Véleményvezér

vv

2013: a nyugdíjasok költségvetése

2012.06.18. I 0 komment I Címkék: fidesz nyugdíjasok fiatalok kozeposztaly

oldpeople.jpgA családtámogatásokat befagyasztják és fiatalok tízezrei veszítik el az ingyenes felsőoktatáshoz való hozzáférésüket, de a nyugdíjakat azért emelik: ez bizony a nyugdíjasok kormánya. (Fotó: Rob Watkins/Alam)

Minél több részletet tudunk meg a jövő évi költségvetés tervezetéről, annál egyértelműbben rajzolódnak ki a Fidesz-kormány prioritásai. Nem arra gondolunk, amiről beszélnek, hanem arra, amit tesznek: ez bizony a nyugdíjasok kormánya és a családosok, a fiatalok, vagy éppen a sokat emlegetett középosztály mind-mind másodrangúak a „szépkorúakhoz" képest.

Ajánlott írásunk: Felbőszítésben Magyarország  világrekorder

Csak a nyugdíjasok járnak jól

A Véleményvezérnek régi vesszőparipája, hogy a 2010-ben hatalomra került Fidesz-kormány csak szavakban a középosztály pártja és az aktívak támogatója; a valóságban mindössze egyetlen jól körülhatárolható szavazói csoportot támogatnak szisztematikusan, ezek pedig az öregségi nyugdíjasok. Persze tudjuk mi is, hiszen halljuk, a retorika nem erről szól, de meggyőződésünk, hogy két év elteltével már nem a kommunikáció számít (de egyébként korábban sem), hanem a tettek. Egy kormány esetében pedig a tettek rendszerint arról ismerszenek meg, hogy hová csoportosítanak át pénzeket és honnan vesznek el.

A 2013-as költségvetés ebből a szempontból nagyon világos. Miközben az öregségi nyugdíjakat az infláció mértékével emeli, addig például a családtámogatások értékét befagyasztja: a várt 5% körüli infláció mellett ez körülbelül ugyanilyen mértékű vásárlóerő-romlást jelent a családosok számára.

Ennél is látványosabb az, ami az oktatással történik. Tízezrek veszítik el hozzáférésüket a társadalmi mobilitás egyik legfontosabb csatornájához, az ingyenes felsőoktatáshoz. Ha valaki ma például BA diplomát akar szerezni közgazdászként, akkor csak tandíjra másfél-két millió forintot kell fizetnie. Önmagában persze ez az intézkedés is védhető, csak éppen éles kontrasztban áll a kormány középosztály- és felemelkedésbarát retorikájával.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Félnek tőlük

Tudjuk persze, hogyne tudnánk, hogy a nyugdíjasok alkotják a legnagyobb és legegységesebb szavazói blokkot Magyarországon, ezért aztán fejjel megy a falnak bármelyik kormány, ha magára haragítja őket. Amennyiben azonban a Fidesz-kormány komolyan gondolná, hogy az aktívokat kívánja helyzetbe hozni, akkor arra törekedne, hogy a nyugdíjasok jelenleg egységesnek tekintett tömbjét feldarabolja. Magyarul: olyan nyugdíjváltoztatásokat vezessen be, amivel mondjuk jobban differenciálná a nyugdíj összegét a munkában eltöltött idő alapján. Ebben az esetben ugyanis úgy lehetne továbbra is támogatni a nyugdíjasok egy részét, hogy közben nem csak az aktívak és a fiatalok zsebében turkálva keresnék rá a fedezetet.

Az a tény, hogy a Fidesz-kormány meg sem próbálta ilyen vagy hasonló irányba megváltoztatni a nyugdíjak rendszerét, azt sugallja, hogy az aktívak támogatását nem tekinti valóban fontosnak. Sőt az általuk a nyugdíjrendszerben bevezetett egyetlen jelentős változás, a magánnyugdíjrendszer ledózerolása és a pénzek államosítása is pont az aktívaknak fájt, és az egész intézkedés egyik értelme éppen az volt, hogy a jelenlegi nyugdíjasokat meg lehessen kímélni.

Olvasd el ezt is: Gyurcsány után a Fidesz üzeni: el lehet menni!

Nem gondolnak a holnaputánra

Természetesen mi is tudjuk, hogy az átlag magyar nyugdíjast nem veti fel a pénz, de ettől még igaz az, hogy az ország a jelenlegi állapotában még ennyit sem tud finanszírozni. Aki nem csupán a holnapra, hanem a holnaputánra is gondol, az felismeri, hogy az aktívak támogatása nélkül még a jelenlegi nyugdíjak szintjét sem fogjuk tudni fenntartani. Egy bölcsebb vezetés pedig ezen logika mentén alakítaná ki a költségvetés prioritásait.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.