Véleményvezér

vv

Putyin comeback

2010.04.01. I 5 komment I Címkék: orosz putyin terrorizmus

A tragédia jó alkalom lehet Putyinnak arra, hogy az orosz egység harcosaként ismét megerősítse tekintélyét. Erre igencsak szüksége lehet, ha neadjisten 2012-ben vissza akarná venni az elnöki széket Medvegyevtől.

Hétfőn nagyerejű robbanások rázták meg Moszkvát, szerdán pedig két pokolgép robbant Dagesztánban. A merényleteknek már több, mint 50 halálos áldozata és több tucat sebesültje van. A hatóságok csecsen terroristákat gyanúsítanak az akció elkövetésével.

A tragédia jó alkalom lehet a népszerűségéből egyre vesztő Putyin miniszterelnöknek arra, hogy az orosz egység harcosaként ismét megerősítse tekintélyét. Erre pedig igencsak szüksége lehet, ha neadjisten 2012-ben vissza akarná venni az elnöki széket Medvegyevtől.

A harag napja

Néhány nappal a hétfői robbantások előtt Oroszországban komoly ellenzéki tüntetéssorozat zajlott. Március 20-án egyszerre 20 orosz városban több tízezer ember vonult az utcára, követelve az orosz vezetés, különösen Putyin távozását.

Az egyre erősebb tüntetések a Putyinnal szembeni növekvő elégedetlenséget mutatják. Oroszországot ugyanis igen érzékenyen érintette a gazdasági világválság, mely éppen a Putyin-éra népszerűségének elsőszámú zálogát, az orosz gazdasági stabilitást kezdte ki.

Oroszország 1999

Tizenegy évvel ezelőtt az akkor szintén a miniszterelnöki székben ülő Putyinnak nagyon hasonló kihívásokkal kellett szembenéznie. Akkor is súlyos terrortámadások rázták meg Oroszországot: 1999. nyarán három orosz városban robbant nagyerejű pokolgép. A merényletekben 300-an haltak meg.

Putyin példás gyorsasággal és keménységgel reagált: a csecseneket tette felelőssé a támadásokért és offenzívát indított a szakadár tartomány ellen. Az orosz egységet zászlóra tűző, határozott fellépés annyira sikeres volt, hogy a Putyin által támogatott pártszövetség mindössze három hónap alatt az ország legnépszerűbb pártja lett, majd a választásokat is megnyerte.

Voltak, akik hitetlenkedve fogadták a gyors sikert. Rengeteget elárul az orosz viszonyokról, hogy egyesek azt sem zárják ki, hogy valójában Putyin emberei álltak a robbantások mögött. Sokan ugyanis úgy látják, hogy Putyin ezeknek a robbantásoknak köszönhette az 1999. decemberi választási győzelmet, majd pedig a három hónappal későbbi elnökségét is.

Régi-új taktika

A volt elnök láthatóan ugyanazt a taktikát választja, mint tizenegy évvel ezelőtt. Bár hétfőn még egyetlen csecsen szervezet sem vállalta a felelősséget a robbantásokért, Putyin mégis azonnal őket tette felelőssé. Biztosította a lakosságot, hogy az igazságszolgáltatásnak nemcsak dolga, hanem becsületbeli ügye is, hogy a tetteseket a föld alól is előkerítse: “A terroristákat meg fogják semmisíteni.”

web survey

Ugyan a kaukázusi offenzíváról hivatalosan még nem döntöttek, de Putyin viselkedése mindenképpen egy határozott válaszcsapásra enged következtetni. A miniszterelnök ugyanis nagyon jól tudja, hogy népszerűségének biztosítéka: a rend. Az orosz egység pedig egy olyan hívószó, melyre tömegek mozdulnak.

Ez pedig Putyint ismét népszerűvé, és akár elnökké is teheti. Ő csak tudja. Hiszen egyszer már bejött. 

Fejlemény: Csütörtökre virradóra újabb robbantásos merénylet történt Dagesztánban.

>> LEHET, HOGY TÚL MÁS EZ A POLITIKA?

>> MI A BAJ MORVAI KRISZTINÁVAL?

>> korábbi írások

Írások a témában:
Moszkva geopolitikai gyöngesége (glóbusz.net/Stratfor)
A sahidkák bosszúja (Georg Spöttle / Hírszerző)
Russia's Czar Wars Aren't Over (Austin Bay / Townhall)
Putin's Dark Rise to Power (GQ - cenzúrázott cikk)

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.04.01. 10:41:01

A történelem bebizonyitotta, hogy amikor a "szovjet anyácskát" bántják, megtámadják, akkor a támadók drágán megfizetnek. Ez most is igy lesz.

Edigej 2010.04.01. 11:11:44

A konteót támasztaná alá az is, hogy Moszkvában példás gyorsasággal reagálták le a robbantásokat, és gyakorlatilag csettintésre kiürítették az egész várost, utána pedig gyorsan újraindult a forgalom. De én nem szeretek ezekben hinni.

Ami Putyin visszatérését illeti, a robbantás valóban jó ürügy lehet arra, hogy elvonja a figyelmet az - egyébként a résztvevők számát tekintve nagyon kicsi - tüntetésekről, de ahogyan én látom, Putyin sokkal inkább jelenti a mérleg nyelvét az orosz politika klánjai között, mint hogy egy végsőkig hataloméhes politikus legyen, olyan mint pl. Nyijazov-Türkmenbasi volt Türkmenisztánban. Putyin szerintem mosolyogva visszavonulhatna 2012-ben, ha nem állna fenn az a veszély, hogy Medvegyev és a mögötte álló civilek elk*rják. De ez a veszély fennáll: Putyin jelenleg az a vezető, aki - saját pártja népszerűségét is messze túlszárnyalva - egyben tartja Oroszországot úgy horizontális, mint vertikális értelemben. Az egész orosz hatalmi rendszer attól működik, hogy Putyin - mintegy zárókőként - megtartja. A vidéki tüntetések sem elsősorban ellene, hanem a pártjának végsőkig korrumpálódott, kiskirályként viselkedő vezetői ellen szólnak. Vannak persze próbálkozások a struktúra átalakítására, de amíg élhető alternatívát nem tud felmutatni Medvegyev (és az nem megoldás, amit a Vedomoszti írt, hogy akkor alakítanak egy másik pártot), addig szükség van a Putyinhoz hasonló emberekre.

Persze, nem működik az ország más részről úgy sem, ahogyan azt Putyin KGB-s cimborái elképzelik, s ha valaki megfigyeli, ez a fajta "ancien régime" sokat vesztett a pozícióiból az elmúlt egy-másfél évben. Szükség van modernizációra, ráadásul úgy, ahogy azt Medvegyev (vagy a tanácsadói) elképzeli, de közben a cement szerepét továbbra is Putyin tölti be az országban. Nem véletlen az sem, hogy Putyin megpróbál ebből a modernizációs lendületből minél többet magához kötni, úgy intézményileg mint a kommunikáció tekintetében.

A felszínen van feszültség - a többit meg nem látjuk, úgyhogy csak találgatni tudunk. A felszín azt mutatja, hogy van feszültség Putyin és Medvegyev között, egyre inkább, de ebből szinte semmilyen következtetést nem lehet levonni arra nézve, hogy melyikük indul 2012-ben. És szerintem korai is lenne.

karlmax 2010.04.01. 11:52:02

@jános515: Ahogy mondod. Egyetértek. Erre nagyon hamar és nagyon drasztikusan fognak válaszolni. ami viszont valószínűleg ugyancsak választ fog szülni és a végén kialakul egy kisebb háború.

Balaint 2010.04.02. 12:23:32

Azt se feledjétek, hogy Moszkvát nem köti a sok liberális maszlag. A visszacsapásnál egyedül a képességeket és a hozamot kell figyelembe venni.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása