Véleményvezér

vv

Halál a diplomagyárra: igen; a Corvinusra: nem

2011.05.05. I 163 komment I Címkék: fidesz oktatas orban allam

A magyar állam a diákok átverésében segédkezett, aminek véget kell vetni: morális kötelesség a diplomagyárak bezárása.

Nem tudjuk, hogy Hoffmann Rózsának a felsőoktatási intézményekkel kapcsolatos tegnap kiszivárgott tervei a valóságban mennyire előrehaladott egyeztetési folyamat termékei, annyi azonban biztos, hogy ilyen tanulmányt senki sem készít csak úgy a maga szórakoztatására. Egy rövid gondolatmenetet mindenképpen megér, már csak azért is, mert a Véleményvezérnek alapvetően tetszik, amit ebből ki lehet olvasni.

A tervek

A kiszivárgott elképzelések szerint a jelenlegi 29-ről 12-re csökkentenék az egyetemek számát. Ezen folyamat keretében bizonyos intézmények sorsa a feldarabolás, beolvasztás, illetve a megszűnés lesz. Nem nagyon lehet vita arról, hogy erre a lépésre szükség van. Teljességgel lehetetlen ugyanis, hogy egy ekkora és ilyen gazdasági helyzetben lévő ország el tudjon tartani közel harminc egyetemet.

"Az oktatási államtitkár információink szerint a múlt héten már egyeztetésre hívta annak a 12 egyetemnek a rektorát, amelyek az [origo] birtokába jutott koncepció szerint megmaradnának. Részt vett a találkozón a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Pécsi, a Debreceni, a Miskolci és a Szegedi Tudományegyetem, a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az ELTE, a SOTE, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a gödöllői Szent István Egyetem vezetője."

Megfelezné az egyetemek számát a kormány (origo)


A továbbtanulás a magyar kultúrában hagyományosan nagy érték, ezért aztán aki megengedhette és megengedheti magának, az mindig is megpróbált felsőfokú végzettséget szerezni. Azzal viszont, hogy a magyar állam boldog-boldogtalannak engedte, hogy ilyen papírosokat bocsásson ki, valójában egy, ezt a kulturális beágyazottságot kihasználó csalássorozatot tett lehetővé. Nincs ezen mit szépíteni: a gyorstalpaló diplomagyárak elismerésével a magyar állam valójában az ott tanuló diákok átverésében segédkezett.

Nemcsak azért kell tehát ennek véget vetni, mert elfogyott a pénz, és nem is csak azért, mert gazdaságilag nem hatékony bizonyos szakok elképesztő diplomatermelése. Hanem elsősorban azért, mert a magyar államnak morális kötelessége is ezt megtenni.

survey hosting


Egy aggodalom

Nem Magyarországon élnénk azonban, ha nem merültek volna fel már a tervek megjelenésének pillanatában igen komoly kétségek a megvalósítás minőségével kapcsolatban. Természetesen számos szempontot mérlegelni kell, amikor a túlélésre kiválasztott intézmények szűk listáját összeállítják, és a kimaradók nyilván mindig is igazságtalannak fogják érezni a döntést. Mégis fontos lenne, hogy a politikai szempontok legalábbis ne lehessenek kizárólagosak.

A Véleményvezér szerint nagyon nehéz például olyan normális döntési kritériumrendszert kialakítani, amely mentén a Corvinus egyetem kikerülne a túlélésre kiválasztott intézmények köréből. Természetesen jól tudjuk, hogy a miniszterelnök már a '90-es évek óta fúj erre az intézményre, és ellenérzéseit egy bizonyos pontig még osztjuk is. Azt is tudjuk, hogy a Corvinus párját ritkító ostoba módon a Gyurcsány-korszak egyik legvállalhatatlanabb figuráját (akinek a neve később lehetséges miniszterelnök-jelöltként is felbukkant) választotta rektornak, és természetesen a kormányfőnek az az állítólagos megjegyzése is igaz, hogy az intézmény egy „balos fellegvár”.

web survey


Mégis, ettől még a Corvinus marad az egyetlen olyan állami társadalomtudományi egyetem Magyarországon, melyet a határainkon kívül is tartanak valamire. Persze nem sokra, és egyre kevesebbre, de azért még mindig valamire. És semmilyen személyes ellenszenv vagy politikai ellenérdek nem lehet olyan fontos, hogy az ország nagyon kevés valamire fogható felsőoktatási intézményének egyikét lerombolják.

A kiszivárgott terv irányát tehát a Véleményvezér határozottan üdvözli, de nagyon reméljük, hogy a fürdővízzel együtt nem öntik ki a kis Corvinust is.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grgabácsi 2011.05.05. 18:01:26

Nem (csak) az a baj, hogy sok az egyetem, hanem inkább az, hogy egy középfokú végzettséggel, vagy egy szakmával gyakorlatilag lehetetlen olyan munkát találni, amiből meg is lehet élni. Nem csoda, hogy emiatt boldog-boldogtalan inkább továbbtanult, mert valami "diplomával" mégiscsak több az esélye egy jobban fizető melónak. (vagy nem...)

hhh. 2011.05.05. 18:01:32

"Mégis, ettől még a Corvinus marad az egyetlen olyan állami társadalomtudományi egyetem Magyarországon, melyet a határainkon kívül is tartanak valamire. Persze nem sokra, és egyre kevesebbre, de azért még mindig valamire."
ez most egy érv?

kaktusztea 2011.05.05. 18:01:39

@belekotty: az Óbudai Egyetem része pl. a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar és az ex Kandó Infó kar is (Neumann).

Remélem nem kell bemutatnom őket.
Egy kandós mérnök diploma minden csak nem büfészak-diploma. Amúgy pont mérnökökből van égető hiány.

A fentiek szerint, ha jól értem a Kandó megszűnik.
Gratulálok... :((
kvk.uni-obuda.hu/karrol/a_kar_tortenete

sas70 2011.05.05. 18:01:43

A problémák már az általános iskolában elkezdődnek, és később csak fokozódnak. Az egész oktatási strúktúra rossz. Ráadásul a valóságtól teljesen elszakadt. Az adatok biflázása az elsődleges, a gondolkodás, az alkalmazható tudás elsajátítása helyett. Ebből aztán semmire sem használható diplomák születnek, néhány kivételtől eltekintve. A megtanulandó tananyagot kilóra mérik, amiből a vizsga után egy héttel, már a téma címe sem jut eszébe a hallgatónak. A vizsgákon való valamilyen túljutás az elsődleges, a tudás megszerzése helyett. Ebből következően nem az intézmények száma, a hallgatók létszáma a lényeges kérdés, hanem az, hogy hogyan képes ez oktatási intézmény modern, használható tudást átadni. Erről azonban már megint a legkevesebb szó van, az egyedüli megoldásnak a mégtöbb adat biflázást tartják, mint a szelekció eszközét. Ma képes valaki diplomát szerezni magyarországon úgy, hogy szinte csak a rövidtávú memóriáját használja, azaz a vizsgákra betanulja az adatokat, és aztán azt sem tudja mit tanult.

Viktus 2011.05.05. 18:01:46

Mondjuk ez így ebben a formában az utóbbi húsz év történéseivel azon okból problémás, hogy egy diploma annyit ér, mint a rendszerváltás előtt egy érettségi.
Nem látnám az intézkedéseket az érettségi értékének növelésére pl. ne kapja meg bárki ...szakmunkás képzés sem nagyon látszik mennyiben változott volna, és így tovább.
Szerintem a közoktatást az alapoktól kellene felépíteni újra, és ennek kellene lenni az utolsó lépésnek amit most tervezgetnek.

Egyébként mi lesz pl. a Rendőrtisztivel? vagy a Nemzetvédelmivel?

@gigabursch:

A mai világban már a takarítónőtől is érettségit követelnek sőt v.hol nyelvtudást is ebben az előbb elkezd dolgozni dologban ne legyél olyan biztos.

nairobi1 2011.05.05. 18:01:57

@belekotty: tudod az általad említett egyetem az ország BME utáni második legjobb műszaki képzéseit fogja össze,úgy mint a Kandó,Bánki,stb,tehát a Budapesti Műszaki Főiskola jogutódja.Nyilván nem egy MIT vagy akár BME,de attól még tényező,úgy meg főleg hogy műszaki embereket képez ki.

Agent Cooper 2011.05.05. 18:02:02

A túltermeléssel mindenki egyetért.

A valódi kérdés viszont az, hogy az elkövetkező években a felsőoktatásból kimaradó, szakmával, szaktudással nem rendelkező diákok mihez kezdenek?

Visszavezetik őket a szakmunkaképzésekbe? Ha igen, hol a képzési bázis, hol vannak az iskolák? Ezeket ki építi fel?

Nobody 2011.05.05. 18:02:14

A Corvinus valóban az egyetlen olyan közgazdasági egyetem Mo-n, amely nemzetközileg is a térképen van. Hadd ne mondjam, milyenek az ott végzettek elhelyezkedési mutatói.

Talán egy sikeres egyetemet nem az előző választási ciklusban mutatott aktivitása szerint kellene megítélni, a rektort meg nem arról, hogy a Gyurcsány a haverja, meg az MSZP miniszterelnöknek jelölte.

Ezzel az erővel három év múlva az ELTÉ-t fogjuk bezárni Klinghammerestől, majd az MTA-t Pálnikásostól, mert mindkettő Orbán se..e vége.

Az eszem megáll egyébként, az ilyen idióta "van rajtad sapka, nincs rajtad sapka" mentalitástól.

Túl sok a diplomás? Arra nem jön rá senki, hogy ez már nagyon régen nem a nyolcvanas évek, amikor a felsőoktatásba az elitet engedték be?

Ma a diploma kb. annyira alapvető, mint az érettségi 30 éve.Ha a korosztály 80%-a diplomát akar, Te (Ti) majd keresztbe fekszetek?

Ha most gátlástalanul leépítesz kapacitásokat, akkor a hallgató viszi külföldre a pénzt, és fizet ott. A külföldi egyetem, jobb, olcsóbb, meg különben is külföldön van, és arra senki nem lát rá, színvonalát megítélni nem képes.

Pl. megnézte itt valaki a munkanélküliségi mutatókat? A diplomás munkanélküliség mekkora, összehasonlítva különféle közép- és felsőfokú szakképzésekben végzettek mutatóival?

Egyáltalán mit gondol itt bárki is, ha kizárod a felsőoktatásból a gyereket, a hasonlóan szar (sőt tapasztalatból mondom: jóval szarabb) középfokú és felsőfokú képzésekkel mi a f..t fog kezdeni? Szalag mellett fog dolgozni az Audinál?

Á, de jó lenne, ha valaki értene is a felsőoktatáshoz (meg úgy általában az oktatáshoz), nemcsak hülyeséget beszélne...

turulpina 2011.05.05. 18:02:38

Azt tervezik amúgy, hogy a hallgatói létszámot is csökkentik, vagy csak lesz 6 egyetem, csak 8 helyett 32 karral mindegyik?

Inkább a támogatott létszámot kéne csökkenteni, és a fizetősök arányát fixálni, aztán aki nem éhen marad, majd magától egyesül.

egerészölyv 2011.05.05. 18:02:45

Emlékeztek a "Százezreket a felsőoktatásba!" jelszavára? Fidesz, 1998. (Nem Ft, diák.)

Nem egyszerűen kiszúrás a mit sem sejtő diákkal, hogy behúzzák közgazdának, jogásznak. A tömegképzés nem egyszerűen azzal jár, hogy a hivatásuk betöltésére alkalmatlanok száma tömegarányosan felszorzódik. Egy tízmilliós országban nem lesz kétszer annyi okosnak született ember attól, ha megduplázzuk az egyetemi létszámot.

Ennél is nagyobb baj, hogy a rátermettek esélyei emiatt nem tömegarányosan csökkennek. Egy eleve kontraszeletált középkáder nyilvánvalóan olyan jelentkezőket preferál az interjún, aki még nála is ostobább. Papír azonban kell. A munkahelyeket megtöltik az államilag papírral ellátott moronok, míg a tehetség gyorsan és biztosan kiszorul.

bozon 2011.05.05. 18:02:49

Az itt a probléma, hogy ha most képeznek évente 500 kommunikáció szakos embert és 3 indológust, miközben a kívánatos létszám 10 és 5 lenne, a kormány megszorításai után úgyis valahol 400 és 0 körül lesz a létszám. Valahogy már nagyon nem tudom elhinni, hogy a kormány intézkedései az egészséges, kulturált és hatékony társadalom érdekét szolgálják majd.

egerészölyv 2011.05.05. 18:02:52

@Az_igazi_Trebitsch: nem véletlenül. Mai közfelfogás szerint az az ember alkalmas tripla fizetésre és mások orrkarikás vezetésére, aki a Corvinuson végzett.

Tower13 2011.05.05. 18:02:56

Első reagálásom a cikre egyik mondatára
"Mégis, ettől még a Corvinus marad az egyetlen olyan állami társadalomtudományi egyetem Magyarországon, melyet a határainkon kívül is tartanak valamire"
Izé.. Csak jelzem, hogy a Szent István egyetem évente 3-4 külföldi egyetemmel folytat csereprogramokat, továbbá külföldi előadásokat tart. (az viszont igaz, hogy elsősorban mérnöki és agrár területen)

egerészölyv 2011.05.05. 18:03:02

@kesztió: nocsak, nocsak. Eddig miért nem szóltál, hogy vannak efféle "baloldali fellegvárak"? Eddig titkolgattad?

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2011.05.05. 18:03:04

@tarackos: Nem tartom kizártnak hogy ez az első lépés és majd valamennyi idő után követi ezt a példát a többi intézmény is.

magpie65 · http://ensemtudom.blogspot.com/ 2011.05.05. 18:03:10

Undok, álszent, demagóg, szemellenzős politikai izébe vonják már az egyetemeket is. Ez része a feudális-keresztény autokratikus viszonyok visszaállításának, szerintem.
1.: közoktatás: nyírjuk ki a középiskolákat, 16 éves kortól nem kell oda járni, menjen inkább dógozni a buta magyar.
2.: egyetemek nem köllenek, pláne a balosak, mert azok csak mételyezik szegény magyar népünket, becsapják a diákot, mer' csak diplomát osztanak, de nem piacképeset.
Ezekkel a lépésekkel Magyarország kilép a kultúrát, tudást tisztelő nemzetek sorából. A híresen jó magyar szürkeállomány (az oly gyakran emlegetett egy főre jutó Nobel-díjak magas száma) eszerint átalakul szürkemarha-állománnyá. Az egyetemek bezárásával lemondunk a művelt, széles látókörű, gondolkodni tudó magyarok kineveléséről. Mer' a politikának nem gondolkodókra, hanem szavazógépekre van szükségük.
Az ázsiai kistigrisek a gazdasági felfutásnak az oktatás fejlesztésével kezdtek hozzá. Szóval keletre kell nézni, onnan példát venni, de Korea már annyira kelet, hogy az már nyugat, tehát nem számít?
És micsoda módszer, hogy a felsőoktatás strukturális változásainak egyeztetésének nevezett megbeszélésre nem az összes rektort hívják meg?

Tower13 2011.05.05. 18:03:13

@nyeznajka: Ne álmodozz! A pázmány egyetem legyőzhetetlen.

muhi 2011.05.05. 18:03:20

@tarackos: a bezárási terv csak az állami felsőoktatási intézményekre vonatkozik, a magánüzemeltetésűekre nem. Nem zárathat be a kormány egy Pázmány Péter Katolikus Egyetemet (biztos nem is akarná), vagy egy Kodolányi János főiskolát (biztos akarná).

De ellehetetleníteni azt lehet, méghozzá a működési feltételek elvonásával. Most az a biznisz, hogy az államilag finanszírozott helyekre lasszóval fogdossák össze a hallgatókat, csekély bekerülési költségen a kezükbe adnak egy használhatatlan diplomát, a hasznot pedig zsebre teszik.

Ha azonban a felére csökken az államilag finanszírozott helyek száma, a színvonaltalan főiskolák jó részének is harangoznak. Szóval közös óhajunk teljesülni fog. Remélhetőleg.

Jaffar 2011.05.05. 18:03:22

@kicsijuti:

Mér akarták elvenni a manyup pénzeket?
Csak. Kb ennyi a válasz. Mi sohasem tudhatjuk elöre, hogy mi jár a mi "Kedves Vezetönk" fejében :)

Egyébként meg teljesen jogosak a bezárások. Teljesen felesleges ennyi egyetemet fenntartani. Helyettük inkább a szakközépiskolákra és szakmunkásképzökre kellene öszpontosítani, akár a munkaügyön keresztül is, átképzések keretében. Az egyetemekröl/föiskolákról meg csak ennyit.....
...a feleségem 2 éve végzett egy nem magán egyetemen/föiskolán és a szakjáról a kb 40 föböl 5 kapott diplomát a diplomaosztón. Ebböl 3 volt az, aki azért, mert már nem kellett neki nyelvvizsgát tenni (a kora miatt) a többi meg majd valamikor megkapja, ha vett egy nyelvvizsgabizonyítványt, vagy levizsgázott valamilyen sohasem használt nyelvböl. No comment.

egerészölyv 2011.05.05. 18:03:24

@ursus artos: igen. Nem is tartják.
Megint más kérdés, hogy a "baloldali fellegvárak" majd "spontán" flash mobok keretében fejtik ki huszonötfős világfájdalmukat.

rptr 2011.05.05. 18:03:31

ácsiácsi.

az elismerésért kuzd "mindenki" azzal hogy hozzámész vkihez vagy elveszel vkit azzal elismered h van olyan jó hogy vele éld le az életed.

sajnos, nemsajnos, a világ úgy működik hogy a külső ill a papírok fontosak. milyen szarul hangzik már h bolti elado a feleségem??? vagy burkoló a férjem? azzal nem lehet feszíteni.

nézzétek meg az ördög úgyvédjét: "a hiúsag a kedvenc bűnöm mind között"

csak magunknak köszönhetjük a helyzetet. ugyanis erre van igény.

Sieg 2011.05.05. 18:03:36

A papírgyár megszüntetése helyes, de nem ez az alapvető problémája a magyar felsőoktatásnak, hanem az, hogy a "nagy" egyetemek sem adnak minőségi képzést. A lépés a rendszert olcsóbbá teszi, de pont a lényegről marad le: a minőség javításáról.

Vagy hát persze, átlagosan javulhat a minőség úgy, hogy a gyengébbeket megszüntetjük és kevesebb embert oktatunk. De ettől még nem lesz több embernek minőségi képzése, pedig ez az egyik (ha nem a) legfontosabb kérdés Magyarország jövője szempontjából.

Az, hogy a tisztogatásnál még itt is politikai szempontokat is figyelembe vesznek, meg egyrészt szánalmas, másrészt elképesztő, és erősen megkérdőjelezi a valódi hasznosságát a lépésnek. A Corvinus egyértelműen az élmezőnybe tartozik.
Hihetetlen, hogy ebben a szerencsétlen országban mindent csak az egymásra acsarkodás szánalmas koordináta-rendszerében lehet megítélni.

Vaszilics Fedor Emánuel 2011.05.05. 18:03:41

A cikk írójának összességében igaza van. Tényleg felesleges ennyi felsőoktatási intézmény. Nincs is pénz fenntartani, nem is tudnak munkát találni. Én ezt egy percig sem vitatom. (Az tény, hogy a diplomás munkanélküliség a legalacsonyabb, de nagyon sokan közülük olyan munkakörben dolgoznak, amelyhez semmi szükség diplomára.) Ebben teljesen igaza volt Bokrosnak, aki tavaly még az MDF miniszterelnök-jelöltjeként mindezt elmondta, kapott is érte hazaárulót, nemzetellenest, liberál-bolsevik kutyát, stb.

DE! Mert mindig van egy-két de.
Azok akik most mennek/mennének egyetemre joggal vágják a szemünkbe: Ti könnyen pofáztok, nektek már megvan a diplomátok! Akkor is ilyen bátran támogatnátok ezt a tervezetet ha ti f*szotokkal vernék a csalánt?
Azt mondják, a szakmunkásképzést kellene fejleszteni, mert kevés a jó szakember, nagy igény van rá itthon is, külföldön is, stb. Rengeteg ilyen riportot látni, hallani a tévében, olvasni a neten. Valaki egy minisztériumból, vagy valami egyéb intézményből elmondja, hogy a jó szakmunkásra mekkora kereslet van. Micsoda biztos megélhetés, kiszámítható jövő, bezzeg a nagy diplomás túlképzés, azzal lehetetlen elhelyezkedni, teljes kilátástalanság, bla, bla, bla. Én csak azt várom, hogy egyszer egy tökös újságíró mikor kérdezi már meg az illetékes elvtársat/elvtársnőt, mondja már meg, akkor a saját büdös kölkét miért nem küldte szakmunkástanulónak?!
Mert az látatlanban is le merem fogadni bármekkora összegbe, hogy az illetékes elvtárs/elvtársnő összes büdös kölke gimnáziumba ment, aztán meg egyetemre. Hogy is van ez?!

egerészölyv 2011.05.05. 18:03:53

@Jaffar: egyben viszont bizonyosak lehetünk. Csak az fogja átírni az Alkotmányt, akinek erre alkotmányos lehetősége van. (It is called democracy.)

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.05.05. 18:04:01

"Az egybegyűlt városi vezetők morogtak maguk közt.
- Ilyen alkalmakkor hagyományos, hogy felbukkanjon egy hős - közölte az Orgyilkosok Céhének Elnöke. - Egy sárkányölő. Hol van ő, ezt szeretném tudni? Miért nem bocsátanak ki iskoláink olyan fiatalokat, akik a társadalom szükségleteinek megfelelő szakértelemmel rendelkeznek?"

Terry Pratchett : Őrség! Őrség!

egerészölyv 2011.05.05. 18:04:08

@Charlie Chan: az antiszemita Karesz szakálla még mindig ott lengedez az Aulában.
(Nagy erő kifejtésre kellett hogy kényszerüljön ez a maori küllemű nagy tudós, hogy a parketten megejtse az általa emígy szexuálisan is kizsákmányolt szolgálólányt, és Jenny von Westphalen, a nej előtt az egész mocskot a másik maorira, Engelsre kenje.)

Plumper_ 2011.05.05. 18:04:12

Mit mond a számteches a frissen végzett bölcsésznek?
- McFarm menüt kérek nagyobbal, kólával...

egerészölyv 2011.05.05. 18:04:19

@Parajpuding: sajnos igen, fossá* ki magukból, de a duzzasztási folyamatot ("Százezreket a felsőoktatásba!") a Fidesz indította.

pepin_nymburk 2011.05.05. 18:04:23

Végre!
Eddig minden hasonló elképzelést megfúrtak a befolyásos cimborák mindkét oldalon( Gézukám, Pistukám, hát mi is ott végeztünk, be ne csukjátok má') remélem végre rendet vágnak ezen a téren.

Ezek után, ha még a budapesti 23 db kerületből csinálnak 8-at, elmondhatjuk ami fontos volt, nekiláttak...(a kórházak között az előző kormány már rendet vágott)

Dr Kangörény 2011.05.05. 18:04:32

Szánalmasak vagytok, komolyan mondom. Amikor tandíjat akartak bevezetni, mindenki hangosan óbégatott ellene. De senki nem mondta, senki nem írta, hogy a tandíj alternatívája az lesz, hogy felezik a hallgatói létszámot.

A tervezett rendszerben a maradó hallgatók ugyanott lesznek, ahol most, de ugyanekkora létszám nagyságrendekkel rosszabbul fog járni, hiszen egy elosztott tandíj helyett kizárják őket a felsőoktatás egyik szegmenséből.

A kormány ugyanis ugyanolyan töketlen, mint bármilyen más területen.
A teendő csak annyi lett volna, hogy az állami finanszírozásból kizárják azokat a szakokat (vagy korlátozzák a létszámot), amely szakokra nincs akkora szükség.
De ehhez szaktudás, munkaerőpiaci felmérések elvégzése, egyszóval komoy munka kellett volan, de erre alkalmatlanok. Inkább megszüntetik a helyeket.

Azoknak a kedves kommentelőknek pedig, akik valami zsigeri gyűlölettel viseltetnek a nagyszámú diplomással szemben (Vajon miért ez a gyűlölet? A diploma nélküli ember irigysége lenne? Vagy egy "elit" diplomás ember dühe azért, hogy más is szerezhet olyan papírt, mint az övé?) felhívnám a figyelmét, hogy állami finanszírozott oktatásból kiszorulók pontosan azon diplomások számát fogják növelni, akik ellen köpködnek, ugyanis a magánfőiskolák annyi embert veszenk fel, amennyit akarnak. Tehát most pusztán annyi történik, hogy a tanulni akarók felét arra kényszerítik, hogy sokkal nagyobb összegért szerezzenek "gagyi" diplomát, mint amennyiért egy épeszű átszervezés, vagy tandíj használata esetén kerülne egy "normális" diploma megszerzése.

Tehát baromság.

penumbra1984 2011.05.05. 18:04:37

Egyetértek ezzel a reformmal. Érdekes volt figyelni (de más területen is ez jött elő), hogy minden megmondóember tudta szajkózni, hogy minőségi probléma van a felsőoktatásban, reform kell, túl sok ennyi felsőoktatási intézmény, stb... Nos, amikor nekiáll a kormányzó hatalom végrehajtani azt, amit addig bőszen akart mindenki, akkor hirtelen már visítás van, hogy "lerombolják a tudás alapú társadalom kialakításához szükséges intézményrendszert".
Valahol olvastam, pontosan nem emlékszem a számokra és az országra, de valamely skandináv országban (talán Finnország vagy Norvégia volt) van kb összesen 5 (!) állami egyetem és kész. Aztán mégsem buta az ottani társadalom, sőt. Vagyis még így is bőven több lenne nálunk a felsőoktatási intézmény fajlagosan, de ez a sok nevenincs egyetemecske meg főiskolácska, aztán végképp nevetséges, ami nálunk van. Felvételi jelentkezős időszakban egész újságoldalak vannak tele a hirdetéseikkel. Az ember azt hinné, akkor ebben az országban mindenki lángész, ennyi felsőoktatás mellett.
Úgyhogy tessék visszavágni ezt a túlburjánzott felsőoktatást, mert ez már a minőség rovására megy. Most csak az állami felsőoktatást értem ez alatt. Magánegyetemet meg főiskolát indítson aki akar akármennyit, csak akkor ne tartsa a markát az államnál, hanem tartsa el magát a fizetős hallgatókból.

rcfan 2011.05.05. 18:05:39

Műszaki felsőoktatásból kikerült, cégeknél felvételizőkről tudok néhány szót mondani: nagyon le van züllesztve a képzés, sok alkalmatlan ember futkos mérnöki papírral. Főként a fizetős kis intézményeket tapasztalom papírgyárnak.

Valamikor 20 évvel ezelőtt egy technikus szaktudása és problémamegoldó képessége erősebb volt, mint a ma a felsőoktatásból kikerülő legtöbb mérnöké. Ez gáz annak függvényében is, hogy az előbbi 19 évesen állt munkába, a másikat 21 .. 23 éves koráig ültetjük iskolapadba az ÁLLAM és a SZÜLŐ pénzén.

Bár addig sem jelentkezik a munkanélküli kimutatásokban. Hurrá! Jól besöpörtük a problémát a szőnyeg alá. Hajrá politikusok!

Vissza kellene állítani a kétkezi szakmákat művelő szakemberek és a régi technikumok becsületét is, nem kell mindenkiből mérnököt faragni. Utóbbinak azonban rendes ELMÉLETI és GYAKORLATI képzést kell adni.

A lufi szakokat pedig nagyon erőteljesen korlátozni, maximum valós szakma mellé kiegészítőnek engedni felvenni.

peti papagáj 2011.05.05. 18:05:41

Amíg a BCE-re jártam pár éve, nem tűnt fel, hogy különösebben balos lenne az oktatás. Az, hogy ilyen figurák is vannak a vezetésben, nem kényszerít semmi ideológiát a diákságra. Most a Károlin vagyok, ami meg állítólag Jobbik fellegvár, abból sem veszek észre sokat.

Gabbesz 2011.05.05. 18:05:50

Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere.
Járai Zsigmond, volt pénzügyminiszter, volt jegybankelnök.
Varga Mihály, volt pénzügyminiszter, jelenleg államtitkár.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter
Remélem legalább ők elküldik a picsába ezt a libát. Ha nem, akkor köpködjék szembe magukat reggelente, hiszen ők is itt szerezték a diplomájukat.

főcsévészke 2011.05.05. 18:05:53

Minél több az egyetem annál inkább devalválódik a diploma értéke. Ahhoz, hogy jogász, vagy bölcsész legyél, csak segg kell meg biflázó képesség, ész lényegesen kevesebb. Nyilvánvaló, hogy ezeken a helyeken hatalmas a túljelentkezés és nem a fizikus, biológus, vagy más hasonló képzésben, ahol a szorgalom mellett egyéb észbeli tulajdonságok is szükségeltetnek. Magyarországon hiány van számos korszerű kétkezi szakmában, jogásszal, bölcsésszel meg Dunát lehet rekeszteni. Ezek adják a diplomás munkanélkülieket. Szeretett hazánk méreteit tekintve négy egyetem bőven elég lenne: Egy orvosi, egy műszaki, egy nemzetvédelmi és egy jogi.

lobelt_ledfold 2011.05.05. 18:05:57

Hasonló dolgokkal megpróbálkoztak Viktorék első kormányzásuk idején is. Akkoriban (2001 környékén) az egyik nagy intézmény, az akkori SZIE Egyetemi Tanécséban ültem hallgatói képviselőként, közelről láttam mit nyomtak a dékánok egymás között. A koncepció alapja az volt, hogy a korábbi GATE-t, az Állatorvosit, a Villányi útit Kertészetit (meg néhány kisebb főiskolát) szépen összevonták egy 10 karos szuperegyetemmé, elviekben Gödöllőn kellett volna épülnie egy szuperkampusznak rengeteg Uniós pénz bevonásával. A nagy mezőgazdász egyetem – volt értelme ha belegondolunk a párhuzamos tanszékek mennyiségébe, és akad még néhány érv az ilyesfajta központosítás mellett.

Sosem történt meg a tényleges integráció, a budai karok a kormányváltás után néhány hónappal azonnal kitépték magukat a szervezetből és a Corvinushoz csapódtak (így lett kertészet meg a közgáz “szerves” egész). Természetesen mindennek semmi köze sem volt az oktatók egzisztenciális félelmeihez, a racionalizálástól (jelen esetben igen, karcsúsítástól) való félelmeknek, és nem is hiányzott az a néhányszor tíz milliárd Uniós pénz, hisz világhírű volt (és ma is az) a magyar felsőoktatás finanszírozási gondok nélkül. Épp itt az ideje, hogy a hereverő oktatói tömegeket kivágják, csökkentsék a kampuszok számát, racionalizálják a költségszerkezetet és persze emeljék az oktatás színvonalát a megélhetési tanszékek és karok eliminálásával. Akkor nem volt rá elég idő, most talán lesz.

Az azonban érdekelne, hogy vajon miért lesz jó az a magyar népnek, ha a Corvinus egyetem megmarad? Mit értenek a homályos “az egyetlen olyan állami társadalomtudományi egyetem Magyarországon, melyet a határainkon kívül is tartanak valamire” bizonyára tényeken alapuló mondat alatt?

Italo Balbo 2011.05.05. 18:06:05

Azért nem semmi, hogy nagy múltú intézményeket kiszórnának, de azt előre kijelentik, hogy a 2012-ben induló Nemzeti Közszolgálati Egyetem az biztosan államilag támogatott lesz és hogy, hogy nem, pont a Corvinustól venné át a közgázképzést. Tán még az épületet is... Együtt építjük a kommunizmust!

f.domino 2011.05.05. 18:06:09

Jelenleg a diploma annyit ér, mint 20-30 éve az érettségi. Ezért egy valamire való bölcsésznek már phd-je van. Ami megincsak nonszensz, hogy "tovább szolgálóként" friss diplomával automatikusan mennek tömegek phd-zni (aminek elvileg szakmai teljesítményért kellene jelenteni.)
Az viszont szomorú, hogy valószínűleg az egész csak a politikai tisztogatásra megy ki, ha esetleg mellékhatásként tesz valamit a diploma inflálódás ellen, az csak hab a tortán. De valószínűleg nem fog, amikor minden "bezárandó" be lesz zárva, ott majd abbahagyják. Esetleg a Tűrt és Támogatott egyetemekbe még nagyobb sosem látott lóvéhegyeket öntenek, (de szép képzavar) hiszen mégiscsak kell a népnek a sok ingyenes büfé-szakos diploma.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.05.05. 18:06:13

Ennek a dolognak több aspektusa van. Ezek közül van, ami előre mutat, és van, ami semerre sem.

Nézzük.

Azt kellene látni, hogy a mennyiség csökkentése nem jár feltétlenül a minőség emelkedésével. Legalábbis nem egy hivatali bőrszékből hozott fűnyíró elv szerű döntés nem.
Az, hogy hány felsőoktatási képzésen részt vevő diák van, ne egy hivatalnok döntse el, hanem a tudás.
Döntse el egy komoly vizsgarendszer, egy, a 80-as évekre oly jellemző pontrendszer. Emlékszem, annak idején olykor meg kellett feszülni ahhoz, hogy a diák tovább tanulhasson - ma már közepesnél kicsit jobb diákok masíroznak be olyan szakokra, ahová 20-30 éve esélyük sem lett volna bejutni. Van a családban egyetemi oktató (orvosi karon), elképesztő felkészületlenségről, felzárkóztatásról mesél. Hígul a felhozatal. Elképesztő.

Önmagában a felsőoktatási intézmények számának csökkentése nem old meg semmit, csak takargatja a problémákat, ami túlmutat a felvetett kérdésen.

Olyan középszintű képzés kellene, amiből kellő tudással rendelkező diákok kerülének ki. Ez a középszintű/emeltszintű érettségi is egy vicc, hiszen az emelt szint felel meg egy korábbi normál érettsgi szintnek (legalábbis az érettségi feladatsorokból nekem ez tűnik ki).

Aki nem jut be állami finanszírozott szakra, az pedig fizessen, aki viszont bejut, az tanuljon, ne lébecoljon 5-6 évet egy 4 éves képzésen.
Tudtommal a kereslet-kínálat gazdasági szabályszerűség még létezik. Ezt ne tegyük már egy tollvonással rendszeren kívüli sajátossággá, és jutalmazzuk a tudást.

Másrészt azon is el kell gondolkodni, hogy mi legyen azokkal, akik nem kerülnek be felsőoktatási intézménybe? Van számukra megfelelő középszintű szakmai képzés, lehet ma Magyarországin beszélni megfelelő szakmunkás, technikus képzésről? Nem is beszélve a nyelvekről?
Támogatni egy olyan rendszert lehet, ami valós rendszerszemléletben kezeli az oktatást, és nem differenciál csupán mennyiségi alapon.

Az pedig szintén egy alapos szempont, hogy mennyi az átlagos hallgatói látszém, és mennyi ez külföldön, olyan országokban, akik előttünk járnak. Vizsgálta ezt bárki is?

persze változtatni kell, ez nem vitás: a bolognai rendszer hibás értelmezése valóban sok feszültséget, hibát szült, az alap- és mesetrképzés tele van anomáliákkal. Ennek megoldáésa azonban ne csak az intézmények számában realizálódjon.

Azt pedig szintén tipikus, ahogy a téma előjött: olyan magyarosch: nem előzte meg általános vita, szakmai alapú vizsgálat; olyan kapkodás és dilettáns íze van a dolognak.

Legvégül pedig: helyre kell tenni a munka értékét, vissza kell adni a szakmatanulás rangját. Ha majd a szülők azt látják, hogy az egyébként jó képességű gyerekük szakmatanulással is boldogul az életben, és nem ciki, ha csak érettségivel, szakmunkáspapírral rendelkezik, akkor jobb szívvel veszik tudomásul, hogy csemetéjük nem lesz fősulis. Ma (szerintem) hiány van jól képzett, uram bocsá' legalább egy nyelvet tudó szakmunkásból és technikusból. Viccesnek gondolom azt, hogy vendéglátós végzettségűek szinte csak makognak németül és /vagy angolul. Ezen a területen már alapnak kellene lennie legalább egy nyelv jó ismeretének. Ha képzésről, változatásról beszélünk, akkor ezeket a szempontokat is vegyük figyelmbe, mert bár nemlátszi adekvát módon, de bizony ezekis összefüggések, nem lehet külön kezelni őket.

Amíg a munkaadók egy asszisztensi álláshoz is diplomát kérnek (ami olykor vicces), és ezzel büfé-ruhatár szakon végzett félművelt beképzeltek vesznek el állásokat esetleg jobb, de csak érettségizett munkavállalók elől, addig ne csodálkozzunk, ha mindenki diplomát akar, mégha az szinte értéktelen is. Itthon még mindig a papír számít - nem értem miért?

Jó lenne már végre látni, hogy a politika rendszerszemléletű, és nem pusztán egy rövidtávú financiális aspektusból közelít egy köztudottan hosszútávú, a társadalmi hasznosság szempontjából évtizedekben mérhető problémához.

Mindfield 2011.05.05. 18:06:45

Nyehehe, én még emlékszem rá, hogy Fideszék 2002-ben azzal kampányoltak, hogy "MSZP: Tandíj befizetve - Fidesz: diákhitel átutalva". Mekkorát változott a világ!

karosszékely 2011.05.05. 18:06:49

Az már régóta nyilvánvaló, hogy a mai magyar felsőoktatás nagyrészt a munkanélküliség csökkentését szolgálja (szintúgy az agrártámogatások).

aadam 2011.05.05. 18:06:56

Nagyon nevetséges, de szerencsére esélytelenek a közgázzal szemben, nem is értem, minek égetik magukat.

Persze egy olyan országban, ahol a gazdaságpolitikát is gyökér politikusok, nem pedig jó közgazdászok határozzák meg, talán tényleg nincs szükség az egyetemre. Menjünk is a neki szemeteknek, multikkal barátkoznak, fúj. A nemzeti együttműkődés nem tűrhet ilyet. Nemrégiben minket azért hazaárulóztak le, mert a közgázon tanulunk, itt tart az ország.

A diploma meg nem egy olyan dolog, ami van vagy nincs. A cégek vajon nem tudják pontosan, melyik mennyit ér? Meg egyébként sem érdekli őket, elkezdenek beszélgetni az illetővel és hamar kiderült, mennyi tudás is van a papír mögött.

Inkább a 60 féle teológiai egyetemet zárnák be meg vonnák össze, na azok aztán feleslegesek! Érdemes végignézni, mekkora hányadát teszik ki a felsőoktatási intézményeknek. www.felvi.hu/felveteli/egyetemek_foiskolak

Ha nem végezhetek a Corvinuson, én tuti inkább kimegyek innen a fenébe és végzek ott. Nem fogok a Nemzeti Együttműkődés Gazdaságtudományi Egyetemére járni.

Mellesleg a Főnök Úr kedves leánya, Ráhel is közgázos. Egyébként.

blah 2011.05.05. 18:07:00

Erre valóban szükség van de ez csak az egyik fele a megoldásnak. Bár nem mostanában jártam egyetemre de nem hiszem, hogy sokat fejlődött az oktatás színvonala. Két ménöki diplomát is hozzámvágtak de gyakorlati oktatást alig kaptam ami lássuk be egy mérnök esetében elég cinkes. És így kerülnek ki frissdiplomások ezrei a munkaerőpiacra... Szóval a félmegoldás nemhogy nem vinne előre de még rontaná is a társadalmunk esélyeit a fejlődésre...

crey7 2011.05.05. 18:07:04

És ebben az új felsőoktatási tervezetben az is benne lesz, hogy a párhuzamosságokat (ahogy a közlekedésben is - egy intézményen belül megszüntessük)?

Példának okáért, egy Budapest közeli egyetemen, három kar működik a campuson.

A három kar közül az egyik, kizárólag gazdaságtant és gazdaságtudományt oktat, több ezres hallgatói létszámmal, több száz oktatóval együtt.

Kérdem én, miért kell ugyanúgy gazdaságtant, gazdasági jogot oktatókat (és ezzel együtt tanszéket/intézetet) fenntartani a másik két karon is, amikor ott van egy speciálisan erre a tudomány területre fókuszáló kar?!

Szeretném továbbá megtudni, hogy az állami férőhelyek csökkentése, az egyetemek összevonása, valamint sokuk megszüntetése mellett, az oktatói gárda szűrését is megoldják valahogy?

Hogy ezt hogy oldják meg, az nem érdekel...
Kötelező szakmai kamarai tagsággal/szigorú központosított vizsgákkal, amiben nem azt mérik fel, hogy 20 évvel ezelőtti tudományos képessége milyen volt az oktatónak, hanem azt, hogy követi-e a tudományágában az új fejlesztéseket/találmányokat/eljárásokat, amit majd a diákjainak is átad?

Persze a szelekció után bent maradó oktatókat, a kiesettek pénzeivel jutalmazni - hogy nekik is megérje.

Zéé-e 2011.05.05. 18:07:08

Közgáz megszüntetése = Matolcsy Gyuri bosszúja az őt kiközösítő és körberöhögő közgazdász szakma ellen.
Ezentúl majd a gazdaság nem pénzzel működik, hanem nemzeti hitvallással. Akinek kétharmada van, annak igaza van, akármilyen hülyeségről legyen is szó.

ili810 2011.05.05. 18:07:16

@Parajpuding: ez is politika.A munkanélküliség csökkentő statisztikája volt. De milyen áron. Elhitetni ezzel a fiatal nemzedékkel,hogy értékes emberek mert egy puha papiros diplomája van azzal már Ő valaki. ledegrarálták a diploma értékét.Romanológia szak, a sok marceting szak. Semmi szükség nem volt rájuk csak kivenni a munkaerő piacról Őket egy ciklusig. Szakmaképzés meg nuku.Pokorni ügyes bolonyai rendszere.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.05.05. 18:07:21

Az totál igaz, hogy a kamu-diploma übergáz, de a probléma ennél sokkal nagyobb: az, hogy nincs más. Hiába szüntetjük meg a kamu-intézményeket, ettől még azok a fiatalok, akik ma ott lézengenek, nem fognak tudni mihez kezdeni, annyi változás lesz, hogy nem az egyetemen lézengenek majd, hanem otthon. A munkaerőpiac nem kér belőlük.

Italo Balbo 2011.05.05. 18:07:40

Az sincs kiemelve, hogy a győri egyetem kikerül a körből, de a vegyészképzést kivéve híresen gyenge veszprémi, meg a "nem is tudom hova tenni" nyugat-magyarországi egyetem bezzeg maradna. Úgy néz ki Veszprémben magasabb rangú fideszes az úr (Navra), mint Győrben. Megy a szakmaiság 1000-el.

Amúgy sztem ez csak terv. Az első diáktüntetésen után összeszarják magukat és mindent visszavonnak (vö. nyugdíjasok ingyenes utazása)

cdrom70 2011.05.05. 18:07:46

A diplomagyárak működésében vastagon benne vannak a Fideszesek is.

Tény, hogy sok a büfészakos diploma, emiatt inflálódik az összes diploma.
Lehetne ezt is jól csinálni de erőből ezt már nagyon nem lehet..
Ha az emberek eddig lenyelték, hogy megtakarításaikat elvette a fidesz, azt hogy utódaiknak nem lesz lehetőségük tanulni, ez már a vérfideszeseknél is ki fogja verni a biztosítékot.
Ezzel a lépéssel ha szarul csinálják (mint ahogy eddig mindent) az átlag szavazók nagy részét elveszítik, mert megint visszatér a protekcionizmus és a nyiltan megjelenő pénzért

kotyomfitty 2011.05.05. 18:08:08

Adminisztrativ tilitoli az egesz, a megszuntetettek majd szepen tovabb mukodnek foiskolakent vagy a megmaradok tagintezmenyeikent.

Elstron 2011.05.05. 18:08:13

A baj az, hogy nem minőségi szempontok domináltak a választásnál. NyME, PE mit keres a listán? A Corvinus, mint az ország (egyik) legjobb egyeteme, az Óbudai Egyetem, amely a mérnök képzés fellegvára a BME mellett, hol van?

Mit keres ott a nyíregyi, egri főiskola? Mi lesz a maradék nem állami egyetemekkel? Azok kapnak államilag támogatott helyeket? Gondolom igen, akkor meg hol van a minőségi szempont?

Ha a Corvinusról kidobjuk a Marx szobrot, és turult rakunk a helyére, akkor ugye megmaradhat az egyetem?

Balos központ lenne? Ez azért is fura, mert az egyetem egyik prominens személyisége Chickán Attila, az I. Orbán kormány gazdasági minisztere. Érdekes...

A rektort pedig le lehet váltani, ha nem tetszik a képe.

Vicc...

Faszerkezet 2011.05.05. 18:08:21

Véleméynem szerint a jelen pillanatban lévő felsőoktatási politika semmi más, mint bújtatott munkanélküliség.

ki kicsoda 2011.05.05. 18:08:23

@kesztió:

... a Corvinus, az egyik nemzetközileg elismert, egyetemünk, a baloldali(?) tudás fellegvára, gondolom, ezért hallgatója pl. Orbán Viktor, Ráhel nevű lánya is, hiszen tudták, hol kap elismert tudást és diplomát.

Lesből Támadó Szárítókötél 2011.05.05. 18:08:24

Véletlenül nem pont ugyanez a kormány találta ki anno, hogy legyen diplomája mindenkinek?...

Qandar 2011.05.05. 18:08:27

őszintén szólva egyáltalán nem irracionális ötlet a Corvinus átalakítása.bár remélem, nem fog megtörténni, igenis vannak mellette szóló érvek:
1. a közgazdászképzéssel nem az a baj, hogy "fossa" a közgazdászokat, hanem, hogy olyan területekről szívja el az értékes erőforrásokat, amelyeket az elmúlt és a jelenlegi kormány is fejlesztendőnek tartott: mivel az megy közgázra, aki matekból relatíve erős, a potenciális mérnökök és természettudósok mennek oda. az ugyanis egy buta tévhit, hogy a bölcsészek vagy jogászok képzése miatt nem lenne elég mérnök. oda relatíve jó töris vagy magyaros jegyekkel megy az ember.
2. a jelenlegi rendszerben minden, pusztán minőségi alapon vagy lobbialapon zajló finanszírozási reform (felvételi keretszűkítés) a vidéki egyetemek kárára menne. van budapesten legalább három relatíve színvonalas, széles spektrumú és tömeges képzést nyújtó gigaegyetem. mivel jó helyen vannak, elszívnak majdnem minden jó diákot vidékről, lekötnek rengeteg tanári kapacitást is és mivel jó egyetemek, a lobbierejük is érthetően nagy. ráadásul rengeteg átfedés van a budapesti nagy egyetemek képzéseiben (pl. nem csak a bce tanít közgázt, ez egy marhaság, szociológia, politológia is van több helyen), amit egyáltalán nem indokol semmi. persze lehet amellett érvelni, hogy csak budapestre kell egyetem (valóban az egyetlen nagy város magyarországon), de ha hiszünk abban, hogy kellenek vidéki egyetemek is, akkor valójában nem racionális a jelenlegi minőségi mutatókat vagy a lobbierőt venni alapul. ezek ugyanis olyan viszonyok eredményei, amelyeket éppenséggel egy csomó múltbeli rossz szakpolitikai döntés alapozott meg. ha a három nagy budapesti intézményből kettő lenne, felszámolnák a párhuzamosságokat, sokkal fájdalommentesebben lehetne a keretszámokat szűkíteni, s a képzés színvonalát sem fenyegetné semmi, sőt, a felszabaduló oktatói és hallgatói kapacitások bevonásával a vidéki egyetemeket is meg lehetne szakmailag erősíteni. ez, így ebben a formában igenis ésszerű. sajnos, mivel magyarországon élünk, ahol a szándékolatlan következmények és az érdemi változások elszabotálása jellemzik a nagy reformokat, kétlem, hogy egy ilyen reform jól sülne el. és persze, vitatható az is, hogy tényleg meg kell-e menteni a vidéki egyetemi képzést mint olyat.

___________________________ (törölt) 2011.05.05. 18:08:32

A Corvinus esetleg bezárása úgy értendő, hogy pl. átalakítják irodaháznak az épületet, vagy úgy, hogy felsőoktatás fog folyni az épületben, max. más név alatt?

Azért érdekel, mert most fog nyitni mellette egy nagyon korrekt barátom egy jó és igen baráti áron üzemelő pizzériát (Corvinus Pizzéria, Czuczor utca) és igen utálnám, ha kirántanák alóla a vendégkört.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.05.05. 18:08:50

@Vitéz Kőbányai Világos:

Az egyházi egyetemek igenis kapják meg szokásos adóforintokat.

De ne bölcsészt képezzenek, hanem legyünk a 10 millió pap országa.

Végre egy szakma, ami hasznos, amire van kereslet és nem csak diplomagyár.

Szenteljük föl Orbán Viktort Alternatív Pápává.
Tuti recept.
Vatikánnak is bejött, akkor nekünk is menni fog.

Atommaki 2011.05.05. 18:08:53

@Charlie Chan:
Én ugyan csak levelezőn koptatom a Corvinus-t, így 33 éves fejjel, mert most van rá keret és idő a munka mellett.
Nekem nem tanítottak balos közgazdaság-szemléletet sőt semmiféle balos ideológiát se akartak beletömni a fejembe.
Sőt olyan rendezvényeket szerveznek, olyan vendégelőadókkal ahol szintén nincs ideológia, csak tisztán szakmaiság.
Persze ez csak az én tapasztalatom.
És van pár olyan szak/másoddiploma amit máshol nem is lehet megszerezni az országban.

Gyuri58 2011.05.05. 18:08:56

@sárkányfő: Egyetértek Veled. Kiegészítem azzal, hogy ezek után nem lehet csodálkozni a folytatáson, ha kórházakat kell majd bezárni (hiszen a vizitdíj is népszavazás témája volt a tandíj eltörléséhez hasonló stílusban). Persze ingyenes marad az oktatás és a gyógyulás - csak nem mindenki számára. :(

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2011.05.05. 18:09:03

Már az alaptézise téves a cikknek.

Lehet, hogy "papírgyár" a legtöbb egyetem, de a TÉNY ezzel szemben az, hogy a diplomás munkanélküliség elhanyagolható, a diplomások 90%-a szinte egyből el tud helyezkedni - bármilyen diplomával!

Ugyanis az egyetem, akármilyen szakon, egy dologra megtanít: tanulni. És ez képessé tesz egy filozófia-könyvtár szakos hallgatót, hogy hamar beilleszkedjen bármilyen munkakörbe.

A Fidesz most sorban rugdalja ki az inaktívakat a munkaerőpiacra (rokik, diákok, tartós munkanélküliek, stb), csak azt nem számolta végig, hogy ez sokkal többe fog neki kerülni, mint az a párt tízmilliárd, amit megtakarít. Máshol ezt végigszámolták, ezért nem így csinálják. De a Fideszben olyan okos vezetők vannak, akiknek a seggük helyén is agy van, úgyhogy ők erőből majd megoldják. Hát sok szerencsét.

dukeekud 2011.05.05. 18:09:06

Az valoban faszsag, hogy emberek 2-3 diplomaval olyan irodai munkat vegeznek, ami egy kozepes ertelmu kepesegu csimpaznak 10 perc alatt megtanithato lenne, mindenfele elokepzetseg nelkul. Tisztesegesen dolgozo festot, mar nem lehet talalni,mikozben a semmihez sem erto, 3 diplomas lehutokkel dunat lehet rekeszteni. Szoval ezt a pazarlast tenyleg be kene fejezni.

Johnny Tinenbalm3.14 2011.05.05. 18:09:12

tipikus magyar mentalitás. legyen rend/költségcsökkentés, KIVÉVE azon a részen ami nekem kedves.

pföj.

Viktus 2011.05.05. 18:09:16

Egyébként meg a Corvinus név a leglényegtelenebb pontja a koncepciónak futott már Marx Károly néven is a reform után meg lesz v.melyik szuper egyetem közgazdasági tanszéke mondjuk ... de ezen csámcsoghat a nép így az egész koncepció életszerűtlenségével nem foglalkozik.

axaic 2011.05.05. 18:09:23

megint bezárni.

nem fejleszteni. mert az drága

10 év múlva újra kinyitni, mert az még drágább.

valóban sokkal bonyolultabb lenne a 29-et olyan szintre hozni, hogy Magyarország közelebb kerüljön a tudásalapú társadalmakhoz.

éljen a magyar-moldáv tengely

Majd szerelünk.

dzsaszper 2011.05.05. 18:09:40

Egyetértek ezzel a poszttal, de Tulassay kifakadásával is: "Hogy meri valaki ezt leírni, és kiküldeni azokba a tagállamokba, ahonnan mi fizetős orvostanhallgatókat próbálunk verbuválni?"

Valós problémát igyekszik a Kormány megoldani, de féő, hogy úgy, hogy csak sokasítja a gondokat...

Alal 2011.05.05. 18:09:45

Pedig Matolcsyt is a Marxon okították ki...

Artie 2011.05.05. 18:09:50

A baj az olyan szakokkal van, mint művelődésszervező és mindenféle médiás meg kommunikációs faszság.

Ezekre nincs szükség.

tollaszerge (törölt) 2011.05.05. 18:09:56

Én a Corvinusra jártam (anno még BKE, majd BKÁE volt a neve), és abszolút nem éreztem ezt a "balos fellegvár" dolgot, ezért érdekelne hogy konkrétan ez miben nyilvánul meg? Újabban statisztika előadáson balra húzó eloszlásokat tanítanak? A Black-Scholes egyenletet balra rendezik? Komparatív statikánál balra mozgatják a görbéket?

Számolj Templár 2011.05.05. 18:10:13

@tarackos: Mielőtt fröcsögsz a főiskolákról, nem ártana, ha utánaolvasnál és nem csak egy kivonatos véleményből tájékozódnál! 3-4 megmaradó főiskolával számol a projekt!

will 2011.05.05. 18:10:21

Össze kéne vonni mindent a Kacor Király Főiskolába Havas tanár úr irányítása alá. Szemüvegszár-rágicsálással a globális tudásversenybe!

kispista 2011.05.05. 18:10:28

A Corvinus már régen megszűnt volna, ha nem olvasztják bele az államigazgatásit és a kertészetit. Egy mesterségesen összetákolt valami, mindössze azért, mert nem lehet egyetem az, ahol csak egy tudományterületet oktatnak.
A BMGE már lassan amúgy is leelőzte a Corvinust.

@Vitéz Kőbányai Világos:
"Jaj, cica, hát mi is az egyetlen dolog, amit csak a Corvinuson tanítanak? Közgazdaságtudomány.."

Meg a BMGE-n is tanítják, de az ne zavarjon. Ahová sok közgázos oktató is átment, akit zavart Mészáros elvtárs működése.

A rektor meg örüljön, hogy szabadlábon van még a nemzeti vagyonkezelőben elkövetett okosságai miatt!

önk. figyelő 2011.05.05. 18:10:31

Programozó-matematikus szakon állítólag első éves képzésen matekfelzárkóztató van, ilyen fantasztikusan magas szintű dolgokkal, mint másodfokú egyenlet megoldóképlete.

Remélem, ennek meg vége lesz. A Közgáz meg nem tudom, miért került a halállistára. Szerintem nem igaz, csak a kormány elleni izgatás része. (Ha igaz, akkor meg az aulában lévő Marx-szobor miatt :-))))))

mecséri 2011.05.05. 18:10:34

Egyetértek. 29 egyetem sok, az üzleti alapon, politikus-rektorokkal teletűzdelt, valós tudást nem adó egyetemeket meg kell szüntetni. A Corvinus azonban nagyobb részt valós képzést nyújtó, elismert felsőoktatási intézmény, nagy kár volna a bezárásáért, egyetértek fősárkányunk kommentjével, ez a szokásos politikai kiszivárogtatás, ijesztgetés, alku része, a Corvinus meg fog maradni. Egyetemi tanár ott többek között Bod Péter Ákos is, miatta volna a hely baloldali fellegvár? Ugyan! Gyöngyöst, Szolnokot, a Zsigmondot viszont dobjuk a darálóba!!! Magda Sándorért (Gyöngyös), Ormos Máriáért (Pécs) és társaikért viszont nem kár...

tucano 2011.05.05. 18:10:39

Van olyan, hogy az interneten lehet létező egyetemtől diplomát venni. Orvost és mérnököt nem képeznek, de minden mást igen, érdemes például egy bölcsész diplomát beszerezni gregoriánus egyházi énekek kategóriában. Az ember kifizeti a nem túl sok pénzt, majd kap egy csomó könyvet. Majd kap egy feladatsort, amit kitölt és visszaküld. Majd kap egy diplomát postán. Általában el is fogadják, de a falra tökéletes az biztos.

TroppauerHümér 2011.05.05. 18:10:44

A Corvinus nem megszűnik, hanem szétdarabolódik. Ha teljes karokat áttesznek a Műegyetemre vagy az ELTE-re, akkor nem igazán látom, hol a nagy probléma. Legfeljebb az adminisztráció létszáma csökken. Esetleg a kiegészítő tárgyak (például matek) közösen lesznek meghirdetve más karok hasonló tárgyaival. Deriválni a közgazdász is ugyanúgy tanul, mint a mérnök.

jürgen baromartz 2011.05.05. 18:10:50

"...és természetesen a kormányfőnek az az állítólagos megjegyzése is igaz, hogy az intézmény egy „balos fellegvár”."

mi a fészkes fenéért is? jómagam corvinusos hallgatóként miért nem érzek ebből semmit?

valaki magyarázza már ezt el nekem.

guderian 2011.05.05. 18:10:56

Én fizetősre jártam mert lusta voltam középiskolában.
Ezerszer megbántam. Egy 2 éves szaktanfolyam többet ér, mint bármelyik egyetem. Évekig jártam tanfolyamokra munka mellett utána, hogy a tudásom is meg legyen a papír mellett.
A magán egyetemen/főiskolán is ugyanazok a gyepes elavult tudással rendelkező tanárok voltak és ugyanazt a szart tanították, mint államin.
Most munkaadóként egy halom pénzt költök arra, hogy a semmit tudó frissen végzetteket kiképeztessem és emellett meg fizetem a szakképzési hozzájárulást. Bicskanyitogató fos = magyar felsőoktatás

Flúgatlan 2011.05.05. 18:11:00

Túl sok, nem a termeléssel kapcsolatos diploma gyártódik. A közgazdász és jogász is sok, de leginkább a mondvacsinált "andragógus", "HR-szakember" megy ilyesmi képzéseket szüntetném meg, mint önálló egyetemi szak. Ezek valami alapszak mellé szaktanfolyamként elsajátítható ismereteket takarnak. Ha ezeket irtják, akkor egyetértek.

Az egyetemek, főiskolák számát idétlen, erőltetett, nagy távolságokat átívelő "integrációval" csökkenteni viszont gyagyaság. Hogy lehet integrálni két intézményt, ha köztük több, mint 1 óra a közlekedési idő? Ez csak merőben formális dolog.

1-2 felső vezetővel kevesebb kellene az ilyen intézményekbe, az pár millió forint megtakarítás, de ez elhanyagolható az okozott károkhoz képest. Pl. egy ilyen esetben az új vezetést szinte biztos az vezérelné, hogy az ő régi telephelyének az érdekeit érvényesítse, az ésszerűségen túl is. Ha a NyME-hez integrálják a Széchenyit, és soproni rektor lesz, az jó eséllyel a Széchenyit meg az ipari kapcsolatait a NyME halódó szakjainak meg a PPP-knek a kiegyensúlyozására fogja használni, nem törődve a szükséges mérnök szakok fejlesztésével. Vagy ugyanez pepitában Dunaújváros, Kecskemét és Szolnok viszonylatában is elmondható. Ahonnan kikerül a majdani rektor, az a többiekkel nem fog úgy törődni, mint a régi helyével, és ez nem feltétlen vezet jóra, mert nem a tényleges szükségletek, színvonal stb. megfontolása lesz a mérvadó.

Szóval, a távoli intézmények integrációja az gyagyaság. A felsőoktatásunk viszont tényleg túl sok olyan diplomát gyárt, amire nincs szükség, ezeket tényleg vissza kell építeni.

2011.05.05. 18:11:36

a corvinust maximum az tartja valamire, aki nem tud rola semmit. menjetek be par napra, eleg csak az aulaban nezelodni es megertetek mindent.

ami pedig a szinfalak mogott megy... nos, az egy vicc. a kozpenz tapsolasa, nem is ketto, de nyolc kezzel. felszamolni, beszantani soval. utana pedig legyen felelossegrevonas. nem csak a vezetesben, a diakok kozott is (HOK, egyeb diakszervezetek).

MrOne-Two 2011.05.05. 18:11:45

A nagy, patinas Corvinus egyetemet azert, ennyire ne sajnalja kedves cikkiro... Ha megnezett volna egyetlen kulfoldi rangsort is lathatna, hogy a kepzese europai szinten sehol nincs, vilagviszonylatrol nem is beszelek.
no. 314 Budapest University of Technology and Economics....
no. 360 Eotvos Lorand University (University of Budapest)............
no. 1386 Corvinus University of Budapest

ez a vilagrangsorolas alapjan. Az ELTE es a Corvinus koze meg boven befert a szegedi, debreceni sot a pecsi egyetem is. A magat sokra tarto Corvinus igen nepszeru tabora tartja fenn, ennyi. Fovamteri szabadidokozpont, ahogy az ismerseim nem meltanytalanul nevezik.

KG2000 2011.05.05. 18:11:50

Egsézen általánosan, a helyzettől elvonatkoztatva azt lehet mondani, hogy az "egyetem" jelentése:
Különböző felsőfokú szakok egy intézményben való egyesítése.

Tehát szerintem egy tisztán orvosi vagy a tisztán közgazdasági nem lehet "egyetem", mert csak egy szakirányt jelentenek.

m.gray 2011.05.05. 18:11:59

azt halkan megkérdezhetném, hogy kinek volt anno az ötlete, hogy mindenki menjen szépen fősulira/egyetemre, mert akkor legalább arra a pár évre nem a munkanélküliek számát növeli?
amúgy egyetértek azzal, hogy legyen kevesebb felsőoktatási intézmény, mert jelenleg semmi értéke nincs egy, a régebbi értelemben vett normális diplomának, mert minden bokor aljában felsőoktatási intézmény van és mindenki elő tud virítani egy diplomát, és ennek semmi értelme

Daniel M. 2011.05.05. 18:12:06

A poszt írója, mikor hol, milyen rendszerben is szerzett és milyen diplomát?
Először induljunk ki innen, lehet, hogy csak félti a nem tudással megszerzett papírját?

Mellesleg csak halkan jegyezném meg, hogy ugyanez a politikai slep 10-12 évvel ezelőtt a minden embernek legyen diplomája hazánkban elvet követte.

Az eszét és az emlékezetét nem szelektíven használók még emlékezhetnek erre.

De sebaj, ássa csak tovább a FIDESZ a sírját.
Ha megvalósítják ezt, akkor abból diáklázadás, abból pedig polgárháború lesz, és a polgár alatt ne a narancsos hülyegyerek értelmezését értsétek.

Mellesleg milyen diplomagyár, meg csak a gazdagok kiváltsága lehessen az egyetemi vagy főiskolai képzés?

Állami helyek 50%-át is meg akarják szüntetni.?
Költségtérítéses árát meg triplájára emelni?
Akik ezeket kitalálják, azoknak elmeosztályon lenne a helye jól zárható gumiszobában.

Ennyire nincs pénz amit zsebre tegyen a Viktor és tsa. Zrt. ??? :D

Amit akarnak attól nem lesz eggyel sem több munkahely sehol.

Hiába próbálkoznak azzal, hogy minden élő embert a munkaerőpiacba kényszeríteni, attól még dolgozni nem fog munkahely híján.

Csak a munkanélküliség fog nőni.

Vagy arra játszanak, hogy mindenki elhagyja az országot és új hazát válasszon?

Mert ha ez a cél, akkor nagyon jó úton haladnak, ebben az esetben csak így tovább.

Picurigor 2011.05.05. 18:12:10

Annak idején az egyik oktatási miniszter azt mondta: minden második magyarnak diploma kell. Ki volt ez a miniszter? Pokorni.

Mostanra valszeg ők is rájöttek, hogy az első Orbán-kormány felsőoktatási koncepciója csúfosan megbukott.

A felsőoktatásnak és ezen belül főleg az egyetemeknek klasszikus elitképzésre kellene visszaállnia. És igenis ki kell mondani, hogy sajnos nem minden diák való felsőoktatási intézménybe.
Nem szégyen az. Sőt. Egy jó vízvezeték-szerelőt manapság jobban megfizetnek, mint egy szociológust (már ha egyáltalán ez utóbbinak van munkája).
Hogy az andragógusról már ne is beszéljek...

Annyit azért kérnék a Fidesztől, hogy bármit is mond jelenleg Pokorni, a balneológiát nem kéne megszüntetni, mert az - a volt oktatási miniszter állításával ellentétben - nem a bálnatudományt takarja, hanem a gyógyfürdő-tudományt. És mivel hazánk ilyen téren kiváló adottságokkal rendelkezik, ennek inkább maradnia kellene...

Daniel M. 2011.05.05. 18:12:17

@gigabursch: Kezdjék azokkal az egyetemekkel, ahol Orbán és a teljes sleppje tanult valaha is.

Sőt tovább megyek, az országban zéró munkalehetőség van, ergo az iskolákból kikerülőknek semmi esélye a munkába állásra, munkanélküliek lesznek.

Márpedig ha ez így van, akkor az összes gimnáziumot és középiskolát is zárjuk be, mert felesleges költeni gyermekeinkre, akik így is, úgy is munkanélküliek lesznek.

A gimnáziumokat miért is nem zárjuk be? Szakmát nem adnak, akkor meg minek az?

guderian 2011.05.05. 18:12:21

UI: Ráadásul egyetemeken/főiskolákon ezért a hasznavehetetlen tudásért is szétszivatják sokszor a népet. Aztán kap egy szar papírt a végén.

Reggie 2011.05.05. 18:12:31

Az a baj, hogy mar igy is tul sok a diplomas McDonalds-os kiszolgalo. A corvinuson mast meg nem nagyon kepeznek...

Arvydas von Mannerheim 2011.05.05. 18:12:36

@Charlie Chan:
Az oktatói listát most nem végig nézve saját ötéves tapasztalataim alapján egyetértek veled. Olyan született balos tanárok osztották az ideológiai malasztot mint Bod Péter Ákos, Chikán Attila, Jeszenszky Géza és a baloldali gondolkodás felkent apostola: Lánczi András :)

Frankie2008 2011.05.05. 18:12:44

@belekotty:

Ez a cikk, és a kommentek igen jelentős része erőteljes csúsztatás.

"Azzal viszont, hogy a magyar állam boldog-boldogtalannak engedte, hogy ilyen papírosokat bocsásson ki"

A most megszüntetésre-összevonásra javasolt állami intézmények nagy része évtizedekkel a rendszerváltás előtt lett felsőoktatási intézmény, amikor még egyáltalán nem lehetett diplomás túlképzésről beszélni.

Jó példa erre az Óbudai Egyetem, amely a hatvanas évek közepén lett főiskola (Kandó, Bánki), jogelődje pedig már Ferenc József idején is Magyar Királyi Állami Felső Ipariskolaként működött. Ezek szerint már akkor is diplomás túlképzés volt? Mi a cél? A középkor?

Természetesen szólnak észérvek amelett, hogy ne működjön egymástól néhány villamosmegállónyira két lényegében azonos profilú állami intézmény (BME, ÓE Kandó, ÓE Bánki), de nem hiszem, hogy a XIX. században pont egy több mint száz éves múlttal rendelkező elektronikai-informatikai-mechatronikai oktatási intézményt kellene megszüntetni- visszafejleszteni.

(Itt jegyzem meg, hogy a minisztériumi előterjesztésben nem szerepel a megszüntetés, csak az, hogy "A többi intézmény ezekbe olvadna be.")

mernokbazis.hu · http://www.mernokbazis.hu/ 2011.05.05. 18:12:49

A Corvinus megnyirbálása egyáltalán nem lenne baj. Az egyik legnagyobb bünük az, hogy nagyon sok jó képességü érettségizöt vonzanak, akik diploma után az IQ-jukkal tényleg jól el tudnak helyezkedni, de tudást az intézményben sokkal kevesebbet kapnak, mint ami elvárható lenne 5 év alatt.

Általánosságban a jogász-közgazdász képzést a müszaki javára vissza kell szorítnai, mivel azokkal egyre nehezebb állást találni, és az ország versenyképességét sem növelik. A müszaki közép- (mert jó szakemberböl is nagyon kevés van ezen a területen) és felsöoktatásra szánt pénzt duplázni kellene, mivel abból lehet versenyképességet növeni. Racionalizálni kell és a gazdaság érdekeivel összeegyeztetni a képzést. A termelö gazdaság alapjait pedig a mérnökök teremthetik meg.

mernokbazis.hu/

Tedat 2011.05.05. 18:12:54

@tarackos:
"Azt még hozzátenném, úgy rémlik évek óta ezt mondja pl. Bokros is, egy neolibsinek titulált közgazdász. Összességében a Széll terv és a konvergenciaprogram egy velejéig neolibsi terv."

Akkor most dilettáns a Fidesz, vagy mégiscsak jól kormányoz?

Döntsétek már el!

csillámpóni 2011.05.05. 18:13:01

Sajnálok ilyet mondani egyik egykori alma materemre, de azért már a közgáz világhíre is inkább ilyen "országos világhír" volt, ha szabad így fogalmazni.
A corvinus meg, ha valami, hát talán... tájépítészetben, és élelmiszeretikában erős, vagy ilyesmi.

eremita 2011.05.05. 18:13:06

Bokros Lajos lassan már 15 éve mondja, hogy a magyar felsőoktatás a jelenlegi formájában nem működőképes. Pontos szakmai terve volt az átalakításra, amit minden jobboldali vehemensen támadott. (A legenyhébb minősítés a hazaáruló volt) Talán hallgatni kellett volna rá időben és akkor most nem itt állnánk.

Akvyr 2011.05.05. 18:13:11

Azért az hozzátartozik, hogy a Corvinusról felváltva jut az emberek eszébe a diplomagyár és a szabadidőközpont kifejezés. Teljesen kamu az az intézmény.

MiKeyRuLeS 2011.05.05. 18:13:15

Itt is felsejlik a Demján és Parragh által vizionált életpálya, akik elsősorban betanított munkásokból akarnak tömegeket látni. Akik, ugye, alaptudás nélkül, pár hetes kiképzésen megszerzik azt a "tudást", amit a gyárban a szalag mellett és egyéb helyeken szükséges.
Mi leszünk a betanított munkások országa. Régen zsellér, most betanított munkás. Van különbség?

marciasuroma 2011.05.05. 18:13:19

Én a koncepcióval alapjáraton egyetértek. Magával a Corvinusnak a bedarálásával azonban nem. Nemcsak azért, mert az az egyetlen külföldön elismert gazdaságtudományi egyetem, hanem azért is, mert a DE, SZTE, PE gazdaságtudományi karai most mind azért küzdenek, hogy olyan képzési színvonalat biztosítsanak, mint a corvinus.. nahmost ha a corvinust megszüntetik, szerintem az egész magyar közgazdászképzés színvonala csökkenni fog. Nem kicsit, nagyon.

A másik, amivel nem értek egyet, az a Győri egyetemnek a bedarálása. Ott kb minden végzett talál munkát, én nem szüntetném meg, esetleg összevonnám a Nyugat-Magyarországi egyetemmel, így adminisztrációs költségek csökkennének.

A vidéki főiskolák megritkításával abszolút egyetértek. Idén is a Szolnoki Főiskolára pl. alig vettek fel államilag támogatott hallgatót, mert annyira kellett a pénz a főiskolának.. kicsit többért mehetnek a szolnok-környékiek uazt tanulni Szegedre vagy Debrecenbe.. (bár tudom, h a tervezet szerint a SzoFI megmaradna)

Én speciel hiányolom a teljesítményarányos tandíjat.. Szóval az a bizonyos államilag finanszírozott létszám ha adott (monjuk 40%), akkor a következő 20% fizesse a jelenlegi tandíj 2/3át, az azutáni 20% a 4/3át, a maradék meg a kétszeresét. Így el lehetne kerülni azt, hogy egy csomó hallgató melegedni jár be az egyetemre (ha egyáltalán bejár) és a 3 éves alapképzéseket 6 év alatt végzik el.. vagy ha 6 évig akar oda járni, akk fizessen.. de ez csak az én véleményem...

nyehehe 2011.05.05. 18:13:23

lehet, hogy a vezetőség "balos", de a tanárok/diákok ugyanúgy jobboldaliak mint az ország egyéb részén. (a fiatalságuk miatt, meg méginkább)

68nyara 2011.05.05. 18:13:27

@tarackos: Az egyetemekről ÉS főiskolákról szól a "tervezet".

A Corvinusról: A Corvinus eredetileg tisztán közgazdasági egyetem volt, aztán beleolvasztotta a volt Kertészetit pl. Közgazdasági kar egyébként több egyetemen is van, nem csak a ott (pl. BME). Szerintem egyébként nem a megszüntetése ami felmerült, hanem, hogy beolvasztják azokba az egyetemekbe, ahol megfelelő kar van. (közgáz- BME, kertészeti - Gödöllő, maradék ELTE.)

Mondjuk az logikus, hogy nem a BME-t fogják beolvasztani a Corvinusba.

Egyébként, érdekesek ezek az itthoni egy karos egyetemek (ide értve az ovosi karok szétdarabolását fogorvosi, gyógyszerész, orvosi, stb. karokra.). Sokkal gazdaságosabb kevesebb, de megfelelően tagolt egyetemeket fenntartani. Mondjuk az ELTE ezerfelé darabolása is tanulságos volt anno, akkor megérte valakinek, azóta az olyan karok, mint PPK szarrá zsarolhatják a nagyokat.

Arról nem is beszélve, hogy az állam mondhatja nyugodtan, és jogosan, hogy ok, ha van kereslet 10000 közgazdára, akkor legyen, de ezt ne két egymástól pár száz méterre álló egyetem oktassa, hanem egy, egy rektorral, egy dékánnal, egy apparátussal. Oktatóból is kevesebb kell (igaz nem sokkal). Ha meg az oktatók sokszínűsége a cél, akkor azt egy egyetemen belül is meg lehet oldani.

Hmmm... 2011.05.05. 18:13:33

Úgy emlékszem, 2000 táján volt a Nagy Egyetem Dömping, amikor nem az oktatási intézmények természetes evolúciója, hanem mesterséges keltetés eredményeként jöttek létre egyetemek (szinte minden magára valamit is adó városban). Akkor duzzasztották fel (részben adminisztratív eszközökkel: lásd fejkvóta-rendszer, támogatások megvonása) a hallgatói létszámot is annyira, hogy a tanároknak már se idejük, se energiájuk nem maradt saját tudásuk fejlesztésére (mivel e "fejlesztéseket" változatlan vagy inkább csökkentett oktatói gárdával kellett megoldani). Persze a hallgatói létszám megduplázása nem a minőség javulását eredményezte (finoman szólva)... Hogy, hogy nem, a színvonal nagy általánosságban csökkent (bár akadnak még kiemelkedő "műhelyek", még a régebben világszínvonalúként elismert egyetemek is... hm... átstruktúrálódtak).

Ezek után most tényleg jogosnak tűnik az egyetemek megszűrése... feltéve, hogy ez _megint_ nem valamiféle politikai-gazdasági érdekek, hanem szigorú szakmaiság alapján történik... :-)

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2011.05.05. 18:13:43

@Parajpuding: Igazad van, de ne felejtsd el, hogy ugyanez a türhő banda volt az, amelyik 1998 és 2002 között bevezette a diákhitelt, hogy boldog boldogtalan diplomás lehessen. Most már lassan nincs senki aki tud cserélni egy csapot, vagy meg tud javítani egy gázkészüléket. A szakember képzés az teljesen megszűnt. Most kapkodnak, mert túl sok lett a diplomás, akik nem akarnak termelőmunkát végezni, csak a diplomás álláskeresők táborát "erősítik".





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása