Véleményvezér

vv

Miért sikerült a lengyeleknek, ami nekünk nem?

2012.06.15. I 1 komment I Címkék: fidesz lengyel eu gyurcsany orban

polska2.jpgLengyelország és vezetőjének presztízse évszázadok óta nem látott magasságokban jár, a foci-Eb egy tíz éves menetelés csúcsa. Nem is lehetne élesebb a kontraszt Magyarországgal. (Fotó: Getty Images)

A labdarúgó-Európa-bajnokság a lengyel gazdaság tíz éves menetelésének és az ország gyorsan növekvő nemzetközi presztízsének eddigi csúcspontja. Ők végig tudták vinni azt, ami nekünk sajnálatos módon nem sikerült.

Ajánlott írásunk: Felbőszítésben Magyarország  világrekorder

Egy úton jártunk

A lengyelek ugyanolyan felemás rendszerváltozással indultak 1989-90-ben, mint mi, a lengyel állam a '90-es években ugyanúgy a posztkommunista oligarchák és a volt titkosszolgák vadászterepe volt. Akkoriban úgy tűnt, állandósulni fog a lengyelek relatív elmaradottsága a magyarokhoz képest.

A két ország politikailag látszólag nagyjából egy ütemben mozgott, hiszen hasonló ritmusban váltották egymást a jobb- és baloldali kormányok. Ezek közül talán a legemlékezetesebb a 2001-2002-es „varsói gyors" esete, amikor is Lengyelországban ugyanúgy, mint pár hónappal később Magyarországon, egy viszonylag sikeres jobboldali kormányt váltott le egy teljesen fantáziátlan, korrupt és a múltban élő kommunista utódpárt.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Varsó fel, Budapest le

Míg azonban nálunk a D-209-es ügy miatt a legitimitását a kormányra kerülését követően heteken belül elveszítő Medgyessy Péter egészen elképesztő pénzszórásba kezdett, hogy aztán utódja ezt a politikát teljes gátlástalansággal folytassa, addig a baloldali lengyel vezetés „csak" nagyon korrupt volt, de az ország gazdasági fundamentumait nem ásta alá. Ennek köszönhetően Lengyelország ki tudta használni a világgazdasági buborék adta lendületet, és az országba áramló nagy mennyiségű külföldi tőke valóban termelékenységjavító beruházásokra ment el.

Az ekkor elváló lengyel és magyar út közötti különbség még nyilvánvalóbbá vált 2006-ot követően, amikor is Magyarországot Gyurcsány Ferenc kommunikációs szempontból hiperaktív, ámde teljesen átgondolatlan és kiszámíthatatlan kormányzása éppen akkor tette európai szempontból jelentéktelen tényezővé, amikor Varsó ázsiója emelkedni kezdett.

Az európai gazdaság csillaga

Ott és akkor ugyanis a Kaczynski-testvérek által vezetett PiS nyílt konfrontációt vállalt a posztkommunista politikai-gazdasági oligarchia keletre tekintő részével, melynek hatalmát sikeresen meg is roppantotta. Eközben viszont a PiS nagyon bölcsen nem igazán változtatott a lengyel gazdaság pályáján.

Két év múlva a Tusk-vezette PO amolyan igazi középpártként konszolidálhatta a politikai helyzetet, hogy aztán radikális intézkedések nélkül, fontolva haladva alakítsa az ország gazdaságát. Részben az adottságoknak, részben Tuskék okos és pragmatikus gazdaságpolitikájának köszönhetően mára Lengyelország az EU gazdaságának egyik legfényesebb csillaga lett.

Ennek eredményeképpen pedig az ország és vezetőjének presztízse évszázadok óta nem látott magasságokban jár. Németországban sokan már nyíltan arról spekulálnak, hogy a német-francia tengelyt számos ügyben egy Berlin-Varsó kooperáció válthatja fel.

Olvasd el ezt is: Merkel kimondta: kétsebességes Európa jön

2010, az elszalasztott lehetőség

Nehéz nem szomorúsággal írni arról, hogy mi, magyarok milyen távolra kerültünk a lengyel úttól. Bár a Fidesznek kétségtelenül lehetősége lett volna rá, hogy visszaterelje Magyarországot a varsói gyors vágányára, ebben sajnos kudarcot vallottak.

2006-ban biztos győzelmet engedtek ki a kezükből. 2010-ben pedig túl sokat markoltak, de nagyon keveset fogtak. A közjogi rendszert saját víziójuk szerint alakították, minden más fronton csak káoszt okoztak. Nem volt meg bennük az a türelem a gazdasággal és az a bölcsesség a külfölddel szemben, amelyik előbbi esetében mind a PiS-t, mind a PO-t, utóbbi esetében a PO-t jellemezte és jellemzi. Mára nem is lehetne élesebb a kontraszt a két ország helyzete között.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Martin József Péter 2012.06.19. 11:40:51

Közben ugyan Lengyelország kiesett az EB-n, de ez a lényegen mit sem változtat. A mi szempontunkból rendkívül szomorú történet ez. Az elmúlt bő tíz évben Lengyelország gyors ütemben zárkózott fel, mi meg leszakadunk. Magyarország ma már a régióhoz képest is alapos lemaradásban van, nemcsak nyugati összevetésben. És nemcsak gazdasági, de politikai, kulturális és szellemi értelemben egyaránt. Lengyelország volt az egyetlen tagállam a 27 közül az EU-ban, amely a válságot megúszta recesszió nélkül. Döbbenetes, hogy a rossz emlékű Kaczynski-ikrek is ésszerűbb és eredményesebb gazdaságpolitikát folytattak, mint – Bajnaiékat leszámítva – bármelyik magyar kormány az elmúlt bő tíz évben. Nagy paradoxon, hogy miközben Kaczynskiék verbálisan ütötték az EU-t, ahol tudták, az unió népszerűsége a 2004-es csatlakozás óta Lengyelországban mindig magasabb volt, mint Magyarországon – éppen a sokkal jobb gazdasági helyzet miatt.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása