Véleményvezér

vv

Dohányzástilalom: a magyarok támogatják

2011.03.06. I 31 komment I Címkék: szavazas

A nagy többség egyértelműen támogatja a dohányzás betiltását a vendéglátóhelyeken. Heti szavazás-összesítőnk. (Karikatúra: J.D. Crowe)

Hétvégi rovatunkban most azt nézzük meg, mit gondolnak olvasóink a dohányzástilalom kérdéséről, pontosabban arról, hogy még a zárt vendéglátóhelyeken is tervezik a dohányzás betiltását. Dohányzástilalom, életmódháború c. írásunkban megpróbáltuk végigvenni és megcáfolni a tiltással szembeni főbb érveket. Úgy gondoltuk, a legerősebb érv valóban az, hogy egy ilyen intézkedés korlátozná az állampolgár szabadságát, ám ez rengeteg egyéb esetben is így van: "az állam számtalan hasonló szabállyal szól bele életünkbe. Ráadásul nem csak nyilvános helyeken, hanem még a saját otthonunkban is megmondja, mit tehetünk és mit nem. Gondoljunk csak a csendháborítási vagy fegyvertartási szabályokra, vagy arra, hogy saját telkünkön sem építhetünk olyan házat, amilyet akarunk. Ezek az előírások mind-mind valamilyen mértékben korlátozzák személyes szabadságunkat."

Olvasóinktól is megkérdeztük, ők egyetértenek-e a dohányzás betiltásával a zárt vendéglátóhelyeken. Nézzük!

Szavazóink nagy többsége, 70%-a támogatja a javaslatot, és csak 28% ellenzi azt. Persze szavazásunk nem reprezentatív, ám az Eurobarometer 2007-es adataihoz hasonlítva reálisnak tűnnek az eredmények: akkor a felmérés szerint a magyarok 82%-a támogatta, hogy ne lehessen az éttermekben dohányozni, 62% pedig a kocsmák és kávézók esetében is a tiltás mellett volt.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktus 2011.03.06. 12:18:52

Jah a szitu meg az kb. , hogy az a 28% tartja el ezeket a helyeket jórészt :D

pollio 2011.03.06. 17:43:26

És akkor mi van? Bolsevizmus? A többség jogait érvényesítjük, a kisebbségét meg eltiporjuk? Miért nem lehet olyan megoldást találni, ami a 70% és a 30% jogait is kielégíti?

Például: minden hely alapból nemdohányzó, de ha már üzemel egy hely (ami nemdohányzó), nyithasson, ha akar, dohányzó fiókintézményt, másik bejárattal, másik helyen. Aki ott munkát vállal, az meg tudja, hogy ez mivel jár. Vagy a hollandiai coffeeshopok mintájára nyitni "tobacco shopokat", hogy a dohányosoknak is legyen hova menniük. És mi lesz a vizipipázó helyekkel?

Én egyértelműen a 28%-ba tartozom, és a tiltással nálam azt érik el, hogy csakazértis dohányzom!

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.03.06. 17:43:31

Magam is támogatom, h ne lehessen vendéglátóhelyen dohányozni, érvek pro elhangzottak már milliószám, így nem gombolnék ide egyet sem.

Ugyanakkor azzal az ötlettel is szimpatizálok, hogyha az orvos azt mondja, h le kell szokni, mert beteg lesz vki, esetleg meg is hal, és még se csinálja akkor jöhet a tb 100%-os megvonása.

E kettő csodát tehetne ebben az országban egészségügyi statisztika vonatkozásában. Nagyon rossz lenne sokaknak, nagyon fájna, de lenne eredménye ha rendesen végigcsinálják!

@Viktus: Állítólag számos országban már bebizonyosodott, h ez nem igaz. De ha igaz is, próbáljuk már ki könyörgök. Az nem pálya, h mindig jön egy 5let, aztán jön egy úgyse oldal és marad minden a régiben, ami nyilván rossz.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2011.03.06. 17:43:39

@Viktus: Talán mert a többinek nincs gusztusa bemenni.

Lord_M_ 2011.03.06. 17:43:44

@Viktus: Ez, persze tudjuk mindketten, nem igaz. Ma is vannak a szórakozóhelyeken, éttermekben nem dohányzó emberek, akiket vagy kevésbé zavar, vagy képesek elviselni.

így bőven elmondható, hogy a 70%-ban is vannak olyanok akik a szórakozóhelyek bevételét jelenti... ráadásul szerintem nem egy szavazó van aki nemdohányos, de nem ért egyet a tiltással...

- bár nem tudom megítélni, hogy ők gyarapítják e szórakozóhelyek bevételeit...

Azt is tudjuk, Te is és én is (illetve a többiek), hogy a törvény bevezetése után a nemdohányzók akik eddig is jártak, eztán is garantáltan mennek, mert nekik "mindegy"... a dohányosok többsége szintén menni fog, max az elején kicsit neheztelnek... ellenben megjelennek azok akik eddig kizárólag a dohányfüst miatt nem mentek... tehát a szórakozóhelyek gazdaságossága nem fog romlani, senki nem fog csődbe menni.

annyi amennyi · http://gadgetshop.blog.hu/ 2011.03.06. 17:43:47

Először Skóciában találkoztam azzal, hogy a pubokban nem lehet dohányozni. Akkoriban ez az ötlet itthon még fel sem merült. Elképedve láttam, hogy az összes szórakozóhely előtt emberek állnak és füstölnek. Kérdeztem a kint élő ismerősömet, hogy ez mi, és miért van, akkor mesélte, hogy tilos bent rágyújtani. Először volt egy kis hőbörgés, de aztán gyorsan megszokták a helyzetet, és már senkinek sem jut eszébe bent füstölni. Ettől a pubok még nem mentek tönkre, minden este tömve voltak a jobb helyek. Nem hiszem, hogy ez itthon másképp lenne. Újra lesz értelme a sörözőkben könnyű kajákat felszolgálni, nem fogják a füstöt az ember képébe fújni, nyugodtan lehet falatozni. Aki meg bagózni szeretne, az megfogja a poharát, és félóránként kisétál elszívni egy staubot.

WonderCsabo 2011.03.06. 17:44:01

A szitu az, hogy sokkal többen sokkal többet tartózkodnának ilyen helyekben, ha nem lenne ilyen ótvar cigiszag mindenütt.

Volbeat 2011.03.06. 17:44:07

Dohányzástilalom: a magyarok megint a ló túlsó oldalán

záporjózsi 2011.03.06. 17:44:10

Mi lenne ha megoldanák a dohányzás kulturált élvezetét? Sok jó szociológust meg pszichológust képzünk. Lehet dolgozni...

magyar ember teli szájjal 2011.03.06. 17:44:13

@Viktus: mert nemdohányzó nem tud bemenni a füst miatt.

brummnarcisz 2011.03.06. 18:14:16

szerintem elég egyszerű, a cigarettát is ugyanannyiért kellene árulni mint pl Ausztriában ( a benzin meg minden más is ugyanannyi, egyedül a cigi olcsóbb, miért is?)
akkor kevesebben hőbörögnének a tiltás ellen - amit nem is értek miért téma, nem népszavazás kérdése, a parlament dönti el.
mielőtt a sok láncdohányos nekem esik, én is rágyújtok néha - de nem szívok el egy dobozzal 5-6 sör mellé.

brummnarcisz 2011.03.06. 18:26:39

@Viktus: meg majd téged rokkantnyugdíjasként a 72%

kamuszutra 2011.03.06. 18:26:42

mindent be kell tiltani, amit szeretnek az emberek csinálni. aki megszegi a szabályokat, attól megvonni a tb-támogatást, 10szeres adót kiróni, majd börtön, majd kényszermunka. végül pedig kivégzés. mert csak így lesznek boldogok azok, akiket zavar mások életvitele. attól, hogy a másik szenved a szankcióktól, vagy attól, hogy nem tudja úgy élni az életét, ahogy előtte.

denever333333 2011.03.06. 18:26:44

Nos %- olhatunk de valljuk be a kocsmákban a rendszeresen járók dohányoznak inkább s mint már több helyen említettem a magyar ember nem toleráns így az este 10 utáni utcán dohányzás nem kivitelezhető ez a Bp kocsmák 70 %-ába így van.
A "sok majd én megmondom mit tegyen a tulaj" kommentelő pl. Menjen már oda egy tulajhoz, hogy bocs de beszélgetni jöttem és halkítsd már le a zenét! Nem fogja megtenni!
De mondom én nagyon jó helyzetben érzhetem magam napközben se nem dohányzom se nem iszom csak este 11 óra után akkor meg már csak a törzsvendégek vannak a törzshelyemen akinek 98 % dohányzik! Szóval bezárjuk az ajtót vagy zártkörű lesz és a sok kocaívó mehet sznoboskodni máshova!

Gabbesz 2011.03.06. 18:26:54

@WonderCsabo: Te jártál már ilyen helyen? Ahová én szoktam menni, ott általában zárásig teltház van. Vagyis nem pontosan tudom hogyan lennének többen, és tovább...

ozirisz · http://el-maszat.blog.hu 2011.03.06. 18:28:59

tanulságos, de értelmetlen az ilyen felmérés, mert ahogy látom, a választott hivatalnokok pont lesz*rják, ki mit szeretne, ők keresztülverik izomból, amit akarnak. ha jól tudom, nem kérdeztek meg se vendéglátósokat, se az odajárókat, és valszeg az se érdekli őket, hogy léteznek más kecske-káposzta-kompatibilis megoldások is (elszívás, külön helyiség, stb).

Vkat118 2011.03.06. 18:33:52

Zártkörű rendezvények lesznek mint a 11 kerben amikor betiltották az x óra utáni alkoholárusítást. NEm is élt fél évet az a szabály.

bopat 2011.03.06. 19:10:31

@Pitypalatty úrfi: Pontosan. Sok helyre a cigarettafüst miatt nem megyek be.
Mivel alig van már olyan hely ahol nem cigiznek, kezdek leszokni ...

gramercy 2011.03.06. 19:10:33

@Viktus: nemcsak ezeket a helyeket tartjak el, hanem a fel orszagot is a sok adon keresztul

be lehet tiltani a dohanyzast de akkor le kell faragni a budzsebol sok mindent, kezdhetjuk a komplett gyogyszerartamogatassal

Tiko 2011.03.06. 20:27:33

A többség azzal érvel, hogyha nem dohányoznának a pubokban, akkor sokkal többen térnének be oda.

Azaz netto alkoholfogyasztást növelünk.

Mivel rosszabb egy tüdőrák egy májráknál?

Kérdésem azoknak szól, akik az egészségügyi ellátás pénzbeliségét sokallják a dohányosok részére..

Viktus 2011.03.06. 20:27:34

Eddig is ki tiltotta dohányzásmentes kocsmák nyitását? itt volt a lehetőség, miért nem vágtatok bele. Nem okoskodni kell.

Hofi12 2011.03.06. 20:27:43

Nekem személy szerint nem lenne ellenemre, mert gyűlölöm, hogy egy jó kocsmázás után több nap kabátszellőztetés következik. Ha Angliában, Skóciában át lehetett vinni, akkor itt is sikerülnie kell - gondolom én.

nemecsek ernő áruló 2011.03.06. 20:50:33

@Viktus: Viszont a 72% fogja a későbbiekben. Kis átfutás kell, de eddig egy átmeneti visszaesés után mindenhol növekedett a vendéglátó egységek forgalma, ahol teljes tilalat vezettek be. Angliában vadul füstölnek az emberek a bejárat előtt az utcán.

Egyébként továbbra sem értem, miért olyan nehéz felkelni, és kimenni a szabad levegőre rágyújtani?

Zuzu Petals 2011.03.06. 21:07:54

Nekem a ruhám pár óra alatt kiszellőzik, ha nem, akkor rásegítek egy kis ilatos gyertyával a légtérbe. Általános tapasztlatom, hogy azokon a helyeken, ahol van kialakítva nemdohányzó rész, mindig van szabad hely (a nemdohányzóban természetesen). Valahogy az élet nem támasztja alá ezt a "végre én is le tudok menni meginni egy sört" szöveget.
nem értem, miért kell teljesen tiltani, ha valaki teheti, miért nem alakíthat ki zárt dohányzó részt.
Mindegy, én leszarom. Majd a cimbikkel összegyűlünk egymásnál kocsma helyett, váltásban, hogy a lakás ne vegye be a cigiszagot. Akkor lehet inni és cigizni egyszerre, ráadásul olcsóbb is lesz. és ez nem csak nálunk lesz ám így, mivel (nem tudom, az feltűnt-e a népnek) a mienk nem kifejezetten egy jóléti társadalom, így sokan lesznek, akik nem fognak a kényelmetlenségért 3-4-10x-es pánzt kifizetni. És amúgy a lakók miatt kell majd egy halom kocsmának bezárni, és ezt a tulajok is tudják. Kíváncsi leszek. Ahogy arra is, hogy a kieső 30-60 mrd-ot honnan pótolják. Van egy sejtésem. De ha még szarabbul fogok élni, akkor megköszönöm, hogy kitanítottak az adófizetők pénzéből, és én is húzok innen...

fuakjs11 (törölt) 2011.03.06. 21:11:47

Ez az egész nem csupán csak a cigettázásról szól, csak most éppen ez van soron, mint ügyeletes bűnbak illetve elterelés.
Majd rájöttök, ha majd épp azt fogják betiltani, amit ti szerettek.

zoli_ 2011.03.06. 21:39:07

Van egy csomóm JÓ étterem, ahová azért nem megyek be, mert bagószag van.
Van egy nagyon j ó étterem a közelemben, de nem oda járunk ebédelni, mert hiába van nemdohányzó rész, attól még rohadt büdös van, mert valakiknek a másik orra alá kell pöfékelni.
Ráadásul a legtöbben tartják a cigit a kezükben, pár percenként szívnak egyet, és után meg fújnak egy nagyot a levegőbe. Ilyenkor legszívesebben porraloltóval segítenék a füstölésén....

Dr Kangörény 2011.03.06. 21:39:09

Baszki, úgy mindenki aki rajong a tiltásért azt hiszi, mintha csak Budapest belvárosában létezne kocsma nevű intézmény.

Pedig igazi kocsmákba a tiltást követelők a büdös életben be sem tették a lábukat, az tuti!

Majd lejárnak kocsmázni akik eddig a füst miatt nem jártak - persze, mert egy borsodi faluban biztosan a füst tartotta vissza a helybeliek tömegeit a kocsmázástól és biztosan a füst miatt nem vacsoráztak minden este a falvak egyetlen kocsmájában.

zoli_ 2011.03.06. 21:39:13

@franc0:
Az emberek nagy része utálja ha a büdös bagót az orra alá fújják, és azt a bűzt kell szagolni, amit más szándékosan csinál.
Nem tudom mit szólnál, ha egy fél éve nem fürdött hajléktalan odaülne melléd ebéd közben. Miért neki nincs joga ott lenni???

zoli_ 2011.03.06. 21:39:14

@Viktus:
Marha egyszerű. Ha mindenhol tilos, akkor mindenhol tilos. Ha csak pár kocsmában, ott azokban csökkenni fog a forgalom....

ozirisz · http://el-maszat.blog.hu 2011.03.06. 21:40:58

@Gerzsonka: ki lehet menni (már ahol ki lehet, mert bizonyos városokban már az utcán se), de nemsokára jönnek majd a hipertoleráns tömegek, akik a szabad téren olykor megérzett cigifüstöt is elviselhetetlennek érzik, és nyilván lesz velük nekiborult tüdőgyógyász a hasraütéses statisztikáival, miszerint ettől is ezerszám pusztulnak a vétlen arrajárók.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása