Véleményvezér

vv

Orbán Viktor felett kínosan eljárt az idő

2012.03.19. I 0 komment I Címkék: fidesz eu gorog orban gazdasagi valsag

huszti.jpgA kormányfő Brüsszel lemoszkvázásával készségesen szállítja a muníciót azoknak, akik épp most akarják demonstrálni, hogy az Unióval már nem lehet úgy packázni, mint egykor. (Fotó: Huszti István/Index)

Orbán Viktor felett kínosan eljárt az idő, legalábbis ami az európai politika ismeretét illeti. A miniszterelnök Európa-képe megfagyott valamikor a válság előtti években, és minden ellenkező állításával szemben azóta éppen ő az, aki nem képes a megváltozott realitásokat tudomásul venni és ahhoz igazítani gondolkodását. Ezért szaladt bele március 15-i beszédével is immáron nagyon sokadszor egy újabb brüsszeli pofonba, amivel pedig egyre inkább személyesen ő maga kezd az EU-IMF-hitel legfőbb akadályává válni.

Ajánlott írásunk: Már Lázár János is oligarcházik

Kéretlen elvtársi segítség

Valószínűleg a szokásos túltaktikázás magyarázza, hogy a kormányfő március 15-i beszédében teljesen felesleges módon lemoszkvázta Brüsszelt. Persze ezt nem nyíltan tette, sőt kínosan ügyelt rá, hogy ez az azonosítás tagadható legyen, de aki olvasott már egy bekezdésnél hosszabb magyar szöveget, az pontosan értette, hogy mire utalt Orbán Viktor, amikor arról beszélt, hogy manapság „nem vállapos egyenruhába, hanem jól szabott öltönybe" bújnak azok, akik „kéretlen elvtársai segítséget" akarnak nyújtani.

Többször foglalkoztunk már azzal a jelenséggel, hogy a kormány és személy szerint Orbán Viktor is elveszítette azt a vezérfonalat, amire intézkedéseik magyarázatát felfűznék. Ennek hiányában a lejárt szlogenjeikbe probálnak még most is kapaszkodni: az általuk meghirdetett gazdasági szabadságharc retorikáját fenntartják, ám közben megkísérlik eltitkolni, hogy időközben bizony letették a fegyvert.

Ezzel nem is lenne egyébként különösebb gond, ha közben a korábbi politikának köszönhetően és ezekkel a régi szlogenekkel ne haragították volna magukra éppen azokat, akiktől most pénzt kérnének.

Szijjártó Péter szerint nem hangzott el olyan kijelentés Orbán Viktor miniszterelnök március 15-i ünnepi beszédében, amelyben az Európai Uniót a Szovjetunióhoz és a Habsburgokhoz hasonlította volna.

A miniszterelnök szóvivője pénteken az MTI-vel azt közölte, hogy a sajtótájékoztatón kérdező újságíró félreértett valamit, hiszen az általa hivatkozott kijelentés nem hangzott el csütörtökön a Kossuth téren.

Az Orbán-beszédben valóban nem hangzik el a Szovjetunió szó, a kommentárt és a cáfolatot kiváltó kijelentés valószínűleg ez volt (az idézet a fidesz.hu-ról származik):

[Orbán] „az új alaptörvényről szólva kiemelte: »nincs szükségünk szamárvezetőre, és nem kérünk az idegenek kezünket irányítani akaró kéretlen segítségéből sem«. Ezzel összefüggésben kifejtette: ismerve a kéretlen elvtársi segítség természetrajzát, azt felismerjük akkor is, ha nem vállapos egyenruhába, hanem jól szabott öltönybe bújik."


Barroso: Orbán nem érti a demokráciát (Index)

Valami nagyon megváltozott

A görög krízis előtt azonban még ez is működhetett volna. Korábban ugyanis épp Athén mutatta meg, hogy az EU-n belül szinte mindent szabad, és Brüsszel előbb-utóbb úgyis fizet, mint a katonatiszt. Az Unió azonban alapvető változáson ment át, éppen a görög válság hatására. Egyrészt Berlin hirtelen mindenki számára nyilvánvalóan megkerülhetetlen lett, másrészt Németország eltökélte, hogy véget vet az Unióban elharapózó potyautas-magatartásnak.

Orbán Viktor azonban valamiért egyszerűen nem hajlandó tudomást venni erről, annak ellenére, hogy ez a folyamat már jó két éve tart. Az Unió meghatározó döntéshozói a válságban ugyanis egy, az integráció mélyítését előmozdító lehetőséget látnak. Magyarország pedig a maga ügyetlen és otromba, a fába is belekötő viselkedésével szinte kiköveteli, hogy vele statuáljanak példát.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Politikai kérdés

Amikor a magyar kormányfő azt hiszi, hogy csak a hazai közönségnek beszél, mondjuk a március 15-i nemzeti ünnepen, akkor közben az Unió megannyi fővárosában és különösen a brüsszeli központban már a kezüket dörzsölve várják a magyarországi eseményekről készült beszámolókat, a beszédekről készült átiratokat. A mi miniszterelnökünk pedig készségesen szállítja is a muníciót azoknak, akik éppen most akarják demonstrálni ország-világnak, hogy mennyire szoros is az integráció az EU-ban, és hogy Brüsszellel már nem lehet úgy packázni, mint egykor.

Olvasd el ezt is: A magyar kormányt külföldről rángatják

És innentől kezdve sajnos teljesen lényegtelenek azok az érvek, hogy most akkor pontosan mekkora is a költségvetési hiányunk és hogy ezen mutató szerint hányan is állnak sokkal rosszabbul, mint mi. A kormányfő folyamatosan gondoskodik róla, hogy az EU-IMF hitel kérdése elsősorban ne gazdasági, hanem politikai kérdés maradjon, és hogy így a pénzért cserébe a magyar kormánynak súlyos politikai árat kelljen fizetnie.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.