területén, a tömegoszlatásokhoz kapcsolódóan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, rongálás, illetve garázdaság miatti elítélések, továbbá a bíróság hatáskörébe tartozó rendzavarás, garázdaság és veszélyes fenyegetés szabálysértése elkövetésének megállapításai semmisnek tekintendők, amennyiben az elítélés vagy a megállapítás alapját kizárólag rendőri jelentés, illetőleg rendőri tanúvallomás képezte.

2. § Az első fokon eljárt bíróság – az ügyész indítványára, illetve a terhelt vagy a
szabálysértési eljárás alá vont személy, a védő, továbbá a terhelt vagy a szabálysértési eljárás alá vont személy hozzátartozója kérelmére – semmisnek

a) nyilváníthatja az 1 . §-ban meghatározott területen és időhatáron belül, a tömegoszlatással közvetlen összefüggésben, méltányolható körülmények között elkövetett más bűncselekmény, továbbá a bíróság hatáskörébe tartozó szabálysértés miatti elítélést vagy megállapítást,

b) nyilvánítja az elítélést vagy a megállapítást, ha a 3 . § (1) a) pontja szerinti eljárást elmulasztotta."

Részlet a Balsai-féle semmisségi törvényből


És éppen itt van az igazi probléma a semmisségi törvénnyel. Ez a törvény ugyanis csak akkor lenne helyénvaló, ha a 2006-os eseményeket követő perek valóban egy erőszakos, diktatorikus rezsim igazságtalan ítéletei lennének. De ezek nem azok.

A Fidesz feltétlen híveinek és politikusainak egy része láthatóan tényleg elhiszi, hogy a 2010 előtti világ valamifajta nem jogállami, illegitim, nem demokratikus korszak volt. Mérsékelt, komoly ember azonban ilyet nem állíthat. A Véleményvezér megannyiszor kifejtette, hogy cseppet sem kedveli az előző kormányokat, de abban is biztosak vagyunk, hogy a megelőző tíz vagy akár húsz évben nem egy igazságtalan, elnyomó rendszerben éltünk. Így az elmúlt években meghozott ítéleteket, legyenek bármennyire is politikailag motiváltak vagy igazságtalanok, egyszerűen nem lehet úgy tekinteni, mintha azok egy diktatúra termékei lettek volna.

customer survey


Miért veszélyes?

Azzal, ha demokratikus rendszerben született bírói ítéleteket politikai aktusokkal megsemmisítünk, azt a képzetet erősítjük, hogy Magyarországon mindenek felett a politika az úr. Hiszen itt a példa, hogy a politika már egy bíróság ítéletét, vagy ítéletek tömkelegét is bármikor megsemmisítheti, ha ahhoz van kedve.

És nem kell hozzá nagy fantázia, hogy belássuk, ez hová vezethet. A következő kormány bármikor ugyanígy megsemmisítheti majd azokat az ítéleteket, melyeket a Fidesz-kormány idején hoztak, és így tovább. Egy eljövendő, nem-fideszes kormánynak nyilván nem a tüntetők és a rendőrök által meghurcoltak jogai fognak majd fájni, hanem talán majd a hagyómiklósok, hunvaldgyörgyök, az elszámoltatás leendő „áldozatai”, vagy egészen más emberek, akik ellen a bíróságok szintén jogerős ítéleteket hoznak.

A Fidesz vezetői azt nem értik meg, hogy az olyan lépésekkel, mint az adók visszamenőleges hatályú kivetése, a jogállami intézmények jogkörének korlátozása vagy éppen most bizonyos ítéletek utólagos megsemmisítése, valójában saját maguk és az egész magyar politikai rendszer alatt vágják a fát. Hiszen innentől minden leendő kormány bármikor megteheti majd ugyanezt mondjuk a most születő vagyonokkal, döntésekkel, ítéletekkel vagy jogszabályokkal is. Tényleg beláthatatlan, hogy ez az út hová vezethet.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsek ernő áruló 2011.02.22. 21:50:59

@azAttis: A legnagyobb baj az, hogy te el is hiszed, amit írsz. :(

nyekk 2011.02.22. 21:51:02

Akkor most a (jó esetben) téves móri ítéletet is helyben kellett volna hagyni. Nehogy szegény kicsi bíróság, tekintélye csorbát szenvedjen.
A komplet magyar igazság(?)szolgáltatásról mindenki tudja, hog egy rakás sz.r. (lásd csak a fenti ügyet.)

dukeekud 2011.02.22. 21:51:09

"ha a 2006-os eseményeket követő perek valóban egy erőszakos, diktatorikus rezsim igazságtalan ítéletei lennének. "

Ahol utcan setalo embereket, parancsra, vagy puszta szorakozasbol agyba fobe verik a rendorok, az szerintem boven nevezheto eroszakos diktatorikus rendszernek. Ahol "gumilovedeknek" nevezett, de egyertelmuen halalos erejo loszerrel lovoldoznek a felvonulokra, az mar katonai diktatura. Es akkor beszelhetnenk meg a kinzasokrol a bortonokben, ami ugyszinten csak a katonai diktaturakban megszokott.
A dolog egyertelmu, ezzel a rendszerrel szakitani kell, es ebbe beletartoznak a birosagi iteletek is. 89-ben semmi sem tortent, most tortent meg a rendszervaltas.
De pusztan az iteletek megsemmisitese keves, azokat az ugyeszeket es birokat is felelosegre kell vonni, akik reszt vettek ezekben a nyilvanvaloan hazug koncepcios perekben. Az a minimum lenne, hogy eletfogytiglan eltiltani oket barmilyen fajta jogi palyatol.

freagle 2011.02.22. 21:51:15

@sztd: Nem emlékszel véletlenül, ki mondta: "mindenkinek alkotmányos joga hülyének lenni?"
Nem valami Simicska nevű ember? Nem valami olyan alkalommal, amikor éppen jogszerű, de pofátlan, erkölcstelen dolgokat műveltek?Az nem valami fideszes volt (van..)?
Mégis miről beszélsz?

Az erkölcs és a jog nem összekeverhető fogalmak. Már csak azért sem, mert a jog írott, és minden polgárra kötelező, az erkölcs pedig íratlan, és sok tekintetben személyes: más erkölcsi felfogása van bizonyos kérdésekről egy katolikusnak, és más egy muszlimnak. Más egy zsidónak és más egy ateistának. Társadalmi csoportok és élethelyzetek alapján is más lehet egy-egy helyzet erkölcsi megítélése.
Ezért nem lehet egy sor problémát évszázadok óta jogilag szabályozni.

Ez azonban nem jelentheti azt, hogy a jogbiztonságot nem kell egy jogállamban garantálni. Márpedig a jogbiztonság azt jelenti, hogy a jogalkalmazót (pl. független bíróság) hagyjuk működni, akkor is, ha a döntéseivel nem értünk egyet.

Ja igen, vannak olyanok, akik inkább fenékbe rúgják a jogalkalmazót...! Hol is láttam ilyet? Alkotmánybíróság jogkörének korlátozása? Alkotmány heti kétszeri átírása? Visszamenőleges törvénykezés?
Talán a Gyurcsány volt a "líbiai rendszerével" (sic!)? Ja nem, ez a mostani, "demokráciát megerősítő", "jogbiztonságot újjáépítő" kormány az!

Az igazi Trebics 2011.02.22. 21:51:19

"az ügyészség váderedményessége nemzetközi összehasonlítások szerint is példa nélkülien magas, 95% feletti. Vagyis gyakorlatilag kimondható, hogy a büntetőbíróságok az ügyészség kérelmének csak nagyon ritka esetben nem tesznek eleget."

Fordítva ülsz a lovon. Sokkal inkább arról van szó, hogy általában csak sokszorosan túlbizonyított ügyekben emel vádat az ügyészség, hiába van meg a tettes, közvetett bizonyítékokkal csak nagy nyomásra (Pl: Mór) viszik bíróságra az ügyeket.

"bizony nem csak nálunk, hanem mindenütt többet adnak a rendőrök és más hivatalos személyek szavára a bírák, mint az átlag polgáréra."

Ez is inkább fordítva igaz, míg a világon szinte mindenhol így működik, nálunk a hatósági személy (legyen az rendőr, vámos, akármi) szava úgyanúgy egy állítás, ami szemben áll az eljárás alá vontéval. Egy állítás - egy tagadás, ennek szinte mindíg bizonyíték hiányos megszüntetés a vége, hacsak az eljárás egyéb adataiból nem egyértelmű, hogy ki hazudozik össze-vissza.

@fg56: "A magyar rendőrség tagságának legalább harmada még a múlt rendszer állományát képezi"

20 év szolgálati viszonnyal a hátuk mögött nyugdíjba mehetnek, ennek köszönhetjük a 40 éves nyugdíjasokat. Most 2011 van.

Baltaarcú Apu 2011.02.22. 21:51:23

Gyerekek, akik itt vitatkoztok: ez az egész tvjavaslat megint csak figyelemelterelés a gazdasági inpotenciáról és a hihetetlenül pofátlan lenyúlásokról, hatalmi terjeszkedésről. Amíg itt rágjuk a gittet (önmagában persze hogy fontos ez az ügy is), megy tovább a gazdasági sunyítás, a nemcselekvés, a Brezsnyevhez méltó pangás. Erre rámegyünk. Tűnjön el az Apokalipszis dakota lovasa!

Zsola777 2011.02.22. 21:51:27

@azAttis: mubarakdemokrata Gyurcsány - LOL
Menj politikusnak, a tehetséged már torgyáni szinten! :)

is 2011.02.22. 21:51:29

@borsikm: az igazsagszolgaltatas egy kulon hatalmi ag, jegyzem meg csendben, Gyurcsany soha nem volt annak a fonoke, jegyzem meg meg csendesebben, es aki ezt nem tudja, az elegge hulye velemenyekre tudja ragadtatni magat, jegyzem meg igazan csendesen.

@azAttis: tehat a tank elkotese, meg a TV-nel autok felgyujtasa, meg a Rakoczi ut szetverese ejszakakon at, az a polgar szava? ezt akarod 2011 februarjaban velunk elhitetni?

Epokit Drive 2011.02.22. 21:51:34

De az ég áldjon meg, ha Te magad mondod, hogy az ítéletek talán nem "szimplán" igazságtalanok voltak, de adott esetben a bírák félelemből (Te írtad) ítéltek el egyeseket, akkor az azt jelenti, hogy a rendszer, túl az emberi gyarlóság "normális" mértékén, borzasztóan rossz valamiért.
Ha pedig a rendszer hibás elemét maga a hibás elem (pl. a bírák egyes társaikat nyilvánosan elmarasztalják, a bírói karból kizárják stb.) nem képes rendbe rakni, akkor talán külső segítség kell.
Azt elfogadom, hogy nem helyes mindenhez "politikailag" hozzányúlni, de az igazság elsődlegessége itt sztem fontosabb.
Másrészt, egy igazságtalan állapot fennmaradását véded, ha burkoltan is. Ha ui. senki nem tesz semmit, beleértve a törvényalkotókat (ami már politika), akkor csak marad a rossz. És ahogy nézem, ötleted sincs a megoldásra, de legalábbis nem szentelsz neki hosszú bekezdéseket.
Legvégül: a jog forrása - nem vagyok jogász, ha nem lesz tankönyvszerű, amit írok, ezért van - nálam nem a jog maga, hanem az emberi erkölcs. Ez, valamiért, hosszabb távon biztosan jól eligazít a dolgokban. Tehát egy Hagyó és egy Hunvald csak olyan feltételek mellett jöhetne ki egy semmisségi végzéssel a kezében, ami az azt kiadók bukását is jelentené egyben. (Tudom, ez Mo., itt minden kicsit más, de azért merem hinni, hogy nem tévedek az alapokban.)
Ami a korábbi kormányzat "nem igazságtalan, elnyomó" rendszerét illeti, olyan értelemben igazad van, hogy azért az nem az 50-es évek volt. (És nem is a 70-80-as.) De megesett, különösen az ellenzékhez tartozásukat nyíltan kifejezőkkel, hogy az ellenük indított eljárások nem nélkülöztek bizonyos, rájuk nézve hátrányos prekoncepciókat. Ez különösen a Balsai-féle módosítóban jelölt időszakra volt jellemző.
Anélkül, hogy történész lennék, annyit megértettem a dologból 2006 őszén, hogy nem tanácsos kimenni az utcára, ha a rendőrök is ott vannak. És elhiheted, nem vagyok utcakővel dobálózós típus, ahogy ott és akkor sokan nem voltak azok, mégsem úszták meg. És ez nincs rendjén, nagyon nincs.

Platon 2011.02.22. 21:51:39

Az AB úgy fogja elkaszálni hogy nyoma se marad.

Sérti a birói függetlenséget, a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, ráadásul a jogbiztonság elve is durván sérül.

talicskás munkásember 2011.02.22. 21:51:42

@sztd: "A jog származik az erkölcsből és nem fordítva" - muhaha! Nézz csak szét most a parlamentben és környékén. "Polgármesteri életbiztosítás közpénzből", "Lézerblokkoló az S8-ason közpénzből" és a többiek, hogy csak a legfrissebbeket említsem. Hol van itt erkölcs, ami a jogot alátámasztaná?

NforceR 2011.02.22. 21:51:48

En ehhez csak annyit tudok hozzafuzni, hogy aki 2006-ban jott ra hogy a politikusok hazudnak az idiota....
amugy meg nem felmenteni kene eyeket hanem leloni... marmint azokat akik masok MAGANTULAJDONAT tettek tonkre. Meg hogy artatlan eliteltek. PFF... CSUKLYABAN, molotov-koktel tobalni meg stb stb az normalis....? Persze vannak artatlan eliteltek is ok. De az meg az o hibajuk. ha zavargast lat, nem kell oda allni fenykepezni hanem el kell huzni a picsaba...
OV is ugyanolyan gyoker mint GYF volt soot talan szarabb...
igazabol az osszes politikust el kellene takaritani a francba.

Prussia 2011.02.22. 21:51:52

Nagyon elegem van már 2006-ból.
Mi is történt?
Aki izmozott kapott párat.
Aki nem ment el a rendőri felszólításra az kapott párat.
Aki haza akart jutni a fronton keresztül /vállalta a veszélyt/kapott párat.
Aki törvényt sértett azt kivizsgálták.A bűnösök megvannak.
Bírói ítéletek vannak.
A gáz most történik.Tömeges ítélet megsemmisítés./vagy még nem/.bizonyos fennálló történések alapján.
pl: tanúk személye.

Ez gyakorlatilag a jogállam felszámolása.
Nagyon ne magyarázzuk mellé mást.
Meg nem is kell ez az ájtatos idegesítő mártír szöveg 2006-ról.A provokátorok jól dolgoztak.Nekik lehet sírni.

Epokit Drive 2011.02.22. 21:51:54

@Lord_Valdez: Ezt megtették maguk a bírák, amikor egy-egy ügyben nyilvánvalóan - a vádlottat egyértelműen igazoló független tanú révén - kiderült, hogy a rendőrök hazudnak, de képtelenség volt bizonyítani, konkrétan melyikük volt a csoportban jogsértő (ki ütött/rúgott/lőtt), tehát következmények nélkül elmehettek, holott mindenki, a bíró és az ügyész is tudta, hogy ott van köztük az, akit el kéne ítélni. Ezzel mi legyen? Nekem bejönne, hogy akkor vagy kollektíve bűnpártolásért mindenki kap, vagy teccenek csicseregni szépen.

==T== 2011.02.22. 21:51:57

A konkrét esetben mindannyian tudjuk, hogy a bíroság sokszor - többnyire - teljesen alaptalan rendőri bemondásra hozott ítéleteket. Szvsz nem csak ezeket kéne megsemmisíteni, de az eljáró bírókat és az adott rendőröket is el kéne bocsátani és felelősségre kéne vonni.

HÚÚ 2011.02.22. 21:52:00

A Fidesz pontosan érti, hogy mit csinál. Megsemmisíti a hazug ítéleteket. Mert ezek koncepciós perek voltak. Ez a rendszer rossz volt. Ezt a rendszert meg kell semmisíteni. Aki az hiszi, hogy a demokrácia egyenlő Gyurcsánnyal, az nincs eszénél.

Szibarita 2011.02.22. 21:52:02

Latvanyos, ahogy a fidesztamogatok kovetelik az onkenyuralmi megoldasokat a demokratikus rendszer "visszaallitasa" erdekeben.

Seregbontó 2011.02.22. 21:52:06

Az amnesztiával az a baj, hogy úgy lehet értelmezni: "Továbbra is bűnösnek tekintünk, tehát jól vigyázz, mit csinálsz, mert a nagytestvér figyel!" Amnesziát adnak a diktatúrákban is, amikor a helyzet normalizálódik egy forradalom után, a rezsim stabil és rendezni akarja a kapcsolatait külfölddel. Lásd az 1956-os forradalom idején elítélteknek szóló részleges amnesztia a hatvanas évek elején.

Akkor és ott 2006-ban számos rendőr hamis tanúvallomása alapján ítéltek el ártatlan embereket. Igenis ki kell mondani, hogy akkor és ott a hatóság hamisan tanúskodott, ezt az ügyészség minden további nélkül benyelte, kvázi koncepciós perek folytak, nyilvánvalóan megfélemlítési céllal. Én ezt nem nezvezném demokratikusnak, és az olyan kormányt sem nevezném demokratikus kormánynak, amelyiknek az uralma alatt ilyesmit meg lehet csinálni.

"És éppen itt van az igazi probléma a semmisségi törvénnyel. Ez a törvény ugyanis csak akkor lenne helyénvaló, ha a 2006-os eseményeket követő perek valóban egy erőszakos, diktatorikus rezsim igazságtalan ítéletei lennének. De ezek nem azok."

Ami az erőszakosságot, vagy az igazságosságot illeti, ezt magyarázd annak, akinek kilőtték a szemét, vagy annak a járókelőnek, aki csak haza akart jutni, de verőlegények bevitték az őrsre, eltörték az ujját és elítélték csoportos garázdaságért. Diktatórikusnak annyiban nem volt diktatórikus ez a rezsim, hogy totális kontrolt nem tudott gyakorolni az igazságszolgáltatás felett és négy évvel később el lehetett küldeni a francba.

Az szerintem fikció, hogy a hagyómiklósokat majd a következő kormány felmenti, egyrészt, mert nem valószínű, hogy a szocik fogják megnyerni a következő választást, másrészt, mert közfelháborodást váltana ki.

Pendemonda 2011.02.22. 21:52:11

@sztd: Egyetértek, nem kell nekem leírnom ugyanezt.

Gerardus A. Lodewijk 2011.02.26. 12:57:54

A törvénytervezet viszonylag korrektnek tűnik. Az állam kártérítési felelősségét megalapozó 6. §-t kifejezetten üdvözlöm: amnesztia esetén ilyesmit nem lehetne kimondani. (Helyesen írni viszont megtanulhatnának: 2006. őszi [van pont], 2006 őszén [nincs pont]; a bekezdés számának szükségszerű zárójele nem teszi szögletessé a külső zárójelet [egyébként is kívül van a kerek és belül a szögletes, de ezt csak kevesen tudják].)

Büntetőeljárásjogi szempontból van azonban két nem lényegtelen probléma.

Egyrészt mindenképpen rendelkezni kell arról, hogy a bíróság az e törvény szerinti határozatokat tárgyaláson, nyilvános ülésen, ülésen vagy tanácsülésen hozza meg, mert enélkül a bíróság sehogy sem tud eljárni.

Másrészt mi van azokkal az ügyekkel, ahol nem rendőri jelentés és/vagy rendőri tanúvallomás volt a kizárólagos bizonyíték, és a többi bizonyíték esetleg a vádlott javára szólt, mégis elítélték? Vagyis abszurd esetben ugyanaz a rendőri jelentés és/vagy rendőri tanúvallomás az egyik terhelt ügyében semmis, egy másik terhelt ügyében pedig nem semmis? Szerintem az lenne a tisztább megoldás, hogy az összes érintett ügyben hivatalból perújítás azzal a megkötéssel, hogy a megismételt eljárásban a rendőri jelentés és/vagy rendőri tanúvallomás csak akkor értékelhető a terhelt terhére, ha a terhelt bűnössége az egyéb bizonyítékok alapján is kétséget kizáróan megállapítható.

Sanz 2011.02.26. 17:14:42

Nemrég hallgattam egy alkotmányjogász előadását, aki azt mondta, hogy "olyan, hogy visszamenőleges jogalkotás nincs (kivéve akkor, ha az pozitív irányú, pl. pénzügyi kompenzációt ad), olyan, hogy az alkotmánybíróságnak ne legyen TELJESKÖRŰ törvénymegsemmisítési joga, olyan sincs."
Ja, de, van. Csak azokat az országokat nem hívják demokratikus jogállamoknak.

[megmondoember] 2011.02.26. 17:14:45

A dolog sokkal rosszabb és veszélyesebb annál, mint sem ami pusztán abból következik, amit a cikk is ír, hogy precedenst teremthet a Hagyók kiszabadítására egy újabb fordulatot követően. Hiszen ennél sokkal általánosabb dolgot fogalmaz meg a köz számára: azt, hogy "csak nyugodtan szegd meg a törvényeket, nyugodtan veszélyeztesd mások értékeit és életét is garázdasággal, gyújtogatással és zavargásokkal, mert ha megint mi kerülünk majd hatalomra, úgyis megbocsátunk neked és mindent visszacsinálunk". Ez kiváló táptalaj lehet majd egy polgárháborúhoz közeli helyzet kialakítására a következő - sőt, utóbbi gyakorlatilag biztos elbukása miatt az arra rá következő - választások idejére.

unconnected™ 2011.02.26. 17:14:56

Szerintem ez a törvényjavaslat is beleillik abba a sorba, amely szerint a politika tudatosan igyekszik demoralizálni és gyengíteni a rendőrséget. Nem mondom, hogy ezt csak a Fidesz csinálja de a Fidesz ezt teljesen nyíltan, és pofátlanul teszi, míg az MSZP a színfalak mögött csinálta. Nem akarnék összeesküvés elméleteket gyártani, de a tendencia szerintem igenis látható. És itt nem arról van szó, hogy az "uralmunk" alá hajtsuk a rendőrséget, hanem tudatos morális züllesztésről.

2011.02.26. 17:14:57

Tetszenek a hozzászólások.
Pro és kontra is.

Hiszen mindenki a saját szemléletét hangoztatja. Van aki koncepciós megoldásnak tartja a 2006-os események utáni ítéleteket, amelyeket illik megszüntetni. Illetve arra hivatkoznak, hogy Gyurcsány már maga diktatúrát épített ki.

Közben meg jogos a másik oldal felvetése, hogy akkor most a rendőröket kollektíven hazugnak állítjuk be és azt mondjuk, hogy a szavuk nem ér semmit.

A diktatúráról (sicc!)... Központi irányításról meg csak azt tudom mondani, hogy érdekes olyan híreket olvasni, hogy "Orbán Viktor döntése alapján elvetették, módosították, stb." Még véletlenül sem arról szólnak a hírek, hogy a képviselők döntése alapján.

A Miniszterelnök megmondja, hogy mi a frankó. Ez normális egy kormányban, hiszen Ő a főnök. De nem normális egy parlamentáris környezetben, ahol a képviselők (elvileg) az őket megválasztók érdekeit kéviselik. Ez látszólagosan parlamenti demokrácia, ahogy korábban a Gyurcsány éra is egy központi irányítású volt.

De ezt nem képes sok ember felfogni, csak vakon hangoztatni a saját meggyőződését (ami nem is az övé, hanem a kedves vezérének a szemlélete). Ez igaz mindkét oldalra.

Ja és tisztelet a kivételnek.

Pszt! 2011.02.26. 17:15:00

Hogy merne eztán a rendőr intézkedni, mikor most is a kukagyújtogató, molotov koktélozó, álarcos csürhének adnak igazat?

Seregbontó 2011.02.26. 17:15:09

@fg56: Néhány észrevétel.

1. A tévészékház ostromakor valószínűleg hagyta a hatalom, hogy a rendőröket megalázzák. Legalábbis az azóta nyilvánosságra került elemzések ezt bizonyítják. Pl. A tévé körüli utcák tele voltak veterán rendőrökkel, a tévé elé mégis egy kis létszámú, rosszul felszerel, újoncokból álló egységet küldtek ki.

2. A rendőr karhatalom, olyan ember, akinek bizonyos körülmények között joga van akár fegyvert is használni a polgárok ellen. Éppen ezért igenis tudnia kell visszafogni magát. Lehet benne bosszúvágy, de ettől még jogosan várja el az egyszeri polgár, hogy vele szemben minden körülmények között arányos módon járjon el. Szépen néznénk ki, ha a rendőrök pusztán bosszúvágyból vagy bármi más indokból kifolyólag embereket vernének az utcán.

3. A szélsőjobbereket bénázásból (de valószínűbb, hogy szándékosan) ráterelték a Fidesz naggyűlésére. majd amikor a két tábor szépen összekeveredett, nekik estek lovasrohammal, gumilövedékkel és könnygázgránáttal és néhol viperával. Rengeteg olyan ember sérült meg súlyosan, akiknek a szélsőjobberekhez köze sem volt. Sokakat (akinek a tüntetéshez sem volt közük) elvittek és megkínoztak azonosíthatatlan rendőrök (mégis milyen kifogás már az, hogy lefújta a szél az azonosító számokat). Ez természetesen dühöt és bosszúvágyat váltott ki az emberekből akinek azonban sem védőfelszerelése, sem fegyverei nem voltak, mint a rendőröknek.

4. Mindezek után a hatalom még pofátlanul ki is tüntette a népverés irányítóit. Nem mondom, hogy 2006-2010 diktatúra volt, de voltak benne diktatórikus elemek, allűrök és jogsértések bőséggel.

5. Ahogy a Fidesz eddigi intézkedései közt is vannak ilyenek. De. Tudtommal most nincsenek kordonok a Kossuth-téren és senkit sem vertek vagy vakítottak meg azért mert tüntetni merészelt.

TeddKiAblakba 2011.02.26. 17:15:11

@jolanbela: A jog csak addig működik, amíg a Zemberek bíznak a betarthatóságában, kikényszeríthetőségében. Ha ez a hit tömegesen elvész, az nem a jog uralma, hanem anarchia.

wasgereben 2011.02.26. 17:15:18

@sztd:

"Világos, hogy az emberek gyarlók, de az óriási hiba lenne, hogy azt mondjuk, hogy jó, hát szemét volt a hatalom, így jártatok, de legalább büntit nem kaptok."

Az igazságszolgáltatás hibáit nem politikai alapon kell javítgatni, hanem új eljárásokat kellene lefolytatni. Az igazságszolgáltatást keverni a törvényhozással, vagy azzal felülírni ítéleteket nem jogállami, hanem banánköztársasági, nem európai módi. Nem a politikusoknak és nem törvényekben kell igazságot osztani. Arra ott van az igazságszolgáltatás. Mit nem lehet ezen érteni?

"Egyszer meg kell tanulni, hogy a joggal nem lehet egészséges társadalomban elfedni nagyobb szemétségeket. És igen, a Fidesznek is üzenet, hogy ez őrá is vonatkozik."

A joggal visszacsinálni nem lehet ítéleteket azt is fel kéne fogni. Új tárgyalás új vizsgálat kell. Azért mert mórickáék gondolnak egyet, hogy nem is úgy volt és hoznak róla egy törvényt az még nem lesz igaz!

"Nem is értem, hogy amikor 66 évvel a II. világháború után kriptaszökevényeket vonnak felelősségre, és az után, hogy a Vatikán évszázados bűnökért nem fél bocsánatot kérni, mit sír a Véleményvezér, hogy 4 évvel ez előtti esetek helyrehozásán"

Nem érted, hogy mi a különbség aközött hogy őket nem egy sajtpapír alapján nyilvánítják bűnössé vagy ártatlanná hanem tárgyaláson, meg aközött, hogy ezt egy törvénnyel teszik? Ez nem jogállami módszer!!!

"Pontosabban értem, de ideje volna körbenézni. Jól működő rendszerek külső agresszív hatások nélkül nem omlanak maguktól össze. Az összeomlás a rendszer hibáiból következett. "

újabb lózung az első pár bekezdésed is ilyen semmitmondó bölcsességekkel volt megtöltbe :)

Platon 2011.02.26. 17:15:21

@sztd:
A probléma az az hogy a hibás bírói döntés felülvizsgálatának a módja a perújjítás, nem pedig a miniszterelnöki döntés (báb parlamenten keresztül).

Az ítélkezés a bíróságok hatásköre. Ha a min elnök úgy gondolja hogy ő belepofázhat akkor ott nagyon nagy baj van.

Legközelebb már majd a szikét is ő akarja forgatni a vakbélműtéteknél? :D

Tréfát félretéve a hatalom megosztást pont azért találták ki hogy senki ne tehessen szert túlhatalomra.

Még a náci németországban is akadt olyan bíró akinek volt mersze a Dachaui koncentrációs tábor hat őrét elítélni a foglyokkal való kegyetlen bánásmód miatt.

Persze himler ezután gyorsan elintézte hogy az SS-re ne vonatkozzanak a törvények. Ez egyébként pont ugyanaz a mechanizmus a ahogy az AB jogköreit csorbítgatják Viktorék. Talán nem Himlerről kéne példát venni. Lehet szídni Gyurcsányt, ok is van rá bőven, de a jelen kurzus viselt dolgaihoz képest ő maga volt az alkotmány, és a demokrácia felkent papja.

Ez meg azért veszélyes, mert ahelyett hogy egy jobb kurzus jött volna, már ott tartunk hogy már az is erény hogy a szocik legalább az AB határozatokat kötelezőnek érezték magukra.

sinus67 2011.02.26. 17:15:24

Ítéletek születtek bűncselekményekben és szabálysértésekben. Mindegyik törvényi tényállásának van egy alanya. Figyelembe véve az egyéb, e témakörhöz tartozó jogszabályokat ezen törvényi tényállások "...alanya bárki lehet, aki a rendzavarás vagy a garázdaság helyszínén tartózkodik és a hatóság felszólítása ellenére a helyszínről nem távozik el.
A jelenlét motívuma irreleváns a szabálysértés megvalósulása szempontjából, mert a magatartás jogellenessége abban nyilvánul meg, hogy az elkövető a rendzavarás vagy a garázdaság helyszínére megy és ott marad, ahonnan az intézkedő rendőrök mindenkit távozásra szólítanak fel. Ebből a szempontból közömbös, hogy ezt milyen célból vagy okból teszi (csendes szemlélőként – vagy csatlakozni kíván a csoporthoz)." Azt hiszem ez magáért beszél.

Egyébként néztem az egyik parlamenti közvetítést, meglehetősen sokáig. Az összes hozzászóló közül kb. 3-4 képviselő szólt hozzá "szakmailag". Köztük Révész Máriusz, aki a saját szempontja alapján (személyes érintettsége általi elfogultság) meglepően korrektül beszélt. A többi hozzászóló "szakmaisága" kimerült azemeszpéatanácsköztársaságutódja című böffenetekben.

Mellesleg remélem, hogy azoknak a rendőröknek is semmissé teszik az ítéleteit, akiket kizárólag a """RENDEZVÉNYEKEN""" résztvevők és az általuk hozott tanúk vallomása alpján ítéltek el.
Gondolom ez így korrekt.

Felhívom mindenki figyelmét, hogy az ítéletekhez nem csak a - FIDESZ által is függetlennek nevezett - Bíróságoknak van közük, hiszen a vádat - a FIDESZ által is függetlennek nevezett - ügyészség képviselte.

?????

el periodista 2011.02.26. 17:15:27

Bezony, bezony. Megírták ezt már mások is.
Korábban.
S más formában.
De attól még igaz.

bolhaskutya.wordpress.com/2010/12/06/a-tudatlansag-ero/

ostvan 2011.02.26. 17:15:31

Akik ezt a törvénytervezetet kitalálták, akik beterjesztették és akik meg fogják szavazni, azok óriási tökönrúgást adnak az ÁLLAM tekintélyét biztosító rendőrségnek. A rendőrség hatékony munkáját az eddig eltelt 20 év alatt is remekül le tudták nullázni a politikusok, de ezzel a törvénnyel minden eddigi munkájukra felteszik a koronát.
Aztán majd csodálkoznak (mert mi állampolgárok már látjuk, tapasztaljuk), hogy a rendőr nem mer, nem akar intézkedni ott sem, ahol kellene, mert pofánverik és a szemébe röhögnek. Mert a rendőr szava nem számít semmit. Eddig legalább 2 rendőr egybehangzó jelentése hitelesnek számított. A fenti törvény elfogadása után már nem nem. Akkor mi?
Hogy lesz ezek után itt REND?
Hogy várja el ezek után a fidesz-kormány a rendőrségtől, hogy megvédjék az államrendet? Az, hogy bennünket, állampolgárokat nincs kedvük megvédeni, azt már tapasztaljuk.

Jofiu 2011.02.26. 17:15:34

@azAttis: Ha a biroi kar egyes tagjai tevedtek egyes esetekben, akkor miert nem az egyes donteseket vizsgaljak felul?
Miert kell azokat is altalanosan felszabaditani akik tenyleg rendort vertek, es ezt csak rendorok tudtak tanusitani...?

Vedeni akarod es szabadlabra helyezni az antiszocialis vandalokat is akik kihasznaltak a helyzetet?
Ezt akarod?
Mert ezt is eleri, akarmi s a szandek.

Szerintem ez a torveny nem csak azt mondja ki, hogy nincs rendorallam, hanem azt is, hogy a rendoroknek nincs semmi szavuk, amit mondanak nem szamit.
Mit uzen ez a bunozoknek?
Hm?

Gerardus A. Lodewijk 2011.02.26. 17:15:40

@sztd: Fenntartás nélkül egyetértek.

A tervezet viszonylag korrektnek tűnik. Az állam kártérítési felelősségét megalapozó 6. §-t kifejezetten üdvözlöm: amnesztia esetén ilyesmit nem lehetne kimondani. (Helyesen írni viszont megtanulhatnának: 2006. őszi [van pont], 2006 őszén [nincs pont]; a bekezdés számának szükségszerű zárójele nem teszi szögletessé a külső zárójelet [egyébként is kívül van a kerek és belül a szügletes, de ezt is csak kevesen tudják].)

Büntetőeljárásjogi szempontból van azonban két nem lényegtelen probléma.

Egyrészt mindenképpen rendelkezni kell arról, hogy a bíróság az e törvény szerinti határozatokat tárgyaláson, nyilvános ülésen, ülésen vagy tanácsülésen hozza meg, mert enélkül a bíróság sehogy sem tud eljárni.

Másrészt mi van azokkal az ügyekkel, ahol nem rendőri jelentés és/vagy rendőri tanúvallomás volt a kizárólagos bizonyíték, és a többi bizonyíték esetleg a vádlott javára szólt, mégis elítélték? Vagyis abszurd esetben ugyanaz a rendőri jelentés és/vagy rendőri tanúvallomás az egyik terhelt ügyében semmis, egy másik terhelt ügyében pedig nem semmis? Szerintem az lenne a tisztább megoldás, hogy az összes érintett ügyben hivatalból perújítás azzal a megkötéssel, hogy a megismételt eljárásban a rendőri jelentés és/vagy rendőri tanúvallomás csak akkor értékelhető a terhelt terhére, ha a terhelt bűnössége az egyéb bizonyítékok alapján is kétséget kizáróan megállapítható.

Átutazó 2011.02.26. 17:15:43

"A bírók pedig (talán félelemből, talán meggyőződésből) a perek során sokkal inkább a rendőröknek, mint az eljárás alá vontaknak hittek."

Autók égtek, utakat szedtek fel, betörtek a tévészékházba. Ne már, hogy a bírók csak félelemből vagy meggyőződésből döntöttek.

Ez hülyeség. Ha öt rendőr valaki ellen vall, a bíró nem tehet mást, mint elítéli az illetőt. És ha öt rendőr valaki ellen vall, az nem biztos, hogy ártatlan volt. Ezért is hülyeség az egész törvényjavaslat... köztörvényes bűnösöket is rehabilitál vizsgálat nélkül.

Szűcslaci 2011.02.26. 17:15:48

Igen ez azt jelenti, hogy a rossz ítéleteket meg lehet semmisíteni és hogy az előző rendszerek bűnöseit felelősségre lehet vonni - függetlenül pártállástól. És akinek ez nem tetszik, az vagy retardált, vagy bűnös. Vagy mindkettő.

3,15 2011.02.26. 17:15:53

Azért azon komolyan sokaknak el kéne gondolkodni, hogy mi sérti jobban a demokráciát, kreált bírósági ítéletek, vagy azok megsemmisítése?

worxland 2011.02.26. 17:15:58

A justizmord elfogadhatatlan és politikai állásponttól függetlenül üldözni kell. A független bíróság kimondása Abszurdisztánban sajnos egyenlő azzal, hogy az állampolgár védtelen a buta, tudatlan és rosszindulatú bírák és ügyészek ellenében - megspékelve a hazug, hamistanuzó rendőrökkel. Kivéve persze azokat, akik meg tudnak fizetni egy jó (sztár)ügyvédet - na és kinek telik rá? Miben is különbözik ez egy diktatúra igazságszolgáltatásától?

magyar ember teli szájjal 2011.02.26. 17:16:13

Szerintem az a demokrácia halála, hogy az állam átgyalogol(t) azon és úgy ahogy épp akar(t). És ti most gyakorlatilag épp ezt véditek, mint a demokrácia sarokkövét. Normálisak vagytok? Nem találok szavakat, komolyan.

Martian (törölt) 2011.02.26. 17:16:26

"Demokratikus országokban csak akkor hoznak semmisségi törvényeket, ha azok egy elnyomó rendszer koncepciós pereire vonatkoznak."

Ha VV jobban belegondol, az érintett ítéletek jórésze kimeríti a koncepciós eljárás fogalmát, ez jónéhány esetben be is bizonyosodott.
Ilyen egyoldalú, mérlegelés nélküli sorozatos ítéleteket legutóbb a Kádár korszakban hoztak.

A megoldás egyrészt az ítéletek, a tényállás felülvizsgálata lenne (vagyis nem az automatikus felmentés), másrészt az akkoriban lefolytatott eljárások körülményeinek kivizsgálása... valóban független volt-e a bírói kar vagy politikai nyomás alatt álltak?

Az mindenesetre jogos általános észrevétel, hogy a politika mindig is jelen volt a jogszolgáltatás gépezetében, nem most kezdődik a folyamat.

Terniak 2011.02.26. 17:16:32

"Aki foglalkozik igazságszolgáltatással, pontosan tudja, az ítéleteknek egy nem jelentéktelen része – akár a politikától függetlenül is – részrehajló, elfogult, nem tényeken alapszik."

Ne haragudjon meg a Véleményvezér, de ez most így hogy? Mi a francot jelent, hogy nem a tényeken alapszik? Úgy visszavágja a másodfok a nem tényekre alapozott ítéleteket mint macskát ....ni. Miből veszi ezt? Honnan? Olvasott már bírósági ítéletet, aki ezt írta? Vagy inkább: írt már ítéletet? A legutolsó időpontnak és helynek, mozdulatnak a helyén kell lennie, hogy megalapozottnak minősüljön az ítélet. Okszerűnek kell lenni az érvelésnek, különben már megy is új eljárásra az ügy.

"És azt sem szabad elfelejteni, hogy Magyarországon az ügyészség váderedményessége nemzetközi összehasonlítások szerint is példa nélkülien magas, 95% feletti. Vagyis gyakorlatilag kimondható, hogy a büntetőbíróságok az ügyészség kérelmének csak nagyon ritka esetben nem tesznek eleget. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy bizony nem csak nálunk, hanem mindenütt többet adnak a rendőrök és más hivatalos személyek szavára a bírák, mint az átlag polgáréra."

Ez is tévedés. Önmagában azért, mert rendőr, nem adnak többet a szavára. Hozzáteszem sajnos, mert ez azt jelentené, hogy ezeknek a hivatásoknak van respekje, társadalmi megbecsülése, szakmai presztízse. Legfeljebb azért veszik előre ezeket a TANÚvallomásokat, mert őket igazmondási kötelezettség terheli, míg a vádlott at hazudik, amt akar. Nyilván más a bizonyíték ereje. De ilyenkor is összeségében kell értékelni a TÉNYEKET.
Viszont egy rendőrnek pontos jelentést kell tennie, ami közokirat, több bűncselekményt és fegyelmit kockáztat, ha nem így tesz. Az ügyészség pedig nagyon meggondolja, hogy mit visz a bíróság elé.

Ne keltsünk már hangulatot ott, ahol nem kellene...

Egyébként tényleg veszélyes ez a törvény...

KergeK@csa 2011.02.26. 17:16:36

A módszer nem jó, de a probléma adott volt:
Rengeteg hamis tanúzás alapján született, tendenciózusan negatív irányba eltolódott, az elöző kormány politikai nyomásának révén született téves ítélet.

Kreatívan hozzáállva:
Mit tennétek ti? Sz*rjuk le azokat, akiket ártatlanul büntettek meg? Az sem túl európai.. :/

Sanya1965 2011.02.26. 17:16:40

@sztd: A Vatikán akkor felpöröghetne, mert van még jópár dolog ami miatt bocsánatot kérhet és van amiben változtathatna, hogy ne feltétlen egy "maradi" és "pedofilpártoló" társaságnak hasson, aki kivonja bűnös tagjait a világi igazságszolgáltatás hatálya alól.

(Sorry....:D)

Underground Mechanic 2011.02.26. 17:16:44

Tisztan mutatja a kialakult helyzet, hogy a magyar kozigazgatast, a rendeszeti szerveket, az igazsagszolgaltatast el kellene dozerolni tokkal/vonoval, a helyet be kellene szantani es behinteni soval.

KergeK@csa 2011.02.26. 17:16:47

@kerek perec:
Jó hülye vagy azért te is. Akik az országban sem voltak (és mégis rájuk vallottak a rendőrök), meg a séf, akit az étterembe betörve vertek meg a rendőrök, azok nyilvánvalóan megérdemelték, és teljesen jogállami volt a módszer.

2011.02.26. 17:16:54

Azzal kezdeném, hogy nem vagyok jogász. De a jogérzékem azt súgja, hogy kell legyen valahol a magyar jogszabályok között olyan, ami arról szól, hogy mi történjen, ha egy tanúról kiderül, hogy nem szavahihető. Hamis tanúzásra van gyógyszer a btk-ban. Az mindenesetre nagyon nem fasza, hogy hantás rendőrök miatt üljön valaki börtönben vagy csak meghurcolják. Valamit tenni kell. De a cikkben leírtak csakugyan mérlegelendők.

vontod75 2011.02.26. 17:17:01

Azért is érthetetlen számomra a törvény, mivel jelenleg is adottak voltak a jogsértő bírósági ítéletek megváltoztatásának, felülvizsgálatának eszközei...

dr kíváncsivagyok 2011.02.26. 17:17:05

A posztíró elfelejt egy lényegi dolgot : hol és mikor beszélt arról a Fidesz , ...hogy át akarja adni a hatalmat ????? bármikor is ???

dr kíváncsivagyok 2011.02.26. 17:17:10

@borsikm: "Gyurcsány-kormányzatot, mikor annak legitimitását Öszöd után sem demokratikus akarat, sem morális alap, kizárólag 5-10 ezer rendőr kényszerítő ereje biztosította? " - meg az alkotmányos jogrend....
Avagy , gondolod, hogy 2-300 félrészeg Fradidrukker örjöngése már forradalom ?? Hibbant....

tbb 2011.02.26. 17:17:23

Jól látod. A szocik, úgy élnek majd a semmisségi lehetőséggel, hogy a hagyókat meg a hunvaldokat mossák fehérre. Hófehérre. Egy csepp kételyem sincs effelől.

Éhesló 2011.02.26. 17:17:27

A semmisségi törvény jó gondolat, de szűk az időkerete.
A sünök politikai megrendelésre tettek sorozatban és tömegével hamis tanúvallomásokat, amiket a szügyészek csont nélkül, minden érdemi vizsgálat mellőzésével löktek senkiházi gazember bírók elé akik sorozatban hoztak az igazsággal távoli kapcsolatban sem álló ítéleteket első fokon.
A törvényből ezen ítéletek - korlátos időtartományon belüli - megsemmisítése következik.
DE: nem járnak el a hamis tanúzást elkövetőkkel szemben, nem járnak el a politikai megrendelésre eljáró hamis tanúvallomásokkal vádakat emelő ügyészek ellen és a koncepciós ítéleteket hozó bírák ellen.
Ez súlyos hiba, mert ezek az emberek továbbra is két lábbal tiporják a jogot.

Nge Swazili Mbeko 2011.02.26. 17:17:30

1. 2006-ban nem volt ekkora nyomor, mint manapság, ha lehet hinni a (nem fizetett) kommentelők nagy számának.
2. Elsőként, valaki mégis rávette ezeket a balhésokat, hogy kimenjenek az utcára és balhézzanak. A többi puszta következmény.
3. A Rendőrség kb. mindig ugyanolyan, mint a társadalom maga: jelentős része normális és van egy adag hülye, aki kiéli a perverzióit (vagy túllihegi a kapott parancsot). Ezt minden épeszű ember tudja, vagy legalábbis belátja.
4. Nem az események megtörténtének újbóli kivizsgálása a cél, hanem az azt KÖVETŐ bírósági ítéletek semmisé tétele (ami jogi nonszensz, figyelembe véve azt, hogy az ítélet alapjául szolgáló tényállás ugyanaz marad).
Következtetés: valószínűleg azt nem akarja valaki, hogy kiderüljön, ugyan miért is ment ki az utcára ez a társadalmi méretekben nem túl jelentős számú tömeg.
Lehet, hogy a Wikileaks fogja megadni a választ.
Pardon, már elkezdte megadni.

mrgumby1 2011.02.26. 17:17:33

1. visszamenőleges hatályú törvény tilalma - jogrendszer/jogbiztonság alapköve
2. hatalmi ágak szétválasztása - demokrácia alapköve

az, hogy kinek mi tetszik, a csuklyás fradidrukkerekben, akik között ismerősöm is volt, és büszkélkedett, hogy de jól pofánbaszta a rendőröket, hős felkelőket, vagy huligánokat lát az független a két pont megítélésétől.

az embereknek fingja nincs arról, hogy mennyire fontos a jogbiztonság, nekik csak az számít, hogy az történjen, ami szerintük helyes.

sólyom remélem büszke magára, hogy ezek választották meg.

Sanya1965 2011.02.26. 17:17:39

@Behajtó70: Pl Pozsgai, Orbán, Széles, Matolcsy, Pintér, Gyurcsány, Fellegi, Demján, Csányi....
soroljam még

Denny Crane 2011.02.26. 17:17:42

Ez nagyon vicces lenne, mert innentől kezdve minden olyan ügyben, ahol kizárólag rendőr tanúk vannak, erre a törvényre fogok hivatkozni, hiszen maga a jogalkotó rögzítette, hogy a rendőr tanúk nem szavahihetők.

A törvényjavaslatnak EZ a valódi üzenete a jogalkalmazók felé, és ez igencsak káros lehet a jövőben - érdekes, hogy a nagy rendpártiság hívei erre nem jönnek rá...

dr. Trebitsch 2011.02.26. 17:17:46

Részemről általában inkább a hatalmon levőket szoktam bírálni, ezért mindkét oldal számára közellenség vagyok:) Ebben a konkrét esetben viszont a törvényt helyesnek tartom. Attól nem lesz valakinek a tekintélye helyrehozva, ha kijelentem, hogy nem hibázott, mikor NYILVÁNVALÓ, hogy hibázott. Példának felhoznám az eseteket, amikor a rendőröknek tanúskodniuk kellett volna egymás ellen, amikor a videofelvételen látszik, hogy ütlegelnek valakit, és megállapítható volt, hogy melyik csapa ütlegelt, de az nem, hogy konkrétan ki. És nyilvánvalóan hazudtak, hogy nem tudják, ki, hiszen ott voltak és NÉZTÉK azok tétlenül, akik nem ütlegeltek. Tehát valótlant állítottak a Bíróság előtt! Ha bizonyítva van, hogy hazudtak, akkor nyilván más ügyben is megtehették. A testület becsületét nem azzal kell megvédeni, hogy kijelentjük, a rendőrnek akkor igaza van, ha hazudik, hanem azzal, ha az ilyen személyeket kirúgják a testületből.Például azokat mind, akik egy méterről nem látták, hogy a kollégák közül ki verte az embereket. Lejáratták magukat, ennyi, dolgozni kell rajta, hogy megint legyen becsülete az egyenruhának.

guy 2011.02.26. 17:17:48

Függetlenül attól, hogy helyeseljük-e vagy sem, rettenetesen amatőr törvényjavaslatnak tűnik, mintha a kidolgozó max. egy-két órát ölt volna bele néhány pohár pálinka mellett. Totál alkalmazhatatlan szerintem, egy csomó kérdés nincs tisztázva.

Pistie 2011.02.26. 17:17:52

A cikk szépen leírja. Egy dologra azonban nem tér ki: vajon a hivatásos emberek ezután milyen szájízzel fogják ellátni a feladatukat?

(gy.k.: hivatásos személy nem lehet akárki. Tanulás, és kiképzés kell hozzá, fizikai teljesítőképesség, erkölcsi bizonyítvány, stb. Mindezek mellett jár nekik annyi szerintem, hogyha 1 az 1 ellen állítanak valamit, akkor az ő hangjuk mélyebb. Ezzel az ítélettel -politikai indokokkal- a tekintélyüket is rombolták)

Martian (törölt) 2011.02.26. 17:17:57

@Bambano: "a tv székház felgyújtása melyik népcsoport alkotmányos joga?"

Bíróségi ítéletet egyes emberekre, szerepüket mérlegelve (kellene) hozni, nem pedig inkvizíciós tömegeljárásokat folytatni.

Shadow82 2011.02.26. 17:17:59

Ezzel az elemzéssel az a baj, hogy kihagyja a társadalom legfontosabb tényezőjét, az embert. Az alábbi gondolatsor mindenkinek szól, aki egyetért a fentiekkel:

Képzeld magad elé a legjobb barátodat, aki kiment a tüntetésre, és pechére bekasztlizták. Képzeld el, hogy végigülted a perét, ahol – pontosan tudod és a gyomrod forog tőle – minden rendőr egymást védte és hazudott. Képzeld el, hogy a barátodat meg is verték a zárkában, de senki nem hallott semmiről. Képzeld el a feleségét, aki egyedül maradt a lakáshitellel, félbe kellett hagynia az egyetemet, hogy két műszakban dolgozhasson. Legyen pénz ügyvédre, miegyébre. A barátodat meg simán kirúgták, mivel „bűnöző”, és az életben soha nem fog tudni elhelyezkedni.
Képzeld el saját magadat ebben a helyzetben, nem is kellett, hogy tüntetésre menj elég, ha csak ott voltál valahol a környéken, és bele keverdtél. Te tudod, hogy nem tettél semmit, de az életed ketté van törve. Hiába tanultál mondjuk 5 évig egyetemen, sehova nem kellesz, mehetsz kőműves segédnek. Vagy hiába dolgoztál az előléptetésért, most kirúgtad, kezdheted elölről.

És az a baj, hogy ezekből sok volt. Nem egy, nem kettő, hanem sok. Szerintem inkább kerüljenek ki a tényleges kukaborogatók és tégladobálók, minthogy akár egyetlen ártatlan, megtört, megalázott ember is bent maradjon. A két rossz közül ez még mindig a kisebb rossz.

Szerintem az egésznek nem az az üzenete, amit fentebb megfogalmazott a blog. Szerintem az azt mondja, hogy a futószalagon, megrendelésre gyártott ítéleteket helyre kell hozni. Üzenet: kedves bíróság, ez nagy blamázs, a munkátok minőségének méltó elismerése, legközelebb tessék felmenteni az ártatlanokat.

Az amnézia (megbocsátás) meg egy arcátlan pimasz megoldás lenne. Az amnézia azt mondja, hogy megbocsátunk a bűnösöknek. A fenti törvény azt mondja, hogy nem bűnösök azok, akiket egy felfokozott hangulatban, megfélemlített bíróságok, védelemre süket fülekkel és egymásnak falazó (jellemzően tehát hamis) tanúk alapján ítéltek el.

Aki amnéziát kér, az gondolja végig: te vajon bevallanál egy el nem követett bűnt, ha azt ígérnék, hogy nem ítélnek el? Ugye, hogy nem. Az egyetlen jó megoldás a semisség.

Kowax 2011.02.26. 17:18:18

Az újságíró, aki mindig megírta az igazságot, meghal. Felkerül a
mennybe Szent Péter elé, aki mögött sok száz nagy órát lát.
Mindegyiken nevek: Arafat, Blair, Chirac, Sarközy, Busch,
Schröder, Iliescu stb...
-Mit szolgálnak ezek a hatalmas órák? - kérdezi Szent Pétert.
-Ezek a világ vezető és meghatározó személyiségeit
jelképezik. És amikor valami marhaságot mondanak, akkor a mutató egy
perccel előbbre ugrik.
-De Szent Péter! Nem látom Orbán Viktorét, pedig ő az ország első embere!
Hol van az ő órája?
- Fiam, - válaszol Szent Péter - az övé az íróasztalomon áll és
ventilátornak használom.

Mike36 2011.02.26. 17:18:22

gondolom úgy gondolják, mostantól csak ők lehetnek majd kormányon, más senki, így nincs is ami visszaüssön

bioLarzen 2011.02.26. 17:18:24

@nomac: "Gyurcsany oszodi beszede meg az egyetlen hiteles politikusi beszed volt az elmult 60 evben (beleertve a jelen kormanyt is), nagyon kellett mar, en orultem is neki, sajna itthon az emberek jo resze ezt nem ertette meg, varjak tovabbra is a megvaltot."

Szia,
mint 2006-ban az MSZP-re (és tavaly sem a Fideszre) szavazó ember mondom: akkor lett volna ez igazi demokrata beszéd, ha a nyilvánosság előtt mondja, nem zárt (legalábbis annak gondolt) körben. Ha az osztályfőnöki órán mondom, hogy az osztályfőnök egy diktatórikus barom, akkor bátor vagyok, az osztály szempontjából hős - hisz nyíltan, a várható retorziók ellenére mondtam ki az igazságot. Ha viszont a szünetben, a haveroknak súgva, akkor max kimondtam az igazságot - de nem hősiesen, hanem "normál" módon, ügyelve arra is, hogy nehogy rosszul jöjjek ki belőle. Gyurcsány az utóbbit tette. Szerintem nagy bakit követett el azzal, hogy utólag ezt bátorságnak, hősies tettnek próbálta beállítani - bár e baki így, utólag megítélve, valszín már úgyse osztott-szorzott... Akkoriban nem osztottam azt a nézetet, hogy le kéne mondania, ma már - utólag, a következmények ismeretében, persze - másképp látom.

Node mindegy, ez a cikk nem erről szól, bocs mindenkitől az offért.

bio

bioLarzen 2011.02.26. 17:18:27

@Johny the mocsok: "Főleg egy Gyurcsány diktatúra ítéleteit!"

Szia,
teljesen őszitén kérdezem, és tényleg kíváncsi vagyok a véleményedre: ha szerinted Gyurcsány diktatúrát épített ki, akkor hogy lehet például az, hogy a bíróság több szocialista politikust is elítélt és börtönbe csukott, és ezek a bírók a mai napig szabadlábon vannak és gyakorolják hivatásukat? Ez szerintem egy diktatúrában elképzelhetetlen lenne. El tudod képzelni, hogy, mondjuk, Sztálin egyik emberét a szovjet bíróság elítéli? Ha igen (már ez sem kis képzelőerőről tanúskodna :D), akkor azt el tudod képzelni, hogy az a bíró, aki ezt az ítéletet meghozza, másnap is bíró, sőt, harmadnap is? Na, EZ a diktatúra. Nem mondom, hogy a Gyurcsány-kormány jól végezte a dolgát, hogy a demokrácia mintaképei voltak, de a diktatúrákra jellemző "tünetegyüttest" én nem láttam - te ezek szerint igen. A legőszintébben érdekel, hogy mit. Örülnék, ha válaszolnál, mert kíváncsi vagyok a "másik oldal" nézőpontjára.

bio

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.02.26. 17:18:34

@azAttis:
tökéletesen félreérted a VV blog mondanivalóját, és a semmmiségi törvényt illető kifogások mibenlétét. Vegyél nagy levegőt, vonatkoztass el, és fuss neki újra, talán sikerül.

Idézek tőled két mondatot:
"Szerintem azt, hogy Magyarországon nem egy rendőrállam van ahol a polgárnak nincs szava. 2006-ban a mubarakdemokrata Gyurcsány és sötét csatlósai ezt a hitet próbálták elvenni."

Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy bár GYF az életben soha többé ne lépjen színre ezen a kismagyar politikai porondon, de azért az általad leírt jelzők merészen túlzóak, de sőt, némi butaságot és vakságot is feltételeznek. Magyarország rendőrállam? Viccelsz?Te nem éltél az 50-es években... volt szerencsém látni, ahogy pl. a francia rendőrség oszlat, - szerinted Franciaország rendőrállam?

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.02.26. 17:18:38

@HÚÚ:
"Aki az hiszi, hogy a demokrácia egyenlő Gyurcsánnyal, az nincs eszénél. "

No igen, épeszű ember nem állít ilyet, és ennek a párhuzamos változata szintén megáll. Ugyanis OV szintén nem egyenlő a demokráciával, de sőt: aki azt hiszi, hogy OV menti meg a demokráciát GyF-től, annak még kevesebb van.

"A Fidesz pontosan érti, hogy mit csinál. "
Erről a klasszikus vicc jut eszembe, amikor a feleség és a férj szerint is k..vára megy a pénz. És igen.

véreshurka majonézzel 2011.02.26. 17:18:44

sok döntése és kiskirálya nem tetszik a fidesznek (lázár, a huszonéves alkotmányos tolvaj, az esztergomi idióta) de ez egy jó döntés!

most már csak a bírók elítélése és a rendőrök kirúgása van hátra. azonosító nélkül ők terroristák voltak, tudták mit vállalnak amikor külföldit, nőt, vakot kínoztak, aki nem tesz terhelő vallomást a többire az haljon éhen!

a vv sokszor szánalmas, elméleti alapon elemző mint a gyerekszavazatoknál. ez a poszt sem lett elviselhető

gpetersz 2011.02.26. 17:18:49

A probléma az, hogy a kommentelők 90%-a (tisztelet a kevés kivételnek) egy szürke dologról (2006-os események) próbál fehér vagy fekete képet festeni, attól függően, hogy Fletó vagy Szaddám hívő.

Ez nem megy, szemmel láthatóan.

HÚÚ 2011.02.26. 17:18:52

Egyesek szerint az a demokrácia, amikor a rendőrök lövöldöznek az emberekre, azután a bíróságok a polgárokat ítélik el. Szerintem éppen az a demokratikus, amikor a rendőri erőszak ellen fellépnek, és az igazságtalan ítéleteket törlik. Ha még van egyáltalán értelme a szavaknak szoclib körökben.

$pi$ 2011.02.26. 17:18:54

@Truth-Love: "A legnagyobb "hibája" pedig abból fakadt, hogy őszinte volt!!! Ezt nevezik öszödi beszédnek."

Nem, nem, rosszul látod. A legnagyobb hibája az volt, hogy évekig hazudozott a tettestársaival együtt. Aztán labukott, amikor a zárt körben a további bűncselekményeket tervezte. Ezt nevezik öszödi beszédnek.

$pi$ 2011.02.26. 17:18:57

@NforceR: "amugy meg nem felmenteni kene eyeket hanem leloni... marmint azokat akik masok MAGANTULAJDONAT tettek tonkre"

Én mondjuk benne lennék. Mondjuk szerintem azért az is elég nagy felzúdulást keltene Európában, ha a rongálásért a tetthelyen lelőnék az embereket nem? Mindegy, kit érdekel, halál a graffitisekre! ;)

potyus 2011.02.26. 17:18:59

Tessenek tudomásul venni. 2006 ban erőszakos eseményeket generált egy szűk csoport. Kezdődött 5 vagy 6 ember beakarta olvastatni szedett vedett 12 pontot a TV-ben. Majd amikor ezt megtagadták, felháborodásukban neki támadtak a tv székháznak. Ehhez kaptak megfelelő segítséget a spontán Kossuth téri tüntetésről. Ebből kialakult egy érthetetlen tombolás, gyujtogatás, a kivezényelt és gyengén kiképzett, felszerelt rendőrökre támadtak, sok sok rendőrt súlyosan megsebesítettek. Később elfoglalták a székházat, kicsit mint aki jól végezte a dolgát romboltak, fosztogattak, majd szépen eltávoztak.
Így kezdődtek a majd 3 napig tartó zavargások.
Balsai meg a kommunikáció beszél békés tüntetők megveréséről, biztos volt ilyen is. De aki figyelemmel kísérte a tv közvetítéseket, láthatta, hogy nem volt olyan pillanat amikor a "békés" tüntetők ne hergelték volna a rendőröket. Hol botokkal, hol kövekkel.
A tisztelt vizsgálódó Balsai úr, miért nem mutatja be azokat a felvételeket, melyből ítélkezik. Nincsenek csak amnéziás emberek, vannak akik emlékeznek a részletekre. Tessenek csak elővenni azokat a felvételeket ahol tombol a "békés" tüntető tömeg és autókat gyujt fel a belvárosban, építkezési aníagokból barrikádokat épít a Kossuth L.utcában, majd égő palackokat dobál a rendőrökre, úgy spontán és "békésen"
Balsai úr, muszáj volt produktumot készíteni, és mi van a jogászi esküvel?

andzsin 2011.02.26. 17:19:02

Ami a tüntetéseket illeti: ezerszer leírtam már: b@zmeg nem kell odamenni, ez ilyen qrva egyszerű és akkor nem lövik ki az ember szemét! Mindenki tudta, hogy balhé lesz, aki nem tudta az szimplán hülye!

Nem akarom védeni a BRFK-t, de elég youtube-os video van róla, hogy a franciák, angolok, németek...stb. sem lacafacáznak ilyenkor, aki ott van, az kap vízágyúval, gumilövedékkel...stb.

Ami pedig a semmisségi törvényt illeti: most ilyen elvi hülyeségekbe bele se menjünk, hogy jogállam, meg blabla, mertaz már rég megszűnt. Viszont elgondolkodtató, az , hogy a rendőrök két hétig hazudtak, előtt meg utána nem???
Ilyen alapon, ha én fejbevágok egy embert és elítélnek súlyos testi sértésért, akkor kérni fogom abíróságot, hogy semmisítse meg az ítéletet, mert a rendőr hazudott, aki látta.

A másik meg az, hogy még Rákosi sem helyezte hatályon kívül a M.Kir. bíróság ítéleteit. na erről ennyit. Pedig ott aztán lett volna mit.

úgyiselfelejtem 2011.02.26. 17:19:26

Az "elszámoltatásról" szól ez az egész, hiszen megígérték a híveknek, hogy nem lesz baj, ha az utcára mennek.
Ezek a hívek ma meg örülnek a hírnek, nem gondolkodnak a jelen eseményekkel. Megnyugodnak, hogy a Fidesz (FIDESZ?, hogy kell írni?) tartja a szavát.

Ezután minden "becsületes" szinesfémfelvásárló, szinesfémbányász(kábelkiásó), stb. hivatkozhat a rendôri igazságtalanságra, hamis tanúzásra.

Elérünk addig, hogy a rendôrnek semmi szava nem lesz, mint a tanároknak...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.26. 17:19:33

Látom, vannak itt érdekeltek.

Ha eltörlik az itéleteket, akkor ugye kárpótlás jár.

A Fidesz így utólag akar fizetni a várost felgyújtó bűnözőinek ?

Kiharcolták a fideszeseknek a hatalmat és a vagyont.

Ki kell fizetni a zsoldosokat, ugye.

tomwar 2011.02.26. 17:19:38

@borsikm: Hogy a viharba nem tudott elzavarni 5000 rendort a 2/3 elsopro ereje? Sosem ertettem... Pedig elen az erinthetetlenekkel (a Kordonbonto Bt. alkalmazottaival) verhetetlen csapat lehetett volna...

Hathajó 2011.02.26. 17:19:39

Tökéletesen egyetértek abban, hogy jogállamban az egyes hatalmi ágaknak egymás működésébe beleszólni nem lehet. Törvényekkel utólag bírósági ítéleteket megváltoztatni nem célszerű, mert ezzel mintegy az egész bírósági hatalmi ág lesz félretolva egy mellékvágányra. Persze nem mintha nem tette volna meg ezt pártunk és kormányunk az utóbbi időben számtalanszor már, de az igazságszolgáltatás mégiscsak egy hagyományos, független hatalmi ág lenne, vagy miafene.
Viszont hagyómiklósozni, még így kisbetűvel és egybeírva sem túl elegáns dolog jogerős bírósági ítélet előtt azt gondolom. Elnevezni egy vélt vagy valós társadalmi életformát valakiről, aki ellen az eljárás még vádemelési szakaszban sincs, nem elegáns dolog. Az ártatlanság vélelme mindenkire igaznak kell legyen egy jogállamban, mégha az adott személy a korábbi politikai vezetés egy elég irritáló alakjai is.
És ha valaki megtrollkodik, hogy Hagyó Miklóst meg a kommenistákat védeném, nyugodjon meg tényleg a konkrét esetben így is van. Általános esetben pedig az egyén jogait és a jogállamot védem.

tomwar 2011.02.26. 17:19:41

@egy derék katona:
Imadom az artatlan felszemueket. Ott ELTEM, ott voltam MINDEN alkalommal, es erdekes, sose lett semmi bajom. Egyszeru taktika: hatat forditottam a konnygaznak, a lovoldozesnek, es elmentem haza. Amikor erre nem volt lehetosegem, pl. a Nagymezo utcai csata idejen, elmeteunk anyosomekhoz...a Bajcsy-csata idejere beultunk sokadmagunkkal egy kavehazba. Aki nem akart bajt maganak,nem lett baja. Nincs egy tucat ember, aki szerintem artatlanul serult meg.
Szerencsetlenek, akik azt hittek, hogy majd eljo a Kanaan, s ezert akkor is ott maradtak, mikor mar tul keso volt elmenni....nos ok elhittek, hogy jot tesznek. Az orszag mai allapotat nezve sajnalom oket a hiaba valo aldozatert: csoborbol vodorbe kerultek...csak most mar tuntetni sem mernek....

2011.02.26. 17:19:46

Mi ez a szar? Ha problémás az ítélet, kérjen új eljárást! Ha ismét bűnösséget állapítanak meg, akkor kussoljon. De aki a törvényenben akar bűnösséget vagy felmentést kijelenteni, azt csak sajnálni tudom, hogy születésekor nem szakadt az anyjába a feje.

goumideaumineaux 2011.02.26. 17:19:48

Üdv, démosz!

Szerintem észre kellene már várni, hogy 2006 október 23-án történtekben mindkét oldal alaposan sáros volt. Mindenki csak egyoldalúan hajlandó nézni a dolgokat a sajátjait felmenti, az ellenoldalt pedig sátántól valónak tekinti.
Azok, akik ott maradtak az Astoriánál nézni, hogy a csőcselék-sündörség csatának mi lesz az eredménye, nem volt szerencséjük, mert a rendőrök már nem székház-üzemmódban dolgoztak.
Azok, akik meg azt gondolták, hogy ezzel visszaáll a rend, azoknak sem volt szerencséjük, mert a hisztéria éppen csak elkezdődött.

Zotya 2011.02.26. 17:19:51

@borsikm: Tartsunk hetente választást, és akkor mindig olyan arányban lennének jelen a különböző politikai erők, mint amennyi éppen a támogatottságuk.

Ha így fogjuk fel, akkor már el is vehetjük a kétharmadot, mert már nincs annyi.

biobender 2011.02.26. 17:19:59

Elkeserito, hogy az itt komemntelo fidesz hivek milyen szinten szajkozzak a bolsevik logikat. Mintha magat lenin elvtarsat hallana az ember - es ezek hiszik azt, hogy polgarok.

Persze aki nem ismeri a tortenelmet az megismetli azt.

charlottesweb · http://www.charlottesweb.hu 2011.02.26. 17:20:07

De akkor olyan is lesz, )mert csupán rendőr vallomása támasztja alá az adott incidens valódiságát), hogy bűnös gyújtogató-macskakődobáló-verekedő-autófelborító-kirakatbetörő embereket is éppúgy felmentenek, mint a valóban ártatlan embereket. Ergo: a rendőrök mind hazudnak, egy szavukat nem lehet elhinni?

salamander 2011.02.26. 17:20:15

A semmisségi törvény nem az összes 2006-ban született bírói ítéletet nyilvánítja semmissé, csak azokat, ahol a vádat kizárólag rendőri -legtöbbször hamis - vallomásokra alapozták. Ezt azonban nyilván vizsgálat előzi meg, melyet az előbb titkosított majd nyilvánosságra hozott iratokból jól meg lehet állapítani.

Én nem azon siránkoznék, hogy csorbul a jogállam, mert Magyarországon akármennyire is fáj, de nincs jogállam. Ki tudja volt-e valaha...

Első érv erre nézve: Egy jogállam nem alapulhat egy 1949 évi XX. tv. sztálinista törvényre, melyet 1989-ben átírtak, és amely körülbelül 40 paragrafusában konkrét átfedéseket tartalmaz az eredeti 1949-ben létrejött törvénnyel. (ifj. Dr. Lomnici Zoltán, és Dr. Horváth Attila összehasonlító kutatásai lapján)
Sajnálatos, hogy a közvélemény még most sem jut pontos információkhoz szinte semmiben, mert mindenhol a liberális autokrata érvek gondolatok érvényesülnek.

Fel kellene mindenkinek fogni, hogy amit tapasztalunk az jogszolgáltatás területén fehéren-feketén azt jelenti, hogy a példátlan igazságszolgáltatói önkormányzat, - melyet a Horn kurzus adott a bírák részére - további a múltrendszerhez hű, azaz új rendszer ellenében - dolgozó és bizonyos érdekeket védő idős főbírók kaptak menedéket és hosszú időre munkát.
Jól láthatóan dolgoznak is és nem is eredménytelenül: nagyon nehezen mennek bizonyos perek, bizonyos ügyeket pedig szinte szándékosan altatnak.
De azt senki nem mondhatja hogy ennek hátterében a bíróságokon dolgozó nagy hatalmú szarházi "komcsi" bírók állnak. Mert akkor azonnal rákezd a liberális majomkommandó rikácsolni: vége a jogállamnak, vége a demokráciának.
Kérdezem: Mi a demokrácia? nyilván nem az amiben élünk. nyilván nem az, hogy 10 000 ember liberális demokráciája maximális jóléte 9 560 000 ember kárára, és kiszolgáltatottsága révén.

Nem szabad csodálkoznunk, azon, hogy az Európai Unió prominensei úgy kezelnek minket, mint a felmosórongyot. Saját mocskos belső árulóinkat, ellendrukkereinket sem tudjuk megregulázni.

Ennek lényege az, hogy először, mindenki legyen nemzeti érzelmű, és csak másodsorban európai és liberális, szocialista, vagy konzervatív. Amíg ez Magyarországon kérdés lesz, addig itt politikailag nem nagyon lesz továbblépés.

sas70 2011.02.26. 17:20:21

A bíróságokon naponta születnek szar, és sokszor igazságtalan ítéletek. Részben a szar törvények, részben pedig a bírók azon gyakorlata miatt, hogy akit az ügyészség megvádol, az nagy valószínűséggel bűnös. Pedig a törvény kimondja, hogy addig senki nem tekinthető bűnösnek, amíg azt, minden kétséget kizáróan be nem bizonyították. Az alapvető probléma az igen rossz alapállás, rossz gyakorlat, beidegződések.
Nem kétséges, hogy 2006-ban voltak akik bűncselekményeket követtek el, és az sem kétséges, hogy voltak akiket ártatlanul ítéltek el. Olyanok is voltak, akiket meg nem ítéltek el, pedig kellett volna.
Egy ilyen törvénnyel azonban nem lehet ezt orvosolni. A gyakorlatot kellene megváltoztatni, a rendőrségi, ügyészségi, mind a bírósági gyakorlatot, hogy valóban mindaddig ártatlan valaki, amíg megfelelően be nem bizonyítják, hogy bűnös. Az ördög sem bűnös, amíg be nem bizonyítják!
Ez megint egy lufi, egy pótcselekvés ami nemhogy használna, hanem árt mindenkinek!

Zizo1 2011.02.26. 17:20:28

Egyetértek a semmisségi törvénnyel, mert nem vonatkozik azokra az ítéletekre, amelyek jogosan születtek, de az egyetlen megvalósítható és helyes orvoslást adja azokra az ítéletekre, amelyek szerintem, sajnos többségükben, egy látszat demokrácia, koncepciós perei voltak.
Sem az amnesztia, sem a kegyelem nem adja, adhatja vissza a szerencsétlen, ártatlanul meghurcolt, megvert stb. egyének büntetlenségét, becsületét, csak az a beismerés, hogy az egyáltalán nem pártatlan rendőrségünk, és az (igazságtól sajnos eléggé) független ( és egyáltalán nem pártatlan) birokságunk, koncepciós ítéletek sorozatát hozta, újólag, mint története során, sokadszor.
Az meg, hogy ez a törvény aláássa a rendőrség és az igazságszolgáltatás tekintélyét, az nem igaz!
Ami nincs, azt nem igen lehet aláásni!
Az igazságot ugyan is, csak elhallgatni, elleplezni, figyelmen kívül hagyni és úgy tenni, mint ha…, vagy beismerni lehet!
És hogy világos legye!
Ezzel a törvénnyel sem mondja vagy gondolja senki sem azt, szerintem, hogy minden rendőr vagy bíró vétkes, vagy becstelen. Hiszem, hinni akarom, hogy igen is vannak tisztességes és becsületes hivatásukat elkötelezetten és magas szinten művelő rendőrök és bírók! De addig, amíg maguk közt megtűrik a vétkeseket, amíg a mundér állbecsületéért falaznak vagy kényszerből hallgatnak, addig a valóban tisztességest nem lehet megkülönböztetni a tisztességtelentől.
A beismerés, bár a legnehezebb, de első kihagyhatatlan lépés a megigazulás rögös útján! Amúgy, az igazságtól valójában csak az fél, akinek van félnivalója!
Ha ekkora a tiltakozás, az bizony arra utal, hogy sokan érintettek lehetnek.

KovA 2011.02.26. 17:20:31

Helyes. Ideje a magyar politika rendszer alatt kivágni a fát de gyökerestől !
Ez a rendszar óriási károkat okozott és erkölcsileg és gazdaságilag is bukott - csak az utóbbi 20 év agymosása miatt ez még túl sokaknak nem világos és nem is emészthető, csakúgy mint a 80-as években hasonlóképp sokan nem vették észre az összeomlást.

A számok - a rendszer produktuma a rettenetes államadósság, mely családokra bontva lényegében a fejük fölött lévő ház, lakás értékével egyenlő (csecsemőtől az aggastyánig fejenként több mint két millió - családonként a lakásuk ára tehát)
és hogy a beszedhető adőó nem elégséges erőforrás az államadósság kamatterheinek fedezésére azt jelenti, hogy kedves demokratikusan választott vezetőink eladtak bennünket adósrabszolgának.
A kölcsönadás célja nem az volt, hogy a kölcsönadott pénzt visszakapják, hanem hogy megvegyenek bennünket - adónkat mint folyamatosan fejhető erőforrást. Lényegében meg lettünk véve/el lettünk adva kilóra.
Köszönöm szépen én az olyan rendszarból, ahol az árulók leválasztván felhúzott orral, emelt fővel és nem utolsó sorban teli zsebbel ellenzékbe menekülhetnek nem kérek. Ez hosszútávon a gazdaságilag megroppantott erkölcsileg álliberilizmus által megrokkantott értékrendetlenségbe fullasztott közösség pusztulását fogja okozni.

_Epikurosz_ 2011.02.26. 17:20:36

"Tényleg beláthatatlan, hogy ez az út hová vezethet."
Ugyanmár, csak végig kell nyalni a XX. század történelmét, a hozott jogszabályokkal együtt. Rögtön világos lesz.

szekertabor · provo.blog.hu 2011.02.26. 17:20:39

@NforceR:
@Prussia:
Az a gond, hogy nem gondolod végig. A törvényjavaslat nem azokat az ítéleteket semmisítené meg, amik a molotov-koktélt dobáló csuklyás forradalmárok ellen születtek. Ezek túlnyomó többségét szemtanúk és felvételek alapján ítélték el (más kérdés, hogy az amnesztiát súlyos államhatalmi provokációra való hivatkozással ez esetben indokoltnak tartanám, de ez nem ide tartozik). A rendőrség 2006-ban részben vétlen utcai járókelőket rohant le, részben (október 23-án) békés ünneplőket. E két esetben tömegével születtek csupán rendőri (igazolhatóan) hamis tanúvallomások alapján elmarasztaló ítéletek. A javaslat ezeket semmisítené meg. Ez nem a jogállamiság vége, hanem jogszolgáltatás.
Nomármost, aki azzal érvel, hogy épeszű ember a saját érdekében elkerülte a zavargásokat, az saját szavaival ismeri be, hogy az országban nem jogrend, hanem diktatúra uralkodott. Az ugyanis még nagy nehezen elfogadható, hogy ahol fát vágnak, ott hullik a forgács, és tömegoszlatásnál véletlenül bárkinek leeshet egy rendőri pofon. De demokráciában az ilyesmit az intézkedő rendőr felelősségre vonása követi, nem pedig a rendőrség hamis tanúzása alapján a sértett elmarasztalása. Tehát röviden: 2006-ban Magyarországon látszatdemokrácia, valójában pedig brutális rendőrállam uralkodott. Aki pedig ezt másképpen gondolja, az mutasson fel a polgári kormány idejéből egyetlen olyan esetet, amikor békés járókelők estek áldozatul a tömegre támadó rendőröknek.

salamander 2011.02.26. 17:20:42

Ami sajnálatos, hogy a olyan rendőrök ütöttek vertek, kiken nem volt azonosító, és így - ezt Gergényi is tudta - nem lehet beazonosítani ki k voltak a bűnelkövetők, ha csak egymásra nem vallanak a rendőrök. Ezt pedig egyszerűen nem teszik meg.
Ezzel a jogszolgáltatás eszközei felett bezárul a kör, mivel más nem volt ott csak a rendőr és az állítólagos elkövető. Nos ez esetben, - ha ilyesmi ellen nem lép fel határozottan utólag is akár titkosszolgálati eszközökkel illetve a semmisségi törvénnyel a kormány, akkor csorbul igazán a jogszolgáltatásba vetett hit. (Persze az már így is a padlón van.)
Mondja meg nekem egy liberális jogvédő, hogy ha este elkapja négy azonosítatlan maszkos rendőr az utcán, összeveri, majd átadják egy fogva tartónak, (rabosítják) aki jelentést ír a dologról, majd másnap bíróság elé állítják és elítélik a rendőri vallomásból készült jelentés alapján, akkor valami sérül nem? pl.: az "unus testis nullus testis" ("egy tanú nem tanú") elve! Legalább valami egyéb tárgyi vagy egyéb bizonyíték is kellene nem csupán az egybehangzó azonosítatlan és azonosíthatatlan rendőrök arctalan vallomása!
(A szemétláda rendőröcskéknek egynek sem jutott eszébe tisztességes vallomást tenni. Azért ez is mutat valamint, de ebbe nem mennék bele...)

Magyarországon tehát nincs jogállam, mert "ubi ius incertum, ibi ius nullum"! ("ahol a jog bizonytalan ott nincsen jog")

balf 2011.02.26. 17:20:49

"És éppen itt van az igazi probléma a semmisségi törvénnyel. Ez a törvény ugyanis csak akkor lenne helyénvaló, ha a 2006-os eseményeket követő perek valóban egy erőszakos, diktatorikus rezsim igazságtalan ítéletei lennének. De ezek nem azok."

Éppen itt van az igazi probléma ezzel a véleménnyel!

És innen már csak egy kicsi lépés az, hogy Biszku Béla nem vonható felelősségre, mert az akkori törvények szerint járt el.

balf 2011.02.26. 17:20:53

@Prussia: A nyugdíjas, aki hazafelé ballagott az talán "izmozott"? Aki csak simán haza akart menni az "vállalta a veszélyt"? A bűnösöket megtalálták?

Érzéketlen, sötét alak vagy.

sztd 2011.02.26. 17:20:54

@Ianas:
"Nem igazán látom Gyurcsány és Khadaffi között a párhuzamot. Orbánnal más a helyzet..."
Gyurcsány lövette szét az ellene tüntetőket, és ítéltette el a maradékot. Az a véleményem, hogy itt csak a lépték volt más. Orbán ezt még nem tette meg.

@Truth-Love:
Néhány apróságra felhívnám a figyelmed.
1. én kommentelő vagyok, nem posztoló. :) Ha rangsorolni kell, én vagyok legalul, a posztoló fölöttem van.
2. Nem érdekel, ha egyesek előtt lejáratom magam. Ha a véleményem hibásnak találom, megváltoztatom, addig viszont a véleményem marad. Nem fogom azért módosítani, mert nem divatos.
3. "el lehet róla [Gyurcsányról] mondani, hogy a demokratikus kereteket nem akarta szétfeszíteni"
Szerintem a demokráciát csak úgy tudja elfogadni, ha ő van hatalmon. Lehet, hogy a keret így megfelel neki, de a hatalom fontosabb az ő esetében, ez egyértelmű. Itt persze felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet Orbánnal, de ez egy másik kérdés. Ld. lejjebb.
4. Az öszödi beszédben pont azt vallja be, amiért elutasították, és pont az vált egyértelművé, hogy jogos a leghatározottabb elutasítás is vele szemben.
5. Most arról szól a vita, hanem arról, hogy mivel jár a jogállamra nézve, ha elégedetleneket, és járókelőket szétlőnek, és a maradékot pedig bírósági úton elítélik jogalap nélkül, de a jogrendszert felhasználva.
6. Ha elismered, hogy létezik abszolút igazság, akkor az abszolút erkölcs az, ami ahhoz az igazsághoz vezet és így létezik. Abszolút jog valóban nincs, az a jó, ha oda vezeti a társadalmat az abszolút erkölcshöz. Mivel a társadalmak különböznek, ez sem lehet értelemszerűen egységes, ráadásul vannak kérdések, amiknél az a fontos, hogy szabályozzuk, és mindegy, hogy hogyan (pl. a kreszben fontos, hogy hogyan kerülik ki egymást a szembejövők, de egyenértékű a közép-európai és a brit szabályozás).
Ez persze nem lehet tökéletes, de úgy látom, hogy egyetértünk, hogy lehet rá törekedni.

@freagle:
Röviden csak annyit írnék, hogy az egyik fél viselkedése nem menti a másikat. Az általad említett esetek némelyike is hozzájárult, hogy egyre kevesebben veszik komolyan a jogot.
"Az erkölcs és a jog nem összekeverhető fogalmak. Már csak azért sem, mert a jog írott, és minden polgárra kötelező, az erkölcs pedig íratlan, és..."
Valóban egyszerűbb lenne, ha ilyen lenne a világ, de nem ilyen. Bár megpróbáltam megúszni, de akkor röviden:
Ha nincs erkölcs a jog mögött, akkor az emberek azt fogják keresni, hogy hogyan játsszák ki a jogot. Emiatt egyre részletesebb, és ezért egyre betarthatatlanabb szabályok születnek, aminek a betartatására egyre kevesebb energiája lesz az államnak, pedig egyre több kellene hozzá, végül nem fogja tudni működtetni a jogállamot.
Kérem az indoklás rövidsége ne adjon okot a belekötésre! Köszönöm.
A jog viszont nem feltétlenül írott dolog.

"Márpedig a jogbiztonság azt jelenti, hogy a jogalkalmazót (pl. független bíróság) hagyjuk működni, akkor is, ha a döntéseivel nem értünk egyet."
Bár a bíróságokat már 2003 óta folyamatosan támadják, és az alkotmánybíróság sem úszta ezt meg (Gyurcsány pl. egyenesen keresztény fundamentalizmussal vádolta 2008 végén, ami ellen küzdeni kell), egyre inkább az az érzésem, hogy nem ok nélkül. Egyszerűen olyan hanyagságot látok a munkájukban, amit nem értek, hogy miért tűrtek eddig a parlament részéről.

@talicskás munkásember:
"Hol van itt erkölcs, ami a jogot alátámasztaná?"
:)
Nem az Audit akarom védeni, de örülnék, ha nem tudnék súlyosabb esetekről. Tudok, úgyhogy nem örülök. Bár tartom az állítást, hogy az egyik fél bűne nem menti a másikat, azért be kell látni, hogy mélyről nehezebb visszamászni, mint a magasról nem lecsúszni.

KovA 2011.02.26. 17:20:57

@Prussia: "Ez gyakorlatilag a jogállam felszámolása."
:-) Avagy az ököljogállam aláásása...
Amúgy volt már rá példa a történelemben, hogy embereket kellett rehabilitálni bírósági (el)ítéletek alól.

És - mint az látszik az (i)gazságszolgáltatás meglehetősen politikafüggő és koncepciós - hol durvábbban, hol szolidabban - függetlenségük látszatfüggetlenség.

Kezdődik a rendőrségnél a dolog - hamis tanúzás - tanúvallomás megtagadása kolléga ügyében. Azonosítószámok hiánya.
De - ha csak arra gondolunk - hogy "Gergényi kérte" megjegyzéssel különböző politikusok közlekedési szabálysértéseit sikálták el - majd azt mondták, hogy az ilyesmit régebben is így szokták - látszik milyen szerteágazó a maffia... hol itta jogállam ? Hm ?
Itt alighanem csak forradalommal lehet kitakarítani - egy időre. :-(

Lémusz 2011.02.26. 17:21:00

Már a cím is rossz. Azt állítja, hogy a FIDESZ mint párt Végrehajtói hatalmat akar gyakorolni. Ez nem igaz. Az sem igaz, hogy a bíróságok hibát követtek el, amikor a csupán a rendőrök vallomásai alapján ítéltek el valakit. Bár nem vagyok jogász, úgy gondolom, hogy a bíroság az adott ítéleteknél az aktuális jogszabájoknak megfelelően járt el. Az azonban a bírói döntések alapján is tény, hogy a rendőrök több esetben is jogtalanságokat követtek el, amelyeket hamis tanúvallomásokkal lepleztek. Ezért valószínűsíthető, hogy az akkori ítéletek jelentős része hamis tanúvallomásokon alapul. Ezért a parlament törvényt hoz arról, hogy az akkori rendőri tanúvallomásokat nem szabad figyelembe venni. A bíróságok mindíg is a törvények betartatásának végrehajtó hatalmai voltak. Ez mostantól sem lesz másképp. A FIDESZ képviselői nem fognak bemenni a börtönbe és szabadon engedni a rabokat, hamen a bíróságoknak kell felülvizsgálniuk a saját ítéleteiket az új jogszabály figyelembevételével. A kérdés másik megoldása számomra elég homájos. Egy esetleges amnesztia is csak a kizárólag rendőri vallomásokra alapozott ítéletre vonatkozn, vagy azokra is akik videofelvételekkel igazolható módon tankkal mentek a rendőrsorfalnak, vagy arra a maffiózóra is, aki az adott időszakban kiirtott egy családot? Ha az amnesztiában ugyanazok részesülnének, mint a FIDESZ javaslata alapján semmisségben, akkor a bírósági ítéletek megítélésében mi a különbség? Másrészt aki amnesztiában részesül, tölthet-e be olyan állást-pl. rendőr-, amihez büntetlen előélet kell? Szerintem nem, tehát egy hamis vádak alapján elítélt ember továbbra is szenved jogi hátrányokat.

Lémusz 2011.02.26. 17:21:03

Többen az öszödi beszéd kapcsán úgy gondolják, hogy Gyurcsány Ferenc az igazság bajnoka volt. Őket nem tudom meggyőzni az ellenkezőjéről, de a többieknek szeretném felfrissíteni az emlékezetét. A 2006-os kampányt úgy nyerte meg az MSZP-SZDSZ koalíció, hogy meghamisították az államháztartás adatait, és azt állították, hogy lendületben van a magyar gazdaság. A választások után a koalíció feltétlen híveinek kivételével mindenki rájött, hogy ez hazugság. Ezután Gyurcsány Ferenc nem állt ki az ország elé, hogy elmondja "Hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal", hanem egy zártkörű űlésről kiszivárgott felvételből vált nyilvánossá a miniszterelnök beismerése, amit a nagy "igazságmondó" soha nem erősített meg. De persze most elvárja, hogy mindenki hitelt adjon a szavainak, mint az egypártrendszer összes többi kiszolgálója, akik most a demokráciát féltik. Úgy tűnik egyesek számára a becsület évente újratermelődik. Így előállt az a helyzet, ahol az egykori cenzor félti a médiát a cenzúrától, az egypártrendszerben elfogadott alkotmányunk lecserélése diktatórikus, miközben a kormány ellen tüntetők közé pedig akár éles fegyverrel is lehet lőni a demokrácia megvédése érdekében.

fonó 2011.02.26. 17:21:08

Diktatúra? Ahol évek alatt ellenzéki tv-k rádiók, újságok nőttek ki, népszavazásokkal semmisitettek törvényeket, naponta füttyögő, fújoló, dobáló bandériumok tettek tönkre minden megmozdulást, blokkolták a parlamentet, kordont bontottak...........

Gerardus A. Lodewijk 2011.02.26. 17:21:33

@sztd: Fenntartás nélkül egyetértek.

A tervezet viszonylag korrektnek tűnik. Az állam kártérítési felelősségét megalapozó 6. §-t kifejezetten üdvözlöm: amnesztia esetén ilyesmit nem lehetne kimondani. (Helyesen írni viszont megtanulhatnának: 2006. őszi [van pont], 2006 őszén [nincs pont]; a bekezdés számának szükségszerű zárójele nem teszi szögletessé a külső zárójelet [egyébként is kívül van a kerek és belül a szögletes, de ezt csak kevesen tudják].)

Büntetőeljárásjogi szempontból van azonban két nem lényegtelen probléma.

Egyrészt mindenképpen rendelkezni kell arról, hogy a bíróság az e törvény szerinti határozatokat tárgyaláson, nyilvános ülésen, ülésen vagy tanácsülésen hozza meg, mert enélkül a bíróság sehogy sem tud eljárni.

Másrészt mi van azokkal az ügyekkel, ahol nem rendőri jelentés és/vagy rendőri tanúvallomás volt a kizárólagos bizonyíték, és a többi bizonyíték esetleg a vádlott javára szólt, mégis elítélték? Vagyis abszurd esetben ugyanaz a rendőri jelentés és/vagy rendőri tanúvallomás az egyik terhelt ügyében semmis, egy másik terhelt ügyében pedig nem semmis? Szerintem az lenne a tisztább megoldás, hogy az összes érintett ügyben hivatalból perújítás azzal a megkötéssel, hogy a megismételt eljárásban a rendőri jelentés és/vagy rendőri tanúvallomás csak akkor értékelhető a terhelt terhére, ha a terhelt bűnössége az egyéb bizonyítékok alapján is kétséget kizáróan megállapítható.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása