Véleményvezér

vv

Orbán csendes kormányátalakítása

2012.06.25. I 0 komment I Címkék: fidesz orban szijjarto matolcsy lazar janos

orbanlazar.jpgOrbán ügyel arra, nehogy a személyi változásokkal elismerje a hibákat. Inkább a helyükön tart alkalmatlan minisztereket és eljelentékteleníti őket párhuzamos pozíciók létrehozásával. (Fotó: fidesz.hu)

A kormány egy éves működése után, majd a ciklus felezőjén is sokan várták, hogy a miniszterelnök majd egy komoly kormányátalakítást fog levezényelni. A felületes szemlélőnek úgy tűnhet, ez elmaradt. A valóságban azonban az elmúlt hónapokban nagyon komoly változások mentek végbe a színfalak mögött.

Ajánlott írásunk: Eddig bírták a bankok, de a prés erősödik

Kilóg a koncepcióból

Az Orbán-kormány vezetési alapelve az volt, hogy a miniszterelnök kevés emberrel kívánt kapcsolatot tartani. A minisztériumok számát ezért olyan radikálisan csökkentették, hogy gyakorlatilag egy kisebb asztal körül elfértek azok, akik az ország irányításáért felelősek.

Ez a felállás azonban már tavaly decemberben megváltozott, amikor az IMF-tárgyalások vezetése nem Matolcsy György, hanem az NFM éléről távozó Fellegi Tamás feladata lett. De a csúcsminisztériumi rendszer koncepciójából még látványosabban kilóg Lázár János és Szijjártó Péter május végi államtitkári kinevezése: az általuk felügyelt területeket ugyanis székükben maradt miniszterektől és államtitkároktól vonták el, a Miniszterelnökséget pedig más tárcák rovására bővítik 111 kormánytisztviselővel.

Lázár Jánosról már egy korábbi kormányértékelőnkben is megírtuk, hogy bár formálisan nem volt a kormány tagja, mégis nagyobb befolyással rendelkezett, mint sok miniszter. Ha akkor ezt írtuk, most leginkább azt mondhatnánk, hogy Lázár János bár hivatalosan csak államtitkár, ténylegesen első számú miniszterelnök-helyettessé lépett elő, a Miniszterelnökségből pedig gyakorlatilag egy rendes kancelláriaminisztériumot faragnak alá.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Nem szabad a hibákat elismerni

Orbán Viktor láthatóan kínosan ügyel rá, nehogy a személyi változásoknak olyan olvasata legyen, miszerint bárki is hibázott volna. A kormányfő ezért inkább a helyükön tart olyan minisztereket és államtitkárokat, akinek az alkalmassága megalapozottan vagy megalapozatlanul, de erősen megkérdőjeleződött, ha pedig már mindenképpen lépni kell, jellemzően akkor sem válik meg tőlük, inkább eljelentékteleníti őket párhuzamos pozíciók létrehozásával.

Matolcsy erre kiváló példa, aki olyan mértékben vált hiteltelenné a nemzetközi szervezetek előtt, hogy az IMF-tárgyalásokat már semmiképpen sem vezethette. Mégis, Matolcsy, a hírhedt „jobbkéz" leváltása Orbán Viktor személyes kudarca lenne, ezért inkább elvontak tőle feladatokat, és a hazai porondon is háttérbe szorították (hosszú hónapokig alig szerepelt a nyilvánosság előtt és államtitkára képviselte helyette az NGM-et), mintsem megváltak volna tőle.

De gondolhatunk Szijjártó Péterre is, akit azzal, hogy Orbán Viktor közvetlen személyes munkatársából Lázár János beosztottja lett, egyértelmű, hogy lefokoztak. Ugyanakkor olyan feladatot kapott, amit a józan ész alapján egyrészt a Martonyi János vezette külügyminisztériumnak, másrészt a KIM alá tartozó kommunikációs államtitkárságnak kellene ellátnia.

Ez természetesen nem véletlen: fideszes belső körökben elterjedt nézet, miszerint mindenki remekül végzi a dolgát, az egyetlen hiba, hogy a külföldnek képtelenek vagyunk ezt elmagyarázni, amiben szerintük a külügy sem jár az élen.

Olvasd el ezt is: Lecsapott az ízléshatóság állatos viccek miatt

Csendes kormányátalakítás

A helyükön maradó régi miniszterek hatáskörei igen komolyan csorbultak az elmúlt időszakban, olyannyira, hogy a változások teljesen összeegyeztethetetlenek azzal a koncepcióval, amit követve a csúcsminisztériumi rendszer létrejött. Amit látunk, az tehát egyfajta visszarendeződés és annak a burkolt beismerése, hogy ez a struktúra ezekkel az emberekkel nem működik.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.