Véleményvezér

vv

A fociért semmi sem drága?

2011.04.07. I 44 komment I Címkék: fidesz futball orban

Megannyi sportág adott valódi, a nemzet egésze számára példaképeket jelentő személyeket. A focista viszont mára széles e hazában a lusta, markát tartó semmirekellő szinonimája. (Fotó: MTI)

Néhányan talán átsiklottak azon a híren, miszerint a debreceni focistadion tízmilliárdja után most újabb 2,2 milliárdot kap a futball, ezúttal utánpótlás-nevelésre. Vagyis gyakorlatilag annyit, amennyi az összes többi sportágnak jut ugyanerre a célra.

Miért éppen a foci?

A magyar politikai élet egyik legfontosabb tényezőjévé vált az a tény, hogy a miniszterelnök rajong a futballért. Ennek megfelelően vállalatok tucatjai jöttek rá hirtelen, hogy nincs is annál nemesebb dolog, mint a magyar foci feneketlen zsákjába önteni a pénzt. Azon pedig láthatóan senki már fenn sem akadt, hogy az utánpótlásra fordított pénzeket ilyen hihetetlen mértékben koncentrálnák éppen ebben a sportágban.

A Véleményvezért azonban zavarja ez az ügy. Részben azért, mert ezzel a kormány deklarálta, hogy ha sportról van szó, akkor a lányok nem fontosak. Tudniillik, mifelénk ők nem nagyon fociznak, így nekik valószínűleg legfeljebb az utánpótlásra fordított pénz felének fele fog jutni. Meg az is, hogy kevés sport tett le olyan keveset idehaza az elmúlt húsz évben az asztalra, mint éppen a futball. Hogy azt már ne is említsük, hogy miközben a vízilabdától az öttusán át a kajak-kenuig megannyi sportág adott valódi, a nemzet egésze számára példaképeket jelentő személyeket, addig a foci közel 50 éve gyakorlatilag egyetlen egyet sem. Széles e hazában a focista mára a lusta, markát tartó semmirekellő szinonimája.

De leginkább az a zavaró, hogy soha senki nem vette az energiát, hogy legalább elmagyarázza nekünk, hogy most akkor miért éppen ez a sport lesz a nemzet nagy ügye. Sőt, azt sem tudjuk, hogy miért éppen egy sportot emelünk ki ennyire, és nem mondjuk a klasszikus zenét vagy a néptáncot.

Kapcsolódó írásunk: A Fidesz és a foci


Jó példa arra, hogy hogyan nem kellene

Ez a döntés semmi más, mint egy a szokásosnál talán feltűnőbb példa arra, ami a Véleményvezér szerint a Fidesz-kormány egyik legnagyobb hibája. Arról van szó, hogy a döntések előkészítése teljességgel láthatatlan. Nincsenek látható előtanulmányok, nincsenek a közvéleményt előzetesen tájékoztató cikkek, konferenciák, szakértői anyagok. A választások előtt azt gondoltuk, hogy mindez létezik, csak titkolják. Mára meglehetősen világos, hogy számos nagy horderejű ügyben egyszerűen nem létezett a megfelelő előkészítés.

Egyre inkább az az érzésünk, hogy ez válik a kormány modus operandijává. A miniszerelnöknek vagy valamelyik bizalmasának van egy szilárd meggyőződése az adott témában és ez helyettesíti a szisztematikus előkészítést. Erős a sejtésünk például, hogy az utánpótlás-nevelés kapcsán sem készültek tanulmányok arról, hogy miért is egy sportág lesz ilyen fontos és arról sem, hogy miért éppen a futball. Senki nem tudja, hogy pontosan mit is várunk a focitól és hogy azt hogyan is fogja megadni az országnak. De a miniszterelnök ebben hisz, ergó erre épül a kormányzati cselekvés.

Ha igaza van, akkor persze időt, pénzt és energiát spóroltunk. Meg kellene azonban érteni, hogy nincs és nem is lesz mindig igaza. Sőt, találati aránya még csak meg sem közelíti egy jól működő csapatét. Máshol ezért használják a bürokráciát, a háttérintézményeket meg a szakértőket, és ezért vannak bevett döntéshozatali mechanizmusok, folyamatok.

web surveys


Csak a Fidesz?

Természetesen nem ez az első kormány, amelyik így hoz döntéseket. Valószínűleg nagyjából mindegyik hasonló volt ebben a tekintetben.

A különbség a kétharmad. Ez ugyanis lehetővé teszi a Fidesznek, hogy azokat a lépéseket is kihagyja, amelyeket elődei pusztán külső kényszerek miatt tettek meg. Ez a tény pedig a döntéshozatali mechanizmusnak mind az előnyeit, mind a hátrányait jelentősen felnagyítja.

Így aztán sokkal világosabban láthatjuk, hogy minek mi a valódi oka.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szszg 2011.04.07. 21:20:02

Ha én lennék a miniszterelnök, akkor meg nyilván a kerékpársport kapná a nagy zsét, minden város velodromot építene. Mert én jobban tudom. :->

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.04.07. 21:20:24

"most akkor miért éppen ez a sport lesz a nemzet nagy ügye."
Nagyon egyszerű. Nem a nemzeté, hanem a kormányé és azért, mert a focinak van a legnagyobb rajongótábora.

"A választások előtt azt gondoltuk, hogy mindez létezik, csak titkolják."
Gondolta a hóhér.

quendelapo 2011.04.07. 21:20:59

Magyarország Orbán Vikttoré. Ezt akarták a zemberek. OVi pedig szereti a focit, azért támogatjuk. Mi ezen olyan bonyolult?

Maureen 2011.04.07. 21:21:05

Érdekes, hogy pont olyan sportág és csakis ez az egy kap irdatlan pénzeket, amelyben sehol nem állunk teljesítményileg. (És ebben teljesen igaza van a véleményvezérnek, hogy ebből a lányok/nők nagymértékben kimaradnak). És még érdekesebb, hogy a másik oldalon a KULTÚRA pont kimarad a támogatásokból, egyre kevesebb pénz áll rendelkezésre, pedig a KULTÚRA sokszínű - sőt: nemzetközileg elismert művészeink, stb, is vannak! - , és MINDENKI megtalálhatná benne a magának megfelelőt - na de: a kulturált ember MŰVELT és GONDOLKODIK! - És pont ezt nem szeretnének ott fent!

VIII. Nagyapó 2011.04.07. 21:21:15

Hát nem szeretem a focit & így a támogatása sem épp a szívügyem, de az utóbbi időben valami eredmény-félét mintha talán épp az utánpótlás nevelésére kitalált Bozsik-program lett volna képes felmutatni...

f.domino 2011.04.07. 21:21:41

Egy kollégám révén láttam közelről egy NB1-es focicsapatot. Emberek munka, tanulás mellett járnak esténként edzésekre, a hétvégéiket pedig utazással töltik. "Mert kell egy csapat."Lelkesek, szépek. Pályázatokat írnak, épp úgy, mint a táncegyüttesek, vagy a klasszikus zenekarok. A maroknyi közönség kulturáltan szórakozik, nincs sörösüveg dobálás, attrocitás, bíróverés. Ez SPORT a szó legnemesebb értelmében. Sehol a cikken említett mocskos üzlet, a lusta, markát taró "focista". Mintha egy másik bolygón lennénk.
Ja, ha még nem mondtam volna, ez a női fedettpályás NB1!

v.r.a.i.k.k.i 2011.04.07. 21:22:10

Nem tudom,hogy a Véleményvezérnek mikor esik már le,hogy a sport régóta üzleti alapon működik.Ez szerintem mindenki számára nyilvánvaló.Ergo nem a legeredményesebb sportág kapja a legtöbb pénzt,hanem a legpiacképesebb.Említetted,hogy sok más sportág adott példaképeket a nemzet számára.
Külföldön hányan ismerik Balczót,Martineket,Kovács Katit,Janicsot,Kiss Gergelyt,Szécsit? Jóval kevesebben,mint Gerát,Dzsudzsákot,vagy akár Juhászt.Erről van szó.Pedig ők valóban nem tekinthetők példaképnek egyelőre.
Kovács és Janics lehetnek 100-szoros világbajnokok,attól a világ nem fog jobban felfigyelni a magyarokra.
Hidd el,kedves Véleményvezér,ha lenne egy kajak-kenu Bajnokok Ligája,ahol 2 hetente 70-80 ezer néző előtt küzdene Janics,Kovács és a többiek,a tévétársaságok pedig egymást taposnák a közvetítési jogokért,akkor Orbán és a vállalkozások is vígan kicsengetnének 10 milliárdot a kajak-kenunak.

bandos 2011.04.07. 21:22:23

Az összes többi sportág utánpótlására megy annyi mint a focira egyedül? Hát szerintem simán reális. Ugyanis biztos vagyok benne, hogy a tévében / élőben megnézett sporteseményeknek bőven több, mint 50%-a foci hazánkban.
Ha csak egyszer kijutna az ország EB-re vagy VB-re, esetleg egy kicsit sikeresebb BL-részvételt tudhatna magáénak valamelyik csapat, attól jóval nagyobb lázban égne az ország, mint akár egy olimpiai vizilabda aranyéremtől.
Attól függetlenül mondom ezt, hogy szeretem a vizilabdát, a kajak-kenut vagy akár a kézit vagy a jéghokit is, nagyon.

De ezeket a tények. Csoda, hogy az összes pénznek csak az 50%-a megy focira.

Robinzon Kurzor 2011.04.07. 21:22:28

A magyar focira és focistákra vonatkozó megállapításokkal egyetértek.

Ezekből azonban önmagában nem az következne, hogy ne áldozzunk, akár ennyit is, az utánpótlásra.

Ami tényleg gáz, hogy kikre és milyen alapon bízzák rá ezeket a hatalmas pénzeket.

Mindkét gyerekem focizik (pedig az egyik lány), kíváncsi vagyok, hogy lesz-e ennek bármi látszatja náluk, vagy megmarad a jelenleg struktúra haszonélvezőinél.

Prinz Eugen 2011.04.07. 21:22:49

Azért kell kiemelt támogatás, mert a foci üzlet (lehetne), szemben a kajak-kenuval. Másfelől meg a labdarúgó utánpótlásban több igazolt játékos van, mint az összes többiben együtt véve. Amúgy meg 50 éve nem adott a magyar futball példaképet? Elég relatív, mert nekem egy Gera is az. Nem beszélve mondjuk Nyilasiról. Az viszont nagyon jogos, hogy a Fidesz kormány kommunikációja (és néha kompetenciája is) ebben a kérdésben is siralmas, sajnos hasonlóan sok, ennél nagyobb horderejű ügyhöz is.

Hathajó 2011.04.07. 21:22:56

makrogazdaság, nyugdíjrendszer, kisebbségügy, környezetvédelem, futball, egészségügy, oktatásügy, adóügy, gazdaságfejlesztés, mezőgazdaság, nemzetközi kapcsolatok, emberi jogok, szociális kérdések, pénzügy

Melyik a kakukktojás?

nemecsek ernő áruló 2011.04.07. 21:23:02

Érdekes ez a foci fétis, amikor a magyar foci gyakorlatilag nem létezik, nem is létezett soha - leszámítva egyetlen csapatot, akiknek volt egy igazán jó meccsük, ellenben vízilabda, és kézilabda tekintetében világhírű csapatokkal bírunk, azokra mégis magasról tesznek. Ez nekem mindenképp furcsa.

Poor Yorick 2011.04.07. 21:23:19

"A miniszerelnöknek vagy valamelyik bizalmasának van egy szilárd meggyőződése az adott témában és ez helyettesíti a szisztematikus előkészítést."

Jó reggelt!

sztd 2011.04.07. 21:23:32

Alapvetően nem vagyok sportember, ha mégis, akkor is csinálni szoktam szórakozásból, de nézni szinte soha. Ha nézem, akkor is általában a vízilabdát és (bár ritkábban) a Forma 1-et.
A focit világ életemben utáltam, szóval nekem tényleg nem hiányozna, ha hirtelen törölnék a történelemből.

Azonban meggyőződésem, hogy a Véleményvezér egészen egyszerűen nem akarja látni, azt, ami az orra előtt van, akár az Index címlap Sport Géza rovatát, ezért leírom a 2011.04.07 8.35-ös állapotot:
A Barca gázolt, az MU megverte a Chelsea-t
Chelsea - Manchester United 0 - 1
Jó lenne tudni, mitől félti Cruyff a Barcát
Egy délután alatt milliók követték Messit
Schleck cső nélkül ivott volna a tömlőből? [kerékpár]
Berlusconi: Akarom Christiano Ronaldót
Malajziában jöhet az oda-vissza előzgetés [Forma 1]
(9.06-ra kikerült a Belrusconis focihír, és bekerült egy jégkorong.)

Tényleg kérdés, hogy miért kap a foci többet, mint az összes többi sport együtt?
Ettől függetlenül 2007-től folyamatosan, többször is elmondta Orbán Viktor, miért fontos a foci. Azért, mert olyan gazdasági jelentősége van, mint amilyen egyik másik sportágnak sem.
A baj az, hogy ezt mindenki tudja, aki újságot olvas, így szerintem VV is. De akkor miért írta ezt a cikket?

Ha nagyon nincsenek témaötletek (amit nem hiszek), akkor néhány javaslat (de gondolom tömegével kaphatna VV még másokat érdeklő ötleteket):
- Gyöngyöspata, Hejőszalonta. Ki az úr a háznál?
- Audi - Hankook. Mi a különbség? [korábban a Fidesz élesen bírálta a Hankook támogatását, míg most dicsekszik az Audiéval.]
- Soproni Kékfrank, Rábaközi Tallér. Jövő útja, vagy vakvágány?
- Energetikai felújítás. Mit tesz a kormány? [A panelprogram áll, új nincs még helyette.]
- Múzeumfelújítás: mi lesz helyette? [A Szépművészetit nem bővítik, de a várkert bazár még mindig romokban.]
- Szárad ki az Alföld. Mit tesz a kormány? [A vízügy a magyar politika, és most már a Széll Kálmán terv nagy vesztese is.]

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.04.07. 21:23:45

Már a debreceni magántulajdonban levő csapatnak adott adófizetői tízmilliárd is bicskanyitogató volt, ez most sem más, mint egy újabb lopás. Ugyanis ebből a pénzből jut bőven majd a felcsúti PFLA-nak, amely ugyebár OV édes gyermeke. A saját zsebének megtömésére ráhúzták az utánpótlásnevelés címszót.

Meg sem lepődöm.

parlamentarista 2011.04.07. 21:23:57

ez a probléma megint a regionalizmus hiányából fakad. ha a 176 egyéni választókerületből lenne 176 kistérség (vidéken járás, nagyvárosban kiskerület), akkor elvben lehetne 176 REGIONÁLIS SPORTISKOLA, ahol közintézményi keretek között, de ezzel együtt emelt szinten lehet sportolni.

a sportiskolában a prioritási sorrend szerintem az, hogy lehetőség szerint 1) az összes alapsportot, 2) az olimpiai labdajátékokat, 3) az összes alap küzdősport, és 4) az olimpiai extrém sportokat űzni lehessen. tehát a sportágak között ha sorrendet állítunk fel, akkor az első az atlétika, és a torna, és legfeljebb harmadik helyen van foci. a vizes sportágak közül első az úszás. a jeges sportok közül pedig a korcsolya.

az iskolai tömegsport megint másik kérdés. szerintem a normál gimnáziumokban hülyeség a szertornát erőltetni. ott alapvetően fitness edzéseket kellene tartani. aki sportiskolás annak lehetne a fitness lyukas óra, amikor tanul. délután viszont megy a sportiskolába a szertorna edzésre. szóval ez a mindenki a képességei szerint, munkája szerint típusú államszocializmus, konzervatív megfogalmazásban közoktatás regionális keretek között. liberális szemszögből közintézményi működés, amit adóforintokból kellene fenntartani.

---

ezek után a VÁROSI SPORTEGYESÜLET kiválogatja a tehetséges sportolókat. ezek a klubok nyilván focistákat akarnak elsősorban nevelni, mert a foci a legnagyobb üzlet. ennek megfelelően a gazdagabb futballklub azt fogja mondani: ne a refortánon fuss, hanem a füvön, vagy a műfüvön szaladj feltéve, hogy nem esel hasra egy labdában. ezzel 10x, 100x, 1000x annyi pénzt kereshetsz.

az európai atlétikai szövetség dolga meg az, hogy ők is végeláthatatlan szponzort gyűjtsenek a grand prix versenyekre, és ez versenyezzen az uefa champions league nevű versenysorozatával.

de ez már üzlet. az utánpótlás nevelés is az. ehhez már nem kell adóforint. ez egy modern kori rabszolgaság. ahol gladiátorokat nevelik. és azokat úgy adják veszik, mint annak idején a római birodalomban.

---

ami magyarországon történik az a BALKÁNI sportpolitika. klasszikusan a jugoszláv iskola az, hogy nem az alapsportágaknak kell élvezniük a prioritást, és még csak nem is az alap küzdősportoknak (ez a szovjetorosz iskola egyébként), hanem a látványsportágaknak, a labdajátékoknak. kár volna tagadni, hogy ez a sportpolitika jugoszláviában rendkívül sikeres volt. mindaddig, amíg a versenysport sajátos módon többnemzetiségi keretek között folyt. tehát ennek a sportpolitikának a sikerét a multikulturális keretek adták. az, hogy a szlovén, horvát nyugati-keresztény volt, a bosnyák muszlim, a szerb, a montenegroi, és a macedón meg ortodox hagyományból érkezett. és ami ezeket a lányokat, fiúkat összekapcsolta az a sport. és ezért egymásért nagyon tudtak küzdeni. jugoszlávia szétesésével ezen a sportpolitikán változtatni kellett.

tehát, amit a fidesz csinál az egy régi típusú balkáni politika. a véleményvezér meg ezt úgyis kimoderálja. nem szeretnek azzal szembesülni, hogy egy balkáni országban fogják felnevelni a gyerekeiket.

antho 2011.04.07. 21:24:08

Húú, már megint ez a öttusa-kajak-kenu-vizilabda ostoba, populista szöveg. "Az lószart mama" Európában egy csak egy sportág van: a foci és ezt tessék tudomásul venni.
Egyébként meg tessék olvasgatni Klebelsberg Kunót, hogy ő hogyan gondolkodott a fociról, már akkor. Komoly népegészségügyi, szociális, gazdasági vonatkozásai vannak, amit a fent említett sportágak soha az életben nem fognak tudni betölteni. Ha úgy vesszük az abba ölt pénzek az ablakon kidobottak. Sok mindenben nem értek egyet Orbánnal, ebben viszont maximálisan. És Bill Shankly is igazat szólt:
"Vannak, akik azt hiszik, a futball olyannyira fontos, hogy úgyszólván élet-halál kérdése. Mindig elszomorít, ha ilyen véleményt hallok. Biztosíthatok mindenkit: a futball sokkal, de sokkal fontosabb. "

radala 2011.04.07. 21:24:21

Az igazolt sportolók fele focizik, ehhez képest 2,2 mrd-t kapnak, míg a többi sport 2,4 mrd-t.
Hol itt a probléma?
Senki nem jár ma focimeccsre Mo-n, de mindenhol máshol járnak. Senki nem jár vízilabda/kézilabda meccsre sem és máshol sem...
Szerintem le lehetne szállni a fociról.
A világon minden nemzet minden olimpiai aranyát odaadná egy foci VB döntőért. Pont ti vagytok azok, akik szerint minden befektetés mindenhol csak az számít, hogy megtérül-e a befektetés.
Ha a vízilabda kapna kiemelt támogatást, akkor arról írnátok, hogy minek olyan sportra költeni, ahol csak azért vagyunk jók, mert senki mást nem érdekel az egész.
Tuti biztos, hogy a foci az, amibe érdemes pénzt ölni, ha jól csinálják, ha meg szarul, akkor úgyis mindegy...

ephudd 2011.04.07. 21:24:35

Csak én látok párhuzamot a magyar focista és a politikus között? "Lusta, markát tartó semmirekellő"? Stimmel. Négyévente reménykedünk, hogy majd most, majd most, aztán meg csak a legyintés, hogy na, megint nem. És azért nem, mert szar volt a csapat? Neeeeem. Azért, mert ellenünk fújt a bíró, rossz volt az idő, nem állt az ország egy emberként az áldott jó játékosok mögött, stb.
De Viktor szereti a focit. Ezért minden más FIDESZ-es is szereti a focit. Kötelező. Építsünk a gyatyáig adósodott Debrecenben hitelből 20 ezres stadiont, amit talán negyedéig meg lehet tölteni kéthetente. Mindez miért? Mert Lajoska is szereti a focit. Nem lehet nem. Csak nem a színvonal miatt.

crey7 2011.04.07. 21:24:51

Futball rajongóként már rég elfordultam a magyar futbalistáktól (olyan 7 évesen jöttem rá, hogy mit is ér a produkciójuk). Azóta szigorúan angol futballért rajongok. Az viszont roppant elkeserít, hogy sikersportágaink ennyire le vannak sajnálva (vizilabda - valami olimpia szerű hülyeséget nyertek zsinórban 3x, a kézilabda csapataink világszinvonalon játszanak, legyen az klub- vagy a nemzeti csapatok, nem beszélve a gyerekcipőben járó jégkorong sportot, ami megjárta a divízió A-t, pedig még igen gyerekcipőben jár itthon), nem beszélve a kajak-kenu szakággal, akik talicskával járnak versenyezni... fontos az utánpótlás nevelés, de a többiekkel mi lesz?

Hattory Hanzo 2011.04.07. 21:24:56

Ha a fiatal Orbán Viktor a sziklamászást kedvelte volna, akkor most hegyeket építenének országszerte? Egyébként pedig akkor mi lesz a debreceni stadionnal, ha ne adj' Isten bebizonyosodik, hogy tényleg bundáztak az aranylábú srácok?

Harcimaci 2011.04.07. 21:25:03

Miért pont a foci? Van jó pár sportág ahol igenis eredményeket érnek el a magyarok.

_andris 2011.04.07. 21:25:08

A foci egy nagyon jó játék, de ami pénz belemegy, abból egy tucat másik sportág fellendülhetne.
Én a rögbit támogatnám, ha megválasztanának. Szavazz rám!

karloszky 2011.04.07. 21:25:17

"most újabb 2,2 milliárdot kap a futball, ezúttal utánpótlás-nevelésre. Vagyis gyakorlatilag annyit, amennyi az összes többi sportágnak jut ugyanerre a célra."

Csakhogy a többi sportág felnőtt versenyzőit is támogatja az állam, míg a felnőtt futballt egy fillérrel sem.

A másik meg az, hogy a magyar sporton belül a labdarúgás jelentős fejlődése sokkal fontosabb érdek mint az ún. olimpiai sportágaké, mert egy jó EB/VB részvétel, vagy hogy magyar játékosok játszanának a legnagyobb topcsapatokban, az egyfajta jó országimázst tudna adni, míg egy vívó aranyérem kb. a kutyát nem érdekli a világban. (ezzel nem a vívókat akarom bántani, hanem a makacs tényekről beszélek)

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.04.07. 21:25:27

Kedves Véleményvezér! Meg lehet nyugodni, a debreceni stadionból nem lesz semmi, mivel egyrészt a pénz nagy részét zárolni fogják (vagy már zárolták is) a megszorítások jegyében, másrészt a terveken nagyon jól elvitatkoznak a fővárosi és a debreceni építészeti főmuftik. Jellemző, hogy a Campus fesztivál ismét ugyanott lesz megtartva, pedig tavaly a nagy ígérgetés közepette arról volt szó, hogy más helyet kell keresniük a stadionépítés miatt. Szóval a debreceni focistadion építése valahol a "ködös távoli jövőben" lesz.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.04.07. 21:25:33

Másrészt miért éppen a futball? Vannak sikersportágaink, pl. vízilabda, kajak-kenu, stb, csak éppen ezeket nagyon-nagyon kevesen ismerik a világon. Tetszik-nem tetszik, alighanem több külföldi ismeri Dzsudzsák nevét, mint mondjuk Janics Natasáét. A foci mindenhol népszerű, és egy BL mérkőzéssel be lehet kerülni a világ legtöbb "tévéjébe" (mint ahogy a Debrecennek két mérkőzését is adta az ír állami tévé, na jó, nem a Debrecen miatt, de szépen bemutatták előtte Budapestet is). Egy ilyen siker sokat ér, többet, mint akárhány érdektelen "I love you Hungary" reklám. Inkább erre költsék a pénzt, mint pár "homályos" reklámszerződésre, többet ér.

(Mellékesen egy ilyen beruházás többszörösen megtérül, a Debrecen csak a BL szereplésével több százmillió forint adót fizetett be a költségvetésbe közvetlenül.)

BaradlayR 2011.04.07. 22:36:05

Egy buszjegy drágább, mint egy liter benzin, a kórházi fekvőbetegnek vinnie kell WC-papírt, tudósoknak nem jut állás, mi meg fizetjük a hülyegyerekek játékát. Hányinger.

Káosz Professzor 2011.04.07. 22:36:17

Elég gyenge lett ez a cikk, legalább néhány dolognak néztetek/gondoltatok volna utána. Azért megy a foci utánpótlásba annyi pénz, mert arra csak a fociban van némi esély, hogy 50000 gyereket levigyenek szervezett keretek között mozogni. Az összes többi sportágban együttvéve sincs erre esély. A gazdasági, stb vonal itt másodlagos. Pont nem az elit, hanem a tömegrésze a fontos.

johevi 2011.04.07. 22:36:21

Érdekes módon a 6 hazai utánpótlásnevelő központból 5 osztozik a pénzen. Akit érdekel keresse meg, ki nem kapott.
Én már előre bebiztosítottam magam, nagy pénzt tettem arra, hogy jövőre Barcelona - Videoton BL döntő lesz.

dean23 2011.04.07. 22:36:36

A nyuggerzsozsóból mikor fog felépülni Felcsúton egy UEFA 5*-os stadion?! Szent vezírünk mégse focizhat egy libalegelőn! Pláne miután majd megkoronáztatja magát Semmilyen Zsolti főfő püspökúrral!

johevi 2011.04.07. 22:36:40

@Droli:
Részben igaz is. De kell például 20ezres stadion a bajnokikon étlag 4500 nézőnek? Ráadádul jövőre már BL sincs. Meg kapott 4-5 gólok...

repattila 2011.04.07. 22:36:47

Ebben az országban minden így működik, elég csak elolvasni az itteni véleményeket, nincs érvelés, csak érzelmi alapú győzködés.

Ha akkora rajongótábora van itthon a focinak, miért is nem élnek a jegybevételekből, közvetítési jogokból, ajándéktárgyakból, miért is kell mindig állami támogatás?

Miért van az, hogy ha egy orvos megy ki külföldre az áruló, de ha egy focista megy ki (akit legalább annyira állami pénzből képeztek) akkor az hős?

maxwell murder 2011.04.07. 22:36:52

a foci a nép sportja, ami nem csak népszerű de ha jó rengeteg pénzt hoz, ez ilyen egyszerű.

stikasz_1 2011.04.07. 22:37:29

Komolytalan a focihoz mérni olyan sportágakat, amelyeket a világon 8-10 országban űznek komoly szinten, és persze ott is eltörpül az ismertségük a nagy sportokhoz képest. Vajon a nyolcszoros olimpiai bajnok Birgit Fischer nagymenőbb, vagy Beckenbauer? A mi sportsikereinkben ráadásul az a problémás, hogy pont olyan sportokat fenyeget az olimpiáról eltűnés veszélye, ahol jók voltunk, mint mondjuk a kajak-kenu vagy az öttusa. Szóval demagógnak érzem a "fúj ostoba focisták kapják a milliárdokat, le velük" megközelítést. Mellesleg más sportágakban is éppen azért húzza le a rolót időről-időre egy csapat (kéziben, kosárban például), mert ott is erősen tartják a markukat játékosok, akik adott esetben 6-800 fős "tömeget" szórakoztatnak. Szóval a focit kár támadni. Azt szoktam mondani egyébként is, hogy aki szerint a foci túlértékelt, az miről tud többet, a DVSC BL-kalandjáról, vagy arról, mit produkált a nemzetközi kosárkupákban a magyar mezőny? Arra már rá se merek kérdezni, fel tudná-e valaki sorolni a legutóbbi atlétikai vagy vívó EB magyar vonatkozású eredményeit.

MeeCee 2011.04.07. 22:37:34

Magyar foci? Ami nem megy, azt minek erőltetni?
Ennyi erővel lovas nemzet lévén ugye, támogathatnák a lovassportot.

fuakjs11 (törölt) 2011.04.07. 22:37:39

A labdarúgásból már kiszerettem, olyannyira hogy a futball szót már más sportra használom.
De inkább oda menjen a zsíros zsebbélelő zseton, mint vízilabdára, öttusára meg kajak-kenura. Ezek a sportok kurvára nem érdekelnek senkit a világon.
Ha a kosárlabdát, hokit vagy a teniszt hozod fel, akkor egy szót se szólok, de ez így röhej.

GeryBá 2011.04.07. 22:51:07

A XX. század eleje óta a foci szerves része az europai kultúrának. Mind népszerűségileg, mind gazdaságilag ez a legfelkapottabb sportág az Uráltól nyugatra. Ezek tények, melyeken kár is vitatkozni. Én nem tartom ördögtől való dolognak, hogy anyagi erőforrásokat áldozunk azért, hogy felkerüljünk a térképre és megpróbáljunk kilépni a sokad osztályú futottak még kategóriás szerepünkből, hogy végre észrevegyen minket valaki.
Elismerem, hogy vannak ráfordítás-megtérülés arányban sokkal jobban performáló szakágak, ahol igazi klasszisokkal bírunk, de presztizsben, figyelem felkeltésben, szponzorációban akkor sem tudják felvenni a versenyt a focival, ami egy PR és marketing szempontból csúcsra járatott gépezet.
Ha a főnök kellemetlenül érzi magát egy előkelő társaságban (pl. EU konferencia szünete), mert a többi vezér teli szájjal röhög rajta egy Holland 0-4 után, akkor szól az embereinek, hogy azok nagyon sürgősen csináljanak valamit és elő ne forduljon ez mégegyszer, ők meg ennyi hozzáadott értékkel bírtak...

moncayo 2011.04.07. 23:07:59

A foci (is) magán business. Aki akar öljön bele pénz, mint pl. egy varrodába. Ha sikeres vigye a milliárdokat. De az államnak itt semmi keresnivalója. Adópénzből focistát (artistát, bűvészt, stb.) támogatni állami lopás.

fetyisob 2011.04.07. 23:08:04

történet:

.....a 80-as években sokat jártam a tatai válogatott edzőtáborában magam is. Kaptunk enni inni de semmi extra!Viszont amikor megjött a foci válogatott máris extra kajákkal volt teli az étterem!Annyi kaját piát és desszertet addig összesen nem láttunk!tehát már a 80-években is kiváltságosak voltak a focistáink!
kb 2 hét alatt egyszer játszottak egész pályán, általában délelött videon elemeztek du-án keresztben játszottak a nagypályán vagy cicáztak! röhögtünk is hogy fognak ezek 90percig futni ugy hogy mi egy délelött többet futottunk mint ök 2hét alatt!ja én öttusázó voltam...

gono 2011.04.07. 23:08:43

bazz!

hát itt senki nem latja, hogy mi történik a fociban?

hogy a csányi meg a hernádi óriási lóvékat toltak már bele az iparágba, ugy hogy most jol fel kell pörgetni a bizniszt, hogy biztosítsuk a busás megtérülést? hogy ki is van adva az ukáz mindenkinek aki a karámon belül van ( médiumok, önkörmányzatok, baráti tőkések) hogy mindent bele, nyomulni ezerrel.

egy ilyen koncentralt erofeszitesnek még akár lehetne is hatása, ha nem lenne a magyar foci velejéig romlott (hasonlóan más szektorokhoz).

fakopács 2011.04.07. 23:08:50

Utálom a focit mint a szart, ha meglátom elkapcsolok.
De a tömegek ezt nézik, a tömeget ez mozgatja meg.
A magyar foci sok pénzt emészt fel a semmiért. Ha a megfelelő utánpótlás neveléssel ebből lesz rendes profi magyar foci, ami eltartja önmagát, ám legyen!

Cateran 2011.04.07. 23:13:36

Atyaisten mennyi bullshit duma...
osszegezzunk: "a tobbi sport nem erdekel senkit"
Azert valami oka csak van, hogy rendeznek beloluk -anyagilag is sikeres vilag-, europa-, egyeb bajnoksagokat,nem? Max ti vagytok tokhulyek a tobbi sporthoz,nem?
"inkabb a fociba menjen, mert az anyagilag meg jo lehet"
Nem...az, hogy 10 evente 1-1 csapat kijut a nemzetkozi porondra, minden csak nem nyereseges...(arrol nem is beszelve, hogy -urban legend- braziliaban a tengerpartrol (is) kerulnek fel kesobb legendava valo focistak..ergo nem (csak) a penzen mulik...)

Az egesz arrol szol, hogy a seggere vernek megint par milliardnak, aminek az egadta vilagon semmi eredmenye nem lesz...(a focistakat meg nem kell bemutatni,ismertem nem 1et...ha vesztettek a hetvegi meccsen,akkor azert volt ivos-kurvas buli, ha nyertek, akkor azert..dontetlennel nem tudom mi volt:D)

dbeata 2011.04.15. 12:36:45

@bandos:

Attól, hogy ennyi foci megy a tv-ben, csak az következik, hogy a médiatámogatottsága nagy ennek a fajta sportágnak (mert ugye pénzt lehet kapni a reklámokért), nem pedig az, hogy akkora mértékben kapjon támogatást.

Azért égne legfeljebb az ország lázban, mert már vagy 50 éve ilyen eset nem volt.

Leginkább az zavar, hogy azok a gyerekek, akikbe most majd tolni fogják a milliárdokat, szépen elmennek itthonról és külföldre viszik a tudásukat, és majd nevetve integetnek nekünk vissza.

A magyar foci meg marad, ahol van.

karloszky 2011.04.23. 20:07:40

"Nem...az, hogy 10 evente 1-1 csapat kijut a nemzetkozi porondra, minden csak nem nyereseges...(arrol nem is beszelve, hogy -urban legend- braziliaban a tengerpartrol (is) kerulnek fel kesobb legendava valo focistak..ergo nem (csak) a penzen mulik...)"

1.) pont azért a támogatás, hogy a tehetségeinknek jobb minőségű képzést tudjanak biztosítani

2.) az tényleg urban legend, semmi köze a valósághoz, a brazil legendák egy évtizedek óta működő rendszer termékei, és nem a tengerpartról jönnek, hanem a klubok utánpótlásbázisaiból, pl. ilyenekből: www.youtube.com/watch?v=15p83f1jJPQ





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása