Véleményvezér

vv

Aki Schmitt mellé áll, a kádárizmus mellé áll

2012.03.28. I 8 komment I Címkék: schmitt plagium posztkommunizmus

schmitt_orban_karika.jpgMilyen alapon kommunistázhat ezek után a Fidesz, amikor Schmitt egyértelműen a Kádár-rendszerben privilegizált helyzete miatt kapott könnyített eljárásban, csalással doktori címet? (Fotó: schmitt.hu)

A Schmitt Pál disszertációját vizsgáló bizottság jelentéséből tegnap teljesen egyértelműen kiderült, hogy a köztársasági elnök plagizált. Ha ezek után az elnök nem mond le magától, azzal a köztársasági elnöki tisztség tekintélyét rombolja le. Ha pedig a Fidesz nem határolódik el tőle a lehető legkeményebben, azzal leteszi a garast a továbbélő kádárizmus mellett.

Ajánlott írásunk: A korrupció irányítja a magyar államot?

Csapatmunka volt

Nem akarunk álszenteskedni, de tényleg borzalmas volt olvasni a vizsgálók jelentését: Schmitt Pál doktori disszertációja gyakorlatilag egy másolat, doktorrá avatása pedig egy felülről irányított, előre megkoreografált színjáték volt. Ez nyilván szégyenletes Schmitt Pálra nézve, hiszen valós tudományos munkásság nélkül szerezte meg ezt a tudományos rangot, de szégyenletes az egyetemre nézve is, amiért ehhez asszisztált.

Ugyanis minden jel arra mutat, hogy valakik nagyon doktort akartak csinálni akkor Schmitt Pálból, és az egyetem vezetése a legfelsőbb szintekig ebben vagy benne volt, vagy szemet hunyt felette: alapvető dolgokat nem vettek észre, és ahogy a vizsgálat is megállapítja, a doktori eljárás dokumentálásában gyanúsan sok a hiányosság. 

Sporthasonlattal kifejezve: Schmitt Pál doktorálása igazi csapatmunka volt.

jelentes.jpg
Részlet a SE-TSK Tényfeltáró Bizottság jelentésének összefoglalójából (.PDF)


Mennie kell

Természetesen mindenki két dologra kíváncsi: egyrészt arra, hogy mit kezd a kormánypárt az egykori főpolgármesterjelöltje, EP-képviselője, alelnöke majd általa megszavazott köztársasági elnöke csalásával, másrészt, hogy maga Schmitt Pál mit lép.

A köztársasági elnök az első számú közjogi méltóság, a nemzet egységének megtestesítője. Pont ezért rendkívüli jelentőséggel bír, hogy a köztársasági elnök személye kikezdhetetlen legyen. Így ha Schmitt Pál úgy is érezné, hogy bár ez az ügy kellemetlen személyére nézve, de egy évtizedekkel korábbi csalás miatt azért mégsem kellene lemondania, téved. A plágiumvád beigazolódása ugyanis az elnök szavahihetőségét és erkölcsi integritását érinti, amelyek pont egy ilyen pozíció betöltőjének elsőszámú értékei kellene, hogy legyenek.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Ez maga a posztkommunizmus

Amennyiben Schmitt továbbra sem mond le, úgy a magyar társadalom egy jelentős része előtt véglegesen elszáll mind személyének, mind pedig a pozíciójának minden tekintélye. De ez a botrány ennél is tovább mehet: ha a Fidesz nem határolódik el keményen a köztársasági elnöktől, véglegesen felmorzsolódhat az a kevés erkölcsi többlete is, ami a kommunista utódpárttal szemben még megmaradt. 

Milyen alapon kommunistázhat ezek után a Fidesz, amikor Schmitt teljesen egyértelműen a Kádár-rendszerben privilegizált helyzete miatt kapott „könnyített eljárásban" doktori címet? Milyen alapon lép fel az előző kormányok mutyizásai és a haverokkal való kivételezései ellen, amikor ugyanezt elfelejti megtenni a köztársaság első polgárának ügyében?

A történtek után a Fidesznek tehát még kevesebb joga maradt azzal érvelni, hogy forradalmi intézkedéseivel a posztkommunista struktúrákat akarja megsemmisíteni, és hogy ellenfeleik azok, akik a Kádár-rendszerben megszerzett privilégiumaikat védik.

Olvasd el ezt is: Milyen alapon kommunistázik a Fidesz?

Hol volt az ellenzék?

De sem a szocialista párt, sem a többi ellenzéki erő nem lehet magára büszke, hiszen, miként egy névtelenül nyilatkozó fideszes képviselő az Indexnek elárulta, az ügy körüli érdektelenség miatt sikálhatták el az egész botrányt. Az ellenzék ismét egy óriási lehetőséget kapott, amivel újfent nem tudott élni: ahelyett, hogy a leleplezés után morális alapon nap mint nap és minden lehetséges fórumon követelték volna a köztársasági elnök lemondását, enervált sajtóközleményekre futotta csupán.

Így fordulhat elő ismét az, hogy miközben a Fidesz folyamatosan játssza el a megmaradt hitelességét, ez gyakorlatilag a szélesebb közvéleménynek tényleg nem fog feltűnni. A nyilvánosság kényszerítő ereje nélkül pedig hiú ábránd marad abban reménykedni, hogy ebben az országban majd éppen a köztársasági elnök plagizálásának lesz következménye.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holtzer Péter 2012.03.28. 08:54:55

Persze, ma nem lehetett másról írni, és valóban egy morális csőd ez az egész sztori. De érdemes lenne majd arra figyelni, hogy ne ezen rugózzunk hetekig, ugyanis ez a kenyeret és cirkuszt minősített esete lesz. Miközben sajnos továbbra sincs értelmezhető gazdpol, a nulla fogyasztás, leállt hitelezés és (belföldi vagy külföldről jövő) beruházás mellett nyilván semmi növekedés és adósságcsökkenés nem várható, és így az első szél a világból megint minket visz el először. Továbbá - ti is írtatok róla plasztikusan - az állam működését egyre inkább erős egyéni érdekek tűnnek mozgatni, így felmerül az a kérdés, hogy mivégre születnek meg pontosan úgy a jogszabályok, ahogy. Nos ez legalább két olyan témakör, ami nagyságrendileg fontosabb és húsbavágóbb is, mint hogy melyik nagyon nagy tiszteletű honfitársunk tölti be az elnöki pozíciót éppen.

NagyLevin 2012.03.28. 09:34:51

Én őszintén nem értem, miért kérdezi meg mostanában minden héten kétszer-háromszor a Véleményvezér, hogy de hát milyen alapon kommunistázhat ezek után a Fidesz, milyen alapon emlegetheti az elmúlt nyolc év korrupcióját ezek után a Fidesz, hol van már a Fidesz MSZP-vel szemben felmutatott erkölcsi többlete, ha egyszer szemmel láthatóan sehol sincs. Értem én, hogy borzasztó fájdalmas lehet egy nyugatos orientációjú, fiatal nemzedéknek, akiknek 2010-ig tartó, politikailag aktív élete nagyrészt az MSZP-SZDSZ nyolc éves kormányzása alatt telt el, szembesülni azzal, hogy a Fidesz-uralom ugyanaz, csak kicsit még rosszabb, mint ami eddig volt, de lassan már elvárható lesz, hogy ne lepődjenek meg ilyen látványosan minden egyes nap.

akos.szalai 2012.03.28. 09:47:49

Bocsáss meg Péter, de nagyon nem értek veled egyet. Nekem erről az ügyről épp az jut eszembe, hogy kiválóan mutatja, hogy miért nincs hitelezés, beruházás, stb. Egy olyan országban, ahol a mi kutyánk kölykeinek védelme érdekében ilyen mértékben eltekintünk az erkölcsi és jogi elvárások kikényszerítésétől, miért várjuk, hogy ugyanezekre az etikai és jogi elvárásokra épülő üzleti, hitel-, beruházási szerződések jöjjenek létre.

Vannak szimbolikus ügyek és ez az. Csak számomra nem a kommunizmus miatt, hanem azért mert egy sportolóról van szó. Fair Play-ről. Engem agyon zavar, hogy ezt Magyarországon nagyon sokan úgy értelmezik, hogy az az elvárható, ha - különösen egy hazai meccsen - a bíró nekünk fúj. Rövid távon lehet fogyasztást, adósságcsökkentés, inflációcsökkenést, hitelezésbővülést, gazdasági növekedést csinálni. Hosszú távon azonban csak akkor, ha nem írjuk felül ezeket az elvárásokat.
Persze mondhatnánk, hogy ez máshol is így van, mások is felül szokták írni a politikai érdekeik szerint, vagy máshol is védik a hazai csapatokat (vállalkozásokat). De valószínűleg számomra örök hivatkozási alap marad, a két évvel ezelőtti olimpia jégkorong-döntője. Kanada-USA - aki nem ismeri a helyzetet, az képzeljen el egy magyar-szerb focivébé-döntőt - oké, tudom, hogy nehéz... És a meccset rábíztak egy kanadai bíróra, aki közmegelégedésre levezette. Nem merült fel az, hogy a saját hazai csapatát (más kontextusban a hazai vállalkozásokat, a mi kutyánk kölykeit) a szabályok felülírásával, be nem tartásával kellene segítenie.

Az ügy számomra épp a fair play és a gazdasági (társadalmi) fejlődés közötti összefüggésekről szól.

Holtzer Péter 2012.03.28. 11:07:58

@akos.szalai: Nincs vitánk, nyilvánvaló, hogy szoros összefüggés van közállapotaink, amelyet leegyszerűsítve az "elmaradt rendszerváltás"-nak szoktak címkézni, a közöny és következmény-nélküliség, és aközött, hogy az ország a falnak fog menni. Csak azt kívántam jelezni, hogy ne a konkrét ügyet rágjuk túl sokáig (bármennyire is csúf), mert az a figyelmet terelheti el máshonnan - még azt sem tudom kizárni teljesen, hogy ez a figyelem-elterelés szándékos is, volt már rá nem egy példa.

akos.szalai 2012.03.28. 11:48:43

@Holtzer Péter: Persze ebben tökéletesen egyetértünk. Talán annyiban nem, hogy én hiszek abban, hogy időnként létezik katarzis. (Nagyon nem szeretem a mai amerikai elnököt, de kétségtelen, hogy alapvető változás azzal szembesülni, hogy lehet azt USA-nak félvér elnöke. De ugyanilyen alapvető változást hozó szimbolikus történés volt a Watergate is, vagy a 1981-es spanyol puccs, de szerintem ide tartozhat - ezt majd az idő eldönti - a német elnök mostani távozása is.)
És a plágium ügyben látok esélyt arra, hogy ez legyen a végeredmény. Lehet ennek olyan vége, hogy kimondjuk: a saját falkánk védelménél, az aktuális vereség elkerülésénél (a gazdaságpolitikában a "hazai vállalkozások" kevésbé unfair, unortodox támogatása miatti rövidtávú gazdasági visszaesésnél) fontosabb az, hogy fair módon játszunk, betartsuk a szabályokat, mert akkor mások is inkább elfogadnak partnernek.

Persze igazad van, könnyen lehet ebből gumicsont, katarzis nélkül - de én ma valamiért még látok esélyt a másik kimenetre.

Techet Péter 2012.03.28. 11:50:01

Karl-Theodor Freiherr von und zu Guttenberg nem várta meg a bayreuthi egyetem - és a hofi főügyészség - vizsgálatát, hanem önként lemondott, amikorra a sajtóban nyilvánosságra hozott információk egyértelműen bizonyították a plágium gyanuját. Ez a pont Magyarországon valamikor január végén már eljött, addigra ugyanis a hvg.hu közzé tett annyi és olyan információt, ami alapján nem lehetett kérdéses, hogy Schmitt Pál nem önmaga, nem saját kutatási eredményei alapján írta a (kis)doktori értekezését. Schmitt Pál azonban akkor sem mondott le, és most sem, amikorra pedig maga az Egyetem is megállapította - igaz, kelet-európai óvatoskodással - a plágium tényét. Karl-Theodor Freiherr von und zu Guttenberg munkáját mégsem hasonlítanám Schmitt Páléhoz. Guttenberg ugyanis több tucat könyvből ollózta össze - ahogy a német szleng mondja már: guttenbergezte - a dolgozatát. Azaz - feltéve, hogy nem egy ghostwriter írta meg neki - Guttenberg valamennyi időt mégiscsak szánt a tudományra, pár tucat könyvet mégiscsak elolvasott - és azok összeillesztgetése is legalábbis időigényes munka. De egyetlen egy idegen nyelvű könyv fordítása még tudományos segédmunkának sem tekinthető. Hanem a legtipikusabb esete annak, amit az Egyetem úgy nem mert hívni, hogy: plágium. Ennyi. Schmitt Pálnak természetesen ezek után sem kell az államfői tisztségéről lemondani - de kérdés, h0gy a kormány, a konzervatív értelmiség, holdudvar, újságírás miként reagál majd. Németországban a konzervatív FAZ követelte a leghangosabban Guttenberg lemondását. Itt egyelőre csak erről hallani: atlatszo.hu/2012/03/28/cenzura-a-heti-valasznal/. Még az sem kizárt persze, hogy pár héten belül félmillió ember vonul majd fel az Andrássy úton, s "nem hagyják", hogy a dekadens Nyugaton szokásos tudományos mércékkel mérjük a magyarok csavaros észjárását. Schmitt Pál nem lesz gyarmat!

Király Zsolt (Körkép.sk) · http://korkep.sk 2012.03.28. 13:45:11

Határon túli magyarként nézve roppantul kínos, ahogy a magyarországi politikai elit nem képes önkritikát gyakorolni még egy ilyen egyértelmű helyzetben sem, ezzel is rontva az ország nemzetközi megitélésén. Igenis, napirenden kell tartani a Schmitt témát egészen addig, amíg védelme nem válik cikivé és vállalhatatlanná. "A Fidesznek újra kell tanulnia a kormányzást", fogalmaztam jóhiszeműen két éve. Ha így folytatják, nem biztos, hogy lesz még rá alkalom.

Brückner Gergő 2012.03.28. 14:26:26

Bocs, ez indulatos lesz, de szerintem ez a dolog annál is randább, mint aminek látszik. Plagizált, vagyis lopott - oké, rég volt, csúnya volt. De ami most volt: ő is, hivatala is, hátországa is még rátett néhány lapáttal, amikor tagadtak, hazudoztak, tőrzsanyagoztak, közös munkáztak, majd jobb ötlet híján sunnyogtak és igyekeztek nem megjelenni. Mindezt már elnökként, népünk emblematikus vezetőjeként.
Mit érezhet az a szerencsétlen, akit elkaptak plagizálásért és lebuktatták, lemondatták, vagy nem kapott diplomát, doktorit, milyen országban élünk, mi van az egyenlőséggel? A BKV-ügyben sokan fognak ülni olyan tanulmányok kifizetéséért, amiben csak az olló sercegett, a toll nem. Ki tudja ezzel a doktori címmel mennyi többletpénz, mennyi közpénz járt? Persze Schmittet sem irigylem, lehetne mindenféle pozícióban, snájdig diplomata, társalgó, megbecsült akármi, ehelyett egy minden percben megalázott, röhejes céltábla lesz, akivel rosszabb nem is történhetett volna, minthogy nem engedték elkullogni, ott kell szívnia még évekig mindenféle megmozduláson. És gondolom vele kezet is fog majd mindenki. Pusztító szégyen - én így érzem.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása