Véleményvezér

vv

Büntet az Unió? A Fidesz tudta, de nem hitte el

2012.02.22. I 3 komment I Címkék: fidesz eu kulpol koltsegvetes matolcsy

barrosoafp.jpgTudták, hogy ez lesz, de nem reagáltak, mert szerintük a Bizottságnak nincs igaza, meg egyébként sincs precedens a kohéziós pénzek tényleges befagyasztására. Itt az eredmény. (Fotó: Lionel Bonaventure/AFP)

sajtóértesülések szerint a kormány eldöntött ténynek tekinti, hogy az Európai Bizottság javasolni fogja a hazánkba 2013-tól irányuló uniós támogatások egy jelentős részének felfüggesztését.

Úgy tűnik, a kormány már egy hónapja tud erről, de a cselekvésre csak a minap, a vonatkozó politikai fenyegetettség kézzelfoghatóvá válásával szánták el magukat. Mindez annyira jellemző Orbán Viktor kormányára, hogy akár előre meg is jósolhattuk volna.

Ajánlott írásunk: Mindenki Tarlós ellen

Volt idő a korrekcióra

A kiindulópont teljesen világos: Magyarország ellen az Európai Unió már hosszú évek óta túlzottdeficit-eljárást folytat. Ez tehát nem csak azt jelenti, hogy hazánknak magas a költségvetési hiánya, hanem azt is, hogy már évek óta képtelen olyan középtávú költségvetési tervet bemutatni, amelyikről hihető volna, hogy valóban tartósan a GDP 3%-a alá szorítja a deficitet.

És sajnos tény az is, hogy az egész Unióban senki ellen még csak megközelítőleg sem folyik annyi ideje ez az eljárás, mint hazánk ellen. Az alapproblémát tehát az előző kormányok kreálták, de már az Orbán-kormány is legalább két éve tisztában van a pontos helyzettel, mi több, a 2012-es már a második költségvetés, amit teljes egészében ez a garnitúra állított össze.

Lehetőség tehát bőven lett volna a korrekcióra.

"A szerdai döntés több korábbi EU-s határozat következménye, így szinte bizonyos, hogy a bizottság a büntetési javaslat mellett teszi majd le a garast. Az Európai Bizottság még tavaly ősszel öt tagállamot fenyegetett meg, hogy az úgynevezett túlzott deficiteljárásuk újabb, már szankcióval járó fázisba kerülhet, ha a kormányok nem dolgoznak ki meggyőző terveket a hiányuk csökkentésére.

Matolcsy György válaszlevelében vitatta a bizottság megállapításait. Ezzel első körben több másik megfenyegetett ország is így volt, a belgák például már ott tartottak, hogy akár 800 millió eurós büntetéssel is kinéz nekik idén év elejére. Végül azonban a többi négy tagállam mind korrigálta pénzügyi terveit, így a bizottság januárban úgy döntött, hogy leveszi a napirendről az ellenük hozandó szankciók lehetőségét. Az öt közül egyetlen tagállam ellen tartották fenn az eljárást: Magyarországgal szemben."
 

50 milliárd feletti büntetés vár Magyarországra (Index)


"Az [origo] bizottsági forrása szerint amikor január közepén az Európai Bizottság döntött arról, hogy újabb szakaszba lépteti a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárást, az elvi lehetőség már akkor is megvolt a kohéziós források ideiglenes befagyasztását elrendelő határozat elfogadására. Brüsszel azonban adott egy hónapot a magyar kormánynak, hogy hiteles, kellően nagy költségvetési kiigazító csomagot mutasson be, amellyel a 2013-as költségvetési hiányt a GDP 3 százaléka alatt tudja tartani.

Annak, hogy a kormány nem állt elő 2013-ra vonatkozó tervekkel a rendelkezésére álló egy hónap alatt, információink szerint részben az is az oka, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumban sokáig el sem tudták képzelni, üres politikai fenyegetésnek tartották, hogy Brüsszel a túlzottdeficit-eljárás fenntartását rendeli el."
 

Hiába buzog a kormány, nem ússza meg az uniós fenyítést (origo)

Úgy sincs még precedens

A legszomorúbb és sajnos legjellemzőbb mozzanat az üggyel kapcsolatban, hogy már hónapok óta sejteni, egy hónapja pedig világosan tudni is lehetett, hogy a Bizottság nem fogja készpénznek venni a kormánynak a költségvetésre vonatkozó hivatalos előrejelzését. Méghozzá jó okkal nem, hiszen a Matolcsy-minisztériumban immáron hagyománnyá váló rend szerint néhány kulcsfeltételezés esetében a szakértelmet a vágyakkal helyettesítették. (Bár az eredeti, 2011-es lázálmokhoz képest ebben azért kétségtelenül történt némi előrelépés.)

A kormány pedig annak ellenére nem tett semmit a Bizottság fenntartásainak kezelésére, hogy a túlzottdeficit-eljárás esetében feketén-fehéren le van írva, hogy a soron következő szankciós lépés a kohéziós alapokból történő kifizetések leállítása lenne. Nem reagáltak, mert úgy gondolták, a Bizottságnak nincs igaza, meg egyébként sincs precedens arra, hogy a kohéziós pénzeket ténylegesen befagyasszák.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

A kormányra sújtanak, de az ország szenvedheti meg

El kellett telnie jópár hétnek, amíg a kormány vezetésének leesett, hogy mint az elmúlt hat hónapban annyiszor, teljesen mindegy, hogy szerintük igaza van-e a Bizottságnak. Ahogyan az is mindegy, hogy hasonló szankcióra eddig még nem került sor: ha nincs is még precedens, akkor majd most a mi esetünkből könnyen csinálhatnak egyet.

A történet legvégén szintén amolyan kötelező elemként meghallgathatjuk majd a kormányszóvivő reménytelen magyarázkodását, a kormányfő pedig ismét magára öltheti a sajnos egyre inkább szokásává váló mártír-pózt.

 Olvasd el ezt is: Szuverenitás: az Európai Unió tényleg elveszi?

Sajnos úgy tűnik, ez a kormány egyszerűen képtelen dekódolni a felé küldött informális vagy burkolt üzeneteket. Ők láthatóan csak abból értenek, ha valaki egy jó nagy bunkósbottal suhint feléjük. A gond csak az, hogy az a bunkósbot a végén nem csak őket, hanem az egész országot kilapíthatja.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  


 

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NagyLevin 2012.02.22. 09:04:52

A konkrét kérdéstől függetlenül tényleg jellemző, sokszor megénekelt óvodás-viselkedés: megyünk fütyörészve a sötétben, erősen azt gondoljuk, hogy nem lesz baj, úgyse lesz baj, mert azt, hogy ne legyen, csak akarni kell. Nem úgy kell akarni, hogy kitalálunk valamit ellene és megcsináljuk, hanem mindent ugyanúgy teszünk, mint mindig (agresszíven és koncepciótlanul) és közben erősen koncentrálunk, hogy azok ott valahogy mégse merjék. Ez a magyar kormányzat bátorsága. Amennyiben pedig mégis megtörténik, akkor sem a helyzettel kell foglalkozni, hanem azzal, ki a hibás, nyilván itthon Gyurcsány, kiterjesztőbben igenis és kizárólag az elmúlt nyolc év, ahogy az aranyszájú Dajcstomi már öntudatosan le is szögezte meg az EU. Ezt aztán lehet reklámozni és akkor megint meg van oldva egy időre a híres "jó kormányzás".

Martin József Péter 2012.02.22. 20:56:21

Nehéz ebbe a döntésbe nem belelátni azt, hogy a magyar kormány és gazdaságpolitika külföldi és európai uniós megítélése az elmúlt két évben a korábbiakhoz képest is drasztikusan romlott. Csak költségvetési okokkal nehezen lenne magyarázható a támogatások megvonásának belengetése: az uniós hiánycélt Magyarország tavaly teljesítette, idén a Bizottság előrejelzése szerint is teljesíteni fogja, jövőre pedig alig, csupán negyed százalékponttal maradna el a céltól, de ez utóbbiak értelemszerűen csak becslések. Igaz ugyan, hogy a hiánycsökkenés egyszeri intézkedések következtében, nem fenntartható módon valósult meg, de mindeddig a strukturális, vagyis egyszeri intézkedések és szezonális hatások nélküli hiányra nem volt explicit uniós cél (a fiskális paktumban majd lesz). Egyébként a régiós országok strukturális deficitje nem sokkal kisebb, mint a 2011-es 6 százalékos magyar mutató, a lengyel például ezt közelíti. Az államháztartás GDP-arányos teljes hiánya legalább tizenöt tagállamban rosszabb, mint Magyarországon, és emlékszünk, hogy 2006-ban volt az már nálunk majdnem 10 százalékos is. Nyolc éve túlzott deficit eljárás alatt áll az ország, a szankció mégis most jött.

A büntetés kilátásba helyezésének, a mai bizottsági állásfoglalásnak így alapvetően két oka lehet. Az EU példát akar statuálni, jelezve, hogy most már más idők járnak, és a válságra adott válaszként immár tűzzel-vassal betartatják a szigorú, koordinált és fenntartható költségvetési politika szabályait. Erről bővebben: tagokvagyunk.blog.hu/2012/01/29/magyarorszagon_statualhat_peldat_az_eu
És Magyarország most jó alany a példastatuálásra, mivel gazdaságpolitikája eddig szembe ment az uniós főárammal, ráadásul kiderült, hogy az egyszeri intézkedések, a magánnyugdíjpénztárak államosítása, az óriásméretű válságadók kivetése és végtörlesztés első hullámának következményei belgazdasági szempontból is kontraproduktívak, valamint erodálják a jogbiztonságot, és a gazdasági szereplők közötti bizalmat. Ehhez jönnek még az EU és Magyarország viszonyát terhelő politikai kérdések, a kötelezettségszegési eljárások, a bíróságok jogállásával és a médiaügyekkel kapcsolatos aggályok.

A mai döntést tehát inkább mindennek megnyilvánulásaként értelmezem, mintsem (csupán) a költségvetés állapota miatt kiszabott gazdasági szankcióként.

Brückner Gergő 2012.02.22. 23:11:18

Jóska írásához csatlakoznék, ez az egész őrület biztosan sok mindenről szól, és nyilván hangsúlyos elem az elmúlt két év intézkedés-sorozata, EU-ellenes gesztusai, no és az a bizonyos hosszú-hosszú túldeficit történet.

A kormányzati vakságról jól ír a poszt is, a kommentek is, de szerintem most azért szóljunk be egy kicsit az uniónak is.

Amikor először hallottam ezt az eshetőséget, baromságnak tartottam. Elsősorban a sokkal nagyobb deficittel bíró országok és Görögország jutott eszembe. Utóbbi 2-300 milliárd eurós kárt okoz éppen a többi uniós országnak, bankoknak, központi bankoknak, amit sikerült folyamatos hazudozással elérni, mégis mindenki azon dolgozik, hogyan segítsen nekik (Magyarország és Görögország transzferek szerinti fáziseltolódását most felejtsük el).

Magyarország pedig valóban elég vad intézkedéseket tett, Jóska is említette a különadókat, a nyugdíjeinstandot, mindezeket éppen azért lépte meg, hogy a kívánt szintre szorítsa le a költségvetési hiányt.

Sok jót nem lehet az elmúlt két év gazdaság-politikájáról elmondani, de a deficit komolyan vételét és az államadósság csökkentésének célját igen.

Szerintem akármi is lesz a vége ennek, visszakapjuk, elveszik satöbbi, de ez most éppen a központból rontja az unió hitelességét, következetességét, tovább idegeníti el a magyar közvéleményt az egész uniós rendszertől.

Ha meghívnak vendégségbe, majd első lendülettel leguggolok és a szőnyegre rondítok, akkor utána már nem mondhatom, hogy sótlan a leves. De ez a leves most nagyon sótlan.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása