Véleményvezér

vv

Fidesz: tankkal a nyuszira

2011.03.23. I 120 komment I Címkék: fidesz allam koztisztviselok

A nyers politikai akarat leplezendő dolognak számított, amit szakmai köntösbe illett mindig csomagolni. Ennek most vége. A kormány úgy gondolja, legitimációja van arra, hogy minden ötletét nyíltan végigverje.

A kormány brutálisan megtorolta, hogy a földrajzinév-bizottság nem azt a javaslatot támogatta, ahogyan a kormány át szerette volna nevezni a Ferihegyi repülőteret. Tegnap pedig megérkezett a történtek hivatalos magyarázata is: az volt az elvárás, hogy „a kormánytisztviselők támogassák a kormány kinyilvánított és egyértelmű kérését”.

Ez az eset nem példa nélküli, hiszen számos hasonlót láthattunk már a kormánytól az elmúlt majdnem egy évben. Sőt már sajnos annyit, hogy ezekből általánosabb következtetéseket is levonhatunk a kormány politikai kultúrájára vonatkozóan.

Szakmai kontroll: minek?!

Az első nyilvánvaló következtetés: a kormány nem hajlandó elfogadni, hogy rajta kívül bármilyen állami szervnek akár minimális autonómiája is legyen. Az áldozatok eddig elsősorban az Alkotmánybíróság és a Költségvetési Tanács voltak, no és a közigazgatás. Nem gondoljuk, hogy a közigazgatásnak valaha is komoly autonómiája, szakmai önállósága lett volna a rendszerváltás utáni Magyarországon, azonban ha mást nem, egyet szinte mindig biztosítani tudott: politikai akarat ide vagy oda, a totális agyatlanságok nem mentek át a rendszeren. És ezzel ha nem is nagy, de mégis bizonyos szakmai kontrollt biztosítottak a politika felett.

Talán nem véletlen, hogy a kormány egyik első döntése pont a közigazgatást vette célba. Az indoklás nélküli felmondási lehetőség (ami később alkotmányellenes lett) egyértelmű jelzés volt mindenkinek, hogy jobb beállni a sorba. De a kormány ez irányú elképzeléseit leginkább az fejezte ki, hogy bevezették a „kormánytisztviselő” elnevezést az eddigi „köztisztviselő” helyett – egyértelműen kifejezve, hogy a közszolga kinek és kiért is dolgozik.

Jól beillik ebbe a sorba a kormány minapi lépése is: lehet, hogy a földrajzinév-bizottság elvileg egy független, szakmai közigazgatási szervezet, de végülis mindenki dolga az, hogy a kormány elképzelését támogassa. Tehát bárkinek csak addig lehet független szakvéleménye a közigazgatásban, ameddig az a kormányéval azonos.

Ajánlott írásunk: Mi különböztet meg minket a Balkántól?


Tankkal a nyuszira

A másik dolog, amit ismét csak leszűrhettünk az esetből: akármilyen jelentéktelen ellenvéleményt tapasztal is a kormány, azonnal és kegyetlenül odacsap. Úgy látszik, hogy a kormány nem válogat a célpont és az eszközök között. A legkisebb ellenállásra is csak a legdurvább eszközökkel tud válaszolni.

A mostani eset ennek majdnem hogy paródiája: úgy csaptak oda az amúgy tökéletesen jelentéktelen földrajzinév-bizottságnak, mintha azok legalábbis kormányellenes felkelők lettek volna. A bizottság annyit tett csupán, hogy a kormány „Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér” előterjesztése helyett ők a „Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, Budapest–Ferihegy” elnevezést javasolták. Erre válaszul a bizottság több tagját állami munkahelyéről kirúgták, magát a bizottságot feloszlatták, a legfontosabb esetekben pedig a döntési hatáskört a kormányhoz vonták. 

„A Magyar Köztársaság Kormánya [...] arra kérte a bizottságot, hogy 2011-től a ferihegyi repülőtér a világhírű magyar zeneszerző és zongoraművész nevét vegye fel. Mivel a 25 fős Földrajzinév-bizottság 17 tagját minisztériumok delegálják, elvárható lett volna, hogy a jelen lévő kormánytisztviselők támogassák a kormány kinyilvánított és egyértelmű kérését”

A kormány elvárta, hogy a kedve szerint szavazzanak (Index)


A szakmaiság vége

A legújabb kori magyar politikáról egyet biztosan elmondhattunk: a szakmaiságnak, a szakértelemnek eddig megvolt a presztízse. A politikusok szerettek a „szakértő” pózában tetszelegni (lásd: „szakértői kormány”), és legalább a nyilvánosság előtt szégyellték, amikor magasról tettek a szakmai szempontokra. Sőt, a nyers politikai akarat is valamiféle leplezendő dolognak számított, amit szakmai köntösbe illett mindig csomagolni. Ennek most vége.

A kormány láthatóan úgy gondolja, legitimációja van arra, hogy minden ötletét és tervét végigverje. Ha kell, a legdurvább módon is. Nem is akarnak időt és energiát „pazarolni” a magyarázkodásra vagy szakértők, ellenzők meggyőzésére. Aki az útjukban áll, azt eltakarítják onnan.

customer survey


Zsákutca

A modern demokratikus politika egyik legnagyobb kihívása, hogy úgy csatornázzunk be minél több véleményt és szempontot a döntésünkbe és kössük a lehető legtöbb kompromisszumot, hogy közben mégis eredményesek maradjunk. Ennek az egyik véglete az a politika, amely képtelen egyetlen normális ötletet is döntéssé formálni, mivel a politikai alkukban elveszik minden. A másik véglet viszont egy visszataszító politikai bulldog képét eredményezi, amely a vélt vagy valós eredményért mindent feláldoz.

A Fidesz jól tudja, hogy az előbbi véglet nem vezet sehova. Jó lenne, ha végre látnák, hogy a másik véglet is zsákutca. A megoldás a kettő között keresendő.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lábaska 2011.03.23. 10:07:53

@is: Ja, volt választás nézd meg milyen részvételi aránnyal. Talán 20%,vagy kevesebb?Tele va a töke az embereknek a pártokkal,különösen eggyel!

Labancz 2011.03.23. 10:07:57

@is: Sajnos ez igaz. A nép nagyobbik része a tv-ből és a rádióból kapja a híreket. Azt pedig tudjuk, hogy milyen. Ezért nem kell csodálkozni semmin. Egyáltalán, örülhetünk, hogy még vannak választások... Még.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.03.23. 10:08:03

nem értem, mi az, ami miatt erőnek véljük az erőszakot, és a nyomulást meg karizmának...

Melee 2011.03.23. 10:08:05

@Meloka: A Liszt Ferenc nevet a bizottság is megtartotta, semmi baj nincs vele. A baj azzal van, hogy adott szövegkörnyezetben helytelen. Ma a Sándor palotában nem tudják védeni a magyar nyelvet, a Parlamentben sem, a bizottság megpróbálta, de nekik sem hagyták. A jelek szerint a jelen kormány a magyar nyelv védelmét nem tekinti feladatának, sőt üldözi is azokat, akik megpróbálják.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.03.23. 10:08:12

Elolvastam a linkelt korábbi híreket, mit ne mondjak, elkeserítő, hogy ilyen hazánkban 22 évvel a rendszerváltás után még megtörténhet :-(

(S ha már ez a megfellebbezhetetlen kormány javaslat, akkor már miért nem magyarosan BudapestI Liszt... stb.)

Két nyuszikás példamese:
Arkagyij Rajkin "magyarhangja" Gálvölgyi János:

www.youtube.com/watch?v=j5KDfh9do6s&feature=related

www.youtube.com/watch?v=wGJ6GThB1Dc&feature=related

kötözködő 2011.03.23. 10:08:17

@Meloka: Semmi baj a Liszt Ferenccel, hiszen a bizottság javaslatában is ez szerepelt. Csak éppen ők egy olyan formát választottak, ami megfelel a magyar nyelv szabályainak. Emiatt kirúgták őket - na ezzel van a baj.

pancsolt misebor 2011.03.23. 10:08:19

@Meloka: Bocs, de te most nyilvánvalóan nem olvastad végig a posztot!

gagauzz kalauzz 2011.03.23. 10:08:21

@is: A részvételi arányt is láttad? 15-18%. Magyarul a fideszes jelölt rokonsága is el tudta intézni a dolgot.:-)

kubatov_kommunista 2011.03.23. 10:08:30

Amikor egy kormány direkte, abba is belepofázik amihez semmi köze azt hívják diktatúrának.

nem nagyon van erről mit beszélni - diktatúra

amúgy meg erőszakra erőszak a válasz...

mafos 2011.03.23. 10:08:37

@is: Szomorú a helyzet. Az van, hogy választás előtt semmit, de semmit nem tettek azért a kétharmadért. Akik a gyűlöletet keltették, azok ők voltak, mégpedig a teljes 2 ciklus alatt(ha ez volt a stratégia, gratulálok, van 10millió gyűlölködőjük). És úgy látszik bejött, mert még tartják magukat. Lehet ez a taktika, és azért nem ültették le(tán nem is fogják) a bizonyítható szoci bűnözőket, mert kell célpont a gyűlöletnek(feltétlezehetően ezért is "nyomoz" a kormány ilyen ügyekben, és nem a rendőrség vagy az ügyészség). Ideig óráig ez működik, de embere válogatja, mikor borul a bili, és mikor keres mást magának a gyűlölet az emberben.

Darth Revan 2011.03.23. 10:08:44

@Meloka:
Valamit felreertettel!
Itt a Fidesz hatalamgyakorlasi modszererol van szo, nem a repter neverol.

andaluzkutya 2011.03.23. 10:08:48

@Meloka: A baj az, hogy abban a formában, hogy "Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér" nyelvtanilag értelmetlen és magyartalan.
Lehetne pl. Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, ha már mindenképpen ki akarják hagyni a Ferihegyet. De tudtommal a bizottság azért ragaszkodott ahhoz, hogy a Ferihegy benne maradjon, mert mindenki évtizedek óta így ismeri... És ebben teljesen igazuk van.

EnVagyok 2011.03.23. 10:08:57

@Meloka: A Liszt névvel úgy látom nem sok baj van, a földrajzinév bizottság is meghagyta, de hadd folytassam a sort: London: Luton, Heathrow, City, Gatwick; Berlin Schönefeld, Moszkva: Domodedovo stb.

barata 2011.03.23. 10:09:05

A Ferihegy ügy nevetséges, azon túl káros is. A nevek, elnevezések - főleg a nemzetközileg ismertek - megtartása, vagy változtatása mindig kényes ügy, és ezeket a jól bejáratott neveket legjobb megtartani. Ehhez nem kell nagy szakmaiság, mindenki érzi.
Hogy általában mellőzhető-e a szakmaiság ? Buta kérdés. De hogy mellőzhető-e az ál-szakmaiság, fontoskodás, megélhetés szakmaiság, hatóságos-engedélyeztetős bonyolultság ? Igen, mellőzhető/mellőzendő, egyszerűsítendő. De nem úgy, ahogy a mostani irányvonal szerint látszik.

Pékszakállú Henceg 2011.03.23. 10:12:22

Vegyük észre, a kormányzó párt és elsősorban annak mániás depressziós feje máris görcsösen ragaszkodik a hatalomhoz, ezért nem enged semmilyen ellenvéleményt. Viszont ahogyan haladunk az időben előre, úgy kezd minden kifolyni a kezük közül, erre az őr reakciójuk az, hogy megpróbálnak még erősebben markolni amiből ilyen abszurd butaságok születnek, mint ezeknek a szerencsétlen közszolgáknak az indok nélküli kirúgása.
Eddig csak reméltem, de egyre inkább az a véleményem, hogy ez a kormány nem tölti ki a négy évet. Egyrészt, vannak értelmes emberek is a fideszes képviselők között, akiknek az arcán a bőr egy idő után nem lesz elég vastag ahhoz, hogy minden egyes butasághoz a nevüket és az arcukat adják (na itt most nem Szíjjártóra gondolok...), másrészt pedig az én környezetemben is egyre több az olyan hang, hogy ők nem erre adták a voksukat, azt hitték, hogy jobb lesz.

kewcheg 2011.03.23. 10:12:31

.Csak jelzem, hogy Miskolcon még mindig van Földes Ferenc gimnázium (kommancs volt) Kazincbarcikán Ságvári Endre gimnázium (szimpla szélsőbaloldali terrorista volt) és több településen még mindig van Lenin és Kun Béla utca....ez 20 évvel a rendszerváltozás után..:(((

moncayo 2011.03.23. 10:16:04

Ugyan már, nincs mit csodálkozni. Egy ország, ahol a bűfféslány nyugdíjvédelem szakértője, ahol az államfő a saját titulusát egy l-lel írja (nem sorolom tovább), ott nincs mit csodálkozni. Persze ez az ámokfutás szokás szerint majd (majd?) megint a zembereken csattan. Kérdés, hogy még, hány ilyent (emlékezzünk az állandóan holt részeg anno belügyminiszterünkre, a Torgyán Szabadi párosra, izgága "hazudtunk éjjel-nappal" Ferencre, stb.) bír ki az ország, amig majd bekövetkezik a teljes seggreülés.

LumPool 2011.03.23. 10:20:35

HA nem jön össze úgy nekik akkor a történelem kiröhögi őket. Ennyi.
JA és az adófizetők meg kifizetik a blamát :D

aszora 2011.03.23. 10:20:48

A közigazgatás feladata a döntés-előkészítés és a végrehajtás, szakmai és jogi szempontokat ebben érvényesíthet, nem pedig a döntéshozatal.

A döntések szakmai alapon való vitatása esetleg bírálata a politikai ellenzék, független szakmai szervezetek, kamarák, érdekképviseletek, egyéb társadalmai szervezetek feladata.

Közigazgatás, mint szakmai kontroll?
Viccnek is rossz :)
Igaz nem is volt még ilyen soha, naiv aki azt hiszi, hogy bármilyen "szakmai kontroll"-t valaha is gyakorolt a közigazgatás a döntéshozatal felett.

crashdummy 2011.03.23. 10:23:22

@Kőmíves Kelemen: De kitöltik, sőt. Azon dolgoznak már 11 hónapja, hogy bebetonozzák magukat a következő 20 évre.

Ezért kell új Alkotmány (és nem azért, mert alkotmányozási kényszer van), egy báb köztársasági elnöknek, kiherélt és fideszesített Alkotmánybíróság, Monetáris Tanács, MNB, Médiatanács és még sorolhatnám soká.

Úgy alakítják át az Alkotmányt, és majd utána a rá alapuló sarkalatos törvényekkel az államigazgatást és politikai rendszert, beleértve a választási rendszerrel is, hogy gyakorlatilag kirobbantani se lehessen őket a hatalomból. És még ha el is bukják a következő választást, akkor is egy eljövendő kormánynak kelljen majd 4/5-ös többség és legalább két ciklus ahhoz, hogy az általuk kiépített rendszert megváltoztassa.

Vagy egy valódi forradalom, esetleg puccs.

Nem kétlem, hogy lesznek politikai tisztek is. Meg iráni mintára gondolatrendőrség. Meg nagy fekete autó az éjszaka közepén. És ukrán mintára eltűnő újságírók. De addigra már nem kell Brüsszeltől sem félni, mert mi leszünk az elsők, akiket kizárnak az EU-ból.

Ezt a folyamatot most már a Fidesz trollok is észrevehetnék!

ostvan 2011.03.23. 10:26:25

@Meloka: Nem a névvel van a baj, hanem azzal az eljárással, ahogy ezt lerendezték fidesz-oldalról.
Aki a bizottság tagjai utáni vadászatot elrendelte, és aki azt végre is hajtotta, azok vagy klinikai szintű üldözési mániában szenvednek, vagy határtalan mértékű seggnyalási vágyukat próbálták kielégíteni.

kadarnepe 2011.03.23. 10:26:34

@kötözködő: Lehet, hogy most még szabálytalan a reptér neve, de az alkotmány után majd a helyesírási szabályzat reformja következik (fontosabb problémák nyilvánvalóan nincsenek).

Én is célszerűnek tartanám, ha a helyesírás alkalmazkodna kedvenc "álamfőnk" írásmódjához, szerintem kivitelezhetőbb, mintha őt akarnák megtanítani a jelenlegi szabályokra. :-)

tomwar 2011.03.23. 11:36:22

@Meloka:
Liszt Ferenc hires zeneszerzo, aki pl. egy szot sem tudott magyarul. Asboth Oszkar igen, es feltalalta a helikoptert.
Endresz Gyorgy pedig atrepulte az Atlanti-oceant a JUSTICE FOR HUNGARY nevu gepevel. Talan jobb nevadok lennenek, de egye fene, Liszt ferenc Feri is, s e kedves nevert kar lett volna....

De hogy szetzavarnak egy szakmai bizottsagot, mert nem azt szajkoztak, amit kitalaltak....ha ez valakinek tetszik....annak azt javasolom, olvasgassa egy kicsit az 1984-et...

Joebacsi70 2011.03.23. 11:36:28

@Meloka: Egyetértek. A névváltoztatást önmagában nem kell zsigerből elutasítani. Nem az a lényeg, ki mondja, hanem mit mond.
A szakmai vélemény nyilvánítás nem szakmai következményei viszont UNDORÍTÓAK !
A magyarázat is !
Egyébként pedig vétkesek közt cinkos aki néma !

Faculty 2011.03.23. 11:36:37

a fidesznek az az érdeke, hogy azt mutassa hogy erős. nem a véleményvezérnek akarja ezt mutatni, és nem is a szavazóknak.
ha megfigyeltétek volna, a fidesznek a szavazóin kívül van egy kisebb, de legalább annyira fontos kör: saját maga. a frakciótagok, a hatalmasemberek, akik anyagilag, vagy egyéb módon besegítenek a fidesznek, és a kormánytagok. ezek az emberek abban a pillanatban hogy a számukra hiteles sajtó elkezdi szellősztetgetni hogy valahol valami bibi van, abban a pillanatban elkezdenek gondolkodni, és a gondolkodó ember orbán számára valóban akadályt jelenthet ha gyorsan kell cselekedni. a fékek és ellensúlyok rendszerét megbolygatni azért sem akarja, mert ahhoz érteni kéne, másrészt meg tudja hogy előbb vagy utóbb még lesz ellenzékben, a lényeg csak az hogy a fékek csak az ő fékei legyenek, legyen minden narancsszínű. és ha ez teljesül, akkor a haverokat meg lehet jutalmazni zsíros állásokkal, de ezzel nem fogják beérni, nekik folyamatosan kell bizonygatni, hogy te fideszes kinevezettként, gazdagemberként, kormánytagként miért is teljesítsd a fidesz kívánságát. erre rengeteg pszichológiai érvet adott orbán az elmúlt egy évben, kezdve onnan hogy a fidesz erős, tehát majd megvéd téged hosszú távon, egészen odáig hogy részletesen érzékeltetni próbálja hogy aki nincs a fidesszel az hogyan is fog járni. mesterei a félelemkeltésnek, de orbán előre tekint, ő tudja hogy egy idő után a félelem, elszáll, ezért próbálja az országot anyagilag is maga alá hierarchizálni mint putyin. igenám, putyin azért tudja megoldani hogy a legjelentősebb pénzek csak rajta keresztül follyanak lefelé, mert az olyan erőforrásokat mint az olaj, meg a gáz, lehetséges egy kézben összpontosítani. magyarországon nemhogy ilyen erőforrások nincsenek, de kifejezetten nyitott és kiszolgáltatott gazdaságunk van, ezért orbán terve kudarcra van ítélve hosszútávon. azthiszi, ilyen széchenyi tervek majd megoldják hogy orbán legyen mindenki t-bagje, és mindenki a zsebéből lógjon ki. de nem fog tudni annyira kiteljesedni hogy működőképes legyen a hierarchizált feudális állam megteremtése.

Joebacsi70 2011.03.23. 11:36:52

@is: " volt ket idokozi valasztas vasarnap. az egyik Kaposvaron, ott a FIDESZes még mindig megkapta a ketharmad szavazatot. a masik Zalaegerszegen, ahol ugyan csak ~40 szazalekot kapott, de a Jobbikos, az MSZP-s, es egy fuggetlen meg csak ~20%-20%-ot (valamennyi LMP is volt), igy aztan meg mindig nyert. en nagyon szeretnem latni, hogy ez a FIDESZ tokkal-vonoval bebukik, de egyelore sajnos még nem. "

Nézd meg a részvételi arányt is. Eljutunk oda, amíg nem lesz értelmes ellenfele (nem ellensége) a mai kormánypártnak, addig csak a fantikusok mennek el szavazni. Nagy a kiábrándultság,csalódottság azoknál is, akik őrájuk szavaztak eddig.

TBal 2011.03.23. 11:37:12

@Sir Galahad: No, akkor neked idemásolom a poszt végét, mert úgy látszik, az kimaradt:

"A modern demokratikus politika egyik legnagyobb kihívása, hogy úgy csatornázzunk be minél több véleményt és szempontot a döntésünkbe és kössük a lehető legtöbb kompromisszumot, hogy közben mégis eredményesek maradjunk. Ennek az egyik véglete az a politika, amely képtelen egyetlen normális ötletet is döntéssé formálni, mivel a politikai alkukban elveszik minden. A másik véglet viszont egy visszataszító politikai bulldog képét eredményezi, amely a vélt vagy valós eredményért mindent feláldoz.

A Fidesz jól tudja, hogy az előbbi véglet nem vezet sehova. Jó lenne, ha végre látnák, hogy a másik véglet is zsákutca. A megoldás a kettő között keresendő. "

Joebacsi70 2011.03.23. 11:37:25

@Sir Galahad:" Oké, de ha másképp csinálnák, akkor meg az volna a bajotok, hogy ez egy tehetetlen, teszetosza kormány, és fogalmuk sincs, mit akarnak."

Teljesen igazad van, tenni kell a dolgukat, hiszen ezért lettek megválasztva. Azonban miért ne lehetne kritizálni, ha úgy érzem, hogy rossz az irány ?

Lasombra 2011.03.23. 11:37:29

hogy is van az a mondás? minél jobban szorítod az öklöd, annál több minden folyik ki az ujjaid közül? vagy ilyesmi.

annyira gáz, hogy én pironkodok a Mo-n élő külföldi ismerőseim előtt (akik nagyjából vágják, h mik mennek itt, mert a külföldi külföldi nem tudja v leszarja) az idióta kormány helyett és miatt. egyre nehezebb fenntartani, hogy az átlag magyar nem idiótább, mint az átlag belga, svéd, angol stb. csak most épp ilyen a merítés a vezetésbe.

fitball 2011.03.23. 11:37:32

@Meloka: Ja ! Leonarda da VInci Romában stb Miafene a probléma ezzel?Nem itt kezdődnek a bajok!!Komoly érv nincs is ezellen csak a kötözködés

Gazz 2011.03.23. 11:37:37

Innen üzenném annak az 1%-nak, akik szerint indokolt volt a bizottság tagjainak kirúgása a munkahelyükről, hogy szívből kívánom, őket is rúgják ki minél hamarabb, és lehetőleg munkát se találjanak hosszú, hosszú ideig. Rájuk fér egy kis lecke.

Tuvalu 2011.03.23. 11:37:56

Én úgy gondolom, hogy rosszul látjátok a dolgokat, amikor azt mondjátok, hogy "a kormány" kirőgta azokat az embereket. Ilyen nem létezik. Konkrét emberek vannak. Valaki(k) a felső vezetésből megmondták, hogy EZ legyen a neve. A földrajzinév-bizottság azt mondta, hogy ne legyen. Vitatkoztak, fenyegetőztek, a végén 20:1 arányban azt választották, hogy minimálisan ellenállnak (lényegében elfogadták Liszt Ferenc nevét csak máshogy). Elég valószínű, hogy ekkor azok a bizonyos személyek belengettek egy fenyegetést, amit végre is tudtak hajtani.

De elég hibás elképzelés, hogy itt a kormány tette, amit tett. Nem. Hanem hatalmával visszaérő ember(ek).

Ha az ilyen cikkek magát az embert tudnák kideríteni, hogy ki volt, és mennének utána interjút készíteni ahhoz az emberhez, hogy megkérdezzék, hogyan képzelte (esetleg megmagyarázza, hogy nem is így történtek a dolgok), na avval mennénk valamire.

Gazz 2011.03.23. 11:37:59

@ostvan: Tényleg jó lenne neveket is hallani, hogy kik is voltak a végrehajtók. Az elrendelő neve mondjuk elég nyilvánvaló.

nemacsuka · http://nemacsuka.blog.hu 2011.03.23. 11:57:38

Szomoru, de ismet hiteles kepet fest a VV ezzel a bejegyzessel. Ugy tunik, a politikai elit egyre inkabb beleeli magat abba, hogy tevedhetetlen, s nem szuksegszeru mas velemenyekre hallgatnia, sot az kulonvelemeny az kizarolag az eredeti szandekot csorbithatja, s semmikeppen sem javithatja.

Termeszetesen nem kizarloag ez alapjan az eset alapjan mondom mindezt: abban nem is vagyok biztos, h a Foldrajzinev Bizottsag nem veletlenul egy sohivatal-e. De az arrogancia a kormany reszerol egeszen kiabrandito.

Ami meg szomoru implikacioja ennek, az az, hogy noha nem tudjuk, hogy explicite uzenetnek is szantek-e a kirugasokat, de uzeneterteku mindenkeppen, ez pedig ijeszto: ha valaki akar jobbito szandekkal is beleir/hozzatesz az ukazhoz (akar a munkakori kotelessegenek megfeleloen is), az szamithat megtorlasra, ha eppen ugy szottyan kedve egy allamtitkarnak, vagy mas hasonloan nemes KOZtisztviselonek.

Szibarita 2011.03.23. 11:57:44

Az angolban a felfuvalkodott, mindentudo, velemenyt abszolutumkent kezelo emberre a "bolshie" jelzot aggatjak. Ez a legbolsevikabb kormanyunk a kormanyvaltas ota.

Baldvogel 2011.03.23. 11:57:50

A kormány eljárása kritikán aluli, ezzel körülbelül Idi Amin és az afgán tálibok intellektuális szintjére pozicionálta magát.

Amúgy a földrajzinév-bizottság javaslata is eléggé rémes, úgy változtatni, hogy nem változtatunk, régit és újat, vesszővel összavonni névben, jó hosszan, hogy esély se legyen megjegyezni... ez egy tipikus "bizottsági" megoldás. Persze, biztosan kínjukban ötölték ki.
Miért nem lehet egyszerűen "Liszt Ferenc Repülőtér"? (A körbélyegzőbe meg azt írnak, amit akarnak.)

belekotty 2011.03.23. 11:58:01

Ferihegy egy logikus földrajzi név volt, mert ugye Budapesten van több reptér is.
Kár volt basztatni. Politikailag semleges volt.
Vannak még utca nevek olyan volt komcsikról, akiknek már az óvodában is sortűz volt a jelük, azzal miért nem kezdenek semmit?

opati666 2011.03.23. 11:58:14

@Chazz Reinhold: Jönnek azok nemsokára... :(

Peredhil 2011.03.23. 11:58:16

Szerintem gyökerénél kéne megragadni a problémát, és magát Liszt Ferencet kéne átnevezni. (Mindenki találgathat, hogy kire/mire...;-))
Sőt -- közérdekről lévén szó -- minden Ferencet át kéne nevezni. Oszt' jónapot. Nincs több vita

futuretech 2011.03.23. 11:58:19

@Meloka: Például az a baj legelőször is hogy kurvára nem ezzel kéne foglalkozniuk! Teli van az ország égetően FONTOSABB dolgokkal. Dolgozniuk kéne mint a bivalynak hajnaltól sötétedésig nem pedig fasztlengetni.

szszg 2011.03.23. 11:58:26

Mint tudjuk, a nevetés gyógyít. Nemzeti Piros Orr Bohóckormányunk nevettet bennünket, így téve könnyebbé számunkra eme nehéz időket. A fűrész már kézben, a nem kívánt, beteg részeket lenyesegetik a Nemzet Testéről. A végén minden szép és jó lesz!

VFB 2011.03.23. 11:58:37

A fél WEB azzal van tele, hogy uram atyám mennyi ostobaságot, arcpirító mutatványt követ el jelenlegi, általunk választott kormányunk. Akik nem ezt a lovat akarták és nem is szavaztak rájuk Ők rendben vannak. Akik el se mentek szavazni és most pampognak Ők már nincsenek rendben, mert ezt a borítékolt eredményt nem akarták megelőzni. Akik elmentek, rájuk szavaztak és vakarják a fejüket, hogy nem ezt várták, ezt NEM akarjákm na ŐK MOST HOL VANNAK?

fvipera 2011.03.23. 11:58:40

@ostvan: ez egy edukációs folyamat, amelynek az elején járunk. jövőre majd arról beszélgetünk, indokolt volt-e az ilyen nehézfejűek gyerekeit eltávolítani az óvodából. 2013-ban nem lehet névtelenül mindenféle ökörséget írogatni az interneten. 2014-ben pedig vagy lesz választás vagy nem lesz.

Maestro 2011.03.23. 11:58:46

Milyen Ferihegy: Mayerffy Ferenc után lett Ferihegy, a csávó szőlőt termesztetta reptér helyén.
Liszt Ferenccel sincsen semmi gond, nekem tökre megfelelt volna a földrajzi bizottság által javasolt név (kompromisszumos megoldás).

Azt szeretném, ha úgy bukna meg a Fidesz, hogy közben van r e á l i s n o r m á l i s alternatíva. Nem kell narancs, nem kell vörös, nem kell zöld, és kék sem, és jobbik sem, hanem egy olyan erő, amelyik elég tökös ahhoz, hogy kirángassa az országot a szarból, aki nem fél ésszerűen hozzányúlni a költségvetéshez, aki át tudja alakítani a nyugdíj- és adórendszert normálisan, és csak keveset lop (vagy egyáltalán nem). De persze szarosbilibe lóg a kezem, tudom jól.

ludaskása 2011.03.23. 11:58:54

@Sir Galahad: mert szerinted ők nem tehetetlenek, nem teszetoszák és tudják? látszik, hogy értik a XXI. századot, látják kihívásait és tudják a megoldást...muhaha. ők is csak a pénzre utaznak, hisz politikusok, távlatokban nem gondolkodnak (max, hogy maradhatnának még +4-8 évet hatalomban, mert a még több pénz). Ébresztő emberek! a jövő elkezdődött.

blacklord 2011.03.23. 11:58:58

@Meloka: Ja, a fő probléma tényleg a Liszt Ferenc névvel van, véletlenül sem azzal, hogy egy ilyen csip-csup ügy miatt 17 embert kirúgnak a bizottságtól teljesen független állásából. Mondd csak, a) szerinted ez normális? (főleg úgy, hogy a kormány még csak nem is próbálja tagadni) b) ha az a)-ra igen a válasz, akkor nincs több kérdésem.

Friedman 2011.03.23. 11:59:02

@moncayo: Seggreülés előtt szerencsére minden hiperaktív politikus eltakarodik pár hónapra, és engedik a szakértőket dolgozni. Azok pedig a tapasztalat szerint egy rántással vissza tudják húzni az országot a szakadék széléről (lásd, Bokros 1995, Bajnai-Oszkó 2009). Csak sajnos az ilyen megmentőket mindig hamar eltapossák, mert az emberek szemében népszerűtlenek.

Amikor ismét szakadék szélére kerülünk, egy-két év múlva, megint félreállnak a politikusok, és jöhet a szakmai gárda, hogy megmentsen. Csak nehogy egyszer igazán megszívjuk (államcsőd), persze nem mintha nem érdemelnénk meg.

turulpina 2011.03.23. 11:59:05

@Sir Galahad: ez igen, ez hozzáállás!

Sztem ha Téged és az egész családodat munkatáborba zárnának, a vagyonodat Szijjártóra írnák, a nőrokonaidat személyesen viktor becstelenítené meg, majd Semjén a szüleid sírjára húgyozna, Te még akkor is ujjonganál, hogy na ez már végre frankó, ez már döfi, hú de jó, de megkapták a komcsik végre.

Kukacospista 2011.03.23. 11:59:11

Nekem úgy tűnik,mintha arról lenne szó,ki játszon a körteformával(a homokozóban)...
Pedig ezek a fiúk nem játszanak szépen!

Dr. No 2011.03.23. 11:59:15

@kewcheg: Magjegyzésednek mi köze is van a poszthoz?

V u, de ja vu 2011.03.23. 11:59:19

Tegnap vagy mikor nyomatták a reklámot egy kereskedelmi rádióban, hogy "...még egy napja van, hogy Ön is CSATLAKOZZON..."!!!

A kiküldött kérdőíveken tehát nem a véleményünket kérték, hanem lehetőséget adtak az EGYETÉRTÉSRE!!!

És szvsz elég markáns adat az, hogy kétszázezer körül van a visszaküldött kérdőívek száma, ez a 'szavazásra' jogosult lakosságnak hány százaléka???

Őszintén szólva én sem küldtem vissza, mert a kérdőívből ordít, hogy NEM VÉLEMÉNYT kértek, illetve ezen formájában akár mind a kétszázezer íven lehet akár kizárólag valamilyen genitália is, ha a 'fijjug' azt mondják hogy a többség támogatta, akkor bizony komcsi legyen a talpán, aki ezt meg tudja cáfolni...

Nincs ugyan jelentősége, de egyre inkább az az érzésem, hogy 5-600 évvel ezelőtt valami nagyon elb.szódott:-(((

tomwar 2011.03.23. 11:59:27

Ha vizet akarsz merni egy sullyedo hajobol, mindket kezedre szukseg lesz. Osszeillesztve jobbot es a balt, kozosen sikerrel jarhattok.
Azonban egy kezzel ez nem megy...plane ugy nem, ha a sikertelensegert a vizet okolod, es megragadni akarod. A kezed okolbe szoritva, az ujjaid kozul a viz kispriccel, s a hajo tovabb sullyed.

efhábé 2011.03.23. 11:59:33

@barata: Nem azért akarta a bizottság megtartani a Ferihegy elnevezést, mert nemzetközileg ismert (nemzetközileg BUD, avagy Budapest Airport néven ismert a reptér), hanem azért, mert a terület megnevezése, Ferihegy védendő megnevezés.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2011.03.23. 11:59:37

@Los Alamuszi: ket nappal ezelott, pont ezt mondta egy blogtarsam:)))
Es nagy a valoszinusege, hogy tenyleg ilyen ok all mogotte...

gorcsev54 2011.03.23. 11:59:40

@moncayo: Kibírni még sokat,de hogy elviseljük-e az már koránt sem biztos.

fg56 2011.03.23. 11:59:47

Ilyen érzéketlenül tuskó és antidemokratikus kormányzata az országnak a Rákosi rendszer óta nem volt.
Úgy gondolják, hogy a lakosság 53%-a, aki az országban a Fideszre voksolt - valódi kétharmad, ami feljogosítja őket a gátlástalan, egyeztetések nélküli politizálásra. S mivel hazánkban az ellenállás és a komoly tüntetésekre való hajlam igen gyenge lábakon áll - így lehetőségük van bármit átvinni - legyen az a legelképeztőbb baromság is - a törvényhozásba. Narancsos banánköztársaság lettünk.

efhábé 2011.03.23. 11:59:51

Megjegyzem, ez a ferihegyes akció szerintem pont olyan, mint a különadó volt az alkotmánybíróság kapcsán. Bedobtak egy nyilvánvalóan helytelen verziót, amiről pontosan lehetett tudni, hogy a bizottság nem fogja támogatni és máris lett casus belli a bizottság kiherélésére. Nem a reptérről szólt ez a történet, hanem a közeljövő névváltoztatásairól, amik nem lesznek népszerűek, ha jól sejtem, viszont rendkívül fontos közérdek fog fűződni hozzájuk, így a helyiek megkérdezése nélkül, megkerülésével lehet majd intézni a dolgokat. Szerintem igen hamar lesz újra Széll Kálmán terünk Moszkva tér helyett, hogy a kormány emígyen is maradandó emléket állítson gazdasági csomagjának...

fogatlan_provokátor 2011.03.23. 11:59:59

Nyomot akarnak hagyni maguk után, azért lesz új alkotmány, azért van ez az átnevezési düh bennük.

Bennem sikerült nyomot hagyniuk, nem is szavaztam rájuk, az előző kormányzati ciklusuk emléke belém égett.
És nem is fogok soha egy ilyen társaságra ahol kizárólag a vezérhez, a párthoz való hűség a fokmérő és semmi más.
Nem fog az ország kijutni a kátyúból soha, még ezek is tolják lefelé.

egy maréknyi dollár 2011.03.23. 12:00:05

Fasza.
Budapest Lisztferihegyi Nemzetközi Repülőtér.
Senki se' keressen;holnap emigrálok Burkina Fasoba.

Behajtó70 2011.03.23. 12:00:11

" kormány úgy gondolja, legitimációja van arra, hogy minden ötletét nyíltan végigverje"

Úgy bizony! És milyen jól gondolja!!!

Annak ellenére, hogy a MSZP és LMP a választások alatt a FIDESZ kétharmadával riogatta a népet (kvázi minden választó pontosan tudta, hogy mi lesz, ha összejön a kétharmad), a választók MÉGIS a FIDESZRE szavaztak!

Ettől legitim, és ettől gondolja nagyon helyesen a kormány, hogy az abszolút többség nevében cselekszik! értsd: a demokrácia szabályai szerint, a többségi akarat a DÖNTŐ!

Ekkora egység a rendszerváltás óta nem volt magyarországon. Vége annak a korszaknak, amikor az óriás vállán törpe áll és a többségnek ordibál...

Úgyhogy egyrészt csókollak, másrészt: nyihahahaha!

Publius Decius Mus 2011.03.23. 12:00:25

Eddig a fékek és ellensúlyok országa voltunk. Gyurcsány idejét kivéve ez mindig hátrányt jelentett. Aki ellensúlyokkal próbál úszni, az sűlyed - némi hasonlattal. Pl. az EU-ban sehol nem volt megközelítőleg sem hasonló hatáskörű alkotmánybíróság, ami nálunk már fesőházként vselkedett, azzal a különbséggel, hogy nem a nép szavazott rá, hanem érdekkörök és technokraták.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.03.23. 12:00:29

@Sir Galahad: Ez most is így van, én azt gondolom, hogy ez egy tesze-tosza kormány, és ilyen pótcselekvésekkel próbálják védeni az igazukat.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.03.23. 12:00:36

A fideszkormány nem normális: mára teljesen egyértelműen tesz és visz véghez olyan dolgokat (önerőből), amelyek ellen fellépni mutatkozott és még manapság is hangoztatna, ha bárki elhinné neki...
Remek minden szavad, de erre mondanék valamit:
"Talán nem véletlen, hogy a kormány egyik első döntése pont a közigazgatást vette célba. Az indoklás nélküli felmondási lehetőség (ami később alkotmányellenes lett) egyértelmű jelzés volt mindenkinek, hogy jobb beállni a sorba. De a kormány ez irányú elképzeléseit leginkább az fejezte ki, hogy bevezették a „kormánytisztviselő” elnevezést az eddigi „köztisztviselő” helyett – egyértelműen kifejezve, hogy a közszolga kinek és kiért is dolgozik. "
- van ugyanis valami a jelenleg hatályos alkotmányban, amely pontot még nem hallottam, hogy ledarált volna a fidesz tank:
"(3) A pártok közhatalmat közvetlenül nem gyakorolhatnak. Ennek megfelelően egyetlen párt sem irányíthat semmiféle állami szervet. A pártok és a közhatalom szétválasztása érdekében törvény határozza meg azokat a tisztségeket, közhivatalokat, amelyeket párt tagja vagy tisztségviselője nem tölthet be."... vagy hogy is van ez? EGYETLEN PÁRT SEM IRÁNYÍTHAT SEMMIFÉLE ÁLLAMI SZERVET!... HM... hüm... mintha mégis azt látnám, hogy minden egyes fűzfabokorban (állami szervben) a kormánypárt emberei minimálisan is fidesztalpnyalók lennének?! - ki vigyáz a nyuszikra?
"4. § A szakszervezetek és más érdekképviseletek védik és képviselik a munkavállalók, a szövetkezeti tagok és a vállalkozók érdekeit." - hacsak ők nem? (de nem, még ők sem!)
- esetleg április 9-én a Hősök terén kívánnak élni jogosítványukkal? Az bizony jó lenne, mert egy nyuszi hiába vonít farkashangon... csak kiröhögik, de ha sok nyuszikát egy falka oroszlán vezetne? :) ... Tenni kell valami no! Tennünk kell - mert a kormány ellenünk van... ez látszik ma már teljesen felvállaltan akar kinyírni bennünket állampolgárokat, de minimálisan is szolga sorsot, a beszélő szerszámét szánja a választóknak... egy "demokratikus jogállamban" (!?)

végül: valaki említette a politikai tiszteket... hát persze! Egyértelműen vannak, ki is nevezték őket a megyei önkormányzatok élére... tudjátok! azokat, akik előbb képviselőként lettek megválasztva a megyei önkorik élére... Abszolút politikai - pártpolitikai - fidesz fundamentumok alapján uralják az ország KÖZhivatalait önös (fidesz) érdekeik szerint.

Tower13 2011.03.23. 20:59:05

@Meloka:
A Ferihegyi repülőteret, amelynek csak egy része esik a főváros területére, erről a városrészről nevezték el; a repülőteret a közbeszédben gyakran csak „Ferihegyként” emlegetik.
Talán az hogy a hely eredete miatt ez a neve. Nem a Liszt Ferenc városrészben van. Meg lenne pár tucat fontosabb teendője is a kormánynak... Bár lehet hogy jobb, ha erreől nem beszélünk, mert az már politika.

Tower13 2011.03.23. 20:59:56

@Sir Galahad: Ha értelmeset csinálnának akkor nem. Egyébként egy tesze tosza bagázs ez is. csak nagy hanggal tesze tosza. Egy éve vannak fenn, és még nem haladtunk előre. Pedig nem volt előttük akadály, mert ellenzék az nincs..

Tower13 2011.03.23. 20:59:59

"Mayerffy Ferenc (teljes nevén Mayerffy Ferenc Xaver) (Pest, 1776 – Pest, 1845. szeptember 7.) serfőzőmester, szőlész, a Ferihegy városrész névadója, a Lovaregylet alapítója, Széchenyi István barátja

egy előző kommentelő említette ezt... gondoltam talán láthatná itt is a nép.. hátha eljut az illetéktelen, de mégis illetékes hatalomig

ex-dr. vuk 2011.03.23. 21:00:06

Egyszeru a keplet: a Fidesz a buszkesegen eso csorbanak ertekelte, hogy nem ment at valami, amit akart. Megmutattak, hogy ilyet nem lehet csinalni. Innentol nincs az a "fuggetlen" bizottsag, aki ellentmondana nekik. A nep pedig egy ido utan ugyis elcsendesul, tobb ilyen hir nem lesz, mivel senki nem fog ellentmondani, akinek kedves a munkaja, csaladja, elete.
Ennyi. Erre a modszerre mar sokan rajottek, pl. Hitler es Rakosi :)

kewcheg 2011.03.23. 21:00:09

@Dr. No: most látom hogy semmi. én nézést el kérek...

jobbcsapott 2011.03.23. 21:00:12

@Behajtó70: Bizony ám, mi az hogy!!!

És lehet sírni itt minden fórumon maja megunják és hazamennek... Nem tetszik ez az erőltetett menet az elvtársaknak... De el lehet menni innen. Tessék tessék...

Szóval lehet libasorba

Veg_ 2011.03.23. 21:00:15

@V u, de ja vu: Én visszaküldtem. Minden hülyeségük ellen tiltakoztam, és a végén odairtam, hgoy egyéb véleményként kikérem magamnak, hogy a tőlem ellopott leendő nyugdijamat ilyen faszságokra költsék. Hagyják békében az alkotmányt, és próbálják azt megcsinálni, amiért megválasztotta őket az a pár véglény.

tucano 2011.03.23. 21:00:23

@egy maréknyi dollár: ne menjél sehová, amikor van miért maradni:
www.gyerehaza.org/node/93

túrórudis pörköltet zabájjá emigráció helyett, az lesz a tuti megoldás.

Szelid sunmalac 2011.03.23. 21:00:26

Tudom, szelsoseges dolgo azonnal diktaturat kialtani, de bizony vannak a mostani kormany es nemely diktatura kozt felettebb hasonlo vonasok. Egy normalis demokraciaban az lenne a dolga a kormanynak, hogy kikeri, osszegzi a kulonbozo szervezetek (legyen az civil, szakmai vagy allami) velemenyet, majd meghozza a mindenki szamara legelfogadhatobb dontest es azt keresztulviszi. Ebbol most csak az utolso teljesul. Az, hogy az elozo kormanyok az utolso kettore nem voltak kepesek, nem jelenti, hogy akkor most csak a harmadikat kene.

abaka 2011.03.23. 21:00:30

@Publius Decius Mus: Abba nem belemenve, hogy hogy is van az, hogy ami Gyurcsany idejeben hasznos ellensuly az most csak kolonc, en azert azt megkerdeznem toled, hogy ez, hogy a banatban jon ide??? A foldrajzinev-bizottsag nem ellensuly volt csak egy szakertoi testulet.

usernev 2011.03.23. 21:00:40

Nem igazán lepődtem meg ezen, teljesen várható volt ami történt. Ez egy szabad ország. Szabad országban pedig mindenki szabadon mondhatja amit szabad. Ők félreértették a dolgot, azt hitték ez még belefért a szabadságba, de elszámolták magukat, mert ezzel már túlmentek minden határon, velük meg leszámoltak.
Ezután majd mindenki csöndben marad és lehajtott fejjel úgy végzi majd a munkáját, hogy nép-nemzeti tanács feje elégedett legyen vele, különben megnézheti magát és véget ér számára a nagy szabadság ami megadatott.

Llee 2011.03.23. 21:00:44

Tudom, miért a magyartalanabbik megoldást választották.

Liszt Ferenc egyetlen szót sem beszélt magyarul...

:)))))))))))))))))

tucano 2011.03.23. 21:00:50

megette a kommentemet ez a szuttyer. Vagy még modereljátok, akkor bocs a 2x.

h@egy maréknyi dollár:
Szóval hátha most:
Ne menjél sehová, amikor ehetsz túrórudis csirkét:
www.gyerehaza.org/node/93

Kitűnő érvek az azonnali külföldi körülnézés mellett. Nemcsak, hogy elkergetik az agysejteket, de még a kedvét is elveszik az embernek, hogy hazaköltözzön. Ennél jobb már csak az, hogy bp a világon a 20. legélhetőbb hely. Közben meg világutolsó a menedzserek és közép-felső vezetők számára készített statisztikában.

dr. Erika Zangolna 2011.03.23. 21:00:53

A Földrajzinév-bizottság ügye azt gondolom, szimbolikus, a társadalom, a látszólag jelentéktelen polgárok irányába tett gesztus a lényege, nem maga a repülőtér neve.

Az üzenet egyértelmű: senki, de senki nem szállhat szembe a hatalommal sem lényegi, sem lényegtelen kérdésben, mert elveszti az egzisztenciáját.

A történet nem más, mint elrettentő példa: a kirúgottak a kirúgásuk után sem mertek nyilatkozni, nyilván féltik az állami alkalmazásban dolgozó rokonaikat, esetleg saját cégüket a megtorlástól.

Példát statuált a hatalom: seni nincs biztonságban, aki ellenvéleményt mer megfogalmazni.

Visszatért az, ami ellen pont Orbánék kiabáltak olyan hangosan. Ők maguk a kommunizmus öröksége, bármennyire is igyekeznek a kommunistavadász szerepében elterelni magukról a figyelmet.

crashdummy 2011.03.23. 21:00:59

@Behajtó70: Tegyük már egy kicsit helyre a fülkeforradalom kétharmados legitimációját matematikailag!

A 2010-es választáson a Fidesz-KDNP az összes leadott szavazat 52.9%-át kapta, az MSZP 21%-ot, a Jobbik 15.9%-ot és az LMP 6.8%-ot. Vegyük azt is figyelembe, hogy a két forduló összesített részvételi aránya 60.2% volt.

Vagyis a Fideszre összességében a választásra jogosultak 31.9%-a szavazott, ami még 1/3 sincs!!!!

Hol itt az össznépi felhatalmazás, meg a 2/3????? Azt nem a fülkeforradalom, hanem a magyar választási rendszer tényleges szavazat arányokat torzító hatása csinálta, a mandátumok kiszámításánál. Így lett a leadott szavazatok alig több, mint feléből 2/3. A mandátum számítás torzítása nélkül most sima többség van. Ha csak a választás első két helyezettjét nézzük: a Fidesz 2.5x annyi szavazatot kapott, mint az MSZP. Ebből lett 4.4x-es mandátum előny.

Szóval az egész nemzet felhatalmazására hivatkozni egyszerű csúsztatás, parasztvakítás.

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2011.03.23. 21:01:01

Annyira nincs szükség szakértőkre, hogy akár be is lehet zárni az iskolákat. Jó lesz nekünk a Való Világ is.

sztd 2011.03.23. 21:01:25

Nem vitatva a poszt egyes megállapításait, maradt bennem két kérdés.
- Komolyan gondolja a Véleményvezér, hogy a repülőtér neve szakmai kérdés?
Mi kell ahhoz, hogy egy ilyen (szerintem ártatlan) kérésre nemet, vagy mást mondjanak? Hivatali kekeckedési mánia? Szerintem csak az indokol ilyet.
Mondjuk nekem nagyjából mindegy, hogy mi a reptér neve, felőlem kutykurutty is lehet (sőt, igazából az tetszene a legjobban), de teljesen érthetetlen, hogy miért kell egy ilyen kérésbe beledumálni.
- Komolyan gondolja a véleményvezér, hogy a közigazgatás olyan magas szakmai színvonalon áll, hogy ok nélkül visszadumálhat?
Nekem úgy tűnik, hogy (az ügyfélszolgálatos hölgyeket leszámítva, maga a gépezet) bárkinek keresztbe tesz, aki többet képzel magáról, mint egy kussoló alattvaló. Külön pechük van, hogy ezúttal a kormány hitte azt magáról, hogy több, mint egy kussoló alattvaló.

flamer 2011.03.23. 21:01:27

@Publius Decius Mus:
"Eddig a fékek és ellensúlyok országa voltunk. Gyurcsány idejét kivéve ez mindig hátrányt jelentett. "

Akkor ezek szerint azt kellett volna, hogy Antall Józsefet vagy legkésőbb Horn Gyulát nevezzük ki diktátornak és adjuk az összes hatalmat az ő kezébe?...
Ilyen szép latin névvel azért ennél egy kicsit mélyebben is tudhatnád, hogy mégis miért jók az ellensúlyok.

"Pl. az EU-ban sehol nem volt megközelítőleg sem hasonló hatáskörű alkotmánybíróság"

Azt hittem, hogy ezt a marhaságot már a legelszántabb narancsdroidok sem merik elsütni.

EMP 2011.03.23. 21:01:31

Az a baj hogy ebben az orszagban hogy a "Ha a kacsa nem tud uszni, nem a viz a hulye" mondas nem igaz.
Igenis hulye a viz. A kacsa meg nem tehet rola.

Dr Smit Plagius 2011.03.23. 21:01:59

@Behajtó70: nos a modern demokrácia nem azt jelenti, hogy a többségi akarat a döntő, hanem hogy a kissebbségi akaratot is figyelembe véve hoz a többség döntést.
anélkül, hogy személyeskednék: buta vagy és miattad tart ott a haza, ahol tart.

kvadrillio 2011.03.23. 21:02:50

nu, értelmezési zavaraim lettek , mijez ?

""Fenntartható nemzetet" hozna létre az alaptörvény

A magyar nemzet fenntarthatóságát próbálja biztosítani az új alaptörvény - mondta a fideszes Szatmáry Kristóf, egy jobbikos felszólalóhoz hasonlóan divatos ökológiai szakkifejeztést alkalmazva. Példaként a gyermekvállalás támogatását célzó passzusokat említette, köztük a gyerekek után járó lehetséges szavazatot.

..avagy azért csináljunk gyerekeket, hogy több lehessen a szavazatunk ?..divatos ökológiai szakkifejezéssel élve ?

pfffff.....

ez az alagsor alatti sor.......vagy nagyon magas IQ-hiány ?

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2011.03.23. 21:03:00

Ilyen egyértelmű szavazást sem láttam még :)
Iszonyat felháborító húzás volt.

mizrolist 2011.03.23. 21:03:03

@Behajtó70: vagyis ha a kormány javaslatát író nem tud helyesen magyarul, akkor ki kell vágni az ablakon a Helyesírási Szótárt is? :P

pirimogyoró 2011.03.23. 21:03:06

Azt olvastam valahol, hogy Orbán nem áll le, koppanásig megy. Ez így van. Fog ő ennél sokkal őrültebb dolgokat is csinálni. Legfeljebb megbírságolja valamelyik kutyáját a közvéleménynek 150 ezer forintra, ha már szorul a kapca.

T-101 2011.03.23. 21:03:25

@Behajtó70: Akkor lássuk:

"...(kvázi minden választó pontosan tudta, hogy mi lesz, ha összejön a kétharmad), a választók MÉGIS a FIDESZRE szavaztak!"
1. A választók NEM tudták PONTOSAN, hogy mi lesz, ha összejön a kétharmad. Páran sejtettük, így nem rájuk szavaztunk, de ERRE A SZARRA, ami lett még mi sem gondoltunk.

"Ettől legitim, és ettől gondolja nagyon helyesen a kormány, hogy az abszolút többség nevében cselekszik! értsd: a demokrácia szabályai szerint, a többségi akarat a DÖNTŐ!"
2. Igen, annak kéne lenni. De sajnos abszolut LESZARJÁK még a saját szavazóik akaratát is. Csak a hatalom a fontos, és amit ők fontosnak tartanak.

"Ekkora egység a rendszerváltás óta nem volt magyarországon. Vége annak a korszaknak, amikor az óriás vállán törpe áll és a többségnek ordibál..."
3. Ekkora SZÉTHÚZÁS sose volt. (Még családokon belül is azt fokozzák. Pl: a nyugdíjasok ((értsd: saját szüleid, nagyszüleid)) ellen hangolnak még TÉGED is. Az óriás (Magyar KÖZTÁRSASÁG ((csakazértis))) vállán JELENLEG egy TÖRPE ÁLL és még a sajátjainak is diktál (nincs ellenvélemény)...

"Úgyhogy egyrészt csókollak, másrészt: nyihahahaha!"
4. Engem egy ló ne csókolgasson!

Csá.

f.domino 2011.03.23. 21:03:28

Min csodálkoztok? Azt ne mondjátok, hogy ezt nem lehetett előre tudni!

Viszont ezek szerint pl a KSH-nak az a feladata, hogy statisztikákkal alátámassza a Vezér elképzeléseit? És ha nagyobb hiányt vagy kisebb GDP-t hoznak ki, akkor repülnek. (Gondolom, hidakat is így tervezik majd statikailag)

Egy sztori, ami megvilágítja, hogy ehhez a mentalitáshoz nem is kell túl nagy hatalom, elég, ha valaki jogász. (Viktor esetében ez véletlenül egybevág):
A 90-es években mesélték, hogy a Műemlék hivatal nem akart engedni valamilyen épületet egyik város belvárosában. Az építtető fellebbezett, a bíró pedig neki adott igazat. Indoklás: neki tetszik az épület. Az fel sem merült benne, hogy neki nem esztétikailag, hanem jogilag kellett volna megítélni a dolgot, végzettsége sincs hozzá, meg felhatalmazása sem.

csabesz77 2011.03.23. 21:03:32

Valaki fentebb említette, hogy hányan is szavaztak a Fideszre. Azt azért ne felejtsük hány ember él Magyarországon, ebből mennyi ment el szavazni és végül mennyi szavazó bökött a Fideszre! A teljes lakosságnak ez mekkora része? Másik dolog.A Fidesz ahhoz(remélem helyesen írtam) kapott felhatalmazást, hogy bennünket képviseljenek és ne a saját önös érdekeiket! Olyan döntéseket kell hozniuk amik nekünk, a választóknak jók és az ország érdekeit szolgálják! De úgy látom a választások után már nem is számolnak a közel 10 millós lakossággal,csak az x-ezer Fidesz -tagokkal! Kell ez nekünk?

Dekatlon 2011.03.23. 21:03:35

@Behajtó70: Erre max. te szavaztál, te kétharmados troll, te! A végigverés nem volt a műsorfüzetben, sőt! Többnyire a megtörténtek ellenkezője volt benne.
De gondolom neked fizikailag fáj gondolkodni, nem is eröltetem tovább.

fonó 2011.03.23. 21:03:39

Pökhendi kicsinyes bosszuállók.
Milyen irigyek-féltékenyek ha vki nemzetközileg is elismert nemcsak a szittyák közt.

pszicho pete · http://elitklub.blog.hu/ 2011.03.23. 21:03:42

Sok a párhuzam a diktatúrákkal, az tény. Viszont amiért én ennek örülök: elkezdik eltávolítani az ellenfeleiket (gy.k. mindenkit, akinek más a véleménye). Ha ez sikerült, a folyamat nem fog megállni, a belső ellenséget is elkezdik felszámolni, vagyis ha okosak akarunk lenni, egyszerűen csak egymásnak kell ugrasztani a párt embereit. Önmagába fog halni a próbálkozás. Legalábbis ezt remélem.

Veg_ 2011.03.24. 21:45:22

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Nem szélsőséges, és szó sincs azonnalról, már régesrégen azt müvelik...

Veg_ 2011.03.24. 21:45:24

@Erika Zangolna: Ne légy meglepve, elvégre az összes párt közül náluk van a legtöbb volt kommunista...

ketroot 2011.03.24. 21:45:25

@pszicho pete:

Csak közben meg mi és az ország tönkremegy...

Bambulka 2011.03.25. 13:50:09

Fidesz: Pótcselekvések, botladozás valódi eredmények helyett.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása