Véleményvezér

vv

Hogyan lehet legyőzni egy kétharmados pártot?

2010.04.23. I 31 komment I Címkék: mszp fidesz jobbik orban lmp voks10

 

Az MSZP, a Jobbik és az LMP szavazóit, programját és politikusait tekintve is teljesen inkompatibilis egymással. Nagyon valószínűtlen, hogy össze tudjanak fogni. (Fotó: Pelsőczy Csaba/fidesz.hu)

"Átkozottul bonyolult helyzet", "drámaírók sem találnak ki ilyet" - ilyen és ehhez hasonló mondatok hagyták el Orbán Viktor száját, amikor tegnap Edelényben kampányolt. A hiperbolát tudjuk be a kampánynak.

A valóság ugyanis az, hogy a helyzet nagyon egyszerű, és Edelényben is csak egy kicsit bonyolultabb.

Miért unikum Edelény?

Egy kicsit bonyolultabb, mert ez az egyetlen körzet az országban, ahol az egyik jelölt úgy lépett vissza a másik javára, hogy ezt utóbbi el is fogadja. Ha úgy tetszik, az egyetlen körzet, ahol Fidesszel szembeni szövetség jött létre.

De még itt sem arról van szó, hogy a Fidesszel rivális pártok összefognának. Edelényben a Jobbik állt be a független, ex-fideszes, és minden bizonnyal hamarosan szintén jobbikossá avanzsáló Molnár Oszkár mögé.

Más körzetben még ennyi sincs. Az MSZP ugyan visszaléptette négy jelöltjét az LMP javára, de utóbbi menekült a gesztustól, ahogy csak bírt.

Mindhárom leendő ellenzéki párt egyetért abban, hogy a Fidesz kétharmada rossz, azt megakadályozni pedig kívánatos volna. Ezért a célért mégsem tesznek komolyabban semmit (az MSZP húzása nem volt több szimpla trükközésnél).

Hogyan lehet legyőzni azt, akinek kétharmada van?

Eddig egyszer fordult elő a rendszerváltozás óta, hogy egy politikai szövetség kétharmados többségben kormányzott: az MSZP és az SZDSZ, 1994-től 1998-ig. Természetesen az akkori helyzet számos tekintetben más volt, mint a mai. Azonban ha az erőviszonyokat nézzük, az 1994-es és a 2010-es helyzet valamennyire mégis hasonló.

 

1994-98 között az ellenzéket négy, részben különböző profilú és társadalmi hátterű párt, az MDF, az FKgP, a Fidesz és a KDNP alkotta. Számukra az a négy év arról szólt, hogy minden személyes és ideológiai ellentét dacára hogyan lehet, akár árulások és pártszakadás árán is, de kormányváltó erővé összefogni a szétaprózódott jobboldalt.

Mert sem a cél, vagyis az MSZP leváltása, sem az eszköz, tehát az összefogás nem volt kérdéses.

Mission impossible?

A leendő három ellenzéki párt – az MSZP, a Jobbik és az LMP – hiába erősebb, mint az 1994-es ellenzék, szavazóit, programját és politikusait tekintve is láthatóan teljesen inkompatibilis egymással. Ráadásul egymástól is szavazókat próbálnak majd szerezni. A Jobbik az MSZP megmaradt vidéki támogatóira hajthat, az LMP a városiakra, míg az MSZP az LMP-től remél új szavazókat és a Jobbiktól régieket.

online survey

Nagyon valószínűtlen, hogy össze tudjanak fogni. Amennyiben a Fidesz nem követ el olyan óriási hibát, ami megfosztja közel kétmilliós törzsbázisától, a következő választásokon az ellenzéki pártoknak legfeljebb a Fidesz koalíciós partnereként lesz esélye a kormányra kerülésre.

Mivel ehhez egyiküknek sem fűlik igazán a foga, az elkövetkező egy-két évben minden bizonnyal új pártok fognak születni a probléma kezelésére.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

>> MIÉRT BAJ, HA KÜLFÖLDÖN ROSSZAKAT ÍRNAK MAGYARORSZÁGRÓL?

>> LMP: ÖKODIKTATÚRA, SZOCIOLÓGUSKOMMANDÓ

>> korábbi írásaink

Írások a témában:
Miért jó a Fidesznek? (Török Gábor)

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.04.23. 09:03:52

Miért kéne legyőzni a kétharmados pártot?
Lecsökkenti az adókat, felturbózza a gazdaságot, nemzeti ügyeket vita nélkül megold...
Nem kell legyőzni.
Élvezni kell.
Aki politikus akar lenni, az meg belép a fidesznyik jóelvtársak közé.
Egypártrendszert még nem láttál?

Hedge78 2010.04.23. 09:13:20

Orbán Viktor centrális pártrendszerről, vagy miről beszélt, na ez tényleg az lesz! Ha bármelyik nem-jobboldali párt kormányozni akar, vagy a Fidesszel, vagy a Jobbikkal kell összebútoroznia.

Fincsi lesz.

dover 2010.04.23. 09:34:00

lol, max a büfében lesz értelme összefogni..
ÉJJEN VITTOR ÉJJENAPÁRT!
egypártrendszert a buta magyarnak!

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.04.23. 09:52:44

@pillantás:
Ha nem akarnak, akkor biztos az a helyes.
Viktor biztos megtalálta a csontvázakat a szekrényben.

SiKom 2010.04.23. 10:03:34

@simonmondja.:
"Egypártrendszert még nem láttál? "

Dehogynem. Az MSZP 2005 körül(?) egy pártot akart az EU képviselői szavazáson.

Nocsak, a demokratikus MSZP, aki azt szerette volna, ha egy választási lehetőség van a szavazólapon!

Na, milyen demokraták ezek?

is 2010.04.23. 10:19:24

nem kell legyőzni a FIDESZ-t. nyugodtan legyen bármikor 35% mandátuma (ha megérdemli). aztán az LMP-nek is legyen 20% mandátuma, az MSZP-nek is, a Jobbiknak legyen 10% (kicsit lenyugodva, Torgyáni szélsőségességi szintre visszavéve), és legyen még egy rendes liberális párt, szintén 15% hellyel (ahogy Bokrosból még Tölgyessy is kinézte).

és aztán legyen akár 100%-os koalíció, mit bánja azt bárki is. egypártrendszert nem akarunk 32 évig uralkodó népvezérrel, és szocializmussal, ami most kinéz a FIDESZből.

eml 2010.04.23. 10:37:22

Nem lesz egypártrendszer. Már a mostani is túl nagy arányú nyerés a Fidesznek.
2/3-al illetve egypártrendszerben a Fidesz nem tudja fenntartani az ellenségképet, és nincs mi ellen mozgósítania. A Fidesz 98 óta állandóan mozgósításban tartja a híveit/választóit, nem engedi megpihenni őket, mert akkor esetleg körülnéznek és mást is meglátnak a narancson kívül.

Ergo a Fidesznek valahol érdeke, hogy ne legyen erős, fentiek miatt is és a 2/3-ból eredő cselekvési kényszer miatt is. Ugyanakkor csábítja őket a 2/3, mert valljuk be, a koronát nem mindenki veheti fel.

bgp 2010.04.23. 10:39:23

Nem kell legyőzni. Vagy jó amit csinál (akkor minden happy), vagy rossz, akkor meg a mostani ellenzék visszakapja (megszerzi) a fidesz szavazóit.
A fidesznek nincs 4 éve.

Homeoffice 2010.04.23. 10:46:53

@silverhand13:

Ne bántsd már ezt a Spallert. Már bejutott Országgyűlési képviselő :)

Megfigyelo 2010.04.23. 10:47:03

@eml: Rákosi is mindig megtalálta az aktuális ellenséget és felköttette, vagy Recskre küldte. Vittorio ő császári felsége is követni fogja ezt a példát.

Megfigyelo 2010.04.23. 11:02:25

@simonmondja.: Nem felturbózza, hanem zsebreteszi és tönkreteszi - láttuk már, hogyan rabolták ki 1998-2002 között az országot, és kié lett egész Tokajhegyalja. (A Grippen-pénzről nem is beszélve...)

Megfigyelo 2010.04.23. 11:05:31

@is: Kádár az ő 32 éve alatt legalább nem saját zsebre dolgozott. Igaz, gyerekei sem voltak...

dr kíváncsivagyok 2010.04.23. 11:15:11

@Hedge78: Orbán Viktornak kényszerből ki kell egyeznie a Jobbikkal , mert nem a szocik fognak utcára vonulni az első megszorításnál . A szocik nem veszélyesek, de a Jobbik , az elégedetlen fidesznyikekkel már felhatalmazással mehet utcára.

dr kíváncsivagyok 2010.04.23. 11:16:19

@bgp: NAGYON nem mindegy , hogy melyik ellenzék !

dr kíváncsivagyok 2010.04.23. 11:18:31

@Megfigyelo: 2/3 - os többséggel az első lépés lesz az államapparátus drasztikus lecserélése (bár az ügyészséghez nem is nagyon kell hozzányúlniuk ) , aztán kinél teszel feljelentést ???

sztd 2010.04.23. 11:21:12

Kissé hiányos az érvelés. A Fidesz amint elkezd kormányozni, elsőként a Jobbik fog a szavazóira rárepülni, és Tölgyessy Péter szerint jók az esélyeik. A második szerintem az LMP lesz, és azért lesz második, mert ő az MSZP szavazókkal fogja kezdeni.

Az MSZP pedig amint rendezte a sorait (~2 év), szerintem általános támadást fog indítani, amire addigra már lesz alapja, mert az új állapotok felelősségét már a Fidesz mellett a Jobbikra és az LMP-re is rátolhatja, hisz ennek a rendszernek ők is a részei lesznek, és mondhatják, hogy milyen jó volt előtte, de most...

Szóval a mostani választás újabb fordulatokat jelent, ne keverjük a konszolidációval. Az még odébb van.

dr kíváncsivagyok 2010.04.23. 11:21:46

@Sir Kommentor: Jelenleg Magyarországon egyetlen alulról építkező , valóban demokratikus párt van ! A médiák és a pénzuralom miatt csak 0.9 % - ot szerzett.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.04.23. 11:34:32

@kíváncsivagyok: Höhö. Keress rá arra a névre, hogy Stekler Ottó... meg egy "Seres Mária" + Tomcat keresést is javaslok. De ha lusta vagy hozzá: Stekler egy náci, aki Tomcat mostani Magyar Szociális Zöld Pártjához hasonló alakulatokat hozott létre a 90-es években, szintén "zöld" néven, és szintén szélsőséges nézetekkel, de semmit nem ért el velük szerencsére, bár próbálkozott választásokon indulni. Most ő volt a CM delegáltja az OVB-ben... egyes hírek szerint Seres férje, de ha ez nem igaz, akkor is hozzájuk tartozik. Ennyit az alulról építkező civilekről. Stekler élete legjobb eredményét érte el a 0,9-cel, remélem, nagyon nagy csalódás volt neki, hogy nem teheti rá a mocskos mancsát állami pénzekre.
Tényleg keress rá, nem várom el, hogy csak úgy elhidd egy kommentelőnek. Meg fogod látni, hogy igaz.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2010.04.23. 12:07:46

Rá kellene már jönni a kurva életbe, hogy aParlament az nem Orbán Viktorka és csapata Vs. Aktuális MSZP-s lopógép csapata meccs, hanem egy olyan intézmény amiben 200 embernek arról kellene dönteni és azon munkálkodnia, hogy 10 másik millió embernek az élete jobb legyen és egy jobb országban létezhessen.

Ehhez képest román orbán és gárdája az elmúlt 20 év alatt még mindig nem fogta fel, hogy odabent nem egymás ellen kell harcolni, a feladat nem az, hogy 100 másik embert padlóra küldjön, hanem az, hogy 10 millió életét hozza egyenesbe. Az összes ilyen politikust, aki a mocskos szájára meri venni, teljesen mindegy melyik párt nevét, vagy harcot kiállt ki más pártok ellen, ezt felülpriorizálva a haza és a nép érdekeivel, erre hegyezve ki egy kampányt vagy akármit, azt úgy basznám ki a parlamentből, hogy shengent se érné a lába, a kurva isten bassza meg!

Orbán te román és a többi szedett vedett utolsó aljas bagázs beleértve itt az ugyan úgy közpénzeket eltanácsadózó Morvait is: NEM AZÉRT KAPJÁTOK A PÉNZETEK, HOGY EGYMÁS ELLEN HARCOLJATOK, HANEM AZÉRT, HOGY NEKÜNK CSINÁLJATOK EGY JOBB ORSZÁGOT. HA EZ NEM MEGY, LEHET HAZAHÚZNI ERDÉLYBE, IZRAELBE, MEG INDIÁBA.

Köszönöm a szót.

tölgyes 2010.04.23. 12:19:31

Én egy ötödik pontot is írnék arra, hogy miért lesz nehéz az összefogás. SENKI NEM AKARJA MAGÁT AZ MSZP-VEL KORRUNPÁLNI!!!!.. Mert ha az LMP összefog akkor neki elveszett minden hitele, hiszen azok fognak az MSZP listája alapján a pártból ott ülni, akik fő részesei voltak az elkúrásnak.. sőt még az sem kizárt, hogy maga Gyurcsány lesz a frakcióvezető. A Jobbik pedig ugyan lenyúlta-megörökölte az MSZP szavazóbázisának egy részét mégis a nyilvánosság előtt ellenségeskedniük kell..:) még ha a háttérben mutyiznak is.

KenSentMe 2010.04.23. 12:56:14

Azért lesz jó, ha majd csak a FIDESZ lesz, mert akkor a hülyék sem tudják rossz helyre leadni a voksukat.

-MCsaba- · http://barsonyszek.blog.hu/ 2010.04.23. 13:03:51

Idővel kialakul, hogy mi lesz itt: a Jobbiknak kicsit le kell higadnia hisz egy új szerep vár rájuk ez pedig módosíthat egy-két pontot náluk; az LMP még lelkesedésből megy amíg ez kitart oké, de utána nekik meg kell határozni dolgokat (pl zöld baloldali vagy városi liberális párt-e vagy?); az MSZP pedig egy roncs, ha valaki tud életett lehelni bele akkor majd átformálhatja a saját ízlése szerint - de ez minimum 2-3 év szerintem!

A Fidesz kétharmada nem feltétlen rossz, főleg egy kissebségi kormány után és koalíciós viták sem nagyon várhatóak Orbán-Semjén vonalon szóval egy ideig nyugi lesz! Aztán a T. Választópolgár megint meggindolja magát és újra változnak az erőviszonyok majd' minden téren...

Nazareus 2010.04.23. 13:19:13

Valaki magyarázza el nekem, hogy miért is jó egyáltalán, hogy lehet egyénekre is szavazni? Nem látom igazán ugyanis, hogy az x-dik választókerületben megválasztott akárki mit is tud tenni érdemlegesen a választókerületéért a parlamentben. Az önkormányzati választásoknál rendben van, hogy egyénekre szavazunk, na de a parlamentinél? Mi értelme van? Az emberek 90% ugysem arra szavaz, aki szimpatikus, hanem pártpreferencia szerint. Igy viszont egy dologra jó csak: eltorzitja a választások eredményét. Hisz mi is van most? Azok közül, akik elmentek szavazni kb. 53% szavazott a Fideszre, ezzel szemben azon megy a huzanovan, hogy meglesz-e a 66%. És ez emiatt a hülye választási rendszer miatt. Éppenhogy megkapta a szavazók többségének a bizalmát és a 2/3-ot is eléri? Mókás :-) És persze szerintem emiatt rossz a választási rendszer.

eml 2010.04.23. 13:32:58

@Nazareus:
A 66%-nak (ha jól tudom a részvételt) az 52%-át, ez a teljes lakosság kb 34%-a, amivel 2/3-ot lehet elérni.

soniq 2010.04.23. 13:52:51

@simonmondja.: a cinizmus beszél belőled, de pontosan ez a cél. Ahogy pl Norvégiában, Svédországban, UK-ben is évtizedeken keresztül működött hasonló. Na persze nem posztkommunistákkal.

soniq 2010.04.23. 14:01:02

@is: nagyon könnyű dolgod van. Négyévente elmész, és arra szavazol, aki neked szimpatikus.

Egypártrendszer =/= centrális pártrendszer, utóbbinál van egy párt, amely a társadalom nagyobbik részének támogatását élvezi huzamosabb időn át (ellentétben a váltógazdálkodással, ami viszont a hosszú távon a politikai polaritásokat erősíti, és két nagy pártot eredményez, pl USA). Ezt egy párszor olvasd el, aludj rá egyet, gondolkodj egy kicsit, emészd, próbáld megérteni.

Az MSZP meg négy év múlva essen ki a parlamentből is, szeretném elfelejteni őket, akárcsak az SZDSZ-t. Semmi keresnivalójuk többé a politikában.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.04.23. 15:08:25

@soniq:
Annyit fejlődtünk két év alatt, hogy csuda.
Két éve még Svájc volt a példa a hetenkénti népszavazással.

lüke 2010.05.03. 06:40:06

mit akarnak legyőzni,még csak most nyert,de csak választást:
Mission impossible

kukikaa1986 2010.05.09. 14:41:00

Előbb utóbb az LMSZDSZ az új MSZP-vel fog összefogni, ahogyan azt eddig is tették.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása