Véleményvezér

vv

Fellegi megy – de változik bármi is?

2011.12.09. I 0 komment I Címkék: fidesz energia kina orban fellegi

Egy miniszter a Fidesz-kormányban nem valódi vezető, csak munkafelügyelő. Orbán Viktor nemcsak irányt mutat, hanem meg is hozza a legfontosabb döntéseket miniszterei helyett. (Fotó: Martin Lahousse/eu2011.hu)

Tegnap lemondott a kormány egyik legmarkánsabbnak és leghatalmasabbnak tűnő minisztere, Fellegi Tamás. Távozásával azonban a kormányzás lényegét tekintve mégsem fog szinte semmi sem változni. Ebben a kormányban ugyanis még a legbefolyásosabb minisztereknek sem nagyon osztottak lapot.

Ajánlott írásunk: Orbán Viktor és a Wunderwaffe


Túl nagy falat volt?

Fellegi Tamás óriási portfóliót kapott 2010 májusában, a miniszter azonban később elvállalta még az orosz, illetve a kínai kapcsolatokért felelős kormánybiztosi megbízást is. Az elmúlt másfél év történéseit tehát akár úgy is lehetne interpretálni, hogy egyszerűen túl nagy falatnak bizonyult egy ekkora tárca irányítása. 

A miniszter távozása kapcsán megjelent összefoglalók rámutattak arra, hogy számos fontos területen egyszerűen nem jutott elég idő vagy energia a beígért változtatások kidolgozására és levezénylésére. El kell halasztani az elektronikus útdíj bevezetését, a közösségi közlekedés átalakítását, de például a sokak által várt kínai áttörés sem következett be. Mi azonban mégsem gondoljuk azt, hogy mindez elsősorban a tárca méretének köszönhető.

Hasonló sikertelenségi listát ugyanis szinte valamennyi minisztériumról össze tudnánk állítani, a kicsikről ugyanúgy, mint a nagyokról. Mert ez a kormány az egy szem egészségügyi szektoron kívül eddig sehol nem vállalta fel a potenciálisan jelentős társadalmi konfliktusokat generáló kényszerű átalakítások végigvitelét. Ez tehát nem különbözteti meg Fellegi Tamást a kormány többi tagjától, ezért az a gyanúnk, hogy tárcájának viszonylagos sikertelensége sem elsősorban a tárca méretéből fakad.

web polls


Nem az ő döntései voltak

Nagyon tanulságos azt felidézni, hogy mi az, ami viszont megtörtént a miniszter irányítása alá tartozó területeken.

A távközlésben a legfontosabb fejlemény a különadó bevezetése – ez azonban nem Fellegi ötlete volt, még ha fel is vállalta annak teljes mellszélességű képviseletét. Az energetikában a MOL 21%-ának visszavásárlása önmagában mindenképpen stratégiai eredmény, de a MOL részvényárfolyam-zuhanása miatt néhány héten belül megvalósult jelentős értékveszteség semmiképpen sem teszi ezt színtiszta sikertörténetté. Ami azonban ennél is fontosabb, hogy bár a miniszternek minden bizonnyal jelentős szerep jutott a tárgyalások során, a stratégiai döntést, illetve a részvényvásárlás finanszírozását biztosító nyugdíjvagyon-einstandot megint csak nem ő találta ki.

Az energiaszektor többi részét elsősorban a különadók és a KÁT-kérdés rendezetlensége határozták meg: ez utóbbiak egytől-egyig a miniszterelnök által informálisan dominált területek. Végül pedig a negyedik nagy feladatcsoport, az EU-pénzek lehívása kapcsán kívülről nehéz megmondani, hogy elsősorban vezetési és szervezési problémák, avagy a kormányzás elején meghozott stratégiai döntések (folyamatban lévő ügyek leállítása és felülvizsgálata) akadályozták meg a pénzek megfelelő ütemű lehívását.

panel management


Nem valódi vezetők

A fentiekből látszik, hogy ebben a kormányban még az egyik legfontosabb miniszter sem hozhatott önállóan nagy horderejű intézkedéseket: azokat teljes egészében a miniszterelnök által megálmodott és forszírozott, de elsősorban Matolcsy György által megszemélyesített gazdaságpolitika kötötte és köti gúzsba.

Ilyen körülmények között a miniszterek jelentősége valójában meglehetősen csekély, hiszen a miniszterelnök nemcsak irányt mutat, hanem meg is hozza a legfontosabb döntéseket miniszterei helyett. A forradalmakban nincs egyénieskedés, nincs szakmázás, ott minden politika – ami pedig politika, arról bizony a forradalmi vezetőnek kell döntenie.

Olvasd el a másik mai cikkünket: Orbán Viktor zsarol és hazárdírozik


Ennek megfelelően egy miniszter manapság nem valódi vezető, hanem sokkal inkább csak munkafelügyelő. Munkafelügyelők között is van persze jó és rossz, de távozásukkal – még a jók távozásával is – a rendszer működése szempontjából viszonylag könnyen betölthető űr marad.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.