Véleményvezér

vv

Holnap vajon mit tilt be a Fidesz?

2012.10.03. I 3 komment I Címkék: fidesz orban lazar allam

jgep.jpgA sorsjegyeket, a lottót és a totót, vagy egyenesen a kocsmákat? Magyarországon senkinek a pénze nincs biztonságban, nevetséges indokkal bárkinek a befektetését bármikor tönkretehetik. (Fotó: MTI)

Sürgős eljárásban, ismételten mindenféle szakmai és társadalmi egyeztetés nélkül a magyar parlament betiltotta a pénznyerő játékautomatákat a játékkaszinókon kívül. A törvény a kihirdetésével már hatályba is lép, a játékgépekre eddig kiadott engedélyek pedig azonnal érvénytelenné válnak. Mind a játékgépek ilyen módon történő betiltása, mind annak indoklása egészen hajmeresztő: mintha csak a kormány arról akarna meggyőzni mindenkit, hogy Magyarországon tényleg nem szabad semmibe sem befektetni.

Ajánlott írásunk: Hoffmann Rózsa harca az idegen nyelvű oktatás ellen

Betiltani mindent

A kormány hivatalos kommunikációja szerint az azonnali betiltásnak leginkább két oka van.

Egyrészt ahogy Orbán Viktor és Lázár János fogalmazott, így legalább az emberek, különösen a szegénységben élők nem tudják eljátszani utolsó pénzüket is a nyerőgépeken. Ez az indoklás természetesen önmagában méltányolható, csak éppen a döntés mögött ismét nem áll semmiféle felmérés vagy kutatás. Ilyen alapon holnaptól ugyanígy be lehetne tiltani a kaparós sorsjegyeket, a lottót és a totót, sőt az alkoholt, vagy éppen az összes kocsmát és kávézót, hiszen az emberek ott is csak feleslegesen verik el a pénzüket.

Ami pedig különösen érthetetlen, hogy a játékgépek betiltásáról hétfő reggel egy rendkívüli kormányülésen határoztak – legutóbb ilyen rendkívüli kormányülésre két éve az árvíz miatt került sor –, majd a kérdésről a parlament a tegnapi napon kivételesen sürgős eljárásban döntött. Ha valóban ennyire súlyos a probléma, hogyan lehetséges, hogy csak most vették észre? Miért nem egy hónapja, egy éve vagy rögtön a kormányváltás után tiltották be a nyerőgépeket?

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Nemzetbiztonsági ok, a jolly joker

A másik fő érv meglehetősen ködösen arról szól, hogy bizonyos nemzetbiztonsági okai is vannak a sürgős intézkedésnek, mivel az ilyen pénznyerő automaták mögötti érdekeltségek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. Mivel erről semmi egyéb információt nem árult el a kormány, nem lehet eldönteni, valóban súlyos nemzetbiztonsági veszélyről van-e szó, vagy csak azért jöttek ezzel elő, mert nem volt jobb ötletük, ezt viszont bármire rá lehet sütni.

Akárhogy is, a jelenlegi kormány igen távol áll a nyilvánosság kezelésének nyugat-európai gyakorlatától, ahol sem nemzetbiztonsági, sem védelmi érdekre hivatkozva nem lehet további magyarázat nélkül egy ilyen intézkedést bevezetni. Ugyanis ha a kormány valóban nemzetbiztonsági okokból hozta meg döntését, köteles lenne legalább valamilyen minimális információt ezzel kapcsolatban megosztani az állampolgárokkal, hiszen ebben az esetben végső soron a mi biztonságunkról kellene, hogy szó legyen.

Olvasd el ezt is: Állami mobilszolgáltató: így tett magának keresztbe a Fidesz

Bármikor és bármivel

Ahogy tehát felmérések és statisztikák, úgy megfelelő tájékoztatás sincsen: egyik pillanatról a másikra több tízmilliárdos befektetést lehetetlenítenek el. Mintha tényleg azt a képet akarná kialakítani az országról a Fidesz-kormány, hogy Magyarországon senkinek a pénze nincs biztonságban, bármikor és bármivel megtörténhet ugyanez, teljesen nevetséges indokokra hivatkozva. A Véleményvezérnek nyilvánvalóan nem a játékautomaták fájnak, hanem az a mód, ahogyan betiltották őket, és amit ez az eljárás sugall – hiszen ugyanezt láthattuk a magánnyugdíjpénztári vagyon einstandjánál vagy éppen az SMS-adónál is. Mindezek után furcsa lenne, ha akadna még bárki is, aki csodálkozik azon, hogy a magyarországi beruházások példátlanul alacsony szintre süllyedtek.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ontheonehand 2012.10.03. 10:32:23

Sajnos lehetne bőven sorolni a példákat:
1. energetika (távhő - ármaximalizálás, utána KÁT támogatáscsökkentés- , E-star, vízközművek, különadók stb.)
2. kommunális hulladék,
3. bankrendszer (bankadó, végtörlesztés)
4. nem baráti kiskereskedők (szektoradó)
5. telekomszektor
6. cafetéria
7. dohányárúsítás
és most a játékgépek.

Ezen szektorok közül többért nem kell sok könnyet hulatni. De nem szabályozás jön, hanem a daráló.

A kormány szinte minden mozdulatával meglévő tőkét semmisít meg egy borzasztóan tőkeszegény országban.

Erre mi a vállalatok természetes válasza, minden ágazatban? Az állampolgárok X-el szavaznak, a vállalatok a lábukkal. És nagyon sok olyan - akár régiós - ország van, ahol jobb, stabilabb makrogazdasági keretek mellett lehet úgy befektetni, hogy az ember nem orosz rulettet játszik három golyóval.

akos.szalai 2012.10.03. 11:50:53

A paternalizmusnak divatja van. És amikor a "tudományos eredmények alapján egyértelműen káros" tevékenységeket tiltani, szabályozni kell, akkor a politika nem sokáig szokta törni a fejét. A NY-i vezetést sem nagyon gondolkodott, amikor kitiltotta a bolton kívüli kereskedésből (mondjuk a mozikból) a nagy üdítőket; de – hogy ne csak politikust mondjak – a texasi dékán sem sokáig tanulmányozhatta a szakértői anyagokat, mielőtt betiltotta a disznóhúst a campuson (usatoday30.usatoday.com/news/education/story/2012-08-09/college-bans-pork/56912112/1). Szóval most a kormány kivételesen nem a keleti, hanem a nyugati széllel hajózik. Sajnos.

De mi ez a nemzetbiztonsági hivatkozás? Mi lehet az a nemzetbiztonsági kockázat, ami miatt azonnal cselekedni kellett a játékgépek ellen? Lehet, hogy a cyber-terrorizmus új formájával van dolgunk, és a gépek olyan vírusokat tartalmaznak, amik megfertőzik a közeli számítógépeket, tömeges adatvesztést idézve elő? Mert valami baj a gépekkel van: ha a tulajdonosaik maffiózók, amit a hivatalos magyarázat sugall, akkor rájuk csapna le a nemzetbiztonság, nem a gépeikre. Azokra csak akkor, ha ezzel fosztják meg őket a fegyvereiktől.

A másik érdekesség: a kieső bevételt az internetes szerencsejátékokra kivetett adóból pótoljuk. Ezek szerint a magyar államigazgatás valóban roppant sokat fejlődhetett az elmúlt néhány évben. Ha jól emlékszem néhány éve a helyzet még az volt (sőt, ha jól tudom még ma is az), hogy az online szerencsejáték elvileg illegális, de nem tudnak ellene fellépni. (Szerintem mondjuk legalizálni kéne, de ez más kérdés.) Vannak tehát cégek, akiket le akartunk állíttatni, mert a magyar jogba ütközik a tevékenységük, de nem sikerült. Most ugyanezektől a cégektől azt várjuk, hogy irgalmatlan pénzt fizessenek – mert ha nem, akkor leállíttatjuk őket. Megalapozott bevételi tervnek tűnik.

Lánczi Tamás 2012.10.03. 16:42:32

Most komolyan a nyerőgépeket siratja véleményvezér? Azt még valahogy megértem, ha MANYUP-okért ránt kardot, de a felkarú rablókért? A gépezés egy kártékony szenvedélybetegség, amit már nagyon régen be kellett volna tiltani, de legalábbis durván visszaszorítani. Az, hogy ez eddig nem történt meg, annak egyetlen oka van, a szerencsejáték-lobbi hatalmas érdekérvényesítő képessége. És akkor még finoman fogalmaztam...
Ez semmilyen módon nem állítható párhuzamba a többi, általatok felsorolt döntéssel.

És nem értek egyet Szalai kollégával sem, mert finoman szólva csúsztat, amikor a cukros üdítő esetéhez hasonlítja a nyerőgépeket. Kólától viszonylag kevés család lett földönfutó. A keménydroggal való összehasonlítás sokkal inkább megállja a helyét.

Ami pedig az online-ra vonatkozik: pár éve létrejött egy új iparág, amely eddig ügyesen kibújt a szabályozás alól. Mostanra megszületett a döntés, hogy adózniuk kell, méghozzá oly módon, hogy transzparenssé kell tenniük az adóhatóság számára a működésük (konkrétan a NAV látni fogja a játékszerveren zajló forgalmat és ezután szedi az adót.) Biztos lesznek majd ügyeskedések, de ez már több ahhoz képest, ami eddig volt. Miért kell élből lefikázni? Ez az én olvasatomban egyébként maga a legalizálás, amit Szalai kolléga javasol. Akkor hol a probléma? Uff.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása