Véleményvezér

vv

Gyurcsány után a Fidesz üzeni: el lehet menni!

2012.05.24. I 5 komment I Címkék: fidesz nyugdíjasok fiatalok ado gyurcsany

orbnyugg2.jpgMinden ötödik magyar, a 30 év alattiaknak pedig a fele tervezi, hogy külföldön dolgozzon. Aránytalanul nagy teher van a vállukon: tényleg itt fogunk maradni a nyugdíjasainkkal. (Fotó: orbanviktor.hu)

A Tárki friss felmérése szerint az elmúlt két évtizedben soha annyian nem akarták hosszabb vagy rövidebb időre elhagyni Magyarországot, mint most. Minden ötödik magyar, a lakosság 19%-a tervezi, hogy külföldön vállaljon munkát. Elsősorban a fiatalok azok, akik a lábukkal szavaznak a jelenlegi magyarországi viszonyokról: a 30 év alattiak közel fele, 48%-a, a 31-40 éveseknek pedig majd' harmada, 31%-a akar inkább külföldön szerencsét próbálni.

Ajánlott írásunk: Elszegényedés vagy hiperinfláció?

Gyurcsányi üzenet

„El lehet menni Magyarországról, itt lehet bennünket hagyni. Tessék, lehet menni, majd mi elleszünk a nyugdíjasokkal." Ez az emlékezetes mondat Gyurcsány Ferenc száját hagyta el 2006-ban, aki az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén többek között arra hivatkozva utasította vissza az adócsökkentést követelő hangokat, hogy a bevételkiesést ő nem hajlandó a kiadási oldalon olyan lépésekkel kompenzálni, mint például a nyugdíjcsökkentés.

A Véleményvezéren rengeteg írásunkban kifogásoltuk, hogy a második Orbán-kormány ott folytatja, ahol a Gyurcsány-kormány abbahagyta: hiába kényszerül a válság miatt drasztikus intézkedésekre, a nyugdíjasokat akkor is szent tehénként kezeli. Ez az elmúlt két év gyakorlatában azt jelentette, hogy mindig a gazdaságilag aktívakra vetettek ki újabbnál újabb adókat, ráadásul még a magánnyugdíjpénztári megtakarításaikat is államosították. Amikor pedig mégis muszáj volt a kiadásokhoz is hozzányúlni, akkor a felsőoktatási forráskivonásokkal a fiataloktól, a segélyek visszavágásával pedig a munkaképes korúaktól vettek el pénzt.

Vagyis bár a Fidesz a kommunikáció szintjén haza akarja hívni a külföldre költözött magyarokat, a valóságban a politikájával szintén, sőt még többeknek azt üzeni, hogy el lehet innen menni.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

De ki fog akkor dolgozni?

A fiatalok migrációs kedvének növekedése azért különösen veszélyes Magyarország számára, mert már így is az elöregedő magyar társadalom rendelkezik az Unióban az egyik legalacsonyabb foglalkoztatási rátával. A problémát hosszú távon tovább súlyosbítja, hogy a termékenységi rátánk tekintetében is a sor vége felé kullogunk. És itt érdemes megjegyzni, hogy Magyarország lakosságszáma az elmúlt tíz évben úgy csökkent, hogy közben a pénzügyi válság 2008-as kitörése óta bajba került országoké szinte kivétel nélkül növekedett.

Ez pedig azt jelenti, hogy a jelenleg nálunk rosszabb helyzetben lévő, eladósodottabb és súlyos munkanélküliséggel küzdő államok hosszú távon legalább rendelkeznek bizonyos tartalékokkal, legalábbis, ami a munkára fogható népességet illeti. Magyarországon ezzel szemben az egyre kevesebb aktív közül is egyre többen gondolják úgy, hogy ideje komolyan venniük a gyurcsányi felszólítást – mi pedig akkor tényleg itt fogunk maradni a nyugdíjasainkkal.

Vagyis az unortodox gazdaságpolitikának köszönhetően nem csak, hogy a külföldiek alig akarnak nálunk beruházni, és nem csak, hogy a hitelhiány miatt a magyar kkv-k sem képesek növekedni és munkahelyeket teremteni, de még a meglévő humán tőkénket is borzasztó ütemben pazaroljuk el.


Felelős a kormány

Evidens, hogy mindig a fiatalabbak azok, akik könnyebben mozognak és hogy a vállalkozó kedv is bennük a legnagyobb. És nyilvánvalóan a Tárki elszomorító adatait a nehéz gazdasági helyzet, vagyis részben a magyar kormány intézkedéseitől független nemzetközi környezet, illetve az előző kormányok öröksége is magyarázza.

A jelenlegi kormány felelőssége azonban megkerülhetetlen, és nem csak a már említett okból, miszerint aránytalanul nagy terhet raknak a fiatalabb generációk vállalára. Az új adókat vagy éppen a felsőoktatási forráskivonást lehet a gazdasági kényszerrel magyarázni. De azok módját, az évközbeni, átgondolatlan és egyeztetések nélküli adókivetést, vagy éppen azt, hogy egy érettségiző csak az utolsó pillanatba tudja meg, hogy hová milyen feltételekkel lehet jelentkezni, vagy hogy szeptemberben egyáltalán létezni fog-e még az általa megjelölt intézmény – ezt a fajta kapkodást és amatőrizmust már nem. (És persze azon is érdemes elgondolkozni, hogy például a külföldön dolgozó magyarok extraadójának meglebegtetése mit árul el a kormány problémaérzékenységéről.)

Olvasd el ezt is: Békemenet a nyugdíjba

A bizonytalanság légköre

Ahogy egy korábbi kormányértékelőnkben is írtuk, a Fidesz voluntarista és mindent felforgató politikájának legsúlyosabb következménye pontosan az, hogy ebben az országban már senki sem érezheti magát biztonságban, minden teljesen kiszámíthatatlan lett. 

Természetesen egyéb okok is közrejátszanak a migrációs hajlandóság növekedésében, de tényleg nincs mit csodálkozni azon, hogy 2010 óta a másfélszeresére nőtt azok aránya, akik a mostani légkörben azt a következtetést vonják le maguknak, hogy Magyarországon kívül csak könnyebb lehet az élet.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NagyLevin 2012.05.24. 12:18:48

Remek poszt, leszámítva a VV-nek azt a a makacs törekvését, hogy úgy csináljon, mintha a nyugdíjasok életszínvonala szárnyalna, felvetné őket a pénz, tehát mi sem lenne kézenfekvőbb, mint az ő kárukra csökkenteni a költségvetési kiadásokat. Ez nincs így, ezt mindenki tudja, aki utazott már a 7-es buszon, járt már piacon vagy beszélt már az életben a köszönésen túl is a szomszédaival. A többi felvetés viszont fájdalmasan igaz. A hazánk már évek óta egyre kilátástalanabb helynek tűnik és az elmúlt 2 év csak tovább erősítette ezt a benyomást - sokakban. Az pedig, amit az oktatáspolitika a felsőoktatásban - is - művelt, a második Orbán-kormány regnálásának egyik legsúlyosabb következményekkel járó pusztítása volt, kevés korlátoltabb és kártékonyabb szakpolitikát valósított meg a kabinet a Hoffmann Rózsáék elképzeléseinél, pedig amúgy sem büszkélkedhetnek túl sok szakpolitikai eredménnyel.

akos.szalai 2012.05.24. 13:54:19

Szerintem nem jó poszt. Ismételten: az új magyar adórendszer - vagy valami olyasmi - lényege épp az, hogy nem csak az aktívakat terheléi, hanem a fogyasztást, vagyis az inaktívakat is.
Másrészt a Gyurcsányi "el lehet innen menni"-t kifejezetten a "nem lehet innen elmenni - aki elmegy hazaáruló, potyautas" politkiájával próbálják felváltani - lásd hallgatói szerződés, külföldi jövedelmek adója. Orbánék kifejezetten figyelnek arra, hogy ne érje meg elmenni.
Abban viszont tökéletesen egyetértek, hogy ennek elegánsabb módja lenne, ha az itthonmaradás hozamát növelnék, és nem az elmenőket próbálnák büntetni.

SZERK 2012.05.24. 21:12:52

Ákos, Gyuri, ez egy visszatérő vitapont köztünk. Nekünk nagyon úgy tűnik, hogy a kormány elsősorban verbálisan támogatja az aktívokat, a gyakorlatban viszont a kivetett új adók aránytalanul terhelik őket. A telefonadó, a tranzakciós adó bár látszólag szimpla fogyasztási adók, a valóságban olyan fogyasztást terhelnek, ami döntő többségében az aktív népességet jellemzi. Bár az egy-két kulcsos adó valóban kedvező az aktívok felső 10%-a számára, de kifejezett kedvezőtlen az alsó 40% esetében – pont ott, ahol az aktivitási ráta a leginkább eltér az európai átlagtól. Az aktívok egészére vetítve az egykulcsos adó inkább büntetés, mint ösztönző. És akkor még nem beszéltünk a vállalati adóterhek növekedéséről, amit természetesen megint az aktívokon kompenzál a munkáltató. A kiadáscsökkentések nagy része szintén olyan, hogy az aktív népességet sújtja (oktatás, állami intézményrendszer leépítése – gyakorlatilag az összes lépés a gyógyszerkassza csökkentésén kívül). Mindeközben a nyugdíjak növekednek – nem állítjuk, hogy a nyugdíjasok dőzsölnek, de az tény, hogy aránytalanul kisebb terhet vállalnak a Fidesz-kormány megszorításaiból. Ez a politika pedig hozzájárul ahhoz a reménytelenséghez, amit a fiatalok a Tárki felmérése szerint érzékelnek.

Brückner Gergő 2012.05.25. 01:52:30

Nem egy könnyű kérdés.
Nyugat-Európában, az Egyesült Államokban az idősek tényleg jó helyzetben vannak, hiszen szinte 50-60 év töretlen - krachmentes - gazdasági növekedés van mögöttük, ekkor voltak aktívak. Úgy tudtak felhalmozni, hogy súlyos értékvesztés sem érte őket, és ahol van, még relatíve magas is az állami nyugdíj.

Magyarországon sok olyan nyugdíjasról is beszélünk, aki 1990-ig volt aktív, szinte definíciószerűen nem tudott előtakarékoskodni, és a nyugdíj természetesen nem elég semmire, csak akciós csirkefarhátra. Igen, nehéz az aktívaknak, de én azoknak drukkolok, akiknek jobban bele volt rondítva az életükbe, a szabadságukba. Hajlok arra a demagógiára, hogy a maiak legalább tehetnek a sorsukért, lehetnek még bankvezérek, Nobel-díjasok, vagy olimpiai bajnokok, és akkor majd jól fognak élni. Ahogy az is igaz, hogy minden nyugdíjasokat csorbító megszorítás jellemzően a később nyugdíjba menőket érinti, amiben szintén sok igazság van.

Még egy kis demagógia - bele lehet szeretni. Külföldi meló kapcsán erős a kognitív disszonanciám, újságíró vagyok, hova is mennék külföldre dolgozni? A magyar nyelvvel és a magyar kapcsolataimmal végzem a munkámat, de.

Néztem a mai TV2-es híradót: soha ennyien nem szeretnének külföldre menni, nyilatkozik is a bébiszitter-jelölt: "csak látogatóba szeretnék már hazajönni, sokkal többet lehet keresni Svédországban."

Minden tisztelet az önmagát képző, a nyelveket tanuló, a magát külföldön is kipróbáló embereknek, de a csak a jövedelemre optimalizáló, a 20 éves korára végleg elmenni képes, mert semmilyen családi, baráti viszonyt nem hiányoló embereket én egyszerűen nem tudom megérteni.

Szerintem az itthon vagy külföldön kérdés messze nem csak aktívakat, vagy nyugdíjasokat támogató gazdaság-politika, nem lehet egy ilyen kérdést pengő fontokra optimalizálni, hanem van benne önbecsülés, egy nyelv, egy kultúra, egy humorvilág szeretete is.

Utóbbi mondat persze nem menti fel a gazdaság-politikát, olyan országot kell építeni, ahol jó maradni.

akos.szalai 2012.05.25. 09:30:52

@SZERK: A vitánk megmarad. Az állításom: a "fogyasztásinak látszó" adók is jobban terhelik az inaktívakat, mint amennyire egy ugyanekkora bevételt hozó SZJA terhelné. (Persze, mivel a fogyasztás magasabb az aktívak körében, így ennek is nagyobb részét viselik az aktívak. Elfogadom az érveteket - én adatokat nem ismerek -, hogy a kivetett specifikus adók vélhetően tényleg jobban terhelik az aktív korúakat, mint amennyire egy ugyanekkora bevételt hozó ÁFA emelés terhelné. Jut eszembe, utóbbiról se feledkezzünk azért el!)
A másik érvetekkel teljesen egyetértek, csak más következik belőle: az SZJA átalakítás nem általában az aktívak terheit csökkentette; azok egy jó részének növelte az adóterhét. Azonban mit is jelent ez? Van az aktívak jó része, akiknek nőtt az SZJA terhe és kaptak új fogyasztási adókat is. Vannak az inaktívak, akiknek nem csökkent az SZJA-terhe, de kaptak új adókat. És van egy (magas jövedelmű) réteg, akiknek csökkent az SZJA-ja és kaptak új adókat. Első ránézésre tehát nem az történik, hogy az aktívakat terhelik azért, hogy az inaktívakat védjék, hanem az, hogy a magasabb jövedelműek jövedelemadóját lecsökkentik, majd az így kieső bevételt olyan adókon keresztül próbálják pótolni, amelyet nem csak ők, hanem az alacsonyabb jövedelműek és az inaktívak is fizetnek.
A vállalati adók terhéről, illetve a kiadási oldalról érdemes lenne gondolkodni, de én nem ismerek jó elosztási vizsgálatokat, amelyek megmondanák, hogy különböző közszolgáltatások hasznai kihez jutnak. Egy gyakori félreértés: azt gondoljuk, hogy ha megszüntetnénk a nyugdíjasok utazási kedvezményeit, az őket terhelné. De biztos? Csak két hatást: ha a nagyi nem utazik, akkor a családoknak időnként más megoldást kell keresni, hogy vigyázzanak az unokára; vagy ki kell fizetniük a nagyi utazását. A teher tehát (legalábbis részben) az aktívakra hárul. Ugyanígy a nyugdíjcsökkentés, vagy a gyógyszeráremelés sem csak az inaktívakat érinti, érintené. Ráadásul, mint ezzel foglalkozó barátaim szokták mondani: Magyarországon a transzfer iránya meglepően sokszor fordított, vagyis az időskorúaktól érkezik a fiatalabb generációk felé. Vagyis egy látszólag az aktív korúakat terhelő lépés (mondjuk a tandíj) is meglepően sokszor érinti az inaktívakat, akik hozzájárulnak ilyenkor a költségekhez. Röviden: nagyon keveset tudunk a családon belüli transzferekről, és amikor ti az aktív korúak, inaktívak közötti ellentéteket feszegetitek, akkor ezt szerintem túlzottan is negligáljátok.
(És a szokásos "félreértések elkerülése végett": nem azt állítom, hogy ez a politika helyes vagy helytelen. Nem állítom a jelenlegi tehermegosztást nem kellene eltolni egyik vagy másik irányba. Diákjaimnak úgy szoktam fogalmazni: én nem azért nem beszélek az igazságosságról, az elosztási kérdésekről, mert szerintem nem fontos kérdés. Azért nem szeretem ezt a témát, mert a legtöbb esetben fogalmunk sincs, hogy az egyes adózási vagy éppen kiadási lépések - szabályozásról már nem is beszélve - terhei végül hogyan fognak szétterülni, megoszlani a társadalmon belül.)





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása