Véleményvezér

vv

Miféle válságkezelés? Még mindig adósságspirálban

2010.03.25. I 97 komment I Címkék: bajnai allamadossag

A jelenlegi gazdaságpolitika mellett Magyarország az adósságspirálból nem tud kitörni. A Bajnai-kormány sok kemény intézkedést hozott, de csak elodázta a csődöt. Akkor mi szükség volt rá?

(Fotó: MeH)

Az Európai Bizottság lehúzta a magyar konvergenciaprogramot. Megállapításuk szerint a magyar kormány által előrejelzett növekedési és költségvetési hiányszámok nem teljesen megalapozottak, helyenként túlzottan optimisták. 

Ezt nem-bürokratául úgy mondják: nagyobb lesz a hiány és kisebb a növekedés. Amit pedig ki se nagyon mernek mondani, de nagyon is ott van a sorok között: a jelenlegi gazdaságpolitika mellett Magyarország nem tud kitörni az adósságspirálból.

Milyen adósságspirál?

A magas államadósság legnagyobb rákfenéje az, hogy pusztán a kamatok fizetése rengeteg erőforrást elvon a gazdaságtól. Ha pedig a kamatfizetés összege tartósan meghaladja az ország GDP-növekményét, több megy el törleszésre, mint amennyi többletet az ország képes előállítani. Így előbb-utóbb fizetésképtelenség áll be. Ismét nem-bürokratául: csőd.

Forrás: AkK

Az Európai Bizottság úgy fogalmazott, hogy a kormány által előrejelzettnél nagyobb költségvetési hiány (azaz nagyobb adósságnövekmény), illetve a kisebb növekedés (azaz kevesebb kamatfizetési erőforrás) miatt nem reális, hogy Magyarország adósságállománya valóban csökkenni kezdjen.  

Azaz: hiába a rengeteg eddigi és jövőbeli áldozat, az adósságteher még mindig nem lesz kontroll alatt. 

Akkor mit is ért el ez a kormány?

Hát ez az! A kormányfő szerint szakértői kormányára óriási szükség volt, mégpedig azért, mert senki más nem tette volna meg azokat a lépéseket, melyek visszarántották hazánkat a szakadék, vagyis az államcsőd széléről. 

Egyértelmű, hogy a Bajnai-kormány sok kemény intézkedést hozott.  Ez tény. Azt viszont már sokan vitatnák, hogy egy esetleges előrehozott választás után felálló Fidesz-kormány ne tett volna hasonlóan határozott lépéseket. 

polls & surveys

Ezt a „mi lett volna, ha”-vitát azonban teljesen feleslegessé teszi, ha kiderülne, hogy a Bajnai-kormány valójában nem is akadályozta meg a csődöt, pusztán elodázta. 

Az Európai Bizottság jelentése pedig sajnos pontosan erre utal. Az elodázás ugyan megtörtént, de további, hasonlóan kemény lépések nélkül egyszerűen nem tudunk kivergődni az adósságspirálból. 

Mi szükség volt a Bajnai-kormányra?

Nagyon hamar ki fog derülni, hogy a Fidesz képes-e a megfelelő lépések meghozatalára és végigvitelére. Ha nem, akkor Bajnai Gordon utólag jó eséllyel meg fog dicsőülni. Ha viszont igen, akkor a Bajnai-kormány egykori szükségességéről szóló utolsó érvek is ellehetetlenülnek. 

Akkor a Bajnai-kormány egyszerűen csak úgy vonul majd be a magyar történelembe, mint az MSZP kétségbeesett és kudarcba fulladt önmentési kísérlete.

>> MAGYARORSZÁG AZ USA-BÓL, MSZP-S TÁVCSŐVEL - szerdai vezérvéleményünk

>> OBAMA: PÜRRHOSZI GYŐZELEM - keddi vezérvéleményünk

>> korábbi írások

Írások a témában:

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.03.25. 10:00:27

Úgy látszik újfent újságfüggő ugyanannak a jelentésnek az értelmezése:

"Sikerült stabilizálni az államháztartás mérlegét Magyarországon tavaly - állapította meg az Európai Bizottság a konvergenciaprogramról szerdán Brüsszelben kiadott értékelésében.
A testület szerint az államháztartás hiánya jövőre - megfelelően az uniós ajánlásoknak - a GDP-hez viszonyított 3 százalékos küszöbérték alá kerülhet, 2,8 százalék lehet.

Az uniós végrehajtó testület megjegyezte ugyanakkor, hogy a csökkentési tervek részben olyan intézkedésekre épülnek, amelyeket a konvergenciaprogram nem részletez.

A bizottság fontosnak tartja a kiadások további csökkentését a közigazgatás folytatódó reformjával és a veszteséges vállalatok helyzetének kezelésével szerkezeti reformok útján. "

www.hirszerzo.hu/cikk.brusszel_sikerult_stabilizalni_a_magyar_allamhaztartast.144501.html

Bajnai sikeres volt, és volt értelme a kormányfőváltásnak. Ezt írtam egy éve az előrehozott választásról, és a hozzá szükséges kampányról, amikor az Index azt írta, mindegy, hogy Bajnaiék hozzák -e meg a szükséges intézkedéseket, vagy egy új kormány:

" 1. Miért olyan biztos a cikkíró abban, hogy az előrehozott választásokon győztes párt (amely minden bizonnyal a FIDESZ lenne) valóban meghozná a szükséges intézkedéseket? A teljes kommunikációjuk ellene szól. Persze lehet, hogy felelős pozícióból már mást mondanak majd, de akkor hogy is állunk a hitelességgel?
2. Mivel a válság természete bizalmi (a szó eredeti értelmében nincs hitelünk), a legfontosabb feladat ennek erősítése, hogy lássák, teszünk valamit érdemit. Az a másfél hónap kevesebb, mint harmada az öt és félnek. Most, amikor szinte hetente változik a helyzet, életbevágó, hogy minél előbb elkezdődjön ez a folyamat. És ebből a szemszögből nézve nagyon is sok az a plusz néhány hónap...
3. Szintén a bizalom helyreállításának szemszögéből nézve: Jót tenne a forintnak és a tőzsdének most egy választási kampány? Valahogy nehezen tudom elképzelni, hogy a két nagy, de főleg a FIDESZ részéről ne ígérgetésekről szólna az egész (hisz már most is ezt teszik, amikor azt mondják, hogy megszorítások nélkül is rendet lehet tenni). Akkor azt hiszem a hármassal kezdő euró-árfolyam után megismerkedhetnénk a négyessel is..."

És ezt bizony tartom a mai napig, szerintem az eltelt idő (gazdasági szempontból) engem igazolt. Az más kérdés, hogy Bajnai sikere szerintem nem a szocik sikere, sőt, lényegében annak ellenére érte el azt, amit elért, hogy a szocik álltak (kényszerűségből) mögötte, így hát kifejezetten örülök neki, hogy Bajnai nem kötötte hozzájuk magát, és így nem profitál az MSZP ebből az egészből. Nem érdemlik meg.

Refuse/Resist! 2010.03.25. 10:32:41

Mi szükség volt a Bajnai-kormányra?
A nokia-dobozolás nem állhat meg csak úgy, nyomós ok nélkül, nemde?

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.03.25. 11:42:06

@Fedor: "A testület szerint az államháztartás hiánya jövőre - megfelelően az uniós ajánlásoknak - a GDP-hez viszonyított 3 százalékos küszöbérték alá kerülhet, 2,8 százalék lehet. "

Jövőre. Talán. Lehet, hogy úgy, mint ahogy idén 4% alatt lesz...

A Bajnai kormány nagyon szereti kommunikálni a vágyait - lásd idei hiány -, csak elfelejtik hozzátenni, hogy ez csak egy álom, az igazi adat sokkal rosszabb lesz (idén már májusra "teljesítjük" a tervezett hiányt - utána meg már úgysem ők lesznek kormányon, nem érdekli őket)

A baj az, hogy a valóság sokkal rosszabb annál, amit ők elképzelnek. Nem csökken az államadósság, a tervezett hiány köszönőviszonyban sem lesz a valódival, a munkanélküliségi ráta az egekben, ráadásul nekünk sikerült az a szenzációt megvalósítani, hogy a negatív GDP növekedés mellett jó nagy lett az infláció. Ezek közül melyik igazolja Bajnait? Ugyanott vagyunk...

Bajnai Gyurcsányhoz képest volt jó döntés. Ahhoz képest nem volt nehéz.

szobatars 2010.03.25. 13:18:50

bajnai ugyan azt csinálta, mint Bokros. Megoldotta a pillanatnyi pénzügyi válságot és a valódi reformok elmaradásával sokkal komplikáltabb körülmények között újra előidézte azt...

SiKom 2010.03.25. 13:22:24

Stabilizálni a gazdaságot?

20 -> 25% AFA
Jövedéki adó emelés
Állami költések visszafogása

Ennyi. Ez nem nagy szám! Adót emelni bárki tud!

tommybravo 2010.03.25. 13:26:25

@Droli: "A Bajnai kormány nagyon szereti kommunikálni a vágyait - lásd idei hiány -, csak elfelejtik hozzátenni, hogy ez csak egy álom, az igazi adat sokkal rosszabb lesz"

Ez az érvelés önmaga farkába harap: te sem tudod még a 2010-es adatokat, de a várakozásaid alapján előre elítéled a kormányt. Pedig vagy igazad lesz, vagy nem.

"Nem csökken az államadósság, a tervezett hiány köszönőviszonyban sem lesz a valódival, a munkanélküliségi ráta az egekben, ráadásul nekünk sikerült az a szenzációt megvalósítani, hogy a negatív GDP növekedés mellett jó nagy lett az infláció"

Van ez a világválság nevű témakör, ami pont hasonló tényezőket generált máshol is. A spanyol munkanélküliség 14%, a német is 8% felett. Az államok eladósodottsága válság idején sehol nem csökkent.

"idén már májusra "teljesítjük" a tervezett hiányt"
Ha nem értesz a gazdasághoz, akkor csak ilyen ostobaságokat fogsz idevagdosni valamelyik párthonlapról... MINDEN ÉVBEN az első hónapokban teljesül az éves terv, aztán - mit ad isten - év végére lecsökken. Az állami bevételek nem arányosan, minden hónapban egyenlő részben merülnek fel, hanem hullámzást mutatnak - és pont az utolsó hónapokban van a legtöbb bevétel. De az általad elmondott okosság miatt minden évben meg kell szólalnia egy okos közgazdásznak, hogy "jaj, mi lesz a költségvetéssel".

És mindezzel még mindig nem a kormányt védem, mert simán korrupt banda, és hihetetlenül kifeszített költségvetést csináltak, amit szerintem is minimális esélyük van teljesíteni. De annyi ponton lehet hibát találni bennük, miért nem lehet szakmailag megalapozott módon támadni???

DW73 2010.03.25. 13:27:32

Mit tehettek volna? Kicsi az iratmegsemmisítők teljesítménye.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.25. 13:30:23

Abban teljesen egyet tudok érteni, hogy hamarosan kiderül mihez kezd a jelenlegi ellenzék az országgal.
Nekem első tippem, hogy mindenek előtt kifizetik állami kasszából az elmúlt 8 év általuk felhalmozott adósságait, majd sírni kezdenek, hogy "megmondtuk milyen rossz a helyzet".

Mert ők olyanok, hogy megmondják.
Remek taktika, és nagyon jól működik, mint a kabátlopás. Csak hazudni kell egy megkerülhetetlen méretűt, és mögébújni.

A következő évre már szépen felépült a védmű: Bajnai hazudik, szarban a költségvetés, a választásokra meg lesz az éves hiány.
Mantrázzák, mint valami istenverte szektás, és mire valóban hatalomra jutnak az emberek kész tényként kezelik a dolgot, legyen akármennyire megalapozatlan, vagy épp megalapozott.
Nagy takaró lesz ebből, ami mögé befér a párt összes feneketlen zsebe.

Mielőtt még valaki tudni vélné a pártpreferenciámat jelezném, hogy valószínűleg téved. Egy olyan pártot sem tudok támogatni, mely valaha is bármilyen módon hatalomban volt ebben az országban, mert mind csúfosan leszerepelt. Láttuk, hogy mindegyik csak a zsebét tömi. Nekem elegem van ebből.
Úgy látszik, hogy az emberek többségéből viszont 8 év alatt persze ki lehet lúgozni az emlékeket.

csorsza 2010.03.25. 13:34:01

Ki mondta, hogy szükség volt Bajnaira? Csak a szocik.
Gyurcsány lemondása után már ki kellett volna írni a választásokat.
Ja, hogy akkor kevesebb pénzt lehetett volna a BKV-ból kivenni?

greycup 2010.03.25. 13:35:41

Hát... erről a szép oszlopdiagramról hogy kell leolvasnom a "soha nem látott gazdasági növekedést", amit '98-'02 között produkáltunk?? :))

oTTo$$ 2010.03.25. 13:39:06

valsagkezeles,reforomok nelkul??? szegyen, nem csinlatak semmit ehez nem kell kozgaz diploma.

ez a bajnai ugyan uyg egy babu aki tovabb legalizalja az mszp-t.

Blogerovac 2010.03.25. 13:39:53

A Bajnai-kormány annyiban volt jobb megoldás, mint az előrehozott választások, hogy a bizonytalan országvezetés (értsd: előrehozott választás), sokat rontott volna a hitelképességen, így lehet, hogy még azokat a hiteleket sem kaptuk volna meg, amik a túléléshez kellettek. Valamint egyéb bizalmatlansági okok miatt tovább esett volna a befektetési kedv, emiatt a gazdaság, a hiány és még jobban nőt volna az infláció.

Aztán valószínűleg ez néhány hónap alatt stabilizálódott volna, és ha az új (Fidesz) kormány megfelelő intézkedéseket hozott volna, már lehet, hogy előrébb lennénk, vagy legalábbis jobb kilátásaink lennének.

De ebben van két "ha". Ha túléljük, ha az új kormány jó irányba, megfelelő dönéseket hozva indul. Nagy rizikófaktor. Főleg az első "ha".

Persze kockázat nélkül nincs (nagy) nyereség. Meg a nagy bukásnak is kisebb az esélye :)

Én kíváncsi lettem volna egy előrehozott választásra, de valószínűleg nagyon fájt volna szinte mindenkinek.

soproni1 2010.03.25. 13:47:52

Gordonka a lakáshitelesek, munkavállalók, közalkalmazottak, nyugdíjasok túszává tette az országot ( az elődeivel együtt).
Őket mentette meg, nem a szekértolókat.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.03.25. 13:48:44

@tommybravo: Elbeszélsz a lényeg mellett. Az egy dolog, hogy én, egy a tízmillióból mit várok. Az is egy dolog, hogy te, aki egy másik vagy a tízmillióból, mit vársz. Mi kis szereplők vagyunk.

De a kormány, aki azért egy nagy szereplő, az ország sorsának meghatározója mire veri magát? Nem véletlenül hoztam fel példának az államháztartás hiányát: ott van benn az MSZP programjában az "elmúlt 8 év néhány kiemelt gazdaságpolitikai eredménye" között, hogy - idézem szó szerint - "Az államháztartás hiánya 2010-re 4% alá csökkent". Nem elírás, nem vicc, 5. oldal első hasáb, így, múltidőben. Igen, ez az eredmény, erre verik magukat. A 2010-es jóslatra, ami vagy úgy lesz, vagy nem.

De ezért idéztem ide a többi gazdasági mutatót is: tessék már nekem tényekkel, számokkal megmutatni, mitől kellene nekem isteníteni a Bajnai kormány működését, és mitől is olyan zseniálisak ők? A világválság egy dolog, például a lengyel gazdaság tavaly is bővült, meg az is igaz, hogy az államadósság problematikája nálunk nem tavaly kezdődött - de itt is kérdezem, mit tett/tesz a Bajnai kormány annak érdekében, hogy ez csökkenjen, mit tesz annak érdekében, hogy munkahelyek teremtődjenek, hogy a gazdaság növekedjen - jobb helyeken már idén is fog -, szóval hol vannak azok a lépések, amik miatt nekünk hosszútávon jó lesz? Mert amit csináltak, az rövidtávú maszatolás: például elvonjuk a forrásokat az állami fenntartású intézményektől, de a feladataikat nem csökkentjük - ez lehet, hogy működik egy évig, de utána összeomlik az egész.

Szóval én továbbra is arra várom a választ, hogy mit alapozott meg Bajnai a jövővel kapcsolatban (hangsúlyozom, nem én kommunikálom ezt, hanem a kormány!).

BilliGéc 2010.03.25. 13:50:48

Majd a kolbászos vezéretek megmutatja mit tud. Pálinkafőzdét, kolbászt kaptok. Úgy megreformál drága magyar testvéreim (mert ugye azok vagyunk?), hogy kövérre élvezzük magunkat. Hajrá kolbászkirály, hajrá magyarok!

tommybravo 2010.03.25. 13:55:01

@Droli: "Elbeszélsz a lényeg mellett."
Pont akkor kell igazán odafigyelned az érveidre, amikor igazad van (szerintem). Én is leírtam, hogy a Bajnai (és még inkább az előző) kormány tevékenységében számtalan hibát lehet találni. Éppen ezért bénaság olyasmivel támadni őket, amiről nem ők tehetnek, illetve olyasmivel, ami szintén csak feltételezésen alapul.

Mit alapozott meg Bajnai(-kormány)? Csak ők voltak erre képesek? Utóbbi sosem fog kiderülni, de volt egy pár dolog, amit elértek, ami egyébként is elkerülhetetlen volt. És pont azért, mert Bajnai (és Oszkó) nem indul a mostani választáson, megtehették. Akkor és ott (szerintem!) ennyit lehetett tenni. Kérdés, hogy a sok szívással lerakott alapra tud-e a fidesz építeni, vagy csak ülnek és várnak, hogy beinduljon a német gazdaság fellendülésének hatására a magyar gazdaság is.

oTTo$$ 2010.03.25. 14:03:34

BilliGéc 2010.03.25. 13:50:48
jol latod igazad van 100% ra
jo ember vagy en latom

miskabá 2010.03.25. 14:06:29

Minden felemelkedés erkölcsi természetű, a gazdaság csak leképezi ezt az állapotot. Most is ez történik negatív értelemben. Nincs olyan hogy mindenütt züllés és mégis virul a gazdaság. Az ilyen Bajnai féléknek meg csak menedzserlábtörlő az ország

is 2010.03.25. 14:06:31

kedves posztíró láthatóan nem ért a közgazdaságtanhoz. esetleg értelmesen eltölteni a szabadidőt, ahelyett, hogy hülyeségekkel tömi olvasótáborának fejét? a lelkiismeretet sem terhelné, 20 év múlva nem kellene eltöprengeni, hogy mit is csinált ifjúkorában.

egy kis TIT: az adósságspirál már megállt 2006 után (lásd a 2006-2007 közötti semmilyen lépést). ha nem jön a gazdasági világválság (elhallgatásból jeles, egy szó nincs erről a posztban), akkor már csökkenő lenne a szám, pont 2008 tavaszán-nyarán tetőzött a GDP-arányos hiány, már elértük a nullszaldót a külkereskedelemben, és növekedésnek indult a Q/Q GDP. aztán felvettük a hitelt 2008-2009-ben a világválság miatt (ezért a megugrás), de ennek ellenére 2010-re nem fog nőni a hiány érdemben, 2011-től pedig csökken, ha betartják a költségvetési hiánycélokat.

nem az a kérdés, hogy a FIDESZ rosszabbat csinált volna-e, hanem az, hogy jobbat tudott volna-e csinálni. az utolsó hetek látványos hátraarcából jól látható, hogy semmilyen, de semmilyen érdemi alternatívát nem tudnak nyújtani. sem egyszeri adócsökkentés, sem új költségvetési törvény, semmi. csak hangemberek, aki meg felül neki, hát meg is érdemli.

ez a poszt -> kuka.

r123 2010.03.25. 14:09:24

Bajnai és intézkedései arra voltak jók, hogy az azonnali csődöt elkerüljük. Nagyobb reformokra nincs és nem is volt semmiféle társadalmi támogatás mögöttük, ennek fényében most Viktornál a labda, hisz nekik meg van. Nem is kicsi. Ha ő sem tudja az irányt megváltoztatni akkor tényleg szakadék a vége. Hiába tombolnak a tőzsdén a barmok, hogy itt aztán milyen szuper (lesz) minden..

hááááát 2010.03.25. 14:12:26

Ha Bajnai nem teszi meg azokat a lépéseket amiket tett, most görögországnál is rosszabb lenne.Ez nem MSZP féle jó lépés.Ők kihátráltak és megbítak egy embert aki legjobb tudása szerint dolgozott.Nem politizált,nem kiabált fűt,fát mindenkire,DOLGOZOTTNem azt mondták megoldottak mindent, csak azt hogy elkerülték az államigazgatás összeomlását.Ennél sokkal több kell!Már a FIDESZ sem igér semmit felelötlenül.Emlékszem 90-ben azt hallottam az öregemtöl:-KB 20 év és nektek már jó lesz.Eltelt!
Én most azt mondom: RELAODED

trocadero 2010.03.25. 14:14:04

A gazdaság a világválság alatt Mo-on esett az unión belül a legjobban (talán most a görögök "beelőztek"). Tehát összességében a Bajnai/Gyurcsány reformok nem voltak túl sikeresek, legfeljebb annyit értek el, hogy a lakosságtól elvett pénzzel a pénzügyi csődöt elkerülték. Szumma szummárum: - a többi országhoz képest egy elszegényedett és visszaesett gazdaságú országot hagynak hátra.

phaidros 2010.03.25. 14:14:18

Ez nem mérvadó cikk. IS még nem tette le a garasát a kommentek között. Percenként visszanézek, hátha megmondja, hogy miért vagy hülye. :)

neurotikk! (törölt) 2010.03.25. 14:14:41

Fuggetlenul attol, hogy volt-e ido valasztasok meg kampanytemak kuzdesere mielott megteszik a szukseges lepeseket, vagy sem, mi ez a kerdes arrol, hogy mi szukseg volt az elkerulo lepesek megtetelere?
Te a fejed csak arra hasznalod, hogy hajat tarts rajta? He?
Allsz a szakadek szelen, aradasban, sodor lefele, epp leesnel, te erre azt mondod, ugyan minek kapaszkodjak, az ar ugyis elsodor, most meg hasznaljam az eromet a kapszkodasra, ugyan, leesunk aztan majd kimaszunk.
Te igy?
Idot kaptunk legalabb ember! Van aki szeret a szakadek melyen horogve kapalozni inkabb, hat rendben, de ne itelje mar el ha jobb a megkapaszkodas, kerlek!
Megkapaszkodsz, korulnezel, es ha tudsz kikerulod a leesest, arrebmesz, kivarod az ar veget, miegyeb.
Amit a szakadek melyen nehezebb megtenni ugyebar, orulj ha elve maradsz.
Na ennyit jelent, ha idolegesen iselkerulod a csodot. Idot kapsz.

Kulonben meg amig a gazdasagi hozzaallas nem valtozik addig a politikusok nan, hogy nem fogjak megoldani a dolgot. Amig jovoben megtermelt erteket koltunk el ma, csak hogy a gazdasagi szakemberek akik kitoltik a rest mindel tobbet kereshessenek ezen, addig minden igy marad, sot.
Semmi erdekuk nincs a gazdasagi nagyagyuknak abbna, hogy ne legyunk adossagspiralban. Legalabbis rovid tavon, a gondolkodnanak onuralmat gyakorolnanak.
Milliok altal megtermelt ertekek, olyan keveseknel landolnak, akik 'csak' terelgetik az erteket, egyik helyrol a masikra rakjak. Miert van nekik kivaltsaguk erre.
Ezek alapjan majd az epitoparban dolgozok lenyuljak maguknak a jobb epuleteket, a tobbiek zsufolodjanak ossze kis helyen. Vagy ne egyen aki nem mezogazdasz, egy orvost hamarabb gyogyitanak, satobbi.
Egy penzzel foglalkozo ember ne kaphasson megtermelt erteken felul.
De mindennel nagyobb csod es egyenlotlenseg, haboru, forradalom kell ehhez, ideiglenesen lehet lassitani a dolgokat, de amig alapveto dolgok az eladosodas fele terelnek, addig mindig baj lesz.
Ilyen alapon tenyleg folosleges kapaszkodni, essunk es tul leszunk rajta.

Dr Kangörény 2010.03.25. 14:17:00

:-) Hiszen akkor majdnem minden rendben van! Ha nem változott semmi, akkor max annyit vesztettünk, hogy kicsit később fogja viktor megváltani a világot.

A megoldási javaslatuk az volt a megszorítások helyett, hogy adót kell csökkenteni. Nosza, itt a lehetőség.

phaidros 2010.03.25. 14:17:11

@is: na, elkéstem a küldéssel. :)

@poszt: Megbuktál fiam! Figyu, szállj magadba. Is VALÓBAN ért a közgazdaságtanhoz. A közgazdaságtan arról szól, hogy a bajnai-kormány és az MSZP tettei jók, és ebből egyértelmű, hogy bárki, aki kritizálja őket, az nem hogy fasiszta, de horrible dictu, még a közgazdaságtanhoz SEM ért! Próbáld meg újraírni a cikket, is segít majd szerintem szívesen, hogy mi a helyes gondolkodásmód.

eszkep 2010.03.25. 14:18:27

@greycup: Látom eléggé tájékozatlan vagy.
Mint látható, az 1998-2002 közötti adatok, mint pl. a külső nettó államadósság csökkenésének üteme ezen a grafikonon nincs rajta. '98-ig visszamenőleges adatokat ezekben a közleményekben találhatsz:
www.mnb.hu/Engine.aspx?page=mnbhu_fizetesi_merleg&ContentID=0

phaidros 2010.03.25. 14:19:07

@Kangörény_: már az is nagy könnyebbség lenne, ha csak az adórendszert egyszerűsítenék.

phaidros 2010.03.25. 14:20:19

@eszkep: de is-ssel szólva, az a grafikon fasság. Az egyáltalán nem úgy volt. Látszik, hogy nem értesz a közgazdsághoz. A kommented -> kuka.

is 2010.03.25. 14:21:28

@Droli: először osszuk le 3-mal, amit ott találunk, mert ez egy féléves erőlködés, először a 29 közgazdász, most a 100% hiány, meg az új gazdasági elemzőintézet felállítása (na kik által? hát persze, hogy a 29 közgazdász által). kapunk 30-40 milliárdot, ami a 8 EZER milliárdos büdzsé 0,5%-a. és ennyi tartalék még minden zárolás és egyebek után is még minidg benne van a költségvetésben, tehát ez, ha egyáltalán igaz, még mindig nem hiánynövelő.

Roa 2010.03.25. 14:28:56

@is: Tudom mi a gond. A hülyenépszavazás.

Egyébként utánaolvashatnál, hogy mennyi a költségvetésünk.

Dezsőjóska 2010.03.25. 14:30:17

Akinek van egy kis esze, az belátja, hogy csak azt vették vissza, amit Megyó odaadott 2002-ben, vagy még azt sem. Talán akkor ne beszéljünk válságkezelésről, ha olyat vonnak vissza, amire már akkor sem volt pénz!
Szerkezeti reformokra van szükség 20 éve!!!!!!!
Aki mást ugat az hülye.

BALTAZÁR 2010.03.25. 14:30:59

Az a nem mindegy, hogy szavazott-e valaki Bajnaira? Akire előtte a nép szavazott az azt mondta, hogy minden fain, pannon puma, dübörgés meg jólét.
Most mindenki tudja, hogy kaka van, tehát a majdani kemény intézkedések meghozatala mögött egy legitim kormány áll. Persze az nem fogja majd segíteni a kormányt, hogy előtte ő is sokat szapulta GyF kormányát népnyúzás miatt, de most őszintén. Felállhat majd valaki az MSZP-ből és tiszta lekiismerettel mondhatja azt, hogy a kormány mondjon le és legyen előrehozott választás? Ezt már előre elkúrták.

SiKom 2010.03.25. 14:32:07

@tommybravo:
"Ha nem értesz a gazdasághoz, akkor csak ilyen ostobaságokat fogsz idevagdosni valamelyik párthonlapról... MINDEN ÉVBEN az első hónapokban teljesül az éves terv, aztán - mit ad isten - év végére lecsökken."

Ja, csak tavaly ehhez kellett egy 5%-os AFA emelés és egyéb adóemelés.

Gondolom idén már nem lehet ezt eljátszani, a 25% -> 30% AFA bebszna!

eszkep 2010.03.25. 14:34:16

@is: Tudom, hogy a buta szociknak fájdalmas az igazság, de sajnos szembe kellene vele nézni és nem hazudozni a végtelenségig.
„az adósságspirál már megállt 2006 után”
Ez ügye vicc??? Ez a fenti (egyébként valós) grafikonon nem egészen így látszik…

„ha nem jön a gazdasági világválság (elhallgatásból jeles, egy szó nincs erről a posztban), akkor már csökkenő lenne a szám,”
2006-ban Gyurcsány egyetlen statisztikai adatért (államháztartási hiány) feláldozta a gazdasági növekedést, és receszsiós pályára állította a gazdaságot. A csökkenő államháztartási bevételek (lanyhuló gazdaság) miatt sohasem sikerült teljesíteni a kitűzött hiánycélt!

„pont 2008 tavaszán-nyarán tetőzött a GDP-arányos hiány”
Kár hazudozni, amikor fentebb látható a grafikon…

„már elértük a nullszaldót a külkereskedelemben”
Ez csak annak köszönhető, hogy a válság miatt nálunk sokkal jobban csökkent a fogyasztás, mint az EU-ban általában. Jó hogy az inflációt nem említed, mert a fogyasztás visszaesése arra is mérséklő hatással van…

„és növekedésnek indult a Q/Q GDP”
Pofátlan hazugság.

„aztán felvettük a hitelt 2008-2009-ben a világválság miatt”
Pontosítsunk: megmenekültünk az államcsődtől, egy héttel azután, hogy Bajnai kijelentette a parlamentben: Magyarországot nem éri el a válság. Ennyit a szakértelemről…

„de ennek ellenére 2010-re nem fog nőni a hiány érdemben”
Te melyik bolygóról érkeztél??? Rekord magas lesz a hiány az idén, még úgy is, hogy az állami vállalatoknál hagynak egy csomó adósságot!

„nem az a kérdés, hogy a FIDESZ rosszabbat csinált volna-e, hanem az, hogy jobbat tudott volna-e csinálni”

eszkep 2010.03.25. 14:37:00

@phaidros: Természetesen az MNB adatai mind-mind hazugság, és csakis a kapcsolat.hu-n olvasható marhaságok a hitelesek...

trocadero 2010.03.25. 14:39:09

2002-ig az MSZP/SZDSZ folyamatosan azért szapulta a Fideszt, mert nem ad elég pénzt a lakosságnak. Aztán kormányra kerüléskor még siránkoztak, hogy üres államkasszát vettek át (aztán évekig mégis szórták a pénzt). Most bezzeg nem szapulják magukat azért, hogy ennyi megszorítást hoztak - még a világválság előtti erős konjunktúrában is több volt nálunk a megszorítás, mint máshol a világban, a világválság alatt. És azért sem szapulják magukat, hogy az államkassza tele van, no nem pénzzel, hanem kifizetetlen számlákkal. Inkább veregetik saját vállukat.

greycup 2010.03.25. 14:40:34

@eszkep:
szívesen tájékozódom... szóval akkor honnan látnató a "soha nem látott gazdasági növekedés?"
ill. mik voltak azok a kormányzati gazdpol. intézkedések akkoriban, amik hozzájárultak ehhez?

tényleg érdekel

eszkep 2010.03.25. 14:41:04

@eszkep: A vége lemaradt:

„nem az a kérdés, hogy a FIDESZ rosszabbat csinált volna-e, hanem az, hogy jobbat tudott volna-e csinálni”

Az államháztartás rendbetételének hathatós módja, ha gazdaságélénkítő intézkedéseket teszünk, és nem az, ha recessziót okozunk (lásd Gyurcsány-csomag). A FIDESZ 3 éve pofázza az adócsökkentés fontosságát, a kormányunknak mindössze 3 évbe tellett, hogy felfogja, ez mégis lehetséges. Három évet csak rontottak a helyzeten. Ezek ismeretében felesleges ez a kérdés!

movhu 2010.03.25. 14:50:41

Bajnai tett valamit, de ez csak annyira volt elég, hogy a csődtől mentett meg. Gykorlatilag semmi több.
Totálisan hiányoznak strukturális államháztartási átszervezések, a féktelenül kiáramló állami kifizetésekhez egyáltalán nem nyúltak, és ez alatt nem csak a Nokiás dobozt értem, hanem pl. a segélyezés rendszerét, és emellet semmi, de semmi gazdaságélénkítőt nem tettek.
Az, hogy néhány százalékot ide-oda kenegettek az adókün, ami által az eddig is adózott réteg most más címen fizeti be ugyanazt, az nem reform.
Bajnai intézkedései nem voltak mások, mint egy elégtelen közgáz dolgozat a középiskolában.

eszkep 2010.03.25. 14:50:58

@greycup: Most szivatsz?? Még tájékozódni is lusta vagy... Csak tőmondatokban:

- Privatizáció leállítása.
- Protekcionista agrárpolitika / mezőgazd. támogatások (még EU előtti időszak!)
- KKV-k "helyzetbe hozása"
- Államháztartási kiadások csökkentése (való igaz, kevesebb autópálya élpült és csökkentek az államháztartásban dolgozók száma)
- Gazdaságélénkítés (Széchenyi-Terv)
- Járulékrendszer átalaítása (csökkenő járukékok)
- Családtémogatási rendszer átalaítása (adójóváírás preferálása)

Hogy csak a legismertekket említsem...
Minő érdekes, az inflációt sikerült négy év alatt 21,5%-ról 5,5%-ra levinni, növekvő foglalkoztatás mellett, mindezt úgy, hogy az EU-ban 2000-2001-ben recesszió volt. Ja és csökkent mindeközben az államadósság)

Egyébként, ha "szívesen tájékozódsz", mért nem vagy képes inkáb elolvasni a linken az anyagokat, amit kaptál????

Csülök 2010.03.25. 14:51:32

Mese.
Célja, hogy ha maradnak az eredmények a Fideszt tekintsük megváltónak, ha romlanak, azért a Bajnai kormány legyen felelős. Nem mondom, ügyes, csak hamis.
El kell menni a Portfolio.hu-ra és összahasonlítani a félévvel ezelőtti tőzsdei és árfolyam adatokat a mostanival...

DW73 2010.03.25. 14:53:40

@movhu: Nem mentett meg, csak elodázta a csődöt az IMF pénzével. Teljes gázzal megyünk a szakadék felé.

Gest anyó férje 2010.03.25. 14:54:11

Ezt a ciklust így lehet összefoglalni: a dübörgő gazdaságtól a lebőgő balfaszságig

movhu 2010.03.25. 14:54:37

@eszkep: Pont az a baj, hogy most is tényleges adócsökkentés helyett adókenegetés volt. Kozmetikázott számok, szuperbruttó, itt emelek-itt csökkentek, a végén ugyanannyit fizetsz. Ez nem reform.

trocadero 2010.03.25. 14:54:47

Ha valakit érhet dicséret, az Lengyelország. Nem tudom, hogy csinálták, hogy még a világválság alatt is volt GDP növekedésük, ráadásul tudtommal, "reformok", "csomagok", meg IMF hitel nélkül. Valaki tudja, mi a titkuk?

hááááát 2010.03.25. 14:58:16

@eszkep: A Fidesz még év elején adócsökkentést igért.Múlt héten visszavonta.
????????
Felesleges a vita.Tessék lehet élni a lehetőséggel.Most ti fogtok kormányozni és nem lehet csak úgy dacból kisétálni az ülésteremböl.Remélem folytatjátok az utat amit Bajnai(nem a szocik) elkezdett és akkor négy év múlva rátok szavazok.

ITT AZ IDŐ!!!!!

Samott 2010.03.25. 15:04:07

Ok, elfogadom, nem vitatom, Bajnai keveset tett. Mit kellett volna meg meglepnie, mit lepet volna a fidesz a helyeben... es a legfontosabb: mi varhato a fidesz kormanyrakerulese utan? Hogyan lehet ebbol a spiralbol kitorni? Honnet lehet elvenni penzeket es hol lehet meg tobbet behajtani? Komolyan erdekelne.

Adot emelnek? Csokkentik a nyugdijakat? Kirugnak egy rakas kozalkalmazottat (ez azt hiszem rovidtavon meg novelne is a kiadasokat)?

Roa 2010.03.25. 15:04:15

@trocadero: Ott nincs MSZP Gyurcsánnyal és Bajnaival. Sőt, baloldal sincs.

@Csülök: Ja. Meg egész Európát Bajnai mentette meg, ezért emelkednek a tőzsdék.

tölgyes 2010.03.25. 15:06:55

Mi szükség volt Bajnaira?? Nekünk, az országnak nem volt rá szüksége. Az MSZP-nek és a bal oldalnak se volt rá szüksége. (Ha akkor vannak a választások, akkor még nem kellett volna élet-halál harcot vívniuk a Jobbikkal...::(() Akkor kinek volt rá szüksége????

Az MSZP elitnek, amelyik változatlan, vagy inkább fokozódó hevességgel tömte a zsebébe a pénzt... nekik bármi áron szükségük volt Bajnaira. A felesleges, értelmetlen megszorítások árán is.

greycup 2010.03.25. 15:09:46

@eszkep:

privatizálás "leállítása": nekem az újraállamosítás, vagyonátcsoportosítás ill. központi újraelosztás felerősítése nem gazdasági előrelépés bocs,

az, hogy az ÁPV Rt. nem tudott v nem akart eladni az ezredforduló környékén (ld. Vértesi Erőmű, AH részvénycsomag, Malév tőkeemelés + priv., MOL, Richter Gedeon, Budapest Bank állami része) stb. rakás privatizációs kudarc, nehogy már most kimagyarázzuk, az állami vagyon nem csökkent, de ez max. ennyi pozitívum

trocadero 2010.03.25. 15:13:16

@hááááát: hát: sokkal korrektebb most visszamondani az igéreteket, mint a választások megnyerése után?! Nem? (ráadásul Gy. nemcsak jócskán túlígért, hanem végig durván hazudozással vádolta azokat, akik igazat mondtak)
A Fideszben a történelmi tapasztalat szerint lehet bízni, ők nem vitték csődbe az országot, míg az Mszp 2x is csődbe vitte már. Igaz, most jóval nehezebb a helyzet.

Yasashi Tanuki 2010.03.25. 15:18:56

@Csülök: "El kell menni a Portfolio.hu-ra és összahasonlítani a félévvel ezelőtti tőzsdei és árfolyam adatokat a mostanival... "

A lakosság hány százaléka tőzsdézik aktívan?

énis 2010.03.25. 15:19:01

lófaszt odázta el, az imf hitellel, nemcsak minket, hanem az elkövetkező generációkat is adósságtörlesztésre ítélte!
Rohadjatok meg mind, akik még képesek vagytok hinni ennek a patkány csapatnak!!

énis 2010.03.25. 15:22:58

Most is azt fogja mondani a bajnai (direkt kisbetű), hogy ja bocs nem értettünk hozzá!!??

phaidros 2010.03.25. 15:24:02

@Roa: ebből is látszik, hogy nem értesz a közgazdságtanhoz. Mert a hülyenépszavazás.

phaidros 2010.03.25. 15:25:29

@Csülök: látom Te is értesz a közgazdaságtanhoz. :DD

greycup 2010.03.25. 15:27:58

@eszkep:
KKV, gazd. élénkítés, Széchenyi terv: itt a megépült fürdőkre, meg felújított várakra gondoljak? esetleg az építőipari cégek felpörgetésére? (amiket aztán elfújt az első szél, ahogy a hazai kereslet visszaesett?)

hááááát 2010.03.25. 15:33:06

@trocadero: "A Fideszben a történelmi tapasztalat szerint lehet bízni"
Arra a négy évre gondolsz?
Már megbocsáss, deakkor annyi pénzt szórtak ki az államháztartásból(ingyen felsőoktatás,lakástámogatás,sulinet,stb)amire nem volt igazán keret.Nem mondom, hogy rosszindulat vezérelte őket,de felelőtlen volt a gazdálkodásuk.Aztán jött a "8" év ami a Megyó hülyesége volt azzal, hogy neki álltak versenyezni a választások idején a FIDESZ-el, hogy ki tud többet igérni.Csak a felét tartották be, de abba is belefulladt a gazdaság.Fletónál kiborult a bili ráadásul világgazdasági válság.Én nem emlékszem a FIDESZ idején olyan intézkedésre ami kellemetlen lett volna.(Mondjuk akkor nem rossz kaszát kaptak valljuk meg).Most népszerütlen intézkedéseket kell hozni.Remélem bevállalják és akkor hiszek majd nekik.Szerintem nem fröcsögtem és korrekt voltam.

DW73 2010.03.25. 15:34:05

@greycup: Igazad van ez semmi, 20 Mrd euró eltapsolása, na az valami!

énis 2010.03.25. 15:36:02

adónöveléssel nem nőne az állami bevétel, adócsökkentéssel viszont igen!

BilliGéc 2010.03.25. 15:37:34

@énis: te amit akarsz az kommunizmus, a figyeszeddel együtt. a cocializmusban nem volt hitel. ja te neéltél még akkor. akkor meg minek pofázol? aki n akrt nem adósodott el. vagy kellett a lóvé a simonra?

BilliGéc 2010.03.25. 15:38:20

hehe szar a billentyű

nyg 2010.03.25. 15:48:07

@hááááát: Azért a tényeket sem lenne szabad elfelejteni, kedves háááát.

A költségvetés GDP-hez mért adóssága 1998-ban 61% és 2001-ben lement 52%-ra.
A GDP növekedésének átlaga 1998 és 2002 között 4,6% volt.
Az infláció az 1998-as 14,2%-ról 2001. végére 5,2%-ra csökkent
Az euró bevezetésének céldátuma 2001-ben, az Orbán-kormány harmadik esztendejében 2006-2007. volt.
A munkanélküliségi ráta az Orbán kormány idején az 1998-as 8,4%-ról 2002-re 5,8%-ra csökkent,
Az államháztartás GDP-arányos hiánya 1999-ben 5,5%, 2000-ben 3,0%, 2001-ben 3,5% volt, ami megközelítette a maastrichti kritériumot.

És hagytak a kasszában közel 300 milliárdot.

Nagyon. nagyon jó lenne, ha most így állnánk.

SiKom 2010.03.25. 15:48:22

@hááááát:
".Fletónál kiborult a bili ráadásul világgazdasági válság."

Pontosabban: Gyurcsány még 2 évig hazudozott folyamatosan, hogy minden a legnagyobb rendben, pedig akkor már elkezdett süllyedni a hajó.

Értitek! Süllyed a hajó, de a kapitány nem a lékeket foltozza, hanem lehazugoz mindenkit, aki ki meri jelenteni, hogy baj van, tenni kellene valamit!

Ez az MSZP!

MAti 2010.03.25. 15:49:59

Nézőpont kérdése sok minden...
Ha közvetlen életveszély (csődhelyzet, stb) van, akkor hirtelen minden megoldás jó, ami ezt legalább átmenetileg elhárítja.
Mondjuk úgy, lélegzetvételnyi időt ad.

Közép- és hosszútávon viszont csak akkor ért valamit az egész, ha sikerül visszafelé indulni a szakadék széléről. Ott megkapaszkodni önmagában kevés, de szükséges.

Arzén Vendel (törölt) 2010.03.25. 15:50:54

Az adósságspirált a részeg patás tekeri a kolbásztöltőn, így az teljesen hazug, irreleváns hivatkozás.

Szegény Gordon olyan zseniális reformokat csinált amit a chicago school jövő évtől kötelező tananyaggá fog tenni. Mindenki ellene volt, a náci jobboldal a gyáva, töketlen baloldallal nagykoalícióban, de Gordon becsületből megmentett minket. Visszakormányozta az országot a szakadék széléről, és tökéletes állapotban adja át az országot a populista orkoknak, akik még egy kurva marshall keresztet sem tudnak a homokba karcolni.

énis 2010.03.25. 15:54:25

@BilliGéc: hülye vagy? a kommunizmusban nem volt hitel? Szerinted most miért van szarban az ország? A mesterséges jólét miatt, amit a akkor teremtettek a kedves vezetőid a hitelből, amit felvettek, most fizethetjük vissza, meg még plusz rá is rakták az imf hitelt...
(lakossági, vállalati hitel meg már akkor is volt, csak máshogy hívták)

phaidros 2010.03.25. 15:58:59

@nyg: is szólt nekem, mert nem ér rá ő beírni, hogy önkényesen válogatod a számokat és nyilvánvalóan nem értesz a közgazdaságtanhoz. Erre nincs érved, mi? :)

(Valami olyasmit is motyogott még, hogy "hülyenépszavazás" de nem értettem kristálytisztán.)

phaidros 2010.03.25. 16:01:07

@BilliGéc: hááát, ez elég gáz volt, ez a bejegyzésed, hogy nem volt hitel. Én most a helyedben fognám magam, és behúzott farokkal elsündörögnék, miután kiderült, hogy egy 11 éves gyerek vagy, aki még nem tart ott a történelemtanulásban. :)

Segítek: mit utasított el Antall József, egyesek szerint dzsentrimentalitásból? Ne nézd meg a megoldást, ha nem akarsz csalni:

az államadósság visszafizetését.

phaidros 2010.03.25. 16:02:00

@phaidros: mármint a nemvisszafizetését, na :)

gójtojás 2010.03.25. 16:19:32

Ja, hogy a fidesznél még mindig tart a 72 órás ultimátum. Na ezért nem volt előre hozott választás.

pizsama 2010.03.25. 16:29:29

Ha jól értem a posztot, akkor az IMF hitelnek hála, sikerült betömni a lyukakat, majd pedig levinni az éves költségvetés hiányát a 3% alá, cserébe annyira el vagyunk adósodva, hogy a kamatok fizetése miatt nem tudjuk élénkíteni a gazdaságot, tehát szép lassan teljesen eladósodunk. Szóval mit értünk el? Van kurva sok hitelünk, egy padlón lévő gazdaságunk, de legalább a költségvetési hiány alacsony. Juhéé!

belekotty 2010.03.25. 16:37:43

hmmm... csak csendben megjegyezném, a magyar államadósság 80 százaléka a GDP-nek.
A japán 180 százalék, a görög 120.

De az is igaz, hogy magyar ipar meg nincs. Miskolcra Olaszországból veszünk villamost.
Qrva élet, már villamost sem tudunk gyártani?

ÁkiBáki (törölt) 2010.03.25. 16:40:02

Én nem vagyok közgazdász, sem olyan felkent szakértő, mint a fenti kommentek írói közül páran, de van egy pár szám, amit nem értek:

a jelenlegi 10 milliós népességből dolgozik kb. 3.8 millió, ebből a közszférában csaknem 1 millió, tehát kb. 3 millió ember munkája tart el 10 milliót. ? .

Emellett olyan ellátó rendszereket tartunk fenn, melyeket húsz éve nem sikerült megreformálni, következésképpen, míg az egyik oldalon rogyadoznak a pénzhiánytól, a másik oldalon elképesztő a pazarlásuk.
?

Ezenfelül az állami apparátus olyan szinten korrupt, és akkora pénzeket sikítanak el, hogy az egyszerű polgár csak kapaszkodik a székben, hogy le ne essen, amikor a számokat hallja.
?

Megkérek közületek valakit, hogy magyarázza el nekem, ez most akkor hogy a repedt répába lehetséges?
Meddig folytatható ez? Vagy mégis csak gazdagok vagyunk?

Ja, és ha lehet akkor csak pártfüggetlenül, hogy a végére ne anyázásba torkoljon a dolog.
Köszi.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.03.25. 16:46:33

Felesleges ezen rugózni, Viktor kimondta a tutit, nagyarányú adócsökkentés, többmillió szavazót megvett ezzel, a választási győzelem kipipálva, kis mákkal meglehet a 2/3-as, bár szerintem az nem lesz meg, 60-62 %-ra várom a Fideszt, de ez saját vélemény.

Az megint más kérdés, hogy egyre több fidesznyik szólja el magát, hogy nagyarányú adócsökkentés kizárt, max 1-2% (kitörölhetjük vele, legalábbis dolgozó adófizetők mindenképp), de persze majd lesz, munkaadóknak 4 éves távon, munkavállalóknak hatéves viszonylatban. 6 év? Jaaaaa, hogy most szavazunk 2014-ről is? Nemtudtam.

Visszatérve a nagyarányú adócsökkentésre, Viktor hazudott a szavatmaximalizálás okán? Ezt a hívei gondolom észre sem vették.

A választások után okosabbak leszünk, de inkább úgy érzem, szopni fogunk. Nem kicsit, nagyon.

Mennyi adófizető van? uszkve 4 millió? Vegyük ki a közigazgatásban segghájat növesztőket, őket az állam fizeti, tehát nem adóznak, hisz egyik zsebből a másikba átrakni, még nem jelent semmit. Van több mint hárommillió nyugdíjas, legalább 700 000 segíjen jólélő cigány, plusz a még nem felnőttkorúak, stb. A rendszerben is van egy nagyadag hiba. Kb négymillió, de tán kevesebb termeli meg a többi, plusz az állami funkciók eltartását. Csodálkozunk, hogy túlköltekezik az állam?

Oké, azt sem feledem, hogy a politikusaink milliárdos tételeket osztanak szét a sleppeknek, hisz mi négyszer annyiból építenénk motorversenyre alkalmas pályát, mint mások, és kétszer annyiért húzunk fel sz@r minőségű autópályát, mint a németek.

Nagyon kíváncsi leszek a Fidesz mit lép, én már rég nem hiszek bennük se, viszont most ők jönnek.

Viktor! Lesz nagyarányú adócsökkentés 1 éven belül, (mondjuk legkésőbb a 2011-es költségvetés már tartalmazhatná) vagy ez lesz majd a híres "felcsúti szavazatmaximalizáló hazugság-beszéd"?

Samott 2010.03.25. 16:52:49

@Valahol Máshol: Lesz adocsokkentes, a torvenyt mar megszavaztak:

"211 igen, 152 nem szavazattal, 1 tartózkodással megszavazták az új adócsomagot. A közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvény értelmében az adófizetők többsége a jelenleginél jelentősen nagyobb adóalap után fog a jövő évtől adózni, azonban kisebb kulcsokkal és jóval magasabban meghúzott sávhatár mellett. Az új adótörvény értelmében a személyi jövedelemadó 17 százalékos adókulcsának sávhatára először 5 millió forintra, majd 2011-től 15 millió forintra emelkedik.

Az intézkedések hatásaként javul Magyarország nemzetközi versenyképessége. Ezt fejezi ki az adóék csökkenése. Míg eddig az átlagjövedelem szintjén a teljes bérköltség 54 százaléka került az államkasszába, 2010-től az úgynevezett adóék 45,7 százalékra csökken a kormány számításai szerint. Jövőre 250 milliárd forinttal, 2011-től pedig újabb 150 milliárd forinttal csökken az adófizető polgárok és a vállalkozások adóterhe."

A kerdes az hogy ezt eltorli-e az uj kormany... ha igen, akkor fog eloszor felhangzani a "Viktor takarodj!" :)

robinzone 2010.03.25. 16:59:04

jó lenne, ha erre így emlékeznének négy év múlva is - ahogy az valójában történt.
semmi szükség még egy baloldali álmitikus figurára Odüsszeusz Lajos után. az se az volt, aminek ma hazudni próbálják.

robinzone 2010.03.25. 17:00:35

bajnai végrehajtotta az imf néhány utasítását, amivel a csődöt eltolta májusra, miközben egy évvel prolongálta az elvtársak féktelen lopkodását. ennyit tett. nagy köszönet nem jár érte.

robinzone 2010.03.25. 17:01:49

amit meg előtte tette, azt akár vizsgálhatná is az ügyészség! :/

Arzén Vendel (törölt) 2010.03.25. 17:05:24

@ÁkiBáki:

A magvas kérdésekig, és a hajmeresztő következtetésekig mára oldalfüggetlenül mindenki eljutott. Használható válaszok talán adhatók lennének ha a következő alapfeltételek közül bármelyik igaz lenne: működő, erős gazdaság; jelentős állami vagyon; vagy utolsó esetben bármely felvetett égető problémára komoly (értsd. visszafizethető, kitermelhető kondíciók) hitelfelvételi lehetőség. Vagyon ellopva, gazdaság gyarmatosítva, hitelek mind kimerítve... Így most itt ülünk pártfüggetlenül a sötétben és várjuk, hogy a nyakunkba szakadjon az egész rohadt tákolmány. Hát valahogy ez a helyzet amikről a szakértői értékelések megpróbálnak bikkfanyelven tájékoztatni...

Roa 2010.03.25. 17:12:31

@Samott: Érted! Két évvel előre reformot tervezni, úgy, hogy, aki megszavazta, az már sehol sincs. Európai megoldás.

@Valahol Máshol: Egyébként, ha már adócsökkentés: lehet, hogy tényleg lesz nagyobb arányú, nem zárom ki. Lefogadom azonban, hogy nem a munkavállalók adóterhei fognak csökkenni, hanem a munkáltatókéi, ami a munkavállalóknál sehol nem fog jelentkezni, vagy csak minimális mértékben (max a foglalkoztatottságon fog meglátszani). Ne legyenek illúzióink.

Egyébként meg gondolom mindenki emlékszik a legutóbbi banzájra Fletó performanszában:
a) 5 éves adócsökkentési program - két hónapra rá eltörölve.
b) ÁFA le - ÁFA fel. Kegyelemdöfés Magyarországnak.
Mert az MSZP-nek van programja... :)

ÁkiBáki (törölt) 2010.03.25. 17:17:42

@Arzén Vendel: Igen, ezzel tisztában vagyok én is. És ez alapján az elmúlt húsz év teljes politikai garnitúrájának a vádlottak padján lenne a helye.
De igaz, az előző negyven évé sem került oda.Sőt.

Akkor most csak egy indokot mondj, hogy ne menjek haza, ne csomagoljak össze, és ne induljak el Hegyeshalom felé, minden félelem és politikai elkötelezettség nélkül.
Csak úgy a jövőmet számolgatva.

VIII. Nagyapó 2010.03.25. 17:26:22

"Ha pedig a kamatfizetés összege tartósan meghaladja az ország GDP-növekményét, több megy el törleszésre, mint amennyi többletet az ország képes előállítani."

Ez itt el van írva. Ha aGDP évente 4 százalékkal nő, két év múlva már 8, három év múlva 12%-kal nagyobb - miközben kamatot továbbra is csak 4%-ot fizetünk évente...

VIII. Nagyapó 2010.03.25. 17:34:47

@VIII. Nagyapó: (A következő bekezdés már stimmel, de a kettő nem ugyanaz.)

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.03.25. 17:36:45

@ÁkiBáki: Én már tavaly elindultam Hegyeshalom felé, nyáron egy határral nyugatabbra dolgoztam. Remek volt. Most itthon dolgozom, de úgy érzem, idén sorsdordító évem lesz. Jelenleg nem tudom elképzelni, hogy hitelfelvételek garmadája nélkül egy saját normális kertesház (nem palota, se nem futbalakadémia!) és egy tisztességes autóra spóroljak össze. Javítom magam, autóra spóroltam, de a létbizonytalanság okán tavalyról idénre, majd 2011-re halasztottam a vásárlást. Nem akarok elmenni, de nem is akarok egy nyugdíjasra, egy kisebbségi munkakerülőre, meg két állami alkalmazottra keresni. Plusz még ugye nekem is ennem kéne meg élnem.

2010.03.25. 17:49:17

bajnai csomag, adóbehajtás.

ebből nem lesz fejlődő gazdaság, és előbb utóbb pénz se.

érdekes, a lengyelek nem nyalják a válság fagyit. belső fogyasztás....

de sebaj, lesz 30% os áfa, 500 ruppós benzin, és a gyest /és minden ien támogatást/ is el kell törölni. etc.

szánalom.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.03.25. 17:51:35

@ÁkiBáki: Az alapproblémát tökéletesen leírtad: az a baj, hogy 3,8 millió ember dolgozik, és próbál eltartani tízmilliót. Ez nem megy, illetve megy, csak ilyen színvonalon, és ilyen hitelállománnyal. Ráadásul a dolgozó réteget elképesztő adóterhelés sújtja. Megoldás: több embernek kell dolgozni. Ezt nyilvánvalóan munkahelyteremtéssel lehet elérni. Eddig szerintem mindenki egyetért.

És akkor innen jöhet a vita: hogyan lehet munkahelyet teremteni? De nem ilyen "tökvakarós" közmunkaprogramra gondolok, hanem olyan munkahelyre, ami a versenyszférában képződik? És akkor itt jönnek az ötletek: Fidesz az adócsökkentésben látja a megoldást, mondván, ha csökken a munkaerő költsége, de a vállalatoknál a bérkeret összege nem változik, akkor az azt jelenti, hogy a vállalatok pluszmunkaerőt tudnak felvenni (most azt a részét, hogy a belső kereslet is megélnékül, hiszen az embereknél több pénz marad, hagyjuk). Az MSZP a programja szerint dettó. Az LMP 1000 milliárd forintnyi járulékcsökkentést ígér 8 év alatt, tehát ez is kb. hasonló program. De ott a hazai kkv-kat támogató Jobbik program is, mely szintén egy megoldás lehet. Persze mindenki kiemeli, hogy emellé csökkenteni kell az állami kiadásokat is, mondjuk ezek egy része magától csökken, hiszen ha többen dolgoznak, akkor kevesebb embernek kell szociális transzfereket fizetni. Ráadásul több dolgozó több adót fizet be, szóval az állam bevétele kevesebbel csökken, mint az adócsökkentés összege (kérdés, mennyivel). Erősen zanzásítva ez a megoldás, és ez benne is van a pártprogramokban.

Szóval a megoldásban kb. egyet is ért minden párt, de akkor jön a nagy kérdés: miért nem csinálják? Miért csak kampányszövegként hangzik el az adócsökkentés, és hogyan lehet az, hogy ennek ellenére nem történik semmi felső szinten, csak a jelenlegi állapot konzerválása? A kérdést nyitva hagyom, a választ gondolom, mindenki sejti :-(

Arzén Vendel (törölt) 2010.03.25. 17:59:58

@ÁkiBáki:

Egy indok? Baromi jó történeteket mesélhetsz majd az unokáidnak az állami szintű magyar Monthy Python reality show-ról aminek tevékeny elszenvedője voltál...;) Imádni fognak érte!

Samott 2010.03.25. 18:14:03

@Roa: Bakker, hat politikusok, megis mit vartal toluk? Egyik szemetebb mint a masik... :)

ÁkiBáki (törölt) 2010.03.25. 18:34:40

@Arzén Vendel: Különösen, ha az unokáim Hegyeshalmon túl élnek, és csak borzongani jönnek ide:-)
@Droli: Azzal tisztában vagyok, hogy minden szentnek maga felé hajlik a keze, de ez az állapot már nem tartható. Megértem a nyugdíjasokat is, mert valljuk be, aki tisztességesen ledolgozta az életét, az legalább megérdemli, hogy ne haljon éljen a nyugdíjából, csak nekik is el kellene gondolkozni arról, hogy az unokának milyen életet tud biztosítani az ország.
És el kell gondolkozni azon is, hogy szociális ellátó rendszereket nem lehet hitelekből finanszírozni, s ebből politikai tőkét kovácsolni.

ÁkiBáki (törölt) 2010.03.25. 18:38:35

@Valahol Máshol: És persze, ha gyerekeid lesznek, azokat is el kell tartani. És persze még sorolhatnám napestig.
Én önhibámból éltem több, mint két évet kint, nos egy ( ! ) év volt a talpra állás a nulláról.
Innen mit mondhatok még?

Samott 2010.03.25. 18:40:15

Mondjuk az mar biztos, hogy a gaz az csak olcsobb lesz, most volt a Cser-Palkovics a hiradoban, nagyon fel volt haborodva a szocik aremelese miatt, gondolom azt mar a nyaron visszacsinaljak. A gazartamogatas eltorleset is hibas dontesnek nevezte, valszeg az is megmarad. Fel kene ezeket irni valahova. :)

karlmax 2010.03.31. 10:00:59

Valaki tényleg megoldást várt a szakértői kormánytól? Ráadásul ennyi idő alatt?





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása