Véleményvezér

vv

Őrült tömeggyilkosok: meg is lehetne előzni?

2012.07.25. I 0 komment I Címkék: media usa allam iskolai lovoldozes

getty.jpgMinél magasabb a fegyvertartók száma, annál több a fegyverrel elkövetett bűncselekmény, köztük emberölés. De mit lehet tenni egy olyan emberrel, aki a ravaszt még nem húzta meg? (Fotó: Getty Images)

A múlt héten az Egyesült Államok és az egész nyugati világ közvéleményét egy újabb tömeggyilkosság sokkolta. Denver egyik elővárosában, Aurorában egy PhD hallgató az új Batman-film vetítésén 12 embert megölt és 58-at megsebesített. Az ügy nagyon sokakat korábbi álláspontjuk felülvizsgálatára késztetett az USA-ban, de a világ többi része, így Magyarország számára is komoly tanulságai vannak a mészárlásnak.

Ajánlott írásunk: Határon túliak váltják le a Fideszt?

Több fegyver, több gyilkosság

Nem csoda, hogy az USA-ban minden hasonló tömeggyilkosság során felmerül a fegyverviselés kérdése, hiszen az a tengerentúlon mindenkinek alkotmányos joga. 200-300 millió fegyver van magánszemélyeknél, egy Gallup-felmérés szerint a felnőtt amerikai lakosság 47%-ának otthonában vagy birtokán található lőfegyver. 

Túl az ideológiai vitákon, a statisztikák teljesen tisztán kimutatják, hogy minél magasabb a fegyvertartók száma, annál több a fegyverrel elkövetett bűncselekmény, köztük emberölés, miközben a szigorú fegyvertartási szabályok rendszerint rendkívül alacsony emberölési aránnyal párosulnak. Előbbire kiváló példa az USA, ahol minden 1 millió emberre majdnem 50 gyilkosság jut, utóbbira pedig Japán, ahol ez a szám alig több, mint három.

A tanulság Magyarország számára is az, hogy a fegyvertartás korlátozását nem lehet eléggé komolyan venni. Az ideális talán az lenne, ha senki nem tarthatna otthonában fegyvert, kivéve az, akinek élete veszélyben van vagy akinek munkájához feltétlenül szükséges.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Kevesebb ellenőrzés, még több gyilkosság

Az ügy kapcsán sokakban megfogalmazódó másik tanulság ennél messzebbre vezet.

Az elmúlt időszak példái is azt mutatják, hogy az ilyen mészárosok nem a gyilkosság előtti órákban veszítették el ítélőképességüket, hanem szélsőségesen agresszív vagy antiszociális viselkedésüknek már egyértelmű jelei voltak évekkel a bűncselekmény elkövetése előtt is. A nyugati világban mostanra elfogadott jogfelfogás szerint azonban amíg nem követ el valaki szabálysértést vagy bűncselekményt, azt tehet, amit akar. Pontosan az ilyen gyilkosságok mutatják meg ennek a liberális felfogásnak a gyengeségét: mit lehet tenni egy olyan emberrel, aki tucatnyi módon kimutatta, hogy veszélyes, ám a ravaszt még nem húzta meg?

Az államoknak egyszerűen meg kell találniuk a megoldást az ilyen esetekre. Lehet például, hogy nem csak az elfogadást kellene lépten-nyomon sulykolni az emberekbe, hogy szokjanak hozzá, sőt tanulják meg szeretni (!) az extrémen viselkedő személyeket is. Hanem bátorítani mindenkit, hogy az ilyeneket igenis jelentsék a megfelelő helyeken. Jó példa erre az öt évvel ezelőtti virginiai tömeggyilkos esete, akit egyik tanára veszélyesnek talált írásai alapján, de félt jelenteni a dékánnak, nehogy kirekesztőnek tűnjön.

Olvasd el ezt is: A nagy dinnyebohózat

Nem lehet azt mondani, hogy nincs hatással

Az ügy harmadik tanulsága talán még nehezebb kérdés, hiszen egy tabut is érint. Évek óta beszélnek arról, hogy a hasonló mészárlások esetében az inspiráció és/vagy a kivitelezés szinte kivétel nélkül összefüggésben van agresszív videójátékokkal vagy filmekkel. Gondoljunk csak a Született gyilkosok c. film alapján gyilkoló ámokfutókra, vagy akár a múlt heti tömeggyilkosra, akit nem véletlenül nevez a sajtó Jokernek.

A szóban forgó tabu természetesen az, hogy ami a filmvásznon vagy a képernyőn megjelenik, az fikció, és ha azt akarnánk korlátozni, akkor valójában a szólás- és véleményszabadságot korlátoznánk. A Véleményvezér nem tudja, mi lenne a jó megoldást, de az ilyen esetek bizonyítékok arra, hogy a filmkészítők és a hatóságok egyre kevésbé állíthatják azt, hogy az erőszakos tartalmak ne lennének hatással a társadalomra.

Az aurorai tömeggyilkosság nem kizárólag amerikai kérdés. Szinte minden évben sokkolja a közvéleményt egy hasonló tömeggyilkosság a nyugati világban, így lassan ideje lenne ezekből a megfelelő következtetéseket levonni.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.