Véleményvezér

vv

Mit akar a Fidesz a cigányokkal?

2011.04.08. I 34 komment I Címkék: fidesz tarsadalom orban ciganysag

Rendkívül fontos lenne, ha Magyarországnak sikerülne magát a roma integráció élharcosaként asszociáltatnia, és persze azzá is válnia.
(Fotó: fidesz.hu)

Tegnap az EU roma integrációs stratégiáját megvitató konferencia nyitóülésén Orbán Viktor arról beszélt, hogy a jövő héten nagy, a cigányság felzárkóztatásáról szóló bejelentésre készül a kormány. Ezen túl pedig a magyar uniós elnökség az összes tagállammal el akarja fogadtatni az új európai roma stratégiát.

Sajnos manapság túl kevésszer tudunk hasonlókat leírni: nem lehet nem üdvözölni ezeket a lépéseket!

Országimázs

A roma stratégia tartalmi oldalától függetlenül is el lehet mondani, hogy rendkívül fontos lenne, ha Magyarországnak sikerülne magát a roma integráció élharcosaként asszociáltatnia, és persze azzá is válnia. Ezzel a magyar kormánynak és a magyar uniós elnökségnek sikerül az országot és a kormányt foglalkozásszerűen rasszizmussal vádolókra elég egyértelműen rácáfolnia.

Miként a Véleményvezér korábban már kifejtette, az ország „puha erejének” igenis árt, ha a nyugati közvélemény előtt negatív országkép alakul ki Magyarországról.

"Első gondolatunk az emberiességé, hiszen vannak szomszédaink, gyermekeinknek osztálytársai, akik sajnálatos módon harmadik világbeli életszínvonalon élnek - állapította meg Orbán. Magyarázatképpen kifejtette: jóérzésű ember nem visel el ilyen feszültséget. Ezek a feszültségek egymás iránti bizalmatlansághoz, agresszióhoz és bűnözéshez vezetnek.

A miniszterelnök kiemelve a problémahalmaz gyakorlati vetületét úgy fogalmazott: a mélyszegénységben élő cigányok hiányoznak a válságokkal küzdő európai gazdaságoknak. Magyarázatképpen kifejtette: Európa határain belül is óriási emberi erőforrással rendelkezünk, a munkaerőhiányt ezért nem feltétlenül bevándorlókkal kell pótolni. Az Európai Unió tekintsen a cigányokra lehetőségként, s ne úgy, mint teherre. Ha hiszünk a magyar elnökség jelszavában - Erős Európa -, akkor közösen szembe tudunk szállni e történelmi kihívással - zárta szavait a miniszterelnök."

Orbán Viktor: Eljött a tettek ideje! (fidesz.hu)
 


Miért fontos valójában?

Mindez persze csak járulékos haszon lenne. Ugyanis hazánk számára az egyik legfontosabb nemzetstratégiai kérdés a roma integráció körüli problémák kezelése. A hazai cigányság népességaránya miatt ez mára szerencsére evidencia.

Persze, a politikai játszmák nyilván itt is elkerülhetetlenek. A Fidesz romastratégiáját már most nem egy bírálat éri, a vitában pedig a kérdés kapcsán mindig megfogalmazódó, klasszikus baloldali-jobboldali álláspontok jönnek elő. A kritikák egy meghatározó iránya ugyanis azt emeli ki, hogy a Fidesz romastratégiája a bőrszínből adódó problémákra, vagyis az előítéletek elleni küzdelemre nem koncentrál eléggé. Való igaz, az eddig megismertek alapján a program elsősorban a szegénységet, nem pedig a bőrszínt emeli ki, és a cigány kisebbség oktatási és foglalkoztatási problémáinak megoldására, nem pedig a többségi társadalom „nevelésére” kíván koncentrálni.

Kapcsolódó írásunk: Amiről hallgatnak - a Fidesz és a cigányok


A Véleményvezér ebben a kérdésben egyértelműen a kormánnyal ért egyet: nem antirasszista küzdelemre van szükség elsősorban, hanem az integráció, a felemelkedés, a kitörés alapvető feltételeinek a megteremtésére. A kettő természetesen nem zárja ki egymást, de ebben a vitában nem is erről van szó: hanem a prioritások meghatározásáról.

survey service

Szép, szép...

Ennek ellenére nem árt a visszafogottság, hiszen egyelőre tervekről és irányokról, nem pedig azok megvalósításáról van csak szó. Viszont mindent el kell valahol kezdeni, ha nem is elég önmagában a jól hangzó elvek deklarálása, mégis, kiemelt fontosságú esemény, hogy végre van egy magyar kormány, amelyik felvállalja a probléma néven nevezését, és az ígéretek szerint hosszú távon gondolkozik. A miniszterelnök jól mondta, innentől viszont tényleg a tettek ideje jön el.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

psr6 2011.04.08. 19:05:40

De, sajnos, antirasszista küzdelemre is szükség van. Nem hiszem, hogy a mai helyzet kizárólag a szociális és felzárkoztató programok hiánya miatt tart itt, kialakulásában a több évtizedes kirekesztés és rasszizmus is szerepet játszott. Ha ez tovább működik, hiába a másik ágon az igyekezet, hatástalan lesz.

Ettől függetlenül a Véleményvezért álláspontja tisztelthető, de kíváncsi vagyok, mit írnak 10 év múlva ugyanerről, ha egyáltalán beindul bármilyen program.

Remélem, a blog meglesz még :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.04.08. 19:05:45

Lehet, hogy rosszmájú vagyok, de szerintem fel fognak állítani egy bizottságot, ami elfogad egy határozatot, miszerint sürgősen csinálni kell valamit és végül valamelyik haveri céget megbízzák, hogy adjon tanácsokat. Majd mire ennek a végére érnek, kiderítik, hogy a közelgő választások miatt már nem fognak bele.

novalusz 2011.04.08. 19:06:08

Nekem van egy ismerősöm, félig cigány, gyerekkorában sokat járt a szomszéd lépcsőházban lévő kis könyvtárba, lemezeken meséket hallgatott, otthon gondolom nem volt rá lehetőség. Rendesen járatták iskolába. Pénz nem volt sok, bentlakásos katonai középiskolába íratták, onnan irány a Zrínyi, végül több nyelven beszélő tiszt lett belőle. Persze nem egy szabolcsi faluból indult a történet, hanem egy lakótelepről, de azért el akartam mesélni.

fg56 2011.04.08. 19:06:13

Ez is parasztvakítás: próbálnak az EU előtt a média földbedöngölés után egy kicsit pozitív színben feltűnni, de lelkük mélyén a Fidesz tagok többsége rasszista - sőt fasisztoid gondolkodást mutat - így ez a "látványakció" sem tűnik hiteles politizálásnak - nem is az. Kamu az egész. Persze Orbán az adóbevételekre hajtva valóban igyekszik minden lehetőséget megfogni, hogy a munkahelyi mutatók javuljanak, de 4 órás közmunkákkal 1-2 hónap alatt senki munka és pénzügyi dolgai nem oldódnak meg - csak a statisztikával lehet ismét öndicséretet kicsikarni saját maguk felé. Null az egész - semmi igazi koncepció.

ralf 2011.04.08. 19:06:17

Én azért még nem lelkesedem egy jövő héten nyilvánosságra hozandó égtelen nagy bejelentés miatt, ilyenekben ugyanis gyakran van részünk. Lám, a gazdasági fellendülésre is hetente van az előzővel épp ellentétes új terv. Ha elindul a megvalósítás, majd kiderül, van-e okunk lelkesedni.

Abban azonban egyetértek a kormánnyal, és veled is, hogy az elsődleges feladat a mélyszegénység elleni harc (az se baj, ha nemcsak cigányok esnek bele), az antirasszizmus utána jön. Akkor, amikor a cigányok jelentős része valóban konkurenciát jelent a munkavállalásban, és nemcsak az alkalmi munkákban.

quendelapo 2011.04.08. 19:06:35

Csak a tett számít!

Idén több tízezer - jőrészt cigány - közmunkást küldtek el az önkormányzatok.

riglee 2011.04.08. 19:06:42

Kár, hogy a miniszterelnök most is csak a szájával lép a tettek mezejére. Természetesen mindenki tudja, hogy a romák annyira sem érdeklik a kormányt, mint halat az eső, de azért jó látni, hogy a Véleményvezérben még él a remény.

pirimogyoró 2011.04.08. 19:06:46

Csak a pofázás megy. Mint a megszorításaik tagadása és még mindig a Gyurcsányra való mutogatás. Ez a kedvencük.
Akárhány jogi diplomájuk van, annyi eszük nincs, hogy a felnőtt cigányokat csak rászorítani, rákényszeríteni lehet az európai viselkedési módra. Ha valamit ténylegesen akar valaki kezdeni, akkor csak az apróságokkal lehet, akiket ha nem szocializálnak, a szülők útjára lépnek.

Maestro 2011.04.08. 19:07:06

Nem hiszem el, hogy folyamatosan azzal kell foglalkozni, hogy egynéhány "a magyar közéletet aggodalommal szemlélő", vagy "nemtetszésének hangot adó", esetleg "eltérő véleménnyel rendelkező" elem segge fényesre legyen nyalva.

Valaki azt mondja a jelenlegi (vagy bármelyik) kormányra, hogy rasszista, erre most a kormány dolga, hogy bebizonyítsa, hogy nem az., hát gratulálok.

Mindez csak azért jött ki belőlem, mert most láttam a videót a franciaországból kiutasított zöldmarxista Bendit elvtárssal, aki közölte, hogy az ő modern alkotmányról alkotott elképzelése nem vág egybe a jelenleg bevezetés előtt álló alkotmánnyal. Ezzel kapcsolatban egy megjegyzésem volna: ki a szart érdekel? Napok óta arról harsog minden, hogy némely politikusoknak ez nem tetszik, másoknak meg az. Ők k.ra nem részesei ennek az egésznek, igazán foglalkozhatnának a saját országukkal.

Értem én, hogy európai közösség, meg integráció, de szerintem van egy határ, ami most már bőven át van lépve.

Vagy: valamit nagyon rosszul látok, és tényleg ekkora szükség van arra ,hogy az européer közösség felügyelje a magyar politikát és közéletet. Viszont ha így van, akkor világosítson már fel valaki, hogy miért, milyen alapon, mi szükség van rá, stb??

A fenti sorokat pártállástól, alkotmányszövegtől, aktuális fővezér/elvtárs személyétől függetlenül értem.

Dr Smit Plagius 2011.04.08. 19:07:09

mintha mindenhol arról beszélne. hogy majd nemsokára bejelentik, hogy mikor mondják meg, hogy mit fognak csinálni. aztán minden másképp lesz.
esküszöm, a fickónak fingja sincs a kormányzásról!

sashimi 2011.04.08. 19:07:14

VV: "Ennek ellenére nem árt a visszafogottság, hiszen egyelőre tervekről és irányokról, nem pedig azok megvalósításáról van csak szó."

Szó sincs erről. Az idei költségvetés és a Széll Kálmán terv már egyértelműen mutatja az új stratégiát: az eddiginél SOKKAL kevesebb pénzt akar kormányunk a legalul levőkre költeni.

people63 2011.04.08. 19:07:18

nem sikerült az elmúlt évtizedek alatt sem integrálódni és most sem fog..
reménytelen próbálkozás,DE jó sok lóvét le lehet nyúlni belőle és ezért megéri..
a zemberek ezt akarják..

misc · http://misc.blog.hu 2011.04.09. 08:42:57

őszintén ledöbbentett a szavazás eredménye, a VV olvasótáborától nem ezt várnám.

Minimális technikai felkészültséggel korlátlan számú szavazat leadható, remélem ez történt.

dr kíváncsivagyok 2011.04.09. 08:42:57

@Maestro: Miért ,...csak Ő bírálta Viktort ? Nem,...csak Ő a legkeményebben ! A többi bírálóról a( sokszáz újságíróról-politikusról ) Nem tudtok lejárató videót összevágni ?????

Eltona 2011.04.09. 08:42:58

A tervek szépek. Oktatni, munkával ellátni a cigányokat. Akkor már csak az lesz a kérdés, akarnak-e tanulni és dolgozni. Mert erre a két dologra még sehol a világon sem sikerült rávenni őket (tisztelet azon elenyésző százalékuknak, mely a kivételhez tartozik).

FeketeLeaves 2011.04.09. 08:43:01

azért az megdöbbentő, hogy a fenti szavazáson 4× annyian gondolják azt, hogy a Jobbik jobban meg tudná oldalni a roma kérdést, mint a Fidesz.

Ha lett volna "egyik sem" vagy "nem tudom" gomb, szavaztam volna. Mert tényleg nem tudom, ki tudja megoldani ezt a kérdést, de hogy nem egy db párt, az tuti.

szempontpuska 2011.04.09. 08:43:04

Talán olvassatok Bayert:

"Bárki, aki ebben az országban elgázol egy cigánygyereket, akkor cselekszik helyesen, ha eszébe sem jut megállni. Cigánygyerek elgázolása esetén tapossunk a gázba. Ha időközben körbeállják autónkat a cigányok, még inkább tapossunk bele a gázba. Akit még elütünk, annak pechje van. A lehető legnagyobb sebességgel továbbhajtva autónkból hívjunk mentőt, és a legközelebbi rendőrőrsön álljunk csak meg, ahol adjuk fel magunkat... Valamit mégis tenni kell. Jó, ha indulás előtt beszerzünk egy lőfegyvert. Ha elütünk egy gyereket, álljunk meg. S ha gyülekezni kezdenek körülöttünk az állatok, használjunk bátran fegyverünket"

szempontpuska 2011.04.09. 08:43:07

"Amúgy pedig érdekes ez a nekibuzdulás, amely mindenképpen rasszista indítékot kiált Tatárszentgyörgy, Nagycsécs vagy éppen Pécs kapcsán. Saját létezésük és fontosságuk igazolásáért bármire képes 'körök' tudni és tudatni akarják a társadalommal és a világgal, hogy Magyarországon rasszista okból és indítékból cigányt ölnek."

Bayer Zsolt

szempontpuska 2011.04.09. 08:43:09

"Az a helyzet, hogy egyszerűen nem is vesznek bennünket, 'gádzsókat' emberszámba. Mi pedig nem tudunk mit kezdeni a törzsi kultúrájukkal."

bayer zsolt

szerénységem 2011.04.09. 08:43:13

Ajánlom mindenki figyelmébe a szavazás állását. Ugye nem gondoljuk hogy a VV olvasói közül ennyien jobbikosok? Magyarázat? Senki nem foglalkozik megint a témával rajtuk kívül.

Krumplicukor1987 2011.04.15. 12:37:00

A Jobbik faluról falura jár és félemlíti meg a cigányokat, és a drágalátos Fidesz ez ellen semmit sem tesz, éppen ezért abszolút nem hiszek benne, hogy a Fidesz bármiféle normális stratégiát ki tudott találni....
Ismét megy a duma a Fidesz részéről, de persze eredmény semmi nem lesz.
Pedig tényleg kéne már valami normális integrációs program, mert eddig egy párt sem mutatott ilyet.
A Jobbikosokat meg már el kéne küldeni egy bányába kényszermunkára, hogy valami hasznosat is csináljanak.

11lyon 2011.04.15. 12:37:13

Valahol azt olvastam, hogy nem etnikai szemszögből próbálják majd megoldani ezt a problémát! Ha-ha! Ez kb. olyan mintha egy Forma-1-es autóra egy Moto gp versenygép kerekét szerelném és csodálkozva tapasztalnám, hogy nem működik a dolog. Azzal azért tisztában kell lenni, hogy a cigányság döntő többsége nem akar integrálódni! És itt már meg is bukott a dolog! A másik fontos tényező, hogy az aktuális kormányok nem is akarják megoldani ezt a problémát! És itt is megbukott a dolog! Mert remélem, hogy ezt a bohóckodást amit nagy roma stratégiának gondolnak senki sem veszi komolyan! Ahhoz, hogy ezt a problémát megoldják ki kell mondani súlyos dolgokat és szembe kell nézni a tényekkel! Ezt 20 éve senki nem tette meg! Csak a porhintés megy! Mert aki kimondja a tényeket az rasszista! Hányok ettől! A másik kedvencem Vivien Redding kisasszony, egyenesen Luxemburg-ból. Luxemburg-ban nem élnek romák!!! Marha nagy szakértő lehet! Még véletlenül sem spanyol vagy olasz ahol nagyobb roma populáció él és esetleg lenne némi rálátásuk a dolgokra! De az időzített bomba ketyeg...tik-tak... és a tűzszerész nem érkezik...

Teker 2011.04.15. 12:37:16

hm, tanulságos a szavazás, magasan a Jobbiktól tudják csak elképzelni a blog olvasói, hogy egyáltalán hajlandó tenni bármit cigánykérdésben.

nevetőharmadik 2011.04.15. 12:38:05

Abban egyetértek a VV-vel, hogy tényleg a mélyszegénység felszámolása az, ami elsődleges feladat. Ugyanakkor... a Fideszenk már csak akkor hiszek, ha a szavakat értelmes, és főként eredményes tettek követik. Addig az egész nem több Orbán hangszalag-trenírozásánál.

l.x. 2011.04.15. 12:38:20

2Magyarázat? Senki nem foglalkozik megint a témával rajtuk kívül."

Itt lesz az eb sírhantja. Az MSZP SZDSZ-estül leszerepelt a haggyunkmindentrájukosztcsakleszvalami helyzettel, a Fidesz cigánytagozatostul az öntömjénezésével van elfoglalva, az LMP meg

Jobbító elképzelése a Jobbiknak sincs (és amíg hatalmi szóval kell követelni a kölykök iskolába küldését, értelme sincs képzelegni), esetükben az az eredmény, hogy kimondták, hogy az események milyen irányú folyamatát nem szabad tűrni. Igen, a ló másik oldalán mondták ki, mert ezen az oldalán kuss van, és aki a ló hátán mondja ki, azt automatikusan át is lökik a másik oldalra.

doki1981 2011.04.15. 12:38:34

@szerénységem: nem kell feltétlenül népnemzeti szittyának lenni, hogy felismerd az, hogy a 21 éve regnáló különböző kormányok a segíííílyosztással sz@rt se értek el. Nem hiszem, hogy a Jobbik a legjobb magyarországi párt, de egyre inkább azt hiszem, hogy az ő kemény módszereikkel lehet csak a cigányokat megrendszabályozni.

fidesz friend 2011.04.15. 12:38:48

a szavazásban 55% mondja, hogy leginkább a jobbik képes kezelni a cigányság problémáját.

nos, én a jobbik dolgait nem nevezném a probléma kezelésének, inkább élezésének.

ugyanakkor hiányzik az a kérdés, hogy mennyire képes kezelni a cigányok problémáit maga a cigányság, a cigány vezetők?

őket is beleértve senki nem csinál semmit, holott a feladat első pontja a cigányság felrázása volna, de nem jobbikos módszerekkel.

IntelCorei5 2011.04.15. 12:53:25

A többségi társadalom érdeksérelme nélkül nehezen lészen megoldható ez az integráció -jobb lenne az asszimiláció, az homogénabb társadalmat eredményezne-

A cigányok érdeksérelme nélkül szintén nehezen törhető fel ez a dió - hogyan lehet rávenni tömegeket arra, hogy legyen másra legyen igényük mint amiben most élnek + azért még tegyenek is valamit.

Kíváncsi vagyok mit süt ki erre egy 2/3-os alkotmányozó párt amely előtt nem áll korlát - ha csak saját választói/képviselői nem.

sronti 2011.04.16. 13:51:40

@szerénységem:
Szerintem ebben az is benne van, hogy a jobbikosok nagyobb valószínűséggel kattintanak cigányos posztra, mint a nem jobbikosok. Meg lelkesebben is kattintanak.
Másrészt a Jobbikon kívül semelyik párt nem hangsúlyozza az elképzeléseit a témával kapcsolatban, csak a Jobbik. először én sem szavaztam, mert nem tudok olyan pártról, aminek keresztülvihető elképzelései lennének, így inkább csöndben maradtam. Most kínomban nyomtam egyet az LMP-re, de nem azért mert annyira bíznék bennük, inkább, hogy a Jobbik szavazati aránya csökkenjen, mert amit ők gondolnak, annál tényleg _szinte_bármi_ jobb.
Azt, hogy erről mások is hasonlóan gondolkoznak, alátámasztható azzal, hogy ahhoz képest, hogy a posztnak valószínűleg több olvasója volt az átlagnál, a szavazók száma elmarad a szokásostól.
VV alátámaszthatná ezt egy olvasószámmal, ha még olvassa a félholt threadet.

belll 2011.04.23. 20:07:16

Nincs szükség semmilyen romastratégiára. Nincs számukra külön út a felemelkedéshez. A magyarok és a cigányok számára is egy út van, tanulni, dolgozni szorgalmasan. Minden más alternatíva végül is rendőrségi ügy.
Be kell vezetni végre a piaci kapitalizmust mert ez az egyetlen út, ami élhető élethez vezet, bárhol a világban.
Jó ötlet a családi pótlék iskolába járáshoz kötése.
Későbbiekben pedig a fokozatos kivezetése. Családi pótlék helyett, a gyerekek után járó adókedvezmény.
Jó ötlet, hogy ne adjunk segélyt, csakis munka fejében.

gyvv 2011.04.27. 08:21:37

Szerintem a cigányokat a következőképpen lehetne integrálni (és remélem a kormány is ezt a hosszútávú megoldást választja): minden nem cigány családnak kötelezően be kell fogadnia egy cigány fiatalembert, akihez hozzá kell adnia a lányát. Ahol a családban két (vagy több) lány is van, ott természetesen több cigány fiatal is befogadható lenne. A befogadottak a továbbiakban a nem cigány családban élnének, onnan el nem költözhetnének.

A befogadás koordinálására olyan területileg illetékes hatóságokat kell létrehozni, melyek karhatalmi szinten a testi kényszerítést is alkalmazhatják az ellenszegülő családokkal szemben. A befogadó a családokat azonban a kormány a befogadott cigányok számától függően anyagilag támogatná, aminek a forrását azok a nem cigány családok biztosítanák, ahol nincs lánygyermek, vagy még nem ivarérett, tehát a befogadás nem megoldható. Javasolnám az említett nem befogadó (de a legjobb lenne eleve a "kirekesztő" jelzővel illetni) családok kiskorú lány, vagy fiúgyermek után járó családi pótlékjának átirányítását a befogadó családok felé erre a célra.

Ezzel a módszerrel - bár tudom, hogy sokan mindenféle negatív rasszista jelzővel illetik majd - megoldható lenne a cigányok integrációja, mivel így nem hogy a társadalomba, hanem egyenesen családokba integrálnák bele őket.

A cigány családok lánygyermekei továbbra is a saját családjukban maradnának, ezzel is támogatva az édesapjuk (mint szavazó) lehetőségét (továbbiakban: jogát) a gyermekével való szexuális kapcsolat létesítésére, a fajtiszta cigányság fennmaradása érdekében, mint alternatíva, ha az integráció mégsem sikerülne a társadalom esetleges negatív visszhangja és a rasszista jobboldal előretörése miatt.

cjmd 2011.05.02. 00:19:27

Szeretnénk, ha a civil jogvédő, esélyegyenlőségi, kisebbségügyi ...stb. szervezetek közül valamelyik szervezne egy tüntetést az alábbi témában:

A rendszerváltás óta Magyarországon jelentős tömegek szegényedtek el, sokan közülük sosem jutottak munkalehetőséghez, sőt, lassan felnő egy nemzedék, aki emiatt sosem láthatta a szüleit dolgozni.
Fontos hangsúlyozni, hogy ez nagy probléma, és ezeket a tömegeket tényleg mielőbb fel kellene zárkóztatni, különben csak még inkább kiéleződik a feszültség köztük és az aktív, dolgozó emberek között.
A roma-ügyi aktivisták is úton-útfélen hangoztatják a fent említetteket. A nemzetközi és a hazai sajtóban is többször jelennek meg olyan írások, amelyek ezekről a problémákról szólnak.
Sok esetben azonban ezek az írások azt is hangoztatják, hogy a magyar társadalom jó része ma is előítéletekkel viseltetik a kisebbségek - különösen a romák - iránt.

Ezt kikérjük magunknak!
A fenti problémákból egyértelműen következik, hogy az elmúlt húsz évben ezek a tömegek - akár önhibájukból, akár azon kívül - segélyekből éltek. Ezek a segélyek az aktív többség által megteremtett pénzből lettek előteremtve, ergo nélkülünk éhen haltak volna! Ezek után nagyon visszás dolog kirekesztéssel, kisebbség iránti gyűlölettel vádolni egy egész társadalmat, amely évtizedeken keresztül ingyen eltart több százezer - kisebbségekhez tartozó - embert.
Aki idegengyűlölő, az nem eteti, hanem elpusztítja vagy elkergeti az idegeneket.

Szeretnénk ha javulna a roma kisebbség és a nem roma többség közötti viszony. Az első lépést a többség megtette az elmúlt 20 évben, hiszen enni adtunk hónapról hónapa azoknak, akik iskolázatlanságuk, képességeik - vagy akár a néhol tényleg jelenlévő előítéletesség - miatt évek óta nem jutottak munkához.
A következő lépést a roma kisebbségtől várjuk:
Civilizált emberek között az a szokás, hogy ha kapunk valamit, akkor azt megköszönjük. Szeretnénk egyszer mi is megtapasztalni, hogy amit adunk, azt megköszöni valaki. A romák megítélésén nagyban javítana egy ilyen gesztus.
Emiatt javaslom egy olyan demonstráció szervezését a közeljövőben, amelynek célja:

Kifejezni a roma és nem roma nemzetiségű, éveken át segélyből élő emberek háláját, köszönetét az iránt a többség iránt, aki folyamatosan segíti az életben maradásban.

A tüntetés mottója lehetne például: "Köszönet a támogatásért, ígérjük, hogy mindent megteszünk azért, hogy érdemesek legyünk rá!"

Várjuk a magukat illetékesnek érzők érdemi válaszát!

diosjenci 2011.05.02. 00:20:15

Ez mind porhintés. "Közmunkával" nem lehet a munkanélküliséget kezelni. szuveren.hu/tarsadalom/a-kozmunka-mint-fegyelmezes





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása