Véleményvezér

vv

Miféle győzelmet ünnepelnek most Orbánék?

2012.04.26. I 4 komment I Címkék: fidesz eu imf orban

reuters.jpgMár tavaly megkezdhettünk volna az EU-IMF tárgyalásokat, ha a kormányfő józanabb. Drága volt ez az öt hónap a devizahiteleseknek, a vállalkozásoknak és általában a magyar fogyasztóknak. (Fotó: Reuters)

Tegnap a magyar kormány és a kormányt támogatni hivatott holdudvar győzelmet ünnepelt – elsőre azonban nem teljesen világos, hogy minek is örültek. Kicsit jobban megvizsgálva ugyanis a sikeres Orbán-Barroso találkozó után előállt helyzetet, a Véleményvezérnek úgy tűnik, ez az öröm legfeljebb annak szólhatt, hogy a kormány kiszabadult a saját csapdájából – legyengülve és csupán átmenetileg.

Ajánlott írásunk: Orbán mániája egyre drágább

Nemet mondtunk, hogy aztán igent mondjunk

Vegyük először is sorra a nyilvánvaló tényeket! A miniszterelnök a tavalyi év végén bejelentette, hogy tárgyalóasztalhoz ül az IMF-fel és az EU-val egy új „pénzügyi védőháló" megszerzése érdekében. Ezt követően az Európai Bizottság azonban felhívta a magyar kormány figyelmét többek között arra, hogy a tárgyalás előfeltétele, hogy ne fogadjon el a jegybankra és az igazságszolgáltatás átalakítására vonatkozó bizonyos törvényjavaslatokat azelőtt, hogy a Bizottság azokról részletesebben tájékozódhatna.

Amint tudjuk, Orbán Viktor erre úgy reagált, hogy a szóban forgó törvényeket egy héten belül átnyomta a parlamenten. Az ezt követő öt hónapban pedig a magyar kormány energiáinak egy jelentős részét az kötötte le, hogy ezeket az intézkedéseket lépésről-lépésre visszavonja. Egyelőre nem világos, hogy pontosan milyen ígéreteket is tett Orbán Viktor tegnap Barrosónak, de úgy tűnik, hogy egy, esetleg két, gyakorlatilag teljesen szimbolikus kérdés kivételével végül mindenben visszalépésre kényszerült.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Drága öt hónap

Közben persze eltelt öt hónap, melynek során a devizahitelesek, a magyar vállalkozások és úgy általában a magyar fogyasztók kézzelfoghatóan rosszabbul jártak a kormány által kreált bizonytalanság miatt meggyengült forintnak köszönhetően.

Arról nem is beszélve, hogy mindeközben Magyarország tovább darálta egyébként sem fényes reputációját az Unióban: mostanra gyakorlatilag minden tagállam problémás esetnek tart bennünket, és nem létezik olyan, a nemzeti érdek szempontjából fontos kérdés, ahol a diplomáciai érdekérvényesítés területén emiatt ne indulnánk rögtön hátrányból.

Egy szó mint száz: nagyon sokba került nekünk ez az öt hónap. Tegnap annyi történt, hogy az Európai Unió zöld lámpát adott azon tárgyalások elindítására, amelyeket már tavaly decemberben nyugodtan megkezdhettünk volna, ha a kormányfő csak egy kicsit is józanabb.

Megindulhatnak a tárgyalások az EU, az IMF és Magyarország között arról a hitelkeret-kérelemről, amit még november közepén jelentett be a magyar kormány. Bár az előzetes egyeztetéseket decemberben már megkezdték a felek, akkor Brüsszel lefújta a tárgyalásokat. Többek között a jegybanktörvény akkor még csak tervezett módosítása, és egyéb, elsősorban jogi viták miatt.


Megkezdhetjük a hiteltárgyalásokat (Index)

Mégis miért?

A nagy kérdés az, hogy akkor mégis mi szükség volt erre az öt hónapra? Miért mondott a magyar kormány tavaly nemet, ha végül úgyis meghátrált?

Az egyik lehetséges magyarázat, hogy Orbán Viktort elsősorban az érzelmei vezették ebben a kérdésben, és a Bizottság decemberi feltételei ismét felszínre hozták benne a protestáns-kurucos indulatot. A Véleményvezér szerint akad azonban egy ennél meggyőzőbb magyarázat is: Orbán Viktor - mint már oly sokszor az elmúlt két évben - egész egyszerűen félreértette az európai politika trendjeit. Miközben a miniszterelnöknek meggyőződése, hogy ő az, aki utat mutat az elpuhult Nyugat vezetőinek, a valóságban mindig kiderül, hogy kormánya nemzetközi aspirációi elbuknak a nemzetközi politika realitásain.

Olvasd el ezt is: Pofátlan végkielégítések: fideszeseknek szabad?

Furcsa öröm

Függetlenül attól, hogy a kormányfő víziója a hanyatló Nyugatról megállja-e a helyét, a napi taktikai küzdelmekben rendre vereséget szenved tőlük és végül meg kell hátrálnia. (Ez a helyzet mostanra odáig fajult, hogy a még az EU hivatalos szervének sem tekinthető Velencei Bizottság is csuklóztatja a magyar kormányt.) A tegnapi örömujjongás nem volt más, mint a rendszeres szívatástól átmenetileg megszabaduló kisgyerek megkönnyebbülése.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lánczi Tamás 2012.04.26. 10:34:30

Bár a bejegyzés azt állítja, hogy „(Orbán) egyszerűen félreértette az európai politika trendjeit” a valóság az, hogy a Véleményvezér értette félre a kormány szándékait. Egy hete egy teljes posztban fejtette ki, hogy a kormány nyíltan felvállalja az IMF hitel elutasítását. Másfél hete pedig azt fejtegette, hogy „egyre világosabb, hogy (Orbán) azt gondolja, számára politikailag szinte mindennél fontosabb, hogy kihúzza az IMF segítsége és komolyabb kiadáscsökkentések nélkül a következő két évet.” Bő egy hónapja pedig így írt: „a kormány elhiszi, hogy az országnak nem lesz szüksége az EU és az IMF pénzére.”

Azt persze még nem tudjuk, hogy lesz-e IMF megállapodás, de a megállapodáshoz szükséges mindenki által legfontosabbnak ítélt kompromisszum megszületett.

Ami pedig a győzelmi hangulatot illeti, én nem látok ilyet, de tény, hogy a külföldi elemzők egy része a magyar fél sikerének tekinti a tegnap megszületett megállapodást, sőt az RBS elemzője egyenesen „ragyogó lobbimunkának” nevezte az oda vezető utat. A tárgyszerűség kedvéért érdemes lett volna megemlíteni a postban azt is, hogy a Bizottság számos kérdésben elfogadta a magyar fél álláspontját (pl. hogy bizonyos kötelezettségszegési eljárásokat ne tegyenek az IMF megállapodás feltételéül) így az ultimátum kompromisszummá szelídült, amiben a kormány és az Unió is engedett – a külföldiek szerint ráadásul a Brüsszel volt az engedékenyebb.

A rövid reflexiók mellé pedig egy kérés a szerzők felé: a vvezér rövid időn belül másodszor hozza szóba a miniszterelnök felekezeti hovatartozását, mintha ez magyarázná a politikai döntéseit. Lehet, hogy ez így van, de akkor kérem, hogy ezt a többi politikus esetében is tegyék meg, mert máskülönben azt kell gondolnom, hogy a szerző(k) valamilyen furcsa előítélettel viseltetnek a protestánsok irányában.

SZERK 2012.04.26. 12:17:20

Kedves Tamás!

Az elmúlt hónapokban a Véleményvezér arról írt, hogy a kormány nem akarja megkötni a megállapodást, de a végén rá lesz kényszerítve. Nekünk nagyon úgy tűnik, hogy a valóságban is ez történt: a kormánynak nem sikerült az ország finanszírozhatóságához szükséges piaci bizalmat megtartania, mert ezzel a taktikával nem is sikerülhetett. Amíg 280-290 forint környékén mozgott az euró árfolyama, addig erőltették ezt a taktikát, de amint ismét a lélektanilag oly fontos 300-as szinthez közeledett, nem kockáztathattak tovább. A realitás a forint árfolyamán keresztül bekopogottt a kormány ablakán – pontosan úgy, ahogy azt a Véleményvezér és számos elemző és médium megjósolta.

Ami pedig a kormányfő vallását illeti, a magyar köznyelvben jó okkal elterjedt a "nyakas kálvinista" kifejezés, a jelzős szerkezet erre a kulturális hagyományra utalt. Nyilván azért, mert a kormányfő esetében találónak tűnhet.

Lánczi Tamás 2012.04.26. 14:35:32

@SZERK: Kedves Szerk.!

A forint már egy hete is 300 forint közelében mozgott, ekkor született a bejegyzés, amiben a vv azt állította, hogy a kormány már nyíltan is ki meri mondani, hogy nem kér az IMF-EU pénzből, ezért nem tudom elfogadni az érvelést. Így utólag ez inkább tárgyalási taktikának tűnik, de lehet puszta véletlen is, ezt teljes biztonsággal csak a beavatottak tudhatják.

A felekezeti kérdésben pedig kész lennék elfogadni a lingvisztikai megközelítést, ha Orbánnak az Új Emberben megjelent húsvéti interjúja kapcsán a vvezér nem teszi szóvá már a bejegyzés elején, hogy katolikus folyóiratnak egy protestáns nyilatkozik. (forrás: velemenyvezer.blog.hu/2012/04/10/orban_viktor_harca_az_istentelen_kozmosz_ellen#more4374683 ). Így már nem nehéz észrevenni a tendenciát... :-)

-dg- 2012.04.26. 16:05:11

szerintem erős túlzás a kormány oldalán akár a megállapodás mellett, akár ellene komolyabb megfontolásokat keresni. egyszerűen mázlijuk volt, nekem most ez tűnik a legvalószínűbb magyarázatnak. mert ahogy oly sok mindenben ( ld. akár a végrehajtási bizonytalanságoktól és ad hoc, az utolsó pillanatban minden előkészítés nélkül bedobott ötletektől hemzsegő széll kálmán 2.0) sajnos itt is éppen a határozott szándék, akarat, döntés hiányzott a leginkább. szerintem a kormány az elmúlt fél évben követett politikája az volt, hogy miután ősszel újra rádöbbentek és újra beszartak attól, hogy tudnak a laikus közvélemény számára is látványosan kárt okozni, ami már politikailag sem úszható meg (e helyzetre lehet mérce mondjuk a tartósan 300 feletti euró az elszállás közvetlen veszélyével), visszaszaladtak az imf-hez. de kb. úgy, mint nyuszika a fűnyíróért, egy porcikájuk sem kívánta a hitelt, csak adott pillanatban időnyerésre ez látszott a legegyszerűbb megoldásnak.
és ez a lényege az azóta eltelt időnek is: stratégia, döntéselőkészítés és végrehajtás hiányában csak az időhúzás, a megúszás taktikája látszik szerintem. benne volt a pakliban, hogy ha van egy váratlan vész akár a spanyolok, görögök vagy egyéb miatt, akkor tényleg behajlunk, és szétett lábakkal várjuk a hitelt az összes feltételével, de amíg a veszély nem tűnt közvetlennek, addig ment a török-taktika. és ez be is jött.
én nem értek egyet most a vv-vel abban, hogy orbán már csak szimbolikus kérdésekben nyert. a jogi szempontból is legegyértelműbb ügyek közé tartozó jegybanktörvény ügyében például nem látszik, hogy az érdemi pontokon engedett volna, amiben eddig engedett, a múlt heti törvénymódosítással, az valójában semmi ebben az ügyben. (a fizetés hiába lófasz, jogilag az egyik legkönnyebben megragadható ügy, szemben pl. az mt-kinevezésekkel, amiben persze szintén nem engedtünk.) a többi, eddig az EU által is kvázi feltételként kezelt ügyben is megyünk a bíróságra - ilyen értelemben éppen az kérdőjelezhető meg, hogy brüsszel minek szívózott öt hónapot, ha most azt mondja, ok, majd a bíróságon eldől. és az megérne egy külön misét, hogy ennek az uniós szigor, az elvek betartatása szempontjából milyen üzenete van.
szerintem jelen állás szerint bizony brüsszel feküdt alá csúnyán saját magának, a nekem most legvalószínűbbnek tűnő magyarázat szerint azért, mert a spanyol bomba mellé nem akartak még egy problémás országgal szívózni. szép lenne, ha orbánék erre tudatosan játszottak volna, tehát hogy nemcsak nekünk sürgős a megállapodás, de szerintem ez maximum egy lehetőség volt a sok közül, és bejött. az biztos, hogy ilyen értelemben örülhetnek, egy sor komoly ügyben nem kellett engedniük a tárgyalások megkezdéséhez, persze az még előjöhet, hogy ezek egy része majd a tárgyalásokon még téma lesz.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása