Véleményvezér

vv

Szuverenitás: az Európai Unió tényleg elveszi?

2012.02.17. I 4 komment I Címkék: eu gorog demokracia

Az időhúzás a magyar kormány szerint ravasz politika, de a görögök is ezt gondolták. Pedig látjuk, van még lőpor bőven a túloldalon is: nem érdemes megvárni, amíg ránk is ágyúval lőnek. (Fotó: AP)

Az ismét eszkalálódó görög válság a közvetlen és egyébként szerencsére egyre kevésbé izgalmas gazdasági kérdésen túl egy Európa szempontjából sokkal fontosabb politikai kérdést is felvet, mégpedig azt, hogy egy uniós tagország szuverenitásának vajon hol húzódnak a valódi határai.

Ajánlott írásunk: Uniós szégyenlista: rajta vagyunk

Nem létezik teljes szuverenitás

Teljes szuverenitás a valóságban nem létezik. Még a világ legnagyobb és leghatalmasabb országa sem teheti mindig, amit akar, amennyiben lépései során kénytelen figyelembe venni mások érdekeit és cselekedeteit is. Minél kisebb és gyengébb egy ország, annál kevésbé reális az az elképzelés, hogy a fontos döntéseit kizárólag a saját érdekeit figyelembe véve hozza meg.

Azokat az államokat tekintjük rendszerint sikeresnek, amelyek a meglévő korlátaikat felismerve ügyesen lavíroznak más hatalmak érdekei között, hogy a szükséges kompromisszumok ellenére végső soron saját céljaik többségét mégiscsak megvalósítsák.

Mindez különösen igaz az Európai Unión belül. Annak tagjai ugyanis a csatlakozáskor implicit módon lemondanak a mozgásterük egy jelentős részéről. Az Unió működése szempontjából mindig is kulcsfontosságú kérdés volt, hogy melyek azok a döntések, amikben a tagállamok megtartják a szabad mozgás lehetőségét. Mivel pedig az Európai Unió „elitprojektnek” indult és jelentős részben még most is az, a később csatlakozó országok vezetőinek kínosan ügyelniük kellett arra, hogy a választóik felé felnagyítsák a szuverenitás megmaradó, illetve kisebbítsék a feladott részét.

A görögök esetében azonban az Unió most a Rubicon átlépésére készül, ráadásul erre jó oka van.


Az első út: az államcsőd

Az a sajátos helyzet állt elő ugyanis, hogy Görögország következő húsz éve többé-kevésbé az Európai Unió leggazdagabb országainak döntéseitől függ. Amennyiben azok nem finanszírozzák tovább Athént és az EKB nem tartja életben a görög bankokat, a görög választók elmúlt évtizedekben felhalmozott vagyona jó esetben feleződik, rossz esetben harmadolódik-negyedelődik, méghozzá néhány hét leforgása alatt.

Az esetleges államcsőd ugyanis a bankokban elhelyezett euróbetétek azonnali államosítását is jelentené, miközben a mindenfajta reáleszközök drachmában kifejezett értéke töredéke lenne a jelenlegi euróban kifejezettnek. Mondani sem kell, nincs az a politikai erő, amelyik egy ilyen fejleményt túl tudna élni. Ezért aztán a görög politikai elit az utolsó pillanatig harcolni fog az eurózónában maradásért.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

A második út: a demokrácia lábbal tiprása

Nem meglepő módon azok az országok, akiktől Görögország újabb mentőcsomagot remél, egyszerűen nem hisznek már a görög ígéreteknek. Miért is tennék? Hiszen ugyanezek a görög pártok és politikusok az elmúlt másfél évtizedben ott szegték meg az EU szabályait, ahol csak tudták. Könnyű ezért megérteni azt a kiszivárgott német-holland-finn javaslatot, mely az áprilisban esedékes görög választások elhalasztását és a külföld által szakértőinek tekintett kabinet felállítását tenné meg az újabb segélycsomag előfeltételének.

Mindez persze semennyire nem demokratikus és valóban Görögország szuverenitásának lábbal tiprását jelentené. Enélkül azonban a görög választópolgárok vagyona valóban a töredékére fog zsugorodni.

Igazából csak a görögökön múlik, hogy melyik utat választják.


Nem csupán a görögök sorsa dől el

Mivel a döntés a görögök kezében van, uniós erőszakról vagy önkényről semmiképpen sem beszélhetünk. Precedensről viszont mindenképpen.

Ha ugyanis a görögök végül engednek és szuverenitásuk nagyobb mértékű feladása mellett döntenek, akkor az intő jel lesz minden szegényebb EU-tagországnak a gazdag tagországok finanszírozási hajlandóságának korlátait és feltételeit illetően. Ha viszont mégis az államcsődöt választják, akkor az ismét csak az EU szegényebb országainak fogja azt üzenni, hogy a gazdagok által nyújtott mentőöv immáron nem automatikus.

 Olvasd el ezt is: Az uniós kalauz elkapja a görögöket?

Természetesen nem lehet nem észrevenni a magyar párhuzamot. Nálunk is a szuverenitás lett a hívószó és ugyanúgy az abból való további engedményeket kérnének a finanszírozóink. A magyar kormány azonban még mindig nem kezdte meg az IMF-fel való tárgyalást, amit most lehet, hogy nagyon ravasz politikának gondolnak, ám a görögök is így vélekedtek két évvel ezelőtt, amikor elkezdték az időhúzást.

A görög példa üzenete számunkra pontosan az, hogy van még lőpor bőven a túloldalon is, így nem érdemes megvárni, amíg ránk is majd ágyúval lőnek.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  


 

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varró László 2012.02.17. 10:36:05

Tegnap érdekes beszélgetésem volt egy euró tizmilliárdokat mozgató cég képviselőjével arról, hogy miért nem fognak Magyarországon beruházni (jellemző módon hónapok óta ez volt az első beszélgetés, ahol magyarországi beruházás egyáltalán elvi lehetőségként felmerült). Az úriember két dolgot emlitett: ‘’Magyarországon a beruházás elkészültével a kormány bármikor közölheti velünk, hogy ez nem a te létesitményed, elvettem, és akkor semmilyen jogorvoslati lehetőség nincs’’, illetve úgy vélte, hogy a makropénzügyi helyzet Magyarországon törékeny, az ország lehet, hogy segitségre fog szorulni, viszont a kockázatokat jelentősen növeli, hogy eközben külpolitikája szisztematikusan felbőszitett minden szereplőt, akinek a segitségére rászorulhat. Sok tekintetben tipikus beszélgetés volt, és jól illusztrálta azt, hogy mindazon intézmények, amelyek a kedvező beruházási környezetet és a gazdasági fellendülést hozzák, a szuverenitás korlátozását jelentik. A magántulajdon szentségének védelme és a szerződések pártatlan betartatása egy olyan jogi intézményrendszert feltételez, amely korlátozza az állam és a politikai döntéshozók mozgásterét. Németországban azért alacsonyabb a beruházások kockázati prémiuma, mint Venezuelában, mert a német állam kevésbé szuverén, bizonyos dolgokat, amelyet Venezuela megtehet, a Németország nem. Az ipari forradalom nem az abszolutista monarchia Franciaországban bontakozott ki, ahol a király valóban, a szó eredeti értelmében szuverén volt (Az Állam én vagyok), hanem abban a Nagy Britanniában, ahol parlamenti és birósági jogintézmények valamint egy általános politikai kultúra korlátozta az államot, és igy érdemes volt a bárói cimért való lobbyzás helyett gőzgép épitésbe fektetni. Ami pedig a külpolitikát, és Magyarország európai megitésését illeti, sem tegnapi beszélgetőtársamat, sem a hasonló pozicióban lévő embereket nem érdeklik a részletek. Egyáltalán nem volt kiváncsi arra, hogy a mostani rossz megitélésünk csak egy balliberális aknamunka az elmúlt nyolc év katasztrófáiból kemény munkával az országot kivezetni próbáló kormányzati cselekvéssel szemben. Ha Magyarország kapcsolata akármilyen okból megromlik Magyarországnál erősebb, befolyásosabb és Magyarország számára fontos szereplőkkel, az a magyar külpolitika kudarca, full stop.

Madár István 2012.02.17. 11:01:03

Akkor ehhez nem is szólok hozzá, Varró Laci olyan szépen elmondta a szuverenitás szűk látókörű értelmezésében rejlő veszélyeket. :)

Madár István 2012.02.17. 11:33:01

Egy apró történelmi példát mégis idehozok:

a kiegyezést annak idején sokan a szuverenitás elvesztésének (nota bene, árulásnak) tartották. a következő évtizedek alapján elmondható, sokat köszönhetünk annak a döntésnek. vagyis egy olyan döntés, ami látszólag a szuverenitásunk ellen dolgozott, valójában egy az érdekeit sokkal sikeresebben képviselni tudó országot teremtett. vajon a mai politikai vezetés kiegyezne?

Martin József Péter 2012.02.17. 19:24:31

Egyre több az olyan hír, hogy az EU elengedheti Görögország kezét, index.hu/gazdasag/vilag/2012/02/17/hans-werner_sinn_gorogorszagnak_jobb_lenne_az_euroovezeten_kivul/
és kilép az euróövezetből, de én még mindig annak adok nagyobb esélyt, hogy bent marad. Görögország nem Olaszország vagy Spanyolország, bármikor szanálható, GDP-je kb. négy százaléka a teljes uniós GDP-nek. Az ellenőrizetlen csőd és kilépés esetén az eszközök drasztikusan leértékelődnének, és ez még az eddigieknél is nagyobb galibát hozna, ami semmiképpen sem érdeke az EU-nak, akár bent marad Görögország az unióban, akár nem. Intézményi értelemben az EU-ból ki lehet zárni egy tagállamot, az euróövezetből nem, utóbbira nincs szabályozás, ez is nehezítő körülmény. És végül, a kiválás olyan törést okozna az EU számára, ami után nem világos, hogy Portugália miért ne kövesse a görögöket, szóval félő, hogy az egész integrációs folyamat előbb-utóbb dezintegrációvá válná. Nem látom, hogy politikailag ez kinek és miért lenne érdeke.

Ezzel szemben áll az az érv, hogy a görög versenyképesség, illetve –képtelenség nagyon nehezen orvosolható; vagy drasztikusan le kellene értékelni az eurót, vagy jelentősen csökkenteni kellene a béreket, egyik sem tűnik reálisnak. Az is igaz, hogy az eddigi válságkezelés nem volt sikeres. Olyan policy mix kellene, amely fiskális és monetáris eszközöket egyaránt tartalmaz, és a hosszú távú stabilizációt célozza.

A választások elhalasztását nem tartom jó ötletnek, kell, hogy legyen legitimáció a fájdalmas intézkedésekhez. Az elképesztő társadalmi feszültségek kezelése nagyon nehéz, talán a legnehezebb feladat, de azt sem látom, hogy ezen mennyire segíteni a görög euró kivezetése, azt leszámítva, hogy egy bűnbakkal kevesebb maradna.

A szuverenitásról: ennek túlhangsúlyozása a mai viszonyok között teljesen anakronisztikus, miként azt a VV és az előttem szólók leírták.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása