Véleményvezér

vv

Orbán érzi a veszélyt, de nem érti az okát

2012.05.15. I 6 komment I Címkék: eu orban gazdasagi valsag lazar janos

ovtavozik.jpgFelmérte, hogy kormánya gazdaságpolitikai hitelessége olyan mélyre került, hogy egy görög összeomlás esetén az ország nem lenne képes saját erőből a vízfelszín felett tartani magát. (Fotó: Reuters)

Tegnap a miniszterelnök bepillantást adott a kormányzással kapcsolatos rövid- és hosszú távú terveibe. A Fidesz-frakcióban elmondott beszédéből kiszivárgott részletek azt sugallják, hogy a miniszterelnök egy kissé tudathasadásos állapotba került. Az egyik oldalon helyesen méri fel, hogy az ország bármikor a jelenleginél lényegesen mélyebb válságba zuhanhat, a másik oldalon viszont úgy gondolja, hogy erősíteni kell azt az irányt, ami ide juttatott minket.

Ajánlott írásunk: Tranzakciós adó: mindannyian megfizetjük

Látja, hogy baj van...

Az Index szerint Orbán Viktor arra kérte a frakció tagjait, hogy július 13-ig ne menjenek szabadságra, mert az európai helyzet kiéleződése bármikor szükségessé teheti valamennyiük jelenlétét. Ez a gondolat meglehetősen sok információt árul el. Egyrészt kiderült, hogy a miniszterelnök osztja azon véleményeket, hogy Görögországnak az eurózónából való kilépése bármelyik pillanatban bekövetkezhet. De úgy tűnik, azzal az állásponttal is egyetért, hogy a görög válság ilyen kiéleződése Magyarországot is kritikus állapotba lökheti.

A Fidesz óriási parlamenti többsége mellett ugyanis csak akkor van szükség a képviselői szabadságok elhalasztására, ha a kormányfő szerint kétharmados törvény elfogadása is szükségessé válhat. Méghozzá olyan sürgősen, hogy nem lehet kivárni, amíg távoli helyekről hazatalálnak a honatyák.

Nehéz ezt máshogyan olvasni, mint hogy Orbán Viktor belátja, a helyzet fordulhat olyan rosszra, hogy az EU-IMF-hitelszerződés azonnali aláírása válhat szükségessé ahhoz, hogy a forint esetleges összeomlása elkerülhető legyen. Arról már nem is beszélve, hogy a kormányfő igenis számol azzal, hogy ezen hitel előfeltétele bizonyos kétharmados törvények megváltoztatása lehet.

Vagyis a miniszterelnök sem ringatja magát illúziókba az ország helyzetét illetően. És közben mintha csak Orbán Viktor félelmeit kívánná igazolni, a forint-euró árfolyam a görög események hatására ismét 290 fölé kúszott.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

...de nem látja, mi vezetett ide

Úgy tűnik azonban, hogy a miniszterelnök éleslátása továbbra is csupán a relatíve rövid időhorizonton működik. Miközben ugyanis felmérte, hogy kormánya gazdaságpolitikai hitelessége olyan mélyre került, hogy egy görög összeomlás esetén az ország nem lenne képes saját erőből a vízfelszín felett tartani magát, középtávra már nem vetíti ki ugyanezt a következtetést. A kétéves terveiben ugyanis éppen ezzel ellentétes logikájú korrekcióra készül.

Orbán Viktor állítólag azért elégedetlen kormányával, mert abban eddig túl sok szakmai megfontolás és kevés politikai akarat volt. Horrible dictu, még a politikai államtitkárok is beálltak „szakmázni". Ezek szerint a költségvetési tervezés körüli, helyenként nevetséges botladozások, az azóta egyértelműen ostobaságnak bizonyuló 2010-es IMF-elűzés, vagy éppen a forint árfolyamát időről időre megrengető unortodox lépések a „túl sok szakmaiság, túl kevés politika" jegyében valósultak meg. És persze ez alapján a kormány Orbán Viktor által is azonosított hitelességi deficitje is a „túl kevés politika" számlájára írható.

Ebből a nyilvánvalóan kicsavart gondolatmenetből logikusan következik, hogy a kormányátalakítást is a politikai vonal erősítésével kell végrehajtani. Ezt a célt a Varga-Lázár csere mindenképpen kiválóan teljesíti. Nem azért, mert Varga Mihály bármilyen látható módon bármilyen szakmaiságot testesített volna meg ebben a kormányban, hanem mert Lázár János valóban a honi politikai akaratelvűség egyik bajnoka.

Olvasd el ezt is: A Fidesz állama: abszurd adóállam

Egyben kormánykritika is

Ameddig a kormányfő továbbra is a saját maga által épített alternatív, retorikai világ foglya marad, addig ugyanez a minta fog ismétlődni. Kezdődik minden a nagy nekiveselkedéssel, ezt követi az általában a külföld által indukált kijózanodás, hogy aztán a miniszterelnök egy rövid időre visszatérjen a való világba és egyre húsba vágóbb, egyre fájdalmasabb lépésekkel korrigálja a korábbi időszak hibáit.

Orbán Viktor két éve az előző húsz év nekilendülés-megszorítás ciklusainak megszüntetését ígérte, de a valóságban inkább felgyorsította őket, és most is éppen ezt készül tenni.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lánczi Tamás 2012.05.15. 09:50:40

Akkor nézzük egy kicsit tágabb perspektívából. A görög helyzet iskolapéldája az európai válságkezelésnek. Négy éve tartó gyötrődés, rengeteg EU-csúcs és sok milliárd euró elköltése után eljutottunk oda, ahonnan indultunk: vagyis Görögország eurózónából történő esetleges kilépéséhez. Nem mellesleg eközben sikerült megroppantani a görög demokráciát, politikai káoszt előidézni és 50 % fölé hizlalni a szélsőséges pártokat.
De vannak más „eredmények” is: újra lehet aggódni, hogy Spanyolország és Portugália talpon marad-e, ha dőlnek a görögök. Franciaországban 30%-ot értek el a szélsőséges pártok és a legtöbb ország politikailag instabilabb, mint volt két éve.
Mindez elsősorban azért, mert az EU mereven ragaszkodik a német recepthez és olyasvalamit erőltet, amely szemmel láthatóan az európai választók egyöntetű ellenállásába ütközik. Ha valamit, hát ezt megszenvedi Magyarország. Ha valami, akkor ez igazán veszélyes a legyengült állapotban lévő országokra.
És hogy mennyire rövidlátó az Unió, azt mi sem mutatja jobban, hogy miközben szélsőséges pártok törnek előre Finnországtól Franciaországig, addig a legfontosabb még mindig a Magyarországgal szembeni példás fellépés. Biztos van magyarázat arra, hogy miközben a spanyolok és a románok felmentést kapnak a hiányszámok teljesítése alól, addig a magyarok nem, de ezt a magyarázatot nem az Unióról szóló szerződésben kell keresni. Biztos arra is van magyarázat, hogy amikor 2006-ban 10 százalék körül volt a magyar költségvetés hiánya, akkor miért nem lépett fel keményen az Unió, és miért akkor szigorkodik, amikor 3% körül van.
Lehet, hogy a Vvezér dilettánsnak látja a magyar kormányzat működését, de akkor én meg hadd tegyem hozzá, hogy Európára és benne Magyarországra pedig a dilettáns brüsszeli elit jelenti a legnagyobb veszélyt.
És igen, egyetértek Martin József Péterrel. Az EU-nak nincs alternatívája. Épp ezért kell az EU-t megmenti a saját elitje ellenében.
Uff.

Uj Péter 2012.05.15. 12:20:29

>Nem mellesleg eközben sikerült megroppantani a görög demokráciát, politikai káoszt előidézni és 50 % fölé hizlalni a szélsőséges pártokat.

Ezek szerint az EU az oka a görög káosznak, és nem a görög politikai elit (a magyaréhoz igen hasonló) rövidlátása és ostobasága. Én ehhez - mármint az EU felelősségéhez - még gyorsan hozzávenném a világkapitalizmus kizsákmányoló mohóságát, embertelen, elnyomó rendszerét is, és már helyben is vagyunk.

>Mindez elsősorban azért, mert az EU mereven ragaszkodik a német recepthez és olyasvalamit erőltet, amely szemmel láthatóan az európai választók egyöntetű ellenállásába ütközik.

ŐŐŐ... Van valakinek valami más receptje? A választók ellenállásába ütközik minden, ami arról szól, hogy a fölvett hiteleket valahogy vissza kéne fizetni, vagy legalább úgy csinálni, mintha vissza akarnánk fizetni. És: a német elnyomással szemben az európai választók tehetetlenek. Mert ha azt elutasítják, akkor máris szélsőségesek, és saját előretörésükkel pontosan a német inkompetenciát igazolják, továbbá aláássák a demokráciát, ha esetleg nem utasítják el - ami eleve nem lehetséges -, akkor maguk is a német inkompetencia részévé válnak.

>Biztos van magyarázat arra, hogy miközben a spanyolok és a románok felmentést kapnak a hiányszámok teljesítése alól, addig a magyarok nem, de ezt a magyarázatot nem az Unióról szóló szerződésben kell keresni.

Van, mégpedig elég jól látható. Ha tartozunk valakinek, éveken át hazudunk neki, majd a végén páros lábbal tökön rúgjuk, mielőtt újra pénzt kérnénk tőle, akkor elég érthető, hogy az illető kicsit bizalmatlanul méreget.
És a bravúros kormányzati kommunikáció most még azt is hozzáteszi, hogy "ez mekkora hülye, mert már régen pofán kellett volna bennünket vágnia", illetve: "ez mekkora köcsög, mert másokat - akik egyébként nem verték át annyira, nem rúgták tökön páros lábbal - nem vág pofán." Óriási ötlet, tényleg. Olyan eredményes is lesz, mint az eddigi összes pazar manőver, ami a kormány szerint növelte a szuvertenitásunkat. (Közben akkorára nőtt a szuverenitásunk, hogy mozdulni sem tudunk tőle.)

És persze, az unió sem az a fenékig kompetens szuperállam vagy hatékony válságkezelő, vagy bármi, amit szeretnénk (szeretne valaki), és igenis dilettáns/kártékony/béna egy csomó ügyben, de azért nehéz nem röhögni, amikor mindenféle logikai csavarok végén valahogy mégis a németek lesznek a fődilettánsok, főfelelősök, és nem mi, ezekkel a penetráns hazugságokkal, napi ostobaságokkal, nagyhangú fontoskodásból kilogó tehetetlenség-lólábbal.
Hát csak az adórendszert tessék már megnézni! Utána lehet németezni/Eu-zni. A sok röhögés után most sírok egy kicsit.

Lánczi Tamás 2012.05.15. 13:38:00

@Uj Péter:
1. a görög elit valóban béna - volt. Most már ilyen sincs, csak virtigli kommunisták meg csuklásizomra gyúró verőemberek, akikhez képest Zagyva György Gyula egy tőrőlmetszett européer. Most, hogy már nincs görög elit, nincs kivel leülni egyeztetni. Lehet még kísérletezni egy amúgy is padlón lévő állammal...

Az kétségtelen, hogy a görögök esztelen költségvetési politikát folytattak, az uniós támogatások nagy részét pedig a politikai apparátus kenésére használták. De ez ugye nem 2012-ben derült ki, hanem nagyjából aznap, ahogy a görögök beléptek az unióba. Lehet kárhoztatni a görögöket, de az uniónak is nagy felelőssége van
abban, hogy a görögök idáig jutottak. Akkor fogalmazni a tűzvédelmi szabályzatot, amikor lángokban áll a ház, kicsit megkésettnek tűnik.

2. igen van. Gazdaságélénkítés, pénznyomtatás, infláció. Minden, amiből növekedés lesz. A megszorítás szemmel láthatóan nem oldja meg a problémát.

3. Jó látod. A kormányzat súlyos érdekeket sértett, ezért szabadították rá Európa összes jogvédőjét.

Varró László 2012.05.15. 15:28:49

Persze hogy van magyarázata annak, hogy Brüsszel velünk kekeckedik, és nem a spanyolokkal, még hozzá kettő is: koki és saller. Én egy csepeli lakótelepen nőttem fel, ahol hamar megtanulta az ember, hogy ha valaki kokikat és sallereket osztogat, és nem hogy erős barátai nincsenek, de az igazán kemény srácoknak még az anyját is szidja, akkor előbb-utóbb elkapják a trafóház sarkánál és agyba-főbe verik. Pontosan ez történik most Magyarországgal. Egy rendes ‘’hard power’ nagyhatalom most repülőgép anyahajókat vezényelne a Fertő tóra és bombázná a felcsúti fociakadémiát, ilyen hard power képessége az Európai Úniónak nincs, az egyetlen eszköz ami rendelkezésre áll, az a túlzott deficit eljárással kapcsolatos jogi kötözködés, és mivel akinek a kalapács van a kezében, az mindent szögnek néz, ezt az eszközt használják. Számomra egyedül az meglepő, hogy az a magyar jobboldal, aki kifejezetten büszke arra, hogy hideg fejűen, illúzióktól mentesen látja az EU-ban folyó hatalmi politikát, most meg van lepődve azon, hogy miután minden létező szereplőt felbőszitett, most ezt kapja. Felbőszitésben pedig világrekorderek voltunk. Például a német zöld párt és az RWE (Európa legnagyobb CO2 kibocsátója) otthon Németországban meglehetősen ellenséges viszonyban vannak, az hogy a magyar kormánynak sikerült mindkettőt egyszerre magára haragitani, vagy a Financial Timesben a magyar gazdaságpolitikát elitélő irás alatt van közvetlenül a francia szocialisták cikizése, akik viszont szintén lesujtó véleménnyel vannak Magyarországról, nos ez nem mindennapi teljesitmény. Az isten szerelmére, még a kurucok is próbáltak koaliciókat épiteni és szövetségeseket keresni, Rákóczi mint XIV. Lajossal, mind Nagy Péter cárral tárgyalt, még a kuruckodásnak sem kellene az elszigetelődést mint külpolitikai stratégiát jelentenie.

Lánczi Tamás 2012.05.15. 17:05:12

@Varró László: koki és saller? Ha ezt úgy értetted, hogy különadók, végtörlesztés, energiaárak befagyasztása, bizonyos piacok részbeni, vagy teljes "nemzetiesítése" (lásd: cafeteria utalványok, negyedik mobilszolgáltató), akkor egyetértünk. Szerintem is ez az ok. Hogy mindezt lehetett volna jobb modorban tenni? Bizonyára, bár én még nem láttam olyan embert, céget, akárkit, akitől ha pénzt vettek el, akkor annak örült volna. Ha pedig ez a valaki erőt érez magában, akkor nyilván megpróbálja visszaszerezni, amitől megfosztották. Bepanaszol, fenyegetőzik, nyomást gyakolol a sajtóban, felbőszíti a saját kormányát, vagy ha egész nagyban játszik, meghintáztatja a forintot. És könyörgöm, senki ne mondja, hogy ez bogárlászlóizmus, hanem inkább kérdezze meg valamenyik eu-s országbeli magyar nagykövet ismerősét, hogy az elmúlt egy évben hányszor állították a szőnyeg szélére x vagy y vállalat Magyarországon elszenvedett érdeksérelme miatt.

És egyetértek Varró Lászlóval, legyünk hálásak az Európai Uniónak, hogy csak a Velencei Bizottságot küldik ránk és nem egy páncélos dandárt vagy egy bombázó rajt, mert 70 éve még tényleg így intézték a dolgokat Európában. Ennyiben - és ezt most minden szarkazmus nélkül mondom - tényleg működik Schuman és Monnet úr találmánya. Én ezt nem is becsülöm le.

Annak pedig kifejezetten örülök, hogy a vvezérkommentelő társaim is érzik, hogy az európai politikából nem tűnt el az erőpozícióból való tárgyalás és a nemzeti érdekérvényesítés, ha kifinomultabb eszközökkel is, de eu-s köntösben is remekül működik. Ha valamiért hálás lehet(ne) a politikatudomány a mostani válaságnak, akkor az épp az, hogy végre láthatóvá vált, hogy is zajlik a nyers hatalmi politika Európában.

És még egy technikai megjegyzés: nincs abban semmi meglepő, hogy egyszerre utálnak minket az zöldek és az RWE. A zöldek, mint baloldali párt, aligha kedvelheti a jobboldali Fideszt, az RWE pedig épp most adja el azt a vízközművét a fővárosnak, ahol az elmúlt 15 évben kisebbségi tualjdonosként gyakorolta a többségi jogokat és busás profitot termelt majd vitt haza.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása