Véleményvezér

vv

Bajnai-kritika, gazdasági szabadságharc: csak duma volt?

2011.03.08. I 83 komment I Címkék: bajnai allamadossag matolcsy

Ennél még az is elfogadhatóbb lenne, ha a kormány nem saját állampolgárait és szavazóit akarná megvezetni, hanem – "nemzeti érdekből" – a külföldi szereplőket. (Fotó: Huszti István/Index)

Érdekes dokumentum jelent meg tegnap a kormány honlapján, a Széll Kálmán-terv angol nyelvű bemutatója. Érdekes, mert meglehetősen világosan kiderül belőle, hogy mit gondol a kormány a magyar választókról és az ő érettségükről.

Mi van a nyugdíjasokkal?

Az anyag egyik legfontosabb jellegzetessége, hogy egy mellékelt táblázatban gyakorlatilag érdemként említi meg a Bajnai-kormány nyugdíjcsökkentő lépéseit. Amint az a kormány összeállításából kiderül, elődjük intézkedése ezer milliárdot spórolt meg az idei költségvetés számára, elsősorban olyan őrültségek visszavágásával, mint amilyen a 13. havi nyugdíj és bérek voltak. Megnyugtató látni, hogy a helyenként megdöbbentő nyilatkozatok ellenére a Fidesz-kormány, vagy legalábbis a gazdaságpolitikai kormányzat mégiscsak hajlandó felmérni és közvetett módon nyilvánosan is beismerni, hogy megengedhetetlenül sokat költött Medgyessy és Gyurcsány alatt az ország a nyugdíjas szavazatok megvásárlására.

Tudják tehát, mondják is, de csak kifelé. A honiaknak viszont más – éppenséggel homlokegyenest más – csomagolás jár.

Kapcsolódó írásunk: Reformcsomag: félkész termék

Mi van a gazdasági szabadságharccal?

Az angol nyelvű bemutatónak akad még egy érdekessége: a dokumentum ugyanis azt is elismeri, hogy az Európai Unió túlzott deficit eljárása alól való kikerülés áll elsősorban a költségvetési hiány rövidtávú leszorításának igénye mögött. Ha viszont valóban ez a helyzet, akkor még inkább érthetetlen, miért kellett az IMF-fel szemben anno meghirdetni a gazdasági szabadságharcot. A Valutaalap feltételei ugyanis gyakorlatilag automatikusan teljesültek volna a vonatkozó EU-s elvárásoknak való megfeleléssel. Azt pedig nyilván mondani sem kell, hogy az Európai Unió lényegesen több eszközzel rendelkezik ahhoz, hogy minket bizonyos lépésekre rávegyen, mint a washingtoni központú pénzintézet.

Miről van tehát szó? Az ország gazdasági szuverenitását jóval nagyobb mértékben korlátozó Európai Unió igényeit a kormány vonakodás nélkül teljesíti, miközben nagy hangon zavarja el azt az IMF-et, mely nemcsak, hogy komoly pénzügyi segítséget tudott volna nyújtani, de kevesebbet is kért volna cserében.

Megint csak: tudja a kormány, persze hogy tudja, és finoman jelzi is kifelé. De itthon, itthon továbbra is egy másik csomagolás – megint csak az „eredetitől” teljesen különböző – dukál.

surveys & polls


De akkor miről beszéltek eddig?

A Széll Kálmán-terv angol nyelvű bemutatójának ezen elemei azt jelzik, hogy a kormány még mindig azt gondolja, hogy a „kettős beszéd” stratégiája – egy üzenet idehaza, majd az ellentéte külföldön – működőképes és fenntartható módszer.

Félreértés ne essék, akár meg is lehetne indokolni az „angolul ezt mondom – magyarul amazt mondom” stratégiáját. Akkor, ha a magyarul elmondottak határoznák meg vagy írnák le a kormány logikáját és döntéseit, tehát, ha a kormány nem saját állampolgárait és szavazóit akarná tulajdonképpen megvezetni, hanem – "nemzeti érdekből" – a külföldi szereplőket. Ez is egy nagyon kockázatos taktika, de adott esetben védhető lehet.

Ehelyett azonban úgy tűnik, a helyzet éppen fordított: a valódi számokat, részleteket és érveket csak a külföldi befektetők és az angolul beszélők ismerhetik és érdemlik meg, az egyszerű magyar állampolgárok pedig hallgathatják az ostoba gazdasági szabadságharcos lózungokat.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.03.08. 10:37:16

Nagyon egyszerű. A "nagyhangú IMF elzavarás" azután történt, hogy az IMF kifogásolta, hogy még nagy vonalakban sem ismert a makropálya. Azt mégse lehetett mondani, hogy elkúrtúk. Az már Gyurcsánynak se jött be, inkább úgy tettek, mint a lóról leeső cowboy: kuss, én így szoktam leszállni.
Na, ezt befelé el lehet adni, kifelé nem. Kellett egy kis idő, míg erre rájöttek, de most ezt csinálják. Ha várunk még egy kicsit, akkor idővel arra is rájönnek, hogy a külföld egy része tud magyarul, illetve, hogy a magyarok egy része is angolul.

tarackos 2011.03.08. 10:37:42

Mivel ez már nem az első eset, csak annyit mondhatok szégyen és gyalázat. A polgárok hülyének nézése. Tényleg nem értem egyesek miért védik ezt a gyakorlatot, egyetlen magyarázat létezik, zsoldosok vagy haszonélvezők...

abaka 2011.03.08. 10:37:50

Hat szerintem jobb ez igy. Igy legalabb a kulfoldi befektetok tudjak, hogy a kormany nem annyira hulye, mint ahogy itthon mutatja magat. Bele se akarok gondolni, mit gondolnanak, ha a matolcsy/navrasics agymenest egy az egyben leforditottak volna angolra.

"Ha viszont valóban ez a helyzet, akkor még inkább érthetetlen, miért kellett az IMF-fel szemben anno meghirdetni a gazdasági szabadságharcot."

Ez a bekezdes erosen tettetett ertetlenkedesnek tunik a VV reszerol. Az IMF elzavarasa meg azelott tortent, hogy az allamadossagbol "public enemy no. 1" lett. Akkor meg az volt a strategia, hogy meg egy elengedjuk a hianyt, aztan megprobaljuk magunkat kinoni az adossagbol. Mert nyolc ev alatt olyan jol felkeszultek...

zeregély 2011.03.08. 10:37:53

majd ha a külföldiek szavaznak itthon és az egyszeri állampolgárok finanszírozzák saját kockázatukra az államháztartást, akkor ennek a kettős beszédnek az iránya is megfordul

bonakovacs 2011.03.08. 10:46:44

Hát már sokadszor mondom, de mindig csak ez jut az eszembe: Jó reggelt kívánok!

Lexa56 2011.03.08. 14:28:29

A Fidesznek létrejötte (és különösen pragmaitkus okokból bekövetkezett politikai irányváltása) óta létezési módja a kettős beszéd.

A választók pedig (és nemcsak itthon) semmit nem viselnek el nehezebben, mint az igazságot, ezért őszintsésggel és igazsággal csak a legdurvább váláshelyzetekben lehet választást nyerni, vagy még akkor sem.

Azért sokat mond egy politikus jelleméről és emberi tartásáról, hogy mer-e igazat mondani. Különösen akkor, ha valaki deklaráltan keresztény és Istenben bízik. Mert neki lenne hatalma megsegíteni akkor is, ha a világi politika minden szabálya ellenére igazat mond.

nemecsek ernő áruló 2011.03.08. 14:28:34

Az, hogy a jelenlegi magyar kormány mit gondol a választókról, 1998 óta nyilvánvaló. Mondjuk annak, akinek annak idején az őszödi kinyilatkoztatás akár egy fél szó újdonságot is tartalmazott, mikor nyilvánosságra hozták, elhiszem, hogy ez most meglepő, de akkor inkább magába kéne néznie! Mert ezzel a magatartással csak azt bizonyítja, hogy bizony a fidesznek igaza van. A magyar választó ugyanis csak ennyire érett.

És mivel nem látok tömegeket a Kossuth téren, ezt a tételt eddig nem úgy tűnik, mintha bárki is cáfolni kívánná.

Tegyük hozzá: sajnos...

gt_ 2011.03.08. 14:28:40

@Lord_Valdez: Jaj olyan szépen mondtad el, hogy én már nem is írok kommentet. Pontosan úgy van ahogy monod.

TooNormal · http://alternativity.postr.hu/ 2011.03.08. 14:28:42

Azért csinálják, mert (egyelőre) sajnos működik. Ilyen "egyszerű"...

mréveiller 2011.03.08. 14:28:44

örültek hogy nem nekik kell elvenni a 13adik havit. Ettől még nagy csirkefogó ez a Bajnai gyerek is

Rókakígyó 2011.03.08. 14:28:50

Az ilyen húzásokkal építik le a szavazóbázisukat. Ugyanezt csinálták az előző időszakban is. Ott is sikerült végül kiütniük magukat.

Bambulka 2011.03.08. 14:28:53

Ebből is kiderül, hogy a Bajnai kormány százszor elegánsabban és hatékonyabban kezelte a gazdasági kérdéseket. Hangoskodás és hazudozás nélkül.

Joooe 2011.03.08. 14:33:21

Szerintem erőltetett, leegyszerűsítő ez így egy kicsit...
A magyarországi kommunikáció a felelősség kérdését hangsúlyozza, és mivel a külföldet ez a k*rvára nem érdekli (hogy a "magyar kormány"-on belül van fidesz meg mszp) az angol verzió a kilábalás részleteit emeli ki.

Magyarországon nyilván nem politikai érdem hogy a szocik megszüntették a 13. havi nyugdíjat, mert ők is vezették be. Stb. Külföldön ebből csak annyi számít: volt 13. havi nyugdíj de túlléptünk rajta, ami politikai érdem.

Tehát a képlet aminek két különböző vonatkozását hangsúlyozza a fidesz valahogy így néz ki:

(1) Pénzügyileg nagyjából rendben lévő ország -> (2) rossz szoci kormányzás -> (3) pénzügyileg szétcsúszott ország -> (4) megszorítások -> (5)pénzügyileg helyreálló ország

Szerintem semmi meglepő vagy elítélendő nincs abban, hogy a fidesz a külföld felé (3)->(4)->(5) részt hangsúlyozza, a belföld felé meg a (2)->(4) részt, egyikkel sem mond ellent a valóságnak.

Mint ahogy az is érthető hogy a saját tevékenységüket a szocik a (3)->(5) lépéssel igyekeznek leírni, lehetőleg nem túlbeszélve a (4)-es és elfelejtve az (1),(2) pontokat.

Magyarul: a fidesz úgy támadta a zemberekkel szembeni megszorításokat, hogy közben nem mondta azt hogy az eltörölt juttatások mindenáron szükségesek vagy nem kell megtenni a lépést. Csak annyit mondott, ha nem k*rták volna el, nem lenne muszáj megtenni. Ez igaz. Politikailag is helyeselhető hiszen a zemberek ezeken a lépéseken keresztül érzik hogy az elkúrás valós dolog, és nem valami szónoki fordulat.

Sieg 2011.03.08. 14:33:29

Az IMF-et elzavarásában két tényező játszhatott szerepet:

1) az akkor még jóval erősebben lobogó "forradalmi hevületben" a kurucoskodás nemcsak hogy "odaillő" volt, de népszerű is a fogalmatlan nép számára, és a Fidesz számára a (mondjuk úgy) kommunikáció (itt: eufemizmus a hazugságra) mindennél fontosabb. A lényeg, hogy legyen mivel magyarázni a dolgot.
2) Ez a fontosabb: az IMF nem engedte volna a nyugdíjpénzek államosítását. Akkor nem tudtuk (el se tudtuk volna képzelni), hogy ez a cél, de visszanézve elég egyértelmű, hogy ez volt a cél: az akadályok eltakarítása a forráslopás elől, amivel majd rövid távon ki lehet csinosítani a gazdasági teljesítményt, akármilyen rossz is lesz az. Ennek a takarításnak a második eleme az Alkotmánybíróság kiherélése volt. Természetesen nevetséges, de "jól kommunikálható" ürüggyel.

Mob. 2011.03.08. 14:33:35

Nem értem a csodálkozást. Még olyan 94 körül Orbán kiszámolta, hogy ebben az országban több a hülye, mint a nem hülye. (Egóék kedvéért: NEM FOGLALTAM ÁLLÁST ABBAN A TEKINTETBEN, HOGY MAGAMAT HOVA SOROLOM!) Az egész '94-es köpönyegfordulás (liberális -> népnemzeti matyó) erről szólt. Kiszámolta, hogy, ha a hülyéknek játszik, az több szavazatot hoz, mintha a nem hülyékre tenne. Szerinted bejött neki? Ennyi.

De ezt személyesen is elemezheted, amint megjönnek egóék kommentjei. :-(

Dezsőjóska 2011.03.08. 14:33:42

@SierraX: Ne felejtsd el, hogy Bajnainak határozott idejű szerződése volt, határozott, deklarált céllal!
1 év és megmenteni az országot a közvetlen államcsődtől.
Megtette, köszönjük meg neki!

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.08. 14:33:46

Ez a taktika működik. Nem ennek a párszáezer interneten tájékozódó szavazatára hajtanak. Mondjuk akkor meg nem értem, lázárblokkolóra meg belgrádteremre miszükség volt. Figyelemelterelés? Ki tudja.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.08. 15:44:01

@Rókakígyó: csak akkor még volt ellenzék, ahova átpártolni lehetett.

Dr. Verőköltő 2011.03.08. 15:44:03

Ez az adórendszer fenntarthatatlan! A válságadók miatt a multik meg meg a bankok nem az árakba építenek be, hanem a munkásokból le!!

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2011.03.08. 15:44:09

mint múlt héten kiderült, még a Mandineresek se tudnak rendesen angolul...gondolom ezt is sikerül majd "lefordítani".

Dezsőjóska 2011.03.08. 15:44:12

Na végre valami jó hír!
Ja, hogy miért nézik hülyének a szavazókat? Mert azok is vagyunk! Talán faterom nem, mert nem ment el szavazni.

WB_Tom 2011.03.08. 15:44:17

Ez a politika természete. Akit érdekel és valamilyen szinten ért hozzá, tud olvasni a számokból, illetve a sorok között, az átlátja a kormány lépéseit. Aki meg nem, annak hiába is magyaráznának bonyolult (vagy akár elemi) gazdasági összefüggéseket. A szavazók túlnyomó többségének alapvető gondjai vannak az elemi matematikával.

Az átlag magyarnak azt is nehéz megértenie, elfogadnia, hogy az "állam" nem egy földöntúli dolog, a költségvetés meg nem csak úgy lesz, hanem neki (mármint az adófizetőnek) kell befizetni azt az összeget, amit kioszthatnak például nyugdíjra.

Szóval amíg ez így marad, mindig populista lesz a politikai kommunikáció a nagyobb pártok esetében, teljesen függetlenül, hogy kormányzó vagy ellenzéki erőről van szó.

Annak meg örüljünk, hogy kifelé, az érdeklődő befektetőknek másképp kommunikálnak.

osgood 2011.03.08. 15:44:21

"Valóban kettős beszédet folytat-e a Fidesz?"
Nem az angolkisasszonyoknál nevelkedtem, de ezt nálunk a családban szimplán hazugságnak nevezik. Kettős beszéd, eh... Durva, hogy ezt itt is így hívjátok.

Sir Galahad 2011.03.08. 15:44:25

Persze, hogy hülyének nézik a választókat. Azért, mert tényleg hülyék. Ez kell nektek? Nesztek... páran a neten felfedezik a különbséget, de a szavazók milliós tömegeihez ez nem jut el.

Sieg 2011.03.08. 15:44:27

@Joooe: Ha már az elkúrás megtörtént, az annak kijavítását szolgáló erőfeszítéseknek keresztbe tenni cinkosság az elkúrásban, az elkúrás okától függetlenül.

Nem csak külföldön lényegtelen a szükséges lépésekre nézve, hogy MIÉRT van gáz: csak az a lényeg, hogy szükséges-e, vagy sem.

Az akkor retorikában (is) a szavazatmaximalizálás volt a lényeg, de hát ezen nincs is mit csodálkozni, a pártoknak ez a dolguk. Hogy a maximalizálás demagóg baromságokkal megy, az már a nép számlájára írható. Pont olyan hülye a politikus, amekkora hülyeségeket szeret a nép hallgatni.

Murderface 2011.03.08. 15:44:31

"...világosan kiderül belőle, hogy mit gondol a kormány a magyar választókról és az ő érettségükről."

Már rég kiderült, hogy mit gondol az összes politikus a magyar választókról és az ő érettségükről :)

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.03.08. 15:44:35

Hazugság az hazugság. Nem lesz jobb a képlet, ha ide igazat mondanak, od meg hazudnak. Mert megöli a bizalmat a kormányban. Nemcsak külföldön, az talán még a kisebbik baj. De egy hazudós kormányban nem bízik senki. Se itt, se külföldön. Ha nekünk hazudik, akkor pont azzá válik, ami nem akar lenni. Rosszabb a korrupt, teszetosza kártevő mszp-nél. Meg az is benne van, ha a szavzóit ilyen könnyedén átvágta, engem, mint külföldi befektetőt miért ne vágna át, miért ne próbálna bepalizni? Ez nem befektetőbarát viselkedés.

M-Cube 2011.03.08. 15:44:39

Emlékeztetőül:
Amikor Bajnai előtt felmerült Surányi neve, Orbánék hallgatólagosan beleegyeztek.
És Bajnai intézkedéseit semmilyen utcai megmozdulás sem kísérte. Tudták, hogy ezeket meg kell lépni.

Pampák Bikája 2011.03.08. 15:44:52

Érdekes, érdekes: néhány héttel ezelőtt az effajta blogbeírás és a vele egyetértő kommentek tucatjával teremték a fidesz-seggekbe települtek, meglehetősen anyázó hangvételű visszaordibálásait. Most meg - mostanáig - csak a nagy kussolás. Lehet, hogy már a kommunikációs és propagandaosztályon is visszavágtak a költségvetésen? Netán mostanában kezdik az ájult rajongók szagolgatni a kezüket, hogy mély álmuk alatt valójában mibe is lógott bele?

bájgúnár 2011.03.08. 15:44:56

Elkell zavarni az összeset a csába!Aki résztvett a rendszerváltásban azokat a hatalom közelébe sem szabadna engedni!Ezek még azok!Szépen megállapodtak akkor egymással.Jó elvtársak gyülekezete más más pártnév alatt!

Attilajukkaja 2011.03.08. 15:45:08

@Humperdickk:
Vagy mukodik, vagy nem. A vegen meg kiderulhet, hogy megsem annyira hulyek a valasztopolgarok. A multkor is ebbe bukott bele a Fidesz, ahogy ezt mar valaki emlitette itt. A lekezelo nagykepuseget nem szereti a magyar ember.

Deneware. 2011.03.08. 15:45:17

A Bajnait dicsérő sorok mellett különös visszagondolni a Szíjjártó-Kósa tandem forintleértékelő ámokfutására...

elwood 2011.03.08. 15:45:21

"egyszerű magyar állampolgárok pedig hallgathatják az ostoba gazdasági szabadságharcos lózungokat."

őket hívják zembereknek, és ők döntik el a választást

flora.a 2011.03.08. 15:45:25

Már értem, miért nem fejlesztik itthon a nyelvoktatást.

Táskás Tóni 2011.03.08. 15:45:28

Mivel Matolcsiék semmi értékelhető középtávú gazdasági tervet sem tudtak felmutatni, sőt még a 2011-es ktgvetés sem készült el , az IMF és az EU felállt a tárgyalóasztal mellől. Tehát az csak legenda, hogy Mo rúgta ki őket.

igényes 2011.03.08. 15:45:44

@-=Z=-: @Humperdickk: Írásátok szerint bűnelkövetőkkel van dolgunk, így érzem én is.

Dub hadnagy 2011.03.08. 15:45:46

Emléxem, hogy 2002 előtt a viszonylag tájékozott, de Fidesz-hívő ismerőseim milyen ingerülten utasították el pl. a HVG-re hivatkozást a tények tekintetében, sőt olyan is elhangzott, hogy azt nem olvassuk, az nem a mi lapunk. Mindez a mostani sztorival együtt egy jól megtervezett népboldogító/hülyítő program, aminek a gyümölcse a mostani kétharmad, tehát hatékony, az a néhány hozzánk hasonló hülye, aki nem vezetve akar lenni meg kit érdekel.

sztd 2011.03.08. 15:45:48

Nos, ahogy mondani szoktam (10 évvel ez előtt), egy politikusnál nem az számít, hogy mit mond, hanem az, hogy mit tesz.
(Mondjuk most éppen az éves hiány 80%-ánál tartunk, szóval nem vagyok biztos abban, hogy csak a magyarul tudókat vezetik meg.)

azAttis 2011.03.08. 15:45:52

Egy kicsit álságosnak érzem ezt az (ál)naivitást.

A politikai marketing nem különbözik eszközeiben a nem-politikaitól. Célcsoportfüggő üzenetet fogalmaznak meg. Nem ugyanazt foglamazzák meg a potenciális befektetők és választók felé. Nahát tényleg ez lenne egy akkora csoda?

Lehet, hogy a két csoport egyes tagjai felé mindkét üzenet működne de átlagban nem érne célba a kommunikáció vagy csak mások álltal félremagyarázva. Ezért fog a kormány vagy akár egy tetszőleges cég különböző üzeneteket megfogalmazni. Tulajdonképpen ezért (is) működik a marketing.

Orbán már tavaly is megfogalmazta nyílvánosan, az eu parlamanetben ha jól emlékszem, a francia tüntetésekkel kapcsolatban, hogy Magyarország a nyugdíjkorhatárt hasonló atrocitások nélkül megemlete Bajnai idején.

Vagy nem tájékozott a cikkíró vagy a fene tudja mi célból írta ezt le. Számszakilag meg jelenleg egy kormányszóvívő van Nagy Anna személyében.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.03.08. 15:45:54

@Humperdickk: nincs az párszázezer. Párezer.

GGG77 2011.03.08. 15:45:57

Nekem az is sokkoló, hogy a dumájukat itthon mennyi ember beveszi.

Mondjuk az is röhejes, hogy a rendszárváltás utáni 20 évben egyetlen épkézláb kormánya volt az országnak, mégpedig a Bajnai-kormány. Azt se ez az idióta 2,7 millió, Orbán-imádó idióta választotta meg. ..

Benny sk 2011.03.08. 15:46:04

Azért a poszt ezen kijelentéséhez:
"a Fidesz-kormány, vagy legalábbis a gazdaságpolitikai kormányzat mégiscsak hajlandó felmérni és közvetett módon nyilvánosan is beismerni, hogy megengedhetetlenül sokat költött Medgyessy és Gyurcsány alatt az ország a nyugdíjas szavazatok megvásárlására."

és ezen kommenthez:
@Joooe:

tegyük hozzá a teljesség kedvéért (+a kettős beszéd újabb bizonyítékaként), hogy Medgyessy 100 napos programjaiban lévő jóléti kiadásokat (13. havi nyugdíj és közszféra fizu) megszavazó frakciók a következők voltak:
MSZP
SZDSZ
FIDESZ

Emlékeim szerint, tartózkodott az:
MDF

A 2. Gyurcsány ill. Bajnai kormány általi visszakorrigálást (mert ha jól emlékszem, több lépésben történt), vagyis a 13. havi nyugdíjak és bérek elvételét megszavazta:
MSZP
SZDSZ (bár talán nem a teljes frakció)
MDF (talán ők is csak részben)

és nem szavazta meg:
FIDESZ

dfactor 2011.03.08. 15:46:07

@-=Z=-: ezt be jól írod komám. hihetetlen, mennyire rövid a válszatók emlékezete. 98-ban volt kis bizodalmam a FIDESZben, bár nem rájuk szavaztam. még abban az évben meg is fogadtam, hogy soha nem is fogok.

Merras · http://miyazakijun.hu 2011.03.08. 15:46:11

"megengedhetetlenül sokat költött Medgyessy és Gyurcsány alatt az ország a nyugdíjas szavazatok megvásárlására."

Azért az ilyen balirányba tett oldalvágások esetében korrekt lenne megjegyezni azt, hogy:

a., a Megyó-féle 100 napos csomagot a Fidesz is egy emberként szavazta meg - a felelősség tehát ŐKET IS TERHELI ezért. Előszeretettel bújnak ki az ilyen kényelmetlen felelősségvállalások alól, de ettől még egy jobbos blog is nyugodtan emlékezhetne az ilyenekre - ahelyett, hogy egyoldalúan tereli a témát.
b., A Fidesz anno 14. havi nyugdíjjal és Budapest minisztériummal, valamint megemelt minimálbérrel próbált parasztvakítani - igen, akkor, amikor az emlékezetes minelnökjelöli vitában Gyurcsány feltörölte a padlót az Orbánnal.

ifjabb Hábetler János 2011.03.08. 15:46:15

A Fiatal Demokraták Szövetsége, mint a neve is mutatja, nem egészen őszinte csoportosulás. Ezért aztán egy percig sem kell azon meglepődni, hogy csakúgy mint az arab politikusok, anyanyelvükön egész mást mondanak, mint olyan nyelveken, amit más is megért. Ez különben jelzi azt is mennyire tartják tiszteletben honfitársaikat.

LaHaine 2011.03.08. 15:46:18

@Lord_Valdez:
Jézusom, a cowboy-on nagyon röhögtem

charlottesweb · http://www.charlottesweb.hu 2011.03.08. 15:46:21

Egyénileg csak-csak túlteszem magam rajta, hogy nem egyszeri hanem folyamatos "hülyének-nézzük-a-lakosságot" c. projekt a kormánypárt részéről. De az már bosszant, amikor a hívek vakon mögéjük sorakozva bólogatnak és mindent támadásnak vesznek, ami a kormány butaságaira irányul. Bár tudom, a balosok is vannak ennyire elvakultak. Ki fogja már végre felnyitni az országban élők szemét?

donoris2 2011.03.08. 15:46:23

Joooe, az nem lenne baj, ha mást hangsúlyozna. A baj az, hogy az állampolgárainak HAZUDIK!

ifjabb Hábetler János 2011.03.08. 15:46:25

@-=Z=-: Ráadásul kettős játékot játszik. Mivel tisztában van azzal, hogy az átlagmagyar magyarul sem ért, a lényeget valamelyik világnyelven mondja, a parasztnak meg majd hazudik valamit, magyarul. Esetleg mond valami jópofát piros-fehér-zöld szósszal leöntve.

Vén Csataló 2011.03.08. 15:46:32

Skacok! Egyre szánalmasabban próbáltok beleilleszkedni az népindexes blogszférában most oly nagyon trendike nagy libsi fideszfikázási sturmba.
Nem ugyanúgy kommunikál a Fidesz a választókhoz, mint a pénzügyi világhoz? Komolyan mondjátok, hogy itt akkor most tetten van érve valami bazi nagy hazugság meg kettős beszéd? Komolyan ebből a hatalmas écából, korszakalkotó felismerésből próbáltok aládolgozni a nyomorúságos ballib egyik-kutya-másik-eb mentegetőzésnek ?
Komolyan azt várjátok el, hogy a Fidesz a választóknak fejtse ki a gazdaságpolitika, a pénzügypolitika, no meg az államháztartás mélyebb háttérösszefüggéseit? Mert nyilván a választók baromian kajálnák, ha odaállna vmelyik közgizda és lenyomná a képernyőn úgy két-három óra alatt - erősen zanzásítva!
Annyira erőlködtök, hogy valami nagyot sikerüljön bemondanotok... hát további jó erőlködést.

Squid 2011.03.08. 15:46:36

@Joooe: Gratulálok.. Nem hittem volna, hogy ilyen gyorsan meglesz a magyarázat az emberek segghülyének nézésére és a koncepció megvédésére.

Befelé "rohadtkommerek meg Gyurcsány és Bajnai elszámoltatás", kifelé meg Oszkó & Bajnai méltatása és az ő reformvonalainak 1 évvel később való adoptálása és továbbvitele.

Te ezt véded..

Tőzsdecápa 2011.03.08. 15:46:39

@Dezsőjóska: "Ne felejtsd el, hogy Bajnainak határozott idejű szerződése volt, határozott, deklarált céllal!
1 év és megmenteni az országot a közvetlen államcsődtől.
Megtette, köszönjük meg neki! "
??? Államcsődtől??? Azt hittem nem a szocik (ahova bajnai is tartozik), hanem a patásorbán vitte csőd szélére az országot! Már elnézést! Mindenki tudja, mit és miért mond a kormány! Az, hogy pár balos poszt lovagol is rajt, elég nevetséges! "Szukics Magda tutttti kúúúúúr!" ...ja, csak eljön-e a buliba?

krausz2 2011.03.08. 15:46:41

Szerintem is egy rendes "duó" volt az előző kormányfő és pénztárosa,ezt a fidesz is látja.KEZDTÉK MEGÁLLÍTANI A LOPÁST IS.
Nekik nehezebb dolguk volt mint Orbánnak a 2/3-al.

EMP 2011.03.08. 15:46:48

Kiall az OV a szinpadra a fenybe, hosszas keszulodes utan tokonszurja magat egy tradicionalis huszarkarddal, kozben meg a narrator a szinpad szelen azt magyarazza hogy most eppen az lathato amikor szeretett vezerunk viragot szed.

OV ordit a fajdalomtol, a kozonseg meg meg van osztva. Egyik feluk nem erti hogy ez most igy ebben a formaban komoly-e es pofatlanul nagy hazugsag igy bele az arcukba, vagy viccesnek szantak-e es rohogni kene. Pedig nem is az.

A masik fel meg el van ajulva a szenzacios avantgarde eloadastol. Ami kisse elvont, es egyebkent semmire sem jo/senkinek sem segit ellenben annyira latvanyos hogy ez mind fel sem tunik.

A nezok elso csoportja nem megy vissza tobbet mert szembekopik oket, nyiltan, bo nyallal.
A masik fel sem megy vissza mert szorakoztato ugyan a musor, de egyszer eleg volt latni.
A szinhazat bezarjak.

OV meg majd csodalkozik miert, hiszen ugy szerette a kozonseg...

Dr. No 2011.03.08. 17:45:59

@Joooe: "Magyarul: a fidesz úgy támadta a zemberekkel szembeni megszorításokat, hogy közben nem mondta azt hogy az eltörölt juttatások mindenáron szükségesek vagy nem kell megtenni a lépést"

Dehogynem mondta, ebből állt az ellenzéki politikája. Az éltető szárnyvonalak meg a kedves kis vidéki posták, csak példaképpen. Na meg a hírös-nevezetes cociális népszavazás. Szijjártó és Matolcsy most is minden nap elismétli, hogy megszorítás nincs, nem lesz, mert a polgári kormány nem szorít meg, nincs is rá szükség.

Ne kozmetikázzuk a tényeket, nem volt ez olyan régen, hogy elfelejtettük volna.

Pampák Bikája 2011.03.08. 17:46:59

@Attilajukkaja: jaj de jó lenne tudni, hol van, milyen is az a "magyar ember", aki nem szereti a "lekezelő nagyképűséget". Persze a magyar ember valszeg épp olyan, mint a világ valamennyi átlagválasztója (ahol van ilyesmi): ha a kedvenc mondja kedves, ha az ellenoldal (akár ugyanazt), akkor rohadjon meg. Tisztára mint a stadionban...

kvadrillio 2011.03.08. 17:47:05

hmm....1000 milliárdot spóroltak a nyugdíjasokon ???
KÁR !!!
Mert igazán emelkedhetett volna a nyugdíjak színvonala, legalább azért, mert a vezetők bérszínvonala is milliókkal emelkedett egyenként !
És különben is mi az az 1000 milliárd ...az évi 2000-3000 milliárd korrupcióhoz képest ?!!!
A baj az ebben az országban, hogy minden pénzt lenyúlnak a csókosok, legyen az szja bevételből keletkező avagy sokezer milliárd beáramló euró !
Így ténxyleg lehet azon lamentálni, hogy bezzeg a nyögdíjas, bezzeg a más" kisétkű" és nem inkább azt kiemelni, hogy bezzeg a kamu vállalkozások, meg bezzeg a sokmilliós fizetések, végkielégítések, igazgatótanácsi, felügíyelőbizottsági juttatások stb....viszik el asz államháztatási költségvetés bevételeit !

Mindig a kisemberekre hivatkozni ez már nagyon ósdi KAMU SZÖVEGÁRADAT, ÉS SENKI NEM HISZI EL !!!

Joooe 2011.03.08. 17:47:08

@Squid: "Gratulálok.. Nem hittem volna, hogy ilyen gyorsan meglesz a magyarázat az emberek segghülyének nézésére és a koncepció megvédésére."
Hát arról hogy mennyire értelmesek a zemberek és milyen kommunikációt vesz meg a választók piaca nem a politikusok tehetnek.

Én csak azt mondom, mind a két féle tálalás valóság, nincs benne semmi rendkívüli vagy aljas dolog. Ha el akarsz adni egy trabant kombit, akkor Pista gazdának azzal érvelsz hogy befér 4 zsák búza hátra, gizikének meg azzal hogy nagyon keveset fogyaszt. Azt nem fogod óriási betűkkel kiírni egyiknek se, hogy már az előző tulajnál rohadni kezdett a kaszni. Így működik a politikai kommunikáció is, ha tisztességes.
(Ismertünk ugye olyan karizmatikus politikust az elmúlt években aki másfajta politikai kommunikációt alkalmazott, nem csak az igazságot szépítgette, hanem egyenesen felháborodik, hogy hogy' mered kétségbe vonni hogy ez megy kétszázat, van benne ABS, ESP, klíma. + egy csomót költött arra hogy a kaszni lyukait gyurmával elfedje :) - ha szembesíted vele hogy hát ez nem úgy van akkor azt mondja más autókereskedő is hazudik de őnála ez igazából bátor szembenézés:)))

olcsójános 2011.03.08. 17:47:12

"páran a neten felfedezik a különbséget, de a szavazók milliós tömegeihez ez nem jut el."

Erről van szó, hiába ugráltok itt. (Sajnos)

Secnir 2011.03.08. 17:47:16

...ööö...
...nemrégiben mintha lett volna egy ilyen probléma a médiatörvény kapcsán, hogy mást fordítottak le, mint ami a törvény volt, és erre kicsit berágtak, mert mire kiment az angol verzió, már lefordították angolra. És nem szeretik odakint, ha hülyének nézik őket.
Erre most megint? Úgy gondolják, hogy odakint a fordítók hazamentek?

erről a vadász jut az eszembe meg a medve a szopással...

Gulogulo 2011.03.08. 17:47:19

Lesz itt még hadova! A külgazdasági balhék begyűrűznek, és höss a hiánycélnak....

MEDVE1978 2011.03.08. 17:47:21

@Vén Csataló:

Nem elmagyarázni, mert túl bonyolult nem egyenlő a tökéletesen az ellentétét mondani, mert érdekeink úgy tartjákkal.

1bak 2011.03.08. 17:47:25

Sokan vettek észre enyhe lazaságot a dolgok történetének felsorolásában, azokat a hibákat nem ismétlem meg és egyet értek velük.
Amit nem olvastam: Bajnai "csak" végleg vette el a 13. havi nyugdíjat, de akkorra azt már Gyurcsány jócskán megcsonkította. A 13. havi nyugdíj már a Bajnai kormány előtt, - ha jól emlékszem 80. e.-ben volt maximalizálva, - tehát ennek a kiadásnak a felét Gy. a másik felét pedig B. törölte el.
Ami a Fideszt illeti, mindkét racionális lépéssel szemben fellépett, tiltakozott stb., mi több beígérték a 13. havi nyugdíj visszaállítását is. Azért csak azt, mert a 14. havit ők ígérték,a z nem teljesült, és különben is, a 13. után jöhet csak a 14. Megvárjuk?
Ez a nagy baj, hogy itthon is tud hatni a tisztán spekulatív szándékú ún. kettős beszéd.

Kavix 2011.03.08. 17:47:30

Nem bonyolult ez. A coci-libbi kormány csőd szélére vitte az országot, majd gigahitellel mentette az országot (a mostani kormánytól vett "kölcsön"). Mivel ez sem volt elég, kiállított egy balekot, akinek többek közt még egy havi nyugdíjat is el kelett venni. Így vergődtünk el a választásokig.

Emlékezzünk mit is mondott az előrelátó Bajnai miniszterelnökként Orbánra, amikor OV a közelgő válságról beszélt: "A válság kufárja", "Magyarországot még a válság szele sem éri el."

No most hogy eltakarították az emberek ezt a korrupt mekkelek bandát, most fantasztikus agytornával találnak ellentmondást ott ahol nincs. Ráérnek a nokiás dobozok közt ilyenekkel szórakozni... Türelmetlenségük érthető: Kezdhetik elölről mondjuk a libatenyésztők becsapásával az építkezést. :)

Gulogulo 2011.03.08. 17:47:32

@Tőzsdecápa: Én igazán nem szeretem a libás gyereket. És sokkal többet is tehetett vón. De az amit tett önmagában jó volt és hasznos. Hogy libás volt meg maszopos, meg a haverjai elfúrták? És? Nem ezzel mérjük azt az egy évet. Már csak azért is mert az elfúrással nem lehet vásárolni! Most itt van a hiánycél nagy része. Hurrá azt már megcsinálták. ha mázlijuk van akkor, a külgazdasági mutatók nem rontanak jobban, és még beesik némi pénz, és akkor csak 4-5 % lesz az éves hiány...

Várúr 2011.03.08. 17:47:37

Erőlködő görcsös poszt... Tipikus példája a "hogy kritizáljuk a kormányt" ha van rajta sapka, ha nincs. Mintha nem lenné sokféle a politikai-gazdasági kommunikáció Keleten-Nyugaton egyaránt. Ráadásul a magyar és az angol szövegben még csak ellentmondás sincs.

Rókakígyó 2011.03.08. 17:48:11

@Humperdickk: Attól nem félek, h nem lesz ellenzék. Ahol szar van lesz légy is. Az igényt ki fogják elégíteni.

kútásó 2011.03.08. 17:48:16

Az a baj, h nem csak a politika van mar tele kettos beszeddel, hanem Orbanek megfertoztek az egesz orszagot. Tegnap pl vettem egy tisztitoszert, mert lattam a reklamban h egy markos legeny elougrik belole, oszt kitakarit az ember helyett. Azt mondtak, h bizzam ra a munkam nehezet. Mr Poperre. Igy hivtak az arcot, ha jol emlekszem. Hazaviszem, kibontom, de Mr. Popernek hult helye, ugyhogy megint nekem kellett kisurolni a budit. Hat ezek teljesen hulyenek nezik az embert? Biztos azt hittek, majd nem tunik fel nekem, h loszar sem ugrik elo a dobozbol. De persze nekem feltunt ez is, nem ugy mint azoknak a birkaknak, akik nem is tajekozodnak az internetrol es aztan jol megszavazzak a fideszt, meg az orbant.

Várúr 2011.03.08. 17:48:20

@krausz2:
Fenemód rövid a memóriád. Bajnai a csúcslopások idején Gyurcsány gazdasági csúcsminisztere volt.
Megelőzte az államcsődöt, igaz... az IMF gigahitelével.

is 2011.03.08. 17:48:21

@Vén Csataló: ezt mind? erv sehol, csak probalsz minden kezed ugyebe esovel leszolni masokat? szolok, hogy gyurcsanyozni nem sikerult, legkozelebb ki ne hagyd mar.

@Tőzsdecápa: "Mindenki tudja, mit és miért mond a kormány! "
ezt ugye csak izombol/erzelembol irtad ide? mert rovid (2 sec) gondolkodas utan az ember mar pironkodik az ilyen mondatok lattan. teljesen egyertelmu, hogy a magyar valasztopolgarok legalabb felenek goze nincs semmirol, ami a kormanyzas orszagos szintjet erinti. kozgazdasagtant sose latott, azt se tudja eszik-e vagy isszak. az inflacio szo definiciojat nem fogjak tudni megmondani neked, nemhogy a GDP-et.

is 2011.03.08. 17:48:25

@Táskás Tóni: azzal az uzenettel, hogy akar masnap visszajonnek, ha ezeket megkapjak. helyette kaptak a szabadsagharcot. ebben az ertelemben bizony mi rugtuk ki oket.

Senkifia 2011.03.08. 17:48:34

nekem az egész kormányzással kapcsolatban az a nagy problémám(nagyon nagy),hogy egyre szaporodnak azok a dolgok, amire halkan igazat adva a ballibéknek(miközben olyan ellenszenv munkál bennem irányukba,hogy valószínűleg soha semmilyen baloldali irányzatra nem szavazok,ha agyonvernek sem.Utolsó balra szavazásom Iliescu volt, a másik befutó meg a náci vadim tudor.Na nem olyan mondvacsinált,hanem olyan igazi valós náci:)), azt kell mondanom,amúgy nyilvánvalóan tróger, tolvaj, gazember,idegen érdekeket kiszolgálókat támogató, megmondóembereknek,: sajnos igazatok volt amikor azt mondtátok a kétharmaddal kapcsolatban :majd meglátjátok,hogy..... Megláttuk. Vagy nem...?
és közben nagyon reménykedem benne,hogy ennek a végeredménye mégis valami pozitív hozadék lesz,ami az országot és a jövőnket illeti.
Idézném itt (asszem)Navracsics Cseh Tamás idézetét:"Ha most elvétjük,nem kár értünk".... Minden megvan ahhoz,hogy jót és jól tegyen a kormány.Van még rá 3 éve.... reménykedjünk... Mert ugye a remény hal meg utoljára.

Bár lépésről lépésre kezd kialakulni a szolid nézetem,miszerint ebben az országban,jelen pillanatban,nincs SENKI akire érdemes lenne szavazni,mert SENKI nem tesz SEMMIT az emberekért,hátsó szándék nélkül,csak hogy jól csinálja,és a közjót szolgálja. És ebben az égegyadta világon az egész társaság benne van, tokkal,vonóval, ballal,jobbal...

Vanek B. Eduard 2011.03.08. 17:48:36

@krausz2: "Szerintem is egy rendes duó volt az előző kormányfő és pénztárosa".
Mert ők nem akartak választást nyerni (az MSZP-t is leszarták), így nem kellett populista hazugságokat kiadni a szájukon, sem fél szemüket és féleszüket a népszerűségi mutatókra függeszteni. A FELADATra koncentráltak az illúziókeltés helyett.

f.domino 2011.03.08. 17:48:52

"elsősorban olyan őrültségek visszavágásával, mint amilyen a 13. havi nyugdíj és bérek voltak. "

A 13. havi bér megvonása nem egy potyán szerzett ingyenebéd elvétele volt, hanem 8%-os BÉRCSÖKKENTÉS a közszférában. Nem sírok emiatt, ilyen helyzetben volt (van) az ország, szívott mindenki a maga módján, én (mi, közalkalmazottak) így. Nekem legalább - többek között ezen az áron - megmaradt az állásom. (El ne kiabáljam!) De könyörgöm, beszéljünk már nyíltan! Amikor ezt az állást elvállaltam a feltételek között szerepelt az a +8%, amit ilyen címen fizettek ki. Egyébként pont a napokban számoltam ki, 2007 óta a közalkalmazotti státuszból származó nettó jövedelmem (jutalmakat, 13.havikat beleértve, meg a mostanáig ki nem fizetett adókompenzációt nem beszámítva) kb 30%-ot csökkent.
Csak azért írom le, mert nem hiszem, hogy ezzel egyedül lennék. Mégegyszer: nem panasz, nem rinyálás, csak hogy lássunk már tisztán, és beszéljünk végre magyarul. BÉRCSÖKKENTÉS volt, nem őrültségek "elvétele". (A kafetériáról most nem is beszélek)

Stomi 2011.03.08. 17:48:55

@WB_Tom: Ezzel azért nem értek egyet, mert a kormánynak ha a teljes lakosság hülye, akkor is korrekt országvezetést kellene csinálnia. Nem függhet a nyilatkozat, vagy a cselekedet a lakosság pl. matematikai felkészültségén. Az embereknek nem is kell ezekhez a dolgokhoz érteni, nem elvárás. Miért legyen a ruhaboltos éppen makroökonómiában jártas? Ha kihasználják a nem tudást, az hazaárulás, oldaltól függetlenül.

Tuszun 2011.03.08. 17:48:57

Gratulalok, jo megfigyeles. Sot, tovabb megyek. A Fidesz (mint minden politikai part) maskepp beszel Hajduhathaz-alson a valasztoihoz, mint mondjuk a Professzorok Csoszoghy Korehez, vagy egy kulfoldi befekteto csoportnak. Tehat nemhogy ketarcu, de legalabb szaz!!.
Az is igaz, hogy mindegyik celcsoport masra es masra kivancsi, nagyobb baj lenne, ha ezeket a celcsoportokat osszekeverne az adott politikai ero (most parttol fuggetlenul).
No hat lehet a kakan masik csomot keresni (mashol van).

AKIsTUDATLAN 2011.03.08. 17:49:01

Az utcai megmozdulásokat, a tv ostromát, a Kossuth téri hugyálásokat is, egytől egyig a fityesz szervezte.
Ezért nincsenek most ilyenek, és nem is lesznek, amíg vki meg nem szervezi.
Vagy lesz, spontán, de akkor már tényleg "nagy a baj" lesz.

VonS 2011.03.08. 17:49:05

Ez jó poszt, de a felismerés késeinek tűnik egy kicsit.
Orbán már a németeknél is beszélt a Bajnai-kormány eredményeiről. Úgy egyébként is, sokszor még a VV-n is az a gond, hogy hülyének nézik a kormányt (itt szerencsére csak értelmesen és kultúráltan), holott ez a legnagyobb hiba amit el lehet követni egy objektív értékelésnél.
A politikusok nagyon nagy többsége színtől független ugyanis sokkal többet dolgozik és sokkal nagyobb teljesítményt ad le, mint egy átlagember. Ennek ellenére az átlagemberek hülyének nézik őket, holott mindenek, csak nem hülyék. Ez így pedig súlyos önálltatás és persze a felelősség teljes elutasítása az átlagember részéről.
És itt jön be miért kell ezt csinálni: a magyar átlag nem tud semmit arról, hogy hogyan működik a világ, hogyan működnek sikeres rendszerek, államok, amik biztosítják a lehetőséget és sarkallják az embereket arra, hogy minél többet hozzanak ki magukból. Így röviden: nem tudnak semmit. Ilyenekkel nem lehet őszintén beszélni, mert egyszerűen a saját sorsukat (és másokét) teszik tönkre a tudatlanságukkal és nemtörődömségükkel, és a teljesen elhibázott elképzeléseikkel. Köszönhetjük ezt nyugodtan a kommunizmusnak, az tette tönkre a néplelket és a fejekben az vágott szét mindent.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.03.08. 17:49:10

@Vén Csataló:
Nem az a baj, hogy mást mond a kormány a nép és a külföld felé, hanem az, hogy éppen az ellenkezőjét. Hasonlóért a fidesz fanatikusok anyázták az előző kormányt, habár ott a kommunikáció sokkal kisebb mértékben volt kettős. Pont a hozzád hasonlókkal van a legtöbb baj, akik legyintetek, ha a kedvencetek csinál valamit, míg ha az ellenségetek, akkor rohadt kommunista.

Alamio 2011.03.08. 17:49:12

Az IMF-et Orbánék nagyon nem szeretik. Erre van a retirika itthon. Kifelé nem tehetik meg, hogy olyan nyilvánosan "ne szeressék".
Bajnaiékat meg érdemnek feltüntetni nemzeti érdek akkor is, ha nem volt az (ezt könnyen beláthatja mindenki). Előrébb jutunk, ha nem bolygatjuk kint. Itthon azért lehet minősíteni. Nekem az helyben topogás volt, klasszikus béna kacsa kormánnyal.
Szóval én megfordítanám a logikát, a kormány kifelé kommunikálja azt, ami nem a véleménye (ez amúgy mindannyiunk érdeke - nem akarun tőzsdekrachot és leminősítéseket), itthon a sajátját mondja, hangzatosan kiszinezett jelzőkkel. De az itthon elhangzó áll közel a logikájukhoz.

fakopács 2011.03.08. 17:49:14

@Vén Csataló: Na neked már rég a kolbászgyárban lenne a helyed! A rekord 81 százalékos februári államháztartási hiány? Azzal mi is a helyzet? Vadkendert kaptál zab helyett?

fvipera 2011.03.08. 17:49:17

@Lord_Valdez: nem zárnám ki, hogy azért van angolul, mert nem matolcsyék írták (hanem az imf). az eltérés oka pedig az, hogy matolcsyék sem tudnak tökéletesen angolul.

fakopács 2011.03.08. 17:49:21

@Táskás Tóni: Ez nem igaz, nem az IMF állt fel. Nekem egy ismerősöm ott volt a tárgyalásokon, mert IMF bürokrata. Mondta hogy nem is akartak megállapodni, minimális volt már csak a nézetkülönbség. Csak cirkusz volt a népnek, meg 7 százalékos hiányt álmodott Matolcsy, csak az EU pofon felébresztette.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása