Véleményvezér

vv

Kettős állampolgárság: nemzeti, nem pártérdek

2010.05.05. I 401 komment I Címkék: jog nemzet demokracia szavazojog hataron tuliak

Nemzet akkor is volt, amikor nem lehetett szavazni, és valószínűleg akkor is lesz, ha már esetleg a demokrácia nem lesz divatban. 

„Egy magyar nemzet van, egy magyar állampolgárság lesz” - Semjén Zsolt nyilatkozata szerint az új kormány lehetővé fogja tenni, hogy gyorsított eljárással bírálják el a határon túli magyarok állampolgársági kérelmeit.

Végre!

A baloldal az ominózus beszéd elhangzása óta visszhangozza Mikola István korábbi kijelentését, miszerint a Fidesz a határon túliak szavazataival akarja magát bebetonozni. A másik oldalról pedig informális csatornákon egyre erősebben hallani olyan hangokat, hogy a határon túliak szavazati jogát mielőbb meg kell oldani.

Akinek a szavazati jog jut csak eszébe a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról, az pont a lényeget nem látja.

Miért fontos az állampolgárság?

Történelménél fogva Magyarország speciális helyzetben van, hiszen a magyarság egy jó része – nem saját elhatározásából – az ország határain túl él. Ha a nemzet nem akar hosszú távon lemondani a határon túli magyarokról, biztosítani kell az anyaországgal való szoros kapcsolatukat.

Innen nézve a kettős állampolgárságnak valóban szimbolikus jelentősége van, hiszen az anyaország megannyi kedvezményben részesítheti a határon túl élő magyarokat anélkül is, hogy állampolgárságot adna nekik. Persze a szimbolikus jelentőséget sem szabad lebecsülni, hiszen a környező országokban magyarnak lenni szinte sehol nem könnyű.

De a kettős állampolgárságnak más jelentősége is van. A környező államokban ugyanis a magyar kisebbség rendre ellenséges indulatok céltáblájává válik. A magyar állam viszont nem adhat valós jogi védelmet a határon túli magyaroknak, amíg azok nem állampolgárai. Tehát az állampolgárság biztosítása védelmet jelent, és egyben lehetőséget teremt arra, hogy Magyarország aktívabban léphessen fel az érdekükben.

Fontos-e a szavazás?

Nem szabad összemosni a nemzet és a demokrácia fogalmát! Nemzet akkor is volt, amikor nem lehetett szavazni, és valószínűleg akkor is lesz, ha már esetleg a demokrácia nem lesz divatban.

Egyfelől így aztán az sem ördögtől való gondolat, hogy a határon túli magyarok, ha nincs bejelentett magyarországi lakcímük, ne szavazhassanak. Érthető lehet ugyanis az igény, hogy csak azok szavazzanak mondjuk egy önkormányzati választáson, akik valóban az ország területén laknak. Másrészt nem szabad elfelednünk azt sem, hogy a szavazati jog könnyen feszültséget teremthetne az anyaországi és határon túli magyarok között, hiszen a határon túl élők kevésbé ismerik az itteni viszonyokat, így könnyebben befolyásolhatók.

Másfelől azonban egyértelmű, hogy a határon túli állampolgárok képviseletét a magyar döntéshozatalban biztosítani kellene, méghozzá intézményes formában. Ugyanis az is nyilvánvalóan igazságtalan lenne, hogy bár a magyar állam jogilag kötelezettségeket is róhatna rájuk (mint állampolgárokra), a kötelességek meghatározására azonban nekik semmi befolyásuk nem lenne. Számos megoldás lehetséges: a korlátozott szavazati jogtól egészen a Felsőházig.

customer surveys

 

Hogyan tovább?

A legfontosabb, hogy a kettős állampolgárság valóban nemzeti ügy. Nemcsak a határon túliak érdeke, hanem minden magyaré: minél több állampolgár nevében tud fellépni a magyar állam, annál eredményesebb lehet a nemzetközi érdekérvényesítésben.

Ugyanakkor látni kell azt is, hogy a képviselet egy nagyon kényes kérdés: az automatikus és teljes szavazati jog ugyanis indulatokat kelthet. A probléma megoldásra vár, azonban nagy hiba lenne, ha ebben a kérdésben nem nemzeti, hanem pártpolitikai érdekek győzedelmeskednének.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

>> ORBÁN-KORMÁNY: GYORSÉRTÉKELŐ

>> MSZP: FIATALÍTÁS KÁDÁRRAL

>> korábbi írásaink

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borsikm 2010.05.05. 09:00:19

Korrekt. Teljesen érthetelen és csak a szocik legalja hazug manipulációjával magyarázható egyébként, hogy a a szavazati jogtól való félelemre apellálva próbálnak egyesek érvelni a kettős állampolgárság ellen, bedobva pl. olyan blődségket, hogy csak egyféle állampolgárság létezik, stb. A jelenlegi szabályozáson ugyanis semmit sem kell változtatni a kettős állampolgárság megadása esetén, jelenleg is annak van szavazati joga, aki rendelkezik magyarországi lakcímmel. Ha pedig egy elcsatolt magyarnak annyira fontos, hogy beleszóljon a politikába, és intéz magának netán fiktív lakcímet, akkor még mindig csak ugyanott tart, mint azon anyaországi születésű kollégája, aki életvitelszerűen bár külföldön él, mégis van itthoni lakcíme. Ha ez a kiskapu nem tetszik, akkor még mindig ott a lehetőség felsőházra, vagy egyéb spanyolviasz-megoldásra.

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2010.05.05. 09:24:20

Szerintem nem fognak szavazati jogot kapni. Akik a szvazati jog megadása mellett érvelnek azok úgy gondolják, hogy egy határon túli magyar automatikusan a fideszre fog szavazni. Viszont az elmúlt hónapokban egyrészt megerősödött a Jobbik így ha a határon túliak szavazhatnának a következő választáson akár nekik is lehetne kétharamaduk 2014-ben.

Másrészt az elmúlt hónapok azt is bebizonyították, hogy előtünhetnek a semmiből pártok (lmp) és be is juthatnak a parlamentbe rövid idő alatt. Így akár egy külön párt is kreálodhat a határon túliak kedvéért csak azért, hogy elszippantsa szavazataikat.

walter77 2010.05.05. 09:28:23

A magam részéről - mint több, mint 10 éve ide települt határontúli - azt gondolom, hogy az állampolgárság elsősorban szimbolikus. Szavazati jogra vonatkozóan pedig azt gondolom, hogy valahogy korlátozni kellene, csak az szavazhasson, aki állandó bejelentett lakcímmel rendelkezik. Ahogy most is. Megjegyzem most is vannak olyan kettősállampolgárok, akik rendelkeznek állandó lakcímmel, de nem élnek itt ugyanakkor vagy szavaznak vagy nem, de semmiképpen sem aktívabb szavazópolgárok, mint bárki más. Van aki átjön hogy szavazzon, de a töbség csak emiatt nem vállal be egy utat, határátkeléssel, sorbanállással stb.

csabakirályfi 2010.05.05. 09:31:54

"A magyar állam viszont nem adhat valós jogi védelmet a határon túli magyaroknak, amíg azok nem állampolgárai. Tehát az állampolgárság biztosítása védelmet jelent, és egyben lehetőséget teremt arra, hogy Magyarország aktívabban léphessen fel az érdekükben."

Kamu. A kettös állampolgárokra az a jog vonatkozik, ahol vannak. Ha egy ausztriai magyar felveszi a magyar állampolgárságot és gondja támad Ausztriában, akkor a magyarok nem sokat tehetnek, mert osztrák állampolgár. Ezt jobb országokban az állampolgárság megadásakor a delikvensek tudomására is hozzák.

bgp 2010.05.05. 09:33:04

@borsikm: Azt Semjén Zsolt mondta nem a szocik.

balu_ 2010.05.05. 09:33:22

Miért van az h a francia, angol sőt az orosz, román(!), szerb felfogja ezt!

Nagyon divat a székelyeket románnak hívni. A románok sose hívnak a moldovai románokat orosznak!

Amikor testvérem kint volt Franciaországban, mint diplomata a francia kollégai nem értették h a magyarok nem fogják fel h gazdaságilag jó h van külföldi magyar kisebbség, mert akkor a bevándorló nem idegen ajkú és a kitelepülő cégek könnyen tudnak kapcsolatokat teremteni.

A szocializmus és Kádár szelleme ez h nem veszünk tudomást a magyar kisebbségeinkről....! (Kádár előtt ugye ki se lehetett ejteni azt a szót h Erdély)

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2010.05.05. 09:33:28

Mondjuk határátkelés csak ukránból, meg szerbiából kell, nem?
A többi országból csak egy hétvégi kirándulás.
:-(

Amúgy én nem ellenzem ezt az egészet, csak nem értem. Oké hogy szimbólikus értéke lenne, de mégis mi?
El tudná nekem (egy magyarországi lakhellyel rendelkező magyar állampolgárnak), hogy mégis miért kell az az állampolgárság?

Ja amúgymeg. Én inkább az adózáshoz kötném a választójogot. Sőt lehetne súlyozni is, aki sok adót fizet annak a szavazata többet ér! :-)

Publius Decius Mus 2010.05.05. 09:34:31

Szörnyű volt az a népszavazás. A hazugságokkal megijesztett választók és a kedves akkori kormány miatt én akkor azt hittem sosem jön el ez a pillanat. Már karnyújtásnyira van. Csak egy jelkép, de mi lehet fontosabb egy jelképnél?

Strex 2010.05.05. 09:34:31

Annyit tennék még hozzá, hogy bármennyire nemes cél a valós jogi védelem nyújtása a helyben maradó határontúli magyarok részére, az a kettős állampolgársággal nem fog megvalósulni. Ukrajnában az állampolgársági törvényében benne van ugyanis, hogy ha valakinek van másik állampolgársága is, az ahhoz kapcsolódó jogok Ukrajna területén nem érvényesíthetők, az ukrán állam ezt "nem ismeri el", vagyis úgy kezeli, mint ha nem is lenne. A legtöbb állam ugyanígy jár el a kettős állampolgáraival szemben.

A szavazati jog bejelentett állandó lakcímhez (nem tartózkodási helyhez) kötése teljesen természetes, ez szerintem így korrekt teljesen korrekt. Egyébként a helyhatósági választásokon történő szavazáshoz már most sem kell állampolgárság, elég letelepedési engedélyt és ehhez kapcsolódóan állandó lakcímet létesíteni.

Fontos kérdés még a 2004-es népszavazáskor felmerült TB finanszírozásának kérdése. Ez azért sem lehet probléma, mert (ha jól tudom) a jelenleg hatályos törvények szerint ha valaki nem eltartott, nincs munkaviszonya, illetve nem jár felsőoktatási intézménybe, akkor egészen egyszerűen nem jogosult a TB igénybevételére.

balu_ 2010.05.05. 09:36:28

Ja azt meg nem is mondom h ugye Magyarországnak 22 EU képviselője van! Ehhez jön szlovákiai 2 illetve jöhetne még Romániából is pár!

Rebegő ajkak 2010.05.05. 09:37:21

A közös teherviselésből (adó) kivett része szerint legyen szavazati jog. Lehet hülye ötlet, de pl. a szavazata ne érjen egyet, csak a teherviselés által meghatározott arányban. Ha itt adózik, akkor 1.

Publius Decius Mus 2010.05.05. 09:38:29

@B-road: Adózáshoz kötnéd a választójogot? Volt már ilyen, de ez a mai Magyarországon konkrétan kizárná a cigányságot a szavazásból, hülyén nézne ki egy teljes etnikum eltűntetése a politikából.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2010.05.05. 09:40:53

@Publius Decius Mus:
Konkrétan én leszarom a jelképeket. Azok csak arra valók, hogy az ember ne gondokozzon, hanem automatikusan induljon be a jelképhez kötött reflex. Azaz azoknak való akik nem akarnak gondolkozni, saját döntést hozni, hanem az "okosokat" követni. Csak sajnos ma itt nincsenek okosok, csak manipulátorok.

Szóval akkor az állampolgárság csak egy szines kis könyvecske?
Én csinálok ilyen vállalkozást, nyomtatok 5millió kis könyvet, az állam meg megveszi tőlem darabját 10ezerért, és szétosztja. :-)

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2010.05.05. 09:42:47

hat basszus, mar miert is szavazhatna pl egy erdelyi magyar?

nem itt él, nem ide fizet adot.

ez a más faszával a csalánt verni esete lenne.

amugy azon elgondolkoztatok h a kornyezo orszagokban nem veletlenul utaljak a magyar kisebbseget?

stratez 2010.05.05. 09:44:36

A sok rohadt büdös bukóját, amelyiknek nem tetszik a kettős állampolgárság, kikergetni a határon túlra, éljenek románként, szlovákként, szerbként. Aztán egy idő után kérhetik a kettős állampolgárságot...

énisfélek 2010.05.05. 09:45:52

Aki nem lakik itt, az szerintem ne dönthessen az életünkről. Honnan szerezne információt a döntéséhez? A TV-ből? Az internetről? A média nem a valóság.
Természetesen kell nekik egy külön ombudsman egy nemzetközi jogász csapattal (minden országban profi helyi ügyvédek), akik nyomban odacsapnak, ha bántanak vagy hátrány ér valakit. Nem úgy mint a jelenlegi tessék-lássék védelem.

Az állampolgárság viszont egészen más dolog: a határon túl élő magyarok egy része számára szimbolikus, más része számára gyakorlati okok miatt nagyon örülne egy magyar állampolgárságnak, nem hiszem hogy sok kivétel lenne. Sajnos azonban nagyon sokan nem fognak élni a lehetőséggel, félve az ellenséges környezet (lakosság, hatóságok, államok) felől várható káros mellékhatásoktól.
Persze ha a fent említett jogi védelem látványosan/hatékonyan működni fog, akkor később ők is nekibátorodhatnak.

balu_ 2010.05.05. 09:45:55

Ki beszél szavazati jogról? Ha nincs lakása/adója nyílván ne szavazzon!

Elgondolkoztam! Mert a környező országok, mind utálják a magyarokat, mert félnek h visszaszerezzük a területeket!

dean23 2010.05.05. 09:45:56

@Publius Decius Mus: Az még hagyján, de a 8 millió választóból jó esetben lenne 2-3 millió! Na jó, ha a nyuggereket ide vesszük akkor 5-6! :)))

Ha tényleg csak az szavazhat akinek magyarországi bejelentett lakhelye van akkor, hogy szavaz több ezer Angliában élő magyar? Nem oda vannak bejelentve hanem ide?? Gondolom ott dolgoznak és él a többségük. Nem értem. :/

Mindenesetre jobb ha megadják nekik az állampolgárságot ha kérik. Ne fordulhasson most már elő, hogy hazátlanoknak hívják őket!

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2010.05.05. 09:46:57

@Publius Decius Mus:
Nekem nem tetszik az a hozzáállás, hogy akkor a cigányok lennének kizárva a szavazásból és az már milyen....
Ez csúsztatás.
Ha csak az szavazhatna(vagy legyen inkább egy csoki), szoval csak az kapna csokit aki adózik, akkor lehet hogy sok cigány nem kapna csokit, de sok hajléktalan se (akik pedig nem cigányok), vagy okosba' vállalkozók, stb...
Azaz nem a bőrszín, DNS, stb döntené el hogy ki kap csokit, hanem az adózás.
Hányingerem van attól hogy ezt emberek nem képesek felfogni, szándékosan csúsztatnak.
Ugyanúgy attól is, hogy ha valaki mondjuk cigány (zsidó, buzi, náci, bármi) nem kap valamit aminek a feltételeinek nem felel meg, akkor sír, hogy azért mert ő cigány/zsidó/buzi/náci...

Jobban szeretem a tisza egyenes beszédet, azt amit az ember megért mondjuk egy átlagos műveltséggel is.

Publius Decius Mus 2010.05.05. 09:48:12

@B-road: Na, te a falvédőről jöttél le. De segítek:
Az ember társas lény, sőt társadalomban él. A társadalom szabályokat és célokat határoz meg értékrendek mentén, hogy az együttélés hasznos legyen minél több embernek. Ezeket a szabályokat, célokat és értékrendeket több ezer, több százezer éve jelképekkel jeleníti meg.

Ennél egyszerűbben nem tudom neked elmagyarázni.

Sisko86 2010.05.05. 09:50:27

A népszavazás idején még azzal riogattak, hogy 5 millió határon túli fogja elözönleni a kórházakat és a kedvezményekbe belerokkan az ország. Kár, hogy semmilyen realitás nem volt ebben a kijelentésben (sem).

Publius Decius Mus 2010.05.05. 09:50:44

@B-road: Nem tagadom, hogy van benne logika, de az EU-ból és ENSZ-ből is kizárnának amiatt amit írtam az USA meg simán megbombázna minket.

tompus 2010.05.05. 09:52:18

Szerintem a kettős állampolgársággal felgyorsul az áttelepülés. Erdély teljesen román lesz.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2010.05.05. 09:53:44

@stratez:
Nem tudom hogy van a magyarországra telepedési ügymenet, azaz a normál állampolgárság megkapása, de mi lenne ha mondjuk ezt könnyítenék meg. Azaz ha valaki külföldi magyar szeretne magyar állampolgárságot/lakhelyet, akkor azt könnyítsék meg neki. Idejön, bemegy az okmányirodába, ott kitölt egy tesztet, aláír pár papírt, leadja a román/ukrán akármilyen papírjait, aztán nyomtatják neki magyar papirokat. Letesz fejenként 10 rugót, aztán megy dolgozni, lakástvenni....

@dean23:
Angliában nem az angol állampolgársággal rendelkező magyar nemzetiségűek szavaznak, hanem az a csaj aki kimegy aupairkedni egy évre, vagy aki kint mosogat egy kocsmában.
Magyar útlevele van, de kint dolgozik, esetleg kint is él.
Fizet adót a szabályoknak megfelelően (külföldön szerzett jövedelem...).

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.05.05. 09:55:09

Lehet rökönyödni, de én romániai magyarként mondom, hogy mekkora baromság az egész.

Mármint a szimbolikus érték, mert amúgy mért ne kapna magyar állampolgárságot az, aki igényli?

Ha ti komolyan gondoljátok, hogy a magyarságtudatot, a magyar nemzethez való hozzátartozást a magyar allampolgárság jelenti, illetve erősíti meg,

azzal

– egyrészt Magyarországot nemzetállamnak, „magyarok országának” tekintitek,

– másrészt hallgatólagosan elismeritek, hogy magyarnak lenni kész zsákutca más ország kontextusában, hacsak nem élvezed magyar állampolgárként az anyaország támogatását.

Azonkívül mondjatok egyetlen érvet arra, hogy pl. egy erdélyi román miért kapna nehezebben magyar állampolgárságot, mint egy magyar anyanyelvű. összevág a magyar alkotmánnyal ilyesfajta (etnikai) diszkrimináció?
Az pedig, hogy olyan személyeket engedjenek szavazni, akik nem élnek Magyarországon, elég veszélyes játék. Hogy szavazzon valaki nyugdíjról, adóról, vizitdíjról, költségvetésről, ha a könyökénél fájnak neki a következmények? Külhoni állampolgárságba alapvetően nem tisztességes belefoglalni a szavzati jogot…

Nem kell megijedni, minden 100 erdélyi magyarból csak egy osztja az én álláspontomat, amúgy mindenki nagyon-nagyon szeretne magyar állampolgár lenni nálunkfelé, mintha ez akkora büszkeség lenne a mai világban. De azért érdemes elgondolkozni a dolgon, nemde?

dean23 2010.05.05. 09:55:21

Azt azért tegyétek hozzá, hogy az a pár százezer diák sem adózik, így nem is szavazhatna, ha egy ilyen rendszer élne. Pedig ők általában szeretnek élni ezzel a jogukkal! :)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.05.05. 09:56:00

Ezért gyűlölöm ezt az egész Rousseau-ékkal elkezdődött felvilágosodás vonalat. Elkezdték etnikumokra osztani a világot. Azok meg elkezdtek azon gondolkodni ki illik közéjük és ki nem (utóbbiakat jobb esetben CSAK az országhatár túlsó felére kergették)
Ja, és bocs, ha annyira rasszista és kirekesztő vagyok, hogy közelebb érzem magamhoz a kolozsvári születésű barátnémat, mint a 2 éve idecuccolt kínait, és szeretném ha valamicske előnyt jelentene számára, hogy fölös magyarázat nélkül együtt tudunk nevetni Karinthy-n vagy fenemód büszkék vagyunk Árpád apánkra.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2010.05.05. 09:57:24

@stratez: "A sok rohadt büdös bukóját, amelyiknek nem tetszik a kettős állampolgárság, kikergetni a határon túlra, éljenek románként, szlovákként, szerbként. Aztán egy idő után kérhetik a kettős állampolgárságot..."

hat baszod, nezd meg mit muvelnek a magfyarok sokszor a kornyezo allamokban. kurvara nemcsodalom h sok helyen gyulolik oket.

és pl. az erdélyi magyar meg nem hontalan, roman allampolgar egeszen konkretan. romaniaban el, romaniaban fizet adot.

amugy nezd meg pl mi baja a magyaroknak pl a romakkal: nem illeszkednek be, allandoan sajat nyelvuket hasznaljak nem a magyart es ez irritalo sok embernek. hat baszki, a kinti magyarok is pont ezt csinaljak, nem? es melle innen ordibal a sok elvakult, rohangal atvasarolni a nagymagyarorszag matricas autoval.
es nem ertetitek h miert ruhellnek minket a szomszedok?

morbiczer 2010.05.05. 09:57:42

"...minél több állampolgár nevében tud fellépni a magyar állam, annál eredményesebb lehet a nemzetközi érdekérvényesítésben."

Ez milyen blodseg mar? Ha ez ennyire egyszeru lenne, akkor javaslom, hogy adjunk magyar (=EU) allampolgarsagot par millio kirgiznek meg kongoinak. Ok biztos nagyon orulnenek neki, mi lealazhatunk mindekit az ujonnan szerzett roppant erdekervenyesito kepessegunkkel.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.05.05. 09:57:59

@Publius Decius Mus: <blockquote>Csak egy jelkép, de mi lehet fontosabb egy jelképnél?</blockquote>
Akármi egyéb…

tompus 2010.05.05. 09:58:14

@kesztió: Igazad van. Egy erdélyi román ugyanúgy kaphatna magyar állampolgárságot. Néhány generációval korábban az ősei magyar állampolgárok voltak.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2010.05.05. 09:58:35

@Publius Decius Mus:
"de az EU-ból és ENSZ-ből is kizárnának amiatt amit írtam az USA meg simán megbombázna minket"

Ez erős csúsztatás. Nem igaz.

@tompus:
Igen szerintem ez itt a lényeges kérdés. Mármint hogy mi a cél. Én azt gondolom hogy az lenne a cél, hogy a határon túli magyarok maradjanak ott ahol vannak, de maradjanak meg magyarnak.
Ha ehez nekik egy szines könyvecske kell, akkor ki kell a szines könyvecskét nyomtatni.
De nem-e gyorsulna fel az áttelepülés?
Ha a határon túl nem lennének már magyar nemzetiségek akkor már az egész trianonozásnak se lenne többet értelme (ami nem is lenne baj, mert szerintem ez a hajó kb 90 éve elment... akkor teccett volna gondolkozni, és megfelelő helyre törleszkedni)

Állítsuk meg a ......... 2010.05.05. 09:58:54

Kettős államporgárság, meg ingyen utazás a vonaton(90-es években volt ilyen), meg szavazati jog?
89-ben a letelepdéshez 500 ezres vissza nem térítendő gyorssegély járt, nekünk Magyarországon születetetteknek meg semmi.Nézte is mindenki milyen szépen elhúztak a román áttelepedők, jaj nagyon "szerette" is őket mindenki, elfoglalták az állásainkat, áttelepedés után akár 5-10 évvel már itt kaptak jó kis nyugdíjat, a mi pénzünkből.
Más nem kellene még?
Nem értek egyet a kettős állampolgársággal!
Nem értek egyet azzal, hogy valaki mondjuk Romániából szavazzon át és ezzel befolyásolja a mi itteni életünket.

énisfélek 2010.05.05. 09:59:37

@Strex: "Ukrajnában az állampolgársági törvényében benne van ugyanis, hogy ha valakinek van másik állampolgársága is, az ahhoz kapcsolódó jogok Ukrajna területén nem érvényesíthetők, az ukrán állam ezt "nem ismeri el", vagyis úgy kezeli, mint ha nem is lenne. A legtöbb állam ugyanígy jár el a kettős állampolgáraival szemben."

Ember! Senki sem állítja, hogy Ukrajnában a magyar törvényeket kellene alkalmazni. De ha Ukrajnában odamegy egy ukrán ügyvéd (a magyar állam megbízásából) és az ukrán törvények alapján megvédi azt a magyart, az miért nem működhet?

Publius Decius Mus 2010.05.05. 10:00:27

@kesztió: Hát te sem vagy egy Einstein. Szerintem észre sem vetted, hogy nem rólad van szó.

Strex 2010.05.05. 10:00:55

@éjszárny zöldi: Te amúgy tudsz úgy olvasni, hogy fel is fogd amit olvasol, vagy funkcionális analfabéta vagy? Ennyire bonyolult megérteni , hogy a jelenleg hatályos törvények szerint az szavaz, akinek állandó bejelentett lakhelye van Magyarországon?

@dean23: Attól hogy külföldön élsz és dolgozol még megmarad a bejelentett lakhelyed Magyarországon. Ha nem lenne, nem is tudnál szavazni, nem lehet csak úgy a levegőbe; ez alapján számítják be a az egyéni körzetes szavazatodat.

Lucius Flavius Arrianus 2010.05.05. 10:01:00

Mindenki figyelmébe ajánlom a régi római mondást, akár cinikus, akár nem: ubi bene, ibi patria. Azaz: ahol jól élek, ott a hazám.
Se az emberek biztonság és boldogulás iránti vágyát, se az össze- és együvétartozás iránti vágyát ne becsüljük le; ámbátor ezek a szempontok Európa ezen részén igen ritkán estek/esnek egybe.

tompus 2010.05.05. 10:01:25

@éjszárny zöldi: Igazat szóltál!
Azért esett szét a Nagy-Magyarország, mert a magyarok szartak a kisebbségekre. Ők most ugyanúgy leszarják a magyar kisebbséget. Semmivel sem voltunk/vagyunk különbek.

szita szita péntek 2010.05.05. 10:01:52

Nekem a határon túli magyar egy szemernyivel sem fontosabb, mint egy (határon túli) kínai. Semmilyen szinten nem közös a sorsunk, életünk - illetve nem jobban, mint egy lengyellel. Trianon nem tegnap volt már. Azóta:
- Volt már nemzedékváltás.
- Nem egy országba adózunk.
- Nem egy ország szolgáltatásait vesszük igénybe.
- Nem ugyan azt tanultuk az iskolában.

Ennek megfelelően nem értem, hogy miért kell az én országomnak az ő jogainak védelmében egyáltalán fellépni? Miért kellene bármiféle többletjogot biztosítani?

Nem mondom, ha egy olyan jóléti társadalomban élnénk, aminek már más baja nincs, akkor a patchwork foglalkozás mellé beférne egy kis nyelvi alapon történő jótékonykodás, de addig csak akkor, ha abból nekem (nekünk) előnyünk származik.

cbc 2010.05.05. 10:02:03

Marhaság, demagógia az egész - és elég szomorú, hogy még 2010-ben is jelképekkel foglalkozunk: pedig sajnos az van, hogy sem a nemzeti lobogóért, sem a kokárdáért, sem a kettős állampolgárságért nem adnak semmit a boltban, sem itthon, sem külföldön, és nem is nagyon visz előre ezek sűrű emlegetése.

Lakcímhez kötni a szavazati jogot botorság, egy lakcímbejelentkezés azért nem olyan nagy ügy (egy pár milliós lyukba akár a fél országot be lehet éppen jelenteni), de egyáltalán miért is merül fel, hogy aki nem él az ország területén, nem ide fizet adót, tb-t, stb. az bármiben is dönthessen?

Kósza 2010.05.05. 10:02:10

Thoroczka-Wass Ábel szavaival élve azt mondom, hogy csak az kapjon szavazati jogot, aki tudja egy kutyaközönséges másodfokú egyenlet megoldóképletét! Magyarul, mert Magyarisztánban vagyunk. Persze azzal egészítem ki, hogy annak is tudnia kell, akire szavazni lehet! :)

Publius Decius Mus 2010.05.05. 10:02:16

@pcr: Az állításaid alapján te Kovács László vagy. Laci bácsi nem kellene már dolgozni is egy kicsit?

Dr.Bio74 2010.05.05. 10:02:39

A határon túl élők is magyarok, ha annak tekintik magukat. Bevonni őket az anyaország ügyeibe nem ördögtől való, így van, meg is kell tenni. A számukra nyújtható támogatásokat, segítséget a lehetőségekhez mérten emelni, mert ha tetszik, ha nem ők még mindig a nemzetünk részei. A politikai jogaikat viszont olyan mértékben kell korlátozni, amilyen mértékben saját belföldi magunkkal is tesszük. Lásd, én sem megyek lakhelyemtől eltérő másik terület országos vagy helyi választására szavazni, ugyanakkor az országos listába belevoksolhatok.

Publius Decius Mus 2010.05.05. 10:04:21

@szita szita péntek: Gazdasági érdek is van mögötte, ha te csak ezt érted meg.

bakító 2010.05.05. 10:05:43

Vigyázzunk már ezzel az állampolgárság dologgal emberek. A szimbólumok nem szabad hogy felülírják a racionalitást.
Már most is az van, hogy a szavazók egy nagy része semmiféle adót nem fizet, nem dolgozik, és soha nem is dolgozott. Ellenben ugyanolyan joga van eldönteni hogy a többiek által összedobott közöst hogyan költsük el. Most ezt a kedvezőtlen (Európában legrosszabb) arányt még jobban felborítani balgaság lenne. Mondok egy szélsőséges példát:

Van X Ft ami elkölthető még a költségvetésben, és ügye jönnek a lobbisták.
a./ verzió: Szanálni az egész miskolci kohászat területét, talajcsere, új ipari épületek, infrastruktúra fejlesztés stb. Összege X Ft.
b./ verzió: Minden magyar állampolgárnak alanyi jogon évente kétszer ingyen utazási lehetőség 500 km -nél nagyobb távolságra.

Ha 5 millió új állampolgár által megválasztott képviselő ül a parlamentben (vagyis a képviselők közel harmada), akkor nem kérdéses melyik verzió fog nyerni, annál is inkább, mivel az 5 millió ember jó része nagyívben tojik arra mi van Miskolcon.

Felmerül a kérdés, hogy mennyire igazságos ez. Mennyire igazságos, hogy a Román, Szlovák stb. államot adójával gyarapító dolgos magyar beleszól abba, amihez valójában semmi köze.

Kellenek a szimbólumok, meg egy "valamilyen" állampolgárság sem elvetendő ötlet, de az azonos jogok megadását végtelenül igazságtalannak tartanám.

Szarazinda 2010.05.05. 10:06:17

"No taxation without representation" volt az amerikai függetlenségi háborút megelőző turbulens időszak szlogenje.

Nos, én azt gondolom, ez visszafelé is igaz.

A határon túl élő magyaroknak számos különböző módon lehet és kell segíteni, sőt, szerintem a demográfiai helyzetet alapul véve, még az esetleges áttelepülésüket is elő kell segíteni, ha ezt akarják, ahhoz minden asszisztenciát meg kell adni.

De állampolgárságot miért? Senki nem gondolhatja komolyan, hogy így vagy úgy a fidesz nem fogja megoldani, hogy szavazhassanak. Az elhíresült népszavazás előtt mozgolódtak rendesen a polgári körök (amennyire azok polgáriak voltak, istenem de szánalmas), hogy majd lakcímbejelentkezésekkel megoldják a kérdést. Látni (politikai oldaltól függetlenül), hogy ez messze nem akkora logisztikai kihívás, mint amilyennek a laikus gondolná. Egy-egy kulcskörzetben jelentős változásokat lehet vele elérni.

Sajnálom, én nem támogatom a határon túliak állampolgárságát. Célzott, a speciális helyzetüket figyelembe vevő támogatásokat igen, állampolgárságot nem.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2010.05.05. 10:08:04

@kesztió:
"Nem kell megijedni, minden 100 erdélyi magyarból csak egy osztja az én álláspontomat, amúgy mindenki nagyon-nagyon szeretne magyar állampolgár lenni nálunkfelé"

Na de miért akarnak az a 99 erdélyi magyar állampolgárságot.
Nem ez itt a lényeges kérdés?

@éjszárny zöldi:
Szerintem a romákkal nem az a baj hogy roma nyelven beszélnek, hanem az hogy ellopják a tyúkot. Illetve hangosak-szemetesek-stb... nem viselkednek kultúráltan.
De ez csak a romák egy részére igaz, de az a baj, hogy ettől minden romát utálnak (nem adnak neki munkát, stb..).
Viszont ugyanúgy kultúrálatlan a kéregető hajléktalan aki a boltod elé szarik reggelre, ha nem adsz neki 1-2 százast amikor bejőn kéregetni, vagy megkarcolja a kocsidat ha nem fizetsz neki "parkolási díjat".
Illetve kultúrálatlanul viselkedik az okosba' kiváltott roki kártyás Cayenne-es minimálbéres vállalkozó, stb...
Nekem ezekkel van bajom. Nem a cigányokkal.

énisfélek 2010.05.05. 10:08:51

@csabakirályfi: "Kamu. A kettös állampolgárokra az a jog vonatkozik, ahol vannak. Ha egy ausztriai magyar felveszi a magyar állampolgárságot és gondja támad Ausztriában, akkor a magyarok nem sokat tehetnek, mert osztrák állampolgár. "

Ne a vicces magyar védelmet vedd alapul.
Képzelj el egy amerikai-nyasszaföldi kettős állampolgárt, amelyiket Nyasszaföldön kicsit megrugdosnak a rendőrök, majd bezárják a fogdába. Szerinted amikor felhívja az ottani amerikai nagykövetséget, azok elhajtják a francba? Egy frászt! Fél óra múlva ott egy profi nyassza ügyvéd ordítva, a helyi bunkók meg ott állnak sorban teleszart gatyában az ágyból kirángatott parancsnokuk előtt.
Na kb ilyesmire gondoltam.

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2010.05.05. 10:08:57

@Szarazinda: Mintha nem fognák fel az emberek, hogy a szavazati jog adása kétélű fegyver. Még most is ugy gondolják, hogy a határon túliak automatikusan a fideszre szavaznak majd.

kgonzo 2010.05.05. 10:09:06

A manipuláció egy módja az is, hogy nincs olyan szavazási opció a posztban, ami azt mondja, állampolgárságot igen, szavazati jogot nem támogatom.

Furcsa az is, hogy a felsőház azonnal eszetekbe jut, s közben nem beszélünk arról, hogy amagyar parlament 20! éve mulasztásos törvénysértésben leledzik. A kisebbségek parlamenti képviselete nincs megoldva. Akkorlesznek überf.sz. gyerekek Viktorék, ha a kétharmados többségükkel ezt is megoldják.

A szavazati jogot márpedig nem támogatnám. Én élek itt, én fizetek adót, én szeretnék dönteni arról, hogy azt hogyan költik el.

Állítsuk meg a ......... 2010.05.05. 10:10:38

@Publius Decius Mus:
Ezt monddd a kis védenceidnek, akik főleg itt a Tiszántúlon telepedtek le:(((
Hozták a román származású rokonaikat, akik törték még a magyar nyelvet is és sívó román nevük volt.
Majd ha a neked ígért állást egyszer egy ilyen betelepedettnek adják oda, mert jaj szegény romániai magyar azt sajnálni kell, na majd akkor szónokolj.
Egyébként az efféle áttelepedőket azért sem kedvelik mifelénk, mert nagyon sokból lett azonnali besúgó, mert valamit valamiért.
Először el sem tudtuk képzelni honnan tudta anyánk(a főnökasszony), hogy kivel mi történt, mit mondott az illető, aztán kinyomoztuk ki volt a besúgó.A kis kedves beszámolt mindenről.
Bárhol megkérdeznéd, errefelé nem kedvelik az efféle népeket.

Strex 2010.05.05. 10:11:56

@énisfélek: Ember! Nem tudom ki mondta, hogy magyar törvényeket kellene alkalmazni Ukrajnában., én biztos nem. Annyit mondtam, hogy az ukrán állam pont leszarja, hogy milyen más egyéb állampolgárságod van az ukrán mellett, ha van ukrán állampolgárságod. Az ügyvédi megbízháshoz nem kell állampolgárság, a Magyar Köztársaság azt bíz meg akit jónak lát. Ehhez nem szükséges magyar állampolgárnak lenni.

Szarazinda 2010.05.05. 10:12:06

"a szavazati jog adása kétélű fegyver."

Elvileg. Gyakorlatilag azonban a fideszre és a jobbikra szavaznának, ezt te is pontosan tudod, sőt felmérések is igazolják.

szita szita péntek 2010.05.05. 10:13:18

@matyi10: A határon túli magyar óhatatlanul tájékozatlanabb a hazai politikában (mármint nem egyénenként, hanem átlagban ugye), ráadásul "felelőtlen" döntéshozó, mert rossz választása esetén nem ő lesz annak kárvallottja.

proletar 2010.05.05. 10:17:52

a bejelentett lakcímen kívül még adófizetéshez is kötném a választójogot és nem csak a határontúliak esetében. aki keresőképesen 10 éve nem fizetett adót pl. ne szavazhasson. hiszen minden döntés anyagi kérdés is és aki csak kivesz a kalapból az ne döntsön az elosztásról.

Glg 2010.05.05. 10:18:53

@Publius Decius Mus: nemhinném-végre beteljesülne egy álom (része). az a cigány aki adózik (vagy eltartott) így is szavazhatna (mivel hasznos része a társadalomnak)-amelyik meg nem az meg teher a társadalomra-mint ilyen eltávolítandó

@stratez: állampolgárságért most is lehet folyamodni-ha annyira kell valakinek, elköltözni is el lehet. automatikusan meg minek megadni-jelképnek felesleges, szavazati jog nonszensz, védeni meg először a magyarországi magyarságot kellene a lassan többségben lévő kissebségtől. am meg nem oldana meg semmit a kettős állampolgárság. egyébként is semmi szükség törtető mindent leszaró székelyekre meg erdélyiekre (mert akik ide jönnek azokról többségében ez a benyomás). a határontúliakon csak az segítene ha a büdös románokat meg szerbeket szlovákokat(főleg) kifüstölnénk a magyar lakta területekről és visszacsatolnánk mo-hoz-de ez ugye nem realitás úgyh bele kell nyugodni és ennyi.

@énisfélek: jogi út szélmalomharc-az eu szarik mo-ra, lásd szlovák eset sólyommal.

Rob67 2010.05.05. 10:19:04

Ez az egész egy baromság.
Lehet magyar állampolgárnak lenni, de aki nem ott adózik és él, az ne akarjon szavazni arrül hogy i a megfelelő.
Én nem élek Magyarországon 4 éve, em is szavaztam, nem etikus.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.05.05. 10:20:14

Én maximálisan támogatom szimbolikus szempontból a kettős állampolgárságot. Romániának, Szerbiának, Horvátországnak semmi gondja nem lehet vele, hisz ők is alkalmazzák. Ukrajnában tiltva van, bár ott kérdés, az új oroszbarát adminisztráció belemegy-e. (Nyilván elsődlegesen orosz érdekből, a magyarok a farvízen evickélhetnének.)

A kemény dió Szlovákia. És igenis meg kell mutatni Ficónak, hogy a magyarokkal nem lehet megtenni bármit. Nem lehet büntetlenül megalázni. Ha ők is magyar állampolgárok lesznek, akkor a Magyar Állam a saját állampolgárainak sérelmét kérheti számon.

Szavazati jog kérdése:
Én két megoldást tartok elképzelhetőnek. Az egyik a Felsőház létrehozása, ez viszont egy hosszú szabályozás, pontosan milyen összetétellel is lehetne. A másik amit Romániában alkalmaznak, ott külön egyéni kerület van a külföldön élő román állampolgároknak. És amúgy egy érdekesség, amely nyilván az MSZP-nek nem fog tetszeni: Basescu elnök tavaly a választáson épp a kettős állampolgárok szavazatainak köszönhetően előzte meg Geoanát, aki az "otthoni" románok körében nyert. Más kérdés, Geoana nem kezdett el a dolgon hőbörögni.

Az MSZP meg elgondolkodhatna azon, hogy miért is lenne automatikus Fideszre szavazás határon túlról. Köztük ugyanúgy lehetnek baloldali érzelműek, ahogy liberális, zöld gondolkodású vagy éppen kereszténydemokrata emberek.
Valószínű már csak azért sem merül föl bennük ez a dolog, mert érzik, vaj van a fejükön...

hegyilany 2010.05.05. 10:20:55

@csabakirályfi: Rossz a példád, osztrák állampolgárság mellett nem lehetsz más állam polgára. :)

Samott 2010.05.05. 10:22:54

Hatarozottan ellenzem a kettos allampolgarsag intezmenyet, nem konkretan a hataron tuli magyarok allampolgarasagat, hanem altalaban. Az allampolgarsagot adjuk meg konnyen mindenkinek, aki itt akar elni es vallalja ennek minden kovetkezmenyet (aki raadasul meg magyar szarmazasu is, annak meg konnyebben adjunk allampolgarsagot) de ugyanakkor kossuk ki, hogy aki magyar allampolgar akar lenni az nem tarthatja meg a masik allampolgarsagat (megis hogy lehet valaki lojalis ket kulonbozo orszaghoz?) Ne legyen olyan, hogy valaki amerikai-magyar kettos allampolgar... ha kell neki a magyar mondjon le az amerikairol. Es persze eljen itt. Valamit valamiert.

Itt fent meg nem a demokracia - nemzet osszemosasrol kellett volna felni, hanem az allam es a nemzet osszekeveresetol... mert attol hogy valaki nem magyar allampolgar meg lehet teljes jogu tagja a magyar nemzetnek. Sajnos tortenelmileg ugy alakult hogy a magyar allam es a magyar nemzet hatarai nem esenek egybe. De attol hogy valaki nem a magyar allam polgara, de magyarnak vallja magat meg teljes jogu tagja a magyar nemzetnek. Nagyon nem lenne szabad osszemosni, osszekeverni a ket dolgot. Marpedig ez a kettosallampolgarasgrol szolo vita egyik oldalrol pont errol a hazug osszemosasrol szol. Mintha elvitatnak a magyar nemzethez tartozas jogat azoktol, akik nem magyar allampolgarnak szulettek, es ezt szerintem nem szabad megtenni.

hegyilany 2010.05.05. 10:24:52

"Na de miért akarnak az a 99 erdélyi magyar állampolgárságot.
Nem ez itt a lényeges kérdés?"

Ha ez neked kérdés, akkor nagyon nem érted a dolog lényegét. Mert ők magyarok és mert ez fejezi ki azt, hogy mi, anyaországiak is magyaroknak tekintjük őket. Ilyen egyszerű.

donlouis 2010.05.05. 10:25:10

Te jó ég. És ez az ember nevezi magát "véleményvezérnek", akinek nem ciki egy ilyen témát ennyire felszínesen megközelíteni.

Ezt komolyan képes leírni valaki:
>>"minél több állampolgár nevében tud fellépni a magyar állam, annál eredményesebb lehet a nemzetközi érdekérvényesítésben."

Úristen.

2010.05.05. 10:25:54

Szerintem sem pártpolitikai kérdésről van szó, ugyanis az állampolgárság megadása - akár szavazó joggal, akár nem - a magyar határokon belül élő magyar állampolgárokat (is) érinti. Nem fogom fel egészen, hogy miért ne lenne magyar ember az a határon túli magyar, aki egyébként nem rendelkezik magyar állampolgársággal. Miért olyan fontos egyes politikai erőknek, hogy állampolgársággal rendelkezzenek vajon?

koda 2010.05.05. 10:27:42

A pozitív többségű hozzászólások ellenére felhívnám a figyelmet, hogy a "csendes többség" még mindig azt a gombot nyomja, amely melletti mondatban ez szerepel: "Én már a kettős állampolgárságot is ellenzem! "

Egyre inkább érzem, lúzer egy ország ez... :(

dwr 2010.05.05. 10:28:00

Szeretettel üdvözlöm a Blaha Lujza téri Krisztiánt(?), a megestesült 120 cm erőszakot, a határokon átívelő Nemzeti Összefogás eredményeképpen, immáron magyar állampolgárként. (Ja, és még az ő kiccsalágyát is)

2010.05.05. 10:29:19

Az állampolgárság azt jeleneti, hogy jogokkal és egyúttal kötelességekkel rendelkezem. Ezek közül fognak csemegézni a politikusok, hogy melyeket adják meg, és melyeket nem?

Strex 2010.05.05. 10:31:10

@tothh: Az ukránok kettősállampolgárság tiltása ennél azért egy kicsit bonyolultabb. Bár az alkotmány kimondja, és az állampolgársági törvény szerint megszűnik az ukrán állampolgárságod, ha máshol akaratnyilvánítással más állampolgárságot szerzel. (Ha automatikusan, explicit akaratnyilvánítás nélkül kapod meg, akkor viszont nem). Gyakorlatilag viszont nincs olyan rendelet, amely ennek a menetét szabályozná. Így lehetséges az, hogy például az egyik legbefolyásosabb ukrán oligarchának, Igor (vagy Ihor) Kolomojszkijnak izraeli állampolgársága is van. Egy interjúban azt mondta, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás nevetséges és aki ezt nem használja ki, az bizonyára idióta.

bandos 2010.05.05. 10:32:10

"Sehogy, sőt teljesen meg kell akadályozni, hogy beleszólhassanak a magyarországi választásokba! Én már a kettős állampolgárságot is ellenzem! 33% "

Amúgy pontosan így van, ahogy írta a post-szerző:
Akik itt a szavazati jog miatt "félnek" és minden alternatíva helyett az elutasítás mellett döntenek, azok az egészből nem értenek semmit. Szerencsére ma már kevesen vannak, mert az emberek úgy szavaztak (és leszarom, december 5. után kimondom) NEMZETI pártOKra (parlamenti mandátumok számában ez 80%-ot jelent, amúgy pedig csak 70%-ot), hogy azok nyíltan felvállalták a kettős állampolgárság jövőbeni megadását határon túli magyaroknak.
Úgyhogy kedves erkölcs, értékrend nélküli, illetve átver és buta magyarok továbbá nem magyar honfitársaim: LESZ kettősállampolgárság.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2010.05.05. 10:32:46

@hegyilany:

"Mert ők magyarok és mert ez fejezi ki azt, hogy mi, anyaországiak is magyaroknak tekintjük őket. Ilyen egyszerű. "

Ha csak ezért kell nekik, akkor adni kell. De mivel jogok nem kellenek nekik, csak a szimbólum.
Akkor miért ne, az nem kerül semmibe, csak nyomdafesték.
És nem kapnak semmiféle jogot ezzel.
Ovodában is gyárthatnánank ilyen pecsételős szarral ilyen papirokat....
:-)

Akkor ennyi. A kérdést le is zárhatjuk.

csárli hárper 2010.05.05. 10:33:25

én csak azt nem értem ha olyan fontos az elszakított területek magyarsága( tényleg fontos) akkor miért nem oda megy a sok segítség, és miért Haitira, meg Thaiföldre meg a tököm tudja mindenféle nagyon messzi és az átlag magyarnak semmit nem mondó országba? Értem én hogy cunami, meg földrengés, de nincs nekünk közelebb is akit segítsünk?

Fideszman 2010.05.05. 10:33:41

"Úgyhogy kedves erkölcs, értékrend nélküli, illetve átver és buta magyarok továbbá nem magyar honfitársaim: LESZ kettősállampolgárság. "

Rendben, de te fizeted a számlát és az összes támogatást te ostoba majom.

szita szita péntek 2010.05.05. 10:34:15

A legkomolyabb itt eddig elhangzott érv a kettős állampolgárság mellett az volt, hogy akkor a magyar állam jogi védelmet adhat a sérelemben szenvedőnek. Hm. Azt megteheti állampolgárság nélkül is. Hivatkozott példa eleve arról szól, hogy a magyar állam megbízásából a másik országban praktizáló ügyvéd fog eljárni az ottani jogrend szerint...
Ugyanakkor a kettős állampolgársággal való visszaélések lehetőségei szépen sorjáznak. Akkor meg minek ez az egész? De tényleg?

énisfélek 2010.05.05. 10:34:16

@Strex: Ha a magyar állam fizet meg egy ügyvédet külföldön, aki egy nem-magyar állampolgár érdekében dolgozik, az akár "belügyekbe való beavatkozás" is lehet (diplomáciai balhé).
De ha a védett ember magyar állampolgár, akkor senki sem vonja kétségbe azt, hogy a magyar állam egy helyi ügyvédet fogad fel saját állampolgára védelmére.

énisfélek 2010.05.05. 10:40:40

@szita szita péntek: "Azt megteheti állampolgárság nélkül is."

Állampolgárság nélkül sorozatos diplomáciai bonyodalom lehet: "belügyekbe való beavatkozás".
Állampolgársággal meg tiszta ügy: a magyar állam megvédi saját állampolgárát.

budai zöld 2010.05.05. 10:42:53

Hihetetlen, hogy még mindig a szavazati jogon rugózik mindenki (minden politikai oldalon). Ez a marhaság kitartóbb, mint a Ghiurcean 23 millió románja.

És sajnos a Véleményvezér kérdőíve sem tartalmazza azt, ami valószínűleg lesz.

- határon túl élő magyar nezmetiségűek igényelhetik a magyar állampolgárságot (tehát nem automatikusan megkapják - csak az kapja, ami kéri)
- nem kapnak szavazati jogot (hiszen, mint írtátok, a lényeg, hogy a magyar állam adhasson valós jogi védelmet)

Szóval kicsit tájékozódjunk, sosem árt.

Publius Decius Mus 2010.05.05. 10:43:14

@szita szita péntek: Gazdasági érdek: Jelen pillanatban is sok határontúli dolgozik itt, többnyire feketén. Ha neadjisten egyszer megint megszalad a gazdaság, akkor lehet, hogy megint annyian lesznek mint a 90-es években. Az, hogy feketén dolgoznak, nem csak egyszerűen adóelkerülési okokból van, hanem a bonyolult adminisztráció miatt, amit nehéz lekövetni pl. ha valakinek azt mondják; gyere csütörtökön tetőt fedni, oszt lehet, hogy lesz más munka is, de lehet, hogy csak két nap az egész. Ha megvan az állampolgárság könnyebben válalják az adózói státusz valamilyen formáját. Kis dolognak tűnik, de nagyobb mint hinnéd.

Uva 2010.05.05. 10:44:07

Tisztelettel, akkor én is kérek szépen román állampolgárságot. Ja, nem, inkább szlovákot, mert ott euró van, bár végülis az most nem menő, legyen akkor szerb.
**
Szerintem mindenki legyen ott állampolgár, ahova született, vagy ahol évtizedek óta él és adózik. Aki meg magyarnak vallja magát, és Magyarországra szeretne jönni lakni meg adózni, annak tegyük könnyebbé akár az állampolgárság megszerzését is. Na de miért kéne nekem felelősséget vállalni valakiért, aki pl. Harghita megyében lakik, dolgozik, adózik, de magyarul beszél? Tőle sem várom el, hogy felelősséget vállaljon értem.

Strex 2010.05.05. 10:45:52

@énisfélek: Mucika, most komolyan...az ukrán állam törvényei szerint, ha ukrán-magyar kettősállampolgár vagy, Ukrajna területén belül nem számít semmit a magyar állampolgárságod. Olyan, mint ha nem is lenne. És akkor visszakerültünk a startkockára, hogy "Állampolgárság nélkül sorozatos diplomáciai bonyodalom", meg belügyekbe való beavatkozás. Ez szinte minden országban így van.

Lucius Flavius Arrianus 2010.05.05. 10:47:03

@bandos:
"Úgyhogy kedves erkölcs, értékrend nélküli, illetve átver és buta magyarok továbbá nem magyar honfitársaim: LESZ kettősállampolgárság."

Emlékszem, 90-ben úgy mentek el a magyarok választani, hogy "istenem, kommunistákra sose többet nem kell szavaznunk, jaj de jó!" Aztán 94-ben szavaztak rájuk, azzal, hogy "jobboldaliakra aztán többet sose!". És így tovább, egészen napjainkig. Rövid az emberi emlékezet.
Hatalomra kerülésükkor az MSZP is, a Fidesz is azt hitte, hogy ez a harc és ez a választás volt a végső, innentől mindent lehet. Hát nem lehet, a Fidesz ugyanúgy veszíthet 14-ben, mint ahogyan nyert 98-ban. Ha pedig veszíteni fog, azt azoknak köszönheti majd, akik azt hiszik, hogy "eljött a mi időnk, mi vagyunk a nemzet, és azt csinálunk, amit csak akarunk."
Pofára fogtok esni, kétharmad ide, hazug emeszpé, hazug eszdéesz oda, szemétlibsibolsik amoda, mert azt hiszitek magatokról, hogy csak és kizárólag ti vagytok a nemzet, tiétek a nagybetűs igazság, és aki mást beszél, az minimum hazaáruló.
Ha veszít a Fidesz, azt nem feltétlenül a rossz kormányzás miatt érdemli meg (mert hát reméljük, hogy jól fog kormányozni), hanem a hozzád hasonlók miatt.

cynicalbitch 2010.05.05. 10:47:32

"Akinek a szavazati jog jut csak eszébe a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról, az pont a lényeget nem látja."

óvatosan a Fidesz ekézésével!

prukker 2010.05.05. 10:47:36

@bandos:
nem a szavazat jog a lényeg, hanem az, hova fizeti az adóját. Ha ide fizeti, beleszólhat a dolgok menetébe, szavazhat, de ha nem ide fizeti az adóját , ne szóljon bele semmibe. Én sem szólok bele a szomszéd család megbeszélésébe, ha a nyaralást tervezgetik, vagy a munkáét osztják ki egymás között, hogy ki megy bevásárolni és ki fog porszívózni, mert nem oda adom haza a fizetésemet.
Bazira zokon venném, ha bárki, akár egy rokon is ide jönne okoskodni, hogy ne erre költsek, hanem mást vegyek a pénzemből.

Walter Melone (törölt) 2010.05.05. 10:47:37

Az a baj, hogy itt keverednek a fogalmak még mindig.

Nemzethet tartozás=/= államhoz tartozás

Államhoz tartozás=állampolgárság.

Egy államhoz tartozni jogi kötelmekkel és lehetőségekkel jár.

Nemzethez tartozni identitásbeli és kulturális kötődés.

Aki ezeket behelyettesítőnek tartja egymással, az semmit sem ért.

Publius Decius Mus 2010.05.05. 10:47:44

@Uva: Nekem meg más a véleményem. És pont úgy lesz ahogy én akarom :-)

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2010.05.05. 10:48:00

@szita szita péntek: Ez azért változhat az idők folyamán, de nekem az a furcsa, hogy a szavazati jog mellett kardoskodók azt gondolják, hogy egy határob túli a nekik megfelelő helyre húzza majd az ikszet.

prukker 2010.05.05. 10:48:35

@énisfélek:
de nem magyar állampolgár lesz, hanem KETTŐS állampolgár.

jbc4wa 2010.05.05. 10:51:36

Én szívesen támogatok a kedvükért egy szép, színes papírt, amire rá van írva, hogy "én magyar állampolgár is vagyok", tőlem aztán mindenkinek a kezébe nyomhatják, aki kéri. De ezen felül SEMMIT a világon nem támogatok, ide értve bárminemű szavati jogot, plusz pénzeket stb. Még az ötlet is felháborító. Aki nem itt él, tanul-dolgozik-adózik-van, annak semmi ne járjon, ideértve az életvitelszerűen nem itt tartózkodó magyarokat is. Lehet, hogy szigorú vagyok, de igazságos is.:)

cynicalbitch 2010.05.05. 10:52:25

@budai zöld: "Szóval kicsit tájékozódjunk, sosem árt."

és a tájékozódás után, mikor már minden hazugságot elolvastunk, álljunk neki gondolkozni. azért mondom csak, mert ez nálad kimaradt.

ha megnézed az előző két választás - a mostani nem számít, bár az amúgy is forradlaom volt - adatait, akkor láthatod, hogy listán néhány tízezer szavazaton múlt a győzelem.
mit jelent ez?
azt, hogy miközben fennen hangoztatja majd az új kormány, hogy nem jár automatikus szavazati jog az állampolgársághoz (de bazmeg, ha egyféle van, akkor nem estünk máris a magunk csapdájába!?:-) a rendelkezések között el lesz búltatva, hogy annak viszont jár, aki mondjuk három hónapja magyarországi lakcímmel rendelkezik.

és innentől kezdve már csak egy lépés, hogy a határ menti aktivisták/polgári körösök "megengedjék", hogy néhány, összességében akár több tízezer határon túli bejelentkezzen hozzájuk.

a probléma megoldva? igen. pedig nem jár automatikusan a szavazati jog az állampolgársághoz... ;-)

budai zöld 2010.05.05. 10:53:08

@Strex:
"az ukrán állam törvényei szerint, ha ukrán-magyar kettősállampolgár vagy, Ukrajna területén belül nem számít semmit a magyar állampolgárságod"

Ez tényleg így van papíron, de ettől még a kárpátaljai román nemzetiségűek jelentős része igényelte és megkapta a román állampolgáarságot is.

cynicalbitch 2010.05.05. 10:53:43

@Walter Melone: "Aki ezeket behelyettesítőnek tartja egymással, az semmit sem ért."

te is tudod, hogy itt szinte senki nem ért semmit... :-)

2010.05.05. 10:57:57

Azon, hogy Szlovákiában a vegyesházasságban született gyermekek mindössze 10%-a vallja magyarnak magát, nem fog változtatni az állampolgárság. Sőt, még romolhat is a helyzet, ha sokuk magyar állampolgár nem akar lenni, csak a magyar származást vállalta eddig - ezután azt sem fogja. Előbb ezeket a folyamatokat kell megfordítani, és nem pedig az egyébként is fogyatkozó magyarságot választás elé állítani.

Publius Decius Mus 2010.05.05. 10:58:11

Miért olyan fontos mindenkinek ez a szavazati jog. Meg lett mondva, hogy aki nem települ át annak nem lesz. Ez eddig is így volt.

szita szita péntek 2010.05.05. 10:58:36

@Publius Decius Mus: No ez egy észérv. Ugyanakkor nem érzem, hogy a nehézség feloldásához állampolgárság kellene. Ha nagy az adminisztrációs teher, akkor azt kell csökkenteni, hogy a külhoni fekete unkás külhoni bejelentett munkavállaló legyen. Szerintem ésszerűbb oda nyúlni, ahol a probléma van, nem pedig más területeket piszkálva megoldást keresni.

bandos 2010.05.05. 10:59:06

@Lucius Flavius Arrianus:
vannak barátaim akik nem "fityeszesek".
és azt is sajnálom ha megbántok normális embert ilyen kijelentéseimmel.
sőt, persze hogy bukhat és bukni fog a fidesz.
de én nem a fideszről beszéltem sem az mszp-ről.
hanem arról, hogy a romániai és szlovákiai magyaroknak jár a magyar állampolgárság, szavazati joggal csak akkor ha itt élnek. aki pedig ez ellen van, az a nemzet ellen van.

kertesz 2010.05.05. 10:59:14

@szita szita péntek:

Egy kis történelemlecke.
A történelmi Magyarországon csak 1900 táján került abszolút többségbe a magyar lakosság a kisebbségekkel szemben. A liberális kiegyezéskori hozzáállás gyökeresen megváltozott kb 1880-tól, és kőkeményen nyomatták a magyarosítást. Lett is eredménye (ld. feljebb), de kitermelte a nemzetiségi mozgalmakat melyek már nem Magyarországon belül képzelték el az identitás-építést és külső segítséggel (Románia, Szerbia, Csehország) az első adandó alkalommal szét is robbantották az országot. Mondhatni a magyar állam köcsög viselkedése vezetett oda, hogy széthullott, és állampolgárait nem tudta megvédeni.

1918-tól a recept adott volt, csak fordítva. A helyi magyarságot minden erővel fogyasztották, üldözték, beolvasztották. Csoda, hogy 90 év elteltével még vannak magyarok ezekben az országokban. A helyi román, szerb, szlovák vezetés még mindig idegen testként tekint a magyarokra az országaik területén, nem fogadja el lojális állampolgáraiknak. Mind a mai napig zajlanak a betelepítések, etnikai arányok megváltoztatása, stb...

Természetesen, mondhatod, hogy mi közöd hozzá... Igazából neked személyesen semmi. De az állam, amelyik faszként viselkedett 100 valahány évvel ezelőtt a kisebbségeivel, legalább annyival tartozik, azoknak, akik most, 2010-ben ezt elszenvedik, hogy szolidaritást vállal velük. Állampolgáraivá fogadja azokat, akiknek az őseik állampolgárai voltak valamikor. A lehetőségeihez mérten megvédi őket.

Ez nem a te személyes ügyed. Ez az államunk (Magyarország) ügye. Fel kell takarítania a betört üvegablak után a cserepeket. Igen, pénzbe kerül. Igen, a jelenlegi adófizetők pénzébe is. A történelem nem 4 éves léptékben működik. A 150-120 évvel ezelőtti nemtörődömség és bunkóskodás most üt vissza. Most kell rá választ találni.

Rengeteg ilyen ember van mint te, szita... Ha épp Szabadkán él valamelyik ősöd 1918-ban, az ilyen vállvonogatós attitűdből, mint a tied, születik a magyar identitás eldobása. Már rég szerb* lennél.

(*) A szerbeket, románokat és szlovákokat tisztelem. Csak a példa kedvéért említettem.

Erika198107 2010.05.05. 11:00:11

Miért is kéne magyar állampolgárságot adni azoknak, akiknek a nagyszülei 100 évvel ezelőtt éltek az akkori nagy Magyarországon. Az idők során sok minden változik, az országhatárok is. Ha valaki annyira akarja az állampolgárságot, akkor fogja magát és cuccoljon át, az eredeti állampolgárságáról pedig mondjon le.

Egyébként az még senkinek sem tünt fel, hogy kis országunk az itt élőket sem tudja eltartani. Mivel össznépi játék az adócsalás. Rangsorolni kellene a problémákat és ezek között az állampolgárság kérdése az utolsók között kell hogy szerepeljen. A sok okostojás köztük a szerencsétlen naivok, akik a Fideszre szavaztak nem látják a párhuzamot Görögország és köztünk. Ott is hasonlóan csesztek foglalkozni a fontos kérdésekkel, erőltették az eurot és most a következő 10-20 évben szivnak majd mint a torkos borz.

Gratulálhatunk minden magyar elvakult idiótának, akik nem tudja rangsorolni a fontos kérdéseket.

bandos 2010.05.05. 11:00:36

@prukker:
ismételni tudom magam: akinek a kettős állampolgárságról csak a szavazati jog jut eszébe az az egészből nem ért semmit.
az szavazzon itt, aki itt lakik: szerintem is.
de ez mellékes.
aki a kettős állampolgárságot nem támogatja, az a magyar nemzet ellen lép fel tettével.

Strex 2010.05.05. 11:02:56

@budai zöld: Ez papíron, elektronikus, bionikus, kibernetikus és hús vér formában is így van. A kollégák nem azt kérdőjelezték meg hogy létezik-e, hanem hogy az ukrán állammal szembeni fellépéskor ennek milyen előnyei lehetnek. Sajnos ki kell ábrándítanom a kétkedőket: semmilyenek. Tudom hogy a gyibrovói románok megkapták, azt is tudom hogy a Krímen meg Kelet-Ukrajnában élő oroszok is megkapták. Ettől függetlenül nem lobogtatják az ukrán állam előtt, inkább lapítanak vele, mert tudják hogy csak egy (valószínűleg szándékos) joghézag miatt nem rúgják őket seggbe miatta.

Lucius Flavius Arrianus 2010.05.05. 11:04:07

@bandos:
"aki pedig ez ellen van, az a nemzet ellen van."

Na erről beszéltem, még ha nem is érted.

budai zöld 2010.05.05. 11:06:02

@cynicalbitch:
Igen ez így elképzelhető, de szerintem ez kicsit olyasmi, mint a 23 millió románozás.

- Ha tényleg itt lakik, és bejelentkezik, miért ne szavazhatna. Valóoszóinűleg a legtöbben még ezek közül sem fogank szavazni, mert nem érdekli őket a magyar politika. (Ha jól tudom, az EU-n belül helyhatósági választásokon szavazhatsz állampolgárság nélkül is.)
- Kamulakcímes szavazókat meg elvileg minden politikai erő importálhat, biztos lesz is ilyen (ugyanúgy, ahogy most is van kajaosztás, buszoztatás, stb.), de lehet hogy naív vagyok, szerintem kellően felelősek ahhoz a politikai erők, meg egyébként a szavazópolgárok többsége, meg azért a média és a választások törvényessége is kellően működik ahhoz, hogy ez ne befolyásolja érdemben a választásokat.

Egyébként szerintem ha a választások mindenkori vesztese nem kérdőjelezné meg a választások tisztaságát, akkor kevésbé tartana a közvélemény az ilyen veszélyektől.

dögölj meg 2010.05.05. 11:06:36

@dwr: És remélem,hogy Joav Blumot is ilyen szeretettel
üdvözlöd, ő ugyanis már most is magyar állampolgár.
Igaz,hogy meghallgatásán tolmácsra szorult.

csárli hárper 2010.05.05. 11:09:42

@budai zöld: "Ez tényleg így van papíron, de ettől még a kárpátaljai román nemzetiségűek jelentős része igényelte és megkapta a román állampolgáarságot is." De tegyük hozzá hogy UA nem EU viszont RO igen, és máris megértjük miért volt fontos az igénylés, a mi helyzetünk egyszerűbb, két EU ország polgárairól van szó, nem kell játszani az útlevelekkel, én azt támogatnám hogy legyen rövid és egyszerű az állampolgárság igénylése a határon túliaknak, de automatice mindenkinek blődség....

jbc4wa 2010.05.05. 11:10:42

@kertesz: "Ez nem a te személyes ügyed. Ez az államunk (Magyarország) ügye."

Már ne is haragudj, de ez aztán parasztvakítás a javából. Szerinted az állam micsoda? Mert szerintem az emberek összessége, így a dolog nagyon is személyes. Főleg, ha az én nyomorult pénzembe is kerül. Már így is hány ingyenélő, "rokkant", adócsaló stb. él a normálisan dolgozó emberek pénzéből (magamat is ide sorolnám). Bocsásson meg a világ, ha nem szeretném, hogy még több embernek jusson abból, ami a miénk. Lehet, hogy önző vagyok, de a saját és a környezetem sorsa egy cseppet jobban izgat, mint a 100 éve magyar állampolgársággal rendelkező emberek leszármazottainak élete. Szimbólum mehet, pénz nem!

matyi10 (törölt) · http://matyi10.blogspot.com/ 2010.05.05. 11:12:44

@szita szita péntek: Mert ha az embereket érinti egy kérdés akkor tájékozotabbak akarnak lenni. eddig csak azt érezték, hogy nem foglalkozik velül senki most ez megváltozhat. (egyébként tájékozatlansági alapon a fél országtól el lehetne venni a szavazati jogot határon belül is.)

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.05.05. 11:13:32

@B-road: „Na de miért akarnak az a 99 erdélyi magyar állampolgárságot.
Nem ez itt a lényeges kérdés?”

Roppant egyszerű. Azok a nagynemzeti kisokosok, akiknek érdekük fűződött a határon túli magyarok tömeges magyar állampolgárságához, elhitették az itteniekkel, hogy a magyar állampolgárságnak a magyar nemzethez tartozást jelentő, szimbolikus értéke van.

És nem kellett kétszer mondaniuk... :D

2010.05.05. 11:15:14

Attól tartok, napjaink nacionalista fellángoláss a nemzetállamok utolsó vergődése. Lehet, pár évtized múlva nem személyivel, hanem adókártyával megyünk szavazni.

FGSuperman 2010.05.05. 11:15:54

érdeklődve várom milyen kötelezettségei lesznek a határon túl élő magyaroknak?

szerintem semmi

kertesz 2010.05.05. 11:17:07

@jbc4wa:
Szia, pont ezért kellett a 2/3. És biztos vagyok benne, hogy a jobbik is erre fog szavazni.

Szóval remélem, hogy egy olyan betonbiztos törvény születik, ami megakadályozza az egyébként normálisan dolgozó emberek (ahová magadat is sorolod) önző érdekeinek érvényesülését.

Mint mondtam, az ilyen súlyú ügyekben nem számít az egyének érdeke. A közösségünk (államunk) érdeke az, hogy magyaroknak ismerjük fel az idegen államokban élő magyarajkúakat. Szükségünk van rá.

Emellett, termélszetesen, abban is reménykedem, hogy az ingyenélő, álrokkant adócsaló emberek száma jelentősen csökkenni fog az elkövetkezőkben.

szita szita péntek 2010.05.05. 11:18:15

@kertesz: Értem én, történelem, meg kollektív felelősség... Hmmm... Szép-szép idea, játszunk el a gondolattal, hogy igazad van! Akkor a következő kérdéseim lennének:
- Valóban ilyen feszült gazdasági helyzetben kell ezt a témát a terítékre emelni?
- Valóban kínál ez valamiféle plusz védelmet a külhoni magyarságnak?
- Nem generál ez még komolyabb nemzeti ellentéteket?
- A határon túli magyarság érdekeinek védelme mennyire fog a határ innenső oldalán élők érdeksérelmére történni?
- Az állampolgársággal járó mely jogok nem csorbítják a lehetőségeinket? Milyen szociális juttatás jár majd állampolgársági alapon és ki fogja azt megfizetni? Miből?
- Jót tesz majd a gazdaságunknak a munkaerő beáramlás lehetősége, avagy nehezíti majd a helyzetet?
- Miért lenne felelős egy majdani választáson az a választó, aki nem a mi országunkban él?
- Ha a (esetleg) lakcímhez kötik a szavazati jogot, akkor mennyire komoly logisztikai nehézséget jelent majd vajon a rendszer kijátszása?
- Az EU tagjaként nem válik ez az egész kérdés egyre jelentéktelenebbé, illetve lassan már csak a szavazati jogról szóló kérdéssé?
- Mennyire terelés ez az egész a valós kérdésekről?
- Kaptunk már valaha megnyugtató választ a fenti kérdésekre?

Nem vagyok érzéketlen. Ugyanakkor nyugodt sem. Aktuálpolitikai kérdéssé teszünk valamit, ami igazából harmad, negyedvonalas szükséglet csupán, miközben a fontosabb területeken sem vagyunk képesek elégségeset nyújtani. Érzelmi alapon próbálnak meggyőzni minket valamiről, aminek nagyon komoly gazdasági, politikai vonatkozásai vannak.

nyafnyaff 2010.05.05. 11:20:23

Az EU ezt mennyire fogja engedni?

Ha állampolgár akkor jogai is lesznek, mi fizetünk adót, TB-t, ők majd "élvezik" a mi egészségügyi szolgáltatásainkat, kórházainkat, és majd megmondja valaki nekik kire kell szavazni (lásd a tavalyi elnökválasztást Ro).
Aki akart állampolgár az már rég itt van, sokan itt végeztek egyetemet, főiskolát, integrálódtak, adót fizetnek és így tovább.
Az EU-ban kitől mitől-kéne megvédeni őket?
Autonómiákat sem nagyon enged az EU, ezek csak megélhetési dumák olyan eszményi vezetők részéről.
A magyar jogrend német alapú, a román francia mennyire tudja mindkettőt egy jogász alkalmazni?
Az egész építőipar tele a vendég munkással, adót nem fizet, tb.t sem és haza viszi a pénzt költeni, nézzen csak körül a Dohány utcai építkezéseken, mutogatva vásárolnak, meg a tolmáccsal.Szemet hunynak felettük, itt a segély nem kell több ennél.
Nekem a határon túli magyar egy szemernyivel sem fontosabb, mint egy (határon túli) kínai. Semmilyen szinten nem közös a sorsunk, életünk - illetve nem jobban, mint egy lengyellel. Trianon nem tegnap volt már. Ugyan azt az utat jártam végig mind a kínai, hogy megkapjam az állampolgárságot, és nem kevés összegben került mindent kifizetni az ügyintézés során.

szita szita péntek 2010.05.05. 11:20:24

@matyi10: Szívem szerint ki is venném! :)

FGSuperman 2010.05.05. 11:23:04

@Sisko86: határon túlról - főleg Ukrajnából sűrűn járnak át kórházakba kezelésekre, illetve szülni

az állampolgársággal nekem kicsit az a problémám, hogy a határon befelé lobogtatja a magyar igazolványt, kifelé meg az ukránt
döntse el melyik és használja azt
ne csak mindig az éppen aktuális kedvezmény és jog miatt vegye elő

jbc4wa 2010.05.05. 11:23:49

@kertesz: "Szóval remélem, hogy egy olyan betonbiztos törvény születik, ami megakadályozza az egyébként normálisan dolgozó emberek (ahová magadat is sorolod) önző érdekeinek érvényesülését."

Ennél durvábbat talán nem is írhattál volna. Tehát azok, akik eltartják az egész államot, le vannak szarva, sőt, még véletlenül sem az ő érdekeiket tartsuk szem előtt? Őőőőő, érdekes, ez nem nagyon van összhangban a végére biggyesztett kijelentéseddel, azaz, hogy a különböző módokon ingyenélők száma jó lenne, ha csökkenne. Ilyen hozzáállással hogyan is?

Továbbra sem látom, hogy hol van ebben az egész ügyben a magyar állam érdeke, viszont engem is foglalkoztatnak a szita szita péntek által felvetett kérdések. Amíg ezekre nincs megnyugtató válasz, addig engem nem lehet eltántorítani a véleményemtől. Nonszensz, hogy a mostani magyar állampolgárok érdeke másodlagos a szemetekben a külhoni magyaroké mellett.

Auris 2010.05.05. 11:24:11

Arról azért mindenki elfeledkezik, hogy nem a magyar állampolgárság megadásáról, hanem VISSZAadásáról van szó.

Ezek a magyarok és elődeik nem önként mondtak le az állampolgárságukról, így akár közjogi alapokon is lehetne érvelni az intézkedés mellett, de a jelenlegi viszonyok között azt gondolom a szimbolikája nagyobb a dolognak.

És persze ahol magyar verések vannak, ott jó tudni az embereknek, hogy ha minden kötél szakad van egy olyan ország, ahol nem kell menekültkérelmet benyújtaniuk ha védelmet akarnak.

A több i részletkérdés, azt gondolom először a határon túli magyarokkal kellene leülni beszélgetni, goy számukra mi a fontos az állampolgárság részelemeiből, és mi az amit mi tudunk vállalni, gazdaságilag, politikailag.

Ti itt úgy beszéltek róluk, mintha valami örökbe fogadandó állatok lennének. Ez nemzeti szégyen.

jbc4wa 2010.05.05. 11:29:02

@Auris: "A több i részletkérdés"

Nem, nem az, ezek a kérdések a legfontosabbak az egészben.

Amúgy szerintem semmit sem tudunk jelenleg vállalni, nem gondolod?

Visszaadás? 100 év, 100 év...

Hkacsa · http://hkacsa.blog.hu 2010.05.05. 11:31:23

@éjszárny zöldi: De jó is lenne, ha az lenne a legnagyobb baj a cigányokkal, hogy a saját nyelvüket használják...

Strex 2010.05.05. 11:32:28

@ktotti: "Ugyan azt az utat jártam végig mind a kínai, hogy megkapjam az állampolgárságot, és nem kevés összegben került mindent kifizetni az ügyintézés során."
Mostakkormosteztmostnemértem. Te is határontúli magyar voltál és végére jártál a honosítási eljárásnak? És most már a kínaiakkal egy szinten vannak akik még a határ másik oldalán vannak? Besz@rok. Már bocsánat...

Advocatus_Diaboli 2010.05.05. 11:32:53

Én a cenzusos szavazás mellett vagyok. Aki az országnak adót fizet - vagyis tesz valamit érte - az állampolgárságtól, lakóhelytől függetlenül szavazhasson. A minimálbérre bejelentett vállalkozók és egyéb ingyenélők viszont ne szavazhassanak.

victor vacendak 2010.05.05. 11:35:18

@ kesztió: egyetértek minden szavaddal.

Más. Magyar állampolgár vagyok, Mo-n születtem, 2004 előtt román nőt vettem feleségül (nem erdélyi magyar, hanem román), aki hajlandó volt ideöltözni, itt adózni, itt dolgozni. Állampolgárságot még sem kapott, a bevándorlásiaktól egyre csak jöttek az irreális feltételek. Visszaköltözött Romániába. Most én is ott élek, és hamarosan meg lesz az 5 évem a román állampolgársághoz. A magyar állam ilyetén hozzáállása miatt nem tudom támogatni (max elvi szinten) a kettős állampolgárság megadását. Alanyi jogon, belpolitikai indíttatásból (mert kissé elvakult mindenki, aki elhiszi, hogy a nagy nemzeti összetartásról van szó) olyan kaphat majd állampolgárásot, aki lehet, nem fog Mo-ra költözni, dolgozni, adózni, járulékot fizetni, ellenben, aki teljes értékű magyar állampolgár szeretett volna lenni, házastársi kapcsolatban, arra meg szarnak...

somogg (törölt) 2010.05.05. 11:35:46

@énisfélek: persze. ez tortent amikor egy amikor egy angol allampolgar ult guantanamo szigeten, evek multan kiengedtek, most valamit probalnak vakeraszni, de egyenlore annyi az allas, hogy rosszkor volt rossz helyen.

Advocatus_Diaboli 2010.05.05. 11:35:56

@Auris: Nem igazán harcoltak azért, hogy ne csatolják el őket. Érdekes, a soproniak tudtak harcolni érte, hogy ne csatolják elő őket. ;-)

reqcka 2010.05.05. 11:37:12

Én örülnék neki, ha normális, dolgozó réteggel bővülne a magyar állam, mert az itthoni fiatalok vagy nem értenek semmihez, vagy külföldre mennek.. Aki eddig megőrizte nemzeti identitását, miért ne lehetne jogilag is magyar?

jbc4wa 2010.05.05. 11:40:04

@reqcka: És Te mennyire vagy abban biztos, hogy normális, dolgozó réteggel bővülnénk? Persze, az ellenkezőjében sem lehetünk biztosak, de a tapasztalat sajnos a másik oldal felé húz...

cassio 2010.05.05. 11:40:31

@Lucius Flavius Arrianus: vegre egy ertelmes hozzaszolas. A Magyarok azt nem ertettek meg hogy ha a 90-es evek elejetol a gazdasag egy kiszamithato, allando, szilard novekedesi palyan lett volna es (relative) joletet hozott volna letre a kornyezo orszagokkal szemben akkor meg a nem- magyar is magyar akarna lenni "odaat" es az egesz problema nem is letezne. Azt nem latjak sokan, hogy Trianontol kezdve szinta az osszes problemat mi magunknak okoztuk. (a tobbiek csak ratettek egy lapattal meg) Az sem megnyugtato hogy meg van ezzel igy egy jopar nemzet a kozelebbi es tavolabbi kornyeken s ezert letezunk meg egyaltalan. uff beszeltem

gonosztojás (törölt) 2010.05.05. 11:42:06

Bla-bla-bla....
Egy szart érő papír. Az Eu- tag románoktól , szlovákoktól miért akarna bárki magyar állampolgár lenni? Attól magyarabb lesz?
A horvátok jövőre belépnek az EU-ba a szerbek meg megkapják a társult státuszt. A schengeni határ logikusan a Fekete -tengerhez kerül belátható időn belül.
Lófasz, estifény....
Propaganda fogás a sok gőzölt agyu szájkaratés trianonvitéznek.

dr. orter 2010.05.05. 11:42:19

na pont ez a baj a nacionalizmussal

dögölj meg 2010.05.05. 11:43:01

@Advocatus_Diaboli: Lapozgathatnád a történelem-
könyveket,tudhatnád,milyen hősiesen harcoltak a túlerő ellen.A soproni népszavazást pedig a Rongyos Gárda né-
ven ismert,az ország egész területéről verbuválódott
szabadcsapatok véráldozata vívta ki.

victor vacendak 2010.05.05. 11:43:15

@reqcka: olyannyira, hogy Erdélyben vannak olyan izolált falvak, ahol csak magyarul beszél a lakosság többsége - románul nem - így aztán a faluhatáron kívül teljesen életképtelen emberekről van szó. Jó ez így? A közigazgatásban sem tud kiállni magáért - de sabaj, majd a kettős állampolgársággal a magyar állam segít...

EAL 2010.05.05. 11:43:38

Románia minden moldávnak, és általában minden határán kívül élő románnak ad román állampolgárságot - ha az illető kéri. Erről Romániában vitázni soha fel sem merült. Ez olyan természetes, mint hogy süt a nap, vagy esik az eső. De tudtommal hasonló a helyzet Szerbia, Horvátország és még Szlovákia esetén is.
Nálunk: OSZD MEG ÉS URALKODJ!!!!

Publius Decius Mus 2010.05.05. 11:44:30

Sokan érvelnek azal, hogy a szavazójogot (még mindig ez az izgalmas téma) nem a hivatalos lakhelyhez, hanem ahhoz kötnék, hogy az illető hol adózik. Csak szólok, hogy a kettő UGYANAZ!

Már ha persze valaki adózik egyáltalán bárhol, de erről sokan mesélhetnének itthon.

uni1002 2010.05.05. 11:44:54

Megfordítanám a kérdést. Én aki itt született Magyarországon, kaphatok -e mondjuk román vagy szlovák állampolgárságot, anékül hogy kimozdulnék szülőfalumból.
Mert úgy tűnik, hogy az egyik magyar 1, a másik magyar 2 állampolgársággal fog rendelkezni.
Oda megy ahol jobb neki. Máris vannak, akik átjönnek, megszerzik a magyar állampolgárságot, aztán munkát nem kapnak, mert nincs, így visszahúznak sec-perc alatt, és fogadkoznak hogy többet nem jönnek erre a sz@r országba, inkább mennek Bukarestbe.

gonosztojás (törölt) 2010.05.05. 11:45:32

@Advocatus_Diaboli:
Szerintem már rég megbánták. Akkoriban Burgenland Ausztria legszegényebb tartománya volt.
Ha nem teszik, jelenleg Ausztria egyik leggazdagabb városa lennének.
Jól rábaxtak.

somogg (törölt) 2010.05.05. 11:47:03

Szanalmas cikk. Megis mit tud majd tenni Magyarorszag a kint elo allampolgaraiert? Milyen kotelezettsegeket rohat majd rajuk amiert megis elkepzelheto a szavazato jog? Az "aki nem erti nem magyar" hozzallas pedig kizar minden pro es kontra erveket felsorakoztato alapos vitat, ami az egyetlen lehetoseg olyan megoldasra, amibol mindenki profitalhat.

kertesz 2010.05.05. 11:47:51

@szita szita péntek:
>- Valóban ilyen feszült gazdasági helyzetben kell ezt a >témát a terítékre emelni?
Igen. Nincs jó és nincs rossz időpont erre. A felhatalmazás viszont most elég erős, hogy hosszú időre ható döntést lehessen hozni.

>- Valóban kínál ez valamiféle plusz védelmet a >külhoni magyarságnak?
Igen. Gondolj a Tóásó-ügy körüli bénázásra.

>- Nem generál ez még komolyabb nemzeti >ellentéteket?
De igen, és ez elkerülhetetlen. A körülöttünk lévő országok nemzeti mozgalmai ellenünkben nőttek ki. Nem tehetünk ellene semmit. Sőt, nagyon jó indikátor. Ha valamit igazi nemzeti érdekből teszünk, annál hangosabbak körülöttünk. Tehát jól csináljuk. :)))

- A határon túli magyarság érdekeinek védelme mennyire fog a határ innenső oldalán élők érdeksérelmére történni?
Semennyire sem. Azzal, hogy egy gyergyóalfalui, malackai, bácskatopolyai magyar ugyanolyan jogon lehet magyar állampolgár, mint te, az nem jár érdeksérelemmel. Viszont az, hogy milyen módon akarja igénybe venni a magyar állam kedvezményeit, okozhat surlódást. Véleményem szerint a magyar állam erején felül költ az állampolgáraira, de a pénzt most nem keverném ide. Szívesebben vitáznék egy újabb poszt keretében, ahol a lóvé a fő téma.

>- Az állampolgársággal járó mely jogok nem >csorbítják a lehetőségeinket? Milyen szociális >juttatás jár majd állampolgársági alapon és ki fogja >azt megfizetni? Miből?

A normális állampolgár (mint te is) nem fejni akarja az államot, hanem táplálni. Ennek megfelelően nem töri szociális juttatáson a fejét. A magyar állampolgárság ne legyen egyenlő a szocpollal, a gyessel, gyeddel stb. Véleményem, mint fent.

>- Jót tesz majd a gazdaságunknak a munkaerő >beáramlás lehetősége, avagy nehezíti majd a >helyzetet?
A magyar egészségügyet már amúgy is erdélyi nővérek viszik. Nélkülük összeomlana. Véleményem szerint a gazdaságunknak jót tesz. Sírunk azon, hogy elveszik tőlünk a munkát, de ha megnézed, mennyien aktívak a népességből, inkább az a kép bontakozik ki, hogy dolgozni senki nem akar itt, inkább markát tartani. Feltételezem, egy kárpátaljai építőmunkástól nem sajnálod a fizetést, ha rendesen megfogja a vas végét...

>- Miért lenne felelős egy majdani választáson az a >választó, aki nem a mi országunkban él?
A jelenlegi törvény szerint a lakhely szerint kell szavazni. Mivel egy külföldön élőnek nincs olyan lakhelye, ami magyarországi választási kerületbe esne, így nem szavazhat.

>- Ha a (esetleg) lakcímhez kötik a szavazati jogot, >akkor mennyire komoly logisztikai nehézséget jelent >majd vajon a rendszer kijátszása?
Nem tudom. A jelenlegi állás szerint, (akinek érdekében állna-MszP) annak semmilyen bázisa nincs magyarországon kívül.

>- Az EU tagjaként nem válik ez az egész kérdés egyre >jelentéktelenebbé, illetve lassan már csak a szavazati >jogról szóló kérdéssé?
Szerintem nem. Szlovákia EU tag. A faszkodása viszont eléggé itt van az orrunk előtt. Sajnos, az EU nem annyira stabil, mint hittük. Előfordulhat, hogy az integráció megáll, vagy vissza is fordul. (egyébként úgy gondolom, Szlovákia boldogan tenné fel a sorompókat a határra megint)

>- Mennyire terelés ez az egész a valós kérdésekről?
>- Kaptunk már valaha megnyugtató választ a fenti >kérdésekre?
Mint a legelső kérdésre, ez egy olyan dolog, aminek soha nincs itt az ideje, és mindig itt lesz az ideje. Tehát most meg lehet lépni. A körülöttünk lévő összes ország megtette ezt és nem omlottak össze a gazdaságaik-főleg azért, mert amúgy is rossz helyzetben voltak. Mégis meglépték.

A megnyugtató választ nem tudom megadni. Én csak véleményt mondok, mint kommentelő. Mindenkinek a lelkiismeretével kell lemeccselnie, hogy hogyan áll az állampolgársági kérdéshez. Még szerencse, hogy mostmár adminisztratív akadálya nincs.

> Érzelmi alapon próbálnak meggyőzni minket >valamiről, aminek nagyon komoly gazdasági, >politikai vonatkozásai vannak.
Nem akarok nagyon poénkodni, de az érzelmi alapú politizálás vitte ide az országot 1848-tól. A racionális döntések sokkal kevésbé népszerűek (a kiegyezést összehozókat a "negyvennyolcasok" mindvégig árulózták). Véleményem szerint az állampolgárság kérdése egy olyan dolog, amit meg KELL tenni. Mint a hadisírok gondozását, és a határon kívüli műemlékek gondozását. A magyar kultúra határai sajnos tágabbak, mint a magyar állam jelenlegi határai.

Powerklein 2010.05.05. 11:52:21

Szánalmasnak érzem hogy 2010-ben még ez kérdés lehet hogy kaphat-e kettős állampolgárságot egy határon túl élő magyar! Akik ezt ellenzik fogadom hogy soha nem jártak magyar családnál a határon túl!!! csak ülnek a gép elött és pofáznak vmiről amihez lövésük sincs....
mert az itt "dolgozó" kínai aki csak mandarin nyelven beszél, vagy urdu, vagy indiai, vagy vietnámi vagy egyéb az szavazhat és dönthet ugye?, idióták, mert magyar állampolgár lett a kifőzdéjével együtt, és neki aztán van rálátasa meg joga szavazni. gratulálok, itt tartunk 2010-ben... érdemes lenne összahasonlítani mit tett a magyarságért mit nemzetért a határon túl élő magyar, és mit Te kedves ellenző idióta... egyértelmű merre nyílik a kacsacsőr! hiába vagy állampolgár...

Publius Decius Mus 2010.05.05. 11:52:37

@uni1002: Nevetni fogsz, kaphatsz szlovák vagy román állampolgárságot itt, sokan kaptak is már.

cassio 2010.05.05. 11:53:52

@Advocatus_Diaboli: na ez igazan hulyere sikeredett komment volt. Gratula.

kertesz 2010.05.05. 11:58:11

> Tehát azok, akik eltartják az egész államot, le >vannak szarva, sőt, még véletlenül sem az ő >érdekeiket tartsuk szem előtt? Őőőőő, érdekes, ez >nem nagyon van összhangban a végére biggyesztett >kijelentéseddel, azaz, hogy a különböző módokon >ingyenélők száma jó lenne, ha csökkenne. Ilyen >hozzáállással hogyan is?"
Azok akik eltartják az államot (magamat is beleértve) az ÖNZŐ érdekeiken túl kell látniuk. Ha nem látnak túl rajta, akkor majd a törvény segít. Az én érdekem is az, hogy az ingyenélők hadserege csökkenjen. Sokkal szívesebben adok pénzt az adómból Böjthe Csaba árvaházainak, mint fizetem az itteni álrokkantak nyugdíját. Remélem, hogy a mostani helyzetben nem csak személyesen tehetek erről, hanem az általam választottak is olyan döntést hoznak majd, hogy megváltozzon ez a fordított helyzet.

>Továbbra sem látom, hogy hol van ebben az egész >ügyben a magyar állam érdeke, viszont engem is >foglalkoztatnak a szita szita péntek által felvetett >kérdések. Amíg ezekre nincs megnyugtató válasz, >addig engem nem lehet eltántorítani a >véleményemtől. Nonszensz, hogy a mostani magyar >állampolgárok érdeke másodlagos a szemetekben a >külhoni magyaroké mellett.
Nem kívánlak eltántorítani a véleményedről. A magyar állam pucér gazdasági érdeke az, hogy a jelenlegi korfa (ami inkább egy hordóhoz hasonlít) alja szélesedjen, azaz nőjön a születések száma. Node, nem mindegy, hogy milyen születések száma nő. Ha a szociális kullancsokat tenyésztjük, terheljük az államot. Szívesen néznék olyan statisztikát, ami a betelepülő magyarok gyermekvállalási kedvét hasonlítja össze a kismagyarországival.

genghis 2010.05.05. 11:59:54

Nem kene-e elobb a hatarokon belul elo parmillio elszegenyedett magyar emberkenek rendbe tenni a sorsat mielott a tobbinek kezdik a segget nyalni?
Nincs eleg bajunk?
Meg otmillio bevandorlo meg a nyelvet sem rendesen beszelo munkanelkulivel kell gyarapitani ezt az amugy is nagyra nott nyomornegyedet?
Majd ha ott tartunk mint anno az NSZK akik elbirtak egy NDK romos gazdasagi helyzetet-akkor beszeljunk errol megint, ok?

jbc4wa 2010.05.05. 11:59:57

@kertesz: Kicsit nevetséges azt állítani, hogy ez az egész nem a pénzről szól. De bizony, arról. A pénzről szól a politikusoknak és a jelenlegi magyar állampolgároknak is, és gyanítom, hogy jópár új honfitársunknak is erről fog. A pénzről szól minden, ez új valakinek?

Egyébként ez az országon belül fog szerintem a legkisebb ellentétet okozni, mivel nagyjából mindenki egyet fog hamarosan érteni abban, hogy ne pénzeljük őket (talán téged és néhány társadat kivéve már most is ez az általános vélemény). Az igazi ellentét a jelenlegiek és az újak között lesz. Az általatok áhított, hatalmas "Isten hozott" el fog maradni szvsz...

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2010.05.05. 12:05:51

@victor vacendak:

Na igen, ezt az egész adminisztrációs bürokráciás izét ki kéne baszni a gecibe....
akár az állampolgárság megszerzése, akár egy örökbefogadás (évekig van a gyerek az intézetbe, pedig lenne család aki befogadná), de akár csak egy kibaszott kerítés építésehez szükséges papirok, autóátiratás....

Hivatalok 70%-át be kéne zárni. A folyamatokat meg egyszerűsíteni, érthetővé tenni.

Vagy az milyen már hogy "pályázatírási iroda"!!! Baszki azért kérnek pénzt, hogyha velük iratod a pályázatot, akkor tuti pénz, amúgy meg tuti bukó....

Mi ehez képest egy JELKÉPES (kapcsolódó jogok nélküli) állampolgárság?
Adják meg gyorsan, aztán tegyék rendbe a többi dolgot.
De persze a dolgok kurvára nem lesznek rendbe téve. Az sok bamba (70%?) meg majd néz mint a moziba, hogy "ne a zemberekkel fizettessék meg!"

Én a Ne az Emberekkel Fizettessék Meg Pártra szavazok. NEFMP. Indulok is összel...

Barmok. :-(

Szarazinda 2010.05.05. 12:06:03

@Powerklein: hülyeségeket beszélsz. Egyfelől felesleges polemizálnod azon, hogy, akik ellenzik az állampolgárságot, azok nem ismernek határon túli magyarokat, mert erre semmi bizonyítékod nincs, ez megint a "nálam az egy igazság" arroganciája. Az én esetemben meg konkrétan tévedsz.

Ami az itt élő kínaiakat és egyéb bevándorlókat illeti: egyfelől azért olyan baromi könnyen nem kapnak állampolgárságot (töredékük kapott), akik meg kapnak, azok pont azért kapnak, mert teljesítik az állampolgárság feltételeit, bizonyítják, hogy legálisan x ideig itt tartózkodtak, állampolgársági vizsgát tesznek.

És a hab a tortán: ha nem a legfontosabb. Itt dolgoznak, itt fizetnek adót, ennek az országnak a GDP-jét gyarapítják, méghozzá a nemzeti átlagot jóval meghaladó mértékben, ugyanis a szociális ellátórendszerre jóval kiseb terhet rónak.

Ne jöjjön senki azzal, hogy mennyi SZJA-t fizetnek, meg mennyi adót csalnak, minimális közgazdasági vénával és tudással cáfolhatók ezek az érvek, most nem megyek bele.

Fideszman 2010.05.05. 12:06:24

@jbc4wa: Kár vitatkozni ilyenekkel, ostobák. Munkanélküliek, aztán nincs más dolguk mint a történelem könyvek felett sírdogálni.

szita szita péntek 2010.05.05. 12:07:00

@kertesz: Köszi a rám szánt hosszú választ.
Egy picit megismétlem magam: A határon túli magyarság állampolgárságát érzelmi alapon kommunikálják, holott azt messze meghaladó gazdasági, politikai hatása van. Nekem ez utóbbi a fontosabb. Ha meg lennék győzve róla, hogy az állampolgárság megadásával nekem jobb lenne, akkor a mellett kardoskodnék. A helyzet az, hogy ez még csak meg sem kísérlik -> márpedig ha ezt hanyagolják, akkor azt jelenti, hogy nekem valszeg rosszabb lesz. Észérveket szeretnék!

Dr Kangörény 2010.05.05. 12:07:04

"Ugyanis az is nyilvánvalóan igazságtalan lenne, hogy bár a magyar állam jogilag kötelezettségeket is róhatna rájuk (mint állampolgárokra), a kötelességek meghatározására azonban nekik semmi befolyásuk nem lenne."

Például milyen kötelezettséget?

Mert jelen pillanatban úgy néz ki, hogy pont fordítva van a dolog, jogokat biztosítana az állampolgárság, bármiféle kötelezettség nélkül.
Vicces is lenne, ha egy külföldi állampolgárra a magyar állam érvényesíthető módon kötelezettséget állapítana meg, pusztán a (magyar) állampolgárság alapján.

gramercy 2010.05.05. 12:07:56

a szavazat eredmenye mindent elmond

t a m á s 2010.05.05. 12:08:00

Nagyon nagy tisztelettel olvastam a hozzászólásokat.
Tetszett a kulturált hangnem ami ma sajnos ritkaság számba megy. Vagy „nincsenek itt” az erdélyiek és a fidióták, vagy sajnos már olyan biztosak abban, hogy bárki, bármit is beszélhet, ezt keresztül verik rajtunk.

Csak kis adalék. Azért alapvetően az érdekek vezérlik a világot. Ha az erdélyieknek nem lenne érdekük a magyar állampolgárság, nem nyomultak volna az elmúlt években. És természetesen, ha érdekeink ellen való is meg kell állapítani, hogy sikeresen tették. Ahogy a FIDESZ-ben egy külügyi államtitkárt „megnyertek”, ahogy az életünk minden területén sajnálatot keltve maguk iránt előnyökhöz jutottak. Ahogy „természetes” hogy anyagilag rengeteg támogatást kapnak.

Ha el tudsz jutni egy évente rendezett magyarországi székely bálba, ott kaphatsz egy kiadványt, mely szerint itt az anyaországban hol, milyen posztokon dolgozik „erdélyi” és így hova mehetnek protekcióért. Mert ők az igazi magyarok. (Biztos összetartanak pl. a lengyelek is az USA-ban. De legalább nem akarják magukról azt állítani hogy ők az igazi mayflower-ek)

Közben meg Romániában a miniszter elnök helyettes Markó Béla, 1989-ben még balhé volt amikor Marosvásárhelyen kiírták egy patikára hogy Gyógyszertár – ma magyar az egészségügyi miniszter.
Amikor most március 15.-én Kézdivásárhelyen Tőkés László tépte a száját, hogy az autonómia ügyében keményen fel kell lépni a kormánnyal szemben - ott állt mellette a román kulturális miniszter, Kelemen Hunor.

Nehéz kimondani, de tény; a kettős állampolgárság megadásával számszerűen többen leszünk, de minőségében, gazdagságában kevesebben.

Publius Decius Mus 2010.05.05. 12:08:08

A mellékelt ábra szerint Szlovákia és Románia is belebukott akettős állampolgárságba és gazdaságilag is tönkrementek. Mi viszont okosan megakadályoztuk.

U.I: Szánalmas seggfejek akik ellenzik, nem látnak a szemüktől és most sírni fognak mert mégis így lesz. Oszt majd lehet csodálkozni, hogy a média ugatása ellenére miért nem töténik katasztrofa. Aviszonlátásra.

Fideszman 2010.05.05. 12:09:47

@szita szita péntek: Nem érted amit mondani akar, illetve rád erőszakolni, NEM A PÉNZT KELL NÉZNI HANEM A NEMZETET :DDD HÁT MILYEN MAGYAR VAGY TE? Nincs magyar öntudatod te hazaáruló? Végre összeborulhatunk mind a 15 millióan, ez a lényeg, az hogy miből élünk majd kit érdekel, hát ilyen apróságokkal ne foglalkozzál már :D

vandorfenyo 2010.05.05. 12:10:50

Szerintem itt alapvetoen ket sulyos tevedes leledzik, amit lehe csusztatasnak, felretajekozottaagnak vagy elvakultsagnak a szamlajara irni.
1. Tobben boncolgattak mar fentebb, hogy a NEMZET nem egyenlo az ALLAMmal.
Az ALLAMpolgarsag ALLAMi intezmeny, jogokkal es kotelezettsegekkel.
Ugyanakkor a NEMZET egy tagabb ertelemben vett kepzodmeny, azonos NEMZETi identitassal, NEMZETIseggel rendelkezo egyenek halmaza.
Namarmost, a mostani terv, amit itt sokan orvendezve fogandak, azt feltetelezi, hogy az azonos NEMZETisegu egyenek legyenek egy ALLAM polgarai.
Es mi lesz a jogokkal es kotelezettsegekkel? Keszitunk egy masik alkotmanyt, ami nekik szol? Vagy megkapjak ugyanazt, automatice?
A masik dolog, hogy itt szimbolumokrol, jelkepekrol beszelnek egyesek. Nos, ha az ALLAMpolgarsag csak egy jelkep, akkor az bizony komoly problema, az ALLAMpolgarsag devalvalodasa. velemenyem szerint az ALLAMpolgarsag nem lehet pusztan egy jelkep, annal sokkal fontosabb. Csupan azert, hogy a magyar NEMZETiseguek meg magyarabbnak erezhessek magukat, nem szabad az ALLAMpolgarsag intezmenyet szimbolumma alacsonyitani. Ha mindenaron szeretnenk megerositeni a magyarsagtudatat a hataron tul elo magyaroknak, akkor kapjanak egy NEMZETi hovatartozast bizonyito igazlovanyt. De nem ALLAMpolgarsagot akar jogokkal es kotelezettsegekkel, akar azok nelkul. BTW mit jelent az ALLAMpolgarsag jogok es kotelezettsegek NELKUL?????

A masodik tevedesi kor az abbol a kodos elkepzelesbol indul ki, hogy a hataron tuli magyarok, magyar "testvereink" mind szepek es jok, a magyarsag legjava, a legtisztabb magyarok mindannyian. Hat nem. Ott is vannak lusta magyarok, csalo es tolvaj magyarok, maffizo magyarok, ertelmi es erzelmi nullak, es, valoban, vannak tiszta, szep es jo magyarok is. Vannak, akik megtalaltak a szamitasukat, szep hazuk, egzisztenciajuk nagy csaladjuk van Romaniaban, Szerbiaban, etc. Es vannak, aki tengodnek, a manak elnek es csak azt keresik, hogy hol lehet minel kisebb erofeszitesbol megelni.
Szoval, csak azt akarom mondani, hogy az ALLAMpolgari ranagba emelessel nem csupan uj, nagy szamu tisztaszibu es -lelku magyar csatlakozna az ALLAmpolgarok taborahoz. Es, nagy valoszinuseggel az, aki a jelenlegi szulofoldjen mar megtalalta a szamitasat, nem akarna midnenaron Magyarorszagra koltozni, csak mert mostmar magyar ALLAmpolgar is.

Ennek az eremnek is, mint mindegyiknek, ket oldala van.

prukker 2010.05.05. 12:11:22

@Advocatus_Diaboli:
hm, Ők azért tudtak harcolni, mert kezükbe adták a nagyhatalmak a szavazás fegyverét.
Erdélynek nem adatott meg ilyen fegyver, így mivel harcoltak volna?
Az szavazhasson, aki ide adózik már 1 éve és kész.
Persze ebből az jönne le logikusan, hogy aki nem adózik, az ne szavazhasson, de ez már túl radikális gondolat ahhoz, hogy legyen realitása.

flort 2010.05.05. 12:15:12

@Auris: "hogy nem a magyar állampolgárság megadásáról, hanem VISSZAadásáról van szó. Ezek a magyarok és elődeik nem önként mondtak le az állampolgárságukról...".

Nagyapám nem volt hajlandó reszlovakizálni a negyvenes években, lakosságcserélték. Az öccse igen, ő maradt. Nem tudom eldönteni, mint érintett, kinek a döntése volt helyes, de már így alakult és mindketten régen halottak. Ez mindenesetre már a múlt.

Te se ítélkezz, előre kérlek. Csak a tényeket íram le.

Szarazinda 2010.05.05. 12:16:23

@Publius Decius Mus: komolyan nem értelek, miért nem érveslz? Mit hisztizel itt? Megértem én az érzelmi hevületet, csak éppen érvek nincsenek.

kertesz 2010.05.05. 12:17:07

@genghis:
@jbc4wa:
Nézzétek, a jelenleg megválasztott parlament simán meg fogja szavazni, és nem tehettek ellene. 4 év múlva mondhattok majd róla véleményt, de remélem lesz annyi esze a törvényhozóknak, hogy úgy bebiztosítsák a törvényt, -akár alkotmányban- hogy ne lehessen hozzányúlni. Jobb, ha hozzászoktok.

genghis: a pármillió elszegényedett a SAJÁT sorsáért felel. Az állam erről nem tesz, és nem tehet. Erről -akár egy sör mellett is- szívesen vitázok. :)

jbc4wa: az állam-véleményem szerint- nem CSAK a pénzről szól. Személy szerint szívesebbenveszem, ha az adómat felvidéki, erdélyi, vajdasági árvaházak, közösségek támogatására, odavezető autópályák építésére és határmenti együttműködésre költik. Nem szívesen nézem, hogy a társadalombiztosításba befizetett pénzemet álrokkantak, és idő előtti nyugdíjasok veszik igénybe a korrupció miatt.
Az "isten hozott"-ra csak annyit, hogy a csíksomlyói búcsú már rég nem a helyiek bulija. Ugyan én vallási okokból nem járok :) oda, de jó látni a rengeteg kismagyarországi résztvevőt. Na ők nem csak néhányan vannak.

Dr Kangörény 2010.05.05. 12:18:29

@bandos: És ennek te egészan addig örülsz, amíg veled egyező véleményt fognak támogatni.
Abban a pillanatban, ahogy neked nem tetsző módon fognak szavazni, rögtön ők is "erkölcs, értékrend nélküli, illetve átver és buta magyarok továbbá nem magyar " lesznek.

Mindig vicces helyzetek adódnak abból, ha valaki úgy gondolja, az ő véleménye a kizárólagos, csupa nagybetűs IGAZSÁG.

nemjogasz 2010.05.05. 12:19:43

Semmilyen kettős állampolgárságot nem támogatok. Miért kéne állampolgárságot adni nekik, csak azért, mert magyar az apja agy az anyja? Semmivel nincs több közöm hozzájuk, mint egy norvéghoz, franciához, vagy szolvákhoz esetleg románhoz.
Ha állampolgárságot akar, szépen idejön, ebbe az országba, aminek állampolgára akar lenni, letelepszik, és megkapja az állampolgárságot, mint akárki, és ebben az esetben teljesen mindegy, hogy magyar nemzetiségű-e vagy litván.
Egyáltalán, hogy van az, hogy állampolgár akar lenni, de idejönni, na azt azért nem? Szavazni akar, de adózni nem? Egészségügyet akar, meg minden mást, mer az jár. Hát nem. Persze, milyen jó is lene neki, szavazna arról, ki ennek a szarkupacnak a vezetője, de az átlag magyarországon élő ember életét megnyomorító törvények, na azok őt nem érintenék. Mert nem itt él.
Gondolj bele, egy romániában élő "állampolgár" szavazna VALAHA adócsökkentésre? Egy nagy szart, ő nem fizetne, sőt, abból kapná az igyen 'mer az nekem jár' szolgáltatásokt.

Szarazinda 2010.05.05. 12:20:01

@kertesz: én is szívesebben veszem személy szerint. De ne mossuk össze a problémákat.

A társadalombiztosításba befizetett pénzemet ne álrokkantak vegyék fel, ne idő előtti nyugdíjasok és ne korrupt politikusok. De ennek az állampolgársághoz semmi köze.

A szociális ellátórendszert meg kell reformálni, támogatni kell az erdélyi árvaházakat, de ettől még nem kell állampolgárságot adni senkinek sem.

Publius Decius Mus 2010.05.05. 12:22:52

@Szarazinda: Fönt elolvashatod az érveket is tőlem, gazdasági és társadalmi szempotból is. De ajánlom még ezt is: kertesz 2010.05.05. 11:47:51

histar007 2010.05.05. 12:23:03

A kérdés itt a védelem. A könyező országokban mindenhol fontosnak tartják a kettős állampolgárság lehetőséget a saját nemzettársaik védelmében, mivel a legtöbb ország határa nem esik egybe nemzete határaival.
Délszlávok össze-vissza, Románok-Moldova, Ukrajna-Oroszok. A FIco mpedig minden lehetőséget megragad, hogy feltörölje velünk a padlót, mert érzi hogy megteheti. Ha az ottaniak magyarok lennénk állampolgárság szerint is, akkor már nem lehetne ilyen nagy az arca...

Amúgy miért hívják egyesek az erdélyi magyarokat románnak? Afelvidékieket meg szlováknak?

Atticus Maximus 2010.05.05. 12:23:54

No már csak azt egyszerű kérdést kellene eldönteni, h kit is tekintsenek majd az eljáró hatóságok magyarnak!

Vegyes házasságok rulez! n-dik felmenői szinten levő magyar ős (azóta egy sem :) ) dettó... kiváncsi leszek hol húzzák meg majd a vonalat e téren.
Lesznek itt majd érdekes helyzetek!

Magyar állampolgárság VISSZAadása /visszahonosítás/ már most is van; igaz csak letelepedettek kérhetik.

Sajnos a magyar állampolgárság megadásával kissé megkéstek... jóval korábban kellett volna meglépni, mikro volt tétje.

vandorfenyo 2010.05.05. 12:25:52

@kertesz:
ne haragudj, de ezek szerint te szivesebben veszed, ha a Te adodat nem a magyar oktatasra, egeszsegugyre es egyeb, helyi problema megoldasara koltenek, nem a Te szuleid es nagyszuleid nyugdijara, hanem egy masik orszagra - pusztan azert, mert valamikor az a terulet a Nagy. tortenelmi Magyarorszaghoz tartozott?
Ezt nem hiszem el...

prukker 2010.05.05. 12:26:20

@kertesz: a romaniaia rendorseg kotelekeben szolgalo magyar nemzetisegu embernek a maygar allam ad majd 40 eves koraban nyugdijat?
Ha nem miert nem?

kertesz 2010.05.05. 12:26:56

@nemjogasz:
Jobb ha hozzászoksz, hogy a véleményeddel kisebbségben vagy. A magyar közösség, és nemzet, ahogy feljebb írták, a történelem okán sokkal nagyobb területen él, mint ahol a jelenlegi állama van. Most van itt a történelmi lehetőség, hogy a határok megváltoztatása nélkül (az EU amúgy is felpuhítja) az állam visszakapja az állampolgárait.
Mindenki azon rinyál, hogy mennyibe fog ez fájni.
Bizonyára sokba. De szívesen fizetem, ha azt látom, hogy az itthoni kullancsok lehetőségei csökkennek, és azok lehetőségei nőnek (jelenlegi határon kívül és belül) akik hajlandóak áldozni a nemzetre, államra.

neilnejmed 2010.05.05. 12:27:14

Sajnálattal látom, hogy mennyire hányingerkeltően széthúzó állatok vannak itt. A CIKKBEN AZÉRT VAN EGY-KÉT NYOMÓS ÉRV, HA NEM LÁTNÁTOK GYÖKEREK. Féltsed a szaros állásod, meg a szaros villanyszámládat, pont leszarja mindenki. JÖJJETEK MÁR KI A BALLIBERÁLIS AGYMOSOTT SZUNNYADÁSBÓL ÉS KEZDJETEK EL VÉGRE EGYSÉGES NEMZETKÉNT GONDOLKODNI. Nyugaton egy ilyenfajta kérdés nem is kérdés. Legyen és kész. Ha nem lesz állampolgárság asszimilálódás lesz. Pont. Csak azért mert oda húzták a határokat. Ez idő kérdése és asszimilációs politika kérdése. És igen is van rá mód, hogy megvédjük majd az érdekeiket, ha sérelem éri őket.

Tisztelet a kivételnek!

prukker 2010.05.05. 12:28:24

@histar007:
na ja . A szlovákok azok a csehek, akik magyarul beszélnek:)

ave 2010.05.05. 12:30:45

Tokom a nagy nemzeti magyarokba, f****.
Szavazati jogot kulfoldon eloknek semmi esetre sem.

A nagy magyarlettel nincs bajom, tolem mindenki ugy lobogtatja a zaszlot akarhol, ahogy akarja.

De nehogy mar beleszoljon, hogy az Orszag mit csinal!

Orszag != Nemzet es ez igy is lesz.

prukker 2010.05.05. 12:31:46

@kertesz:
mitol csökkennének az itthoni kullancsok lehetőségei?

neilnejmed 2010.05.05. 12:32:21

@redlands:
Ettől még, hogy lesz kettős állampolgárság miért adna nyugdíjat a magyar állam egy erdélyi magyarnak, ha sosem dolgozott itt??? Nem értem. Ez az egész totál nem erről szól.

hagymásbab85 2010.05.05. 12:33:43

Viktor király célja, a régi Nagy Magyarország létrehozása.
Felőlem fűnek fának megadhatják az állampolgárságot, de szavazati jogot nem!!!! Vagy költözzenek át Magyarországra, ennyi. Az hogy régen mi volt, hogy volt, az egy dolog. Ne tessék a múltban élni.

nemjogasz 2010.05.05. 12:34:51

kertesz
szerintem neked azért nem fájna, mert nem is fizetsz adót. De ez csak a látszat. Majd amikor nem lesz 12. havi nyugdíj, meg bezárnak még 2x ennyi iskolát, nem épül út, autópálya, híd, MRI-re nem 2 hónap lesz a várólista, hanem fél év, meg az összes többi megszorítás, mert szegény szegény nemzettestévreinkre megy el a pénz, na akkor majd fájni fog.
Ha ost is itt hőbörögünk a megszorításokon, mi lenne még itt, ha ugyanekkora költségvetésből másfélszer ennyi embert kéne eltartani? Szerinted akkor mekkora megszorítások lennének?

thehunter28 2010.05.05. 12:35:02

ennyi idióta szemellenzőst már régen láttam egy helyen.
Félted az állásodat? Kitől? Mitől?

Az EU-ban vagyunk idióták, szabad munkaerőpiac van, az jön aki akar.
A kettős állampolgárásg nem erről szól és nem is a szavazati jogról.
De ez pár embernek magas.

kertesz 2010.05.05. 12:35:39

@Szarazinda:
Sajnos, ahogy a fenti hozzászólásokat elolvasod, összemosódik. Mindenki azon sír, hogy jujanyugdíj, jajaszocpol... államunk a jelenlegi állapotában egy fejőstehén.
Azon a véleményen vagyok, hogy a fejőstehénség már idejétmúlt. Kádár apu föld alatt porlad rég.
Szóval amúgyis hozzá kell látni a vágáshoz. Kíváncsian várom, hogy mi lesz a nagy fogadkozásból

@redlands:
Pontosan. ERRE a magyar oktatásra egy fillért se. ERRE a magyar egészségügyre egy fillért se. A saját szüleim és nagyszüleim nyugdíját szívesen fizetem most is, de fizetem még a falujukban a csaló 35 évesek rokkantnyugdíját is. Azért EZT nem fizetném.
Az a "valamikori" nem is volt olyan régen. Akik oda kerültek, nem maguk választották a sorsukat. Akár tetszik, akár nem, egy közösség vagyunk.

@prukker:
Feltételezem erre te is tudod, mi a válasz :)))

jbc4wa 2010.05.05. 12:35:44

@kertesz:

Szimpatikus a hozzáállásod: ez lesz, mivel a birkák 2/3-ot szavaztak anélkül, hogy akár csak ezt a kérdést végiggondolták volna, és pofa be! Ezzel biztos sok hívet fogtok majd gyűjteni az ügynek. Nem vagyok egy népszavazós-tüntetős típus (nagyon nem!), de nem hiszem, hogy ezt a dolgot meg lehet majd úszni e nélkül. Ha majd a sok zseni felfedezi, hogy neki csak egy forinttal is kevesebb jut emiatt (vagy a környezetére kevesebb jut stb.), akkor lesz nemulass. Nem kell majd lasszó az ellentábor begyűjtéséhez...

Amúgy meg érzésem szerint te egy nagyon romantikus lélek lehetsz, ha azt gondolod, hogy a mostani ingyenélőkre költött pénzt fogják a külhoni magyarokra költeni. Nem! Azon felül fognak rájuk költeni, megint a rendesen dolgozó és adózó emberek pénzét elvéve. Népszerű dolog lesz, még jobban fogják szeretni a kintieket, ennyit el lehet majd érni ezzel az egésszel.

Viktor14 2010.05.05. 12:37:09

Teljesen felesleges ez az egész ügy. Az Unióban élünk, lényegében mindegy már, hogy ki milyen állampolgár. Ez az egész egy felesleges és drága pr fogás. Arról nem is beszélve, hogy milyen feszültségeket szül a környező országokkal, és a helyi lakosság között. Egyáltalán mi alapján döntjük el, hogy ki kapja meg? Ha valaki vegyes házasságból származik? Ha egyik nagyszülője magyar? Hol van a határ?
Abban az esetben, ha nekem ez pénzbe (adó)kerül, akkor szeretném, ha a kettős állampolgárok is adnának a közösbe.
Arról ne is beszéljünk, hogy a szavazati jog egy "fénymarhaság", ami egyedül Viktor bebetonozására jó.

jbc4wa 2010.05.05. 12:37:47

@kertesz: Ezen hozzászólásod alapján visszavonom azt, hogy romantikus vagy. Sajnos ez már túl van azon.

Amúgy meg mégegyszer: akkor lesz csak baj, ha sokkal kevesebben lesznek (már most is így van), akik szívesen áldoznak erre a témára, mint azok, akik a p*csába kívánják az egészet és tenni is hajlandóak ezért.

szita szita péntek 2010.05.05. 12:38:12

Javaslom minden, az elcsatolt területeken élő a magyar kapja meg a kettős álla polgárságot! Mármint azok akik akkor már éltek és ma is... Az utódaik már nem Magyarországon születtek...

neilnejmed 2010.05.05. 12:39:13

@jbc4wa:
De magyarázd már meg mit kell költeni majd rájuk?
De most tényleg ne kímélj!

Auris 2010.05.05. 12:39:22

@nemjogasz: Neked gratulálni tudok. Remélem, hogy Petőfi, Balassi Bálint, Nagy Imre és még sok névtelen magyar hős halála pillanatában gondolt rá, hogy te érted nem hullatta a vérét. Mert ilyen gondolatokkal nem igen vagy méltó rá, már meg ne haragudj.

Sok ember számára az, hogy nemzeti összetartozás tartalmatlan fogalom. Nos, ők azok akiknek hiába fogják magyarázni, miről is szól ez a dolog.

Csak pénzben, meg anyagiakban gondolkodnak, féltik a kis vagyonkájukat és ezért elmarják maguk mellől a saját fajtájukat. Ez még az állatvilágban is sokszor degeneráció. Ha más népek is így gondolkodnának, sosem lett volna német egység. Nekik ugyan miért érte meg? Mert tovább látnak az orruknál és nemzetstratégiában is tudnak gondolkodni. Nem úgy mint itt sokan.

De ilyen alapon a Tiszántúl is rúgjuk ki a picsába, nehogymá a gazdag főváros, meg Dunántúl finanszírozza őket. Legyen saját országuk, saját állampolgársággal oszt ott dögöljenek meg. Csókolom.

Korlátoltak vagytok itt nagyon sokan, és semmi empátiátok nincs.

Karipapa01 2010.05.05. 12:39:26

Szerintem pofonegyszerű: az állam polgárai az állampolgárok.
A kettősállamé a kettős állampolgárok.
A hármasállamé a hármas...
És így lehet menni akár 50-ig is, lásd: USA
Szerintem akkor kellene foglalkozni a kettős állampolgárság kérdésével, ha megoldottuk a kettős államot. Addig meg csak beszélgessünk róla.

solesz · www.index.hu 2010.05.05. 12:42:58

arra szavaztam, hogy ne legyen szavazati joguk.
annyival kiegészíteném, hogy az szavazzon aki bejelentett munkahellyel rendelkezik magyaroroszágon. Azok a kedves honfitársak, akik maguk, vagy más okán nem tesznek hozzá a közöshöz, azok legyenek is eltiltva a közös ügyek gyakorlásától.

legyen a kis hazánk egy olyan klub, ahol az pofázik bele a klubéletbe, aki klubtag (befizette a díjat), és nem csak aki erre jár.

nem a leszakadt területek ellen beszélek, hanem a mellett, hogy legyen teljesítményhez kötve a belepofázás.

Összefoglalva, az szólhasson bele a hazai választásokba, aki:

1. Magyar állampolgár
2. bejelentett lakhelye van Magyarországon,
3. bejelentett munkahelye van Magyarországon,
4. adózik Magyarországnak

a többi menjen gittet rágni a páluccai fijúkba.

neilnejmed 2010.05.05. 12:43:12

@Auris:
Teljesen egyetértek! Az egész jelenkori nyomorult magyar vergődésnek a széthúzó, önérdekeket hajszoló magyarokon kívül semmi más oka nincs.

jbc4wa 2010.05.05. 12:43:18

@Auris: Az állatvilágban ez nem degeneráció, hanem létfenntartás és természetes ösztön. Egyik falka tagjai szerinted nem támadják meg a területüket bitorló, másik falka tagjait? Nem sok NatGeo-t nézhettél.:)

Uva 2010.05.05. 12:43:59

@Auris:
Na de ha a Fényességes Nagy Nemzeti Összetartozás lelkiismereti ügy, meg hitvallás, meg az ősök vére folyt érte, akkor mi a töknek törvénybe foglalni a kettős állampolgárságot?
Vágod? Ha már most is _érzed_ azt, hogy összetartozol az erdélyiekkel meg a felvidékiekkel, akkor minek?

Auris 2010.05.05. 12:45:35

@szita szita péntek: Ezzel azt hiszed most nagyot mondtál.

A magyar állampolgárság nem a territorialitás elve szerint működik, hanem leszármazási elven. Tehát mindegy hol születsz, ha magyar állampolgár gyereke vagy, akkor igényt tarthatsz a magyar állampolgárságra. Ennélfogva ha megadnád a felmenőiknek, ők is igényt formálhatnának rá.

kertesz 2010.05.05. 12:47:15

@nemjogasz:
gondolom, jól ismersz, és jóban vagy a könyvelőmmel, hogy tudod, mennyi adót fizetek/nem fizetek. Megnyugtatlak, minden negyedévben balhézok vele, hogy mi a fenének akar ennyi pénzt legombolni rólam :))) Befizetem, amit kivetnek rám, bizonyisten. De fáj látni, hogy számolatlanul dobják ki az ablakon balul sikerült romaprogramokra, ellenőrizetlenül kiadott segélyekre.... Fáj látni, hogy idejétmúlt oktatásra, balfasz, magukat nem képző tanárokra, rosszul menedzselt egészségügyre verik el a pénzem...

Tudod, hogy Angliában kb. fél év a szülési szabadság? Hogy egy egyszerű fülműtétre 8 hónapot várt egy barátom? (Magyarországon 3, csökkentik majd 2 évre)
Láttam, hogy 3! kb. 10 millás ultrahang-készüléket használnak egy kórházban, és délután fél egykor mindenki hazamegy. Három műszakos működtetése egy darab gépnek elképzelhetetlen.
És így tovább.
A legpazarlóbb, legésszerűtlenebb államunk van. És rinyálunk. :)))
Nem megszorítás, ésszerűsítés kell.

jbc4wa 2010.05.05. 12:47:27

@neilnejmed: Mindazt, ami az állampolgársággal a mostaniaknak is jár... Ha a bejelentett magyarországi lakcímet hiányolod bizonyos témákhoz, arra már válaszoltak előttem néhányan, emlegetve a nem túlzottan nehezített, ezirányú eljárást. Szóval mire gondolok? Minden olyasmire, amit akár csak a mai ingyenélők kapnak. Nekik sem jár, az újaknak meg aztán pláne nem. Összefoglalva: önző vagyok és vállalom! És szomorú vagy sem: a többség így gondolkodni vagy fog gondolkodni... Ez nem kegyetlenség vagy az empátia hiánya, egyszerű életösztön.

neilnejmed 2010.05.05. 12:48:53

@Uva:
Örülök, hogy nem rajtad fog múlni, már megbocsáss.:)
Egyébként az anyagi vonzat témát még mindig nem értem. Mindenki ezen lovagol és szerintem nem is létezik.

Auris 2010.05.05. 12:49:56

@jbc4wa: Úgy látom te meg túl sokat nézel tévét és keveset olvasol, ezért nehezedre esik a szövegértelmezés.

A hasonlat szintjén a magyar az egy falka és pontosan azért kell összetömörülnie, hogy más falkáktól megvédje magát, amikor összeverekednek.

Pont azt kifogásolom, hogy a falkán belül nincs összetartás. Mert az a degeneráció, ha a falkán belül felfalják egymást, csak végső kétségbeesésükben következik be az állatok között jellemzően. Így láttad a Nat Geon-n?

Vagy másképp?

genghis 2010.05.05. 12:50:25

@kertesz:
" nem tehettek ellene. 4 év múlva mondhattok majd róla véleményt, de remélem lesz annyi esze a törvényhozóknak, hogy úgy bebiztosítsák a törvényt, -akár alkotmányban- hogy ne lehessen hozzányúlni. Jobb, ha hozzászoktok."

Mijafasz? Mar Orban kiralysag van?
Basszameg, aszittem demokracia vagy mi....
En kerek elnezest hogy van velemenyem.
god save the Fidesz!
LoooooL

kertesz 2010.05.05. 12:50:25

@jbc4wa:
Tévedsz. Többen vagyunk, akik tenni is akarnak és tudnak is az ügyért.

Atticus Maximus 2010.05.05. 12:52:01

@neilnejmed:

Nos az asszimilációt nem a magyar állampolgárság megadása fogja megakadályozni! Aki élt ott és néha visszajár tudhatja, láthatja: akik asszimilálódni akarnak azok úgyis fognak, akik meg nem azok meg nem! Ez egyéni elhatározás kérdése és döntések sorozata... persze köze van az életszinvonalnak, a gyerekszületések-halálozások arányának, az ottani oktatás színvonalának, a boldogulás lehetőségének.

Nyilván az állampolgárság megadásának inkább érzelmi síkon van jelentősége; a választójognak a megadásának nincs realitásértéke... a magyar napi politikáról való ismeretük erősen korlátozott! ... és valőjában nem is érdekli őket; elvannak a saját parlamenti bohócaikkal.

Auris 2010.05.05. 12:53:25

@Uva:
Kurva sok érvet tudnék felhozni.
Az egyik csoportja lelki indíttatású, szimbolikus hatású, erkölcsi megfontolású.

A másik csoportja közjogi, politikai, nemzetközi jogi.

A harmadik csoportja gazdasági.

A negyedik személyes, mert azt gondolom ők az igazán magyarok. Nekem nem volt nehéz az elmúlt majd egy században magyarnak lenni. Aki kinnt is magyar tudott maradni, az igazabb magyar mint én. És őt nem tartja a Magyar Köztársaság méltónak arra, hogy a polgárai közé emelje? Az én lelkiismeretemet ez bántja a határon túli ismerőseimmel szemben.

vandorfenyo 2010.05.05. 12:54:09

@neilnejmed: azt is olvasd el, amire reagaltam.

kamarti 2010.05.05. 12:54:13

@kertesz: ez ilyen automatikusan megy? hogy az itteni kullncsok lehetőségei csökkennek, ha a nagymagyarországiak (ezt csak azért írom így, mert te minket rendszeresen lekismagyarországizol) állampolgárságot kapnak? hát ez új.
az pedig, hogy azt szeretnéd, hogy támogassuk őket, mert eddig nem, teljes tájékozatlanságra vall (írom ezt annak is, aki szerint mé haitit támogatjuk, mikor vannak közelebb is támogatandó magyarok). Ugyanis számtalan forrásból, kiemelten is támogatja a magyar állam a határon túli magyarokat - a "kismagyarországi" adófizetők pénzéből (a nélkül, hogy bárkit megkérdezett volna erről, de tudtommal senki nem is háborgott emiatt). Én kulturális területen dolgozom, a szakminisztérium, a kulturális közalapítványok bármelyik pályázatára pályázhatnak határon túli magánszemélyek, illetve szervezetek, ugyanolyan (vagy kicsit jobb, hiszen segíteni kell őket) esélyekkel, mint magyarországiak, viszont nem kell pályázati díjat befizetniük. És vannak határmenti együttműködési alapok, rendszeres pályáztatással, szociális, gazdasági, oktatási stb. területen, elég rendes büdzsékkel. Csak ezeket, mivel rendszeres és sokakat érintő segítségnyújtásról van szó, nem mondja be a rádió. Szóval tessék elébb tájékozódni, aztán beszélni!

azon nagyon csodálkozom, hogy itt például senki nem említette a szlovákiai magyarok ezzel kapcsolatos, a magyarországi választások óta több fórumon, a magyar médiában is hangoztatott (józan) véleményét. E szerint talán nem ártana ezzel az állampolgárság dologgal megvárni az ottani, júniusi választásokat, és azután előbb velük, az érintettekkel megbeszélni első körben. Gondolom, számára ezek szerint nem nyomós érv, hogy majd jól megvédik őket eztán itthonról, ha sérelem éri (valaki még az elején az amerikai-knyassza kettős állampolgársággal jött, és a hasonlatban a magyar állampolgárságot nem a knyassza, hanem az amerikai állampolgársággal azonos súlyúnak állította be, ami enyhén szólva is vicces). Sőt, valaki tt még drukkolt is, hogy az milyen jó, ha minél jobban hápognak a szlovákok. ja, hát nem biztos, hogy a szlovákiai magyar (vagy a rendszeresen, rokonokhoz hazajáró, magyarországi szlovák) erről ugyanígy vélekedik....

amúgy meg ha távolabb is látnánk a történelemben, mint Trianon (amiért nem értem, miért nekem, vagy a felnövő kölkeimnek kellene törlesztenünk), akkor talán azt is látnánk, hogy a nagymagyarország szétesése nem csak a magyarok balfékségének köszönhető (nem vagyunk/voltunk mi ekkora történelemalakítók): az 1830-as évektől épp egy nacionalista hullám erősödött, mindenki nemzetállamot akart (tehát 1848-cal sok szempontból a történelmi árral haladtunk, nem ellene, és ezért is szartunk már a nagy forradalom alatt is a nemzetiségekre, egész az utolsó utáni pillanatokig, csak akkor meg már késő volt). Szóval csak azt mondom,a történelem egy folyamat, nem lehet kiragadni 1-1 dolgot és a közbeeső 100-120 évet kidobni a francba, akár tetszik, akár nem. Ez igaz a mára is: amerre haladunk, az épp nem a nacionalizmusnak kedvez.

egyébként pedig parlamenti 2/3-ad ide vagy oda, ebben a kérdésben egyszer már volt népszavazás, nem? legyen még egy? csak mert péel az itteni kis rögtönzött szavazás, vagy a kommentek megoszlása sem azt mutatja, hogy elsöprő, vagy akár nagy többségben lennének a kettős állampolgárságot támogatók (bár az is igaz, hogy amíg ezen vitatkozunk, addig sem a politikusok körmére nézünk)

Auris 2010.05.05. 12:55:07

@genghis: Véleményed lehet, ki is mondhatod.
De azzal is meg kell barátkozni, ha kisebbségbe kerülsz vele.

neilnejmed 2010.05.05. 12:55:09

@jbc4wa:
Mivel még nincsenek ilyen pontos részletek az ügyről szerintem kár ezen aggódni.
Én személy szerint a kettős állampolgárságot támogatom nagyon erősen, a többi pedig szerintem megoldható lenne, hogy mindenkinek jó legyen.

nemjogasz 2010.05.05. 12:55:33

Auris, te csak nem mondd meg, hogy Petőfi vagy Nagy Imre értem hullatta-e a vérét, vagy nem. Ezt esetleg ők tudnák megmondani, de te semmiképp. Amúgy, hogy van ez? Egy olyan erdélyi magyar, akit életben nem láttál, és még ennyit se beszéltél vele, mint velem, az echtemagyar, énmeg még csak méltó se vagyok a "magyarságra" (akármit is jelentsen ez az agymosott turulnépezőknek)?
A saját HONFITÁRSADAT nem tartod magyarnak? A nemzettársadat? A véredet? Magyar vagy te egyáltalán??!!:-)
(Megjegyzés: mielőtt valaki komolyan venné, ez itt irónia)

jbc4wa 2010.05.05. 12:56:46

@Auris: Az az egyetlen baj, hogy itt nem egyetlen falkáról van szó... Az azonos fajhoz tartozó állatok (értsd: magyarok) több falkába tömörülnek (értsd: itthon és kint) és ezek a NatGeon sem szokták szeretni egymást. Érted: azonos faj, ok? Nem én tehetek róla, hogy rossz a példa.:)

Uva 2010.05.05. 12:56:50

@Auris:
"Az egyik csoportja lelki indíttatású, szimbolikus hatású, erkölcsi megfontolású.
A negyedik személyes"

Na ez a kettő, ami szerintem teljesen irreleváns törvényalkotásnál. De nagyon kíváncsi vagyok a 2. és 3. pontod tartalmára.

"Aki kinnt is magyar tudott maradni, az igazabb magyar mint én."

Én meg igazabb német vagyok, mint az anyaországi németek, mert a nagyapám sváb, és ennek ellenére még mindig tudok németül, ide a német állampolgársággal.

prukker 2010.05.05. 12:58:34

@Auris:
te nem vagy okos, lehet ez? A német egységgel a németek nem csak németeket kaptak, hanem megkapták melléjük az egész országot.
Itt mi kapnánk néhány magyart, akik élvezhetik az itteni infrastruktúrát, kapnak nyugdíjat abból, amit te befizettél és nem hoznak SEMMIT.
Aki az anyagias gondolkozást hibának veszi, az menjen és énekleje apíszt meg a lááv-ot, de addig is, amíg ők melengetik nagymagyra szívüket az akol melegében, mások dolgoznak.

Szerinted tök jól van az úgy, ha a román rendőr magyarnak vallja magát és 42 évesen a magyar államtól kap havi 2 kiló nyugdíjat???

Az a baj, hogy elmúltak már azok az idők, amikor azok voltak szavaóképesek, akiknek volt éves 3 ezer Ft jövedelmük, városban ingatlanuk VAGY értelmiségiek voltak(egyetem).
Most is ez kellene és akkor nem a segédmunkások dönthetnék el, ki lesz a parlamentben, mint pár hete.

szita szita péntek 2010.05.05. 12:58:59

@neilnejmed: Válaszolhatok én? Nem vagyok tudora a témának, de ötletszerűen azért sorolnék. Az egyszerűség feltételezzük, hogy vesz egy borsodi faluban 300 eFt-ért egy putrit és már lehet is bejelentett lakcíme - függetlenül attól, hogy hol él.
- GES-t igénybe vehet akkor is, ha nincs bejelentett állása. Csak egy bejelentett lakcím kell hozzá, az meg nem egy olyan nagy cucc.
- Ha neki úgy megfelelőbb, akkor itt veszi igénybe a közoktatást.
- Gyermekvédelmi támogatást, iskoláztatási támogatást kaphat.
- Aktív évei vége felé ideköltözve pár év itthoni munkával jogosult lesz a minimál nyugdíjra, holott életének javában nem itt fizetett a nyugdíj alapba.
- A fenti igaz az egészségügyi ellátásra is.

Hirtelen ezek jutottak eszembe - és ki tudja, hogy mi minden van még... Szóval a kettős állampolgárság intézménye igen is teremt lehetőséget a visszaélésekre. Azt, hogy ezzel fognak-e tömegesen élni más kérdés.

jbc4wa 2010.05.05. 12:59:53

@kertesz: "Tévedsz. Többen vagyunk, akik tenni is akarnak és tudnak is az ügyért."

Hmmm, neked tényleg úgy tűnik, hogy többen vagytok? Erre most tudnék idézni ezt-azt, de inkább nem teszem, helyette simán leírom: te tévedsz. Ha tényleg azt hiszed, hogy az itteni emberek nem fogják két kézzel szorítani, amilyük van azért, nehogy kevesebb jusson nekik a kintiek miatt, akkor optimista vagy. Esetleg optimista.:)

genghis 2010.05.05. 13:00:38

@Auris: Ofkorz. Csak egyre inkabb ugyerzem, lassan azzal is megkell baratkozzak hogy korberohognek/megrugdosnak erte.:D

Barmelyik part/allamforma leggyalazatosabb bune az ha megolik a gondolkozas es velemennyilvanitas lehetoseget es felcsereleik azt demagog ervekkel es eroszakkal.

internationale 2010.05.05. 13:00:58

ÁLLAMpolgárság, nem pedig nemzetpolgárság. Nem tudom, hogy a Belgiumban élő német ajkúak kapnak-e német állampolgárságot csak azért, mert nem önként, hanem a háborúk után kerültek oda (nagyrészt). Egyébként meg mindegy is, miért, száz év múltán minden történelmi (vagy annak kellene lenni).
Inkább azon kéne elgondolkodni a politikusoknak (a határ mindkét oldalán minden érintett országban), hogy hogyan lehet megoldani a kisebbségi problémát (ami azonnal megszűnik problémának lenni, amint szociális jólétben élnek az emberek, és amint senkit nem érdekel, ki milyen nyelven beszél a másikkal ). De hát az új magyar vezetés nem a kompromisszumkészségéről híres, a környező országok vezetői szintén nem. Esetleg az osztrákok? De az osztrákmagyarok meg soha nem szoktak ilyen ügyben felmerülni, milyen érdekes...

neilnejmed 2010.05.05. 13:01:30

@prukker:
Hallod ne haragudj, de el kell mondjam, hogy román rendőr akárminek vallja magát leszerelése után csakis a román államtól fog nyugdíjat kapni, mert ott dolgozott egész életében. Ez így volt, van és lesz is.

solesz · www.index.hu 2010.05.05. 13:01:41

@Auris: téged meg az empátiád vezet vakon.

Az empátia fogalomszerűen annyit tesz, hogy átérzed, a másik érzésiet. Azt nem jelenti, hogy neked azt fel kell venned, vagy reagálnod kell ár. Ne feltételezd, hogy más nem érzi át. De másképp reagál, mert mást tart szem előtt.

Ha pl. otthon ülsz, látod a családodat amint keveset esznek, lyukas a cipőjük. És van két máshol élő testvéred.
Egyik reggel felsír a gyereked hajnali ötkor az éhségtől és te nem tudod etetni, csak nyugtatni. Másnap megkérdezed a családi kupaktanácsot, hogy elmenjél-e dolgozni. A máshol élő testvéreid szavazatával az a végeredmény, hogy ne menjél. (mert ők azt szeretnék, hogy ne hajts magad agyon, mert szeretnek.)
És másnap a gyerek megint felsír. Mennyi ideig vagy hajlandó feláldozni a családot a máshol élő rokonok szavazata szerint?

A rossz érzéseket elviselni, áldozatot hozni valami jobbért, lemondani az érzelmekről. Egy távoli jobb jövőért folyamatosan küzdeni. Ez teljesítmény.

Sajnálatból, rossz érzések mentén hozott rossz döntések által keltett spirálba vinni mindent... ez, már ne haragudj meg, nem hogy nem empátia, de egyenesen idiótizmus.

Ha a vezéreink és állampolgáraink már az elmúlt 20 éve azon dolgoznának, hogy egymásra rakják a kis hazánk apró építőelemeit, és elég erős lenne a haza, mert többek között te sem csalnál adót, vagy ügyeskednél, nyerészkednél, stb., akkor ma fel lehetne vállalni az egységes Magyar Nemzetet minden előnyével és hátárnyokával együtt.

De arra most semmi szükség, hogy az országot eltartó ~2 millió termelő állampolgár melletti ~4-5 millió további nem termelő (nem adózó stb.), de szavazó állampolgárhoz még 1-2 millió további nem hazánkban termelő (vagy sehol sem termelő) nem itthoni szavazót sorakoztassanak fel.

2 millió munkáskéz mellett 6-8 millió szavazójogú eltartott.

Akkor játszunk, ha a munkával végeztünk. A munka pedig munka, így vagy úgy, és nem érzelem.

jbc4wa 2010.05.05. 13:03:57

@neilnejmed: Ez a tipikus hozzáállás: még nincsenek részletek, ezért emiatt kár aggódni. Hát bassza meg, én aggódom, mert sok honfitársammal ellentétben (hogy csak a hitelek példáját említsem...) tudok és szeretek is tervezni, előre gondolkodni és nem később meglepődni, hogy a francba, ez hogy történt... Ugye nem baj, ha nem mindenki megy önként fejjel a falnak?

Auris 2010.05.05. 13:05:04

@nemjogasz: Érzem az iróniát, de nem tartom helyénvalónak.

Sorról sorra. Azért hivatkoztam a hőseinkre, mert ők nem úgy tekintettek magyar honfitársaikra, mint te, egy norvéggal egyenrangúan. Gondolom veled és az érzésvilágoddal nehezen tudnának azonosulni, és ezért vetemedtem arra a feltételezésre, hogy ők nem azért áldozták fel az életüket, hogy aki a határok között él annak jobb legyen, ahogy ismerem történetüket ők magyar honfitársaikért, a nemzeti összetartozás eszméjétől hajtva áldozták vérüket. Erről ennyit, remélem átjött mit akartam.

Továbbá. Nekem tényleg többet jelent egy erdélyi magyar akinek erőfeszítéseket kellett tennie azért, hogy megőrizze magyarságát. Vállalta ezt úgy is ha ezért sokszor diszkriminálták, háttérbe szorították. Ehhez képest neked ezért semmilyen hátrányt nem kell elszenvedned itt közöttünk, mégsem vagyunk neked fontosabbak, mint a norvégok. Hát valóban érzelmileg közelebb áll hozzám az első fordulat.

Ahogyan megnyilvánultál egyébként semmi okom, hogy honfitársamnak, nemzettársamnak, vagy pláne véremnek tartsalak. Csak egy országban élünk. Ennyi, nem több. Amíg nem írtad le soraid pontosan annak tartottalak, mint az erdélyi magyart. De magad állítottál ki számomra bizonyítványt magyarságodról, nemzeti érzéseidről. Ettől még élj békében és légy jó.

Uva 2010.05.05. 13:06:20

Amúgy meg a dédapám beszart, behugyozott még, amikor ez a Trianon dolog volt, 2010-ben eképpen Trianonból és folyományaiból napi politikát csinálni nettó hülyeség.

A magyarságnak meg nincs mértéke, aki magyarnak vallja magát, az magyar. Ilyen módon kiemelni a határon túliakat, hogy ők az igazi magyarok, mi meg ugyan magyarok vagyunk, de kevésbé, akik ballibsik, azok meg tán nem is magyarok, a cigányok azok meg cigányok, az is nettó hülyeség.

jbc4wa 2010.05.05. 13:07:00

@prukker: Rólad szobrot kéne létrehozni és mindenkinek meg kéne tanulni a kommentedet szóról szóra, ez annyira tökéletes volt.:)

Lucius Flavius Arrianus 2010.05.05. 13:07:20

@Auris:
"A negyedik személyes, mert azt gondolom ők az igazán magyarok. Nekem nem volt nehéz az elmúlt majd egy században magyarnak lenni."

Tudod, ennek az országnak, ennek a nemzetnek - az idegen megszállásokon túl - leginkább a proletár internacionalizmus, és annak ellentettje, a turbó vérmagyarkodás ártott a legtöbbet, már ha nemzeti karakterünkké mutálódott kompromisszumképtelenségünket és a realitásérzék hiányát nem számítjuk.
Hidd el, a Kádár-érában sem volt mindig könnyű megtartani a magyarságukat vagy a tisztességünket, voltak problémák, hogy enyhén fejezzem ki magam - nekem legalábbis voltak, amúgy rendőrhatóságilag.
Tudod, magyart kinevezni nem lehet. Magyar az, "kit magyarrá tett sors, szándék, alkalom", hogy Adyt idézzem - a hazát szeretni pedig, ahogy azt Pilinszky mondta, csakis részvéttel szabad.
Másrészt ismerek rendes határon túli magyart, és ismerek gazembert is. Születési helyünk - amelynek megválasztására képtelenek vagyunk - nem predesztinál minket arra, hogy "jó" avagy "rossz" magyarok legyünk - a rossz politika szokott különbségeket tenni, érdeke szerint, jó és rossz magyar között.
Egy a fontos, de az nagyon fontos volna: ne váljon ez a bonyolult, sokaknak keserű, sokaknak felszabadító erejűnek érzett probléma a mindenkori politikai erőviszonyok függvényében tárgyalt kérdéssé, mert akkor vége. Akkor nem lehet indulatok nélkül, értelmesen megbeszélni. Akkor sem, ha valaki úgy gondolja a másik emberről, hogy ő kevésbé magyar. Akkor sem, ha a mindenkori hatalom azt hiszi magáról, hogy külön telefonvonala van a történelmi igazságokhoz, birtokolja és uralja őket.

Auris 2010.05.05. 13:07:58

@prukker: Te olyan dolgokat kezelsz tényként, amik nincsenek.

Az egyes jogosultságokat feltételekhez lehet kötni. Úgy mint a biztosítási jogot, nyugdíjjogosultságot, jelenleg sem feltételek nélkül biztosítjuk még az itthon élő magyar állampolgároknak sem. Te leragadtál a népszavazás körüli MSZP-SZDSZ agymosásnál.

nyafnyaff 2010.05.05. 13:09:40

Ez nem fikció:
Kb 50 év után ellátogattam egyik nagyszülőm székelyföldi szülőfalújában. bla,bla..
Többek közt csodálkoztak, hogy Kolozsvár nem székelyföld.., de jött egy hölgy aki nem tudván kik vagyunk, meséli hogy milyen fukarok a pestiek, és cselédként 200 000 Ft visz haza havonta (két diplomával nekem nem jön össze) és, milyen rossz itt élni, bezzeg elfelejtette a magyar azt az igaz mondást mely szerint Székely szarta a magyart! Ezután elmondtam, hogy én hol születtem, tanultam, áttelepedtem, gyerek nevelés mellett tanultam, 3 nyelvet beszélek, tanulom a 4-et erre fel azt mondja nem éri meg semmi pénzért takarítani a szemét magyarnak ennyi pénzért.
Mikkor nem nem tudtunk eljönni mert a feleségem rosszul lett, és még egy napot kelet volna még maradni kinéztek a házból, mindvégig jöttek vendégek és mindenki az igazmondást emlegette.
Karácsony és Szilvesztere voltunk meghíva, sehol nem láttam népviseletet, hagyomány őrző köszöntéseket, ezek csak a DunaTv műsorában látok.
A szomszéd falut román néven emlegetik mert az könnyebb kimondani, majd le estem a székről mikkor minden 2-3 mondatunkban román szavak voltak, egy 100% magyar faluban, a Hargita tetején. NA erre varrjanak gombot és szavazzanak nekik kettős állampolgárságot, akár szimbolikusan is.

Fideszman 2010.05.05. 13:10:19

@Auris: Még jo hogy nem vagyunk a "véred" te valami idióta beltenyészetből kerülhettél ki.

kertesz 2010.05.05. 13:10:36

@kamarti:
>ez ilyen automatikusan megy?
Természetesen, nem. De ha az államunkat ésszerűsítjük, több jut azoknak, akik tenni akarnak. Nagyon helyes, hogy pályázhatnak a kismagyarországi pályázatokon. Remélem, még több lehetőség nyílik majd. A szomorú, hogy mindenki "őket" és "minket" emleget. Mindannyian ugyanannak a nemzetnek a tagjai vagyunk. Egy kolozsvári, egy kassai, és egy újvidéki magyar ugyanúgy "mi", mnt egy érdi, vagy egy dunaújvárosi.

>A Felvidék olyan hely, ahol a jelenlegi szlovák vezetés hiteltelen. Ficó és Slota nem lehet partner semmiben. Így bármilyen olyan aktus, amivel a helyi magyarok erősíthetők és F. és S. sarokba szorítható, üdvözlendő.

>amúgy meg ha távolabb is látnánk a történelemben (...)
Természetesen rövidítettem. De még mindig fenntartom, hogy a nemzeti ébredésünkkel egy időben a nemzetiségek ébredése ellenünkben történt. Azaz mi vagyunk az a történelmi ellenség, amivel szemben magukat meghatározták. (na jó, Szerbia és Románia esetében még ott a török is.) Ezt nem tudták a régi vezetőink kezelni, és szőnyeg alá söpörték kb. Tisza Istvánig, aki kicsit későn kezdett aktívkodni. Ez csak olaj volt a tűzre. (magánvélemény, nem vagyok történész)
Pont az államhatárok felpuhulása miatt fontos a nemzet meghatározása és egybefogása. Szívesen vitatkoznék tovább a nemzetről, mint olyanról, de ez a bejegyzés másról szól.

Bíztos vagyok abban, hog adott esetben el lehet menni az alkotmány 4/5-ös megváltoztatásáig, aztán lehet itt népszavazást tartani halomra :)) Szóval biztatóak a jelek....

prukker 2010.05.05. 13:10:49

@neilnejmed:
ok, ez valóban hülye példa volt, de maradjunk a román rendőrnél(vagy bárkinél):
mivel nincsenek magán eü pénztárak, ezért az eü ellátás OEP(magyar állam) finanszírozza.
Szívműtétje lenne(vagy bármi eü gondja), simán kéri az állampolgárságot és 0 Ft befizetése mellett jár neki ugyanaz (hangsúlyozom: UGYANAZ) az ellátás, mint annak, aki havonta 10-100 ezreket utaltvát a TB-nek.

Ez így jól van?

A másik kérdés: ki a magyar? Aki annak vallja magát? Vagy akine a felmenői magyraok voltak? Ki lehet jogosult a kettős állampolgárságra?

genghis 2010.05.05. 13:10:53

@Auris:
Nem ertem az erveidet. Szal ha mas velemenyen vagyok mint te, de itt szulettem, itt dolgozok, itt adozok, itt nevelem a kolkom-nem vagyok magyar.
Ha hatarontul elek, mondjuk roman apaval-magyar anyaval akkor magyar vagyok, melto arra hogy a sok felhulye magyarorszagon melozo -nem magyar- penze, elete es sorsa felett dontsek a szavazatommal?
Nooormalis?
Nem akarnad nagy magyarhoz melton feleldozni magad valahol ertunk? Igerem elsiratunk es emlekmuvet is allitok!
:D

prukker 2010.05.05. 13:12:28

@neilnejmed:
ok, ez valóban hülye példa volt, de maradjunk a román rendőrnél(vagy bárkinél):
mivel nincsenek magán eü pénztárak, ezért az eü ellátás OEP(magyar állam) finanszírozza.
Szívműtétje lenne(vagy bármi eü gondja), simán kéri az állampolgárságot és 0 Ft befizetése mellett jár neki ugyanaz (hangsúlyozom: UGYANAZ) az ellátás, mint annak, aki havonta 10-100 ezreket utaltvát a TB-nek.

Ez így jól van?

A másik kérdés: ki a magyar? Aki annak vallja magát? Vagy akine a felmenői magyraok voltak? Ki lehet jogosult a kettős állampolgárságra?
@Auris:

Auris 2010.05.05. 13:14:57

@solesz: Igazad van, félre az empátiával. Rúgjuk ki a borsodiakat is, azok is csak húzzák vissza az országot.

Igazad van, hagyjuk a kultúrát, a művészetet, a sportot, csak viszik a pénzt. Hagyjuk a vallást, semmi értelme, nem termel egy forintot sem.

Hagyjuk a nemzetet, drága dolog, majd ha gazdagabbak leszünk. Ja, de akkor is kényelmetlen lesz forintokat kiadni. Majd akkor is elhalasztjuk. Ja hogy addigra nem lesz magyar a határon túl?

Na megoldottuk a problémát.

Én nem állítom, hogy csak empátiával kell a dolgot szemlélni. De aki nem viszi bele, az csak addig jut, hogy számolgatja az aprót a markában. Aztán mikorra döntésre jut, az asszimiláció mindent megold.

Auris 2010.05.05. 13:18:49

@majomképű: Ennyire futja? Komoly érv. Büszke lehetsz az intellektusodra!

A "véred" kifejezést pedig nem én használtam, csak reagáltam rá, olvass utána.

Publius Decius Mus 2010.05.05. 13:19:27

Itt egy nagyon hülye vita alakult ki marhaságokról. De én akkor lezárom: Lesz kettős magyar állampolgárság és nem fognak szavazni.

neilnejmed 2010.05.05. 13:20:35

@prukker:
Körülbelül igen. Aki tud magyarul és valamiképpen bizonyítani tudná, hogy az ősei magyar/magyarok voltak. Pontosan nem tudom, nem akarok hülyeséget mondani, de valami ilyesmi történne.

Egyébként nekem az a véleményem, hogy a rendszerváltás előtt éles határok voltak a külhoni és itteni magyarság között és vannak sokan akik vállalták a magyarságukat úgy is, hogy ezért szenvedniük is kellett. Ezek megérdemlik, hogy magyar állampolgárok legyenek, amik bizonyos előnyökkel járnak. De könyörgöm! Már EU van. Nem nemzetállamokban hanem régiókban kéne gondolkodni és magunkénak érezni olyan területeket, amelyek többségében magyar múltra tekintenek vissza és baromira nem járja az, hogy ezeken a részeken "hontalanokként" vannak számon tartva magyarok, akiket nem vállalják fel sem az ottaniak sem az anyaországiak és következmények nélküli megaláztatásokban lehet részük. Ennek mindenképpen véget kell vetni, megerősíteni magyarságukat, harcolni a területi autonómiáért azután pedig a nyelv hivatalossá tételéért. Ha ez 50 évbe telik hát annyiba, de ez egy legitim dolog a világban és kell küzdeni érte, mert szerintem az sem megoldás, hogy üldözöttként, kényszerűségből átjöjjenek hozzánk arról a földről ahol már évszázadok óta laknak.

És szerintem ez mindemellett igenis empátiai és elvi kérdés is.

kertesz 2010.05.05. 13:20:46

@Auris:
Ott a pont :)
Túl drága nekünk ez a magyar kultúra, csak a vesződség van vele. Tud valaki valami olcsó, jól használható nemzeti identitást?
Megvenném a vaterán okosba' :)))))))

Uva 2010.05.05. 13:20:58

@Publius Decius Mus:
Köszönjük Egérke. Netán vezérünket tisztelhetjük benned?

jbc4wa 2010.05.05. 13:22:02

@kertesz: Te egyre kevésbé ütöd meg a tolerálhatósági küszöböt...

"Bíztos vagyok abban, hog adott esetben el lehet menni az alkotmány 4/5-ös megváltoztatásáig, aztán lehet itt népszavazást tartani halomra :)) Szóval biztatóak a jelek.... "

Inkább azt mondanám mostmár, hogy undorító a hozzáállásod a mások (az itteni! magyarok) véleményéhez, döntéséhez, jogához és keresetéhez. Szögezzük le: ez az ország a jelenlegi állampolgárai érdekeit kell, hogy képviselje, nem pedig a múlt árnyait. Ezzel az egész fölényes hozzáállással csak azt éritek el, hogy ha idejön egy külhoni magyar, akkor a többség élből utálni fogja. Köszönöm a nevükben is.

Amúgy meg végtelenül egyszerű ember lehetsz Te, ha mindazt komolyan gondolod, amit írsz. Felfüggeszthetnéd, hogy az igencsak ködös gondolataid miatt előnyben részesítesz praktikusan mindenkit az itt élő, dolgozó, az államot eltartó emberekkel szemben. Elegem van abból, hogy szerintetek nekünk kell fizetni egy lassan 100 évvel ezelőtti dolog miatt. Fizessen az, aki akkor élt, engem hagyjanak ki a buliból, miattatok pedig csak egyre ellenszenvesebb a téma.

is 2010.05.05. 13:22:21

a lakcím önmagában nem számít, azt 5 perc csinálni. az ilyen opció a kérdőívben értelmetlen, megegyezik a teljesen feltétel nélkülivel.

ha viszont nem akarok választójogot, de lehet kettős állampolgárság, olyan opció meg nincs. pedig nekem ez tetszene.

olyan opció sincs, hogy 5 év lakcím után lehessen szavazni. pedig ezt is megfontolnám.

Auris 2010.05.05. 13:22:38

@genghis: Ezt hogyan vezetted le?
Lehetsz más véleménnyel, mint én, attól még remek magyar ember vagy.

Az én reagálásom annak szólt aki kijelentette, hogy ő egy magyar emberhez semmivel sem áll különbül (nagy általánosságban, nem személyhez kötötten), mint egy norvéghoz. ( Bajban lehet egy norvég-magyar focimeccsen, kinek szurkoljon..:))

Erre merészeltem megkérdőjelezni magyarság és nemzettudatát, és elmondani az érzéseimet, amit egy ilyen ember kelt bennem.

Ez rád kirekesztőleg hatott? Hogyan? Nem értem!

sziklakerti évelő 2010.05.05. 13:23:51

Néhány gondolat a magyar állampolgárság megadásáról a határon túli magyaroknak:

1) az alapvető probléma a dologgal a csodavárás. az elmúlt évezredben, de különösen Trianaon után mindig volt egy-két kiemelt probléma, téma, amellyel kapcsolatban a magyar nép elhitte, hogy ha az megoldódik, megoldódik minden bajunk. ilyen a határon túliak magyar állampolgársága is.
megkapják majd, aztán pár hét, hónap múlva a "nagymagyarok" rájönnek, hogy "jééé, báááz, nem történt semmi".
2) a magyar különösen szeret hinni a virtuális dolgokban, ilyen az ún "nemzet" is, amely pedig az elképzelt formájában nem létezik. nincs sem tizenöt, sem tíz, sem egymillió ember, aki egyként gondolkozna, érezne, mozdulna, cselekedne.
a "nemzet"-ben hinni olyan, mint csak nézni a kertedben a gyümölcsfát, hogy "de kurva jó nekem, mennyi cseresznyém termett".
3) a magyar állam valóban nem mehet el amellett a probléma mellett, hogy van több százezer, magát magyar nemzetiségűnek valló, de a határokon túl élő ember. az állampolgárság megadása erkölcsi kötelesség, persze ÖNMAGÁBAN ez sem jelent semmit, de egy átlagember életében is van ilyen.
4) csak remélni lehet, hogy egyszer majd eljön a kor, amikor az emberiség nagy közössége elfogadja azt a világnézetet, hogy a másik embert nem a külsőségek alapján kell megítélni. mert ahogy a jobb- vagy baloldali politikai orientáció, úgy pl. a nemzetiség sem determinálja, hogy milyen ember vagy.
5) a nagymagyarkodóktól kérdezem: minek nektek a határon túliak, mikor a határon inneniek egy részét sem tekintitek embernek?

jbc4wa 2010.05.05. 13:24:06

@Publius Decius Mus: Újabb szimpatikus, érvekkel teli mélymagyar.

Karipapa01 2010.05.05. 13:25:40

@Publius Decius Mus: Ez aztán a demokrácia. Hurrá!

Állítsuk meg a ......... 2010.05.05. 13:26:04

@Publius Decius Mus:
Ez elég szomorú:(

Én a kolleganőm íróasztalának fiókjában pár éve egy kódtáblázatot találtam, nos nem rejtvényfejtésre használta , annyi szent.
Ez egy Magyarországra áttelepedett romániai magyar volt, aki annak idején letagadta a román tudását, később meg majdhogynem nyelvpótlékot kért volna érte.
Nem kutattam a fiókban, csak enyém lett az íróasztala(az idióta bennehagyta a táblázatot), mert a kisfőnök egyszer úgy begurult rá, kiismerte rendesen, hogy kihajította az irodából, mehetett másikba.

Én már leírtam, hogy ez a kormány lesz az amelyik még azelőtt megbukik, mielőtt beiktatták volna.

Auris 2010.05.05. 13:29:11

@prukker: A román rendőrről. Csak abban az esetben jár neki a teljes körű TB ellátás (mondjuk szívműtét), ha Magyarországon biztosított, azaz járulékot fizet valaki utána, vagy a törvény jogosítja (pld: hajléktalan, büntetés végrehajtási intézetben levő, nyugdíjas, szociálisan rászorult, stb).

Tehát automatikusan nem szerezhet senki sem ellátást. Bizonyos körben persze igen (életmentő beavatkozások), de azt bármilyen állampolgár megkapja most is, még ha egy fillért sem fizet a TB kasszába, illetve ha turistaként ide vetődik és van az államával viszonosságunk.

Uva 2010.05.05. 13:29:39

@Publius Decius Mus:
Lol, köszönöm válaszát leendő miniszterelnök úr.

mr_x 2010.05.05. 13:30:12

@csabakirályfi: "Ezt jobb országokban az állampolgárság megadásakor a delikvensek tudomására is hozzák."
Sot, nekem benne van a (nem magyar) utlevelemben is, hogy amennyiben masik allampolgarsagom is van akkor abban az orszagban hiaba fordulok a kovetseghez, nem tudnak segiteni. Tehat mint kulfoldi allampolgar hiaba fordulok Magyarorszagon a kovetseghez, ok csak azt tudjak mondani, hogy mivel magyar allampolgar is vagyok sajnos nekem kell a problemamat megoldani.

Publius Decius Mus 2010.05.05. 13:31:03

@pcr: Ez vicces lehetett. Szóltál legalább a belügynek? Bár az ilyen kis vakegérkék nem sok vizet zavarhatnak. Hát tuti lesznek bűnözők is a kettős állampolgárok között, ők lesznek a média kedvencei.

Már leírtad? Ez megnyugtató.

genghis 2010.05.05. 13:32:39

@Auris:
Megmondom, imigyen:
Fogalomzavarban vagy. A szo amit keresel nem a MAGYARSAG, hanem az elvtars, bajtars es tsi.

Tudniillik a magyarsag az is akit te nem tartassz annak. Mi itt mind magyarok vagyunk, akik a hatarokon belul ulunk a szemetdombon es talicskazuk a ganyet, hogy egyszer jobb legyen-legalabb a gyerekeinknek.
Minket a valodi honfitarsaidat kene megbecsulnod elsosorban es elismerned igazi magyarnak ha mar magyarkodsz-elottunk a magyarorszagon dolgozo es elo magyarorszagi magyarok elott kell repessen a kicsiny lelked konnybe labadt szemekkel ha magyarokrol beszelsz, mert mi vagyunk azok. Megha szeretjuk is a norvegokat.
A foci meg engem soha em erdekelt-ha vazzeg a magyar tudat azt jelenti tudom melyik csapatnak drukkoljak egy focimeccsen akkor megerett ez az orszag arra hogy megszaljanak es lemeszaroljanak minket a zimbabveiek!

Publius Decius Mus 2010.05.05. 13:33:05

@Uva: Kedves Barátom, tartsa titokban és ha Felcsúton jár kérem térjen be egy pohárkára.

kertesz 2010.05.05. 13:35:10

@jbc4wa:
Kiakasztottalak, mi? :)))
Képzeld, engem is lefárasztanak azok, akik nem értik meg, hogy Magyarország nem csak ezt a pici rántotthúst jelenti, ahol most élünk. Nyilván nem jártál Kassán, Gyulafehérváron, hogy szembesülj, a történelmi örökségünk jelentős része a jelenlegi határainkon kívül van. Ez tény.

A múltunknak hátat lehet fordítani, de a múlt nem fog hátat fordítani neked és bármit teszel, itt van, kísért. Jobb megbékélni vele, hogy 100-150 évvel ezelőtti rossz döntéseket kell helyrehozni most. Az akkori generációk gőgösek, kompromisszumképtelenek voltak, és durván elbaszták-a mi életünket. A tiedet pl. azért, mert kénytelen vagy 2010-ben kommentelni egy ilyen ellenszenves témát :)))

A buliból nem maradhatsz ki. Elég rossz, de ez van. Viszont muszáj addig rugózni rajta, amíg el nem intéződik....
És még egyszer hangsúlyozom, nem itteni és ottani magyarok vannak. Csak magyarok.

gallito 2010.05.05. 13:35:30

Aki igényli az kapjon kettős állampolgárságot nyugodtan, de ehhez rendelkezzen magyar felmenőkkel és legalább alapszinten beszéljen magyarul, viszont mivel nem rendelkezik magyarországi állandólakcímmel, így szavazati jog alanyi jogon ne járjon neki. Persze biztosan vannak olyanok is akik, így már nem igazán örülnének neki...

Publius Decius Mus 2010.05.05. 13:35:34

@Uva: Kedves Barátom, kérem tartsa titokban és ha Felcsúton jár térjen be egy pohárkára.

Állítsuk meg a ......... 2010.05.05. 13:36:51

@Publius Decius Mus:
Tutira nem volt vicces az eset, mert kémkedett a kis 3/3-as ugyanis mindegyik kormánynak megvannak a maga kis besúgói.
Nem sok vizet zavarnak?
Hiába akarták többször kirúgni, állandó védelem alatt állt.

Úgy gondolod szólhattam volna?
Lebuktatom az egyik besúgójukat és szerinted mit kaptam volna érte?

vandorfenyo 2010.05.05. 13:37:31

@kertesz:

Bocsass meg, de egy korabbi hozzaszolasod szerint Te semmilyen adoforintodat nem szeretned a sajat orszagodon belul elkolteni, igy hat a magyar kultura orszagon beluli felviragoztatasara sem. Vagy a magyar kulturat csak az orszaghatarokon kivuli magyarok oromere kellene fenntartani? A magyar oktatast nem szeretned, hogy megvaltoztassak (a TE adoforintjaidbol), ugy, hogy a gyerekeid, a gyerekeink a magyarn kulturat a megfelelo modon tanulhassak, apolhassak, tovabbvihessek?
Azt irtad, hogy szivesebben venned, ha az adodat a hataron tuliakra koltenek, de azt is sugallod, hogy a magyar kultura apolasa, fenntartasa (uram bocsa: fejlesztese, szepitese) is fontos feladat. A te adoforintjaid nelkul nem fog menni, azt ugye sejted?

riksafighter 2010.05.05. 13:38:19

@Uva

ez egy baromság ... trianon következménye a mai napig az hogy sehol a világon nincs olyan hogy a határon túli meg az inneni is magyar anyanyelvű identitású... a kettős állampolgárság mint lehetőség mire való ha pont nem arra hogy az országhatáron túlra nyúló identitás kult és a tökéletesen igazságtalan és ajjas történelmi erőszaktétel ellenére megmaradt közösséget állam szintén is kifejezze ???
ez nem adomány hanem egyféle történelmi minimum ... főleg az eu keretein belül , ahol a gazdaság , határ stb elvileg nyitott az államok meg elvileg legalábbis eu kompatibilis demokráciák a határ mindkét oldalán

azon el lehet nyamnyogni hogy ilyen jogok meg olyan jogok , és mi ésszerű és mi nem ... stb de amit nem lehet tagadni az pontosan a történelmi távlatokban értelmezett állami szinten deklarált egybetartozás kifejezésének szükségessége, és időszerűsége

Fideszman 2010.05.05. 13:39:25

@kertesz: te megnézted már a családfádat? Vajon hány generációt kell visszamenni ahhoz, hogy már közöd se legyen a magyarokhoz? :DD LOL remélem lesz valami tüntetés mert nagyon el kéne már verni pár ilyen mély magyar turulfejű gyökeret.

somogg (törölt) 2010.05.05. 13:40:05

@Auris: ha a most a 80 as eveket irnank, akkor azt harsognad, hogy aki a part elkepzeleset kritizalja az nem kommunista, es rohannal a partitkarhoz. Nem kellenek ervek, eleg ide a sziv. Igaz. Egyebkent biztos vagy benne, hogy az egy lehetetlen forgatokonyv, hogy ez csak az elso lepes. Utana jogaszkodnak egyet es meglesz a szavazojog. Persze nem az egyszeru hatarontuliak profitalnak belole (ahogy a most adott tamogatasok jelentos resze is a hatarontuli politikusok zsebeben landol), hanem a politikusok. Az itteniek viritjak a lovet, a kintiek meg arra izzitjak a nepet aki tobbet ad. Win-win szitu nem? A sajat politikusainkat ismerjuk, gondolod a kintiek kulonbek?

genghis 2010.05.05. 13:41:49

@kertesz:
Igy van!
En is tok hiaba ervelek vazze hogy az uknagyapame az orszag, es tortenelmi mult, meg egy rakat leszarmazott miegyebb (itt a bizonyitek):

chinggiskhanfound.com/images/Mongol%20Empire%20Map.jpg

A szemet olaszok mindig belekopnek a levesbe evvel:

www.getjesus.info/getjesus/maps/roman-empire.gif

Publius Decius Mus 2010.05.05. 13:43:49

@kertesz: Ha Trianonról beszélsz akkor totál tévedésben vagy. A környék tele van régóta arogánsan kezelt kissebbségkkel és zéró a következmény (magyarok, kurdok, baszkok, oroszok, lengyelek, svábok). Trianon egyszerű oka az volt, hogy a francia külpolitika érdeke volt szilánkokra szedni a monarchiát és az akkori gyerekes érveiket ma is sokan komolyan veszik. Egyszerűen meg akarták tartani Elzász-Lotaringiát, tudták, hogy lesz még német próbálozás és azt is tudták, hogy a monarchia a németek szövetségese lesz aki a másik olalról védi a germánokat. Na, ezt megoldották, te meg itt keresed az okokat...

neilnejmed 2010.05.05. 13:45:00

Én teljesen racionálisnak tartom azoknak az érveit, akik egy forinttal sem akarnak többet fizetni "feleslegesen". Teljesen logikus érv. Ennek ellenére sok ősünk képes volt elkövetni a nemzeti egységért és összetartozásért teljesen irracionális sőt őrült dolgokat is. Én szívesen fizetnék azért, hogy a külhoniaknak jobb legyen és én lennék a legboldogabb, ha sokan ezt tennék, ami szerintem teljesen normális dolog.
Azok akik azt mondják, hogy a külhoniak mind a Fideszre szavaznának és az egész szavazati jog ezért van, azoktól kérdezem, hogy vajon miért nem szavazna egy külhoni sem a ballibekre? Ezen érdemes lenne elgondolkodni.

kertesz 2010.05.05. 13:45:26

@redlands:
>Bocsass meg, de egy korabbi hozzaszolasod szerint >Te semmilyen adoforintodat nem szeretned a sajat >orszagodon belul elkolteni, igy hat a magyar kultura >orszagon beluli felviragoztatasara sem.

Igazad van. Csúsztattam, a hatás kedvéért éleztem ki ennyire.
Az EGYSÉGES magyar kultúra támogatandó.

Fizetek én elég adót, de úgy érzem, rosszul költik...

Publius Decius Mus 2010.05.05. 13:46:29

Ja és ennek meg is van a szakirodalma, de aki nem akarja látni az úgysem fogja, 65 éves hagyománya van annak, hogy itt keresik a felelősöket meg az okokat és persze találnak..

Fideszman 2010.05.05. 13:47:10

@somogg: Látszik, hogy te nem vagy magyar. Nekem 3 turulszobor van a tévém tetején, a mónika show közben néha rájuk pillantok és akkor elönt a mélymagyar öntudat. Ez jó érzés, de ezt csak egy igazi magyarmagyar tudja átélni. Alig várom, hogy a határon túli testvéreimmel együtt legyek és együtt nézzük a mónika showt.

genghis 2010.05.05. 13:47:58

@neilnejmed: Te egy isten aldotta jo szivu ember vagy!
Nosza, imhol egy igazi belhoni, munkanelkuli, egy gyermekes osmagyar akin maris segithetsz, a szamlaszamomat privatban kuldom!
Koszonom!

ui-ha atutalod a banki tartozasomnak csak a felet, igerem arra szavazok akire csak akarod!

Auris 2010.05.05. 13:48:12

@genghis: Tudod, én megbecsüllek téged is, meg mindenkit, aki irányomban, mint magyar ember iránt (mert én így is definiálom magam) táplál valami pozitív attitűdöt.

Az sem baj, ha szereted a norvégokat. Nekem még az sem ha a norvég fiúkat. .:) Magánügy. De nem véletlenül írtam a sporthasonlatot, meg is futottál előle, lehántottad a focira, pedig a válogatott volt a lényeg, nem a foci. Mert ugye neked a norvég is annyi, mint a magyar. Nem én mondtam...

Ami zavar a gondolkodásodban, hogy te magad nyilvánítottad ki, hogy milyen viszony fűz hozzám, meg a többi magyar emberhez, ami a közömbösség szintjén helyezkedik el kb. Most meg te kéred számon azt, hogy én mit érzek a honfitársaim iránt, és kritizálsz, hogy nem vagyok elég hazafias? Hogy nem fűz hozzád az, hogy egy országban élünk ? Te nem vagy tisztában azzal, mi a magyarságtudat. Az hogy egy országban élünk és dolgozunk, még nem köt össze bennünket a nemzet szemszögéből. Sok norvég és német is dolgozik és él ebben az országban. Ők is jó honfitársaid? Jó magyarok? Össze-vissza beszélsz.

szita szita péntek 2010.05.05. 13:48:49

A kettős állampolgársággal járó lehetséges(azért lehetséges, mert az egyes területekre külön-külön is lehet korlátozásokat bevezetni) jogok közül szerintem a fontosabbak (némelyikhez kellhet lakcím is, de az nem ügy):
- Az alap szociális ellátások. (pld: GYES, munkanélküli ellátás, stb.)
- Ingyenes közoktatás.
- Életmentő egészségügyi ellátás.
- Szavazati jog.
- Határátlépés az állampolgárságra vonatkozó szabályok szerint. (Pld. vízumkényszer esetén fontos lehet)
- Némi ügyeskedéssel elérhető nyugdíj. (Ez akkor lehet fontos, ha az első állampolgárságot nyújtó országban rosszabbak lennének a feltételek.)

Kötelezettségek:
- Gyakorlatilag nincsenek.

A kettős állampolgárság bevezetésétől várható haszon:
- A határon túli magyarság hatékonyabb érdekvédelme.
- Munkavállaló korú lakosság gyarapodása.
- Lelkiismereti alapú társadalmi elégedettségérzet.

A bevezetéssel kapcsolatos kockázatok:
- Fokozódó nemzetközi feszültségek -> ezáltal a határon túli magyarság életkörülményeinek romlása.
- Az inaktív lakosság átáramlása.
- Munkavállaló lakosság átáramlásából adódó munkanélküliség.
- A jogokkal való visszaélés következtében megnőtt terhek.
- Szavazati jogból adódó manipuláció. (Olyanok is dönthetnek, akikre nincs hatással a döntés.)

Döntés társadalmi legitimitása:
Pro:
- Az igazságtalannak vélt trianoni döntés részbeni revíziója.
- A nagy többséggel megválasztott jobboldali erők egyik programja.

Kontra:
- Trianon túl rég volt, személyes érintett már nincs.
- A jobboldal nem e programpont miatt lett megválasztva, hanem a bal oldaltól való elfordulás által. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a többség ezt szeretné.
- Nemrég volt ezzel kapcsolatban egy népszavazás.

jbc4wa 2010.05.05. 13:49:58

@kertesz: Kevés rosszabb dolog van, mint a múlton való állandó rágódás. Hogy egy ismert fordulattal éljek: aki állandóan a múlt sérelmein rágódik, ahelyett, hogy a jövőbe tekintene, az sikeres ember nem lehet.:) Nos, én egy sikeres ember vagyok. Szerintem akinek már a szülei sem Magyarországon születtek, azt nem lehet egy kalap alá venni az itteni magyarokkal. Igenis vannak itteni és kinti magyarok, és ez nem vitatéma, hanem tény. Nem lehet elvárni az itt élő és dolgozó emberektől, hogy saját maguk vagy az országuk helyett más országok állampolgáraira költsék dalolva a pénzt. Egyszerűen nem lehet.

Azt hiszem ott van a kutya elásva, hogy ti úgy képzelitek, hogy a kinti magyarok mind szentek, akik majd jól megsegítik Magyarországot és még véletlenül sem negatív lesz ez a fizetési mérleg. Mi (lehet, hogy rosszindulatúan, de legalább reálisan) ez utóbbit feltételezzük és finoman szólva nem szolgál megelégedésünkre. Erre megint jön majd az általatok elképzelt demokrácia.:)

kamarti 2010.05.05. 13:50:24

@kertesz: na, például ez az, amit nagyon útálok: amikor valaki úgy tesz, mintha tudna, akarna vitázni, kíváncsi lenne mások (adott esetben más) véleményére, aztán egyszercsak kibújik a szög a zsákból ezzel a 4/5-ös dumával, meg a cinikus vigyorgással a végén... (oké, eggyel jobb, mint az aki nem ért egyet, az nem magyar, ballibzsidő, el lehet menni stb.-t mantrázók - bár, igazából, erről nem vagyok meggyőződve)

amúgy abból, amit írtam, épp a lényeget nem sikerült megragadnod és megválaszolnod, lássuk pontonként:

1. "A szomorú, hogy mindenki "őket" és "minket" emleget." - szögezzük le: én épp arról írtam, hogy teljesen azonos, vagy egy kicsit kedvezőbb helyzetben vannak azon a területen, ahol én dolgozom, és hogy e miatt senki nem háborog. és itt nem csak pályázatokról van szó, a határ közelében élek, rendszeresen dolgozunk-pályázunk együtt, szóval a magam részéről konkrétumokról és a jelenről beszélek, nem eszmékről és múltról, szóval ne tegyél úgy, mintha én osztanám szegény magyarokat ők-re és mi-re, nem pedig te, aki kismagyarországizol, meg a pozitívnál is pozitívabb diszkriminációt követelsz, "nekik", mint igaz(abb) magyaroknak.

2. ezt nem is értem? ki a fene írta, hogy Slotával meg Ficóval kéne ezt megbeszélni? a magam részéről Csáky Pál nyilatkozataira céloztam...

3. ja, kérem, itt mindenki annyira ért a történelemhez, főleg, az, aki nem történész, mint ahogy te is írod magadról. az miért van, hogy én nem akarok péel házat építeni, pedig ugyanúgy nem értek hozzá?
"a nemzeti ébredésünkkel egy időben a nemzetiségek ébredése ellenünkben történt. Azaz mi vagyunk az a történelmi ellenség, amivel szemben magukat meghatározták" - hát azért ez a kijelentés is eléggé leegyszerűsíti a dolgokat és akkor még nagyon finom voltam, de akkor most ne törizzünk, hanem jelenezzünk: erre az az adekvát válasz 150 évvel később, hogy akkor felvesszük a kesztyűt, és tényleg ellenséget játszunk? hogy kinek van nagyobb izéje, Ficónak vagy OV-nek? Ennek mi a fene értelme van, már ne haragudj?

Állítsuk meg a ......... 2010.05.05. 13:50:24

@neilnejmed:
Engem nem érdekelnek, hogy kire szavaznának.
Én nem fizetek egy fityinget sem értük.
Itt száguldoznak a drága terepjáróikkal, a legtöbb baleset az ő figyelmetlenségük, gyorshajtásuk miatt következik be(egyes általuk sűrűn látogatott utakon), ha elmész mellettük a boltban átváltanak román nyelvre.
Ezek az igazi magyarok?
Szerintem sok erdélyi szégyenkezik miattuk eleget.

Fideszman 2010.05.05. 13:50:25

"Én szívesen fizetnék azért, hogy a külhoniaknak jobb legyen "

Én viszont elsősorban a családomnak és a gyerekeimnek szeretném, hogy jobb legyen aztán az itthon élő magyaroknak és aztán jöhet bárki más.

t a m á s 2010.05.05. 13:51:03

Én korábban már írtam és így kezdtem; t a m á s 2010.05.05. 12:08:00
"Nagyon nagy tisztelettel olvastam a hozzászólásokat.
Tetszett a kulturált hangnem ami ma sajnos ritkaság számba megy. Vagy „nincsenek itt” az erdélyiek és a fidióták, vagy sajnos már olyan biztosak abban, hogy bárki, bármit is beszélhet, ezt keresztül verik rajtunk".

Azóta "megjöttek" az erdélyiek, a pimasz minket kioktató hangvételükkel.

Sok ész érvet lehet itt a blogolásban sorakoztatni. Csak egy kérdés maradt - és kimondani is félek - meg tudjuk még akadályozni hogy teljesen lenyúlják az országunkat, vagy már csak üres beszéd itt minden szó?

szita szita péntek 2010.05.05. 13:51:22

Az előzőt kiegészíteném. A jogok mellé :
- Havi (ha jól emlékszem) 4.000 Ft befizetésével teljes egészségügyi ellátási jogosultság.

mr_x 2010.05.05. 13:54:10

@B-road: "Nem tudom hogy van a magyarországra telepedési ügymenet, azaz a normál állampolgárság megkapása, de mi lenne ha mondjuk ezt könnyítenék meg."
Meg van konnyitve!
Letelepedik Mo-on, es ha magyar nemzetisegu akkor 3 ev utan kerelmezheti a magyar allampolgarsagot.
Nem magyar nemzetisegu eseten ez 8 ev!
(az mas kerdes, hogy az elbiralas ujabb 3 evet vesz igenybe)

kertesz 2010.05.05. 13:54:45

@genghis:
Sőt, a Szíriusz is Árpád véréé :)))

genghis 2010.05.05. 13:54:45

@Auris: Sztem jo magyar az aki tesz az orszagert. Nem kiabalassal, munkaval. Ha ez egy norveg akkor igen, jo magyar vazze.
De mondok neked megvalamit. Engem nem fut a melymagyar ontudat. En az embereket szeretem. Minden embert aki arra erdemes. Orszaghatartol fuggetlenul.
Viszont egy orszag, egy allam a mai modern kulturkornyezetben-nem szeretetszolgalat hanem intezmeny-majdhogynem uzleti vallakozas. Csak nezd meg mitol zeng a sajto -GDP, allamadossag, kulfoldi toke, gazdasagi szeker, allamositas, privatizacio.
Valasszuk mar szet a dolgokat, ha pusztan szimpatiabol jogokat adunk az olyan mint amikor a sogornak osztom a kozpenzeket(persze csak szeretetbol) -nem mas csak korrupcio!

jbc4wa 2010.05.05. 13:55:13

@neilnejmed: "Azok akik azt mondják, hogy a külhoniak mind a Fideszre szavaznának és az egész szavazati jog ezért van, azoktól kérdezem, hogy vajon miért nem szavazna egy külhoni sem a ballibekre? Ezen érdemes lenne elgondolkodni."

Azért, mert ők nem ígérnek nekik szart se. Pénz, pénz, pénz... Mindenkinek csak ez számít, tanuljátok már meg, még a kinti "szenteknek" is.

Uva 2010.05.05. 13:55:16

@riksafighter:
Nos, különbözőek az emberek, a vélemények. Még mindig nem vagyok meggyőzve.

Amúgy ki mondta, hogy az asszimiláció baj? Egyáltalán van annak jelentősége, hogy ki milyen nemzetiségűnek vallja magát egy országon állampolgáraként?
Vegyük Magyarországot. Itt van minden, az tuti. Székely, kun, tirpák, rác, sokác, tót, sváb, cigány, zsidó, török, perzsa...
Ki a magyar?
Számít ez?

henzus 2010.05.05. 13:55:38

Én minden olyan hozzászólónak aki a kettős állampolgárság ellen van azt kívánom ha lesz egy másik Trianon akkor kerüljenek önszánntukon kívül egy más országba és éljenek meg jó hosszú kort és szenvedjék meg majd a jövőbeli Magyarország "állampolgárainak az elutasítását. Én ezt kivánom nektek ti idióták.
De szerencsére már kissebbségben vagytok és a többség nem ilyen hülye.
Én nem azt mondom hogy minden jogot meg kell adni ami egy Magyarországon élőnek jár mert végülis nem ide adóznak.
DE minden olyan jogot ami egy Magyar Állampolgárt megillett meg kell adni.
Van ebben az országban nagyon sok okos ember akik ki tudják találni hogy mik is azok a jogok amiket meg kell és nem kell megadni ugy hogy mindenkinek jó legyen. Erre vannak nagyon jó példák a világban.
Egy biztos ha nem tudunk túl lépni a széthúzáson és elhisszük megélhetési politikusok hazugságait akik 20 millió románnal riogatnak, akkor nekünk annyi.
Mi vagyunk a legtöbben a Kárpát Medencében pedig az elmult 90 évben mindent megtettek hogy ne igy legyen, DE mégis itt vagyunk.
Nagyon sokmindere hivatott még ez a nemzet de ez csak összefogással sikerülhet.
De ahhoz hogy öszefogjunk Nekünk Mohács kell?
Mutassuk meg hogy NEM!

solesz · www.index.hu 2010.05.05. 13:55:41

@Auris: nettó hülye vagy, olvasásképtelen, vagy funkcionális analfabéta (megfejtés a wikipedián)

a borsodi ember, azaz ott lakik, ott dolgozik, idehaza adózik, állampolgárja kis országunknak, akkor szavazzon.

aki nem itt (vagy seholsem) dolgozik, vagy nem adózik, vagy nem itt lakik az ne döntsön azokról, akik pénzéből él.

valószínüleg balsors fixációd van, mert az az empátiád nem működik, ami a dolgozó emberek érzelmeinek átérzésére lenne jó.

kimeríted az álszentség fogalmi körét.

Uva 2010.05.05. 13:57:59

@henzus:
"Én nem azt mondom hogy minden jogot meg kell adni ami egy Magyarországon élőnek jár mert végülis nem ide adóznak.
DE minden olyan jogot ami egy Magyar Állampolgárt megillett meg kell adni."

wtf?

Auris 2010.05.05. 13:58:53

@somogg: Ezt a párttitkáros dumát nem tudom mire alapozod. Jól hangzik de abszolút nem volt releváns.
Az zavar, hogy kiállok a véleményem mellett?

És hogy az érvek nem számítanak csak a szív? Úgy gondolom ha visszaolvasod beírásaimat, elég sokat argumentáltam.

De újra leírom. Ha ezt a kérdést úgy tekinted, hogy nem viszel bele erkölcsi és lelki motívumokat, akkor persze hogy egyértelmű a kérdés.

Csak a nyűg, meg a gond van vele, még lehet hogy pénzbe is kerül, hagyjuk már a fenébe. Innentől vitatkozni sem érdemes rajta, a határon túli magyarok meg hagyjanak minket lógva, van nekünk elég bajunk.

Azt a szót meg hogy nemzet, töröltessük az összes magyar lexikonból.

Ezt a hülye választójogi kifogást meg már hanyagolhatnátok. Ha úgy akarja az isten adta nép (tudod népszavazás, meg népi kezdeményezés), akkor nem lesz választójoguk. Erre tekintettel nem kell eltaszítani magunktól egy csomó ugyanolyan magyar embert, mint mi vagyunk.

Olyan jogi megoldást kell kialakítani, ami fenntartja a status quo-t, de előnyökhöz juttatja a határon túli magyarokat, és erősíti a nemzeti összetartozást.

Lehetségesek ilyen megoldások, de ehhez el kell mozdulni a totális tagadás kiindulópontjáról.

kertesz 2010.05.05. 14:00:33

@szita szita péntek:
Tökéletes összefoglalás.
Annyival egészítem ki, hogy a jobboldal meg is fogja valósítani a programját, még akkor is, ha emiatt a protest-szavazók elfordulnak (szerintem)

Döntés társadalmi legitimitása:
Pro:
- Az igazságtalannak vélt trianoni döntés részbeni revíziója.
- A nagy többséggel megválasztott jobboldali erők egyik programja.

Kontra:
- Trianon túl rég volt, személyes érintett már nincs.
- A jobboldal nem e programpont miatt lett megválasztva, hanem a bal oldaltól való elfordulás által. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a többség ezt szeretné.
- Nemrég volt ezzel kapcsolatban egy népszavazás.

somogg (törölt) 2010.05.05. 14:00:50

@majomképű: ezt buktad, mi a sracokkal (harcosokkal) a zaszloerdoben felallitott jurtaban poharazgatunk kumiszt minden szerdan 7 es fel 8 kozott.

genghis 2010.05.05. 14:01:17

@henzus: En nagyon szeretnem ha engem elcsatolna
hollandia
kanada
usa
ausztrallia
svedorszag
norvegia
belgium
es meg qrva hosszan sorohatnam.
A fentebb felsorolt orszagokban ugyanis magadert es a csaladodert dolgozol, nem par ingyenelo politikusert.-de legalabbis a boldog es joleti ontudatlansagban tartanak hogy igy erezd. Nekem ez eleg.:)

jbc4wa 2010.05.05. 14:04:25

@Uva: Ez a kérdés bennem is felmerült.:)

Amúgy válaszolva annak, aki ezt az okos gondolatot írta: nekem nem kell jó sok év elcsatoltan élés ahhoz, hogy tudjam, hogy amibe nem tettem bele, abból nem veszek ki és nem szólok bele a szétosztásába. Ha ez minden érintett agyáig eljut, akkor jöhet a dolog.

szita szita péntek 2010.05.05. 14:05:15

@kertesz: "jobboldal meg is fogja valósítani a programját" - Kiegészíteném azzal, hogy nincs is ezzel komoly baj, HA elvarrják közben azokat a szálakat, amik veszélyesek lehetnek ebben az aktusban. Csak attól félek, nem lesznek elég alaposak és hagynak benne pár "aknát".

kertesz 2010.05.05. 14:05:30

@jbc4wa:
Végülis eljutottunk a véleménykülönbség legpucérabb, tovább nem hámozható részéig.
Szerinted van ottani meg itteni magyarság.

Szerintem "csak" magyarság van, ami nem különböztethető meg születés (helye) alapján, mert magyar az, aki annak tartja magát.

Sajnos nem fogunk ennél tovább jutni. Hát, ez van.
:)

somogg (törölt) 2010.05.05. 14:06:27

@Auris: a partitkaros hasonlat onnan jon, hogy annak idejen a "a nem vagy kommunista" volt a mindent vivo erv (ami minden erdemi vitat lehetetlenne tett, es igy rengeteg kinos pillanattol mentette meg a hatalmon levoket), ma ez a "nem vagy magyar". Ezt ugy lattam az argumentumaidban :), eloszeretettel hasznaltad. Szerinted az erzelmi toltet nelkul egyertelmu a valasz? (nekem azert annyira nem) Pontosan mire gondolsz?

genghis 2010.05.05. 14:06:29

@Auris:
"Erre tekintettel nem kell eltaszítani magunktól egy csomó ugyanolyan magyar embert, mint mi vagyunk.
"
Konyorgom, mitol vannak eltaszitva? Szeressuk oket jool, ok is minket.
Atmesz puszi-pacsi, megnezed nekik milyen jol megy (a kornyezo orszagok gazdasaga sokkal jobb mint a mienk) hazajossz es somolyog a lelked a nagy bodottagtul!
De mikozben nyakig ulunk a sz@rba nema hogy a maszofankat is kidobjuk annak aki az uton megy, hogy tamaszkodjek ra!

kamarti 2010.05.05. 14:11:11

@henzus: ne haragudj, de mindig kacagnom kell az olyan nagymagyarokon, akik a minimális magyar helyesírásnak sincsenek birtokában (kis- és nagybetű, vessző használata, kisebb és nem kissebb stb.)
amúgy meg közölném, hogy azért vagyunk ilyen sokan magyarok, mert igazi olvasztótégely ez a hely, illetve nép: ahhoz, hogy itt találj egy olyan embert, akinek legalább 3-4 generációig visszamenőleg csak magyar felmenői voltak (legalább névben, mondjuk Kovácsok, Kissek, vagy Nagyok stb.), ahhoz jó sokáig kéne keresgélned... vagy akkor majd ezután ez jön? hogy akinek nem, az meg mehet? vagy azért más nemzetiségre utaló nagyapa nevekkel is össze lehet majd borulni? És mi lesz a világválság idején mondjuk Amerikába kitántorgók leszármazottaival? mert igazából ők se teljesen a saját jószántukból mentek el innen, hogy más időszakot és okot már ne hozzak fel hirtelen. Ők is kapnak állampolgárságot? És ha így majd szépen összeborulunk, akkor nem csak ezen a 93 négyzetkilométeren, hanem a világon is mi leszünk a leglegleg nemzet, vagy mi?

jbc4wa 2010.05.05. 14:12:17

@kertesz: Idáig sem haladtunk egy centit sem előbbre, úgyhogy ez már szerintem semmin sem változtat.:)

Amúgy számomra a legfontosabb megkülönböztetés a szeretteim és a többiek csoportokban fogalmazható meg. A többieket lehet aztán szétbontani. És természetesen a szeretteim (és hadd tegyem hozzá: a sajátom) érdeke bőven übereli a többiek érdekeit. A többieket bontva pedig az itt rendesen dolgozó, adózó-tanuló emberek érdeke magasan felette van azoknak, akik nem tartoznak az előzőek egyikéhez sem, mint például a külhoni magyarok. Lehet itt romantizálni a dolgot, de akkor is a pénz határoz meg szinte mindent. Személy szerint én az adók csökkentését támogatnám, hogy nekem több maradjon, nem pedig a mostani mennyiségű befizetések átcsoportosítását a kintiekhez. Ennek oka a szeretteim (+én) és a többiek felosztás.:D

genghis 2010.05.05. 14:13:23

@kertesz: Ugyanmar, ne legy gyerekes leccike! Magyar itt minden uzbeg, zimbabvei, kamcsatkai, sziriuszi, akit csak akartok.
De nehogy mar a szomszedomban elo igazi osmagyar megmondja nekem hogy ne hasznaljak wc papirt, hanem szokjat at a balkezzel nem nyulunk a talba-megoldasra.
Elhiszem en hogy mindenki aki a hataron tul el mugyanugy magyar mint en, csak:
1 ne mondja meg mi mit es hogyan csinaljunk ebben az orszagban (ne szavazzon, csak ha itt el)
2 ne az en es a tobbiek altal befizetett penzekbol hedereljen

Auris 2010.05.05. 14:14:09

@genghis: Volt valaki, aki azt mondta: Magyarosztág Zrt. Ő gondolkodott úgy, mint te egy országról, nemzetről. Jó messzi is jutottunk vele.

Nagyon sajnálom, hogy nem látsz át dolgokat, azt gondolom soha nem tudnám veled megértetni miről beszélek. De azt gondolom, ha neked már a norvég is jó magyar, akkor soha nem fogunk nyugvópontra jutni. Elfogadom, hogy más a véleményed, de "mélymagyar" öntudat ide, vagy oda, továbbra sem tartom sokra az ilyen nemzeti öntudatot, anélkül hogy személyedben meg kívánnálak sérteni. Nekem a norvégok mindig is mások lesznek, mint egy magyarok, és jobban fog érdekelni, mi van a határon túli magyarsággal Romániában, mint a norvég kisebbséggel Svédországban, még ha ez a te szemedben nem is jelent értéket.

Az pedig, hogy azon magyar emberek jogaikba való visszahelyezése, akiket a történelem és más nemzetek (akik sokkal pragmatikusabban gondolkodnak, mint te) önérvényesítő szándéka nehéz sorba juttatott neked a korrupcióval egyenértékű, már-már felfoghatatlan számomra.

Remélem a történelem nem fog olyan helyzetbe juttatni, hogy ilyen emberek nemzeti öntudatán múljon bármi is az életedben.

Uva 2010.05.05. 14:16:30

@Auris: "Az pedig, hogy azon magyar emberek jogaikba való visszahelyezése, akiket a történelem és más nemzetek (akik sokkal pragmatikusabban gondolkodnak, mint te) önérvényesítő szándéka nehéz sorba juttatott..."
várj hadd folytassam:
...azok az emberek bizony már rég halottak mind.

Auris 2010.05.05. 14:16:40

@genghis: Azért erről kérdezd meg Malina Hedviget is....

Biztos kibaszott jó lehet neki gyanúsítottként abban a fasza kis gazdasági fejlődést mutató országban azért, mert az anyanyelvén mert beszélni.

Az, hogy a világ és a jelenségek egy részéről nem veszünk tudomást, még nem megoldás a problémáinkra.

kertesz 2010.05.05. 14:17:40

@kamarti:

Tudod, a fiúk tisztában vannak az EKB* elvvel, a nők nehezen emésztik meg.

1. Dehogy akarok én pozitív diszkriminációt. Egy másodpercig sem gondolom, hogy felosztod mi és ők-re a magyarságot. Egy picit azért odacsippentesz, hogy "ők" jobban járnak, de tényleg csak egy hunyorításnyit. :) A kismagyarországozás ne fájjon, ha nem osztod ők-re és mi-re a magyarságot. Egyazon Magyarországon élünk nem?

2. Én kihagynám a helyi torzsalkodást az állampolgárságosdiból. Ki tudja, ki a legitim nyilatkozó a Felvidéken? Bugár? Csáky? A szlovák magyarevőket nem is említem. No, ezért.

3. "ez a kijelentés is eléggé leegyszerűsíti a dolgokat" pontosan, ez is volt a célom. Természetesen, azt akartam mondani, hogy igen, 150 évvel később kell elrendeznünk a dolgot. De bizony nem mondtam ,hogy ellenségesdit kéne játszanunk. Sőt. Többször utaltam arra, hogy az őseink gőgje miatt szívunk. A véleményem az, hogy határozottan, magyar érdekek mentén politizálva, de együttműködve kell megoldani a problémát. De mi van akkor ha az ellenérdekelt fél, pl. a szlovákok elkezdenek átkozódni, hogy nácik vagyunk és ilyesmi. Szabad meghátrálni, ha nem hajlandók értelmes vitára? Szerintem nem.

3.a. A pöcsös gondolat nagyon édes. Nem érzem magam illetékesnek a méricskélésben. Majd a lányok :)))

(*) EKB- erősebb kutya baszik

genghis 2010.05.05. 14:21:03

@Auris: bocs ez nekem tulontul demagog, nemtok mit kezdeni vele.
kerem kapcsojja ki

de tudod mit, szedd ossze azt a par meg elo magyart akit szemelyesen erintett az elcsatolas es meg elnek, ussekavics tarcsuk el oket!

kertesz 2010.05.05. 14:24:09

@genghis:
MivanMivanMivan???? :))))))
"De nehogy mar a szomszedomban elo igazi osmagyar megmondja nekem hogy ne hasznaljak wc papirt, hanem szokjat at a balkezzel nem nyulunk a talba-megoldasra."
Na, ez kéne neked, sőt, csak jurtában lakhatsz ezután a kertben. :))))))))

"Elhiszem en hogy mindenki aki a hataron tul el mugyanugy magyar mint en, csak:
1 ne mondja meg mi mit es hogyan csinaljunk ebben az orszagban (ne szavazzon, csak ha itt el)"
Dehát ez most is így van, függetlenül attól hogy van-e állampolgársága a külhoniaknak, vagy nem. Csak magyar választókerületbe bejelentett lakcímmel rendelkező szavazhat most is... Ne hámozzuk már a lufit...

"2 ne az en es a tobbiek altal befizetett penzekbol hedereljen."
Bárcsak bevezetnék az adónyilvántartás alapú szavazást. Más lenne az adózói morál, de azonnal :))))

Auris 2010.05.05. 14:24:18

@solesz: Lásd korábbi válaszaimat, aki a kérdést csak a szavazás prizmáján keresztül szemléli, az félreviszi a kérdést. De nem csodálkozom hogy nem olvastál végig minden hozzászólást, sok van.

Már korábban leírtam, az állampolgárság nem egyenlő a szavazati joggal, léteznek olyan megoldások, amik politikailag korrektek a mo-i lakosság és a határontúli magyarok szempontjából is, gazdasági szempontokat is figyelembe véve. A megfelelő egyensúlyt kell megtalálni, nem élből leugatni az egész kérdést.

A kedves jelzőket "köszönöm", bár érveid erejét nem igen erősítették, és mivel én előtte tisztelettel szóltam hozzád úgy gondolom nem szolgáltam rá.

kamarti 2010.05.05. 14:25:17

@henzus: "Én minden olyan hozzászólónak aki a kettős állampolgárság ellen van azt kívánom ha lesz egy másik Trianon akkor kerüljenek önszánntukon kívül egy más országba és éljenek meg jó hosszú kort és szenvedjék meg majd a jövőbeli Magyarország "állampolgárainak az elutasítását. Én ezt kivánom nektek ti idióták."

nem tudom, hány éves vagy, de elmesélném neked, te idióta, hogy az anyámnak milyen kálváriát kellett például végigjárnia, amikor lejárt a személyije 60on, ledolgozott több mint 40 éven túl, meg miután felnevelt két gyereket is itt azért, mert mert a mai Szlovákia területén született a háború alatt (hogy aztán utána meg bevagonírozva átdobják ide az egész családot) és ezért nem volt (mai) magyarországi magyar születési anyakönyvi kivonata. Nem te voltál mellette, nem te segítettél, nem te vitáztál a hülye hivatalnokkal, ugye? és akkor most az lenne az adekvát válaszom, ho9gy vesszen trianon, vissza a felvidéket, erdélyt stb., de ha már ez nem megy, keblemre mindenki, aki magyar, bármibe kerül is? (és majd utólag kiderül, ahogy itt valaki írta, mi a következmény? hát basszus, normális ember a saját, kisszerű életében sem hoz döntést úgy 12-14 éves kora után, hogy legalább egy percig ne gondolkozna előtte a következményeken...)

genghis 2010.05.05. 14:25:52

@Auris:
"Azért erről kérdezd meg Malina Hedviget is...."

Ha allampolgarsag lesz mivel javul a helyzet? Csak erositeni fogja a kinti nacionalis hozzaallast. Esetleg megtobb magyart rugdalnak meg. Ez hianyzik? Esetleg haborut akarsz?

Az itthoni latens -de egyre erosodo- nacionalista hozza allas csak ronthat ezen az egeszen. Ez az orszag egyszer mar allt a nacik oldalan, ne legyunk ra buszkek es ne akarjuk megismetelni a tortenelmet, mert esetleg negyven ev mulva mar budapest meretu orszagocskank se lesz.

Auris 2010.05.05. 14:27:37

@Uva: @genghis: Most komolyan. Ti is tisztában vagytok vele, hogy azoknak a magyaroknak az ősei nem önként mondtak le a magyar állampolgárságukról.

A magyar állampolgárság leszármazási elven nyugszik. Tehát ha nem fosztják meg őket tőle, a ma élő utódaik mind magyar állampolgárok lennének.

A fenti különbségtétel morális szempontból álszent.

jbc4wa 2010.05.05. 14:28:17

@kertesz: "A véleményem az, hogy határozottan, magyar érdekek mentén politizálva, de együttműködve kell megoldani a problémát."

Ez a probléma lényege, vagyis hogy nincs olyan, hogy "magyar érdek". Amit annak nevezhetünk, az csak addig terjed, hogy tényleg védjük meg a kintieket a jogellenes támadásoktól, nyútsunk nekik ebben segítséget. Ha ehhez papír kell, akkor legyen. Viszont ha ehhez a papírhoz már kapcsolódhat bármilyen jog és pénz, akkor már nagyon nem beszélhetünk egységes magyar érdekről, sokkal inkább nagyon erős érdekellentétről itteni és kinti magyarok között.

szita szita péntek 2010.05.05. 14:29:31

@Auris: Ilyen alapon gondolom már legalább 70-80 országnak lehetek állampolgára...

jbc4wa 2010.05.05. 14:30:14

@kertesz: Figyelem, figyelem, egyet értünk valamiben.:) Én is vágyom az adózás alapú szavazati jogra! Hurrá, egy közös pont!:)

genghis 2010.05.05. 14:31:49

@Auris: ha meg nem maszunk le a farol ma is majmok lennenk.
De lasd fentebb a ket terkepet amit linkeltem. Ha nem ugy alakulnak a dolgok ahogy akkor most mind mongolok lennenk, vagy jo romaiak.
sakkor mivan?
A "kint rekedt" magyaroknak erkolcsi jovatetelt egy nagy bocsanat keres hozhat a trianoni donteshozoktol, nem pedig egy jelkepes -vagy esetleg gazdasagi ongyilkossaggal felero-teljes allampolgarsag megadasa.

kertesz 2010.05.05. 14:32:43

kamarti 2010.05.05. 14:11:11
"@henzus: ne haragudj, de mindig kacagnom kell az (...) nagymagyarokon
na most akkor nagymagyarság van, vagy kismagyarság? kettős mérce, vagy nem????

"(...) azért vagyunk ilyen sokan magyarok, mert igazi olvasztótégely ez a hely, illetve nép: ahhoz, hogy itt találj egy olyan embert, akinek legalább 3-4 generációig visszamenőleg csak magyar felmenői voltak (legalább névben, mondjuk Kovácsok, Kissek, vagy Nagyok stb.), ahhoz jó sokáig kéne keresgélned...

Felnyújthatom az ujjam? 8 generáció viseli ugyanazt a nevet (azért befigyelt egy tirpák(=nyíregyházi szlovák) üknagymama is. ) És még nemes sem vagyok. Magyar az, aki magyarnak vallja magát.

"És mi lesz a világválság idején mondjuk Amerikába kitántorgók leszármazottaival?"
Ha magyar állampolgár akar lenni, miért ne? Csak egy magyarság van, nem??

:)

Auris 2010.05.05. 14:33:10

@somogg: Bocsi. lusta vagyok visszaolvasni a hozzászólásaimat, de szerintem én nem írtam azt, senkinek hogy "nem vagy magyar". Arról beszéltem végig, hogy másként tekintek egy olyan emberre akinek a magyarság és nemzettudata egy lapra helyezi a magyar honfitársait egy norvéggal.

Hogy ettől aztán rögtön véleménydiktátor is lettem? Hmm? Nem nagyon látom az összefüggést.

genghis 2010.05.05. 14:33:14

@kertesz:
""2 ne az en es a tobbiek altal befizetett penzekbol hedereljen."
Bárcsak bevezetnék az adónyilvántartás alapú szavazást. Más lenne az adózói morál, de azonnal :)))) "

Csatlakozom!
Bar sztem nem az adozoi moral valtozna, csakcsupan megkevesebben szavaznanak, de bar igy lenne!

Uva 2010.05.05. 14:34:31

@Auris: "A magyar állampolgárság leszármazási elven nyugszik. Tehát ha nem fosztják meg őket tőle, a ma élő utódaik mind magyar állampolgárok lennének. "

Lol, ez bődületes nonszensz. Párhuzamos valóságok meg nincsenek. Ismered azt a dumát, hogy ha a nagyanyámnak kerekei lennének, ő lenne a kettes villamos?

Auris 2010.05.05. 14:35:19

@szita szita péntek: Igaz, de arról nem ebben az országban kéne diskurzust folytatni. A magyar állampolgárságot csak önkéntesen lehet felvenni, tehát ha te 69 másik országnak a polgára akarsz lenni, arról nem velem kell eszmét cserélned, mert az engem nem érdekel (még a norvég se).

solesz · www.index.hu 2010.05.05. 14:38:11

@Auris:
"Volt valaki, aki azt mondta: Magyarosztág Zrt. Ő gondolkodott úgy, mint te egy országról, nemzetről. Jó messzi is jutottunk vele."

Attól mert a kormányzás elhibázott volt, sőt helyesebben botrányos, az még önmagában nem bizonyítja az összes állítás helytelenségét.

Speciel arról, hogy ne legyen kettős állampolgárság nem értettem velük egyet, de azzal, hogy ez több legyen mint egy szimbolikus összetartozási jel... hát azzal nem értek egyet. Nem kell szavazati jogot adni annak, aki nem dolgozik meg érte.

Állampolgárságot annyit oszthatnak, amennyi kifér a nyomda ajtaján.

Le kellene már jönni arról, hogy elvették tőlünk... Mért nem korholod a déd és nagyszüleidet, hogy nem csináltak forradalmat és/vagy háborút, visszaszerezve a régi földet, a néppel együtt ?

A háborúk jelentős része úgy ér véget, hogy leigázzák a vesztest és elveszik a további harci kedvét. Elveszik a javaikat, megb--sszák a nőket, a féfiakat és a harocosokat meg lemészárolják.

Nagyon, de nagyon sokat vesztettünk azon a háborún. Vesztettünk. De nem példa nélküli ez, hiszen ideig óráig, nyögte Mátyás bús hadát, bécsnek büszke vára is valaha. Valaha mi is osztottuk az "áldást".

Aztán csodálkozunk, ha európa nem tisztelte a talpig jófej magyarokat és szigorú revansot vett rajtunk veszteseken.

Többet segítene az elcsatolt területek magyarságán, ha az anyaország erős lenne. Lassan olyan szar helyzetben leszünk, hogy szégyelni fogja bárki, ha mi segítünk neki... mégha magyar is.

kertesz 2010.05.05. 14:39:53

@kamarti:
"anyámnak milyen kálváriát kellett például végigjárnia, amikor lejárt a személyije 60on, ledolgozott több mint 40 éven túl, meg miután felnevelt két gyereket is itt azért, mert mert a mai Szlovákia területén született a háború alatt (hogy aztán utána meg bevagonírozva átdobják ide az egész családot) és ezért nem volt (mai) magyarországi magyar születési anyakönyvi kivonata."

No pont jó helyen hozod a példát. A jelenlegi magyar közigazgatásban próbáld elsütni azt, hogy a személyidbe Kassa kerüljön születési hely helyett, és ne Kosice. Van egy névtáblázat minden hivatalban, de lusták használni. És így tovább. Na ezért kell a közös magyarságtudat. Ezért nem szabad kinti és benti magyarokról beszélni. A szerencsétlen hivatalnok csak azt csinálja, amit elétesznek. Remélem, a mostani rezsimváltással a hivatali gondolkodás is változik...

jbc4wa 2010.05.05. 14:40:13

@Uva: Ott a pont, bár én sárga+csilingel verzióban ismerem, de a hasonlat jó.:D

Én a magam részéről az olasz állampolgársághoz ragaszkodnék az egykori Pannónia emlékére!

szita szita péntek 2010.05.05. 14:40:31

@jbc4wa: "Én is vágyom az adózás alapú szavazati jogra!" - Nem lenne az jó, hidd el nekem! :) A jelenlegi rendszernek szerintem 2 nagy hiányossága van - és azok közé nem tartozik, hogy adózik-e a választó. Pld. szerintem ne adózzon egy egyébként kereső, de ezen felül 5 gyereket nevelő háztartás, mint ahogyan attól sem venném el a döntés jogát, aki már nyugdíjas...

Szóval a 2 nagy hiba:
1 - Nem mér politikai tájékozottságot. Itt nem az általános érvényű tudásra gondolok (amit mondjuk végzettséggel mérhetnénk), hanem a politikai tudásra. A felületes információkkal rendelkező ember szavazata épp annyit ér, mint egy politológusé.
2 - Nem mér politikai elkötelezettséget. Az, akinél a mérleg nyelve épp csak átbillen épp olyan súllyal esik latba, mint az, aki tűzbe is menne az igazáért.

Ennek fényében az ideális rendszer (nekem) valami ilyesmi lenne: Minden választáskor összeállításra kerül egy, 200 politikai alap infromációkról szóló kérdéssor. Ezekből a kérdésekből véletlenszerűen rákerül minden szavazatra 5 db. A voks értéke 1+a helyes válaszok száma. Ezek után a kedves választó fokozódó elektrosokkot kap. Minél nagyobb dózist hajlandó elviselni, annál több plusz pontot kap még a voksa, max +5-öt. No ez a rendszer többé-kevésbé megoldaná a fenti két kérdést.

Persze ez így most elég hülyén/durván hangzik, de ennél igazságosabbat nem tudok kitalálni! :D

Auris 2010.05.05. 14:43:12

@genghis:
Például: Malina Hedvig ellen jelenleg eljárás folyik, amiért állítólag összeverte magát, magyarokat gyalázó feliratokat rajzolt a saját hátára, mindezt két olyan szlovák bőrfejű jelenlétében, akiket szlovák tanúk neveztek meg. Ezzel a gyalázatos tettével félre kívánta vezetni a szlovák hatóságokat.

Na most, ha ezen korántsem koncepciós per szagú eljárásnak a vége előtt elmenekülne Magyarországra, akkor mint magyar állampolgárt nem kellene kiadni a szlovák kiadatási kérelemre. Szlovák állampolgárként a magyar hatóságoknak ki kell adnia.

És ez csak egy nagyon apró eset, mi a különbség.

Háborút nem akarok. De ezzel tömték a fejeteket éveken keresztül. Mondok neked példákat. Az oroszok állampolgárságot adtak Ukrajnában az ott élő oroszoknak. A Románok a Moldáviában élő románoknak ( pedig az is gócpont) annak idején azért kapták vissza a szovjetektől Erdélyt a románok, mert leomndtak Moldováról). Sőt a Magyarországon élő szlovákok is igényelhetnek kettős állampolgárságot tudomásom szerint a szlovákoktól. És hol volt ebből háború?

A nácizást meg különösen bírom, aki egy kicsit kiáll a magyar nemzeti tudat és érdekek mellet, az már élből náci. Fúj de utálom ezt.....

szita szita péntek 2010.05.05. 14:46:42

@Auris: Malina Hedvig esete egy nagyon kirívó eset. Szomorú, hogy ezt kell mondjam, de az őt ért méltánytalanság miatt nem szívesen venném magamra, hogy az egész ország gazdasági/politikai jövője akár csak részben is, de ki legyen szolgáltatva a határon túli magyarságnak. Mint ahogy elítélem a késelést is, de attól még nem tiltom be a kést. Nem lenne arányos ugyanis.

kamarti 2010.05.05. 14:51:03

@kertesz: azoknak a fiúknak, akik mellett (mögött) mindig áll eg yerős nő? (ezt muszáj volt, bár tényleg nem szeretnék elmenni ebbe az irányba, hogy egy nőnek egyáltalán van-e joga (agya) véleményt nyilvánítani, vagy úgyis hiába minden, mert a tyúkagyával úgyse fog föl semmit, nyugodtan lehet legyinteni rá)

egyébként ez az egész, ahogy kommunikálsz is, meg nem is, nagyon hasonlít a kétharmados párt kommunikációjára (amit most majd kormányzati struktúrával is alátámasztanak): az egyik beszél(get), mintha számítana, mit mond a nép, a többiek meg közben csinálják, amit rég elhatároztak és jónak látnak (lásd a hamukázást arról, hogy meg kell várni a második fordulót és majd csak aztán kormáynt hirdetni, mert meg kell tisztelni a választót, majd bemutatni egy olyan kormányt, amelynek a névsorát a média rég megszellőztette, vagy a még felmérjük, mi a helyzet alapállást az itt-ott elmondott már öt éve megvan a válaszunk erre vagy arra a kérdésre - kér, hogy öt éve nem 278 volt az euró péel, hogy mást ne mondjak, de tényleg, most ne pártpolitizáljunk, mert majd mingyárt jön, hogy megvagy, te büdös ballib...)

szóval édesem (sztem nyugodtan mondhatom ezt, ha már indirekt módon beavattál a méreteidbe, érzékeltetve, hogy nincs okod panaszra), nem odacsippentek szegény határon túli magyaroknak, hanem tényeket sorolok, nagy különbség (csak olvass el néhány pályázati kiírást mondjuk az NKA-nál: még magyarországi magyar kulturális események pályázatainál is előfordul például olyasmi, hogy " a kuratórium előnyben részesíti" mondjuk határon túli magyar színházak meghívását (persze lehet, hogy újat mondok, de külön fesztiváljuk van minden évben Kisvárdán a határon túli magyar színházaknak) - akkor például hogy állsz ezekhez? Ne legyen ez a megkülönböztetés, a külön fesztivál, hiszen csak magyarok vannak?

2. sztem abba most ne menjünk bele, hogy a helyi torzsalkodásokba hogyan és milyen formában és kik szálltak be "kismagyarországról". De ha következetesek a fiúk a mindenkivel beszélgetek, mert a nép mondja meg, mi legyen pr-ben, akkor előbb-utóbb valakikkel asztalhoz kell ülni, nem? vagy ők se elég okosak, mint a nők, hogy konzultáljanak velük az őket érintő dologban? tehát ez egy diktátum lesz feléjük? eszi-nem eszi, nem kap mást?

3. hát ami a kompromisszumkészséget illeti, nem sorolnám az első három jelző közé, ami eszembe jut a leendő kormányfőről és csapatáról. Épp azért, mert ahogy neked is, számára is a kompromisszum meghátrálást jelent, nem kölcsönös engedményeket. Viszont a pr miatt már előre el kell mondani, hogy majd biztos nem lehet velük (bármilyen ellenféllel) szót érteni, és ezért majd ők lesznek a hibásak, hiszen mi mindent megtettünk (ahogy sajnálkozunk és csodálkozunk, milyen szarul áll az ország, miközben arr biztattuk a népet, lehetőleg ne is adózzon ezeknek, a vizitdíj miatt egyenesen csináljon forradalmat, valamint magunk is példát mutattunk évekig a csak a fizetésünkért járunk be a munkahelyünkre, és a kollégákat is arra biztatjuk, ne jelenjenek meg magatartásból. ez konstruktív magatartás? mert szerintem ennél destruktívabb már nem is lehetett volna, most meg sopánkodik, hogy szét van esve, le van züllve az ország - de majd lesz nagymagyar összeborulás, és minden rendbe jön? Hát ne haragudj, de ebben nem nagyon hiszek.

Auris 2010.05.05. 14:51:56

@solesz: A Magyarország Zrt. számomra szimbolikus. Azt mutatja, hogy egy közösségre csak mint gazdasági környezetre tekintenek. Ha ezt az utat járjuk be, akkor jaj nekünk. Én nem választanám szét az elmúlt 8 év sikertelen országvezetését ettől a szemlélettől.
Nézd meg a lengyeleket, akik hazafiasan építették fel a gazdaságukat, a kis és középvállalkozások helyzetbe hozásával, 6%-os gazdasági növekedést produkáltak a válság ideje alatt is.

Tovább. A történelmi kontextus amit felvázoltál torz. Attól hogy veszteségeink voltak egy háborúban, még nem jelenti azt, hogy amikor a nemzetközi keretek megengedik, ne kellene törekednünk arra, hogy enyhítsünk a következményeken.

Az pedig, hogy Trianaon a magyar nemzetiségellenes politika kizárólagos eredménye, egyenesen tényszerűtlen. A monarchiát mindenképpen feldarfabolták volna, mert az európai nagyhatalmak a német osztrák magyar együttműködést próbálták ellehetetleníteni, a kontinentális erőegyensúly fenntartása érdekében. ezért csonkították meg Magyarországot rettenetesen kegyetlenül. Olvass Benes-t, olvass a szláv korridor elméletéről, ami a német orientáltságú magyarságot el akarta szeparálni a germánoktól. A nemzetközi erőegyensúly kedvezőtlen alakulása hozta Trianont. Tojtak bele a franciák meg az angolok a magyarországi kisebbségek helyzetébe, ahogy tojnak azóta is egész Kelet-Európára, hacsak nem a gazdasági érdekeikért teszik.

Rajtunk kívül senki sem fog kiállni értünk, ezt már megtanulhattuk volna a történelmünkből.

mr_x 2010.05.05. 14:54:21

@énisfélek: "Képzelj el egy amerikai-nyasszaföldi kettős állampolgárt, amelyiket Nyasszaföldön kicsit megrugdosnak a rendőrök, majd bezárják a fogdába. Szerinted amikor felhívja az ottani amerikai nagykövetséget, azok elhajtják a francba? Egy frászt! Fél óra múlva ott egy profi nyassza ügyvéd ordítva, a helyi bunkók meg ott állnak sorban teleszart gatyában az ágyból kirángatott parancsnokuk előtt."
Helyettesitsd be Nyasszafoldet Irakkal.
Na ugye? Az a szegeny amerikai-iraki meg oruljon hogy nem lovik le azonnal amint amerikai foldre lep, nemhogy meg irakban segitsenek neki.

Auris 2010.05.05. 14:54:47

@szita szita péntek: Sok magyar atrocitás van, amiről nem is nagyon tudunk. És a hasonlatod rossz. Nem a kést tiltjuk be, hanem engedélyezzük a késálló mellény viseletét.

Az országot pedig gazdaságilag sem rokkantja meg. Megegyezés kell a határon túliakkal, hogy olyan feltételekkel kerüljön meghatározásra a magyar állampolgárság, ami előre viszi az országot és nem lehetetleníti el a gazdaságot és a politikai rendszert.

jbc4wa 2010.05.05. 14:56:30

@szita szita péntek:

Veled nem akarok veszekedni, túl jókat írtál.:D

Egyébként jó kis rendszer, ötletes.:D Egyetértek a két nagy hibával is, de szerintem nem szabad elfelejteni, hogy a szavazáson tulajdonképpen a beszedett pénz elosztásáról döntünk, így nem elhanyagolható az az elv, hogy az döntsön róla, aki tesz bele, nem az, aki csak kivesz. Persze ez is le van egyszerűsítve, de a lényeg remélem átjön.:D

Amúgy (bár ezt már félve jegyzem meg:)) aki a mai Magyarországon 5 gyereket nevel, az nagyrészt már most sem fizet adót...

szita szita péntek 2010.05.05. 15:00:32

@jbc4wa: "aki a mai Magyarországon 5 gyereket nevel, az nagyrészt már most sem fizet adót... " - Itt csak nem arra gondolsz, hogy életvitel szerűen szaporodik? :D

Auris 2010.05.05. 15:06:46

@jbc4wa: Van ennél jobb rendszer, ahol nem kell kínozni az embereket.

Minden választó kap egy kupont ( kb 10 euro) , amit a választás napján bárhol elfogadnak. Ha akarja elissza a kocsmában, ha akarja tésztát vesz belőle, de ha úgy akarja, leadja a szavazóhelyiségben és akkor szavazhat.

Nos aki kellően elkötelezett a közügyek iránt, hogy arra anyagilag is áldozzon, az szavazzon. A sok populista pedig leihatja magát a kocsmában.

Nos? Mit szóltok?

kamarti 2010.05.05. 15:08:46

@kertesz: nincs kettős mérce, aki magyar, tudjon írni-olvasni magyarul. de azt elismerhetnéd, eggyel viccesebb, amikor valaki trianonozik, nagymagyarországozik, vagy egyéb más módokon épp kifejezni próbálja a nagyon magyarságát, csak épp nem megy, mert a nyelv nem megy szegénynek. (vagy nem, igaz, inkább szomorú, mint vicces)

8 generáció viseli ugyanazt a nevet (azért befigyelt egy tirpák(=nyíregyházi szlovák) üknagymama is. )
A 8 generáció viseli ugyanazt a nevet sztem nem jelenti azt, hogy 8 generáción át minden felmenőd (figyelem! a nők is! nem csak a névörökítő férfiak!)
magyar nevet viseltek. Vagy igen? kivéve persze szegény tirpák (biztos örült volna, ha ezt a tiszteletteljes megnevezést hallja) ükmagyit...

"A jelenlegi magyar közigazgatásban próbáld elsütni azt, hogy a személyidbe Kassa kerüljön születési hely helyett, és ne Kosice. Van egy névtáblázat minden hivatalban, de lusták használni. És így tovább. Na ezért kell a közös magyarságtudat. Ezért nem szabad kinti és benti magyarokról beszélni. A szerencsétlen hivatalnok csak azt csinálja, amit elétesznek. Remélem, a mostani rezsimváltással a hivatali gondolkodás is változik."

Ennek jogszabályokhoz van köze, nem magyarságtudathoz. Bármiylen magyarságtudatos lehet a hivatalnok, muszáj szabálykövetőnek is lennie, ezért hivatalnok. Tehát a szabályozást kéne rendezni, hogy a benti anyám ne számítson kintinek - de nem látom, erre péel mért adekvát válasz a kettős állampolgárság? (amúgy meg állampolgárság nélkül nem vallják magukat magyarnak azok, akik - tetszik vagy nem - de a magyar határon túl, kint élnek? Ettől még lehet ugyanolyan jó magyar, mint bárki, aki országhatáron belül él - tényleg hagyjuk már ezt az állam és nemzet keverését-kavarását.)

jbc4wa 2010.05.05. 15:12:54

@szita szita péntek: Én semmi ilyesmit nem mondtam... A "mondtam"-on erős hangsúllyal.:)

jbc4wa 2010.05.05. 15:15:12

@Auris: Kissé sokba kerülne... Én valami IQ teszthez hasonló papírt javaslok a szavazólap mellé, ott is kell a motiváció a nehezített szavazás miatt és még a totál IQ-lightokat is ki lehetne szűrni.:)

kertesz 2010.05.05. 15:34:13

@kamarti:
Ugyan, ne legyünk szigorúak! A kanadai barátom legalább annyira nehezen őrzi a nyelvet, mint a kárpátaljaiak. Elég vicces a helyesírása. De magyar.

A tirpákságról javaslom a google használatát. Csak az utóbbi időben lett szitokszó, egyébként a nyíregyháza környéki szlovákok magukat is így nevezték. Az üknagyanyámat hogyne tisztelném!

Állam-nemzet. Szerintem itt a környéken nekünk a leggázabb a nemzettudatunk. Pl. román a moldovai románt ugyanolyan románnak ismeri fel, legfeljebb szórakozik az akcentusán. Nem sokat szaroztak, egy moldovai, ha akarja megkapja az állampolgárságot. Nem volt nyavalygás, népszavazás. Érdekes módon, ott minden politikus ezt természetesnek vette...

kamarti 2010.05.05. 16:07:23

@kertesz: végképp összezavarsz. akkor most nálam a kettős mérce, vagy nálad? egy magyarság van, vagy vannak, akikkel megengedőbbnek kell lennünk, akár kismagyarországi, akár nagymagyarországi (vajon melyik csoportba igazítanád a kanadai magyar barátod? ad absurdum: megnyerheti-e a következő megasztárt a magyarul még Király Lindánál is erősebb akcentussal beszélő, ráadásul félig fekete induló, aki Amerikában született és nőtt fel, anyukája magyar (ha jól emlékszem), ahogy megnyerte Ruzsa Magdi? és mi köze ahhoz, hogy ezek a kérdések sokkal nagyobb érzelmi viharokat kavarnak mostanság, mint 10-15 éve a kettős állampolgárság-dolog folyamatos feszegetésének, vagy hogy valaki kijelenti, hogy 15 millió magyar miniszterelnöke, miután megválasztja egy tízmilliós ország? Ha azt hiszed, hogy a politikusokat a nemzeti elkötelezettség, vagy a trianon miatt érzett szégyen, illetve a kompenzálás igénye hajtotta, hát nagyon naiv vagy, attól tartok. Ez igenis - legalábbis ott, ahol majd valójában döntenek, attól függetlenül, hogy te, vagy én vagy a határon túli magyarok mit gondolnak - és igen, azért, mert megtehetik - NEM nemzeti, hanem (párt)politikai kérdés.

nem tudom, hogy az utóbbi idő nálad mennyit jelent. Én észak-magyarországi vagyok eredetileg, és nem is mai fiatal, de már az én gyerekkoromban is a "hülye, bunkó" értelemben használta a nép a tirpák szót, és maguk a tirpákok is inkább megsértődtek a szóhasználaton akkor is, ha nem volt pejoratív. (persze azt még mindig nem tudom, hogy mi a helyzet az egyéb női felmenőid családneveivel, de ezt nyilván már sose árulod el, én meg nem akarnék belerondítani a 8generációs mellverésbe)

Bónusz: a kulturális érdemrend legmagasabb fokozatát ítélte Románia Esterházynak, Basescu szépen meg is indokolta, épp most hallottam a rádióban. Kíváncsi lennék, ehhez mit szólunk, fiúk?

PR-küszöb 2010.05.05. 16:19:55

Egy valamit - érzelmi felhangok és pártszimpátiák nélkül is - be lehet látni: a fogyó népeségű Németországban török nyelven beszélnek a betelepülők, Franciaorszában arabul beszélnek. Azért nem fog ártani, ha az ország mai lakossága az anyanyelvén kérdezheti majd meg a nem oly távoli jövőben: "És mikor jön a nyugdíj?" :)

Ami pedig ezen felül van, úgy mint tényleges, SZERVES nemzeti egység, lehet esély is, de lehet csupán hab a tortán.

Publius Decius Mus 2010.05.05. 16:31:53

Ha már erről van szó, a javaslatom az, hogy szavazás előtt meg kell fújni a szondát. A szavazók 40%-a aznap sem lenne képes megtartóztatni magát és kiesne.

solesz · www.index.hu 2010.05.05. 16:39:26

@Auris: a feldarabolás egy háború következményképpen jött létre. A feltételezés, hogy amúgy is megtörtént volna... ez a jövőben és a múltban is feltételezés marad.

Abban igazad van, hogy kapóra jött ez az európát kelet felől határoló osztrák-magyar monarchia széttörésére azoknak, akik súlyponti szerepre készültek.

az indoklásod csak annyit tesz, hogy a nyertesek elsöpörték a veszteseket, mert amúgy sem tetszett a pofájuk. nyertünk volna mi.

az pedig, hogy mit enyhít a kintiek helyzetén a szavazati jog, arról nekem az a véleményem, hogy pont semmit.

Az álláspontom szerint:
- állampolgárságot annyit lehet adni, amennyi kifér a csövön
- szavazati jogot, nem hogy nem adnék a határon túl élőknek, hanem még az itthoniaktól is elvennék, (lakhely, munkahely, állampolgárság, adózás tényezők figyelembevételével)
- anyagi segítséget akkor adjunk, ha sikerül erősődni
- moriális segítséget inkább ne adjunk

pl. a szlovák nyelvtörvény ellen fel kell lépni diplomáciailag (ami mellesleg többféleképpen meg is történt, de várom a fidesz lépését még ebben az ügyben, nem csak az állampolgárság ügyében)
a magyar emberek - etnikai alapon történő sérelmeit a államnak meg kell válaszolnia

én még most sem értem, hogy miért nem rohant a magyar nemzet háborúba az elcsatolt területekért. talán mert vesztett? mert megalázták? mert soha nem volt olyan erős, hogy egy összeurópai sereggel szembenézzen? igen. nem a csatában és az adjkirálykatonában fogunk jeleskedni az elkövetkező időszakban. meg kellene találni a nemzet helyét, szerepét. ebben ludas az elmúlt 20 év vezetése.

nincs nemzettudat. ebben is egyetértünk. (de az erdélyezéstől, a vajdaságozástól, az újvidékezéstől nem lesz nemzettudat)
Nemzettudat attól lesz, hogy a nemzet sikereket ér el. Mint az aranycsapat.

szlovákiával meg olyan jól alakult a kapcsolat, hogy mára, már lassan a budin ülve is tilos lesz beszélni magyarul. és ennek sajnos sok köze van a megerősődő hazai revizionista nézeteknek.

ez az az eset, amikor minél jobban csapkodsz, annál jobban lehúz a mocsár. a gondolkozó ember előbb kimászik a mocsárből, mielőtt úrrá akar lenni rajta.

máshol kellene megtalálni a magyarok istenét. sajnos mára egy erdélyi helyszín, egy vajdsági botrány több magyarságot hordoz a nép szemében, mint a cecei pirospaprika.

Publius Decius Mus 2010.05.05. 16:45:54

@solesz: "szlovákiával meg olyan jól alakult a kapcsolat, hogy mára, már lassan a budin ülve is tilos lesz beszélni magyarul. és ennek sajnos sok köze van a megerősődő hazai revizionista nézeteknek"

Ezt te el s hiszed, csak mert Slota/Fico mondja? Inkább neked nem szabana szavaznod mert olyan hiszékeny vagy.

kialto 2010.05.05. 16:52:56

"Napnyugat felé pedig ne nézzünk többé. Attól csak nehéz a szívünk és fáj a szemünk. Ott lebukott a nap és csak az ég vereslik még és az égen gomolygó nehéz sorsfellegek. Attól csak a könnyünk csordul ki már. Vigyázzunk ! A könny drága és ne lássa azt senki idegen, ami nekünk fáj. De, ezeresztendős gőggel tartjuk tekintetünket a mi hegyeink taréja felett, mert itt kell derengenie majd a mi hajnalunknak." Kós Károly

SkyBoy75 2010.05.05. 17:15:40

@szita szita péntek
"Nekem a határon túli magyar egy szemernyivel sem fontosabb, mint egy (határon túli) kínai. "
Valaki nemrég írta, hogy ebben az országban vannak magyarok és magyarul beszélő fogyasztók. Az olyan magyarul beszélő fogyasztónak, mint te, nincsenek nemzeti érzései, neki csak a napi betevő a fontos, legyen mit zabálni, inni, ezen a szinten ki is merül szellemi nívójuk...

Minden nemzet - román, szerb, horvát, spanyol, stb - megadja a kettős állampolgárságot nemzettársainak. Csak ebben az országban vannak ilyen dilettánsak...

"Ennek megfelelően nem értem, hogy miért kell az én országomnak az ő jogainak védelmében egyáltalán fellépni? Miért kellene bármiféle többletjogot biztosítani?"

Azért te kretén, mert magyar...de neked fölösleges magyarázni, nincs kinek

bagyula 2010.05.05. 19:11:48

@kertesz: "Szerinted van ottani meg itteni magyarság."

Meglepodsz, nagyon-nagyon sokan vannak mar pl Erdelyben akik ugyanezt gondoljak. En mar azt hiszem, hogy tobbsegen. Szerintem is sak egy magyarsag van, de a barati koromben (en is erdelyi vagyok) nagyon kissebbsegnek szamitok a velemenyemmel. Erre paradox modon rasegitett a magyarigazolvanyosdi is, amibol en sohasem kertem a fent emlitett okokbol.

Nekem oriasi dolog lenne a magyar allampolgarsag. Bar a sors ismet kulfoldre vetett (nem onszantambol de valahogy igy alakult, bar ebben vastaon benne volt a nepszavazas eredmenytelensege is, akkor pont Mo.-on eltem) elegge intenziven elem meg a magyarsagomat. Llelkes hokiszurkolokent nagyon sok magyar valogatott meccsre eljarok, es mindig oriasi elemeny egyutt enekelni a magyar himnuszt a szurkolotarsakkal. A leheto legtobb idot toltok Magyarorszagon, sokszazezer forintot koltok el kulonbozo szolgaltatasokra es mindenhol reklamozom Magyarorszagot mint lehetseges turisztikai celpont.

Igen, ez egy erzelmi kerdes, en igy is allok hozza. Ahogy az is egy erzelemi mozzanat, hogyha a vilagon barki kedveskedni akar nekem (pl. szalloda, repulloter) akkor ROMANUL szol hozzam az utlevelem lattan. En pedig kenyszredetten mosolygok....

Ettol eltekintve azert a "mitoszokat" kemenyen el kell oszlatni:

szavazati jog : Teves. Csak mo-i ALLANDO lakhellyel jar es nagyon maceres konzulatusokon szavazni. Szo sem lehet valasztasokat befolyasolo szavazatmennyisegrol, mint Romania eseteben

egeszsegugy: Teves. Surgossegi elletas MINDENKINEK jar, az orszagok nagy reszevel van ilyen megallapodas. Minden tovabbihoz helybenlakas kell vagy fizetsz (ahogy most is tortenik).

volt mar errol nepszavazas: Teves. Volt egy ERVENYTELEN nepszavazas (azert azert az IGEN-ek voltak tobbsegben!) igy a nep visszautalta a parlamentnek a dontest.

Emberek, jozan esz! Ennyi kell a sikeres elethez, semmi mas.

bagyula 2010.05.05. 19:15:52

@bagyula: elnezest az elutesekert, sietek szinhazba. :) Edes anyayelvunk tobb odafigyelest erdemel, tudom.

bagyula 2010.05.05. 19:23:19

@kamarti: "amúgy meg állampolgárság nélkül nem vallják magukat magyarnak azok, akik - tetszik vagy nem - de a magyar határon túl, kint élnek? "

Erre irtam peldat (van meg sok mas). Igen, erzelmi kerdes, vannak emberek akik ilyan vagy olyan okbol, igy erezenek. El tudod fogadni?

szita szita péntek 2010.05.05. 19:45:00

@SkyBoy75: Ne kreténezz engem te gyerök! Vagy legalább olvass el.. Postoltam ide egy csomót, legalább okosodsz...
Lényeg a lényeg: Per pillanat te kizárólag érzelmi oldalról közelítesz meg egy politikai, gazdasági kérdést. Teszed ezt ráadásul olyan érzelmekre, indulatokra támaszkodva, amelyek optimista becsléseim szerint is 40 éve okafogyottak, s teszed ezt akkor, amikor a gazdaságunk már eleve térden áll... Mint akinek minden mindegy... Engem a hozzáállásod egy olyan oroszlánvadászt juttat az eszembe, aki egy szívószálon át nézve járja a vadont vadra lesve, és közben fogalma sincs róla, hogy a nagyvad már mellette áll kimeresztett karmokkal. Olvass végig és dobd el a szívószálad!

szita szita péntek 2010.05.05. 20:24:28

@bagyula: Azért azt te sem gondolod komolyan, hogy az Mo-i állandó lakcím egy teljesíthetetlen kikötés lenne... 300 eFt-fól borsodban falun simán vehetsz egy lepukkant házat. Oda aztán ha kedved úgy hozza simán bejelentkezhetsz nyolcadmagaddal is... Ha akarod, akkor csak egy hónapra... Aztán már lehet is szavazni, GYES-t igényelni, akármi. Magyar állampolgárként becsengetsz az államkasszába havi 4 eFt-t és voilá: máris teljeskörű az egészségügyi ellátás. Ehhez még állandó lakcím sem kell... Szeretnéd magyar iskolába járatni a gyereked? Egy állandó lakcím elég hozzá, befizetett adóforint nem is kell. És mi lesz azzal az állampolgárságot megkapó, ám aktív életének javát már másik hazájában ledolgozó emberrel, aki áttelepül és nyugdíj előtti mondjuk 5 évét már itt dolgozza (adózza) le? Az honnan kap majd nyugdíjat? Nyilván innen, noha a befizetései javát nem itt teljesítette.

És ezek csak azok a visszaélési lehetőségek, amik nekem, az "amatőrnek" hirtelen az eszembe jutottak. Az emberek ennél jóval találékonyabbak. És mi lesz akkor, ha a pártok érdekeltek lesznek a szavazás eredményének megváltoztatásában? Hirtelen jön a tömeges lakcímváltozás?

Én készséggel elfogadom, hogy az érintettek többsége jóhiszemű és eszébe sem lesz visszaélni a helyzettel. Ugyanakkor egyszerűen képtelen vagyok támogatni olyan döntést, ami megteremti a visszaélés lehetőségét.

A nemzeti identitás fontos. Óvd, ápold, légy büszke rá! Én is büszke leszek rád, ha így teszel. Ugyanakkor (mint fentebb valaki ezzel a hasonlattal élt) egy ország leginkább egy gazdasági közösséghez hasonlítható. Most arról beszélünk, hogy akarunk-e még pár millió olyan tulajdonost, akinek valamiféle jogai lesznek, ám kötelezettségei nem. Ne keverjük a szezont a fazonnal.

eml 2010.05.05. 21:03:04

Megint a magyarkodás, magyarkodás, mikor is magyarnak magyar lesz legnagyobb farkasa.

ÉBRESZTŐ MAGYAROK!!!!

Már megérkeztünk Európába!!!!

Ideje lenne európaiskodni. Az a jövő!

SzSzabolcs18 2010.05.06. 00:08:44

@matyi10: Ja hát igen Basescu meg is adta a moldáviai román nemzetiségű állampolgároknak a román állampolgárságot...és mind rá szavazott.

bagyula 2010.05.06. 01:15:14

@szita szita péntek: Ha ma izlen eros kepyeloerovel rendelkeyel akkor olyan nehez belatni, hogy az altalad elkepzeltek omeges meretben kivitelezhetetlnek? Elsosorban azert mert a FIDESZ-nek is elemi edeke barmiylen kiskapuk bezarasa-kulonben majd megnezhetik magukat a kovetekezo valasztasokon (rengeteg penz folyik el midenfele az allamapparatusban).

Azt meg nem ertem, hogy pont a magyar iskolat felted attol aki kepes volt magyarorszgai allando lakhelyet letesiteni es ott tanittatni a gyermeket? Azt gondolom te is belatod, hogy ha mar gyerekestol ott van akkor enni kell, kolteni kell, legelabb a (nem is olyan alacsony) afat be kell fizetni. Summa-summarum nagyon furcsa magyar lehetsz te. Remelem lassacskan NAGYON kiseebbsegben leszel ezekkel az elvekkel-ha mar nem lennel esetleg.

Ja en lehetnek osztrak allampolgar is, de kell a halal faszanak az allampolgarsaguk.

szita szita péntek 2010.05.06. 01:47:13

@bagyula: "a FIDESZ-nek is elemi edeke barmiylen kiskapuk bezarasa" - Neeeem. A Fidesz elemi érdeke a hosszú távú szavazatmaximalizálás. Most a baloldal "teljesítménye" a jobb népszerűségének az oka. Gyakorlatilag, ha egy papírgalacsint indítottak volna bárhol, az is nyert volna. Nem lesz ez mindig így és ők ezt pontosan tudják, nem hülyék. Azt, hogy a kiskapuk alapos bezárogatása, vagy esetleg némelyik nyitva hagyása hozza a számukra a több szavazatot - nos az az ő döntésük. Nyilván gondosan mérlegelnek majd, de a döntésük NEKIK lesz hasznos és nem biztos, hogy nekünk is.

De legyünk optimisták és tételezzük fel, hogy az összes kiskaput bezárják (vagy ha nem is, akkor azok nemzeti szinten észlelhetetlen terheket okoznak csak). Nos önmagában a szavazati jog biztosítása is rettenetesen veszélyes. Az, hogy lakcímhez van-e kötve, vagy sem igen fontos kérdés, de nem tuti megoldás - kijátszható. Milyen eredményekhez vezethet ez? Nos, nálunk a lakosság méretéhez képest kimagasló a határon túliak aránya. Ekként az ő voksaik is jobban befolyásolhatják a választást nálunk. Szinte szimbolikus gesztus szavazati jogot adni akkor, ha a határon túliak aránya 5%. Sajna nem ismerem (utána nézni meg lusta vagyok), hogy nálunk ez hogy áll, de nem csodálkoznék egy olyan 30%-on sem. Nos ez már olyan szavazó tömeg, amely érdemben képes befolyásolni egy szavazás kimenetelét. Arról nem is beszélve, hogy az újonnan kapott szavazati jog miatti lelkesedés az első pár választáson vélhetően ebben a körben a honi átlagot meghaladó részvételi arányt hozna. No tehát hirtelen beemelődik a meghódítandó választók piacára egy olyan réteg, amelyik az állam fenntartásához nem járul hozzá, valamint a pontos viszonyokra való rálátása szükségképpen alacsonyabb, mint annak, aki közvetlenül érzi a kormányzás hatásait. Brrrr.... Belegondolni is rossz, hogy milyen diszfunkciókhoz vezethetne ez.

eml 2010.05.06. 02:21:57

@szita szita péntek:
nem csodálkoznék egy olyan 30%-on sem

Kb 1,8 mio szavazatra jogosult lehet köztük, ez a magyarországi kb 8 millió szavazazónak 20-25%-a.

hu.wikipedia.org/wiki/A_hat%C3%A1ron_t%C3%BAli_magyarok_t%C3%B6rt%C3%A9nete

Egyébként a 30% sem lehetetlen. Becslések szerint a htáron túliak 15-20%-al többen vannak, és ha nem 2/3 közöttük a szavazati joggal rendelkezők aránya, hanem nagyobb, akkor akár még 30% feletti arány is kijöhet.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.05.06. 08:48:23

Magyar-igazolvány = BULLSHIT

KETTŐS (LOL!) állampolgárság = MEGABULLSHIT

Egy erdélyi magyar, akit már többen megdicsértek, hogy milyen jól elsajátította a magyar nyelvet.
Kösz de ilyesmire nincs és nem is lesz szükségem.

bagyula 2010.05.06. 08:54:51

@eml: Ugyanmar. Ezek puszta talalgatasok, semmi sem tamassza ala. Egy aprocska de makas teny nem zavar? Ha egy hatarontuli a hataron tul akarana szavazni azt csak a konzulausokon tehetne meg. Ezek pedig ne tudnak szazezres tomegeket szavaztatni (max egy par tizezezret, ami igy is oriasi nagysagrandi kulonbeseg a mosanihoz kepest, de tetelezzuk fel). Azok akik Magyarorszagon szavaznanak (az allando lakhelyen vagy az atutatzo korzetekben) azok ugy-e vagy azert vannak ot mert otrt laknak (akkor meg mirol beszelunk?) vagy mert direkt szavazni utaztak ki. Ha ez megtortenne tomeges meretben (meg mindig maximum par tizezees tomegrol beszelhetunk!) oriasi figyelmet kapna, hisz ahogy te is mondtad valoszinu, hogy az uj szavazok bizonyos szavazokorzetekben koncentralodnanak ami latvanyos szavazoszamemelkedesekkel jarna. Nekem ez sci-fi.

A FIDESZ pedig miert feltetelezne, hogy a ht magyarok jo resze nem a Jobbikra adna a voksat?

Nekem ezek a felvetesek egyelore puszta paranojanak tunnek, annak a fenyeben, hogy jogszabajmodostassal barmi kivitelezheto., barmilyen visszaeles barmilyen teruleten megszuntetheto.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.05.06. 08:56:57

@Talon Karrde:

Ha nem tartasz rá igényt, az a te döntésed. Ám biztos, hogy mások is így gondolják? Pölö a nálad regnáló románok a kettős állampolgárságot gőzerővel adják meg moldáviai tesóiknak. Nem úgy néz ki, hogy bullshitnak éreznék...

bagyula 2010.05.06. 09:01:09

@Talon Karrde: Senki nem fog kenyszeriteni. Sot, nem is lesz olyan konnyu, mivel valoszinuleg CSAK Magyarorszagon lehet majd kerelemezni es kivaltani. A te eleted egy cseppet sem fog valtozni. A magyarigazolvany viszont tenyleg bullshit, de tudni kell, hogy a htm szervezetek kertek, mert feltek az elvandorlastol, ha IGAZI allampolgarsagot kapnank. Ezenkivul a FIDESZ is felt az uniotol. Azutan rengeteg orszag hozzott torvenyt a konnyitett allampolgarsagrol, igy nemzetkozileg egy teljesen elfogadott gyakorlatta vallt.

jbc4wa 2010.05.06. 09:17:55

@bagyula: Előre is elnézést kérek, kedves leendő állampolgárunk, de az az érzésem, hogy Te egy nagyon naív ember vagy és csak érzelmi alapon tudsz gondolkodni. Tényleg azt hiszed, hogy ez minden társadnak csak érzelmi kérdés lesz és nem olyasmi, aminek az előnyeit minden probléma és befektetés nélkül jól ki lehet használni? Jelzem, a mi kárunkra. Hogyan várhatod el tőlünk, hogy ne legyenek kétségeink, ne féljünk és tartsunk tőle mikor nem kicsi a tét számunkra?

Ha jól értettem, akkor ez neked tényleg érzelmileg nagyon fontos. Azért kell, hogy hivatalosan is hozzánk tartozz. De mit gondolsz, mi lesz akkor, ha az itteniek rájönnek, hogy ez nekik pénzbe kerülhet? Ha megtudják, hogy az állam erre fogja költeni azt a pénzt, amit idehaza is elkölthetne? Most talán még nem látja ezt át mindenki, de ha pénzről van szó, akkor nagyon gyorsfelfogású tud lenni mindenki.:) Szerinted hogyan fognak viszonyulni az itteniek ezek után hozzátok? Barátként vagy ellenségként (inkább ellenfélként) fognak rátok tekinteni? Tényleg olyan jó lesz ez? Lehet erre azt mondani, hogy szomorú dolog, de a tény az tény, ráadásul nem kicsit érthető is a reakció. Ilyen gazdasági helyzetben, amikor a nagy többségnek minden forint számít, akkor ezen nincs mit csodálkozni...

bagyula 2010.05.06. 09:25:53

@jbc4wa: A felvetes jogos a naivozas kevesbe. Nekem te enyhen paranojasnak tunsz de nem erre hegyeznem ki a beszelgetest.

Egyreszt van egy egyertelmu politikai felhatalmazas, raadasul a negy parlamenti part ELVILEG egyetert ebben a dologban. A dolog MIKENTJE pedig a kormany felelossege. Ha eloall az altalad felvazolt helyzet, az biztosan nem a rossz ELKEPZELES hanem a rossz BEVEZETES miatt lesz. Meggyozodesm tehat, hogy lehet ezt jol is es rosszul is csinalni. Majd ha lesznek tanulsagok, beszelhetunk rola. Addig minden csak talalgatas.

jbc4wa 2010.05.06. 09:32:54

@bagyula: Nem paranoiás vagyok, csak előrelátó. Tudod ebben az országban már épp eléggé túl van feszítve az a bizonyos húr mind érzelmileg, mind gazdaságilag a sok "rokkant", a még több nyugdíjas, segélyből élő, munkakerülő stb. miatt. Egyáltalán nem nevezhető paranoiának az, ha valaki attól tart, hogy ezen döntés következtében ez a helyzet csak romlani fog. Enyhén szólva nevetséges azt mondani (amit már korábban is bedobott valaki), hogy kár ezzel foglalkozni, nincsenek még konkrétumok. Ezek szerint a tervezés, előre gondolkozás szerinted is hülyeség? Ezen képességek hiánya sok jelenlegi honfitársunknak okoz jelenleg is problémát. Például ezért is van most meg a Fidesznek a kétharmad.:) A dolog mikéntje pedig valóban a kormány felelőssége, ez az aggodalmunk egyik fő oka.:)

bagyula 2010.05.06. 09:34:20

@jbc4wa: Ja, majd ha magyar utlevelem lesz, szerinted kik es hany evig tartjak szamon, hogy en nem Magyarorszagon adozva(!) jutottam hozza? Tiz ev mulva mar emlekszik valaki? Ugyan! A karavan halad a kutyak ugatnak. Mindenki teszi a dolgat.

bagyula 2010.05.06. 09:35:57

@jbc4wa: Majd kovetkezoben leszavazzak. Aggodtal volna 2002-ben. Akkor gondolom nem voltal ennyire elorelato.

szita szita péntek 2010.05.06. 09:51:05

Egy picit gondolkodtam és gyártottam egy jóféle összeesküvés elméletet! :D
Tegyük fel, hogy a fentebb többször felsorolt kétségeim alaptalanok, valamint azt, hogy a választójogot meg fogják kapni a kettős állampolgárok, ám csak bejelentett Mo.-i lakcím alapján. (Ez egyébként az eddig felhozott legkedvezőbb scenárió...)
Tegyük fel, hogy én egy olyan párt vagyok, akinek vannak elvhű támogatói kint is, bent is. Szólok a bentieknek, hogy be kéne hozzájuk jelenteni egy-egy határon túli szavazót, hogy legyen állandó lakcíme. Nem olyan nehéz ez, hisz nyilván vannak már itt sokan (és esetlen lesznek is még) eredetileg határon túli magyarok. Nos, őhozzájuk simán bejelentkezik 1-2-3 családtag. Nem ügy. Ha minden településre sikerül csak egyetlen embert így becsempésszek (Budapestre is csak egyet, de Mucsajröcsögére is egyet), akkor van stabil 3.600 szavazóm. Ezek között az emberek között nem lesz távolmaradó, hisz kimondottan a szavazás a céljuk. Ez a mostani választásokon 0.72%-nyi szavazatot jelentett volna, 5.000 "betelepülő" esetén 1%-ot. Nem lebecsülendő ez a szám, ahhoz képest, hogy nem jelenik meg tömeges betelepülés...

Másik verzió: Tegyük fel, hogy a határon túli magyarság számára vonzóak lesznek a magyar felsőoktatási intézmények. Ezekben az intézményekben 381 ezer hallgató volt 2009-ben. Ha a határon túli magyarság esetében lakosságarányosan hasonló továbbtanulási arányt feltételezünk, akkor az kb. 110 ezer hallgató. Ha csak minden ötödik nálunk kíván majd tanulni, akkor az kb. 20 ezer fő. Nos, ha csak ők a választások idejére bejelentett lakcímet szereznek és elmennek szavazni, akkor a voksuk kb. 4%-kal befolyásolja a választások eredményét. Hmmmm....

Nyilván sok olyan határon túli magyar van, aki most is rendszeresen hazánkban tartózkodik (pld. itt végez munkát), de nem szerzett még állampolgárságot. Szerintem nem túlzás az ő számukat is 5 ezer főre saccolni. Ha motiválva lesznek a bejelentett lakcím megszerzésére, hát meg fogják tenni azt. ez is 1%.

Tádááá: Pesszimista forgatókönyvem szerint - anélkül, hogy érezhető bejelentkezési hullám generálódna ímhol 7%-nyi szavazó. (Persze ehhez feltételeznem kellett, hogy mindannyian el is mennek szavazni.) Megoldhatatlan lenne? Korántsem. Elenyésző a szám? Nem hinném. Ráadásul ez ugye a "szigorú" szavazati jog forgatókönyve szerint történt...

jbc4wa 2010.05.06. 10:00:25

@bagyula: Őőőő, WTF?:) Ezekből nem egészen derül ki, hogy mire reagáltál.:) Amúgy 2002-ben is nagyon előrelátó ember voltam, csak akkor ez még senkit sem érdekelt, tekintve a koromat...

Egyébként (ha egyáltalán erre vonatkozott az egyik előbbi kijelentésed) légy erős, de nem hiszem, hogy megéri ez az egész a 10 évet, ha az ittenieknek hátránya származik belőle. Hiába hiszik itt néhányan, hogy többségben van jelenleg idehaza a mélymagyar öntudat, mert hát nincs. Hidd el, szinte senkinek nincs baja ezzel a dologgal, amíg csak szimbolikus értékű (ez tényleg jó dolog), de azzal, hogy nem tisztázzák a politikusok, hogy mi minden jár majd ezzel és mennyibe fog mindez nekünk kerülni, erősen feszegetik a pofonládát. És bizony a pofon nemcsak a politikusokon fog csattani, ha ebből probléma lesz, hanem rajtatok is. Tényleg kell ez?

bagyula 2010.05.06. 10:03:09

@szita szita péntek: Szerintem tul sok idod van es nem latod a fatol az erdot valamint a spanyolviasz eloalliatsan dolgozol. Rengeteg hiba vagy pontatlansag van a gondolatmenetedben.

1. Nem mindenki ugyanarra a partra szavazna.
2. Nem mindenki menne el szavazni
3. Ha meg Mo-n tartozkodik, dolgozik (adozik!) miert ne szavazhatana? EU vagy HH valasztasokon mar most is szavaz!
4. Mar korabban is irtam, hogy erzelmilag mar nagyon sokan eltavolodtak, igy nagyon soknak meg eszebe sem jut allampolgar lenni, meg kevesbe szavazni.
5. Meg nem tudjuk, hogy a kissebb paralamenttel jaro 2/3-os torvenyek hogyan modosulnak igy ertelmetlen a jelelnlegi fennallo jogszabajok alapjan forgatokonyvekben gondolkodni
6. Ha magyarosrzagon maradnanak az ott tanulo diakok az oriasi haszon lenne ezt felhozni nagyon nagy szuklatokoruseg

stb stb

Szora sem erdemes.

jbc4wa 2010.05.06. 10:03:48

@szita szita péntek: Jaj, hát tudod: nincsenek még konkrétumok, kár mindezzel foglalkozni.:D Tudod, hogy nem divat a gondolkozás, sőt, itt már úgy látszik ciki és magyarságellenes is.:)

bagyula 2010.05.06. 10:08:11

@jbc4wa: Arra reagaltam, hogy a demokracia ugy mukodik, hogy a kormany vegrhejtja a parlament altal meghozott torvenyeket (pl gyakorlatba ulteti az allapolgarsag megkonnyiteset). Ha ezt rosszul teszi akkor seggreulnek. Pl mar az oszi valasztasokkor. Ilyen egyszeru.

bagyula 2010.05.06. 10:12:37

@jbc4wa: Sajnos nem tudod mirol beszelsz. Gondolom van egy doktoratusod szociologiabol meg politologiabol es erosseged a tarsadalm/politikai modelezes. A modeledet kemeny hipotezisvizsgalatnak vetetted ala kulonos tekinteve a bizonytalansagi tenyezokre mint pl jovobeli gyokeres jogszabaly modositasok demografiai mozgasok, potencialis politikai atitudvaltozasok. Majd az erdemenyket tobb evig tesztelted mielott barmilyen kovetkeztetest levonnal. Gondolom erre gondoltal.

jbc4wa 2010.05.06. 10:13:45

@bagyula: Hurrá, majd jól leszavazzuk őket az őszi ÖNKORMÁNYZATI választásokon. Juj, durva lesz, oda se nézek. Ezt ugye most nem mondod komolyan... Ha már megvan a rossz törvény, akkor ezzel pont kitörölhetjük a seggünket.

szita szita péntek 2010.05.06. 10:17:03

@bagyula:
Az általam felvázolt 3 csoportot nevezzük A-nak, B-nek és C-nek, sorrendben.

1. No és? A lényeg, hogy olyanok döntenének, akik számára nem az én, hanem a határon túliak boldogulása az elsődleges preferencia, s tennék ezt az én adóforintjaim kárára. (Sem a szavazásra betelepülő, sem a diák nem adózik itt, ám az utóbbi még állami pénzbe is kerül).
2. Az A csoport elmenne, hisz ő elvhű és kimondottan ez volt a célja. A többieknél tényleg nem biztos, de a fele is sok lenne...
3. Az A csoport esetében a válasz egyértelmű. A B csoport a képzési rendszer "haszonélvezője" csupán, semmit sem tett még le az asztalra, de már vesz el onnan. A C csoport tényleg ide adózik, vélhetően jobban érdekli őt a határon túliaknak nyújtott támogatás, mint az azon belüli életkörülmények.
4. És? Most csak kis számokról beszéltem... Arról meg ne is beszéljünk, hogy a szavazás nem érzelem, hanem érdek kérdése.
5. Ez a blog mégiscsak valami ilyesmiről szól nem?
6. Ha itt marad, az jó. Ha nem marad itt akkor kifejezett kár. Nem tudom megmondani a majdani arányokat. Te igen? Szerintem pld. jelentősen függ a képzés árától a két országban és az ott elérhető jövedelemtől. Már így is tömegesen jelentkezik a képzett fők elvándorlása. Miért ne feltételezném, hogy ott, ahol eleve kettős az állampolgárság ez fokozott veszély?

jbc4wa 2010.05.06. 10:17:58

@bagyula: Ehhez nem kell semmilyen statisztikai tudomány (amiből egyébként szigorlatoztam is, de ez most nem fontos), elég, ha itt él valaki. Ez az a tudás, amit nem lehet a papírral adni. Ez a radikális réteg, amire te gondolsz, még a 20%-ot sem éri el, de valószínűleg még ennél is kevesebb. És csak fogyni fog az erre költött pénzzel párhuzamosan.

jbc4wa 2010.05.06. 10:22:07

@szita szita péntek: Az a baj kedves leendő állampolgárunkkal és társaival, hogy fel sem merül bennük, hogy a következményekkel számolni kéne. Eszükbe sem jut olyasmi, hogy felmérés, tervezés, átgondolás, számolás. Csak annyit tudna ismételni, hogy még semmi sem tiszta, csináljuk meg, aztán majd lesz valahogy. Na igen, de hogy? Erre a kérdésre nem tudnak / szeretnek válaszolni. Ez a tipikus "más faszával verni a csalánt" eset, és jelen esetben ők verik...

szita szita péntek 2010.05.06. 10:23:55

@jbc4wa: Haj. Érvelés helyett érzelmi indoklás az elsődleges eszköz. Az meg engem zavar. A gazdaság nem hit kérdése.

jbc4wa 2010.05.06. 10:27:43

@szita szita péntek: Sajnos a gazdaság, pénz, érdek szavak el sem jutnak hozzájuk. Így tényleg nehéz...

szita szita péntek 2010.05.06. 10:30:07

@jbc4wa: Most képzeld el azt a helyzetet, hogy a választójogi törvény módosításakor rossz, előnytelen, kijátszható rendszer születik a kettős állampolgárokkal kapcsolatban. (Egyébként is olyan fog születni, ami a Fidesznek kedvez, mert nem hülyék.) Ezt kőbe véssük egy 2/3-dal. Vajon mikor lesz ismét 2/3-os erő ami egy olyan neuralgikus pontot,mint a választójogi törvény meg tudna változtatni? Ebben soha nem szokott egyetértés lenni, mindig vannak győztesek és vesztesek. No így aztán elképzelhető, hogy egy felelőtlenségből (avagy tudatosan) torz eredményeket szülő rendszer az elkövetkező 50-100 évre meghatározza a viszonyainkat. Fasza.

szita szita péntek 2010.05.06. 10:31:13

@jbc4wa: Az is egy érdekes felvetés, hogy miért lenne fontos nekik a magyar választójog? Csak úgy, vagy esetleg érdekből?

jbc4wa 2010.05.06. 10:47:16

@szita szita péntek: Ezt sem sikerült megérteni nekik. Az őszi önkormányzati választásokat dobta be partnerünk, mint potenciális döntési lehetőséget. OMG! Nem értik, hogy pont azért kell az előre gondolkodás és tervezés, mert utána már egy cseppet késő lesz. Kérdés, hogy csak elvakultságukban (naivitásukban) mondják azt, amit mondanak, vagy sajnos mások az okok, ahogy azt Te is felvetetted... Remélem, hogy az előbbi.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.06. 10:49:10

"A környező államokban ugyanis a magyar kisebbség rendre ellenséges indulatok céltáblájává válik. A magyar állam viszont nem adhat valós jogi védelmet a határon túli magyaroknak, amíg azok nem állampolgárai."

Csak az a gond, hogy ha nem egyedi elbírálás alapján, hanem kvázi alanyi jogon megkapják a kinti magyarok az állampolgárságot (tök mindegy, hogy milyen tartalommal) az nagy valószínűséggel pont hogy az ellenük való indulatokat fogja felszítani, hisz az erre fogékony román, szlovák, szerb nacionalisták az magyar irredentizmus kézelfogható bizonyítékának fogják ezt tekinteni, így ahelyett, hogy segítenénk, inkább ártunk nekik. Elhiszem, hogy érzelmileg sokat jelentene nekik, meg hogy a kormányak ebből belpolitikai haszna lenne, de szerintem az ár túl nagy.

nemjogasz 2010.05.06. 11:11:14

Már tegnap is leírtam: választójog? Normális? Nem itt élnek, NEM vonatkoznak rájuk a magyarországi törvények (legfeljebb ha épp idejön, de akkor minden más állam állampolgárára is a mi törvényeink vonatkoznak), és bele akarnak szólni abba, hogy milyen törvényeket hoznak ITT (nem, nem székelyföldön, itt). Ezt pont ugyanúgy nem engedem meg kinti magyarnak, mint bármely más, nem EBBEN az országban élő embernek, függetlenül a nemzetiségtől. És igen, ha nem ebben az országban lakik, és idejön iskoláért vagy egészségügyért, akkor túrista, és nem "magyar (értsd: Magyarországon élő)" Ha kimerül a magyarságtudat az "anyaország" pumpolásában, akkor inkább lennél román.
Egészen egyszerűen, ha magyarnak érzed magad, idejössz, ebbe az országba, kapsz állampolgárságot, és abba dumálsz bele, amibe akarsz. Ezt támogatom, hogy aki beszél magyarul, az könnyebben kapja meg az állampolgárságot. Másik lehetőség, hogy magyarnak érzed magad, oké nyugodtan, de ne akarj minket lehúzni.

bagyula 2010.05.06. 11:57:24

@jbc4wa: Nezd,a demokratikus jatekszabalyokat be kell tartani. Nyolc evig ballib kormany volt. Ebbol 4 evig ugy, hogy szembehazudtak a valasztokkal (ne mondd, hogy nem emlekszel GYF nem lesz vizitdij, stb). Akkor is igy aggodtal? Akkor is ennyire elorelattd a folyamatokat?

Most FIDESZ kormany van 2/3-os felhatalmazassal minimalis hataron tuli szavazattal. Ha szarul csinaljak, ismetlem, majd levaltjatok oket. Mar negy ev mulva (az OKV-t csak peldanak hoztam fel, nem kell rajta rugozni). Addigis vegrahajtjak a programjukat ennek a felhatalmazasnak a tukreben.

szita szita péntek 2010.05.06. 12:29:21

@bagyula: Részben igazad van, de csak részben. Az Fidesz az eddigi példátlan léptékű felhatalmazását nem a saját érdemei, mind inkább az ellenfelétől való elfordulás által kapta. Ennek megfelelően a programja melletti társadalmi támogatottság valójában kisebb, mint azt a képviselői helyeinek száma sejtetni engedi. Ezzel a nagy felhatalmazással a Fidesz olyan lehetőség birtokába jutott, hogy a politikai palettán versenyzők közül egyedüliként, teljesen önállóan határozza meg, hogy milyen szabályok szerint szeretne játszani az elkövetkező évtizedekben. A választójogi törvényt egyszerűen nem lehet csak 2/3-dal módosítani. Ekkora egyetértés pedig ebben a pártoknak kényes kérdésben nem lesz, egy párt kezébe pedig szerintem soká kerül majd ekkora hatalom ismét. Ha tehát bármi MÁST elszúrnának, lenne lehetőség a korrekcióra. Megfelelő társadalmi nyomás esetén akár még több párt is összefogna a helyes döntés érdekében. Itt viszont épp arról van szó, hogy az elkövetkező időkben ki, milyen súllyal kerülhet a parlamentbe . No ezért ez egy rettenetesen veszélyes területnek tűnik a számomra.

jbc4wa 2010.05.06. 12:40:59

@bagyula: Igazad van, hasonlítsuk össze a vizitdíjat a kettős állapolgárság kérdésével. Klassz felvetés. Hogy jön az ilyesmi ide? Egy dolog, hogy ki mit tart be azokból a marhaságokból (mellesleg a vizitdíjat nem sorolnám ide, de ez amúgy is egy piszlicsáré téma), amit ígért (hagyományosan szinte semmit, aki ezen meglepődik, na az az igazán naív és buta), de igencsak másik dolog egy ilyen horderejű és később nehezen korrigálható kérdés. Kérlek, nyugtass meg, hogy megértetted amit mondunk: Ezt a dolgot később Qva nehéz lesz visszacsinálni, ezért is kell előre gondolkodni! Az nyilvánvaló, hogy számotokra a dolog nem is lehet kérdéses, de azért vagyunk itt egy páran, aki veszthet is ezen az ügyön, nem is keveset. Bár ez titeket ahogy látom hidegen hagy.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.05.06. 13:10:52

@Herr SturmLiberator:
Azok románok és egy kis juróért még az édesanyjukat is eladnák kilóra. Nem keverendő.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.05.06. 13:13:11

@bagyula: De nekem milyen előnyöm származna belőle?
A minap beszéltem egy Debreceni Klinikával.
Fix 2x annyiba kerülne nekem egy bizonyos beavatkozás (ESWL) mint ugyanaz Kolozsváron egy MAGÁNklinikán.
Kettős izé, az.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.05.06. 13:16:25

@Fedor: A román nacionalisták a WC-csészében úszkálnak épp, alig látszik ki belőlük valami. Nem hiszem hogy a román, stb. nacionalisták léte érv lenne bármire is.

bagyula 2010.05.06. 13:30:18

@Talon Karrde: Pont ez a jo, hogy semmi elonyod nem szarmazik belole. Pont ezert nem szerettem a magyarigazolvanyt. Pont ezert nem fogod TE kerni. Ez rendben is van. Olvasd el, hogy mit irtam fennebb (egy mozzanat), hogy miert kernem en . Ami a debreceni klinikat illeti, gondolom ezert jonnek oda tomegesen szulni a romanul beszelo roman allampolgarok ugy, hogy mindenert fizetnek.. Tudod ar/minoseg arany.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.05.06. 13:43:40

@bagyula:
Ár/minőség? Aha, értem.
Akkor miért panaszkodnak a magyarok az egészségügy állapota miatt?
Magyarországon azért fizetek, mert nincs TB-kártyám, Romániában viszont azért fizetek, mert egy magáncéget bízok meg az operációval és számlát kapok róla. Van egy kis különbség, ugye?
Mellesleg a román (és ukrán) nők nem Debrecenbe, hanem Fehérgyarmatra és Vásárosnaményba járnak nőgyógyászhoz és az más tészta.

bagyula 2010.05.06. 14:30:01

@jbc4wa: Szovegertelmezesi gondjaid vannak. En csak arra utaltam, hogy vannak itt meg komolyabb problemak (pl erkolcsi valsag) amelyek nagyon visszavetettek az orszagot minden szempontbol. Csak remeltem, hogy akkor is hasnloan erolelatoan gondolkodtal es ugyanugy feltetted a hazadat. En abban remenykedek, hogy most jobb lesz, minden szempontbol. En kivanom a legjobban, hogy valtsak le a FIDESZ-t, ha az annyira erodalodik erkolcsileg mint az SZDSZ-MSZP. Addig is, hogyjuk oket dolgozni, majd meglatjuk mi lesz.

bagyula 2010.05.06. 14:43:28

@Talon Karrde: Ki panszkodik? Szerintem csak sokba kerul az allamnak. Ezen kell valtoztatni, de a minoseggel alapvetoen nincs gond.

jbc4wa 2010.05.06. 14:45:26

@bagyula: Azt hiszem inkább neked vannak szövegértelmezési problémáid, mivel már kb. 20 alkalommal próbáltuk megértetni veled, hogy mi nem akarunk semmit sem "meglátni", sokkal inkább előre szeretnénk tudni, hogy mire lehet számítani.

A Fidesznek egyébként szvsz semmi szüksége már erodálódásra semmilyen szempontból, főleg erkölcsileg nem. Ennél jobban ugyanis már nem lehet, csak a nép sajnos gyorsan felejt... Pont ez a probléma, nagyon nem szeretném az ő erkölcseikre bízni magam.

Amúgy meg az, hogy van itt más probléma is, az nem jelenti azt, hogy tetézni lehet a bajt. Mondjuk ki, enélkül is elég itt a probléma. Mert azt talán te is belátod, hogy ez problémákat fog okozni, itthon és persze kint is.

jbc4wa 2010.05.06. 14:46:53

@bagyula: A "minőséggel nincs gond" ugye nem a magyar egészségügy témájára vonatkozik...?

bagyula 2010.05.06. 15:48:05

@jbc4wa: Meg a jelenlegi strukturalis problemakkal is negyedikek vagyunk a regioban csak kicsire lemaradva Csehorszagtol, Szloveniatol es Esztorszagtol, megelozve pl Spanyolorszagot.

www.groundreport.com/Business/Ranking-of-the-best-healthcare-services-in-Europe_3/2908689

Szerintem neked gozod nincs mirol beszelsz igy a vitat nincs miert folytatnunk.

bagyula 2010.05.06. 15:51:43

@jbc4wa: "Pont ez a probléma, nagyon nem szeretném az ő erkölcseikre bízni magam."

Sajnalom, de bele kell nyugodj. Majd negy ev utan iteletet mondhatsz a szavazofulkeben. En remelem az orszag sokkal jobb allapotban lesz akkorra, talan az en adomnak IS koszonhetoen. A mostani szamitasaim szerint ugy min 30-40 millat fizetnek be az allamkasszaba, remeem jo helyre kerul majd (nem feltetlenul a hataron tulra de pl a DunaTV mindenkepp megerdemli).

daito 2010.05.06. 16:00:31

1. A kettős állampolgárság jogi kérdés.
Igenis, itt arról van szó, hogy a magyar államnak van 10 millió itt (és részben külföldön) élő állampolgára, és most ötletelés szintjén megjelenik az, hogy egy már létező jogi fogalmat, a kettős állampolgárságot kiterjesztjük még másik 2-3-5 millió emberre, olyanokra, akik MAGYAROK, de más ország állampolgárai. Elnézést kérek érte, hogy néhány embert ennek a menete és az eredménye aggaszt; de sajnos azon emberek közé tartozom, akik a "szeretném" és a "nem szeretném" dolgokat meghagyják a pacalpörkölt szintjének.

Hozzáteszem, hogy ez fordítva is igaz. Az állampolgárság jogokon kívül kötelességekkel jár; a magyar állampolgárság pl. azzal, hogy magyar állampolgárként külföldön is köteles vagy betartani a magyar törvényeket. Tetszik érteni? Extrém példa: de mondjuk büntetjük a droghasználatot, és használsz valamelyik országban valami drogot; ahol mondjuk nem büntetnek meg érte, csak kiutasítanak. Elvileg, jogilag, itthon vár a hatóság rád, meg a büntetőeljárás. (Ez nagyon elvi, és extrém példa, értelemszerűen nem vonatkozik egyszerre 3 millió ember esetére, de az élet számos olyan jogszabályt szül szomszédos országokban, amelyek egymással ellentétesek.)

2. A kettős állampolgárság gazdasági kérdés
A magyar állampolgár, mint a közösség tagja jogosult számos állami szolgáltatás igénybevételére: többek között az említett társadalombiztosítás, vagy a külügyi, konzuli védelem. Ezekről szólnak különböző országok közötti bi-, multilaterális egyezmények; de ettől függetlenül azok mindent nem szabályoznak le.
Megint elvont példa, sarkítva. Dolgozom A országban 20 évet A-B kettős állampolgárként; A országban adózom, mindent jogszerűen. Majd, mikor nyugdíjba megyek, inkább B országban élek A ország nyugdíjából, mert B országban jobbak az utak, olcsóbbak a házak, az élet, jobb a közbiztonság. Sőt, még szavazok is, eldöntöm, hogy a helyi kisbíró jó, vagy nem jó. Élvezem a helyi élet minden előnyét, miközben ehhez nem tettem hozzá 20 évig semmit. Értitek?

3. A kettős állampolgárság diplomáciai kérdés
A legfontosabb. Leírtátok, hogy a történelem, meg határon túl rekedtek magyar honfitársaink, ez tök igaz; de ennek van másik oldala.
A környező országok nemzetiségei, így képviselői, kormányai nem feltétlenül szeretnek minket.
Az ukránok inkább nem szeretnek minket, és nem ismerik el a kettős állampolgárságot. Velük még meg lehetne játszani a dolgot; de nehéz menet.
A románok nem szeretnek minket, ha meg is játsszuk a dolgot; az biztos, hogy mindenben keresztbe fognak tenni. Ahogy már többször idáig is; eltiltottak kettős állampolgárokat a választhatóságtól. Vajon jó-e az a helyi magyar kisebbségnek, ha tagjai közül azért nem kerülnek be a román törvényhozásba, helyi képviseletbe magyar emberek, mert kettős állampolgárok?
A szerbek jó kérdés. Nem szeretnek minket, és a vajdasági autonómia kérdése miatt pikkelnek ránk; ráadásul eléggé "furán" intézik a kisebbségi ügyeiket. Az utóbbi 5 évben sokat fejlődtek, de azért náluk sem kéne nagyon feszegetni a húrt...
A horvátok valószínűleg csont nélkül benyelnék. Egyrészt, ők is megcsinálták; másrészt, nagyon szeretnének az EU tagjai lenni, és ebben minden magyar támogatás aranyat ér. Harmadrészt, magyarok 100 ezrei vendégek minden nyáron, hülyék lennének ellenünk nyöszögni.
Szlovénok passz, nem hiszem, hogy nagyon ellene volnának; szlovéniai magyarnak lenni szerintem nem rossz dolog.
Osztrákok érdekesek. Egyrészt, ők jogilag nem szeretik a kettős állampolgárságot; ez most már a német nyelvterület sajátossága az EU-ban; a németek sem preferálják az elmúlt 30 év jogi, gazdasági "dolgai" miatt. Nem tudom, hogy mekkora az osztrák magyar kisebbség; de gyanítom, ha választani kell, senki sem fogja feladni az osztrák állampolgárságot a magyarért...
Szlovákok. Na, ők simán kardélre hánynának minket, ha tehetnék.

A gond az egésszel az, hogy ezek közül az országokkal többel gazdaságilag és/vagy katonailag szövetségben, unióban vagyunk. Az EU tagországokra hagyja a kettős állampolgárság kezelésének az ügyét; ezért ha mi magyarjainkért cserébe játsszuk az eszünket; akkor a 7 szomszéd országból 4-5 pont így fog tenni, ellenkező előjellel. "Ja, te magyar állampolgár vagy, akkor döntsd el, hogy tényleg az vagy, vagy román/szlovák/ukrán?)

A diplomácia az udvariasság és a kölcsönös gesztusok művészete. és az egészben az a durva, hogy ebben a partyban mi indítunk.
Az, hogy ez hogy zajlik le, csak rajtunk múlik.
Nagyon fontos a törvény formája, a tartalma, kihirdetése, feltételei - és ennek kommunikálása.

Persze, az egészet le lehetne zongorázni úgy is, hogy ne álljon fel sokaknak a hátán a szőr: sem idehaza, sem külföldön - de mi magyarok vagyunk. :-)

jbc4wa 2010.05.06. 16:17:40

@bagyula: Egyetértünk, tényleg nincs miért folytatnunk a vitát, mert aki ennyira a saját kis elképzelt világában él, azt nem is lehet és talán nem is kell onnan kirobbantani. Nyilvánvalóan a személyiséged alapfontosságú része lett a magyarságtudat a külhoniság miatt, és ha bárki csak a legkisebb mértékben is veled ellenkező állásponton van a témában, az beletrappol a lelkedbe és összedől a kisvilág. Még egyetlen érvet sem hoztál fel az általunk felvetett kérdésekre azon kívül, hogy "Még kár ezzel foglalkozni, majd meglátjuk." és "Törődj bele!"(Amúgy meg félek, hogy még több "Törődj bele!" tanácsot hallhatunk majd, ha meglesz a szavazati jog.). Köszönjük a magvas gondolatokat! Te nem tetted szimpatikusabbá számunkra a kettős állampolgárságot, inkább még visszataszítóbb a kép.

Ja, és 30-40 milliós adót fizetsz be te Magyarországon az államkasszába? LOL!!!

jbc4wa 2010.05.06. 16:28:35

@daito: Jó összefoglalás!

Az a rész mondjuk a megaLOL kategóriájába esik, hogy kötelezettségei is lesznek az új állampolgároknak. Bele ne rokkanjanak szegények. Gyanús, hogy az előnyök messze meghaladják a kötelezettségeket.

Azt meg te magad fejtegeted (ezzel mélyen egyetértek), hogy ez a döntés praktikusan minden oldalról feszültségeket fog szülni. Akik eddig is utáltak minket, még jobban fognak utálni. Ez természetesen a kisebbségben lévő magyaroknak nem fog egészségére válni. Ha maradnak, ezzel kell szembenézniük, ha átjönnek, akkor meg az itteniek félelmeivel és ellenszenvével (értsd: jobb esetben munkahely féltése, rosszabb esetben a segélyek, Gyes stb. problémája). Mindezt a kettős állampolgárság miatt, ami tulajdonképpen nem is tudjuk, hogy mire kell EU, Schengen, európai állampolgárság stb. mellett, ha csak nem érdeke ez valakinek...

bagyula 2010.05.06. 16:52:14

@jbc4wa: Nagyon jol erzed magad ahol a tenyek nem szabnak hatart a kepzeleted szarnyalasanak. Szeretsz spekulalni, talan jo tozsdezo (vagy miert ne, sci-fi regenyiro!) is lehet meg beloled. :)

Bocs a szamot elirtam, kb 5-6 millarol van szo/ev (+ esetleg celzott tamogatas), bar ki tudja mit hoz meg a jovo. Talan egy egyuttmukodo nemzetet ahol a kenyer nagysagat gyarapitjuk nem a meglevo fogyatkozo kenyeren marakodunk. Van egy szeredai ismerosom aki pl kemeny milliokkal tamogatja a Magyar Jegkorong Szovetseget. Igen, o is allomviagban el, akarcsak en. Meg vagyunk igy egy paran, de nekunk igy nagyon jo.

Jo egeszseget es lelki megnyugvast kivanok.

szita szita péntek 2010.05.06. 16:56:27

@daito: Ezt kihagytad:

4: A kettős állampolgárság politikai kérdés. A szavazati jog megadása, annak módja és feltételei mind-mind hatással lesznek mind az elkövetkező választásokra, mind pedig a politikusok cselekvéseire.

daito 2010.05.06. 17:30:33

@szita szita péntek: Politikai oldalt azért nem írtam bele; mert az tovább bomlik. Van a magyarországi politikai oldal - ízlések és pofonok.
És van a határon túli politikai oldal - pofonok.
A 7 szomszédos országból legalább 3-ban be lehet jutni azzal a parlamentbe, hogy az adott párt a politikai programjában megemlíti a magyarokat...
Most komolyan, tök egyszerű ám a dolog. Ha Szlovákiában borítékolható az, hogy a nacionalista oldal hőzöngeni fog; akkor a nem nacionalista oldalnak 2 választása van. Vagy ő is nemtetszését fejezi ki: mert nem akar szlovák szavazót veszíteni, és mert nem tetszik neki; vagy azt mondja, hogy ez így rendjén van. Maximum néhány magyar szavazót fog nyerni, szlovákot biztos nem. (És ezt így a többiben.)
Tényleg azt várjuk, hogy majd egy szlovák jobb liberális párt védje meg a mi döntésünket?

Ezt kellene megérteni, hogy ilyen egyoldalú kommunikációval megint fejszével megyünk a szomszédi viszonynak. Az meg nem jó.

@jbc4wa: Megalol a kötelezettség.
De itt finoman hangsúlyozzák a kommunikációban, hogy mostantól a jog, a törvény, a rend.
Az meg kötelezettségekkel jár az egyének részéről is.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.05.06. 18:24:03

@daito: "...és az egészben az a durva, hogy ebben a partyban mi indítunk.
Az, hogy ez hogy zajlik le, csak rajtunk múlik."

Na ez pl. nem igaz.
mandiner.blog.hu/2010/05/03/a_roman_negyharmad_edentol_keletre_iv

joskafiam 2010.05.06. 21:30:18

No, megint sikerült egymásnak feszülni a kettős áp. ügyében... Várjuk meg a végét. -- Van egy olyan kérdés, hogy a Magyar igazolvánnyal van utazási kedvezmény, de a magyar útlevéllel nincs. Paff, akkor megmaradok a magyar igazolványommal, ha megengeditek, amit csak azért vettem ki, mert bemondásra nem hitték el, hogy erdélyi magyar vagyok, s ha az Orsz. Széchényi Könyvtárban ingyenességet akartam kapni (amelyet ezúton is köszönök), akkor igazolnom kellett, hogy htm. vagyok. Amúgy: a státustörvény + a Patrubány által kikényszerített népszavazás túl sok pénzébe került a magyar kisembernek. Olcsóbban is meg lehetett volna úszni. Ami most megy ezen a téren, az sima vakítás. Az OV-kormány már bebizonyította, hogy politika ez, semmi más. Törvényileg nem lehet elérni, hogy szeresd a határon túli m. társadat, mint tenmagadat. Senki sem szereti a szegény rokont, ezen nincs mit csodálkozni (hogy mégis vannak anyaországi magyarok, akik nem utálják a htm-t, az nemes emberi gesztus; köszönet érte!)
Olvasom a minap, hogy O. V. szerint: az EU-n kívül is van élet. Ja, Svájcban és Norvégiában. Kíváncsi leszek majd az EU nélküli majdani állapotokra (állítólag már nincs messze). Meg arra is, h. az új népvezér mikor veszi észre: 21. század + EU = TÉNY ÉS VALÓ.
üdv a végekről

szita szita péntek 2010.05.06. 21:49:35

@joskafiam: "Senki sem szereti a szegény rokont, ezen nincs mit csodálkozni (hogy mégis vannak anyaországi magyarok, akik nem utálják a htm-t, az nemes emberi gesztus; köszönet érte!) " - ŐŐŐőőőőő... Szerintem az határon belüli magyarok döntő többsége kedveli a határon túliakat. A kettős állampolgárság megadásával kapcsolatos kételyeket ne tekintsd ellenségességnek! Nem a határon túli magyarságtól akarjuk megvédeni magunkat, hanem a szimpla hülyeségtől, ami a rendszerbe kódolva megjelenhet. Nomeg a "szegény rokon" kifejezés. Csak felületes tapasztalataim vannak, de szerintem a románok már ránk előztek! :) Lassan inkább ránk illik a jelző!

daito 2010.05.07. 17:08:03

@Talon Karrde: félreértettél; én csak a magyar kettős állampolgárság ügyéről írtam.

Abban mi indítunk, reakciók tekintetében nem sokat játszik, hogy ők megcsinálták pl. a moldáv testvéreikkel.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.08. 13:56:37

@Talon Karrde: "A román nacionalisták a WC-csészében úszkálnak épp, alig látszik ki belőlük valami. "

A szlovákokról viszont ugyanez nem mondható el, sőt, épp kormányon vannak. Szerbiában meg konkrétan verik a magyarokat rendszeresen így is. No meg lehet, hogy egy ilyen magyar intézkedés megtűzdelve az épp aktuális romániai megszortításokkal infuzíóként fog hatni az ottani szélsőségesekre.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.05.09. 08:25:32

@Fedor:
Apropó megszorítások, a román kormányfő hamarosan meg fogja ismételni híres performanszát:
www.youtube.com/watch?v=5IEaIUd4Obs

A szlovák nacionalisták dettó elmennek a picsába hamarosan.
Semmi szükség feleslegesen rettegni.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása