Véleményvezér

vv

Fokozódik: titkos Orbán-ellenes CNN-puccs?

2012.02.10. I 13 komment I Címkék: fidesz media orban kulpol lmp kulfoldi sajto

ovtavozik.jpgOrbán Viktornak nem a puccsisták miatt kellett a székét féltenie. Hanem azért, mert az ország a csőd szélére került, miközben összeveszett szinte valamennyi hitelezővel. (Fotó: AFP)

A hvg.hu értesülései szerint a miniszterelnök a Fidesz és a KDNP frakcióülésén részletesen beszélt arról, hogy ellene bizony puccsot kíséreltek meg. A CNN, a külföldi diplomaták és a szocialista volt külügyesek által szervezett hatalomátvételi kísérletet a miniszterelnök természetesen meghiúsította.

Ahogyan az ilyen eszmefuttatások esetében illik, komoly bizonyítékok is elhangoztak. A CNN például állítólag a puccs részeként szándékosan azt a látszatot akarta kelteni, hogy Orbán Viktor Fideszen belüli pozíciója meggyengült. Eközben a szocialista volt külügyesek a külföldi diplomatákkal összejátszva próbáltak megtenni „valamit" az ügy érdekében. Valahol, mint az ilyen történetekben mindig, felbukkan a titkosszolgálati szál is, amit a miniszterelnök sajnos nem fejtett ki bővebben.

Aki nem figyelt volna: mindez nem 1950-ben, hanem 2012-ben, és nem mondjuk Venezuelában, hanem Magyarországon hangzott el.

Ajánlott írásunk: Orbán Viktornak az államcsőd nem opció


Ők lennének a puccsisták?

Ez a történet rengeteg sebből vérzik. A legmegmosolyogtatóbb benne mindenképpen a CNN állítólagos kiemelt szerepe. Úgy tűnik, a miniszterelnök stábjában még nem tűnt fel senkinek, hogy ez a csatorna utoljára tíz éve volt jelentős politikai tényező. Azóta a CNN nem csak a hírtévék versenyében veszítette el vezető szerepét, hanem maguknak a hírcsatornáknak a befolyása is a töredékére csökkent. S bár mint nemzetközi tévécsatorna bizonyosan szállít vágóképeket megannyi más médiumnak, már réges-régen nem képes a hírek folyamatos tematizálására.

De hasonlóképpen rejtélyes a történetben a szocialista volt külügyesek szerepe is. Ők mit csináltak volna? A Fidesz viszonyaiba nem látnak bele, a végrehajtó hatalom meghatározó pozícióiból már rég kiebrudálták az elvtársaikat, és a külföldi szereplők amúgy is tudják róluk, hogy mennyire súlytalanokká váltak ebben az országban.

A külföldi diplomaták és a titkosszolgálatok mesterkedését – mint minden rendes puccs kötelező elemeit – legalább el tudjuk képzelni magunknak.

A miniszterelnök másfél órás beszédének jelentős részét az általa csak "három lábon állló puccskísérletnek" szentelte. Eszerint az elmozdítására irányuló folyamatnak volt egy nemzetbiztonsági része, a szervezők felhasználták a "nemzetközi médiát", valamint diplomáciai kapcsolataikat is.

A részletekről szólva Orbán Viktor arról beszélt, szerinte például a CNN Magyarországról szóló tudósításai szándékosan akarták azt a látszatot kelteni, hogy a Fideszen belül egyre erősödik az elégedetlenség személyével szemben, emiatt befolyása meggyengült. Konkrét példaként az Országos Bírói Hivatalt vezetőjének személyét, a kiválasztás körüli híreket említette. (Szájer József felesége, Handó Tünde került az új bírói hivatal élére, ezt többen a Fideszen belül is nehezen vállalhatónak tartották.) Mint mondta, ez volt az oka annak, hogy Handó Tünde megválasztása után "vakondokat", vagyis nemmel szavazó képviselőket keresett a frakcióban. "El kell dönteni, hogy ki melyik párt tagja, melyik oldalon áll" - mondta forrásaink szerint. A harmadik "lábról" annyit mondott, hogy az előző kormányokhoz kötődő külügyesek használhatták fel nemzetközi kapcsolataikat arra, hogy gyengítsék személyét. "A puccsot sikerült leverni" - mondta végül. 


Orbán Egerben: puccskísérlet zajlott ellenem, a CNN is benne volt (hvg.hu)


Van-e valóságalapja?

Természetesen a miniszterelnök által felvázolt események nem, vagy nem úgy történtek meg. Valószínűleg egyszerűen arról volt szó, hogy a görög és olasz példákat látva sokan elkezdtek hinni abban, hogy az Európai Unió Magyarország esetében is a kormányfő távozását fogja a hitelnyújtás feltételéül szabni. A miniszterelnöki reakció azt sugallja, hogy legalábbis Orbán Viktor környezetében komolyan vették ennek lehetőségét. Ezért aztán különös ijedtséggel fogadták például az LMP decemberi „leláncolós" akciójának nemzetközi sajtóvisszhangját.

Az Index információi szerint a beszédben Orbán a december végi napokat hozta fel példának, amikor az összehangolt támadásokról beszélt.

A karácsonyt megelőző napokban ugyanis szinte egy időben készített Magyarországról videóriportot a CNN, és akciózott további nemzetközi figyelmet az országra vonva az LMP.

Az amerikai hírtelevízióban „Veszélyben a törékeny magyar demokrácia" címmel közölték az anyagot, amelyben Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár védelmére kelhetett ugyan a kormánynak, ám a riport negatív végkicsengésén nem tudott változtatni. A december 23-i Kossuth téri láncolós akció, majd az LMP-sek őrizetbe vétele pedig újabb negatív hírhullámot indított el a nagy hírügynökségeknél, tévéknél.

Úgy tudjuk, a decemberi események után a miniszterelnök környezetében olyan részletes tanulmányok készültek, amelyek megpróbáltak magyarázatot találni az Orbánt és a kormányzatot támadó cikkdömpingre. 
 

Összeesküvést sejt Orbán (Index)


Minden bizonnyal akadt olyan magyar szocialista és külföldi diplomata, illetve külföldi titkosszolga, aki örült volna egy ilyen kimenetnek, sőt talán sürgették is volna azt. De a miniszterelnök pozíciójának rendíthetetlenségébe vetett hit nem miattuk ingott meg. Magyarország sajtója nem miattuk volt katasztrofális. A miniszterelnöknek nem miattuk kellett, úgy tűnik, a székét féltenie. Hanem azért, mert Magyarország a csőd szélére került, miközben Orbán Viktor összeveszett az ország szinte valamennyi hitelezőjével.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.


Mi volt akkor az értelme?

Orbán Viktor teóriája azonban két nagyon fontos dolgot mégis elárult. Az egyik, hogy a miniszterelnök úgy érzi, valamiféle győzelemféleséget kell felmutatnia ahhoz, hogy vezetői pozíciója megkérőjelezhetetlen maradjon pártján belül. Az elmúlt két hónap vereségözönéből nehéz lenne ilyen momentumot kiemelni, talán ezért van szükség erre az elképzelt puccskísérletre, aminek már rögtön a leveréséről lehet beszámolni.

A másik tanulság, hogy a miniszterelnök úgy gondolta, ezt a blőd sztorit a képviselőcsoport be fogja venni. Mivel ő sokkal jobban ismeri a fideszes képviselőket, mint mi, ezért ezt szomorúan, de elhisszük neki. Ez azonban azt jelenti, hogy a Fidesz-frakció nagy része teljes intellektuális elszigeteltségben él. Részben pártbeli szocializációjuk, részben az ostromlott vár mentalitása miatt a leghajmeresztőbb történeteket is valósnak gondolják, amennyiben az részleges megnyugvást ad számukra.

Olvasd el ezt is: A Fidesz a középosztályért: szép, de igaz?


Reméljük, hogy ez csak cinizmus

Az ország következő két éve szempontjából azonban nem igazán a képviselők a fontosak, hanem az, hogy mit gondol minderről a kormányfő. Ennyire elszigetelődött ő is vagy csak rettentő cinikus?

Abban az irigylésre méltónak nem nevezhető helyzetben vagyunk, hogy inkább azt reméljük, az utóbbi. Vagyis, hogy Orbán Viktor tényleg olyan cinikus, hogy ha kell, ilyen meredek történetekkel próbálja meg fenntartani kontrollját a képviselőcsoport felett.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smalladam 2012.02.10. 13:18:57

A szlovák terroristák ismét akcióba léptek.

Lehet amúgy spekulálgatni arról, hogy ez a puccsos sztori csuklóból jött, vagy valami szándékos hülyítés, de a kormányzati gondolkodásban újra és újra felbukkan a világ természetes dolgai mögött állandóan összeesküvést sejtő és kereső motívum, aminél kártékonyabb dolgot el sem tudok képzelni.

Madár István 2012.02.10. 13:38:45

Szerintem egyáltalán nem blőd sztori, amit Orbán előadott. Megpróbálom röviden:

Európa most tanulja, hogy miként működhet a közös pénz alatt. Keserű tanulsága, hogy sokkal nagyobb együttműködés kell hozzá, mint korábban gondolta. Abban megoszlanak a vélemények, hogy pontosan milyen mértékű költségvetési politikai kooperáció kell (fiskális unió vagy csak szigorúbb fisk. szabályok), de az világosnak tűnik, hogy minél önállóbbak a költségvetések, annál inkább szükséges a költségvetési ügyekben döntő politikai erők nagy felhatalmazása, mozgástere.

Az is nagyjából világos, hogy Görögország és Olaszország esetében Merkelék azért érezhették "legitimnek" a politikai váltás kikényszerítését (vagy legalábbis az ahhoz való erős hozzájárulást), mert úgy érezték, az eurózóna sorsa múlik ezen. A görög és olasz kormány elveszítette társadalmi támogatottságát és az eurózóna (németek és franciák) bizalmát, nem tudták/akarták meglépni a kívánatos intézkedéseket.

Merkozyék friss tanulási élménye tehát az, hogy egy ilyen lépés időnként hasznos. Mielőtt valaki nekem esik: nem értékeltem, hogy ez így jó- vagy sem. :)

Ehhez adjuk hozzá a kiszámíthatatlan, hitelességét teljesen elvesztő, arrogáns. együttműködésre alkalmatlannak tűnő magyar gazdaságpolitikát, és máris jön a logikus reflex: itt is Európa stabilitását veszélyeztető helyzet állt elő, nosza, váltsuk le a diktátort. A meglehetősen frusztrált, kapkodó, felületes Európát az sem érdekli, hogy azért nincs is itt igazán diktátor, nem eurózóna országról van szó, és a görög és olasz példával szemben itt a társadalmi támogatottság nem fogyott el.

Szóval én nem utasítanám el csípőből a "puccs" lehetőségét. Az persze más kérdés, és majd megmondják helyettem talán azok, akik értenek hozzá, hogy mennyire szerencsés dolog ezt így tálalni, különösen az olyan sci-fibe hajló elemekkel, mint a CNN szerepével.

Lánczi Tamás 2012.02.10. 13:48:10

A hvg értesülése szerint... Szerintem amilyen szkeptikus a véleményvezér Orbán állítólagos mondataival kapcsolatban, legalább fele olyan gyanakvó lehetne a hvg értesülésével szemben. Nem a véleményvezér régen kihunyt szimpátiáját akarom felébreszteni a miniszterelnök iránt, csak felhívni a figyelmet arra, hogy épp úgy készpénznek veszi a hvg szavait, ahogy a hvg szerint a fideszes képviselők gondolkodás nélkül mindent elhisznek Orbánnak.
Legalább egy hangsúlyos mondatot illet volna a bejegyzés elé tenni: amennyiben a hvg értesülései helytállóak...

De hogy ne kerüljem meg egészen a kérdést, tényleg elképzelhetetlen, hogy valakiknek megfordult a fejében Orbán elmozdítása. Olyan hihetetlen ez Papandreu, Berlusconi távozása után? Miért olyan nyilvánvalóan nevetséges egy ilyen feltételezés?

Lánczi Tamás 2012.02.10. 13:51:14

Miközben írtam, István már válaszolt is. Ez gyanús. Honnan tudta, hogy mit írok? :-)

Madár István 2012.02.10. 13:57:26

Tamás, gondolatolvasó vagyok :)

Az tényleg érdekelne, hogy mit gondol egy ilyen kiszivárgás politikai hasznáról, káráról.

Lánczi Tamás 2012.02.10. 14:18:30

Szerintem több szinten is kártékony: először is mert a választók sosem szeretik, ha a politika a politikáról szól és hosszú távon büntetik is azokat a pártokat, amelyek nem velük, az ő problémáikkal foglalkoznak.
Aztán kedvezőtlen, mert ellentétes azzal a békülékeny narratívával, amit a Fidesz elkezdett építeni kb. egy hónapja. És rombol a párton belül is, mert a szivárgás (már ha tényleg az volt) aláássa a szervezeten belüli bizalmat. A Fideszre ez korábban nem volt jellemző, de valószínűleg egy ekkkora frakción belül ez természetes jelenség.

smalladam 2012.02.10. 15:51:23

"A Fideszre ez korábban nem volt jellemző". Amióta ebben a szakmában vagyok, a saját szememmel láttam-hallottam, hogyan szivárogtat a Fidesz, az MSZP vagy az SZDSZ...

smalladam 2012.02.10. 16:38:26

Mellesleg miközben Lázár János az egész puccs-sztorit kategorikusan cáfolta, a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap is megírta fideszes forrásokra hivatkozva, hogy volt szó puccsról.

hirszerzo.hu/nyuzsi/2012/2/10/A_nap_amikor_a_Fidesz_meghazudtolta_a_Magya_W4HZ5H

Madár István 2012.02.10. 20:58:23

Ádám, akkor Te most mit gondolsz? Hogy

(A) a jobboldalra amúgy jellemző összeesküvés-elméletek, ellenségkeresések egyikét hallhattuk (vagyis elhangzott, de nem igaz)
(B) ezúttal igaz a sztori (vagyis elhangzott, és még úgy is volt)
(C) Lázárnak van igaza, kitaláció az egész (nem hangozz el, és nem is volt puccs)
(D) Lázárnak van igaza, de ettől még volt ilyen (nem hangzott el, de volt puccskísérlet)

Az én tippem B, a tiéd úgy értelmeztem, hogy A, de most elbizonytalanodtam

Thomas Escritt 2012.02.10. 21:19:21

Bevallom. Az egész úgy kezdődött, hogy a Niki (marmint a Sarkozy) odaszolt nekem, hogy irjak lejarato szandeku cikket valamelyik ismeretlen angol szaklapnak. El is fogadtam a megbízást, hiszen nem mindennapi dolog, hogy az Elysée-palotában ráérnek utasítást adni egy bizonytalan egzisztenciájú, Magyarországon állomásozó szabadúszó firkásznak. (Ennyi erővel pénzt is adhatnának, na ezt majd legközelebb megsúgom nekik). Egyébként újságíróként nehezemre esik az írás: jobban megy, ha valaki előre közli velem a fővonalat. Ezt követte a találkozó a szoci külügyesekkel, amelyet egy hideg téli éjszaka közepén az abonyi művházban tartottak, mert, ahogy egyikük megjegyezte, “a mi fajtánk csak ilyen, a régi Volga-szállót idéző környezetben érezzük magunkat igazán jól.”
A CNN valamiért nem akart embert küldeni Atlantából, ezért én képviseltem az összeesküvés nemzetközi sajtóbeli szárnyát.
Itt kezdtek el kirajzolódni a globális tőke puccskísérletének körvonalai. Először nem tudtuk, miként keltsük azt a látszatot, hogy Orbán szerepe a Fideszen belül gyengülni kezd, hisz az erre utaló jelek teljesen hiányoztak. Nem szólalt meg egy sor, korábban a Fideszhez köthető jobboldali közgazdász, mondván, mennie kell a nemzetgazdasági miniszternek. Nincsen pártbeli belháború a közoktatás jövöjéről, és nem csőtörésszerűen (köszi VV-nek a szófordulatért) szivárognak ki a részletek a párt bizalmas belső tanácskozásairól. Az ilyen történések nem a NER alapján működő párt jellemzői lennének, sőt egy egészséges, pluralista politikai kulturára jellemzők.
Sajnos elszámoltuk magunkat. Túl ravaszak voltak. Amikor megírtuk, hogy a miniszterelnök pártbeli pozíciója gyengül, ami elég szokásos fejlemény lenne két évnyi kormányzás után, nem gondoltuk, hogy rögtön átlátnak az aljas húzásunkon, felfedezve benne az egyértelműen szervezett puccs szándekot.
Lelepleztek. Tanácstalan vagyok. Az Elysée-palotából már napok óta nem hívnak. Most mi lesz velem?

smalladam 2012.02.10. 21:53:41

István, én szerintem a legvalószínűbb, hogy volt mozgolódás, de nem egy puccs, csak december január környékén sokan láthatták úgy, hogy Orbán belebukhat abba, amit csinál, az ilyen helyzet meg nyilván felpörgeti a klubokat, szalonokat, spekulátorokat, újságírókat. jelentek meg a cikkek, nyilatkozatok stb. Ebből összeállhatott Orbán, vagy a környezete fejében egy ilyen összeesküvés-elmélet, amit előadott Egerben.

Ami meg a kiszivárogtatást illeti, ha lehozza egy lap, majd utána másik, ráadásul nem is azon az oldalon álló lapok a saját forrásaikra hivatkozva megerősítik ugyanezt, majd eközben Lázár János kiáll és elmondja az ellenkezőjét, akkor vszeg Lázár kamuzik, vagy valakik a Fideszből szívatják az egész magyar sajtót.

Mindenesetre a kiszivárogtatás a magyar politikusok gyónása, ebben biztos vagyok.

Magyari Péter 2012.02.11. 00:39:54

Az nekem biztosnak tűnik, hogy a magyar külügyben úgy érzik, lett volna nemzetközi igény Orbán eltávolítására. Számos európai kormányt, és az USA kormányát is nyilvánvalóan taszítja Orbán Viktor. Külföldön járva tényleg különösen erősen látszik a konszenzus, hogy utálják a magyarokat, mint a szart.

A lengyel külügy egyik elég magas rangú hivatalnokával beszélgettem az Orbán-évértékelő után. Mondtam, "na megköszönte Viktor nektek a kiállást". Azt mondta, hogy olvasta a varsói külügy belső használatra készült feljegyzését a beszédről, de abban erről nem volt szó, csak arról, hogy csinálja ugyanezt tovább és megy neki megint a falnak. Egyszerűen nincs Orbánnak külföldön nemhogy barátja, de még jóindulatú semlegességgel közelítő kollégája sem.

Ezzel együtt nyilvánvalóan más egy puccs, mint az hogy, sok (egyébként szövetséges!) ország kormánya örülne, ha Orbán abbahagyná. Papandreau vagy Berlusconi estében sem beszélhetünk puccsról: nyilvánvaló, hogy például a németek közvetítettek, szervezkedtek a helyi erők között, Merkel ugye telefonon győzködte Napolitanót, stb. De azért ezt puccsnak nevezni - vagy ilyen típusú nyomást kivédve győzelmet emlegetni, az azért erős túlzás.

Nyilvánvaló, hogy a visszamenőleges adóztatás és a végtörlesztés egy csomó európai kormány számára ellenséges gesztus volt. Hogy egy osztrák diplomatát idézzek "ha tankkal jöttek volna Orbánék Bécsbe, az is jobb lett volna" . Ugyanígy az egyházi törvény teljesen kiakasztotta az amerikaiakat. Ahol októberben százmilliárdokra lehet év eleji hatállyal adóztatni, ott a jogállam minden típusú széttiprását el fogják hinni. El is hiszik sajnos.

Nem puccs volt ez, hanem pont az a tempó, amit például a Fico-kormány ellen igyekeztünk mi is nyomni: ezek nem európaiak, menjenek az anyjukba, stb stb stb. A különbség annyi, hogy Ficót kulturáltabb, az európai együttélés szabályait jobban ismerő politikusnak ismerik el Berlintől Washingtonig, mint Orbánt. Amit elég furcsa, sőt kifejezetten bizarr érzés megtapasztalni.

Hogy a dolgok várható következményeit Orbánék nem mérték fel, az volt az igazi butaság. Innentől az, hogy a fideszes politikusok többsége beszopja-e, hogy a CNN puccsolja meg a Viktort, szinte már részletkérdés. Majd nyilván sokkal okosabbak lesznek mint a főnökük, hahahaha.

NagyLevin 2012.02.11. 19:06:15

Egyre több jel utal arra, hogy a miniszterelnök egyszerűen nem képes huzamosabb ideig elviselni a "konszolidációs" retorika használatát, az országértékelőn előadott durcázásai is erre utaltak, holott ott ez volt a nyilvánvaló cél, mindenki ezt várta. Csak nagyon-nagyon kis mértékben jött össze. Azóta pedig a házi használatra szánt puccs-beszéden kívül (ha elhangzott ez vagy valami hasonló) jött még a mai egri sértődés is, szóval egyszerűen nem áll rá a szája a dologra ( Még a Heti Válasz legfrissebb száma is - a látszatra külpolitikai rovatot is beleértve - sem szól jóformán másról, mint erről, hogy akar minket az EU és az USA megpuccsolni a honi ballibek segítségével.

A fegyelem lazulásának erős jele a kiszivárogtatáson kívül még az a mondat is, hogy ki-ki döntse el, melyik pártban kíván politizálni (igen, feltéve, hogy mondott effélét), mert ebben a pártban csak feltétlen lojalitás lehetséges. Szerintem nagyon kívánatos fejlemény volna, ha néhányan komolyan elgondolkodnának a miniszterelnök által felvetett érdekes lehetőségen a frakció tagjai közül vagy akár ennél szélesebb körben is. Ha ez, a jobboldal további differenciálódása, mondjuk, másfél éven belül valóban megtörténne, akkor nem kéne tovább erőltetni a "baloldalon" sem az egy tábort és egy zászlót és ezek a fejlemények hihetetlenül jót tennének a magyar demokrácia minőségének vagy legalábbis nekem nagyon tetszenének.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása