Véleményvezér

vv

Chiléből nem lesz második Haiti

2010.02.27. I 5 komment I Címkék: chile allam haiti katasztrofa

Haitin az állam tehetetlensége nem csak a földrengés után súlyosbította a helyzetet, hanem okozója is volt a tragédiának. Chilében azért is kevesebb az áldozat, mert Dél-Amerika legstabilabb állama.

(Fotó: AFP/Getty Images)

Január 12-én 7-es erősségű földrengés pusztított Haitin. A katasztrófa áldozatainak pontos száma ma is kérdéses, becslések szerint 230 ezer körül lehet. A szombat hajnali, amúgy jelentősen erősebb (8.8) chilei földrengésnek azonban egészen biztosan sokkal kevesebb áldozata lesz.

Chile ugyanis nem Haiti.

Miért haltak meg ennyien Haitin?

Egy nem-működő államban a katasztrófánál rosszabb, ami a katasztrófa után következik. 

Egy kanadai kutatóintézet Haitiről készült 2009. februári elemzése ebből a felismerésből kiindulva vázolt fel egy olyan worst case scenario-t, mely egy évvel később szinte pontról-pontra valósságá vált Haitin. A természeti katasztrófa után éhínség és vízhiány lép fel. Az ENSZ misszió a mentésben segédkezik, ezért nem tudja ellátni eredeti feladatát; bűnözés, fosztogatás, bandaháborúk uralják el az országot. A szűkös erőforrások egy részét a rendfenntartásra kell átcsoportosítani, ami tovább ront a segítségre váró túlélők helyzetén. 

A nagyításhoz kattints a képre!

 

Haitin az alapvető állami szabályozás hiányosságai és az állam tehetetlensége nem csak a földrengés után súlyosbította a helyzetet, hanem éppenséggel okozója is volt a tragédiának. 

Kutatók immár több évtizede folyamatosan figyelmeztetik a haiti hatóságokat, hogy az ország fővárosa nincs felkészítve egy földrengésre, pedig a természeti katasztrófa a sziget elhelyezkedése miatt bármikor bekövetkezhet. Évekkel a tragédia előtt egy kutatócsoport arra kérte a kormányt, hogy mielőbb szereljen fel szeizmográfokat az országban a földrengések előrejelzésére. 

A figyelmeztetéseket sosem követték állami intézkedések. 

De jó példa az építésügy is. A földrengésben kártyavárként dőltek össze épületek ezrei, és emberek tízezreit temették maguk alá, miközben másutt a világon 7.0-nál erősebb földrengések sem okoznak ilyen károkat. Haitin viszont gyakorlatilag nincs működő építési hatóság: bármit bárhol meg lehet építeni, a lakóházak jó része így valóban életveszélyes volt.

A különbség Chilében

Nemcsak Haitin, Chilében is hosszú történelme van a különböző természeti katasztrófáknak. Chilében volt a középkor egyik legsúlyosabb (1647), és az elmúlt évszázad legerősebb földrengése (1960). De tanultak a múltból, és ma Santiago büszkélkedhet Dél-Amerika legstabilabb államával.

A földrengés után a katasztrófavédelem vezetője azonnal bejelentette, hogy az állami intézmények a helyükön vannak, az evakuáció megkezdődhet. Miközben Santiagóban mindössze néhány épület omlott össze a rengések hatására, addig Haitin a becslések minimum 250.000 összedőlt épülettel számolnak. A chilei kormány még hajnalban óvintézkedéseket tett az utórengések és az esetleges cunamik pusztításának megelőzésére, míg Haitin napokig az sem volt tiszta, ki is vezeti az országot.

Merre tovább?

Nyilvánvaló, hogy nincs két ugyanolyan földrengés, és az is elképzelhető, hogy az erősségében amúgy gyengébb haiti katasztrófa sokkal súlyosabb volt, mint Santiago közelében a mai földrengés.

Azonban az is biztos, hogy minden katasztrófa egyfajta tesztje az állam működésének. Egy olyan kihívás, amit egy működőképes állam képes megelőzni vagy legalábbis a veszteségeket minimalizálni. De ha az állam nem képes ellátni alapvető funkcióit, az megsokszorozza a bajt.  

Az utóbbit láttuk megvalósulni Haitin, az előbbi várható Chilében. 

>> GÖRÖGORSZÁG: AKIK MÉG NÁLUNK IS HÜLYÉBBEK - ajánlott írásunk

Írások a témában:
Pinochet, Friedman és a földrengés (nem a pék jóindulatából)
How Milton Friedman Saved Chile (Bret Stephens, WSJ)
Destruction in Chile (The Economist)
Haiti: tragédiák, közhelyek, pótcselekvések (Borbás Barnabás, Fontolva Haladó)

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borbás Barna 2010.02.26. 21:47:40

Jó észrevételek. Hozzátenném a saját három pontomat, hátha így hízik a téma:

1. Az élelmiszer- és gyógyszersegélyen túl minden egyes Haiti újjáépítésére juttatott dollár (jelen feltételek mellett) emberi szenvedést és tarthatatlan rendszert konzerváló, kidobott pénz.

2. A Haitin aktuálisan létező társadalmi és ökológiai viszonyok is egyaránt torzulás eredményei: öt évszázada még egyetlen fekete bőrű ember sem élt az ország területén, egykor területének több mint 70 százalékát borította erdő, ma ez a mutató 2 százalék.

3. Haiti sorsának rendezése döntő részben a Dominikai Köztársaság erejétől és egyensúlyától függ, de külső, ha kell agresszív erő (leginkább az USA) beavatkozása (pl. közszolgáltatások exportja) nélkül elképzelhetetlen.

fontolvahalado.igen.hu/1156-haiti-tragediak-kozhelyek-potcselekvesek.html

véleményvezér · http://velemenyvezer.blog.hu 2010.02.27. 15:36:10

A cikket átírtuk, aktualizáltuk a chilei földrengés miatt!

véleményvezér · http://velemenyvezer.blog.hu 2010.02.27. 15:37:46

@Borbás Barna:

Ez így van!

Több százmillió dollár segély és gyógyszer érkezett a földrengés óta Haitibe. Szerencsétlenül járt afrikai országok példái azonban sokszor bizonyították már, hogy a gyógyszerek előbb jutnak vissza a feketepiacon keresztül a feladó országba, mint a rászorultakhoz.

Ugyanígy a segélyként érkező pénzeknek is csak elenyésző része jut el a címzettekhez: legtöbbször korrupt politikusok svájci bankszámláját gazdagítja, vagy elveszik az alacsony hatásfokú állami gépezetben. Működő állami intézmények nélkül ugyanis minden rekonstrukció halálra van ítélve.

A nyugati országoknak látniuk kellene, hogy minden dollár, ami a mostani haiti kormányhoz kerül, egy lyukas vödörbe szóródik. Éppen ezért a földrengés utáni újjáépítésnek nem szabad megállnia a házak, a csatornák és utak helyreállításánál. A legfontosabb feladat az állam felépítése.

the_joker123 2010.02.28. 12:39:01

Az biztos, hogy Haitin valami nagyon nagy gáz volt már alapból is: ott a földrengés után rögtön tíz-és százezres nagyságrendekben beszéltek a lehetséges áldozatokról, Chilében pedig "csak" százasban. Nyilván utóbbi is túl sok, egyetlen ember halála is sok, de azért a különbség tényleg sokkoló.

Csak remélni lehet, mindenki - Haiti vezetése és a nemzetközi segélyszervezetek - levonják a megfelelő következtetést.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása