Véleményvezér

vv

Februári reformok: elvitte a cica?

2011.02.23. I 68 komment I Címkék: fidesz koltsegvetes matolcsy kormanyprogram

Február 15-ből március és április közepe lett. Bejelentés ezen a héten, vagyis mégsem, csak a jövő héten, vagy valamikor. Ugyanaz a szerencsétlenkedés, amit az előző kormányoktól megszoktunk. (Fotó: Kovács Attila/Index)

Szijjártó Péter keddi sajtótájékoztatóján kijelentette, „zajlanak az egyeztetések és a konzultációk a strukturális reformokról szóló végleges előterjesztés ügyében, amelyet a kormány a hét végén tárgyal meg, és a jövő hét elején mutat be a nyilvánosságnak.” Szijjártó ezzel Nagy Anna kormányszóvivő egy nappal korábbi szavait írta felül, aki hétfőn még azt állította, hogy a kormány szerdán tárgyalja második olvasatban a strukturális reformokat, valamiféle bejelentésekre pedig már csütörtökön sor kerül.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a februári reformokkal valami nagyon nincs rendben.

Hogyan jutottunk ide?

Rég vártak befektetők annyira magyar kormányt, mint amennyire a Fideszt várták tavaly tavasszal: több éves szánalmas szerencsétlenkedés után végre jött egy politikai erő, melynek van társadalmi támogatottsága és jogi lehetősége arra, hogy valódi változásokat, hosszú távú átalakításokat vezessen be Magyarországon. Ráadásul a Fidesz komoly dolgokat ígért: átfogó reformokat, kiszámítható gazdaságpolitikát, munkahelyteremtést. Az eufóriát követően mindenki várta a nagy bejelentéseket, a komoly programokat, strukturális átalakításokat, de azok csak nem akartak érkezni.

A befektetők egyre hangosabban kezdték kérdőre vonni az új kormányt, hogy fel van-e egyáltalán készülve a kormányzásra. Válaszként a kormányzati padsorokból elkezdték sugdosni, hogy „várjuk meg az önkormányzati választásokat! Majd utána belevágunk!”. Így telt el négy hónap, de az újabb választási siker után is elmaradtak a nagy bejelentések. Pontosabban érkeztek, de azok nem valódi rendszerszerű átalakításokról, hanem multikat sújtó különadóról, bankadóról, magánnyugdíj-pénztári megtakarítások államosításáról és egy nem túl jelentős személyi jövedelemadó csökkentésről szóltak.

Volt is felháborodás, a befektetői bizalom megingott, a hitelminősítők pedig már eggyel a bóvli kategória fölé értékelték csak hazánkat. Ebben a környezetben érkezett a kormányzati ígéret a februári átfogó strukturális átalakításokról, „óriási reformokról”. A gazdaságpolitika iránt, ha óvatosan is, de feléledt némi optimizmus.

Novembertől egészen január közepéig azonban nagy csönd következett, ami megint csak aggodalomra adott okot. Ekkor Orbán Viktor a Wall Street Journalban a tervek főbb irányainak vázolásával próbálta nyugtatni a befektetőket, azt állítva, hogy február 15-ig a kormány megvitatja a reformokat.

Reformok április közepére?

Az Orbán-interjút ismét hallgatás követte hetekig, és a gazdasági reformok sem a kormányfő évértékelőjében, sem a siófoki többnapos frakcióülésen nem kerültek tárgyalásra. Elterjedt a hír, hogy a minisztérium nem áll jól, egy-két hetet csúszni fognak. Végül eljött a február közepe, és bejelentések helyett valóban megint csak új határidőket kaptunk: Lázár János megfogalmazása szerint a miniszterelnök „március 15-ig és április közepéig fog kezdeményezésekkel élni a reformprogram ügyében”. Ezzel el is érkeztünk a hétfői, illetve keddi naphoz, amikor Nagy Anna és Szijjártó Péter egymásnak ellentmondó információkkal és határidőkkel borzolta tovább a közvélemény idegeit.

Bár Matolcsy György 2010. novemberében közel száz tételből álló, 600-800 milliárdos megtakarítást jelentő strukturális átalakításokról beszélt, jelenleg a hamburgeradó nem túl nagy horderejű tételén és még egy pár hasonlón kívül csak különféle kiszivárgott általánosabb irányokat és alternatív forgatókönyveket ismerünk. Ráadásul ahelyett, hogy újabb és újabb tételeket ismernénk meg, hivatalosan legfeljebb arról értesülhetünk, hogy a kormány mely intézkedéseket vetette el (pl. utazási kedvezmények).

Ha így haladunk tovább, még pár hét, és valószínűleg az összes, politikailag egy kicsit is kockázatos elképzelés az utazási kedvezmények tervezett megnyirbálásának sorsára jut.

polls & surveys


Hogy lehet valamit így elszúrni?

A februári reformok óriási lehetőséget jelentettek volna a Fidesznek, hogy helyreállítsa megkérdőjelezett reputációját és gazdasági téren végre egy bátor és felkészült kormányzat képét mutassa. Ehelyett egy sodródó, komolytalan, a saját maga által kijelölt határidőket is tartani képtelen vezetést látunk. A kommunikáció pedig, mely legfeljebb általános irányokról beszél konkrét intézkedési tervek helyett, és közben újabb és újabb határidőket jelöl ki magának, pont Orbán Viktor „új politikáról” szóló nagyívű beszédeinek hitelességét ássa alá. Ez nem új politika: ez ugyanaz a szerencsétlenkedés, amit az előző kormányoktól is megszokhattunk.

Most már bármikor is érkezik a nagy bejelentés, az már nem politikai tőkét kovácsol a kormánynak. Ez ugyanis már sokkal inkább egy kínos feladat, amit mielőbb le kell tudni, hogy ne legyen komolyabb baj. Sajnos ezt nagyon elszúrták.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RavenLord 2011.02.23. 08:33:59

Ezt IS nagyon elszúrták.

Robinzon Kurzor 2011.02.23. 09:48:09

Azért abban senki ne élje bele magát túlságosan, hogy itt bármiféle szerkezeti átalakító reformok lesznek.

Azokat, by definition, csak a 2008-ban 300 forintos akciós áron bevásárolt szavazók kontójára lehetne végrehajtani.

Ha ehhez meg lett volna akár a politikai szándék (bátorság), akár a szakmai felkészültség, akkor vagy rögtön a választások után, de legkésőbb tényleg az önkormányzati választások után meglépték volna.

tarackos 2011.02.23. 09:48:27

Hogy lehet valamit így elszúrni? kérdi a VV. Hát úgy, hogy készen állunk a kormányzásra! ;)

Ma már csak a vak nem látja ez a készen állás miben merült ki. A narancssovinizmusban, vagyis kitúrni mindenkit mindenhonnan. Érdemi munka pedig nuku. 9 év nem volt elég rá, fontosabb volt a párt -most is fontosabb- mint a zemberek. Ez a nagy helyzet!

Hathajó 2011.02.23. 09:48:43

A Fidesz az elmúlt években folyamatosan azt hangoztatta, hogy az aktuális kormányzat gazdasággal kapcsolatos intézkedései, illetve az azzal való viszonya tévedésen alapul, amely nem vezet máshova, mint a totális csődhöz. Viszont a Fidesznek ezekre a kérdésekre létezik más gazdasági alternatívája, amely "homlokegyenest más", mint az addigi. Klassz. Mostmár csak az a kérdés, hogy ez mi? Volt rá idejük kidolgozni, nem? Nagyon sokat beszéltek arról, az ő megoldásuk milyen gyorsan hoz mindenki számára könnyebbséget, milyen sokat számít az állami hitelek finanszírozási költségén egy megbízható kormány hiteles gazdaságpolitikája (ez igaz is, csak az akkor ígért kamatfelár csökkenés valahogy mára még nem következett be, biztos Oszkó miatt!), és főleg nem fog megszorításokat tartalmazni.
A helyzet az, hogy ez az ígéret egy humbug. Látszik, milyen eszeveszett kétségbeesett munka folyik most azon, hogy is lehetne azt a gigantikus rést betömni a 2011 költségvetésen, amit ütöttek az adócsökkentéssel. (Csak egy megjegyzés, az SZJA csökkentés nem fog sem gazdaságot élénkíteni, sem munkahelyeket teremteni. A társasági adó csökkentés eredményét, (ami csak a kis és közepes vállalkozásokat érinti) pedig most akarják az SZJA okozta bércsökkenések kompenzálására fordíttatni a vállalkozásokkal. Már ez a gondolat így magában is milyen szép, nem? Igazi újmagyar!)
Strukturális reform terveknek (nevezze ezt a kormányzati kommunikáció bárhogy is) pedig lassan már nyomai sincsenek. Eddig lehetett etetni mindenkit a választásokkal, a csontvázakkal meg Oszkó Péterrel.
Attól tartok már inkább a B terv készül, hogyan lehet majd eladni március 72-én a semmit. Belföldre biztos sikerülni fog, de a külföldi befektetők nagyon könnyen elfordulhatnak az országtól.
Ugyanis van egy szó: bizalom (ismerős?) A gazdaságot ez irányítja , ha ez elveszik, nagyon nehéz lesz visszaszerezni.
(Levezethető a kapzsiságból és a félelemből. Ha ez utóbbit sikerül eloszlatni jöhet az első, ami mindenki számára kedvező állapot.)

fg56 2011.02.23. 09:48:48

Nem csodálkozom, Orbán és a Fidesz iszonyúan fél a népszerűségvesztéstől, ennek elkerülése érdekében akár az egész ország stabilitását is kockáztatja, ócska kalandor politikát folytat, amibe elsősorban kirakatperek és pénzlenyúlások tartoznak bele, a kétharmados lehetőséget az igaz problémák és reformok megoldására egyszerűen gyáva ez a kormány is meglépni. Így aztán - ugyan nagy mellénnyel és pökhendi kioktató stílusban - de ugyanolyan tesze-tosza, béna kacsaként dolgozgat és kísérletezik Orbán és Matolcsy a mi kontónkra, mint a Gyurcsány kormány. Nagyon káros gondolkodásmód és kommunikáció ez.

subtotal 2011.02.23. 09:48:57

Forradalmárok általában nem a közgazdász szakmából érkeznek a barikádokra, úgy látszik a fülkékbe sem.
Nehéz lesz a sok apró változtatást nagy forradalomnak beállítani. Azt úgy lehet jól csinálni, ahogy a Bajnaiék is csinálták, sziszifuszi munkával.
Kicsit nehéz nekik felfogni, hogy ha tovább halogatják, a kedvező eredmények nem fognak elérni a következő választásokig az emberek szintjére. Ők tudják.

Gabbb (törölt) 2011.02.23. 09:49:02

és a párt támogatottsága nem (vagy alig) csökken... elképesztő

kurtakocsma 2011.02.23. 09:49:06

Ez a (magyar?) politika természete, semmittevésbe ágyazott hitegetés, kidumálás, helyezkedés, időhúzás...Mire a tényleges lépések eljönnek, már a következő lépésre utalgatás történik, hogy az aktuális élét elvegyék. Legyen nagy durranás, várom a nagy bejelentéseket, de ez az alaptermészeten mit sem változtat majd, ez már csak "utánégetése" lesz az elmaradt februári bejelentéseknek.

1116001 2011.02.23. 09:49:17

Szerintem bőven húsvét utánra fogják tolni, valami mondvacsinált indokkal. Márc15 előtt nem lehet, mert akkor könnyen átfordulhat tüntetésbe a dolog. Húsvétkor meg, meg akarják koronázni a nagy vezérünket, így abba is belerondítana.
Utána szabad egyenlőre a naptár...
Az indok mondjuk "konzultálunk" a civil szervezettekkel a reformok minél humánusabb módjáról....

Tokfalv 2011.02.23. 10:17:11

Csak egy megjegyzés az "alternatív forgatókönyvekbe" vetett, kiirthatatlan bizalomról. A belinkelt Index-cikk február 1-i. "Az különösen érdekes, hogy a nyár közepén kiebrudalt IMF-fel is oldani igyekszik a miniszter a feszültebbé vált viszonyt. Úgy tudjuk, Matolcsy a napokban egyeztetésre hívta magához az IMF itteni képviselőjét. " Úgy tudták. Három nap múlva Matolcsy "Hoof" György szakértelme magaslatáról a sárga földig lecseszte az IMF-et.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.02.23. 10:17:15

Sajnos senki nem mondta meg Viktornak, hogy a közel 9 éve tartó kampányidőszak áprilisban, na jó, októberben lezárult, hogy most van bő egy-két év amikor lehet odasózni, megvonni, rendbe tenni, reformálni, utána jöhet egy-két év amikor megint lehet nyugdíjassal kezet csókoltatni, gyermekbuksit simogatni, jelképes gesztusokat megtenni és ígérgetni.
Hogy várható-e tőlük reform vagy esetleg valami racionális döntés, egyértelműen nem. Amitől eddig rettegtek azt később sem fogják megcsinálni, a fülkeforradalom csak arra volt elég hogy Lázár Audit, Székyné életbiztosítást, stb. kapjon.
Nekik gondolom ennyi éppen elég.

NYJetsTD 2011.02.23. 10:19:57

Elvitte a cica?
El vazzeg és viszi a vajat is...

DArchAngel 2011.02.23. 11:35:52

1940 május 10-én Winston Churchillt beiktatják miniszterelnöki hivatalába. Órákkal később a németek lerohanják Belgiumot és Hollandiát. Első beszédében a következőket mondja: "Nem ígérhetek mást, mint vért, verítéket és könnyeket."
H a történetesen ez a beszédet Orbán Viktor mondta volna, akkor szó sem esett volna arról, hogy lesznek áldozatok. Azt mondta volna, hogy a háborút veszteségek nélkül megnyeri, mert "kétharmad", meg "nemzeti összefogás", meg egyébként is. Senkinek sem lesz rosszabb, olvassák le a számról "nem lesznek áldozatok". Meg még elsütött volna három skót mondást, idézett volna valamiből, oszt' jó napot. A derék britek meg csodálkoztak volna, amikor egyszer csak a Harmadik Birodalomban ébrednek.
A rendszerváltás utáni magyar politika legnagyobb terhe, hogy a hatalmat jelentő szavazatok megszerzését és megtartását bármilyen érdeken, terven, szükségen felül helyezi. Pedig áldozatok nélkül nincs győzelem, bármennyire is fájdalmas bárkitől is áldozatokat kérni.

sztd 2011.02.23. 11:36:11

Azt hiszem, Véleményvezér egy kicsit szigorú, és úgy tesz, mint aki még soha semmi komolyat nem tervezett meg. A magam részéről novemberben idén szeptemberre tippeltem a reformokat, és januárban meglepődtem, hogy miért van rájuk februárban szükség, ha egyszer 2012-től lépnek életbe.

A határidő tologatása az én szakmámban pl. a munkát jelzi. A mikor az ember elkezd valamit készíteni, akkor minél inkább belemélyed, annál messzebb van a vége. Szóval most abban különbözik (látszatra, mert a valóságot természetesen nem ismerem) a korábbi kormányoktól, hogy nem a semmit magyarázzák, hanem valamit akarnak csinálni, és ehhez idő kell.
A korábbi kormányok idején (még a Bajnai kormány idején is) bemondták, hogy innen elvonnak ennyit, onnan annyit, a MÁV-tól 40 milliárdot, ez lett volna a reformbejelentés, de azt nem mondták, hogy hogyan. Később kiderült, hogy sehogyan, mivel ezt előtte kellett volna kitalálni, és csak úgy lehet megcsinálni. Ez különbözteti meg a tervet az ötlettől.

Most az a látszat, hogy előre próbálják kitalálni, és utána jön az eredmény, vagyis most terveznek, míg korábban ötleteltek.
Ismétlem, ez a látszat. A valóság legkorábban majd a bejelentésekkor (vagy annak hiányakor) fedi fel magát.

Ha szerencsék van, és tényleg terveznek, akkor annak kell időnként utánajárni, hogy hogyan állnak. Ha a felénél, akkor mióta tartanak a felénél (többször kell mástól és mástól megkérdezni, akiket egyébként ismerünk). Én legalább négyszer tartok a felénél, és ötször a háromnegyedénél. Ebből lehet kb. tudni, hogy mikorra lesznek meg, de ők szerintem még nem tudják.
A bejelentések alapján, novemberben még nem nagyon dolgoztak, januártól már igen, de akkor 1 hónap volt, most pedig 2, ill. részben 1, de ez arra utal, hogy az apparátus évek óta nem csinálhatott ilyet, és akkortól lehet meg 3 hónapon belül, amikor elkezdenek két heteket mondani.
Az is lehet, hogy az előtt jelentik be az eredményt mielőtt teljesen elkészülnek. (A februári időpont kapcsán ettől féltem.)

Az aktuális politikai haszon érdekelheti a Fideszt vagy a Véleményvezért, de végső soron csak az eredmény a fontos mindenkinek.

lofej11 2011.02.23. 11:36:21

@csizsikpizsik: az első bekezdésed szemléletes, a második demagóg. Bejelentés lesz, szerintem Szijjártó nem csinál segget a szájából, ha felülbírálta a másik szóvivőt... A külföldi nyomás nagy a szavazatvesztési potenciál szintén, a kettő közötti arányt kellene jól belőni

Protestant 2011.02.23. 13:56:09

Egy Mikulas Dzurinda kellene a magyarnak, nem ez a teszetosza operettnépség.

Secnir 2011.02.23. 13:56:25

@lofej11:
"szerintem Szijjártó nem csinál segget a szájából,"
-mostmár nem fog?

"mikor lesz a bejelentés?"
februárban. igaz, évet nem mondtak.

amúgy szerintem arról van szó, hogy megvárják, hogy a magánnyugdíjpénzekből mennyi folyik be, és az alapján döntik el, mely megszigorítások -pardon, reformok- lépjenek életbe.
Nem mellesleg szvsz OV dönt majdnem mindenről egyszemélyben, és még ő sem látja át, hogy mit mikor akar csinálni. Ergo: ha a Nagy Anna van mellette, amikor a "reformokról" van szó, és keddet mond, akkor Anna keddet nyilatkozik. Ha SZP van ott, amikor áprilist mond, akkor SZP áprilist nyilatkoz.
Azt nem figyeltem, hogy ki volt mellette, amikor csütörtököt mondott. Lehet, hogy a Matolcsy?

GGG77 2011.02.23. 13:56:36

A szavazáson miért nincs olyan opció, hogy "soha"?
Nem lesz itt semmilyen reform, a Fidesz kádári reflexek által mozgatott csalók, tolvajok, illetve nettó idióták gyülekezete. Sz@r ember, sz@r kormánya.

7esbusz 2011.02.23. 13:56:42

Kitárgyaltuk itten ezt már. Nem lesz itt sz@r se. Esetleg megint rábuknak az adófizetők pénztárcáira. Marad a Kádár főzte gulyás továbbra is.

kisqtya 2011.02.23. 13:56:47

@sztd:
Egy ún. "megszorítós reformcsomag" (vagy nevezzük akárhogy, de tény, hogy valakiknek megszorítást jelent) "beéréséhez" kell néhány év. Ezért kell a kellemetlen intézkedéseket meglépni minél hamarabb. Nos, a fidesz egy évet elb.xott, legkésőbb tényleg tavaly ősszel meg kellett volna lépni, és akkor még rá is lehetett volna fogni a szocikra, ahogy telik az idő, ez egyre kevésbé lesz lehetséges. Sajnos igazából halvány lila fingjuk sincs, mihez kezdjenek, kivárásra játszanak, 2-3 évig kitart a lenyúlt manyup pénz, addig meg hátha lesz egy konjunktúra, na ez a "program". Valószínűleg semmiféle komoly reform, bejelentés nem lesz, ötletelgetés lesz, amiből a népszerűtlen intézkedéseket kihúzzák(mint pl. a nyugdíjas utazási kedvezményt). És így döcögünk, vegetálunk évekig, közben a munkanélküliség nő, a beruházások elmaradnak, hisz hogy lenne új munkahely, ha a qrmány béremelésre akarja kényszeríteni(!!) a cégeket, és év közben horribilis különadókat szab ki, meg visszamenőleg adóztat, meg ellopja a magántulajdont. Ki akarna ide beruházni? Jó, a nagy termelő beruházásokat talán nem érinti a baromkodás(még), na de abból nem él meg az egész ország, az egész gazdaságnak pörögnie kell.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2011.02.23. 13:56:54

Nem a cica volt az, hanem a szisza.
Esetleg a makka.

tomcsák 2011.02.23. 13:57:02

@lofej11:
Mert Péter még az életben nem csinált segget a szájából. Ne ez legyen az utolsó biztosítékod bármire is!

is 2011.02.23. 13:57:07

@fg56: "ugyanolyan tesze-tosza, béna kacsaként dolgozgat és kísérletezik Orbán és Matolcsy a mi kontónkra, mint a Gyurcsány kormány"

ez egy lepes az uton, amelyben megprobaljuk vegre normalisan elemezni a 2006 utani torteneseket, de vannak meg tovabbiak is. Gyurcsany elinditott legalabb egy egeszsegugyi reformot, meg egy felsooktatasit. arrol nem o tehet, hogy az o ellenfelet Orban Viktornak hivjak, akinek semmi sem draga, es az orszagot is langba boritotta volna (TV-ostrom tamogatasa), meg leszarta, hogy az orszagnak mi lett volna a jo.

@RavenLord: itt a ket pont. valami olyat kellene mutatni, amit ez a kormany rendesen megcsinalt. mert lassankent mar a kettos allampolgarsagrol is kiderul, hogy azt is el akarjak baszni a szavazati joggal.

igényes 2011.02.23. 13:57:16

@lofej11:

Bejelentések!
1. Nem tagadjuk a törvényeket, nem lesz tovább visszamenőleges törvény.
2. Adótörvényt visszaállítjuk.
3. Orbán Viktor lemond!
4. Saját ügyeinket nem takargatjuk.
5. Öszödön elmondjuk a kötcsei beszédet.
6. Munkahekyekre ösztökéljük majd az új kormányt.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.02.23. 13:57:27

Vajon meddig csinálják még ezt a bohóckodást a népszerűségvesztéstől való félelemmel. Tudhatják, hogy nem lehet így ellavírozni a következő választásokig, ezért jobb lenn most meghúzni valamilyen komolyabb lépést, aminek az eredménye érezhető lenne a ciklus végére.

Ha fordítva csinálják, akkor a valóság úgyis utoléri őket előbb-utóbb, és sokkal rosszabb lesz, ha akut kényszer hatására kell majd dönteni.

Hatalmas csalódás, hogy a bénázó mszp után megint ilyen figurákat fogtunk ki, akiket a közvetlen politikai hasznon kívül más láthatólag nemigen érdekel.

igényes 2011.02.23. 13:57:32

Ha megnézzük a fotón Fellegi és orbán keresztbefont kezezeit látszik nem akarják tudomásul venni Matolcsy tehetetlenségét, melyet mutat bal karja.

is 2011.02.23. 13:59:31

@sztd: "Most az a látszat, hogy előre próbálják kitalálni, és utána jön az eredmény, vagyis most terveznek, míg korábban ötleteltek.
Ismétlem, ez a látszat. A valóság legkorábban majd a bejelentésekkor (vagy annak hiányakor) fedi fel magát."

Nem. Most az a latszat, hogy elore kiadtak a szamot (600 milliard), mert ennyire meg vannak szorulva, es utana probaljak osszekaparni, de a sajat hulyenepszavazasuk es populizmusuk foglyai. ajanlanam figyelmedbe Hofi Geza hallhatatlan anekdotajat az ilyen tervekrol a "Hany malacot fog elleni a koca?" temaban.

nemecsek ernő áruló 2011.02.23. 13:59:39

Az a véleményem, hogy ha a fidesznek lenne valóban programja, és lenne a leghalványabb fogalma arról, mit is kell csinálni, akkor legalább Gyurcsányék értelmes ötleteit nem tirpedózták volna meg minden létező módon. Ahogy már sokan sok helyen kifejtették, a saját kommunikációjuk rabjává váltak. Nagyon valószínűtlen, hogy lesz ebben az országban bármi is.

Most már csak odázni tudják az államcsődöt, még egy kicsit kitolni, de radikális nézőpont váltás nélkül (ami esetünkben az eddigi kommunikációjukkal homlokegyenest szembemenő cselekvési tervet jelentene) ennek az országnak annyi.

Na majd AKKOR leszünk az IMF lélegeztetőgépén!

BTA 2011.02.23. 13:59:49

@sztd: létezik olyan kormány, amelyik a ciklus félidejében, 2 évvel a választások és 1,5 évvel a kampány kezdete előtt bevállal bármiféle tényleges reformot?
Az már részletkérdés, hogy a fidesz 1,5 évvel a választások előtt arról dicsekedett, hogy készen áll a kormányzásra... akkor mi a túrót csinálnak lassan 1 éve???

eremita 2011.02.23. 14:00:00

@sztd: ezt meg honnan szoptad ki? Ez nem a három lábú fejőszék esete, amit már egy éve megígértél a szomszéd asszonynak de az istennek nem akar elkészülni, így hát minden héten másik kifogással állsz elő. (vizes a fa, ellopták a colstokat, biztos, hogy három lábat akar? stb.)

Amit a Bajnai kormányról írsz, az meg egyenesen nevetséges. Pont ők voltak azok, akik gyorsan tették a dolgukat, pontosan számoltak és a végeredmény is volt, amit előre elterveztek.

Sajnos ez esetben a valósága legmeredekebb képzeletet is felülmúlja. Amit Orbán 8 éven át mondogatott, meg amit a választások megnyerése után a köztársasági elnöknél is megerősített - "... készen állunk a kormányzásra..." - az nem volt igaz.

8 éven keresztül folyamatosan hazudtak a népnek. A nép meg megbocsát nekik, mert azt hazudják amit ők (a nép) hallani akarnak.

Birka nép a magyar és akkor még finom voltam.

Szelid sunmalac 2011.02.23. 14:00:12

@sztd: Erdekes. Nalunk meg ha hatarido an, akkor sokkal jobban dolgozunk, hogy ne kelljen eltolni, nem pedig ugyanugy nem csinalunk semmit es tologatjuk a hataridot. Ha ugyanis lehet tologatni, akkor az nem hatarido! Csak egy jo lenne ha....

Murderface 2011.02.23. 14:01:44

Örüljetek, hogy csúsznak a "reformok". Majd ha megjönnek, akkor fogtok csak igazán sírni :P

room_101 2011.02.23. 14:01:49

Lassan már oda jutunk, hogy egy államcsőd bevállalása a nem csinálunk semmi érdemlegeset befelé szabadságharcnak álcázásával több szavazatot jelent, mint ha valakitől valamit is el mernének venni. A zemberek többsége úgy érzi, fokozatosan úgy legatyásodik, hogy egy ilyen csődön már amúgy sem nagyon veszíthet. Csakhogy mindenhonnan van ám még lefelé, Románia, Ukrajna, Moldávia, Bangladesh, Fekete-Afrika országai, soroljam tovább? Csak a becsült dátumokat kell melléírni, és kész a "kilábalási" terv.

orient 2011.02.23. 14:01:56

@sztd: Pontosan az eredmény fontos, csak itt már sokan látják hogy ami kis népszerűségveszteséggel jár azt azonnal lesöprik az asztalról.
Márpedig a 100% ingyen utaztatás demagógiája ilyen. Nálunk 1000x gazdagabb országok sem engedhetik ezt meg maguknak, hogy ingyen utaztassanak milliókat évente. Nálunk a magyar csodaországban persze minden lehetséges. Majd a reform része lesz a 14. havi nyugdíj is tudjuk.

Azt sajnálom hogy a MSZP a bukása előtt nem lépett meg még jó pár ilyet, ha már a süllyesztőbe mennek legalább tehettek volna valami hasznot az országnak, a fidesz meg hibáztathatja mindenért őket, ami rendben is van csak valaki csinálja már meg a szükséges dolgokat.

Valaki kezdje már el átszervezni és leépíteni a 800.000 fős közszférát ami már vicc kategória, de senki sem meri birizgálni. Vagy az egészségügyet. Igen zárjanak be szükségtelen kórházakat a maradékba tereljék át az alkalmazottakat(így is hiány van)és adjanak rendes fizetéseket az ott dolgozóknak, ahelyett hogy megtartanak egy csomó kórházat csakhogy ne kelljen annyit utazni(vagy mert inkább populisták vagyunk...). Én pesti vagyok, és felőlem kezdhetik Pesten mert minden sarkon egy k@rva kórház van. Inkább utazok át pár kerületet de legyen minden high tech és az orvos elégedetten mosolyogjon rám (mert kap min 500-600 bruttót) mint hogy itt legyen a sarkon és rám omlik az egész, az orvos szarik rám és nincs is aki elláson rendesen mert aki épkézláb doki az már rég eltűnt az országból.

De a populizmusnak inkább az fontos: "Orbán elvtárs megmondta itten nem lesznek kórházbezárások" PONT.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.02.23. 14:02:19

Olyan kategória mér nem van a szavazós izébe, hogy "a büdös életbe se"?

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2011.02.23. 14:02:25

@DArchAngel: jó a hasonlat! :)))) mein führer!

De én sztd-nek is igazat adok mert arra gondoltam, amikor meghallottam, hogy nincs kész itt semmi. Sőt, jó ha van egyáltalán munka. Azért elég züllött állapotban van a közigazgatás, a minisztériumok. Ahogy elnéztem az új "rezsim" is inkább a haverok és a hülye rokonok elhelyezésével volt elfoglalva idáig. Azért programot letenni nehéz, valakinek meg is kell írnia (helyesen) meg ki kell számolnia. (Állítólag Matolcsy nem tud). Szerintem lesz valami nyárig...

A Fidesz amúgy is hozzászokott, hogy ha hallgat, az neki jó. Kivárható volt mindig, hogy az mszp elqrja. Csak az a baj, hogy most ők vannak qrási pozícióban.... és nagyon nem akarnak :)

Ébredünk mi még valamilyen birodalomban, nyugi! A politikai elitünk nem képes honvédelemre....

flamer 2011.02.23. 14:02:39

@lofej11: "Szijjártó nem csinál segget a szájából"

Dehogynem, folyamatosan azt csinál, valószínűleg a munkaköri leírásában is benne van.

A VV meg sikeresen megfeledkezett a Bajnai-Oszkó párosról, akik az elmúlt tíz évben egyedül mertek bármihez is hozzányúlni meg nagyjából épeszű gazdaságpolitikát csinálni - mondjuk nekik könnyű volt, nem kellett amiatt aggódniuk, hogy meg tudják-e nyerni a következő választást.

Ringlósztár 2011.02.23. 14:03:55

Az inkompetens szdsz-mszp banda is nevetséges volt, de ezek olyan szétesettek, mint egy mákteázó szombat éjjel.

Prostatikus Vogon Jeltz 2011.02.23. 14:04:04

@sztd: Az én szakmámban pedig ha ígérek egy határidőt és azt nem tudom tartani, akkor nem értek hozzá. Ha sokadszor is kitolom a határidőt, akkor nem kapok érte pénzt, mert a megbízó keres olyat, aki ért hozzá.
Megjegyzem, a munkáim igen nagy hányadát köszönhetem a határidő tologató dilettánsoknak. Aki ebben dolgozik, annak tudnia kellene, hogy milyen feladat kb mennyi időt vesz igénybe. Első nekifutásra lehet mondani hosszabb határidőt, mint amibe reálisan bele kell férjen, de ezt kitolni már nem illik.
Hacsak nem sebész vagy, nehezen tudom elhinni, hogy nagyra értékelik az ígéretedhez viszonyítva elhúzódó munkádat.

nevetőharmadik 2011.02.23. 14:04:28

" Ez ugyanis már sokkal inkább egy kínos feladat, amit mielőbb le kell tudni, hogy ne legyen komolyabb baj."

Az ország megmentése kínos feladat. Gratulálok. Azt hiszem, ott legbelül valójában sosem hitték el, hogy valamit csinálni is kell majd az országgal, nem elég beleülni a székekbe sok pénzért. '98-ban nagyjából már minden ment magától, de 12 évvel később már más a helyzet. Persze ha csak simán folytatják a Bajnai-Oszkó gazdaságpolitikát, ma jobban állnánk, de hát nekik mindenképpen nagy változásokat kellett csinálni.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.23. 14:04:34

- sose jelentenek be reformot.

Ezt a lehetőséget miért nem ixelhetjük ?

Murderface 2011.02.23. 14:04:50

@Gabbb: A biztos szavazók között. A biztos szavazók száma viszont egyre csökken.

N_Gabber 2011.02.23. 14:05:20

@Gabbb:

Javaslom szerezz be gyorsan egy mai Metropolt és olvasd el a Tartós interjút. Ott a válasz a valós népszerűségvesztésre, nem a közétett "közvélemény" kutatásokban.

Tudják, hogy 14-ig nem lesz életképes váltópártja a Fidesznek, nyerni is fognak, de még 50% sem lesz.

Erre utal Tarlós is: "... mivel ez 2/3-os törvény, és a köv. választáson aligha lesz bárkinek ekkora többsége..."

rockjano_ 2011.02.23. 14:05:26

Hallomásból tudom hogy baromi éles viták vannak a fideszen belül gyakorlatilag mindenről.

Legélesebben Tarlós és a párt közt de másutt is jócskán.

Dubito 2011.02.23. 14:05:36

Orbán nem ért a gazdaságpolitikához és nem is foglalkozik a részletekkel. Ezért aztán elhitte - elhitették vele, mert senki nem meri neki az igazságot megmondani - hogy ők meg tudják csinálni a lehetetlent: adót csökkenteni úgy, hogy közben nem csökkentik az állami költekezést (vasúti szárnyvonalak, ingyenes utazás, gyes, nemleszgázáremelés stb) és nem vezetnek be praktikus alternatív bevételi forrásokat (vagyonadó, vizitdíj, tandíj)

A hogyanról persze fogalmuk sem volt és nincs a mai napig.

Ezért most hiába dolgoz ki az apparátus ilyen meg olyan megoldásokat, ezek rendre elbuknak a Vezetőn, mivel nem oldották meg a lehetetlent.

arongeri 2011.02.23. 14:05:42

@sztd: az én szakmámban a határidő tologatása azt jelzi (pláne, ha az eredetit is én mondtam), hogy nyeretlen kétéves vagyok, nem láttam még ilyen feladatot és ezért nem tudom megsaccolni. De még annyi eszem sincs, hogy akkor mondok egy jó távoli határidőt...

gpetersz 2011.02.23. 14:05:50

@sztd: Tehát a jó munka ismérve az állandóan kitolódó határidő. Akkor nincs itt semmi gond! :P

neeskens 2011.02.23. 14:06:00

@sztd: Már ne is haragudj, de kb 2006 ősze óta tudják, ha valami katasztrófa(csoda - ez nézőpont kérdése) tudják, hogy minden bizonnyal ők fognak kormányozni a következő választás után. Mi lett volna, ha előrehozott választás van, ahogy követelik?

A magyar gazdaság, társadalom problémai nem a válság miatt alakultak ki, hanem gyakorlatilag konstans jelenségek. Tehát több, mint három és fél évük volt ellenzékben, hogy ötleteljenek, meg tervezzenek. Megnyerték kétharmaddal a választást, talán mostmár cselekedni kéne.

kubatov_kommunista 2011.02.23. 14:06:04

legalább addig sem államosítanak...

kormányzó 2011.02.23. 14:06:09

A Kossuth téri becsületsüllyesztőben arról suttognak,nyárra meglesz a "nagy varázslat"!A hivatásos alkeszek szerint már csupán az a kérdés,melyik nyárra,és milyen varázslat? A kapuőrök mindenesetre fogadásokat szerveznek,a legnagyobb téteket a soknyárra,és a négykarikás varázslatra teszik.Az audi vezetése mindenesetre már bejelentette,megkezdték az új,Lázárbiztonsgos LbS-10 -es modell fejlesztését. A Lehel téri piacfelügyelet szerint ,a kovászos uborka tonnánkénti ármeghatározását,a bejelentésig jegelik.A Nép lélegzetvisszafolytva várja a produkciót!

kormányzó 2011.02.23. 14:06:18

@lofej11: Pontosítsunk! Szijjártó,nem csinál szájat a seggéből!

fvipera 2011.02.23. 14:06:22

az elmúlt 9 év szerencsétlenkedéseinek időtartamát érdemes csökkenteni Bajnai-Oszkó 1,5 évével. Szerencsétlen mszp frakcióval, cinikus és egyben képzetlen ellenzékkel, polgárháborús hangulatban javította érdemben az egyensúlyt. Bajnai--Oszkó eltökéltségel és szakértelmével és 2/3-os felhatalmazással csodát lehetne tenni. Csak Orbán szimpla politikus, az előbbeik pedig államférfiak (értsd: a horizontjuk nem 4 évre és nem a pártkasszáig terjed)

reccs 2011.02.23. 14:07:40

@Gabbb: dehogynem, a Fidesz olyan 6-800 000 embert bukott a közvéleménykutatások szerint. Az a csalóka, hogy mindig a biztos pártválasztókról beszélnek, merthogy ők szavaznának ebben a pillanatban biztosan. Csakhogy a biztos pártválasztók száma jelentősen esett a bizonytalanok javára, akikből meg nem lesz automatikusan rögtön mszp-s, lmp-s, jobbikos.

totya87 2011.02.23. 14:08:00

@sztd: a hited elég erős.

OV szerint mindig is készen álltak a kormányzásra, ez csak annyit takart, hogy készen álltak a pozíciók elfoglalására? Tervek nem voltak?

Az valószínűnek tűnt, hogy az önkorm választás előtt nem mondanak semmit, mivel teljes győzelmet akartak (különösen Bp-t bevenni). OK ez érthető. De miért nem dolgozták ki párhuzamosan a cselekvési terveket, hogy be lehessen jelenteni év végén?

Megint el fog menni legalább egy év: március 15.-re nem lehet bejelenteni. Húsvétra nem lehet (még akkor sem ha nem lesz alkotmány), május 1-re nem lehet, mert akkor a szocik azon rugóznának a Városligetben... Mikor? Nyáron? Akkor már másfél év ment el..

Ezzel párhuzamosan a bátorság is fogy. A bejelentett reform egyik eleme (utazási kedvezmények) már eltűntek...

James T. Kirk (törölt) 2011.02.23. 14:08:06

csak a választási programban leírtakat hajtják végre az ez alapján megkapott 2/3-os felhatalmazással

orient 2011.02.23. 14:08:13

@Protestant: POnt ezt írtam egy másik blogban, hogy elég lenne csak folyamatosan a szlovákokat másolni mindenben és már kinn is lennénk a szarból. Persze azt teszik csak magyar módra. Van már nekünk is egykulcsos adónk, igaz óriási járulékokkal és egyéb terhekkel amivel tulajdnoképpen az egész értelmét veszti. Mindent olyan magyaros virtussal de a társadalom és gazdaság szerkezete még mindig inkább azt támogatja hogy ne dolgozzunk hanem állam nyakán éljünk (pl. korai előnyugdíj 40 év munkaviszony után 2011 -től).

Szerintem, ha az MSZP nem törli el a 13. havi nyugdíjat a mai napig meglenne. Az az összeg egyenlő kb az SZJA 2011 módosítással járó kieséssel...De van millió példa honnan lehetne elvenni , hogy az élő munkát támogassák (pl. járulékcsökkentésekkel)

jazzcool 2011.02.26. 17:21:43

egy hónapja bejelentették, hogy február végéig nyilvánosságra hozzák. majd OV azt mondja márc. 15-ig. két napja a kormányszóvivő e hét végéig ígéri, majd
legújabban Szijjártó a jövő hétre teszi.

azaz négy időpont!!!

ezek után ne csodálkozzunk, hogy a befektetők, az üzleti világ nem veszi komolyan ezt a kormányt, és ezt többek között megszívják a devizahitelesek is.

naresh 2011.02.26. 17:21:47

@is: Nekem is hasonló a véleményem. Bár sohasem fog kiderülni, hogy normális ellenzék esetében mi történt volna...A tény csupán annyi, hogy elvesztegettünk pár évet ismét. Meg az, hogy nehéz dolga van Orbánnak, mivel az összes lehetséges reform-lépést megszorításként súlykolta be a polgároknak. Ezt visszacsinálni elég reménytelen, de más út nem vezet ki a kátyúból. Kivétel egyedül a világazdaság szárnyalása lenne, az 5% feletti GDP növekedésünkkel, de ez a jelen helyzetben több lenne, mint csoda. Egyetlen jó megoldás lenne a takarékosság népszerűsítése minden téren, kérve ehhez az ellenzék támogatását is. Ehhez viszont lovagias viselkedés kellene a többi fronton is, ennek viszont nincs jele...

smartdrive 2011.02.26. 17:21:54

a demokrácia legnagyobb hiányossága az általános választójog

l60 2011.02.26. 17:22:02

Ez a cikk most komoly vagy vicc? Mi a szar van abban, ha az ember jól átgondolja, amit csinál? Nem kurvára mindegy, hogy pontosan mikor? És persze közben meg robog az EU-elnökség, arra is sok energia rámegy.

alien 2011.02.26. 17:22:05

Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni, nyilvánvalóan végig hazudtuk az utolsó 10-11 évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy azt, mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a FIDESZ-KDNP közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit 11 évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk azon túl, hogy a szarból megszereztük a kormányzást a végre. Semmit. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk 11 év alatt, akkor mit mondunk?

www.konyvline.hu · http://konyvline.hu 2011.02.26. 17:22:10

Besz@rás, 8 év pusztítás után még azon keseregnek a szocik, hogy a kormány késik egy hetet valamivel :((((

quendelapo 2011.02.26. 17:22:14

Az elmúlt évek minden reformot ellenző demagógiája után lehetetlen reformokat csinálni. Ha megteszik szétszalad a tábor. A halogatás eredménye persze szintén a tábor szétesése lesz csak sokkal lassabban, addig pedig lehet bízni a csodában. (Vagy új alkotmányt eszkábálni, hátha akkor többet nem tudnak leváltani.)
Nagyon bájos, ahogy az egyébként kiváló elemző Vv őszintén elcsodálkozik:.. jé a fidesz tényleg nem csinál reformokat....

citrix 2011.02.26. 17:22:18

Vajúdnak a hegyek és ismét szülnek majd egy egeret,ahogy az már csak lenni szokott ebben a gondoskodó nemzetiszocialista országban.Reformok lesznek,ha sikerül kiagyalniuk mit lehet még hamar államosítani,adóztatni ami azonnal pénzt jelent.Emelik a jövedéki adókat,sarcokat vetnek ki bizonyos élelmiszerekre,lesz energia és zöld adó(mert így igazságos).Igyekeznek még jobban adóztatni a bérből-fizetésből élőket közvetlenül és áttételesen(multikon,szolgáltatókon keresztül)is.Saját magukat gyönyörűen javadalmazzák,mindenféle pótlékokkal,juttatásokkal,az új szja is egyértelműen a komisszároknak kedvez nem kicsit.Ez reform?Nekik az!Semmiféle érdemi reform nem lesz,az utazási kedvezményekhez pláne nem nyúlnak,mert az forró tészta,inkább tolják bele az évi 300 milliárdot.Csak ketten utaznak ingyen ebben az országban:boldog és boldogtalan.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.02.26. 17:22:22

Vegyük észre Orbán Viktor értékelőiben rendre felmerülő "az új rendnek az új alkotmány adhat keretet" típusú érvelést!

Az alkotmányozással parasztvakítanak, tervet-tervre gyártanak, hogy mi legyen benne, meg mi inkább mégse. Addig is, amíg végre valamit ki nem izzad magából a jobbkéz. Az alkotmányt márciusban akarták tárgyalni (az elfogadás hatáideje is lebegtetve volt) most, hogy visszaküldték a csapatot az alapvonalra, talán nyárra lesz valami.

Ez tényleg azt jelenti, hogy most bejelentenek valami óriási, egetrengető reformot - amelynek csak a legkisebb társadalmi csoportra lesz negatív hatása - és azt habosítják, hogy mekkora őrült fordulat is történt. Közben már jönnek a hírek, hogy "jé, tényleg nem elég elvenni a manyup megtakarításokat, ettől nem áll helyre a nyugdíjkassza, tenni kéne valamit".

Toljuk magunk előtt a feladatokat, a Fidesz olyan hülye helyzetbe kommunikálta magát, ami egyre kevésbé teszi lehetővé, hogy érdemben tegyenek valamit ekkora többséggel.

miskafun 2011.02.26. 17:22:25

Egyszerű a képlet, március 15.-e előtt biztos, hogy nem lesz semmilyen bejelentés, mert március 15.-én és környékén annyi tüntetés és megmozdulás várható, hogy azt biztosan kifogja várni a kormány !!

Csacsicska 2011.02.26. 17:22:36

„Rég vártak befektetők annyira magyar kormányt, mint amennyire a Fideszt várták tavaly tavasszal…”

Elképzelem a „befektetőket”, amint várnak. Szedik a sátorfájukat New Yorkból, Tel Avivból és Pekingből – ide gyönnek és várnak. Nem is akarnak befektetni aranyba, olajba, búzába és General Electricsbe – csakis a Fideszt várják.

Nos, Hölgyeim és Uraim: a mesének vége – nincsenek befektetők. Lehet, hogy kalandorok vannak, de jó tudni, hogy ők is csak forintos alapon játsszák az ultit és nem Euróban. És a baj, hogy mostanra már a kalandorok is elszéledtek, így magunkra maradtunk. Pontosabban Orbánra és Matolcsyra: hát ezért kellett elcsórni a magánnyugdíj pénztárak vagyonát. Végül is az mnyp-k is befektetők (voltak), akik régen vártak valamire – éppen csak nem erre számítottak.

Tessék ezen elgondolkodni!

ÖREG 2011.02.28. 08:56:13

@alien: Ez nagyon jó, kedves alien. Világos! Ha valaki eddig nem kapcsolt volna, ebből megértheti, hogyan is állunk.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása